Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De Boze Blanke Man - Jan Montyn: heerlijk fout voor, tijdens en na de oorlog

Op de vrolijke prent die bij ons en in huize Montyn hing, zie je de brede weg vol verleidingen (leuke hoeren, gezellige kroegen, gokhuizen) en het moeilijk begaanbare pad slingert naar de hemel

Montyn staat in mijn top 10 van Nederlandse boeken. Ik las het meesterwerk van Dirk Ayelt Kooiman over duivelskunstenaar Jan Montyn in een ruk uit in 1982 en stond perplex. Dat had ik niet vaak meegemaakt, sinds Ik Jan Cremer. 

Jan Montyn (eigenlijk Montijn) werd kort voor de Tweede Wereldoorlog lid van de Nationale Jeugdstorm, naar voorbeeld van de Hitlerjugend. Die jongerenclub was voor hem een bevrijding na het benauwende zwartekousekerk-milieu in Oudewater waar Montyn opgroeide. Hij bezocht trainingskampen in Oostenrijk, trad in dienst bij de Kriegsmarine en overleefde op het nippertje een schipbreuk na een torpedo-aanval. Montyn vocht in Letland, aan het Oostfront in de loopgravenoorlog in Koerland. In Berlijn maakte Montyn de laatste dagen van het Derde Rijk mee. Na de oorlog kwam hij terecht in een heropvoedingsgesticht, meldde zich vervolgens aan bij het Vreemdelingenlegioen in Algerije, deserteerde en raakte gewond in de Koreaanse oorlog, waar hij als vrijwilliger meevocht bij een Nederlandse legergroep. 

Op de website van Nederlanders in het Vreemdelingioen las ik dit: Jan Montijn, als er gesproken wordt over Nederlanders die in het Franse Vreemdelingenlegioen hebben gediend duikt zijn naam meestal op. Nog recent (2014) in de aankondiging van het boek “Geen mannen maar Duivels” van Rende van de Kamp over Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen staat Montyn genoemd: “Beroemde schrijvers en oud-legionairs als Jan Montyn, Richard Klinkhamer, Louis Ferron en Jan Cremer passeren de revue”.

Montyn werd een succesvol kunstenaar en haalde kinderen uit oorlogsgebieden Korea, Vietnam, Thailand en Cambodja en regelde kindertransporten. Hij raakte aan de alcohol en werd na een tijdje goed gek. 

Toen ik het boek las, dacht ik: dat had mij ook kunnen overkomen. Het was of het Oostfront geworden, of het verzet. De Trouw en het Parool bezorgen. Bij het verzet kreeg je genoeg te eten en kon je neuken, maar dat kon bij de moffen natuurlijk ook. Maar goed, uiteindelijk mocht ik zelfs niet bij de padvinderij van mijn moeder omdat die heidens was. 

Het verstikkende zwartekousenkerkmilieu waar Montyn opgroeide, kende ik als geen ander, Ook bij ons thuis hing die ontzagwekkende prent uit Eens Christens reize naar de Eeuwigheid, een boek van de Britse predikant John Bunyan, dat hij in 1675 in de gevangenis schreef. Het geldt als een meesterwerk van de Engelse literatuur. Ik heb het origineel, The Pilgrim's Progress from This World to That Which Is to Come, in mijn kast staan en vroeg mij af of het schitterende boek nog gelezen wordt in Nederland. Het staat zowaar op Bol.com.

Op de vrolijke prent die bij ons en in huize Montyn hing, zie je de brede weg vol verleidingen (leuke hoeren, gezellige kroegen, gokhuizen) en het moeilijk begaanbare pad slingert naar de hemel. 

De kern van het boek en het schilderij komt uit de Bergrede van Jezus: 'Gaat in door de enge poort; want wijd is de poort en breed is de weg, die tot het verderf leidt, en velen zijn er, die door dezelve ingaan; Want de poort is eng en de weg is nauw, die tot het leven leidt, en weinigen zijn er, die denzelven vinden' ( Mattheüs 7:13, 14).

Het boek Montyn kwam aan als een mokerslag. Voor die tijd las ik Jan Cremer, Jan Wolkers, Maarten ‘t Hart, Maarten Biesheuvel en Reve. Latere boeken die indruk maakten waren Veranderlijke en wisselvallig van Geerten Meijsing, Casino van Marja Brouwers, Mystiek Lichaam van Frans Kellendonk en Op de rug van Vuile Zwanen van René (later Renate) Stoute. 

Ik zag Kooiman wel eens door Amsterdam fladderen in die tijd. Hij viel nogal op want droeg hij droeg hetzelfde wufte kapsel als Bert van der Veer, een kekke bril en hij loensde, al was het niet zo erg als bij Trein Oosterhuis, bij wie de tranen kruiselings over haar rug biggelen als zij weent. Even wat Wikipedia-brei: Kooiman had in De Revisor zijn opvattingen over literatuur uiteengezet, die onder meer inhielden dat de anekdote en het realisme niet in de literatuur thuishoorden, maar wel vorm, verbeelding en reflectie. Hij en zijn medestanders stonden een meer op verhaalanalyse gerichte, geconstrueerde schrijfwijze voor, die de Revisor-auteurs de door de criticus Aad Nuis bedachte bijnaam 'Academisten' opleverde. Door wisselingen in vertelperspectief, manipulaties met het tijdsverloop en geraffineerde spiegeleffecten met personages en verhaalmotieven vertelde Kooiman een verhaal op een zeer gestructureerde, analytische manier, die door lezers als gekunsteld kon worden ervaren, maar logisch voortkwam uit de literatuuropvatting die hij in essays had uitgedragen.

Bent u er nog? 

Kooiman was een van de schrijvers op wie Jeroen Brouwers in de jaren zeventig zijn gifpijlen richtte. In zijn polemiek ‘Dirk Ayelt Kooiman en het Amsterdams Peil’ schreef de vileine Jeroen Brouwers: 1. Dirk Ayelt Kooiman kan niet schrijven. 2. Dirk Ayelt Kooiman is overschat, hij is een per fietspomp tot paradijsvogel opgeblazen mus: ‘ Vertellerij met klonters’, ‘hapklare-brokken-proza’ en ‘schrijven met de steel van de hutspotstamper’, 

De aanzet voor het boek Montyn was een interview dat drie jaar eerder in de kleurenbijlage van het weekblad Vrij Nederland verscheen. Door uitlatingen van de Volksunie-leider Joop Glimmerveen was Nederland erachter gekomen dat Montyn aan het Oostfront gevochten had en met dit interview had hij schoon schip willen maken. Uren achtereen had hij Kooiman verteld wat er in zijn leven was voorgevallen. Iedereen moest nu maar weten wat er gebeurd was.

Literatuurmandarijn Reinjan Mulder schreef over Montyn: Montyn is een van de weinige Nederlandse romans is die de Tweede Wereldoorlog puur vanuit het daderperspectief laten zien. Ik kan me voorstellen dat kinderen die Het achterhuis van Anne Frank gelezen hebben, Margo Minco’s Bittere Kruid en Jona Oberski’s Kinderjaren, pas door Montyn een eerste glimp opvangen van de andere kant van de oorlog, de kant van de Oostfrontstrijders, de SS’ers en de NSB’ers. Daardoor leent het boek zich bij uitstek voor allerlei interessante en actuele vragen op scholen. Waarom kozen sommige mensen voor de nazi’s, en waarom gingen zij, net als Jan Montyn, vrijwillig naar het Oostfront? Wat waren dat dan voor mensen, en hoe moeten we nu over hen oordelen?

Fout is natuurlijk altijd een fascinerend gegeven. Neem Solomon Perel, de Duitse Jood die carriere maakte bij de Wehrmacht en bij de Twaalfde Pantserdivisie. Of Jean Genet en Louis-Ferdinand Céline. Of het tragische verhaal van de Joodse pot Ans van Dijk, die 150 mensen verraadde. Een gruwelijk verhaal, dat Theo van Gogh had willen verfilmen. Of het krankzinnige verhaal van Betje Wery, die ik goed gekend heb omdat ik kennis had aan haar dochter Roos Vonk. Tegen Roosje vertelde ze na het zien van de film Riphagen, dat zij er veel beter uitzag dan de actrice die haar speelde. 

En toen kwam Gert de Jager en die sloopte Montyn: 

Een echte literaire hoax: kom er eens om. Het gaat om Montyn van Dirk Ayelt Kooiman. Een geval van pseudologia phantastica dat het nog meest doet denken aan de manier waarop Boudewijn Büch in zijn dramatisch verleden ging geloven. Montyn werd in 1982 bij de lezers geïntroduceerd als een staaltje faction in de Amerikaanse traditie. Hoofdpersoon Jan Montyn vertelde zijn oorlogsbelevenissen in het boek, op middelbare scholen, in een marathoninterview op de VPRO-radio en nog in 2004 in een tv-documentaire die werd uitgezonden door de NPS. Wat hij aan feiten bij elkaar verzon, was voor een groot gedeelte gebaseerd op lectuur en het Polygoonjournaal. De lezer wordt voorgehouden dat Montyn uit feit en fictie bestaat. Wat feit is, is duidelijk: dat zijn de gebeurtenissen. Wat fictie is, zijn de literaire middelen. Daarmee, meldt de achterkaft en meldde Kooiman in interviews, ‘werd de werkelijkheid van toen, van de loopgraven aan het Oostfront tot de napalmbombardementen in Vietnam, voelbaar (…) gemaakt.’ Het probleem is die werkelijkheid – die heeft zich maar in beperkte mate voorgedaan. Wat Kooiman toevoegde waren dromen, emoties en verlangens van de ikverteller Jan Montyn. Wat in Montyn verbeeld werd, was alleen maar verbeelding; het berustte op een merkwaardig verbond tussen een Oostfrontstrijder en een Revisor-auteur die op zoek was naar een maatschappelijke rol. Dat in de jaren tachtig van de twintigste eeuw zo’n folie à deux kon uitgroeien tot een kleine maatschappelijke mythe, zegt vooral iets over de jaren tachtig. 

Mij interesseert het geen reet, de discussie over het waarheidsgehalte van Montyn. Het boek blijft in mijn top vijf staan. Een paar jaar geleden noemde ik Montyn in deze Volkskrant-column. 

Regisseur Martin Koolhoven bivakkeert in Olhão om te werken aan het scenario van zijn nieuwe speelfilm. Ik had hem zon en warmte beloofd, maar het is al dagen pokkenweer: Atlantische hoosbuien, rukwinden en bitter koud. Zijn hotelletje in de kasba heeft geen verwarming en Kool worstelt onder de dekens met zijn plot. Het lijkt wel een scene uit Boheemielämää, de zwarte komedie van Aki Kaurismäki die gebaseerd is op de roman Scènes de la vie de bohème van Henry Murger.‘Een kunstenaar moet lijden, Kool’, moedig ik hem aan. ‘Che gelida manina, Rodolfo, se la lasci riscaldar!’

Martin is 35 kilo afgevallen sinds onze laatste ontmoeting. Hij ziet er geweldig uit maar moet niet nog slanker worden. John Goodman, Jan Kees de Jager en Hanneke Groenteman vind ik een stuk minder knuffelbaar na hun dramatische gewichtsvermindering.

The Emerald Butterfly wordt een film noir die zich afspeelt in Indonesië aan de vooravond van de onafhankelijkheidsoorlog. Kool belooft femmes fatales, duivelse verraders, corrupte politie en imperfecte helden. In een steenkoude visserskroeg drinken we neutjes en causeren we over Raymond Westerling en Jan Montyn, die in ons Indië huishielden. Allebei vinden we Montyn van de onlangs overleden Dirk Ayelt Kooiman een indrukwekkend boek. Kool heeft Montyn ontmoet, ik ken de broer van diens Chinees-Indische weduwe Hi-en Tjia. Archibald Tjia alias Baldy kwam ik ooit tegen in café Kerk aan de Amsterdamse Vijzelstraat, dat vooral door valse, drankzuchtige paradijsvogels uit het variété werd gefrequenteerd. Ik had kennis aan Sjoukje, de struise Friese barkeepster die volgens de cliëntèle onversierbaar zou zijn. En daar was ineens Baldy Tjia, die door iedereen ‘het Chineesje’ werd genoemd. Baldy had een hoog stemmetje en giechelde, en was zo charmant en erudiet dat ik met hem een hilarische reis naar Luxor in Egypte maakte. Ik google Baldy, die volgens mijn berekening achter in de zeventig moet zijn. Op de site van Leids universitair weekblad Mare lees ik dat mijn oude vriend in maart dit jaar plotseling overleed. Het in memoriam roemt zijn vertaling van de Chinese roman Ondergronds in Parijs van Yao Zhongbin en sluit af met Baldy’s geliefde citaat van Confucius – de Meester zei: ‘Leren, en op het juiste moment toepassen wat je geleerd hebt, is dat niet fijn?’ Ik zeg tegen Kool dat ik het kut vind dat ik Baldy nooit meer heb opgezocht. Ik mis mijn lieve Chineesje en bestel twee troostrijke dubbele borrels. Niks heb ik geleerd in mijn leven.

En toen kreeg de Volkskrant een brief van de weduwe Montyn. 

Geachte Redactie,

Zelf lees ik niet de Volkskrant, maar een oud schoolgenoot bracht het stukje van Arthur van Amerongen d.d. 5 november 2018 ‘Niks heb ik geleerd in mijn leven’ onder mijn aandacht. Dat de heer van Amerongen goede herinneringen aan mijn broer Baldy heeft, doet mij deugd, waar ik echter veel minder gecharmeerd van ben, is dat hij mijn overleden man in één adem met Raymond Westerling noemt, en nog wel naar aanleiding van het door hem en Koolhoven bewonderde boek Montyn door Dirk Ayelt Kooiman. Nog erger is het dat hij zegt dat Montyn in Indonesië heeft huisgehouden! Mijn man heeft nooit ergens huisgehouden; hij heeft o.a. in Korea gevochten, en in Indonesië heeft hij alleen als kunstenaar rondgereisd. (En het mag misschien ook wel eens gezegd worden dat hij tijdens zijn reizen door Azië als kunstenaar veel vrijwillig werk verricht heeft voor Artsen zonder Grenzen en Amnesty International.) Misschien moeten de heren van Amerongen en Koolhoven het boek Montyn nog maar eens lezen.

Hi-en Montijn-Tjia

Goed, dat was natuurlijk slordig van mij, dat suggereren van “huishouden” in Ons Indië. Eigenlijk was Jan dus een brave borst die helemaal niet in mijn serie past. Wie meer wil weten of deze fascinerende man, hier het Marathoninterview bij de VPRO en in 2004 maakte Jan Louter een documentaire over Montyn: Jan Montyn: love me or leave me. die in 2006 werd uitgezonden in Het uur van de wolf. In 2005 werd er een aflevering van het radioprogramma Kunststof aan hem gewijd.
UPDATE: Montyn is gratis te downloaden bij DBNL

Reaguursels

Inloggen

Op het slagveld in Oekraïne ligt onze toekomst...

steekmug | 01-12-22 | 09:39

Elke dag draai ik wel een blues nummer want every day i have the blues!,
youtu.be/16nDVYIy60Y

steekmug | 01-12-22 | 09:35

Dat Marathoninterview met Jan Montyn komt uit de prehistorie, 1992.
Maar,
Nog steeds terug te luisteren.
En terecht.
En wat fijn zonder al die opgepompte onnodige lege drukdoenerij van de top2000.
Zelfs als het gaat over oorlog.
En het gaat ook nog eens over de dingen die Arthur van Amerongen beschrijft.

#onderweg naar luisteren gaat#

AdvocatusDiaboli | 01-12-22 | 09:31

De eerste gedachte bij zo'n kop is; "OMG, Islam komt (nu al) aan de macht", maar verder lezend komt het erop neer dat atheïsme toeneemt, en dat kan ik alleen maar toejuichen. Hopelijk slaat die tendens ook over op de religieuzen van de vrede, maar dat zal wel niet...

Sneerpoets | 01-12-22 | 09:15

@Sneerpoets | 01-12-22 | 09:15: Ja, het was een pakkende kop en best interessante gegevens, maar minder verontrustend dan het lijkt. Ook wel eens goed om te lezen.
Ik denk dat veel moslims, of ze het willen of niet, beïnvloed worden door het Westen. Maar kleine zichtbare groepjes godsdienst idioten blijf je altijd houden. Soms vallen ze iets mee als je met ze praat. Maar ergerlijk blijft het wel: die hoofddoekjes.
@Duwbak_Linda | 01-12-22 | 09:19:
Nog even vanochtend je kranten voorkeur gelezen in het AD topic, maar het zat daar al dicht: je kon niet meer reaguren.

cugel | 01-12-22 | 09:20

Wel enigszins verontrustend hoe Arthur hoe langer hoe meer aandacht aan de dag legt voor figuren verbonden met fascisme en nazisme. A sign of the times, met de opkomst van nieuw rechts. En dat na de serie over de salafisten in Europa. Maar voor mij lijkt dat inderdaad één pot nat: islam en rechts. Hoewel je het dan wel over kleine extreme groepen in beide bewegingen hebt.

cugel | 01-12-22 | 09:07 | 3

Links en rechts, meer lijkt er niet te bestaan in uw leven. Best triest.

Wiezewalakristalix | 01-12-22 | 09:16

@Wiezewalakristalix | 01-12-22 | 09:16: Maak je niet ongerust: er zijn veel belangrijker dingen in mijn leven. Vrouw, Ierland, Alzheimer. Maar links en rechts is de basale politieke tegenstelling en ik maak me nu ongerust over (extreem) rechts.

cugel | 01-12-22 | 09:24

Joodse verraders in WO2,
collaborateurs die later in oorlogsgebieden humanitaire hulp gaan bieden,
en zich wel of niet uitspreken over WO2.

Zo zwart-wit als de IS-vlag draait de wereld niet.
Mensen zijn niet alleen duiveltjes of engeltjes.
Al zouden de grote idealisten en religieuzen dat willen.
Zowel niet als voor de profiteurs als de geliefden.
Menselijk drama's zijn het gevolg.
'De vijand' ?
Tot er een bekende tegenover je staat.
Het wordt ook maar boven je hoofd heen besloten wie jouw vijand moet zijn.
Vanwege een zot of een belang, of beide.

En mensen gaan er in mee omdat ze denken zelf verstoten te worden.
En omdat ze er in meegaan, kan dat ook.

Maar,
er zijn Russisch-Oekraïense kinderen.
En Joods-Islamitische kinderen.
Hoe kun je dan een vijand zijn van jezelf.

AdvocatusDiaboli | 01-12-22 | 09:47

Had dat als FIFA fijn bij een wedstrijd van Qatar gedaan,

"Stéphanie Frappart gaat als eerste vrouw ooit een wedstrijd fluiten op het WK voetbal voor mannen. De 38-jarige Française heeft donderdag de leiding over het groepsduel tussen Costa Rica en Duitsland."

Cornelis12 | 01-12-22 | 08:49

Wat is dat toch met die mensen met een IJ in hun achternaam die ze veranderen in een Y ? Den Uijl, Fortuijn, Montijn

Cornelis12 | 01-12-22 | 08:44 | 2

Internationalisering?

cugel | 01-12-22 | 09:10

Je vergeet FeYenoord. Dat is internationaler. IJ is voor buitenlanders onbegrypelyk.

Mokum Kosher | 01-12-22 | 09:12

"E-sigaret met smaak per oktober weg Daarna mogen vapes alleen nog maar naar tabak smaken."
nos.nl/teletekst#107

Goed zo ChristenUnie. Iedereen gewoon weer roken. Is beter. Bravo.

Duwbak_Linda | 01-12-22 | 08:30 | 3

Doe het dan meteen goed; maak een keuze tussen; kots, riool, urine of stront, geef het een weekje en het is over. Voor de Nederlandse handelaar althans, daarna wordt het spul dagelijks aangeleverd vanuit het buitenland, voor de helft van de huidige prijs..

Sneerpoets | 01-12-22 | 08:38

Maar laat ons bidden tot Jezus.

Duwbak_Linda | 01-12-22 | 08:47

Thx, Arthur.
Altijd breed informatief en onderhoudend :)

Ben Adam | 01-12-22 | 08:11

De krankzinnigheid ten top. En wordt door wegkijkers genuanceerd met 'ja het is maar kleine groep' en 'zit racisme achter'. Zit veel groter verhaal achter. Ik moet er werkelijk van kotsen

De multiculti samenleving: "Steden bereiden zich voor op wedstrijd Marokko na rellen zondag"
www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...

Cornelis12 | 01-12-22 | 07:58 | 4

Haarlems Dagblad: "In de media namen overigens de nodige Nederlanders van Marokkaanse afkomst afstand van de rellen. Die zouden zijn uitgelokt door andere groepen jongeren."

Cornelis12 | 01-12-22 | 08:40

In de vorm van "snipers op daken"?

Sneerpoets | 01-12-22 | 08:40
▼ 1 antwoord verborgen

Goedemorgen nachtploeg!

Muntunie, goede leestip voor de kerst..

*Koffie zetten doet…*

Wijze uit het Oosten | 01-12-22 | 07:47 | 3

Montyn..

Fucking autocorrupt..

Wijze uit het Oosten | 01-12-22 | 08:06

@Wijze uit het Oosten | 01-12-22 | 08:06: nog griezeligger is dat autocorrect er muntunie van maakt.

Andersdenkend | 01-12-22 | 08:15

gelezen, nood breekt wet (letterlijk), niets om wakker van te liggen lijkt mij, zijn vele ergere dingen.

oblix | 01-12-22 | 08:39

Sinds China de Trudeau aanpak heeft overgenomen begin ik toch te twijfelen of dat wel de juiste is .

Castor12 | 01-12-22 | 07:19 | 1

Beter laat dan nooit.

Veepert | 01-12-22 | 07:23

Op WNL een item over antisemitisme.
En dan laten ze foto's zien van supporters.
Wat een idioten , alsof daar het grote gevaar vandaan komt.
Die spreekkoren van een handje vol hersenloze die in elk stadion te vinden zijn heeft niets met antisemitisme te maken.
Weer een enorme miskleun.

zoalsikhetzeg | 01-12-22 | 07:19 | 2

Daar komt het ook vandaan maar blijft beperkt tot kinderachtige verwensingen over en weer. Werkelijk diep gedragen haat en afkeer in woord & daad komt inderdaad uit de bekende andere hoek van de vrede.

_pacman_ | 01-12-22 | 07:45
-weggejorist-
Bos.Jankamp | 01-12-22 | 08:22

Minister Helder komt zonder gasdeal terug van Qatar. Dat was ook niet het doel van haar bezoek aan dit land, aldus het ministerie van Economische Zaken. Maar het zou wel een prettig neveneffect zijn geweest, toch? Een statement met een bandje, speldje of sjaaltje
levert alleen maar symbolische warmte op.

MickeyGouda | 01-12-22 | 07:07 | 3

en ze kreeg symbolische koude.

HD50 | 01-12-22 | 07:09

Nevermind.

_pacman_ | 01-12-22 | 07:53

Haha! Nederland, het voormalige land dat bekend stond om zijn handelsgeest. Turken, Japanners, wij zagen overal handel, handel, handel.

Duwbak_Linda | 01-12-22 | 08:18

Jong gozertje kan een show geven! (Geluid uit want dat is onzin)
youtu.be/KdR-ZQTpdf8

Patje | 01-12-22 | 06:57 | 1

Ik dacht dat achteraf video editing niet zo hoorde bij een talentenjacht, maar ja, dit is India. Iemand stelde dat er een man in een transparant pak was, maar een naakte man die een jongen ronddraagt is ook weer zo wat, het pak zal wel groen geweest zijn. De juryleden zijn wel uitstekende acteurs overigens.

Sneerpoets | 01-12-22 | 08:51

Dus ik wandelen en dan ga ik zo bij dat ene bruggetje, sorry..??, ja die ja, kom ik op dat paadje... Daar lopen soms koeien, ( tenminste dat denk ik.. Amsterdam dus wat verwacht je ),met horens enzo...

Is er bord met de waarschuwing dat ik 25..!! meter afstand moet houden... Ik denk, ok.. Dan doe ik dat... Staan die gasten aan het eind van dat paadje..!! Ze zoeken het maar uit, ik ga niet meer terug...!!

Toen ben ik er langs gelopen... Lieve beesten zijn het....

neonreclame | 01-12-22 | 06:47 | 4

@EEnzame SchizofrEEN | 01-12-22 | 06:57: Had er eens 25 koeien in mijn huiskamer. Achter mijn tuin was een soort grachtje en dan weiland, waren ze doorheen gegaan, door mijn glazen pui. Op mijn knietjes met kindjes de politie gebeld. Waren toen al bang, met stokken ze mijn huis uitgejaagd, Boer kwam , zei vergoede alles en ja , soms doen koeien een beetje gek.

gato | 01-12-22 | 07:48

@EEnzame SchizofrEEN | 01-12-22 | 06:57: die beesten doen helemaal niets als je ze met rust laat. Pas als Randstedelingen aan de horens gaan trekken, erop willen zitten of andere ‘grappige’ selfies willen maken tbv hun zelf-verhoering op de socials kunnen ze eventueel laten weten dat ze daar niet van gediend zijn.

_pacman_ | 01-12-22 | 08:02

Als er kleintjes lopen kun je het beste afstand houden , want die willen ze beschermen. Dan grote boog eromheen!

Roos | 01-12-22 | 08:05
▼ 1 antwoord verborgen

Fleetwood Mac., Ik ben er van huis uit mee opgegroeid. Samen met CCR, Neil Diamond en Janis Joplin daardoor ook enorm gaan waarderen.
youtu.be/JDG2m5hN1vo
The Chain - Fleetwood Mac

Andersdenkend | 01-12-22 | 06:42 | 1

Heaven’s band is getting better and better..

Wijze uit het Oosten | 01-12-22 | 07:58

Boek van/over Montyn is een aanrader. Deze hieronder belicht ook de andere kant van het verhaal, vooral de indoctrinatie van de jeugd.

Onder de vleugels van de partij. Kind van de Führer
www.deslegte.com/onder-de-vleugels-va...

Der Schnitzeljäger | 01-12-22 | 06:37

oud Nieuws.
* Christine McVie is overleden.
* China overweegt versoepeling coronamaatregelen na heel veel protesten.
* Bombrieven bij Oekraïense ambassade Madrid.
* Wormen kunnen alvleesklierkanker 'ruiken'.
* Speciaal overleg nodig over slavernij excuses. Sorry is niet genoeg?
* Rusland wil meer repressie en censuur inzake de lhbti culturen.
* Duitsland wil meer immigranten wegens werknemerstekorten; 7 miljoen werknemers tekort in 2035.
* Politie in San Francisco mag met robots mensen doden.
* Schiphol belooft komende zomer... Nou ja, vaker gehoord, eerst zien dan geloven.
* Amsterdam moet weer leefbaarder worden. Drank, drugs en prostitutie weren?

Weer: bewolkt maar droog, 6 graden.

De koffie: een affogato! Sorry voor de koffie liefhebbers, de mensen die wakker willen worden... Gewoon een keer een lekkere verrassing.

EEnzame SchizofrEEN | 01-12-22 | 06:36 | 5

Goedemorgen.
Je hebt 6 graden en 6 graden.
Dit zijn de 6 voor met de gloofjes.

Mongeaulie waarsguwt | 01-12-22 | 06:58

Duitsland 7 miljoen werknemers tekort? Hmmm.. ik zie mogelijkheden, wij hebben mensen teveel en huizen te weinig. Laat ze maar een paar boten sturen, bij overhandiging van €90 de man volladen maar ! Rutte en Kaag krijgen ze er gratis bij, die mogen op de grote trom slaan achterin.

Sneerpoets | 01-12-22 | 08:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Leuk om de afkomst van Roos Vonk te weten. Ik weet kinderen mag je daden van hun ouders niet aanrekenen maar voor mij zijn een paar rare karaktertrekjes nu wel verklaard. ‘Ze heb het niet van een vrimde’ zeggen ze bij ons dan.

HD50 | 01-12-22 | 06:33 | 1

vandaar die onnatuurlijke overcompensatie idd, hihi

oblix | 01-12-22 | 08:47

Morguh Allen. Maar 199 nachtbrakers? Laat ik dan de 200ste vroege vogel zijn. Bijna weekeind! Verder niks te melden. Zinloos dus. Maar ik denk dus ik besta.

horsteknots | 01-12-22 | 06:22 | 1

Tam nachtje..
Is wel es goed voor de melangolie, even terug op je eigen

AldNuut | 01-12-22 | 06:25

Nog es over nagedacht..
Kom er niet uit met die Fontijn, net zo min als meneer Vassili Grossman
Mooie verhalen, te mooi, te veel neigend naar goed praten van verkeerde keuzes

Exact wat ik eerder al zei, overleven tegen de storm in, door met de wind mee te buigen.
Keuzes maken, ten koste van mensen, nee ik heb er geen plekje voor..

youtu.be/aDdOnl0bHO4
Joan Osborne - One Of Us

(just a stranger in a bus)

AldNuut | 01-12-22 | 05:47 | 5

@AldNuut | 01-12-22 | 06:15: Had het net gedaan, springt de hond op bed, kon ik weer beginnen, en laken met dekbed wassen natuurlijk.

gato | 01-12-22 | 07:56

Leuk AldNuut, ik heb haar nog eens zien optreden in het café van Henk Westbroek toen ze nog geen grote ster was. Mooie herinnering.

Roos | 01-12-22 | 08:07
▼ 2 antwoorden verborgen

Trust allen:)

TheOne48 | 01-12-22 | 05:19 | 1

Mogge!

Mongeaulie waarsguwt | 01-12-22 | 06:57

Een fascinerend verhaal van Tuur, maar helaas wint mijn innerlijke nihilist het weer van mijn leesambities.
The Way It Is - Bruce Hornsby and The Range
youtu.be/GlRQjzltaMQ

MickeyGouda | 01-12-22 | 04:08

@MickeyGouda | 01-12-22 | 04:24: een aantal guurders heeft hier wat opmerkingen gemaakt, waarvan bij mij het stoom keihard uit de oren kwam. Toevallig was jij toen een keer niet in het café Mickey, waardoor die verontwaardiging jouw deur voorbij kon gaan.
Behept met een olifantengeheugen kan ik een of twee van deze mannen niet meer met mildheid bekijken.
Keep your distance, zou het in de metro van Londen klinken.
Groter maken dan dat is niet nodig. Namen and shamen ook niet ;-)

Roos | 01-12-22 | 08:23

Ik las; "Dit stuk is exclusief voor abonnees", stelletje egoïsten..

Sneerpoets | 01-12-22 | 09:01
▼ 9 antwoorden verborgen

Ik begrijp dat gezeur over het aantal dagen tussen voetbalwedstrijden nooit echt..

In de herfst van mijn fantastische voetballoopbaan speelde ik vrijdagavond in de zaal en zondag op het veld..!!

Goed, bij de veteranen, maar toch,weet je..??

neonreclame | 01-12-22 | 03:53 | 8

@TheOne48 | 01-12-22 | 05:17: We zijn nog eens kampioen geworden. Dat weet ik nog wel. Kregen we een snoepreisje aangeboden van de plaatselijke winkelier. Naar Rotterdam. Wij met z'n allen in de bus. En een varkentje. Wat daar mee gebeurd is weet ik niet meer.

Oprisp | 01-12-22 | 05:33
▼ 5 antwoorden verborgen

Tagalog, leuke taal, veel Spaanse invloeden.

Theodorik1 | 01-12-22 | 03:42 | 1

Interessant land ook!
(Ook een tijdje onder NL en Belgische invloedssfeer gestaan...)

Mongeaulie waarsguwt | 01-12-22 | 06:56

Soft Cell- Sex Dwarf.

Theodorik1 | 01-12-22 | 03:29

Het ergste nummer dat ik ken, En de eerste kennismaking met mijn schoonzoon, Gaf me de CD, door mijn dochter opgestookt. Lachen dat ze deden. Dochterlief kende mijn hekel aan Pet Shop Boys. Toen kreeg ik een half varken, Ibericoham met groot gevaarlijk mes. Was wel lekker eten.

gato | 01-12-22 | 08:03

-wegejorist-

keestelpro | 01-12-22 | 03:18 | 3

Wegjorissen had niet gehoeven hoor. Hier op GS vaak in topics getoont.

TheOne48 | 01-12-22 | 03:23

@TheOne48 | 01-12-22 | 03:23:
Fijn dat jij het gelezen hebt @TheOne48.
Misschien was het wel alleen voor jou.

keestelpro | 01-12-22 | 03:29

@keestelpro | 01-12-22 | 03:29:
Ja misschien wel.
Verder zit ik nog te twijfelen of het nou getoont of getoond is.
Woord langer maken: het getoonte of het getoonde.
* laat maar *

TheOne48 | 01-12-22 | 03:40

Status Quo - Whatever You Want

Theodorik1 | 01-12-22 | 03:08

Blokverwarming en het energieplafond:
Blokverwarmers behoren juridisch tot een andere categorie verwarmers, dan normale verwarmers:
www.google.com/url?sa=t&rct=j&...

Jan Dribbel | 01-12-22 | 02:54 | 1

Volgens kamerlid Omtzigt.

Jan Dribbel | 01-12-22 | 03:15

Ja, het vreemdelingenlegioen is bizar hoor.
Ten eerste word je paspoort afgepakt, en als je deserteert word je tot de dood erop volgt, gevolgd.
Heb dit uit 1e hand van een Amerikaanse deserteur.

chicago river | 01-12-22 | 02:53 | 3

Alleen je coffin wordt betaald.

Theodorik1 | 01-12-22 | 03:01

Maar je HOEFT niet lid te worden he!

keestelpro | 01-12-22 | 03:14

Mijn voorstel is om 'jongeren'' bij het afleveren van pakketjes aan huis er stiekem voor te laten tekenen. ;-))

MickeyGouda | 01-12-22 | 04:17

Bump.
Free-Wishing Well.

Theodorik1 | 01-12-22 | 02:33

@TheOne48
Ik weet dat je er bent zoals altijd. Géén zin hè?
Voor straks welterusten en slaap lief.

K1100 | 01-12-22 | 02:19 | 4

@TheOne48 | 01-12-22 | 02:25:
Tijd bijgesteld naar half drie-)).
Trusten en nog een fijne nacht hier.
Oh mijn zoon is ook weer thuis. Hij is al op zoek naar zijn volgende keer. Hopeloos geval;-)

K1100 | 01-12-22 | 02:28

@TheOne48 | 01-12-22 | 02:25: Zit K1100 nu in Benidorm met zijn familie. vraagteken niet te vinden op deze Spaanse computer.

gato | 01-12-22 | 08:05
▼ 1 antwoord verborgen

Geweldig!

TheOne48 | 01-12-22 | 02:19
▼ 1 antwoord verborgen

Nee hoor Christine, je zult mij nooit aan het huilen maken. Echt niet! Helemaahaal niet (snif). Ik zal niet om je huihuilehen. (Boehoehoe).Nooit.
Fleetwood Mac - You'll never make me cry
www.youtube.com/watch?v=OGCV3m22o4o

Arnold Layne | 01-12-22 | 02:04 | 3

Toen Fleetwood Mac nog Fleetwood Mac was.
Peter Green's - "Oh Well", Live@ Music Mash 1969
https://m.youtube.com/watch?v=0yq-Fw7C26Y

K1100 | 01-12-22 | 02:10

@K1100 | 01-12-22 | 02:10:
Ai, hoop dat ik niet te laat ben, was druk, ff snel ingelezen.
Thx K. voor wat je hier vermeldde en maak een dolle dag met je broer!

TheOne48 | 01-12-22 | 02:17

-Dienstmededeling-
Ik ga zo naar mijn bed. Morgen komt mijn broer met zijn vrouw en mijn nichtje langs. Die gek gaat om zeven uur rijden en staat dan om 09:30 (half tien in de ochtend!) voor mijn neus. Hartstikke gezellig maar het is lang geleden dat ik het bestaan van deze tijden nog bewust heb meegemaakt:-)

K1100 | 01-12-22 | 01:41 | 8

Dat halen ze nooit, vroeger deden we ook een dag rijden, nu altijd twee, met hond, die het vreselijk vindt in de auto, lijdzaam ligt en hoopt gauw bij van de Valk te zijn, rosbief krijgt , loopt daar dan als een koningin, van ik weet de weg wel, baasje eerst naar buffet, als hij terug is ga ik, dan weet ze, daar komt de rosbief aan.

gato | 01-12-22 | 08:11
▼ 5 antwoorden verborgen

@PPuk | 01-12-22 | 00:23
Veel gebanden zou ik wel terug willen maar zo te zien heb je de reactie van TG niet gezien. Het was werkelijk een onbeschofte opmerking over een reaguurder en zijn vrouw. Dat hij voor eeuwig in de kerker mag wegrotten.

K1100 | 01-12-22 | 01:13 | 11

@K1100 | 01-12-22 | 02:05: ok ,ik heb het niet echt gevolgd.
Toch jammer, hij heeft best wel goede argumenten.

Theodorik1 | 01-12-22 | 02:15
-weggejorist-
Andersdenkend | 01-12-22 | 06:26

@Theodorik1 | 01-12-22 | 02:00: Alhoewel er sprake is van vrijheid van meningsuiting, is dat nog geen verplichting daar ook te allen tijde gebruik van te maken.
Ofwel, hij hoefde niet op de man te spelen, hij had ook zelf zijn schouders kunnen ophalen.
En een kans krijgen is niet meer dan logisch, een tweede moet je koesteren omdat je de eerste verknalt hebt en hopelijk geleerd hebt.

EEnzame SchizofrEEN | 01-12-22 | 06:50
▼ 8 antwoorden verborgen

Rory Gallagher - Walk on Hot Coals (HQ).

Theodorik1 | 01-12-22 | 01:03 | 1

Tuurke bedankt voor de tip, ga hem aanschaffen. Ook wel bijzonder blijkt achter af had op mijn 16 e de verzamelde werken van Upton st Clair al gelezen.

Uw Verzekeringsadvis | 01-12-22 | 00:44

Marokko-Canada en dan in Nederland maatregelen moeten nemen. Zegt dus genoeg hoe het er voor staat in ons paradijs.

"Tijdens de WK-wedstrijd Marokko-Canada donderdagmiddag zijn het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en de Burgemeester de Vlugtlaan aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat heeft burgemeester Femke Halsema woensdag bekendgemaakt in de gemeenteraad. Door deze verordening kan de politie eerder ingrijpen. Ook mag de politie mensen fouilleren."
www.parool.nl/amsterdam/halsema-merca...

Cornelis12 | 01-12-22 | 00:42 | 4

Gewoon VVD/CDA/D66/PvdA/GL/CU blijven stemmen. En dat 40 jaar lang volhouden terwijl 40 jaar geleden we al wisten dat dit gruwelijk mis zou gaan.
Blijf er op stemmen. Dan komt het helemaal goed.

Zapata10 | 01-12-22 | 00:54

En voor dit land hebben in 40 45 mensen hun leven gegeven. Als ze hadden geweten hoe het er hier nu aan toe gaat dan hadden ze eieren voor hun geld gekozen.

Tjatiswat | 01-12-22 | 07:10
▼ 1 antwoord verborgen

RIP Davide Rebellin .
Op 51 jarige leeftijd gestopt met wielrennen door een vrachtwagen.

Piggelmee | 01-12-22 | 00:41 | 1

00:30 gepasseerd. Wake-up-call voor (o.a.) TheOne48. Ik weet dat je meeleest. En waar is onze GBW?

PPuk | 01-12-22 | 00:39 | 1

Alhoewel. Kan me voorstellen dat je je niet getriggerd voelt. Het stamcafé lijkt een beetje 'tam', vanavond.

PPuk | 01-12-22 | 00:42

Johnny Winter:
Mean Town Blues (Live at the Fillmore East, NYC, NY -1970).

Theodorik1 | 01-12-22 | 00:30 | 3

@Theodorik1 | 01-12-22 | 00:49:
Brainbox.
wij zijn van eenzelfde generatie, vermoed ik, met eenzelfde smaak, veronderstel ik, met een gevoel voor understatement.

PPuk | 01-12-22 | 00:53

John Hiatt - Lipstick Sunset
youtu.be/ASRP9fc-_o4
Dan ben je toch van een uitzonderlijk niveau, als je dit kunt schrijven/componeren. Alleen de titel al... Lipstick Sunset...

PPuk | 01-12-22 | 00:27
-weggejorist-
PPuk | 01-12-22 | 00:23

By far beste boek dat ik voor De Lijst heb gelezen. Waren best veel leuke boeken trouwens, terwijl ik na HEUL veel lezen paar jaar nauwelijks iets had gelezen omdat ik bang was voor Nederlandse literatuur: leek mij allemaal pies, poep en niet lekkere seks, van walgelijke vieze mannen als Wolkers, Reve weggekopte poep in kranten ingepakt.

Emmeraar7 | 01-12-22 | 00:23

Die... clip.... is...... geniaal!!!

keestelpro | 01-12-22 | 01:22

Lijkt best een aardige man, die Monteyn, was hij ook vervolgd pollitiek nederlands systeem voortvluchtige?

niels5142 | 01-12-22 | 00:16

Opeens weet je het, je wordt IS leider,

Voor de tweede keer dit jaar is een leider van terreurgroep Islamitische Staat (IS) gedood. De organisatie heeft inmiddels al een opvolger aangesteld, opnieuw relatief onbekend.
www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...

Cornelis12 | 01-12-22 | 00:10 | 2

... opnieuw relatief onbekend.
Een beetje zoals Louis nieuwe spelers aan zijn selectie toevoegt, bedoelt u?

PPuk | 01-12-22 | 00:18

Interessant nieuws uit de VS: Donald T. heeft zijn belastingaangiften moeten vrijgegeven. Het zou gaan om een periode van 6 jaar. Benieuwd wanneer ze door de Democraten worden gelekt. En wat voor opvallende pro memorie posten erin staan.

Après toi | 01-12-22 | 00:09 | 3

Mwah. In rechtszaken is bepaald welke info wèl en welke info niet hoefde te worden vrijgegeven. Blijkt dat 'ons Donald' zal een vinger in de pap heeft gehad bij de benoeming van betreffende rechters...

PPuk | 01-12-22 | 00:12

@PPuk | 01-12-22 | 00:12: Volgens mij ben je in de war met de geheime documenten in Mar A Lago. Dit gaat om zijn belastingen.

Après toi | 01-12-22 | 00:27

@Après toi | 01-12-22 | 00:27:
Wellicht. Wat ik meldde staat me bij uit een radioverslag dat ik opving terwijl ik onderweg was. Kan dus ook geen bron vermelden... Maar met 'ons Donald' weet je maar nooit.

PPuk | 01-12-22 | 00:36

Is dit al het café? Ik lees net dat in Qatar vanaf nu regenboogkleuren en steun aan de protesten in Iran toegestaan zijn. Had ik niet verwacht.

J.P.Drapeau | 01-12-22 | 00:06

Geen kroeg maar wel muziek.
EW&F System of survival & Gettaway.
De tune die Beau gebruikt voor zijn talkshow komt van deze waanzinnige band.
Ik schenk nog een Glenn in.
Voor 19.95 bij de Dirk en dan heb je anderhalve liter plezier in huis.
En geen ijs erin gooien , das zonde.
youtu.be/LuUzJUFRoWg

hero_of_heaven | 01-12-22 | 00:06

Rondje van mij. Heb een uitgelaten humeur, dus profiteer er van.
Schenk mezelf nog een Macallan in.
Geen ijs; als ik ranja wil, dan zeg ik dat wel.

PPuk | 01-12-22 | 00:05 | 2

Doe mij dan een Talisker Storm, als ik u niet ontrief.

Kapitein Sjaak Mus | 01-12-22 | 00:11

@Kapitein Sjaak Mus | 01-12-22 | 00:11:
ah, een kenner? Rokerig, zoals je ze in dit jaargetijde graag proeft!

PPuk | 01-12-22 | 00:13

'navond, allen.
Hoe komt het toch dat van Amerongen mij de ene keer boeit tot een level van adoratie, terwijl ik een andere keer de grootst mogelijke moeite heb om zijn schrijfsel tot het einde met aandacht en concentratie tot me te kunnen nemen?
Zelf moet hij toch ook terug kunnen kijken op (pas op, Louis van Gaal jeukwoord) wat hij 'geleverd heeft'.
Maar laat ik het kort houden: 'Jan Montyn, heerlijk fout voor, tijdens en na de oorlog' is meer dan lezenswaardig en daagt uit tot exploratie van andere bronnen, lezen, nadenken en een eventuele herbezinning op ingenomen stellingen en meningen. Zal wellicht niet voor een ieder gelden, maar deze 'aflevering' van de boze blanke man vond ik een van de betere. Dank daarvoor.
En nu?
Muziek!
The Dead South - In Hell I'll Be In Good Company
youtu.be/B9FzVhw8_bY

PPuk | 01-12-22 | 00:02

Erg mooi, dank je wel! En proost.

Après toi | 01-12-22 | 00:06

Een nummer dat ik hier niet durfde te linken. Bang voor tranen in mijn ogen.
Daarom blij dat jij het doet.

PPuk | 01-12-22 | 00:09

Rick Derringer / Edgar Winter / Rock & Roll Hoochie Koo / 1973.

Theodorik1 | 01-12-22 | 00:00

Klinkhamer geweldig net als een Sven Hassel

Uw Verzekeringsadvis | 30-11-22 | 23:57 | 9

@Emmeraar7 | 01-12-22 | 00:16: Geen idee. Lach niet maar heb ze allemaal gelezen in huis van bewaring waar ook een bibliotheek was.

Cornelis12 | 01-12-22 | 00:28

@Cornelis12 | 01-12-22 | 00:28: Heb ze allemaal, maar dan gekocht gelukkig geen omweg voor hoeven nemen. Hadden ze daar ook de avonturen van de brave soldaat Schweijk, toppunt van cynisme, schitterende boeken.

Uw Verzekeringsadvis | 01-12-22 | 00:40
▼ 6 antwoorden verborgen

Toch wel een dingetje: is de geenstijl redactie al verhuisd naar belastingtechnisch vriendelijk Portugal, al schrijvend dat Nederland echt enorm kut is?

niels5142 | 30-11-22 | 23:55 | 3

met een v trouwens, abrigato

niels5142 | 30-11-22 | 23:58

@Après toi | 01-12-22 | 01:10:
U bent altijd welkom!

Patje | 01-12-22 | 06:54

@zwenkwieltje | 01-12-22 | 01:30:
Zo ben ik... Ik mag voortaan gewoon kritiek hebben op Noord-Afrikanen zonder dat ze mij kunnen betichten van racisme! Mooi.

Patje | 01-12-22 | 06:55
▼ 3 antwoorden verborgen

De Nachthap.

Mooie speklapjes! 1 of 2 als ze net gaar zijn verorberen. De rest konfijten in eigen vet. Zowel warm als koud lekker.

twitter.com/beschaafdrechts/status/15...

wilderst | 30-11-22 | 23:46 | 1

Ik bak speklapjes uit tot het vet knapperig is, met iets zout en peper op het einde, die weke gekookte wilderst lapjes blief ik niet. Ieder het zijne.

Analia von Solmsch | 01-12-22 | 00:09

Iemand de Grote Boze Wolf al gezien, vandaag?
Ben tikkie ongerust.

Kapitein Sjaak Mus | 30-11-22 | 23:46

De enige boeken die ik in m'n leven heb gelezen zijn sexboekjes.

Cornelis12 | 30-11-22 | 23:43 | 3

Voor de interviews. Zoals alle mannen?

F. Jacobse | 01-12-22 | 00:12

@F. Jacobse | 01-12-22 | 00:12: Nee, dat zijn die playboy lezers. Ik ben meer van de hardcore.

Cornelis12 | 01-12-22 | 00:21

10 jaar oud, met vriendjes in het park er eentje vinden in de bosjes en dan op een bankje om beurten voorlezen. Rode koppen en kriebel.

Normpje | 01-12-22 | 07:47

Can't feel mij face- The weeknd Dat luister ik :D

Koppig | 30-11-22 | 23:41

Tja, boos en verongelijkt op Nederland vanuit Portugal, gaap

niels5142 | 30-11-22 | 23:41 | 1

Zit vast iets door het water, daar.
Die Nijman liep ook al zo te schreeuwen!

Kapitein Sjaak Mus | 30-11-22 | 23:43

Is die hele lap text het boek?
En gaat de kroeg nog open. Zit nu alleen te drinken.

hero_of_heaven | 30-11-22 | 23:30 | 5

Alcoholistische dranken worden te duur voor me. Ben sinds vandaag overgestapt op de angel dust. Wel ff wennen.

Cornelis12 | 30-11-22 | 23:42
▼ 2 antwoorden verborgen

Tuur heeft gewoon een heel laag tarief per woord.

Nee dus! | 30-11-22 | 23:24 | 3

Mijn goede vader zou zeggen: "als je er een kwartje in gooit, lult-ie voor een knaak".

Kapitein Sjaak Mus | 30-11-22 | 23:26

@Kapitein Sjaak Mus | 30-11-22 | 23:26: Ik vermoed dat hier iets anders is ingegooid...

Zenzeo | 30-11-22 | 23:31

@Kapitein Sjaak Mus | 30-11-22 | 23:26: Of: vraag hem hoe lijn O7 rijdt en hij legt je de werking van het hele GVB uit.

poepaanmijngaatsie | 30-11-22 | 23:32

Mooi verhaal weer. Gaat u vooral zo door heer Arturo.

goedverstaander | 30-11-22 | 23:22

Dit is het stamcafe of gewoon weer een circlejerk?

Koppig | 30-11-22 | 23:15 | 3

We wachten allemaal tot u begint.

goedverstaander | 30-11-22 | 23:26

Bedankt Arthur. Ik ga mijn jaren '70 en '80 Vrij Nederland, en bijlagen, er eens op naslaan. Wat een geweldig blad was dat toen, met heerlijke lappen tekst waar ik in weg zonk. En ga ook naar het boek kijken ,uiteraard.

Zwizalletju | 30-11-22 | 23:12 | 2

En de rubriek : Terzijde

Uw Verzekeringsadvis | 30-11-22 | 23:52

@Uw Verzekeringsadvis | 30-11-22 | 23:52:
Vergeet de contactadvertenties uit die tijd niet!

Kapitein Sjaak Mus | 01-12-22 | 00:03

Montyn is een boek dat ik al 6 x heb gelezen en ik zou het zonder probleem wel 20 x kunnen lezen. Hij maakt goed duidelijk dat de keuze tussen goed en kwaad niet altijd een keuze is.
Goed om het over hem te hebben. Montyn is een boek dat iedereen zou moeten lezen.

Overigens, wanneer komt Jeroen Brouwers aan de beurt? Over hem valt ook veel te zeggen. Wat kon die man mensen uitschelden!!! Monumentaal!

Arnold Layne | 30-11-22 | 23:00

Geweldig mooi boek.

Statler en Waldorf | 30-11-22 | 22:53

Zijn land verraden, zo lijkt het. Dan ben je af

dathoujetoch | 30-11-22 | 22:52 | 3

Rutte is af dan. En dat lijkt niet alleen zo.

Wattman | 30-11-22 | 23:01

Vechten tegen de Russen zo lees ik het een beetje.

sjef-van-iekel | 30-11-22 | 23:14

@dathoujetoch: kortzichtigheid is de meest verbreide oogziekte.

goedverstaander | 30-11-22 | 23:26

Twee keer heb ik Montyn gelezen, met enige jaren ertussen, maar de derde keer, weer enige jaren later, kwam ik er niet meer doorheen.

GeenTheeDrinker | 30-11-22 | 22:50

Voor leugenaars kan ik geen begrip opbrengen en fantasten vind ik de sneuere versies van leugenaars.

Meneer huppeldepup kende ik niet en dat wil ik graag zo houden. Blank en boos, of niet.

Roos | 30-11-22 | 22:48 | 5

Ik had nooit van deze man, of het boek gehoord, maar dit stuk Arthur roept wel interesse op. De man zat dus aan de verkeerde kant van de oorlog dat is zeker, maar lezen vanuit zijn daders perspectief kan interessant zijn. Er was ook ooit een docu op TV over interviews met Nederlandse oud oorlogsvrijwilligers die voor de Duitsers vochten. De maker was zeker geen sympathisant van het nationaal socialisme, maar wilde deze toen oude mannen hun verhaal laten doen, het kon nog zo vlak voor ze richting dood zouden gaan. De titel was met “zwart” er in, had te maken met een term die voor deze mensen door Nederlanders in WW2 gebruikt werd. Ik meen 5 verschillende mannen en echt 5 verschil verhalen. Het blijft intrigerend, zonder dat je nu sympathie moet krijgen.

Ik heb een prachtig boek in de kast, en nu twee keer gelezen. Frontberichten van Edlef Köppen. Het is het verhaal van een Duitse soldaat in de eerste Wereldoorlog. Die ging vol enthousiasme naar het front, zoals zeer veel jongemannen in die tijd, ook die van Frankrijk, Oostenrijk, Rusland. Het boek is een weg van dit enthousiasme naar totaal cynisme over de oorlog. Daarmee werd het een anti-oorlogsboek. Hitler heeft het ook op de verboden lijst gezet.

Nuuk | 30-11-22 | 23:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Mmmh, ja, wat heeft Montyn nou echt meegemaakt, en wat is fictie? Geen idee na het lezen van dit ietwat warrige betoog. Wel herinner ik me een column van Roosje Vonk in één of ander blad, waarin ze de lezer waarschuwt voor 'foute mannen', en tussen neus en lippen laat weten dat ze er zelf ook wel eens is ingetrapt. Was dat soms bij een naoorlogse verzetsheld uit Ede?

Après toi | 30-11-22 | 22:45 | 3

Stapel?

knutsel_ | 30-11-22 | 22:48

@Après toi | 30-11-22 | 22:58: Geen idee.

knutsel_ | 01-12-22 | 07:46

ik ga het lezen! Zie het nog op de boekenplank van de 6e klas lagere school staan.

De Treinende Rechter | 30-11-22 | 22:44

Altijd interessant verhalen van Nederlanders aan het Oostfront. Ben benieuwd of we straks ook boeken van Vrijwilligers uit Oekraïne krijgen.

ikworstelengadouchen | 30-11-22 | 22:43

BBM wordt Tuurs Boekenhoekje. Leuk.

Duwbak_Linda | 30-11-22 | 22:40

Is inderdaad een geweldig boek. Qua stijl ook wel een beetje als oud werk van Wolkers.

knutsel_ | 30-11-22 | 22:39

Het verhaal klinkt een beetje als dat van Erik Hazelhof (Soldaat van Oranje, de "man die duizend levens leidde"), maar dan aan de verkeerde kant.

Muxje | 30-11-22 | 22:39

Naah geen boze blanke man..
Eerder een verdwaalde blanke man
Een man die zich staande wist te houden tegen de storm in, door met de wind mee te buigen.
Het is niet aan mij om een juiste keuze te maken, goed of fout ?
Zoals één van de mensen hier gister nog stelde
'Voor de één een held, de terrorist voor de tegenstander'

Een goed verhaal maakt iemand niet beter of slechter, menselijkheid wel,
dat is iets wat ik in Montijns verhaal niet echt herken

AldNuut | 30-11-22 | 22:38

Twee miljard, denkt ons 'kabinet' op te halen met belasting op energieleveranciers die winst maken ten koste van ons, Jan Lul.

Denk daar eens over na.

In plaats van iets te doen, verrijken ze zich zelf....

GKJP | 30-11-22 | 22:37

Godverdorie, wat een lap tekst, iemand een samenvatting?

Geen café vanavond?

Dat is jammer, had wat op mijn hart...

GKJP | 30-11-22 | 22:21 | 11

@Kapitein Sjaak Mus | 30-11-22 | 23:00: En dit is mijn favoriet: Everywhere
Can you here me callin’ out your name …

Nicola-D-Dex | 30-11-22 | 23:17

@Kapitein Sjaak Mus | 30-11-22 | 22:57:
Ja echt hè.
Fleetwood Mac is echt een grote band en Rumours een monument. Het was in de tijd dat ik als puber meer ging ontdekken in de popmuziek dan wat ik in de platen kast van mijn ouders vond. Dan wilde je meer alternatief zoals dat heette en kwam ik uit bij wave, rock, punk. Toch vond ik de toen oudere muziek ook leuk. Rumours had het tij tegen, want punk, wave, disco was hot en de kilo’s en kilo’s gitaar van de jaren zeventig werd wat oud bevonden. Toch werd Rumours een ongekend succesvol album en herinner mij ook dat mensen met verschillende muzikale smaken dit goede muziek vonden.

The Chain
www.youtube.com/watch?v=JDG2m5hN1vo

Nuuk | 30-11-22 | 23:21
▼ 8 antwoorden verborgen

Schitterend boek en bij mij thuis hangt een mooie Montyn ets uit zijn Vietnamese periode (1993), die ik samen met mijn, helaas overleden vrouw, voor haar vijftigste verjaardag uitgezocht heb.

Schoolmeester | 30-11-22 | 22:20

Rauwkost

The Felchmeister | 30-11-22 | 22:19

Bent u er nog? Nou min of meer niet heel veel.

BrulSpin | 30-11-22 | 22:18

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl