achtergrond

Geenstijl

Winkeldiefstal neemt toe. Vooral zalm, koffie en make-up gejat

Ja dit zie je dus in tijden van (energie)armoede en hyperinflatie. Als mensen niet meer op de eerlijke manier in hun primaire levensbehoeften kunnen voorzien, nemen ze het recht in eigen hand. Landelijk steeg het aantal aangiftes van winkeldiefstal met 12% vergeleken met 2019, in Groningen en Friesland neemt winkeldiefstal het sterkst toe. Niemand weet waarom.

"Koffie, zalm en cosmetica worden veruit het meest gestolen”, zegt Martijn van de Beek, directeur van onderzoeksbureau Hoffmann. „Er is minder personeel in de winkels en beveiligers zijn niet te vinden. Minder toezicht betekent meer diefstal.” Ook de opmars van zelfscanning en zelfbedieningskassa’s speelt zijns inziens een rol. „Met minder toezicht is de pakkans klein. Veel vaak jonge klanten scannen niet alle items. Als je toch wordt gecontroleerd, moet je alle niet-gescande producten alsnog betalen en daarmee is de kous af.”"

Ja dat klopt wel echt. Bij de zelfscankassa's heb je exact niets te verliezen behalve uw eigen eer, want de medewerkers ontwijken elk oogcontact en doen vervolgens namens u alsof u het item per ongeluk vergat te scannen. Alleen maar winnaars. Maar goed, we denken tijdens de zalm en koffie terwijl we de mascara van gisteravond verversen wel even na over een oplossing.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.