achtergrond

Geenstijl

Houden we dit nog tegen? (2)

Nee. Maar laten we in ieder geval niet doen alsof we het niet zien aankomen

Middenin de pandemie schreven we het topic "Houden we dit nog tegen?", aan de hand van een video die een wereld schetst waarin individuele vrijheid ondergeschikt gemaakt wordt aan door overheden en bedrijven aan burgers gegunde vrijheden. Sindsdien is corona natuurlijk overgewaaid, zijn vaccinpaspoorten bijna overal verdwenen, worden ongevaccineerden weer aangenomen (zoals deze week in Italië) en hebben we zelfs video's gezien waarin politici erkennen dat diverse lockdownmaatregelen wel erg ver gingen. De onvrijheidspieken van de pandemie zijn flattened curves geworden. Maar daarmee is het toekomstbeeld niet minder somber geworden, zoals uiteengezet wordt in deel twee van This Pivotal Moment. Overbevolking, migratie, vervuiling, de afvlakkende groei van welvaart en de steeds harder wordende claims over wat er voor het klimaat gedaan moet worden, of zou moeten worden, houden het risico in stand dat we met open ogen richting een - zoals de docu het noemt - techno feudalistic total surveillance state slaapwandelen.

Tel daar de groeiende morele paniek over 'nepnieuws', desinformatie en vrijheid van meningsuiting op internet bij op, afgetopt met makkelijk want terecht te wijzen vingers naar "politici" en bewegingen die in toch al onzekere tijden groteske complotten promoten en mensen daarmee het hoofd op hol brengen, en de receptuur voor regressie ligt voor iedereen zichtbaar op tafel - naast de Chinese blauwdrukken voor de digitalisering van sociaal krediet én sociale straffen. De video benadrukt iets te veel boze opzet, waar wij eerder denken dat het geen kwaadaardige, maar wel een onstuitbare escalatie is - maar goed, wat weten wij nou: voor ons was WALL-E jaren geleden de schattige openbaring op rupsbandjes van hoe de brave new world er uit zal zien: Alles gaat kapot maar gelukkig is er Disney, en Elon Musk natuurlijk. (h/t)

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

78 titels van superoriginele speeches die werden uitgesproken bij vrijheidsherdenkingen

Je gaat haast denken dat gratuit cliché's over vrijheid opboeren een vanzelfsprekendheid is.

@Bert Brussen | 29-05-22 | 21:25 | 0 reacties

Onvrijheid? Geert Wilders zoekt geen medelijden (maar wel een beetje meer gerechtigheid)

"Ik zoek geen sympathie, laat staan medelijden. Maar het is niet te verkroppen dat er met de meeste bedreigingen uit het buitenland weinig tot niets wordt gedaan door het Openbaar Ministerie"

@Van Rossem | 20-04-22 | 19:33 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.