U wordt opgelicht door uw eigen slimme meters
Die zijn eigenlijk best wel dom
Alles is duur en dan met name de energieprijzen. U dus braaf de lampjes uitdoen als u de kamer verlaat en de verwarming een standje lager, omdat u geen euro te veel wenst te betalen, blijkt dat de gas- en stroommeters u keihard naaien. Die doortellende units van Omroep Max waren geen incident, maar een symptoom van een verziekte markt. Een markt waarin bekend is dat veel zogenaamd 'slimme meters' een te hoog verbruik registreren, maar waar de energiebedrijven nagenoeg niets aan doen, want gratis geld. Boosmaakquotes du Jour: "Uit onderzoek naar 24 verschillende elektriciteitsmeters die in Europa worden gebruikt, blijkt dat bij vier type meters geen garanties kunnen worden gegeven dat de eindafrekening van de energiebedrijven klopt." en "Een meter die tot wel 26 keer zoveel verbruik aangaf dan goed was, is volgens Ten Have al van de markt gehaald. 'Maar twee tot drie keer meer verbruik dan in werkelijkheid komt nog voor.'" Plannen om deze chronische oplichting door de bedrijven die binnenkort miljarden innen van een prijsplafond invoerende overheid te bestrijden zijn er niet. Consumenten kunnen wel zelf een test laten uitvoeren op hun gasmeter, maar moeten daarvoor garant staan voor 542 euro, het bedrag dat het kost als de meter niet kapot blijkt. En zelfs bij die keuring wordt laagverbruik niet gecontroleerd. Kort samengevat: u bent de pineut en dient gewoon te dokken wat de meter aangeeft, of dat nu klopt of niet.
Reaguursels
InloggenIk ben zelf slim, geen meter voor nodig die dat voor mij doet. Ik ben slim met mijn domme meter en zet daar gewoon regelmatig een magneet op. Van een dief kun je niet stelen zei mijn opa altijd.
Heb de slimme meter geweigerd, ik wil zelf n het enige slimme ding in huis zijn
Het beste bewijs dat sommige oplichter zijn, zijn de brieven die je krijgt als je aangeeft van het gas af te gaan, en alleen maar stroom te gebruiken.
Dan gaan sommige dreigen dat je de meter moet laten verwijderen voordat je het contract mag stoppen. En uiteraard moet je daar dan voor betalen.
En dat is dus helemaal niet waar.
Er zijn zoveel negatieve reacties over die domme slimme meters, zowel in vele kranten als op TV, dat ik mij afvraag kan iemand niet het voortouw nemen en een gerechtelijke actie starten tegen energiebedrijven in het algemeen of een in het bijzonder. Ik heb te weinig verstand van ICT om zoiets te beginnen, maar als dit op internet staat zet ik er zo mijn handtekening onder en met mij vele anderen. Een goed idee ????
Niet aan mijn oude draaischijf metertje komen!!!!!
Analoog rules!!!
ja en bij de pomp staat er ook 1dl meer op de bon, dan dat je getankt hebt, let maar op.
Heb ooit perongeluk doorgegeven dat ik 52.000m³ water had verbruikt in een appartement. Toen kreeg ik een telefoontje dat ik waarschijnlijk een foutje had gemaakt. Klopt, Brabeau had een foutje gemaakt. Het was 52m³.
Intussen 4 keer een slimme energiemeter geweigerd. Dat ding komt er hier niet in, dat gaat dan uiteindelijk een gerechtelijk bevel worden als ik er echt aan moet geloven.
Had ooit een naheffing van 3500 2011. Voor een studio in Utrecht. Omdat ik nagenoeg in één klap bankroet was kon ik destijds stedin niet betalen om de boel te controleren. Mede omdat ze zeiden: de meters zijn in 99,99% van de gevallen correct en omdat ik een naïeve sufferd was van 25 heb ik het erbij gelaten. Resultaat 5000€ energiekosten.
Nou nou. Het duurt altijd even. Voor wie is die meter slim heb ik mij altijd afgevraagd. Dan mag nog niet te spreken voor die 250,- per meter per plaatsing als toetje. Zo'n dikke dozijn van die energie boeren de deur gewezen want ik moest want anders. Je kent het wel. Nu, heden ten dage as we speak ben ik nog steeds een bezitter van die ouwe vertrouwde meter met zo'n draaischijf en een kleine 2Kw aan daglicht panelen op mijn dak. Deze meter gaat vooruit of achteruit en geen dag of nachtschakeling erop. Wie heeft er hier nu een slimme meter??
Desnoods een dag uittrekken om de jaarrekening na te rekenen tot op 6 cijfers achter de komma. Vertrouw ze voor geen meter die energiegraaiers.
Ik zit bij vattenval en heb zonnepanelen, mijn app geeft aan dat ik in augustus 650 kwh heb opgewekt. Op mijn maand afrekening staat te lezen dat ik 528 kwh heb opgewekt. In mijn oneindige onschuld dacht ik dat het wel aan mijn app zou liggen, maar er knaagde wel iets bij mij.... klopt het wel allemaal wat vattenval beweert.
Het verschil is de weerstand energieverlies in de kabel naar Vattenval.
Rattenval.
Er zit een verschil in wat je zonnepanelen produceren en wat er wordt teruggeleverd op het net. Het verschil kan in sluipverbruik zitten.
Vattenfall, dat is toch die uitkeringstrekker die zogenaamd energie levert omdat dat de voorwaarde voor die uitkering (subsidie) is?
@ikdenkwat | 13-10-22 | 13:01: Rekent Vattenfall ook het verlies door in wat zijzelf leveren?
De stroom die je panelen opwekken gaat via de omvormer naar je groepenkast. Vandaar het hele huis door naar wat er maar aan staat. Blijft er dan nog stroom over, dan gaat dat door de meter en wordt als teruggeleverd geregistreerd. Dus geen sluipverbruik.
Energieprovider kan niet zien wat je opwekt, alleen wat je teruglevert.
Heel eenvoudig. De regering moet het wettelijk verplicht stellen dat de meters eens in de zoveel tijd, zeg 30 maanden, gekalibreerd moeten worden door de leverancier. Maar, goed, eerst de genderwet en dan ze wel weer verder. Oh wacht, eerst het boerenbestand de nek om draaien met wetten.
En wie gaat dat betalen?
400 euro per meter.
Daarom die slimme meter geweigerd. Tich keer. Ze blijven komen met " Belangrijke brief met uw afspraak! Als u niet thuis bent worden de kosten door de overheid op u verhaald!!"
Blijf weigeren!
Ook de slimme meter geweigerd. Deze info geeft de bevestiging van een juiste keuze. Verhalen dat die krengen op afstand gemanipuleerd kunnen worden, vond ik toch ook weer wappie achtig.
Maar nog iets. Per afgelopen 1 juli was toch het btw-tarief voor energie verlaagd? Ik vond het vreemd dat de energieboer de standen niet wilde weten. Heb ze wel opgenomen (foto’s). Laatst eens gebeld hoe dat nou zat.
Heeft u geen slimme meter dan?!
Nope.
Dan wordt het berekend op aantal maanden.
En iets in mij zei dat ik toen maar beter niet die foto’s cq standen kon doorgeven. Moest trouwens ook nog met apart formulier, dus toen was m’n aandacht zo maar in ene opverbruikt.
Hier nog een oude Schlumberger die zijn rondjes draait. Nog maar één tarief helaas (II) met zo’n mooi pijltje naar beneden onder tarief I. Nu kijken hoe lang nog houdbaar.
Ik zoek het model toch maar eens op, blijkt het afgekeurde te zijn. Al jaren. Ok…
Wat denkt u wat sneller werkt voor acceptatie van slimme meters? Precies: de oude afkeuren.
Dit is precies de reden dat Enexis er bij mij niet in kwam om mijn oude vertrouwde meters te vervangen voor een nieuw exemplaar.
Deze meters zijn heel slim voor de energiedrijven.
Laten testen Stroommeter is redelijk zinloos. Deze testen zetten er een geijkte ohmse weerstand op en kijken of dit goed gaat.
Wat er echter fout gaat zijn afwijkende patronen als je b.v. veel ledverlichting gebruikt. Dat hoeven ze niet te testen in een eiking, dus gebeurd het niet.
Ah, fase verschuiving. Zo'n slim ding kan ook het blind vermogen registreren. Dat doet zo'n draaiding niet. Dus inderdaad, dan ben ne slim duurder uit
Ik ben zo blij dat ik mijn ferrarismeter (nee niet ferrari) niet heb laten vervangen.
Overigens kwamen de metervervangers nogal dreigend over ze vertelden me dat het verplicht was en dat ik zelf zou moeten gaan betalen als alsnog de meter vervangen zou moeten worden. Ik heb ze vriendelijk de deur gewezen.
Dat heb ik ook gedaan, totdat ze ineens spontaan, zonder dat er fysiek iemand is komen kijken "afgekeurd" werden. Dan heb je geen keus meer, ook al mogen ze er nog steeds geen geld voor rekenen.
Een aantal jaren geleden werd ik voor de keus gesteld wilde ik "voordelige" dag/nacht tarief behouden een "slimme" meter moest laten plaatsen... slim en voordelig voor de energieboer... dat dan weer wel...
Geweigerd trouwens.
Dat verschil in tarief is nauwelijks bestaand, handvol euro's per jaar
Drie keer heb ik een brief op de deurmat aangetroffen waarin aaggegeven stond dat er een monteur mijn meter zou gaan vervangen door een "slimme" meter.
Plaats, datum en tijd was al ingevuld door de energiemaatschappij.
Laat ik toen toevallig net niet thuis zijn geweest.....
Bij mij kwamen ze daarna nog 2 keer aan de deur.
Als je denkt dat de meter niet goed is, een kennis met verstand van zaken(!) een meter direct na de hoofdschakelaar laten installeren.
Dan kan je het globaal zien of het klopt ( zal altijd iets kunnen afwijken ).
Alsof dat even makkelijk te doen is…
@Rdock | 13-10-22 | 12:11: Niet zo zeer maar wel een goede. Ben ik er in één klap vanaf, van dit probleem. Nu nog alleen op to do lijstje zetten en dan komt het goed.. is de naïve hoop en wens van mij.
@Rdock | 13-10-22 | 12:11: Een handig persoon doet dat in minder dan een half uur. Maar als je liever 500 euro uitgeeft zonder dat je zeker weet dat er iets uitkomt, ga je gang. Ik zou in ieder geval die extra meter ( laten ) plaatsen.
Kan iemand die 4 typen meters ff lekken?
Is het mogelijk/mag het om een goeie oude analoge meter aan de 'binnenkant' te plaatsen? Zodat er twee metingen plaatsvinden ter controle dus.
Zo eentje die je kon kantelen, zodat de gasmeter stil bleef staan?
Ja, tot en met de meter van de netbeheerder moet je er vanaf blijven, daarna mag je zoveel eigen meters plaatsen als je wil.
Ali Express levert ze voor een paar tientjes.
Jazeker, je kunt er ook een MID gecertificeerde digitale meter tussen schuiven. Mocht je zonnepanelen hebben koop er daan eentje waarmee de omvormer via RS485/Modbus mee kan communiceren, zijn verschillende varianten van, maar vaak leverancier specifiek welke ze ondersteunen.
@Arnold Layne | 13-10-22 | 11:37: Met kantelen ging de meter terugtellen. Dit moest dan weer opgelost worden met een stofzuiger om tot een normale, maar lage energiestand te komen. Vraag me niet hoe ik dit weet, lol.
@marcoplarco | 13-10-22 | 11:51: Conrad ook. Compleet met ijking, niet uitgevoerd door de lokale Chinese schoenmaker.
Gewoon bukken en lachen, mensen... bukken en lachen!
Hmm... Ik voel anders een fikse hoofdpijn komen opzetten en die gaat een hele lange tijd duren! ;-))
Hier een """"""slimme"""""" meter, afgelopen maand twee keer zoveel elektriciteit gebruikt dan anders. Volgens dat ding dan. Dit terwijl ik juist een aantal zaken uitgeschakeld heb. Volgens dat ding heeft er omgerekend 24x7 een apparaat 350W staan verbruiken. Hoe verdedig je je daartegen??
Die slimme meter zelf gebruikt 350W /s
Negen van de tien keer de WTW-installatie of de circulatiepomp van de cv. Op vooral de laatste een pompschakelaar zetten.
WTW is verre van 350W in een woonhuis. Pas aub op met deze info. Voor je het weet schakelt men WTW uit om “energie te besparen” en zit men in een huis met schimmels, vocht etc.
@goedverstaander | 13-10-22 | 11:48: onzin. Een cv pomp verbruikt ca 40w.
En loopt niet continue en tegenwoordig helemaal niet met mensen die niet meer stoken
Kan iemand even de foute type meters posten hier dan
Hier heb je een oud lijstje uit 2017, wellicht helpt het.
www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/artikel...
Dank!
Huis leeg wegens verblijf elders.
Bewust alleen de waakvlam van de remeha aangelaten. Over eenzelfde periode is het verbruik 3x zo hoog.
Fijn voor Essent zo'n slimme meter.
Een waakvlam? Dat zit al veertig jaar niet meer in CV's. Een comfortstand voor het tapwater zou kunnen. Dan blijft dat beetje op temperatuur, kan je uitzetten mits er geen zonneboiler voor hangt.
Voldemort ik ben helaas niet technisch . Er zit wel een klein vlammetje inde ketel. Roxe knop met ontsteking als hij onverhoopt uitgaat .
Wat is het effect als ik hem uit doe?
Ben bang dat ik dan gas in huis heb.
@strawdog | 13-10-22 | 11:37: uuuh gaskraan onder de ketel dichtdraaien misschien…
ik bel de gaswacht maar eens even.
als did tenminste nog bestaat in deze bananenrepubliek . ®©\}}};<;§§¦
@strawdog | 13-10-22 | 11:37:
Een nieuwe ketel aanschaffen, u heeft een oud niet zuinig model. Zoals voldemort al aangaf is een waakvlam in een ketel/geiser niet meer van deze tijd.
@strawdog | 13-10-22 | 11:37: Dat klinkt oud maar ik ken niet alle types CV. Als je geen warmte nodig hebt voor langere tijd kan de gaskraan dicht onder de ketel zit een kraan, in de meterkast ook. Van de andere kant is het veel gas? Van compleet uit kan ook het pompje vast gaan zitten.
Hier in verleden op de oude draai meter een ijking laten doen. Stroom verbruik was gigantisch hoog sinds ik daar was komen wonen. IJking was gedaan en geen afwijking gevonden (die ik wel zag met mijn eigen verbruiksmeter en een test die ik gedaan had, ongeveer 1/3 afwijking). Afijn ik mocht de 542 pegels aftikken en een paar jaar later maar de "slimme" meter genomen. Daarna was mijn verbruik ineens 1/3 minder... Dus andersom kan ook, maar onder de streep vertrouw ik die ijking dus ook totaal niet.
Als de meters toch 3 keer teveel aangeven kunnen de energieplafonds dus met 3 keer omlaag om zo op het echte gemiddelde verbruik uit te komen.
Gas naar 400 m3 en stroom naar 966 kWh.
/* Jetten een vreugdedans zien doen/*
Tip voor mensen met de oude meters. Geef je meterstanden door voor 6/11 bij Essent voor de prijsverhoging, dan rekenen ze nog met het oude tarief. Daarna gebruiken ze het hogere tarief voor de jaarrekening.
Dat accepteren de meeste maatschappijen niet, u dient het verbruik op te geven wanneer zij er om vragen, anders niet.
Geef een hogere stand door. Dat verdient zich dan vanzelf terug.
@General Dripple | 13-10-22 | 11:20:
Heb ik gedaan met mijn gasmeterstand op 1 juli vorig jaar. Mijn contract liep af dus ik betaal nu ook de woekerprijzen, maar de eerste 300 kuub heb ik bij vorig jaar opgeteld en zijn dus aanzienlijk goedkoper.
Ik heb een oude meter en zit bij Vattenfal. Ik moet eens per jaar de meterstanden doorgeven.
Voor de zekerheid vul ik rond de wisseling van de tarieven de meterstanden in bij mijn account. Ben echt benieuwd hoe er vastgesteld gaat worden hoeveel iemand tegen welk tarief verbruikt heeft bij vier prijswijzigingen per jaar en slechts één moment van definitieve doorgifte van de meterstanden.
@Zoelense Hobbyboer | 13-10-22 | 11:53: dit dus.
Slimme meters zijn handig, hoef ik de meterstanden niet meer door te geven.
Klopt. Je kan ook een paar moorden plegen om in de gevangenis te komen. Hoef je jezelf nooit meer in levensonderhoud te voorzien. Ook handig.
Redeneren is een kunst.
@Warhead | 13-10-22 | 11:30:
En je zit er warmpjes bij.
Sommige slimme meters zijn dus eerder berekenend? Dit bewijst voor mij eens te meer dat de inzet van technologie in onze samenleving het optimum voorbij is. Als een lust een last wordt.
Dat dus. En het ergste is dat je er als consument dan zelf aan de bel moet trekken, terwijl dat op z'n minst gedoe zo niet heel moeilijk is.
Ondanks de telefonische terreur ben ik er in geslaagd de oude meters te behouden (niks verplicht om deze te wisselen voor een slimme meter).
Voorlopig blijft dat dus ook zo.
Hier ook nog eentje met de oude meter. Ideaal in combinatie met zonnepanelen want gegarandeerde saldering. Ik kreeg wel wat dreigementen dat ik de nieuwe meter in de toekomst dan zelf zou moeten betalen maar dat zien we dan wel weer of ik gedwongen kan worden om iets te kopen voor een ander. Ik gok er op dat wanneer nieuwe meters verplicht worden dat de energiemaatschappij dan alsnog dient te betalen..
@eerlijke joop | 13-10-22 | 12:03: Ah ik ben dus niet de enige die dreigementen heeft ontvangen.
De energiebedrijven moeten een bank beginnen: 100 euro opnemen en dan 300 euro afschrijven... Lekker lucratief.
Ik ben de enige slimme meter in huis dus dat ding komt er niet in !
Slim meten is slinks weten.
Maar goed, als je al zo'n slimme meter hebt, hoe dan erachter komen of dat ding wel of niet klopt? Zonder dat idiote garant staan voor 542,- euro. Iemand?
Dat is dus de vraag.
Heel veel stroommeters plaatsen.
Inbouw, opbouw of opzet.
Shelly Europe heeft bijvoorbeeld vele soorten slimme meters om ergens tussen te plaatsen. Zo kan je zien wat je verbruik is en toetsen aan wat je energiemaatschappij zegt.
Voor nu lijkt het erop dat we als burgers voor de zoveelste keer gewoon schaakmat staan. Hier kan alleen een groot, gedegen onderzoek vanuit "onze" regering uitkomst bieden. Nu heb ik zo'n donkerbruin vermoeden dat dit er voorlopig niet gaat komen. Want tsja.... de burgers!
@Warhead | 13-10-22 | 11:33: Toch nog een tip. Altijd welkom hier. Bedankt Warhead!
@Warhead | 13-10-22 | 11:33: dank voor de tip. Maar bedoel je nu dat ik bij elk apparaat zo'n meter moet plaatsen? Dat kost ook niet niks, of begrijp ik het niet goed?
Laat een bevriende electricien een 2e meter plaatsen:
www.conrad.nl/nl/p/kwh-meter-1-fase-r...
Da's nog een ouderwetse draaischijfmeter. Die zet je achter je gewone meter, dus je zit niet in het verzegelde gedeelte. Da's 52 euro plus montagekosten.
Vroeger hadden ze geen slimme meters maar slimme monteurs, die draaide voor 100 Euries je meter naar een iets klantvriendelijk stand.
Mag jij euries zeggen?
@Von Knarrenstein | 13-10-22 | 10:56: Bennie mag dat. Net als iedereen doe dat wil.
@halfvolle glas | 13-10-22 | 10:59:
Ja maar vroeger waren het toch guldens (gulloe, banknotoe, dallah, tjawa, donni, bigi censi)?
@Von Knarrenstein | 13-10-22 | 10:56:
Noem ze uiringen; de tranen schieten in je ogen.
Ook hier nog analoog. Echter laatst maakte iemand een opmerking over het feit, hoe weet Essent in welke maand je kWh en m3 gas verbruikt. Nu met dit jaar al 3x wisselende prijzen en volgend jaar een prijsplafond, is mijn vertrouwen over verdeelsleutel weg. Dus klokslag einde maand om 00.00 maak ik een foto van beide meters. Hou nu verbruik en prijzen bij om te zien wat verbruik en kosten per maand zijn t.o.v. het voorschot. Ben benieuwd naar de afrekening volgend jaar en als deze afwijkt met het vastgelegde werkelijk verbruik of mijn file incl. foto’s van de meters worden geaccepteerd. O en f@ck digitale ‘slimme meters’
Ben erg benieuwd naar de uitkomst.
Maar stel dat de meter niet goed loopt, en je maakt een foto, dan kom je daar in principe ook niet achter. (Stel dat de meter te snel loopt).
Wel goed hoor, dat je het per maand vastlegt. Dat doe ik ook.
Ik zou liever elke maand gewoon betalen wat ik verbruik.
@letopuwzaak | 13-10-22 | 10:54: klopt, maar ik heb van zo’n 5 jaar data, dus als er iets geks is, valt me dat wel op. Maar garantie heb ik niet. Wel een te hoog ingeschat voorschot. Ging van 185€ naar 473€, terwijl ik bijna 800€ terug kreeg. Heb deze naar 297€ gebracht en tot heden zit ik daar ruim onder. Als ik in februari nog voldoende in het potje heb zitten gaat ook dat bedrag naar beneden. Overigens eens met per maand betalen, maar ja dan ontkom je niet aan een digitale meter. Overigens in Estland heb ik een huis, met digitale meter en betaal per maand.
@sander3488 | 13-10-22 | 10:51: ik ook, ben overigens tot heden altijd tevreden geweest met Essent en hun communicatie naar mij toe. Heb in verleden ook al eens een file gemaild. Hierbij ging het toen over de meerkosten per eenheid als je boven het gemiddelde uit kwam, als je code 0 hebt. Erg ingewikkeld allemaal, maar wel een goed antwoord gekregen. Dus vooralsnog vertrouwen, maar nu per maand registreren lijkt me niet onverstandig.
@letopuwzaak | 13-10-22 | 10:54: ik heb in de meterkast nog zo'n extra gecertificeerde MID meter hangen. Echter en daar komt de aap uit de mouw: die meters salderen niet intern tussen fases. Dus ja, je kunt met een extra meter het eigenlijke verbruik goed in de gaten houden, maar het moment dat je ook gaat terugleveren, wordt de wiskunde die moet aan toepassen een heel stuk complexer.
Jullie hebben er een hoop verstand van. Wel goed -voor iedereen die op geld let- om alles per maand bij te houden, zodat je jaarafrekening geen verrassing is. Maar dan moet alsnog de meter wel kloppen.
@Skinkie | 13-10-22 | 11:50: Ik heb een aantal 3 fase inverters voor de zonnepanelen. Dan heb je er geen last van toch?
Ik pijnig m’n hersens om te snappen wat bedoelt wordt. Het lijkt me onjuiste info.
@helaas-nederlander01 | 13-10-22 | 11:56: zeker wel :) De meeste 'oudere' 3 fase omvormers geven een gebalanceerde uitvoer over 3 fases. Dus wek je 3kW vermogen op, dan gaat er per fase 1 kW terug. Er zijn ook omvormers met een afzonderlijke meter op het einde en die kunnen ongebalanceerd vermogen leveren. Je boiler krijgt de 3kW dan op 1 fase terug. Als je wilt voorkomen dat het voltage in een wijk op individuele fases te hoog wordt is drie fase teruglevering sowieso aan te bevelen, maar wat op jouw slimme meter te zien is is intern opgeteld en verrekend. Het loopwerk rekent dus een verschil product uit waarbij teruglevering op fase 1 (lampjes in huis staan uit) wordt verrekend met gebruik op fase 2 (broodrooster aan) en 3 (boiler aan) ... en ik vermoed dat het meetinterval op zichzelf ook voor afwijkingen zorgt.
Als dit werkelijk zo werkt dannis dat een bewuste keuze door ontwerp geweest. In grootverbruik spul werkt t zoals je het verwacht.
@Drembil | 13-10-22 | 12:23: de vraag is meer, is een systeem ontworpen met het oog op "teruglevering" (lees: een veld met zonnepanelen) of met het oog op "zo min mogelijk grid gebruik". Dat laatste wordt bijvoorbeeld in Belgie steeds belangrijker. Dat verklaart ook de verschuiving naar meer UPS/EPS achtige oplossingen die je daar eigenlijk "gratis" bij krijgt, mits je de veiligheid bij eilandbedrijf ook kunt garanderen.
Weer een andere discussie eigenlijk. Iedereen is bezig met veilige opslag want dan is zonne- en windenergie wel haalbare kaart. Zou voor geen goud naast zo’n accubatterij willen wonen. The NIMBY is strong in this.
@Drembil | 13-10-22 | 13:56: LiFePo4 valt reuze mee. Wat mij betreft een zeecontainer naast iedere wijkcentrale neerzetten of ingraven.
Dit is al langer zo, Stedin plaatste een aantal jaren geleden meters die ze in Tsjechie inkochten en lieten inregelen. AL deze meters hebben de maximale afwijking die net binnen de norm valt na ijking in Nederland. Kortgezegd veel meters hebben de maximale toegestane afwijking in het nadeel van de klanten. Maar dit mag gewoon, de afwijking valt binnen de wettelijke normen.
Dat doen ( vroeger in ieder geval ) de medicijn leveranciers ook.
Kennis had bij zijn opleiding tot apotheker gemeten hoeveel er in zat.
Gek genoeg altijd precies te weinig.
Bij het plaatsen van zonnepanelen keek de installateur in de meterkast. Ah meneer, uw heeft nog een oude meter. Deze moet u zo lang mogelijk houden is beter en u heeft geen last van de salderingsregeling. Bij het aanmelden van uw panelen zal de netbeheerder u gratis een digitale meter aanbieden. Die moet u gewoon weigeren. Er komt een wet aan die een slimme meter verplicht, maar zolang die er niet is de oude meter houden. Zo dus gedaan.
Uitstel van executie dus..
Ik denk dat we dezelfde zonnepanelenboer hadden
Hoe kun je last hebben van de salderingsregeling? De oude oude meter is niet getest op terugdraaien, hoe weet je dan dat die dat niet te langzaam doet?
@perfect-number | 13-10-22 | 11:08: niet zo heel moeilijk. Een digitale (eigen) meter tussen je zonnepanelen en meterkast en deze vergelijken met de analoge meter die terugloopt. Wel ff alles loskoppelen in huis, zodat verbruik 0 is op moment van meten.
@Kaitseliit | 13-10-22 | 11:18: Wel alles loskoppelen, grappig, dat is niet makkelijk met inbouwapparatuur.
Maar hoe heb je nu last van de salderingsregeling?
@perfect-number | 13-10-22 | 12:04: Gewoon de zekeringen uitzetten of in geval van oude troep de stoppen losdraaien.
Stoppen en zekeringen zijn hetzelfde. Degelijk en nog steeds courant want geen moeite met kortsluitingen en dat ligt met automaten toch anders. Niet alles wat moderner is is ook meteen altijd beter in alle aspecten.
Het verbaast me allemaal niet meer.
Met deze regering die OOK hier niets aan doet.
Want het betreft de burger.
Die naaien ze maar wat graag
Huh? Waar zijn tenten als Kiwa in deze? Je hoort toch een gecertificeerd product op te leveren?
Kiwa en TNO zijn toch ook maar een commerciele instellingen die betaald worden door hen die willen dat er een rapport wordt geschreven?
De slager keurt tegenwoordig zijn eigen vlees en gebruikt WC Eend rethoriek ter ondersteuning. Iedereen is dan ook tevreden
@Skinkie | 13-10-22 | 10:44: Klopt. Certificerende instellingen worden betaald door hun klanten dus afhankelijk van hun klanten. Een certificaat is dan ook nauwelijks iets waard
tijdens het ministerschap van Schultz van Haegen kreeg het KIWA waar haar man Haro aandelhouder van was een contract voor de exclusieve levering van de digitale chauffeurspassen die elke nederlandse chauffeur daar conform europese wetgeving aan moet schaffen, dit contract loopt tot 2049! en deze pas is uiteraard de duurste van Europa voor de gebruiker. Kost het tienvoudige bijvoorbeeld van wat een Zweedse Chauffeur voor dezelfde pas moet betalen. manlief Haro verkocht later zijn aandelen KIWA met een winst van 3 miljoen. tot zover het KIWA. 'Corruptie is alleen in zuid Europa toch'
En wat zegt een corrupte certificering nou eigenlijk?
Alles wordt tegenwoordig gekocht, zolang het belang maar groot genoeg is.
Mooi he? Die marktwerking die onze regering ons ongevraagd door de strot duwde.
Want alles werd beter als de nutsvoorzieningen op de markt vrijgelaten werden.
Nou, ik kan geen enkele voordeel opnoemen ten opzichte van voor de marktwerking.
100% juist. Alles in buitenlandse handen en marktwerking dat alles voor ons goedkoper zou maken en de volgens sommigen broodnodige keuze mogelijk zou maken…. Alles in de consument zijn nadeel. Geen enkel voordeel te bekennen. Wie maakt het wat uit welke toko wat levert?! Je zou gewoon relatief schone stroom uit het stopkontakt mogen verwachten zonder al die opgedrongen milieudogmas en bijbehorend schuldgevoel.
Toevallig vorige week contact gehad met Enexis, mijn meterstanden werden niet doorgegeven aan mijn energieleverancier. Je kan dagelijks checken via een app.
Klopt zei de meneer van enexis, we hebben nieuwe software en bij heel veel meters werkt deze niet goed.
Nu moet ik meneer Enexis maar op zijn blauwe ogen vertrouwen dat de juiste standen bij de energieboer aankomen.
Ik ben heel benieuwd wat het effect op de sector zou zijn als er een actie zou komen waarbij een groot deel van de bevolking de meter administratief uit laat zetten. Dit zorgt er voor dat de meter niet meer op afstand uitgelezen kan (mag) worden. Dat lost de problemen met de registratie natuurlijk niet op.
Ik heb het omgekeerde meegemaakt. De oude meter was kapotstuk. Daar kom je op een gegeven moment achter en dus melden bij de Enexis (ohne Gewähr). Werd dus het verbruik geschat en een "slimme meter" geplaatst. Daarna halveerde het verbruik (en kwam meer in de richting van mijn eigen schatting van de som van stand by dingetjes, trafos, koelkast, CV etc). Nagevraagd hoe dat kan. "Nou mijnheer dan moet u uw oude meter laten ijken". Hoe dan? Verbruik was niet hoog, nu nog minder dus heb het erbij gelaten.
Je moet sowieso goed letten op je verbruik. Had eens een ledlamp van 2 Watt in de doucheplafonniere gedraaid. Douchelamp brandt altijd 's nachts, vindt junior prettig. Toen ik de volgende dag weer handmatig de meterstanden opnam (had nog geen slimme meter) kwam ik erachter dat die ledlamp van 2 Watt, de meter deed geloven dat ie 1000 Watt per uur verbruikte.
Hoe werkt dat dan?
Die oude meters meten alleen verbruik.
Was die led defect?
@Kapitein Sjaak Mus | 13-10-22 | 10:50: Neem aan dat er iets niet goed was aan die led. Heb getest. Had hiervoor wel een digitale meter maar nog geen slimme. Zo omschrijf ik het het beste.
Dit kwam in het verleden toen led nog kostbaar was vrij veel voor. Dat is ondertussen gereguleerd. De voedingen van 230 naar lage spanning voor de LED waren nogal goedkoop/brak uitgevoerd
Watt per uur?
Vermogen is in Watt. Elektrisch energieverbruik in Watturen of kilo/MetaWatturen.
Mega
@Drembil | 13-10-22 | 11:04: Ik snap daar allemaal helemaal niks van. Heb nooit LTS gedaan ofzo.
@Leptob | 13-10-22 | 11:18: hahahaha LTS zwakstroom, moest gelijk denken aan Theo Maassen met optreden uit “94… mee uwe havo diploma
@Leptob | 13-10-22 | 11:18:
Bedenk... Watt is net als verbruik in liters per kilometer bij een auto. Kilowattuur is de tank achterin in liters. Een auto met hoge (lucht)weerstand verbruikt meer bij dezelfde snelheid dan een auto met lage weerstand. Slurp je 10 l per 100 km dan is jouw tank van 50 l leeg na 500 km. Neem je een auto van 5 l per 100 km dan kom je 1000 km ver met jouw 50 l tank. Energiemaatschappijen boeit het niet wat je per kilometer verbruikt, enkel hoeveel liter (al heeft een normaal huis een limiet van ca. 17 kW - zeg maar de dikte van de kabel naar jouw huis).
@lebtop: die denigrerende manier van omgaan met technici is achterhaald. Er is een zwaar tekort aan slimme mensen (want dat is een vereiste als je met onzichtbare materie werkt).
@Drembil | 13-10-22 | 14:03: Euh... Mijn opmerking is absoluut niet denigrerend bedoeld. Mocht u dat zo opvatten. Zeer zeker niet.
Volgens mij heb ik hier in de panelen 10 jaar geleden al geroepen dat je geen slimme meters moet accepteren. Slimme meters zijn slim voor de leveranciers, niet voor de klant. Dat kon je op je 10 vingers natellen. Mijn vrienden, familie en buren hebben me voor complotwappie uitgemaakt. En nu hoor ik een aantal van hen klagen dat er niks meer van klopt. Tsja.
Maar op welke gronden dacht jij dat dan? Vermoedde je al oplichting? In principe kun je de hele dag je verbruik in de gaten houden, toch? (Ik heb er geen).
@letopuwzaak | 13-10-22 | 10:39:
Op het moment dat een bedrijf/instelling/overheid iets heel erg aan je opdringt in heel veel brieven en mails en zelfs dreigt met boetes of hogere kosten als je er niet aan begint, moet je jezelf altijd afvragen waarom ze dit willen en wat hun voordeel hiervan is.
Ik ben wantrouwig tegen elke instantie wat 'gemak' promoot.
@General Dripple | 13-10-22 | 10:43:
Ik begrijp wel dat dat vaak een ander doel dient, en dat je daar kritisch op kan zijn. Maar ik ben toch verbaasd over wat ik nu lees, dit is pure oplichting, onbetrouwbare meters op de markt brengen en die ook nog eens verplichten.
Ik heb een broer die ook al jarenlang met klem afraad om slimme meters te nemen. Hij heeft ze zelf geweigerd, maar ze hebben het hem heel moeilijk gemaakt en de vriendelijkheid was ver te zoeken. Heb nu zelf inmiddels ook al een maand een brief in huis met het "aanbod", slimme meters te laten plaatsen. Er staat in de brief dat het nu nog gratis kan, maar dat ik in de toekomst voor de plaatsing zal moeten betalen. Ik vind dit een verkapt dreigement. Ik wil die onbetrouwbare meters niet. Stel het daarom maar zo lang mogelijk uit.
Juist! Volhouden
Niet gekalibreerde meters op de markt zetten waarvan je weet dat deze een foutief gebruik aangeven, ten voordele van de leverancier. Dat riekt naar oplichting of poging tot oplichting.
Dit is geen lastig probleem om op te lossen.
Behalve als de handhavers zelf ook oplichters zijn.
@donkie,
vroeger was er de overheidsdienst van het inlassen.
Handhavers van strikte eisen die o.a. te maken had met de nauwkeurigheid van (handels)weegapparatuur.
Heb veel mee samengewerkt,deden ook steekproeven,en dat was noodzakelijk,de klant werd nog
weleens opgelicht.
Ook bij industriële doseerlijnen kan een per gram minder in de verpakking 24/7 aardig wat opleveren.
De oude Ferraris meters stonden ook onder strenge modellering.
De nieuwe slimme(sluwe)digitale meters daar heb ik zo mijn twijfels over.
Wanneer ik verplicht zal zijn deze te gaan gebruiken,zal ik er op staan een meet en controlerapport te krijgen.
Inlassen moet zijn ijkwezen.
Sorry.
@De Profundus | 13-10-22 | 10:52: Een meet en controlerapport opvragen lijkt me zeer terecht. Maar als dit 500 euro's kost? Dit heeft niet iedereen in de sokkenla liggen. Enorm oneerlijk toch?! Ze weten gewoon dat de meeste mensen dit, zeker in deze tijden, niet zomaar kunnen ophoesten.
@lezeres,mijn argument zal zijn dat ik als consument een betrouwbaar product eis.
Zij mogen gratis aantonen dat dit zo is.
@De Profundus | 13-10-22 | 11:41: Dat valt te proberen. Niet geschoten, altijd mis. Bedankt voor uw antwoord @De Profundus.
Nog elke dag blij dat ik dat ding geweigerd heb. Al hebben ze daarna wel de “domme” meter een keer vervangen, hopelijk niet ook door een exemplaar dat met een vork schrijft (vooralsnog lijkt alles OK).
Ik ben net eens wezen kijke .... die van mij staat te knipperen ( afleesschermpje)
"de bedrijven die binnenkort miljarden innen van een prijsplafond invoerende overheid" dit is nog wel een dingetje. De overheid heeft hier nog niks over bekend gemaakt. Als Eneco op 1 januari de prijs verhoogd van 3 naar 6 euro krijgen ze dus per kuub niet 1,55 maar 4,55 euro gestort van de overheid. Of 8 euro of 10 euro per kuub. Vrije markt dus wie stopt ze? Aan de 30-dagen-kwestie laatst zagen we al dat ze schijt hebben aan de ACM en Jetten
Wat hier beschreven wordt is een opzettelijke, grootschalige en structurele oplichting. Het lijkt mij dat deze aanwijzing voor het OM genoeg is om per direct een strafrechtelijk onderzoek te doen. Bijkomende vraag is daarom: Waarom gebeurt dit nog niet?
Doet de overheid onderzoek naar zichzelf?
Adriel
? Het zijn toch particuliere bedrijven?
@Adriel | 13-10-22 | 10:28: Het zijn particuliere bedrijven.
@miff | 13-10-22 | 10:29: Vergeten dat het bedrijven zijn. Ik ben nog niet helemaal wakker vandaag.
@miff | 13-10-22 | 10:29:
De overheid krijgt wel belastinginkomsten over de niet-bestaande geleverde energie en heeft er dus belang bij het niet te onderzoeken.
Slimme meters komen op mij ook onbetrouwbaar over. Je zou denken dat op dagen met evenveel zonuren en hetzelfde energieverbruik ook het aantal kwh's hetzelfde zou zijn. Echtere de ene dag geeft het ding 3 kwh verbruik aan, de volgende dag 6 kwh. Ook met de teruglevering: de ene dag 3 kwh, de volgende dag 5 kwh ondanks evenveel zon en energieverbruik.
*Print topic uit en hangt het in de meterkast* voordat zij bij Enexis weer op het idee komen voor een nieuwe poging om zo'n privacy-hatend-apparaat hier te willen installeren.
Als ze nu netjes in de eerdere papieren vermeld hadden hoe je een gewone digitale meter kon verkrijgen, had ik dat gedaan. Maar ja, dat moest blijkbaar verborgen blijven, dan hebben zij iets te verbergen. Niet gek overigens voor een bedrijf dat eigenlijk gewoon Essent (waar jij betaald voor het betalen zelf) is.
je kan je aanmelden bij slimmemeterportal.nl dan zie je tot op het kwartier je verbruik zoals die bij de leverancier bekend is.... onregelmatigheden vallen dan meteen op.
de database van die site baseert zich op de meterstand, zegt dus niets over de degelijkheid/juistheid van het apparaat
@hagelkruis | 13-10-22 | 10:26: klopt, maar je weet zelf wanneer je de droger/tv etc aanzet of alles uitzet, en dat zie je terug in de verbruiksgegevens... als die 2-3-20 keer teveel zouden registreren dan valt je dat echt wel op.
En iedereen mij maar voor gek verklaren dat ik zo'n ding weiger.
Want straks moet je er 1 zelf betalen hoor! En het is zo handig!
Weet je wat handig is? De hele dag de voordeur open laten staan voor dat moment dat je met 2 tassen boodschappen aan komt lopen.
Domme dingen verkopen het makkelijkst. Er zit geen enkel voordeel voor u aan slimme meters dus houdt vol.
Of je moet net pech hebben (zoals ik had..); ferrarismeter met terugdraaibeveiliging. Heb je dus geen zak aan met zonnepanelen...
@Tom Aatje | 13-10-22 | 10:33:
Appartement, dus zonnepanelen is overbodig.
Nu wil ik graag elk jaar een ijkrapport zien van mijn slimme meter.... :)
De meeste "slimme" apparaten zijn ontzettend dom en werken je uiteindelijk tegen.
Wat erg. Hoe kom je dan ooit nog achter de juiste meterstanden? Voor iets dat verplicht is (ik heb er nog geen) zou je betrouwbaarheid verwachten.
Eneco had ook eens een leuke campagne opgezet om in al mijn panden de meters te vervangen. Dreiging hier, boete zus en zo... etc...
1 advocatenbrief waarin aangeven werd dat we direct beslag leggen op vermogen Eneco en vermogen directie middels bestuurdersaansprakelijkheid en toen piepten ze anders.
Want dit soort dingen moeten ze namelijk melden aan hun finacniers & betuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen.... en dat triggert all sorts of mayhem voor ze.
Leuk he. Je hoeft geen gelijk te hebben om dit soort idioten te managen, gewoon kennis.
Goed idee, ga ik onthouden.
Dus eigenlijk mogen we er van uitgaan dat onze energieleveranciers waaraan we met ons kippenverstand onze energievoorziening verpatst hebben ordinaire oplichters zijn? Die alles aanpakken om nog meer hun zakken te vullen?
Wat nog veel erger is, is dat de politiek dit spelletje vrolijk ondersteunt. Er worden geen lagere prijzen bij de leveranciers bedongen, maar in plaats daarvan gewoon met belastinggeld geschoven, zodat die prijzen (en de daarbijbehorende grove marges) gewoon betaald worden. Dat is ronduit crimineel.
Verbaast het u? Op alke vlakken is incompetentie koning. Zeg me waar u in NL nog vakmensen in een hogere/directie/beslissende functie vindt en ik ga het persoonlijk aanschouwen.
@Gladiator Fap | 13-10-22 | 10:14: En Nederland zag dat het goed was.
@Gladiator Fap | 13-10-22 | 10:14: Dus zijn er politici die er belang bij hebben dat er zo een constructie bestaat. Overigens gaat de btw en energiebelasting per 1 januari weer omhoog dus dat hele prijsplafond is een lachertje. Alleen de energiebedrijven zijn verzekerd van een constante stroom overheidsgeld. Geen wonder dat onze regering niet wil nationaliseren.
@Zapata10 | 13-10-22 | 10:21: Dat prijsplafond betaald zich zelf alleen met de rekening wordt geschoven tussen de consumenten. Genoeg mensen die niet onder de max. grens kunnen blijven. Ka-ching.
Balkenende heeft ons goed in het pak genaaid met de privatisering van de nutsbedrijven. Zit er eigenlijk een verjaringstermijn op oplichting?
@Zapata10 | 13-10-22 | 10:21: In ieder geval is het blijkbaar makkelijker de burger voor de zoveelste keer te laten bukken dan bij grootindustriëlen een vuist op tafel te slaan. Met andere woorden: het interesseert die opportunisten van vak K gewoon gene ene moer, zolang hun eigen natje en droogje verzekerd is.
@Gladiator Fap | 13-10-22 | 10:38: Waar denk je dat zo'n minister van energie gaat werken als zijn termijn in vak K erop zit?
En waarom de hand bijten die je dadelijk gaat voeden...
@4HoogAantWater | 13-10-22 | 10:36: Balkenende heeft slechts uitgevoerd wat Hans Wijers (D66) in paars 1 al op de rit heeft gezet. Tijdens de paarse kabinetten is de uitverkoop van alle nutsgerelateerde zaken in de steigers gezet. Wat nu gaarne ontkend wordt door fossiele PvdAers.
Digitale zakkenvullerij door energiemaatschappijen.
En de overheid kijkt toe en vindt het goed: koppeling met belasting dpekt de staatskas.
Zolang de meters massaal teveel aangeven zal de overheid er ook niets aan doen juist omdat het voor hun ook hogere belastinginkomsten betekent.
Terwijl veel van mijn apparaten in de tussentijd zijn vervangen door energiezuinigere versies heb ik nog nooit meegemaakt dat ik minder stroom heb verbruikt dan het jaar daarvoor. Zeker nadat ze mijn boiler "slim" hadden gemaakt schoten de waarden omhoog. Die energieboeren zijn één grote oplichtersbende, daar mag best eens wat meer toezicht op komen. Ik heb namelijk de indruk dat ze nu gewoon hun gang kunnen gaan. En ben je, zoals ik, gebruiker van stadsverwarming dan valt er ook weinig te kiezen qua boer.
Precies dit. Hoe dan ook elk jaar “verbruik” je meer. Kan per maand soms iets minder zijn maar de eindafrekening is altijd meer. Zelfs als je minder thuis bent geweest dan het jaar ervoor.
Zo had ik er eigenlijk nog niet eens naar gekeken.. Wij hebben overal led-lampen (die geven tegenwoordig net zo'n fijne gloed als de gloeilampen van weleer, dus waarom niet), en toch lijken we elk jaar meer te verbuiken. Gelukkig heb ik nog geen "slimme" meter.
Ze wilden jaren geleden nog een boete van 25000 euro geven als je geen slimme meter nam. Je zou ze toch onder hun ballen trappen.
Oh zeker. Maar daar hoef ik niet voor op een boete te wachten.
Heb al een gedeelte van mijn stroomnetwerk in huis losgekoppeld en aangesloten op accusysteem met omvormer en zonnepanelen. Langzaam aan ga ik voor volledig zelfsupporting en dus geen Eneco meer nodig. Oplichters zijn het, allemaal!
Ik las ergens dat zulks verboten is. Gij zult niet zelfredzaam zijn!
@keestelpro | 13-10-22 | 10:10: Verbruikt u geen gas of elektriciteit, of heel weinig? Bent u misschien overgestapt op een duurzame energiebron? Uw leveringskosten zijn dan laag. En de kosten voor het netwerk zijn dan in verhouding met de leveringskosten erg hoog. U kunt ervoor kiezen om uw aansluiting op te zeggen. U kunt dan geen gas of elektriciteit meer afnemen. Aldus consuwijzer punt nl Volgens mij is een aansluiting geen verplichting meer.
@Swaffelkaffert | 13-10-22 | 10:15: Aansluiting weigeren mag misschien, maar dat is niet hetzelfde als zelf opwekken wat misschien niet mag. Ik weet het niet hoor, heb er geen verstand van.
@Swaffelkaffert | 13-10-22 | 10:15:
Wat had ik afgelopen zomer? 4 euro voor het gas en 24 euro netwerkkosten, energietransitie heffing etc. Waarom zou je dan nog extra bezuinigen?
Sinds mijn ferraris meter is vervangen door een digitale meter is mijn verbruik inderdaad een stuk hoger, ondanks dat het hele huis geisoleerd is, er een nieuwe ketel hangt, en vrijwel alle lampen zijn vervangen door LED.
Ik weet het aan een versleten oude meter waar ik altijd mazzel van heb gehad, maar zal er toch eens een eigen meter tussen zetten als ik die blijkbaar kan terug verdienen.
Wat niemand verteld, is dat de oude meter het zogenaamde “blind vermogen” niet registreerde. Dat doet die slimme meter wel. Dat maakt hem dan ook slim voor de netbeheerder.
@Denkhetnjet | 13-10-22 | 10:14:
Wat is blind vermogen?
@Kaas de Vies | 13-10-22 | 10:15: de bankrekening van Daley Blind?
@Denkhetnjet | 13-10-22 | 10:14: Je weet duidelijk niet wat blindvermogen is.
Dat is niet-werkzaam vermogen waarbij spanning en stroom niet in fase zijn, zoals bij een zuiver inductieve belasting.
De draaimeters hadden daar geen moeite mee, de digitale evenmin. Het is dus een loze term, roepen over blindvermogen.
Probeer blind vermogen maar eens uit te leggen aan leken. Spanning en stroom zijn bij bepaalde belastingen als motoren, gasontladingslampen etc niet synchroon met elkaar. Vroegah was veel een zuiver Ohmsche belasting (gloeilampen, straalkachels). Dat verschil in timing tussen spanning en stroom kan als verlies werken voor de energieboer. Met de slimme meter komt het voor uw rekening
@Kaas,
De oude meters hebben een mechanische draaischijf,bij heel weinig verbruik,bijvoorbeeld alleen wat telefoon
opladers of andere zeer kleine verbruiker is dat onvoldoende om de schijf in beweging te brengen.
De nieuwe zogenaamde slimme(sluwe)meters kunnen dit kennelijk wel.
Hier in huize Zalver precies hetzelfde. Na het plaatsen van de slimme meter moest ik aan het eind van het jaar bijbetalen. En flink ook.
@De Profundus | 13-10-22 | 10:33: Bedankt voor deze uitleg @De Profundus. Begreep andere tegels met uitleg helemaal niet. Ligt verder aan mij hoor. Ben niet thuis in deze specifieke terminologie. Uw uitleg is prettig duidelijk. Bedankt!
@Drembil | 13-10-22 | 10:23: Is dat wat ik ken als de Power Factor?
Ja maar dat heet hier cosinus phi.
@lezeres: opvallend dat een verkeerde uitleg juist wel begrepen en geaccepteerd wordt. Grappig, doet me aan de politiek denken
@Drembil | 13-10-22 | 19:38: Beste @Drembil. Ik geef nog heel duidelijk aan dat het aan mij ligt dat ik de andere tegels, waaronder dus die van u, niet begrijp, omdat ik niet vertrouwd ben met de terminologie. Ik ben daarmee dus ook niet in staat om de juiste uitleg er uit te pikken. De uitleg van @De Profundus kan ik wel volgen. Ook als deze eventueel niet zou kloppen. Dat is alles wat ik gezegd heb. Er is dus geen enkele reden om uw gekrenkt te voelen. :-))
Er is weinig goeds aan de digitale transformatie. Tenminste niet voor de burger.
Al die electrotechniek en chips die overal inzit zorgt ervoor dat je het (zelf) niet meer kan repareren. Het in de lucht houden van een jachtvliegtuig voor en uit WO 1 is een fractie van de kosten van een toestel uit WO 2, en volslagen nihil vergeleken bij elke straaljager. En de oudjes zijn nog leuker bovendien. Hetzelfde geldt voor autos, ovens, etc.
Telkens zie ik bevestigd dat het niet zo dom was om slimme meters te weigeren.
Ik moest er vijf brieven (in toenemende mate intimiderend) voor weerstaan alsook twee aanbellende spekzolen in ‘high visibility jackets’. Mijn oude Ferraris draait trouw zijn rondjes. Waarom iets vervangen dat nog prima werkt? Om duurzaamheid gaat het in GEEN geval. Dat blijkt maar weer.
Ze hebben in EU verband afgesproken dat voor 20xx 80% ofzo slimme meters moest hebben.
Dat heeft u zeer verstandig gedaan, ik ben er helaas wel ingetrapt door de beloftes over minder energieverbruik etc. U raadt het al, sindsdien is het "energieverbruik" exponentieel toegenomen.
@jcvjcvjcvjcv | 13-10-22 | 10:11: EU <- 500 lobbyisten per parlementariër <- slimme-meter-leveranciers
Op een gegeven moment wordt het allemaal zo doorzichtig.
Hier dus exact hetzelfde. Krijg met enige regelmaat een brief van Liander om de meter te laten vervangen met als dreiging dat het mij op een bepaald moment geld gaat kosten. Het wordt ook steeds moeilijker om je meterstanden door te geven. Moest nu al 2 x foto's van de meters insturen om de meterstanden te kunnen aantonen. (energieleverancier en Liander). Bij beide werkt dat doorsturen van de foto's niet. Dat betekent dus mailtjes, telefoontjes, chats en dergelijke. Krijg sterk de indruk dat dat met opzet gebeurt om je te ontmoedigen en murw te maken. Liander is zeer slecht bereikbaar (officiële klacht, facebook, telefonisch, e-mail). Ben onlangs gebeld door een onverstaanbare Belgische mevrouw die aangaf dat ik binnenkort (denk ik?) teruggebeld zou worden naar aanleiding van mijn klachten. Maar reken je niet rijk, binnen afzienbare tijd zal er wel een brief in de bus worden geschoven dat de oude Ferraris-meters niet meer voldoen aan de ijknormen en vervangen moeten worden door 'betrouwbare' slimme meters.
Digitale meter werkt prima. Beter dan analoog. Trouwens hiervoor geen bewijs.
Gelul.
Dus in feite roep je maar wat ?
@Der Schnitzeljäger | 13-10-22 | 10:14: Dat doen ze hier toch ook, waar staat dat een analoge beter werkt.
Begrijpend lezen… Lees het stukje nog eens.
Een digitale meter hoeft nog geen 'slimme' meter te zijn, tenminste dat denk/hoop ik..
Heb toevallig vorige week een slimme meter gekregen, omdat er gezegd werd dat als ik zonnepanelen neem dat zo’n meter dan nodig is.
Ja dat klopt en nu weet je dat als ie meer berekent hij dat ook doet bij terug leveren een soort turbo meter dus ;)
Niet nodig. Wel verplicht om 2 losse telwerken te hebben.
Ik heb al 2 jaar zonnepanelen met een oude meter. Werkt prima, meter loopt gewoon achteruit bij een zonnetje dus instant saldering.
@Braseas | 13-10-22 | 10:11: Ze zijn er ook met teruglooprem.
Om de verschillen tussen afname van energie (duur) en leveren van energie door uw panelen te registreren. Hij is niet nodig voor u of de panelen maar om uw geleverde kiloWatts voor een lage prijs af te nemen van u.
@jcvjcvjcvjcv | 13-10-22 | 10:11:
Maar als de rem te zwaar is, is je meter kaduuk haha.
laurentius | 13-10-22 | 10:06: Nergens voor nodig. Of in ieder geval niet voor enkel fase. En het lijkt me sterk dat het voor 3-fase wel nodig zou zijn.
Joh, echt?! Nee dat is een grapje.
Nooit komt zo'n kutding in ons huis.
Universiteit Twente heeft hier al eens onderzoek naar gedaan. Item op RTL4 ergens februari 2020.
Wat dat betreft is het dan een voordeel dat ik in het digibete Duitsland woon.
Ik heb gewoon nog analoge meters zonder netwerkaansluiting.
Ieder jaar staat nog het tellerafleesmannetje voor de deur.
Wat een onzin. Dus je hebt geen netwerkaansluiting? Waar komt je stroom dan vandaan? Draadloos?
@sjakei | 13-10-22 | 10:07:
Netwerkaansluiting. Voor UTP kabel... voor internet. Lutsert.
Helaas onlangs een digitale maar gelukkig geen slimme versie gekregen
@Onkel Bratwurstbude | 13-10-22 | 10:09: LOL
@Onkel Bratwurstbude | 13-10-22 | 10:09:
Dus je hebt wel een netwerkaansluiting, maar je hebt het niet gründlich omschreven. Wat een nep-Duitser ben je dan.
Ik geloof dat juist u het niet begrijpt maar dat geeft verder niks.
Als u nog een “draaiende” dus mechanische meter hebt: laat deze lekker zitten en verzet u tegen digitale meuk
Op een zonnige dag altijd mooi dat ding in hoog tempo de andere kant op te zien draaien. Dit jaar bij de eindafrekening een dreigbrief van Enexis, niet op gereageerd, niets meer van gehoord.
Zoals t hoort lijkt me. Men wil die debiele transitie doordrukken dus waarom minder krijgen voor zelf aan het net geleverde energie als men moet betalen voor van het net afgenomen energie? U bent tenslotte het risico en de kosten aangegaan om het mogelijk te maken.
Idd als baas infra belt namens enexis om de meter te vervangen niet doen. Als se salderingsregeling vervalt zit u goed met een draaischijf.
Hoe weet je zo zeker dat je draaimeter wel het juiste verbruik aangeeft? Evenmin als de bezitter van een digitale meter.
Het zou verplicht moeten zijn om die prullen te ijken, zeker als je ziet om hoeveel geld het gaat.
@Drembil | 13-10-22 | 10:16:
Het is wel zo dat je op deze manier het net als gratis accu gebruikt en dat kost ook geld dat nu door anderen word opgehoest.
Dat is het ook maar de werking verschilt en is voor leken lastig te doorgronden. Beide zijn geijkt maar de analoge draaiende meter iets beter voor uw portomonnee
@2voor12: deze onzin wordt door politici en zonneboeren gebezigd en is pertinent onjuist. Het net is geen accu, dat is juist de grootse uitdaging want vraag en aanbod lopen niet gelijk. Sinds politici en zweefdenkers de dienst uitmaken over technische zaken komt dit soort onzin naar boven.
@Drembil | 13-10-22 | 10:33:
Het is wel juist, door de massale zonnepanelen en windturbines is het verbruik met meer en hogere pieken en dalen die opgevangen moet worden door gascentrales bij en af te schakelen wat duur is.
En ik verzeker je dat ik er genoeg van af weet.
@Bakkeleures | 13-10-22 | 10:26: Mijn analoge draaischijf is 4 jaar geleden nog netjes ge-eikt geworden. Hij loopt mooi terug met alle opgewekte zonne-energie
Nogmaals: het net voorstellen als accu is onkundig en onjuist. Het is een drogargument om consumenten aan de zonnepanelen te helpen
@Asylum | 13-10-22 | 10:47: Ik weet heel zeker dat je meter niet geijkt is 4 jaar geleden. Dat is niet een klusje voor aan huis namelijk.
@Bakkeleures | 13-10-22 | 11:14: Geen idee wat ze toen wel gedaan hebben. Ze zijn het ding komen doormeten, keuren en weet ik niet wat nog allemaal en toen mocht hij er weer 10 jaar tegenaan.
REAGEER OOK