Video - Slimme gasmeter doet hele domme dingen
Ja, zo gaat je termijnbedrag wel richting standje schuldsanering
De Max Vandaag Puzzel is geen schuifpuzzel met lentelammetjes maar een quizvraag: waarom blijft deze slimme meter doortellen nadat de gaskraan is dicht gedraaid? NOU? Netbeheerders kennen het antwoord, want die zijn bekend met dit probleem: "Twee types slimme gasmeter van het merk Landis+Gyr kunnen duizenden kubieke meters gas registreren die niet daadwerkelijk verbruikt worden. Dat gebeurt als een van de sensoren van deze gasmeters kapot gaat." Gaat meteen om duizenden meters in Nederland. Moet je eens voorstellen dat je benzinepomp zoiets zou doen tijdens het tanken, stiekem een beetje bijplussen op de rekening omdat er een storing in zit. Ook leuk: het ene model met de bouwfout zwijgt als de sensor stuk is (je moet het dus zélf opmerken) en het andere model speelt eigenlijk ook vals: zelfs als je 'meterstanden doorgeven' uit hebt staan, geeft de meter meldingen door aan de netbeheerder. En die netbeheerder probeerde het allemaal heel Hollands op te lossen: net zo lang de schuld bij de klant leggen totdat een consumentenprogramma vragen kwam stellen. Meer over deze SPOOKMETERS in MAX Meldpunt, vanavond 19.50 uur op NPO 2.
Reaguursels
InloggenKun je - mits de ruimte het toelaat - de oude meter ook laten hangen en de nieuwe, slimme meter serieel ernaast laten plaatsen? Lijkt me de beste manier voor controle op je werkelijke verbruik.
De enige slimme meter die ik in huis heb is een meter bier.
Dan weet je tenminste wat je krijgt.
ik betaal al vier jaar nihil voor gasverbruik vanwege een defecte "slimme" meter, helemaal top!
En dan NOG iets; ik vermoed (ik weet niet zeker) dat er ook gesjoemeld wordt met dag en nachttarief, 's nachts betaal je minder voor je stroom en dat zou moeten gelden vanaf 23.00 uur t/m 07.00 uur in de ochtend, wél vreemd dat mijn spaarlamp 's ochtends vroeg (terwijl er geen enkel apparaat aanstaat behalve mijn lamp) om 5.10 uur ineens véél feller gaat branden, of om 5.45 uur, het verschilt maar ik vermoed dat ze het dagtarief vroeger aanzetten om wat kosten van de dure stroom terug te verdienen. Hoeveel mensen zetten niet ff snel hun wasmachine om 06.00 uur aan voordat ze naar hun werk gaan in de veronderstelling dat ze nog in dal tarief draaien. Of ná 23.00 uur hun wasmachine aanzetten en om 06.00 uur nog even snel in de droger gooien om bij thuiskomst eruit te kunnen halen. Iedere dag gaat mijn spaarlamp zoveel feller branden alsof ik nóg een lamp aan doet, kán toch geen toeval zijn? Ik beschuldig hierbij niemand maar ik heb een sterk vermoeden, laat dat even duidelijk zijn.
Daltarief in Leiden gaat in om 21:00 uur, deskundig verstopt door Vattenfall en Liander, die verwijzen naar elkaar als je wil weten wanneer het daltarief in gaat.
Daar kan de vvd nog een puntje aan zuigen!
@Analia von Solmsch | 29-04-22 | 22:24: Klopt, in sommige delen van het land gaat dal tarief idd om 21.00 uur in maar in de meeste gebieden om 23.00 uur, hoe dan ook; het dag tarief zou bij iedereen om 07.00 uur weer moeten starten en daar heb ik zo mijn twijfels over.
OK, DAN móeten jullie dit eens lezen:..... mijn moeder moest naar een verzorgingshuis maar dat leek in eerste instantie tijdelijk te zijn dus wij hielden haar (koophuis) gewoon aan, er werd dus NIET geleefd in de woning en de thermostaat stond standaard op 18 graden om vorst geen kans te geven. Geen wasmachines, vaatwasser, niet douchen, mijn moeder hield wel van een warm huis toen ze thuis woonde. Erg vreemd dat ze over het jaar dat ze niet thuis woonde méér moest betalen dan het jaar ervoor toen ze nog wél thuis woonde. Natuurlijk heb ik destijds gebeld (ik heb het over 2017/2018) en toen werd mij gezegd dat het aan de 'oude' ketel zou liggen die nog geen 10 jaar oud was, wel vreemd dat dit in één jaar tijd zo'n verschil kan maken dus ik vertrouwde het niet. Kon het wél laten onderzoeken maar dat zou veel geld kosten als wij geen gelijk zouden krijgen dus hebben we het er maar bij laten zitten want tussen gelijk hebben en krijgen zit een wereld van verschil. Dat u het ff weet!!! Ik vermoed dat het bedrog en diefstal is geweest want hoe kan een woning nu meer verbruiken als er niet in gewoond wordt dan wel bewoond, kán niet kloppen.
O ja, en NU snap ik ook waarom......
@dubbelicious | 29-04-22 | 20:06: moet u wel even met ons delen...
18 graden, dag en nacht? Waarom?
Laat u bij u thuis de kachel snachts als u slaapt ook aan?
@Harry058 | 29-04-22 | 22:46: dat was om de vorst buiten te houden in de winter, in de zomer slaat meter sowieso niet aan op 18 graden. Daarnaast is het een feit dat wanneer je je woning teveel laat afkoelen dat het méér kost om het weer warm te krijgen dan wanneer je dit standaard op 18 graden houdt. Voor een huis dat langdurig leeg staat zijn temperatuurschommelingen ook niet best. Dat is why maar dan nog klopt het niet want voor de rest werd er geen gas en stroom verbruikt.
De Napolitaanse truuk! Doen of deden ze daar vroeger met tanken. De pomp gaf het juiste aantal liters aan maar in werkelijkheid ging er een klein beetje minder benzine je tank in, waar je wel voor betaalde.
Hier in Frankrijk vorig jaar bizarre praktijken meegemaakt om me aan een slimme meter te krijgen. Eerst een brief in de bus. Via het emailadres vriendelijk bedankt.
Vervolgens een half jaar lang 3x! per week via de mail een uitnodiging om een afspraak te maken voor het plaatsen van een slimme meter. Niet gereageerd.
Daarna dreigementen dat als ik het niet zou plaatsen het me geld zou kosten om de meter op te nemen. Dat het verplicht was. Niet gereageerd.
Vervolgens staat er op een ochtend een vent op de stoep.
Bonjour, ik kom uw slimme meter plaatsen.
Heb meneer vriendelijk verzocht om eerst een afspraak te maken.
Na 1 Januari dit jaar niks meer gehoord.
Ik weet het niet zeker maar ik las ergens dat de EU had verordonneerd dat voor 2022 zo veel mogelijk mensen aan de slimme meter moesten. Waarom? Geen idee.
En daarom hangt bij mij nog de ouwe meuk , dit verhaal is niet nieuw
Dit doorlopen van de meter zou best mogelijk zijn als het drukreduceer pas na de afsluiter zit en er een verbruiker is ingeschakeld.
Hoe slimmer de meter, hoe dommer de mensen.
Ik krijg ineens veel geld terug sinds ik een slimme meter heb, dikke prima!
U heeft zo een mooie dimmer die de boel een beetje ontregeld?
Leuk geprobeerd.
Wacht maar tot uw overheid gas wil besparen vanwege De Oorlog en om 10 uur avonds de boel uitzet. Hup naar bed, uw overheid heeft het beste met u voor.
U doet het tenslotte voor een ander toch?.
Vrijheid is niet in geld uit te drukken.
U kreeg de meter bij de aanschaf van een windmolen?
Ik heb bewust mijn analoge meter gehouden, zolang als het nog mag.
Net als mijn analoge versterker, draaitafel, FM sansui Tuner en mijn niet-elektrische racefiets.
Waarschijnlijk heb je nog een Nokia telefoon?
@Incaudavenenum | 29-04-22 | 19:00: Dat zou wel slim zijn.
Het zou zo eenvoudig zijn om twee sensoren te gebruiken en metingen met elkaar te vergelijken. Als ze niet overeenkomen dan is er hoogstwaarschijnlijk iets mis met één van de sensoren.
Maar ja, dat zou een paar kwartjes extra kosten per meter.
Je zou ook functionaliteit in de software kunnen inbouwen die opmerkt of het gebruik afwijkt van een historisch patroon (en zaken als het weer meeneemt in de overweging) en/of het gebruik vergelijkt met dat van vergelijkbare gebruikers (bijv. de buren).
Maar ja, ook dat vergt weer een extra investering en inspanning.
Ik werk al decennia in de ICT-sector en het zou me niets verbazen als iemand deze aanpak al eens heeft voorgesteld, maar dat het idee meteen is afgeschoten.
Dat gebeurt maar al te vaak.
Een paar kwartjes per meter? Dat zijn 2000 kwartjes per kilometer. Dat tikt aan.
Net als bij de 737 Max. 2 sensors vergelijken? Dat is een optie. Totdat er 2 737's neerstorten. Safety is an option in deze wereld.
“Op het moment dat
zo’n foutmelding bij ons binnenkomt, lossen we het op” LOL niet dus
Kijk, het probleem is in feite hetzelfde als met "slimme" electriciteitsmeters. Dat probleem is dat "Administratief uit" niet wil zeggen "Stuurt geen informatie meer door". Het betekent niet eens "Stuurt geen meterstanden meer door". Het betekent slechts "Zolang het ons goeddunkt gebruiken wij de door u opgegeven meterstanden als basis voor facturatie in plaats van de uit de meter verkregen meterstanden, tenzij ze teveel van elkaar verschillen".
De meters geven namelijk bij "administratief uit" nog wel gegevens door t.b.v zogenaamd "metrologisch beheer", d.w.z beheer van de meter. Een van de parameters die wordt doorgegeven is de meterstand.
Als zo'n meter, zoals hier, een probleem heeft en de verkeerde stand aangeeft, ligt de bewijslast bij de gebruiker die dan op moet boksen tegen een enorm bedrijf dat de kraan dicht kan draaien en feitelijk de macht heeft in de relatie.
Dat is dus ook precies mijn bezwaar die allemaal die slimme rotzooi. Ze hoeven niet 24/7 met mijn energieverbruik mee te kijken. Gewoon, niet.
@Vanilla | 29-04-22 | 18:11: Ze kunnen hooguit de stand uitlezen, geen real time verbruik
Kwestie van tijd voordat ze realtime met je meekijken. Of het nou stroom, gas of water is, er komt een moment dat ze weten wat je ritme is.
@Kopieerapparaat | 29-04-22 | 18:39:
Elke paar seconden de stand uitlezen?
@* Il Principe * | 29-04-22 | 18:59: Via 2g met een paar bitjes, telkens opnieuw? Waarom zouden ze
@Kopieerapparaat | 29-04-22 | 19:02: Data is geld. In het buitenland heb je per 30 minuten (mogelijk) andere tarieven, geloof maar dat die meters met weinig problemen je hele week cyclus vast kunnen leggen.
Hoho, die meters zijn echt heel slim. Voor de energieleverancier.
Brabeaulander is een moeilijk mens. Heb al tich keer een brief gekregen dat ze een slimme meter willen plaatsen maar heb iedere keer geweigerd. Ben er blij om al zal binnenkort wel een wet komen die het verplicht stelt.
Vraag voor de gein eens aan de monteur van zo`n gasmeter wat voor opleiding die heeft afgerond. Soms is het maar een interne cursus van acht weken, in plaats van een afgeronde LTS of MTS.
Dat gaf bijvoorbeeld de vorige affaire, waarbij gasmeters onvoldoende schroefdraad hadden voor een veilige aansluiting. www.sodm.nl/binaries/staatstoezicht-o...
Ik vind een cursus van 8 weken voor het aansluiten of vervangen van een gasmeter overdreven veel.
Het blijkt bij de vorige affaire om een productiefout te gaan. Daar kun je de monteurs niet de schuld van geven. Het blijven verder wel klootzakken natuurlijk.
@kleybeuker | 29-04-22 | 17:49: Een goede monteur zou weten wat de eisen zijn m.b.t. zaken als de schroefdraad en meteen aan de bel trekken.
Hmmm, ik zie dat mijn meter in 2013 verwijderd zou moeten zijn volgens die lijst. ML1df3 van L&G bij Enexis. Hangt er nog steeds.
Die van mij had op een kantoor gewerkt op de administratie, daarna hier in gerold zonder technische opleiding alleen een cursus van een week of 6.
Toen begreep ik waarom ze bij mijn overbuurman zijn halve huis hadden opgeblazen door een fase met nul te verwisselen.
@peet12 | 29-04-22 | 19:01: Heeft ie zijn schade niet vergoed gekregen dan? Iedereen doet weleens wat verkeerd. Dat kan de beste overkomen.
@Kopieerapparaat | 29-04-22 | 19:04: Daar ben je dan mooi vet mee. Elektrische apparatuur schrijft kei hard af. Dus je tv van 5 jaar oud krijg je 100 euro om em te vervangen. En succes.
@Anomiemus | 29-04-22 | 18:21: Zelfs monteurs met een echte opleiding prutsen maar wat aan.
@kleybeuker | 29-04-22 | 19:47: Volgens mensen die zelf geen schroef vast of los kunnen draaien dan zeker ?!
@kleybeuker | 29-04-22 | 19:47: Dat ligt tegenwoordig meer aan de opleiding.
@Kopieerapparaat | 29-04-22 | 19:04: Dat was nog een heel ding, heeft aardig wat voeten in aarde gehad, gelukkig is mijn buurman wat dat aan gaat net een pitbull dus die heeft alles vergoed gekregen na maanden .
advies gevraagd: ik moet nu ook opeens verplicht aan de slimme meter want steekproef, niet goed zijn etc. Maar wel model moet ik dan nemen als ik nadrukkelijk niet wil dat men op afstand de boel kan uitlezen? Las nl in zo'n folder dat sommige een 4g module hebben die je dan wel of niet kan uitzetten.
Aluminiumfolie rond de 4g antenne.
Klaar.
@Kaas de Vies | 29-04-22 | 17:19: Antenne is volgens mij ingebouwd.
Er is geen verplichting! Doen wij ook niet aan mee. Ook al hebben ze een zogenaamde afspraak staan op uw adres. Gewoon afmelden.
Gewoon je hele huis inpakken
In 2023 is deze verplicht als je zonnepanelen hebt, dus vroeg of laat ben je de sjaak.
@Weertse: afmelden hoeft niet hoor, gewoon aan de deur melden dat je geen afspraak gemaakt hebt.
@Weertse | 29-04-22 | 17:27:
Wij krijgen ook (al jaren) regelmatig bericht van STEDIN.
"uw afspraak met Stedin".
We negeren deze, nadat we 2 x aan de deur hebben laten weten geen afspraak te hebben. Ja maar......... nieuwe meters..... zo handig..... enz.
Dat zal, maar onze domme meters werken prima. Goedemiddag.
Uiteraard totdat er een totaal dichtgetimmerde wet is.
Tot dan: neen, dank u vriendelijk.
Dan krijg je een schatting. Lachen Kaas de Vies.
@demaup | 29-04-22 | 17:49:
Ik weiger niet, maar heb nooit tijd tijdens kantooruren. Als ik ervoor thuis moet blijven, reken ik een tarief. Heel gek, gaan ze nooit op in.
Je zegt gewoon dat je geen slimme meter wil maar een digitale meter, die ratten hadden ondanks dat ik gevraagd had om een domme digitale meter een slimme geplaatst. Ik kan u vertellen , hij hangt er niet meer. Hanngt nu een dom digitaal dingentje met dito gasmeter
1, je kunt niet kiezen. Netbeheerder (of aannemer) plaatst de meter die ze op dat moment voorhanden hebben.
2, een slimme meter is niets anders dan een meter met telwerken en radio, vaak in de vorm van gsm met een gprs-verbinding.
3, vroeger zat er ook een sim-kaart in, tegenwoordig een e-sim.
4, tenzij je een gsm-jammer in de buurt zet kun je niet bepalen of en wanneer de standen worden uitgelezen. Het verschil tussen standaard en administratief uit is niet meer dan een vinkje aan de gekoppelde EAN.
@peet12 | 29-04-22 | 19:04: dus er is ook nog eens verschil tussen domme en slimme meter. Zit 't hem in die e-sim zoals Ridocar schrijft?
@appeltjesgroeneweide | 29-04-22 | 20:27: Je kan gewoon een domme digitale meter kiezen als je een afspraak maakt.
@appeltjesgroeneweide | 29-04-22 | 20:27:
Een meter wordt slim genoemd als deze zelf standen kan doorgeven. De e-sim is gewoon een stukje voortschrijdende techniek, heeft niet zozeer te maken met of de meter slim is. Ik vind de term slimme meter nogal misplaatst, net als smartphone. Alsof er iets intelligents gebeurt in die apparaten.
Was ook altijd met de telefoonrekening van kpn. Toen ik daar decennia geleden werkte konden we de facturen die verstuurd waren ook nooit reconstrueren met de opgeslagen data. En dan hadden we het niet over een paar tientjes verschil.
Ach - KPN decennia geleden. Wij hadden een juffrouw op de afdeling die de controleafdruk van verzonden faxen regel voor regel vergeleek met het origineel...
Er was ook een personeelsbestand dat niet op veld, maar op positie van de gegevens gebaseerd was. Voornaam begint altijd op positie 1, achternaam altijd op 15, etc.
Om te voorkomen dat het tellen mis zou gaan had de beheerder tip-ex op het scherm aangebracht op je juiste posities. Op zich een aardige oplossing, ware het niet dat ze met z'n drieën aan één driehoekige tafel zaten en de monitoren elkaar aan de achterkant raakten.
Ze ziet 'm al aankomen: afhankelijk van welke monitoren aan stonden trok de magnetische werking het beeld niet iets naar links of naar rechts.
Dat hield natuurlijk in dat de Tip-Ex op de verkeerde plek stond en het personeelsbestand was dan ook helemaal in de war.
Duurde jaren voordat ze het door kregen...
Helaas komen dit soort dingen ook nu nog regelmatig voor.
Is alleen jammer dat je vanaf 2023 als je zonnepanelen hebt verplicht een digitale meter moet die apart de teruglevering vastlegt ivm de aflopende salderingsregeling.
Ben je verplicht te salderen?
@Kaas de Vies | 29-04-22 | 17:20: Ja. Het doel van ons leven is belasting betalen. Soms mag je een klein beetje overhouden. Maar niet te veel. Dus de winst van de opbrengst van zonnepanelen moet ook naar de overheid. Stel je voor dat je wat geld overhoudt, dat kan echt niet meer tegenwoordig.
Zolang je een draaistroommeter hebt en ongeveer net zoveel gebruikt als je panelen opleveren kan de energieboer niet zien dat je zonnepanelen hebt.
@gatij | 29-04-22 | 18:58: Waar haal je de energie dan vandaan bij een verbruik van nagenoeg nul? Dat gelooft ook niemand hoor
@gatij | 29-04-22 | 18:58: Ook bij een trendbreuk kan een netbeheerder vragen stellen. Als jij jaarlijks plots van normaal gebruik naar vrijwel niets gaat, valt dat op.
@gatij | 29-04-22 | 18:58: Je moet je panelen ook laten registreren , als je ze laat leggen doet de leverancier dat voor je bij energieleveren.nl dus er is altijd bekent waar die dingen liggen. En anders waait er nog wel eens een sateliet of vliegtuigje over je woning.
Ik heb nog alle oude meters, al dat slim is ooit geweigerd, En nu lach ik als hardste want mijn meter loopt met de zonnepanelen als een malle terug. En ik krijg dus per saldo net zo veel geld terug voor mijn opgewekte energie als dat het kost om het af te nemen. Met een slimme meter zijn dat 2 verschillende tarieven. Wie is er nou slim?
Je komt vanzelf aan de beurt als jouw meter op de afkeurlijst staat, dan heb je niks meer te weigeren. Been there, done that.
www.agentschaptelecom.nl/documenten/p...
Jij niet, omdat er geen verschil in tarief zit. Met zonnepanelen is de slimme meter vanaf volgend jaar verplicht. Geen dank.
Gewoon blijven weigeren om de meter te vervangen.
Precies, hier ook. De ouderwetse meter loopt fijn terug. Energie maatschappij had zelfs twee keer aangekondigd een slimme meter te plaatsen. Gewoon afspraak geannuleerd. Zijn niets verplicht betreffende ons eigen huis. Een slimme meter is niet verplicht.
@Weertse | 29-04-22 | 17:35:
Boete weigering slimme meter
Zonnepanelenbezitters moeten een slimme meter of digitale meter hebben als de salderingsregeling afgebouwd wordt, staat in het Wetsvoorstel afbouw salderingsregeling. Dat betekent dat vanaf 1 januari 2023 alle eigenaren een meter moeten hebben die de levering en teruglevering van elektriciteit afzonderlijk kan meten. Netbeheerders bieden vanaf 2021 zo’n meter aan aan eigenaren die er nog geen hebben. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft nu een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd, met daarin wijzigingen die door de Raad van State waren voorgesteld.
In het wetsvoorstel staat dat bezitters verplicht worden zo’n slimme meter te laten installeren als die hen aangeboden wordt. Wie dat niet wil, kan een last onder dwangsom krijgen van het Agentschap Telecom. Daarop zou een boete kunnen volgen. Hoe hoog die boete kan worden, schrijft Wiebes niet.
@Desolator | 29-04-22 | 17:09: En afkeuren doen ze.
@Weertse | 29-04-22 | 17:35: En dan gaat jouw meter stuk om 22:15 op zaterdagavond. Hij laat niet meer door, je zit in de duisternis. Je belt met de storingsdienst van de netbeheerder en de monteur staat een uurtje later op de stoep. Hij meet waar de onderbreking zich bevindt en concludeert dat de meter overleden is. Om weer elektriciteit te krijgen heb je dus een nieuwe nodig. Ik kan je verzekeren dat je een slimme krijgt, al dan niet met een administratieve blokkering voor uitlezing. Een andere heeft hij domweg niet. Dan kun je eigenwijs zijn en weigeren, ja dat kan. Gevolg is dat de hoofdzekering eruit gaat, kast dicht en zegels erop. De monteur wenst je een fijne avond en je kunt de kaarsjes erbij pakken. Wil je daarna alsnog weer aangesloten worden, zul je de rekening daarvan zeker krijgen.
Maar bestaat er ook groen gas ?
Ja. Sinds 20 april.
www.telegraaf.nl/nieuws/203959684/gas...
Zeker! Shrek al eens gekeken?
Zo vraag ik mij altijd af of je ook echt de liters krijgt die je tankt.
Eerst in de 10 liter jerrycan precies 10 liter tanken en daarna pas in de auto gieten.
Als het goed is, dan zit er een ijksticker op de pomp die aangeeft tot wanneer de meters betrouwbaar zijn. Wettelijke verplichting.
Zo vraag ik mij altijd af of we ook echt het kabinet krijgen waarop is gestemd.
Mijn slimme meter heeft om de week storing.
Eigenlijk is ie heel dom.
Weinig techneuten op dit forum: als je de gaskraan dichtdraait en de CV is nog aan het werk, dan wordt het gas ik de leiding nog opgestookt. Ook in de meter zit gas met dezelfde gasdruk als uit de aanvoerleiding. De meter zal dus nog een stukje doortellen.
Wat een bullshit. Het gas in je leidingen is al voorbij meetpunt. Kraan dicht = meetpunt dicht.
@Robin Hood | 29-04-22 | 17:00: Er zit ook wat gas in de meter zelf. De kraan sluit alleen de aanvoerleiding af.
@rijfkoek | 29-04-22 | 17:01: uurtje wachten dus.
En dan opnieuw filmen
@Robin Hood | 29-04-22 | 17:00: Ehhh...... meter is je meetpunt en zit nog achter de hoofdkraan. Pas als het uit de meter is, is het voorbij het meetpunt, lijkt me.
Haha, grapjas. Want met het wegvallen van de 0.5 bar gasdruk blijft jou CV wel aan? De CV slaat direct af bij een te lage gasdruk. Overigens ging bij mij het gasverbruik met 20% omhoog na het installeren van zo'n geinig onding met inboard SIM-card. Manipulatieve shit lijkt mij. Kom er maar in, techneut..!
@Unsinkable-Sam | 29-04-22 | 17:11: Of misschien was je oude meter die er wellicht al een behoorlijk aantal jaartjes hing, niet helemaal nauwkeurig meer? Niet dat dat een goede situatie zou zijn (nou ja, wel voor jou dan), maar wellicht een verklaring.
Dacht precies hetzelfde Rijfkoek, is de netdruk 8 bar in een woonwijk? Daarna ga je naar millibarren voor je cv keteltje.
Schuld zo lang mogelijk bij de ander leggen en dan gek vinden dat men er geen vertrouwen meer in heeft. Kennelijk zijn de gevolgen zoals boetes nog niet groot genoeg.
Boetes worden ook doorberekend aan de klant, je kan eigenlijk geen nee zeggen want nu overstappen betekent automagisch een woekercontract van enkele euro's per kuub...
@ReyNemaattori | 29-04-22 | 17:57: Je kunt niet overstappen van netbeheerder
"Volgens de Netbeheer Nederland, de koepelorganisatie van netbeheerders, zijn de afgelopen jaren 147 meldingen binnengekomen van kapotte sensoren bij dit type meter. Dat aantal meldingen vinden de netbeheerders onvoldoende om de hele serie meters te vervangen"
Tenzji het andersom zou zijn en mensen minder gingen betalen, dan zijn ze er als de kippen bij.
Tsja, nu wordt het door een klant opgemerkt en die trekt - volkomen terecht - ook gelijk aan de bel, toch? Klant en netbeheerder zullen over het algemeen een ding gemeen hebben, namelijk dat het juiste afgenomen volume wordt gemeten. De één wil niet teveel betalen en de ander wil niet een te groot netverlies.
Het vervangen van een serie meters zal voornamelijk afhangen van het percentage foutmeldingen uit de meterreeks. Als er een reeks van 10.000 meters is geproduceerd en 147 stuks vallen uit, dan is dat een foutmarge van 1,47%. Pas wanneer de uitval iets van 10% is (ik weet niet het exacte percentage) wordt de hele reeks preventief vervangen.
Dat maakt voor de netbeheerder dus niks uit. Je koopt de energie van de leverancier en niet van een netbeheerder. Het netverlies komt wel voor de rekening van de netbeheerder, maar voor gas is dat niet extreem veel. Voor elektriciteit is dat veel meer.
Er eindigde maar één Stint tegen een trein. Toen werd er wel daadkrachtig opgetreden.
Gas wordt nog veel duurder. Boris Becker heeft het goed, hij heeft 1 jaar en 3 maanden gevangnis gekregen om te zitten, hoeft hij geen gas te betalen hoor ik net.
Hij is door de belastingdienst afgeserveerd begrijp ik?
Mijn slimme meter werd geïnstalleerd nadat ik vastgesteld had dat de vorige meter niet meer liep. De oude meter werd (uiteraard) meegenomen.
Vervolgens stelde ik na een tijd vast dat mijn verbruik aanzienlijk was gedaald. Dus we bellen Essent met de vraag hoe dat kan. Zei de dame van de helpdesk... Als U vorige afrekeningen wilt betwisten, dan kan dat maar dan moet de meter geijkt worden. Hoe dan?!? Ik had 'm immers niet meer.
Met het gas ook iets dergelijks meegemaakt.
Je zou twee gelijke periodes naaste elkaar kunnen leggen. Dus een verbruiksjaar van de oude meter en een verbruiksjaar van de nieuwe meter. Voorwaarde zou wel zijn dat de standen van het verbruiksjaar op de oude meter met de hand (door jezelf of meteropnemer) zijn opgenomen.
Als je bijvoorbeeld verbruik van de wintermaanden op de oude meter gaat vergelijken met zomerverbruik op de nieuwe meter, dan kom je op de nieuwe meter inderdaad lager uit. En omgekeerd weer hoger waardoor de nieuwe meter weer betwist wordt ;)
@von Schwaffelhofen | 29-04-22 | 17:07:
Mee eens. Uiteraard wel dezelfde perioden vergeleken. En ook vergelijkbaar verbruik.
Met de aangezien de "slimme meter" de kWattjes aangeeft ben ik vervolgens alle verbruikers afgelopen. Pi mal Daumen past het nu. Valt tegen. Onze oosterburen zeggen dan ook Kleinvieh macht auch Mist (20 keer 5 W is ook 100 W). Sindsdien let ik er meer op.
Hij was er toch al langer klaar mee
Verkeerde topic
Dat is dan toch wachten op 1, 2, 3 boem? Dat gas komt er toch ergens uit.
Zucht...
U heeft geen idee wat sensors zijn?
Ja, in de branderkamer van je cv
Hier nog steeds geen slimme meter, en dat blijft voorlopig zo.
Net als die blind-vermogen metingen. Nooit in het voordeel van de consument.
Zouden er ook slimme kaarsen zijn?
Blindvermogen moet wel worden opgewekt. Dus als jij goedkope zooi van Ali gebruikt met een hoop blindvermogen, moet een ander dat maar betalen?
Ik heb er een monitor op de P1-poort zitten zodat ik het verbruik en de trend zelf in de gaten kan houden. Mocht er opeens iets raars in zitten kan ik meteen aan de bel trekken.
Hier ook. Als er wat aan de hand is heb ik dat direct door.
Landis+Gyr, tot zover de befaamde Zwitserse precisie.
Die meters worden in de UK met Engelse precisie in elkaar geknutseld.
Is goedkoper.
Ook ooit zoiets gehad bij Essent wat bij onderhoud aan de ketel pas was ontdekt, raad eens wie de poeplap weer eens mocht trekken voor niet gebruikt gas...
Bedankt nogmaals Essent (RWE) voor de ripoff van ongebruikt gas.
Gut bij mij precies eender. Hun meter was stuk en gingen ze daarna gokken wat ik verbruikt had moeten hebben.
Ik denk dat je bedoelt dat er een fout in je ketel zat, waardoor gas wel door meter werd getrokken en je ketel in, maar onverbrand door de schoorsteen de lucht in is gegaan?
@Louter Leuter | 29-04-22 | 16:45:
Dat wordt niet zomaar gegokt, dat wordt via een wettelijk vastgelegde methode door de netbeheerder bepaald. Alleen kan die methode niet zien of iemand bijvoorbeeld zijn huis heeft geïsoleerd of een aantal maanden niet thuis is geweest.
Gasmeter, das voor paupers.
Een kaars geeft immers ook licht? En is nogal trending atm.
@Pekketrikker | 29-04-22 | 16:36:
En het is een handig hulpmiddel bij het opsporen van een gaslek!
Hehe, you read my mind ;) .. gas... Dat is zo van de vorige eeuw.
Mijn vrouw stond erop om de door onze strot gedouwde slimme meter dom te maken dwz dat we nog zelf de meterstanden doorgeven. Slimme vrouw.
"zelfs als je 'meterstanden doorgeven' uit hebt staan, geeft de meter meldingen door aan de netbeheerder." Op die manier uit gezet? Dan komen ze vroeg of laat nog met een fraude aanklacht ook als uit een steekproef de shit niet klopt!
Nee die meldingen staan nog aan, geen idee of ze ons nog kunnen belazeren, maar elk klein beetje dat helpt tegen dingen in mijn huis die ongevraagd doorsturen naar leveranciers wil ik kunnen controleren. Of althans het gevoel hebben dat ik ze controleer. Nutsvoorzieningen zijn laaielichters met als absolute winnaar De Waterschappen.
@Shadow112 | 29-04-22 | 16:40:
Denk het niet, want dan hebben ze hun eigen voorwaarden overtreden.
Tsja, anyweetjes... Ik kan mijn verbruik dagelijks terugzien via de app van mijn provider.. Mochten er plots vreemde waardens aan verbruik plaatsvinden zie ik dat direct.. Volgens mij kan dat bij elke provider wel.
Kan je zo'n ding er ook weer uitslopen?
Hoofdkraan dichtdraaien, gasmeter aan beide kanten loskoppelen en dan de twee pijpen met een tussenstuk weer aan elkaar zetten.
@2voor12 | 29-04-22 | 16:34: Wel fijn als u gecertificeerd bent voor deze werkzaamheden. Flat in Bilthoven zien gaan vorige week?
@2voor12 | 29-04-22 | 16:34: Ik heb nog duct tape liggen. Kan het daarmee weer aan elkaar denk je?
@2voor12 | 29-04-22 | 16:34: je kan zelfs de meter er tussen laten zitten. Moet je gewoon even een omleiding maken. Kraantjes erbij en je kan regelen hoeveel er door de meter gaat en de rest gaat er omheen..
@nietnietniet | 29-04-22 | 16:39:
Of omgedraaid er weer tussen zetten. Krijg je zelfs geld terug.
@2voor12 | 29-04-22 | 16:41: Kan ik je een DM sturen?
@R. Skickr | 29-04-22 | 16:42:
Wel op eigen risico. Energiebedrijven willen zich nog wel eens afvragen wat er gaande is als het lijkt dat je gas aan het terugleveren bent.
@2voor12 | 29-04-22 | 16:45: Denk je het goed te doen door je radiatoren dicht te draaien in kamers waar je weinig komt en de thermostaat op 19°C te zetten dan krijg je dit!
@2voor12 | 29-04-22 | 16:34: Die oude grijze bakken kantelde je gewoon 45 graden, dan stond hij stil.
@R. Skickr | 29-04-22 | 16:49:
Had je daar een overheidsspotje op tv voor nodig? Het is bij mij al jaren lekker warm in de ruimtes waar ik veel kom en verder nergens. En dan kan die thermosstaat fijn op 21-22. Wel even terugzetten als je weggaat en weer bijdraaien als je thuiskomt.
Hoekhuis van dik 50 jaar oud, met een niet al te best energielabel. 152 per maand gas en electra. ...
Hoe doe je dat toch vragen mensen met een goed contract, apps, instelbare thermosstaten en 250-300 per maand kwijt....
Door er bewust mee om te gaan, niet alleen als de overheid je dat adviseerd.
@2voor12 | 29-04-22 | 16:34: Picobello BV
@WasHetMaarMakkelijk | 29-04-22 | 16:57:
Zo makkelijk kan het zijn.
@pegaje | 29-04-22 | 17:11:
Yep. En tussendeuren dicht. Zeker naar dat tochthol entree-trap-overloop-trap-zolder. In de entree staat nooit de verwarming aan, dat stook je via de zolder zo naar buiten. En boven, op de slaapkamers, deuren dicht en sowieso alleen verwarmingen open als het buiten echt koud is. Gewoon deuren dicht en behouden die warmte.
@WasHetMaarMakkelijk | 29-04-22 | 16:57: 95% van die lage maandlasten zit m in welk contract je wanneer afgesloten hebt en of je zonnepanelen hebt.
Betaal maar 50 euro/maand voor elektra en gas(40 als t zo zonnig blijft), mede omdat we dit contract al in oktober hebben afgesloten en t gas dat we gebruiken bijna volledig wordt weggestreept tegen de teruglevering van stroom...
@WasHetMaarMakkelijk | 29-04-22 | 16:57: hihi we houden ons A++++ huisje van 950m3 in zijn geheel stabiel op 20.5 (somers en swinters) puur elektriek, en krijgen nog een halve rug terug aan t eind van het jaar. Zo kan het natuurlijk ook in de 21e eeuw.
@boerk | 29-04-22 | 18:18:
Als je het investeringskapitaal hebt of kunt lenen, dan kan dat ja. hihi
Ik heb zo'n ding geweigerd. Het zal een hartstikke slim ding zijn, voor de netbeheerders.
juist. Dat is het enige.
Tijd voor autarkie... oeps, mag dat EC?
Als iets erg gepromoot wordt is het zeker niet in jouw voordeel.
@nobodiesunmighty | 29-04-22 | 16:35: Dan laat je je toch afsluiten? Of zou het dan toch een beetje te koud en donker worden in huis?
Wilt u een nieuwe meter?
Nee.
Kom op. Dan bent u klaar voor de toekomst.
Nee.
Volgende week krijgt u een nieuwe meter.
Nee.
Uw meter is afgekeurd, dat wordt de volgende truc.
@peet12 | 29-04-22 | 17: Op een gegeven moment zal een oude (Ferraris) meter inderdaad niet meer aan de wettelijke eisen voldoen. Dan kun je of een nieuwe meter laten plaatsen en géén toestemming voor uitlezen geven, als dat je dat niet wilt. Of je wordt afgesloten.
Dan kun je beter maar een beetje pushen als netbeheerder zijnde (want die wil nl. het project "uitrol slimme meter" ook een keer afronden) dan dat je straks daar weer gedoe over krijgt.
Reactie van GL: eigen schuld, had u maar een warmtepomp moeten kopen.
Een hybride?
@TonAlias | 29-04-22 | 16:45:
Ook die zijn fout natuurlijk.
Ben ik blij dat ik geweigerd heb zo'n ding te laten installeren.
De afspraak was door de netbeheerder al gemaakt, ik moest moeite doen om er van af te komen.
Dat was al absurd, maar dit slaat alles.
Nu begrijp ik nog beter dat de medewerken van de netbeheerder mij indertijd vertelde dat mijn keuze om de "slimme meter" te weigeren een verstandige was.
Zijn er al kamervragen gesteld? Dit is wel iets serieus.
Ze zijn ff druk met Snor
REAGEER OOK