Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Vrolijke Nationale Krokettendag allemaal

Op een broodje met mayo

De kroket is het kleine dikke krokante broertje van de frikandel, en als wij op de redactie van GeenStijl ergens van houden dan is het wel van kleine dikke krokante broertjes, en al helemaal van kleine dikke krokante broertjes die in het frituurvet hebben gelegen. En dat komt mooi uit, want vandaag is het, voor iedereen die het viert, Nationale Krokettendag. Uiteraard staat ook deze traditie zwaar onder druk. Aan de ene kant hangen de bamischijfactivisten hun krokettenvlag ondersteboven terwijl ze "Landverraders!!!" schreeuwen naar hardwerkende snackbarhouders die alleen maar hongerige klanten in behoefte proberen te voorzien. Aan de andere kant heb je de kaassouflébeweging die probeert te verplichten dat op alle menu's in Nederland de uitdrukking 'tot kroket gemaakte' wordt gebruikt. Wij vinden trouwens dat iedereen Nationale Krokettendag gewoon op zijn eigen manier moet vieren, bijvoorbeeld door het teruglezen van dit legendarische interview (pdf) met krokettenliefhebber Theo Hiddema. Eet smakelijk. 

Reaguursels

Inloggen

Het enige dat nog een beetje te vreten is aan frituur, zijn de satékroketten van Smullers. De Supers hebben alles verkloot en trekken iedereen en alles mee hierin.
*Bamischotel volgens eigenste recept af gaat bakken doen*

aflaatverkoper | 09-10-22 | 20:26

En ik als een idioot vandaag gewoon een hamburger eten...

SteenGijlerd | 09-10-22 | 17:45

Eeeehhh…

Een slachtveldtopic?

Wijze uit het Oosten | 09-10-22 | 16:56
-weggejorist-
klaas24 | 09-10-22 | 16:42 | 1

Moet de eerste frituur nog tegenkomen waar ze mayonaise verkopen. Het is frietsaus of van dat spul uit potjes van de supermarkt wat niets met mayonaise te maken heeft. Mayonaise is maar 3 dagen houdbaar in de koeling.

I.Q. NUL | 09-10-22 | 16:05 | 1

Kom eens een keer onder de rivieren kijken. Hier volop mayonaise, en naarmate je verder zuidwaarts trekt is het een waar Belgische mayonaise paradijs.

SteenGijlerd | 09-10-22 | 17:46

Liever met mosterd

TRUMP | 09-10-22 | 15:46

Satekroket of garnalenkroket, heerlijk voor de lunch

NaughtiusMaximus | 09-10-22 | 15:35

Ga geregeld de landsgrens over en mis dan in het buitenland toch de snackbar waar je zo even een kroket, frikadel i.o.d. kunt halen en niet meteen een compleet vullend broodje of zo.

Lang leve de kroket en de gefrituurden in het algemeen.

Fedde71 | 09-10-22 | 15:01 | 2

Daarom gaan wij altijd naar Spanje. Croquet Jambon. Heerlijk.

HD50 | 09-10-22 | 15:31

In Duitsland (Niedersachsen) kun je ook kroketten en bitterballen krijgen, zowel in de supermarkt (Combi) als diepvries van Mora, als gefrituurd in een Imbiss. Je moet dan wel om Fleischkroketten vragen, want standaard is een kroket hier een aardappelkroket.

Argyronauta | 09-10-22 | 16:53

Gefeliciteerd reaguursels! Met mosterd en VD dan hè

Whisky | 09-10-22 | 14:47

Met mosterd, geen mayo.

RGV42 | 09-10-22 | 14:35 | 1

Mosterd: 30 % minder mosterdzaden. Nieuw recept.
Geen grondstoffen.
Import mosterdzaad: Oekraïne.

Is dit nog nieuws? | 09-10-22 | 14:37

Ha, Thorwald de Liefdeskrokettenbakker wordt genoemd! Erkenning voor een levenswerk, hij is een echt krokettengenie. Mocht u ooit in de gelegenheid zijn, doen!

elfenstein | 09-10-22 | 14:32

Statement van kenner Johannes van Dam:
''Weet je wat nòg lekkerder is dan een kroket...
Twee kroketten.''

bitterpete | 09-10-22 | 14:28 | 1

Johannes van Dam was met name een stinkende kenner. Hij stapte ooit in de tram waarin ik mij bevond. Bah!

Rhenium | 09-10-22 | 22:10

Noem je een Kroket met pindasaus dan ook een Jos Brinkie?

Ruimedenker | 09-10-22 | 14:27 | 1

Da's wel héél ruim gedacht m'n beste.

elfenstein | 09-10-22 | 14:33

Had dit artikel laten schrijven door Mosterd...

Dezenaamhier | 09-10-22 | 14:27

In mijn jeugd woonde ik in Utrecht. Aan de Oude Gracht bij de Stadhuisbrug was een V&D met een ouderwetse ‘tearoom’. Als ik dan met mijn moeder naar de stad was geweest dan gingen we als afsluiter daar altijd even zitten. Mijn moeder koffie met een appel punt en ik Chocomel en twee witte boterhammen met roomboter en twee croquetten. Mooie herinnering.

dekruidenier | 09-10-22 | 14:16 | 2

Had een broodje Mario genomen...

Nuchternederland | 09-10-22 | 16:14

Broodje Ploff aan de Ganzenmarkt. Daar ben ik geregeld geweest; tussen de middag en vaak na een avond/nacht stappen. Heerlijke friet, uitstekende hamburgers en ook kroketten van de betere merken.
Helaas al enige jaren opgedoekt.

Nuuk | 09-10-22 | 16:52

In Grunn gaat niets boven de medicinale werking van de eierbal. Wél met kerrieragout)

Opblaas_boot | 09-10-22 | 14:12

Frikandellen zijn alleen lekker als je straalbezopen bent.

omanders | 09-10-22 | 14:10 | 1

Goeie reden om regelmatig flink te zuipen dus.

Spring Bruissteen | 09-10-22 | 14:33

Hemelse lekkernij! Evenals de bitterbal!
Echter wordt onze nationale 'guilty pleasure' verdrongen door die vuige Mexicano!
Grrr!
Wat wij ook lekker vinden is karaage, als we dan toch gezond(er) uit de olie willen nassen.

EEnzame SchizofrEEN | 09-10-22 | 14:07 | 2

Karaage. Die moest ik googelen. Weer wat geleerd vandaag.

Deksmaat | 09-10-22 | 14:11

Olie? Welnee, Gouda's Glorie Vertrouwd Vast Frituurvet. Lekkere blokken geharde palmolie, mjam!

Rhenium | 09-10-22 | 22:12
-weggejorist en opgerot-
Is dit nog nieuws? | 09-10-22 | 14:07 | 3
-weggejorist-
Frau_Ferkel | 09-10-22 | 14:10
-weggejorist-
Is dit nog nieuws? | 09-10-22 | 14:34
-weggejorist-
Frau_Ferkel | 09-10-22 | 14:40

Lekker hoor. Thuis neem ik een kroket, in de snackbar altijd een vlampijp. Saus niet nodig, heb liever de echte pure frituursmaak.

Zoelense Hobbyboer | 09-10-22 | 14:07

Portie patat erbij, lekker!

Kapitein Sjaak Mus | 09-10-22 | 14:05

Vroeger waren kroketten veel lekkerder. Echter. Teveel Mora-achtigen nu.

Normpje | 09-10-22 | 14:01 | 3

moet je de 20% vleeskroket van Ad van Geloven proberen. Te verkrijgen bij de groothandel.

Fedde71 | 09-10-22 | 14:58

@Fedde71 | 09-10-22 | 14:58: Klopt. Vroeger was van dat merk ook de enige ‘opwarm’ saté die te eten was.

Normpje | 09-10-22 | 15:00

Dat mis ik hier toch wel een beetje: in Duitsland kennen ze geen kroketten.
Maar de lekkerste kroketten maakt U toch zelf. Kost wel wat moeite.

Op zo'n klef wit Nederlands bolletje, met mosterd: einfach geil.

Frau_Ferkel | 09-10-22 | 13:55 | 3

En de frikadellen zijn ook anders…

Wijze uit het Oosten | 09-10-22 | 14:03

@Wijze uit het Oosten | 09-10-22 | 14:03: Een duitse Frikadel is een gehaktbal.

Frau_Ferkel | 09-10-22 | 14:07

inderdaad met mosterd

marcel69 | 09-10-22 | 14:11

Toen ik een jochie was, en we met het gezin iets te vieren hadden, gingen we altijd uit eten naar " 't Zölderke" in de Limbrichterstraat in Sittard. Beroemd om zijn kleine, dunne frietjes. Zo'n beetje als die van de McDonalds tegenwoordig. 't Zölderke was dus eigenlijk een 'frietentent', maar vanaf de begane grond, waar de balie was, ging er een steil wenteltrapje naar boven, naar de zolderverdieping, waar een restaurantje met een kleine bar was ingericht. Daar werden ons dan de hemelse schotels geserveerd, die met een handbediend liftje naar boven kwamen: een groot bord met dunne frietjes, een dot romige mayonaise, twee kroketten en appelmoes. Ik deed dan altijd Maggi op de kroketten, nadat ik ze uit elkaar had gevouwen.
Ik heb het voorrecht van een gelukkige jeugd mogen genieten.

" 't Zölderke" bestaat helaas niet meer.
Nu zit er een Etos.
Ik word altijd triest als ik er nu langs loop.

Peter Emile | 09-10-22 | 13:54

Kroket bij de Febo trekken. Opeten tot het kontje. Nog een gulden in de gleuf, nieuwe kroket eruit en het kontje terugleggen. En dan wachten tot er iemand een florint betaald en de aangevreten voedselresten trekt.
Altijd grote pret.

hero_of_heaven | 09-10-22 | 13:45 | 1

LOL!

Peter Emile | 09-10-22 | 13:59

Met mayonaise? U bedoelt met mosterd!!

richardsp1 | 09-10-22 | 13:44 | 4

Ja, ik vind kroket met mayonaise ook een beetje vloeken

dekruidenier | 09-10-22 | 14:01

Met mayo, zeker wel. Er is een reden dat de mosterd gratis is maar je voor de mayo extra betaalt.

elfenstein | 09-10-22 | 14:34
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist en opgerot-
Rennieflox | 09-10-22 | 13:41 | 8
-weggejorist-
Deksmaat | 09-10-22 | 13:51
-weggejorist-
Bataafje | 09-10-22 | 13:54
-weggejorist-
Bataafje | 09-10-22 | 13:56
▼ 5 antwoorden verborgen

Neem er een stuk of vier, met een lepeltje leeg eten, doe de schillen in elkaar, eetse. Trouwens broodje kroket altijd met Zaanse mayo uit een tube.

ademende aarde | 09-10-22 | 13:36

Net op BNR een over ander mens van de McDonald's over de McPlant en dat ze hun verantwoordelijkheid nemen etc etc. De vreugdeloosheid knalde uit de speakers. Neen dan een kroket. Iemand wel eens verdrietig een kroket zien eten, vol schuldgevoel en Weltschmertz? Nou dan! Daarvoor een pipo die een bepaalde laadpas voor EV's had ontwikkeld waardoor je in de gaten kon houden wanneer het laden van je wagen het minste impact had op het klimaat. Als wind en zon op een bepaald moment van de dag niet genoeg opwekken en je toch je auto gaat opladen ben je dus alsnog een klimaatfacist want grijze stroom. Mocht het bijvoorbeeld om half 4 's nachts hard waaien dan word je geacht uit bed te kruipen en je auto aan het infuus te hangen. Daarvoor noemde hij aardgas een 'onzekere' energieopwekker. Lol!

JJMS | 09-10-22 | 13:35

Ik haal ze altijd bij de gerenommeerde banketbakkerij Holtkamp, aan de Vijzelgracht in 020. Daar verkopen ze geen kroketten, maar croquetten. En soms trek ik ze uit de muur bij de Febo.
En dan, in de lengte doorgesneden & 'uitgeklapt', op een zacht broodje, licht geroosterd in de oven. Met een streep mosterd erop.
Soms zit geluk in kleine dingen.

Peter Emile | 09-10-22 | 13:33 | 1

Poh. Honger nu.

JJMS | 09-10-22 | 13:35

O, wat een geweldig nieuws hier!
En op een zondag!

NiCeY | 09-10-22 | 13:29 | 1

Hoi!

Is dit nog nieuws? | 09-10-22 | 14:33

Bedankt voor de tip GeenStijl! Ik ga zometeen gelijk naar de viskraam op het Sontplein hier in Groningen, voor een lekkere garnalen kroket en een garnalen eierbal!

www.google.com/search?gs_ssp=eJzj4tVP...

Patrick-Haemers | 09-10-22 | 13:27 | 1

God, het water loopt me in de mond.

dekruidenier | 09-10-22 | 14:04
-weggejorist en opgerot-
Zenzeo | 09-10-22 | 13:26 | 6
-weggejorist-
Aristotalloss | 09-10-22 | 13:53
-weggejorist-
Bataafje | 09-10-22 | 13:58
-weggejorist-
Zenzeo | 09-10-22 | 14:30
▼ 3 antwoorden verborgen

Heb liever de bitterbal. Ben meer fan van het korstje dan de inhoud. Broodje platgestampte kroket vind ik ook af en toe wel lekker. Maar een kroket opeten door er stukken af te happen laat ik over aan andere rare mensen.

Leptob | 09-10-22 | 13:23 | 1

Frituur een bakje paneermeel in een metalen zeef.
Graag gedaan.

Is dit nog nieuws? | 09-10-22 | 14:09

#coupon van GeenStijl download en zich richting de Febo begeeft voor zijn gratis kroket.

Osdorpertje | 09-10-22 | 13:22

Nu heb ik zin in kroket (met mosterd, geen mayo viezerik!), normaal ben ik meer een frikandellenman. Straks maar een kroketje halen, moet ik wel van tevoren even bellen dat ze geen frikandel in het vet pleuren als ze me zien aankomen.

Bugblatter | 09-10-22 | 13:21

Ook lekker op een krentenbol met ketchup.

Reebensteeltje | 09-10-22 | 13:21

Wat mensen misschien niet weten. Een kroket komt uit de banketbakkerij. Cees Holtkamp ia de laatste der mohikanen diw je nog wat kan leren. youtu.be/hW5O9smnS7E

horsteknots | 09-10-22 | 13:19 | 2

Er zijn ook heel lekkere slagerskroketten hoor. Maar Holtkamp is inderdaad een echte vakman.

Bugblatter | 09-10-22 | 13:29

Alleen al het winkeltje met de vergulde krakeling aan de gevel en prachtig, authentiek art déco-houtwerk is een bezienswaardigheid. Er passen precies acht mensen in. Dan is het wél een kwestie van je buik inhouden.

Peter Emile | 09-10-22 | 14:05

Bedankt voor de tip!

*Frituur aanslingeren doet..*

Wijze uit het Oosten | 09-10-22 | 13:19

Een vrij korte kroket: de Twentse bitterbal.

Verderkijkert | 09-10-22 | 13:15

Voor degenen die deze mogen eten: geniet ervan!
Hopelijk gaan er nog wat snackbars overleven, want ook zij zullen worden geconfronteerd met torenhoge energierekeningen. Maar tot die tijd: mag u er 1, neem er af en toe 1 !

Jan, Leiden | 09-10-22 | 13:14

De kop " met mayo" is om ons op de kast te jagen?

horsteknots | 09-10-22 | 13:13 | 1

Ja alleen met mosterd (die in een potje, tube of zakje) niet de heer.

MargauxGrandCru | 09-10-22 | 13:16

Aangezien de veestapel gehalveerd moet worden, krijgt u een halve kroket.

Feynman | 09-10-22 | 13:13 | 2

Geknipt voor Hiddema!

Spring Bruissteen | 09-10-22 | 13:18

@Feynman | 09-10-22 | 13:13

Jij snapt het concept veestapel halveren niet: Je krijgt nu twee kroketten.

omanders | 09-10-22 | 13:26

Draadjesvlees kroket !

laurentius | 09-10-22 | 13:12 | 2

Kwekkeboom

swassannuf | 09-10-22 | 13:16

Ware filosoof en verkwister, die Hiddema.

zwarte_weduwe | 09-10-22 | 13:11

Kroket met mayonaise?
Gatver, cultuurbarbaar!

Schadenfreude | 09-10-22 | 13:11

Ik kom net terug van de Appie en nu vertellen jullie me dit?

UnderTheDevil | 09-10-22 | 13:10

Kroket hoort met mosterd, geen mayo. Barbaren!

Linke Soep | 09-10-22 | 13:10 | 2

mayo kan best. Mijn smaakpapillen hebben mosterd intolerantie.

Andersdenkend | 09-10-22 | 14:07

Maar niet de Dijon, da's me net te pittig.

Met_baard | 09-10-22 | 14:36

Ik vind de goulashkroket erg ondergewaardeerd. Laat dit huzarenstukje uit het Nederlands erfgoed niet verdwijnen!

SterF... | 09-10-22 | 13:09 | 2

Dat heb ik met de kalfskroket. Heerlijk op een broodje met mosterd.

TheGreatMachine | 09-10-22 | 13:13

Er gaat niets boven een broodje kroket (met mosterd)!

Wel grappig dat in Nederland de MacKroket bestaat. Geeft meteen aan hoe populair een broodsje kroket wel niet is.

Louter Leuter | 09-10-22 | 13:07 | 1

Die mackroket haalt het niet bij een goeie rundvleeskroket

swassannuf | 09-10-22 | 13:13

Een echte kenner heeft het over "croquetten".
Bami schijf = Martin Bos, de FvD griezel uit Zeeland.

oldandwise | 09-10-22 | 13:06

Tip : elite rundvlees croquet echt op en top smaak met veel rundvlees.

Thies | 09-10-22 | 13:05 | 1

Jammie, jammie!

Aristotalloss | 09-10-22 | 13:14

Ik ben heel erg van de garnalenkroket. Onmeunig veel werk maar zo lekker!

de visser | 09-10-22 | 13:04 | 2

Maar dan wel die uit Oostende...

tantesidonia | 09-10-22 | 13:08

Mits goed gevuld!!!

At_Dawn_They_Sleep | 09-10-22 | 22:54

"en al helemaal van kleine dikke krokante broertjes die in het frituurvet hebben gelegen"
Precies, fuck de airfryer!
En een kroket eet je met mosterd, niet met mayo.

Spring Bruissteen | 09-10-22 | 13:02 | 2

Ik zag u te laat, maar inderdaad, helemaal mee eens.

Linke Soep | 09-10-22 | 13:11

Broodje kroket met mosterd - inderdaad - is dat niet al officieel cultureel erfgoed?
't Is in ieder geval niet te versmaden!

Aristotalloss | 09-10-22 | 13:11

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl