Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De Boze Blanke Man - De Boze Blanke Komediant

De Boze Blanke Man en de Ondergang van Nederland, deel 13

Mijn favoriete Amerikaanse comédienne, de vuilbekkende Joan Rivers, zei eens "Comedy is an angry white man's game. Even if you're Chris Rock or Joan Rivers, you're really an angry white man." Attenooije, wat was dat mens hilarisch.

En dat is er nou precies wat er mis is met de Nederlandse stand up comedy: in elke grappenmaker uit de stallen van BNN/VARA huist geen boze blanke man maar een Sylvana Simons, een Gloria Wekker of, nog erger, een Soundos El Ahmadi. Dominees van kleur, moralistisch tot op het bot en gespeend van humor.

Al Ahmadi schijnt een van de sterren van de Comedytrain te zijn geweest, maar dat was Raoul Heertje ook. De economieboeken van zijn vader voor de middelbare school waren grappiger, ik bedoel maar. Toen deze kleur- en geurloze klerk in de huid van mijn held Lenny Bruce kroop, was ik er klaar mee.

Het dieptepunt in de loopbaan van Soundos werd de afgelopen week bereikt bij Khalid & Sophie. En ik maar denken dat het niet nóg pijnlijker kon! Gemiddeld kijken 40.000 hersendode bankbintjes - op prime time! - naar Ik ga Stuk: Soundos El Ahmadi op zoek naar komisch talent.

Soundos moet wel geheimen (crystal meth, anale gangbangs, gerommel met restaurantbonnetjes) over bobo's van BNN/VARA bij zich dragen, een andere reden waarom ze maar op de treurbuis blijf verschijnen sinds ze er uit werd geschopt bij de De Wereld Draait Door, is er niet. Soundos is net herpes: je komt er nooit meer van af.

Dé exponent van de BNN/VARA humor is Dolf Jansen. Die is niet leuk (was hij ooit wel) omdat hij volstrekt geconformeerd is aan de eisen van de VARA-humorgestapo. Als Dolf een grap heeft gemaakt, rent hij als een speer naar Francisco van Jole van de VARA-Kulturkammer. Jole schreeuwt dan: die grap over die raketgeleerde uit Somalië vind ik kwetsend, kan daar niet iets geestigs over Wilders of Baudet voor in de plaats? 

Joan Rivers

Nog minder geestig dan Dolfje, is Sunny Bergman (die ritalin van haar kinderen snuift als de sos op is). Zij wil de vrolijke uitdrukking 'valse nichtenhumor' verbieden, wat natuurlijk an sich al heel grappig is. Sunny: Ik drop de vraag: 'Is valse nichtenhumor als uitdrukking acceptabel?' op Facebook. Er ontstaat een discussie tussen twee kampen: 'No way!' versus 'Moet kunnen!'

Iemand vindt: 'dat als je alles moet aanpassen aan eventuele gekwetstheid, dan is het einde zoek.' Ook verzucht een ander: 'In de 70's was het een stuk leuker.. Een politiek correcte samenleving is ZO saai..' Daarentegen schrijft collega Michiel van Erp: 'Kan absoluut niet. Negatief stereotype. Net zoals luie neger.'

Als ik me schaam om valse nichtenhumor te zeggen tegen bevriende homo's, dan wringt er iets. Want als Michiel en Lernert, die zelf homo zijn, het een negatief stereotype vinden, waarom zou ik het dan nog gebruiken? Onderling kan het wel, maar dan wordt 'valse nicht' als geuzennaam ingezet.

Misschien is dat wel de vuistregel: een stereotype is not done als het niet over jou gaat en als je het niet met goed fatsoen kan gebruiken tegen degene die het betreft.'

Linda Duits, zo mogelijk nog roomblanker dan Sunny en nog meer hetero dan Ed Nijpels en Camiel Eurlings bij mekaar, werpt zich ongevraagd op als moeder aller homo's. Met vriendinnen als Sunny en Linda heb je als valse nicht geen vijanden meer nodig.

Vroeger kon en mocht je nog lachen in Nederland. Ik ben opgegroeid met Snip & Snap, Dorus, Wim Kan, Toon Hermans, Paul van Vliet, Max Tailleur, Henk Elsink, Jan Blaaser en Fons Jansen. Ik huurde de langspeelplaten van bovengenoemde artiesten in de bibliotheek van Ede en nam alles op met mijn bandrecorder van Philips. Op een gegeven moment had ik een hele wand van BASF-banden met Nederlandse humor. Het hele land lachte zich te barsten als deze humoristen op de televisie of de radio waren. Dan daalden de misdaadcijfers, die nog niks voorstelden omdat de "jongeren" nog niet waren gearriveerd. Bij iedereen hing een touwtje uit de brievenbus en het enige misdrijf dat ik van dichtbij meemaakte in Ede, was het niet terugbrengen van mama's keukenmessen door de scharensliep. En onze lakens – die vrolijk in onze tuin hingen te wapperen – zijn een keer ontvreemd, vermoedelijk door de vrouw van de scharensliep.

Mijn vader was gezegend met bizarre, abstracte humor. Die was gevoed door zijn studententijd in Wageningen en deels door verschrikkelijke jeugd. Hij had het motto van Max Tailleur kunnen bedenken: 'Ik lach om niet te huilen'. Pa was een heer die zelfs tijdens zomervakanties in zijn driedelig pak liep, maar je kon hem altijd wakker maken voor een goede poep- en piesgrap. Juist daarom was het zo grappig wanneer hij ma complimenteerde met haar zuurkool: "Nou, moeder, daar kun je beter van poepen dan van een pond spijkers." Tijdens het vliegensvlugge verorberen van de warme hap (het liefst had hij de gele vla ook nog door de stamppot geprakt) zei hij regelmatig: "Je mag op het randje van m’n bord poepen, als je maar niet spettert" en als ik een windje liet, riep hij vol pret: "Je bent nog laat open met je strontwinkeltje, Tureluurtje."

Neerlands Hoop in Bange Dagen doorbrak de vicieuze cirkel van oubollige Hollandse humor tussen de schuifdeuren, advocaatje met slagroom, omaatjes die in hun wollen onderbroek plasten van het gieren en opa's die zich verslikten in de bolknak. Ik ben eens gaan grasduinen in mijn humor-archief en sloeg steil achterover van de racistische humor (onder een progressieve dekmantel) van de jaren zestig en zeventig: Koot & Bie die Chinezen bespottelijk maken, Gerard Cox die de draak steekt met Surinamers, Kees van Kooten die wederom de Chinees bespot, Ton van Duinhoven die onze gele vrienden degradeert tot poepchinezen, etc. etc. Humor – ook al werd die voorgestoofd in de keukens van de KRO, VARA en VPRO – was altijd rechts: de spot drijven met lichamelijke afwijkingen zoals de bochel, het waterhoofd, de klompvoet, de open rug en de hazenlip en last but not least, de etniciteit. 

Kees van Kooten: Cursus Chinees

In een interview met Volkskrant Magazine luidde de bijzonder geestige regisseur en actrice Ilse Warringa de noodklok over de traditionele Hollandse humor: 'Mensen voelen zich voortdurend persoonlijk aangevallen. Op het moment dat je niks meer mag relativeren met humor, staan we met zijn allen stil.'

En toen reageerde ene Dick Zijp woedend op Warringa. Ik had nog nooit van de humoroloog aan de Universiteit van Utrecht gehoord. Op Twitter profileert hij zich als: Cultuurwetenschapper - humoronderzoeker - cabaretautoriteit - feminist - humorloze wokerd (Sander Schimmelpenninck) - genderneutrale kutkop (Hans Teeuwen)

Da’s een hele mond vol, lollepopje!

Humorprofessor Zijp: "Warringa gebruikt in haar pleidooi een klassieke drogreden over humor, namelijk dat minderheden er pas bij horen als we grappen over ze maken. Maar humor is altijd verbonden met macht en die is ongelijk verdeeld. Uit onderzoek weten we dat humor vaak de sociale hiërarchieën volgt: we lachen harder om de grapjes van de baas dan om grapjes van de schoonmaker of de stagiair, en we maken eerder grappen over onze minderen dan onze meerderen. Degenen met minder macht krijgen dus hardere klappen, en kunnen ook minder gemakkelijk terugslaan. Het debat over humor kan ook verdieping en nuance gebruiken. Dat debat wordt echter in de kiem gesmoord als elke uiting van kritiek of protest wordt weggezet als censuur-poging of uiting van overgevoeligheid. Laten we ophouden met die morele paniek over humor, en een serieus en inhoudelijk debat voeren over zijn kracht en beperkingen."

Sylvia Witteman reageerde adekwaat op deze potsierlijke nonsens. 

Vervolgens ging ik Dicks twietjes maar eens checken. Dick Zijp: nomen est omen. Dwars door je beeldscherm heen zie en ruik je mest, pepermunt, het zweet van kerkgangers in hun zondagse pak, donderpreken, de hel, schuld en boete, karnemelkse pap, spruitjes, geronnen zaad in een ouwe panty van zijn moeder en manisch hoerenlopen. En ja hoor, daar kwam de aap al snel uit de mouw: Dick is een fanatieke Bij1-bruinhemd!

Bij1 is een mohammedaanse partij qua vrolijkheid, en we weten allemaal dat het boekje islamitische humor nog dunner is dan het boekje Duitse humor. Tijdens mijn jarenlange verblijf in het Midden-Oosten vroeg ik altijd aan vrome muzelmannen: geef dan eens een voorbeeld van humor in de Heilige Qur'aan, habibi. Nou, dan moesten ze heel lang aan hun glaasje muntthee nippen en dan kwamen ze altijd met een hadiethje aan over de Profeet. Die was een keer aan het bidden en allemaal kindertjes kropen bovenop zijn rug! Normaliter staat daar de doodstraf door steniging én onthoofding op, maar de Profeet glimlachte en ging onverstoorbaar door met bidden! Mijn gesprekspartners begonnen dan te schuddebuiken van het lachen en brandden hun mond aan de thee.

Tot zover de mohammedaanse humor.

Bij1, Scientology, de Jehova's, de kraakbeweging, Antifa, BLM, KOZP, Omroep Zwart: het zijn allemaal sektes en in sektes wordt nu eenmaal niet gelachen omdat het dogma heilig en onfeilbaar is. Qua humor zijn we zijn weer terug in de jaren zestig. Toen moesten Boze Blanke Jongemannen Bram en Freek de heilige huisjes in elkaar trappen, nu moeten een handvol columnisten dat doen want het cabaret in Nederland is dood, op Theo Maassen en Hans Teeuwen na. "Moge je in interessante tijden leven" zei een Chinees ooit, en dat doen we!

DagSluiting

De Allergrootste Grapjurk

Reaguursels

Inloggen

Humor, echte humor, gaat al-tijd ten koste van iemand. Immers, humor is het mechanisme om psychische klappen te boven te kunnen komen, tot op zekere hoogte. Iemand die uitglijdt over een bananenschil is grappig als die persoon daarna weer opstaat (en even over zijn hoofd wrijft), maar niet als die persoon met een gespleten schedel blijft liggen. En het is grappig omdat je kunt invoelen hoe het is om en plein publique onderuit te gaan. Maar als de toeschouwer of toehoorder van een grap geen enkele vorm van empathie zou hebben, zouden niet veel dingen grappig zijn voor die persoon.

Sans Comique | 02-10-22 | 08:47

Vuilbekken was grappig toen Eddie Murphy het deed in Raw. Toen.

Sans Comique | 02-10-22 | 08:24

Humor komt spontaan in je op. Soms sla je de plank mis, maar als het in je wezen zit vind je altijd weer onzinnige situaties of uitspraken en daar maak je dan een opmerking over waar anderen om lachen (of niet). Als je eerst moet nadenken of je iets wel kan zeggen of schrijven is het moment voorbij en sterft de humor. Ik heb ooit een vriend gehad, die begon een minuut na de grap plotseling te lachen, wat op zich ook humor is. Dat maakt de humor net zo dood als nadenken over de "correctheid" van je grap.

En toch merk je dat "ze" aan het winnen zijn. Arthur schrijft over "luie negers", vroeger zou je daar een opmerking (nee, geen kritiek) over maken, nu laat je het wel uit je hoofd.

bergsbeklimmer | 02-10-22 | 07:01

'One hundred milion Angels singing'
Johny Cash, When a men comes around 2002
youtu.be/jiMXK9eDrMY

NuchtereHenkie | 02-10-22 | 01:10

BNN/VARA opvoedende moralistische humor van de linkse kerk.

Wattman | 02-10-22 | 00:44

Mooi hedendaags rariteiten kabinet Tuur dat je aanhaalt in het topic. Mijn god, een grote bende aan via BV'tjes subsidieslurpende idioten.
Overigens je bent Wim Sonneveld vergeten met zijn meesterlijke stalmeester vertolking. www.youtube.com/watch?v=9p1n4OPwAqY

Basil Fawlty | 02-10-22 | 00:33 | 1

Kan iemand mij de weg vertellen naar het stamcafe?

mvgrt

pegaje | 01-10-22 | 23:36 | 1

Die is er nog niet. Tsja

Dit is de redelijk nieuwe nummer van GET THE SHOT toch een vergeten topper vind ik. Deze band is al uit 2009. Schrik niet metal ;) Mvgrt

www.youtube.com/watch?v=mvXb2vaEZGQ&am......

pegaje | 02-10-22 | 00:02

Morgenochtend lekker lezen bij het ontbijt. Dank u @Arthur.

letopuwzaak | 01-10-22 | 22:41 | 3

Tot straks!

Après toi | 01-10-22 | 22:45

@Après toi | 01-10-22 | 22:45:
Even gezellig Snip en Snap kijken!

letopuwzaak | 01-10-22 | 23:57

Ik mis Seth Gaaikema in het rijtje. Die was zo verschrikkelijk saai en slecht dat je als ramptoerist echt kon genieten.

gestoptmetroken | 01-10-22 | 22:25 | 1

Geen slechte tekstschrijver, maar hij had te weinig charisma om zelf een show te brengen.

Après toi | 01-10-22 | 22:46

Toch moest ik lachen na die Marokkaanse grap. Maar dat had niets met de grap te maken.
Paul van Vliet nog even een paar minuten zendtijd gegeven. Simpele humor, maar men lag in een deuk. Om die Marokkaanse comedie wanna be heb ik nog nooit gelachen. Piepkuiken is vergeleken met haar grappiger maar nog steeds niet te pruimen.
Leuk stuk om te lezen Feynman. Het bracht me weer even terug in de tijd, waarvan ik dus niet ga zeggen dat die beter was. Maar heden is het wel slechter dan toen.

hero_of_heaven | 01-10-22 | 22:19

Soundos, don’t give up your day job yet

BASinnic | 01-10-22 | 22:15

Wie wel leuk waren: Johnny en Rijk, Bijpraten.
/GG-7xcHufC8

J.P.Drapeau | 01-10-22 | 22:08

Ze doen het allemaal, afsluiten met Een Boodschap. "Ja mensen, lekker lachen allemaal natuurlijk, maar het is natuurlijk een vreselijke tijd, vrede op aarde en wees lief voor elkaar." Bweehh, dat is langdurige seks hebben en dat ze dan net voor het orgasme zegt: "zullen we m'n moeder nou morgen of overmorgen vragen?"

John McClane | 01-10-22 | 21:46

Is Dolf Jansen echt ooit grappig geweest? Anyway, net als Youp van 't Hek en Freek de jonge komt er een moment dat ze zeggen "Wacht eens even, ik ben niet alleen maar een clown, ik ben jullie geweten" en gaan dan vervolgens heel veel mensen als minderwaardig bestempelen.

skoftig | 01-10-22 | 21:41 | 1

Youp heeft daar niet zo’n last van. Die is in zijn columns nog wel eens scherp op de deugbendes èn is dan ook nog eens grappig.
Gewoon wel een eerlijke vent.
In “Dat Zijn Geen Grappen” een docu die is aan te bevelen (PowNed) deed hij ook mee. Cabaretiers en andere grappenmakers die vertellen hoe humor onder druk staat en aan verandering onderhevig.
Hij was wel eerlijk dat hij zich wel even bedenkt om een grap over de islam te maken.

Nuuk | 01-10-22 | 22:07

Kan me nog een show van Jan Blaaser herinneren. Vond er geen zak aan. Allemaal losse fragmenten, geen touw aan vast te knopen. Totdat. Totdat hij dit zelf ging doen. Het ene fragment werd verbonden aan het andere, keer op keer, laag op laag.
Jezus man, wat was hij goed. Zo knap! Flabbergasted.

Deksmaat | 01-10-22 | 21:41 | 2

Jan Blaaser? Klinkt naar een Duitse homo.

wijsvinger | 01-10-22 | 22:11

Trevor Noah. Op zich het Amerikaanse antwoord op Arjen Lubach. Dat is de pest met komedianten: de valkuil dat je je zelf serieus moet gaan nemen. Al dan niet op bevel van je producer. Die Afro misstond de heer Noah niet, net zo min als Oprah of Michael Jackson www.youtube.com/watch?v=tzOhVTjEcyo Desnoods een John Oliver, gewoon Samuel Jackson charteren. Al die motherbleeping bleebs.

Gaat zelfs de stomste Amerikaan een keertje ontwaken. Waarom kun je niet gewoon fuck zeggen? Ze zijn ik en mijn biatch gewend, die koters van mijn wijf.

Hetkanverkeren | 01-10-22 | 21:32 | 4

@bij gelegenheid | 01-10-22 | 21:37: Spoken like a true Injun.Respect, dat is.

Hetkanverkeren | 01-10-22 | 21:40

@bij gelegenheid | 01-10-22 | 21:46: Veel te moeilijk voor mij, al die woordjes. The Last of the Mohicans. Geweldige film, toen je je nog niet over cultural appropriation druk hoefde te maken.

1492, die van dacht ik Ridley Scott is er een van de weinigen die ik niet van hem heb gezien. Gewoon een paar miljoen oorspronkelijke inwoners uitroeien en je dan druk maken over slavernij. Een soort van gutzpah waar zelfs Eva Braun een puntje aan mocht zuigen.

Hetkanverkeren | 01-10-22 | 21:58
▼ 1 antwoord verborgen

Had nog nooit van Dick Zijp gehoord maar hij wordt in dit topic genoemd, dus het zal wel een belangrijke en invloedrijk persoon zijn.....

johnyl | 01-10-22 | 21:29

Breaking news: Arib vertrekt uit de kamer.

Gravin v Kippenbouth | 01-10-22 | 21:27 | 16

Dan weet zij al welke shit precies boven gaat komen, zonde. Had ik niet verwacht.

John McClane | 01-10-22 | 21:49

@John McClane | 01-10-22 | 21:49:
1/ aanname
2 nou ...
3/ niet verwacht?
-
Does beter Jan.

bij gelegenheid | 01-10-22 | 21:58

@bij gelegenheid | 01-10-22 | 21:58: sorry man, meer heb ik niet op het moment. Ben ook even te emotioneel ook.

John McClane | 01-10-22 | 22:02
▼ 13 antwoorden verborgen

Als de er humor op de staats tv wordt aangekondigd weet iedereen dat je hem zo snel mogelijk uit moet zetten.

van stampij | 01-10-22 | 21:25

Een moslim komt bij de hemelpoort, petrus doet open en zegt ik wil naar Allah zegt petrus dan moet je even wachten die is de wc aan het schoonmaken.
….Mag dit wel ?

Rattus | 01-10-22 | 21:25 | 2

Ik lachte, dus ja

The-loopy-cowboy | 01-10-22 | 21:49

Ik zou snel onderduiken als ik jou was.

Kowalski11 | 01-10-22 | 21:58

Ben even zoekende naar het punt van de column Arthur. Zal toch zijn dat je gewoon een grap kunt maken zonder disclaimer?

DrJaap | 01-10-22 | 21:25

Gewoon, omdat het kan: hoe ist daar nu in PT Aart?
Heb je jouw draai daar kunnen vinden qua ontspanning enzo?

bij gelegenheid | 01-10-22 | 21:23

Echt een leuke topic, vooral over die poep op je bord en die strontwinkel.. hoe verzin je 't..

johnyl | 01-10-22 | 21:21

Man ohhhh man, you're good Van Amerongen, Proost!

Robert Haynes | 01-10-22 | 21:17

Na Snip en Snap heb ik nooit meer om Nederlandse cabaretiers kunnen lachen.

Après toi | 01-10-22 | 21:17 | 3

Je was zo voorlijk dat je al ver voor de conceptie een goed ontwikkeld gevoel voor humor had? ;-)

MickeyGouda | 01-10-22 | 21:21

@Après toi | 01-10-22 | 21:29:
Humor die dicht bij huis komt: elke familieverjaardag ooit met de 'oorspronkelijke bezetting'. Ik kijk er met veel genoegen op terug.

MickeyGouda | 01-10-22 | 21:42

Maar Claudia de Brei is wèl grappig. Aldus Vera Bergkamp.

Guusje Nadorst | 01-10-22 | 21:16

Humor is een van de eerste zaken die er aan gaan in een dictatuur. Feitelijk is humor een wat vergaande, of overdreven vorm van relativeren.
Het is zeker niet gewelddadig, hoewel nare figuren wel eens met nare humor (dat blijft het wel) kunnen strooien.

Het blijft wel zo dat potenrammers vooral homo’s (als de remmers in de meerderheid zijn, dat dan wel) in elkaar rammen en bv niet er op af gaan en een paar moppen er uit gooien.
De nazi’s hebben Joden vermoord, en dan waarschijnlijk ook uitgescholden, maar het moppen tappen zal er niet zo van gekomen zijn.

Onze Belgenmoppen, en de Vlaamse Kaaskoppenmoppen hebben niet geleid tot oorlog, forse rellen, aanslagen tussen Belgen en Nederlanders.
Juist cabaretiers zijn mensen die nu niet bepaald gewelddadig over anderen denken. Maken een grap, maar daar blijft het bij.

De vertrutting is vreselijk en kan op termijn link worden. Wantrouw mensen die niet lachen of grappen maken. Grappige mensen uit het kamp van Bij1, de groene khmer, een 66er? Ik ken ze niet.

Nuuk | 01-10-22 | 21:13 | 2

Wat jij zegt, Nuuk. Mensen zonder zelfspot zijn het allerergst. Daar werk ik altijd met een grote boog omheen.

MickeyGouda | 01-10-22 | 21:25

Nah ik vind Sylvana Simons altijd wel grappig ,ik rol altijd over de bank als ze weer staat te preken in de tweede kamer.

mvgrt

pegaje | 01-10-22 | 22:04
-weggejorist-
Deksmaat | 01-10-22 | 21:13 | 2

Als liefhebber van de oud-Hollandse Joodse gein heb ik Arnold Heertje nooit begrepen Dat kwam pas na de middelbare school en Bouma en Myers/Brealey..

Ik neem het Raoul beslist niet kwalijk.

Hetkanverkeren | 01-10-22 | 21:09

Grappenmakers uit de Vara stal, ach ja, beetje niet leuk. Nog veel sneuer zijn de mensen die om hen kunnen lachen. Ken er wel een paar. Kon trouwens ooit wel lachen bij de Vara, om Kopspijkers.

Leptob | 01-10-22 | 21:04 | 6

Spijkerman was op zijn best op de radio in de steen en been show. Daarna hard achteruitgegaan.

HD50 | 01-10-22 | 21:36

Dolf Jansen is nog altijd behoorlijk leuk met goede timing en ad hoc responses. Dat de etnische moppen wat minder voorbij komen is overal zo.

AntiZanicz | 02-10-22 | 08:58
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl