GeldBlog - Het ware verhaal achter sancties Rusland
We helpen de grootste vijand van het Westen, China, aan relatief goedkope olie en gas, terwijl India dadelijk Russische olie raffineert en het zo weer aan het Westen verkoopt tegen een mooie premie
De EU en vele landen met haar lijken erg bedreven te zijn in het bedenken van nieuwe sancties die aan Rusland kunnen worden opgelegd. Van het eerste moment dat sancties werden overwogen, was er een groep experts die waarschuwden over de effectiviteit van dit soort maatregelen. Ook nu er bewijs is van het falen van de sancties, blijft het Westen steeds meer sancties opleggen. Dat zou de lezer te denken moeten geven.
Hoe is de situatie nu in Rusland? Veel is beschikbaar, behalve McD, Starbucks, iets waar een Rus wel mee kan leven, voor zo ver dat überhaupt relevant is, want Putin en zijn kliek moeten geraakt worden en niet zo zeer zijn bevolking. En ja, ondergetekende kent de opgegeven reden: de bevolking hard raken met sancties heeft als doel de bevolking tot een opstand tegen Putin te verleiden. Dat klinkt leuk, maar historisch werken dit soort plannen averechts: de bevolking ziet het buitenland steeds meer als de vijand en verenigt zicht achter haar leider. Strategische adviseurs van het Westen weten dit dondersgoed, dus waarom doorgaan met sancties?
Een andere reden voor de sancties is om te voorkomen dat Putin geld verdient zodat hij daarmee de oorlog in Oekraïne kan financieren. Nou dat plan heeft spectaculair gefaald. Zo zijn de olie- en gasprijzen door de sancties nog verder gestegen, iets wat er voor zorgt dat Putin nog meer kan vangen voor Russisch gas en olie (zelfs inclusief de korting die Rusland moet geven bij verkoop). Waarom? Omdat niet iedereen Rusland boycot. Zo kopen China en India zich nu helemaal suf aan Russische olie dan wel gas (mindere mate). Dus we helpen de grootste vijand van het Westen, China, aan relatief goedkope olie en gas, terwijl India dadelijk Russische olie raffineert en het zo weer aan het Westen verkoopt tegen een mooie premie. Een beetje econoom wist dit ook vooraf al en als politici ergens geen gebrek aan hebben is het wel economenadvies. Dus waarom toch doorgaan met sancties?
Sancties hebben verder ook tegenmaatregelen veroorzaakt waardoor nu onder andere de voedselvoorziening van veel arme landen in gevaar is. Weliswaar komt dit grotendeels door de blokkade bij de Oekraïense havens en door de oorlog zelf (voorraden verpieteren en zaaien en oogsten is in veel delen van het land niet mogelijk), maar zeker ook door de reactie van andere landen op de oorlog en de sancties. Zo hebben onder andere India, Rusland, Belarus, Indonesië, Kazakstan, limieten ingesteld op de export van agrarische producten. Veel landen komen daardoor bijna linea recta in een hongersnood-situatie. Experts waarschuwen hiervoor, maar desondanks komen er meer sancties, niet minder. Dus waarom toch doorgaan met sancties?
Social
Brandweerlieden die hun eigen vuurtjes aansteken
Het antwoord op de repeterende vraag is: cui bono? De EU, met Timmermans, Knot op zijn schouders en geflankeerd door Lagarde zijn maar al te blij met de stijgende olie- en gasprijzen, want hierdoor wordt alternatieve energie relatief goedkoper. Door zelf de sancties strenger te maken, gaan de prijzen van fossiele energie omhoog en zodoende dragen ze hun grotendeels zelf veroorzaakte energie-inflatie aan als argument voor een snellere groene transitie. Net brandweerlieden die hun eigen vuurtjes aansteken. En Lagarde veegt ook nog eens in één beweging haar eigen verantwoordelijkheid weg inzake de torenhoge inflatie in de eurozone.
Social
De NAVO is een andere begunstigde. Opeens is de zo geridiculiseerde eis van Trump dat NAVO-landen zich moeten houden aan de afspraken om 2% van hun BBP aan defensie uit te geven, niet meer zo belachelijk. Nu vallen de lidstaten zelfs over elkaar heen om de defensiebudgetten op peil te brengen. Zelfs landen die NAVO-sceptisch waren, staan nu te trappelen om bij de NAVO te komen. Op diezelfde manier wordt ook het EU leger naar binnen gefietst, en met succes want zo heeft het EU sceptische land Denemarken nu per referendum haar steun uitgesproken om een onderdeel te gaan vormen van het EU defensienetwerk.
Het feest voor de EU houdt daar niet op, want meer landen willen nu bij de EU en meer EU lidstaten vinden dit nu ineens een goed idee. Oorlog is altijd een prima manier om eenheid te scheppen (de schaapjes bijeen te drijven). En dit effect werd natuurlijk al ver voor het Oekraïense conflict gestimuleerd door Rusland continu als de grote vijand neer te zetten. Het is mijn stellige overtuiging dat een relatief Westers land als Rusland daardoor in de armen van de Chinezen (onze echte vijanden) is gedreven. Het gevoerde buitenlandbeleid heeft nooit serieuze pogingen gedaan om Rusland juist bij Westen te trekken. Dit terwijl de EU de mond vol heeft over de noodzaak om een machtsblok te vormen. Welnu, zie de kaart en zeg me of de EU sterker is met of zonder Rusland. We zullen nu nooit weten of het was gelukt maar er was een kans op succes terwijl het gevoerde beleid de Russen zeker naar het Chinese kamp zouden duwen, wat dan ook gebeurd is.
Ook Biden haalt het conflict aan om electoraal punten te scoren. Zo noemt hij de inflatie niet Fossilflation zoals Lagarde, maar Putinflation. Zo ziet u hier het bewijs voor het politiek opportunisme van Biden, Lagarde of beiden, aangezien ze min of meer tegenovergestelde claims maken. Biden kan op het Oekraïne dossier eindelijk laten zien dat hij een sterke en compassionate leader is en geen Sleepy Joe.
Zo zijn er nog wat meer grote belanghebbenden bij dit conflict en het bijbehorende sanctiebeleid. De sancties bekijken en beoordelen zonder deze belangen mee te nemen, zou naïef zijn. Wat wel gezegd kan worden, is dat niks doen een nog slechter signaal zou kunnen zijn geweest naar Putin toe, wat weer aangeeft dat het gevoerde buitenlandbeleid van het Westen ruk met peren was. Maar zelfs als goede relaties met Rusland een gepasseerd station zijn, dan nog zijn de negatieve effecten van de sancties op het Westen en de rest van de wereld dermate groot, dat ze eerder het Westen op de knieën drijft dan de Russen. Al deze belanghebbenden spelen voor de korte termijn, maar de effecten op lange termijn kunnen wel eens desastreus zijn. Een klassiek geval van penny wise, pound foolish.
Reaguursels
InloggenAls je werkelijk dacht dat je ergens het 'ware verhaal' zou lezen in plaats van interpretaties van de gebeurtenissen door verschillende brillen dan ben je denk ik wel rijp voor een NRC abonnement. Daar slijpen ze je geest in de vorm van een trechter.
Mooi stukje. Ik verwachtte wel bepaalde reaguurders, maar misschien waren die zich dit weekend aan het omscholen naar econoom.
Ach op een gegeven moment is het wel klaar met die jongens die graag in hun eigen bubbel willen blijven leven. ‘Sancties werken niet’ klinkt voor mij hetzelfde als die jaren 70 sociologen die gevangenissen wilden afschaffen. Vrijheidsstraffen zouden de dader niet resocialiseren. Men vergeet even de andere doelen die wel worden gehaald. Weinig middelen voor nieuw wapentuig en daling van het bnp. Ook hebben dit soort lieden zelden een beter alternatief.
Ik denk dat Ukraine niet mag winnen. En Rusland een beetje mag winnen. Veder worden er een heleboel mensen gillend rijk van deze oorlog. En gaat het langer duren dan iedereen denkt. Het speelt ook de milieu gekkies / transit woke leipo's in de kaart. En LaGarde kan de inflatie schuld mooi neerleggen bij Poetin. En als ze dan te laat is met de % te verhogen kan ze mooi zeggen, Wir haben est nicht gewust
Wat een zwak verhaal.
Sancties hebben wel degelijk effect. Als teken naar rusland en china.
En Door gebrek componenten liggen sommige russische wapenfabrieken nu dus stil.
Verder raakt het wel degelijk de russische economie en oorlogskas.
Dat sancties de prijs bepalen is ook simplistisch. De oorlog gaf juist een enorme verhoging, en verder gebruikte poetin dit al als chantagemiddel. Hup landen afsluiten, hup gazprom geen voorraden laten aanleggen. Het is enorm naief om te denken dat als we maar “lief” zijn qua sancties dat rusland de prijzen niet zelf opdrijft.
Verder is het juist rusland geweest wat van de eu afkeerde, duitsland zoekt al lang toenadering bijvoorbeeld, alleen heeft poetin sovjet unie dromen.
Haha, als teken!
Eigenlijk is de verweving van alles op economisch en politiek gebied zo enorm dat er geen voorspellingen meer kunnen worden gedaan wie nu wel of juust niet profiteert. Het is bij wijze van spreke zo gecompliceerd dat een kevertje dat een sojaboon opeet in Argentinië zorgt voor een tekort aan dadels in Israël.
Rus-Oek conflict speelt al veel langer. Eigenlijk een broedervolk. Maar Oek heeft in afgelopen eeuw al 3 keer met vijand geheuld.
Pools-Russische oorlog 1920, WOII en nu weer met EU. Russen voelen zich verraden en zullen dus opnieuw ver gaan om Oek in gareel te krijgen. (Zoals holodomor om ze na eerste verraad te straffen)
Misschien wel een idee om één van de betrokkenen zelf aan het woord te laten:
thesaker.is/vladimir-putin-interview-...
VP over energie, die idiote energiepolitiek van EU en a.s. voedseltekorten.
Om maar met de deur in huis te vallen; het enige waar ik het wel mee eens ben is dat China de werkelijke vijand is.
Rusland is 100% de agressor. Niet slechts sinds 24 februari, noch slechts sinds 2014 maar al veel langer. 2008 flikte ze het ook in Georgië, en zelfs al onder Jeltsin (!) werden ex-USSR gebieden gedestabiliseerd.
Dit is gewoon koloniaal beleid.
Maar Poetin spant de kroon, en de massale invasie van 24 februari zag menig analist (mijns inziens logisch, want niet rationeel) niet aankomen.
Hoe ga je met zo’n botte agressor om? In ieder geval niet door a la Chamberlain hem z’n zin geven: ‘bent u rancuneus over het verleden? Pakt u dan maar wat u pakken kunt, met onze zegen’.
Sancties zouden dus niet goed werken omdat China en India spotgoedkoop kunnen inkopen?
Wie bekend is met China weet dat de Chinezen keiharde onderhandelaars zijn die je een gigantisch oor aannaaien wanneer je met de rug tegen de muur staat. En dat heeft China gegarandeerd bij Poetin gedaan.
‘Een land heeft geen permanente vrienden, alleen permanente belangen’.
Dat India spotgoedkoop olie heeft ingekocht acht ik minder erg. India maakt deel uit van de ‘Quad’, een alliantie TEGEN China. Dat India, verarmd door de corona-crisis, nu wat weet bij te verdienen en tegelijkertijd de lijntjes met Rusland open houdt (militaire belangen) zal het land in dit lange termijn geopolitieke spel tegen China kunnen helpen. Overigens heeft India lessen geleerd van boycots tegen Myanmar, waar China ‘gewoon’ zaken mee bleef doen (en ook voor bodemprijzen grondstoffen importeerde).
Op langere termijn is Rusland z’n trouwste en hoogste prijs betalende (!) afnemers in het Westen kwijt. Daar krijgt het nu dus uitnemers zoals China en paupers zoals India voor terug. Rusland is een economie met een tankstation. Verder stelt het allemaal geen ene ruk voor. Tel dus uit je winst.
Daarnaast wordt Rusland geboycot op verschillende manieren, waaronder ook voor (technologische) producten die essentieel zijn voor bet functioneren van de Russische economie en samenleving. Dat moet Poetin dan op een of andere manier gaan vervangen, en dat kan zeker niet 1 op 1 worden opgelost door vervanging via import uit China (veel Amerikaanse technologie zit ook in Chinese producten, en deze Chinese bedrijven worden verpletterd door Amerikaanse sancties indien zij dit naar Rusland exporteren).
En met de graanleveranties schiet Rusland zich gigantisch in de voet: ‘honger in Afrika door Rusland’. Probeer dat daar maar eens te spinnen!
Er rest helaas slechts een oplossing: Rusland (daar waar rationeel mogelijk) compleet isoleren totdat Poetin c.s. vertrokken is. En wij in het Westen zijn militair en economisch sterker, talrijker en hebben een veel grotere technologische voorsprong dan Rusland heeft. En China heeft grotere belangen in het Westen dan bij Rusland, wiens economie zo groot is als de Benelux. Wie heeft denkt u dus een langere adem?
En wat betreft China:
Het Westen is sinds het einde van de (eerste?) Koude Oorlog meer verenigd dan ooit.
De NAVO is door deze ellende veel sterker geworden.
Taiwan ziet nu dat het de VS menens is en voelt zich gesterkt door de steun aan Oekraïne.
De G7, EU andere landen zoals Zuid-Korea en Australië hebben collectief sancties afgeroepen tegen Rusland (let wel: dat is dus waar de werkelijke macht in de wereld zit, want daar zit het geld!). Dat kunnen zij ook ook doen tegen China, indien het Taiwan (belangrijke chipindustrie) zou binnenvallen.
Poetin heeft ernstig gezichtsverlies geleden bij China. Hun ‘sterke’ bondgenoot blijkt ineens zo sterk niet te zijn, en heeft voornoemde gevolgen veroorzaakt die-dus-tegen-Chinees-belang-ingaan.
Tenslotte verwart u de niet-werkelijk-democratisch verkozen Russische leiding met de Russische bevolking. Slavische Russen hebben (cultureel en etnisch) niets met China en de Chinezen.
Rusland komt uiteindelijk wel terug. Dat land en zijn bevolking is veel te trots om onder de suzereiniteit van de Chinezen te gaan zitten.
Ik geloof het niet dat de VS Taiwan te hulp zal schieten. Ze hebben juist in de jaren 70 Taiwan opzij gezet om relaties met China aan te gaan.
En toen kwam de bom...
@Louter Leuter | 05-06-22 | 22:53:
Dat was juist een briljant geopolitiek spel van Nixon-Kissinger om een wig te drijven tussen de Sovjet-Unie en China onder Mao. Daarmee werd deze mega-alliantie tussen twee communistische grootmachten ongedaan gemaakt.
En sindsdien is Taiwan dus gewoon onafhankelijk gebleven. Met Amerikaanse veiligheidsgaranties dus.
Precies mijn gedachten. Helaas niet die van onze politici.
@Kompromat | 05-06-22 | 23:25:
Halfslachtige veiligheidsgaranties. Ze draaiden en draaiden en er telkens omheen om China maar niet te ergeren.
Het is zo simpel. Ja, maar, als, dan, 3e wereldoorlog, bang, laf, broekschijten en dan Duitser zijn. Lafheid, niet willen vechten, dat is het.
Als Rusland naar een land gaat wat niet bij hen aangesloten is mogen wij ook naar dat land gaan. Zo simpel is dat. Dat is geen 3e wereldoorlog. En dan kunnen wij in dat land stabiliteit brengen. Oorlog weg.
Maar nee, want, als, dan, laf gezwets.
Dictators en megalomanen verdrijf je niet door de Mac weg te halen. Die hebben alleen respect voor geweld.
Als Poetin dit zou kunnen lezen zou ie denk ik onmiddellijk terugtrekken. Een uitzonderlijk moedige anonieme verzetsstrijder op een website in Nederland neemt geen blad voor de mond en vind dat anderen voor hem naar het front moeten gaan. Een voorbeeld voor iedereen is wat jij bent. Van een tijdloze onbaatzuchtige heldhaftigheid. Waar had je graag je standbeeld gehad willen hebben?
Natúúrlijk werken de sancties keigoed. Ik zou zelfs zeggen: Laten we ook N. Korea bestoken met sancties. Zal ze leren daaro!
Helemaal mee eens, we worden geregeerd door ideologisch verblinde onkundigen.
Dat is me al decennia duidelijk. We moeten datgene doen wat helpt. Sancties redden daar geen mensen. Terugdrijven van de Russen wel.
Bah. Typisch een amoreel kosten-batenpraatje van een econoom. Een waardevrij ultrakapitalistisch perspectief van een oerhollandse centenpikker. Met de groeten van de 50.000+ doden in o.a. Marioepol.
- 'Voor visie moet u bij de oogarts zijn' - M. Rutte, ook zo'n man zonder principes.
Laten we het maar niet over een half miljoen dode Jemenieten hebben door Westerse wapens. Het gaat bij de media tenslotte alleen over de Oekraïne. Triest genoeg overigens wat daar gebeurd.
Die econoom kijkt ook niet naar de sancties op het gebied van elektronica en zware machinerie. Als die sancties worden opgeheven door de EU en VS, dan gaat China per direct leveren aan Rusland en dan is het binnen een maand gedaan met Oekraïne. En het leuke is is dat Rusland de sancties naar ons toe niet gaat opheffen, waardoor hij nog de euro kan vernietigen ook!
Net de mooiste zin over EU gehoord. Fototje met de EU leiders bijgaand met de tekst ‘using the bureaucracy matrix for their own purpose’.
Die bewoording hou ik vast
"Het is mijn stellige overtuiging dat een relatief Westers land als Rusland daardoor in de armen van de Chinezen (onze echte vijanden) is gedreven. Het gevoerde buitenlandbeleid heeft nooit serieuze pogingen gedaan om Rusland juist bij Westen te trekken."
Met die stelling ben ik het hartstochtelijk eens. Nadat de oligarchen eerst geroofd hadden, wilde het westen daarna ook roven. Rusland lag op de grond. Dus de NATO werd zoveel mogelijk oostwaarts uitgebreid (was dan ook gestopt na Polen, Hongarije, en de Baltische staten). Een stabiel westers georiënteerd Rusland was ongewenst. Een neutraal Oekraïne ook, met Van Baalen en Verhofstadt die hun steun uitspraken aan de pro-EU betogers op het Maidanplein. "Er komt iedere week een nieuwe EU-delegatie hierheen tot jullie de strijd hebben gewonnen". Dat was in 2014. Die delegaties kwamen er niet, maar er werd wel stevig gelonkt.
Rusland had een Marshallplan goed kunnen gebruiken.
Uitbreiding van de NATO naar het oosten had geen fuck te maken met trappen naar Rusland of plundering, en alles met de steeds angstiger wordende oostbloklanden. In 2014 was Rusland al overduidelijk de huidige koers ingeslagen, en hard bezig om Oekraïne om te buigen naar een nieuw oostblok. Niet van Baalen met zijn grote bek maar het Oekraïnse volk en ook de Oekraïnse regering stemden overweldigend in met een meer op het westen gerichte koers. Juist dat zou een mooi voorbeeld voor Rusland zijn geweest, maar dat was helaas al te stevig in Poetins greep. Poetin spinde de omslag van Oekraïne als een westerse interventie, en helaas heeft die leugen zelfs hier wortel gevat.
Neemt niet weg dat deze sancties niet werken. De EU had onmiddellijk maatregelen moeten treffen om minder afhankelijk van Russische energie te worden, maar dat riep ik meer dan 10 jaar geleden al. Nu is het te laat... maar ik denk dat nu juist een reactieve houding beter is: geen stop op de import van olie en gas, maar wel voorbereiden voor het geval Poetin de kraan dicht draait.
Wat die situatie in Rusland betreft: reken maar dat de gewone burger het wat meer merkt dan nu geschetst wordt. Er zijn nog geen ernstige tekorten maar er verdwijnen wel degelijk zaken van de markt. En wat de financiering van de oorlog betreft? Die heeft Rusland veel minder nodig dan hierboven gesuggereerd wordt. Rusland kan nog best een tijdje door zonder grote valuta-inkomsten.
@Muxje | 05-06-22 | 21:46:
Zoek wat interviews, zeg tot 2020 en dus voor de Russische inval in Oekraïne, met Jaap de Hoop Scheffer bijvoorbeeld begin 2018 in Nieuwsuur. De uitbreiding van de NATO lag al zeer gevoelig na de val van de muur (toen Poetin totaal niet in beeld was). Volgens de Hoop Scheffer was het keerpunt in 2007. Dus ruim voor het Maidanplein.
Meer dan 10 jaar geleden besloot Merkel met opportunistische redenen (na Fukushima de verkiezingen in Baden-Würtemberg en de Grünen) voor de Atomaustieg (de Grünen wonnen alsnog). Met het stoppen met kolen en bruinkool, leverde Merkel zich geheel uit aan Schröder en Gazprom. Na NordStream 1, kwam daarna ook NordStream 2. Waarom was dat ook alweer?
Eindelijk iemand die het begrijpt.
Wij schieten ons niet in de voet met de sancties, maar we schieten onze complete voet er af.
Beetje gesimplificeerde interpretatie van deze situatie. Er zitten wat valide punten in, maar er wordt even voorbij gegaan aan wat het alternatief is voor het westen. Poetin onbeperkt landje pik late spelen tot ie aan de grens van Nederland staat?
Wil best een Rus worden.
Dit is zo'n argumentatie die ik vaker hoor. "De sancties werken averechts" , "ja maar als we niets doen is het ook niet goed".
Sorry hoor, maar dat is een beetje: "Met je kop tegen de muur slaan is niet goed", "Ja maar als ik tegen de muur ga slaan en schoppen doet het ook pijn".
Moeten we doorgaan met averechts werkende sancties die alleen maar in ons nadeel werken en het beoogde doel compleet missen? Is dat de oplossing dan? Moeten we met onze kop tegen de muur blijven rossen omdat er tegenaan schoppen ook pijn doet? Non argumentatie dus. "Wat is het alternatief" is geen argument om beleid dat niet werkt door te zetten. Hoor je ook altijd bij argumenten tegen bijvoorbeeld PVV; "Grenzen dicht want dat veroorzaakt gigantisch veel problemen".... "ja, maar dat is geen oplossing om die vluchtelingen te helpen".... Dat is niet het issue, het issue is dat we ons als Nederland heel veel problemen op de hals halen. Stop daarmee.
In de Guardian van 2 juni:
"
Russia is winning the economic war - and Putin is no closer to withdrawing troops
Larry Elliott
The perverse effects of sanctions means rising fuel and food costs for the rest of the world – and fears are growing of a humanitarian catastrophe. Sooner or later, a deal must be made. (...)
There is, though, no immediate sign of Russia pulling out of Ukraine and that’s hardly surprising, because the sanctions have had the perverse effect of driving up the cost of Russia’s oil and gas exports, massively boosting its trade balance and financing its war effort. In the first four months of 2022, Putin could boast a current account surplus of $96bn (£76bn) – more than treble the figure for the same period of 2021. (...)
That’s not to say the sanctions are pain-free for Russia. The International Monetary Fund estimates the economy will shrink by 8.5% this year as imports from the west collapse. Russia has stockpiles of goods essential to keep its economy going, but over time they will be used up.(...)
Russia’s invasion of Ukraine has given an added boost to already strong price pressures. The UK’s annual inflation rate stands at 9% – its highest in 40 years – petrol prices have hit a record high and the energy price cap is expected to increase by £700-800 a year in October. (..)
www.theguardian.com/commentisfree/202...
Het kosten-baten-plaatje is nu niet echt om te bejubelen zeg maar.
Raar artikel. Het Westen keert zich niet van Rusland af, maar omgekeerd. Rusland valt landen aan omdat ze naar hun ogen te vriendelijke banden met het Westen hebben.
Daarnaast was Trump niet de eerste Amerikaanse president die zei dat Europa zich moest gaan houden aan de 2% norm. Obama en Bush deden dat ook.
Biden doet het in dit conflict uitstekend, beweegt tactisch en brengt de Russen enorme schade toe met de wapenleveranties en steun aan Oekraïne. Vergelijk dat eens met de weigering van Trump om wapens aan Oekraïne te leveren. Was wel duidelijk waar Trump zijn loyaliteit heeft liggen. Nog altijd spreek hij nauwelijks over het conflict.
Kortom, baggeranalyse van Sassen van Elsloo.
Echt een baggeranalyse. Typisch een amoreel kosten-batenpraatje van een econoom. Dat vinden o.a. de 50.000+ doden in Marioepol ook, hebben ze me laten weten.
"Het Westen keert zich niet van Rusland af, maar omgekeerd.", moeten we kiezen tussen die twee dan... zou het niet beide mogelijk kunnen zijn? Of keert Rusland zich volgens jou af van het westen terwijl het Westen toenadering zoekt ofzo?
@SpinozaKoerbagh | 05-06-22 | 21:34:
Hoor je straks wel weer als het gas op is. Kijken hoe jouw normen/waarden pakketje het dan doet.
ALs je niks beters hebt dan ' baggeranalyse', en een emotioneel argument over X aantal doden, kun je maar beter je bek houden.
@peterdh | 05-06-22 | 22:50:
Het Westen heeft zich inderdaad niet afgekeerd van Rusland. Hebben wij een enorm arsenaal opgebouwd uit angst voor Rusland of om het binnen te vallen? Nee, we probeerden ermee te handelen. In ieder geval totdat ze onze vliegtuigen de lucht uit knalden en erover logen.
Dat Rusland de bondgenoot van het Westen zou kunnen worden, in een soort alliantie contra China, lijkt me een wat krasse aanname van de schrijver.
Rusland was, en is, een raar land, ergens tussen Europa en Azië in. Ik zie dat land zich niet echt aansluiten bij het Westen.
De 'liefde' die nu opgebloeid is tussen Rusland en China komt ook weinig geloofwaardig over. China is er alleen voor China, en zal Rusland willen inkapselen en misbruiken. Zoals China overal op de wereld bezig is landen in te kapselen, financieel te binden, met het enige doel dat China er beter en machtiger van wordt. China is een door en door imperialistisch land, en dat al langer dan twee millennia. Met een paar onderbrekingen, waarin China even weinig in de melk te brokkelen had.
Maar nu is China bezig om de wereldheerschappij te verkrijgen, het wil de VS militair en economisch voorbij streven en de baas op de wereld worden, daar hoeft geen moment aan getwijfeld te worden.
En hoe die Chinese wereldheerschappij er uit komt te zien, kunnen we nu al in Xinjiang, alias Oost-Turkestan, zien. Dat wordt één doffe ellende voor de onderworpen volkeren.
Rusland wordt een machteloze lakei van China, leverancier van grondstoffen voor lage prijzen, een knechtje, dat de Chinezen van het kastje naar de muur kunnen sturen.
Merkwaardig om te ontkennen dat China en Rusland samengedreven worden. Is met name vanuit een Amerikaans perspectief bijzonder onwijze strategie en dus ook vanuit Europa, want dat is geen natie maar een door de Amerikanen gerunde bejaardentehuis vol dementerenden die denken dat ze Napoleon zijn.
@Mazzelstof | 05-06-22 | 21:23: Het klinkt heel logisch dat de Russen en de Chinezen beter gaan samenwerken nu, maar achter de schermen blijven ze aartsvijanden. Samenwerken zoals hier in de EU gebeurt is een uitzondering in de wereld.
@Mazzelstof | 05-06-22 | 21:23: alleen Russen, jihadisten en watPVVers geloven zulke apekool. Iedereen die een beetje onafhankelijk nieuws leest weet dat de invloed van de VS op Europa zeer beperkt is.
@Alexander des Burgus | 05-06-22 | 21:32: Die samenwerking was er al lang en breed. Alleen zijn de omstandigheden nu anders, en de machtsverhoudingen zijn verschoven, ten ongunste van Rusland. Maar ook dat is niets nieuws, lange tijd had China Rusland nodig op allerlei gebieden: grondstoffen, technologie, wapens. Maar op al die terreinen is China nu grotendeels zelfstandig, of hebben ze alternatieve bronnen.
@Muxje | 05-06-22 | 22:02: Er is zeker samenwerking, maar het is nog steeds geen samenwerking zoals hier in de EU gebeurt. Zolang de Russen en Chinezen nog steeds een deel van hun militaire oefeningen richten op elkaar, is er geen betrouwbare samenwerking.
@Shoarmamasutra | 05-06-22 | 21:49: Het is niet nodig om Rus, jihadi of PVV-er te zijn om in te zien dat Europa geen land is. Het is geen staat. Als je het zo wilt zien blijkt uit de dagelijkse lezing van dat "onafhankelijke" nieuws (met onafhankelijk nieuws bedoelt men zonder uitzondering nieuws bekeken door een bril dat strookt met mijn ideologische voorkeuren) de invloed van Europa op Europa al niet bijster groot is. De invloed van de VS laat zich gelden niet door wat er wordt gezegd, maar door wat er wordt gedaan. En dat is toch van een uitzonderlijke gehoorzaamheid aan Washington. Het zou kunnen dat wat zij willen altijd precies overeenkomt met Europese belangen, dat dit is wat bedoeld wordt met onafhankelijkheid.
@Alexander des Burgus | 05-06-22 | 21:32: Uiteraard. Het is een "vriendschap" uit welbegrepen eigenbelang. Dat is het enige wat telt. Het is echter in Amerikaans en dus ook Europees belang om die convergentie van belangen te verzwakken. Dit valt namelijk precies samen met de wens om de vijandelijkheid ten aanzien van China op te voeren uit eveneens eigenbelang. Daarin volgt Europa dus en begin je dat nu ook al te merken in die onafhankelijke pers waarom China onze vijand is en altijd onze vijand was.
Mijn werkhypothese is dat er een epidemie van zelfdeceptie gaande is onder wereldleiders. Zal een virus zijn die aanslaat op te hoge bloedwaarden van megalomanie.
Helder en duidelijk verhaal. Waar gaat dit eindigen, het jaar 2030 wordt telkens herhaald. Is het dan echt zo?
De eigenaar en de uitbaters van de McDonalds filialen hebben Rusland verlaten. Maar de filialen zijn overgenomen door Russen die nu onder een andere naam weer frites en hamburgers aan de mensen verkopen. Is dat nu duidelijk zo?
Friet bakken is niet zo moeilijk. Een merk en reputatie opbouwen wel.
De Chinezen nemen het al over. Er zijn tig Chinese hamburger ketens. Sommigen nog beter dan de Macs.
@070 | 05-06-22 | 21:08:
Net zoals hier. De frietkotten en -zaken die in Chinese handen overgaan.
"Dus we helpen de grootste vijand van het Westen, China, aan relatief goedkope olie en gas, terwijl India dadelijk Russische olie raffineert en het zo weer aan het Westen verkoopt tegen een mooie premie. Een beetje econoom wist dit ook vooraf al en als politici ergens geen gebrek aan hebben is het wel economenadvies."
Niet dat politici het doorhebben, maar prima om niet naar economen te luisteren. Die zitten namelijk alleen maar naar macrocijfertjes te kijken en hangen daar dan een heel langdradig betoog aan vast, zonder voldoende waardering te hebben voor het werk op de grond.
De EU importeer(t/de) 2.2 miljoen vaten per dag, veelal via pijplijn (= goedkoop). Export van Rusland naar China is wel gestegen, in April 2022 volgens Reuters 1.9 miljoen vaten per dag (was 1,6 in 2021, beetje econoom telt even na en ziet een gat), maar omdat de pijplijn capaciteit al vol zit is dat per olietanker (= duur). Pijplijnen leggen, zeker van Rusland naar China (het zijn aardige afstanden) is schreeuwend duur en het duurt even. Dat geldt ook voor nieuwe olietankers bouwen/bestaande olietankers rerouten, en veel internationale rederijen zullen de sancties niet willen schenden.
Raffineren door India: zo werkt het niet. Oorsprong van de olie wordt getracked door certificaten (ouderwets) en zelfs blockchain (nieuwerwets, staat nog in de kinderschoenen). Het Westen weet dus wat het koopt. India kan wel al hun product van andere bron aan het Westen verkopen en dan zelf volledig op Russische oorsprong teren. Best een organisatorische klus... en zoals iedere econoom (toch?) weet is logistiek a) moeilijk en b) duur.
Kortom, het valt allemaal wel mee met het gemak van die verkoop, het vreet geweldig in Poetin zijn winst, en de infra om de capaciteit te vergroten ligt er niet.
Of dat de rest van het verhaal onderuit haalt weet ik niet en interesseert me niet, maar ik vind dit over het hoofd zien wel een misser.
Het Westen koopt nog gewoon van Rusland en betaalt in roebels. Ook weinig andere opties. Denk je serieus dat men er een moer om geeft als de energie uit India van Russische oorsprong is?
@Sjors W. En buiten dat wordt China nu steeds minder een gevaar door hun krankzinnige coronamaatregelen. Die zijn namelijk nog steeds niet over in China, maar ze hebben gewoon andere namen gekregen zodat het niet opvalt. China dreigt nu zelfs in een recessie te belanden. Niet alleen doordat bedrijven niet kunnen draaien, maar ook door de massale braindrain die is ontstaan nu.
Sancties staan goed voor de buitenwacht. Je kunt er 'eenheid' mee uitstralen.
-
En die mythe, die 'eenheid' dat is waar wij 'Europeanen' tot iedere prijs in moeten en zullen geloven van het Kremlin in Brussel.
-
Dus moeten er 'zichtbare straffen' komen - of ze nu werken, of niet.
De vijand van de burger is de EU en haar adepten...
Poetins speech van 2007 aan terugkijken. Dat was natuurlijk al wel een signaal van heb ik jou daar. En hij zei redelijke dingen, zoals hij heel vaak op een redelijke manier het belang van Rusland uitlegde. Maar goed, dat was toen, dingen gebeurd, niet lief, foei. Inmiddels is duidelijk dat Rusland een shithole leger heeft en dat wij geregeerd worden door hysterische populisten.
- Deze www.youtube.com/watch?v=hQ58Yv6kP44
U vindt Rusland/Poetin "niet lief"? Misschien een beetje onder een steen geleefd sinds 24 februari?
*zucht*
@KeesBruin | 05-06-22 | 21:16:
Poetin is wat orthodox maar het lijkt me op zich geen kwaaie gast,
daar kunt u best een pintje mee drinken.
Het ging me totaal niet om pro of anti Poetin. Meer de situatie als geheel en wat er sinds 2007 (en daarvoor) is gebeurd. En dat kunnen we niet ongedaan maken, maar wel blijven proberen de ander te zien.
Ik moet duidelijker communiceren denk ik.
@spamzuiger | 05-06-22 | 21:33: Willem Alexander en Maxima leken dat pintje anders helemaal niet gezellig te vinden. Merkel vond de hond in de pot en Macron had een hele stamtafel tussen hem en ome Poet.
Meneer valt bovendien op uitgesproken lompe wijze zonder echt redelijke uitleg een land binnen.
Sowieso sterven zijn tegenstanders bij bosjes.
Het llijkt mij dus wèl een kwade gast
Denk dat ze in Washington DC al dagen aan het feesten zijn, alle beoogde politieke targets praktisch gerealiseerd. Plus leveren zich suf aan schaliegas/olie tevens militair industriël complex kreeg tot in lengte van jaren orders. En dat alles veroorzaakt door een staat die mijnsinziens er het beste aan gedaan had zich in de Oost-Westverhoudingen na 1991 een soort van Zwitserse neutraliteitpolitiek diplomatiek na te streven.
Zo zou een rus denken
Amerikanen vinden t gewoon zielig voor de Oekrainers.
Russisch gas was voorheen iets van 5 cent per m3, nu vragen ze blijkbaar meer (of de tussenhandelaren vragen meer) en hoeven ze veel minder gas te leveren om toch dezelfde inkomsten te houden. En de rest verkopen ze aan de landen die niet meedoen aan de boycot.
Perfect scenario voor de Russen toch?
VK artikel vandaag:
"Dreigende gastekorten in Europa? Deze grafieken vertellen een ander verhaal"
www.volkskrant.nl/economie/dreigende-...
Grafiek 3 in artikel is dan interessant maar ook waarschuwing van analist Andreas Schroeder van ICIS (laatste alinea in artikel).
Help me even.. waarom is China onze vijand? Wat gaan ze doen? Wat zijn de plannen?
Uiteindelijk gaat het om economisch overwicht. Nu is dat nog uncle sam maar China streeft naar economische hegemonie. U dacht toch niet dat het ging om zoiets banaals als mensenrechten enz.?
@Zapata10 | 05-06-22 | 20:50: Veel ingewikkelder is het idd niet.
China gaat eindelijk Marijnissen als dictator installeren van Nederland.
Hoe zit dat met het witte Noorwegen als olie- en gasexporteur in bovenstaand kaartje?
Zijn geen EU en allemaal miljonair
@wilderst | 05-06-22 | 20:19: Miljonair weet ik niet, wel dat de lonen daar hoger zijn dan in Nederland, en dat de Noren beslist niet bij de EU willen. Ze hebben echt wel in de gaten dat de EU hun gas en olie opeist zodra ze tekenen bij het kruisje
@Jansen63 | 05-06-22 | 20:22: De Noren hebben hun gas en olie winsten in een groot fonds gestopt (dik 1 biljoen €), in tegenstelling tot Nederland. Die gaan echt nooit bij de EU, dan gaat dat fonds leeg gehaald worden.
@Jansen63 | 05-06-22 | 20:22: Nou, ze zijn wel allemaal "miljonair" de Noorse overheid heeft sinds het ontdekken van de gasvelden dik geld gereserveerd als spreekwoordelijk "appeltje voor de dorst" voor iedere inwoner van Noorwegen zit er 1 miljoen euro in een staatsfonds om de Noorwegen en de Noren straks te helpen een andere manier van inkomsten te genereren wanneer het gas op is.
www.rtlnieuws.nl/opmerkelijk/artikel/...
Het is dus ook niet zo raar dat Noorwegen geen lid van de EU is, het land wil zeker graag samenwerken op verschillende Europese gebieden, het wil ten alle tijden wel baas over eigen portemonnee blijven. (En geef ze eens ongelijk.)
nl.wikipedia.org/wiki/Noorwegen_en_de...
@BadPatNL | 05-06-22 | 20:34: Dank voor de info
Deze 39 minuten legt uit dat Rusland probeert de Sovjet Unie te herstellen door gebieden met olie & gas zoals de Donbass, Azov, Snake island en de Krim te veroveren. www.youtube.com/watch?v=Eo6w5R6Uo8Y
Caspian Report heeft ook een aantal zeer hoogwaardige docu met insights over Rusland.
En deze video gaat erover dat we dit jaar en het jaar erop gaan omkomen van de honger: www.youtube.com/watch?v=eLb0f-fjs58
Grappig ook, omdat de gemiddelde Nederlander totaal niet bezig is met waar het EU parlement in Brussel mee bezig is, net als de Rus maar weinig op heeft met Moskou of Putin en zijn regering.
We lezen op internet wat eigenlijk de bedoeling zou moeten zijn van beslissingen van onze leiders (idem de Rus in Rusland) maar ondertussen wordt er serieus geld in een burgeroorlog weggepist, en maatregelen die serieus economische schade opleveren, en dat niet om een oorlog op te lossen, maar nog eens flink op te stoken!
Hopen dat Putain c.s. nu plotseling zou gaan denken, goh, eigenlijk zou Oekraïne toch wel bij de EU horen, laten we vrede stichten is hopeloos naïef.
NB: Turkije is nog steeds kandidaat lid van de EU, dus hoe bont moet je het maken wil de realiteit doordringen: dit komt gewoon niet goed?
De sancties zijn er om Poetin geen geld te geven. Dus opheffen is geen oplossing. Dat Poetin het dan aan Chine cs verkoopt is dan maar zo. Wij in het Westen moeten op onze beurt ook weer minder afhankelijk zijn van China, India etc. Hygiene check. Wat me wel een leuke move lijkt is om China in de NAVO te krijgen (ja long shot en kunnen ze nog beter spioneren)
Lijkt me wel iets voor een musical.
Briljant, het topic van Sassen en Sexloos is juist voor jouw oren bedoeld, maar je steekt nog dieper je vingers in je oren!
Door de prijsstijgingen door het wanbeleid van de EU wordt Putin rijker, niet armer. En even van het gas en de olie af, ik zou zeggen, begin zelf maar.
Wil ik nog geen plastic lepeltje in je huis aantreffen.
Het Westen heeft meer dan 200 miljard dollar geconfisqueerd welk geld op Europese banken was gestald door Rusland. Toch willen we nog gas en voedsel van hen. En de betaling wordt dan weer vastgezet door ons. Dus ze moeten dus eea gratis leveren. Lijkt me niet te gaan lukken.
Russen hebben inmiddels al meer verdiend door hogere energieprijzen.
Hoe denk je dat de 85% (inwonertal) niet westerse landen aankijkt tegen die confiscatie?
Dat is echt een misverstand. Er is 200 miljard bevroren, maar niets (0) geconfisqueerd. Internationaal recht staat helemaal niet toe dat je iets confisqueert zonder (internationale) veroordeling. Bovendien zou dan wellicht een tegoed van de staat ingenomen kunnen worden. Niet van willekeurige (individuele) Russen. Wat zou de rechtsgrond kunnen zijn om ook maar 1 EUR van Abramovitsj te confisqueren op basis van de oorlog tegen Oekraïne?
Water stroomt toch altijd naar het laagste punt.
En wat wil de EU met die sancties?
Een energietransitie forceren.
Wat overigens niet kan, maar dat weten die politici niet.
@ChalinaRosa | 05-06-22 | 20:17: Het narratief is dat we anders allemaal doodgaan.
@ChalinaRosa | 05-06-22 | 20:17: Kan wel, maar het gevolg is dat 80% van de populatie zonder warmte of stroom zit, want meer capaciteit is er niet.
Hamvraag is natuurlijk welke 80%....
@Duwbak_Linda | 05-06-22 | 20:20: We gaan sowieso allemaal dood, dat is samen met belastingen betalen, één van de twee zekerheden in het leven.
@ReyNemaattori | 05-06-22 | 20:28: Dat weet u, dat weet ik.
De vraag is wanneer gaat de EU de misleiding bekennen.
Als je Putin wil pesten, alle aanliggende landen (administratief) lid van de NAVO maken. Een soort "get out of jail free" kaart. Één projectiel over de grens en NAVO kan los.
Dreigen met nukes kunnen wij ook.
De VS hebben al gezegd dat niet te doen, de EU gaat het niet doen. Duitsland, Frankrijk en Italië betalen al in roebels.
Stoer!!
Alleen, het verschil is: het westen laat het bij dreigen.
@Ichneumonidae | 05-06-22 | 20:11: Dat verschilt per bedrijf. Ik heb alleen gevonden dat het Duitse VNG en RWE in roebels aan het betalen zijn, maar voor de rest geen lijst kunnen vinden van al die bedrijven die in roebels betalen. Ik krijg meer de indruk dat de gaskraan is dichtgedraaid naar verschillende landen toe.
Ja man die Chinezen zijn onze echte vijanden. Mafklapper.
Economisch gezien. En het zijn geen frisse jongens.Zie Oeigoeren, totale controle op burgers.
Niet ons probleem, die oeigoeren
China is in 40 jaar harder gegroeit dan de USA in de afgelopen 100, laat dat even inzinken en bedenk dan dat ze nog lang niet klaar zijn, maar tevens ook geen democratie of vergelijkbare westerse moraal.
@ReyNemaattori | 05-06-22 | 20:30: Enige probleem die ik in hun zie is de vervuiling en habitat verlies die economische groei met zich mee brengt. Maar dit geld voor iedere andere natie evengoed. Welk goeds heeft de westerse moraal en democratie gebracht mbt tot die problemen?..
@ReyNemaattori | 05-06-22 | 20:30: Niet om te zeiken, maar vertel eens iets over de Westerse moraal.
Chinezen zijn al jaren bezig om buiten China grondstoffen of land op te kopen. Leuke leningen aanbieden maar zodra afbetalingen stokken dan kan je als land je haven, luchthaven of stukken grond afstaan.
Chinezen zitten trouwens ook goed in Oekraine, dat daar veel graan wegkomt hadden ze al in de gaten. Dus landbouwbedrijven opgekocht en zodra China graan nodig heeft gaat het die kant op en niet meer naar Afrika.
@klaas24 | 05-06-22 | 20:38: Ik ben benieuwd hoe de graandiefstal van de Russen voor de Chinezen gaat uitpakken. Misschien dat alles probleemloos wordt geleverd, maar ergens zie ik het nog gebeuren dat de Russen dit uit gaan melken voor meer steun.
De eerste 4 (cursieve) regels in het topic zag elke realist al maanden aankomen.
De EU tegen Rusland, met die ‘sancties’? Totaal lachertje.
"Oorlog is altijd een prima manier om eenheid te scheppen (de schaapjes bijeen te drijven). En dit effect werd natuurlijk al ver voor het Oekraïense conflict gestimuleerd door Rusland continu als de grote vijand neer te zetten. Het is mijn stellige overtuiging dat een relatief Westers land als Rusland daardoor in de armen van de Chinezen (onze echte vijanden) is gedreven. Het gevoerde buitenlandbeleid heeft nooit serieuze pogingen gedaan om Rusland juist bij Westen te trekken."
Hear, hear.
Kweenie. Dan hadden we een Russische invloedsfeer in Europa moeten eerbiedigen.
Tsja beide landjes fout.. Oekraïne is geen Europa dus hoepel op met dat gebedel... Als jullie dit niet geven gebeurt er dit.. Pleur lekker op joh..
Geografisch gezien, hoort zelfs West-Rusland nog bij Europa
Ik leerde heel vroeger op school dat Europa van Ierland tot de Oeral was. nl.wikipedia.org/wiki/Europa_(wereldd...)
@Risingson | 05-06-22 | 20:12:
-
Dat was nog een school waar ze begrepen dat alles ten noorden van de Iraanse/ Turkse grens er bij hoorde - en dat de hoogste berg van Europa niet de Mont Blanc was, maar de Elbruz. En dat de grens Yamal-Nenets Okrug en Komi Okrug het meest oostelijke punt was.
Tering EU
Geheel mee eens, daarom wil de EU Oekraïne er ook bij, qua rotheid en corruptie past het uitstekend binnen de EU
Noord Korea en Cuba lijken mij prima voorbeelden van de effectiviteit van sancties.
Twee derdewereldlanden.
Get real.
@Ichneumonidae | 05-06-22 | 19:57: Veroorzaakt, door .. Jawel, sancties ..
@Nederlandop1 | 05-06-22 | 20:01: LOL.
Ook zonder sancties kun je er een janboel van maken, zie Haïti.
Geen onderdeel koude oorlog.
@Analia von Solmsch | 05-06-22 | 20:19: En ongeveer heel Afrika…
@Ichneumonidae | 05-06-22 | 19:57:
-
Noord Korea is anders wel een derde-wereldland met intercontinentale raketten - mét kernkoppen. So much for effectieve sancties.
-
En Iran gaat ook kernwapens krijgen, in weerwil van sancties - voornamelijk dankzij de EU.
@bisbisbis | 05-06-22 | 20:39: Allebei eens ja. Economische sancties werken uiteindelijk maar nauwelijks.
Als er één land in de wereld is dat had geïncorporeerd kunnen worden in het westers blok dan is (was) dat Rusland. We hebben Rusland gesard, gediaboliseerd, geminacht en uitgedaagd. En ooit kookt dan de pot over. Historische vergissing.
Huhuh ja ja en.wikipedia.org/wiki/Russia–NATO_rel...
Ja, en als de pot overkookt, dan ga je mensen van je vroegere land ombrengen. Heel logisch. Rusland geeft geen reet om Oekrainers, dat is duidelijk, anders verwoesten ze niet alles.
@helodia | 05-06-22 | 20:32: Zelensky geeft blijkbaar ook geen reet om Oekraïners.
@Risingson | 05-06-22 | 20:13: Uit je link blijkt dat Rusland graag onderdeel van het Westen was geworden. Het Westen had zijn macht enorm uitgebreid door het grondgebied van Rusland te incorporeren. Waarom hebben we dat niet gedaan? Bang voor een onintegreerbare entiteit in NATO, als Hongarije in de EU?
Er zit ook een morele kant aan, vind ik. Als een land zo monsterachtig tekeer gaat tegen een ander onafhankelijk land en haar inwoners, kun (wil) je daar toch geen zaken mee doen? Rusland is in hogere zin voor 50 jaar uitgeschakeld als fatsoenlijke partij.
Droom lekker verder..
Ken uw geschiedenis. In 1917 werd de Sovjet-Unie ook in de economische ban gedaan en de witten kregen enorm veel militaire steun. Werkte niet. Het land is autarkisch.
Doen de VS al decennia lang. Hebben daar geen enkel probleem mee. Geopolitiek bezien betekent moraal helemaal niets, al zou je liever anders zien.
In oorlogstijd doet men doorgaans niet aan "fatsoenlijk". Just saying.
@Zapata10 | 05-06-22 | 19:47:
Als er één land (nagenoeg) autark is, dan is het Rusland wel. Kunnen ze nu minder olie en gas verkopen (tegen een betere prijs), zullen ze het in de toekomst wel weer kunnen verkopen (ook tegen een hogere prijs, want inflatie).
Er zijn meer hondjes die Fikkie heten en er zijn ook meer landen die olie verkopen. Op de lange duur verliest rusland toch want zijn inkomen komt grotendeels uit olie en gas. Als het westen steeds minder afneemt kan hij wel goedkoop verkopen maar kan zijn economie niet meer betalen. Ik wens de russen veel plezier met china.
Op de lange duur zal op die manier het westen sterk verarmd zijn.
Dat is dan ws Rusland, China, India en meer Aziatische landen. Nou ja, een ¾ van de wereld dus.
Zo machtig is het Westen niet meer.
Rusland exporteert niet alleen olie en gas. Die houden het echt nog wel een tijdje uit.
Het Oekraïne referendum: die inkopper missen als Poetin Versteher. Op dit blog.
Jammer.
Nou misschien is het wel het stilzwijgende besef dat het dubieuze politieke spel de democratie compleet links laat liggen. En niet alleen bij dat ene referendum maar bij werkelijk alles. De politiek vertegenwoordigt ons, de burger, al lang niet meer. De Europese burger wordt ingelijfd bij de niets ontziende EU.
@keestelpro | 05-06-22 | 20:08: Je maakt het probleem te groot en te abstract KeesT. Dan geraak je gegarandeerd nooit aan de kern. Voor de goede orde: ook ik denk dat het momenteel helemaal verkeerd gaat.
Maar de EU is een symptoom. En hoe cru ook, dat geldt ook voor de oorlog in Oekraïne. Het draait om de centjes.
Zelf Joris.
Deden leken dat ook maar
Goed stuk. Wel jammer dat UK weer bij de EU zit, dit nieuws had me nog niet bereikt
Wat?
@NiCeY | 05-06-22 | 19:50: Zie het kaartje, UK is blauw gekleurd, is een kaartje van voor de Brexit.
Dit is een behoorlijke simplificatie van wat er gaande is. Op het gevaar af wederom een joris aan mijn string te krijgen toch een poging. De sancties zorgen er allereerst voor dat er een polarisatie in Rusland op gang komt en de bevolking een duidelijk signaal krijgt dat hun koers niet gewaardeerd wordt. Het beperkt de mogelijkheden de benodigde middelen voor de oorlog bijeen te krijgen. Ten tweede vertrekt de intelligentsia vanuit Rusland naar het buitenland. Ten derde is dit een boodschap naar China dat er drastische consequenties zullen volgen bij agressie, lees ruzie met Zuid-Korea en Japan. Reken maar dat China oplet. Een aantal Chinese bedrijven boycot Rusland inmiddels al, uit angst voor westerse sancties.
De meest getroffen groepen bevinden zich rond Moskou. De 'echte' Russen zijn redelijk welvarend en westers. Het kanonnenvoer dat naar voren gestuurd wordt zijn arme sloebers uit de buitengebieden. Sommigen hebben nog nooit asfalt gezien. Als verdere winst uitblijft en Rusland tot de grenzen teruggeschoten is, is er geen doorzettingsmacht vanuit Moskou meer. De oude deelstaten kunnen zich af gaan scheiden. Dit kan echter alleen als de oligarchen naar de pijpen van het westen gaan dansen, omdat zij veel sturen. De oligarchen stuur je via geld en die kraan wordt nu ter hand genomen. De sancties zijn op lange termijn wel degelijk zinnig, en zijn onderdeel van een mondiale handelsoorlog. Dit conflict is nu meer zichtbaar, maar er zijn er veel meer.
Goede tegel. Ik zou niet weten waarom hij gejorist zou worden...
Jorissen is net zo onzinnig als 40 veronderstellingen op een rij. Rusland verdient aardig nu, genoeg afnemers.
De betaler? De megalomane EU.
@Ichneumonidae | 05-06-22 | 20:04:
Degene die betalen zijn de inwoners van de EU, en dan vooral die Nederlandse burgers. De EU zelf betaalt niks.
@Jansen63 | 05-06-22 | 20:06: klopt ja
@SterF... | 05-06-22 | 19:48: Zodra ik iets tegelde over de achterliggende belangen verdween de tegel. Ik ben ermee opgehouden. Er is nauwelijks ergens een analyse te vinden in de media over het hoe en wat en waarom. Dat geeft te denken.
4 bedrijven (ABCD) die ongeveer 80% van de voedselmarkt markt bepalen:
ADM, Archer Daniel Midland Company, opgericht in 1902, hoofdkantoor in Chicago, zette in 2015 60 miljard euro om.
Bunge, in 1818 opgericht in Amsterdam door P.G.Bunge. Nu staat het Europese hoofdkantoor in Genève, en het internationale hoofdkantoor in White Plains, Amerika. Omzet in 2015: 38 miljard euro.
Cargill, opgericht in 1865, bestuurd vanuit Minnesota in de VS, in 2015 jaaromzet: 106 miljard euro.
Dreyfus, de Louis Dreyfus group, opgericht in 1851 in Frankrijk, heeft zijn hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Jaaromzet in 2015: 50 miljard euro.
Had je al eerder gepost. Nou ja, je kunt mss beter jezelf herhalen dan een ander.
Waar is Unilever ?
Cargill is fascinerend. Een familiebedrijf, niet beursgenoteerd.
*knikt instemmend*
hear hear
Op welke wijze heeft de EU jou de afgelppen maand benadeeld? Even concreet graag en geen gebazel over "souvereiniteit". Poetin's propaganda heeft je denkvermogen al aardig aangetast.
Dit is een kwalijke zitbank-redernatie,
van iemand die momenteel geen raketten op zijn woonplaats ontvangt...
'Goede relaties met Rusland' ?!?! Onder welke steen heb jij gelegen? Merkel heeft bijna tien jaar lang geprobereerd, tegen beter weten in en met de invasie in Oekraine in 2014 als een gegeven, om goede relaties met Rusland op te bouwen. Met het idee dat het dan wel heel duur voor Rusland zou worden als ze oorlog zouden gaan voeren. En kijk waar we nu staan! En je gaat me niet vertellen dat Merkel een onbeduidend spelertje was binnen de EU. Wat een onzin dit.
Vanuit Duits perspectief was dit prima. De VS heeft een probleem met Rusland, Europa had dat niet. Ook nu loopt het prima voor Duitsland.
@Frau Merkel | 05-06-22 | 19:39: Europa niet? Zeker nog nooit in oost Europa geweest? Daar is een diep gewortelde 'boosheid' naar Rusland uit het verleden...
@brabarosso | 05-06-22 | 20:18: je bedoelt Centraal Europa?
En ook daar is men uiterst verdeeld. Polen is fel anti, die kunnen Russisch bloed wel drinken. Hongarije daarentegen is beste maatjes met Putin. Servië vindt het ook allemaal wel best en profiteert zelfs van de situatie. Bulgarije was altijd beste maatjes met Rusland.
Het ligt er dus maar net aan waar je bent, hoe fel anti-Rusland men is.
Helemaal mee eens.
Wat de uitvoer van agrarische produkten betreft vanuit Ukraine, Rusland staat dit op geen enkele manier meer in de weg. Dus die uitvoer kan plaatsvinden.
Probleem is wel dat de 4 grote multinationals, die eigenaar zijn van het graan nu de hoge prijs willen hebben en dat dit te duur is voor Afrikaanse landen.
Er zijn alleen twee kleine problemen.
1. De Zwarte Zee ligt nog vol met mijnen daar.
2. De Russen zijn totaal niet te vertrouwen. Wie heeft gezegd dat hij het bij die sancties gaat houden en dat hij niet direct die eis op tafel gooit dat de NAVO zich moet terugtrekken naar de grenzen van 1997.
De landkaart geeft een vertekend beeld door de gekozen Mercator-projectie. Gebieden rond de polen worden daarbij extreem opgeblazen.
Nederland: "Wij moeten gezamenlijk de Roebel boycotten door ons gas in Euro's te betalen"
Duitsland, Italië en Frankrijk: Betalen hun gas in Roebels.
Rusland: Sluit Nederland af.
Mooi toch die Europese eensgezindheid waar iedereen maar doet wat goed voor hun eigen is en Nederland altijd het braafste jongentje van de klas wil zijn.
En wij dus de (gas)rekening moeten betalen
Ondertussen heeft Polen ook geen Russisch gas meer omdat ze niet in Roebels betalen.
Maar kopen ze nu het gas van Duitsland. Die het gewoon in Roebels vanuit Rusland halen.. Het is 1 grote farce.
Gasterra is mede van Shell. Niet meer afnemen van Putin drijft de prijs op. Wie profiteert er, inderdaad gasterra, maar nu niet alleen op de verkoop, maar ook op het winnen en produceren van het gas.
2019 laten we de wereld op zijn kop zetten
2020 hold my beer
2021 2020, hold my beer
2022 2021, hold my beer
2023 ………
Doe eens rustig. Ik heb maar twee handen.
De conclusie dat Rusland door de EU in Chinese handen is geduwd deel ik niet. Het is Rusland geweest die de confrontatie opzocht door Georgië aan te vallen en door de Krim te bezetten. Geen land had Rusland daarvoor aanleiding gegeven. De EU zat aan te pappen met Rusland, gasdeals werden gesloten, we waren naief. Nu met Oekraïne zijn er mensen die zeggen: geef Poetin wat hij wil, want dan wordt het pais en vree en kan de gaskraan weer open. De rust zal voor korte duur zijn. Poetin zal dat zien als zwakte en zal zijn zinnen zetten op andere delen van Oekraïne of de Baltische staten. Dit is een oorlog tussen autocrarie en democratie. Oekraïne opgeven vanwege de hoge energieprijzen is kortzichtig.
Contracten of niet, Poetin gaat gewoon zijn eigen gang. Olie en gas vinden altijd wel afnemers. We doen graag zaken met boeven, Qatar mag zich zelfs verheugen op een voetbaltoernooi, ondanks 50 graden in de schaduw.
De krokodillentranen om Oekraïne zijn gratuit.
De vraag is waarom deze burgeroorlog (want dat is het, veel etnische Russen op een historisch twist gebied, om de Krim is eeuwen gevochten) plotseling ons probleem is geworden.
De enige optie is Rusland volledig met lege handen terug de grens over te jagen. Als je ze ook maar iets geeft zullen ze het opnieuw proberen. Dat is in het verleden ook zo gegaan en dat werkt niet.
Ach nee toch, iemand die nog steeds denkt dat de democratie zichzelf zal verzetten tegen autocratie. Wanneer er poen in het geding is zal het ze worst wezen.
@Analia von Solmsch | 05-06-22 | 19:40:
Omdat het de EU geweldig goed uitkomt
@Frau Merkel | 05-06-22 | 19:42: Dat gaat niet gebeuren.
@Jansen63 | 05-06-22 | 19:50:
Als ze wisten waar ze mee bezig zijn: ja. Maar ze hebben geen idee, alleen de illusie dat ze zinnig bezig zijn.
Punt van het topic is overigens: de eu schiet zichzelf in haar voet, en kijkt verbaasd om zich heen wie nu geschoten heeft …
Wat daar ook van mag wezen, Putin is een enorme lul.
Mevrouw Astroturfer houdt van enorme l….
Vind ik ook. Beetje ex-unie mensen kapotschieten, terwijl ze weinig oorlogsmiddelen hadden. Poetin is echt 70 jaar terug in de tijd gegaan met z'n landjepik. Terwijl ie een ENORM land heeft, maar ja het is nooit genoeg.
Rusland raakt de olie toch wel kwijt en even een kleine korting, maar de wereld is niet de EU en en ook niet Biden.
REAGEER OOK