Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Emigreren is Vooruitzien - De Antillen

Even weg van het Safari-pad een uitstapje naar andere oorden. Denkt u wel eens aan migratie? Onze huiswijndrinkende wereldreiziger denkt met u mee!

Aruba

En weer is er een uitstekende reden (nog even los van de totale Ramadan-gekte die het treurige moederland - en met name de NPO, het Journaal en de dagbladen - tot 2 mei in een wurggreep houdt) om het zinkende vlot der Nederlanden te verlaten: de inflatie is gestegen tot 12 procent. Wat een apenland. En die inflatie is alleen maar bedoeld om de gifgroene hobbies van nitwits Timmermans en Jetten te kunnen financieren. In Portugal bijvoorbeeld is de inflatie maar 3 procent. Kwestie van overheidsbeleid. 

Binnenkort komt mijn Iberisch paradijsje aan de orde in deze serie, ik ben nu even druk met het ophangen van slingers in Casa Nijman, voor zijn welkomstfeest én housewarming, met rode loper, de fanfare, de besnorde dansmariekes en de burgemeester van Olhão! Eindelijk eens geen aan tannorexia lijdende Texas-shag rokende tokkie met psoriasis en netelroos die in de Algarve komt wonen omdat het bier zo goedkoop is, maar een hardwerkende blanke man die zijn steentje wil bijdragen aan de lokale economie. Welkom broeder Bartolomeu, zuster Dieuwertje (goeie tongbreker voor de Portugezen) en hond Smuk. 

Ik heb veel post ontvangen na mijn hartstochtelijke promotieactiviteiten voor Paraguay en Thailand maar de teneur is toch: hartstikke leuk, die exotische, spotgoedkope landen waar altijd de zon schijnt en waar je struikelt over de klassehoeren en in het gunstigste geval sterft aan een gemene reizigersdiarree, maar ik verkies toch de veiligheid van het toetsenbord, mijn zolderkamer en de bammies van mama. En er waren de nodige haatbrieven: “Vuile landverrader, je moet het land redden, klootzak. Lafaard! Gore klimaatvluchteling! Meestal schrijf ik dan - beleefd als ik ben - terug: benieuwd hoe je het land gaat redden als ik jouw WaJong-uitkering stopzet, amigo! En ik ga tegen je moeder zeggen dat je porno kijkt, en niet het meest sjieke genre! 

De bittere noodzaak om te emigreren werd weer eens bevestigd toen ik laatst het uiterst geestige en vlot geschreven De ondergang van Nederland - Land der naïeve dwazen herlas, een in 1990 gepubliceerd pamflet, geschreven onder het pseudoniem Mohamed Rasoel. Lang werd gedacht dat Gerrit Komrij de auteur was, maar diens biograaf Arie Pos en ik zijn er van overtuigd dat het Bob Polak was. Polak had een vooruitziende blik: 

In het jaar 2020 zal de eerste fase van de ondergang zijn voltooid. De Nederlandse antropologische cultuur zal teloor zijn gegaan. Voortaan zullen de Nederlanders, als een lichaam zonder ziel, jaar na jaar voortleven in rouw en spijt om het verlies van wat in eeuwen was opgebouwd, en om de klok die van geen terugdraaien weet. Vele jaren en vele tranen later zal de toestand alleen nog maar zijn verslechterd. Tot op een dag het grote incident plaatsgrijpt. Een incident waarbij twee rivaliserende grondbeginselen van twee rivaliserende culturen frontaal op elkaar botsen.

Enfin. Ik zag de ellende reeds veertig jaar geleden al aankomen en besloot toen, totaal in paniek en hyperventilerend, radicaal naar Aruba te emigreren. In Leeuwarden, waar ik mijn toenmalige schoonbroer hielp met het oogsten van wiet, leerde ik een Antilliaan kennen en die ging terug naar de Antillen omdat hij het koud vond in Nederland. Ik was in die tijd door allerlei omstandigheden rillerig en zei: nou, amigo, ik kom je daar opzoeken hoor. Een paar maanden later zat ik met mijn jeugdvriend Ton (dat zijn herinnering tot een zegen mag zijn) in het vliegtuig naar Caracas en daar vandaan zouden we met een retourbiljet van de Antilliaanse Luchtvaart Maatschappij naar Aruba vliegen. Met een enkeltje liet overzees geslachtsdeel Aruba je niet binnen. In een dronken en ietwat overmoedige bui hadden we ons kaal laten scheren. Tot overmaat van ramp droegen we namaak Panama-hoeden, tropenkostuums van de HIJ (versteld door een Turkse kleermaker in Ede), nep-Ray Ban’s en Herman Brood-achtige puntschoenen én we hadden achteloos dikke sigaren in de borstzakjes van onze kostuums geprikt. 

We werden er meteen uitgepikt op de Koning Beatrix Luchthaven. Daar zaten we dan in het hokje tegenover meneer Jansen, een zwetende Afro-Carribeaan van zeker 200 kilo. De beste man was er van overtuigd dat wij narcos waren. Was het maar zo, zei ik nog. Onze paspoorten werden ingenomen en we moesten ons dagelijks melden bij de douane op de luchthaven. De “vriend” uit Leeuwarden konden we niet vinden - die hield zich wijselijk verborgen - en wij logeerden noodgedwongen in een bordeelachtig pension in hoerendorp San Nicolas. 

Daar leerde ik het Papiamentse scheldwoord voor blanken: makamba. We zaten de hele dag bier te drinken onder de klapperboom en na tien dagen werden we naar Nederland gedeporteerd. Onder politiebegeleiding naar de luchthaven! Uit puur verdriet had ik bij het ontbijt al een fles blindmakende rum opgezopen (dat beeld is mij altijd bijgebleven: de tuintjes van de inheemsen met duizenden lege rumflessen) en pimpelde in het afgeladen vliegtuig vrolijk verder mijn verdriet weg. Midden in de nacht moest ik enorm braken en sommige kotsbrokken belandden zeker vijf meter voor mij. 

De driehonderd passagiers waren niet zo blij met mij want reken maar dat het stonk in die toch al zo benauwde vliegmasjien tijdens die tien uur durende vlucht. Op Schiphol aangeland, donderde ik met mijn dronken kop op de bagageband, draaide bijna een rondje mee en werd vervolgens bijna gelyncht door de woedende passagiers. Dat was mijn eerste emigratiepoging. Mijn tweede was een jaar later naar Israël en daar hield ik het een jaar vol. 

Ik lijd dus aan een Antillen-PTSS. Mijn  verloofde heeft jarenlang voor de Golden Earring gekookt en we worden regelmatig uitgenodigd door Barry Hay om vakantie te komen vieren op zijn Curaçao. Bar is net als ik gek op honden en hij heeft daar een megaroedel rondstruinen op zijn landgoed, maar ik zie er beetje tegenop want ik probeer net weer gezond te gaan leven en ik weet niet of dat gaat lukken op dat eiland des verderfs en ik wil niet nog een keer projectielbraken in een vliegtuig door de spanningen die zo’n rebirthing met zich meebrengt. 

Ik word ook vaak uitgenodigd op Bonaire door mijn vriendje @yamapama, die succesvol migreerde met vrouw en poezen naar Bonaire. Hij mailde mij dit en na lezing wist ik niet helemaal zeker of Bonaire wel de perfecte plek is voor de reaguurder met emigratiewensen. Leest en huivert:

Bonaire

"Diver's Paradise en Parel van de Cariben. De zonnigste gemeente van Nederland (4200 zonuren per jaar) met een "desert island" klimaat. Bloedheet, benauwd en allesverwoestende UV-straling op standje 11. Harry Belafonte schreef hier zijn wereldberoemde Island in the Sun.

Verhuizen naar Bonaire? Doe het niet. Of niet zomaar. Een andere wereld. Het enige Nederlandse hier zijn het logo van de Belastingdienst en van de politie. Ook een muggenparadijs. Muggen kunnen drager zijn van dengue, zika en chikungunya, hartworm en kattenaids. Om over de karpattenziekte bij de vrolijk blaffende viervoeters nog maar te zwijgen. En blaffen doen ze. Bonairianen zijn dól op honden. Ook 's nachts als er weer een kudde wilde ezels of geiten door de straten trekt, op zoek naar eten en om kliko's omver te schoppen. Dat is meteen zo'n beetje het enige nachtleven op het eiland. Het is verder non-existent tenzij je de geheime discotheek in het centrum van Kralendijk weet te vinden, achter de zwarte deur. En natuurlijk Pachi's Place, de enige gentlemen's club op het eiland met uitsluitend Zuid-Amerikaanse dames van plezier.

Diver's Paradise staat overigens voor duikers paradijs en niet voor speeltuin voor de letterbak-gemeenschap. Toen het zeven jaar achtereen bijzonder weinig geregend had, werd door lokale kunukeru's (boertjes) vingergewezen naar het nieuw ingevoerde homohuwelijk. De regenboog als het een keer had geregend, was daar het sluitend bewijs voor.

De situatie op de weg is levensgevaarlijk. Als je voorganger slingert is hij nuchter en als hij recht over de weg rijdt is-ie meer dan Bonairiaans nuchter. Alleen als je straalbezopen bent neem je de moeite niet meer om alle gaten, fietsende makamba's (witte Nederlanders), blonde 18-jarige horeca-stagiairs op scooters, loslopende honden, ezels en geiten te ontwijken. Om over alle golfkarretjes vol obese Amerikaanse toeristen als er een cruiseboot aanmeert nog maar te zwijgen.

Nog los van de staat van de 'wegen' (je betaalt op Bonaire motorrijtuigenbelasting, geen wegenbelasting) heeft je auto hier zwaar te lijden. Ook de onverwoestbare Toyota Hiluxen die het in de zandbak van de soldaten van Allah zo goed doen. Door zon, zee en zout roest je auto waar je bij staat. Zelfs plastic. Gelukkig kennen ze hier geen APK. Indien wel, zou de helft van het wagenpark naar de sloop kunnen. Sowieso gaat alles hier stuk. Wanneer je naar Bonaire emigreert kun je maar beter alvast afscheid nemen van al je spullen in het kader van je verwachtingen managen.

Alles is hier trouwens duur, niet alleen het fruit van ons eilandhoppende druivenvrouwtje Laura Bromet (© Martin Bosma). Iets dat de stuivertoeristen die wegens corona hierheen komen kennelijk niet beseffen, omdat ze zich doorgaans voor een habbekrats all-inclusive aan de Turkse costa laten vollopen. Of met als aanbod een huizenruil, zodat je dan als Bonairiaan heerlijk in rijtjeshuis in downtown Arnhem kunt chillen. Als wachten je hobby is, dan zit je op Bonaire gebeiteld. Bij de bank een uur wachten om een afspraak te maken, zodat je dan de echte afspraak kunt maken, is de norm. Twee uur in de rij staan bij de apotheek. Met een beetje geluk heb je een plekje in de schaduw. Ze zeggen niet voor niets: jullie hebben de klok, wij hebben de tijd.

Als je geen last hebt van island fever, houdt van duiken, kiten of windsurfen, graag een ijskoud biertje drinkt tijdens het dominospel en affiniteit hebt met geitenstoofpotjes, ben je op Bonaire helemaal in je element. En verder moet je hier maar kijken. Durf te zeiken Bonaire , Durf te vragen Bonaire, en Immigrants on Bonaire. Nos ta bai bek! 

En tot slot in het ABC'tje: Curaçao

Mijn dinnie Margriet Marbus, bekend van Gouda en Julio Poch, verkocht net haar twee huizen op Curaçao en verkaste naar Zuid-Spanje. Kom er maar in, Barmus! 

Alles is leuk op Curaçao, Tuur. Een paradijs! Alleen: Als je Nederlander bent, is het soms heel even aanpoten. Want je bent wit. En wit is 'Makamba'. 

‘Makamba stinki', zoals de Curaçaoënaars zeggen. Aan mijn rij-instructeur vroeg ik: wat betekent dat nu, 'Makamba Stinki'? Hij moest er even over nadenken. Want hoe zeg je zoiets een beetje beleefd? 'Weet je,' zei hij toen, 'Makamba's wassen zich niet goed. Wij wassen bijvoorbeeld onze mond. Alles. Makambas's wassen alleen hun tanden.' Ok. En verder? 'Ze stinken naar zweet.'

Ok… Dat geldt dus niet voor mij. Maar ok. Dat is wat de lokale bevolking dus vindt. Curaçao is het stukje wereld waar wij willen wonen. Zon, zee en witte stranden. En een regeling voor pensionado's die voor de taxman in Nederland ongunstig is. Maar niet voor ons. 15% belasting in plaats van 50. De pensionadoregeling. Wie wil dat niet? Dus we kochten een huis. Een landhuis. Landhuis De Hoop. Gezien mijn man voor Martinair werkte en vluchten gratis heen en terug kon doen was dat een prima deal. Het leven was goed. Vijftien jaar geleden. 

Zo goed zelfs, dat we besloten met ons spaargeld te investeren in de binnenstad. Monumenten kopen en opknappen, verhuren en door verkopen. We gingen ook uit. We kwamen Nederlanders tegen. Mensen die hun doorzonwoning verkocht hadden en van dat geld een paleis konden kopen op Curacao. Leuke mensen met hun Gucci of Dolce & Gabbana bril op. Onze huisjes - krotten - in de binnenstad werden gerenoveerd. Er kwamen huurders. Geleerde mensen die in gerenommeerde plekken op het eiland werkzaam waren. Dat pakte niet altijd goed uit. Een geleerde man wilde zijn huur graag in twee delen in heel veel geld betalen. Hij had zogezegd 'recht op belastingaftrek'. Nadat we zeiden dat we het liever 'normaal' deden, drong hij aan en aan en zegden we maar toe. Ook omdat hij via een familielid van ons kwam. Tsja… en toen belde natuurlijk de organisatie waarvoor hij werkzaam was… Hoe kon het nu zo duur zijn die twee maanden? En hij de rest van het jaar heel weinig zou betalen?

Ik trapte hem wel het huis uit. Maar er waren veel meer mensen zoals de geleerde man. Mensen die niets op social media plaatsen omdat ze liever heel erg onder de radar leven. In het geval van de geleerde man: daar zaten we niet op te wachten. Dus ik lulde er een punt aan. Het huis was opgeknapt. Er zat een zwembad bij. Dus ja. Het was wat duurder. Later bleek dat er totaal geen recht was op belastingaftrek. En dat de man fraude had gepleegd. Wij waren ondertussen al lang genoodzaakt om naar het Midden-Oosten te vertrekken omdat Martinair piloten kwijt moest. (Mijn man is piloot.) Dubai bleek een prima optie. Maar vanaf daar was het mijn taak de huizen zo goed en kwaad als het ging te verhuren. En dat bleek allemaal zo lastig te worden, dat we de huizen verkocht hebben. Curaçao is een paradijs. En we willen terug, maar waar de pensionadoregeling een hemel is, is de huurwet een hel. 

Reaguursels

Inloggen

Maar als over 3 jaar de ijskappen zijn gesmolten omdat die 17 miljoen Nederlanders niet snel genoeg van het gas af zijn gegaan dan kan je alleen nog maar in je rubberboot dobberen bij die eilanden.

dasechtgeenstijl | 03-04-22 | 12:35

@ 'De ondergang van Nederland - Land der naïeve dwazen' Bij Nederlanders en moslims (Noord-Europeanen en Moslims) moet ik altijd aan 'Biederman und die Brandstifter' van Max Frisch denken.

Koekebakker | 03-04-22 | 09:04

Iets roepen en opschrijven wat in die tijd al duidelijk was en dan jaren later als ziener met een visie worden bestempeld. Last van tunnelvisie?

Rdock | 03-04-22 | 06:59

Texel is mij ver genoeg.

Kattie | 02-04-22 | 23:36

Ik lees ieder Tuur artikel + de reacties, terwijl ik veel GS artikelen gewoon maar even scan.

cugel | 02-04-22 | 23:25

Alleen "tekstprofessor" Teun van Dijk dacht, en "toonde schetenwappelijk aan" dat Komrij de auteur is van "De ondergang van Nederland". En Bob Polak? Die had nooit een tekst van deze omvang zonder heel veel zieke grappen en dodelijk sarcasme kunnen produceren.
Ik vind na al die tijd nog steeds dat het boek leest als een vertaling. Een goede vertaling, maar een vertaling. Waarschijnlijk uit het Engels, omdat de vermoedelijke schrijver Zoka F. een Pakistaan is, en omdat degene die het boek zou hebben vertaald uitsluitend uit het Engels vertaalde.
Ik vond net een artikel online in de linkse Groene Amsterdammer, waarin filosoof Ger Groot al in 2003 schreef: "wat «Rasoel» ten laste werd gelegd, klinkt ruim tien jaar later eerder profetisch dan schokkend."

J.P.Drapeau | 02-04-22 | 20:35

Een debiel zal een gelijksoortig debiel niet herkennen als debiel anders was eerstgenoemde geen debiel. Bij deze mijn wijsheid van de dag.

Neuth | 02-04-22 | 20:30 | 2

Ik ben onder de indruk

de Jager59 | 03-04-22 | 09:11

@de Jager59 | 03-04-22 | 09:11: Quod erat demonstrandum

Antigoog | 03-04-22 | 10:31

Midden op Curaçao staat de Isla - de belangrijkste leverancier van petroleumproducten voor de geallieerde tijdens de Tweede Wereld oorlog. Vandaag verlaten en totaal uitgeleefd door Venezolaanse exploitatie en corruptie.
Resultaat:
- Curaçao heeft de hoogste uitstoot van CO2 per hoofd van de bevolking ter wereld.
- Ziekte en verderf in Willemstad en omgeving.
- Extreme armoede en geen kans op economische herleving.
- Radeloze bevolking die zijn toevlucht zoekt in drugsgebruik en makkelijk vatbaar is voor de NARCO giganten uit Zuid Amerika.
- De Sint Annabaai na 100 jaar olie handel een ecologische-misdaad.
Lekker gewerkt Nederland en dan afvragen wat koloniaal bestuur voor de mensen van de ABC eilanden inhoud omdat het niet 'gezellig' in Willemstad was?!

McCain | 02-04-22 | 20:12 | 14

@von Amsberg | 02-04-22 | 21:58:
Ik kende Gelt Dekker, en ja, u heeft gelijk. Maar dat neemt niet weg dat Nederland graag van het corruptie-argument gebruik gemaakt om alles even onder 1 noemer te vegen. Ook op Korsou heb je een elite en je hebt het gros die probeert te overleven. Echter. Nederland kan ook zo ontzettend arrogant zijn. Is er in Nederland geen corruptie? Vriendjespolitiek? Klassejustitie? Ambtelijke onkunde tot het bewust naaien van de bevolking (toeslagenaffaire)? Heeft Nederland wel enig recht van spreken Curacao corruptie en clientelisme te verwijten?
Ja, er is veel mis op de eilanden maar vergeet ook niet dat Nederland daar zelf een gigantische rol in speelt en altijd het 'Franse' model heeft willen vermijden. Wat dat betreft is Nederland berekenend en trekt af en toe de portemonnaie in de hoop dat men weer even stil is, en zegt dan zaken toe waarvan zij weet dat het gros van de bevolking er nooit iets van zal zien of merken.

Lafayette | 03-04-22 | 01:00

@von Amsberg | 02-04-22 | 23:49:
Het enige mangrovegebied van substantiele grootte binnen het Koninkrijk ligt op Bonaire. Wat niet weg neemt dat Curacao nog een paar gebiedjes heeft (hoewel men het liever lijkt te kappen zoals bij Rif). Echter als Schottegat hersteld wordt is het een van de mooiste binnenwateren in de Cariben, met gigantische mogeijkheden. Zoals McCain zegt, daar moet je nu natuurlijk wel doorheen kijken. Enfin, ik zie het niet gebeuren en ja, als daar miljarden in gestoken gaan... wat kan er mis gaan. Zeker als er dan Nederlandse projectontwikkelaar en bouwgiganten bij gaat betrekken.

Lafayette | 03-04-22 | 01:10
▼ 11 antwoorden verborgen

Derde foto lijkt op de plek naast het Marriott Hotel te zijn genomen.
Vraag maar aan Joram, daar heeft ie Nathalie omgebracht als ik goed heb.

Patrick-Haemers | 02-04-22 | 20:03

Als ik emigreer zou t noorwegen, zweden, canada (hoewel trudeau..?!?), alaska of noord amerika zijn. Ben geen zon aanbidder, maar vind zon vakanties op zijn tijd heerlijk. Enige wat me tegen staat aan bovengenoemde opties zijn de donkere winters. Voor de rest heerlijk veel ruimte, natuur en viswater, eventueel nog af en toe jagen.
Diep inademen en je voelt het groen tintelen in je neus en je voelt de schoonheid van de lucht op de longen.
Landen waar je als je de juiste dorpen kiest niet te maken hebt met ali baba en de 40 straatrovers.
Nederland wordt me echt te vol, vrouwlief heeft alleen nog heel erg familie drang.

timmey | 02-04-22 | 20:01 | 5

@AntiZanicz | 02-04-22 | 20:57: NYC is een shithole. Ik ga er liefst nooit heen maar moet er vanwege mijn werk af en toe toch overnachten. In Flsushing..... blehg

SDI | 02-04-22 | 21:25
▼ 2 antwoorden verborgen

Liep in Kinshassa eens over de markt, er lag een stapel goedkope plastic schuimatrassen, tenminste, daar werden ze voor verkocht.
In het voorbij lopen voelde ik even hoe dat spul aanvoelde.
Dar had ik beter niet kunnen doen, de verkoper eiste betaling> aanraken was kopen zei hij.
Moest 200 dollar betalen, want je bent de wandelende portemonnee voor hun.
Dat weigerde ik, daarna heeft jij me achtervolgd en drie dagen voor de deur gestaan, aldoor betaling eisend.
Dat zeg ik> alles is kut daar.

snapal | 02-04-22 | 19:32 | 1

Kinshasa daar wonnen 17 miljoen mensen - waarschijnlijk ben je tegen de verkeerde persoon aangelopen. Puur toeval.

McCain | 02-04-22 | 19:42

Wat ik mis aan het verhaal is die SP-er met zijn second home aldaar en ondertussen hier in Nederland uitkering vangen. Die ben ik al tegengekomen, zogenaamd huisje op naam van de dochter zetten en lekker wonen daar. Dus volgens mij is de schrijver nog een beginner.

VolgendjaarkrygikAOW | 02-04-22 | 19:25 | 1

Kan jij niet nog wat langer doorwerken in plaats van op mijn kosten AOW te souperen? Uitvreter.

Zapata10 | 02-04-22 | 19:32

Meneer Jansen werkt niet meer bij de douane, tenminste ik ben hem de afgelopen 5 jaar niet meer tegengekomen...

basweetutwel | 02-04-22 | 19:18

'het hoerendorp San Nicolas' op Aruba. Hahaha, daar kwam mijn eerste vriendin vandaan. Dat van die hoeren zei ze er niet bij.

quigg | 02-04-22 | 19:16 | 1

Hoe heette ze?

g[E]ulden | 02-04-22 | 20:36

Verder heeft Barry Hay geen landgoed die zit gewoon in een fenced inn community,...burgerlijke kneus.

miko | 02-04-22 | 18:58 | 2

The Fenced inn, bekende pub daar. Naast The Cock and Bull.
Geintje.

Basil Fawlty | 02-04-22 | 19:04

Yep. Coral Estate toch?

Lafayette | 02-04-22 | 19:19

Heeft Kolonel Kaas daar niet enkele plantages?

Basil Fawlty | 02-04-22 | 18:54

Je moet er toch niet aan denken, 35 graden. Doe mij maar winter. Tenminste, als we die ooit nog echt krijgen.

Plaque-doctor | 02-04-22 | 18:52 | 5

Helemaal mee eens !. Ik begrijp ook totaal niet wat mensen met die vieze hete zweterige warmte hebben . 10 keer liever de winter .

leo59 | 02-04-22 | 20:03

@leo59 | 02-04-22 | 20:03: mijn vader zegt altijd over hitte "da's geen weer voor een blanke". Dat mag waarschijnlijk niet van de deugbrigaden maar er zit wat jn.

SDI | 02-04-22 | 21:22

Daarom heb je zonnepanelen en is het koel in huis. Een SUV voor de deur met airco. Om 5 uur begin je te happy houren. Voor 500 euro een dienstmeisje die 6 dagen in de week. Wat meer wil je?

ray7900 | 03-04-22 | 01:26
▼ 2 antwoorden verborgen

Bonaire is helaas erg aan het veranderen foute Nederlanders en racistische Bonairianen. Vroeger in de goede oude tijd mochten we nog netjes voor in de Cultimara,,Snif.

Ghibli | 02-04-22 | 18:49 | 1

Yep. Exact. Nog voor de grootwinkelbedrijven op het eiland landden. Het eiland van vroeger (nog niet zo lang geleden) is verloren. Nederlandse paupers met te veel geld mogen dingen doen die in Nederland echt niet door de beugel kunnen. Sinds 10-10-2010 is het inwoneraantal verdubbeld. Heel veel Nederlanders, waaronder honderden overbetaalde ambtenaren die er de zakken vullen. Vaak met villa's met zwembad via onkostenvergoedingen die hoger zijn dan het salaris van een Antiliaanse collega die exact hetzelfde werk doet. Honderden stagaires die als weggooipersoneel zich misdragen. Vastgoed cowboys. Projectontwikkelaars. De kleinschaligheid is weg. Over een paar jaar is het hier een proletenoord a la Cancun of Torremolinos. Nee, ik snap die xenofobe houding van sommige Bonairianen best wel. Helaas uit zich dergelijke frustratie inderdaad in regelmatig racisme en zeer onaangename situaties.

Lafayette | 02-04-22 | 19:15

Deze Makamba blijft liever in dit stinkiland.

Duwbak_Linda | 02-04-22 | 18:45 | 1

Stuur je wel af en toe ff wat geld richting de dividivi bomen?

Zeurders | 02-04-22 | 19:12

Ik heb niets met de Antillen, maar wel een mooie beschrijving. Ook bedankt voor de link naar de Revu. Dus Van Rossem is naar Portugal vertrokken, dat zou wel eens een gouden greep kunnen zijn. En inderdaad, wie schrijft voor zijn levensonderhoud kan in principe overal waar internet is wonen. Zelf ben ik te verknoopt met de polder denk ik om ergens anders te kunnen aarden.

Tashtego | 02-04-22 | 18:45 | 3

Maar als je schrijvsels vnl gaan over een land waar je niet meer woont, gaat het wmb wel een beeyje schuren. Emigranten die in de zon op afstand gaan zitten kankeren de hele tijd op wat er allemaal zo kut is aan NL. Ben er geen fan van.

Quantum Suicide | 02-04-22 | 20:01

@Quantum Suicide | 02-04-22 | 20:01:
Das idd wel apart

timmey | 02-04-22 | 20:03

@Quantum Suicide | 02-04-22 | 20:01: Terecht punt, je moet op de een of andere manier wel voeling houden inderdaad. Aan de andere kant, je kunt ook je hele leven in een villawijk in Blarium wonen en geen idee hebben wat er speelt.

Tashtego | 02-04-22 | 21:14

Heb een tijdje in Kinshassa gezeten.
Er zijn teveel mogelijkheden om daar te overlijden.
Ben daar bijna geelectrificeerd, toen ik in een plas stapte, waar een kapotte stroomkabel lag.
Bij navraag bleken er tientallen mensen te overlijden na een onweersbui. Die hadden minder geluk.
Nederland is het beste land van de wereld.

snapal | 02-04-22 | 18:43 | 6

@snapal | 02-04-22 | 19:17: Nou, zo kut nu ook niet weer, woon er al 12 jaar,
Maar je mag altijd mijn casa kopen.

gato | 03-04-22 | 00:22

@Zapata10 | 02-04-22 | 19:03:
Zonder professionele hulp loop je vast in de Spaanse bureaucratie:
“ A gestor (or gestoría) is a private professional agent who specialises in dealing with Spanish administrative bureaucracy on behalf of a client. They provide services on a wide variety of bureaucratic procedures (e.g. tax, accountancy, vehicle registrations, residency and nationality applications etc.), and although there is often no equivalent to this role in many other countries, instructing a gestor is common practice in Spain.”

theo-is-dood | 03-04-22 | 08:54
▼ 3 antwoorden verborgen

"Dutch Makambas go home". Grappig. Dan zeg je toch "I AM home" ?
Bonaire maakt deel uit van het NL Koninkrijk of hebben ze dat inmiddels ook al weer veranderd wegens "niet van deze tijd" ?

Asteroid-B612 | 02-04-22 | 18:43

Nee bedankt, de spinnen zijn me daar net een maatje te groot.

MickeyGouda | 02-04-22 | 18:42
-weggejorist en opgerot-
WellimHollander | 02-04-22 | 18:42

Vijf-en-der-tig graden?
Doe me asteblief een lol!
Alles boven de 23 graden is absoluut ongeschikt voor een heer.

Kapitein Sjaak Mus | 02-04-22 | 18:28 | 6

@zwellevertje | 02-04-22 | 18:57: wonen gaat nog wel maar werken is een probleem. Hoewel ze waarschijnlijk op onze kosten electriciteit opwekken die ze met airco' s van onze centen opmaken om kantoor enz koel te houden.

AntiZanicz | 02-04-22 | 20:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Bonaire wil onafhankelijk zijn? Ok, geen probleem. Bij Nederland blijven mag ook, maar hoeft niet. Wel even wat meer op eigen benen gaan staan in dat geval (net als Amsterdam dat moet gaan).

TheseDays00 | 02-04-22 | 18:23 | 7

Onafhankelijkheid, maar wel met gratis geld natuurlijk.

Zeurders | 02-04-22 | 19:17

@TheseDays00 | 02-04-22 | 18:23
Een heel klein groepje op het eiland wil dat. De sentimenten zijn er wel, maar onafhankelijkheid wil niemand. Kan ook niet. Sterker nog, geef het nog een paar jaar en Bonaire is dan gewoon EU, net als de Franse eilanden. En op dat moment is dat genoemde kleine groepje helemaal zo gek nog niet.

Lafayette | 02-04-22 | 19:26

@Lafayette | 02-04-22 | 19:26:
Waarom “kan” onafhankelijkheid niet?

Deze landen zijn WEL onafhankelijk:
Antigua And Barbuda
The Bahamas
Barbados
Cuba
Dominica
Dominican Republic
Grenada
Haiti
Jamaica
St. Kitts and Nevis
St. Lucia
St. Vincent and the Grenadines
Trinidad and Tobago

theo-is-dood | 03-04-22 | 08:57
▼ 4 antwoorden verborgen

Al een tijdje niet meer op Bonaire geweest, maar wel goede herinneringen. Het gebrek aan nachtleven, de brakke wegen, allemaal deel van de charme. Lekker duiken ook.

Muxje | 02-04-22 | 18:22 | 2

En de leguanensoep niet te vergeten!

R. Skickr | 02-04-22 | 18:28

Bonaire wordt in rap tempo veranderd in een pauperoord. En druk. Enfin en desalniettemin, we blijven voorlopig nog op de rots hier want altijd nog heel wat aangenamer dan Europees Nederland.

Lafayette | 02-04-22 | 18:35

Ik ga daarboven nog een "van" toegevoegd...

neonreclame | 02-04-22 | 18:22

En weer zegt Rutte "sorry" en steekt vervolgens z'n middelvinger op naar ons Nederlanders. Een beetje leider anticipeert als de wiedeweerga op dit onheil. Rutte niet, de kneus.

Ommezwaai | 02-04-22 | 18:21

Ik zou die zooi gewoon afstoten.

kleybeuker | 02-04-22 | 18:21 | 4

@theo-is-dood | 02-04-22 | 18:24: Dat was wel wat voor pres Bonkers geweest. Een Trump resort op de Trump-islands. Bonkers Island. Of ze dan nog zoveel geld zullen ontvangen is maar de vraag. En de popo zal dan ook niet zo relaxed zijn.

AntiZanicz | 02-04-22 | 20:52

@AntiZanicz | 02-04-22 | 20:52: maar nee. Want dan komen die eilandbewoners naar de VS en daar hebben we al zoveel van die eilandklaplopers van andere eilanden met alle criminele gevolgen van dien.

SDI | 02-04-22 | 21:19

@SDI | 02-04-22 | 21:19:
Kijk eens naar de status van Puerto Rico. Dat is géén deelstaat van de VS, maar formeel een unincorporated territory van de Verenigde Staten. Met president B/Iden als staatshoofd.

theo-is-dood | 03-04-22 | 09:01
▼ 1 antwoord verborgen

Toen er een nieuw ziekenhuis gebouwd moest worden op Curaçao waren lokale talenten niet beschikbaar. Want moe en zo
Zie: knipselkrant-curacao.com/amigoe-turks...
Er moesten Turkse bouwvakkers worden ingevlogen.

Waarom die pirateneilanden niet het Koninkrijk worden uitgetrapt is me een raadsel

theo-is-dood | 02-04-22 | 18:18 | 4

@voldemort | 02-04-22 | 18:23:
Ik heb met serieuze Nederlandse ondernemers gesproken in de hotelbranche. Ze werden zeven dagen per week door het eigen personeel bestolen. Na een jaar zagen ze het niet meer zitten. Gelukkig draaiden hun Europese hotels wel goed

theo-is-dood | 02-04-22 | 18:38

@theo-is-dood | 02-04-22 | 18:38: Vreemd, wat de meeste Nederlandse ondernemers op Curacao doen het prima en verdienen in Curacao in een kort tijdsbestek een vermogen.
Degene die geld verliezen zijn degene die 'even wat willen investeren' en de zaak op afstand willen regelen.

miko | 02-04-22 | 18:52

@miko | 02-04-22 | 18:52:
Klopt. Lage belastingen. Gruwelijk lage personeelskosten. Weinig regelgeving. Amper handhaving. En als je dan ook nog een leuk netwerk hebt, dan kan je op de ABC veel geld binnenharken.

Lafayette | 02-04-22 | 19:18
▼ 1 antwoord verborgen

Curacao ...... ben er een aantal keren voor werk geweest ............. vond het na een week altijd weer prima om terug naar NL te gaan. Dat gevoel had ik niet als de locatie Azie was.

Curacao, niet mijn cup of tea dus. ik laat het hier maar even bij.

Ervaringsdeskundige | 02-04-22 | 18:17 | 1

Exact mijn ervaring, eens maar nooit meer.
Aruba daarentegen....

basweetutwel | 02-04-22 | 19:27

Niets te doen op die eilanden behalve zuipen en op het strand liggen. Verder boevennesten, rommelige getto-architectuur en schreeuwerig, druk volk. Saba uitgezonderd, want daar is tenminste nog wat natuur.

wijsvinger | 02-04-22 | 18:17 | 1

Duiken man.

SterF... | 02-04-22 | 18:33

Ondertussen schrijf je wel van ons, of onsie, of ja, diegene die belasting betalen wel ons geld..!!

neonreclame | 02-04-22 | 18:16

Maul halten und bezahlen.

Lukiluuk | 02-04-22 | 18:12 | 2

Zo langzamerhand begin ik er ook wel genoeg van te krijgen. M'n hele werkzame leven bergen belasting betaald en allerlei andere zaken (successie bijvoorbeeld). Na inmiddels bijna 40 jaar gedane arbeid, wordt de pensioengerechtigde bijna jaarlijks opgehoogd.

Ommezwaai | 02-04-22 | 18:17

Doe je goed Bart!

Wijze uit het Oosten | 02-04-22 | 18:11 | 1

Inderdaad. Wel effe wennen dat het wat rustiger is daar. Maar hij komt zelf uit een provinciestad, als ik mij niet vergis, dus gewoon weer dat rustige oppikken.

Basil Fawlty | 02-04-22 | 18:31

Verdomd het is inderdaad weer bijna tijd voor de jaarlijkse reeks "Wat betekent Ramadan voor U ?" straatinterviews op AT5. Dan kunnen we daarna maanden vooruitkijken naar de gay parade, daarna en flinke tijd terugblikken, en dan is het weer tijd voor Zwarte Piet ophef ! Gelardeerd met reportages over onze vrienden van "we are here"...wat lokaal nieuws over schietpartijen en uitslaande branden. Dat vat de formule van deze zender eigenlijk wel zo'n beetje samen.

Asteroid-B612 | 02-04-22 | 18:09 | 1

Niks meer van over van die zender.

Lorejas | 02-04-22 | 18:54

Niet gelezen, maar is het weer zo'n sextoeristenepistel?

R. Skickr | 02-04-22 | 18:07 | 4

@kleybeuker | 02-04-22 | 18:23: lol. Heb het inmiddels gelezen. Ik blijf lekker in Nederland. Tuurlijk is er veel kut maar ik laat me toch niet wegjagen door een stelletje onbekwame bestuurders. Ziekenhuizen zijn hier nog steeds goed en verder zorg ik wel voor mezelf en ga ik graag 8 weken per jaar naar een nog groter apenland waar ik lekker kan genieten van al het goeds dat er is in deze wereld. Het glas is bij mij meestal helemaal vol.

R. Skickr | 02-04-22 | 18:27

@R. Skickr | 02-04-22 | 18:27: Een maatje van me komt dit jaar weer terug naar NL na 7 jaar in shithole countries gewoond te hebben. Allerhande gezondheidsproblemen heeft ie opgelopen en in NL is de zorg wel lekker geregeld.

kleybeuker | 02-04-22 | 18:37
▼ 1 antwoord verborgen

Inflatie Portugal 3%
Inflatie Nederland 12%

Dit gaat zeker 1 tot 2 weken kosten voor de talkshows, nieuws om 8 uur, en wat staatsradio om de bevolking ervan te overtuigen dat dit niet anders kan en helemaal goed is.

hetmoetdanmaar | 02-04-22 | 18:02 | 5

Mede mogelijk gemaakt door de groene utopie.

ChalinaRosa | 02-04-22 | 18:15

@Ommezwaai | 02-04-22 | 18:13:
Zoek eens de geschiedenis van het Griekse Kadaster op.
“ Nog steeds is Griekenland het enige Europese land zonder een kadaster. Begin jaren negentig zijn al eens honderden miljoenen aan EU-geld besteed aan het opzetten van een Grieks kadaster. Met weinig resultaat. De Europese subsidies werden teruggevorderd. Momenteel ligt het project stil, omdat de Grieken opnieuw hopen op een Europese bijdrage.“

theo-is-dood | 02-04-22 | 18:29

@Ommezwaai | 02-04-22 | 18:13: De schuld van Griekenland is alweer meer dan twee keer van wat ze in een jaar verdienen. Dus weer miljarden schuldverlichting en ¨herstelsteun¨ uit onze pot.

squadra | 03-04-22 | 12:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Gadver, ver weg gaan en dan alsnog tussen de nederlanders zitten.

2voor12 | 02-04-22 | 18:00 | 1

Stel je voor dat wij zulke borden langs de weg hadden. Nederlandvoor de Nederlanders. Grappig is dat ze wel ons geld willen.
Bonaire voor de Bonarians??? Wie zijn dat, niet de makambas, ook niet de slavernij-nebestaanden of hindu en chinezen. Eigenlijk zijn de indigene bewoners van voor 1492 de enige echte Bonarians. Zijn er daar nog wat van over?

AntiZanicz | 02-04-22 | 20:44

De horror, zo'n eiland waar iedereen elkaar kent.

Schmutz Geilmacher | 02-04-22 | 17:55 | 1

Arthur is duidelijk al een tijdje niet op Bonaire geweest

miko | 02-04-22 | 18:15

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen