Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Emigreren is Vooruitzien - Paraguay

Don Arturo wijkt even van zijn Eurabische bedevaartspad voor een uitstapje naar andere oorden. Denkt u wel eens aan migratie? Tuur denkt met u mee!

Larissa Riquelme, mocht u het zich afvragen

‘Wat zoudt u het liefste doen, indien u de keus had: in Nederland blijven of in een ander land gaan wonen?’ Deze vraag stelde het Nederlandse Instituut voor de Publieke Opinie in 1951 aan het volk. Uit het onderzoek bleek dat maar liefst een kwart droomde over emigratie. Zeventig jaar later wil iedere toetsenbordridder het zinkend schip der Nederland verlaten en emigreren naar Portugal, Spanje, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Thailand of de Filipijnen, zo lijkt het tenminste als ik door cyberspace surf. 

Maar als puntje bij paaltje komt wordt toch gekozen voor de veiligheid van de zolderkamer en de bammies van mama en blijft de migratiedwang beperkt tot een polsbandjesvakantie van 10 dagen in Turkije met een collega van kantoor. 

Het legioen thuisblijvers heeft ongelijk want Nederland is verworden tot een heus apenland. Meneer Rutte en zijn handlangers van de pers lijken nog maar één echte missie te hebben: de burger stapelgek maken van angst. Het is werkelijk onvoorstelbaar hoeveel apocalyptische persberichten (lees: advertorials van de overheid die ongezien direct in de krant komen want gratis vulling) de vaderlandse hoernalistiek dagelijks uitpoept. 

Toen ik na zes tropenjaren in de Nieuwe Wereld (Paraguay en Rio de Janeiro) remigreerde naar het Avondland - mijn toenmalige Spaanse vriendin Paula wilde dichter bij haar ouders in Madrid wonen - maakte ik een lijstje welke landen in Europa in aanmerking kwam. Ik had enige ervaring met emigratie en vertrok reeds voorgoed naar Israël en Libanon.

 We waren met vijf Paraguayaanse honden (het zijn toch je kinderen en die laat je niet achter in de jungle), hadden geen nagel om onze culo’s mee te krabben en wilden bovendien een fijn klimaat. In ieder geval minder heet dan de gemiddelde temperatuur in Paraguay waar de indianen wollen mutsen opzetten zodra het kwik onder de 20 graden daalt. Het werd dus de Algarve, waar ik inmiddels 11 jaar tot grote tevredenheid woon aan het strand, midden in een van de mooiste natuurgebieden van Europa. Daarover later meer in deze serie. Eerst Paraguay - nowhere and famous for nothing.

“Paraguay is nowhere and famous for nothing" schreef mijn grote voorbeeld P.J. O'Rourke. Niemand weet waar Paraguay ligt en het wordt vaak verward met Uruguay. Voor de meeste Europeanen bestaat Paraguay hoofdzakelijk in films en liedjes. Paraguay is het decor van de film The Boys from Brazil, over een gevluchte nazi-arts die in de jungle Hitlertjes kloont. 

Verder wordt het bananenrepubliekje bezongen in Fly away Little Paraguayo van de Nederlandse George Baker Selection. De wereldberoemde Luis Alberto del Paraná y los Paraguayos begonnen hun carrière in Nederland bij het platenlabel van Philips. En dan is er nog dat liedje over een gevluchte crimineel van Mark Knopfler: Postcards from Paraguay (je moet ervan houden, net als van Bluf, Coldplay en Phil Collins). 

Gevluchte Joden, nazi’s en fascisten uit Italië en Spanje, zware criminelen (Frans “stekel” Meijer) uit alle windstreken van de wereld en curieuze sektes als de moonies, de mennonieten, de amish en de mormonen kwamen als motten op het kaarslicht af. Na de ontvoering van Heineken vluchtte Meijer naar Zuid-Amerika, bracht een paar jaar door in de bajes van Asunción en zat de rest van zijn straf uit in Nederland. Daarna keerde hij terug naar zijn vrouw en familie in Paraguay, waar hij een snackbar runde en bijzonder actief was in een baptistenkerk (zijn “bekering” kwam deels tot stand dankzij mijn oude buurman in Ede,  gevangenisdominee Joop Spoor).

En er was natuurlijk de volledig mislukte arische kibboets Neues Deutschland/Nueva Germania van Elisabeth Nietzsche (zus van) op basis van het gedachtengoed van Richard Wagner. Ik bezocht Nueva Germania met Rob Muntz, luister en huiver. Voor de mensen zonder radio: hier de kiekjes.

In Villarica (130 kilometer van de hoofdstad) is er nu zelfs een kolonie voor Willemengeloïden gesticht, “a refuge from socialist trends of current economic and political situations worldwide – as well as 5G, chemtrails, fluoridated water, mandatory vaccinations, and healthcare mandates.” Vrije geesten: surf even naar El Paraiso Verde, dan zijn jullie er ook even uit geweest zonder de zolderkamer en mammie’s bammies te verlaten. 

De bananenrepubliek werd bijna veertig jaar met harde hand bestierd door generaal Alfredo Stroessner (half indiaan, half Beier), bijgenaamd Tyrannosaurus. Nationale radiozenders begonnen de dag met de Don Alfredo-polka, gevolgd door de boodschap: ‘De president van de republiek salueert het Paraguayaanse volk en wenst het een voorspoedige dag toe.’ 

De lijfwachten van Tyrannosaurus waren boomlange Duitsers en bij het ontbijt van de generaal speelde een indiaanse blaaskapel de Bayerische Präsentiermarsch en Alte Kameraden. De slogan van Stroessner en zijn geheime dienst, de pyrague, was: wij martelen niet om achter de waarheid te komen. De overheid weet namelijk alles. Wij martelen om u de waarheid bij te brengen.

Goed, das war einmal en inmiddels is Paraguay opgestoten in de vaart der volkeren, mede door de tetas van Larissa Riquelme, de mascotte van het nationale voetbalelftal, dat helaas niet naar het WK in het islamofascistische Qatar mag. En dat is maar goed ook, want als de sjeiks de hooters van Larissa in het echt zouden zien, zou Qatar verzwolgen worden door een spermatsunami. 

Transport
Hoe kom ik er? Het nadeel is dat Paraguay ver weg is van Nederland en dat is tevens het voordeel omdat er dan niet dagelijks familie, vrienden of vage kennissen onaangekondigd met hutkoffers voor je deur staan, zoals héél vaak gebeurt wanneer je in Zuid-Spanje of in de Algarve woont. Direct vliegen naar Asunción kan vanaf Madrid met Air Europa. Enkeltje rond de 500 euro. Andere optie is naar São Paulo en dan verder met de bus (24 uur, enkeltje rond de 50 euro). Even stoppen bij de wereldberoemde watervallen van Foz op het drielandenpunt van Paraguay, Brazilië en Argentinië. The Mission werd hier deels gedraaid en er is een hostel waar die epische film iedere weekeind wordt gedraaid op een groot scherm en kan je lekker anschluss zoeken bij schurftige, uitvretende backpackers. Een andere film die geïnspireerd is op dit magische drielandenpunt is ietwat slappe thriller Triple Frontier.

Wandel de brug over naar Ciudad del Este, voorheen Puerto Presidente Stroessner, en bezoek de Itaipudam. Ciudad del Este is een boeven- en smokkelnest (spotgoedkope electronica, veel van de camion geflikkerde spullen!) en was lang met Caracas in Venezuela het hoofdkwartier van de Hezbollah in Zuid-Amerika. Perfect Libanees eten hier! Meer daarover in mijn boekjes Paranoia Paraguay en Mambo Jambo. Die zijn nauwelijks verkrijgbaar maar er is goed nieuws: deze zomer komt De Vette van Amerongen uit, een bundel van Mambo Jambo, Een Passie voor Jeruzalem, Mijn Moeder is gek en Mijn vader is ook gek. 

Wonen
Ik woonde jaren op een toeristenvisum in Paraguay. Dat is drie maanden geldig en als het bijna verstreken is, pak je voor een paar eurootjes even de bus naar Clorinda in Argentinië. Mijn visum was eens meer drie maanden verstreken en toen ben ik naar de luchthaven gegaan en betaalde ik een boete van niks en kreeg ik weer een nieuw toeristenvisum. Paraguay is dol op buitenlanders! 

Je kon destijds een Paraguayaans paspoort krijgen als je een stukje grond voor minimaal 5000 dollar kost. Dat schijnt nog steeds heel makkelijk te zijn, check hier. Een volledig nieuwe identiteit is ook mogelijk maar dat kost wat meer. Voor een update belde ik even met mijn ouwe maatje Sebastián Peña Escobar, die regelmatig pendelt tussen Asunción en Madrid. 

Seba: "Het is nog steeds heel makkelijk om je hier te vestigen, al is de procedure wat bureaucratischer geworden. Steeds meer Europeanen vestigen zich in Paraguay. Asunción heeft een enorme boost gekregen, met een waanzinnig uitgaansleven. Huren is nog steeds spotgoedkoop. Een studio downtown heb je voor 150 euro, een hele luxe etage 500 en een appartement met twee slaapkamers vanaf 300."

Eten & Drinken
Paraguay was en is spotgoedkoop. In Zuid-Amerika is alleen Bolivia goedkoper (daarover later meer in deze serie). Een pakje Marlboro kost 1 euro 50, de prijs voor een literfles uitstekend bier is nog geen 2 euro en dan krijg je er vier glazen bij. En een ijskoeler. Voor de sloebers is er voor een habbekrats caña, een gemeen bocht, gestookt van suikerriet. De rest van de afbraakprijzen staat hier.

Wie van Deutschtum houdt, zit gebeiteld in Paraguay. Mijn favoriete Konditorei, van Meisterbäcker Michael Bock verkoopt lekker zwaar moffenbrood, Kaiserbrötchen, Schwarzwäldertorte en Pflunderküche. Mijn favoriete Duitse slager om de hoek heeft Eisbein, worst en geweldig beleg. Je kan er ook snacken, uiteraard met een enorme fles ijskoud, uiteraard volgens het Reinheitsgebot gebrouwen Paraguayaans bier. Liefhebbers van de gutbürgerliche volkskeuken kunnen naar hartelust smikkelen en smullen in de Bayern Stube en Westfalia. Ook gezellig tijdens de Oktoberfeesten! 

Uitgaan
De klassiekers uit mijn tijd bestaan gelukkig nog, zoals de Britannia Pub waar de locals uit hun bol gaan. Eerst even bodempje leggen bij Bolsi, een schitterend nostalgisch old school restaurant met obers die knippen als scheermessen. En het kost geen drol! Een ander goed alternatief is de Lido Bar, voor de beste empanadas en ijskoude literflessen bier op het terras in het hart van de stad. Voor de hippe shit maar even op deze site kijken. 

Faits Divers
Paraguay is een wapenparadijs: je kunt, echt, overal, schieten. Een vergunning heb je hier zo en je koopt de wapens hier dus nog makkelijker dan in 020-Gaza. Belastingen zijn te verwaarlozen. Een bevriende advocaat adviseerde mij eens om een inbreker die je net hebt doodgeschoten, nooit op je erf te laten liggen maar gewoon naar de openbare weg te slepen, dat scheelt een boel bureaucratische rompslomp met politie en justitie. 

Het wemelt van de kommersjele sekswerkers (m/v/non-binair) en voor de laatste tips en nieuwtjes moet u hier zijn, of daar, en hier. GeenStijl besteedde overigens al veel eerder aandacht aan het beruchte red light district van Asunción. De cocaïne, ook wel merka genoemd, is spotgoedkoop in Paraguay. Je hebt de witte, de gele en de roze (boordevol flakes) en het goeie is dat je er gewoon van kunt slapen omdat het niet versneden is met allerlei rommel. Wie gewoon terug naar de natuur wil om ouderwets te gaan boeren (wiet bijvoorbeeld), zonder overheidsbemoeienis en stikstof, hier een aardig artikel. 

Verplichte literatuur

Señor Bijzondere Kentekenen - Herman Vuijsje
At the tomb of the Inflatable Pig - John Gimlette
Nostromo - Joseph Conrad
The honorary consul - Graham Greene
Travels with my aunt - Graham Greene
Candide - Voltaire

Muziek
De grondlegger van de moderne gitaarmuziek komt uit Paraguay: Agustín Barrios alias Mangoré. Prachtig museum in downtown Asunción. Zijn absolute meesterwerk: La Catedral. En deze, gespeeld door John Williams. 

Catedral! 

We sluiten vrolijk af met een mooi gedicht van Slauerhoff: In Nederland

In Nederland wil ik niet leven,
Men moet er steeds zijn lusten reven,
Ter wille van de goede buren,
Die gretig door elk gaatje gluren.
'k Ga liever leven in de steppen,
Waar men geen last heeft van zijn naasten:
Om ‘t krijschen van mijn lust zal zich geen reiger reppen,
Geen vos zijn tred verhaasten.

In Nederland wil ik niet sterven,
En in de natte grond bederven
Waarop men nimmer heeft geleefd.
Dan blijf ik liever hunkrend zwerven
En kom terecht bij de nomaden.
Mijn landgenooten smaden mij: "Hij is mislukt."
Ja, dat ik hen niet meer kon schaden,
Heeft mij in vrijheid nog te vaak bedrukt.

In Nederland wil ik niet leven,
Men moet er altijd naar iets streven,
Om ‘t welzijn van zijn medemenschen denken.
In het geniep slechts mag men krenken,
Maar niet een facie ranslen dat het knalt,
Alleen omdat die trek mij niet bevalt.
Iemand mishandlen zonder reden
Getuigt van tuchtelooze zeden.

Ik wil niet in die smalle huizen wonen,
Die leelijkheid in steden en in dorpen
Bij duizendtallen heeft geworpen...
Daar loopen allen met een stijve boord
- Uit stijlgevoel niet, om te toonen
Dat men wel weet hoe het behoort -
Des Zondags om elkaar te groeten
De straten door in zwarte stoeten.

In Nederland wil ik niet blijven,
Ik zou dichtgroeien en verstijven.
Het gaat mij daar te kalm, te deftig,
Men spreekt er langzaam, wordt nooit heftig,
En danst nooit op het slappe koord.
Wel worden weerloozen gekweld,
Nooit wordt zoo'n plompe boerenkop gesneld,
En nooit, neen nooit gebeurt een mooie passiemoord.

Reaguursels

Inloggen

Tot zover met vriendelijke groet , het toeristen bureau van Paraguay.

wiers | 27-03-22 | 11:39

Voor wie echt een beter alternatief zoekt: www(punt)prospera(punt)hn

Op Roatán, een Caribisch eiland boven Honduras, is Próspera van start gegaan: Een private overheid die daar het Singapore van Latijns Amerika willen bouwen. De inkomstenbelasting is effectief 5% en de BTW zo'n 6%. Een bedrijf oprichten doe je in drie stappen en belastingaangifte online in vijf minuten.
Je kan ook e-resident worden. Dan kan je er een bedrijf oprichten en vanuit de hele wereld aansturen.

Naar mijns insziens is de representatieve democratie failliet. Als het recht om te heerse geprivatiseerd wordt, wordt politiek bestuur een dienst en stemt de burger met zijn voeten.
Voor meer informatie over proprietary governance: www(punt)freeprivatecities(punt)om.

Als je in Nederland als rationeel rechts politicus iets voor elkaar wilt krijgen, valt er nauwelijks terrein te winnen. Tijdens het spel worden de regels door het kabinet veranderd, je wordt monddood gemaakt, verketterd, enzovoort. Dus laten we niet intern concurreren, maar extern. In de concurrentie met een particuliere, winstgerichte staat kan een logge representatieve democratie nauwelijks winnen.

Relevante boeken: Free Private Cities door Titus Gebel en Your Next Government? door Tom W. Bell.

Godbestaatechtniet | 26-03-22 | 23:34 | 2

heersen*

Godbestaatechtniet | 26-03-22 | 23:35

In België en Duitsland gewoond ivm het was gewoon een stuk eenvoudiger een woning te krijgen en afstand tot mijn werk bleef nagenoeg hetzelfde..
Na mijn lijf helemaal de vernieling in gewerkt te hebben zit ik nu sinds een jaar of 4 in oosteuropa.... Er zijn nu tenminste een paar maanden per jaar dat ik nog enigzins op mijn benen kan staan.
Mijn dank Is groot aan alle belastingbetalende reaguurders die mijn uitkering in stand houden... Ik heb hier een redelijk goed leven, misschien dat ik ooit nog op vakantie kom, maar terug naar nl is uitgesloten voor mij.
Ik zou onder bijstamdsniveau komen te zitten in nl. Of ik blijf waar ik nu zit, geen idee. Ieder land heeft zijn voor en nadelen. Maar blijf genoeg belasting betalen aub.
En iedereen het beste gewenst, wat je plannen ook zijn.

Dekreupele | 26-03-22 | 21:07

Ik ben twee keer geëmigreerd, maar doe het niet helemaal goed, want kom telkens weer terug.

coitus reservatus | 26-03-22 | 20:48

V.w.b. emigreren naar Paraguay verwijs ik naar de moord op meneer von Bredow en zijn 15 jarige dochter die meenden in Paraguay het ideale immigratieland te hebben ontdekt.

Stachauer1971 | 26-03-22 | 19:34 | 3

Of als je niet kunt rentenieren maar nog een baan zoekt. Met Nederlands salaris zijn dit lage prijzen, met lokaal salaris kan je daar ook gwn niets.

Het brein erachter | 26-03-22 | 20:02

Ja, want gelukkig worden er in Nederland nooit moorden gepleegd.

Boterhoofd | 26-03-22 | 22:02
-weggejorist en opgerot-
johnyl | 26-03-22 | 19:32 | 1

Ook GU ruikt een spruitjeslucht aangaande uw spuitjes-idiolatie.

reservebelgië | 26-03-22 | 19:39

Overigens hoho. Alfredo's pa, Hugo, was accountant bij een bierbrouwerij. Hahaha! Als we het dan toch over Duitse clichés hebben.

Basil Fawlty | 26-03-22 | 19:13

In principe ben ik van het adagium ‘stand your ground’ maar dat is inmiddels in dit land verleden tijd met meer dan 100 cultuurtjes die als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat hier makkelijk eurootjes te scoren zijn (voor zolang het duurt). Vandaag een dagje in OV gezeten, wandeling door wat ‘volkswijken’ in Dordrecht en man, man wat een drama. Eind van de middag bleken de kindertjes door een Syrisch etterbakje uit de speeltuin gepest te zijn. Lijkt geen ontkomen meer aan: emigratie. Kanshebbers: 1/ spanje omgeving malaga 2/el salvador 3/zuid-oost azie.

UpdateAvailable | 26-03-22 | 18:54 | 1

Ik was Dordtenaar, ben naar Thailand vertrokken. Een aantal jaar geleden in Thailand in een co-working space een toffe Rus ontmoet en die woont inmiddels in Maleisië. We werken inmiddels beide voor hetzelfde Australische bedrijf (IT), dus houden contact.

In beide landen is het (mijn inziens) beter dan in Nederland. Ik heb wel het beeld gekregen van de Rus dat Maleisië wat beter ontwikkeld is qua infrastructuur enzo. Maar ik ben zelf wel op mijn plek in Thailand.

Mijn grootste ergernis in Thailand is “burning season” en dat is elk jaar van december tot ongeveer eind Maart. Aan kustplaatsen niet veel hinder van, maar waar ik woon, in Noord-Westen, des te meer. Het is een reden waarom ik in de toekomst naar de kust wil vertrekken.

Gisteren Tweette de PM van El Salvador dat hij voorstellen naar kabinet of parlement verstuurd had, om het voor mensen veel makkelijker te maken om naar El Salvador te emigreren.

DolfWeerwolf | 27-03-22 | 06:22

Nog 2 weken, dan ben ik weer twee maanden weg. Nog ongeveer een jaartje hoop ik, dan kom ik helemaal niet meer terug.

Boterhoofd | 26-03-22 | 18:41

Toen ik in de jaren 90 in Paraguay was, Ciudad del Este om precies te zijn, zaten we in een wisselkantoor te wachten totdat wij onze dollars konden omwisselen.
Op het matrixbord rolde een aantal valuta voorbij. Braziliaanse en Argentijnse valuta. En natuurlijk Britse ponden en dollars.
Maar ook Nederlandse guldens. Terwijl er amper Hollanders te vinden zijn in het chaotische Ciudad del Este.
De enige reden die ik kan bedenken is dat er toentertijd een aantal Nederlandse criminelen zich schuil hielden. Misschien om hun zwarte geld wit te wassen. Een dealtje met de wisselkantoren?

leo de pejo | 26-03-22 | 18:29 | 1

Welnee, hadden ze speciaal voor jou gedaan.

Basil Fawlty | 26-03-22 | 19:17

Ik zit hier aan het einde van de Doñana, geen Duitse dingen wel spotgoedkoop, mooie vrouwen en top eten!
En op het strand kan ik zo Huelva en Portugal zien.

rifraf | 26-03-22 | 18:27

Mooie beauceron heeft Arthur van Amerongen. En zo te zien is het al een oudje.

jitro | 26-03-22 | 18:22

Als je echt alt Bayerisch wil gaan in Zuid Amerika?
La Cumbrecita in Argentinie. Toevallig zeer in trek voor bepaalde Deutsche Auswanderer net na wo2 toen in dat land oa de Peron familie er groot was. Jullie kennen Evita wel, Madonna's grote voorbeeld. Dame had geen moeite om van origine Joodse diamanten te accepteren van Duitsers die via het Vaticaan toevallig daar belandden.
www.google.com/search?q=la+cumbrecita...

Basil Fawlty | 26-03-22 | 18:10

Ik ben fan van de Duitse cuisine maar ben niet zo avontuurlijk als Arturo dus ik hou het maar bij vakanties in Duitsland

thanseeuwen | 26-03-22 | 17:58 | 2

Ik ben ook Duitsland fan.
Je merkt aan alles dat de vrouwen daar van vleesch houden...

jaja | 26-03-22 | 18:03

Beste hondjes

thanseeuwen | 26-03-22 | 17:54 | 1

Doet me denken aan die mop: 'mogen m'n tietjes ook mee?'

Mr_Natural | 26-03-22 | 18:03

Stilbaai Zuid Afrika. Een klimaat vergelijkbaar met Zuid Portugal. Een ordentelijke golfcourse, twee garages, 10 restaurantjes, drie kroegen. Je biertje drink je het goedkoopst bij de golfclub, omgerekend 1,40 euro. Bij de andere kroegen voor 1,60.
Een shot Bell's whisky 1,50 euro
We hebben nog geen KFC, nog geen Mac Donalds, maar wel een airstrip. Vergeet Muizenberg en Jeffrey's: de surf is hier beter. Tis alleen jammer dat het zeewater nog een beetje koud is, iets beter dan Clifton.
Voor liefhebbers van zeevissen op de oceaan zijn hier ook mogelijkheden.
Een soort Asterix dorpje.

hotnot | 26-03-22 | 17:51 | 1

Was net voor coronaidioterie nog in Gansbaai en Hermanus.

reservebelgië | 26-03-22 | 17:56

Italië wordt dankzij Sabrina ook een optie:
youtu.be/kIRe1MxLb6U

goedverstaander | 26-03-22 | 17:47

Woon al meer dan 15 jaar niet meer in Nederland. Nooit spijt van gehad. Nederland is er in de tussentijd niet beter op geworden.

Graftak | 26-03-22 | 17:40 | 6

@BobDobalina | 26-03-22 | 17:45: Ik heb 13 jaar in Spanje gewoond en drie jaar in Griekenland. Daarnaast heul veul gereisd, meerdere malen de wereld gezien. Nu weer in Rutte-land. Dat komt me nu beter uit. Maar never nooit niet mijn thuisland afgezeken.

goedverstaander | 26-03-22 | 17:50

@goedverstaander | 26-03-22 | 17: heel goed. Er zijn al genoeg nestbevuilers!

BobDobalina | 26-03-22 | 17:55

@goedverstaander | 26-03-22 | 17:50: Nederland is technisch gezien mijn thuisland maar heb er weinig mee. Ik hou van vrijheid en lage belastingen.

Graftak | 26-03-22 | 18:41
▼ 3 antwoorden verborgen

Continent van de toekomst denk ik.

U-boot | 26-03-22 | 17:39 | 1

Het enige continent dat overblijft misschien.

Mr_Natural | 26-03-22 | 17:41

Nu zit ik al een half uur te denken wat ik nu weer moet bestellen op thuisbezorgd.
Ik ken het allemaal ondertussen wel.
Heb zin in de kippensoep van mijn oma.
Maar die is al 22 jaar dood.

jaja | 26-03-22 | 17:35 | 12

Dan zal die soep ook wel niet meer goed zijn. Ik zou me er niet aan wagen.

Boterhoofd | 26-03-22 | 18:36
▼ 9 antwoorden verborgen

Arturo is gewoon een goed mens. Of hij wordt oud. Kan ook.

AliCan | 26-03-22 | 17:34

Leuk al die verzonnen verhalen van een alcoholische junk. Maar hoeveel is waar? 10% 20? 30?

YoMoms | 26-03-22 | 17:34 | 4

Lijkt inderdaad allemaal copy & paste van gesurf gecombineerd met dronken foto-safaries uit de oude doos. Dan alles projecteren op een verbeeld zolderkamerpubliek met gevoed met mammie's bammies . Maar nog steeds heel leuk! Dat is dan weer knap gedaan.

GeenAccount | 26-03-22 | 21:08
▼ 1 antwoord verborgen

Hoe is het eigenlijk met Gulliver?

Juffrouw op de fiets | 26-03-22 | 17:34 | 6

Gestikt in een mondkapje. Heel sneu.

Lochos | 26-03-22 | 17:54

Boeie.

The Green*Machine | 27-03-22 | 00:33
▼ 3 antwoorden verborgen

'k Zou maar wat graag gaan, maar 'k ga al naar Azerbeidzjan.
Lekker koken met wilde vogels.
En niemand die er zeurt (Wat ben je stil waar denk je aan).

Duwbak_Linda | 26-03-22 | 17:30
-weggejorist-
johnyl | 26-03-22 | 17:29 | 3

Oja Paraguay, Argentinië , Chili, Bolivia, de landen die jarenlang nazis onderdak gaven.

de uitbater | 26-03-22 | 17:25 | 5

Brazilie spreken ze Portugees. Uruqua komt mijn schoonzoon vandaan, arm land, maar heerlijke mensen.

gato | 26-03-22 | 17:49

@gato | 26-03-22 | 17:49:
Ik ben nog nooit in Zuid Amerika geweest.
Ik wil er wel nog ooit eens naar toe.

jaja | 26-03-22 | 18:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Leuk stuk. Gelukkig zijn er nog uitwijkmogelijkheden. Met paar ton op bank, zou je het daar dus nog wel 25 jaar kunnen uitzingen.

Ir_HardGelag | 26-03-22 | 17:10 | 1

Hoorde net dat Timmersjans en Fietsenstallings bek Verhoffstad er een optrekje hebben gekocht als uitwijk voor als het misloopt hier.

kapt.Jerkoff | 26-03-22 | 18:34

Geen fan van Paraguay maar toch wel beter dan Bolivia, want daar moet je goede longen hebben om nog te kunnen ademen, zeker in La Paz. Doe mij dan toch maar Uruguay. Heeft teminste stranden. Punta del Este en omstreken.

goedverstaander | 26-03-22 | 17:08 | 1

Mijn schoonzoon komt er vandaan, ze konden toen een prachtig huis kopen voor 2000 euro en hebben nog steeds spijt. Maar land is arm, mijn schoonzoon is dan ook naar Spanje gegaan.

gato | 26-03-22 | 17:57

Wanneer ik over een paar jaar met pensioen ga, wil ik hier wel eens overwinteren.

Haberdoebas | 26-03-22 | 17:06

De columns van Wiegel zijn toch wat beknopter

Roos | 26-03-22 | 17:05 | 1

Wel saaier.

UnderTheDevil | 26-03-22 | 17:12

" Een bevriende advocaat adviseerde mij eens om een inbreker die je net hebt doodgeschoten, nooit op je erf te laten liggen maar gewoon naar de openbare weg te slepen, dat scheelt een boel bureaucratische rompslomp met politie en justitie."

werkt hier ook, eigenlijk overal. pro-tip

Helloween | 26-03-22 | 17:01

Als je back to basic wilt is Oost Europa dichterbij.

jaja | 26-03-22 | 17:00 | 3

Ik woon sinds 2 maanden in Oost Europa. Ik heb hier een geweldige tijd. Blij met mijn keuze.

superduperadmin | 26-03-22 | 17:34

Ik vind dit stuk juist anti-emigratie naar Paraguay. Maar goed, ieder zijn meug.

Kameraansteker | 26-03-22 | 16:58

Hee hallo Don! Er zijn er wel degelijk een hele hoop die al weg zijn. Dan komen we logischerwijs ook een beetje minder vaak op Geenstijl. Niet langer ons probleem, zeg maar..

Je stond een paar weken terug nog in mijn voortuin te oreren hoe vreselijk kut het Franse platteland wel niet is...

plaspop | 26-03-22 | 16:55

Die foto met die honden en die kat, daar zit echt zoveel in. Mooie!

Sinterbikske | 26-03-22 | 16:49

Paraguay is spotgoedkoop…als je Euro’s hebt ja.
Één Paraguayaanse Guarani is 0,00013 Euro.
Dus peuken zijn peperduur.
En dat de coke goedkoop is weten we nu wel.
Ik mag de stukkies Tuur graag lezen, maar het hoeft gvd niet altijd over hoeren en sos te gaan?

Ruimedenker | 26-03-22 | 16:47 | 1

peuqen wel ja.

skoftig | 26-03-22 | 17:20

Voor een huis in Portugal hoef je echt niet te emigreren, koop gewoon een tweede huis erbij, bevalt go(e)d kan je beloven.

MargauxGrandCru | 26-03-22 | 16:47 | 2

Ik heb een 2e huis aan t water in Twente en een derde huis in Spanje. Parakay is mij te ver vliegen.

2Benen | 26-03-22 | 17:03

Ach je neemt jezelf altijd mee.
Aan één huis heb ik voldoende

Roos | 26-03-22 | 17:06

Alle tandartsen en urologen daar zijn voormalige kampbeulen.
Het voordeel is wel dat je er Duits bier kunt krijgen en schnitzels.

jaja | 26-03-22 | 16:43 | 5

Iz it zeef?

skoftig | 26-03-22 | 17:18

Marathon man.

Bosche Bol | 26-03-22 | 19:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Iedereen wil weg, maar dan wel met de centen uit NL
De meesten komen na een paar jaar, of eerder, berooid terug.
Dan verwachten ze wel dat de NL overheid iets doet.
Ken wel een paar van die goudzoekers….
Kroeg aan de Costa’s……
Komen als blutte alcoholisten weet naar huis.
Ik blijf zitten waar ik zit, home sweet Holland.
En als ik weg wil boek ik een vliegtuig.
Om na twee weken weer te weten dat vers kraanwater niet vanzelfsprekend is.
Ga lekker! Doei

Ruimedenker | 26-03-22 | 16:42 | 12

@EEnzame SchizofrEEN | 26-03-22 | 17:06:
Een van de mooiste vond ik die 2 Nederlandse Turken die naar Istanbul gingen en dachten daar dat ze speciaal waren en het beloofde land. Nou niet echt. Hun Turks was slecht. Ze moesten 12 uur per dag werken (totdat het werk was gedaan) en ze moesten iedere dag 1 1/2 uur forenzen. Na een jaar jankend teruggekomen. Lol!

Basil Fawlty | 26-03-22 | 18:45

@voldemort | 26-03-22 | 18:36: Zonder Piet moeten we maar zelf over het weer lullen.. maar zonder gein het is Uw allen gegund.

broervandenhollander | 26-03-22 | 18:48
▼ 9 antwoorden verborgen

De mocromafia is dankbaar voor dit stuk.

pejoar | 26-03-22 | 16:42 | 1

Als dat zou kunnen! Helaas zullen die hier blijven, de keuze tussen vrijspraak wegens racisme en anderzijds onverdoofde castratie als je gepakt wordt is vrij snel gemaakt.

skoftig | 26-03-22 | 17:17

Lido bar.
Het me denken doet aan Boss Scaggs, Lido shuffle.
watch?v=HQZBaJAngH8

TonAlias | 26-03-22 | 16:42 | 1

Het hele sociale stelsel doet veel Nederlanders beslissen om toch maar te blijven .

likmegaties | 26-03-22 | 16:41

Als je het vertrouwen in de mens hebt verloren,dan ga je veel huisdieren nemen..

Jimmy Mc Clure | 26-03-22 | 16:40

Ik bewaar mijn telefoon altijd in de slip!

jaja | 26-03-22 | 16:40 | 3

Jij draagt helemaal geen ondergoed Boef!
Klokkenspel los in de kooi.

Ruimedenker | 26-03-22 | 16:49

@jaja | 26-03-22 | 16:52: U heeft ook plenty siliconen in uw cojones laten injecteren?

goedverstaander | 26-03-22 | 17:28

Gitaaaaaaarmuuuzieeeeek!

R. Skickr | 26-03-22 | 16:37 | 1

Ik zit hier nu al een half uur om te lachen ....

Rammstein | 26-03-22 | 19:41

Goed stuk! Lekker kort! Gelukkig hebben we de foto's nog...

Stijlloze bezoeker | 26-03-22 | 16:35

Eigenlijk, zeg maar eigenlijk, zou je topics met rapporten van 85 pagina's een soort van moeten vooraankondigen. Zo van dit is de materie en over zes uur mag u reaguren.

Leptob | 26-03-22 | 16:34

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen