Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Safari Eurabia - Gitanes bij het verregende carnaval van woest exotisme in Nice

De Profeet van Molenbeek is op bedevaart voor Safari Eurabia. Vandaag flaneert hij over de beruchte boulevard van Nice. In de regen

Het regent nooit in Nice, zeggen ze. Behalve als ik er ben. De zondvloed is uitgebroken en verzuipt het carnaval, dat in één adem wordt genoemd met dat van Rio de Janeiro, Venetië en Mardi Gras in New Orleans. Overal door de stad staan metershoge doorweekte poppen. Het reuzenrad bij de tribunes waar de optocht voorbij komt, is buiten werking. 

Mijn hotelletje ligt aan de Promenade des Anglais, waar de Tunesische islamterrorist Mohamed Salmene Lahouaiej-Bouhlel op 14 juli 2016 in naam van Allah, diens Profeet en in naam van Islamitische Staat met een vrachtwagen dood en verderf zaaide. Op 14 juli dit jaar wordt het beeld ter nagedachtenis aan de slachtoffers na lang geharrewar, eindeloze discussies en bureaucratische rompslomp eindelijk onthuld, tegenover Le Palais de la Méditerranée. Het proces tegen de handlangers van meneer Bouhlel staat gepland van 5 september tot 15 november 2022. Nu al. 

Eind jaren zeventig kwam ik voor het eerst in Nice. Het was hartje augustus en toen regende het niet. Ik vond de stad vunzig, woest en exotisch, met zijn couscous, merguez, uitgewoonde hoeren en het permanente pastisgeslobber in gore kroegjes vol Pépé le Moko-achtigen en Noordafrikaanse boeventronies. De kiem voor mijn Oriëntalisme was gelegd en kort daarna reisde ik naar Marokko. Een beetje Nice vond ik later terug in Beiroet en Rio de Janeiro.

De Gitanes die ik destijds kettingrookte gelijk mijn idool Serge Gainsbourg, kosten tegenwoordig een godsvermogen. 

De ooit zo prachtige verpakking van Gitanes is nu, net als alle andere merken, egaal zwart met een opwekkend kiekje van longtumoren, tongkanker of iets dat lijkt op een geplette en geroosterde kat. 

De clochards zijn er nog steeds; relatief nieuw zijn de stinkende crusties en witte rasta's met hun schurftige honden, bedelend bij de ingang van supermarkten. En overal wemelt het van de junkies én mohammedanen in alle maten en soorten. Aan de ene kant is er nog steeds het keigezellige Nice voor Viva-lezeressen, aan de andere kant is Nice 's lands tweede stad qua islamterreur. 

Wellicht is het daarom leuk voor de zweefteefjes en hun dinnies om op vrijdag te gaan sjoppen in het sterk geïslamiseerde quartier des Abattoirs of in Roquebillière, waar de imam van de Al Fath-moskee regelmatig de openbare orde schendt door via de luidsprekers keihard op te roepen tot het gebed. 

Volgens rechtse politici is dat een demonstratie van islamitisch separatisme, en laat dat nou net een van de hoofdthema's zijn van de campagne van Éric Zemmour. De presidentskandidaat hamert er voortdurend op dat de mohammedanen een eigen kalifaat en een nieuw Kaboel willen oprichten binnen Frankrijk. Maar provocateur Zemmour, die ik graag een Joodse Goebbels noem, riep een paar jaar geleden nog dat hij de islam bloedserieus neemt en moslims helemaal niet veracht: "Jihadisten zijn geen domoren of halve gekken. En ik respecteer mensen die bereid zijn om te sterven voor iets waar ze in geloven, iets waar wij zelf niet meer toe in staat zijn." 

Aan jihadisten geen gebrek in Nice. De beruchtste (nog levende) is Omar Diaby, alias Omar Omsen, de felste haatprediker van Nice en wellicht van Frankrijk en tevens de belangrijkste recruteur van jihadisten. Hij werd gevangen gehouden door de Syrisch terreurbeweging Hayat Tahrir al-Sham en begin deze maand bevrijd door Al-Qaïda. Lood om oud ijzer en één pot nat, zou men denken, maar ach: hoeveel soorten protestanten kent Nederland niet? Als Omar Ohsen een Nederlander zou zijn, zou hij onmiddellijk worden teruggevlogen door reisbureau Bolkestein & Yeşilgöz en dezelfde avond nog eregast zijn bij Dit is M, de woke babbelshow van Margriet van der Linden. In Frankrijk zie ik zoiets niet zo snel gebeuren. 

Nog even wat naakte feitjes: op 3 februari 2015 verwondde de islamistische terrorist Moussa Coulibaly met een mes drie rambo's van Opération Sentinelle (de anti-islamterreur brigade) die een Joods gemeenschapscentrum in hartje Nice bewaakten. Coulibaly kreeg dertig jaar gevangenisstraf. Het kan dus wel, zwaar straffen. 

De drie slachtoffers van de islamitische aanslag op de basilique Notre-Dame-de-l'Assomption de Nice (daarover meer in de volgende aflevering van Safari Eurabia) waren het 261e, 262e en 263e slachtoffer van islamterreur in Frankrijk.  

En eind vorig jaar was het weer raak, vlakbij Nice. Op 8 november viel de 37-jarige Algerijn Lakhdar Benrabah uit het niets agenten voor het politiebureau van Cannes aan. In Frankrijk schiet de politie tenminste nog met scherp en de jihadist raakte ernstig gewond. In de kranten stond het bekende verhaal: Benrabah vertoonde geen enkel teken van radicalisering, was volslagen onbekend bij de geheime diensten en deed altijd heel aardig tegen de buren. Wel typisch dat hij "Allahoe akbar" riep tijdens zijn aanval op de flikken en toen hij bloedend op de grond lag, nog even fluisterde dat hij een en ander voor zijn Profeet deed. 

De verdachte was als "vluchteling" via Italië Frankrijk binnengekomen, madame Sargentini

Bij de aanslag van Bouhlel op de Promenade des Anglais (officieus omgedoopt tot Promenade des Anges) waren acht handlangers betrokken. De drie hoofdbeklaagden, Chokri Chafroud, Ramzi Arefa en Mohamed Ghraieb, zullen vanaf 5 september worden berecht voor het lidmaatschap van een criminele terroristische vereniging. Familie van de slachtoffers eisen dat ze berecht worden voor medeplichtigheid, waardoor ze levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. Maar de drie mannen beweren onschuldig te zijn want ze wisten uiteraard helemaal niets van de terreuraanslag. 

Minstens 865 mensen of verenigingen zoals Mémorial des Anges, Promenade des Anges, Life for Nice en Fenvac hebben zich als burgerlijke partijen aangesloten bij het proces. Zes jaar na de aanslag zullen de gemoederen ongetwijfeld weer hoog oplopen. 

De nachtportier van mijn hotel loog toen hij zei dat hij van Italiaanse afkomst is want door zijn Frans heen hoorde ik zijn Arabische tongval. Het zware en schattige accent van de Egyptisch-Italiaans-Franse zangeres Dalida dus. Hishaam is een hoogopgeleide Irakees en hij wil niet men hem als Arabische moslim ziet. Kort na de aanslag op de Promenade des Anglais kwam hij nog amper onder de mensen.

Vlak naast het beroemde hotel Negresco aan de Promenade des Anglais, met een vrolijk beeld van Miles Davis aan de voorkant, is in het park van Museum Villa Masséna een hartverscheurend monument voor de slachtoffers van de aanslag opgericht. Allemaal kinderen, peuters, tieners. Foto's, kaarsjes bloemen. In al zijn eenvoud raakt dit plekje, in de hoek van het park weggemoffeld en nodeloos bewaakt door een sukkelige soldaat, mij nog het meest. 

Komend weekend het vervolg van het verval van Nice

Arthur van Amerongen maakt voor GeenStijl een rondreis door Europa, door de achterwijken van de omvolking en langs de zonsondergang van het Avondland. Als volleerd wereldreiziger trotseert hij daarvoor met een klein budget menig beschimmeld hostel, karige koffietentje en als het moet: een stenen bankje in een stadspark. Desalniettemin is deze reis een kostbare aangelegenheid dus uw gulheid om Ome Tuur gevoed, verwarmd en gemotiveerd te houden op zijn barre bedevaart langs de historische artefacten van de Europese islam en ideologische boobytraps van de stille burgeroorlog, wordt hogelijk gewaardeerd:

Reaguursels

Inloggen

Dat zo’n monument bewaakt moet worden geeft m.i. al aan dat de samenleving sterk verrot is. Wie geen greintje respect voor vermoorde kinderen en hun familie kan opbrengen, die hoort niet vrij rond te lopen.

Trekhaas | 24-02-22 | 07:31

Mooie Les Gitanes reclame trouwens. Eens kijken of ik die op die ergens origineel voor een zachte prijs op de kop kan tikken.

Basil Fawlty | 24-02-22 | 03:34

De nachtportier heet Hishaam, moet ik dat zo lezen?
Maar in naam der integratie 86 doden en links doet het af met "er zijn ook goeden"
Slachtoffers namen, leeftijd, land: jardinamel.fr/Ephemerides_journalier/...

28 | 24-02-22 | 01:00 | 1

Maar de nachtportier loog dat hij uit Italie kwam? Als je dan toch aan het liegen bent, kun je vast wel een betere Italiaans klinkende naam verzinnen, dunk me. Francesco, Mattia, Riccardo of iets dergelijks.

quigg | 24-02-22 | 07:49

Dichter bij huis zie ik hoe de ooit zo energieke, jeugdige, gezellige en vooral levendige arbeiderswijken ontdaan worden van iedere vorm van kleur en authenticiteit, en dat zelfs de graffiti op de voormalige hangplekken definitief verwijderd is, samen met iedere herinnering aan de zitplaatsen waar de jongens en meisjes van weleer zaten te keuvelen over alles en nog wat waarvan niets mij nog het vermelden waard leek. De schroothandelaar waar iedereen terecht kon voor gratis onderdelen voor van alles en nog wat, is al een paar decennia geleden in de vergetelheid geraakt, waar hij ooit een begrip was, zoiets als een natuurverschijnsel, onderdeel van de omgeving. De ooit zo typische auto- en tractorbanden op de vele heuveltjes mest bedekt met vuilniszakken en de vele giertanks, die het landschap hier kenmerkten, hebben inmiddels plaatsgemaakt voor potsierlijke gietijzeren gordijnen waar omhooggevallen forensen zich graag achter verschuilen, forensen die er ogenschijnlijk hun levensmissie van hebben gemaakt hun gloednieuw veroverde habitat op de inheemsen te ontdoen van iedere actieve herinnering aan dat vervelende arbeidersvolk en hun ooit zo productieve kroost. De zelfgemaakte crossbaantjes, de boomhutten, de jeugdhonken en zelfs de discotheek en een paar basisscholen zijn inmiddels opgezogen in het zwarte gat van de totale gentrificatie, van wat eens een ruige wildernis is geweest, een bosrijke omgeving voor stoere jongens en flinke meiden die autocross en hardrock feesten wel konden waarderen, als ook de vervallen hooischuurtjes en andersoortige krotjes waaruit veel vaker dan niet nog wat muziek en allerlei geschater klonk van jonge mensen die zich overduidelijk nog geen zorgen maakten over de zwarte wolken die zich hoog boven hun dromerige hoofden samentrokken. Ook de verzakte boerderijtjes die nog iets van hun oorspronkelijke karakter uitstraalden hebben er inmiddels aan moeten geloven, zoals ook de vele blubberige en gezellig-rommelige erfjes stuk voor stuk sneuvelden en langzaam maar zeker uit het beeld verdwenen en plaats maakten voor keurige villa's die allemaal precies hetzelfde opritje hebben, precies hetzelfde brievenbusje en precies dezelfde plantenbakken. Zelfs de lokale ruïnes werden opgeleukt met kitscherige 'kunst' en protserige bouwseltjes op en over de oorspronkelijke funderingen van wat ooit ons laatste stukje lokale geschiedenis mocht voorstellen, en zelfs de bospaden langs de vele bunkers in onze duinen zijn omgelegd, zoekgemaakt en vergeten. Dus ook dat gedeelte zien we liever niet meer. Waar elders Nederland op veel plaatsen in rap tempo aan het veranderen is in een exotische vakantiebestemming à la Istanboel, is de autochtone forens hier met hernieuwde energie zijn best aan het doen om werkelijk alles in zijn nieuwe enclave te vertrappen en te ontdoen van elk stukje authenticiteit, inclusief de mensen die het ooit met hun handen uit de modder hebben getrokken, en het hun thuis noemden, dus resteert mij niets anders dan deze übermensch te feliciteren met zijn totale endsieg op de verliezers, ten koste van hun eigen land, dat in de ogen van een aanschouwer met historisch besef, onherroepelijk naar de klote is geholpen. Zo. En dat is mijn Safari.

VBO_B_Niveau | 23-02-22 | 23:11

Mijn enige echte vriend is veel te vroeg overleden door die kudt Gitanes en Gauloise. minimaal 40 per dag en 4 uur slapen werkt niet.

uisge baugh | 23-02-22 | 22:47

Gaulloises, blauw.

dathoujetoch | 23-02-22 | 22:47

Ik had altijd een pakje Gitanes bij me voor Franse jongeren doe me om een sigaretje schooide. Zelf rookte ik Marlboro, maar was nooit te beroerd een Gitanes weg te geven. Om 1 of andere reden wilde ze dan geen sigaret meer. Heel vreemd.

BasBr | 23-02-22 | 22:14

De Fransen hebben de neiging om alles om te draaien. Islam moet je hier in FR dan ook lezen als mal si. Enfin, mal is ook maar een notion subjective en als de gelegenheid zich aandoet, smeert de gemiddelde Zemmour aanhanger zijn stokbrood ook gewoon met een beurette.
Nice is nog altijd nice en Serge is en blijft de ongeëvenaarde Roi des Connards.
Geniet van du pain, du vin et des putains!
youtu.be/6Uzq82SHGGE

INTP | 23-02-22 | 22:13

Top weer.

U-boot | 23-02-22 | 21:56

Ik zie het nog wel eens voor me en het lijkt een eeuw geleden: het beeld van mijn kleurige badlaken op de kiezels van de stranden van Collioure en Banyuls-Sur-Mer, met ernaast een fles Orangina en mijn donkerblauwe espadrilles met in één ervan een pakje Gitanes en een aansteker.

Toen Frankrijk nog Frankrijk was.

Peter Emile | 23-02-22 | 21:52

Regen aan de Côte, dat is altijd treurig.

van Oeffelen | 23-02-22 | 21:37 | 2
-weggejorist-
dathoujetoch | 23-02-22 | 21:53
-weggejorist-
dathoujetoch | 23-02-22 | 22:36

Krijgen andere reaguurders hier ook sterke Karnaca-vibes bij, of zijn er weinig gamers.
youtu.be/lfCh5kkUMcA

funda | 23-02-22 | 21:29

Gitanes zonder filter! Een traktatie.

Rest In Privacy | 23-02-22 | 21:29 | 2

En de Goulloises dan?

van Oeffelen | 23-02-22 | 21:51

Saint Michel, sans filtre, of anders Johnson, beide puik Belgische waar

dathoujetoch | 23-02-22 | 22:45

Mooi, de bespiegelingen rond een sigarettenmerk. Wie ooit iets van Nadjezjda Mandelstam, de vrouw van de Russische dichter Osip, heeft gelezen, die weet dat zij onafscheidelijk was van een pakje met 25 Belomor sigaretten. en.wikipedia.org/wiki/Belomorkanal Welke zouden zwaarder zijn, Gitanes of Belomor? De Boulevard des Anglais is dus onofficiëel veranderd in 'Engelenboulevard'. Hoe zit dat met engelen in de islam?

Eeuwig..Op..Vakantie | 23-02-22 | 21:27 | 2

Aartsengel Gabriël verscheen aan Mohammed, waarna deze een kleine duizend Joodse mannen een voor een liet onthoofden. Hun bezittingen, hun vrouwen en kinderen werden eerlijk verdeeld.
nl.wikipedia.org/wiki/Banu_Qurayza

funda | 23-02-22 | 21:48

@funda | 23-02-22 | 21:48: Laten we het houden op een engel die zich voordeed als Gabriël. Als mohammed het al niet uit zijn duim had gezogen.

Willibald von Klúúúk | 24-02-22 | 15:39

Mooi geschreven weer. Ik ben een groot fan.

goedverstaander | 23-02-22 | 21:17

Top, deze x wel iets korter, jammer, en minder achtergrond. Maar evengoed lekker weg te lezen.

rifraf | 23-02-22 | 21:15

Wat is nu exact de portee? Islamisering is gevaarlijk en politici die daar tegen in gaan zijn te vergelijken met Goebbels? Wat moet er dan gebeuren?

Vinquerev | 23-02-22 | 21:13 | 1

Jongeheer Vinquerev wil oplossingen. Daar zijn we nog lang niet aan toe. Wij zijn Enten, wij praten veel en vooral héél langzaam.

Duwbak_Linda | 23-02-22 | 21:16

Stokbrood is in Frankrijk niet te hachelen. De korst is te hard (verbrand) en nauwelijks brood, veel lucht en gaten. Neem altijd mijn eigen brood mee.

johnvdnl | 23-02-22 | 21:06 | 6

Ik heb ook graag stokbrood met camembert of reblochon, en Franse croissants met espresso erbij.

Rest In Privacy | 23-02-22 | 21:27

De gaten kun je dichtsmeren met kruidenboter, paturain, boursin of iets dergelijks.

quigg | 24-02-22 | 07:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Echte Gitanes of Gauloises bestaan niet meer, met dank aan de EU, die het nodig vond een max aan teer en nicotine gehaltes in te stellen, die verrekte bemoeiallen.

zwellevertje | 23-02-22 | 21:02 | 4
-weggejorist-
dathoujetoch | 23-02-22 | 21:55
-weggejorist-
dathoujetoch | 23-02-22 | 22:36

OostEuropese merken zijn nog wel fiks op de hand.

dathoujetoch | 23-02-22 | 22:49
▼ 1 antwoord verborgen

Zo'n treurig stemmende zwart-witfoto van een treurig stemmend gebouw, natgeregend asfalt. Simpele donkere deur met daarboven letters die "SEX" schreeuwen. Ja er zit schoonheid in verval, dat ben ik wel met AvA eens.

Duwbak_Linda | 23-02-22 | 20:59

Groot fan van deze reeks!

OuweOuweLekkerMauwe | 23-02-22 | 20:59

Jij snapt Frankrijk Arthur. Woon al 25 jaar in dit prachtige land. Balkany een foute veroordeelde politicus met 75 jaar oud, respecteert zijn enkelbandplicht niet en hup de bak in met die meuk. Ook goed voor Macron natuurlijk net voor de verkiezingen...

Deurdonderer | 23-02-22 | 20:58

Het is niet voor te stellen dat mensen vroeger gewoon drie pakjes per dag konden roken. Van Gainsbourg werd zelfs gezegd dat hij zes pakjes per dag rookte, wat ik puur vanwege wakkere uren bijna niet kon voorstellen, maar waarschijnlijk sliep hij ook amper.

smdyasc | 23-02-22 | 20:52 | 6

@funda | 23-02-22 | 21:13: Les choses de la vie met Michel Piccoli. De Franse film waarin non-stop gerookt wordt. Opstaan is opsteken en dan gewoon doorgaan.

GregorVanPallandt | 23-02-22 | 21:39

Ooit eens op een avond mijn peuken geteld die in de asbak lagen. 31 stuks. En dat vond ik al een prestatie. Met 3 pakjes steek je dus de ene met de andere aan of je gooit ze half opgerookt weg. Overigens ben ik na het tellen resoluut en cold turkey gestopt. Dat was 22 jaar geleden.

PaulusdeBosrouter | 24-02-22 | 04:09
▼ 3 antwoorden verborgen

Crusties. Die moest ik even googelen. Aha, zo'n type. Ja, die ken ik. Weer wat geleerd.
Mooi stuk Arthur!

Kameraansteker | 23-02-22 | 20:51

Mooi verhaal, weer. mooie foto's. Van al dat er om heen is. Kun je ook eens mensen zo maar aanspreken? Gewoon. Zomaar? Wat willen ze je zeggen. Wat zullen ze je zeggen. Gaan ze spreken en leven?
Het huis van mijn ouders was een eenvoudig huis. Maar er zat leven in. Toen mijn ouders overleden waren, werd het de omgeving om het voormalige leven, wat ik voelde, toen ik er door liep, vanwege de geluiden van de kasten, de deuren, het doortrekken van het toilet, de kastdeuren die knelden. De lades, waaruit de welbekende muffe lucht kwam van oude vilten bestekhouders. Na een tijdje werd het de omgeving, omdat zelfs de bekende geluiden niet meer gehoord werden, de luchten niet meer geroken werden. Er zit nu leven in wat ik niet ken. Ik zou eens kunnen vragen wie ze zijn.

nobodiesunmighty | 23-02-22 | 20:48

Het doosje sigaretten op de poster en de bijbehorende positie van de sigaretten is uitermate erotisch zo bedoeld.

Verderkijker | 23-02-22 | 20:46

Ben zo vaak in Nice geweest en dus ook in Monaco, omdat mijn dochter daar een paar jaar au-pair was.
Regen, nooit gezien en het gezelligst is juist de oude binnenstad, daar zijn de cafeetjes, de winkeltjes, het uitgaansleven.

gato | 23-02-22 | 20:45

Erg negatief beeld dat hier geschetst wordt van Nice, ben er zelf ook een paar keer geweest, maar zie de stad toch anders. En ja achterstandswijken hebben we in nederland ook. Gisteren in Amsterdam wordt een Bulgaar gegijzeld door een verwarde Noord Afrikaan.. dus ja...

johnyl | 23-02-22 | 20:34 | 1

De smoesjesparade begint meteen weer te rijden, zie ik.
Maar prachtig stuk, Arthur.

funda | 23-02-22 | 20:43

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl