Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Safari Eurabia - Aanslagprikkers in Barcelona op de kaarten van Catalonië en een schuldig Salou

De Profeet van Molenbeek is aan zijn Safari Eurabia begonnen. Tweede halte: Barcelona en omstreken

De eerste keer dat ik Barcelona bezocht, in augustus 1980, werd ik meteen beroofd in de Barri Gòtic, een bolwerk van hoeren, zigeuners, junks en naffers. Ik had met mijn toenmalige verloofde in de bloedhitte alle verplichte attracties afgevinkt en we ploften doodmoe en dronken neer in een groezelige kroeg in de Gotische wijk. De tas van mijn lief, met paspoorten, traveller’s cheques en camera, stond tussen onze barkrukken. Het was een Venus en Mars-dingetje want ik heb het liefst niks op zak, behalve een propje geld, en loop dus nooit met alle waardevolle spullen in zo’n opzichtige damestas waarin “ze” sowieso nooit iets terug kunnen vinden. 

Links van de verloofde stond plotseling een licht getinte meneer en rechts van mij dook nog zo’n exemplaar op. Foetsie was de tas!

Dat kostte ons een avond (en bijna de relatie vanwege wederzijdse beschuldigingen en de gebruikelijke guilt trip) op een smerig politiebureau, waar een snorremans met een bespottelijke pet met één vinger een uitgebreid verslag tikte op een gammele tiepmasjien. Achter de balie bevond zich een kooi waarin tientallen moros, zoals de politie de Noord-Afrikanen noemde, ons grijnzend aanstaarden, als de apies in Artis. 

Sedertdien bezocht ik Barcelona regelmatig want ik had ontdekt dat de Gotische wijk veel veiliger was als je heel gericht recreatieve drugs scoorde bij de moros, in plaats van er bij te lopen als een blije toerist. 

Mijn favoriete wijk was Barceloneta, een zwoele en liederlijke volkswijk aan het strand die gesloopt werd voor de Olympisch Spelen in 1992. Sindsdien meed ik Barcelona als de pest, mede afgeschrikt door dat gekrijs van Freddie Mercury en Montserrat Caballé, een nog gruwelijkere gehoormarteling dan het hele oeuvre van BLØF en Coldplay bij elkaar. 

De hernieuwde kennismaking met Barcelona, ruim dertig jaar later, is kil. Er blaast een ijskoude wind over de Plaça de Catalunya en in de stromende regen loop ik over de Ramblas naar het monument ter herinnering aan de islamitische terreuraanslagen hier én op de boulevard van Cambrils, waarbij in totaal 16 doden en 140 gewonden vielen. De Sagrada Familia, stadion Camp Nou en een discotheek stonden ook op het verlanglijstje van het clubje moslimterroristen maar bleken logistiek te hoog gegrepen voor de jongeren. 

Schrijver-kunstenaar Armando bedacht ooit de term schuldig landschap: Een lieflijk of fraai ogend landschap waar zich in het verleden niettemin vreselijke gebeurtenissen hebben voltrokken. Nou is er in dit pokkenweer niets lieflijks aan de Ramblas, maar ik heb hier talloze keren rondgestruind en vond het altijd best magisch, om maar niet te zeggen: romantisch. Vandaag is er letterlijk en figuurlijk geen hond op deze schuldige plek, en dat mag een wonder genoemd worden in Barcelona, ooit een van de drukste toeristensteden ter wereld. Terreur, covid en turismofobia kregen de stad niet op de knieën maar zo leeg als en doods als de Ramblas nu zijn, is een zeldzaamheid. 

Een paar jaar geleden eisten 150.000 barceloneses dat de Spaanse regering meer vluchtelingen moest binnenlaten. Activisten kliederden verheffende kreten als Tourist go home, refugees welcome, en fucking tourists op de stadsmuren, en Loesje-leuzen als Barcelona is niet te koop en We zullen niet worden verdreven.

Mannen met hoodies vielen toeristenbussen aan in Barcelona, scholden toeristen uit en spogen ze in hun smoelen. Het had wel wat want ik ben van #TeamFuckTourists, maar ik vond het toch een duivels dilemma: kiezen tussen migranten (en dat ging echt niet over hoogopgeleide Aziaten en katholieke Zuid-Amerikanen die de hele Spaanse horeca draaiende houden) en toeristen. Ondanks de islamitische terreuraanslagen kwam er in ieder geval geen golf van islamofobie, zegt Roberto Manrique, de bevlogen leider van UAVAT, de Eenheid voor de Aandacht en Beoordeling van Mensen die getroffen worden door Terrorisme. 

Zijn kantoortje in de wijk Montbau hangt vol met plattegronden van steden en plekken in Spanje. Gekleurde prikkertjes geven minutieus aan waar de aanslagen door moslims, ETA en rechtse extremisten plaatsvonden. De enorme lijsten met namen van doden en gewonden zijn macaber. 

De UAVAT werd opgericht na de aanslagen van 2017 en bestaat uit een team van juristen, psychologen, forensische onderzoekers, artsen en psychiaters. 

Manrique raakte zwaargewond tijdens de ETA-aanslag op de Hipercor in Barcelona in 1987. Hij werkte als slager in die supermarkt. Er vielen 21 doden en 45 gewonden en sindsdien is de bevlogen en zeer geestige Catalaan, ooit een belofte bij de jeugd van FC Barcelona, een man met een missie. 

Op de lijst met gewonden en doden als gevolg van de aanslag op de Ramblas, staan vier Nederlandse namen, geschreven met een groene viltstift en de meeste verkeerd gespeld: Aren-Jan-Gerrit Boerma, Jacob Koop-Bijl, Alberta van Goor en Karlinj de Larje. Verder een summiere beschrijvingen van hun verwondingen. Manrique zegt dat hij geen idee heeft wat er met die vier Nederlanders en vele andere slachtoffers van de aanslag gebeurd is sindsdien, en wat de fysieke en psychische gevolgen zijn die zij volgens hem nog steeds moeten ondervinden. 

Volgens UAVAT-gegevens zijn tot nu toe slechts 77 mensen financieel gecompenseerd door Binnenlandse Zaken. Het Hooggerechtshof veroordeelde drie leden van de jihadistische cel die de aanslag pleegden op de Ramblas tot gevangenisstraffen tussen de 8 en 53 jaar. Aangezien het vonnis definitief is, dringt Manrique er regelmatig bij het ministerie van Binnenlandse Zaken op aan de mensen die op UAVAT -lijst voorkomen, op te sporen en hun erkenning als slachtoffers van terrorisme niet langer uit te stellen, een hele belangrijke stap om schadevergoeding te krijgen.

Manrique: "We hebben veel mensen opgespoord die lijden aan posttraumatische stress. Veel slachtoffers zijn door het ministerie niet erkend met argumenten die nog surrealistischer zijn dat de schilderijen van Salvador Dali.” 

Hij geeft het absurde voorbeeld van Javier Martínez, de vader van Xavi, vermoord op de Ramblas. Het jongetjes was drie: "Javier wordt niet erkend als geen slachtoffer van terrorisme omdat hij er niet was maar hij verloor wel zijn zoon bij de aanslag, met alle daaruit voortvloeiende psychologische gevolgen.”

Het bezoek aan het naargeestige kantoortje van Roberto stemt mij dieptreurig maar ik voel ook bewondering voor deze man die al die anonieme slachtoffers van islamitische terreur op de kaart zet, in de hoop dat ze erkend worden door de regering en financiële compensatie krijgen. 

Op de boulevard van Cambrils, honderd kilometer bezuiden Barcelona,  schijnt eindelijk weer het zonnetje. De stad hangt vol met camera’s sinds de aanslag: typisch een gevalletje van mosterd na de maaltijd. 

De helft van de restaurants en kroegen in de badplaats zijn dicht maar dat is altijd in de winter en de sluiting heeft niets met corona te maken. In Catalonië bezetten covidpatiënten 40 procent van de ziekenhuisbedden maar de meeste horeca in de regio zijn, los van de de typische tokkiereservaten,  gewoon geopend. Een mondkapje is op straat verplicht, in restaurants en kroegen niet. Iemand die in contact is geweest met een “positivo”, hoeft niet in isolatie. Ik verbaas mij iedere keer weer over de latino’s van het Iberisch Schiereiland -  in de regel best een druk volkje - die zo cool omgaan met de pandemie, in  tegenstelling tot de hysterici in het treurige moederland. 

Een bescheiden tegeltje voor de ingang van de Club Nàutic Cambrils herinnert aan de aanslag. Ik herinner me nog goed dat de Nederlandse media jubelden: geen Nederlandse slachtoffers bij de aanslag in Cambrils! 

Een paar weken geleden stond in El País een interview met de agent die vier jihadisten “neutraliseerde” in Cambrils. De held van de Mossos d'Esquadra, die niet met zijn naam in de krant wilde, was net erkend als volledig arbeidsongeschikt. Hij is doodsbang dat de terroristen wraak op hem gaan nemen en zei onder andere tegen de verslaggever van El País: "Geen enkele politieagent is op zo'n situatie voorbereid. Ik deed wat ik deed omdat ik alert was. Maar ik ik had dood kunnen zijn". 

De agent herinnert zich als de dag van gisteren dat iets na één uur 's nachts een Audi A3 (wat hebben die gasten toch met die Duitse bolides) met hoge snelheid de promenade van Cambrils op scheurde en over een vrouwelijke agente reed. Vijf “jongeren” stapten uit het voertuig, vier renden op volle snelheid naar de agent. De moslimterroristen zwaaiden met bijlen en droegen gordels met explosieven, die later vals bleken te zijn. 

Ik heb nooit begrepen waarom die pipo’s met fopbomvesten liepen. Helaas zijn er geen notulen van hun vergaderingen want ik wil dolgraag weten wat het nut van dat speelgoed was. Het enige dat ik me in kan denken, is dat agenten niet hadden durven te schieten op de gordels omdat dan  hele boel werd opgeblazen. Maar dat was nou precies het doel van de vijf jongeren, die die nacht terugkeerden naar hun Schepper.  

In het proces voor de aanslagen gaf de agent nog wat details over de aanslag: "Ik droeg een machinepistool. Ik weet niet eens meer hoeveel ik heb er neergeschoten. Toen mijn machinepistool leeg was, hing ik het om mijn nek en schoot ik verder met mijn pistool.”

Het is bizar dat deze held zo lang moest wachten op de verklaring van zijn arbeidsongeschiktheid als gevolg van de aanslag, maar in Nederland had hij minimaal twee jaar taakstraf gehad. 

Saillant detail: de gedode terroristen waren een week voor de aanslag uit een casino in het aangrenzende Salou gesmeten vanwege een incident met een mes. 

Ik reis daarom nog even door naar Salou, waar ik een eeuwigheid geleden voor het laatst was met Van Nood reizen: bus en tien dagen appartement voor 199 ouderwetse pietermannen. Uiteindelijk ging ik destijds liever stappen in Sitges omdat je daar leukere tenten had bomvol supervalse Amsterdamse kappersnichten. Hoe je het ook keert of draait: neuken kon je overal aan de Costa’s.

Ik heb ineens enorme zin zin in een patatje oorlog met een frikandel maar Broodje van Kootje zit helaas potdicht. Wat een treurigheid. En het wordt nog treuriger want terug in Cambrils lees ik tijdens de natte lunch aan zee dat Mohamed Atta zeer kort voor hij de Twin Towers invloog, gezellig nog even Salou bezocht. Hij sliep in twee hotels: het Montsant en het Casablanca Playa. Het is niet bekend of het beest nog eventjes de beest heeft uitgehangen in Salou, of hem wellicht uit de broek liet hangen voor hij naar Miami vloog, met als einddoel New York. 

Voor mij kan Salou op het lijstje schuldige plekken. Pero bueno: ik ben nu wel even klaar met het ramptoerisme en verlang naar Córdoba. Hoog tijd voor cultuur en de leuke islam!

Tuurke nadert de Franse tolwegen…

Arthur van Amerongen maakt voor GeenStijl een rondreis door Europa, door de achterwijken van de omvolking en langs de zonsondergang van het Avondland. Als volleerd wereldreiziger trotseert hij daarvoor met een klein budget menig beschimmeld hostel, karige koffietentje en als het moet, een stenen bankje in een stadspark. Desalniettemin is deze reis een kostbare aangelegenheid dus uw gulheid om Ome Tuur gevoed, verwarmd en gemotiveerd te houden op zijn barre bedevaart langs de ideologische boobytraps van de stille burgeroorlog, wordt hogelijk gewaardeerd:

Reaguursels

Inloggen

Knap. Via Placa Espanya de Ramblas oplopen. Das toch wel een paar KM verderop.

Geertje W | 13-01-22 | 12:08 | 1

Mss in de war met placa de catalylunya

obimikkel | 13-01-22 | 12:21

Spanje, wat een kudtland is dat zeg.

Von Knarrenstein | 13-01-22 | 11:51

Was nog geen uur in Barcelona of ik was al opgelicht door een taxichauffeur met vals geld!

Viper52 | 13-01-22 | 11:12

Heerlijk schrijfsel!

hofstad | 13-01-22 | 09:44

Heerlijk te lezen deze schrijfsels. En ik prijs mij gelukkig dat ik één van de tien ben die het gehele oeuvre van Tuur via zijn uitgever tegemoet kan zien. Mijn dank daarvoor Tuur. Goed voor een extra donatie.

Dubbelepunthoofd | 13-01-22 | 09:23

Heerlijk reisverslag van meneer van Amerongen. Betaal ik graag wat extra's voor. Als toetje lees ik de reaguursels. Fijne dag allemaal.

Zemko | 13-01-22 | 07:16

Volgens mij zitten de grootste boeven aan de Ramblas en noemen zich restauranthouder. Kan me vergissen natuurlijk.

bergsbeklimmer | 13-01-22 | 06:37

Had iets meer verwacht mbt het onderwerp. Dit lijkt nu een soort Rail Away met wat losse flodders. Hopelijk gaat het gaandeweg wat meer de diepte in...dit kan ik zelf ook dmv een tour in een Europese stad naar keuze.

Fra Lippo Lippi | 13-01-22 | 06:07 | 2

Doe je best, zou ik zeggen.

Dubbelepunthoofd | 13-01-22 | 09:23

We wachten met plezier af hoe je schrijfsels uitpakken.

willem n | 13-01-22 | 13:04

22 maart 2016 reed ik door Parijs toen alles werd vastgezet: bomaanslagen Brussel, een was nog dagen op de vlucht dus overal roadblocks.
De Spanjaarden hebben er niet op geanticipeerd en de weken ervoor vierden we nog de snoepjesfeest parade in Barcelona, ik had de auto geparkeerd en ben gaan slapen en mijn broer was uren weg tot ie bezopen en gellukig terugkwam; een van ons is wat meer mensenmens dan de ander...
Toen kon je nog de auto onder de sagradra parkeren en met de schijnwerper afstandbediening op een bank gezeten en beetje spelen wat nou de mooiste belichting was.
Was mijn rijbeurt dus bier met wat lokalen gedeeld en weer de stad uit voor men wakker werd.
Zo bijna 10000 km de tijd versleten, het rif gebergte kan ik Arthur wel aanraden als ik het zo lees.

28 | 13-01-22 | 02:40

Mooi reisverslag. Maar komt toch meer over als nostalgische mijmeringen dan een stevig verhaal over de islam terreur. Zou het helpen om de plaatsen langs te gaan waar aanslagen waren, om iets te begrijpen van het waarom? Zo'n plek zegt niet zoveel, jaren na dato denk ik dan. Niet dat het onprettig leest, integendeel.

Beste_Landgenoten | 13-01-22 | 00:15 | 6

@Beste_Landgenoten | 13-01-22 | 01:05: Hoeveel doden zijn er in ons land nou gevallen door die terreur de laatste decennia? Hoeveel doden door de Russen?

P47Thunderbolt | 13-01-22 | 07:28

@BL
Rusland is erg maar ja Urk is ook erg. Of oekraïne is erg maar Amsterdam is ook erg.

HoniSoit | 13-01-22 | 10:03
▼ 3 antwoorden verborgen


OK, Don Arthur kan wel redelijk soepel en smeuïg schrijven; helemaal niet geleerd of academisch of intellectueel, met onverwachte popiejopie uitdrukkingen in de mix.
Barcelona: inderdaad een vieze stad, waar je altijd op je tellen moet passen, niet per se door de oorspronkelijke bewoners, maar het tuig uit heel Europa wat daar probeert te overleven door het zakkenrollen etc. van toeristen, zoals de aangestipte gitano's.
Wat ik vreemd vind: die Moso's de Esquadra zijn superstreng, ze maken overal roadblocks voor controles in het verkeer op papieren en alles wat ze kunnen vinden, en de mensen zijn er bang voor en hebben respect.
Als je op een bankje in het park zit, komen ze je helemaal controleren, op drank en drugs en papieren, vooral als je zit te dommelen.
Catalaans is een rare taal, een mix tussen Frans, Spaans en Latijn. Alles eindigt op at, zoals bijvoorbeeld mexlat etc, ook veel x-en en eindigend op -ns, zoals bijvoorbeeld parabens.
Ik kan het wel begrijpen, maar niet spreken.
Siësta is om 14.00 uur, maar dan komen de ambtenaren ook niet meer terug, dus eigenlijk einde werkdag.
Het verkeer is een hel, met overal scooters en dieselvrachtwagens, die in de zomer een verstikkende smog veroorzaken.
Barcelona ligt tussen twee bergtoppen/heuveltoppen met aan de ene kant een Palau =paleis bij de plaza espana, en aan de andere kant een basiliek boven op die berg.
De sagrada familia (*Heilige Familie kathedraal van Gaudi is gemaakt d.m.v. de vorm die kettingen aannemen als ze los hangen. Dus de omgekeerde curve.
Een werk in progress, betaald door toeristen die 25 Euro betalen om binnen te kijken, wat veel te duur is en hoewel, binnen veel symboliek is verwerkt in art-deco stijlen veel betekenisvol beeldhouwwerk etc, toch wel erg duur is.
De metro is verstikkend en een doolhof in meerdere lagen, je kan nog beter gewoon een elektrische taxi nemen, die zijn in verhouding best goedkoop, en je hoeft ook niet 'strippenkaarten' van 11 Euro te kopen, die je misschien niet op maakt.

Ik ging altijd uitgebreid ontbijten in een bakkerij, die sowieso ook koffie en een terras heeft.
Het is ook een dure stad, alle hotels kosten minsten 100 Euro per nacht.
Terwijl het in feite een vieze stad is.
's nachts gaan ze het vuilnis ophalen met zeer lawaaiige vrachtwagens.
De bewoners zijn in het algemeen arm, en meerdere malen per nacht kwamen donkere illegalen de vuilniscontainer checken voor oud ijzer.
terwijl de supermarkten duurder zijn dan in Nederland, dus hoe die mensen ronkomen van een gemiddeld salaris van 600/800 Euro?
OK, aanraders vond ik dat park van Gaudi, een beetje al in de heuveltoppen, met die welbekende mozaïeken, waar je her en der om je heen ook Nederlands hoort.
Het stadsstrand is ook OK, maar die strandtentjes draaien geen noot muziek, blijkbaar moeten ze daar voor betalen of zo. Ook nergens hoor je muziek, ook winkels niet.
De Mediterranée is super zout en inderdaad superblauw, veel zouter dan de Noordzee.
En Costa Brava betekent: wilde kust, inderdaad, het kan goed spoken daar met storm en golven.
Levensgevaarlijk diep opeens, bij dat stadsstrand, je moet echt goed kunnen zwemmen.
Chinese dametjes hebben als verdienmodel op het stadsstrand massages voor 5 Euro zonder happy end.
Moslims zijn een uitzondering, en zijn niet zo brutaal als in Nederland.
Het kan dus wel.
Voor de rest: uitkijken voor gitano's met hun babbeltrucs en in de metrozakkenrollers en tasjesdieven.
Gewoon en taxi nemen, want het is heel vermoeiend om in de hitte door de smog te lopen.
Inderdaad, ze haten degene die hun het geld komt brengen, winkeliers smijten je wisselgeld , inclusief 1 cent muntstukken onvriendelijk terug.
Persoonlijk ben ik geen bierdrinker, zelfs alcoholvrije malt geeft mij een flush naar het hoofd en knikkende knieën, maar brood hou ik ook niet van, en eet het met lange tanden, dus het is denk ik een DNA gluten allergie of zo.
Elke alcoholist wordt uiteindelijk een roze opgeblazen plofkip, de alcohol zet zich om in vet en waterzucht.
Maar goed, pero bien.
Ik had ietwat meer verwacht van voor niet mijn geld. lol.
Vooral doorrrrgaan, het leest lekker weg. Diepe inzichten halen we wel bij de chinees.
Het is een leuk vakantieverslag, en ikzelf krijg ook zin om Europa weer te doorkruisen, eventjes weg uit het aangeharkte Nederland, waar het leven helemaal niet zo slecht is, hoor.
Ga nu 'Reis door mijn kamer' van Maarten Biesheuvel lezen. lol.

King of the Oneliner | 12-01-22 | 23:56 | 11

In alle grote steden moet je gewoon uitkijken en voorbereid zijn
Overvallen worden kan ook hier
Barcelona is een grote stad
Tip huur een kamer bij een particulier
En ja spanjaarden zijn over het algemeen niet vriendelijk
Salou vreselijk ben vanuit daar weer op trein gestapt
Broodje van kootje heb ik hier ook en strand was daar niks
Juist de metro pakken engoed opletten id voor zakkenrollers etc

Therrie | 13-01-22 | 05:41

Het is geen oneliner, maar toch bedankt voor het posten.

Zeurders | 13-01-22 | 07:47

man man wat een onzin verhaal. salaris van 600/800? Supermarkten duurder? Moslims een uitzondering en niet brutaal? en siesta's? Je bent ongetwijfeld een keer in Barna geweest, maar dit is pure onzin.

Geertje W | 13-01-22 | 12:15
▼ 8 antwoorden verborgen

Ik vind de stukjes leuk. Ik maak me wel wat zorgen over zijn drugsgebruik.

nancystjago | 12-01-22 | 23:53

Man man Barca menigmaal totaal tot het gaatje gegaan met cocaïne en mdma. Kennis woonden er al heel lang en die hielden wel van en kenden iedereen. Sonar festival en een keer een outdoor festival. Of gewoon naar de razzmatazz. Wat een freak zone was dat.

P-unit | 12-01-22 | 23:30

Woon al 16 jaar in Barcelona, prima leven. Kom
nooit op de toeristische plekken.

provocativo | 12-01-22 | 23:21

Wordt er ook nog gefilmt of is het alleen stukjes?

sjef-van-iekel | 12-01-22 | 22:51 | 2

Er zijn ook foto's.

Kowalski11 | 12-01-22 | 23:03

@Kowalski11 | 12-01-22 | 23:03: ik zag het. Maar dat is niet echt meer sprekend in deze tijd. Niet oninteressant verder.

sjef-van-iekel | 12-01-22 | 23:34
-weggejorist-
vladimirows | 12-01-22 | 22:40

Als ultieme toerist is Arthur #TeamFuckTourists...!?

Kowalski11 | 12-01-22 | 22:24

Barcelona is een fantastische stad.

Maar niet als toerist.

Wijze uit het Oosten | 12-01-22 | 22:19 | 1

Beetje ouwehoeren in een perfect gezellig pleintje met een Nederlander die er een kroeg had al tientallen jaren. Kei mooi, nooit meer terug te vinden...

Wattman | 12-01-22 | 22:24

Oh wacht, nu snap ik vorige comments. Ik haal Catalonië en Andalusië door elkaar hier in de guursels. lo siento.

Piet Karbiet | 12-01-22 | 22:19 | 1

Hi ha ha, conjo incluido.

IosefTarasov | 12-01-22 | 23:42

Je zou toch denken dat Barcelona niets meer met arabieren te maken wil hebben.
Vreemd genoeg spelen op dit moment Barca en Real de eerste halve finale van de spaanse supercup in Riyadh.

grapo | 12-01-22 | 21:52 | 2

Dinero

Piet Karbiet | 12-01-22 | 22:20

@Piet Karbiet | 12-01-22 | 22:20: No tengo.

grapo | 12-01-22 | 22:22

Barcelona, meerdere keren en altijd goede herinneringen.

IosefTarasov | 12-01-22 | 21:43

Doet denken aan Boudewijn Büch die op die paradijslijke eilanden aan de andere kant van de wereld steevast een museum bezoekt. AvA treedt een kantoortje binnen waar de tijd stil is blijven staan. Ook lijkt het of dit allemaal zich aan de andere kant van de wereld bevindt, of zich in een andere tijdsspanne bevindt. De man in het kantoortje is door omstandigheden voorbestemd om de rest van zijn leven aan gebeurtenissen in het jaar 2017 te wijden. Gelukkig dat er zulke mensen zijn. Hoop dat er voor hem op een dag gerechtigheid geschiedt.

Eeuwig..Op..Vakantie | 12-01-22 | 21:43

TLDR ??

masahide | 12-01-22 | 21:37 | 1

Islamitische terreur in Andalusië.

Piet Karbiet | 12-01-22 | 21:41

Lijkt de vrijmibo hier wel. Goed stuk tekst, doch weinig reaguursels. Is Gijp op tv met zn vrienden of zo?

Mauguio | 12-01-22 | 21:37 | 2

Misschien is het schrijfsel wel niet zo heel relevant, boeiend en/of interessant? Zomaar een suggestie, vrijblijvend uiteraard.

dathoujetoch | 12-01-22 | 21:59

Het leest opnieuw als een kleinburgerlijke Bukowski.

Red shirt | 12-01-22 | 21:32 | 1

Terwijl jouw bijdragen Joost van den Vondel overstijgen en volle zalen trekken. Ach waren wij maar zoals het Russcisch vaul: rood en ongewassen.

IosefTarasov | 12-01-22 | 23:48

Meer van dit graag. Geen gelul over drugs- of alcoholgebruik, als je jezelf keer op keer verdiept in deze materie, is het nodig om nog enigszins te overleven. Go Don!

breakingnews | 12-01-22 | 21:26

Cordoba en de leuke islam. Grapjas.

ChalinaRosa | 12-01-22 | 21:23

Salou zien en dan sterven, blijkbaar bang om in Sitges spontaan van het dak geflikkerd te worden. Wel herkenbaar: terug van een vakantie, uiteraard met lekker eten, en dan thuis vooral zin hebben in een vette bek. Vreemd.

Hetkanverkeren | 12-01-22 | 21:22

Spanjolen.
Spekken.

Tachtig jaar tegen die gasten geknokt.
(Nee. Dat moderne woke gezeik over "Hollandse Opstand" mag van mij over boord.)

Barcelona.
Vaak geweest.
Alleen gespuis, gauwdieven, snollen, oplichters en gefrustreerde Catelanen.
Duur, maar dan heb je ook niets.

Krimpen aan de IJssel is leuker.

Kapitein Sjaak Mus | 12-01-22 | 21:22 | 10

@Kapitein Sjaak Mus | 12-01-22 | 21:25: Jawel hoor. Trouwens ik ga liever naar El Corte Ingles. (oeps)

ChalinaRosa | 12-01-22 | 22:32

@ChalinaRosa | 12-01-22 | 21:24:
Mijn eerste kennismaking met Mons Taber was ook een beroving. Dolverliefd besprongen Zij en ik de zee en lieten onze handdoeken op het strand. als in Nederland. Zwemmen, baden en badderen. En mijn lief vroeg rond, toen we terug op het strand waren, waar onze tassen gebleven waren. De overige badgasten antwoorden unaniem: liefjes geliefden, het was een moro die langsliep en meenam wat ongezien en onbeschermd was. En zoals hij onbeschaafd en zonder aandacht, zonder bescherming en aldus naakt zoals adam en eva in het paradijs. El moro zal jullie altijd herinneren aan de verloren vrede.
Want jullie vrede is een naïviteit die hij niet kent en nooit zal erkennen. Hij kent hooguit de opportuniteit en de wanhoop van het verlies.
Hij, de moslim neemt, tot jullie een grens trekken.

IosefTarasov | 13-01-22 | 00:03

Ja dat soort vrolijks kan overal. Paar jaar geleden met de vriendin op eiland Lankawi. Vredig! Aardige mensen. Met het fietsje erop uit, het binnenland in. Ingehaald door aardige jongens op de scooter, hoppa de tas vol met paspoort en andere ellende uit de mand gelicht en volgas ervandoor. Op de terugweg van de ongeïnspireerde politiepost viel op dat lang de weg overal spotters zaten, bezig met niks speciaals maar alles ziend. Opeens was de indruk van dat tropische eiland bijgesteld. Achteraf lachen om onze naïviteit. Stupid tourists.

Beste_Landgenoten | 13-01-22 | 00:24
▼ 7 antwoorden verborgen

Ik ga geen drugsgebruik sponsoren, mag niet van mijn geloof. Stoppen met roken zou overigens al een hoop geld besparen.

Diederik_Ezel | 12-01-22 | 21:20 | 3

Drugsgebruik, drugsgebruik, valt alcohol daar ook onder of heb je het over illegale drugs-gebruik ?

IosefTarasov | 12-01-22 | 21:23

Met zijn heroïne gebruik sponsort hij de taliban ook, dus indirect medeschuldig.

dhrat | 12-01-22 | 21:17

Er was toen in 2017 nog een 3e plek aan de kust waar terreur was gepland. Een mega ontploffing in een huis waar de Spaanse politie er pas later in de ruïne achter kwam dat daar tientallen gasflessen lagen voor een andere aanslag. Anyone?

Piet Karbiet | 12-01-22 | 21:10 | 3

Dank. Alcanar. Die bedoelde ik. Het had een nog grotere slachtpartij kunnen worden.

Piet Karbiet | 12-01-22 | 21:44

@Sinterbikske | 12-01-22 | 21:23: Dat was precies de expertise van dat rancuneuze, onwetende volkje: ploffies = boem en Mohammed is mi guidance. Foreveahhh.

IosefTarasov | 12-01-22 | 22:25

Als je je in de jaren 80 laat beroven in de Barrio Gótico, ben je wel een provinciaal hoor!

Hiram | 12-01-22 | 21:07 | 3

Dat was hij toen nog.

Haberdoebas | 12-01-22 | 21:14

Waarschijnlijk had ie toen nog z'n deugbrilletje op en kon bepaalde dingen niet in de werkelijkheid waarnemen.

Hendrik Zeevaarder | 12-01-22 | 21:24

Een buba, tjoh, volgens mij ben jij nog nooit in Barca geweest.

IosefTarasov | 12-01-22 | 22:22

@Arthur, als je in Sanlúcar de Barrameda bent? Geef ff een gil, drinken we ff wat(on me).

rifraf | 12-01-22 | 21:06 | 2

Mooie plek een tijdje verbleven van Pasen tot de zomerfeesten. Eindeloos de beste tapas op het plein met de fontein gegeten bij die tent op de hoek.

P-unit | 12-01-22 | 21:12

Bij balbino?
De eigenaar is kort geleden overleden.

rifraf | 12-01-22 | 23:31

lees eerst en oordeel later

Wattman | 12-01-22 | 21:00 | 2

Lees eerst en bordeel later.

Lorejas | 12-01-22 | 21:28

Ja zo een kaart is een goed idee, alvast een kaart van amsterdam ophangen met spelden erbij. Nu nog maar afwachten dus.

jan huppeldepup | 12-01-22 | 20:57 | 1

Afwachten?? Ik heb al heel spelden geprikt hoor.

Piet Karbiet | 12-01-22 | 21:11

Welkom.

Is dit nog nieuws? | 12-01-22 | 20:56

Love this guy, keihard en toch zacht.

Wattman | 12-01-22 | 20:43 | 1

Mooi geschreven weer Don. Wij waren in Tarragona tijdens die gruwelijke terreur. Te midden van al badplaatsen met aanslagen. ‘s Middags nog op de ramblas gewandeld. Rond het ziekenhuis naast ons hotel was het de hele nacht mahem. Ik was ziedend. Mijn kinderen snapten dat niet. De ramblas was de volgende dag leeg.

Piet Karbiet | 12-01-22 | 20:43

"Hoog tijd voor cultuur en de leuke islam!"
Ah, volgende keer islamitisch cabaret. Zin an!

Duwbak_Linda | 12-01-22 | 20:41 | 1

Buikdansen? Lekker vreten? Stiekeme alcoholische versnaperingen?
Ben benieuwd.

Aristotalloss | 12-01-22 | 21:54

Niets romantischer dan de losgeslagenen, verwilderden, vrijbuitenden die hun scharrel van het moment 'verloofde' noemen.

MickeyGouda | 12-01-22 | 20:41 | 3

Ik zeg altijd ‘mijn toekomstige ex-vriendin’

Piet Karbiet | 12-01-22 | 21:13

Jazeker. En ze leven het leven intensief. Niet extreem, niet overdreven, maar zoals het leven ooit bedoeld was. Dat het niet kabbelend aan je voorbij glijdt zoals het zaterdagboodschappenritueel, parking in parking out. En juist wel met bokken en sprongen en huilen en troosten en een dichte Tienda de licores. En daarna op weg naar een plek iemand tegenkomen die nog een fles heeft en dan samen delen samen drinken.

IosefTarasov | 12-01-22 | 21:58

Hoofdpersoon in hun eigen verhaal, Mickey... Alles voor de couleur locale

Roos | 12-01-22 | 22:59

Reconquista van de mosselmannen, als ze hun gang kunnen gaan heroveren ze Granada nogmaals.

Reebensteeltje | 12-01-22 | 20:39 | 6

Pssst. Ze staan al voor de poorten van Ter Apel.

Graaisnaaiert | 12-01-22 | 21:22

@Aristotalloss | 12-01-22 | 20:54:
Een echte moslim is z'n puberteit nooit ontstegen. Mo zette zich af en dacht: wat Y'shua kan kan ik ook en sindsdien is het een cultus van geagiteerde minimannetjes.

IosefTarasov | 12-01-22 | 22:07
▼ 3 antwoorden verborgen

"Ik heb nooit begrepen waarom die pipo’s met fopbomvesten liepen".

Behalve de aarzeling (en dus meer tijd kopen voor je actie?) zul je ook sneller definitief aan je einde komen. Men schiet niet meer om te verwonden of gevangen te nemen maar echt op het hoofd. Dus het vest is nog steeds een soort poortje naar de maagden in plaats van waterboarding.

GeenAccount | 12-01-22 | 20:33

Zijn die mensen omgekomen dóór de aanslag of mét de aanslag?

Bald_Gefkens | 12-01-22 | 20:32 | 3

Ik bedoel als je naar het ziekenhuis moet voor een gebroken been, maar je komt te overlijden aan een longontsteking, ben je dan nog 1 van de vermeende 16 slachtoffers van deze aanslag?

Bald_Gefkens | 12-01-22 | 20:34

Top comment

Schwanzeleber | 12-01-22 | 20:51

Verdomd Pat. Daar liep ik dus tussen als 13-jarige. Mijn ouders vonden dat toen blijkbaar ok. Andere tijden.

Piet Karbiet | 12-01-22 | 22:15

@Piet Karbiet | 12-01-22 | 22:15:
Prachtig. En waren u ouders fan van The Beatles als ik vragen mag?

Patje | 12-01-22 | 22:18
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Guust Kadaver | 12-01-22 | 20:29

De eerste keer dat we in Barcelona waren.. zagen we dikke kakkerlakken de straat over steken. Keiwarm en brrr daar waren ze weer.

Wattman | 12-01-22 | 20:29 | 4

Die hoort hier niet onder. Nou ja...

SterF... | 12-01-22 | 20:37

soort van eendjes met kuikens? Kakkerlakken zijn intelligente dieren....

nobodiesunmighty | 12-01-22 | 21:29
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen