achtergrond

Geenstijl

Rechters: Ongekend Onrecht ook schuld rechters

Wisten we al, staat nu in een rapport

U denkt (geen idee hoe daaraan komt trouwens) dat rechters in Nederland de hele dag alleen maar bezig zijn met het zoeken naar verzachtende omstandigheden als 'moeilijke jeugd' en 'hij had gedronken toen hij besloot dronken achter het stuur te stappen' om hun taakstrafjes uit te delen. Maar. Dan denkt u aan het strafrecht. Er is namelijk ook nog zoiets als bestuursrecht, waar je terechtkomt als je het niet eens bent met een besluit van de overheid. Het bestuursrecht in Nederland werkt al jaren vrij simpel: in principe heeft de overheid gelijk, bij nader inzien heeft de overheid helemaal gelijk en alleen als zwart op wit met koeienletters duidelijk geschreven staat dat de overheid 100% fout zit, krijgt de overheid (op een paar uitzonderingen na) geen gelijk. Wie daar nu eindelijk ook achter zijn, zijn de rechters die de overheid jarenlang gelijk hebben gegeven. Volgende week verschijnt een rapport over de toeslagenaffaire en het AD heeft het al gelezen

Kerncitaat: "In het rapport staat een extreem voorbeeld van ouders uit 2015 die hun hele voorschot van 27.554 euro moesten terugbetalen, omdat ze een bedrag van 77,32 euro niet hadden voldaan. ,,Een dergelijk openstaand bedrag is, hoe klein ook, gelet op de jurisprudentie van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, voldoende om de hele kinderopvangtoeslag terug te vorderen”, stelde de rechtbank Midden-Nederland."

Je zou dus verwachten dat die rechters zich het leplazarus geschrokken zijn van de duizenden levens die ze hebben kapotgemaakt en met een deemoedige reactie komen en de bevindingen uit het rapport zo snel mogelijk met iedereen willen delen. Maar ja. Maakt het die rechters wat uit joh. Die blijven gewoon doen wat ze zelf willen. *"De Raad voor de Rechtspraak bevestigt dat het rapport eind volgende week verschijnt, maar wil niet inhoudelijk daarop vooruit lopen." 
*UPDATE: Iemand is wakker bij de Rechtspraak. Hele rapport nu daarrr
UPDATE: Rapport gelezen, conclusie: de meeste bestuursrechters lieten zich als makke lammetjes beteugelen door de Raad van State en kijken daar met terechte wroeging op terug. Maar ook rechters die wel tegen de beruchte 'alles-of-niets'-benadering ingingen, kregen daarvoor de ruimte niet omdat de Raad van State ze in hoger beroep telkens terugfloot. Als je dit leest zou je haast zeggen dat de Raad van State, zeg maar, KAPOT MOET. Dodelijk citaat uit een essay van rechter R.J.A.M. Cooijmans + stukje advies van de slachtoffers na de breek.

Ongekend, maar VOORZIENBAAR Onrecht

Ja dit dus

Ja dit dus

Ja dit dus

Het blijft tuig

Hee

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.