Stroomnet kan klimaatplannen helemaal niet aan
Het knelt steeds vaker
Of Greta Timmermans en consorten even kunnen opletten, want vandaag staat een mooie reality check in de Telegraaf. De vraag naar elektriciteit voor laadpalen, inductiekookplaten en warmtepompen neemt zo snel toe, dat de netbeheerders de uitbreiding van het stroomnet niet kunnen bijbenen. Dat zeiden we natuurlijk al lang, maar we grijpen elke kans aan om utopische CO2-shamers met een stukje realiteit in het gezicht te slaan. Want doordat op de ene plek vol trots een nieuwe laadpaal in gebruik wordt genomen, moet op een andere plaats een brandstofslurpende generator worden aangeslingerd omdat we het nieuwe dorpshuis nog niet aan het stroomnet kunnen hangen. Tel uit uw CO2-winst. En dit is niet een probleem dat binnen een paar dagen is opgelost. "We hebben zo’n tienduizend nieuwe trafohuisjes, honderden nieuwe transformatorstations, en duizenden extra kilometers leidingen nodig", stelt netbeheerder Alliander. Moederbedrijf Liander signaleert in hoog tempo meer knelpunten op het elektriciteitsnet en de gemeente Amsterdam ziet hun woningbouw- en klimaatambities in gevaar komen en vraagt het Rijk om hulp. Daar zijn ze echter nog te druk met formatiespelletjes en coronapassen om zich zorgen te maken over het in gevaar komen van één van onze essentiële levensbehoeften, dus daar moeten we niet te veel van verwachten. Heeft iemand nog een dieselgenerator over?
Reaguursels
Inloggenwww.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/104536...
Toch bijzonder dat de ene kant klaagt dat er te weinig is en de andere kant klaagt dat het er teveel geleverd wordt…
Laat de vervuiler de uitbreiding van het stroomnet maar betalen, dus:
- mensen die elektrisch rijden en laadpaal klevers
- houders van met steenkool gemaakte zo genaamde duurzame zonnepanelen
- de kou lijders met warmte pompen
- subsidie graaiende windmolen boeren
Denk dat het animo om te elektrificieren danig afneemt. Nu mag een ander het betalen, de burger dus.
Dat probleem lost zichzelf op zo rond de donkere dagen voor kerst.
Iedereen die ook maar iets weet van het electriciteitsnet weet zag dit al aankomen, zo eind jaren ‘70 vorige eeuw. Toen begon dit deugplan al.
Dat het een flop werd is bekend, alleen met subsidie is het leuk deugen.
Staat allemaal al in rapportjes in lades verborgen van rutte 1, 2 , 3, en 3,1/2
Het jaar 1999 , ik was bij de hemwegcentrale in het 50KV station bezig en toen begon de ellende al. Toen was het al een probleem als er een datacentrum bij kwam.
In heel Amsterdam was het toen al een groot probleem waar toendertijd Liander al tegen aan liep.
Iedere keer haalt de - voor elk weldenkend mens voorzienbare - realiteit de op zand gebouwde groene droomwereld in.
Even nog zeuren over het poezelige (zwaar gesubsidieerde) zonnepaneel:
www.enseccoe.org/data/public/uploads/...
Is een soort van longread voor de technisch geïnteresseerde, maar heeft aan het eind ook een bak klikbare referenties. :)
En die troep moet ooit nog een keer gerecycled worden, net zoals die auto"s.
Ach als het enkel de enclave Amsterdam treft moet men maar leren koken op een parabool spiegel, lezen bij maanlicht, zichzelf verwarmen in de zon enz enz
Ik werk zelf op een energiecentrale, weet hoe het werkt, roep het al jaren. Langzaam beginnen niet-technisch onderlegde menschen het nu ook te zien….. heel langzaam!
We gooien oude technieken alvast weg, terwijl de nieuwe nog uitgevonden moeten worden. Dat is de schuld van de klimaatdrammers, a-technische politici en gewone menschen die alles geloven wat ze op het nieuws zien; we zijn net papegaaien (van het gas af, van het gas af)
Die kneuzen denken dat je op dezelfde aansluitingen maar kan blijven uitbreiden.
Wanneer China voor een uitbreiding van het hoogspanningsnet in een jaar 2% van de wereldproductie koper nodig heeft,zijn het hier wel een stelletje amateurs met dat mini stroomnetje.
Meeste stroomkabels hebben tegenwoordig een alluminium kern
@Tisjammer | 17-09-21 | 19:23: aluminium
Maar dat is verschrikkelijk. Want we moeten echt elektrisch gaan rijden. Want uit het stopcontact komt alleen zuivere stroom die helemaal uit het niets wordt gemaakt. Al helemaal niet van Duitse bruinkool, kerncentrales, steenkool en houtverbranding (alhoewel dat laatste wel accepteerbaar is want daarin wordt dat stomme oerbos opgestookt zodat we ook daar steden kunnen bouwen).
Dus snel aanpassen!
Huizen elektrisch verwarmen. Rendement van bron tot gebruik beneden de 30%. Met gas richting 97%. De allerdomste manier om je huis te verwarmen is met electriciteit. In mijn huis een 38 KW CV ketel. Dat is dus 38.000 Watt. Wil je dat elektrisch doen met 220 Volt dan moet er dus een 175 Ampere leiding naar mijn huis. Ja, ja. Alles vernieuwen dus. En dat dus bij elke woning. En mocht u denken dat een paar zonnecellen op het dak 38 KW kunnen opwekken, nee dus.
175A is wel veul, warmtepomp reduceert dat.
Ik heb een 32 kW ketel. Je hebt die 38, of 32 kW niet nodig om te verwarmen, maar voor jouw warm water voor douche, bad en keuken. Ik schat het aandeel voor het gewoon verwarmen op iets van 12 kW in (6 waterkokers). De standaard aansluiting voor een huis is 16 kW. Dat heb je dus al, maar daarna heb je bijna geen speelruimte meer.
@Sjiek | 17-09-21 | 17:57: moet het niet te koud zijn buiten …
@Louter Leuter | 17-09-21 | 18:50: Je kent mijn huis niet. Boerderij uit 1932. Enkelsteens. Langs elke muur een radiator. Goed warm te krijgen met die 38KW met bij erge koe een trui aan. Oplossing uit Den Haag; u moet uw woning maar slopen rond 2050. Nou, dat wordt mooi in NL, allemaal nieuwe huizen. Al het erfgoed weg.
@Sjiek | 17-09-21 | 17:57: En die warmtepomp… die vreet electriciteit. En werkt alleen bij nieuwe huizen. Zoals in Zoetermeer. Oh nee, daar werkt het ook niet.
@FordPrefect | 17-09-21 | 19:54:
Verwarm jij jouw water met de CV? Of heb je een boiler? Voor snel water verhitten tot 60 C en maximaal debiet, daar heb je vermogen voor nodig. Verwarmen kan met minder vermogen want je hebt de tijd om die kWh in jouw huis te pompen.
En nee, ik zie warmtepompen ook niet zitten
@Louter Leuter | 17-09-21 | 21:01:
Oh een heel expose is verdwenen over verschil vermogen (kW) en energie (kWh) en de rol van (slechte) isolatie.
@Louter Leuter | 17-09-21 | 18:50: Dan heb je je meter nog, die draait zo hard dat hij begint te gloeien.
@peet12 | 17-09-21 | 23:28:
Dat valt reuze mee - het huis is goed geïsoleerd (en radiatoren afgesloten).
Normaal maak je eerst een duidelijk businessplan, waarbij je alle kosten en risico's in beeld brengt.
Nu is er een groep onverstandige klimaatmensen die net als bij de invoering van de Euro eerst hun zin wil doordrukken om tot een punt van no return te komen.
Als dat punt bereikt is, is het een voldongen feit en klopt men bij de burger aan om ook de niet benoemde (maar heus wel bekende) risico's af te dekken.
En de mensen aan de TU Delft die dit als de beste weten mochten bij de klimaattafels niet aanschuiven want feiten doen er niet toe. In Den Haag hebben we alleen nog dromers, doeners en sinds maart vechtersbazen.
Gewoon alle mensen in grootte doen afnemen, bv tonde helft. Dat is pas winst, echt waar op ieder gebied war je kunt verzinnen. Morgen mee beginnen is mijn idee
Het gaat niet om feiten, het is gereduceerd tot een religie waarin een groep mensen hetzelfde patroon blijft herhalen tot iedereen het gelooft.
je vergeet de blaters als edje raketje....
Het is werkelijk een grof schandaal dat alpha's beleid mogen maken in de beta wereld. Menig ingenieur, professor en/of leraar elektrotechniek maakt gehakt van de huidige flauwekul.
Terwijl het klimaatgelul grote hoogtes bereikt gaat de elektriciteitsconsumptie gestaag verder.
Ooit word je wakker.
en worden mooie , betrouwbare, kolencentrales gesloopt.
@vranac | 17-09-21 | 16:24: In Duitsland doen ze dat op papier, als volgt:
- de kolencentrale sluit op 1 januari (gesloten op papier)
- maar blijft wel als reserve centrale stand by (de side letter)
- in de praktijk blijft de kolencentrale gewoon in werking omdat anders het net niet stabiel is of te weinig stroom kan leveren
En zo deug je weer, zonder dat je echt deugt maar dat zeg je natuurlijk niet
@Doerak | 17-09-21 | 20:10: En in Nederland onder leiding van Jesse zetten we hem gewoon uit.
In politiek en bestuur zijn er maar weinig die kennis hebben van natuurwetten én kunnen rekenen, en bovendien zijn ze gewend om op alles te reageren met kletspraat ..
Het Klimaat bestaat al heeel lang.
En het zal altijd veranderen, zonder dat wij als mens daar invloed op uit kunnen oefenen.
Waar haalt de mens de arrogantie vandaan om dat alleen maar te denken.
Ons leefmilieu daarintegen kunnen wij wel veranderen.
ja dat dus
Waar is die biljoentriljard eurobonds die de EU/ECB aan het drukken is dan voor? Dat gaat toch niet allemaal influencers enzo?
Volgens mij is de levertijd van 1 middenspannings transformatorstation circa 15 weken als alle onderdelen aanleveringen vlot verlopen.
Tel uit hoeveel jaren het nog gaat duren qua personeelstekort in de maakindustrie en electrotechnisch geschoolde installateurs.
Vergunningen en voor traject kost ook nog wel wat tijd en dan inderdaad de mensen hebben om hem er neer te kunnen zetten...
Ik kom al projecten tegen waarbij de aanvraag voor een simpele huisaansluiting opgelopen is naar 50(!) weken. Ze vragen een aansluiting aan voor start van de bouw van de woning en het huis is eerder klaar dan de aansluiting.
@jarno1975 | 17-09-21 | 15:31: klopt, als het hoofdnet het niet aan kan, kan er wel een huisaansluiting gemaakt worden maar daar heb je dan ook weinig aan. Daardoor wordt er ook steeds vroeger aangevraagd, al voor '23
Hadden we niet beter de huizen is Groningen aarbevingsbestendig kunnen maken, of nieuwe aardbevingsbestendige huizen bouwen.
Het upgraden en bijhouden van het netwerk kost ook naast heel veel centjes, ook heel veel productie van plastics en metalen, die weer niet milieuvriendelijk zijn.
Dit geheel is namelijk niet milieuvriendelijk te maken door windmolens en panelen.
Langetermijndenken is namelijk geen eigenschap van een mens.
Maar iedereen die dat riep is een wappie, en tegen de natuur.
Maar eigenlijk is het net andersom, diegenen die zo enorm met de natuur op hebben, vinden het prima dat molens overal de natuur kapot maken, de panelen lekker liggen te bakken en ook ooit moeten worden afgevoerd en worden afgeschreven, naast de problemen als er een zonneweide in de brand staat.
Natuur kapot maken om de natuur te beschermen, men is het padje allang kwijt.
En dan heb je het nog niet eens over het omhakken van hectaren aan bosgebieden om die in n paar dagen op te stoken, voor groene stroom.
Helaas zijn de windwappies van GroenLinks kneiterhard tegen natuur. Dat bewijzen ze continu en overal. Alleen nog in naam schijnen ze iets met groen te hebben. Het zal met het Kryptonite gehalte van hun programma te maken hebben.
@van heinde en verre | 17-09-21 | 15:41: Ze zijn tegen het 'kapitalisme' waar ze hun eigen welvaart aan te danken hebben, inclusief hun pensioen. En het lijkt dat ter linker zijde 'klimaat' wordt gebruikt om de gehate oliemaatschappijen te slopen, zonder dat ze beseffen dat met de actuele koers hun eigen pensioenvoorziening én de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen wordt gesloopt.
Vol inzetten op WKK-installaties bij kwekers. Die kunnen snel afschalen/opschalen met hun elektriciteitsproductie en kunnen zodoende de pieken en dalen in het elektriciteitsnet afvlakken.
Klopt, maar dat is natuurlijk wel op gas. Veel mensen weten niets over deze toepassing.
@echtepleb | 17-09-21 | 15:12: Daar hebben tuinders jaren terug veel geld aan verdiend, leverde meer op dan de bloemetjes.
www.youtube.com/watch?v=WadSNlQaTu0
''Gooi het hele klimaatbeleid om, zegt MAARTEN VAN ANDEL in gesprek met SYP WYNIA.
Het klimaatbeleid van de kabinetten-Rutte werkt nauwelijks - of zelfs helemaal niet - en is peperduur.
Het beleid draait op sentiment, niet op nuchter nadenken.''
''Biobrandstof en boomaanplant zijn verdienmodellen, geen CO2-bespaarders.''
Ik sprak zo'n zes jaar geleden met een monteur van Essent, toen het gesprek op zonnepanelen kwam, waren zijn woorden: dat gaat hopeloos fout met het net! De werkvloer wist dit al jaren maar het management dacht het wederom beter te E eten.
E eten is weten
@Eminent | 17-09-21 | 13:55: E=mc2 ;)
Denkt men nu werkelijk dat die klimaatwappies ook maar een flauw benul hebben van de realiteit? De sterkte en het weerstandsvermogen van het stroomnet is één ding, de doorstroming van het verkeer is een ander ding - maar heeft met hetzelfde te maken. Utrecht wil meer rijstroken langs Amelisweerd zonder bomen te kappen. Dan moeten de rijstroken smaller worden en de maximale snelheid terug naar 80 km/uur.
Nou, kijk dan maar eens naar de 'doorstroming' bij Zwolle en bij Houten in de spits. Chaos, omdat het verkeer moet afremmen naar 80 km/uur en zo achterop vastloopt. En dan zouden we dus minder uitstoot hebben?
Volgens mij is Nederland langzamerhand een gekkenhuis geworden, waar de hardste schreeuwers meer rechten hebben dan deskundigen.
Klimaatwappies hebben meestal kunstgeschiedenis, culturele antropologie of een of andere fopstudie gestudeerd of zijn daar nog mee bezig. Ze hebben geen flauw benul.
Alleen al in Noord-Holland staan 57(!) datacenters . Dwing die te investeren in minder stroomverbruik of verhoog hun stroomkosten zodat ze zelf zuiniger gaan werken. (ARM based servers ipv Intel, zie Amazon), dat zal zoveel schelen. dat een wijk als Amsterdam-Noord weer makkelijk gebouwd kan worden. www.noord-holland.nl/Onderwerpen/Econ...
Eigenlijk is die extra netbelasting wel goed, want hoe eerder de waanzin vastloopt hoe minder schade er voor de Nederlandse burgers wordt aangericht.
@Harry.Langezwaal | 17-09-21 | 15:07: Hahaha, inderdaad, hoe eerder de waanzin blijkt, hoe beter.
Ondertussen in Utrecht: onder leiding van GL-wethoudster Lot van Hooydonk gaat de stad geforceerd van het gas. Tegelijkertijd lezen we dat de netbeheerders de benodigde groei in het e-net niet kunnen bieden. Maar we kun je ook verwachten van iemand die geschiedenis heeft gestudeerd. Clusterfuck in the making.
Retour naar de Middeleeuwen:: Kaarsen, petroleum en misschien nog steenkool....
1 voordeel... de huizenprijzen van de aangewezen wijken gaan dalen wegens hoog aanbod en weinig vraag. Zo kun je dus ook woningen weer betaalbaar maken.
@RaymyJanssen | 17-09-21 | 14:09: Ik vrees dat die bewoners als ratten in de val zitten, want waar moet je naartoe? Ook in Utrecht is geen huis te vinden.
A'dam had ook van die leuke plannen... totaal niet uitvoerbaar, of nou ja wel maar dan met het verhoogde risico dat het licht uitgaat. Maar ja het is wel makkelijk mooie ambitieuze ideeën te spuwen als je niet door enige kennis wordt gehinderd.
@Sp1tz | 17-09-21 | 14:32: Voor GL is het een win-win-situatie (op de korte termijn). Als hun plannen wel werken, halen ze hun fel begeerde CO2-besparing (whatever dat waard is), als hun plannen mislukken, wordt er ook geen energie opgewekt of verbruikt en levert het ook een CO2-besparing op.
Ik zou zeggen afsluiten samen met A'dam, kan de rest lekker doorstoken. Dat zal ze leren die deugneuzen
ER is maar 1 ding dat ooit aan de vraag naar stroom kan voldoen: nuclear power. En dan nog moeten we het hele land opengraven om de leidingen te leggen voor al die fantastische elektrische auto´s, fietsen, steps, telefoons. Over de natuur die kapot gaat door al dat graven, overland leidingen aanbrengen, weilanden vol auto´s buiten de Bijlmer ( bv )aan laadpalen. Gooi het Gein maar dicht, de weilanden rond Zunderdorp, Landsmeer, Ransdorp asfalteren.
En dan klagen over hoge temperaturen in de stad.
En wie gaat dat betalen? Juist!
En alleen omdat men wil dat wij van het gas af gaan.
Het gaat toch feitelijk alleen maar over de nieuwe linkse elite die hun zakken gaat vullen met jouw geld (belasting). Kunnen ze straks allemaal in zo'n leuk "buiten" gaan wonen naast vriend van Dam en de zijnen.
Amsterdam voorop spekken we die nieuwe maffioso wel even !!!
Bijeenvergaderde landgoederen. Trouwens op rechts minstens evenveel aanwezig als op links.
@funda | 17-09-21 | 13:19: We leven in een linkse wereld op dit moment.
Rechts houdt zijn adem nog in.
Moet er geen commissie task force elektriciteit komen, we kunnen het probleem toch gewoon weg vergaderen.
Precies, moet nog wel iemand zijn in de baantjescarrousel die dat er bij kan doen.
@Ikdoemisschienmee | 17-09-21 | 13:52: Kaag? Die heeft even wat meer vrijde tijd...
@L.E. Raar | 17-09-21 | 13:57: vrije - komt op hetzelfde neer?
@Ikdoemisschienmee | 17-09-21 | 13:52: Ik dacht aan Ed Nijpels
De ene crisis nog niet voorbij en dan dient de netwerk-crisis zich alweer aan.
Op zich niet onlogisch als je visieloos en met de waan van de dag druk bent brandjes te blussen en je de ene crisis oplost door een nieuwe te creëren..
Zolang de Sywerts hun crisiswinst binnenhalen is er niks aan de hand.
En straks is alles gerealiseerd op onze kosten en dan gaan auto's op waterstof rijden (zijn er al maar pepertjeduur en alleen tanken bij ANWB), staat halve land vol met die afschuwelijke laadpalen en komt er waarschijnlijk alsnog een kerncentrale en moeten al die gerealiseerde dingen weer opgeruimd worden. Zo ging het ook met die parkeerpalen, eerst stonden er om de 100 meter eentje maar de meeste mensen parkeren nu meestal via een app dat veel handiger is en toen moesten de meeste palen weer weg. Mag allemaal wat kosten hoor.
Ik ga mijn waterstofvehikel met een goede fles bubbels meteen Graf Zeppelin dopen
Maakt allemaal niet uit< ik moest vandaag even helpen een GGD priklocatie op te ruimen, dat is pas geldverkwisting. Ik heb bedragen horen rondgaan daar lusten de honden geen brood van .
Pas maar op, geenstijl. TeNNeT vervolgt je tot aan de poorten van de hel als je iets negatiefs over ze zegt. Daar schijnt die man die een paar maanden geleden dat boek over heeft uitgebracht ook mee te maken hebben gehad.
Word gefluisterd, that is.
En de enige minister die kan toveren hebben we weggejaagd :-(
Die kan hexen.
Zwarte Magica heeft nog nooit iets goeds veroorzaakt.
Ze is uit het kippenhok gejaagd. Maar zit nog steeds in de ren.
Daarom allemaal snel aan de thuisbatterij. Moet die alleen nog even betaalbaar worden...
En een goede brandverzekering erbij; dat wordt schokken.
Ook wel iets gehoord over geschakelde accu’s van vorkheftrucks. Is een stuk goedkoper.
Ik hoorde ook dat door het terugschroeven van de gaswinning, de kolencentrales nu overuren draaien. Die weg naar de hel is straks zeer goed geplaveid.
Tja, de prik moet toch ergens vandaag komen. Het waait nu niet eenmaal altijd en ook de zon wil het wel eens aflaten weten en nu blijkt er ook nog niet eens genoeg snoeiafval te zijn.
Maar daar denken ze niet echt over na bij het maken van ambitieuze plannen.
En dan heb je voldoende elektronen, dan kun je ze niet transporteren omdat er vergunningen en overleggen moeten komen als je de extra benodigde infra wilt aanleggen.. want ja het moet wel in bestemmingsplannen, straatbeeld etc passen.
Vanavond hierover meer in het klimaatjournaal.
We hebben te weinig elektriciteit, te weinig woningen, te weinig schone lucht, te weinig natuur maar we hebben wel teveel mensen, teveel geweld maar vooral teveel ouwehoeren en te weinig daadkracht.
Daarom hebben we meer politici nodig. Juist nu.
@funda | 17-09-21 | 13:05: Die lullen die energie wel die kabel in.
De wal gaat het schip keren en boem is ho. Nu maar hopen dat dat niet op al die punten tegelijk gebeurt, want dan is de boot aan.
@J.P.Drapeau | 17-09-21 | 13:17:
Beter dan de boot missen, want dan blijven die stuurlui weer aan wal staan.
@amateurrr | 17-09-21 | 13:20: Daar staan de beste stuurlui, daar moet je zijn.
Heb me al tijden afgevraagd hoe toch die groene elektronen de weg weten naar die groene contactdozen.
Pssst het is wisselstroom, geen gelijkstroom. Denk aan de Veerpont van drs. P.
@Louter Leuter | 17-09-21 | 13:05: die groene elektronen komen dus nooit op hun bestemming aan.
De oplossing voor dit probleem noemt men Nordstream 1 en Nordstream 2
De oplossing is terug naar 15 miljoen inwoners, en dat was eigenlijk al teveel.
@Jafco | 17-09-21 | 13:11:
12 miljoen. Verder helemaal met u eens.
@Jafco | 17-09-21 | 13:11: Gaat lukken. Middel: de 'vaccins'. Termijn: vanaf nu tot 5 jaar. Mechanisme: ADE en onvruchtbaarheid. Effectiviteit: kan oplopen tot 100% in 5 jaar. Bewijs: dierproeven met mRNA vaccins.
Het scheelt al een berg elektriciteit als het gasnet nog even in gebruik mag blijven. Maar ja, hoe leg je dat uit aan politici die vinden dat technische problemen slechts bijzaak zijn op het pad naar hun visionaire kijk op de toekomst.
Ja. Technisch personeel en onderdelen genoeg niet? Huphup allemaal een kantoorbaantje om a4-tjes rond te laten gaan.
@Roeieber | 17-09-21 | 13:04: Laat die kantoorklerken maar mooi zitten , anders worden techneuten zoals ik straks nog opgescheept met die kneuzen die niks kunnen.
of je focust op mega efficiënte zonnecellen zodat je geen elektriciteitsnet nodig hebt (met een dergelijk volume).
Zul je eerst betere accu's dan Tesla's Powerwall moeten uitvinden.
Mega efficiënt in het donker.
Er stond vandaag ook een column van Plasterk waarin hij uitlegt hoe het met de democratie gaat en dat met name rechtbanken zich te veel bemoeien met politiek.
Vandaar dus die energieproblemen.
Dus Plasterk is weer de oude?
Die man is een realist, wat hij bij de PvdA te zoeken heeft ?
Ik denk eerder dat de politiek afschuift op rechtbanken vanwege eigen geklungel.
@Pietie | 17-09-21 | 13:12: Precies, en als de juridische uitslag niet bevalt natuurlijk de wet wijzigen.
Toen Plasterk minister was, was zijn mening ook gesensibiliseerd, hypocriete PvdA-er (pleonasme, ik weet)
@bergsbeklimmer | 17-09-21 | 13:34: Dat komt bij andere partijen gelukkig zelden voor.
Netbeheerders hebben jaren nauwelijks geïnvesteerd en willen nu extra geld van de overheid. Gaap.
Veelzeggend plaatje:
twitter.com/CharlesHawtrey3/status/14...
pbs.twimg.com/media/E_A8nUAWQAsNIGL?f...
Dat soort plaatjes zie ik nou nooit in de kranten, wel van waterdamp boven energiecentrales, natuurlijk in tegenlicht, zodat het net donkere rookwolken lijken.
Goh, wie had dit nou aan kunnen zien komen? Dat moet wel echt een visionair zijn geweest...
Die had dan ook zeker een Nobelprijs verdiend.
Die hele elektrificatie van de energiebehoefte is als auto’s verkopen VOOR ! de uitvinding van het wiel.
We kunnen natuurlijk ook gewoon weer aardig doen naar de Russen (die boycots schelen ons miljarden aan handel, en de VS wordt er alleen maar rijker van, zie LNG-tankers van VS naar EU.)
Fuck de NAVO, ik wil goedkoop mijn huis kunnen verwarmen in de winter.
Putin knikt vriendelijk naar u.
Goh , las gister nog dat Microsoft een nieuw datacenter in Middenmeer mag gaan neerzetten. Gelukkig gebruiken die dingen niet zoveel energie.
LOL... mischien kunnen we een ouwe nucleaire onderzeeboot van de Amerikanen kopen en er aan vast koppelen. Of een groot fitnes-spinning centre waar fitmess slaven de energie spinnen: FIETSEN KRENGEN!
@nobodiesunmighty | 17-09-21 | 12:55:
Nadat ze eerst met e-bikes door de stad gefietst hebben...
> moet op een andere plaats een brandstofslurpende generator worden aangeslingerd
> Heeft iemand nog een dieselgenerator over?
De beperking zit niet in de opwekking, maar in het transport. Opwekking is er genoeg, op zomerse dagen zelfs te veel. Maar er is meer vraag en meer aanbod en die stroom moet van heet ene punt naar het andere gebracht worden. Kabels, transformators, daar schort het aan. Niet een dieselgenerator.
Maar als die stroom niet in voldoende mate van het ene punt naar het andere kan reizen, dan zul je lokaarl op dat andere punt een dieselgenerator in moeten zetten. Vraag maar aan de kermisklanten die met botsautootjes het land doortrekken.
Elke uitkeringstrekkert, GroenLinks en D66 stemmer en asielzoeker een dag per week verplicht in een tredmolen laten lopen om energie op te wekken. Lekker co2 neutraal en beweging is gezond.
Freek?
Eigenlijk zou iedere benodigde MegaWatt binnen 5 kilometer van de eindgebruiker moeten worden opgewekt. De regelgeving zit al vol met dit soort regels, dus dit zou een nuttige aanvulling zijn.
Dan hoeven steden ook niet meer op de leefbaarheid van het platteland te parasiteren en hebben zij met elkaar een fijne nieuwe uitdaging waarin je vooral kansen moet zien.
Ja maar die stedelingen willen die bomencentrale niet in hun achtertuin, die moet bij jou staan!
@vermeubelmaker | 17-09-21 | 12:47: i.d.d. nimby mentaliteit.
@vermeubelmaker | 17-09-21 | 12:47: Dan graven ze maar lekker een kernreactor in onder het stadhuis. Het is niet moeilijk, beleid en consequenties koppelen.
Goh, aanbod gestuurde energie (zonne- en windenergie) leveren niet de energie wanneer dit gevraagd wordt. Dit in tegenstelling tot aanbod gestuurde energie (conventionele energiecentrales). Dit is nieuws?
Voor groene khmer wappies wel.
Daar is ja alles gratis te halen bij anderen om in de deugbubbel te blijven.
*moest natuurlijk zijn: "dit in tegenstelling tot VRAAG gestuurde energie". Een gascentrale weet wanneer de pieken in de vraag zitten en produceert dan meer.
Ja Edje Nijpels een klimaatplan schrijven verpakt als een mooie Glossy, kunnen we allemaal de uitvoering in de praktijk is heel andere koek.
Nederland het land van de papieren waarheid.
Overheid moet gewoon starten met t verplichten dat elektrische auto s een deel van de accu beschikbaar stellen voor het netwerk.
Die brandstofslurpende generator voor dat nieuwe dorpshuis staat op een andere plek. Niet in het zicht. Dus wat is nu eigenlijk het probleem?
Mensen begrijpen het pas als alles in elkaar dondert en men weer gaat bedelen.
Dat is de kern ja. Tot die tijd waggelen we gewoon vrolijk door.
Een leider zonder visie, we verdienen eigenlijk ook niet beter.
En dan nog het waanzinnige feit dat de "schone" energie die uit inefficiente winning wordt opgewekt, langjarig is doorverkocht aan energieslurpende datacentra van Google en Microsoft.
Zonder deze datacentra, die vrijwel geen werkgelegenheid alhier opleveren, maar wel verschrikkelijke horizonvervuiling, zou het al iets beter gaan.
Neemt nog steeds niet weg, dat naar energiedichtheid gemeten, het gasnetwerk tien maal zoveel transporteert dan het stroomnet. Volledige electrificatie zou dan een vertienvoudiging van het stroomnet vereisen, bij gelijkblijvende energievraag.
1 kuub gas (€0.50)= 12KW (€3,00) uit uw gasketeltje.
Al deze elektriciteitskabels gaan werken als een soort vloerverwarming waardoor de aarde nog warmer wordt.
@MargauxGrandCru | 17-09-21 | 12:46:
Wel goed voor het milieu wegens minder pekel.
*advocaat van de duivel toga weer terughangt*
En het mooie is , er komt er nog eentje bij.
@boerk | 17-09-21 | 12:44: Ikheb wel eens een electrische cv ketel voor een aannemer aangesloten als tijdelijke voorziening en de meterstand opgeschreven. Twee dagen later even gekeken en voorgerekend wat hij aan stroomkosten kwijt was in de maand, je raad het al de ketel ging snel weer uit.
Lijkt de spoorwegen wel. Ineens kom je erachter dat het huis op één paaltje steunt. En nou eens een beetje breinstormen. Wat nog meer? Met de huidige instroom, wat gaan we met al die stront doen? Kunnen er nog een half miljoen nieuwe huisjes van prik worden voorzien? Zijn er de komende jaren duizenden nieuwe huisartsen staande bij? Bijven we al ons afval zelf kunnen ¨verwerken¨.
Bouwen we scholen, ziekenhuizen, flats, of datacenters? Best lastig hoor.
Ja jongens: "Met al die windmolens en zonnepanelen wordt elektriciteit straks een stuk goedkoper!"
Wat je niet kunt verbruiken hoef je toch ook niet te betalen
@boerk | 17-09-21 | 12:46: Dat is waar u het schromelijk mishebt, geachte vastrechtbetaler. Aan aanvullende heffingen en opcenten wordt nog gewerkt.
Ik heb last van stroomschaamte en wil daar graag over praten.
Ik kan de spanning niet meer aan.
Het geeft bij mij veel weerstand.
Kan je niet gewoon bij zo'n klimaat psycholoog aanmelden ?
Schokkend verhaal.
Een Ohm van mij heeft precies hetzelfde.
@Kaal-dik-en-lelijk | 17-09-21 | 12:49: Watt heeft hij?
@funda | 17-09-21 | 12:51:
Een draadje los.
@Ruimedenker | 17-09-21 | 13:07: Geen vermogen meer?
Ja, we gaan naar de bliksem, daar kun je donder op zeggen.
Al jaren hier gedropt maar vaak weggelachen, overigens is de werkelijkheid (met totaal gebrek aan vakmensen) nog 10x erger.
Vergeet die hippe rijdende accuboormachines, verder is het particulier gasverbruik totaal geen probleem/aandeel.
Dit wouden ze toch... werk. ineens kunnen we ons hele stroomnetwerk upgrade voor deze onzin. maar het deugd zo lekker
Even omdraaien: Het netwerkbedrijf is Alliander, en dat is dus het moederbedrijf van netbeheerder Liander.
Is natuurlijk de gespeelde geslagen hond spelen door elektrabeheerders.
EU en Rutte roepen al minstens 10 jaar dat ze naar minder CO2 uitstoot moeten en het is ook al bijna 10 jaar bekend dat dat gaat gebeuren door de overstap naar elektra...
Eerst lekker privatiseren en de winsten houden en dan nu de hand op houden bij het rijk voor deze transitie.
Driemaal raden wie de winst opstreek bij verkoop van de nutsbedrijven.
Winsten privatiseren en de verliezen socialiseren is nu het het verdienmodel overal ter wereld. Maar wie zijn wij als de kiesgerechtigden meeprofiteren en het laten voortbestaan?
@Nuchternederland | 17-09-21 | 12:39:
Nestlé?
Wie heeft deze winsten gehouden volgens u? De aandeelhouders van Alliander zijn onder meer de gemeente Amsterdam, de Provincies Gelderland, Friesland en nog meer gemeentes en provincies. Dus zij hebben ook de winst van de verkoop van Nuon ontvangen.
En die winst komt van de rekening belastingbetaler die ieder jaar de klos is
Goh, de gemeente Amsterdam kan de electriciteitstekorten niet opvangen, ondanks een biomassacentrale. Het rijk (dus u en ik) moeten bijspringen. Zoek het lekker uit, GroenLinks, en ga deze winter maar lekker met je reet in de kou zitten.
Ik kan niet wachten tot er een flinke winterperiode komt. Misschien is het nu nog net te vroeg, nog een paar jaar warmtepompen, molens en panelen plaatsen, en de te verwachten blackout - met alle ellende van dien - zal velen wakker schudden.
Kan Amsterdam ook nog iets anders dan het rijk om hulp vragen? Een grote mond, maar zelf aan de slag om problemen op te lossen .......
Amsterdam vergroot ieder jaar geheel autonoom haar kracht door diversiteit.
Dat weet toch iedereen.
Amsterdam gaat wel zelf aan de slag maar van jouw geld. Maar goed, denk je dat de andere steden zich niet voor elk wissewasje bij het Rijk melden?
Zonnepanelen in en langs snelwegen monteren, of tussen de treinrails.
dat lost niks op. Sterker nog: dat betekent meer stroom over het netwerk en dat netwerk kan dat niet aan.
Al die industrieterrein-blokkendozen verplichten zonnepanelen te plaatsen op straffe van het afsluiten van stroom. Totaal debiel dat we daar goed grasland voor misbruiken.
Dat geeft alleen een nog groter overschot op zonnige dagen(wat het net nu al niet aankan) en lost niks op voor in de winter en als het donker is.....
@Abject | 17-09-21 | 13:13: In delen van Noord holland mogen geen grote PV installaties meer geplaatst worden ivm overbelasting van het net.
Doet mij denken aan een project met het idee dat je ook turbines in het midden van de snelweg kunt plaatsen aangedreven door de rijwind van auto's - die rijden daar immers toch. Het was lastig, nee zelfs heel lastig, aan diegenen uit te leggen dat daardoor het verbruik van de auto's omhoog gaat en je uiteindelijk minder "groen" bent. Iets van paard achter de wagen spannen. Ja maar, ja maar...
@Louter Leuter | 17-09-21 | 14:47: ja, die wetten van de thermodynamica zijn een bitch.
Als je de kolencentrales dicht doet heb je toch niet meer genoeg stroom om het netwerk over te belasten.
Van elke sportschool een kinetische energiecentrale maken. Al die fietstrainers aan een centrale voeding hangen om de flatscreens te voeden.
Eb-vloed ook mooie kans.
gewoon een windgenerator op je dak. Zo'n ding dat ze ook op boten hebben. 900 euro ofzo. Zonnepanelen dr bij en klaar. Dieselgenerator voor noodgevallen en Teslabatterij in de garage.
En waar mag de rekening ex adviezen, leges, vergunningen, onderhoud en BTW naartoe?
Is allemaal niet belangrijk, zolang het maar goed VOELT!
En zo lang kernenergie wordt afgezworen is er blijkbaar geen klimaatprobleem.
De Tesla van Greta Timmermans zal altijd opgeladen zijn. En het bord van Greta Timmermans zal nooit leeg zijn. Greta Timmermans zorgt wel dat Greta Timmermans stroom en vreten heeft. Het zullen de anderen zijn die worden leeggezogen.
En zo is het en niet anders.
Het zal ze waarschijnlijk worst zijn. Eens in de zoveel tijd moet er een slinger aan de economie worden gegeven en bij gebrek aan een grote oorlog wordt er nu een klimaatprobleem in scene gezet waar de centjes naartoe moeten. Zo worden de belastingopbrengsten weer afgeroomd en overgesluisd naar de happy few. Of het feitelijk uitvoerbaar is is secundair. Wie iets ouder is kan zich de CFK's, broeikaseffect, gat in de ozonlaag en zure regen nog wel herinneren. Hoorde je ook ineens niets meer van.
Aan CFK's, broeikaseffect, gat in de ozonlaag en zure regen kun je niks verdienen.
Het gat in de ozonlaag is opgelost door goed beleid en baanbrekend wetenschappelijk onderzoek dat een Nobelprijs heeft gehad. U hoort er dus niet meer van omdat het probleem uitstekend is aangepakt.
Zure regen , echt de bomen zouden wegrotten. Vergeet trouwens de fosfaten even niet. De ozonlaag, we zouden verschroeien onder de zon.
Wie dit had zien aankomen, moeten ze een Nobelprijs geven. Als je land wordt bestuurd door alpha sukkels, is dit wat je krijgt.
Alpha's, vinger op de wonde.
25 jaar gratis agogie studeren levert heel wat op. QED.
Denk dat ze t zelf ook wel weten, want die studienormen en maatregelen ter verhoging van het rendement zijn door henzelf ingevoerd.
En die alfa's luisteren naar debiele beta's zoals Jan Rotmans.
Putin zag dit aankomen. Hij heeft alle middelen alsmede persoonijkheid en is opgeleid en specialist in rookgordijnen opwerpen en bedoelingen achter bedoelingen plaatsen terwijl hij zijn bedoeling openbaar maakt, maar je zelf niet meer eens in de gaten hebt dat wat hij bedoelde al gebeurd is: het is al gepasseerd station. Hij heeft ons gekoppeld aan Rusisch gas. Grondstoffen heeft hij genoeg. Zijn intenties zijn al jarenlang duidelijk, bijvoorbeeld: russiaeu.ru/en/news/article-prime-min...
De klimaat 'Little Ponies" zijn te naief en monomorf en hebben niks geleerd van al lopende projecten met klimaattransities in diverse landen.
Dank voor de link.
Tientallen miljarden euro’s aan subsidie maar nog steeds kun je de centrale niet uitzetten.een klein besparing op het verbruik van kolen en gas is het hoogst haalbare.
Beter was geweest om die subsidies te besteden aan kerncentrales.
Beter voor de natuur ook.
Die constante back-up van kolencentrales is ook zo scheef als het maar kan zijn. Hoe meer duurzame energie hoe grilliger het net.
Zou zelf graag een batterij in het huis willen hebben.
Konden we maar energie opwekken met ouwehoeren, dan hadden we de hele wereld van stroom kunnen voorzien.
GS eindelijk geheel zelfvoorzienend, dat zou prachtig zijn!
Zoiets als koeien braden op hun eigen methaangas.
Mr Natural kopt hem even in...
Een diesel generator wil ik graag afraden. Die maken te veel herrie en stank. In een woonwijk kan dat niet. Zelf heb ik een paar Honda Benzine generatoren (je moet ook vermogen kunnen bijzetten als nodig) en een SpaceLink verbinding en een batterij waar de hele handel een uurtje op kan doordraaien. Dus als de pleuris uitbreekt ben ik waachijnlijk de enige reaguurder....
GS mag gerust een mirror draaien op mijn servertje hoor.... Gratis!
In ieder geval ben je dan van alle vervelende tegenspraak af. : -)
Niet de enige, als het moet kunnen we dagen doordraaien. Rij zonnepanelen, batterijen voor de nachten en dieselgenerator (midden in woonwijk kan wel degelijk want staat in de garage met uitlaat op dak). Enige nadeel in dat internet het wel begeeft als de stroom uitvalt.
Vriend van me zit net niet diep genoeg in de bossen van Canada.
Stort beton, als werk. Heeft grondverzet machines, diesegenertoren.
Compleet doodgegooid door lokale corruptie en de belastingdienst daar. Iedereen moet hem hebben want niet-groen, en te rijk als bluecollar joe. Maar elke bosbrand, elke overstroming, elk bouw blunder moet hij maar oplossen. Hij heeft de middelen, en pakt door als de regering weer niet voorbereid blijkt. Het leveren van generatoren en het gebruik van zware machines om de weg vrij te maken na een overstroming; leverde hem een flinke boete op. West-Canada is een beetje als Nederland maar dan zonder ruimte tekort en met een snellere vlucht naar vergroening. De klappen die ze van die versnelde ontwikkeling merken die moeten opgevangen worden door zelfredzaamheid van de plaatselijke bevolking. Hier in NL heb je die zelfredzaamheid ook wel. Dankzij boeren en degelijke hulpdiensten. Maar de trend is dus dat juist die op de tocht komen te staan. Dijken checken? Stroomvoorziening? Water en voedsel? Och, is toch genoeg FTE voor? Dat pakt iemand wel op, denken die ambtenaren. Nou, niet als je ze genoeg verwaarloosd.
Dat is altijd zo geweest. Zelfredzaamheid noemen de raamambtenaren dat. Verantwoordelijkheidsontwijking noem ik dat. Ambtenaren worden speciaal geselecteerd op maximale nutteloosheid.
@Nivelleermarionet | 17-09-21 | 12:30: Diezelfde kerel betaalde 25.000 aan een vakantiepark manager om een straat te asfalteren waar z'n bouwiieden verbleven. Aan de andere kant van het hek koste de openbare weg 600.000, niet eens zoveel meer asfalt. Op een gegeven moment vraag je je af of zo'n overheid nog hoeft.
Nog maar een paar jaar, dan mag hij alles inleveren en mag hij ze huren als hij ze nodig heeft. met die achterlijke Trudeauaan het roer gaat het daar net nog een tandje rapper dan hier. You will own nothing, etc...
Door de achterlijke regels van D66 en PVDA en voornamelijk door GroenLinks wordt Nederland kapot gemaakt.Nog even en we kennen weer in huis kolen stoken
Dan gaan we in Duitsland tanken boodschappen doen en Bruinkolen kopen.
Geen zorgen, veel van de stroom op het NL net komt al van Duitse kolen.
Als de Duitsers slim zijn dopen ze de dagbouw van bruinkool om tot kunstproject.
Machtig mooi om te zien al verdwijnt er weleens een dorp.
Kunnen we niet beter een provincie van China worden? De overheidssurveillance hebben we toch al.
Huawei belde, ze zijn verheugd dat je dit nog denkt.
@funda | 17-09-21 | 12:29: Dat hadden ze al uitgelezen uit de telefoon...
Regeren is vooruitzien. Nu nog een competente regering vinden.
Ja die heb ik en nog een goede ook ! Een Deuts waar je wel 10 huizen aan kunt hangen.Komt uit Duitsland maar alles wat uit Duitsland komt is goed van kwaliteit.Dieselolie wel zelf regelen alstublieft. (CO2 neutraal) ha ha ha
Loopt ie ook op plantaardige olie? Is goedkoper dan diesel tegenwoordig.
Over die kwaliteit kunnen we het nog wel een keer hebben.
Goede humor daar houd ik van.
Ik zeg waterkrachtcentrales in Valkenburg.
Te weinig verval... bovendien de Geul is maar een beekje,
Af en toe toch wel hoor
Stuwmeer, ook leuk om omheen te fietsen.
Dan maken we er toch gewoon een ,,waterkrachtcentraletje,, van.
Probleem opgelost !
Heb een 130 PK DAF diesel aggregaat in een klein schuurtje op mijn erf staan. Daarnaast 1500 liter Diesel in een tank. Loopt nu één maal per maand en slaat automatisch aan als de stroom uitvalt. Dus laat maar komen die stroomstoringen.....
Toch wel euro6 hoop ik?
Ik neem aan dat dat voor een bedrijf is, voor een consument is dit pure waanzin.
Het is al jaren bekend dat dit gaat gebeuren. Simpelweg te berekenen allemaal. Hoef je geen Nobelprijs voor te krijgen om te voorzien.
Kosten rijzen de pan uit, uitval wordt groter. Lijkt het zorgstelsel wel.
Als wij nu eens begonnen met uitsluitend mensen die kunnen rekenen op politieke en bestuurlijke functies neer te zetten?
-
Er zijn landen waar je een toegespitste opleiding moet hebben genoten en een stevig examen moet ondergaan voordat je überhaupt ambtenaar mag worden. De hoogste tijd om hier zoiets op te tuigen.
Weet het niet zeker, maar het klinkt als een meritocratie. Dat is vast de bedoeling niet.
Excel management is ook niet alles. Het gaat niet alleen om de domme cijfertjes ook het verhaal erachter.
Prachtig ook die nieuwe wintrackmasten die ze hier al overal neer zetten.
www.zja.nl/nl/Wintrack-masten
Leuk idee, maar ze zijn waarschijnlijk duurder. De toestand is door de lak niet meer zichtbaar, waardoor inspecties noodzakelijk worden. De onderdelen zijn niet meer gestandaardiseerd en daardoor duurder. De bevestiging is inwendig, daardoor complexer, niet meer zichtbaar en dus duurder. Op een aantal locaties kan het lucratief zijn, maar dit gaat niet grootschalig gebruikt worden. De oude masten kun je via een helicopter of drone inspecteren. De zinklaag op de oude masten houdt waarschijnlijk langer dan de laklaag. De binnenkant is niet af te sluiten, dus het gaat roesten, waarschijnlijk eerst via de naden.
@Frau Merkel | 17-09-21 | 12:24: Waarschijnlijk een kwestie van massaproductie, zoals met de redelijk recent nog onbetaalbare flatscreens.
Die masten zelf vind ik erg mooi, maar ik vind molens uit alle tijden ook mooi.
@Frau Merkel | 17-09-21 | 12:24: heeft u het arbeidsloon dat nodig is voor die vakwerkconstructies al eens berekend?
@funda | 17-09-21 | 12:36: Massaproductie gaat het niet beter maken. De inspectiekosten ontstaan tijdens gebruik. Dat heeft niets meer met de productie van doen. De oude masten zijn standaardprofielen die zo uit de wals komen, de verbindingen kan elke klusser maken en kosten dus niets.
@Frau Merkel | 17-09-21 | 12:24:
Ook vanaf de Eemshaven zijn deze windtrack masten geplaatst. Afschuwelijk gezicht, windmolen masten, windtrackmasten, landschap vernietiging is het.
eemshavenonline.nl/projecten/update-e...
@Frau Merkel | 17-09-21 | 12:48: Dat kan, maar zoals alle bestaande ontwerpen zal er op alle mogelijke punten verbeterd gaan worden, ook efficiency, onderhoud en duurzaamheid, zie nogmaals de ooit onbetaalbare en onbetrouwbare flatscreens. Bakelieten telefoons zijn ook een aardig voorbeeld.
@Frau Merkel | 17-09-21 | 12:24:
Leuke reactie. Dankjewel!.
Design for maintenance. Sommige B2C bedrijven doen dat dus niet zoals Apple. Iets stuk? Nieuwe kopen.
Tennet heeft aandelen wintrack, dus die worden er ook flink beter van.
Geeft niks. De burger heeft nog wel wat eurootjes over aan het einde van de maand.
Die zullen goed van pas komen bij alle triljarden kostende plannen die nu ter tafel liggen.
Elk jaar een stad ter grote van Utrecht aan "vluchtelingen" binnenhalen
en dan gaan zeuren dat het klimaatbeleid hier en daar een beetje gaat knellen.
Rot.op.
Nou, dat wordt dus zo'n oprolbaar noodzonnepaneel aanschaffen en in de tuin leggen als er weer eens schaarste of pieken zijn. Voor zolang dat nog wordt toegestaan tenminste.
En dan hoop je dat het overdag gebeurt en de zon schijnt.......
@Blonde Nel | 17-09-21 | 12:19: Zonnepanelen werken ook zonder directe zon.
@Blonde Nel | 17-09-21 | 12:19:
Koken is zonder stroom nog wel een mouw aan te passen, al gaan de buren dat niet leuk vinden als ik elke avond een vuurtje in de tuin stook. Maar goed, ik vind het ook niet leuk dat zij X66 stemmen.
@funda | 17-09-21 | 12:37: Dat klopt wel, maar stel je er niet teveel van voor. Het is nu bewolkt en het regent licht, mijn 14 panelen leveren nu 10% van hun max capaciteit. Beter dan niks, maar je kunt er geen huis op laten draaien.
@Jafco | 17-09-21 | 13:20: Ik heb een redelijk beeld, probeerde slechts even een feitje ter tafel te brengen. 'Zonnepanelen' is ook een stomme misnomer.
Greta Timmermans? Volgens mij vindt Greta Timmerfrans helemaal niet zo lief. Ze houdt niet zo van oude mannen met een bolle buik. Wat ze dan wel leuk vindt weet ik niet, maar zeker niet het Donald Trump type.
Vraag vooral 't Rijk om hulp, gaat vast goedkomen, lol, van wie waren de oude bestaande netten voorheen ook al weer, zucht.
Het GEB belde, ze willen hun net terug.
Ik zeg: iedere grote stad hun eigen kerncentrale. Dat houdt de lijntjes kort, en er komt geen rook uit.
En om alle NIMBY's gerust te stellen: misschien vinden mijn buren het aanzicht niks, maar als 't past mag ie best bij mij in de achtertuin.
Kan gewoon onder het stadhuis, opslag splijtmateriaal en kernafval onder de ambtswoning van de burgemeester. Zo is er goed toezicht en veiligheid voor iedereen. Win-win.
Waarom geen zonneparken op zee die ook als vliegvelden gebruikt kunnen worden?
Omdat: te duur, te complex, te gevaarlijk, te ver weg.
Ik heb het al een keer in detail uitgerekend voor mijn buurman, hoeveel kW ik kan trekken van het net met een standaard huisaansluiting van 3 x 25 A: 17 kW. Een waterkoker doet al 2 kW, een EV met een 70 kWh batterij die helemaal opgeladen moet worden trekt met 2 groepen 7 kW gedurende 10 uur). Het is winter, koud (te koud voor een lucht-lucht warmtepomp), donker en het waait niet. Dan heb ik een verwarming nodig van ca. 12 kW gedurende een paar uur. En hoe zit het met koken? Wassen? Licht (OK peanuts)? Gaat al niet.
Dit geldt voor mijn huis, de huizen van mijn buren, de hele straat. Dus niet alleen mag de netbeheerder mijn aansluiting gaan opwaarderen, ook die van mijn hele straat. Dit geldt dus ook voor de hele wijk... alles opgraven en meer/dikkere kabels leggen. Dat geldt dus niet alleen voor mijn wijk, ook het hele dorp. Einde van het verhaal is dat wat we in 100 aangelegd hebben moet subiet opgeschaald worden. Afgezien van de kosten (miljarden, dat ziet Cora wel zitten), door wie?
dat gaat allemaal niet gebeuren. bovendien zult u zelf moeten betalen en niet het elec bedrijf.
En daarom kun je bij "duizenden kilometers leiding" ook wel wat kanttekeningen plaatsen. Ik vermoed eerder honderdduizenden.
@MaarFeitelijk | 17-09-21 | 12:11: Zo moet ook iedere elektrische rijder de kosten gaan betalen van zijn aansluiting+ aanpassing van het net. En niet alleen dat eerste.
Zowat elk huishouden heeft perilex, wij in het buitengebied misschien wat verwend met 4 fasen en daarvan weer verschillende groepen.
Moeten daarom de boeren weg?
Electrische auto's kunnen hun vermogensopname ook regelen als je laadstation daar ondersteuning voor heeft, zo is het mogelijk bijvoorbeeld alleen 's nachts te laden, of het af te laten hangen van hoeveel je zonnepanelen aan 't produceren zijn. Enkele modellen auto's kunnen later ook weer terugleveren aan het net, al ondersteunen de meeste laadpunten dat nog niet...
@MaarFeitelijk | 17-09-21 | 12:11:
Hoe dan ook de burger betaalt. Is het niet direkt dan als belastingbetaler. Voor niets gaat alleen de zon op.
Denk dat dit zo'n 1000 miljardgaat kosten..... oh wacht,.!
@vermeubelmaker | 17-09-21 | 12:15:
Blijft het feit dat in de winter er gewoon niet vermogen is en je moet accepteren dat er dagen zijn dat je die auto niet kan gebruiken.
@Louter Leuter
Maarfetelijk is een reaguurder die iets plemt en dan verdergaat naar het volgende comment om iets te plempen, verspil daar geen energie aan. ( hoe toepasselijk )
@28 | 17-09-21 | 12:14: Denk zo maar dat dit 3 fase en een 0 is
Kwestie van alle elektrische auto’s verplichten stroom aan het net te leveren wanneer nodig. Smart grid heet dat.
@Nuchternederland | 17-09-21 | 12:13: In de wijk hebben sommige huizen drie fasen 3x25A en sommige 1x35A. We hebben ook maar een transformator huisje voor meer dan 200 woningen. Als dat aangepast moet worden moet er een trafo huisje bij met transformator plus een paar hoogspanning schakelaars met beveiliging. Op laagspannings niveau moet het gesplitst worden met extra koper de wijk in naar de huizen. Er moet een 10kV kabel van kilometers naar het verdeelstation, daar moeten aanpassingen gedaan worden uitbreiding van het 10kV gedeeltje met nieuwe schakelaars en beveiligingen. Misschien moet er wel een 150/10kV transformator bij er zijn meer wijken in het dorp.
En alles moet hoogspanning is godsgruwelijk duur plus de mensen die het aan kunnen sluiten hebben het al druk zat.
Het moet gewoon verplicht worden de zonnepanelen te bufferen via een accu-set. Stroom moet zoveel mogelijk zelf gebruikt worden.
Voor de rest veel dramaqueen in het bericht. Allerlei jankbedrijven willen weer gratis geld voor 'investeringen'als de elctrische auto van de eigenaar.
Stop met de ev-auto subsidie. Direct!
Jouw accu-set redt je voor... één uur? Een dag?
@Louter Leuter | 17-09-21 | 12:10: thuispanelen leveren helemaal niet zoveel dus die kun je makkelijk opslaan voor een dag zodat je 's avonds kunt gebruiken. Boilers zullen overdag moeten opwarmen wanneer er geneog vermogen is.
Waar komen die accu's eigenlijk vandaan, en wat kosten die?
Made in Holland, van grondstoffen uit je eigen dorp, kostend een eurootje of 100 per gezin?
Dan moeten we wel even wat extra grondstoffen gaan mijnen voor die accu's. Super groen die mijnbouw. En wanneer ze niet meer bruikbaar zijn verscheep je ze naar een land ver weg waar je er niks meer van ziet. Ik voel me al deugen als ik eraan denk.
Als test heb ik al een accusetje in huis, paneeltjes erop, windmolentje erop.
Die 2 mistige weken afgelopen winter, de lader moest er bij aan.
De molentjes in de Eemshaven staan ook voortdurend stil. Geen wind! Gelukkig liggen de dijken vol met zonnepanelen die dat opvangen. Oh wacht, t'is bewolkt.
kletsverhaal. er is praktisch altijd wind en de panelen doen het ook bij bewolkte hemel.
@MaarFeitelijk | 17-09-21 | 12:09:
Klets... Dunkelflaute is de term. Is redelijk windstil de laatste dagen in het VK...
Komt het door geen wind? Windmolens worden ook regelmatig uitgezet omdat het netwerk de levering niet aankan.
@MaarFeitelijk | 17-09-21 | 12:09: In de zeer zonnige mei 2020 leverden mijn panelen 212 kwh op. In januari 2021, toen het zwaar bewolkt was, leverden de panelen 19kwh op.
Wat nou kletsverhaal!
@MaarFeitelijk | 17-09-21 | 12:09:
Ik zie het toch! Ik woon aan de kust, vaak is het nagenoeg windstil.
@wijsvinger | 17-09-21 | 12:19: Eh, de zonnehoek van januari tot mei... mja.
Stel jezelf eens voor wat er gebeurt met het electriciteitsnetwerk wanneer half Nederland om 18 uur thuiskomt, de auto aan de laadpaal hangt, de tv aan zet en gaat koken op elektriciteit. Ik voorzie een rantsoenering door de regering van energie ergens de komende 10 jaar.
De auto zou 's nachts moeten opladen (dat gaat ook gebeuren, overdag wordt 10x zo duur), de tv gebruikt nauwelijks stroom en koken is nergens een probleem, dat wordt al zoveel gedaan.
Gelukkig hebben we Nordstream 2.
Hugo krijgt al een halfje van de gedachte aan deze vorm van controle. Misschien kunnen we met een QR codetje inchecken op de grid.
Ik voorzie dat het water waarin de aardappels en spaghetti gekookt is bewaard wordt en als het genoeg afgekoeld is dat de kinderen er dan mee gewassen worden voor het slapengaan.
Dit zeg ik dus al jaren. Iedereen gesubsidieerd over laten stappen op elektrisch rijden terwijl er helemaal geen middelen zijn om die stroom (groen) op te wekken is de omgekeerde wereld. Je moet natuurlijk beginnen bij de productie en distributie van (groene) stroom voordat je de consument het gaat laten gebruiken. Nu is ons netwerk binnenkort elke dag aan het einde van de middag overbelast omdat iedereen thuiskomt uit z’n werk en zijn auto in het stopcontact steekt, plus kolencentrales gaan overuren draaien om aan de vraag te voldoen en heb je netto dus nul CO2 winst.
maar dat doen we toch al, dat opwekken? Met al die windmolenparken?
Is dat niet voldoende dan?
De leidingen liggen goed gekoeld onder de grond, dus die branden heus niet door.
1000 % mee eens. Als beta ( Delft, elektrotechniek ) verbaas ik me continue over de onzin die de alpha en gamma opgeleiden uitkramen als ze het over het klimaat of de energietransitie hebben. Hier in het noorden is men helemaal bezeten van waterstof. Voorlopig zal elke kilo geproduceerde z.g groene waterstof betekenen dat elders electriciteit uit kolencentrales gebruikt moet worden. Het toppunt van deze idioterie was een plan van Vattenfall om bij Delfzijl een waterstof fabriek te bouwen die van wind en zonne-energie gebruik zou maken en vervolgens het waterstof te gebruiken in een centrale van Vattenfall. Project ging niet door omdat er niet genoeg subsidie gegeven werd. Waterstof is mooi mits de produktie hiervan alleen plaatsvindt als er overschot aan wind/zonne-energie is. Een ander stuitend voorbeeld van de klimaatgekte is de grootschalige inzet van bio massa centrales. 1kWh energie opgewekt met biomassa geeft meer CO2 dan diezelfde 1kWh uit steenkool! Maar kabouter Timmermans stelt simpel dat zonder biomassa centrales het Parijse klimaatakkoord niet gehaald gaat worden. En Samson ( Delft, technische natuurkunde) houdt zijn mond.
@neolib | 17-09-21 | 19:35: driepoot ipv 2 poot
Jah, het is sowieso nodig om flink uit te breiden.
En graag ook snel beginnen aan die kerncentrales,
want zon en wind levert veeeeel weinig op
en waterstof moet ook gemaakt worden met bij voorkeur niet-fossiele brandstof.
.
Maar waterstof is een inefficentie energie "bron",
want er treedt flink verlies op bij zowel het aanmaken was het verbruiken.
Dus electriciteit graag waar dat kan.
en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_econom....
De universiteit van Leuven ontwikkelt zonnepanelen die tevens waterstof genereren.
Met 20 panelen zou je probleemloos je huidig gasverbruik kunnen vervangen.
Windmolenparken in de zee zijn funest voor vliegende vissen.
Vooral als je een doormidden gehakte vis wil zien aankomen op je hoofd.
Overbevolking.
Overbevolking?? Ja dat kan dr ook nog wel bij...
Politici roepen van alles over de energietransitie zonder er verstand van te hebben. #verbazing
Met terugleveren aan het elektriciteitsnet zou jij je investering snel terug verdienen.
Maar als jij teruglevert krijg jij er minder geld voor dan wat jij zou betalen als je zou afnemen. Dus overdag terugleveren en 's nachts je Tesla opladen kost je nog steeds geld.
En als jij wilt terugleveren blijkt maar al te vaak dat het net net op dat moment geen behoefte heeft omdat ze net een Scandinavisch bos aan het opstoken zijn en dan willen ze jouw groene stroom niet eens en dan krijg je er niks voor en staan die zonnecellen voor de kat z'n kut stroom op te wekken.
Gelukkig heeft prof. dr. ing. Nijpels er wel verstand van, na 40 jaar studie en experimenteren.
@Nuchternederland | 17-09-21 | 12:17:
Die kan nog niet eens zijn eigen huis energie neutraal verwarmen. Met zijn 4 (vier!) HR ketels.
Iedereen die in de techniek werkt roept dit al tijden. Af en toe geloof ik gewoon echt dat de overheid dingen als woningbouw en energie met opzet in de soep laat lopen. Of is het gewoon een incompetent zooitje dat wel wil maar niet kan ? De vraag stellen is hem beantwoorden waarschijnlijk.
incompetent: ze kunnen helemaal niks
@Boeddha18 | 17-09-21 | 12:06:
Dat is het!
Als ze het met opzet doen dan zijn zijn ze echt kwaadaardig en dat geloof ik niet. Het is gewoon bittere incompetentie...
Bij de lagere overheden werken nog wat ingenieurs, die snappen t wel. Maar t beleid van van t Rijk, van de EU en internationale organisaties. En daar werken alleen maar mensen die zijn opgeleid in rechten, financien/economie, sociologie en communicatie. Kunnen niks, en daarom heel makkelijk te manipuleren met mooie/valse verhaaltjes. De enkele ingenieur/beta die t er wel nog uithoudt, is een ideoloogzeloot als Diederik Samsom.
@BBRDWR | 17-09-21 | 12:13: Hanlon's razor!
Ieder normaal mens zag dit aankomen. En nu?
Wegkijken en blijven schreeuwen dat we klimaat neutraal moeten gaan.
Meer laadpalen en warmtepompen.
Stop met reaguren!
Je belast het net teveel.
Daarom moeten we ook allemaal aan de CO2-bedelstaf. Mastercard & UN hebben al een trial lopen met een startup hoorde ik laatst, dat de creditcard stopt met werken als de inschatting is dat je CO2 quotum "op" is op basis van een analyse van je uitgaven. Uiteraard slechts een test, en vrijwillig natuurlijk.
www.mastercard.com/news/europe/sv-se/...
Ik denk toch dat geld maar decentraal moet worden, iets te makkelijk controle-mechanismen voor al die megalomane figuren aan de top.
One World Government
Geen zorgen, er is een plan. Meer paupers afsluiten.
Wat komt er na niet genoeg stroom, ruimte, zorg, gas, leerkrachten en huizen?
Uw rijtje moet beginnen met gezond verstand.
Volksopstand?
Méh vergeet het maar, al staat Rutte zelf nog je poeperatski aan te douwen,
Nederlanders zijn de kunst van het, Volksopstand met fakkels&hooivorken,
verleerd!!
@BrutusBosch | 17-09-21 | 12:03: Wil je een rijtje oorzaken?
Wat een metaal gaan we nodig hebben. Gelukkig hebben we Tata Steel in dit land.
Nog.
Laten we als Nederland vooral van het gas af gaan!
Onderstaand windpark waaraan voor de voorbereidende fase de Nederlandse belastingbetaler meebetaald zou energie opbrengen voor 2,1 miljoen Nederlandse huishoudens. Dikke vinger dus van Vattenfall (NUON)
Belgische BASF en Vattenfall hebben overeenstemming bereikt over de aankoop van 49.5% van Vattenfall’s windpark Hollandse Kust Zuid door BASF voor een bedrag van €0,3 miljard.
Verbeterpunt….
BASF is Duits en de stroom gaat naar een complex(BASF) in aanbouw in België.
www.basf.com/be/nl/media/news-release...
Kan iemand dat betaalmuur artikel even delen? Dank.
Gewoon een rantsoen van maximaal 5 kWh per woning per dag. Dan maak je maar de keuze tussen of je huis verwarmen of de volgende dag lopend naar je werk omdat je electrische auto-accu leeg is. Of de brandstofauto van je buurman proberen te lenen.
5kwh? ik zat al te overwegen een dieselkachel aan te schaffen om de stijgende gasprijzen het hoofd te bieden, maar met zo'n rantsoen zet ik ook wel een aggregaat in de achtertuin...
Stroombonnen.
Maar, hoe kan je zoiets afdwingen ? Hadden we maar een slim metertje of zo.
Maximaal 5 kWh per dag? Daar sta je dan met je 100 kWh Tesla voor de deur. Dat wordt elders snelladen voor de hoofdprijs! Ik zie een verdienmodel.
Ik heb mijn eigen rantsoen straks in de accu aan de muur hangen, vol gedruppeld met stroom van mijn dak. Ik regel het zelf wel, zoals met alles
Er zijn genoeg zwervers die hun electriciteitsrantsoen inruilen voor wat halve liters. Of je kidnapped ze om in je kelder verplicht in hamsterwielen te rennen. Dynamo aansluiten en presto.
@H. Caulfield | 17-09-21 | 12:57: Dat werkt niet daar moet meer energie in aan voedsel dan er uit komt.
Er is te weinig koper op de wereld om de elektrische dromen om te zetten, te weinig zeldzame metalen en de elektriciteitsproductie is veel en veel te weinig. De VOLLEDIGE huidige elektriciteitsproductie ter wereld is te weinig om 1 van de 5 grootste industrielanden volledig te elektrificeren. Tot zover de groene droom. De bezuinigingen op de GGZ worden steeds duidelijker merkbaar.
Wie heeft het over koper? Er zijn wel meer metalen die prima elektrische stroom geleiden, de een wat beter dan de andere .
@Bakkeleures | 17-09-21 | 12:14: Klopt, in de VS doen ze bijna alles met aluminum leidingen; ze moeten wel iets van 2 keer zo dik zijn, maar dat past prima bij die amerikaanse mentaliteit.
Klopt. Ik heb zo'n vergelijk uit Engeland:
"In 2019 Richard Herrington, the Natural History Museum’s head of earth sciences, wrote to the Committee on Climate Change pointing out that to meet UK electric car targets will require the entire planet’s production of neodymium, three quarters of its lithium output and 12 per cent of its copper production, not to mention a 20 per cent increase in UK electricity generation."
@Met_baard | 17-09-21 | 12:22:
Vaak wordt ook nog vergeten dat niet alleen het bestaande elektriciteitsverbruik "groen" moet worden, maar ook verwarming, het koken, douchen (bad mag dan niet meer), mobiliteit en in ieder geval een deel van de industriële productie. Voeg daarbij de (onmogelijkheid) van opslag toe (zomer productie en in de winter consumptie - en nee op het zuidelijk halfrond is weinig landmassa).De clusterfu*k is compleet.
@Louter Leuter | 17-09-21 | 12:36: Ik ga iedere dag in bad, heerlijk.
En 's ochtends douche ik mij wakker.
Tijd om verslimming van apparaten en het elektriciteitsnet te verplichten: zie bijv. www.evconsult.nl/slim-laden-essentiee...
Zet er ook meteen een coronaprik bij, voor de zekerheid.
@dihydrogenmonoxide | 17-09-21 | 12:04: ? Wat heeft de uitrol van een Smart Grid met corona te maken?
@McStuiver | 17-09-21 | 12:16: Niets, maar wel met 5G.
Volgens mijn vriendin dan hè.
Onzin allemaal. Ik las laatst een artikel over een telefoon die op 3 meter afstand van de lader, zonder kabeltje kan worden opgeladen.
We hebben helemaal geen kabels en trafohuisjes meer nodig. We hebben denkers nodig. Electriciteit vervoerd door kabels bestaat nog steeds. Terwijl we van de stoomlocomotief al lang afscheid hebben genomen.
Ik heb een abonnement bij Jomanda afgesloten. Ze straalt al mijn batterijen in.
Ha ha succes, zodra de alpha’s gaan bepalen hoe moet gaan de bèta’s allemaal kunsthistorie studeren.
Joh, dat gaan al die aluhoedjes niet trekken.
Aanstelleritis electrosmogii is een volksziekte aan het worden.
En meer eenhoorns, en elfjes.
Weet niet hoe lang mijn radiokies het uit houdt met al die Tesla bollen in huis.
Gewoon meer vieze stinkbomen omhakken en verbranden in biomassa ovens. Levert meer elektriciteit op en zo redden we ook nog het klimaat.
Hier heb je een Snickers....
De dieren in het bos wat er niet meer is zijn niet zo blij.
Daarom: Waterstof
En hoe maak je die dan?
@Louter Leuter | 17-09-21 | 11:57:
Uit water.
@2voor12 | 17-09-21 | 12:01: Met stroom. Die je niet hebt. En verliezen van 50%+ die je wel hebt.
Met windparken offshore
Geproduceerd met stroom .... die er niet is.
@marcoplarco | 17-09-21 | 12:03: Er zijn nu al technieken die het rendement tot boven de 80% laten stijgen en dan kun je op zee, ver uit de kust, met veel wind veel waterstof maken en die in de pijpleidingen stoppen waar nu nog aardgas doorheen stroomt. De infrastructuur ligt er al en waterstof is zeer veilig te transporteren en op te slaan, ook voor 's nachts als het niet waait.
@marcoplarco | 17-09-21 | 12:03:
Is meer dan 50%. Eerder 66%, oftewel je moet 3 keer zoveel windparken aanleggen om de capaciteit van één huidig park op te slaan. Daarnaast heb je nog een park nodig, want als je voor het gebruik produceert kan je niet opslaan. Kan geen schip meer varen op de Noordzee, geen dolfijn meer zwemmen door het lawaai, en alle trekvogels zijn dan ook verdwenen.
Verkopen ze hun aandeel in de netwerken in het buitenland toch even, kunnen ze daarmee weer eens een keer investeren in eigen land.
Maar gaan ze dit berichten op het NOS-journaal? Nee? Doorgaan met subsidiëren van dingen die niet haalbaar zijn.
lees: het verplaatsen van de geldstromen
Echt! Elk normaal denkend mens zag fit aankomen.... alleen onze leiders en Franske zagen geen problemen.
Franske verdient een hoop geld met utopia verhalen.
We KuNnEn NiEt WaChTeN mEt KlImAaTacTiE!!!!!!! Oh, toch wel, het stroomnet kan het niet aan. Toch nog even kolen stoken. Is ook goedkoper.
We produceren nog geen 5% van onze elektrische energie met wind of zon maar milieufreaks doen wel alsof het al zo is en schaffen en masse energieslurpende elektrische apparaten aan die dus zorgen voor een grotere uitstoot van CO2 en andere rommel. Die lui snappen dus niet dat juist zij het klimaat nog verder naar de klote helpen.
We zijn toch al de apartheit in gerommeld, dus tijd om iedereen die voor deze ondoordachte transitie is, op een apart netwerk te zetten met alleen wind- en zonneenergie. Mag zelfs de helft goedkoper. Eens kijken hoe lang ze het volhouden
Gelukkig kunnen we altijd nog bruine (bruinkool) energie uit Duitsland importeren…
Zelfvoorzienend wonen gaat nog eens een dingetje worden...
Gelukkig stijgen de energietarieven explosief, zodat de groene droom bekostigd kan worden.
Zo voorspel dit.
Geld geleidt niet. Zonder materiaal en techneuten, en met ambtelijke molens zo traag als dikke stront wordt dit niet zomaar opgelost. En wanneer het netwerk geregeld is, dan staan er nog steeds geen kerncentrlaes om een stabiele voeding te geven.
@marcoplarco | 17-09-21 | 11:54: Munten geleiden. Zeker de 1, 2 en 5 Eurocent munten, die zijn van messing.
@Koning Willy | 17-09-21 | 11:56: het gekke is, de 5 cent munt, die nog het meest lijkt op het hebben van veel koper, is magnetisch, maar alle munten daarna niet (10c, 20c, 50c, 1e, 2e)
REAGEER OOK