Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - ECB wil van het gas af

De ECB kan nooit terug naar een gedegen monetair beleid; de geldprinters zullen brrrr brrrr moeten blijven doen.

Afgelopen donderdag gaf de ECB een persconferentie over het door haar te voeren beleid. De vraag was of de ECB zou beslissen om het tempo van de opkopen (simpel gezegd: geld printen en daarmee staatsobligaties kopen) zou verminderen. Deze zogenaamde taper is waar het echt om ging voor de marktvorsers en zij werden in ieder geval niet verrast; er komt een kleine taper, alhoewel Lagarde het geen taper vindt maar een recalibration. Yeah right. Het geeft in ieder geval goed aan wat de ECB al jaren probeert te doen: het piramidespel zo lang mogelijk rekken.

Hoe rekt de ECB (en met haar de andere centrale banken)? Toen na de kredietcrisis de eurocrisis losbarstte, moest de ECB ingrijpen door de geldprinter te laten draaien. Iets wat voor de kredietcrisis als een doodzonde werd gezien. Gezien de urgentie (de financiële wereld stond in vuur en vlam en de euro stond op omvallen) werd het onorthodoxe monetaire beleid verwelkomd. Na een tijdje echter kwamen er steeds meer morrende experts; zij vonden dat het tijd was om de monetaire steun af te bouwen. Om deze groep enigszins in toom te houden, kwam de ECB met beloftes over toekomstig dichtdraaien van de monetaire kraan.

De liquiditeitsjunkies kregen daardoor hun zin: ruim monetair beleid voor de nabije toekomst, terwijl de haviken (zo worden de experts genoemd die een zeer conservatief monetair beleid willen) hun zin in het vooruitzicht kregen. Everybody happy, just a timing difference.

brrrr brrrr

De haviken hadden en hebben wel een punt, want slap monetair beleid kan tot het wegebben van vertrouwen in de munt leiden en gezien vertrouwen te voet komt en te paard gaat, heeft de ECB een hele kluif aan het managen van de divergerende belangen en meningen. Woorden doen er dus toe. Dit gaat zelfs zo ver dat bepaalde termen die in de centrale bank persberichten staan worden geteld en vergeleken met vorige berichten, om zo de “verborgen” boodschap te kunnen ontcijferen.

Maar alle boodschappen kunnen zo de prullenbak in want de ECB kan niet terug. Toen de ECB enkele jaren terug het opkoopprogramma limiteerde tot doorrollen (dus de gelden die vrijkwamen doordat een deel van de opgekochte obligaties werden afgelost, werden weer gebruikt om obligaties te kopen, maar er werd dus geen “nieuw geld” meer gebruikt om staatsobligaties op te kopen), ging men ervan uit dat de ECB daarna het programma zou terugschroeven; dus de totale hoeveelheid opgekochte obligaties op de ECB balans zou dan gaan krimpen. Echter, eind 2019 (nog voor Corona) werden de persen alweer aangezet! Dit terwijl de economie er nog OK voorstond.

Het gaf aan dat er achter de schermen genoeg rommelde en dat een weg terug naar een normaal monetair beleid niet meer tot de mogelijkheden behoorde. Gelukkig kwam Corona, waardoor de ECB helemaal kon uitpakken zonder dat de haviken daar bezwaar tegen maakten (het was crisis!).

Nu loopt de economie (niet op alle cilinders overigens) en vinden de haviken dus dat de ECB een stap terug moet zetten, maar de ECB krijgt ook signalen dat als ze dit zou doen, het hele riedeltje in elkaar zou kunnen storten. Dus wederom de balanceer-act van de ECB. Nu is het “recalibration” (Lagarde maakte een verwijzing naar Thatcher: “this lady is not for tapering” waarmee de haviken en de liquiditeitsjunkies hun eigen cognitieve dissonantie konden voeden; Thatcher voor de haviken en no taper voor de anderen). Verder is alles “flexibel” en is de ECB wel “data driven” maar geen ”slave to data”. Nogmaals, allemaal uitspraken om beide kampen zoet te houden.

Maar voor de realisten is het nu toch wel overduidelijk: de ECB kan nooit terug naar een gedegen monetair beleid; de geldprinters zullen brrrr brrrr moeten blijven doen. De beslissing van donderdag is dus gewoon blabla voor de bühne. Weliswaar worden overheden aangespoord om flink fiscaal te stimuleren (verlicht wat druk van de ECB), maar de persen zullen weer aan moeten in de nabije toekomst. Vraag is alleen welk excuus de ECB dan gaat gebruiken. De Green New Deal? Corona delta/ypsilon etc? Want zonder excuus, ziet iedereen dat de ECB geen kleren aan heeft.    

Reaguursels

Inloggen

Binnenkort firesales eeuwigdurende 0,01% couponobligaties a pari verkrijgbaar aan het ECB loket. Niks geen doorrollen meer. De pensioenen zijn gered. Dit feest overtreft alle tijden. Jippie!

squadra | 13-09-21 | 12:45

Zorg als de sodemieter dat je geld in vastgoed zit en niet op een spaarrekening. Gierende inflatie lang overtijd.

Tisnietanders | 13-09-21 | 11:59

Moet je eens nagaan hoe snel Nederland al economisch in elkaar gedonderd is.
Hadden we in het vorige eeuw eigen fabrikanten van auto's, treinen, schepen en treinen, en hadden we een sterke economie met veel voorspoed. Nu is alles verkocht voor een snelle centje. En moeten we importeren.
De laatste pijlers als landbouw en visserij moeten ook nog kapot, samen met bloemenkwekers, zodat ook daar geen cent meer uit voortkomt.
Half Europa krijgt gratis geld om de economie maar aan de draai te houden, en Frankrijk + Duitsland zijn uit op onze rijk gevulde pensioenpotten. Zodra dat door de EU wordt overgenomen, zijn we als land helemaal leeggevreten en kunnen we net zo goed aan de bedelstaf.

tis_wat | 13-09-21 | 08:52 | 4

We verkopen geen vliegtuigen en auto’s, maar wel veel onderdelen. ASML heeft een monopolie op chipmachines, de wereld kijkt met jaloezie. Mijn probleem is dat wij de klinkende munt die het oplevert moeten afstaan aan andere landen.

mok | 13-09-21 | 09:15

Vroeger maakten we ook nog onze eigen wetten. Tegenwoordig gelden de EU wetten boven de NL wetten. Dit land is zoveel anders geworden dan 100 jaar geleden, dat Nederland eigenlijk een andere naam moet krijgen uit RESPECT voor de oude Nederlanders.

helodia | 13-09-21 | 11:30
▼ 1 antwoord verborgen

Het in theorie stinkend rijke oliestaatje Venezuela is door hyperinflatie helemaal kapot gegaan. Je kunt niet eindeloos meer geld uitgeven dan je verdient.
Door de huidige crisis liggen ook andere sectoren op hun gat. Miljoenen Venezolanen zijn hun land ontvlucht.
Links beleid = achterlijkheid.

En de EU wil hier dus dezelfde ellende creëren.

Dandruff | 13-09-21 | 05:48 | 1

@Dandruff.
' de EU wil hier dus dezelfde ellende'
Ze zijn hard op weg.

jufrouw theelepeltje | 13-09-21 | 08:02

Als de ECB geld drukt dan is dat voordelig voor degene die dat als eerste in handen krijgt, en de daaropvolgende prijsinflatie is voor iedereen.
Ik zou er minder moeite mee hebben als niet alleen de Italiaanse staatsschuld gesteund wordt maar ook de Nederlandse staatsschuld, met een eerlijke verdeelsleutel.

DutchLion33 | 13-09-21 | 03:02 | 2

Eerlijkheid telt niet voor de ECB en de EU. De Italiaanse staatsschuld mag dan wel veel groter zijn dan de Nederlandse, Nederlanders hebben samen veel meer private schulden (met name hypotheken) dan de Italianen. Maar no way dat de EU iets aan een dergelijke ongelijkheid zal doen. Als Nederlander betaal je dus hypotheekrente én je betaalt voor de Italiaanse staatsschuld, hetzij via de belastingen, hetzij via de inflatie.

Allemaal omdat het politieke project genaamd euro niet mag falen. Dat wordt nog lachen wanneer er hyperinflatie ontstaat (en de voortekenen zijn daar, zie grondstoffenprijzen). Banken die een gigaverlies maken op hypotheken die niets meer waard zijn, een brood voor twintig euro. Als er al brood in de winkel ligt, want we hebben straks tien miljard monden die moeten worden gevoed.

Intussen In Nederland: een diep verdeelde samenleving, een disfunctionerende democratie, rechters die het beleid bepalen en volksvertegenwoordigers van politieke tegenstanders veroordelen, migrantengemeenschappen in grote steden die in wezen een onbenoemde doch reeds vrijuit plunderende bezettingsmacht vormen, een handhavingsapparaat dat slechts medium-sized brandjes kan blussen naast geautomatiseerd automobilisten flitsen, en een leger zonder voorraden dat de weg niet eens op mag.

Ja, dat wordt nog lachen in dit gave land.

Professor Superhirn | 13-09-21 | 06:14

@Professor Superhirn | 13-09-21 | 06:14: inflatie of rentevoet?

van Oeffelen | 13-09-21 | 09:38

Tot dat Evergrande omvalt, dan gaan de geldpersen echt overuren draaien

iklustgeenbier | 13-09-21 | 02:50

De euro en de EU is een zegen voor de klaplopers en schulden makers. Voor de spaarzame en hardwerkende burger een ramp.

Mart6037 | 13-09-21 | 00:31

Beste Alexander, zou jij voor bijvoorbeeld de volgende Geldblog een overzichtje kunnen maken van de prijsstijgingen van een lijst goederen? (Voeding, transport, huisvesting etc.)
Volgens de ECB is er de afgelopen 20 jaar namelijk vrijwel geen inflatie geweest en daarom mag er in de toekomst best een hogere inflatie komen dan de altijd nagestreefde 2%. (Alweer een nieuwe spelregel afgekondigd tijdens de wedstrijd, door een zuidelijke ‘bankier’.) Ik ben namelijk van mening dat vrijwel alles dat je in het dagelijks leven nodig hebt m.u.v. electronica nu waarschijnlijk meer dan 49% (1,02 tot de macht 20) duurder is dan 20 jaar geleden. Lagarde en haar voorgangers leven op de pof ‘zuidelijk temperamentvolle wijze’ en willen de opgebouwde schulden straks graag in het niets laten verdwijnen met inflatie ‘op knoflookniveau’. Bye bye Nederlands spaargeld/pensioenen (verplicht door DNB) belegd in ‘veilige’ staatsobligaties...

Rien ne va plus!

benjeallanggek | 12-09-21 | 23:59 | 3

CBS zegt ook dat we een lage inflatie hebben. Op basis van Chinese schoenveters? Mulligen, knot en Rutte, met hen ben je nat voor je er erg in hebt

Mart6037 | 13-09-21 | 00:29

....... het geld is niet meer van u

Huftert | 13-09-21 | 06:40

Het wordt een grote zeperd en dan mega onrust binnen alle parallelle samenlevingen in Nederland die we nooit wilden zien die elkaar te lijf gaan want de andere is er schuldig aan.

Straks: meer tijd voor het gezin. Als je dat nog hebt natuurlijk tegen die tijd.

Nichtsneues | 12-09-21 | 23:40 | 1

Klopt, alleen beseffen heel veel mensen dit nog niet, maar de omslag kan heel hard gaan!
We hoeven alleen maar exact een eeuw terug te kijken, en alles wordt je duidelijk. Hele enge tijden staan ons allen nog te wachten.

tis_wat | 13-09-21 | 08:45

Het lijkt mij dat die opkopen heimelijk een politiek middel zijn om de Eurolanden voor altijd aan elkaar te knopen; alle landen staan naar rato aan de lat voor de schulden van de ECB, en de ECB koopt al jaren staatsobligaties van alle EU-landen op. Het is wachten op het moment dat er zoveel obligaties van alle landen zijn opgekocht dat alle landen aan de lat staan voor de schulden van alle landen, waardoor feitelijk de transferunie/monetaire unie een feit is.

Harry.Langezwaal | 12-09-21 | 23:21 | 1

Tsja, maar dat luistert wel nauw. Want uiteindelijk kan je de landen ook zo stevig aan elkaar knopen dat het verstikkend gaat werken, de knopen los moeten, en de euro in elkaar stort.
De ongewilde bijvangst van gratis geld merken we ook in het dagelijks leven, de waanzinnig gestegen huizenprijzen. Het volk begint al te morren, en het einde van deze en andere bubbels, is nog niet in zicht!

Het brein erachter | 12-09-21 | 23:42

De laatste zin: Want zonder excuus, ziet iedereen dat de ECB geen kleren aan heeft.

Als het hele verhaal van de euro instort omdat de geldpers wordt stopgezet, dan is dat toch een reden om hem an te laten staan? Daar heb je geen crisis voor nodig om hem aan te laten staan dan, toch?

Barre_de_k | 12-09-21 | 23:19 | 1

Weimar 2.0 bedoel je dus. Niet een echt intelligente oplossing gezien de geschiedenis.

RRMerlin | 13-09-21 | 09:58

Lagarde is even erg als die idiote loodgieter Mario Draghi. Incompetent en kortzichtig.
Om hen te slim af te zijn ga ik alle inktvissen opkopen.
Dan hebben ze geen inkt meer om briefjes te drukken.

Nonkel Frituur | 12-09-21 | 23:18 | 1

En de calamaris kun je dan in je frietpot gooien

likmegaties | 13-09-21 | 04:49

Zolang de markt het vertrouwen houdt op de lange termijn is er niks aan de hand.

Schemerlamp | 12-09-21 | 23:18

Gewoon zomaar een leuke song uit de Veronica Top 40. Happy music uit 1968. De plaat kwam binnen op 23 november 1968, bleef zeven weken in de Top 40. De hoogste positie was 25. Voor de liefhebbers, met name die van de 192 meter in de middengolf.

Leapy Lee - Little Arrows
www.youtube.com/watch?v=QQHuAX5h5XA

hoogstetijd | 12-09-21 | 22:49 | 1

Kan 'm nog bijna helemaal meezingen.

Koning BongoBongo | 13-09-21 | 07:31

Gelukkig mijn spaargeld weer eens uitgegeven.

frank87 | 12-09-21 | 22:45

Grote vraag is of het verstandig is om af en toe je spaarrekening af te toppen met extra hypotheek aflossing?

Gaat niet echt lekker met de financiele positie van mijn werkgever.
Stel dat het misgaat en ik op straat kom te staan en uiteindelijk in de bijstand kom als ik geen nieuwe baan vind (ben 55+). Hoe gaat deze om met eigen woningbezit?

Betaal nu zeer weinig aan de bank (<300 pm) en respecteert de bijstand maandelijkse woonlasten of kijken ze naar woningwaarde. Schuld aan de bank is momenteel 40% van de WOZ waarde. WOZ waarde is krankzinnig gestegen en huur aflossingsvrij van de bank, top af en toe wel de spaarrekening af om het bedrag nog lager te krijgen.

CarelJan7937 | 12-09-21 | 22:45 | 3

Laat die hypotheek voor wat het is, door de inflatie gaat die steeds minder zwaar wegen op je budget. Bovendien: het geld wat je er in stopt om af te lossen kun je niet meer laten groeien.
Koop van je spaargeld iets wat de overheid niet kan bijdrukken.
Goud, zilver, Bitcoin.
Op je Bitcoin kun je zelfs 5% rendement per jaar maken als je het uitleent.
Hoe slechter het gaat met het financiële systeem, hoe meer jouw vermogen groeit.
Uiteindelijk is het misschien wel genoeg om je huis ineens af te lossen en een mooie aanvulling op je pensioen (of wat daar tegen die tijd van over is).

T. Rammel(l)an(d)t | 12-09-21 | 23:01

@Crusher | 12-09-21 | 22:52:
50.000 overwaarde ga ik wel dik overheen. Dat wordt dus vakkenvuller of schuld opbouwen bij de gemeente.

CarelJan7937 | 12-09-21 | 23:19

Bestuur ECB kan niet strafrechterlijk vervolgd worden, staat in hun voorwaarden, anders kwam er niemand n.l.

Uw Verzekeringsadvis | 12-09-21 | 22:44 | 1

Een strafblad stopt ook geen benoemingen.

RRMerlin | 13-09-21 | 10:06

Op school had ik geleerd dat als de geldpers gaat draaien krijg je hele grote inflatie. Ik heb het van dichtbij meegemaakt toen met Suriname na de staatsgreep. en 8 December moorden draaide iedereen de geldkraan dicht en werden de geldpersen aangezet. De Surinaamse gulden daalde toen 1000 keer. Dus ik begrijp er helemaal niets van dat Lagarde het wel kan doen, en dan blijven doen. Dus daarvan gaan de Zeuro landen Griekenland, Italië en Spanje betaald worden, gratis geld van de geldpers. En wij krijgen 0% rente voor ons spaargeld. Zo oneerlijk allemaal. Maar m'n kids hebben allemaal een eigen huis, dus die stijgen als een raket in waarde nu. Zij blij.

VolgendjaarkrygikAOW | 12-09-21 | 22:41 | 1

Huisbezit zal de komende decennia onmogelijk gemaakt worden. Het wordt zo duur om een huis te bezitten dat het grootste deel van de bevolking moet huren.
Nu een warmtepompinstallatie, dan wat extra belasting op de waarde, dan flnke extra belastingen op overwaarde, dan zonnepanelen en milieubelasting, alles onder het mom van sociaal beleid en het klimaat.
Prins Bril en zijn makkers krijgen de huizen in handen en wij zullen huren.
Auto's hoef je straks ook niet meer te bezitten, dat wordt zo zwaar belast dat je via een abonnement een electrsche auto kunt gebruiken wanneer nodig.
You vill own nothing and be happy.
You will eat ze bugs.

DezeNicknameBestaat | 13-09-21 | 07:53

Stel: ik ben een overheid met macht over het geld.
Dan print ik meer geld bij om er zelf meer van te hebben.
Door de grotere hoeveelheid geld wordt alles minder waard (er is meer geld per goederen hoeveelheid).
Dit noemen we inflatie opdat niemand het snapt.
Uiteindelijk hebben we dan als overheidsgroep heel erg veel geld en alhoewel het wat minder waard is heeft de rest er niets bijgekregen. Dus hebben wij meer geld en meer macht. Daar gaat het om.
Dan kunnen we ook nog allerlei belastingen verzinnen om mensen nog minder waarde te laten houden. Bijvoorbeeld over alles waarover ze al belasting betaald hebben zoals een huis of erfenis.
Het uiteindelijke doel is dat alle geld en macht bij de overheid komt te liggen.

Rest In Privacy | 12-09-21 | 22:12 | 1

Voordat we gaan bijdrukken gaan we eerst ook nog lenen en uitgeven. Zodat na het drukken de overheid ook een relatief veel kleinere schuld heeft tgv de inflatie.

kortebroek | 13-09-21 | 09:14

Is die hele QR-code misschien gewoon een test om te kijken hoeveel procent van de mensen hun mobiel kan gebruiken voor digitale betalingen? Dan voeren ze binnenkort hun eigen cryptomunt in, hebben ze op de seconde nauwkeurig inzicht in waar welke bedragen geparkeerd staan en kunnen ze blijven rommelen wat ze willen zonder ooit nog een bank te hoeven redden.

Watching the Wheels | 12-09-21 | 22:07 | 2

Dit is precies wat deze journalist denkt:
odysee.com/@LongXXvids:c/Ernst-Wolf-s...

Hetzelfde zal gebeuren met de coronapas. Het is een bewijs van gezondheid, maar waarom zou iemand met corona niet in het stadion mogen, maar iemand met psychische problemen wel?
Het is wachten tot een psychisch ziek persoon een slachting aanricht, en we zullen er zelf om vragen.
Psychisch ziek is een rekbaar begrip en op die manier kan iedereen uitgesloten worden van de samenleving.
Dokters en wetenschappers die de vaccinaties niet vertrouwen en te hoog van de toren blazen worden nu bijv. al gewaarschuwd door hun banken dat ze hun rekening wel eens zouden kunnen verliezen.
Straks wordt dat veel simpeler, want zo'n dokter of wetenschapper is natuurlijk duidelijk 'psychisch niet in orde'.

DezeNicknameBestaat | 13-09-21 | 08:01

@DezeNicknameBestaat | 13-09-21 | 08:01:
Men verbaast zich hoe ooit Hilter aan de macht kwam en allerlei rare regels werden doorgevoerd. (heel simpel: men liet het gebeuren, want bang voor eigen hachje).
En dat dat noooit meer zou mogen gebeuren. Hopelijk hoeven we wat over 10-15 jaar niet nog eens zeggen over de huidige politiek.

PisFinger | 13-09-21 | 12:01

"Een bedrijf dat niets anders voortbrengt dan geld is een armzalig soort bedrijf." Henry Ford

Schriever | 12-09-21 | 22:02

En als gevolg moet de rente laag gehouden worden en indirect de huizenmarkten in verschillende landen compleet oververhit. In Polen en Duitsland stijgen de prijzen zowat net zo hard als hier. Maar daar hoor je dan niemand over bij zo'n protest.

Zuigen kreng ! | 12-09-21 | 21:54 | 5

Precies ..... geld is gtaris.... banken willen het niet meer ....... dan gaat men huizen kopen. ... Het is een politiek probleem dat men nergens anders meer naartoe kan met het geld.

Ervaringsdeskundige | 12-09-21 | 22:16

@T. Rammel(l)an(d)t | 12-09-21 | 22:05: Ze protesteren in 020 tegen de gemeente 020 die hebben de voorraad betaalbare woningen weg gegeven aan u weet wel wie. Maar dat kwartje is nog blijkbaar nog niet gevallen.

Uw Verzekeringsadvis | 12-09-21 | 22:45

@Uw Verzekeringsadvis | 12-09-21 | 22:45: Deels. Maar vergeet ook niet de hoeveelheid hoog opgeleide expats die naar A'dam en Eindhoven getrokken zijn de laatste jaren. Door die 30-procent regel kunnen ze een stuk meer spenderen en die duwen de prijzen dus nog verder omhoog. Dat plus een al 30 jaar overbezette sociale woningmarkt. En dan helpen die asielzoekers ook niet mee natuurlijk. Maar ze zijn niet de voornaamste reden. Dat is gewoon (Europees) wanbeleid.

Zuigen kreng ! | 13-09-21 | 11:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Elk nadeel hep z'n voordeel; dondert het hele systeem in elkaar.....
einde asielinstroom.

meneer Q | 12-09-21 | 21:41 | 2

Beter niet te vroeg juichen,u zult de beschikbare resources alleen maar even moeten delen met de reeds aanwezige eisers.

D-Fens_1963 | 12-09-21 | 21:50

@D-Fens_1963 | 12-09-21 | 21:50: Nee hoor. Nadat de sprinkhanen ons hebben kaalgevreten trekken ze weer verder. Of terug naar geboorteland waar ze een tweede huis hebben.

Toos Bevergeil | 12-09-21 | 22:42

The Green Deal is geen doordacht beleid maar gehaast de welvaart weggooien. Niks ratio en ROI. Het is alleen alle geld geven aan de nieuwe religie. En Timmerfrans wil graag de grote voorganger zijn. En wat de Euro, Dollar enz. betreft: De legaliseerde diefstal van ongeremd bijdrukken kan alleen maar blijven doorgaan zolang er geen alternatief is. Daarom wordt ook her en der gekeken om de cryptomunten te verbieden.

kortebroek | 12-09-21 | 21:27 | 2

Kan die man ondertussen geen tuintje op zijn buik krijgen. Met zoveel vetzucht hoop je toch dat zijn rikketik snel de zaken opgeeft.

de SENSEI | 12-09-21 | 21:56

Geen doordacht beleid? De Green New Deal?
Het is extreem goed doordacht en zat al decennia in de pijplijn.
Het zal totaal niets doen voor 'het klimaat', er zal geen rivier schoner door worden (batterij industrie is extreem vervuilend en chemisch) maar het zal de overheid en grote corporaties voor eeuwig verstrengelen en ongelimiteerde macht geven. Precies zoals gepland.

DezeNicknameBestaat | 13-09-21 | 08:07

Staan die pallets met duizend miljard euro die Frans Timmermans wil uitgeven om het klimaat te redden al ergens klaar in het magazijn? Of moeten we die zelf drukken?

Leptob | 12-09-21 | 21:24

Is het stamcafé al open? Ik moet bekennen dat ik de blogs van Sassen niet meer lees, omdat ik dan echt niet meer slaap.

kapoerewiet | 12-09-21 | 21:22 | 2

U kunt voor de deur gaan liggen.

BrutusBosch | 12-09-21 | 21:34

Nu nog zonder vaccinatiebewijs.

Wattman | 12-09-21 | 21:35

Het instorten kan nog 100 jaar op zich laten wachten. Of morgen. Niemand die het weet. Net als bij lawines.

Ik denk dat ecb gelijk heeft. Fuck alles en dan de zondvloed. We zien wel. Steken nog een sigaretje op. Nederland gaat er in mee. Wat zou het.

Die lui hebben toch allemaal geen kinderen. Merkel. Rutte. Enz enz.

Beetje joi de vivre jongens!

Knufter | 12-09-21 | 21:14 | 2

Natuurlijk zijn er mensen die het weten, en daar miljarden mee verdienen.
Toen onze MP roep dat de financiële crisis aan Nederland voorbij zou gaan maakte op dezelfde dag een Nederlandse bank geheime doorstart. Je maakt mij niet wijs dat onze overheid een failliete bank overneemt zonder dat de MP er iets van weet.

W_F | 12-09-21 | 21:34

Geen kinderen, daar zeg je zoiets Knufter. Da's toch een beetje zoals een kinderloze verloskundige die zegt dat de pijn van een bevalling wel meevalt.

MickeyGouda | 12-09-21 | 21:43

Dat geld printen en ongebreideld de markt instorten zie ik al jaren gebeuren.

Alleen gaat het netto besteedbaar inkomen van het gemiddelde Nederlandse gezin al jaren op rij gestaag naar beneden.

Tijd voor een Italië aan de Noordzee?

Wijze uit het Oosten | 12-09-21 | 21:05

Onze rijkdom drijft op verzonnen geld. Gewoon printen en uitgeven, geen haan die kraait, the show must go on. Staatsschulden worden steeds ongeloofwaardiger. Kwantitatieve verrijking is pure monetaire financiering met de bank als witwascentrale.

Als een arme man in een derdewereldland in hetzelfde tempo geld mocht verzinnen, had zijn hele dorp te eten.

Feynman | 12-09-21 | 21:04 | 2

In dat dorp in een derdewereldland hebben ze hyperinflatie.

Wattman | 12-09-21 | 21:08

Geld wordt niet bijgedrukt maar via hypotheken in de markt gebracht. Daarmee wordt het indirect schuld op arbeid want er is een garantstelling tot de hypotheek niet meer kan worden afbetaald. Een direct gevolg is de stijgende woningprijs, minder besteedbaar inkomen en de geldontwaarding. Spaarders worden gedwongen te beleggen in onroerend goed of aandelen. De aandelenmarkt komt daarmee los van de reële economie. Zie hier de economische puinhoop en armoedeval. In Japan houden ze dit spel al jaren zo vol. Lastig voorspelbaar wanneer het mis gaat, maar dat het mis gaat is een voldongen feit.

gepast_betalen | 12-09-21 | 21:42

Jammer, ken juist een heleboel menssen die ik graag aan het gas zou willen hebben.

TijdelijkOptimist | 12-09-21 | 21:04 | 2

We hebben hier sinds kort een gasloos deel van de wijk. Let op mijn woorden, een strenge winter en ze hakken alles wat brandbaar is om om het toch maar een beetje warm te houden. De sukkels.

Graaisnaaiert | 12-09-21 | 21:44

Nog even wachten tot het basisinkomen zijn intrede doet, dan komt misschien dat QR systeem ook nog eens goed van pas. Tijd zal het leren...

deugallergie | 12-09-21 | 20:55 | 1

Ik denk dat we eerder basis belastingen dan een basis inkomen krijgen.

W_F | 12-09-21 | 21:37

De schrijver vergeet iets zeer belangrijks: als je niet meedoet met het geld bijdrukken door Japan en de VS, dan wordt je munt te sterk, en krijg je niks meer verkocht in het buitenland. Dát is de reden.

wilderst | 12-09-21 | 20:53 | 6

@wilderst | 12-09-21 | 21:20: Vergeet de zeevracht tarieven niet. Zijn 9 - 10 x zo hoog als een jaar geleden.

viejohuevon | 12-09-21 | 21:32

Het op- of afwaarderen van je munt (in dit geval door de hoeveelheid M1 te vergroten, maar dat kan ook door met de rente te schuiven) heeft alleen een kortstondig effect.

langelat | 12-09-21 | 21:51

@langelat | 12-09-21 | 21:51:
Precies. Dat wordt al te makkelijk vergeten.
Je kunt een economie onmogelijk plannen, economieen zijn net zo organisch en ingewikkeld als bijv. evolutie.
Je kunt heel tijdelijk net doen alsof je munt meer of minder waard is, maar de waarde is de waarde. Het heeft een heel kortstondig effect en dan zal de munt zijn echte waarde weer hebben omdat de munt gelinkt is aan miljoenen factoren die de waarde bepalen.
Het lijkt erop alsof de overheden denken dat we ondertussen zo veel rekenkracht hebben dat we de wereldeconomie te slim af kunnen zijn, en naar Chinees voorbeeld een centraal geplande economie met eeuwig onderdrukte bevolking in stand kunnen houden.
Dat zal vast een tijdje lukken, maar als het klapt dan zal het gigantisch zijn.

DezeNicknameBestaat | 13-09-21 | 08:12
▼ 3 antwoorden verborgen

De demonstraties tegen de woningmarkt waren vandaag ook op de verkeerde plek, net zoals de toekomstige demonstraties tegen pensioenkortingen op de verkeerde plek zullen zijn.
Maar je kunt van de Italianen vinden wat je wilt, stelen kunnen ze wel, via het monetair beleid vloeit een ongehoord kapitaal weg uit Nederland en wij klappen ons de handjes rauw voor de EU omdat we er zoveel aan verdienen.

Blauwpetje | 12-09-21 | 20:43 | 4

Je kunt niet en de grootste netto-betaler zijn en de grootste verdiener. Niet tegelijkertijd. Wanneer krijgen mensen dat nou eindelijk eens door?

Jessinator | 12-09-21 | 21:09

We financieren onze eigen export.
Zij lenen geld van ons om onze tomaatjes en kaas te kunnen kopen.
En als het geld op is lenen we ze nog meer.
Het is gewoon een piramidespel.

T. Rammel(l)an(d)t | 12-09-21 | 22:12

@Old_Spice | 12-09-21 | 21:04: klopt, de EU is de laatste 25 jaar (of zo) hard bezig met het creëren van voedingsbodems voor een Europese oorlog maar dat willen ze zelf niet inzien :/

oh no | 13-09-21 | 07:01
▼ 1 antwoord verborgen

Eerder deze week moest ik een windje laten. Het was niet eens een natte. Toch moest er de nodige methaan aan te pas te komen zijn geweest. Ik voelde me niet eens schuldig, sterker nog, het luchtte enorm op.

Hetzelfde heb ik met geld. Ik heb het niet, maar dat weerhoudt de instanties er niet van om mij ervan proberen te ontdoen. Dat hele bankieren is een joods-gristelijk onderonsje: ik begin die arme ziel aan het Kruis steeds beter te begrijpen.

Kijk omhoog, kijk omhoog. Want het slijk der Aarde: www.youtube.com/watch?v=AZQxH_8raCI Alsof mevrouw Lagarde de Heilige Maagd is.

Met al mijn onvoorwaardelijke liefde voor fucked up shinola.

Hetkanverkeren | 12-09-21 | 20:41 | 3

@steekmug | 12-09-21 | 21:15: Als verhemeld lid van de Illuminatti doe ik uiteraard niet moeilijk over amechtige pogingen tot algebra als de Kaballah. Het is allemaal goedbedoeld, maar een 7 zal nooit een 0 worden. Laat staan vice versa. De mystiek van getalsmatige zekerheid ligt nou eenmaal in het ongewisse.

Dat is het mooie: elk getal is volmaakt, maar ook niet meer dan dat. Een cijfer heeft geen betekenis. Maar geef maar eens iets een betekenis als het niet te kwantificeren valt.

oeps!

Hetkanverkeren | 12-09-21 | 21:30

Heb er geen goed gevoel bij en ga 'When money dies' weer eens herlezen.

Stachauer1971 | 12-09-21 | 20:40

Gevolgen zijn wel duidelijk merkbaar, P/E van bv de S&P500 is historisch hoog en prijzen voor bv vastgoed rijzen de pan uit. Zou wel goed zijn als eea meer in balans komt, maar wat er morgen gebeurt weet niemand. De beurs kan morgen dalen, stijgen of gelijk blijven, maar long-term kun je het beste gewoon doorgaan met investeren.

Diederik_Ezel | 12-09-21 | 20:38

De digitale euro is al in voorbereiding. Over een paar jaar geeft de ECB een eigen bitcoin uit en wisselen we gewoon de munteenheid. De schulden schrijven we af. U heeft geen eigendom meer. De Staat bezit alles.

Frau Merkel | 12-09-21 | 20:34 | 3

Eerst nog even een flinke economisch crash veroorzaken en dan overgaan op de Digitale Euro want dat is dan toevallig de redder in nood. Het is allemaal zo doorzichtig aan het worden.

tjongerschans | 12-09-21 | 21:01

kletspraat

MaarFeitelijk | 13-09-21 | 00:20

Consultants van Volt en D66 weten wat het beste voor ons land is

thanseeuwen | 12-09-21 | 20:29

Nederland heeft meer Europa nodig

thanseeuwen | 12-09-21 | 20:28 | 4

Misschien kunnen we eerst even zwaaien naar de pensioenpotten, die bij hazeldonk de grens passeren. Zeg maar dag met je handje, zeg maar dag.

Incitatus | 12-09-21 | 20:45

@Frau Merkel | 12-09-21 | 20:35:
Precies. Dankzij de EU gaat Europa kopje onder.

MickeyGouda | 12-09-21 | 21:49

En mensen die werken wordt gezegd, dus laten we veel werkers hierheen komen, is logisch want levert geld op…..

Henkie | 12-09-21 | 22:47
▼ 1 antwoord verborgen

Nog jaar of 8 vieren we 100 jaar Wallstreet 1929 met vermoedelijk een mondiale gigacrash, of ben je dan zwartkijkers.

william7055 | 12-09-21 | 20:28 | 14

@Diederik_Ezel | 12-09-21 | 21:01: Dat dachten ze ook toen de eerste 15% daling inzette in 1929. De mensen die bijkochten stonden niet veel later op het dak.

DezeNicknameBestaat | 13-09-21 | 08:18
▼ 11 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl