Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Hugo de Jonge heeft speciale software om Wob-verzoeken zwart te lakken - én te openbaren

GS onderzoekt: VWS gebruikt software die documenten kan lakken, maar ook beter doorzoekbaar maakt. Wob-verzoeken zouden dus sneller afgehandeld en geopenbaard kunnen worden. Maar dat wil Hugo niet...

De Ruttedoctrine was ook voor het vertrek van de halve cast al een erg slechte film. Maar nu stoppen ook de mensen ermee die achter de schermen werkten aan al die stunts en special effects: de wob-ambtenaren, die met hun zwartgelakte bladzijden kleur gaven aan de zo beteurde beeldvorming over de demissionado's in Vak K . Al die excuses van Hugo (en Mark) zijn allemaal nepnieuws en desinformatie.
Ze zijn niet overwerkt omdat ze niks kunnen vinden, of randje burnout door de polarisatie in de samenleving. Hun werk is leuker en belangrijk, zeker nu. Een hele eer. En bepaald geen moderne slavernij of zoeken naar spelden in papierbergen, 'meer dan je in een mensenleven kan doorkomen' stelde Hugo de Jonge in het laatste coronadebat. Hij wil daar zijn ambtenaren tegen beschermen, wimpelde hij Wybren van Haga af, toen die om openbaarheid van informatie vroeg.

Na flink onderzoek (veelal in via de Wet openbaarheid van bestuur opgevraagde documenten) concludeert GeenStijl, onder voorbehoud van lakstift: de vicepremier verspreidde in de Ridderzaal nepnieuws, middenin een parlement. Want in werkelijkheid kunnen de ambtenaren van VWS dankzij de komst van RoboWob al dat tijdrovende en geestdodende werk automatiseren. Zelfs op Algemene Zaken kunnen ze tegenwooridig met een paar zoekopdrachten elke mistige herinnering van de demissionaire premier opnieuw activeren.

VWS overspoeld met wob-verzoeken

Hugo de Jonge wist vorig jaar niet hoe snel hij de WOB buiten werking moest stellen na het begin van de pandemie. Want VWS zou worden bedolven onder verzoeken. Naar nu blijkt, waren dat er vorig jaar juno welgeteld NEGEN. In een rechtszaak die Nieuwsuur aanspande (en won) tegen VWS, stelde de landsadvocaat half juni '21 dat in anderhalf jaar tijd 191 verzoeken binnenkwamen. Dat is gemiddeld over die periode lager dan in 2019. Ook op andere ministeries valt het best mee, als je bedenkt dat alleen al op VWS ongeveer 5000 ambtenaren werken.

miljoenmiljard verzoeken

Ambtenaren hebben full-text zoekmachines

Volgens Hugo kun je het 'in een heel mensenleven' nog niet voor elkaar krijgen om de papierwinkel te doorgronden die zijn ministerie heeft geproduceerd sinds het uitbreken van de pandemie. Bij het speuren naar stukken stuitten zijn ambtenaren immers op 800.000, wat zeg ik, meer dan een miljoen, nee, maar liefst een whopping 2,5 miljoen verschillende documenten. Met dit excuus worden onderste-tegel-lichtende journalisten als Pieter Klein en het team van Nieuwsuur afgescheept. Hij herhaalde het twee weken geleden nog in de Tweede Kamer.

Een fraai staaltje van desinformatie. Want de ambtenaren beschikken over full-text zoekmachines. Ook in de mailarchieven waar volgens Hugo alles in staat. Dat kon al jaren, maar vorig najaar kregen de Wob-ambtenaren van VWS daar een nieuwe app voor: ZylabONE. Het is een systeem dat met zelflerende algoritmes gigantische hoeveelheden documenten doorzoekbaar maakt en automatisch ordent. Het programma haalt bijvoorbeeld alle dubbele documenten eruit. En wat voor bestandsformaat ook, in dit systeem maakt elke Sywert vindbaar. Dat bespaart niet alleen veel, maar ook vervelend werk. De tijd die nodig is voor afhandeling van een verzoek om openheid, daalt tot wel 90 procent!

Maar het allermooiste is toch wel dat ROBOWOB daarna in een klik en een zucht privégegevens volledig automatisch weglakt. Kortom: alle middelen om een Wob-verzoek weg te lakken zijn beschikbaar, maar andersom kunnen de ambtenaren van Hugo dus ook véél sneller alle 2,5 miljoen documenten doorzoeken dan Hugo doet voorkomen.

Dankzij Rutte kan RoboWob nu ook in grijs of wit 'voorlakken':

hap klik weg dankzij "Auto-Redacting" van "sensitive information"

Dankzij ZyLAB wisten de Wob-ambtenaren op VWS vorig najaar al dat ze van de 800.000 pagina's waar Hugo mee schermde, tweederde niet eens hoefden in te kijken. Dat de minister überhaupt wist dat er zoveel stukken zijn, dankt hij ook aan de software. 

Maar waarom verzwijgt hij dan dat ZyLAB naast dit zoekwerk vooral zo geliefd is onder ambtenaren (die houden zelfs tijd over om er reclame voor te maken), omdat het programma helemaal zelflerend alle gevonden documenten netjes rangschikt? Als je ctrl-f't op 'Sywert', verschijnen al zijn mailtjes, rekeningen en aanverwante stukken op je scherm. Of het nu verstopt zit in zip-bestanden in bijlagen of op een gescand bierviltje, 'we maken het allemaal doorzoekbaar'.

De afgelopen dagen bekeken we de instructievideo's, de verkoopdemonstratie en talloze uitnodigingen vanaf begin 2019 over deze Wob-tools. Dankzij de Rijksoverheid kan je na een update ook weglakken in wit, met een zwart randje eromheen. Of in grijs. 'Dat hebben we er speciaal ingebouwd', vertelt de accountmanager.

Groot voordeel: je kan ROBOWOB zelf helemaal op maat programmeren. Per naam, nummer of kernbegrip stel je dan hoe groot het weg  te lakken oppervlak is. Sinds het Rijk grote klant is, noemen de jongens van ZyLAB dit proces het 'voorlakken'. Je programmeert het er zo in, maar pas wel op: de les uit de toeslagenaffaire is dat je de menselijke maat in het oog moet houden. Maar voor parlementaire enquêtes is de viltstiftfunctie dus echt superhandig.

Een lakleger van vijftig man (m/v)

Vijftig mensen heeft Hugo momenteel in dienst, die met dit systeem werken. Als de minister niet weet of een brisant memo over de gezondheidsrisico's van een lockdown bekend was, dan is dat met ROBOWOB te controleren binnen maximaal een half uur. ZyLAB was vorig najaar al in gebruik, VWS kocht voor 6000 euro aan licenties in dit jaar. In tien jaar Wobstructie was er nooit een grotere anti-faxer dan Hugo. 

Dat is op zich al problematisch. Het wordt ronduit verdacht, wanneer je in die tijd -het jaar voor de verkiezingen- meer dan 3 miljard uitdeelt aan ondernemers, voor klussen die je had moeten en kunnen aanbesteden. Hugo verontschuldigde zich dat je in een crisis soms niet anders kan. Maar Sywert en de andere cowboys van de eerste maanden had de Rekenkamer in dit oordeel al lang door de vingers gezien. En dan is er nog een half miljard euro aan uitgaven die niet te koppelen zijn aan geleverde producten of diensten. 

Wanneer wordt zoiets ronduit verdacht? Het is voorlopig niet te staven met documenten. Maar vergeleken met wat wel gedrukt staat in Wob-stukken, is dat Hugo de Jonge twee weken geleden de Tweede Kamer in de maling nam, toen hij beweerde dat hij nooit een brisante nota gezien had, die Economische Zaken maakte over schadelijke gevolgen voor de gezondheid van een lockdown. "Er zijn zoveel documenten gemaakt, dat kan gebeuren, in de stroom van meer dan een miljoen documenten zal wel vaker een document mij niet bereiken, gelukkig maar." 

Politieke nattigheid wordt vooraf gedweild

In werkelijkheid is het ondenkbaar. Want elk gewobd document dat ook maar een beetje brisant is, moet worden gemeld in het maandelijks Interdepartementaal Wob Overleg, met juristen en woordvoerders van bewindslieden. Voorziet iemand politieke nattigheid, dan gaat het dossier onmiddelijk door naar het topberaad van SG's, de ceo's van de ministeries.

Uit de notulen van dit beraad -die zijn gewobd- blijkt zonneklaar dat Hugo weet dat hij fout zit. Dat was in de zaak van Nieuwsuur al duidelijk voordat VWS naar de rechter stapte. Op zitting beweerde de overheid dat het verzoek van de redactie draaide om 2,5 miljoen documenten. Maar als dat echt zo was, dan had Hugo het wegens niet te doen met een simpel briefje mogen afwijzen. Goed gebruik: al vanaf 2000  documenten.

Het is bovendiein nepnieuws. Want in het echt vroeg Nieuwsuur alleen een paar maandjes aan vergaderstukken van het OMT. Dat harkt de secretaresse van Gompie, ErnstraZeneca of het RIVM in tien minuten bij elkaar. 

OMT'ers met dubbele petten?

In het OMT zaten allemaal vertegenwoordigers uit sectoren door Hugo zijn gespekt, zonder dat hiervoor de gebruikelijke procedures werden gevolgd. Het is niet dat wij nu meteen willen beweren dat iemand daar de Kluytmans heeft belazerd. Maar zolang we de stukken niet hebben, kunnen we die mogelijkheid niet wegstrepen. 

Dat ligt niet aan de papierberg, en Hugo kan ook ophouden over zijn ambtenaren. Die hebben namelijk geen probleem met Robowobben. Integendeel: dat hebben VWS-mandarijnen juist ZELF VOORGESTELD, bij een pilot in 2018:

In plaats van de gevraagde stukken te leveren, maakt Hugo op eigen houtje documenten openbaar over de coronacrisis. Dat is veel overzichtelijker, want media vroegen toch veelal dezelfde stukken op. In de Kamer is hij tot nu toe weggekomen met het verhaal dat dit de beste manier is om 'de snelheid er in te houden'. Maar met dat fabeltje hoeft Hugo bij de ambtenaren niet meer aan te komen. Daarom schrijft hij het er godbetert zelf maar bij, met pen. Hugo is bang dat zijn ambtenaren te hard moeten zoeken naar informatie, dus is het beter om in hoger beroep te gaan tegen het vrijgeven van die informatie.

Informatie waar de Kamer, en daarmee alle burgers van Nederland, recht op hebben. De software om het fluks openbaar te maken is er. De politieke wil ontbreekt.

NIEUW: GeenStijl Onderzoekt. Helpt u mee?

Het ontbreekt in dit land aan kritische journalistiek. Zelfvoldane, innig met politieke partijen verweven publieke omroepen. Samenklittende uitgeverijen die door de staat betaald worden, onvoorwaardelijk links leunende journalisten die pluriformiteit niet herkennen als het in hun gezicht geslagen wordt en dus "het klimaat", "de migratie" of "de EU" als voldongen feiten behandelen die geen kritiek verdragen. Een overheid die onder de Rutte Doctrine alles zwart/wit weglakt in Wob-verzoeken, de burger het zicht op beleid belemmert en de soevereiniteit hoeksteen voor hoeksteen uitlevert aan supranationele "belangen".

Wat kunnen wij daar tegen doen? Niet alles. Maar wel iets. GeenStijl is een klein bedrijf met een groot bereik, dat surft op de waan van de dag. Onder die golven willen we naar parels duiken. De onderste stenen zoeken. Daar heb je duikers voor nodig, met expertise, tijd en geduld. Dat kost geld. Geld dat bij ons niet tegen de plinten omhoog klotst. Want geen staatssteun. Want niet woke. Want geen grote corporate suikerooms. Wil u meer, of minder onderzoek onder de oppervlakte? Dan kunt u dat regelen. U doet een duit in het zakje, wij zetten Wobbers en Gravers in.

Reaguursels

Inloggen

Een werkwijze die pas écht veel tijd zou kunnen besparen is door andersom te werken: eerst alles zwartlakken en pas daarna alles wat wel oirbaar is weer leesbaar maken. Ik zou er patent op aanvragen De Jonge.

mozaard | 05-09-21 | 21:59

Het zou beter zijn als de overheid meteen alles openbaar maakt, op het moment dat er iets op papier gezet word, in plaats van te wachten op een (of vaak meerdere) WoB verzoeken. Dan zou de WoB in principe afgeschaft worden, omdat iedereen zelf de documenten die hij wil zien op kan zoeken. Dus ook geen termijn meer en geen vergoedingen als de overheid die termijn niet haalt.

W_F | 05-09-21 | 15:52

Zodra ze tot minister of staatssecretaris benoemd worden, houden 'bewindslieden' hun ambtenarencorps uit de wind. En dat doen ze, omdat ze weten dat ambtenaren ze kunnen maken of breken. Daarom luisteren ze ook zorgvuldig naar de WARE machthebbers in dit land: de freeloaders van de Algemene Bestuursdienst. Ze hebben ook: ambtelijke 'adviseurs' die ze souffleren - en er zijn nog wat amnbtenarenbonden waarmee ze rekening dienen te houden. Thats it - en als ze nu maar hun nek hard genoeg tussen hun schouders trekken, de andere kant op kijken en héél hard roepen dat ambtenaren van die hardwerkende, bevlogen mensen zijn, dan overleven ze heel misschien een periode waarin niet aan hun stoelpoten wordt gezaagd.
-
In naam sturen ministers de departementen aan, in de harde werkelijkheid zijn ze horig aan het tempo (en zekert ook: de politieke kleur!) van het departement.
-
Als er één ding is waar ze op ministeries de pést aan hebben, dan is het wel aan ministers met voorgaande managerservaring in het bedrijfsleven.

bisbisbis | 05-09-21 | 15:30

Dan te bedenken dat Pieter Omtzigt daar stond met die witgelakte documenten over de toeslagenaffaire dat het zijn eigen partijgenoot Hugo de Jonge was die het had laten weglakken.
Dat zet je dan aan het denken over die "positie elders".
Voor mij bevestigd het maar weer wat voor een achterbakse lul die Hugo is. Een echte CDA'er.

Osdorpertje | 05-09-21 | 15:12

Hier zou de regering toch best om kunnen vallen! O.. wacht...

boerk | 05-09-21 | 14:13

Er werken 50 ambtenaren mee en de licenties voor dat pakket kostten maar 6k euro per jaar? Is dat 120 euro per ambtenaar of 6k per ambtenaar? In beide gevallen is het spotgoedkoop, ze hadden makkelijk 10x zoveel kunnen vragen. Hugo betaalt toch wel, vraag maar aan Sywert.

quigg | 05-09-21 | 12:51

Hugo zou in een echt bedrijf eruit vliegen wegens incompetentie en geldverspilling.

Wattman | 05-09-21 | 12:19 | 1

In een echt bedrijf zou Hugo niet door de sollicitatieprocedure heen komen.

bisbisbis | 05-09-21 | 15:09
-weggejorist-
Rest In Privacy | 05-09-21 | 12:00 | 1

De overheid en automatisering is nooit een succes geweest op het gebied van veiligheid. Het moet voor hackers toch niet moeilijk zijn een ministerie binnen te dringen en de ongelakte documenten te pakken te krijgen om deze via een hoestende man met regenjas bij GS af te leveren ter publicatie.

me163komet | 05-09-21 | 11:37 | 2

klopt, openbaar bekende informatie dat dergelijke systemen zo lek als een mandje zijn. Vraag de professors maar die er verstand van hebben.

nobodiesunmighty | 05-09-21 | 11:59

Mwoa probleem is dat de overheid als het henzelf goed uitkomt perfect is in dingen automatiseren. Rijd eens 3km te hard. Binnen drie dagen ligt volledig geautomatiseerd de bon op de mat. Bezwaar? Volledig geautomagiseerd afgewezen met aanwezige foto's, onderbouwingen, wetsartikelen, opmerkingen van de agent/boa etc etc etc. Werkt perfect. (als de aanwezige foto's uberhaupt nog aanwezig zijn dan). Ze kunnen het wel. Als het hen goed uit komt. Ze willen het alleen niet, als het voor hen persoonlijk toch geen reet uit maakt.

peterdh | 05-09-21 | 12:08

-wegejorist-

Rest In Privacy | 05-09-21 | 11:35

Je hebt wappies en wobbies, Hugo is duidelijk een wobbie. Sterker nog hij is een wobbie overlord, ingewijd in de geheime rite van het verdonkeremanen van de waarheid.

divoc | 05-09-21 | 11:15

Verbaasd me nog steeds dat ze er gewoon zitten,

gato | 05-09-21 | 11:05

Zwartgelakt mag binnenkort niet meer, wordt vervangen door roetveeglakken.

Zoontzettendklaarmee | 05-09-21 | 11:04

Nu ben ik toch wel nieuwsgierig hoe die software het handschrift van Hugo denkt te lezen.

Frau Merkel | 05-09-21 | 11:03

We kijken met zijn allen naar de stille staatsgreep van Rutte. Gedekt door de coronawetgeving gaat Rutte III gewoon door met disfunctioneren, met een tandeloze tweede kamer en een verpolitiseerde eerste kamer.

Kaag en Hoekstra worden afgestraft wanneer er nieuwe verkiezingen zouden komen en zullen daarom de stekker er niet uit gaan trekken.

Zo wordt de enige uitweg de terugkeer van Pieter Omtzigt. Omtzigt neemt als “Lijst Omtzigt” zijn zetel in en zeven CDA tweede kamerleden plus de helft van de eerste kamerleden sluiten zich bij hem aan. Dat doorbreekt de fractiedwang en daarmee de coalitiemeerderheid. En het creeert serieus te nemen opppsitie.

Glasgow Argus | 05-09-21 | 11:00 | 4

Mogelijk rekt hij daarom. Na Prinsjesdag zou Omtzigt met een teken van leven komen.

Frau Merkel | 05-09-21 | 11:04

@VoltaireJohn | 05-09-21 | 11:04: Partijen bestaan wettelijk niet en de fracties zijn een verzinsel om de boel onder controle te houden. Ze kunnen doen wat ze willen.

Frau Merkel | 05-09-21 | 11:06

@Frau Merkel | 05-09-21 | 11:06: I see... Wie weet trekt Omtzigt inderdaad mensen weg. Het zou ideaal zijn.

Adriel | 05-09-21 | 11:21
▼ 1 antwoord verborgen

Hugo de Jonge kan *echt* helemaal niks anders dan duiken voor de verantwoordelijkheid en informatie kwijtraken.

paost712 | 05-09-21 | 10:58 | 2

Een onkundige narcist. lege huls. Doet me denken aan Rauter, overtuigd volgeling, overtuigd executeur. Klaar om straks beloond te worden, door families van de pharmacie of aanverwante corporaties.

nobodiesunmighty | 05-09-21 | 12:02

De WOB staat toch voor ‘Wet Ondoorzichtigheid Bestuur’?

Althans, onder Rutte.

Wijze uit het Oosten | 05-09-21 | 10:57

Even een beetje off topic. Maar wanneer gaat dat incompetente zooitje in Den Haag wieberen. Het kan toch niet zo zijn dat ze blijven zitten, ook nu weer na dit onderzoek www.trouw.nl/binnenland/al-maanden-we...

deministerpresident | 05-09-21 | 10:49 | 3

Iedereen spreekt schande, maar niemand schaamt zich.
Ze hadden allang weg moeten zijn.

Krijgtheenenweer | 05-09-21 | 10:58

Gelukkig maar, dat ze hierin "gefaald" hebben. Vermoedelijk is het gewoon expres zo gegaan. Je moet er toch niet aan denken dat ze succesvol tienduizenden Afghanen hierheen zouden hebben gehaald. Laat ze lekker daar blijven.

Ivoren Toren | 05-09-21 | 11:08

Hoor iedereen nou gillen over die statushouders die op vakantie gingen kan iemand nog de Tamils herinneren vakantie via Brussel nooit gehoord dat die verblijfsvergunningen werden ingetrokken.

dedwarsligger | 05-09-21 | 11:47

VWS werkt, vermoed ik, al met Office 365 van Microsoft. Daar heb je zelfs geen documentalisten meer voor nodig om informatie bij elkaar te vegen. Zet er een Microsoft/ SharePoint beheerder op en je hebt binnen een paar minuten alle informatie.

UpdateAvailable | 05-09-21 | 10:49 | 1

Dat maakt dingen veel te transparant en is voor ambtenaren veel te lastig. Dat blijft bij de oude gedeelde mappen op een server.

Frau Merkel | 05-09-21 | 11:01

Hoe kunnen dit soort mensen gestopt worden? Echt serieus hoe is het mogelijk dat de politieke idioten willens en wetens de boel belazeren en er altijd mee weg komen. Het huidige kabinet is demissionair en trapt de ene na de andere maatregel erdoor. De eerste kamer accepteert alles en denkt na mij de zondvloed. Moet er nu echt gewoon een burgeroorlog gestart worden waarbij we alle politieke verantwoordelijken voor alle bewuste acties met pek en veren de Noordzee in flikkeren. Mijn vermoeden is dat dit huidige kabinet blijft zitten en er pas na 1 november of tot wanneer de maatregelen gelden er dan pas een nieuw kabinet komt met dezelfde mensen. En deze zelfde criminelen doen alsof er nooit iets is gebeurt en schuiven wederom alle verantwoording af.

de SENSEI | 05-09-21 | 10:48 | 4

Ik stem zeker anders. Maar aangezien 80% van NL de politiek niks interesseert of te dom is om er over na te denken blijven we met deze ellendelingen zitten. Ik denk dat er echt een opstand moet komen wil er ooit iets veranderen. Maar ja dan moet je leger en politie mee hebben. En die sukkels laten zich ook alle kanten opduwen. Zie Amsterdam, als ik daar agent zou zijn (zal nooit gebeuren) dan nam ik daar ontslag en ging kijken voor een andere regio of zocht compleet ander werk. Met het leger net zo. Als er een keer serieus wat aan de hand is sturen ze je met Lego poppetjes erop af om de boel te helpen. En achteraf zeggen ze in Den Haag ‘met de wetenschap van nu….’ En al die slaven die deze functies hebben nog blij zijn ook. (Politie, leger, boa, etc).

de SENSEI | 05-09-21 | 11:17

de tweede kamer moet de regering controleren en dat verzuimen ze. Daarnaast heeft het overgrote deel van het volk het goed in de zin van huisje, biertje, vakantietje en kijken en lezen MSM en expeditie Robinson gaan op tijd naar bed en de volgende ochtend gezond weer op waarna het dagelijkse ritueel begint van kinderen wegbrengen en naar je werk. Al die mensen zal het allemaal jeuken en interesseren zich niet voor politiek en zijn volledig geframed door de MSM. Dus stemmen ze de volgende keer weer vrolijk D66, VVD, CDA en hop door naar de buren borrel!

Boeddha18 | 05-09-21 | 11:46
▼ 1 antwoord verborgen

Een papieren Jungle, met kantoortijgers

Het leven is zwaar | 05-09-21 | 10:46

Gelukkig heeft Hugo zich bereid verklaard ook in het volgende kabinet zijn zegenrijke werk voort te zetten.

Schriever | 05-09-21 | 10:40 | 1

De horror.

DrachiR | 05-09-21 | 13:45

Kan de man niet worden vervolgd na zijn ambtsperiode?

Krankus | 05-09-21 | 10:37 | 2

Kan dat nu al niet?

TonAlias | 05-09-21 | 10:50

Dan heb je wel een integer justitieel apparaat nodig.

intrigant | 05-09-21 | 10:56

Hugo de Jonge heeft het talent om werkelijk alles te verzieken

Johan1235 | 05-09-21 | 10:25 | 6

Hij voert een toneelstukje op en komt niet integer over

Boeddha18 | 05-09-21 | 11:40
▼ 3 antwoorden verborgen

Het Misinformatie Management van Meester Hugo. In de verte lacht een Rutte.

Mr_Miscellaneous | 05-09-21 | 10:21 | 1

Sommige mensen vinden het gewoon fijn om keihard genomen te worden, sommige kijken graag toe...

neonreclame | 05-09-21 | 10:23

The selected WOB request has been corrupted and is now ready for publication.

Reebensteeltje | 05-09-21 | 10:20

Moeha, wat grappig, die jaren70-r bij het woordje 'rechter' in de laatste foto met handschrift. Gelijk afgeleerd op de middelbare school in de jaren 80.

Jos Tiebent | 05-09-21 | 10:15 | 2

Hmmm... deze schizofrene figuur heeft wel drié manieren om de 'r' onleesbaar te maken.

Ik lees 'ministen' (minister) en 'weikpvoces' (werkproces).

Hij maakt er gewoon n, i of v van.

En... en... wat staat daar nu op het einde? Cechten ??

Papa Jones | 05-09-21 | 10:24

@Papa Jones | 05-09-21 | 10:24:
Waarschijnlijk iemand die vanwege een onleesbaar handschrift later zijn handschrift heeft aangepast. Letters worden niet meer volledig gebonden, enz.

lekgoot | 05-09-21 | 10:34

You can shoot down the moon, somethings never change....

neonreclame | 05-09-21 | 10:14 | 1

Prachtig nummer.

TonAlias | 05-09-21 | 10:51

Klasse epistel! De druppel holt de steen uit en dit soort druppels verdwijnen niet op de gloeiende plaat. Overigens: wie nog steeds de MSM (laat staan de polletiek) vertrouwt verdient niet beter.

spekpater | 05-09-21 | 10:11 | 6

@van Oeffelen | 05-09-21 | 10:18: Et consumitur anulus usu

spekpater | 05-09-21 | 10:49

@spekpater | 05-09-21 | 10:42: Ja dat klopt, maar tot mijn verdriet zie ik ook bij, ik noem maar wat, Café Weltschmertz figuren die de boel verdraaien. Het blijft dus oppassen.

Papa Jones | 05-09-21 | 10:58

@Papa Jones | 05-09-21 | 10:58: Het blijft een zaak om op te letten maar dat houdt de mens scherp en het leven de moeite waard. Immers, sheeple hebben we al genoeg.

spekpater | 05-09-21 | 11:40
▼ 3 antwoorden verborgen

Die software bestaat al langer. Dit zwart maken is nogal negatief in de beleving en kost ook tonnen inkt. Betere software verwijdert alle characters en legt een spikkeltjes patroon, wit maken kan ook maar het witte gebied moet gemarkeerd worden. Bij het electronisch verspreiden moet natuurlijk zeker zijn dat de onderliggende teksten niet per ongeluk gewoon meegestuurd worden. Dwz geen word-docjes rondsturen met de edit-historie er nog in. Wat Tony Blair een keer mee moest maken.

MaarFeitelijk | 05-09-21 | 10:08

Je past je aan zoals de Nederlandse regering zich gedraagt.

Mr_Pikibelly | 05-09-21 | 10:07 | 1

Dan had je al in de gevangenis kunnen zitten .

likmegaties | 05-09-21 | 10:15

Goed werk. Hoop dat de politiek dit weer even meeneemt.

ole guapa | 05-09-21 | 10:04 | 1

weer?

Alsdan | 05-09-21 | 10:41

Ik denk dat onze grote leider compleet schijt heeft aan WOB verzoeken. Hij lacht een keer, veinst geen actieve herinnering, drinkt een glas doet een plas en laat alles zoals het was. .... In nevelen gehuld.

de Jager59 | 05-09-21 | 10:02 | 3

Tegelijkertijd komt hij niet meer weg met ‘ich kann es mir nicht erinneren‘

ole guapa | 05-09-21 | 10:05

Juist, de man heeft niks helemaal niks niets boter in zijn hoofd met een vieze schimmel heel vies

Henkie | 05-09-21 | 10:06

@ole guapa | 05-09-21 | 10:05: Jawel, hij laat zo weinig mogelijk verslaglegging doen van gevoelige zaken waar een WOB achteraan kan komen. Simpelste voorbeeld is: geen verslaglegging tijdens bezoeken in het torentje.

Graaier | 05-09-21 | 10:20

Het journaille is te lui om zelf een beetje onderzoek te doen. Al die krankzinnige verzoeken kosten alleen maar tijd en geld en leveren niks op.

van Oeffelen | 05-09-21 | 10:00 | 8

Eens Van Oef. Het journaille dient een WOB of via een politicus een kamervraag in, die ambtenaren moeten uitzoeken. Kost geld .Het kant en klare epistel wordt dan gepubliceerd, of niet natuurlijk als er niets smeuïgs uitkomt.

Vroegah had je de onderzoekjournalisten die zelf gingen graven. Pas dan komt er echt nieuws tevoorschijn!

Roos | 05-09-21 | 11:00

Je zal toch inzage moeten hebben in de relevante documenten om onderzoek te kunnen doen.

Heeft niets met luiheid te maken.

Wattman | 05-09-21 | 12:22
▼ 5 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Portnoy | 05-09-21 | 09:59 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Liegende en bedriegende regeringsfunctionarissen….
Goh, wat onverwacht.
Bananenmonarchie.
NeeDDRland.
Kutland.
Etc.
Waar blijven de morele verontwaardigingen van o.a. Polen en Hongarije? Waar blijft de conclusie van de daartoe geëigende EU instantie die de corruptie binnen Nederland veroordeelt?

J-van-de-Bontekoe | 05-09-21 | 09:53

We kunnen beter naar een systeem waar alles geopenbaard wordt wat gewobt kan worden. Stukken vast stellen, waar nodig een zwart stiftje en online.

B.agger | 05-09-21 | 09:52 | 1

Zodat de verantwoordelijken zich er niet meer persoonlijk mee hoeven te bemoeien..
Dát is voor de verantwoordelijken helemaal een utopie natuurlijk.

NiCeY | 05-09-21 | 10:04

Werkt u bij een ministerie?! Bent u er klaar mee staatsburgers te vern.......... en politieke waaibomen de hand boven het hoofd te houden?! Gebruik het "Tip de redactie" knopje, hang het winkeltasje aan onze deurknop of bouw een mailtje. We zitten voor u klaar!

Feynman | 05-09-21 | 09:49 | 5

En zo is het "civil servants" van onze (bananen)Republiek der Nederlanden!

spekpater | 05-09-21 | 10:14

Ik kan me zo voorstellen dat het gehele proces gelogd wordt, vanaf het inloggen, het zoeken en eventueel uitprinten of verzenden van gegevens.

photto | 05-09-21 | 10:19

Ik werk niet bij een ministerie, kan wel een boekje open doen.

Zitvlak | 05-09-21 | 10:45
▼ 2 antwoorden verborgen

Alle ballen op omtzigt. Die kunnen ze toch niet uitsluiten?

1977 | 05-09-21 | 09:39 | 1

Omtzigt is al een keer op een voetstuk gezet. Dus die doet niet meer mee

Johan1235 | 05-09-21 | 10:26

Het Wob verzoek is mede door deze regels bijna ontoegankelijk.
Wobverzoek ingediend, bericht gekregen , zet het om, omgezet , eindresultaat, geen gegevens.
2e verzoek ingediend, op basis van avg europa, nooit meer wat gehoord.
Zo werkt het dus in de nederlandse wob industrie.

Zitvlak | 05-09-21 | 09:39

Elk dag voorbij is een dag dichterbij. Omtzigt binnenkort over twee weken. Ben benieuwd.

Adriel | 05-09-21 | 09:38 | 2

Overspannen?

Rest In Privacy | 05-09-21 | 09:56

Pittig voor een zondagochtend.

Leptob | 05-09-21 | 09:38 | 3

Wel voor Rutte en de Jonge, niet voor mij. Het is misschien wel hoopgevend maar ik kan goed te positief zijn, het is mooi weer namelijk.

Super Vaagstra | 05-09-21 | 09:50

Ik wacht ook op de management samenvatting.

Geen01 | 05-09-21 | 10:06

En wel ietsje langer dan te lezen en op te reageren in vier minuten.

Met_baard | 05-09-21 | 10:15

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl