achtergrond

Geenstijl

Wederom drukke dag op de Kaagbaan van Kabul

Zei iemand: CLUSTERFUCK?

Hee kijk, daar heb je de leden van Rummikub-vereniging 'de Rode 3'. Ze verlaten het buurthuis voor een overleg over... DE SITUATIE IN KABUL. Die situatie is nijpend, want er zal de komende dagen weer een meute hele en halve Nederlanders voor de poort gaan staan om te zien of ze nu wél worden meegenomen door de luchtbus - mits ze onderweg naar het vliegveld de checkpoints van de Taliban hebben overleefd. Afgelopen nacht werd op Vluchtje 1 het reusachtige aantal van veertig personen meegenomen, geen Nederlanders en geen Afghanen, omdat er te weinig tijd was. Afghanen en hun families waren sowieso niet welkom op het vliegveld, want het stressniveau van de Amerikaanse soldaten is nogal hoog. En dat terwijl de Amerikanen zélf al wel 3.200 mensen, van wie 1.100 op een dag, het land uit hebben gevlogen. Ondertussen schroeft ónze Defensie heeeeeeeel langzaam maar zeker het tempo op: vanuit Eindhoven is een KDC-10 vertrokken met aan boord de Nederlandse ambassadeur, een noodteam en 62 militairen. Ook is er een C130 onderweg, die samen met een andere C130 een luchtbrug moet gaan vormen, en er is een Airbus A330-MRTT op pad om artsen en verpleegkundigen af te zetten. Dit vliegtuig kan daarna gebruikt worden voor retourvluchten vanaf een opvanglocatie naar Nederland. En die vluchten, daar is wel een tandje haast bij geboden: kennelijk worden Nederlandse evacués beschoten door de Amerikanen, worden diezelfde evacués onder de voet gelopen door de menigte doodsbange Afghanen en terug op straat schijnt de Taliban ook gewoon weer mensen neer te knallen (daarover later meer). Hadden we maar eerder geweten dat het uit de hand kon lopen!
UPDATE 10.55 uur - "De eerste Nederlanders zijn op twee evacuatievluchten vertrokken uit #Kabul en onderweg naar Nederland." Wat Kaag er niet bij vertelt is dat het om vier Nederlanders gaat, die zijn geëvacueerd dankzij... Frankrijk.
UPDATE 13.35 uur - Bijleveld: er is zojuist een vliegtuig vertrokken met 35 Nederlanders aan boord. "Het gaat om een C17-transportvliegtuig met bestemming Tbilisi. Ook enkele passagiers met andere nationaliteiten aan boord."

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.