GeldBlog - Verzuipen in schulden
Het ene gat vullen met het andere kan lang goed gaan, maar het is uiteindelijk altijd een onhoudbare strategie
In 2008 kreeg de wereld de rekening gepresenteerd voor de enorme schuldenopbouw. Een groot gedeelte van de schulden had niet geleid tot voldoende extra inkomen, waardoor wanbetaling steeds vaker voorkwam. Omdat de financiële wereld met haar producten enorm verweven is, viel de ene na de andere dominosteen. Een systeemcrisis (gehele financiële en economische systeem stort in) dreigde zich te voltrekken. De centrale banken konden op dat punt maar één ding doen: verruimen. Echter, dit betrof puur symptoombestrijding, waarna er flink gesaneerd zou moeten worden. Dat laatste heeft niet plaatsgevonden waardoor de 2008 rekening niet is voldaan; sterker nog, deze is flink opgelopen.
Centrale banken konden in de periode 2008-2012 maar weinig anders doen gezien het kwaad al was geschied, maar zij waren wel degelijk medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de crisis. Toen in 2000 de Dotcom bubbel barstte, werd de financieel-economische catharsis die zou volgen te groot geacht. Alan Greenspan, toenmalig hoofd van de Fed, beloofde er alles aan te doen om de economie en de financiële wereld er weer bovenop te helpen (de Greenspan put). Door flinke renteverlagingen en wat andere maatregelen zorgde Greenspan ervoor dat Wall Street uiteindelijk weer de weg omhoog kon vinden. De Amerikaanse economie, andere beurzen en economieën volgden (overigens met grote onderlinge verschillen).
Maar het beleid van de Fed en de andere centrale banken heeft schulden aangaan en schulden herfinancieren goedkoper gemaakt, waardoor bedrijven en consumenten die eigenlijk failliet hoorden te gaan, konden overleven. Steeds meer van deze bedrijven en consumenten kunnen onder de zombiecategorie geschaard worden; door steun waggelen ze nog wat rond, maar eigenlijk zijn ze ten dode opgeschreven.
In een economie heeft een crisis een functie en dat is de boel te resetten door alles wat economisch/financieel niet levensvatbaar is te vernietigen. Hierdoor worden schulden afgeschreven en bedrijven, goodwill (denk aan klantbestanden, merknamen, etc.), vastgoed, goederen en zo verder per opbod verkocht aan ondernemers die wel genoeg rendement uit deze bezittingen kunnen halen. De schuldeisers krijgen iets van hun geld terug en de meeste aandeelhouders raken hun gehele investering kwijt. Deze dure les zorgt er weer voor dat zij ultra kritisch zullen zijn met toekomstige investeringen waardoor alleen de beste ideeën gefinancierd zullen worden. Dit zorgt voor de meeste winst per geïnvesteerde euro (risicogewogen); het kapitaal wordt op de best mogelijke manier ingezet. Hierdoor herstelt de economie zich en kan er aan de volgende cyclus gewerkt worden. Het proces is zoals een bosbrand; de brand ziet eruit als een ramp, maar deze is uiteindelijk van levensbelang voor het bos (doordat kreupelhout, jonge boompjes, etc. verbranden, ontstaat er letterlijk levensruimte en ontstaat er een gezondere biodiversiteit waar het bos door gedijt).
De centrale banken (en overheden) hebben de bosbranden van 2000 en 2008-2012 juist met veel moeite onderdrukt. Hierdoor ligt er meer brandhout en is het bos nog ongezonder geworden. Als er nu een bosbrand zou uitbreken, dan gaat het blussen vele malen moeilijker zijn en wellicht zelfs onmogelijk. De analogie is dus dat er nu meer schulden zijn dan in begin 2008. De wereld heeft dus de schuldencrisis “opgelost” met meer schulden.
Het ene gat vullen met het andere kan lang goed gaan, maar het is uiteindelijk altijd een onhoudbare strategie. Nu zit de wereld nog in de goede fase; schulden zijn weliswaar flink gestegen, maar de rentelasten zijn in veel gevallen flink lager. Met dank dus aan de centrale banken die de rente kunstmatig laag houden. Ook de bezittingen zien er goed uit want deze zijn flink in waarde toegenomen. Kunst, aandelen, crypto, aandelen, obligaties en vastgoed zijn allemaal flink gestegen in prijs. Hierdoor zien de balansen van veel bedrijven en consumenten er solide uit (de waarde van onderpand neemt toe ten opzichte van de schulden). Alles ziet er goed uit, totdat ergens een tandwieltje van de as vliegt en de motor in de soep loopt, net als in 2000, net als in 2008. Gaan we dan een Bretton Woods moment krijgen zoals Ray Dalio voorspelt, of weten de centrale banken weer een nieuw konijn uit de hoed te toveren om de rekening weer verder naar de toekomst te verschuiven? Hoe dan ook, we leven in geleende tijd…
Reaguursels
Inloggen18 plus 250. is redelijk om bij de hand te hebben voor het geval in een korte tijd je tv, koelkast, fornuis, blender, waterkoker, grill er mee stoppen en alle poten van het bankstel zo ook de keukenstoelen afbreken, niet te vergeten de gezinsleden die spontaan door het bed zakken en je parketvloer in duizenden lucifertjes knappen.
Bij het Nibud zijn ze de realiteit helemaal kwijt. 18k buffer? De rente is zo laag dat spaargeld bestraft wordt. Iedereen met spaargeld heeft het door beleid van de overheid en de Europese bank in overwaarde van vastgoed gestopt. Geld moet toch rollen vinden zij.
En de rest van Nederland zonder vastgoed heeft helemaal geen geld om opzij te zetten.. Die zijn al blut.
Er zijn 3 oorzaken voor de oplopende schulden die ik niet benoemd hoor, en die hebben alleen maar te maken met de vereiste voor kapitalisme dat een economie oneindig moet groeien. Buiten dat een economie in een gesloten systeem niet oneindig kàn groeien, geldt de 80-20 regel. Het kost 80% van de moeite om de laatste 20% groei te realiseren. En de consequentie van de onmogelijke oneindige groei is dat we die 20% nooit zullen halen. Economisten leven blijkbaar in hun eigen cijferbubbel.
Onze economie heeft haar eigen menselijk kapitaal al tot het randje uitgenut. Door individualisering te propaganderen is het bbp in ca 30 jaar met 100% gestegen. In 2020 voor het eerst in 30 jaar verlaagt, ofwel een grens bereikt. Dan moet je nieuw kapitaal aan je economie toevoegen, bijvoorbeeld door oorlog te voeren in landen die nog niet afhankelijk waren:
Het Westen heeft de afgelopen 2 descennia veel geinvesteerd om landen die nog geen deel uit maakten van de Westerse economische balans op te slurpen. De resultaten zijn schulden, waarvan men waarschijnlijk hoopt dat die zich terug verdienen, maar waar uit tot nu toe veel minder rendement wordt behaald dan beoogd. Syrie als voorbeeld. Omverwerping regime, land in chaos, militaire "steun", schuld vereffenen door olie te stelen. Compleet mislukt door allerlei onderschatte krachten die nog steeds niet onder controle zijn. En zo zijn er meer dan op 1 hand te tellen. Een verklaring voor de exponentiele schuld groei na Bush jr.
Die oorlogen duren voort, en af en toe druppelt er een nieuw land bij waar een vergelijkbare strategie wordt gepoogd (en mislukt). Misschien dat het op nog langere termijn werkt, maar tot die tijd staan we met zn allen flink in de min.
De andere oorzaak is vanzelfsprekend Corona, geen zin om die verder uit te leggen.
Kun je wel goochelen met cijfers om een of andere economische theorie als verklaring te gebruiken, maar als er geen oorlogen waren gevoerd of corona hysterie was geplugged, of als individualisering niet oa onze huizenmarkt kapot had gemaakt, en zorgkosten torenhoog werden door allerlei nieuw psychologische mankementen, omdat sommige mensen meer meer meer geld willen dan ze ooit kunnen uitgeven, hadden wij daar de rekening niet voor hoeven te betalen. Dit kan doorgaan totdat de welvaart zo scheef is verdeeld dat zelfs de nuchtere Nederlanders in protest komen tegen die 0,01% die zich alle welvaart toe eigent. Ooit knapt er iets, onstaat er een ongekende chaos, en kan er uit de as iets anders ontstaan. Vooralsnog knapt er wel regelmatig wat, maar mbv misleiding gaan wordt kundig voor een glas plas bleef zo als het was gezorgd.
Inderdaad ja - Van diegenen met tientallen / honderden miljoenen (Of miljarden), uit die hoek hoor je geen klachten ..
>18k buffer? wat verdienen ze daar bij het nibud , volgens mij heb ik de verkeerde vakgroep gekozen.
Hoe moet ik dat in hemelsnaam bij elkaar krijgen?
Heb net genoeg om alle vaste lasten te betalen.
Ik heb het geld er niet voor ondanks een leven lang hard werken.
Waar doet u boodschappen, wie is uw stroomleverancier? Hoe ziet uw telefoonabonnement eruit? Nog wat spul wat in een hoek staat en waar u niets mee doet? Zo maar een paar punten waar u naar zou kunnen kijken.
@Toverkol | 09-08-21 | 15:51: Zeker, echter zie ook de stijgende prijzen i.v.m. vraag / aanbod i.c.m. inflatie + Stagnerende, achterblijvende lonen.
Eau Pharaeau
Hongerige bodemschapen eten niet uit plezier het modddervetgefokte topzwijn op.
Escaleren kan je funderen.
Klik deze link van EP lid voor JA21 Hoogeveen eens aan. Verhelderend!
tpo.nl/2021/08/08/michiel-hoogeveen-n...
helder
Dus eigenlijk als ik het goed begrijp moet je tijdens de aankomende crash aandelen ( buy the dip) kopen met geleend geld (inflatie maakt schulden goedkoper)?
Vuistregel 1 van handelen op de beurs is toch dat je niet geld gaat lenen voor beursspeculatie?
18.000 als buffer ?! Hoe moet ik als gemiddeld gezin dat voor elkaar krijgen ? Iedere keer als ik de 1000 haalt, krijg ik weer een of andere rekening van een overheidrelateerde bedrijf.
De monetaire politiek van de EU is een ramp voor landen die de financiën op orde hebben en een waar, maar tijdelijk, feest voor landen die altijd al zwaar op de pof leven en een munt nodig hebben die voortdurend devalueert en het mechanisme van een hogere rentestand kent.
De burgers kunnen geen invloed op het beleid uitoefenen en het onttrekt zich steeds meer aan het zicht van de burger. Dat past perfekt in de democratie die D66 voor ogen heeft. Als mensen er geen grip meer op hebben, het ook niet meer begrijpen, kun je ze heel veel wijsmaken.
En dat zien we dan zodra het falen van de monetaire politiek van de EU weer boven komt drijven. Dan wijzen de eurofielen met hun beschuldigende vinger weer naar de laatste restjes soevereinitiet die landen nog hebben. De oplossing van D66 en gelijkgestemden is dan uiteraard nòg meer macht naar Brussel. En de NPO zal zoals dat eerder ook gebeurde het D66-evangelie in koor meezingen,
Het is een vorm van fundamentalisme: het werkt al vanaf het begin niet doordat landen zich niet hielden aan afspraken. Voortdurend volgden aanpassingen (zoals het verder afdragen van nationale bevoegdheden en het gemeenschappelijk maken van Zuid-Europese schulden) omdat men weigert idealen bij te stellen of op te geven. De lasten van de uiteindelijk onvermijdbare mislukking van het project gaan steeds meer oplopen, maar één ding is zeker: net als het communisme zal ook het EU-fundamentalisme vroeg of laat bezwijken.
Wachtend op de crash om de dip te kopen. Crisisinversteren is een mooie kans om een lekker rendement te pakken.
Inderdaad. Elke 6-7 jaar is er zo’n moment.
Op het IEX-forum wordt sinds de aex de 550 heeft bereikt de crisis 'voorspeld'. Hij staat inmiddels op 770. Wachten op de dip wordt zo een dure grap.
Dat adviesbedrag is voor een gezin met twee inkomens, waarmee nibud die situatie dus impliciet als norm bestempelt.
En dat is misschien nog wel het meest trieste economische nieuws in dat bericht, dat een gezin van een enkel modaal inkomen kennlijk niet meer rond kan komen.
Precies.
Ik ga het nog sterker vertellen (en proberen niet te liegen), als we zo doorgaan kunnen we in de toekomst daar het inkomen van het oudst thuiswonende kind ook nog bij op gaan tellen!
Wauw daar had ik overheen gelezen. We gaan dus richting usa, waar je met 2 banen al niet rond kan komen
Waarom € 18.250,–, en geen € 18.348,73 of € 17.999,95 ?
Uit een oud stageverslag teruggerekend van de gulden naar de euro?
"Maar het beleid van de Fed en de andere centrale banken heeft schulden aangaan en schulden herfinancieren goedkoper gemaakt, waardoor bedrijven en consumenten die eigenlijk failliet hoorden te gaan, konden overleven. Steeds meer van deze bedrijven en consumenten kunnen onder de zombiecategorie geschaard worden; door steun waggelen ze nog wat rond, maar eigenlijk zijn ze ten dode opgeschreven."
Vervang "bedrijven en consumenten" maar door landen, en je ziet direct waarom de rente zo laag gehouden wordt!
Wat is dat toch met die Groningers?
Ze willen geen aardbevingen,
Ze willen geen zoutwinning,
ze willen geen windmolens
en nu willen ze ook al geen Kerncentrales !! Terwijl Rutte dat al op tv. aankondigde en heel Nederland met vier stuks gered zou zijn !
Dus geef die Groningers ieder 1.000,= euro en vooral doorgaan.
Want aan die Provincie is toch weinig meer te redden.
Geef Grunningers helemaal niks.
@van Oeffelen | 09-08-21 | 08:57: Groningers redden zich prima zonder dat de bodemschatten uit de grond worden gehaald. Of op hun grond allerlei troep wordt neergezet. Laat het Westen het nu maar eens zonder hun wingewesten redden. De geldstromen vanuit het Zuiden, Oosten en Noorden hebben nu lang genoeg gestroomd naar Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.
@van Oeffelen | 09-08-21 | 08:57: Ook Geert Schaaij niet?
Hoger loon of minder belasting op inkomen. Dan is die 18k zo gepiept.
De mensen vertrouwen het Nibud en andere instellingen niet meer. Netzomin als dat ze Rutte niet meer vertrouwen. Die zei : "Koop allemaal een nieuwe wasmachine en nieuwe auto", tijdens de kredietcrisis
Dus gaat iedereen op vakantie en kunnen ze kiezen uit:
De Griekse kusten die in brand staan (vooral s'avonds prachtig!!)
De Turkse kusten die in de hens staan,
De Italiaanse kusten die in de fik staan,
De eilandjes in de Middelandse Zee die afbranden,
..........
...........
U heeft het over die meneer, die elke Nederlander €1000 beloofde voordat er verkiezingen waren, maar nadat hij geherverkozen was 180 graden omsloeg?
@EEnzame SchizofrEEN | 09-08-21 | 10:20: Onbegrijpelijk dat bijna 2 miljoen landgenoten op deze charlatan blijven stemmen. Goede manager, daar niet van, maar beschikt zelf over te weinig visie en echte wetenschappelijke kennis. Daar heeft hij de lobbyisten voor.
Begin vorig jaar daalde de beurzen door Corona. Direct daarna steeg het hele spul weer, want bodem bereikt. Vervolgens nog meer stijging door "hoop", daarna door "vaccin beschikbaar", weer verder door verdwijnen lockdowns. Uiteindelijk staat de beurs nu sky high.
Wanneer stopt het? Inmiddels is ieder positief bericht al dubbel en dwars ingeprijsd. Er moet toch een moment komen dat van die beursbedrijven verwacht wordt dat ze omzet en winst gaan leveren, zodanig veel dat het de beursstijgingen rechtvaardigd?
Da's maar de vraag. Vanwege de geldpers dalen over de gehele linie de rendementen in deze (zombie-)economie en dat betekent dat we in een tijdperk zijn aanbeland waarbij dezelfde beetje winst een veel hoge koers dan voorheen rechtvaardigt. Ik zie het maar als een soort investeringsinflatie (meer betalen voor hetzelfde)
18250.... Ahja... Zodat als je geen inkomen genereerd, je je huis niet kwijt raakt. Ok. Even denken. De pleuris breekt uit, je wordt niet ziek (ziektewet), maar je raakt je baan kwijt.na X maanden WW met 70% van je inkomen, kom je in de bijstand. Maar gelukkig heb je 18.250 euro spaargeld. Dan zegt meneer de overheid: "Ok, da's mooi. Je hebt 18.250 euro spaargeld. Dan kunnen we per direct 10.250 euro korten op je uitkering."
Je 18250 Euro hou je dan toch niet op een bankrekening , je zou wel gek zijn .
@likmegaties | 09-08-21 | 07:39:
Als je je 18.250 euro niet kunt uitgeven heb je er niets aan als buffer. Als je je 18.250 wel kunt uitgeven wordt het gekort op je uitkering. Of je het nu hebt in aandelen, investeringen, onder je matras, etc.
Daarnaast, als je meer geld uitgeeft dan je van je uitkering kunt betalen, wordt je gekort op je uitkering. Als je 1000 krijgt per maand. En je geeft meer dan 1500 (anderhalf keer je uitkering) uit, wordt je gekort. Geef je in een jaar meer dan 8000 euro extra uit (het maximum spaargeld) wordt je gekort op je uitkering.
@peterdh | 09-08-21 | 07:44: Je hoeft niet alles met pin te betalen . cash is nog altijd king in dit geval .
Wat een zuur gedoe. Het duurt 2 jaar voordat je van de WW naar de bijstand gaat.
@StiekemeBunzing | 09-08-21 | 09:05:
Niet als je jonger bent en niet z'n lang hebt gewerkt... Dan ga je er een stuk sneller in.
Als de boel op instorten zou staan was dat wel in 2020 gebeurd i.v.m. corona. Maar niet gebeurd, misschien je verhaal even bijstellen?
Meestal stort het in als de bomen tot in de hemel lijken te groeien. Als Randstad begint te piepen dat ze geen personeel kunnen vinden.
Er is in dezelfde tijd bijna ongelimiteerd geld bij gedrukt, terwijl er ook nog eens miljarden van rijker naar minder rijk en arm is gevloeid, en er ook nog eens een garantie/steunfonds is gekomen waarbij de rijke broeders uit de EU garant staan voor de arme broeders.
Wanneer je goed had gelezen had je in de vierde alinea al kunnen filteren dat er stond: Maar het beleid van de Fed en de andere centrale banken heeft schulden aangaan en schulden herfinancieren goedkoper gemaakt, waardoor bedrijven en consumenten die eigenlijk failliet hoorden te gaan, konden overleven.
We leven sinds de ECB, en de andere grotere centrale banken, veel extra geld is gaan bijdrukken zo'n beetje in een soort van "superinflatie economie".
Op één of andere manier is deze super inflatie nog niet doorgedrongen tot de prijzen van een brood, een doos eieren, of een pak suiker. Je kan het wel zien aan de huizenprijzen en de aandelen, aandelen staan sky high en de AEX pakt een record afgelopen week, en een huis lijkt ondertussen per maand wel een 5000-10000 euro meer waard te worden?!
Het tekort aan woningen kan de explosie van de gemiddelde woningwaarde nog enigszins een beetje verklaren. Maar dat record van de AEX?! van 20 maart 2020 tot afgelopen vrijdag gestegen van 431,98 naar 767,82!
Allemaal hel en verdoemenis roepen. Vermoeiend.
@van Oeffelen | 09-08-21 | 08:58: Maar gelukkig kan jij de rest van de dag benutten om bij te komen toch?
Op idyllische locatie ergens in een paradijselijk oord…..
@BadPatNL | 09-08-21 | 02:14: Heb m’n boeken van Heertje al lang verbrand.
@D-Fens_1963 | 09-08-21 | 09:27: Verhips, Arnold Heertje! Ik heb er zelfs nog één in de kast staan van school!
Voor wie geld wil verdienen: vertrek naar het buitenland. Leer de taal en veel plezier. Toen ik de grens over ging had ik er gelijk 20k bij en minder belasting. Daarna elke drie jaar wisselen en weer een sprongetje erbij.
Precies. In Nederland is het moeilijk. Bv als in IT en je kunt remote werken, probeer Bulgarije, met een beetje handigheid kun je 2 contracts tegelijkertijd tijd doen. Totaal €350k in jaar tegen 15%. En dan weer terug naar Nl met je kapitaaltje voor een leuk huis.
@feiten_en _cijfers | 09-08-21 | 00:04: Registreer je bedrijf in Letland. Je hoeft er niet te wonen..
@Frau Merkel | 09-08-21 | 01:34: daar denkt de Nederlandse belastingdienst anders over. Daarnaast is Letland alleen 0% als je geen geld opneemt uit je bedrijf en de winst herinvesteert
1.9 ton schuld (hypotheek) op een woning die nu 3.6 ton waard is.
Ok, er zal ongetwijfeld weer een crisis uitbreken en de huizenwaarde doen kelderen, maar dan nog wonen wij véél goedkoper met onze eensgezinswoning dan in een huurflatje.
Rest van grote uitgaven (zoals auto's/vakanties) worden van spaargeld betaald.
Lenen is KUDT, heb je het niet, koop het dan niet. (nieuwe overheids slogan)
Precies. Geldc lenen kost geld
Daar ben ik het niet helemaal mee eens op moment gesproken wordt om de eigen woning te belasten met een spaartax. In zo'n scenario is het niet handig de woning schuldenvrij te hebben.
Daarbij, waarom zal ik mijn woning met een lage rente aflossen op moment ik het ergens kan investeren en daar meer mee verdien.
Jan modaal pakt 2000 euro netto per maand, mag dan 1200 aftikken voor zijn vrije markt krot, 250 aan verzekeringen, gemeente belastingen en heffingen. 250 voor zijn plof voedsel van de appie met huishuidelijke spulletjes en nog 100 euro om af en toe wat leuks van te doen, onderhoud van zijn fiets, etc. Kan hij met wat geluk 200 euro in de maand sparen. Heeft hij na 8 jaar sparen zonder extra uitgaves dus zijn buffertje voor elkaar, thanks Nibud. En dat is als hij geen studieschuld heeft om af te lossen die dankzij de PvdA onder Rutte II door de schredder is gehengst.
dat vat het wel een beetje samen ja .
Als ie gestudeerd heeft, verdient hij waarschijnlijk meer dan modaal, in ieder geval op de langere termijn.
@StiekemeBunzing | 09-08-21 | 09:07:
Daar staat dan weer een hogere studieschuld tegenover, omdat we als samenleving besloten hebben dat studeren blijkbaar iets van een hobby is die door de persoon zelf bekostigd moet worden..
Heel veel mensen hebben een tunnelvisie en je hebt een paar dwingende ogen nodig om dat te veranderen. Je kan naar een heleboel dingen kijken, in dit geval bijv naar de Appie. Er zijn tig supermarkten die een stuk goedkoper zijn. Hetzelfde geldt voor stroom & gas, het mobieltje etc.
Tip voor alle *kuch* slimme goud en zilver verzamelaars; edelmetaal kun je niet vreten.
En als de stront door de ruimte vliegt moet er ook nog maar voldoende vreten te ruilen zijn.
En hoe schaarser hoe meer ruilmiddel er zal moeten zijn. 3x raden wie daar beter van wordt.
Vraag maar aan je grootouders.
nee, wat dat betreft is fiat geld veel makkelijker te eten.
Boeren, daarom voert de staat ook "oorlog" tegen ze.
Blikken knakworsten inslaan. Kan zowel koud als warm gegeten worden...:)
18,5K, een halve bitcoin dus (staat nu net iets boven de 37000 euro)
Mooi bedrag. Investeert u ook per maand een klein bedrag in crypto? Deel naar de bank, deel crypto.
misschien is dat tandwieltje wel inflatie. Als prijzen blijven doorstijgen in het huidige tempo dan moet de rente worden verhoogd om hyperinflatie te voorkomen. Maar dan worden al die schulden onhoudbaar.. catch22.
EU kan de rente verhogen en tegelijk een rente-swap aan zuid Europa geven om hun hogere marktrente te compenseren. Wat de EU doet heeft toch al niets meer met een vrije markt te maken, dus alles kan.
Je kunt het niet checken hier op GS omdat ondergetekende niet actief was maar destijds voorspelde ik de credietcrisis feilloos een half jaar van te voren.
Nu heel sterk weer dat gevoel van toen, er staat iets te gebeuren en het voelt unheimlich.
Was u indertijd werkzaam bij BNP Parisbas?
Duh, dat voelt iedereen. Wie je ook spreekt. Vandaar de zenuwen op de huizenmarkt, de hysterische beurs (die niet overeenkomt met de economische situatie) het uitwijken naar crypto's, de ggz die overspoeld raakt... Of het nou Truus de buurvrouw is van 90 of haar kleinzoon, iedereen voelt dat er iets niet klopt.
@kapoerewiet | 08-08-21 | 23:00:
Gelukkig, vorige keer keken ze me aan of ik gek was. Nu is zelfs Truus het met me eens.
Paar kilo suiker en wat gist inslaan, Alcohol ruilt goed in tijden van Crisis. (en een paar watersloten)
Heb ontzettend veel likeur gemaakt van zwarte bessen - zowat de enige oogst die lukte in deze plenszomer - ik hou helemaal niet van crème de cassis. Afijn, proost!
Opa sloeg in aanloop naar WOII grootscheeps alcohol en tabak in. Die werden in 44-45 op het platteland in aardappelen en groenten omgezet.
@UpdateAvailable | 09-08-21 | 06:27: Mijn overgrootouders hadden ervaring op gedaan in de eerste wereldoorlog en wisten voor WWII exact wat ze moesten inslaan voor hun kleermakerij om de oorlog ongeschonden door te komen. Dat was in een tijd dat men een pak liet maken om te trouwen en om in te begraven. Was zo'n pak na vele jaren gebruik wat sleets aan de buitenkant, werd het naar mijn overgrootvader gebracht die het pak dan compleet uitlegde en binnenstebuiten weer in elkaar zette. Hadden ze weer een pak als nieuw. Kom daar tegenwoordig nog eens om.
@FrankVeer | 09-08-21 | 08:26:
Als je sommige kleding van tegenwoordig, en niet eens van het Primark-segment, uit het tasje haalt bij thuiskomst dan liggen de stiksels al bijna op de vloer.
Vergeet sigaretten en zeep niet
Dit item komt wel erg vaak terug. Wat vergeten wordt is dat er een poging gedaan wordt om inflatie op te drijven. Inflatie doet schulden verdampen. Jaarlijks 4-5% inflatie en economie is na 10 jaar vele malen groter en schuld is weer houdbaar. Spaargeld is ook pleite, daarom opmaken voor de leuke dingen in het leven.
Schrik wel dat zou weinig mensen 18k op de bank hebben staan. Toont wel aan dat de luchtbel zijn maximum begint te bereiken.
Ik denk dat het tegenvalt hoe veel mensen er 18K spaargeld hebben.
het gros van de mensen hebben geen 18k achter de hand ,die betalen zich elke maand scheel aan zorgpremie dit, heffing zus ,hypotheek,huur ontiegelijk dure brandstof enz enz .dat jij daar van schrikt daar schrik ik dan weer van.ik heb tijden gekend dat ik nog niet eens de helft op de bank had ,en toch heb ik me altijd goed gered, is kwestie van aanpassen ,leven naar hetgeen wat je hebt dus ,niet boven je stand leven ,zoals er hele hordes doen en ondertussen geen cent hebben.
In 2014 betaalde ik 400 euro huur, intussen 1400. En ik kreeg er afgelopen jaar een geweldige 1.5% salarisverhoging bij van de baas.
Waar moet ik die 18k van sparen dan?
Waar is die 18K voor nodig dan voor Jan modaal? Of voor een bijstandtrekker?
Ze kunnen beter aangeven hoe lang je zonder inkomen zou kunnen komen zitten.
@sjef-van-iekel | 08-08-21 | 23:23: dat cijfertje is dan ook een gemiddelde he ,stel je pakt 10 man/vrouw bekijkt daar inkomen van ,als er 2 bij zitten met een bak geld dat krikt het gemiddelde lekker omhoog he ,en zo komt men aan dit soort bedragen .
@LangeNeus51 | 08-08-21 | 22:59: Vraag even aan onze lands pinokkio... Die zal het wel weten
Dat er iets radicaals gaat gebeuren is wel duidelijk…een enorme vergrijzing en tekorten aan personeel is al jaren gaande…steeds meer specialisten en kennis gaat verloren. Dan roepen deugers vrolijk dat we die opvangen door nieuwkomers…tja economische asielzoekers kosten ons alleen maar geld, woonruimte en zet ons sociale stelsel nog verder onder druk. Deze koers van ons volkomen afhankelijk te maken van nieuwkomers en hun inbreng op de arbeidsmarkt is toch een kansloos project? Zie eens wat er in elke stad gebeurd: overal verdwijnen winkels en komen er telefoon, kappers, eetwinkels voor terug dat gerund wordt door exoten…er komt amper iemand en zitten op dure locaties…maar ook de werkloosheid onder nieuwkomers is en blijft minimaal 50% en onder alle Somaliërs dat ons landje rijk is is 75% werkloos. Hoe denkt de regering voldoende inkomsten te kunnen genereren en te groeien en verbeteren in zorg, leger, onderwijs en veiligheid??? Iemand een suggestie?
Belastingverhoging.
@Graaf_Slis | 08-08-21 | 22:23: volgens mij pak je dan juist de middenklasse en volgens mij gaat het juist om deze grote groep dat amper spaargeld heeft.
Paki's zijn best specialisten met een paar stukken gereedschap, is weer wat anders dan FN Herstal youtu.be/MC1Z2-ITNtc
P.s., iemand een idee wanneer de markt gaat crashen...?
Hoog conjunctuur duurt meestal 3-5 jaar, we zitten inmiddels op zo'n 3 jaar.
@zeertegendradig | 08-08-21 | 22:23: put opties inslaan dus
@Drs. D. | 08-08-21 | 22:24:
Als het echt spannend wordt verbiedt men deze ook zoals in de kredietcrisis.
December 2023.
In dit soort situaties worden toch altijd oorlogen gestart...
Als je dacht dat we daar niet al een jaar middenin zitten heb je niet opgelet.
als je een eigen huis hebt dat ouder is dan 10 tot 15 jaar dan ga je het met 18 mille echt niet redden. Misschien kun je het er een een keer voor laten schilderen.
Daarom ieder jaar een beetje. Niet wachten tot het verval inzet.
Ik investeer gemiddeld 23k/j aan mijn huis. Het is ook in hoeverre je wilt dat je huis strak, nieuw en functies heeft die je wilt.
@Hollandse_blauwe | 08-08-21 | 22:31:
23k/jaar aan je huis. Woon je er in? Dan woon je schijnbaar in een bouwput. Je investeert namelijk niet in je huis waarschijnlijk, maar in de inboedel. 23k per jaar aan je huis, dan hebben we het over muren, dak, verwarming etc. Alles wat je achterlaat bij verkoop. De rest is leefgeld, en geen investering. Elk jaar de nieuwste plasma TV, stereo installatie etc is geen investering in je huis. Daar heeft de volgende koper namelijk niets aan en is in feite weggegooid geld (als je het over "investeringen in je huis") dit zijn gewoon "kosten van je huis". Ook dingen als nieuw behang, nieuwe gordijnen, nieuwe plintjes, etc. Allemaal kosten. Dat kun je na 30 jaar ook 1 x doen voor verkoop. Dan zul je misschien iets meer kwijt zijn aan achterstallig onderhoud. Maar investering technisch gaat het er alleen om of je dingen onderhoud die schade kunnen opleveren aan je huis. De buitenboel schilderen, tegen houtrot, dat soort dingen.
@peterdh | 09-08-21 | 07:33: Ik zou niet investeren vóór de verkoop, hoewel ik voorheen ook altijd zo dacht. Doe dat gewoon terwijl je er woont, zodat je er zelf profijt van hebt. Ik ken de smaak van de kopers van mijn huis niet, dus wat ik mooi vind, kunnen zij foeilelijk vinden. Ik zie in onze buurt ook hoe nieuwe bewoners alles uit de woning slopen om het naar hun smaak weer op te tuigen, zelfs als de inrichting gewoon bruikbaar/netjes is. Mijn huis krijgen ze ter zijner tijd in 'onderhouden, gebruikte staat', dan gaat er geen nieuwe keuken of badkamer meer in om kopers over te halen.
@FrankVeer | 09-08-21 | 08:34:
Oh ja, maar dat snap ik wel hoor. Je wilt zelf profijt hebben dus je steekt het geld er in. Ik bedoelde meer dat je dat gewoon als gebruikskosten moet zien, en niet als investering. Je geeft het geld uit aan je gebruiksgenot van de woning. De enige investering die je er in doet is aan het onderhoud dat er voor zorgt dat de uiteindelijke verkoopprijs niet lager maakt. Dat is minder dan 23k per jaar. Een stuk minder.
Hoe kan het een absoluut bedrag zijn? Hangt af van je maandelijkse uitgaven. Ik zou zeggen 'uitgaven per maand' * 10.
Als zelfstandige dan. Als je ergens in dienst bent, iets minder.
Bij slecht economisch nieuws stijgen tegenwoordig de beurzen. Waarom? Omdat men dan nog meer steunmaatregelen verwacht. Zo leven die zogenaamde snelle jongens tegenwoordig. Over de rug van de spaarzame burger met behulp van de centrale banken. Kartel 2.0.
Ja, m’n economieboeken van weleer doen het alleen nog goed bij het aanmaken van de haard.
Tegen de tijd dat je vijftig bent, en nog steeds geen ton op de bank en een afgelost huis? Dan heb je echt iets helemaal fout gedaan. Een paar opties: Minder uitgeven, meer verdienen. Het eerste kun je direct mee beginnen. Aan je verdienvermogen moet je blijven werken. Met reaguren en geweeklaag op GS kom je er niet. Het ligt aan jezelf, niet aan de buitenlanders.
@zolderkamerverbouwer | 08-08-21 | 21:58: Onze wijsheden kunnen niet genoeg worden benadrukt!
Ja grappig voor je 50ste je huis afgelost…huizenprijzen zijn buiten proporties, rentes zijn superlaag…vrijwel iedereen kijkt naar de maandlast en geloof echt dat het merendeel niet meer dan 50% aflost. Ja het zou een financieel goede insteek zijn, maar dan hadden ze nooit aan de aflossingsvrije hypotheek moeten beginnen.
@Hollandse_blauwe | 08-08-21 | 22:05: ja die aflossingsvrije hypotheken worden nog wel een dingetje. Ik zie de overheid nog wel inspringen wanneer het gros erachter komt dat ze na de looptijd de handel moet herfinancieren of aflossen. Want oh, oh, oh het was de schuld van de banken dat ze niet goed begrepen hadden dat er een restschuld is overgebleven.
Zit wat in, maar moet je niet teveel financiële weerstand hebben zoals echtscheiding, zaak op de fles, gezondheidsproblemen, studerende kinderen etc.
En we kunnen ook niet allemaal voor 49,5% op de belastinglijst staan hè?
@Graaf_Slis | 08-08-21 | 22:10: die aflossingsvrije hypotheken worden een dingetje als de rente fors gaat stijgen. Dan komen er heel veel mensen in de problemen.
Vroeger, was de verhouding inkomen t.o.v. leenbedrag woning toch iets anders denk ik. Klopt dat? www.goudstandaard.com/nieuws/gemiddel...
Onzin. Er zijn nou eenmaal grote groepen mensen die laagbetaald werk doen. En ook met een goede baan kan je pech hebben dat je jarenlang ergens werkt en dat je werkgever failliet gaat, of een deel van zijn personeel eruit gooit. Afgelopen decennia is het bovendien steeds lastiger geworden om vaste contracten te krijgen. En dat maakt een hypotheek lastiger. Grote bedrijven in sectoren zoals de zorg, de bouw, de transport en de PTT hebben veel vaste werknemers ontslagen en terug genomen tegen lager loon en slechtere arbeidsvoorwaarden.
Als je dat allemaal niet wist leef je onder een steen.
En veel heeft niet met buitenlanders te maken. Maar veel ook weer wel. Met name in bouw en transport speelde de komst van goedkopere Polen toch wel een rol bij ontslagen.
Verder zijn de kosten van immigratie meermaals berekend, en dat viel altijd fors tegen. Volgens de laatste berekeningen heeft immigratie afgelopen 25 jaar 400 miljard gekost, en gaat het komende 20 jaar 600 miljard per jaar kosten. Dat is dus zo'n 30 miljard per jaar.
Ter vergelijking; ons leger kost zo'n 12 miljard per jaar; politie en justitie 13 miljard. Maar immigratie dus 30 miljard.
Natuurlijk is dat niet houdbaar. Zelfs zonder de grootschalige fraudes, criminaliteit, islamisering en blm-extremisme. En ook zonder de woningnood, zonder de overbevolking en zonder de geplande (!!!) volledige afhankelijkheid van het buitenland voor voedsel en energie.
@Dandruff | 08-08-21 | 22:40: gelukkig heeft ons geweldige volk Mark Rutte weer voor 4 jaar in het zadel geholpen. Komt het allemaal toch nog goed.
@intrigant | 08-08-21 | 23:18: Ik moet nog zien of hij dat gaat halen.
Ow God, Esther Mirjam Sent daar heb ik nog les van gehad...
Aaah, vandaar de “dubbel D” in uw nick ;-)
@D-Fens_1963 | 08-08-21 | 22:39: zij had geen dubbel D, my friend... AA
Veel moderne slaven verdienen fulltime net iets meer dan EUR 18.250 netto per jaar. Denk aan full-time werken bij Kruitvat, Action, Bouwmarkt en pakketbezorger.
Sparen kan je alleen van geld dat je niet uitgeeft. Voor hele groepen is het elke maand struggligen tot de volgende paycheck en van jaar jaarcontract naar jaarcontract.
Hoe dan sparen?
Bij het Kruitvat zul je wel meer verdienen (gevarentoeslag), bij het Kruidvat waarschijnlijk niet nee.
Leer iets wat beter betaalt, of je gaat uren maken in een eigen zaakje.
Flink snijden in vaste lasten. (woning is lastig, maar de kleine vaste lasten tellen ook hard aan) Verder kan je voor elke 100 gespaarde euro's je eigen risico met 100 euro verhogen, wat behoorlijk kan schelen in de premie. Kan zelfs uit als je elke 3 jaar in het ziekenhuis beland. Basis-paket is al behoorlijk compleet, dus misschien voldoende. De overige niet-ziektekosten verzekeringen zit ook nog eens 21% assurantiebelasting overheen, dus daar helemaal kritisch naar kijken.
En schrijf de (stroom) meterstanden op voor/na een paar dagen van huis en deel die kWh'en door het aantal uren en ga op zoek waar die Watt's blijven. Ik de meeste jaren onder 1000 kWh/jaar.
W_F | 08-08-21 | 21:58
Hoe blijf je onder de 1000 kWh? Zet je de wasmachine nooit aan? Dat verbruiken we hier in 5 maanden en zit al ver onder het landelijk gemiddelde.
@BrulSpin | 08-08-21 | 22:09: Een led-peertje van 2 Watt op het toilet en om 9 uur naar bed. De was doe je in koud water op de hand, of gewoon niet.
@BrulSpin | 08-08-21 | 22:09: Klein huishouden, geen wasdroger of TV, wel alles led, goede koelkast zonder vriesvak en moderne grote vriezer op koelste plek in huis. Wasmachine gebruikt haast niets want water opwarmen kost maar een paar minuten. Het zijn meestal magnetrons die 24/7 ruim 5W pakken, vloerverwarming pompen zonder automatische schakeling, stand-by-apparaten, adapters, en alle andere dingen die 24/7 kleine beetjes stroom slurpen. Meeste kWh meters kunnen onder 10W slecht meten, dus gewoon standen op schrijven als je 3 weken niet thuis bent dan weet je hoeveel Watt alle "uit" staande apparaten bij elkaar gebruiken.
@W_F | 08-08-21 | 21:58: Eigen risico verhogen vind ik juist bijzonder onvoordelig. En met besparing op elektriciteit is moeilijk geld te verdienen omdat de vaste kosten zo hoog zijn (60% grosso modo). Wat wel direct geld oplevert is schrappen aanvullende zorgverzekering (echt totale onzin aangezien basispolis alles bevat wat nodig is), stoppen met deelname aan loterijen en inderdaad kritisch kijken naar verzekeringen.
@bdn01 | 08-08-21 | 22:18: Nooit het wc licht aandoen! Schijten lukt prima in het donker. Meer focus enzo.
Mocht je aanvullend pakket ziektekosten hebben voor o.a. je tanden, haal het weg en ga 2x per dag tanden flossen. Nooit meer gaatjes, gegarandeerd. Tandartsen zeggen nooit ga flossen alleen "goed je tanden poetsen" wat niet genoeg is.
1x per 2 jaar naar tandarts te controle en voila.
100.000 euro bespaard.
@W_F | 08-08-21 | 22:24: Ik ben recentelijk verhuist en alles nieuw en duurzaam maar onder de 1000 is echt extreem laag. Bedankt voor de tips!
@TERUGVANWEGGEWEEST | 08-08-21 | 22:31: szo jij hebt een dure tandarts
@TERUGVANWEGGEWEEST | 08-08-21 | 22:31: Poetsadvies €12.5
Als familie van 4 personen zijn wij aanvullend verzekerd, ster 4 en dat kost ons €111,50 per maand extra.
Bij ons kan het wel uit want ruime vergoedingen voor onze zorgbehoeftes, www.zorgzaamverzekerd.nl/sites/defaul...
Ik mag blij zijn als ik aan het eind van de maand 50 euro over heb.
Kom op, iedere avond een uurtje hamburgers flippen bij de Macdonalds, en je hebt zo maar 1000 Euro over. Het komt niet vanzelf.
bdn01 | 08-08-21 | 21:58
Nooit geweten dat je bij de Mac ruim 32 euro netto per uur vangt. Best goed betaald dan!
LOL, ik dacht die laatste alinea komt we wel erg bekend voor. Vandaag eerder op ZH gelezen:
So much so that house prices are surging to stratospheric levels, along with stocks, bonds, antique cars, wine collections, and fancy artwork have also dramatically risen in price.
Uit margin call of is het uit the big short ?
Of uit het boek over the great depression. Iedere vezel zegt dat het zooitje inklapt.
Denk dat ik maar weer eens wat extra goud & zilver moet gaan kopen.
Partner & ik hebben de afgelopen 12 jaar met veel afzien & moeite een flinke financiële buffer opgebouwd.
Maar als ik terugkijk naar de diverse financiële & economische crises van de afgelopen 40 jaar, dan is één ding zeker: als de paniek toeslaat, kan je hele vermogen in een week tijd volledig verdampen en betaal je zes miljoen euro voor een brood.
We leven in een uitermate instabiele tijd; economisch, politiek, sociaal, demografisch, medisch en vooral ook moreel.
Als je ziet hoeveel mensen wereldwijd zichzelf willens & wetens verzuipen in gekte, hysterie en de meest idiote complot-theorieën, dan wordt mijn kijk op de mensheid er niet vertrouwenwekkender op.
En in de crisisbestendigheid en het gehalte aan Gezond Verstand van de politiek en de overheid - zowel op nationaal als op Europees niveau - heb ik inmiddels mijn laatste restje vertrouwen verloren.
De westerse wereld heeft daarnaast zijn weerbaarheid verloren als gevolg van doorgeschoten politieke correctheid en feminisering.
Er is, kortom, maar weinig voor nodig om de hele westerse wereld, die complete slappe hap, op zijn bek te laten gaan.
Dan wordt het ieder voor zich. En is het naar mijn gevoel verstandig om met een aantal mogelijke ramp-scenario's rekening te houden en er op voorbereid te zijn.
Als eerste stappen overweeg ik de aanschaf van (nog veel meer) zilver & goud, en een degelijke, stille, compacte diesel-generator, almede een bescheiden buffer-voorraad aan brandstof.
En bij het vervangen van mijn auto binnenkort, ga ik zeker (nog) niet voor de aanschaf van een elektrische. Hoewel een hybride wellicht het overwegen waard is, zo lang dat vervoermiddel maar niet aan een stopcontact moet.
Goud en zilver worden ook via papieren contracten gemanipuleerd. Zilver is misschien op de lange termijn (10 jaar) een goede investering, maar sla maar eens voor een paar ton zilver op en over die opslag betaal je ook weer 1% per jaar plus 10% bij aankoop (marge verkoper) plus de BTW en dan weer het omgekeerde bij verkoop.
"De westerse wereld heeft daarnaast zijn weerbaarheid verloren als gevolg van doorgeschoten politieke correctheid en feminisering."
Dit is de essentie. En het een houdt ook nog eens verband met het andere: doorgeschoten feminisering = doorgeschoten valse empathie = doorgeschoten deugen. (Ik krijg een steeds grotere hekel aan mijn linkse seksegenoten...)
Nee, goud en zilver zijn zwaar gemanipuleerd, tenzij je echt fysiek spul aanhoudt.
Goud en zilver produceert beiden niks en levert dus niks op. Onzinnige investering.
Als je er echt zo instaat, zou ik ook de aanschaf van n Kalasjnikov overwegen.
Goud en zilver? Ik weet het niet. Het is toch dood geld. Aandelen leveren tenminste dividenden. Goud zou ik hooguit middels antieke munten aanschaffen. Betaal je wel een premie, maar is tenminste nog leuk om naar te kijken als je van geschiedenis houdt.
Ik heb goud en zilver in munten, is btw vrij in Nederland en je kan er nog brood mee betalen in tijden van echte nood.
Het is best wel lastig om een betrouwbare goudboer te vinden. Er wordt nogal wat vervalst. Wat je diesel voorraad betreft, denk je wel aan een antibacterieel middel. Anders heb je nog niets.
Een nieuw auto'tje zou ik zo zuinig mogelijk in verbruik nemen. De brandstof prijzen zullen alleen maar stijgen.
@zolderkamerverbouwer | 08-08-21 | 21:44:
Zelfde hier.
Uitsluitend fysiek.
Veilig opgeborgen. Niet in mijn eigen huis, maar elders.
Goud en zilver is prima, maar een elektrische auto ook. Met je zonnepanelen kun je die lekker opladen, onafhankelijk van prijzen van fossiele brandstoffen. Die kunnen tijdens conflicten ook flink stijgen, of zelfs op rantsoen verkrijgbaar worden.
Voor goud en zilver bent u volgens mij te laat. Maar mijn tip: Wapens. Investeer uw geld in wapentuig en de poen stroomt binnen. Wapens zijn altijd een noodzakelijk ding in de rest van de wereld. Wij denken dat voedsel of drinkwater belangrijk is. Dat is een misvatting. Als de pleuris uitbreekt is je eerste prioriteit om een wapen te hebben. Dat kan een blik Unox erwtensoep zijn of een mooie glimmende Glock 19. Wat ik wil zeggen: Als je je principes overboord wilt gooien, overleef je elke rampspoed. Opsluiten in een hol met een voorraad eten is niet de meest handige manier.
@Graaf_Slis | 08-08-21 | 21:50:
Ik heb een groeiende verzameling gouden & zilveren munten: Australische 'Kookaburra's', Canadese 'Maple Leafs', Chinese 'Panda's', Zuid-Afrikaanse 'Krugerrands', Amerikaanse 'Eagles' en 'Buffalo's', enzovoort. Benevens een aantal historische munten.
Landen zoals Rusland en China zullen gloriëren. Europa is, net als het Romeinse rijk vroeger, niet managebaar. Er is niet veel voor nodig om het te laten klappen. Rusland is hier moedwillig mee bezig achter de schermen...
@LV-225 | 08-08-21 | 22:03:
Ik heb nog een aantal sets professionele pétanque-ballen liggen. Beter dan een blik Unox... Van deze:
cdn.shopify.com/s/files/1/0085/3894/7...
Paar pakken bloem in de kast zetten, die gaan wel een jaartje mee denk ik. En een zakje gist ;D
@Niet_Van_Hier | 08-08-21 | 21:59:
De zuinigste compacte benzine-auto op de occasio-markt van dit moment, is bij mijn weten de Suzuki Celerio.
Gemiddeld verbruik 1 op 27,8 (fabrieksopgave, dus reken maar een paar km. per liter minder in de praktijk).
Maar ja....
Ik zie mezelf toch niet gauw in zo'n bakkie rijden....:
media.autoweek.nl/m/ctwyfylbgz3h_800....
Wil toch wel iets dat 'n béétje stoerder oogt (en rijdt).
Deze, bijvoorbeeld:
cdn.wallpapersafari.com/63/64/TgIrtW....
Maar ja.
Te duur, te groot, te zwaar, en bovendien niet in Nederland verkrijgbaar, tenzij via grijze import.
Dus het zal wel zoiets worden:
wallpaperaccess.com/full/2206375.jpg
Als je dan toch zilver wilt hebben, dan is het makkelijker om aandelen 'First Majestic Silver' of een andere zilverproducent te kopen tijdens een dip (zoals nu al een beetje, maar hij kan misschien nog wat lager).
@Peter Emile | 08-08-21 | 22:50:
Misschien een compromis? Een stoere Multipla?
www.youtube.com/watch?v=4bLXcS6Q5H4
Ik had al wel een crisis verwacht. Maar het is nog even wachten. Ik ga alvast wat pleepapier hamsteren
je hebt een half jaartje gewerkt en uitzicht op een jaar contract of langer?
Dan mag je 400k laten minten voor een verhandelbaar hypotheek product op een afschrijfwaardig huis aan de bodem van de markt.
Zo lang meer mensen exact jou nadoen gaaat je aankoop omhoog en vergaar je illiquide overwaard. Waarmee je nogmaas 400k mag laten minten voor een tweede stek. Wel hogere rente maar dan mag je wel verhuren.
in dit kort en slordige jargon verhaaltje zijn we met een jaar of twee aan boven-modaal inkomen en wat handtekeningetjes belandt bij een magische bijgeprinte 800k op de balans bij de ECB. Met aandelen daar tegenover om onevenwichtigheid te vermijden. Kan niet fout gaan. Behalve dat het inkomen niet stijgt, dat was van oorsprong de bedoelling van dit hele circus wwe vernietigen de waarde van je salaris met prijsstijgingen in de hoop dat je salaris de prijzen inhaalt.
Kan eeuwig doorgaan zo lang we onze 8.000.000 huishoudens elke 10 jaar kunnen inruilen voor nieuwkomers die 2x zoveel verdienen als de voorganger.
Er is maar een scenario waar deze monetaire waarzin uiteindelijk toe gaat leiden en dat is de massale confiscatie van al het vermogen en de bezittingen van de burger, wat nu reeds gebeurt en is gebeurd, zal straks op speldenprkken lijken.
Ik zie ook weinig andere oplossingen. Hoe zou je je daartegen kunnen beschermen?
Dat gebeurt al in de vorm van inflatie, kunstmatig lage rente en verhoogde belastingen. Het is een pyramidespel. Geld bijdrukken betekent dat degenen die huizen en aandelen kunnen kopen hun koopkracht behouden, terwijl mensen die alleen loon krijgen in koopkracht achteruit hollen.
18k is straks om de honger van Timmer Frans te stillen ... we MOETEN aan de elektrische auto en warmtepomp en werken loont niet meer als je meer dan 40 km van je werk woont en afhankelijk is van je twingotje. Ik ga maar eens de PvdA gedachte naleven, lekker leven op de zak van de staat ...
het nibud met weer een overbodig onderzoek. catch22: iedereen die zoveel apart kan houden als buffer is dermate handig met geld (verdienen en/of sparen), dat het de vaststelling niet nodig heeft. De rest spartelt om rond te komen en droomt van zo'n vrij bedrag. Voor niemand heeft de vaststelling dus enig nu, dus overbodige moeite. Next
Maar volgens het WEF moet het toch zijn:“You’ll own nothing and you will be happy”?
Waarschijnlijk wordt al je spaargeld geld pas in 2030 van je afgenomen. Tot die tijd zult gij sparen en zuinig leven.
Een paar jaar geleden was het Nibud afgestapt van mensen een buffer te adviseren. En nu adviseert het Nibud opeens twee keer zo veel.
Je kunt beter de schulden maximaliseren. De inflatie gaat door het dak, snel verdient dus. En als de euro ploft komt de digitale euro ons redden. De vorige keer dat de valuta wisselde was dat pure roof en dat zal nu niet anders gaan. Je schulden zijn dan ook opeens een stuk minder.
U bent de moderne slavernij aan het beschrijven. Er komt altijd een moment dat je schulden afgelost moeten worden. Dat kan morgen zijn, maar ook over 30 jaar of later. Ik ben ook een voorstander van maximaliseren, maar dan moet je net in een goed moment in de tijd leven. Ik ken diverse mensen die eenn goed leven hadden, maar wel makkelijk FL 30000,- konden lenen. Dat zijn nu de lieden die bij de voedselbank lopen en kledij krijgen van anderen. Een verbond met de Duivel is onverstandig, hoe mooi het ook lijkt. Je ziel wordt ooit in beslag genomen door de ordetroepen van de Duivel. Het klinkt Bijbels, maar de hele Menselijke geschiedenis bestaat uit dit soort gekkigheid.
@LV-225 | 08-08-21 | 21:32:
Je moet altijd wat geld achter de hand houden, maar het principe van Frau Merkel klopt. Als je 3 ton schuld hebt en de inflatie is 2,5-3%, dan voelt het binnen 10 jaar als 2 ton schuld en ga er maar van uit dat het harder gaat. Andersom ben je met spaargeld de haas of je moet de juiste aandelen kopen of een beter huis. Je moet alleen niet te veel betalen, dus bijvoorbeeld tijdens een crash of dip aankopen.
@Watching the Wheels | 08-08-21 | 21:55: Aha, maar die crash of dip komt niet... Te laat!
@kapoerewiet | 08-08-21 | 23:09:
Afgelopen jaar kwam hij twee keer dus waarom niet nog een keer? In maart/april 2020 en oktober 2020 zakten veel aandelen helemaal weg. Tussentijds had je kleinere dips.
Wij moeten als Nederland veel sneller onze staatsschuld verhogen, en de opbouw van een grijze en zwarte economie moet nu eindelijk eens voortvarend worden aangepakt.
Alleen zo kunnen wij op een eerlijke wijze samen met Italianen en Grieken in de EU verenigd zijn.
Overigens is die 18K buffer van het Nibud het advies voor een gezin met kinderen en een koophuis. 18K is dan een krap noodfonds; bij lange na niet genoeg om bv beide kinderen te helpen met studeren.
Een beetje badkamer or keuken kost al gauw 20k. Daarnaast auto vervangen, vervanging huishoudelijke apparatuur en inboedel, etc, etc. 40k cash is niet zo heel gek om achter de hand te hebben.
@Graaf_Slis | 08-08-21 | 21:17: Dit is bedoeld als buffer, niet om een prima werkende keuken te vervangen omdat de kleur moeder de vrouw niet meer aanstaat.
@Mbovenka | 08-08-21 | 22:02: je snapt het punt toch wel? Die keuken materialiseert zich niet vanzelf als die aan vervanging toe is.
U bedoelt waarschijnlijk 18k ipv 18K. Dat laatste is alleen maar erg koud.
Met kinderen en een middeninkomen op 1,5 FTE gaat dat niet lukken. De oudere generaties hebben nog kunnen kopen en hebben overwaarde. De nieuwe generaties kunnen amper meer kopen. Het systeem hangt van de banken af en de banken van de stenen. Die gaan hun waarde wel houden.
Ik heb werkelijk alles verkeerd gedaan. Te creatief en te onzeker. Met de juiste vrouw en kalmerende medicijnen wellicht nu stinkrijk geweest. Had ik het anders willen doen? Nee, want dan had ik nu niet deze 2 kinderen gehad. Wil ik het anders voor mijn kinderen? Jawel. Maar het is zoals het is en niet iedereen kan perfect zijn, soms zelfs verre van perfect. Toch hoop ik dat iedereen (ook alle reaguurders) wat gelukkigheid in hun leven hebben.
@Bootvisser | 08-08-21 | 21:21: je hebt niks verkeerd gedaan! Als je je meet met anderen kun je het áltijd beter doen. Althans, dat lijkt zo, als je die anderen niet van dichtbij kent. Dat is altijd het geval online - de hele wereld zet zichzelf in een etalage op sociale media, waar alles draait om het stutten van zelfbevestiging. Ook hier hangen er van dat soort reaguurders rond: ik denk dan, díe zijn pas onzeker. 'Te creatief en onzeker' lees ik als een man met gevoel in zijn donder, en dat kun je van veel mensen die het volgens de heersende normen 'goed' gedaan hebben, niet zeggen.
Eens, maar meeste mensen kunnen nauwelijks met geld omgaan.
Ik wil beslist niemand de maat nemen, maarrrrrr.
Niet iedereen heeft geld op de 1ste plaats staan.
Ik ben een totale analfabeet op financieël gebied, maar dit verhaal kan je ook op de rest van de samenleving projecteren. En dat maakt het verhaal een beetje een horrorverhaal in ontwikkeling. Binnen anderhalf jaar zijn bijna al onze basisgrondrechten afgenomen of beknot. Tot overmaat van ramp is de helft van ons volk een voorstander van deze kapitale blunder van hetzelfde volk. Nu wil ik graag een vergelijk trekken met een bepaald slag mensen die 80 jaar geleden de verkeerde keuze maakten, maar dat doe ik niet. De financiële crisis valt in het niet bij de sociale crisis die straks en nu ook al gaat komen. En ja, we leven in geleende tijd. Daar ben ik ook van overtuigd.
Rijke mensen hebben schulden. Grote schulden. Schulden maken je rijk.
U bent geen rijk mens zo te horen.
Een buffer, een buffer, waarvoor eigenlijk…. Ik zie steeds vaker: wanneer je niks tot weinig hebt wordt je toch ook geholpen. Mocht je wel wat, en dan bedoel ik geen enorme kapitalen, hebben. Dan is er geen subsidie, kwijtschelding, hulp om op t ‘juiste pad” te komen of blijven… Nee dan is het rekening man. Zal ik je wat zeggen…. Leef maar gewoon en zie wat er komt. Voor je het weet krijg je geen voorrang van een bus en is t over. En das jammer van elke cent waar je niet mee hebt geleefd! Amen.
Spijker, kop, amen.
Die Nibud publicatie van 18k spaarreserve kan ik maar niet bevatten. 1: Ze zijn bij nibud totaal de wegkwijt en weten niet wat de huidige stand van zaken is voor modaal en onderklasse Nederland. 2: Hebben wel realiteitszin, maar dan is dit een indicatie van het begin van het einde voor de Nederlandse economie. 3: Dit is een impliciete sturing vanuit Den Haag om de spaarreserves te verhogen door een onmogelijk streefgetal te poneren, en hopen dat men tot de helft komt. Wat raar is nadat de pandemie voor torenhoge reserves heeft gezorgd. Optie 3 is ook geen prettig scenario want impliceert ook voorspelde ellende in de toekomst.
Wie weet de echte boodschap van nibud?
Mevrouw Wanker en ik zijn beide ZZP'er, dus wij moeten wel veel sparen, een pensioen hebben we immers niet.
Voor mensen in loondienst vind ik dat anders.
18000 euro apart houden voor iemand die in loondienst werkt is vrij veel. Natuurlijk kan je wasmachine of je auto stuk gaan, maar voor 5000 euro koop je ook een prima wagen. Denk dat de meesten ook wel gedraaid komen met 8000 euro als reserve.
Wel jammer dat de ecb eurotjes bijprint alsof t niks is
Tellen klompen goud ook? Want mn euros liggen in de plee als pleepapier
Als van Oeffelen nu eens zijn vermogen verdeelt onder de reaguurders en Geenstijl dan voldoet elke reaguurder aan het NIBUD advies en dan nog heeft van Oeffelen genoeg vermogen om riant van te leven...
We zullen hem dan tot in de eeuwigheid dankbaar zijn*.
(* tot de volgende crisis)
;)
Van Oef zwerft door de straten met zijn hond en telefoon, het enige wat hij bezit.
Zijn investeringsadviezen lees ik altijd met interesse.
@Roze_bril_drager | 08-08-21 | 21:05: nog teveel
@Diederik_Ezel | 08-08-21 | 21:07: Uw naam zegt het al.
Het enige wat die lul iig heeft is veel vrije tijd en een rijke fantasie.
steekmug | 08-08-21 | 21:01
Fictief vermogen is pas een echte zeepbel.
Maar Rutte zei toch dat we geld moesten uitgeven en vooral die nieuwe auto eens te kopen?
China lacht zich een versuffing om deze stompzinnige opmerking. Vooral zinloos importeren dus. Koop dan kaas of bloemen, meer kunnen we toch niet. Onze wereldberoemde ( rosse ) buurt is ook de nek omgedraaid.
Kan het NIBUD eens uitrekenen hoe dat moet met die krankzinnige stijgende energieprijzen? Niet iedereen heeft een timmermanssalaris.
Zonnepanelen leveren tegenwoordig geld op zonder investering.
Het is ook elke week weer hetzelfde verhaal.
Eigenlijk is het sinds het ontstaan van fiatgeld al hetzelfde verhaal.
Zombiecolumnist. Moet eens goed de tucht van de markt voelen.
Advies van Esther Mirjam-Sent. 54 jaar, PvdA. Dan weet je 't wel. Lekker lang gestudeerd op kosten van vadertje staat, daarna decennialang de werkende klasse laten dokken voor haar linkse hobby's, en nu ze zelf de schaapjes op het droge heeft, heeft ze nog steeds even weinig realiteitszin.
Daar hebben we er teveel van in Nederland en ze zien het zelf niet eens. Nul toegevoegde waarde, alleen vreten van anderen en dwarsliggen.
Ik heb nog les van haar gehad. Check haar FB, relatie met een partner van een groot accountants bedrijf, gaat vaak op luxe vakanties en vlucht vaak business class.
€ 18.250 op de bank en vervolgens ten prooi vallen aan de grijpgrage vingers van politiek Den Haag ...........
Dacht het niet.
Waar denk je dat dat rare getal vandaan komt? Het Nibud bedoeld gewoon 1/2 btc.
Ach. Als ik die 1000 onhoudbare pleuro's van Rutte eraf trek, hoef ik nog maar..
Eh..
Denk zo'n 140k.
Heb net aan 17k
maar Mark is mij nog €1000 schuldig
dus dat moet wel goed gaan komen!!!
18k aanhouden met deze hyperinflatie? Nee dankje, dan geef ik het nog liever uit aan goeie hoeren.
You own nothing and you will have an happy ending!
Een buffer hoeft niet per-se in euro's, zolang het maar makkelijk om te zetten is in euro's. Aandelen of bitcoin mag ook.
Maar hoe kun je dat sparen. Er moet eerst een dure elektrische auto en fiets aangeschaft worden van Groenslinks.
Dan mag u investeren in zonnepanelen, en isolatie van uw huis want warmtepomp.
En als u dan met de trein wilt reizen met het openbaar vervoer dan kost dat ook al een vermogen.
Isolatie (20.000 euro voor jaren 70 huis)+warmtepomp (10.000euro)+elek auto (30.000 euro)+ elek fiets (2.500 euro)
Zit je al op ruim 60.000 euro.
En vergeet niet alle A label apparatuur. Te vernieuwen want de labels zijn aangepast door Europa
Die 18k is o.m. voor VERPLICHTE aanschaf van een dure elektrische auto en fiets, energiebesparende maatregeken,nA-label apparatuur.
Verplicht want u heeft immers 18 k op uw rekening...
20k maar voor isolatie? Mag ik het telefoonnummer van jouw dakdekker?
Kost gaat voor de baet uit niets meer niets minder... Ik denk groenrechts..
@MK27 | 08-08-21 | 20:55: mijn in 2013 aangeschafte elektrische i3 is vele malen goedkoper dan mijn vorige 328 touring waar ik 20 jaar 500000 kms in gereden heb ,zowel in onderhoud als in running cost.. die elektrische auto rijdt iedere dag en kost een drol eenmaal afbetaald.
Ze kunnen het willen, maar weinigen die het zullen doen omdat het niet rendabel is.
@Smoelensmid | 08-08-21 | 21:00: Die partij heeft echt bestaan, ruim 20 jaar geleden.... voorzitter was ene H. IJzerdraad, speerpunt 1 was : om het Milieu te redden, alle buitenlanders het land uit te schoppen.
(ik moest lachen toen ik het hoorde in die tijd)
@Keyboardspeler | 08-08-21 | 21:26: het klinkt anders niet gek. Als de mens verantwoordelijk wordt geacht voor het kapotmaken van het milieu, kunnen we maar beter het aantal mensen beperken.
@Keyboardspeler | 08-08-21 | 21:26: Ik weet niet of het dezelfde partij is, maar partijgroenrechts.nl heeft een KvK nummer van 6 jaar oud.
Laten we even naar Italië bellen voor een stukje noodfonds/lening/gift aan de nederlandse burger, we betalen niks terug.
18.250 euro is een half bruto modaal jaarloon, en dat moet dan maar even als reserve worden weggelegd, waar moet dat geld vandaan komen en hoe zou je zoveel over kunnen houden met alle verplichte uitgaven aan wonen, verzekeringen, levensonderhoud enzovoorts?
Als je toch geld over hebt en geen interesse in beleggen hebt is het aflossen van de hypotheek geen verkeerde beslissing. 18K achter leggen? Waarvoor dan? Heb wat cash voor noodgevallen en nog een buffer voor het geval dat... maar da's echt geen 18K, helemaal nergens voor nodig. Op een gegeven moment wil je ook leven en investeren in je leven en toekomst. Heb je meer aan dan een jaarlijks inflatoir slinkend slapend buffertje van 18k.
En aan die 18k buffer kan een gemiddelde fabrieksarbeider toch nooit aan komen? Zelfs met een modaal inkomen is dat nauwelijks haalbaar…
@Quichegerechtigde | 08-08-21 | 20:50:
Kom nou toch! €18 mille is best te doen. Maar je moet wél kiezen; dus de twee vakanties per jaar eens overslaan, stoppen met roken en boodschappen doen bij een goedkope supermarkt.
Ik word elk jaar gestraft voor mijn afgeloste hypotheek. Ben in vier jaar tijd die 18k kwijt aan huurwaardeforfait. Ook weer een van die onrechtvaardige shitconstructies van onze belasting"dienst".
@kapoerewiet | 08-08-21 | 21:02: aflossen en vermogensopbouw heeft in NL inderdaad weinig zin. Wanneer u ooit in een verpleeghuis terechtkomt mag u zelf gaan dokken voor de uitgaven i.t.t. iemand die geen vermogen heeft opgebouwd en er flink van geleefd heeft. Financiële zelfredzaamheid wordt door de belastingdienst en de ECB afgestraft.
Zodat je je huis niet kwijtraakt wanneer je geen inkomen genereert..
De hypotheek aflossen met zo'n kleine buffer is gezien de huidige rentestand vrij onverstandig.
Dat is 1500,- per maand één jaar lang.
Die heb je bij een gemiddelde hypotheek wel nodig om alle lasten te kunnen betalen.
@kapoerewiet:
De keutel van de Wet Hillen wordt ingetrokken door de bloedzuigers uit Den Haag.
Niet stimuleren dat minder belastingeld gemoeid is met renteaftrek maar alleen aflossingsvormen waarbij aflossen verplicht is als voorwaarde stellen voor recht op renteaftrek. En dan gemaximeerd voor een beperkt aantal jaren natuurlijk. Win-win voor Den Haag dus.
Wij hadden ons huis ook afgelost door hard te werken, naar het werk te fietsen (duizenden kilometers per jaar), geen dure vakanties te nemen, etcetera maar hebben wer een hypotheek genomen op ons nieuwe huis. En daarop gaan we zeker niet extra aflossen. Over een paar jaar in de verkoop en weg uit dit hopeloos verloren land.
@therealbraindump | 08-08-21 | 21:28:
"Wanneer u ooit in een verpleeghuis terechtkomt mag u zelf gaan dokken voor de uitgaven i.t.t. iemand die geen vermogen heeft opgebouwd"
Nu ja. Maar ik ga nu nog niet naar een verpleeghuis. Denk je dat ons sociale voorzieningenstelsel over 40 jaar nog zo in elkaar zit dat we mensen die geen geld hebben in een verpleeghuis zetten?
Bovendien, geld dat je hebt kun je uitgeven. Geld dat je niet hebt daarentegen....
Fijn dat men meedenkt. Ik woon in de hoofdstad, hopelijk lezen de mensen in de tuinsteden ook mee.
stoer man. je woont in de hoofdstad...
@Janneken Pis | 08-08-21 | 20:44: stoer? Zitplassende knotjesdragers met elektrische boten? Nog niet misschien….
Wat het Nibud voor geld is, is het Voedingscentrum voor eten. Er gaat veel belastinggeld naartoe maar niemand volgt hun adviezen op.
... omdat hun adviezen hopeloos verouderd zijn.
Alsof het niets is, advies Nibud om maar 'even' €18.000,00 achter de hand te houden. Wereldvreemd volk daar. Niet iedereen heeft dat, of kan dat.
Nee, ik zie een arbeidersgezin met netto 1500 euro p/m dat niet lukken, die zijn al dolblij als de huur en zorgtoeslag (en kinderbijslag) weer gestort is... die kunnen misschien 30 euro p/m opzij zetten maar met 360 euro per jaar schiet dan niet echt op.
velen wel, dat is de tweedeling van de maatschappij. vele stelletjes verdienen samen 18000 per maand.
@AntiZanicz | 08-08-21 | 23:41:
Vele stelletjes verdienen 9000 euro netto per persoon, per maand? (Bruto geld kun je niet sparen)
@peterdh | 09-08-21 | 07:19: Het stelletje Mark & Sigrid wel
Ik zou hier als individu niet echt wakker van liggen. Gewoon blijven investeren in goede bedrijven zoals ASML, Microsoft, Moderna etc. Dat type bedrijven heeft het fantastisch gedaan en zal het goed blijven doen. Zelfs met een goedkoop indexfonds van bv. de S&P zit je long term prima, zolang je maar jong begint met investeren.
Ik begrijp nu wat beter dat jij voor vaccineren bent.
@Quib | 08-08-21 | 20:42
Haha, wat een verrassing hè?
@Quib | 08-08-21 | 20:42: Haha. Ik heb niet de illusie dat mijn particuliere mening van invloed is op de tientallen miljarden omzet van Moderna. Dat zou niet best zijn, hoewel ik het bedrijf & de pipeline wel impressive vind.
@Diederik_Ezel | 08-08-21 | 21:04: Ik ben op één of andere manier niet zo van de aandelen. In mijn beleving is het geld verdienen over de rug van de werknemers van een beursgenoteerd bedrijf. Ik heb het idee dat het belang van de aandeelhouders boven het belang van de werknemers gaat.
@Quib | 08-08-21 | 21:17: Uiteindelijk is de eigenaar altijd de baas, of een bedrijf nou beursgenoteerd is of niet.
ik zie gelijkenissen met de corona crisis,koste wat kost in leven houden van mensen die misschien nog een jaar te leven hebben
Losers parasiteren op productieven.
Blijkbaar zijn losers van groot belang (consumeren?) of zijn ze in de positie belangrijke beslissingen op hoog niveau te kunnen nemen.
Probeer bezit te vergaren, gebruik dat om niet tot het einde van je bestaan te moeten werken en leef daar lekker een paar jaar goed van. Niks overlaten voor de roversbende die ons zou moeten vertegenwoordigen.
Een reserve van € 18.250 zou ik niet alleen maar op een bankrekening zetten. Wat op de bank, wat goud en zilver, wat cryptos. En als je een eigen huis hebt, hypotheek aflossen of kijken naar een flinke houtkachel en voorraad hout.
aflossing op je hypotheek is natuurlijk niet echt een liquide reserve.... Helpt mogelijk wel om je vaste lasten omlaag te brengen
@Janneken Pis | 08-08-21 | 20:43: Restschulden na verkoop zijn er volgens mij ook niet echt meer in deze tijdsgeest.
Er zijn al plannen om de waarde van je huis na het volledig afbetalen van je hypotheek al mee te rekenen als "kapitaal" waar je gewoon weer belasting over gaat betalen. Absurd natuurlijk. Alsof je, bij een onverwachte uitgave, een kamer uit je huis kan gaan verkopen. Met zoiets komt echt alleen onze regering aan.
u begrijpt niet dat het vrij te beschikkne moet zijn, voor het geval dat. Riskeren in belggen of piramide-coins is geen reserve
@2Little2Late | 08-08-21 | 21:40: heel logisch, waarom ozu een huis van vele tonnen geen bezit zijn. Dit had al lang eerder moeten gebeuren
Dus mn overwaarde kan ik dan ook cash af laten tikken ? Vast niet...
@AntiZanicz | 08-08-21 | 23:40: Volgens mij leg ik al in mijn tegel uit waarom dat onzin zou zijn. Welk stukje van uw huis gaat u verkopen als u even krap bij kas zit? De dakpannen? De keuken? De kozijnen of ramen misschien?
@AntiZanicz | 08-08-21 | 23:40:
Typische reactie van iemand die een uitkering heeft of i.i.g. geen bezit. Dan is het immers altijd prima als anderen meer moeten gaan betalen. Dat de eigenaar van spaargeld of een huis al belasting betaald heeft over dat geld, interesseert dergelijke types niet. #ProfiteursUnited
Ben ik gelukkig niet de enige die er zo ver denkt.
Nibud, gesubsidieerd ouwe lullen clubje
Zo zie je maar dat de bosbranden in Griekenland helemaal geen probleem zijn. Het is goed voor de biodiversiteit. Het is slechts een kwestie van perspectief en Griekenland pakt de zaken tenminste voortvarend aan. De rest van Europa brandt ook, zij het slechts als veenbrand.
Hoe zeg je welkom in het Grieks?
@Is dit nog nieuws? | 08-08-21 | 20:34: synoniemen.net/vertalingen.php?word=w...
@Is dit nog nieuws? | 08-08-21 | 20:34:
Brussel is die kant op!
Kennelijk kun je als economisch machtsblok schulden "onbeperkt doorrollen". Dit wordt uiteraard anders wanneer je een klein land bent en weinig monetaire macht hebt. Bijvoorbeeld Argentinie, willekeurig Afrikaans land... Afrikaanse landen kunnen dan wel weer goedkoop bij China lenen, met hun grondstoffen als onderpand. Ik weet niet of Europa dat moet willen
Nederland heeft monetaire macht?
Ja als pinautomaat van de EU.
@Is dit nog nieuws? | 08-08-21 | 20:33: Nederland heeft een afdracht van 0,67% van het BNP, dus die pinautomaat werkt vrij slecht dan. Het wordt pas een probleem als we worden aangeslagen op de garanties, maar die kunnen we dus als monetair machtsblok dus praktisch onbeperkt doorrollen...
@Is dit nog nieuws? | 08-08-21 | 20:33: Nederland is veel groter dan het lijkt. Samen met Vlaanderen zouden we in de G7 zitten.
Ja dat kun je, mist je acceptatie van je munteenheid kunt afdwingen. Daar zit nog wel een verschilletje tussen USD en EUR. Kijk nog even wat er gebeurde toen Sadam zijn olie in Euros wilde afrekenen.
@Janneken Pis | 08-08-21 | 20:40:
Begrijpt u het concept garant staan voor gegarandeerd falende staten?
Hahaha.
Kijk hoeveel mensen schulden hebben. Het merendeel kan niet met geld omgaan.
Zie altijd mensen vol met tassen rotzooi lopen. Koop alleen wat je nodig hebt, alleen in deze tijd. Als ik zie wat ik aan kleding heb, kan het nergens kwijt, dus ik koop al een jaar lang niets. Ben ervan terug gekomen, nu nog de mensen inprenten het ook niet te doen. Net als mensen die weer kopjes kopen, of dingen die nu weer in de mode zijn, laat het liggen, loop door, je kasten puilen uit. Met kinderen een ander geval, koop een paar dingen,
zo kan je wel sparen en kan wel eens nodig zijn, het allerlaatste kopen, is het niet nodig kunnen we later weer alles uitgeven.
@gato | 08-08-21 | 21:18: Maar als mensen niet al die nutteloze dingen kopen kunnen die nutteloze verkopers hun schulden niet betalen.
Kunnen we niet een nieuwe Unie beginnen met alleen landen die onder gemiddelde van de hele EU zitten?
Vooruit, pakken we Hongarije er bij onder dispensatie.
Moesten we niet ook allemaal aan de warmtepomp, zonnepanelen van het gas af. Wilde gok, dat gaat iets van 18k per huishouden kosten
Als uw huis al geïsoleerd is en alleen een warmtepomp nodig heeft: ja. Als je nog moet isoleren tot niveau warmtepomp doe maar rustig keer 3.
Dat gaat wel iets meer kosten. Bij een pilot bleek het per huishouden om iets van 50K te gaan?
@2Little2Late | 08-08-21 | 21:35: Méér nog: tot wel honderdduizend euro per woning! ""Al met al een leerzame operatie, maar ook een hele dure", zegt bestuurder Wim Hazeu. "We lopen hier tegen een drempel aan. We steken onze nek uit om te leren en te innoveren, maar deze aanpassingen kosten bijna een ton per woning, en dat is heel veel geld voor één woning."
Zie: eenvandaag.avrotros.nl/item/sociale-h...
En dit is dat notabene een professionele partij die schaalgrootte voordelen heeft. Er zijn in ons land zo'n 2 miljoen woningen met weinig isolatie. Volstrekt onbetaalbaar om die allemaal tot nul op de meter te verduurzamen, wat dikke Frenske ook beweert. Mensen gaan straks failliet aan de opgelegde duurzaamheidsbelasting.
@nobele wilde | 08-08-21 | 22:03: "You will own nothing..."
Dus mijn vrouw en ik moeten 18.250 euro achter de hand houden? Zoveel geld heb ik nog nooit op één en hetzelfde moment gehad. Mijn vrouw ook niet. En wij samen ook niet. Misschien toch maar eens minder leven en meer geld achteruit zetten.
Maar met 18.250 euro op de bank dood gaan is ook stom.
Echt een absurd hoog bedrag. Dan moeten er twee auto's tegelijk stuk gaan en daarnaast nog wat andere dingen.
T dubbele zelfs? Of zou het 18.250 per gezin zijn?
Tja het is een gemiddelde, soort one size fits all (nobody?) van het Nibud.
Nibut heeft zeker met Messi gesproken.
@rotator | 08-08-21 | 20:41: nee, want die is werkloos
de nabestaanden moeten uw krotje voor niets leegsjouwen?
@C1O2 | 08-08-21 | 20:28: Volgens mij adviseerde hetzelfde NIBUD een bedrag van 3.500 euro als buffer. Trouwens, hun rekentool klopt ook niet. Als ik het kenteken van mijn 11 jaar oude auto invoer, kost het volgens hen 6.000 euro om hem te vervangen, maar hij kostte 3 jaar geleden maar 3.500 euro. Het enige wat ik belangrijk vind is genoeg geld om de wasmachine, de koelkast, de vriezer, de tv en de computer te kunnen vervangen als die stuk gaan. Desnoods allemaal tegelijk. Dan is een buffer van 3.000 euro genoeg.
De rentepolitiek is een Mexican standoff. en.wikipedia.org/wiki/Mexican_standof...
Wie denkt dat opkopen van staatspapieren hetzelfde is als gelddrukken (zoals in de echter crisis van '29) kan beter ophouden met schrijven over geldzaken.
@AntiZanicz | 08-08-21 | 21:18: leg eens uit. Overheden laten staatsschuld oplopen, dit doen ze zonder de tucht van de markt door het opkopen door centrale banken van schuldpapier van die overheden. Dit opkopen doen ze door hun balansen te verlengen, anders gezegd door geld te creëren. Dus misschien niet precies dezelfde techniek, wel dezelfde uitwerking.
@Malle moer | 08-08-21 | 21:58: ook u zou beter niet posten wanneer u er geen reedt van begrijpt
@AntiZanicz | 08-08-21 | 23:37: ja, nee, onzin roepen en dan zeggen dat een ander er geen reet van begrijpt. Weinig overtuigend. Next.
18k is best veel...
En de zzp'er zou er nog een veelvoud bij moeten hebben voor het geval werk wegvalt, arbeidsongeschiktheid, pensioen...
Als zzp’er of zelfstandige is 18k inderdaad veel te weinig.
Hangt er vanaf op welke leeftijd. Persoonlijk vind ik 18K erg weinig: wil ook extra geld voor m’n pensioen wat aan te dikken
het is bufferkas voor dagelijks bedrijf. niet om een auto, huis of pensioen van te kopen. Dwz voor de losse uitgaven als koelkast en meubels enz. Een gebroken tand van de kinderen enz.
REAGEER OOK