achtergrond

Geenstijl

EU lanceert vaxpaspoort op 1 juli, maar 1,8 miljoen NL vaccinaties nog niet geregistreerd

Toch benieuwd of EU/Big Pharma hun infrastructuur er doorheen gedrukt krijgt voordat de 'crisis' voorbij is.

Maar hij ligt hoe dan ook klaar voor de volgende seizoensgriep! De Europese Commissie publiceerde gister deze update en Q&A over het vaccinatiepaspoort dat ze zeggen op 1 juli te lanceren. Alleen Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Griekenland, Polen en van de normale landen zijn Denemarken en Duitsland al helemaal klaar voor. Ambitieus dus om te verwachten dat alle andere lidstaten over 23 dagen allemaal braaf hun lichten op groen zetten. 

Zeker als Nederland, een beetje het Liberia van de EU, nog altijd 1,8 miljoen van de ruim 10 miljoen gezette vaccinaties niet aan de RIVM-database COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS) heeft weten te koppelen. 5 tot 10 procent van die 10 miljoen mensen gaf geen toestemming hun vaccinatie aan de database te koppelen, maar bij alle overigen komt het door technische 'uitdagingen' zonder 'probleemeigenaren'.

"Soms loopt de administratie van huisartsen en zorginstellingen achter. Soms (...) is er een probleem bij de communicatie tussen verschillende computersystemen. En soms is het gewoon ook niet duidelijk wat er misgaat, stellen betrokkenen." Een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging: "Huisartsen maken gebruik van verschillende leveranciers voor hun praktijkinformatiesystemen, waarin ze de vaccinaties registreren. Al die leveranciers zijn al in gesprek geweest met het RIVM. Maar het lijkt erop dat het nog steeds niet goed loopt."

Volgens de EU-tijdlijn geldt er een Phase-in period van 1 juli tot 12 augustus, waarin lidstaten ook nog formats als reiscertificaten mogen uitgeven, en andere lidstaten deze moeten accepteren. Dus tot die tijd uw gele boekjes op uw jas spelden en daarna kijken we wel waar we van de huifkar stappen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.