Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 66 – Een lawine van eye-openers

Dit is deel 66 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

 2016 – 2018

Ik ben een eind gekomen met mijn speurwerk naar waar al het geld verdween in de software die wij eerder hebben gemaakt en die de UWV Automatiseringsdivisie wil gebruiken om ons systeem te "herbouwen" op kosten van de klant, het WERKbedrijf. Gevraagd naar het waarom krijgen we een even standaard als leeg antwoord: "Jullie systeem is niet conform de UWV-standaarden gebouwd. Dus moet alles nu over."

Het pijnlijke bij dit alles is dat er bij het UWV helemaal geen bruikbare standaarden voor systeemontwikkeling bestaan. En dat heeft een gênante verklaring. Standaarden bij het UWV zijn onwerkbaar en wie ze toepast werkt bij voorbaat aan een mislukt project. Standaarden – officieel: "De UWV Architectuur" – worden bedacht door UWV'ers in ivoren torens. Als wat is bedacht niet blijkt te werken, is het feest bij de huisleverancier en kan het grote plunderen beginnen. Zo had Capgemini het gedaan bij de polisadministratie en naderhand CGI bij het WIA-systeem.

Natuurlijk is er hier een schaalverschil. Als alles totaal uit de hand loopt, praten we over een paar miljoen, niet over een paar honderd miljoen. Maar het mechanisme werkt op elke schaal en het is de automatiseringsdivisie die bepaalt wat nodig is en hoeveel het mag kosten. Het is allemaal kleiner en dus beter zichtbaar.

Het hele idiote idee van standaard bouwblokken heeft het UWV vele honderden miljoenen – zo niet een miljard – gekost en ons de bouw van de polisadministratie in de schoot geworpen. Natuurlijk is het bij het UWV absoluut taboe om te zeggen dat de polisadministratie niet volgens de UWV-standaarden is gebouwd. Geen mens die die geest weer uit de fles wil zien. Maar het UWV staat natuurlijk vol met kleine systeempjes waar de automatiseringsclub helemaal los op kan.

Eveneens bijzonder is dat er vanuit de automatiseerders van het UWV geen negatieve gevoelens spelen – een heel nieuwe ervaring. Dat het ze niet lukt om het systeem te herbouwen volgens de illustere UWV-standaard boeit ook niemand. Ik maak van de gelegenheid gebruik om een van de zes (!) teamleiders eens uit te horen over hoe het er nou eigenlijk op de werkvloer van de programmeurs toegaat. Deze René is een toonbeeld van oprechtheid. Nee, hij programmeert niet zelf, evenmin als zijn vijf collega-teamleiders. Zij zijn bij het UWV in dienst. Hun teams bestaan uit jonge programmeurs van de huisleverancier die de laatste aanbesteding heeft gewonnen, CGI in dit geval. Het probleem is dat er, ondanks dat er nooit iets afkomt, de laatste tijd veel te weinig werk is. René en zijn collega’s vrezen voor hun baan. Het is een extra stimulans om alles opnieuw te bouwen.

Ik realiseer mij weer eens wat een krankzinnige plek het UWV (net als sommige andere overheidsorganisaties) is om te werken. Er worden niet snel medewerkers ontslagen, maar je kunt tijdenlang doorbrengen in wat vaak "overtolligheid" heet. Wat een geluk is het voor deze mensen als je manager Diantha C. is en je je echt beschermd weet.

Ondertussen weet ik na een jaar vragen, praten en rondkijken nog steeds niet hoe die programmeerteams van CGI onder René en zijn collega's opereren. Eigenlijk is dát de hoofdprijs, want daar gebeurt het werk. Maar dan is er opeens een lucky break. Onze opdrachtgever van het WERKbedrijf vertelt dat de programmeurs volledig zijn vastgelopen en vraagt of ik met ze wil meedenken. De vraag wordt bedremmeld gesteld, maar natuurlijk wil ik meedenken.

Er komt niemand van de CGI mensen langs. In plaats daarvan wordt ik gebeld. Een surrealistisch gesprek komt van de grond. De CGI medewerker vertelt dat ze al een hele tijd bezig zijn met onze software herbouwen, maar dat ze vastlopen.

Ik: Maar ik zie jullie nooit aan het werk. IBM heeft een speciale server neergezet die niet lijkt te worden gebruikt. Hoe zit dat?

CGI: Ja, we weten van die server. Maar we mogen er niet op.

Ik: Uh, hoe werk je dan met een team van zes?

CGI: We hebben onze notebooks in een netwerkje aan elkaar geknoopt.

Ik: Dat lijkt me inderdaad vrij dramatisch, maar je kunt dan nog steeds werken – min of meer.

CGI: Ja, maar het echte probleem is dat we jullie database niet kunnen inlezen. De gegevens die jullie leveren komen uit een nieuwere versie van de software (Oracle) die wij gebruiken. Wij gebruiken de versie waar werk.nl op draait en die loopt dus zover achter dat we jullie database niet kunnen inlezen.

Ik: Maar hoe ben je dan al die maanden met dit probleem omgegaan? Had je ander werk?

CGI: Nee, we hebben jullie documentatie opgeduikeld en de hele database plus alle stuurdata met de hand ingeregeld. En ja, dat is heel veel werk.

Ik: Maar nu is het dus klaar? 

CGI: Nee, we willen eigenlijk toch jullie ontwerp inlezen. Daarom bel ik.

Ik: Oké, maar toch even een vraag. Je belt mij (na maanden) maar je zit daar met minstens 100 CGI-collega's. En natuurlijk weten die mensen ook wat ik weet. Hoe werkt dat?

CGI: We mogen niet met onze collega-teams praten.

Ik: Ik wil je niet schofferen, maar het lijkt er wel op dat jij en je team niet veel verstand hebben van databases.

CGI: Klopt, wij zijn allemaal Java-programmeurs.

Ik: Hoe dan ook, als jullie de zaken alsnog goed willen regelen dan moet je dus niet met een zwaar verouderde versie van de database software werken. En dat werk.nl jaren achterloopt is irrelevant. Dit is een apart systeempje.

CGI: Oke. Maar dat is dus ons probleem. Hoe komen we aan een moderne versie van software waarmee we jullie ontwerp kunnen inlezen?

Ik: Die kun je helemaal gratis downloaden bij de leverancier. Veel succes!

Op de valreep wordt zo toch duidelijk dat de rot bij het UWV ook is doorgetrokken tot in de software-ontwikkeling. CGI (of Capgemini ook zo werkt weet ik niet) heeft een perfide werkwijze ontwikkeld om met zoveel mogelijk goedkope arbeidskrachten zo weinig mogelijk werk te verzetten. Natuurlijk is het triest als je afgestudeerde zoon of dochter in een dergelijke omgeving terechtkomt waar alles is gericht op kennisvernietiging.

Naschrift: Journalisten die het UWV aanspreken op (onderdelen van) dit feuilleton krijgen van de UWV-voorlichters te horen dat dit verhalen uit de oude doos zijn en het UWV sinds de polisadministratie en WIA-drama's echt is veranderd. Actuele voorbeelden zoals hier beschreven leren anders. De situatie met betrekking tot de continuïteit van het UWV is ondertussen zo precair dat systemen alleen nog met grote moeite in de lucht zijn te houden. Dat het tot op heden niet echt verkeerd gaat, komt omdat het UWV nagenoeg alleen nog beperkte technische verbeteringen aan zijn software doorvoert. Ook dat valt niet eindeloos vol te houden.

Reaguursels

Inloggen

Wederom dank voor dit inkijkje in de keuken!

Vanilla | 22-02-21 | 09:26
-weggejorist-
JanetHudson | 21-02-21 | 21:17

Uitzendbureau's zijn niet veel beter. Ik werd een paar jaar geleden gebeld door een uitzendbureau....
-medewerker: we hebben een job voor je, onze klant zoekt een programmeur.
-ik: ik ben inderdaad programmeur. Om welke taal gaat het?
-medewerker: euh. Weet ik niet.
-ik: *facepalm*. Zoek dat eerst even uit.
Daarna nooit meer iets van gehoord.

DutchLion33 | 21-02-21 | 21:06

Ik ken UWV werknemers die met cliënten werken en deze afleveringen met veel aandacht lezen omdat ze de gang van zaken niet verbaast.

Atlantis-95 | 21-02-21 | 21:04

Ik kijk UWV the movie wel

Thomtidom | 21-02-21 | 20:56

Na trouw een stuk of 40 delen te hebben gevolgd afgehaakt maar zie dat ik niets gemist heb.

Mr Ker | 21-02-21 | 20:51

Mooi stukkie weer. Het wordt dus toch gelezen door journalisten en dus opgepakt. Bijzonder ook dat het verhaal niet ontkend wordt

Mark van Leeuwen | 21-02-21 | 20:24

Mijn fietsenmaker belde gisteren. Hij probeerde mijn autobanden op te pompen maar dat lukte niet. Hij gaat nu de handleiding lezen.

HaaiBaai | 21-02-21 | 20:20 | 1

Met goedkope pomp van de Action gaat het, langzaam, maar het gaat.

chefren | 21-02-21 | 20:52

Ademloos...

De cynici hierboven ten spijt: Dit is een organisatie die door eilandjes, haantjesgedrag en incompetentie miljoenen, zo niet miljarden van uw zuur opgebrachte belastinggeld wegpest.

Wat mij betreft een parlementaire enquête waardig.

Wijze uit het Oosten | 21-02-21 | 18:50 | 4

Hoe zou het gaan wanneer je alle ambtenaren en externen bij het UWV op staande voet zou ontslaan i.v.m. verregaande incompetentie en vervolgens de hele administratie met een kaartenbak en papieren kaarten zou gaan doen met 100 op prestatie beloonde ZZP-ers?
Het zou mij niet verbazen als dat beter zou gaan dan de huidige puinhoop.
En ik ben bang dat er op meer ministeries dezelfde puinhoop heerst (belastingdienst, onderwijs, zorg, ....).

discriminazie | 21-02-21 | 19:12

@discriminazie | 21-02-21 | 19:12: Precies mijn gedachte. Na ruim 20 jaar in de automatisering genoeg voorbeelden gezien van over-engineering. Soms is het beter om zaken deels handmatig te blijven doen. Ik denk dan aan de lastige zaken als verrekeningen en dat natuurlijk wel digitaal vast te leggen. Want een dagelijkse backup van de kaartenbak en logging wordt anders wel weer een lastig verhaal.

Voordeel van zaken handmatig doen is dat je meer inzicht krijgt in de uitzonderingen en dat je flexibeler wordt (geen "Computer says nooo..."). Lijkt mij dat een basis systeem met een klein team binnen een jaar te bouwen moet zijn. Waarbij je 80% van de zaken geautomatiseerd doet en de 20% lastige gevallen handmatig met goed opgeleid personeel.

Mr Ker | 21-02-21 | 21:24

Probleem is dat ons parlement ook geen verstand van ict heeft en dus gaat een "parlementaire enquête" net zo'n feest van incompetentie worden.

DutchLion33 | 22-02-21 | 01:29
▼ 1 antwoord verborgen

Veel respect voor de harde werkers bij UWV. Zeiken vanaf de zijlijn is altijd makkelijker dan met oplossingen komen. Hoeveel stukjes kan je blijven wijzen zonder met iets beters te komen. Vraag me af wie nou de faalfabriek is.

R. Skickr | 21-02-21 | 18:44 | 5

Je volgt deze serie kennelijk niet, dus waarom zou je dan een mening zonder onderbouwing vormen, er zijn vast hard werkende uwv-ers, daar gaat dit verhaal niet over.

Analia von Solmsch | 21-02-21 | 18:56

Hoe hard iemand ook werkt, als hij/zij incompentent is, dan heb ik geen respect voor die persoon.

Dat hele "ze toen toch hun best" is goedpraten van incompetentie en resulteert in het verbranden van miljarden.

SkepticalRealist | 21-02-21 | 18:57

De mensen aan de balie zullen echt wel hun best doen om met de middelen die ze krijgen en waarmee ze moeten werken hun klanten te helpen.
Waar het hier om gaat is dat er een stel politieke vriendjes, met nul tot generlei kennis van zaken, op posten gezet zijn/worden die door hun onkunde alleen zaken vernielen en niets opbouwen.
Het feit dat de laagste inschrijver voor een bestek (uiteraard volgens de Nederlandse kruideniers mentaliteit) alleen aantallen mensen moet leveren zonder dat de kunde getoetst wordt is hiervoor een schrijnend voorbeeld.
Helaas klopt het wel dat je dit eigenlijk op al onze Nederlandse overheden kunt toepassen zoals gemeenten, Waterschappen en Provincies. De mensen op de werkvloer willen in veel gevallen wel, maar hun kader is totaal ongeschikt.

Camoflage | 21-02-21 | 20:37
▼ 2 antwoorden verborgen

Correctie :
".... waar al het geld verdween...."
moet zijn :
" waar al UW geld verdween"

Penus Decoratus | 21-02-21 | 18:42

unsubscribe

xyzzy42 | 21-02-21 | 18:36 | 4

@Analia von Solmsch | 21-02-21 | 18:41: Daar heb je geen 66 delen voor nodig.

Apollo | 21-02-21 | 18:52

@Analia von Solmsch | 21-02-21 | 18:41: Alleen als het een standaart crimineel is waar je (in de comments) lekker op los kunt gaan

Mark van Leeuwen | 21-02-21 | 20:21

Je hoeft niet op de link te klikken dus ik zie het probleem niet. Het is zeer prima dat dit geboekstaafd wordt. Van mij mag het, wellicht wat handiger geredigeerd, in boekvorm uitkomen. Desnoods met een selectie van relevante reaguurseks.

5611 | 21-02-21 | 20:23
▼ 1 antwoord verborgen

Met standaard bouwblokken is weinig mis, mits die op het juiste abstractieniveau zijn, en goed ontworpen en geïmplementeerd worden door competente mensen. Dat zeg ik als ervaren software engineer/architect binnen een grote commerciële onderneming die krankzinnige hoeveelheden geld binnensleept.

Daarbij komt dan nog wel dat het software voor diezelfde onderneming moet zijn, zodat het goed ontworpen van een systeem ook daadwerkelijk het doel is van de oefening.

Balsaq | 21-02-21 | 18:31 | 7

@Red shirt | 21-02-21 | 18:57: Dat herinnert mij aan Object Oriëntatie van 25 jaar geleden. Het effect hebben SkepticalRealist en Konjodebonjo hierboven aardig beschreven.
Sinds de jaren 80 is er iedere 10 jaar wel een nieuw panacee uitgevonden dat verdacht veel lijkt op oude wijn in nieuwe zakken (Agile, Scrum, OO, RAD etc.)

discriminazie | 21-02-21 | 19:17

@Red shirt | 21-02-21 | 18:57: Dude. Is dat jouw maatstaf voor hergebruik - 'classes schrijven'?

konjodebonjo | 21-02-21 | 22:01
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
pejo | 21-02-21 | 18:23

Elk vooroordeel over "ICT uitbesteding door de overheid" dat ik had opgebouwd door eigen waarneming, wordt door deze serie dubbel en dwars bevestigd.

Ik mag toch hopen dat deze geldverbranding een keer tot politieke gevolgen gaat leiden.

SkepticalRealist | 21-02-21 | 18:17 | 4

@Analia von Solmsch | 21-02-21 | 18:36: Ik weet het. Maar ik wil de hoop niet opgeven dat het ooit misschien eens een keertje wel gevolgen heeft.

SkepticalRealist | 21-02-21 | 18:38

Hier idem. Enige reden dat het nooit aan de kaak gesteld zal worden is omdat niemand daar belang bij heeft. Ken diverse mensen die verantwoordelijk zijn voor IT bij de overheid en vrijwel niemand is up-to-date met z'n kennis en 80% van de mensen op key positions weet vrijwel niets. Je kunt er het beste verre van blijven, want het kost alleen een hoop tijd. Het zijn netwerkjes en de opdrachten komen altijd via die netwerkjes bij de usual suspects terecht. Hoe is het eigenlijk met de vriend van Rian van Rijbroek en met Willem Vermeend?

Watching the Wheels | 21-02-21 | 18:56
▼ 1 antwoord verborgen

Mooi naschrift. Wat een beerput. Bij mij was plotseling alle documentatie zoals jaaropgave e.d. weg. 1 berichtje en alles stond er weer. Heel bijzonder

de visser | 21-02-21 | 18:17

Het blijft toch boeien deze achtergrond verhalen het gratis geld halen bij de overheid en wat eigenlijk gewoon belastinggeld is neemt toch wel grote vormen aan de incompetentie bij de overheid is stuitend.

Ronnie | 21-02-21 | 18:08 | 1

Zolang het niet je eigen geld is... overigens kwaliteiten is niet prioriteit bij het aannamebeleid

Rome | 21-02-21 | 18:11

Ik wil me graag afmelden voor deze serie. Kunnen jullie dat koppelen aan accounts? Bedankt!

MonsantoSucks | 21-02-21 | 18:05 | 1

Ja! Dat is heel gemakkelijk. Het heet -let op-niet aanklikken en lezen.

Deed het pijn?

Warhead | 21-02-21 | 18:57

Ik ben benieuwd straks naar het vervolg waarin in het kader van hoor en wederhoor het UWV een feitenfeuilleton gaat brengen over 'werken met René Veldwijk'

Leptob | 21-02-21 | 18:05 | 1

Grijp uw kans en begin je eigen feuilleton, eens kijken of u überhaupt bij het uwv binnen komt ... Dat is al 66 delen. Een werkloze mag pas na drie maanden een fysieke afspraak maken.

Analia von Solmsch | 21-02-21 | 19:05

Hier wordt eigenlijk gesuggereerd dat de boel vroeg of laat gaat instorten?

Mr.Crowley | 21-02-21 | 18:05

UWV, zelf ook nog 2 jaar gewerkt. En het is op elk niveau een zooitje

Rome | 21-02-21 | 18:03 | 4

@Ing. eslapen | 21-02-21 | 18:07: jaa, aanwezig zijn en naar buiten staren... Nee, in alle gekheid op een invorderingsafdeling gezeten...

Rome | 21-02-21 | 18:08

@Rome | 21-02-21 | 18:08: Ach ik hoef niet bij het UWV aanwezig te zijn om van het UWV te vorderen :D

Ing. eslapen | 21-02-21 | 18:12

@Ing. eslapen | 21-02-21 | 18:12: doe je goed

Rome | 21-02-21 | 18:49
▼ 1 antwoord verborgen

Faalkroniek van een fabriek,.. gezellig, wat zou er nu weer gebeurt zijn?

miko | 21-02-21 | 17:59

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl