Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Rutte's zwarte gat

Zo ziek rolt ons kabinet

Naast Follow The Money, hebben we ook Follow The Information nodig. Hoe de informatie stroomt door de ministeries en achterkamertjes is in uiterst grote en belangrijke dossiers helaas niet meer te reconstrueren. Dat is niet een foutje, het is een bewuste bestuurscultuur, die onze democratie bij de wortel omzaagt. Dit staat los van, en komt bovenop de Rutte-doctrine.

Het ministerie van Algemene Zaken schijnt NIETS te notuleren. Zoals Mark Rutte het schetst, vindt er vooral mondeling ad-hoc overleg plaats, er wordt bijna niets vastgelegd. Wie wanneer over welke informatie beschikte, of wie wanneer welk besluit nam, is daardoor niet meer te reconstrueren. Door dat bewuste gebrek aan feiten, valt niet meer te controleren. Onze leraar kan achteraf de geschiedenis keer op keer herschrijven.

Dezelfde methode werd door Asscher gebruikt. Die kreeg voor de kerst van 2013 een koffer met huiswerk mee. Die heeft hij niet gelezen. Asscher gaf ook aan niet te hebben doorgevraagd, en om die reden niets van deze affaire mee te hebben gekregen. Hij houdt zich van de domme, en hij kan dat doen, omdat ik niet kan aantonen dat hij het al veel langer wist, omdat niemand iets opschrijft.

Op Europees niveau kennen ze dit geintje ook. De raad van ministers vergaderde over honderden miljarden, maar notuleerde absoluut niets. Staat ook niet open voor inhoudelijke argumenten van een eenling. Het gaat er puur om over er met machtspolitiek een unaniem Europees besluit genomen wordt. Gelukkig is iemand zo lief geweest die vergaderingen op te nemen, en te publiceren.

Op deze manier plaatsen ministers handig topambtenaren tussen zichzelf en de ambtenarij, tussen zichzelf en de politiek, tussen zichzelf en journalisten. Ze doen niets zelf, en niemand is transparant wat ze wanneer wisten. Als ze een keer publiek spreken zijn het zalvende teksten, het is wat je wilt horen, zonder specifiek te zijn. Maken ze een keertje per abuis een belofte, dan is het normaal die niet na te komen.

Deze techniek heb ik als eerste voorbij zien komen in de boeken van Mario Puzo. Het was daar de top van een organisatie die besluiten nam, die werden nooit direct met de uitvoerende laag besproken. Vaak wist het voetvolk of de buitenwacht niet eens wie de baas was, voor wie zij werkten. Dat hoefde ook niet, ze waren slechts soldaten die bevelen uitvoerden, in de hoop op promotie en zakgeld. Je kan straffeloos doen wat je wilt, want de bewijslast is onmogelijk en ligt bij anderen.

Mocht er iemand uit zo'n organisatie tegen de lamp lopen, dan heeft niemand uit de top bloed aan zijn handen. Hooguit de persoon die op heterdaad betrapt is, plus de boodschapper die de opdracht verstrekte, gaat voor schut. De rest is soms niet eens in beeld. Deze ambtenaren weten ook dat in die situatie zwijgen later beloond wordt, en klokkenluiders eindigen in een caravan.

De Bulgarenfraude ging om miljoenen, de roof bij normale werkende ouders loopt in de honderden miljoenen. De Belastingdienst was heel terecht bang voor precedentwerking. Ze zochten naar een geitenpaadje om een paar schreeuwende ouders zwijggeld te geven, zonder iedereen zijn eigen geld terug te geven. Daarin ging de BD ver, heel ver. Op hun knevelarij staat zes jaar celstraf.

Sowieso kennen arbeiders een bezopen inkomstenbelastingsysteem. De belastingdruk is zo extreem dat je geoormerkt geld kunt krijgen om terug te komen op het bestaansminimum. Zodat je de huur, de zorgverzekering, kinderen of kinderopvang kunt betalen. Alsof de burger een puber is die niet met geld kan omgaan. Het gaat pas echt fout als de BD jou heeft bestempeld als fraudeur en je inkomen schat.

Door hoog genoeg te schatten, wordt voorkomen dat je recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand. Een advocaat die sowieso zinloos is, zolang de BD geen dossier met jouw advocaat deelt, en vervalst bewijs naar de rechter inlevert. Zo lang je als fraudeur te boek staat, kan je geen toeslagen of betalingsregelingen aanvragen. Criminelen hebben in een strafzaak en meer rechten.

De ministerraad gaat niet alleen over inhoudelijke besluiten, of de te volgen koers, maar ook wanneer Kamerleden en journalisten geïnformeerd worden. Om te voorkomen dat een affaire kan escaleren, breed bekend wordt, en de positie van het kabinet aantast, worden stukken eerst jarenlang illegaal achtergehouden, pas als het echt niet meer kan, of gelekt is, in 1 keer gedeeld.

Zo'n informatiebombardement is voor een Kamerlid niet meer in een weekend te lezen. Het kabinet debatteert liever met makke vermoeide Kamerleden, die onvoorbereid en ongeorganiseerd zijn, puur omdat ze na een besluit door de ministerraad de stukken te laat hebben gekregen.

Journalisten moeten dat het pakket samenvatten, waardoor het nooit meer in stappen overzichtelijk in zijn volledigheid bij de kiezer terecht komt. Hier hoopt het kabinet dat de storm overwaait, dat tegen de tijd dat typgeiten zijn uitgelezen, het niet meer actueel is. Mijn tekst is ook te laat.

De parlementaire onderzoekscommissie vroeg specifiek om alle documenten met aantekeningen van bewindspersonen erop. Zodat ze konden kijken wie wat wanneer wist. Deze stukken bestonden al jaren, maar werden pas enkele dagen voor de publicatie van het rapport verstrekt. NB: Na de verhoren. Hier is besloten dat ministers eerst publiek verhoord werden, zonder de feiten op tafel. Een showproces.

Omtzigt kreeg ordners aan leeswerk in de dagen voor zijn verhoor. Puur in de hoop dat hij te moe zou zijn om voor de commissie te vlammen. Zo ziek rolt ons kabinet: Liever een Kamerlid met een burn-out, dan met de billen bloot. Hij stelde ruim dertig keer Kamervragen, de meest explosieve antwoorden kwamen uiteraard te laat. Moet u eens proberen belasting een dag te laat te betalen...

Ooit hadden we de prehistorie. Het tijdperk dat we nog als jagers & verzamelaars door het leven gingen, en geen dagboeken bijhielden. Onze historie begon, toen we dankzij spijkerschrift & perkament wel gingen bijhouden wat er gebeurde. Dat geeft iedereen de kans verantwoording af te leggen, elkaar te controleren en te leren van elkaars fouten. Om een dictatuur te voorkomen.

Dat systeem is tien jaar lang verlaten. Dossiers werden niet gedeeld met ouders, advocaten, Kamerleden of rechters. Dit tijdperk waar niets genotuleerd wordt, zullen we de post-historie noemen. Dit dossier gaat niet alleen om ongekend onrecht richting ouders en kinderen, maar ook over politici die als maffioso door het leven te gaan. Onaantastbaar en machtsgeil.

17 maart 2021 moeten we hier echt afscheid van nemen, zo kunnen we niet verder.

Reaguursels

Inloggen

Is iedereen hier van gedachte dat de Rutte doctrine begon met Rutte?

Arachne | 27-12-20 | 22:14

De uitruil tussen GL en VVD inzake het “tijdelijke” vuurwerkverbod en de aanpassingen mbt belastingen is nog steeds een ondergeschoven kindje.
Per onderwerp een politiek contractje maken is het einde van de democratie.
Of het zoveelste uitgestelde einde, hoe u het maar wilt zien.

willem n | 27-12-20 | 21:05

Beste Feynman, wij weten dit, maar overgrote deel van Nederland heeft totaal geen benul en dan zijn er nog de onverschilligen. Die laatste groep stemt doodleuk weer op Rutte.

Jan, Leiden | 27-12-20 | 19:37

Maar gelukkig hebben wij Kuifje, die ons in 46.000 tegels per jaar kan vertellen dat Rutte en de VVD fantastisch zijn, ondanks alle feiten, falen en schandalen.

Rest In Privacy | 27-12-20 | 18:13 | 8

+ de kuifje jugend.

Modi | 28-12-20 | 00:31
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat Dandruff zegt. Iedereen weet dat dit veel verder gaat dan de toeslagenaffaire; het is een houding die op vele gebieden geldt: "wij maken alleen beleid en wij gaan niet over de uitvoering", versus "wij doen alleen de uitvoering,, als u het er niet mee eens bent moet u bij de beleidsmakers zijn".

En al ga je naar de rechter of in Hoger Beroep dan "toetst de rechter alleen of de wet correct is toegepast". Zie voorbeeld Vermogensrendementsheffing:

Overheid zegt: u moet sparen, voor uw oude dag, voor zorgkosten, u moet een buffer hebben, etc. Wie dat 30 jaar lang braaf gedaan heeft, is nu de klos.

Want je kunt wel zéggen dat je alleen maar spaart en niet belegt. maar de arrogantie van de overheid/BD veronderstelt het. En dus....
De burger geloven (aangifte BD) is geen optie. Op de -verplicht aan te leveren- overzichten van de banken kijken, is men te lui voor. Dus wie gespaard heeft voor zijn pensioen, raakt in een par jaar tijd héél veel geld kwijt. Omdat hij 'inkomsten'belasting moet betalen over geld dat hij NIET ontvangen heeft.

Kijk, belasting opeisen over iedere euro die iemand werkelijk ontvangen heeft (erfenis, schenking, loon) zijn we gewend. Maar sinds een 'veronderstelling' kennelijk voldoende is om geld van burgers te onteigenen, ben ik er klaar mee.
Géén vertrouwen meer.

Macht misbruik om brave burgers keihard te straffen voor hun Zelfredzaamheid en het feit dat zij eigen verantwoordelijkheid nemen. Want we mogen eigenlijk niet verstandig en verantwoordelijkheid nemen. Dan hebben namelijk al die beleidsmedewerkers niets meer te doen die alsmaar opschrijven dat iedereen zelfredzaam moet zijn en eigen verantwoordelijkheid moet nemen.....
En waar blijven we dan met de economie? Er moet toch geld in het laatje komen om al die nieuwkomers hier een volledig financieel 'zelfredzaam' bestaan te bieden?

Wering | 27-12-20 | 17:53

@Feynman Een soort gelijk geintje is in Amsterdam ook doorgevoerd. Toen alle stadsdelen separaat waren, toen waren alle besluiten transparant/helder op te zoeken. vervolgens is het gecentraliseerd en is de terug zoek functie volledig uitgekleed. Het schijnt bewust aan de minimale voorwaarden te voldoen, maar ook niet meer.

Los daarvan zijn er ook (aantoonbaar) besluiten kwijt geraakt door de gemeente. Daarvan is er een waarbij de buurt out-of-the-blue geconfronteerd werd met een Johan Cruijff Court. Toevallig is nu net dat besluit toevallig onvindbaar.

Atlantis-95 | 27-12-20 | 17:29 | 1

Je gaat het pas door hebben als je het in de gaten hebt, niet dan?

Datgingniegoed | 27-12-20 | 18:15

Dit gaat pas stoppen wanneer er politici opstaan die doorhebben dat er geen 'maakbare samenleving' bestaat. Belasting omlaag, subsidies weg en ons land wordt weer leefbaar.

revolte | 27-12-20 | 16:41 | 1

Helemaal met je eens! Vlaktax van 15% met een belastingvrije voet van het bestaansminimum. Verder niets aftrekbaar.

Spie | 27-12-20 | 19:53

Deze politici en ambtenaren zijn zo te vertrouwen, hang ze maar allemaal een bodycam om de nek. Voor die maandelijkse 'schadeloosstelling' is dat toch niet teveel gevraagd.

Santoku | 27-12-20 | 15:58

Interessante discussie. Toch blijven veel mensen gewoon VVD stemmen. Het gedoe rondom de toeslagen treft vooral mensen aan de onderkant van de samenleving. En die stemmen meestal SP of PVV. En zullen dat blijven doen. Verder is er natuurlijk vaker gedoe rondom uitkeringen en toeslagen. Of ze worden te makkelijk vestrekt - fraude!- of de controle is juist te streng, waardoor ook goedwillenden de klos worden. Het systeem van toeslagen lijkt me sowieso niet houdbaar, vandaar ook dat de VVD geen voorstander is.

Zonen-van-Kuifje | 27-12-20 | 15:51 | 10

U vergist zich. De kinderopvangtoeslag is er vooral voor midden- en hogere inkomens. Eerder vergelijkbaar met de hypotheekrenteaftrek dan met de zorg- en huurtoeslag.

zwaaropdehand | 27-12-20 | 21:06

@zwaaropdehand | 27-12-20 | 21:06: Mensen die de dupe zijn, hebben vaak weinig inkomsten. Met een hoog inkomen krijg je namelijk weinig terug.

Zonen-van-Kuifje | 27-12-20 | 23:32
▼ 7 antwoorden verborgen

Daarom pakt grapperhaus ook de klokkenluiders aan en niet corrupte ambtenaren en ovj en zwijgt de media hierover. Dit terwijl het toch een gotspe is.

Mart6037 | 27-12-20 | 15:26

De prioriteiten van de cosa nostra en niento niks over over vrolijk kerstfeest wensen 2020.
Mark Rutte
@MinPres
Ik wens alle moslims in Nederland een goede en gezonde maand en vraag jullie om ook deze periode thuis door te brengen. Hoe moeilijk het ook is, houd je ook tijdens de ramadan aan de voorschriften. Alleen samen krijgen we corona onder controle. #ramadanmubarak
twitter.com/MinPres/status/1253245340...

komtdatschot | 27-12-20 | 15:15

Voor we het vergeten.
Rutte heeft dat enkel maar voor elkaar kunnen krijgen dankzij de medewerking van andere politieke partijen en laten we de kiezers ook niet vergeten die massaal stemde op de VVD en andere politieke partijen die ook hun tentakels hebben in de kuch overheids departementen .

komtdatschot | 27-12-20 | 15:01 | 1

Klopt, feitelijk bestaat dit land uit kiezers die voor de meerderheid uit medeplichtigen. Door op deze partijen als pvda, vvd en cda te stemmen, is men medeplichtig aan wat er door de belastingdienst werd misdreven, want die partijtop wist ervan en dekte alles toe. Wie volgend jaar op die partijen stemt, stemt uitdrukkelijk in met deze schurkenstreken!

Spie | 27-12-20 | 20:05

"Het ministerie van Algemene Zaken schijnt NIETS te notuleren." Vraag: is dit iets typisch Rutteaans of deed Kok, Balkenende, Lubbers dat ook zo in het verleden? Kortom: is de staande niet-WOB-bare praktijk van MinPres Mark Rutte ingegeven door de WOB, of zijn deze praktijken om niets te notuleren reeds bekend uit pre-WOB-tijden? Mocht het een en ander direct samenhangen met de WOB en de angst van machthebbers om achteraf op de vingers te kunnen worden gezien, dan dient de WOB veranderd te worden. Bijvoorbeeld door bij een nieuwe WOB de verplichting in te voeren om maandelijks de notulen op te slaan en dit door de commissie STIEKEM te laten controleren. In het geval dat de MinPres nalatig blijft bij het maandelijks aanleveren van notulen, dan mag dat geïnterpreteerd worden als kwade wil en wetsontduiking.

Eeuwig..Op..Vakantie | 27-12-20 | 14:59 | 3

Als er dan niet meer genotuleerd wordt moeten al deze publiekelijk gefinancierde ruimtes en kamers en communicatiemiddelen 24/7 afgeluisterd en gemonitord worden met directe streaming, automatische transcriptie, en opslag en downloadmogelijkheid van audio, tekst en video via mijn.overheidPUNTnl. Geheel handelend in de geest van de Wet Openbaarheid van Bestuur met een sausje Sleepwet.

Santoku | 27-12-20 | 15:19

Dat vroeg ik me ook af. Als die samenhang waar je het over hebt er wel is dan is dat wel een erg makkelijke manier om om te gaan met de wet openbaarheid van bestuur: zorg gewoon dat er niets te openbaren is.

Tashtego | 27-12-20 | 15:23

Leuk stukje weer Feijnman,
Conclusie: De roverheid is onbetrouwbaar.
Aanbeveling: Blijf zo ver mogelijk weg bij de roverheid.
Geen nieuws meer he,

de Jager59 | 27-12-20 | 14:58 | 1

Aanbeveling: verander de roverheid in een, dienende, overheid.

Nuuk | 27-12-20 | 16:42

Vinden jullie het ook niet vreemd dat in oa Frankrijk,Duitsland,Oostenrijk enz er nogal wat demonstraties zijn tegen de corona maatregelen,terwijl de nederlanders massaal zitten te zwijmelen voor de tv als Rutte,de Jonge en van Dissel weer eens hun onzin staan te verkopen.

komtdatschot | 27-12-20 | 14:54 | 3

Daar heb je betere media dan hier.

Bataafje | 27-12-20 | 15:01

@Bataafje | 27-12-20 | 15:01:
Dat is niet helemaal waar want die media word daar ook gecensureerd.
Het zit hem volgens mij in de mentaliteit van een bevolking en wat dat betreft zijn de nederlanders nogal slap en gezagsgetrouw.
*denk ik dan maar*

komtdatschot | 27-12-20 | 15:06

@komtdatschot | 27-12-20 | 15:06: Duitsers en Oostenrijkers zijn veel gezagstrouwer. En Frankrijk was het Europese land met de strengste lockdown.

Zonen-van-Kuifje | 27-12-20 | 19:19

Lange tegel over Rutte en niks over de onderste steen en 1000 euro's, proficiat!

romario..... | 27-12-20 | 14:49

Wat veel mensen niet weten is dat ivm de noodwet/corona maatregelen de cosa nostra in Den Haag de grondwet aan kunnen lappen ,en het zeker ook zullen doen als ze de kans krijgen.
Daar sta je dan met de uitgestelde nepverkiezingen op 17 maart.(noem nu maar wat)
Het verbod op demonstraties tegen de lockdown,nepregering,rivm enz(noem nu maar wat)
Jullie hebben volgens mij totaal geen idee van wat ons allemaal nog te wachten staat.
Nog de groeten van.
Voorzitter van het Europees Parlement – David-Maria Sassoli
Voorzitter van de Europese Raad – Charles Michel
Voorzitter van de Europese Commissie – Ursula von der Leyen

komtdatschot | 27-12-20 | 14:46 | 1

Vergeet opperbaas Klaus Schwab van het W.E.F vooral niet !

Icar | 27-12-20 | 17:05

Er zijn gewoon te veel mensen omgekocht door hen te duur betaalde bemoeibanen te geven, allemaal zogenaamd nodig daarvoor hoogopgeleid te zijn (maar nergens echt verantwoordelijk voor - alleen op papier wat mooie kreten die een hoog salaris garanderen).

Allemaal elkaar lekker van de straat houden in banen die alleen maar verhinderen dat zij die voorheen als vakkracht golden (onderwijs, verpleging, politie) hun werk niet meer kunnen doen en hun verantwoordelijkheid kunnen nemen: die vakkrachten worden nu willoos heen en weer geslingerd en/of terug gefloten door idiote wetjes en regeltjes.

Alles is afgeschermd, burgers worden (de trend is nu tekeningetjes en symbooltjes i.p.v. normale tekst) steeds verder gedebiliseerd.
Want de illusie moet zijn dat wij te 'goed' en te hoog opgeleid zijn om normaal werk te doen: er moeten immers jaarlijks duizenden en duizenden 'laagopgeleiden' van elders gehaald worden om u en mij steeds armer te maken.

Alles anoniem; géén gemeente waar mensen werken die ook in de gemeente wonen en dus een band hebben en betrokken zijn c.q. zelf ook een belang hebben, maar 'vreemden' die de ene na de andere beleidsnotitie schrijven. Net zo lang tot e.e.a. door de tijd is achterhaald en het circus van voren af aan kan beginnen. Géén praktische oplossingen, maar steeds nieuwe ellende en 'crisis' suggereren. Zoals nu 'eenzaamheid' en 'armoede' subsdiejackpot-woordjes zijn.

Rond 1980, toen een baan nog betekende dat er echt werk werd verzet, konden we blijkbaar een heel prettig en welvarend land zijn met een netto arbeidsparticipatie van 56.8 %
En die was o.a. toen zo hoog omdat de toen 15-25-jarigen (geboren 1955-1965, jawel die groep die nu ook weer de klos is met doorwerken tot 67 jaar!) een mate van arbeidsdeelname hadden die de jongeren van nu niet evenaren.
Maar ja, dat was echt werk. Dat nodig was. Nu heet dat allemaal 'laagopgeleid' want nu hebben we mensen nodig die 'hoogopgeleid' excelletjes zitten te vullen om op ieder gebied en tot ver achter de voordeur al onze gangen na te gaan...

Het zit dus niet (alleen) in de politiek, de 'rot' zit overal. Het grote verschil is dat we nu héél veel extra monden moeten vullen en er geen gemeenschapszin meer is. We wáren inclusief. Nu is dat een begrip t.b.v. nepbanen.
Welke partij (en hoe) kan dit veranderen?

Wering | 27-12-20 | 14:44 | 2

""Welke partij (en hoe) kan dit veranderen?""
Dit gaat niet meer veranderen. Er is geen gemeenschapszin meer. De bovenbazen hebben een miljoen mensen geimporteerd met een cultuur en geloof die in vele gevallen haaks staat op onze cultuur. Die vijandig staan tegenover onze gebruiken en instituties. Die - dankzij het strooien met subsidies en uitkeringen - ook niet door middel van arbeid integreren.
Het is te laat, het is voorbij

theo-is-dood | 27-12-20 | 15:41

@theo-is-dood | 27-12-20 | 15:41: Denk dat het er wel meer zijn dan 1 miljoen: in 1980 telde NL 1.617.219 inwoneres met een migratieachtergrond.
Per 1-1-2020 zijn dat er 4.220.705

Eén van de grootste problemen in financieel opzicht is de toename van het aantal ouderen.
Als je kijkt naar bijvoorbeeld alleen vrouwen (!) die zijn geboren 1915-1919 (in 1975 groep inwoners 55-60 jaar oud) dan waren er 4 Marokkaanse vrouwen in NL van die geboortegeneratie.
In 1995 waren er ineens 44 Marokkaanse vrouwen in NL van geboortegeneratie 1915-1919 - die hier dus nooit gewerkt hebben maar wél X jaar een bedrag gelijk aan AOW gaan ontvangen.

In 1975 40-45 jaar oud (geboren 1930-1934) aantal Marokkaanse vrouwen in NL: 124.
In 1985 waren er 1183 van 50-55 jaar.
In 2020 zijn er 390 van 85-90 jaar, allemaal geboren 1930-1934.
Allemaal naar NL gehaald "want hier is alles gratis' door hun kinderen.

Allemaal 'nodig' om de illusie te wekken dat 'we' zoveel ouder zouden worden. Want de Nederlanders moeten natuurlijk een schuldgevoel krijgen zodat die nog een paar jaren langer doorwerken om de 50 jaar werken vol te maken.... want hoe betalen 'we' dat anders allemaal?

Daarom hebben we nu bij lange na niet genoeg aan een arbeidsparticipatie van maar 56,8 %. Het moet hoger, en hoger, en hoger. Dus er moeten veel laagopgeleide, straatarme bevolking bij komen om al die 'hoogopgeleide' banen in de hele bemoei en betuttel industrie te kunnen laten bestaan.

Dus de politiek kan pas iets veranderen als we met zijn alleen weer ons gezonde verstand terug krijgen (maar dus ook: velen hun goedbetaalde bemoeibaan, waarmee zij feitelijk alle nieuwkomers steeds terugduwen in een 'kwetsbare' positie, zullen verliezen).

Wering | 27-12-20 | 17:13

De vergelijking met de Maffia is heel treffend. Politici zijn niet te vertrouwen. Helaas maakt niet uit op wie je stemt, ze zijn allemaal verrot.

EmilioEsteves | 27-12-20 | 14:31 | 3

In het oude Athene werden sommige functies daarom ook verdeeld door loting. Thorbecke wilde geen politieke partijen, bevreesd als hij was voor ‘vergadertijgers’.
In de jaren 90 zei prof Tak al dat Nederland een fluwelen dictatuur is. Het fluweel gaat er ook al af. De overheid is niet namens burgers maar is een monopolist geworden met ‘klanten’ die geen alternatief meer hebben. Dankzij supranationale constructies en alternatieve juridische systemen met massa’s lobbyisten wordt dit alleen maar erger.

Nichtsneues | 27-12-20 | 15:22

@Nichtsneues | 27-12-20 | 15:22: echt te erg dit; hoe heeft dit zo ver kunnen komen? En waarom komen we hier (nog) niet vanaf?

Santoku | 27-12-20 | 15:26

@Santoku | 27-12-20 | 15:26: Lees hiervoor de officiële link van het World Economic Forum. Het staat er allemaal, zij het heel eufemistisch beschreven maar je kunt de brute realiteit daar van afmeten aan de situatie waar we ons momenteel in bevinden.

Icar | 27-12-20 | 17:14

17 maart 2021 kunnen we hier echt geen afscheid van nemen, zo moeten we dus verder.

OverdaanDerOnderheid | 27-12-20 | 14:21 | 1

Het draait nu om bewustwording. Vertel je omgeving wat je weet.
Laat 2025 of 2029 dan het jaar worden dat we daar afscheid van nemen.

De komende jaren zullen armoede en vervuiling flink toenemen dankzij de klimaatwetgeving. Bovendien zullen ongecontroleerde massa-immigratie en subsidies op gewelddadig extremisme Nederland steeds onleefbaarder maken.
Op een dag is doorslapen geen optie meer.

Dandruff | 27-12-20 | 14:32

die stroperigheid in het bestuur komt doordat het niet duidelijk is welke taken door de staat moeten woorden uitgevoerd en welke door de vrije markt: nu gaat de staat overal over en kan dus naar willekeur kersenplukken in zinloze bezigheden waardoor alles ongrijpbaar wordt voor controle. De enige taken van de staat zijn bescherming van de bevolking en hun eigendommen en verder helemaal niks.

wlodek | 27-12-20 | 14:19

De VVD is te vergelijken met een persoon die bij het parkeren een flinke kras op andermans auto maakt, en er heimelijk vandoor gaat. Mocht hij betrapt worden dan staan er genoeg vriendjes op die hem helpen het te ontkennen. De benadeelde laat hij met de niet verhaalbare schade achter. Dat is VVD mentaliteit ten top.

Broadsquire | 27-12-20 | 14:15 | 4

@Zonen-van-Kuifje | 27-12-20 | 15:52:
Klopt, er mist namelijk nog wat:

De VVD'r stuurt er zelf nog een schadeclaim achteraan, en als zijn fraude betrapt wordt, heeft hij daar geen actieve herinnering meer aan.

Rest In Privacy | 27-12-20 | 19:19

@TeeJee | 27-12-20 | 19:19: idd. En uiteindelijk wordt de ontstane schade betaald vanuit het Waarborgfond, lees iedere verzekerde betaald hier aan mee.

Santoku | 28-12-20 | 05:14
▼ 1 antwoord verborgen

Het is duidelijk dat de burgemeester als hoofd van het gezag hier geen prioriteit aan geeft. Dat is zijn keuze, maar tegelijk ook een brevet van onvermogen.

B.Chamel | 27-12-20 | 14:10

Is rutte niet de president van nederland en verantwoordelijk en de eindverantwoordelijke oa voor het reilen en zeilen van zijn kabinet en ambtenaren?

jitro | 27-12-20 | 14:09 | 1

Nee en ja.

MAD1950 | 27-12-20 | 14:17

Zoals al vaker door mede reaguurders is gesteld:
Er worden steeds vaker tussenlagen gecreeerd van personen en instanties die niet gekozen zijn en wel belangrijke beslissingsbevoegdheden krijgen toebedeeld, zodat de ministers en andere bewindspersonen zich hierachter kunnen verschuilen. Voorbeelden te over zoals RIVM, burgemeesters met hun veiligheidsregio's, millieu-instituties etc.

E.Colli | 27-12-20 | 14:09 | 3

Dat dus.
Een overmaat aan managementslagen; die externe adviesbureaus inhuren; aan tafel gaan met allerlei gesubsidieerde raden, commissies en werkgroepen; kunnen cherrypicken uit wetgeving van lokaal, proviciaal, nationaal of EU niveau; eventueel gesteund door politiek bevriende aanklagers, rechters; etc.

Niemand in al die sectoren wordt gekozen of gecontroleerd.
Niemand in die sectoren kan worden weggestemd, of zelfs maar aangesproken op falen of corruptie.

Dandruff | 27-12-20 | 14:26

@Dandruff | 27-12-20 | 14:26: openbare orde wordt bestierd door de korpsbeheerder, hoofdofficier v justitie en burgemeester. Die zijn allemaal benoemd. Kijk maar naar Veen zou ik zeggen.

Nichtsneues | 27-12-20 | 15:24

@Dandruff | 27-12-20 | 14:26:
Klopt als een bus: Als er mbv externe deskundigen weer een enorme zeperd is gemaakt, wast men haar handen in onschuld en verwijst evt. naar de externe partijen. Dat zij die externe partijen hebben ingehuurd en niet goed hebben gecontroleerd schijnt niet ter zake te doen.

kortebroek | 27-12-20 | 20:59

Rutte. +3 zetels

Plaktong | 27-12-20 | 13:56

1e en 2e Kamerleden die voor het uitbrengen van hun stem niet goed controleren of het gehele besluitvormingsproces goed vastgelegd is verzaken hun taak. Het ondermijnen van onze democratie is ernstig genoeg om niet alleen de medewerkers van de ministeries die "vergeten" notulen te maken maar ook de 1e en 2e Kamerleden die als taak hebben te controleren dat die notulen gemaakt zijn, op water en brood gezet zouden moeten worden.

W_F | 27-12-20 | 13:54 | 3

Vergeet niet dat er ook trucjes worden uitgehaald waarbij kamerleden een dag voorafgaand aan een stemming een pak papier krijgen op basis waarvan ze een besluit moeten nemen. Dat moet ook maar eens afgelopen zijn.
Maar verder wat jij zegt, een kamerlid dient te controleren, doen ze dit niet dan zijn ze overbodig.

donkieshot | 27-12-20 | 14:18

De TK kan dit allemaal stoppen door eisen te stellen maar dat doen ze niet, zo laat de TK het allemaal lopen.
In de 19e eeuw was in 1866 de motie Keuchenius en daarna de motie Blussé nodig om de vertrouwensregel vast te leggen. Het is tijd voor weer zoiets maar dan om de Tweede Kamer vast te leggen zodat die haar werk doet. Alleen, wie moet dit doen ? Je zou zeggen de bevolking maar daar dringt dit soort zaken niet meer door. Het systeem is kapot.
De TK moet de mogelijkheid krijgen zich goed voor te bereiden en alle info te krijgen van de regering waar om gevraagd wordt. Als de regering niets meer vastlegt om vragen te ontlopen moet de TK eisen dat dit wel gebeurt of er een wet over indienen of ze vervangen door iemand die dat wel doet.
Helaas spelen er andere belangen dan vertegenwoordiging van de bevolking en zorgen dat je dat kunt, ze nemen zichzelf nauwelijks meer serieus. De langzame treinramp D66 is illustratief.

Nichtsneues | 27-12-20 | 15:42

Zoals Jetta Klijnsma (PvdA) met de pensioendeal (europese pensioenregels) in 2016. Onbegrijpelijk dat dat in een zichzelf respecterende democratie kan/kon. Nog onbegrijpelijker dat dit soort "volksvertegenwoordigers" als beloning voor hun "verdiensten" ergens Commissaris van de Koning mogen worden. Schande!

Phantomas | 28-12-20 | 00:00

En dan te bedenken dat Omtzigt - een van de weinige kamerleden die zich op deze manier inzet - alleen met veel moeite vanuit de afdelingen, tegen de wil van de leiding van het CDA, ooit in de Tweede Kamer gekomen is.

Boeser_Onkel | 27-12-20 | 13:53 | 1

Ook hij zit vast aan de niet in de grondwet omschreven fractiediscipline

Nichtsneues | 27-12-20 | 15:46

Wanneer je de interesse van vele mensen zo weet te verdunnen en verlammen, zoals dat o.a. via de NPO e.d. wordt gedaan, en mensen het idee geeft dat ze iets herhaaldelijk voorgeschoteld krijgen wat werkelijkheid is, dan kan daar geen realiteit meer tegenop. Voorbeelden: bash Trump, roem de EU, contra Brexit, Poetin is altijd fout enz. enz. Alle stations zijn afgedekt, de rollen zijn verdeeld. Seegers met zijn zeden prekerij, met als beloning privileges voor zijn religie, D'66 op de PVV en FvD katten, Het CDA als quasi betrouwbare alles afromer, de jaknikker laten spelen. Buiten het parlement werken media, burgemeesters, politie, openbaar ministerie en de rechtspraak kennelijk graag mee. De PVV wordt doorlopend gepest, zelfs tegen beter in worden er besluiten genomen die voor de besluiten nemer slecht zijn, maar het tart de PVV dus is het goed. Overige tegenstrevers worden zodanig gemangeld en/of voor schut gezet dat ze als een melaatse door het politieke leven moeten. Terwijl de VVD feitelijk inhoudelijk geen moer voorstelt en qua integriteit te beklagen is, wandelt menig Nederlander hand in hand met deze doodgraver van Nederland mee. Bizar.

Broadsquire | 27-12-20 | 13:44 | 5

Je haalt hier nogal wat door elkaar. Problemen van transparantie in de Nederlandse politiek en (terechte) kritiek op Trump en Poetin. En nee de PVV is geen slachtoffer, maar positioneert zichzelf graag aan de zijlijn om een beroep te kunnen doen op de slachtoffer-rol. Door standpunten anti te kiezen, door nooit te willen samenwerken, door zich af te wenden van alles en door vanaf de zijlijn te blijven boe-roepen. De PVV heeft haar positie buiten het bestuur geheel aan zichzelf te wijten.

Beste_Landgenoten | 27-12-20 | 14:16

@Beste_Landgenoten | 27-12-20 | 14:16: Ik zie toch een andere reden dat ze aan de zijlijn staan. Allereerst, slachtoffer spelen is met name voorbehouden aan vak links, vrijwel de gehele zieligheid industrie is verbonden aan iets wat zich links noemt (wat dat ook nog moge betekenen), dit valt niet te ontkennen. Het publiekelijk wegzetten van een partij als zijnde -fobish or -istisch doet men vooral voor de buhne, valselijk deugen is de reden dat die partij wordt uitgesloten. Plak een sticker op een partij, noem ze, nee, schreeuw hard plebs of racisten, herhaal dit veel en het en het publiek en de geschiedenis, welke terecht nog steeds niet is uitgewerkt, doet de rest. Ik wil best aannemen dat sommigen het goed bedoelen en oprecht bezorgt zijn, maar de retoriekjes,, de valse afkortingen zonder duiding zijn voor velen een sort self fulfilling prophecy. Gevolg, je maakt het je zelf ooit nog onmogelijk om met deze partij in zee te gaan. Groepsdwang neemt het over. Dat is eerder de reden dat zij aan de zijlijn staan.

Maar ondertussen niet durven benoemen waar echte totalitaire, quasi politieke onzin vandaan komt, bang als ze zijn om in dezelfde hoek gedrukt te worden. Angst regeert.

Waar de PVV wel of niet de mist in is gegaan in de korte tijd dat ze mocht regeren weet ik niet, het is een beetje een wellis niets spelletje geworden. Wie de meeste blaam treft weet ik niet, iedereen een beetje zou ik zeggen en de ander iets meer, maar de PVV deed het zeker niet goed of politiek handig.

Ik weet wel dat de verzieking van het huidige politieke klimaat, met in het bijzonder het aangetaste vertrouwen in de politiek niet is geholpen door het gedrag van deze coalitie, veel gedragingen zouden een dictatuur niet misstaan. Geen enkele partij uit deze coalitie gaat vrijuit, ze hebben allen kilo’s boter op hun hoofd, maar nu dwaal ik af.

donkieshot | 27-12-20 | 15:20

@Beste_Landgenoten | 27-12-20 | 14:16:
Weer keurig de policor kartel mening uitgebraakt.
Feit blijft dat de politieke partijen bij voorbaat samenwerking uitsluiten voor de deugpunten, en een jaartje later goede sier maken met een PVV standpunt.
Kilo's boter op het hoofd, en BL kijkt er vrolijk van weg. Hou toch op man, je mist de helft van de realiteit in je 'analyse'.

Rest In Privacy | 27-12-20 | 19:35
▼ 2 antwoorden verborgen

@chausson61 | 27-12-20 | 15:25:

Zo komen we weer bij de column van Feynman. Overheid en daaraan gelieerde clubjes komen met allerlei conclusies, adviezen en regels, maar waar die op zijn gebaseerd blijft geheim.
Geen notulen, geen direct verantwoordelijken.

De politieke motivatie achter een medisch besluit wordt geheim gehouden. En als de situatie verandert wordt de richtlijn stiekem aangepast. En dan zijn degenen die de laatste wijziging gemist hebben de zondebok.

Dandruff | 27-12-20 | 15:58
▼ 19 antwoorden verborgen

Er is zeker een grote reset nodig. Ze zijn daar al decennia steeds meer van het pad af. Ze zijn al zeker 50 jaar vergeten waarom ze eigenlijk nodig zijn.

De enige manier hoe we hier uiteindelijk vanaf gaan komen; dit soort plunderaars en hun systeem zal of met geweld zijn; want daar schrikken ze zelf ook niet meer van om het in te zetten; dus het toepassen en zien van geweld wordt allemaal maar normaler en voor je het weet zit je met iets wat je -nog maar- 10 jaar terug in NL niet voor mogelijk hield. Of met een volksbeweging deelnemen en de boel van binnenuit opvreten... voor-en-door-ons met als doel van deze a-politieke beweging om de(ze) politiek en uiteindelijk de partij zelf op te heffen: door werkelijk directe democratie en direct gekozen bestuur en een transparante/dienende overheid te brengen.

De roverheid en zogenaamde vertegenwoordigers zijn allang vergeten waarom ze bestaan.

Een overheid en partijkartel dat het volk slecht behandeld voor eigen gewin en lobbies en compleet voorbijgaan aan een gezonde en nodige symbiose tussen gemeenschap, milieu en bedrijven. Dit hebben ze gewoon ingeruild voor een steeds verder toenemend parasitisme met verdeel en heers waarop allerlei niveaus iedereen tegen elkaar uitgespeeld wordt en verbruikt wordt.

Santoku | 27-12-20 | 13:38

Je kan onmogelijk verwachten van de mensen dat ze een enorm ingewikkeld systeem kunnen volgen..!!

neonreclame | 27-12-20 | 13:37 | 1

Tja, daar heb je dan managers voor haha.

van der g | 27-12-20 | 13:48

"17 maart 2021 moeten we hier echt afscheid van nemen, zo kunnen we niet verder."

Hoe dan?

zwaaropdehand | 27-12-20 | 13:36 | 5

Massaal niet gaan stemmen. Die Haagse komedie heeft al veel te lang geduurd. Tijd voor bijltjesdag.

Fred uit Amstelveen5 | 27-12-20 | 13:48

@Piet Karbiet | 27-12-20 | 13:40: Blijf dromen Piet.... Nee, het wordt hoog tijd dat kritische en mondige burgers als jij opstaan en het heft in eigen hand nemen. Nu blijft het toch teveel bij Talk Talk, ook hier in de panelen.

Zonen-van-Kuifje | 27-12-20 | 15:54

@Fred uit Amstelveen5 | 27-12-20 | 13:48:
Dat is zo'n beetje het domste wat je kunt doen: je mond dichthouden. Ontneem ze hun legitimiteit en stem tegen het kartel.

kortebroek | 27-12-20 | 21:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Onverantwoordelijk, doelbewust nalatig. Dat is reden voor ontslag op staande voet. De premier is uiteindelijk verantwoordelijk voor het functioneren van zijn Ministers. Als het daarmee chronisch mis gaat, zal ook de premier zijn verantwoording moeten afleggen, en zich niet achter het falen van Ministers als individu mogen verschuilen. Er zijn capabele bewindslieden genoeg, maar die komen bij Rutte niet aan de slag. Een enkele keer misschien wel, maar dan gaat er qua functioneren een flinke kras over het cv.

rmstock | 27-12-20 | 13:35

Er staat veel in de Wet openbaarheid van bestuur maar niet dat er gedocumenteerd moet worden en dat is vreemd.

Polycynisch | 27-12-20 | 13:35 | 1

Dan zou een begin van de oplossing dus zijn om notuleren verplicht te stellen.

Kicksalot | 27-12-20 | 14:19

Eigenlijk wel jammer dat mensen nog steeds denken dat Rutte leraar is, want het blijkt dus dat hij eigenlijk helemaal geen leraar is; op donderdag geeft hij wat maatschappijleerlesjes. Hij neemt geen toetsen of schriftelijke overhoringen af en hoeft deze dus niet na te kijken. Ouderavonden en leerling gesprekken doet ie niet aan mee en vergaderingen woont hij niet bij. Al die extra taken die het leraarschap zo onaantrekkelijk maken, daar krijgt hij niets van mee. En dat is best jammer, want nu blijkt weer dat politici helemaal geen affiniteit hebben met datgene waarvan ze beweren het wel te hebben.

van der g | 27-12-20 | 13:31

Dan neem je toch alle gesprekken op. Simpel.

heldheino | 27-12-20 | 13:29 | 3

Dan zijn de tapes weer zoek....

therealbraindump | 27-12-20 | 13:33

Ze willen het niet vastleggen. Dat is het probleem. Zij weigeren zich te verantwoorden terwijl wij hen betalen. Dus gaan ze de gesprekken al helemaal niet opnemen, omdat daar minder mee te sjoemelen is dan met notulen.

Dank aan Feynman voor deze bijdrage.

Boeser_Onkel | 27-12-20 | 13:51

We worden er onder gehouden door ons als een nummer te behandelen, maar tegelijkertijd spelen ze het op de man.
U bent burgernummer 123456, maar u bent ook een burger met aan te pakken verkeerd gedrag. U mag zich vruchteloos verdedigen bij degenen die dit beleid op u loslaten.
Het toppunt van deze arrogantie is het niet vastleggen van de besprekingen die dit beleid vormen. Een aanpassinkje hier. Een noodvergaderingetje daar. "Doe het zo maar, dan pak je ze zo maar aan." Per dag, per item de aanpassing. We hebben geen idee hoe er over ons gepraat wordt, er zou misschien een brul van woede door het land gaan als we het wel wisten.
Rutte werkt ergens voor. Ja, er is willekeur. Ja, het gaat om geld. Maar het europees beleid lijkt te veel op een al uitgestippeld pad dat we opgejaagd zijn. Hun aanpassingsvermogen om dat plan uit te kunnen voeren is zó groot, dat je nooit kunt bewijzen of een stuk beleid dient om het land gaande te houden of om ons verder pad op te dwingen.
De belastingaffaire toont aan hoe dit werkt, en hoe machteloos de individuele burger er in staat. De wet brengt u niets dan frustratie. U de burger grijpt altijd naast die 100.000 kansen die de maatschappij u lijkt te bieden. De wet geldt voor iedereen, alleen in uw geval net even niet. U heeft zeggenschap maar door uw omstandigheden bepaalt in deze kwestie een ander. U behoort net niet of helemaal niet tot de uitverkorenen die hier puur hun eigen gang mogen gaan. U las de regels verkeerd.
U zit zichzelf dwars.

zeurmachine | 27-12-20 | 13:29

Goed verhaal heer Feynman, echter wel een kleine kanttekening..
Ook als je als fraudeur te boek staat heb je recht op diverse toeslagen. Daar mag de BD niet aankomen. een bekende van mij staat als fraudeur te boek en heeft daardoor een omvangrijke belastingschuld.
Echter ontvangt hij naast een bijstandsuitkering ook gewoon huurtoeslag en zorgtoeslag van de BD. Daarbovenop heeft hij van de uitkerende instantie meer dan een jaar extra woonkostentoeslag gehad omdat hij in een te dure huurwoning zat.
Echter zodra hij bijv. een auto op zijn naam zet wordt deze acuut in beslag genomen, dat dan weer wel.

W.A. van Buuren | 27-12-20 | 13:28 | 2

U bent onjuist geinformeerd...

"Tot overmaat van ramp konden deze ouders ook geen nieuwe kinderopvangtoeslag elders aanvragen per 1 september 2014, de datum van stopzetting: dat werden door de belastingdienst geblokkeerd." www.cda.nl/omtzigt/blog/155057

Feynman | 27-12-20 | 13:30

@Feynman | 27-12-20 | 13:30:
Ik heb het niet over kinderopvangtoeslag. Ik beweer slechts dat de BD niet aan alle toeslagen mag komen. Ik heb het over huurtoeslag en zorgtoeslag. Deze heb ik met eigen ogen op zijn rekening zien binnenkomen.

W.A. van Buuren | 27-12-20 | 13:46

"17 maart 2021 moeten we hier echt afscheid van nemen, zo kunnen we niet verder". Suggesties? Welke partij(en)? Vragen, vragen...

Ofzoiets... | 27-12-20 | 13:28 | 2

Ja, dat. Dit vraagt om een stemadvies. Blanco? PvdD? Of toch Wilders?

zwaaropdehand | 27-12-20 | 13:41

@benhetbehoorlijkzat, Omzigt doet zijn kamerwerk zoals hij het behoort te doen.
Daar word hij goed (door ons) voor betaald!
Dat braaf meestemmen noemen we 'fractiedicipline'.
Meestemmen t.b.v. van het regerings-pluche.

De tijd dat politici enige vorm van 'politiek fatsoen' hadden ligt heel ver achter ons.
En ik maak me niet de geringste illusie dat dit zal veranderen als Telfon-Rutte word weggestemd op 17 Maart 2021.
De Neo-Liberale Taliban staat bovenaan in de peilingen van Maurice De Hoax dus die maken zich geen zorgen.
Die gaan dus op de 'oude voet' verder en we krijgen gewoon nog eens 4 jaar een kabinet met sociopaat Rutte.

Zoals Joseph de Maistre schreef: 'Elk land heeft de regering die het verdient.'

Lenco | 27-12-20 | 13:22 | 3

Dus als Maurice iets schrijft dan is het zo? Het is niet zo dat u zelf de kans heeft anders te kiezen? vreemd...

Geenjoris | 27-12-20 | 13:25

Bevoegdheden kun je delegeren Feynman, verantwoordelijkheden nooit. Wanneer Rutte er bewust voor kiest om besluiten niet transparant vast te leggen, m.i. een vorm van onbehoorlijk bestuur, blijft Rutte in zijn rol als premier nog steeds eindverantwoordelijke voor de gevolgen van het gevoerde beleid.

therealbraindump | 27-12-20 | 13:22 | 1

Ja dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Volgens mij heeft ooit een liberaal kamerlid zijn zetel ter beschikking gesteld omdat zijn naam in een echtscheidingsprocedure in de rechtbank genoemd werd. Dat is echter al heel lang geleden. Sindsdien heb ik politici niet meer op enige vorm van fatsoensbesef kunnen betrappen en zeker VVD-politici niet!

Spie | 27-12-20 | 14:10

Asscher, Wiebes en Rutte hebben signalen gehad. Dat er nooit wat mee is gedaan, is in allereerste instantie een gevolg van totale desinteresse van die drie heren in het volk. Schijt aan het volk. Dát is de oorzaak. De rest is allemaal bijzaak.

Leptob | 27-12-20 | 13:19 | 4

Het is ernstiger dan dat. De oorzaak ligt voornamelijk in de desinteresse van het volk. Het volk laat hen ermee wegkomen, schreeuwt niet om verantwoording. Dáárom kunnen de heren er schijt aan hebben.

Waagmeester | 27-12-20 | 13:27

@Leptob,

Politici mogen best "schijt aan het volk" hebben, en ook aan mij.
Als ze de rechtsstaat maar respecteren.

Het opzettelijk verneuken van burgers middels oa; omdraaiing bewijslast; vervalsen bewijsmateriaal; illegale geheimhouding; negeren WOB-verzoeken; hele documenten zwartlakken; liegen naar de kamer; dit gaat echt alle perken te buiten. Heel veel mensen op allerlei posities hebben hiervan geweten.

Geen rotte appel dus, maar een composthoop op de ambtelijke fruitschaal. Dat is het probleem.

Dandruff | 27-12-20 | 13:35
▼ 1 antwoord verborgen

Dit begint een beetje de zondagse klaagmuur te worden voor de ontevreden burger. Alles wordt op een hoop geveegd waarna velen de conclusie trekken: Rutte is een enorm corrupte leider en Nederland een bananenrepubliek. Het is goed kritisch te zijn op de recente ontwikkelingen in Nederland maar verlies daarbij niet het vermogen te relativeren. De corruptie in de landen ten zuiden en oosten (Duitsland uitgezonderd) is vele malen groter en het is een beetje potsierlijk Nederland een bananenrepubliek te noemen. Dat gezeik over die vaccinaties: we hebben slechts voor 250.000 mensen een vaccinatie. Hoe erg is het als deze een paar weken moeten wachten in de hoop dat onze registratie dan op orde is. Engeland is gewoon begonnen (zonder systeem) en Italie heeft voor de vorm een paar spuiten gezet maar begint ook pas echt in januari. Dat is gewoon het volk voor de gek houden. Wat dat betreft mogen we onze gezondheidszorg dankbaar zijn voor de realistische benadering van de pandemie. Wacht nu maar af hoe dit zich ontwikkelt: welk land is als eerste klaar? We zullen het gaan zien.

BobDobalina | 27-12-20 | 13:17 | 18

@BobDobalina | 27-12-20 | 13:47: dus uw kritiek beperkt zich alleen tot de toon van het debat. Wat een armoe.. Wat Rutte hier presteert, of eigenlijk juist niet, kan gewoonweg niet.

therealbraindump | 27-12-20 | 13:52

@BobDobalina | 27-12-20 | 13:50:
Distributie mRNA vaccin gaat altijd op -70/-80, enige verschil is houdbaarheid in ontooide toestand. Clinical trial liep al vanaf juni, en in september heeft de EU een deal met Pfizer bereikt. Genoeg momenten geweest om deze kennis te absorberen en hierop te anticiperen.

amateurrr | 27-12-20 | 14:03

Valt mij ook op. In Nederland is het bijvoorbeeld al veel beter geregeld dan in België. Waar ze de helft van de tijd geen regering hebben. Rutte cs doen het zo slecht nog niet.

Zonen-van-Kuifje | 27-12-20 | 15:56
▼ 15 antwoorden verborgen

Goed stukkie Feynamn..

Vooral het achterhouden van stukken, en pas afkomen als het echt niet anders kan::!!

Geil op de macht maar vooral lafaards..

neonreclame | 27-12-20 | 13:15

Kan een VVD-er (Nee, niet Kuif) mij uitleggen waarom onder 10 jaar Rutte de participatiesamenleving en de terugtredende overheid zijn geintroduceerd, alles over de schutting is gegooid naar de gemeentes en de politie en defensie zijn gesloopt maar de belastingdruk maar blijft stijgen? En nee, dat komt niet alleen door die 500 illegalen die hier wekelijks blijven binnen wandelen.

Piet Karbiet | 27-12-20 | 13:12 | 7

Veel VVD stemmers maken een afweging tijdens verkiezingen op basis van een partijprogramma en de waarschijnlijkheid of een partij ook daadwerkelijk kan meeregeren.
In Nederland is beleid altijd gebaseerd op compromissen, dus uw partij (als die meeregeert) duwt beslissingen een bepaalde richting op bij onderhandelingen. Meer lijkt niet haalbaar in NL.
Binnenkort kunnen VVDers bepalen of ze vinden dat hun partij te ver is doorgeschoten in het vinden van compromissen. Als dat het geval is kunnen ze een andere partij kiezen. Probleem lijkt mij voor een VVDer (ik niet hoor) welke andere rechtse partij (=fuck the poor, zeg maar) maakt kans op meeregeren? You tell me

kranssen | 27-12-20 | 13:33
▼ 4 antwoorden verborgen

"Mijn tekst is ook te laat." Het fatalisme wat uit deze schijnbaar achteloos toegevoegde woorden doorklinkt past niet bij u, beste Feynman.
Het moet toch mogelijk zijn om bijvoorbeeld een uitgebreid feitenrelaas in een gedramatiseerde documentaire te verpakken en uit te zenden aan de vooravond van het komende debat over de toeslagenaffaire? Op pak 'm beet RTL? Met een mooie cliffhanger die op de dag van het debat ontploft in het gezicht van de verantwoordelijke bestuurders? De feiten spreken voor zich, maar zullen tot niets leiden als de snurkende massa niet wakker wordt en zich gaat roeren.

Waagmeester | 27-12-20 | 13:10 | 1

Te laat of gewoon realistisch. Daar kun je over van mening verschillen. Toch geen slecht idee, zo'n documentaire.

goedverstaander | 27-12-20 | 13:13

Ondergetekende heeft wel een klein probleem. Ben zeer anti EU. Maar aan de andere kant wip ik regelmatig even de Duitse grens over om met goed en goedkoop bier en tal van andere zaken, met het buikje van de automobiel vol goedkope benzine, weer terug te keren in het vaderland.

goedverstaander | 27-12-20 | 13:10 | 16
-weggejorist-
Total.Roef | 27-12-20 | 13:29

@goedverstaander | 27-12-20 | 13:24: Dat was om te controleren of u geen belastingvrije drank en sigaretten smokkelde (boven de toegestane hoeveelheden). Heb zelf 8 jaar in Dld gewoond (met BFG kenteken) en als wij aan de grens vertelden wat en hoeveel we bij ons hadden werd dat zelden gecontroleerd. Hoogstens moest de kofferbak een keer open maar dat was het dan ook. Uit elkaar getrokken hebben wij nooit meegemaakt.

Lupuslupus | 27-12-20 | 13:31

@Lupuslupus | 27-12-20 | 13:31: Ik ken die grensovergangen bij u in de buurt ook wel al woon ik daar helemaal niet. Zo is de weg naar Uelsen mooi door het bos en daar ben je zo. Ik heb het vroeger meegemaakt dat ze de voering van de binnenkant van de autodeuren trokken. Ik bedoel maar.

goedverstaander | 27-12-20 | 13:53
▼ 13 antwoorden verborgen

Machtsposities trekken mensen aan die macht willen en die nooit meer af willen geven. Als je lang genoeg wacht zitten uiteindelijk op ALLE machtsposities (overheid, banken, instanties, bedrijven) alleen nog psychopaten. Het enige verschil met types als Holleeder is dat bestuurders het slimmer spelen door van binnenuit te werken.

Valse_nootjes | 27-12-20 | 13:08

Een pandemie, een belasting dat steelt van de burgers waarbij doden en gewonden mogen vallen, een koning in zijn ivoren kasteel die toekijkt. Goh, het lijkt wel de middeleeuwen....

Sinclair | 27-12-20 | 13:07 | 1

Anderhalf miljoen stakkers die onze koninklijke egoïst hebben zien oreren.
Dat moet toch ook wel te denken geven.. De leugenaar haalt lachend 8 miljoen kijkers. Daar wordt de burger niet vrolijk van.

Ommezwaai | 27-12-20 | 13:09

Goed stuk Feynman, een van de betere. Mij is alleen nog niet duidelijk hoe we op 17 maart afscheid zouden kunnen nemen van dit systeem. Stem niet op de VVD. Maar wat dan wel? PVV? Wordt de PVV niet continu buiten spel gezet, is het voor de PVV niet onmogelijk om de meerderheid te vormen tenzij ze een monsterscore krijgen tijdens te verkiezingen? Wat raad u aan, wat zou in uw ogen een ideaal kabinet zijn om schoon schip te maken en waarom?

zegmaarwij | 27-12-20 | 13:05 | 7

Een fatsoenlijk kabinet gaat er voorlopig sowieso niet komen, want de extremistische meerderheid zal dat niet toestaan. Maar met een stem op de PVV kunnen de allerergste uitwassen bij de VVD nog enigszins afgeremd worden, omdat de VVD het nog veel en veel bonter zal maken als er geen concurrentie met PVV/JA zou zijn.

obominotie | 27-12-20 | 13:36

@De echte Stolwijker | 27-12-20 | 13:13: Misschien massaal op Omtzigt stemmen? Er gaat in die partij iets gebeuren als Omtzigt meer stemmen haalt dan Wopke.

Ik hou helemaal niet van het CDA, maar soms lijkt dit de enige kans op een uitweg. Een stem op de flanken is per definitie een weggegooide stem.

zwaaropdehand | 27-12-20 | 13:47

@zwaaropdehand | 27-12-20 | 13:47: Absoluut niet! Een stem op de flanken is een blijk van principiële afkeuring. De Nederlander heeft zijn buik echt wel vol van de politiek van de afgelopen 10-20 jaar, maar laat zich door allerlei politieke machinaties, bijv. van het CDA destijds tegen de gedoogsteun van Wilders, telkens weer verleiden om toch maar weer op een van de kartelpartijen te stemmen. Het moet hem de afgelopen decennia toch eindelijk wel eens duidelijk worden, dat je dan weer dezelfde politiek krijgt. Die uitslag van FVD bij de afgelopen 1e kamer verkiezingen geeft dat duidelijk aan. Helaas heeft Baudet zich het goud dat hij in handen had, weg laten nemen, of heeft hij het domweg weggegooid...

Spie | 27-12-20 | 15:06
▼ 4 antwoorden verborgen

Goede analyse. En om een eind aan deze bestuurlijke maffia te maken begin je met het niet meer stemmen op alles wat nu a/h stuur zit of het steunt zoals PvdA en GL , desnoods met een stem op Nanninga , of het afgebrande FvD , als je niet op Wilders wilt stemmen.

Zwizalletju | 27-12-20 | 13:04

Het is een perfecte storm. Wat er nog over was van de rechtsstaat functioneert officieel niet meer. De controlefunctie van de Kamer is weggevallen. We hebben een gevoelsarme premier geflankeerd door aantoonbaar disfunctionerende ministers die ook nog eens lak hebben aan letter of geest van de coronaregels.

De ergste crisis van de afgelopen decennia wordt weggelachen, weggezongen en weggelogen. Op dezelfde dag waarop de rest van de wereld begint met vaccineren en aldus de afgedraaide zorgmedewerkers een teken van hoop geeft, steekt Van Dissel de Nederlandse zorgmedewerkers een enorm mes in de rug door ze voor de NOS-camera's de schuld te geven van de verpleeghuisdoden: ze waren immers "laagopgeleid". En intussen liggen de vaccins in het land met 's werelds hoogste aantal besmettingen per week, stof te vangen op een treurig bedrijventerreintje in Oss.

Hier staan we dan. Een in naam nog westers land met een enorm welvaartsniveau. Maar de burger is murw, kapot en stemt in godsnaam dan maar tegen beter weten in weer op de pathologische leugenaar. Want rechts is versplinterd, links omarmt de politieke islam en het midden is lid van de coalitie.

De echte Stolwijker | 27-12-20 | 13:03 | 3

Heeft Van Dissel dat gezegd?! Heb het gelukkig gemist. Wat een zak hooi.

Piet Karbiet | 27-12-20 | 13:15

Eerst voor de Nederlandse zorgmedewerkers klappen, en dan steek je ze neer!

vluchtelingallergie | 27-12-20 | 13:24

Je wordt zo enorm cynisch als je ziet hoe de rechtstaat wordt vertrappelt en tegelijkertijd ziet hoe de zetels voor de VVD in de peilingen omhoog gaan

einz | 27-12-20 | 13:03 | 1

Is om heel erg misselijk van te worden inderdaad... er was een tijd dat je in de traditionele media interviews zag met PVV kiezers, om er achter te komen waarom er in hemelsnaam zo veel mensen op deze verachtelijk partij stemmen.
Tijd om de VVD stemmers aan het woord te laten nu.

Kicksalot | 27-12-20 | 15:03

De EUcratie -door velen nog democratie genoemd- is een religie. Pas wanneer Nexit een feit is kan het Nederlandse stelsel weer worden herbouwd. Naar een meer directe democratie, zonder partijen en met kennis/kunde-politici.
Tot die tijd hebben wij allen te stellen met de priesters van het EU-kartel die slechts 'regeren' als de lange arm der EU. En vanuit dat beleid wordt geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor fouten, leugens en bedrog; de kutburger is slechts een pinautomaat die deugt of niet deugt.
Stemt allen PVV, of desnoods FvD. Elke andere stem is een stem op EU.

Mensdier | 27-12-20 | 13:03 | 5

@Ommezwaai | 27-12-20 | 13:13:
Klopt. Meer EU-gecoördineerd beleid zou in dit geval ook minder Rutte, minder De Jonge, minder Van Dissel, minder Sjaak de Gouw en minder Grapperhaus hebben betekend. Een zegen voor het land en duizenden levens gespaard.

De echte Stolwijker | 27-12-20 | 13:17

@De echte Stolwijker | 27-12-20 | 13:17: "meer EU-gecoördineerd beleid".. nog meer?? Brrr....

Mensdier | 27-12-20 | 13:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Verplicht laten notuleren in de toekomst. Dan kunnen ze niet meer beweren dat hun naam haas is.

bqbq | 27-12-20 | 13:02

Pieter Omtzigt kan zich wel dood werken. Al krijgt hij het zo druk als een Kuifje met een nieuwe nick op 1 januari 2021, hij kan het alleen niet aan.

goedverstaander | 27-12-20 | 13:01 | 2

Zodra het enigszins kritisch wordt richting de VVD of hopman Rutte, zal je hem niet snel zien op de panelen. Kuif weet dondersgoed welke streken de VVD'ers allemaal uithalen om het vege lijf te redden, continu gesouffleerd door Mark Rutte welteverstaan.

Ommezwaai | 27-12-20 | 13:06

Hij heeft het anders samen met Renske Leijten van de SP gedaan, niet in zijn eentje.

seasicksteve | 27-12-20 | 20:57

Wie bewaakt de bewakers?

hotbrasil | 27-12-20 | 13:01

De "kritische journalistiek" met een controlerende functie is ook verworden tot een abjecte applausmachine. Misschien moeten we daarvoor eens een ander financieringsmodel verzinnen.

Joffri | 27-12-20 | 13:01

Dank voor de link Bolder!

vluchtelingallergie | 27-12-20 | 13:44
-weggejorist-
Total.Roef | 27-12-20 | 12:59

Rutte dient berecht te worden. Hij is van meet af aan een onbetrouwbare bestuurder met bloed aan zijn handen. Alles weglachen en hij komt er mee weg ook.

ILF2 | 27-12-20 | 12:59 | 5

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte heeft in 2003 als staatssecretaris van Sociale Zaken aangezet tot rassendiscriminatie. Dat oordeelde de rechtbank van Haarlem. www.trouw.nl/nieuws/rechter-rutte-zet...
Als dit Wilders of Baudet was gebeurd liepen die allang bij de plantsoenendienst.

Piet Karbiet | 27-12-20 | 13:18

Rutte gaat naar de EU. Hij is sinds 10 december weer een stapje dichterbij door 'het historische besluit' dat is genomen. De begroting binnen de EU is nu belangrijker dan het rechtsstaatprincipe. 'Een belangrijk punt is ook dat het strafmechanisme (in EU-jargon een ‘verordening’, dat wil zeggen een soort EU-wet) oorspronkelijk als titel had ‘Verordening ter bescherming van de EU-begroting in geval van algemene tekortkomingen inzake de rechtsstaat’. In definitieve versie is dat echter verworden tot ‘Verordening betreffende een algemeen conditionaliteitsregime ter bescherming van de EU-begroting.’ Dat verdwijnen van het woord rechtsstaat blijkt veelzeggend.' (Trouw, 23 december)

grietmetgroenefiets | 27-12-20 | 13:37
▼ 2 antwoorden verborgen

Een heel goed stuk. Dat wat op zich wel bekend is, goed samengevat. Het is wel om doodziek van te worden; de achterkamertjes, het gesjoemel met informatie, de trucs. Alleen het belang van politici zelf, hun partijen en belangen clubjes telt. De burger moet zijn bek houden.

Je kan er tegen stemmen, mogelijk wordt het dan (tijdelijk) beter. Links, rechts, milieu, religieus, er is keuze genoeg. Ik zie mensen liever stemmen op DENK, Dierenpartij en SGP dan VVD, PvdA, gl, cda, d66.

Maar nog beter: PVV, SP, Nanninga/Eerdmans.

Aanpassing! En natuurlijk Femke!

Nog een aanpassing; Femke Merel dan wel hè?

Nuuk | 27-12-20 | 12:55 | 4

Ik ben verliefd op Femke Merel.

zwaaropdehand | 27-12-20 | 13:55

@likdoorn | 27-12-20 | 13:07:
Ik denk dat er een belangrijke reden is waarom mensen zo stemmen. De overheid en haar instituties willen macht. Die laten ze groeien door steeds meer mensen deel te laten zijn van de instituties (de ambtenaren) en door steeds meer mensen afhankelijk te maken van uitkeringen, toeslagen, teruggaves, enzovoorts.

Nuuk | 27-12-20 | 16:45

@zwaaropdehand | 27-12-20 | 13:55: check de site van haar nieuwe partij Splinter. Er staat een foto van Femke Merel op haar meest prachtig op.

De standpunten een beetje begonnen te kijken. Niet alles gelezen op dit moment, maar het vrij redelijk, alhoewel er wat vage losse eindjes zitten van “hoe dan”? Maar ze is bv voorzichtig bereid tot kernenergie overwegen.

Nuuk | 27-12-20 | 17:47
▼ 1 antwoord verborgen

Die laatste zin geeft mij nog enige hoop dat de Lachende Leugenaar voorgoed van het toneel verdwijnt met zijn kudtpartij. Ik vrees alleen dat dit ijdele hoop zal zijn. Veel Nederlanders hebben niet alleen last van een Chinees virus, maar ook van een soort van collectieve dementie. Tien jaar lang(!) heeft deze sujet de boel voorgelogen en bedrogen en toch staat ie ongekend hoog in de peilingen.

Ommezwaai | 27-12-20 | 12:54 | 4

Peilingen zijn onzin. Propaganda. Trap er niet in.

Mensdier | 27-12-20 | 13:05

Tien jaar Rutteplaag.

Kijkeensaan | 27-12-20 | 14:35
▼ 1 antwoord verborgen

@BobDobalina | 27-12-20 | 12:53: als de verkiezingen vals zijn verlopen is dat toch echt wel groter dan onze toeslagen affaire.

hustler01 | 27-12-20 | 13:05

@BobDobalina | 27-12-20 | 12:53:
Typisch om uit het grote artikel van Feynman juist de toeslagaffaire te halen om te vergelijken met mijn tegel.
Terwijl ik het over corruptie daar heb, zoals die hier ook ongetwijfeld plaatsvindt.

Kijkeensaan | 27-12-20 | 13:14
▼ 3 antwoorden verborgen

Een bestuurscultuur trek je niet zomaar omver, maar je kan beginnen met transparantie af te dwingen voor die stukken die wel op schrift staan. Laat beleidsopvattingen van ambtenaren voor intern beraad ook onder de reikwijdte van de Wob vallen. Gooi de deuren open. Daarmee sla je niet alleen de juridische basis onder de Rutte-doctrine weg, maar kun je echte transparantie richting burgers creëren. Nederland is (bijv. in verhouding tot Scandinavië) altijd al het lelijke eendje geweest wanneer het op overheidstransparantie aankomt. Procederen is daarvoor bijna verplicht. Er komt een nieuwe wet aan die de Wob moet vervangen, dus een amendement en een simpele Kamermeerderheid is al voldoende om de Rutte-doctrine definitief naar het kerkhof te verwijzen. Ben benieuwd of ze die verantwoordelijkheid durven nemen.

DeBlijeGeit | 27-12-20 | 12:50

Ook voor 17 maart 2021 geldt: bleib zuhause!

Rest In Privacy | 27-12-20 | 12:47 | 1

Nee, geef het kartel geen legitimiteit. Stem tegen het kartel.

kortebroek | 27-12-20 | 21:29

En toch, verantwoording af leggen voor elk woord dat je hebt uitgesproken of hebt geappt of wat dan ook: het werkt niet. Ik ben bestuurslid van een grote vereniging waar we keurig vergaderen en notuleren. Maar er wordt ook wel eens iets gezegd voordat een vergadering wordt geopend. Of na de vergadering. Of als een toestand het vereist dat een vergadering enkele minuten wordt geschorst om even te levelen.
De overheid is uiteraard heel iets anders dan een vereniging. Alhoewel een vereniging toch ook al behoorlijk transparant geleid dient te worden.
Het is gewoon onmogelijk om te besturen o.b.v. 100% transparantie. Af en toe fluisteren mensen elkaar wel eens iets in het oor. Dat hoort erbij. Overigens als iets helemaal fout loopt mogen mensen erop worden afgerekend. Maar heel vaak werkt de combinatie formeel/informeel overleg ook heel goed

Leptob | 27-12-20 | 12:46 | 5

In uw vereniging bestaat wel de vrijheid om wel, of juist niet, lid te zijn.

de visser | 27-12-20 | 12:58

Het is wel handig om vast te leggen welke besluiten er genomen zijn. Wat iedereen eromheen ouwehoert en vindt laat je gewoon weg, komt de overzichtelijkheid ook ten goede.

grietmetgroenefiets | 27-12-20 | 13:06

@Leptob,

Wat @einz | 27-12-20 | 12:53 zegt.
Bij de overheid wordt vaak helemaal niet genotuleerd.

Dat is trouwens ook een klacht over het OMT, dat nu zulke vergaande beslissingen neemt in de strijd tegen corona. We weten dus niet waar hele ingrijpende beslissingen op gebaseerd zijn, of wie op dat idee kwam en waarom.
Teveel details komen de duidelijkheid ook niet ten goede, maar het moet na afloop wel duidelijk zijn hoe een besluit tot stand komt.
Sowieso om de macht te controleren, maar ook om van eventuele fouten te leren.

Dandruff | 27-12-20 | 13:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Feynman en feiten lijken geen erg goeie vrienden meer te zijn. Wat moet je hier nou mee. Eén en al geweeklaag.

grietmetgroenefiets | 27-12-20 | 12:45 | 3

Ha weer een Ruttefan

bijna_raak | 27-12-20 | 12:56

En dan zelf lekker feitenvrij zo'n nikszeggende tegel plempen. Te makkelijke kritiek.

Lorejas | 27-12-20 | 13:25

De landelijke politiek is al af en als er geen mensen opstappen nav het toeslagenschandaal dan zijn ze helemaal afgeschreven. Niet meer serieus te nemen. En dat is voorbij triest.

Mesmer | 27-12-20 | 12:45

Goed stuk. De Tweede Kamer is een wassen neus en een lachertje. Als je wat kunt vertrek je naar het buitenland met een nog enigszins functionerende rechtsstaat.

Frau Merkel | 27-12-20 | 12:42 | 2

Graag. Welk land met ik dan zijn?

strawdog | 27-12-20 | 12:46

Goed stuk Feynman, hetgeen mijn hier eerder neergekalkte opmerkingen staaft. Rutte gaat over lijken. Zijn ogen spreken een ander taal dan de woorden die hij spreekt. De een heeft het wat sneller door dan de ander, maar velen gaan het na 10 jaar Rutte ook eindelijk zien. Dat ook hij een Achilleshiel heeft, wordt nu pijnlijk langzaam duidelijk.

Een vrije paling | 27-12-20 | 12:40

Kabinet Snapchat III.

VanBukkem | 27-12-20 | 12:40 | 1

Goeie!

zwaaropdehand | 27-12-20 | 13:57

"Deze ambtenaren weten ook dat in die situatie zwijgen later beloond wordt, en klokkenluiders eindigen in een caravan."

Eigenlijk dezelfde tactieken zoals dat een dictatuur van een Saddam Hoessein er op nahield -met z'n eigen kliek en aanhang- alleen dan in NL met wat minder fysiek geweld; ingeruild voor financieel, emotioneel, sociaaleconomisch en mentaal terreur. Want dat is het; dictatuur en terreur in NL, smiechterige corrupte maffia. Zie eerder artikel van die ex-d66'er over Thorbecke.

Santoku | 27-12-20 | 12:38 | 6

In het begin van zijn carrière was Saddam zijn bijnaam de stalen pijp. Omdat hij tegenstanders in elkaar sloeg met een stalen pijp.

P-unit | 27-12-20 | 12:46

Overdrijven is ook een kunst.

BobDobalina | 27-12-20 | 12:50
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat Afshin Ellian zei: 'Niemand hoeft hier te vrezen voor de politie, maar iedereen is bang voor de Belastingdienst.'
Er is nog een land met een regime dat tegenstanders dikwijls uitschakelt met aanklachten als 'belastingontduiking', of 'belastingfraude'. Ga dat maar eens weerleggen als burgertje. In onze rechtspraak had ik een rotsvast vertrouwen, dat maakte m.i. het verschil tussen Nederland en Rusland. Dat vertrouwen is wel weg.

Hier zijn het vooralsnog geen oppositieleden die worden aangepakt (Wilders is genaaid door een gelegeheidsinclusitie, niet de BD). Als 'men' hier mee wegkomt (en ze gaan hier mee wegkomen) komen ze weg met een potentieel machtig wapen om lastpakken te vermalen. Klinkt dramatisch, dat is het ook. Ik zie de toekomst niet rooskleurig in.

Rest In Privacy | 27-12-20 | 12:38 | 7

@reacties
Ik weet dat mijn post ietwat complotdenkerig overkomt. Ik weet ook dat een bestuursrechter moet uitkijken niet op de stoel van het overheidsorgaan te gaan zitten. Maar als ons hoogste rechtsprekende college verzuimt zelfs op ABBB's te toetsen, dan is het hek van de dam. Dit is veel groter dan die aal Rutte (en Asscher, Hoekstra, Wiebes en al dat klapvee in de Kamer).

Rest In Privacy | 27-12-20 | 13:11

@Herfsttijloos | 27-12-20 | 13:11:

Niemand beschuldigde u toch van complotdenken?
De feiten die u noemde spreken voor zich.
De feiten die @Frau Merkel, @bijna_raak en ik geven onderstrepen uw conclusie. Het is hier nog lang geen Rusland of Iran, maar we zijn wel al onderweg.

Dandruff | 27-12-20 | 13:18

@Dandruff | 27-12-20 | 13:18:
Nee, klopt. Maar kreeg die indruk zelf een beetje over mijn eigen tegel. Het zijn namelijk nogal forse beschuldigingen en vergelijkingen die ik maak. Dat wilde ik specificeren.

Rest In Privacy | 27-12-20 | 13:25
▼ 4 antwoorden verborgen

De staatsvorm democratie wordt sowieso met de overdracht van steeds meer bevoegdheden aan de EU de nek omgedraaid. Het volk heeft steeds minder zeggenschap over de gang van zaken in het land dat eens het zijne/hare was. We zijn overgeleverd aan de nukken van ongekozen Europese machthebbers die blijkbaar beter dan wij zelf weten wat goed voor ons is en die hun megalomane projecten financieren met uit het niets gecreëerd geld, waar wij de rekening voor gepresenteerd krijgen en verder niets van terugzien. Er is geen verkiezing die dat nog gaat veranderen, maar uiteindelijk zal de wal het schip keren. We koersen af op een Big Reset, die hard maar onontkoombaar en noodzakelijk is.

Astimar Teutis | 27-12-20 | 12:37 | 4

Nou ze weten wat goed is voor DlD en Fr en daar houden ze aan vast.

bijna_raak | 27-12-20 | 13:01

De EU zal een Big Reset gebruiken on nog meer macht naar zich toe te trekken. Dat proces is al bezig.

DolfWeerwolf | 27-12-20 | 13:22

Niet "wordt" maar "is". Nederland en Frankrijk waren de enige landen die hun burgers nog iets van een democratische stem leken te geven inzake de EU, en die is vervolgens keihard genegeerd. Democratie is allang dood maar nog steeds niet begraven in de EU.

OverdaanDerOnderheid | 27-12-20 | 14:27
▼ 1 antwoord verborgen

Je moet gewoon als ZZP-er tegen de molens in gaan malen. Richt een BV op. Open voor de BV een buitenlandse bankrekening. Schrijf je vervolgens uit bij het bevolkingregister.
Je sluit een wereldpolis en een AOV af bij Expat en Co. Is goedkoper dan in NL.
Je bent en verzekerd en je kunt met je BV overal in de EU opdrachten aannemen.
De facturen worden betaald. Je betaalt netjes je BTW en voor de rest loopt het spoor dood.

Haberdoebas | 27-12-20 | 12:36 | 6

En hoe ga je dat regelen met woonruimte, als je niet staat ingeschreven? Uitschrijven is trouwens vijf minuten werk, spreek uit ervaring.

zegmaarwij | 27-12-20 | 13:07

Je gaat dan wel een behoorlijk stuk AOW missen later.

Sinterbikske | 27-12-20 | 13:09

@Sinterbikske | 27-12-20 | 13:09: Je kan vrijwillig een relatief klein bedrag jaarlijks betalen om je AOW door te laten stijgen in buitenland. Ik meen iets van 2000 EUR per jaar.

DolfWeerwolf | 27-12-20 | 13:25
▼ 3 antwoorden verborgen

En het heeft veel invloed naar het volk. Zo wordt er bij mijn lokale voetbalclub ook niks genotuleerd door het bestuur. Er wordt van alles besloten maar niemand weet hoe en wat. Alleen op de ALV maar die wordt het liefst binnen 30 minuten afgetimmerd. De voorzitter is een VVD-er.

Piet Karbiet | 27-12-20 | 12:36 | 2

Speel je nog steeds mee, Piet?

ZZP-er | 27-12-20 | 12:42

Mooie tegel Feynman! En vanaf 17 maart veranderd er geen reedt! Jammer genoeg allemaal zo voorspelbaar...

aardv@rk | 27-12-20 | 12:34

Het niet willen notuleren komt ook op grote schaal bij de gemeentelijke overheden plaats. t Zijn een handjevol ambtenaren die onder de pet besluiten nemen in niet bestaande overleggen zonder enige vastlegging. Ze voelen zichzelf te goed om te notulen en zijn natuurlijk veels te druk met t redden vd wereld voor u simpele burger die zonder hen is overgeleverd aan de zondvloed. Uit eigen ervaring spreek ik.

Flow82 | 27-12-20 | 12:32

Dat er van vergaderingen geen notulen worden gemaakt is een bekend fenomeen. Bij het OM zie je dat ook. Wat je niet hebt kan niet geWOBt worden.

postmodernismisdead | 27-12-20 | 12:32

Het is een ongelofelijke illusie dat die criminele bende in Den Haag wordt weggestemd. Mensen interesseert het gewoonweg niet of ze hebben een heel kort geheugen.

Een zeker niet te onderschatten factor is dat de zittende macht de pers volledig in haar broekzak heeft. De meeste mensen zouden zich moeten schamen dat ze zich nog journalist durven te noemen. Hier is ook een zelfregulerend vermogen; niet-correcte onderwerpen worden weggemoffeld of genegeerd en reacties van bezoekers naar hartelust (vooraf) gemodereerd.

Iedereen met een afwijkende mening wordt gedemoniseerd. In een ontwikkeld land krab je dan ook nog wel twee keer achter je oren voor je de straat op gaat want je kunt immers nog weleens iets op het spel zetten. Gevolg is dat discussies dan vaak worden gekaapt door gekkies die toch al niets meer te verliezen hebben en het zodoende nog moeilijker maken om een tegengeluid te laten horen.

Terugkomend op alle smerigheid die sowieso al tijdens dit kabinet naar boven is komen drijven: ik vind dat alle coalitie-partijen én alle bewindslieden persoonlijk aangesproken kunnen worden op al deze zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Het zou iemand sieren om zelf uit het kabinet te stappen omdat wat hier gebeurt het daglicht niet kan verdragen. Door te blijven zitten zijn ze allemaal zo fout als wat.

Over Omtzigt heb ik een dubbel gevoel. Doet zijn werk goed, maar stemt wel altijd braaf mee met de coalitie. Zou hem sieren als hij voor zichzelf zou beginnen.

benhetbehoorlijkzat | 27-12-20 | 12:32 | 4

-t

Quattro Stagioni | 27-12-20 | 13:03

@Quattro Stagioni | 27-12-20 | 13:01: Hoezo is een stem op Omzigt geen stem op Hoekstra dan? Ben ook fan maar stem dus never nooit niet op het CDA dan nog liever op Renske.

bijna_raak | 27-12-20 | 13:05

@Quattro Stagioni | 27-12-20 | 13:01: Blijkbaar niet goed gelezen. Ik schreef dat ik een dubbel gevoel heb bij Omtzigt. Hij doet zijn werk absoluut goed. Ontzettend goed werk dat hij altijd aflevert, maar als puntje bij paaltje komt, is er toch weer de "partijdiscipline" en stemt hij mee met de rest van het CDA.

benhetbehoorlijkzat | 27-12-20 | 13:26
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
brandhaard | 27-12-20 | 12:31 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Feynman, Uitstekend stuk!. Het wordt inderdaad hoog tijd afscheid te nemen. Blijf het erin wrijven want men vergeet snel.

MoonBeebe | 27-12-20 | 12:31

Prachtige boeken van Mario Puzo, ik heb ze allemaal.

Feijnmans realistische beschrijving maakt mij wel ietwat droevig, maar politiek is een smerig vak, dat kan toch niet als een verrassing komen?

Maya de Blij | 27-12-20 | 12:30 | 2

Ja in deze mate wel

bijna_raak | 27-12-20 | 13:07

@bijna_raak | 27-12-20 | 13:07: Vooral de rol die de rechterlijke macht heeft gespeeld, is dodelijk voor het vertrouwen. Dat topambtenaren en politici niet deugen, wisten we al.

zwaaropdehand | 27-12-20 | 14:06

Ik denk dat het notuleren verboden is op last van Soros.

oldandwise | 27-12-20 | 12:28 | 1

Ik denk dat Markie van zichzelf al mafioos genoeg is.

bijna_raak | 27-12-20 | 13:08

Als je dit leest en vertaalt naar Brussel dan weet je ongeveer hoe het er daar aan toegaat. Komt nog bij dat wat er genotuleerd wordt 20 keer vertaald moet worden dan begrijp je hoe transparantie ver te zoeken is en het onbegrijpelijk is dat partijen als ‘66 en de PvdA meer Europa willen als er hier al geen parlementaire controle mogelijk is.

Trumme | 27-12-20 | 12:26 | 1

Ze willen niet perse meer europa, ze willen meer macht.
De mogelijkheden lonken; de macht, het geld.. sorry, het salaris, de middelen, de ongebreidelde vrijheid om te doen en laten en tegelijk de schuld aan anderen te kunnen wijten of de overwinning te kunnen verklaren middels eigen invloed...
Wie zou hier niet voor kunnen zijn? Ze (de jonge politici in de lagere regionen) kijken al uit naar een fijne baan binnen dat bolwerk.

EEnzame SchizofrEEN | 27-12-20 | 12:40

Dat heeft Rutte en de rest van dat gespuis geleerd van de Europese Raad en de Bilderbergers. Niks notuleren, dan hoef je er ook later geen verantwoording voor af te leggen. Bilderberg spant wat dat betreft de Kroon met hun zogenaamde adviezen. Dat zijn gewoon marsorders en zonder ook maar enige democratische legitimatie. Doodeng.

Piet Karbiet | 27-12-20 | 12:23

Daarom is het voor mij ook niet zo lastig de overheid volledig te wantrouwen met betrekking tot al hun activiteiten rondom de bestrijding van het coronavirus. Ik hoef er niet eens mijn best voor te doen.

En alles van de burgers vast willen leggen en niets van de overheid zelf? Daar verbaas ik mij ook niet over.

Rest In Privacy | 27-12-20 | 12:23

Het blijft toch wel uniek hoe voorbeeldig den burgelijke Nederlander zich gedraagt. In een ander land had de burger bevolking zijn geduld verloren en hadden politici en ambtenaren allang de hoogste prijs betaald.
In Nederland haalt men de schouders op en blijven ze braaf hun belasting afdragen.

NomadBrewer | 27-12-20 | 12:22 | 2

De Nederlander is een meelzak, Armand zong het jaren geleden al.
En hij heeft gelijk!

Uranus1767 | 27-12-20 | 12:25

Weet je wie er ook niets liet vastleggen over de Holocaust?!

Hevvlan Demuru | 27-12-20 | 12:22 | 5

Er bestond maar heel weinig beeldmateriaal.
Maar heel weinig mensen waren zich bewust van de echte aantallen.

Mr.Crowley | 27-12-20 | 12:31

Holocaust?

VanBukkem | 27-12-20 | 12:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Mooi motto voor kabinet Rutte IV:
"Zie geen kwaad, hoor geen kwaad, schrijf geen kwaad".

Kapitein Sjaak Mus | 27-12-20 | 12:21

Als we de peilingen mogen geloven krijgen we nog vier jaar deze maffiakliek.

Zapata10 | 27-12-20 | 12:20 | 3

En deze door Feynman goed beschreven cultuur zal daarna ook niet meer verdwijnen das het ergste. Zo’n Eerste Kamer en Ombudsman mogen zich toch ook wel afvragen of ze nog bestaansrecht hebben.

Trumme | 27-12-20 | 12:31

@Trumme | 27-12-20 | 12:31: Die eerste kamer en ombudsman zitten er enkel omdat de ellende bestaat. Stel je voor dat ze doen waar ze voor zitten; dan zou er na een bepaalde tijd niet langer een eerste kamer/ombudsman nodig zijn...
Nou zal het niet als een brandweer werken (dus dat die zelf brand gaan lopen stichten om maar bestaansrecht te hebben), maar de EK en ombudsman worden gevoed door de politici.

EEnzame SchizofrEEN | 27-12-20 | 12:43

@EEnzame SchizofrEEN | 27-12-20 | 12:43: Juist. Het bestaan van dit soort instituten is een zwaktebod. Net zoiets als een klantenservice bij een bedrijf. Als het bedrijf en zijn werknemers goed werk afleveren is een klantenservice compleet overbodig. Een beetje kort door de bocht wellicht. maar je begrijpt vast wat ik bedoel.

goedverstaander | 27-12-20 | 12:58

Goed stuk elke vergadering gewoon beginnen met een agenda, notuleren en een besluitenlijst. Na afloop gewoon publiceren. Lijkt me precies in lijn met de WOB.

HaaiBaai | 27-12-20 | 12:20 | 4

Waarom niet zoals bij een politieverhoor een camera inschakelen?

Trumme | 27-12-20 | 12:32

@Trumme | 27-12-20 | 12:32: Of één op één online live uitzenden. Zodat iedereen kan opnemen en er niet ondertussen beelden veranderd kunnen worden.
Vertrouw geen hond meer in de politiek.

EEnzame SchizofrEEN | 27-12-20 | 12:44

@EEnzame SchizofrEEN | 27-12-20 | 12:44: Het probleem met geheim overleg is juist dat dit niet voor draaiende camera's wordt gevoerd.

goedverstaander | 27-12-20 | 12:53
▼ 1 antwoord verborgen

Er gebeurt helemaal niets op 17 maart. Ja, de VVD op wat winst, wat zeteltjes voor FvD, JA21 en mogelijk code Oranje. En dat is het dan. Het gaat gewoon weer over links, die nieuwe coalitie.

Dat komt omdat de doorsnee Nederlandse kiesgerechtigde nog te dom is om te schijten. Die kijkt vol bewondering naar de persconferenties van Rutte en vinden dat het een verstandige man is. Terwijl mensen die de zaken een beetje beter volgen weten dat hij en zijn trawanten sinds het uitbreken van de corona-crisis nog niet op één goede beslissing te betrappen zijn geweest.
Nee, het volk laaft zich aan ingestudeerde interviews van Linda of stemt massaal af op de kersteditie van All You Need Is Love. Wat. Een. Niveau.

Dus verandering op 17 maart? Vergeet. Het. Maar.

goedverstaander | 27-12-20 | 12:19 | 6

@Chesoner | 27-12-20 | 12:49: Dat heeft u verdiend aan uw oerdomme buurvrouw, die hersenloze collega of een neef die meer een primaat dan een weldenkend mens is. Allen met stemrecht.

goedverstaander | 27-12-20 | 12:56

De meest steekhoudende verklaring die ik heb gehoord we hebben het te goed.

bijna_raak | 27-12-20 | 13:11

Ook ik ben bang dat u de realiteit schetst.

J-van-de-Bontekoe | 27-12-20 | 14:00
▼ 3 antwoorden verborgen

Word wakker en stem PVV.

jufrouw theelepeltje | 27-12-20 | 12:18 | 7

@BobDobalina | 27-12-20 | 12:28: Minder islam, minder gejengel van azaan, minder oude vrouwtjes/juweliers/pinautomaten aanvallen. Minder straatroven. Minder dieren/mensen met doorgesneden kelen.
Meer vrolijke mensen, ik vind het nogal een vooruitgang.

Normpje | 27-12-20 | 12:59
▼ 4 antwoorden verborgen

Laat Ukraine maar bij de EU. Corrupter dan NL wordt het niet.

halfvolle glas | 27-12-20 | 12:17 | 5

@BobDobalina | 27-12-20 | 12:29:
Veel reaguurders beseffen niet hoe makkelijk ze in een dergelijke situatie kunnen terechtkomen.

Mr.Crowley | 27-12-20 | 12:34

@Mr.Crowley | 27-12-20 | 12:34:
Je bent een fraudeur zonder dat je het zelf weet.
Achteraf worden de rapporten toch zwartgelakt.

Mr.Crowley | 27-12-20 | 12:35

@BobDobalina | 27-12-20 | 12:29: veel reaguurders begrijpen niet waarom al die dagbladen met hun ‘opiniestukken’ dit niet publiceren en je daarvoor op GS moet zijn. Vandaar het hier veel gebruikte woord ‘Kartel’.

Trumme | 27-12-20 | 12:36
▼ 2 antwoorden verborgen

Goed stuk. Ik hoop een beetje dat Mark (met het voorbeeld van een paar anderen en met name na die verschrikkelijke toeslagenexercitie) vriendelijker beleid gaat voeren na maart 21 want hij blijft wel - en anders Wopke..

O.H.Dennenboom | 27-12-20 | 12:17

Op 17 maart kunnen we niets. Tenzij Wilders ineens 76 zetels krijgt. En dat gaat niet gebeuren. Er zal niets veranderen.

zwartzondersuiker | 27-12-20 | 12:16 | 1

Maar laat Wilders met 28/29 zetels maar veruit de 2de partij blijven en hopen dat die nieuwe kamerleden een paar pareltjes bevatten dan zal hem dat scherp houden en veruit het langstzittende kamerlid.

Trumme | 27-12-20 | 12:39

Bekende werkwijze, zo werken b.v. gemeentes en het ROZ ook. Nooit iets per brief of email, bij voorkeur altijd bellen dan valt er later niets te bewijzen.

Der Schnitzeljäger | 27-12-20 | 12:16 | 1

Gesprekken opnemen, aan het eind altijd vragen of u de naam van de ambtenaar die u aan de lijn heeft correct genoteerd hebt, en tevens verzoeken om schriftelijke bevestiging van hetgeen zojuist besproken.

normanius | 27-12-20 | 12:27

Allemaal ernstig met die toeslag affaire, maar wat gaan ze nu doen met de club fraudeurs, waarvan ze weten dat er fraude is / wordt gepleegd, maar waarvan het bewijsmateriaal niet rechtsgeldig is ivm verkeerd verkregen? Gaan die er nu tussendoor glippen met een vergoeding?

IndoorexpaT | 27-12-20 | 12:16 | 1

*boeken koken gaat*

zwenkwieltje | 27-12-20 | 13:04

De maffia is er niets bij, grotere criminelen zijn er niet ontastbaar bovendien.
Hoe kunnen volkeren dit ooit doen stoppen?

spamzuiger | 27-12-20 | 12:13 | 1

De Mafia beschermt beschermt mensen.

Mr_Natural | 27-12-20 | 12:15

Wie niet schrijft, die blijft.

Mr_Natural | 27-12-20 | 12:13
-weggejorist-
Wijze uit het Oosten | 27-12-20 | 12:12 | 10
▼ 10 antwoorden verborgen

Kan Bella niet even huishouden daar?

Twisted_Faith | 27-12-20 | 12:12

"17 maart 2021 moeten we hier echt afscheid van nemen, zo kunnen we niet verder."

Dat moesten wij ook doen maar wij weten dat dit niet gaat gebeuren. Het is tijd om onze perceptie te verleggen, we leven zowel op landelijk als EU-niveau niet in een democratie maar in een dictatuur.

Wen er maar aan, de komende tien jaar worden nog aanmerkelijk erger dan de afgelopen tien.

netniet | 27-12-20 | 12:12 | 1

Exact. Ze beginnen pas.

zwartzondersuiker | 27-12-20 | 12:18

Met een districtenstelsel hebben Kamerleden genoeg eigen mandaat om kritische vragen te kunnen stellen. Nu ligt de feitenlijke macht in Den Haag bij een paar fractievoorzitters die alleen door Pieter Omtzigt en Renske Leijten worden gecontroleerd. Andere kamerleden die er voor het CV zitten kijken wel uit met kritisch zijn want dan belanden ze volgende verkiezingen op een onverkiesbare plaats, zoals meermaals met Omtzigt is gebeurd.

Diederik_Ezel | 27-12-20 | 12:11

Goed stuk

djs | 27-12-20 | 12:09 | 2

Zeker.

J-van-de-Bontekoe | 27-12-20 | 13:56

Op alle taalfouten en kromme zinnen na dan.

The7thGuest | 27-12-20 | 23:29

En op 17 maart gaan we weer op dezelfde partijen stemmen...........

Blonde Nel | 27-12-20 | 12:09

PVV

DikkeWalm | 27-12-20 | 12:09 | 1

Of de PVV de antwoorden heeft weet ik niet we moeten ze wel een eerlijke kans geven. Alleen betwijfel ik sterk of het er ooit van zal komen..

spamzuiger | 27-12-20 | 12:19

Lang leve de bananen! Hoezee! Hoezee! Hoezee!

GuusHetSchaapje | 27-12-20 | 12:08

Ons land is door en door rot , met teveel schapen in betonnen dozen!

geenhakbar | 27-12-20 | 12:08 | 1

Die tegel mag u even uitleggen.

Piet Karbiet | 27-12-20 | 12:19

Rutte is nu al zo lang minister president dat hij 100 procent verantwoordelijk gehouden moet worden voor alle misstanden in Nederland en die lijst is te lang om op te noemen.
Mensen aub stem deze visieloze premier weg 17 maart.

keestelpro | 27-12-20 | 12:06 | 5

Mee eens. Maar helaas; het volk kijkt het NOS journaal en The Voice en gaat daarna slapen om vervolgens de volgende dag weer naar de kindercreche en het werk te gaan. 's avonds weer moe thuis. En dan weer gewoon VVD stemmen. Dit blijkt wel uit alle peilingen. Als je je enigszins echt een beetje verdiept zou je op 17 maart geen VVD meer stemmen.

Boeddha18 | 27-12-20 | 16:02
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen