Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 59 – Werk.nl ofwel de wereld op zijn kop

Dit is deel 59 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

2013 - heden

In 2012 weet ik nog niet dat mijn beginnende inspanningen voor de publieke zaak als adviseur van de commissie Elias op niets zullen uitlopen. Het voelt goed om bij te dragen aan beter bestuur zonder dat het gericht is tegen het UWV. In plaats daarvan hebben we lijntjes naar de nieuwe UWV-topman Bruins en automatiseringsbaas Haverkamp. We gaan gewoon ons werk doen.

Dat we een werk.nl-systeem aantreffen dat na herbouw door amateurs in de vernieling is geholpen is een domper. Toch zijn er mogelijkheden om het UWV te helpen. Aan de software kunnen we niet komen (we zouden niet durven), maar daarvoor zijn we ook niet ingehuurd. Het UWV-management wil greep op de data in werk.nl en wij zijn data-experts.

Werk.nl bevat drie soorten gegevens: cv's van werkzoekenden, vacatures van werkgevers en stuurdata waarmee die cv's en vacatures worden gematcht. Het is crisis en het aantal cv's gaat richting de half miljoen. En mede omdat mensen ten onrechte bang zijn om op hun WW-uitkering te worden gekort, zijn die cv's vaak van goede kwaliteit.

Met de vacatures in werk.nl ligt het bepaald anders. Een vacature in werk.nl krijgen lukt nog wel, maar een grote werkgever met veel vacatures moet technisch van goeden huize komen om die in werk.nl te krijgen. En dus gebeurt dat niet. Slechts een handvol gespecialiseerde partijen zoals Randstad neemt de moeite. Typerend is dat de overheid, zelf een grote werkgever, vrijwel geen vacatures op werk.nl plaatst. De Telegraaf schrijft er in 2014 over, maar de politiek is niet geïnteresseerd en het UWV is gewend om ophef te laten overwaaien. Er verandert niets.

Om toch aan vacatures te komen laat het UWV die van het internet plukken door een gespecialiseerd bedrijf, Textkernel. Textkernel speurt het internet af op vacatures en verkoopt de data aan het UWV. Dat werkt alleen als de software van Textkernel erin slaagt om zowel de werklocatie als het beroep dat moet worden uitgeoefend te achterhalen. In bijna een op de drie gevallen gaat dat niet goed. Ook voor het UWV is dat een onacceptabel percentage.

Als oplossing voor het probleem van brakke vacatures stellen wij voor om de gebruikers van werk.nl de mogelijkheid te geven om verkeerd ingedeelde vacatures te disliken. Zo werken alle moderne sociale media. Hoe moeilijk kan het zijn? Het idee wordt sterk ontraden omdat het pas herbouwde werk.nl-systeem instabiel zou kunnen worden. Om het vacatureprobleem toch op te lossen wordt besloten om de vacatures van Textkernel door een team van vijf deskundigen te laten beoordelen. Het is een effectieve maar dure oplossing. Zodra de werkloosheid afneemt en de budgetten vanuit Den Haag worden gekort, wordt het team opgedoekt en zijn brakke vacatures weer oké.

Dat werk.nl beroerd werkt en niet is te onderhouden is uiteindelijk niet het echte probleem. Het diepere probleem is dat het UWV de wereld op zijn kop zet. Ze beschikken over een half miljoen cv's van mensen – niet alleen uitkeringstrekkers – die doorgaans graag weer aan het werk willen. Maar in plaats van die cv's onder de aandacht van werkgevers te brengen, geven ze kapitalen uit aan het verzamelen van vacaturerommel die ze vervolgens koppelen aan de cv's van hun klanten, met software die niet werkt. 

Het blauwe UWV van de uitkeringen mag misschien een tranendal van incompetentie en inefficiëntie zijn; de divisie WERKbedrijf doet gewoon de verkeerde dingen. Ze zijn honderd keer effectiever als ze de cv's op maat aanbieden aan commerciële bemiddelaars. Uiteindelijk hebben die hetzelfde doel als het UWV – mensen aan werk helpen – alleen tegen betaling door de klant in plaats van door de belastingbetaler. En er zijn ook softwarebedrijven die zich richten op innovatieve methoden om mensen en banen te koppelen.

Natuurlijk zien commerciële partijen van buitenaf ook wat ik van binnenuit zie. De divisie WERKbedrijf wordt daarom continu benaderd door partijen die willen samenwerken. Een van die spelers is de innovatieve startup Govmatch dat in 2013 aankomt met een Tinder-achtige zoekinterface – bijzonder voor die tijd. Zoals altijd bij het UWV is het de automatiseringsdivisie die dwars ligt. Als een project mislukt zijn ze nergens te bekennen, maar als een systeem technisch gezien werkt, wordt alles uit de kast gehaald om iedereen behalve Capgemini, CGI en IBM buiten de deur te houden. En dus gebeurt wat ik eerder zag nu opnieuw: innovatie bedreigt de machtpositie van de automatiseringsdivisie die uiteindelijk de macht heeft. Govmatch komt daar net als veel anderen te laat achter.

Ik trek niet meer aan de bel, maar ik stel de vraag waarom het UWV een half miljoen cv's onder zich houdt wel aan Andre Timmermans, de directeur van de divisie WERKbedrijf. Timmermans noemt het Haagse denken over privacy als obstakel en ik ben verbaasd. Behalve dat ik niet begrijp waarom mensen met een WW-uitkering zich buiten beeld mogen houden (zelfs de registratie in werk.nl is facultatief) is het wéér de wereld op zijn kop. Iedereen die wel eens een datingsite heeft bezocht weet dat je heel goed een match kunt maken zonder elkaars persoonsgegevens te onthullen. Het is juist werk.nl dat de privacy schendt door werkgevers buiten de werkzoekende om toegang te geven tot diens persoonsgegevens. Anno 2013 kan zoiets echt niet meer en vanaf 2016 is het zelfs in strijd met de nieuwe privacywetgeving.

Dat het UWV de cv's in werk.nl niet vrijgeeft voor gebruik door andere spelers op de arbeidsmarkt en tegelijk zo lek is als een mandje, is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Je kunt met slimme software immers hetzelfde doen als een werkgever achter een beeldscherm: cv's bekijken en overtanken in je eigen databank. En dus wordt werk.nl permanent leeggetrokken door software-bots, inclusief de persoonsgegevens van de werkzoekenden. Natuurlijk is het hartstikke illegaal, maar tegelijk is dit een vorm van datadiefstal die doorgaans goed uitpakt voor de werkzoekende burger wiens CV wordt "gestolen".

Natuurlijk moet je dit soort datadiefstal wel voorzichtig aanpakken. Een partij die ik ken steelt de data vanaf een groot aantal IP-adressen tegelijk en per adres niet meer dan een paar per minuut, anders kan UWV het niet onder de pet houden. Zo worden er in 2019 door een overambitieuze speler 117.000 CVs uit werk.nl geript. Het UWV meldt een datalek en suggereert harde criminaliteit. En de pers neemt de bullshit over, want harde criminaliteit scoort beter dan een moeilijk verhaal over een UWV-organisatie die haar kerntaak – mensen aan werk helpen – niet vervult.

In de loop van 2013 hebben we alles gedaan waarvoor we zijn ingehuurd: we hebben de data in werk.nl verbeterd en waar dat niet kan ervoor gezorgd dat het management weet waar de data-ellende zit. Sommige knelpunten worden aangepakt, de meeste niet. We zijn uitgespeeld, zonder veel impact te hebben gehad. En tegelijk vertrekt de ons goedgezinde directeur van de automatiseringsdivisie. Meteen merken we dat er druk wordt gezet op het management van WERKbedrijf om ons de deur uit te krijgen. Voor de automatiseerders zijn wij even ongewenst als Govmatch. En waarom zouden we voor deze club willen blijven werken?

Naschrift: De situatie uit 2013 die hier wordt beschreven is die van vandaag. Dat is best verontrustend als de werkloosheid post-Covid-subsidies sterk gaat oplopen. Het vele extra geld dat UWV WERKbedrijf straks gaat krijgen om werkloosheid te bestrijden zal voor een groot deel verdwijnen in een bodemloze ict-put. Het is pijnlijk dat een organisatie waar zoveel mensen hart voor hun missie hebben de bron is van een zo kolossale verspilling van maatschappelijk kapitaal.

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
Ervaringsdeskundige | 06-12-20 | 22:51

Ben wel even benieuwd of Veldwijk vindt dat het figuurlijk onthoofden (tot halverwege de ribbenkast) van de faalclubs een positief effect zou kunnen hebben. Als alles boven middenmanagement rot, incompetent of alletwee is, hoe los je dit dan in godsnaam op?

pietvanvliet | 06-12-20 | 20:17 | 1

Ik denk dat er een commissie opgezet wordt welke d.m.v. interne onderzoeken gaat kijken waar de feitelijke problemen liggen, zodat er een werkgroep opgesteld kan worden, die een lijst met verbeterpunten maakt welke op uitvoerbaarheid beoordeeld zullen worden door een gekozen groep medewerkers wie ... etc etc etc... oftewel.... nooit.

aardt | 06-12-20 | 22:13

Er zijn naast textkernel nog meer bedrijven die ongevraagd je personeelsadvertenties kopiëren, en als je vervolgens hun website kopieert kennen ze het woord copyright ineens wel.

W_F | 06-12-20 | 19:53

Benieuwd hoeveel tonnen Veldwijk inmiddels zelf heeft binnengeharkt als consultant van UWV.
En blijkbaar zonder resultaatverplichting. Lekker binnenlopen hoorrrr....

WalterSobchack | 06-12-20 | 17:48 | 2

Volgens mij heeft 'ie dat deels al ergens laten vallen. Niet alles goed gelezen zeker?

En hiernaast, als hij alle vuile was boven tafel krijgt hoort 'ie 3x meer te krijgen dan hij heeft!

Wat heb jij met je leven gedaan om corruptie aan te tonen?

Warhead | 06-12-20 | 18:29

Mongool

djs | 06-12-20 | 19:00

Osdorpertje | 06-12-20 | 16:53
Oeh, herkenbaar.
Als ZZP-er met creatief vak (ambachtelijk decorateur van tv-decors en interieurs) had ik de recessie van 2003/4 wel overleefd, maar viel het doek na 2008.
Overigens nog een handje geholpen door de belastingdienst, die terechte verweren op een naheffing over 2007 tot 5 x toe 'kwijtraakte" (terwijl ik ze persoonlijk aan de balie had afgegeven - gestempeld, dus aangetekend en al).

Oh hemel, dat was pas helemaal Kafka Unlimited. Heus, ik zou daar net zo'n boek over kunnen pennen als René Veldwijk. Ergens is dat gepruts van de fiscus van toen gaan ruiken naar iets soortgelijks als de kwestie van de ouders en kinderopvang.
Zelfs de baliemedewerker waar ik wederom de papieren kwam showen raakte verbijsterd: hoe kán dit, dit heb ik hoogst persoonlijk ambtelijke stop laten zetten! Yups, was ik bij vorige week, toen bij u het kwartje was gevallen.

Dat je niet over het deel inkomstenbelasting achteraf NIHIL kunt stellen qua naheffing, en wel doodleuk door blijft naheffen over het deel zorgverzekeringswet - die twee delen houden verband met één en dezelfde aangifte. En er viel niks te halen onder de noemer "onterecht zelfstandigenaftrek toegepast", omdat ik in 2007 winst had gedraaid vóór toepassing van die regeling.

Voorwaar, deze Kafka hield pas op nadat de accountant van een familielid voor mij een brief naar de directeur van de fiscus-unit schreef.
Geen idee hoelang die Kafka had voortgesleept, maar de 2,5 jaar dat ze duurde was eigenlijk al te lang.

Onderwijl was ik dus ook in de bijstand beland en moest me inschrijven bij werk.nl. Dat ging op een bizarre manier mis. Je hele cv met opleidingen na de basisschool moest je handmatig ingeven.
Dus ik typte in: Havo, start 1982... Ho! Dat is voor uw geboortedatum, fout fout!

WTF? Ja in miljoenvoud. Hoe kon dit?
Nou, doordat de muts van het UWV die mij aan haar bureau had ontvangen 'mógelijk' mij met een verkeerde geboortedatum had aangemeld: misschien 1996 ipv 1969.
En helaas, het was voor mij als persoon in kwestie niet mogelijk om helemaal terug te gaan naar het beginscherm van die inschrijving, om de juiste geboortedatum in te voeren/corrigeren.

Subiet was overigens m'n inschrijving onmogelijk, omdat je deze basisinfo op moest geven om sowieso tot arbeidsbemiddeling te komen. Maar veel erger, deze inschrijving was noodzakelijk om die basisuitkering voor levensonderhoud te garanderen.
Het werd uiteindelijk opgelost (na hun overleg met de ict-ers, zoals ze toen heetten) doordat ik wél door kon in het invuldeel, maar bepaalde dingen anders moest invullen (niet naar werkelijkheid), en daarmee het programma kon voltooien.
Lees: aan het legitieme deel van inschrijving was voldaan.
Geschikte vacatures? Welnee. Ik kreeg tips voor jobs die gerelateerd waren aan Wajong.

Krankzinnig allemaal waar ik destijds in ben beland.
Wajong, ja hoor.
Hm, je zou het er wel van worden...

Kudtkip | 06-12-20 | 17:47 | 1

Kafka kon er wat van leren.

Frau Merkel | 07-12-20 | 08:41

De overheid houdt middels subsidies een kleine duizend bibliotheken overeind. Oftewel niemand leest nog boeken. Zet daar ook gewoon kaartenbakken met vacatures en cv's neer. Dan komen de mensen die moeten solliciteren ook nog eens de deur uit. En verklein het aantal verplichte sollicitaties per week.
Bedrijven worden helemaal gek van alle 'sollicitaties-omdat-het-moet' middels copy/paste brieven waar zij geacht worden ook nog eens allemaal een serieus antwoord op te gaan versturen.

Leptob | 06-12-20 | 17:43

Hoeveel delen komen er nog ? Weet iemand dat ?

gebochelde | 06-12-20 | 17:38 | 1

Hopelijk nog een heleboel.

Falen van overheid moet exposure hebben.

Niemand moet kunnen zeggen: ‘Ich habe es nicht gewusst..’

Wijze uit het Oosten | 06-12-20 | 17:43

Netjes dat dit geschreven wordt in ICT-lekentaal. Als mijn droger niet vervangen moest worden, ging er nu een fooi naar dit artikel.

Niek1582 | 06-12-20 | 17:32 | 1

Geef die fooi, en koop een zekere lengte aan waslijn, of een droogrek.

Rhenium | 06-12-20 | 19:34

ICT managers zijn bijzondere mensen. Ook in het bedrijfsleven nu verschillende keren meegemaakt. Torenhoog paarse krokodil-gehalte, hardnekkig aan grote namen vastklampen (Microsoft-only wb software, alleen Ordina / Cap Gemini willen inhuren als consultants), en denken dat ICT een regie-rol heeft ipv ondersteunend aan de core-business.

raskol | 06-12-20 | 17:21 | 3

"Nobody Gets Fired For Hiring IBM" is een bekende frase onder bestuurders die geen risico willen lopen en voldoende geld hebben (hallo (semi)overheid en gezondheidszorg). But They Should, wordt er tegenwoordig vaker dan ooit aan toegevoegd.

Graaier | 06-12-20 | 19:09

Ja bijna niet omheen te komen. Hier op het werk alleen nog wat Windows lecenties op desktops (Retail Home edition, niet gekoppeld aan wat voor account of contract dan ook) en wat oude MS-Office licenties. Zelfs windows 10 installeren kan nog steeds zonder een MS account aan te maken, zolang je op tijd de netwerk stekkers er uit trekt en het instellen van wifi wachtwoorden overslaat. Als er 1 MS-server in het pand komt mogen ze een andere ICT-er zoeken (of waarschijnlijk een stuk of 3).

W_F | 06-12-20 | 20:07

Dat zijn dan de verkeerde ICT mensen, niet de toppers.

van Oeffelen | 07-12-20 | 10:38

Kunnen ze niet gewoon het systeem van de Belastingdienst gebruiken? Dat werkt altijd, het is me nog nooit gebeurd dat een aanslag niet aankwam. Soms krijg ik zelfs geld terug van de overheid. Dat is goed, want daarmee kan ik de krankzinnig hoge gemeentebelasting betalen. Mijn gemeente werkt erg efficiënt. Ze zijn nog beter in het verbrassen van mijn geld dan de roverheid.

Nivelleermarionet | 06-12-20 | 17:19 | 1

Dan kun je beter het systeem van het CJIB gebruiken.

Faalt nooit.

Never.

Wijze uit het Oosten | 06-12-20 | 17:41

www.youtube.com/watch?v=jx6MUrWprzU
En als een Kamerlid pRutte aanspreekt op het gekloot van de ambtenarij gaat hij over de zeik en geeft niet thuis. Waar blijven de kamervragen? Waar blijft de ophef?
Heeft er iemand al aangifte gedaan van overtreding van de privacy-wetgeving? De knevelarij van de Belastingdienst heeft na een heleboel duwen en trekken eindelijk wat kolommen gehaald. Er is nog geen ambtenaar vervolgd. Er liggen twee aangiftes. TWEE hele aangiftes voor jarenlang structureel en georganiseerd strafbaar handelen door ambtenaren. Het OM heeft het drukker met een damschreeuwer uit de wind houden die zich druk maakt om de culturele gebruiken in zijn zelfgekozen nieuwe thuisland, waarvan hij de taal nog steeds amper spreekt. Met die aangiftes gaat niets gebeuren. Duizenden gezinnen ontwricht, zelfmoorden, faillissementen, kinderen uit huis gehaald en pRutte slaapt verder. Waar blijven de kamervragen? Wat zijn die lui daar aan het doen? Wat een prutsers.

Frau Merkel | 06-12-20 | 16:55 | 2

Hij klinkt alsof ie kerona had destijds.. Hopelijk niet al teveel antstoffen in z'n lichaam....

Ommezwaai | 06-12-20 | 17:08

Als Prutte de schijn kan wekken dat ambtenaren persoonlijk aangeproken worden(magnie) dan kan hij het afkaatsen. dus dat doet hij ook zoveel mogelijk.

Niek1582 | 06-12-20 | 17:37

Vorige week omschreef iemand werk.nl als een soort wayback machine voor vacatures die allang vervuld zijn en waar je met een gerust hart op kunt solliciteren om aan je sollicitatieverplichting te voldoen.
Toen ik tijdens de vorige crisis mijn werk kwijt raakte ervaarde ik het UWV als een organisatie die niets voor je doet.
Pas toen ik bij de sociale dienst terecht kwam en door de gemeente betaald moest worden deden die moeite om van mij af te komen. Maar die sloegen weer door naar het andere uiterste door dubieuze uitzendbureautjes mij te laten aanbieden bij werkgevers voor het minimum loon "Alle werk is passend werk en als je weigert dan zorgen wij er voor dat je uitkering gestopt wordt". Gelukkig heb ik daar geen gebruik van hoeven te maken omdat ik toen werk vond.
Zowel het U.W.V. als de D.W.I. hebben niet het belang van de werkzoekende in ogen. Mijn ervaring was dat ze vooral heel erg met zichzelf bezig waren en zichzelf aan het werk hielden. En de werkzoekende was bijzaak.
Dat toont zo'n werk.nl ook aan, dat was nooit bedoeld om mensen aan een baan te helpen. Ja, misschien een paar mensen binnen het U.W.V. zelf, maar zeker niet de werkzoekenden.

Osdorpertje | 06-12-20 | 16:53 | 1

De druk op gemeenten om de uitstroom uit bijstand te verhogen is gigantisch.

Rest In Privacy | 06-12-20 | 16:57
-weggejorist-
newray | 06-12-20 | 16:45

Deel 59 alweer. Waar blijft de tijd.

Rest In Privacy | 06-12-20 | 16:36 | 7

@Herfsttijloos | 06-12-20 | 16:54:
Voorbeeld: Toeleiding naar arbeid (werkcoaches, zeg dat dan!) werd door UWV eerst uitbesteed aan particuliere bedrijven. Met groot succes. Donner heeft in al zijn wijsheid besloten dat het UWV moest bezuinigen. Die toeleiding ging het UWV dus zelf doen. Hahaha.

Rest In Privacy | 06-12-20 | 17:02

@Herfsttijloos | 06-12-20 | 17:02:
Resultaat: Bedrijven met goede resultaten failliet (want UWV grootste opdrachtgever). Meer mensen in dienst van de overheid. Relatief minder uitstroom naar arbeid. Geef geld.
Ja ik praat tegen mezelf. Tijd voor bami. :)

Rest In Privacy | 06-12-20 | 17:07

@Herfsttijloos | 06-12-20 | 17:07:
Art. 20 Gw, lid 1: "De bestaanszekerheid der bevolking en spreiding van welvaart zijn voorwerp van zorg der overheid. "

Rest In Privacy | 06-12-20 | 17:14
▼ 4 antwoorden verborgen

@Szymon
Ja, ik

Atlantis-95 | 06-12-20 | 16:33

T.a.v. Naschrift: dat is altijd al zo geweest en zal ook altijd zo blijven. Overheid en ICT, een dodelijk kostbare combinatie.

goedverstaander | 06-12-20 | 16:31 | 3
-weggejorist-
Southcarolina | 06-12-20 | 16:43

Dodelijk kostbaar is niet van toepassing op de overheid, ze kunnen dit eeuwig volhouden. Doordat de EU daar nog een schepje bovenop heeft gedaan kan Europa nooit meer concurrerend zijn met de rest van de wereld.

W_F | 06-12-20 | 20:16
-weggejorist-
Szymon | 06-12-20 | 16:31

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen