Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Dit is hoe de Correspondent het vuile werk opknapt voor de Belastingdienst in de toeslagenaffaire

Als je dit jaar één verhaal leest, laat het dan deze reconstructie van ⁦burgerjournalist Marcel van den Berg over dit gewauwel op De Correspondent zijn

De Belastingdienst, onder druk van de Tweede Kamer die na de Bulgarenfraude een harde fraudeaanpak eiste, sloeg in haar klopjacht op fraudeurs enorm door en misbruikte haar macht door zonder enig bewijs van fraude de uitkering van kinderopvangtoeslag te stoppen met enorm veel leed voor duizenden ouders tot gevolg. Deze week worden politici door de Parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag gehoord over hun rol in wat de toeslagenaffaire is gaan heten. RTL Nieuws en Trouw brachten de vele misstanden door de Belastingdienst aan het licht. Die zijn niet mals, dit zijn maar een paar voorbeelden: onrechtmatig stoppen van toeslagen, etnisch profileren, stukken achterhouden in rechtszaken, gebruik van nepbewijs, mensen op geheime zwarte lijsten zetten en nog ongeveer 50 andere misstanden. Ongeveer 96% van de ouders die verdacht waren van fraude bleek achteraf onschuldig te zijn. 

Journalist Jesse Frederik van De Correspondent schreef onlangs over deze affaire een artikel met de eerste zes hoofdstukken van zijn nog te verschijnen boek over de affaire. In een podcast met de titel 'Wat de toeslagenaffaire zegt over de noodzaak van een ander soort journalistiek' geeft Frederik flink wat kritiek op de twee journalisten die de vele misstanden onthulden. Zij zouden hun berichtgeving te veel richten op het falen van personen. Ironisch genoeg blijkt nu juist dat het werk van Frederik journalistiek zwaar onder de maat is. 

Frederik zegt tegen iedereen die het wil horen, ten onrechte, dat de Belastingdienst niet de hoofdschuldige was. Die zou slechts een strenge wet uitvoeren die geen ruimte bood voor de menselijke kant. De rode draad is dat de Belastingdienst niet de hoofdschuldige is. In de aankondiging van het boek is letterlijk te lezen "vrijwel iedereen – ministers, Kamerleden, ambtenaren, journalisten – deed wat je van ze zou verwachten, en juist daardoor liep alles mis". In een podcast zegt Frederik daarover op 1:17:09 dat "die wet het grootste probleem is hier". Frederik slaat de plank volkomen mis. 

Frederik koos er in eerste instantie voor om nog voor de start van de verhoren een boek uit te brengen. In de podcast 'Rudi en Freddie show' bevestigt hij dat hij het als zijn journalistieke plicht ziet het boek dan al uit te brengen. Hij en zijn uitgeverij geven geen verklaring voor deze opmerkelijke keuze (uitbrengen na de verhoren is immers logischer gezien de hoeveelheid te verwachten nieuws). Beide reageerden niet op telefonische en schriftelijke vragen. Inmiddels is de publicatie van het boek diverse keren uitgesteld en is de planning nu 19 januari. 

In zijn onderzoek naar de toeslagenaffaire, dat ongeveer een jaar duurde, ging Frederik nogal opvallend te werk. Logisch zou zijn om de vijf personen die dit schandaal aan de kaak stelden als eerste te benaderen. Daar koos hij echter niet voor. Hij nam tijdens het onderzoek voor zijn boek geen contact op met advocate Eva González Pérez, die de affaire aan het rollen bracht. Pas op 30 oktober stuurde hij haar zijn manuscript met het verzoek dit te controleren. Enkele weken daarvoor, ongeveer een maand voor de geplande publicatiedatum van zijn boek op 10 november, nam Frederik per e-mail voor het eerst contact op met de eigenaar van het gastouderbureau Dadim. Dit was echter niet om naar diens kant van het verhaal te luisteren. In plaats daarvan stelde Frederik vele vragen die veronderstellen dat Dadims klanten een rommeltje maakten van de administratie. Uit de stukken blijkt echter dat er geen sprake was van fraude en dat de verwonderpunten over de administratie goed te verklaren waren. 

Ook twee erg goed ingevoerde journalisten benaderde Frederik erg laat met eveneens nogal opvallende vragen. Zo stelde hij Pieter Klein vooral kritische vragen over zijn tweets, columns en berichtgeving over eerdere fraudezaken. Klein zette vervolgens de antwoorden op deze vragen online. In een PDF van maar liefst 25 pagina's maakt Klein gehakt van het manuscript van Frederik. "Op vele punten journalistiek onzorgvuldig, niet waarheidsgetrouw en niet nauwgezet". Ook journalist Siebe Sietsma is niet te spreken over de medewerker van De Correspondent. Op Twitter schrijft hij dat het "wederhoorproces onder de maat" was. 

Ingestoken?

Frederik blijkt over bijzondere bronnen te kunnen beschikken die hem inzage hebben gegeven in stukken die die Kamer en journalisten niet kregen. Zo zegt de auteur in de podcast Betrouwbare bronnen (vanaf 1:09:30) dat hij een conceptbrief van het ministerie van Financiën aan de Tweede Kamer heeft gezien. Dit document, opgesteld op 4 juni 2019, heeft de Kamer zelf niet ontvangen omdat de opzet-Kamerbrief is witgelakt. Ook laat Frederik weten te beschikken over de ongelakte versie van een explosief memo geschreven door een Vaktechnisch Coördinator. Dit document is echter nooit in ongelakte vorm openbaar gemaakt.

Een aantal zaken in het manuscript waaruit zou blijken dat de Belastingdienst niet de hoofdschuldige is, komt sterk overeen met uitspraken die Uijlenbroek deed tijdens zijn verhoor. De Volkskrant beschrijft wat Uijlenbroek in het verhoor zei over wat er tijdens een overleg plaatsvond. Exact hetzelfde wordt beschreven in het manuscript. Advocate Eva González Pérez suggereerde op de eerste dag van de verhoren dat Frederik heeft samengespannen met de Belastingdienst om in het boek zaken te verdraaien. Journalist Jaap Jansen, die Frederik eerder interviewde, schrijft dat hij uit zijn Haagse politieke bronnen heeft vernomen dat de verhaallijn van het manuscript en artikel deels ingestoken zou zijn door (ex-)ambtenaren van de Belastingdienst. Fredrik zelf vindt de suggestie lachwekkend. 

Maar zo lachwekkend is dat niet. Het manuscript zwijgt bijvoorbeeld over de rechtszaak uit 2018 waar de Belastingdienst stukken achterhield voor de rechter: de jurist van de fiscus wist in deze zaak niet dat de advocaat van de gedupeerde ouder stukken had, waaruit bleek dat de Belastingdienst al vier jaar lang wist dat de ouder recht had op toeslag. Het woord 'knevelarij' en de aangifte tegen de Belastingdienst komen in het manuscript geen enkele keer voor! Dat de Belastingdienst volgens Fredrerik zo streng moest optreden vanwege het 'alles-of-niets-principe' in de wet klopt ook niet. Al in 2009 schreef de landsadvocaat aan de dienst dat de interpretatie dat dit zogenaamde proportioneel toekennen niet mogelijk zou zijn niet expliciet volgt uit de wet. Het bestaan van dit advies werd pas op 9 november 2020 bekend gemaakt door de staatssecretaris. De brief zelf weigert Van Huffelen aan de Kamer te verstrekken. Tijdens zijn verhoor legde hoogleraar bestuurskunde Bert Marseille uit dat de wet wel degelijk ruimte gaf om 'proportioneel' te handelen

Intussen lijkt het erop dat Fredrik in de gaten heeft dat het manuscript niet klopt met de werkelijkheid. De oorspronkelijke publicatiedatum van het boek is uitgesteld naar 19 januari 2021. Het aantal pagina's van het boek is verdubbeld en ook de ondertitel van het boek is aangepast. Die luidde eerst 'de klucht achter de toeslagenaffaire', maar is nu veranderd in 'de tragedie achter de toeslagenaffaire'. 

Zowel Jesse Frederik als de uitgever De Correspondent heeft niet op herhaaldelijk per e-mail gestelde vragen van de auteur gereageerd. Tegen NRC liet hij weten de bezwaren te gaan verwerken. 

Reaguursels

Inloggen

Prima feedback vanuit Pieter Klein. Ik zou zeggen Jesse Frederik doe er je voordeel mee.

Keutels | 26-11-20 | 17:36

Bij de correspondent wordt altijd eerst een standpunt ingenomen, en worden daarna de bronnen erbij gezocht om dat punt te ondersteunen. Praktisch altijd zit er een blinde vlek voor de mogelijkheid dat het standpunt in de eerste plaats niet klopte.

bamitoren | 26-11-20 | 14:56

Dat heet 'activistische' journalistiek. Schrijven in het belang van de overheid.

van heinde en verre | 26-11-20 | 14:52 | 1

Ofwel geschiedsvervalsing.

sioux_ | 27-11-20 | 00:22

Is Jesse Frederik een anagram van Freek Jansen. Ik ga even puzzelen.

Lorejas | 26-11-20 | 14:00 | 1

Met een beetje creatief boekhouden wel.

Dranonymous | 26-11-20 | 19:27

Noem het gewoon ethisch profileren.

Neuth | 26-11-20 | 13:51

Kort gezegd: dat boek gaat er dus nooit komen.

leo de pejo | 26-11-20 | 13:15

Zou hem iets door de belastingdienst beloofd zijn?

Mr.Crowley | 26-11-20 | 13:10

De Correspondent is ook maar een spreekbuis van de ambtenarij en politiek. Juist in de publieke sector werkt veel sociaal-democratisch/socialistisch volk. Dat onderkennen die partijen ook niet. De publieke sector is waar ze voor staan. Helaas gaat daar erg veel mis en er is een woud aan onoverzichtelijke regels en wetten ontstaan die voor burgers, die er in vastlopen, een verschrikking zijn.

Deze Janboel bij de belastingdienst moet blijkbaar verdedigd worden terwijl duidelijk is dat het er rot tot in elke krocht van dat instituut.
Dat argument al; de wet is het probleem!
1 de strenge wet komt bij jullie eigen held Asscher vandaan.
2 dat hoeft nog geen probleem te zijn, want....
3 een strenge wet is geen probleem. Je kan er kritiek op hebben, maar de wet is de wet en iedereen moet zich er dan aan houden. Juist dat laatste is het grote probleem. Er worden feiten verdraaid, of niet ter beschikking van ouders, WOB verzoeken, parlement verstrekt. Er worden onrechtmatige zwarte lijsten bijgehouden. Bewijs wordt vervalst, bewijs wordt voor de rechtbank (!) achter gehouden. Er worden onrechtmatig toeslagen gestopt.

Dit alles duidt niet op een problematische wet, maar op je niet aan de wet houden.

Nuuk | 26-11-20 | 13:01 | 7

Het hele politieke systeem is rot door kartelvorming. En dat noemen we dan democratisch. Zolang we als volk als makke schapen achter de Lachende Leugenaar blijven aanlopen wordt het niks. Alles moet en zal kapot worden gemaakt in de volgende vier jaar. Dat is al gebleken de afgelopen 10 jaar. Als ik die kop zie en die stem hoor gaan mijn haren al overeind staan. De griezel.

Dwarsdenker | 26-11-20 | 14:18
▼ 4 antwoorden verborgen

Zorg dat je een paar jaar terug je in een flatteuze oversized GL-jas hebt gehesen en daarmee op een druilerige februari-middag flyertjes (uiteraard gedrukt op recycled stinkpapier) hebt uitgedeeld, zet een moeilijke bril op, weet hoe qwerty eruit ziet en je mag jezelf "onderzoeksjournalist bij de Correspondent" noemen.

Ome_BW | 26-11-20 | 12:58

Dus in de titel pleit Jesse Frederik de Belastingdienst al vrij.

Ik denk dat iemand Jesse even moet uitleggen dat er pas sprake is van een ‘tragedie’ als er geen schuldvraag is.

Noltie | 26-11-20 | 12:57

Je zou bij de Correspondent toch een kritischer vorm van journalistiek verwachten. Kwestie van een gemakzuchtige, of wellicht niet al te intelligente journalist die zich te makkelijk heeft laten beinvloeden? Zijn CV is alvast niet bijster indrukekkend.. Of is het de doorgeschoten reflex bij de Correspondent om bij alles maar een tegengeluid te laten horen?

Frits_Binkestein | 26-11-20 | 12:57

U denkt: een tegel zonder Baudet, wat fijn. Ik denk, Marcel van den Berg, is dat niet die man die 6 jaar onderzoek heeft zitten in MH17. En dacht Baudet niet: MH17, doorgestoken kaart. Verdorie: alles draait nog steeds om Thierry...

The-loopy-cowboy | 26-11-20 | 12:55 | 3

Scherp. The devil is in the detail en propageren zit hem in de subtleties

emocore | 26-11-20 | 13:03

U vergeet Bertje Koenders, de geboren flapdrol. Kan nog geen spijker in een muur slaan.

Dwarsdenker | 26-11-20 | 14:21

U hebt gelijk. Die ben ik vergeten. Zouden meer mensen moeten doen

The-loopy-cowboy | 26-11-20 | 14:59

Tijd voor een nieuwe SIRE campagne: Bestuurlijke arrogantie maakt meer kapot dan je lief is.

VBO_B_Niveau | 26-11-20 | 12:53

Altijd maar weer die samenzweringstheorieën... oh wacht het gebeurt gewoon in de praktijk.

Reebensteeltje | 26-11-20 | 12:51

Hoe is het eigenlijk met Tjerrie?

Jankvogel | 26-11-20 | 12:51

Alles leuk en aardig, maar hoe is het met Thierry ?

Karel Kruizenruiker | 26-11-20 | 12:49 | 5

Al lang niets meer gehoord over het FvD.

5611 | 26-11-20 | 13:06

Als je in Nederland met je kop boven het maaiveld uitsteekt is et altijd iemand met een zeis die alles weer gelijk maait.

DitjaarkrijgikAOW | 26-11-20 | 13:08

Die gaat echt niet 113 bellen.
Er is een leven naast en na de FVD waar hij nog het nodige kan doen als hij dat wil.
Beter zo zijn als mensen zich afsplitsen van FvD en gewoon een frisse nieuwe club beginnen. Dat is duidelijk en zeker niet in het nadeel van de verkiezingen.

kloopindeslootjijook | 26-11-20 | 13:13
▼ 2 antwoorden verborgen

Kinderopvangtoeslag
8 Euro per kind, per uur ontvangen van de overheid, zodat je zelf voor 10 euro per uur kan gaan werken....

Wat een goed idee.
Vandaar dat veel van alle kinderopvang bedrijfjes in handen zijn van investeringsmaatschappijen.

Gegarandeerde inkomsten.

Is dit nog nieuws? | 26-11-20 | 12:48 | 4

@DitjaarkrijgikAOW | 26-11-20 | 13:15:
120.000 euro....
Hoeveel heeft dat vrouwtje in dezelfde periode verdiend?
En hoeveel belasting heeft ze betaald?
Kan ze dan niet beter gewoon niet werken en zelf d'r kinderen opvoeden?

Is dit nog nieuws? | 26-11-20 | 13:17

Het is nog erger: Ik heb gelezen dat voor ieder kind in de opvang 0,4 FTE aan personeel nodig is. Allerlei groeperingen willen dat het kennisniveau van werkers in de kinderopvang minimal HBO zou moeten zijn. Dus mevrouw (met 2 kinderen in de opvang) moet voor een VMBO salaris gaan werken om de HBO kinderopvang te bekostigen. Volstrekt imbeciel.
Eigenlijk kan ik niet wachten tot dit hele systeem van ellende in elkaar gaat zakken.

discriminazie | 26-11-20 | 13:22
▼ 1 antwoord verborgen

Aan het eind blijven Wiebs & Asscher gewoon zitten.
Niemand neemt z’n verantwoordelijkheid.
Blijf zover mogelijk weg bij de overheid, als het gaat om toeslagen of uitkering.
Verder wat van Oef hieronder zegt.
Er is wel degelijk geld ten onrechte uitgekeerd.
Niet zozeer aan de gedupeerden, maar wel aan louche bureautjes etc.
Dit soort subsidiesystemen vragen om fraude.
Wacht maar tot de Coronafraude aan het licht komt.
TOZO enzo.

Ruimedenker | 26-11-20 | 12:48 | 1

Oh ja, met vaccinaties enzo.
Kost dat Russische vaccin?
Bijwerkingen?
Waarom nog niet goedgekeurd in de EU?

Is dit nog nieuws? | 26-11-20 | 12:49

Vanmiddag is Mark Rutte aan de beurt. Als dat niet gaat over de richtlijnen vanuit de Commissie Fraudebestrijding, waar hij voorzitter van is, waren de afgelopen twee weken eigenlijk voor niets. Anders dan dat iedereen met ogen heeft kunnen zien hoe, binnen dat samenspel tussen ambtenarij en politiek, alles aan elkaar vast wordt gelogen.

Het zal mij benieuwen.

Rest In Privacy | 26-11-20 | 12:44 | 2

Er wordt bijzonder weinig gelogen, Hoekstra heeft vanochtend bepaalde zaken ook uitstekend uitgelegd. Nee, de ambtenaren hebben dit zwaar verkloot.

van Oeffelen | 26-11-20 | 12:50

Die gaat zich er gewoon weer uitglibberen, al dan niet liegen.

5611 | 26-11-20 | 13:08

Trouwens....
De aanvrager van de toeslag is toch verantwoordelijk voor het aanleveren van de juiste gegevens?

Waarom gaat het in het overgrote deel van de aanvragen wel goed?

Is dit nog nieuws? | 26-11-20 | 12:43

Na de verhoren van de afgelopen dagen kun je niets anders dan de keiharde conclusie trekken dat topambtenaren en medewerkers van de belastingdienst grote fouten hebben gemaakt in dit dossier en dit ook nog eens bewust probeerden achter te houden voor betrokken ministers en de tweede kamer.
Toch probeert deze "onderzoeksjournalist" de afgelopen dagen op zijn twitter tijdlijn en op andere media platformen dit af te doen als onzin en onwaarheden.
Je begint inderdaad te denken dat hij hier een of ander belang bij heeft.
Goed stuk.

Fele | 26-11-20 | 12:43

Maar maar maar....
Is het geld van de Bulgaren fraude (de hele aanleiding van het falen) nu al eens terug?

Laat me raden:
Nee.....

Is dit nog nieuws? | 26-11-20 | 12:42

Eigenlijk zijn er nu drie zaken te doen: motie van wantrouwen tegen het zittende kabinet, rechtszaak tegen de belastingdienst en volledig en ruimhartig compenseren van de ouders die geen schuld hebben aan dit drama.

DenkenDanDoen | 26-11-20 | 12:39 | 6

Ik vrees hetzelfde...

DenkenDanDoen | 26-11-20 | 12:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Het moet natuurlijk wel in het mantra ‘meeste mensen deugen’ passen.

HD50 | 26-11-20 | 12:39 | 1

De correspondant is een deugdroomfabriek.

kaasfondue | 26-11-20 | 13:12

"zonder enig bewijs voor fraude" - is al een heel fout begin. Er is stevig gefraudeerd door tussenbureautjes en daarvan willen de slachtoffers nu niets meer weten. Wel zijn er "eerlijke foutjes" gemaakt in het aanvraagproces. Maar hohoho niemand mag als fraudeur bestempeld worden want de arme sloebers zijn de sjaak en dat mogen we niet willen. Schei uit zeg. Zelfkastijding.

van Oeffelen | 26-11-20 | 12:37 | 3

zo te horen ben jij een van de vroegere medewerkers van de belastingdienst die indertijd met een goudomrande afvloeiregeling eerder met pensioen is gegaan.

me163komet | 26-11-20 | 12:49

Ik zou haast wensen dat de belastingdienst even uw boekhouding komt controleren en daarbij dezelfde werkwijze hanteert als in de toeslagen affaire. Natuurlijk moet er controle zijn, en er zal ongetwijfeld ook gefraudeerd zijn met de kinderopvangtoeslag. Maar totdat dat onomstotelijk vast staat zijn mensen onschuldig en zo dienen ze ook behandeld te worden.

witwas | 26-11-20 | 12:56

@witwas | 26-11-20 | 12:56: Hier is geld.
Gaan we achteraf kijken of het terecht was.
Zo werken de toeslagen.
Tja, dat werkt fraude in de hand.

Is dit nog nieuws? | 26-11-20 | 13:15

De toeslagenaffaire? Dat was toch zo'n PvdA dingetje?
Van Lodewijk Asscher die straks bij de verkiezingen "Het Eerlijke Verhaal" gaat ophangen. Over arbeiders die door een kille en harde overheid worden uitgebuit.
Waar Lodewijk Asscher overigens de hoofdschuldige aan was.
Maar dat kan hij zich niet zo herinneren.

Osdorpertje | 26-11-20 | 12:36 | 6

Hij haat je lokken met verhoging van het minimumloon om je syem te krijgen, maar daarna komt er van de verhoging niks terecht.

DitjaarkrijgikAOW | 26-11-20 | 13:18

Asscher had het stuk met alle alarmbellen in zijn tas. Weet hij niet meer, totaal ongeloofwaardig dit sujet.

Jan, Leiden | 26-11-20 | 13:23

Asscher is totaal ongeloofwaardig en liegt dat hii barst. Zou een zegen zijn als hij uit de politiek gaat. Kan hij het blunderen voortzetten in het bedrijfsleven... oh wacht... die wordt natuurlijk de volgende burgemeester van Arnhem.

Dwarsdenker | 26-11-20 | 14:30
▼ 3 antwoorden verborgen

Frederik is gekocht of wilde goedkoop scoren. Kiest u maar.

Hemke-Valsema | 26-11-20 | 12:34 | 1

Allebei.
Mag dat ook?

Toetsenbordcomplex | 26-11-20 | 12:50

Sja, de corrie is een GL/D66 prulletje. Die hebben zoals bekend intieme banden met de ambtenarij.

Panos88 | 26-11-20 | 12:32

Complimenten @Marcel, goed stuk.

RickRD | 26-11-20 | 12:29 | 1

Ik sluit me hierbij aan. Gedegen dossierkennis.

BrutusBosch | 26-11-20 | 12:37

Gewoon knevelarij vanuit 15 belangrijke functies binnen de Belastingdienst, waaruit geen enke rechtsvervolging is voortgekomen lees ik daarnet. Sterker nog: binnen de dienst hebben ze soortgelijke functies weer gekregen of zelfs gepromoveerd.... hoe dan?

En dan wil Rutte c.s. dat wij ook nog maar enig vertrouwen hebben in een zelfreinigend vermogen dat wanneer strafbare zaken plaatsvinden dit aan de rechter wordt voorgelegd? Knevelarij!

Nee, dan is er een journalist die ons een mistgordijn voor de ogen hangt dat het aan wetgeving lag en daardoor een beetje bij een ander ministerie omdat de Belastingdienst de wet uitvoerde. Maar dat deed ze juist niet lees ik: ze pastte tegen de wet in knevelarij toe.

Rutte c.s. moet zich werkelijk kapotschamen en helemaal dat deel van het electoraat dat nog op regeringspartijen gaat stemmen.

96% gekneveld, volledig onschuldig. Geen strafzaken. Dat kan alleen in een bananenrepubliek zou je denken. Nou, beste mensen, het kan wel ongestraft: in uw land.

Jan, Leiden | 26-11-20 | 12:26

Ik begrijp het onfatsoenlijke handelen van de Belastingdienst niet. Ook al wordt beweerd dat de wet geen ruimte biedt of bood voor enige soepelheid, er zijn nog altijd de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur. Alsmede de bepalingen van het EVRM. En die zijn altijd geldig en dienen door elke overheidsinstantie in acht te worden genomen.

staat het bier koud? | 26-11-20 | 12:26 | 1

Ze voeren de wet uit.
Gelijkheid. Iedereen hetzelfde.
Want anders discriminatie.
Uw opvang voldoet niet aan de eisen? Jammer. Geen geld.
Waarom?
Omdat mensen anders hun kinderen bij de grootouders onder brachten en daar geld voor ontvingen.

Is dit nog nieuws? | 26-11-20 | 12:51

Het draait allemaal om geld. Mensen zijn helemaal naar de kloten gegaan. Ik ben benieuwd wat deze ellende de staatskas zal gaan kosten aan vergoedingen. Nee, wat het 'ons' gaat kosten.

Leptob | 26-11-20 | 12:26

Hoeveel lijken moeten er uit de kast donderen voordat er koppen gaan rollen? Doek anders dit land maar op en maak er een provincie van Duitsland van. Zo'n Asscher ook: het leven van duizenden mensen verwoest maar zet zichzelf gewoon bovenaan de PvdA lijst. Die man moet de gevangenis in.

witwas | 26-11-20 | 12:22

Goed stuk. Niet één keer de naam Thierry of Baudet erin.
Hopelijk worden er in die toeslagenaffaire ook wat echte schuldigen aangewezen.
Maar het lijken wel nieuwe nederlanders op een scooter die een ongeluk veroorzaken, en naar elkaar wijzen: hij reed.

hotnot | 26-11-20 | 12:17 | 1

Blijkbaar luisteren ze wel naar reaguurders. Nu nog even een topic over de mogelijke frauduleuze verkiezingen!

Harrie7949 | 26-11-20 | 12:20

Er moet nu toch minstens een iemand uit die organisatie zitten zweten in een hoekje. 'Het was zo lekker voor mijn bonus'.

kloopindeslootjijook | 26-11-20 | 12:16

Deze hele (terechte) heisa maakt het targetten van risicogroepen bij fraude opsporing niet minder belangrijk en waardevol.

_pacman_ | 26-11-20 | 12:16 | 3

Precies. Als Bulgaren en Polen en masse WW aanvragen en daarop verdwijnen dan kun je twee dingen doen: net doen alsof dit niet bestaat, of erop filteren. Als dat laatste niet meer mag, dan kun je net zo goed de verzorgingsstaat stoppen.

JohnLocke | 26-11-20 | 12:19

@JohnLocke | 26-11-20 | 12:19: Er is niets tegen fraudeonderzoeken, wel tegen machtsmisbruik, knevelarij, wetsovertreding, bewijsstukken achterhouden in een rechtszaak, onterechte omkering bewijslast, de amer bewust verkeerd en onvolledig informeren etc. etc. Snapt u dat niet of doet u alsof?

witwas | 26-11-20 | 12:25

De indruk wordt sterk gewekt dat het strenge beleid direct tot deze misstanden geleid heeft. Dat is gewoon niet zo, de belastingdienst is willens en wetens buiten de wettelijke kaders getreden. Zou er soms een agenda achter die suggestie zitten? Ziet de politiek en de media liever een minder streng beleid?

Muxje | 26-11-20 | 12:26

Als dat geld nou direct naar de kinderopvang was gegaan hadden we dit hele circus niet gehad. En was het waarschijnlijk goedkoper geweest.
Maar de VVD wil marktwerking en zo. Ouders willen gewoon een kinderdump zodat ze op tijd in de file kunnen staan voor hun te dure hypotheek.

kloopindeslootjijook | 26-11-20 | 12:15 | 5

@Risingson | 26-11-20 | 12:31:
Toeslagen zouden niet nodig moeten zijn.
Dus ofwel het minimumloon is te laag of de kinderopvang te duur.

kloopindeslootjijook | 26-11-20 | 13:15

@Spie | 26-11-20 | 12:52: en waar laten wij die ( belasting)ambtenaren dan ? Ze hebben de gouden handdruk gemist....

gebochelde | 26-11-20 | 21:34
▼ 2 antwoorden verborgen

Machtswellust, slaafs volgend uitvoerenden, geen enkele fundamentele gronden die het bewijs konden leveren van al dan niet frauderen. Dit zijn nog maar enkele argumenten waarop de belastingdienst heeft gemeend haar macht en de omgekeerde bewijslast te moeten toepassen. Hele gezinnen uit elkaar gerukt, huis en haard moeten verkopen, financieel naar de knoppen "geholpen", jaren van diepe ellende. Dat is wat de belastingdienst/Het ministerie van Financiën te weeg heeft gebracht. Al die incompetente lieden die in de afgelopen dagen door de Parlementaire commissie zijn ge, noem ze maar op. Oud directeur van de belastingdienst, de huidige, oud minister van financiën, oud staats secretaris van Sociale Zaken noem ze maar op. "Ich habe das nicht gewusst". En ondertussen leven al die gezinnen en overige getroffenen nog steeds in bittere armoede, terwijl deze slampampers welke de volle verantwoordelijkheid dragen en deze stelselmatig ontkennen, met hun vol gevreten hoofden een onbezorgde feestperiode tegemoet gaan.

jale | 26-11-20 | 12:14 | 3

Ja en dat komt omdat een meneer Zalm de belastingdienst met de 'omgekeerde bewijslast' boven de wet heeft gezet. Als de belastingdienst op een maandagmorgen zonder enig bewijs vindt dat u iets 'heeft gedaan', dan ben je als burger al de klos en wordt er een aanslag opgelegd. Vervolgens toon je aan dat je niets hebt misdaan, en dan gaat die moloch toch verder met je financieel te plunderen. De omgekeerde bewijslast plaatst die moloch in een bevoorrechte positie, voor de belastingbetaler is dat heel gevaarlijk, en het schiet zijn doel volledig voorbij. Hoe kan je als burger nu iets inbrengen tegen zo'n machtige organisatie? Als je de onrechtmatige aanslag niet eerst betaalt (als je dat kan betalen) dan ben je al uitgepraat.

vlotterik | 26-11-20 | 12:48

@vlotterik | 26-11-20 | 12:48:
Dat is ook meteen de reden dat ik ver blijf van alle corona-regelingen zoals NOW, Tozo, TVL of wat er nog meer zou kunnen komen.
Ik heb geen vertrouwen meer in de integriteit van de Belastingdienst en daarmee de overheid.

Enrique C | 26-11-20 | 14:00

Het gaat steeds erger stinken

rifraf | 26-11-20 | 12:14

Zolang Omtzigt geen moties van wantrouwen ondersteunt (en hij is het lid dat de meerderheid kan bezorgen in deze 75-75 Tweede Kamer) is dit allemaal heel erg interessant voor heel erg weinig mensen in Nederland, maar verandert er niets. En Omtzigt gaat die niet ondersteunen, ondanks dat dit gedoe al jaren door-ettert. Dus of dit is allemaal niet zo belangrijk of dit is allemaal voor de bühne.

JohnLocke | 26-11-20 | 12:13 | 2

Omtzigt heeft meerdere keren aangegeven dat het wegsturen van bewindslieden niet leidt tot een verandering bij de ambtelijke top. Hij praat daardoor inhoudelijk met de stassen en ministers om beleid aan te passen. En ik denk dat hij hier gelijk in heeft, gezien de eerdere ministers die al gevallen zijn zou het met jouw logica al lang opgelost moeten zijn. Het zou eens tijd worden dat andere partijen ook een kritische vragen gaan stellen,m aar bijvoorbeeld anti kartel partij FvD heeft hier nooit serieus iets mee gedaan.

Cum infamia | 26-11-20 | 14:18

@Cum infamia | 26-11-20 | 14:18:
Zolang het kartel bestaat verandert er geen donder. Zie hoe het stemgedrag bij moties is. VVD en CDA stemmen vrijwel altijd hetzelfde: TEGEN.
Pluche. Omtzigt kan beter vertrekken bij het CDA en lijstduwer worden bij een niet-kartel partij.

Dwarsdenker | 26-11-20 | 14:39

Vanmiddag is de hoofdverantwoordelijke aan de beurt (nu zit Wopke in het beklaagdenbankje), Teflon mark mag zich gaan verwantwoorden. Mag hopen dat die anti-aanbaklaag eindelijk wat krasjes vertoont.

Abject | 26-11-20 | 12:12 | 3

Ik heb daar geen actieve herinneringen aan.

keizeradmiraal4 | 26-11-20 | 12:27

Mark kletst zich er zoals altijd wel weer onderuit.

matatwork | 26-11-20 | 12:37

Niets nieuws bij de overheid. Inspectie vzw soufleert investico in een ranzig 1-2-tje. Vervolgens groot uitpakken in de slaafse media. Ook een zaak die de inspectie voor de rechter niet rondkreeg. De bedrijfschade was enorm.

Pimp my Voortuin | 26-11-20 | 12:10

Jammer dat die hele mini-enquête waarschijnlijk gaat uitdraaien op een glas-plas-was...

Wijze uit het Oosten | 26-11-20 | 12:10 | 2

Je verwacht het niet.

Baron Clappique | 26-11-20 | 12:11

Meer wordt het niet. Een show enquête is het. Voor niemand die verantwoordelijk was of is, zullen er consequenties volgen. Een nieuwe job, waar ook weer de zakken gevuld kunnen worden zonder enige prestatie, ligt in het verschiet!

vluchtelingallergie | 26-11-20 | 12:35

Prima stuk, en heel goed dat dit genoemd wordt. Want ik hoor het verhaal van Frederik - een harde wet die tot onmenselijk beleid zou leiden - overal terug, van de verhoren tot en met de gehele pers. Gister nog op Radio 1 ging het slechts over de uitwerking van het beleid, niet over de misstanden bij de belasting waar ambtenaren, op eigen houtje dan wel in opdracht van, hun boekje volkomen te buiten zijn gegaan. En vervolgens de boel onder de pet hebben gehouden. Dat is niet zo in de wet beschreven.

Muxje | 26-11-20 | 12:10

Gelukkig hoeven wij nog een dag de leugens en geheugen verlies van de de ambtenaren en politieke mensen aan te horen

gerrit5042 | 26-11-20 | 12:07

Een gedegen stuk chapeau van den Berg.

Trumme | 26-11-20 | 12:06 | 1

Dat mag ook gezegd, goed stuk!

Jan, Leiden | 26-11-20 | 12:27

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl