Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 50 – Posttraumatische depressies en wéér een oude vijand

Dit is deel 50 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

November 2011

Het ongeveer gelijktijdige vertrek van ketenmanager Cor Franke en UWV-topman David Jongen is natuurlijk een enorme opluchting. Dat ik de eerste bijna eigenhandig heb uitgeschakeld en de tweede het finale zetje heb gegeven, geeft een grimmig gevoel van tevredenheid. Het zijn echter gevoelens waar ik niets mee kan. Ik werk niet meer voor het UWV en met het 'UWV-goedvolk' heb ik weinig contact. De directeuren van Corduroy doen hun best om het UWV zo goed mogelijk te bedienen en geloven oprecht dat ze daarvoor erkenning gaan krijgen van directeur Diantha. Mijn acties richting Franke en Jongen hebben hun goede relatie met het UWV alleen maar beschadigd, vinden ze.

De meeste van mijn collega's lijkt het ook niet veel te boeien. Ook zij werken nauwelijks nog (via Corduroy) voor het UWV. Collega Marjan, behalve collega ook mijn significant other, heeft een enorme hekel aan conflicten. Als ze ziet hoe ik David Jongen in het mes heb laten lopen, is ze woedend over wat zij ziet als een achterbakse truc – wat het natuurlijk ook was. 

Ik merk pas nu dat het armpje drukken met de UWV-machthebbers mij niet in de koude kleren is gaan zitten. Deels is dat mijn eigen schuld. Ik heb mijn kaarten tegen de borst gehouden, ook voor mijn collega's. Als de UWV-wantoestanden tijdens een overleg ter sprake komen komt collega Paul van Zon onverwacht uit de hoek: "Het is goed dat het corrupte UWV-gajes niet overal mee weg komt". Drie jaar lang heb ik niet geweten hoezeer een van mijn collega's achter mij staat. Ik voel mij opgelucht en beroerd tegelijk.

Natuurlijk heb ik ook bij het UWV een paar echte vrienden en supporters, maar die zitten onder de knoet van directeur Diantha. Bovendien is er de ongeschreven maar bij de betrokkenen bekende oekaze dat contacten van UWV'ers met René Veldwijk moeten worden gerapporteerd aan David Jongen persoonlijk. Maar ook hier heb ik fouten gemaakt. UWV-manager Hans Tromp vindt dat ik contact moet opnemen met de opvolger van divisiedirecteur Dirix. Ik heb er weinig zin in. Die nieuwe directeur, Melanie Maatman, komt uit het Haagse netwerk van David Jongen en lijkt op papier net zo'n figurehead als haar voorganger Dirix. En Dirix had tenminste nog verstand van automatisering. Deze mevrouw is volgens LinkedIn zelfs vergeleken met Diantha C. een digibeet.

Tromp zegt dat ik mij vergis: mevrouw Maatman staat haar mannetje tegenover Diantha. De doorgaans discrete Tromp schetst een beeld van een jonge, onbevangen directeur die zich niet laat ringeloren en het dus zwaar heeft als UWV-outsider

Tegen heug en meug besluit ik om Melanie Maatman voor te stellen om eens kennis te maken. Ze reageert positief, maar ze wil dat gesprek wel voeren met de hoogste automatiseringsbaas van het UWV. "Frans Haverkamp. U welbekend", schrijft ze er veelbetekenend bij. Ik begrijp het en baal er tegelijk van. Ik begrijp dat directeur Maatman liever niet in haar eentje praat met de man die binnen het UWV geldt als vijand nummer 1, een soort Osama Bin Laden. En als ze echt in gevecht is met Diantha dan is het slim om te teamen met de baas van de divisie Concern ICT, ook omdat die, net als zij, van buiten komt.

Het probleem is dat Haverkamp en ik een verleden hebben. Ik ben mijn carrière begonnen bij het softwarehuis RAET en heb daar twee grote softwareprojecten tot een succesvol en zeer winstgevend einde gebracht. Het bedrijf wilde mij niet kwijt en ik wilde geen manager worden. De oplossing was dat ik op kosten van de baas en onder werktijd mocht promoveren. Na die promotie werd ik alsnog manager onder een nieuwe directeur. Deze Ruud V. wilde na een bijna-faillissement (in 1993 was het ook crisis) grondig reorganiseren. Ik stortte mij daar vol in. 

En toen werd Ruud V. dus abrupt ontslagen. Ik was geschokt maar ook solidair. Ik vertrok eveneens, in goede harmonie, met afscheidsreceptie en toespraken. Daarna werd ik tot mijn verbijstering telkens benaderd door mijn ex-collega's wanneer er een technisch onderscheidende offerte de deur uit moest. Binnen een jaar tijd hadden mijn ex-collega drie serieuze projecten gescoord met offertes die ik mede had geschreven en waarin mijn visie op automatisering was verwerkt. Alleen moesten die projecten wel worden uitgevoerd door mensen die dat konden. Die mensen ging ik zelf opleiden en zo ontstond er een bedrijf in een bedrijf – natuurlijk een onhoudbare situatie.

De opvolger van Ruud V. was dus Frans Haverkamp. Een maand nadat hij binnen was belde hij mij om kennis te maken. Hij deed daarbij geen moeite om zijn frustratie te verbergen: "Telkens als er een nieuwe prospect langs komt stelt iemand uit mijn management team voor om Veldwijk erbij te halen. Kunnen wij hier godverdomme niks zelf?" Onnodig te zeggen dat Frans Haverkamp een positieve eerste indruk bij mij achterliet.

Long story short: er moest een soort van structurele samenwerking komen. Dat was uitdagend, maar met de hulp van stafdirecteur Frans Kleipool (bekend van dit feuilleton) kwamen we een eind. Helaas, net voordat we eruit waren gooide de hoogste baas, Ton Risseeuw, de deur dicht: geen deal zonder zeggenschap voor RAET. Voor mij en mijn partners was dat onacceptabel en we gingen onze eigen weg. De projecten die ik had helpen binnenhalen faalden of gingen in zee met het nieuwe bedrijf dat wij oprichtten. Frans Haverkamp nam dat niet sportief op en dat is een understatement. Hij dreigde met rechtszaken en trok persoonlijk de stekker uit het belangrijkste project (voor VNU-dochter Admedia). Ik was pas net gaan ondernemen en kon mij zoveel onzakelijkheid niet voorstellen.

En nu ga ik Frans Haverkamp dus weer tegenkomen, in de rol van directeur van de UWV-automatiseringsdivisie, op papier de belangrijkste manager op softwaregebied. Tot nu toe is de automatiseringsdivisie vrijwel buiten beeld gebleven, zoals altijd als een UWV-project misloopt, maar nu is de alarmfase al lang voorbij. Ik word er nog depressiever van. In mijn eerdere carrière heb ik 'slechts' twee echte vijanden gemaakt, Cor Franke en Frans Haverkamp. Na Franke zou ik nu dus Haverkamp tegen het lijf lopen. Het liefste zou ik iedereen bij het UWV de middelvinger hebben gegeven, maar zo diep wil ik niet zinken en Hans Tromp bleef aandringen. Ik mail Melanie Maatman dat ik graag met haar en met UWV-CIO Haverkamp – “mij welbekend” – om de tafel zou gaan zitten.

Naschrift: Ik schrijf “Ruud V.” omdat naderhand bleek dat V. was ontslagen wegens fraude. Zoals die dingen gaan werd hij niet vervolgd, waarna hij zich verder zou ontwikkelen als investeerder en managementgoeroe. Fraude en corruptie loont niet alleen bij de overheid, voor wie zoiets mocht denken.

Het besluit om niet met RAET – toen juist overgenomen door Getronics – in zee te gaan was de beste zakelijke beslissing in mijn leven. Binnen enkele jaren tijd ging Getronics, post-Risseeuw, aan mismanagement ten onder. Het bedrijf RAET dat nu nog bestaat is de oude, extreem winstgevende divisie die zich toelegt op salarisverwerking.

Reaguursels

Inloggen

Ik reageer niet vaak op dit feuilleton, maar lees ze allemaal.
Zeer verhelderend.

Dandruff | 28-09-20 | 14:19

Geweldig om te lezen. En nee, ik zie het niet als een 'haattriade'. Denk dat dit hele epistel een goede blauwdruk is hoe fout automatiseringsprojecten bij de overheid fout gaan. Tot in het detail maak Dhr. Veldwijk ons daar deelgenoot van en steekt ook 'en passant' ook de hand in eigen boezem. Let wel he, het gaan om 100'de miljoenen aan belastinggeld (geld dat jij en ik hebben opgebracht) dat over de balk gesmeten wordt.

Lenco | 28-09-20 | 11:41

Kleine correctie op bovenstaande:
RAET is tegenwoordig overgenomen door Visma en bestaat dus niet langer zelfstandig.

MFvGeel | 28-09-20 | 10:59

Wat een puinzooi toch iedere week weer. Heerlijk, zo’n PvdA bolwerk eens uitgelicht te zien

Rest In Privacy | 27-09-20 | 23:20
-weggejorist-
Rest In Privacy | 27-09-20 | 20:20 | 2

Is Zwarte piet al genomineerd voor ons nationaal erfgoed? Als bedreigde diersoort dan? Winkels mogen van mij doorgaan met het cancelen van Zwartepiet, ik heb de afgelopen 2 jaar geen sinterklaas producten meer gekocht waar Zwarte piet niet duidelijk op afgebeeld staat.

Dat word natuurlijk ruimschoots gecompenseerd door miljoenen KOZP fundamentalisten die nu massaal sinterklaas producten zonder afbeelding van Zwarte piet kopen, dus deze winkels worden nu slapend rijk, maar het gaat om mijn principes.

W_F | 27-09-20 | 20:14 | 1

(Omdat U hier toch niet komt voor het UWV)

W_F | 27-09-20 | 20:15

Ik kan het niet meer opbrengen.. geen woord meer.. ik pas. Biertje graag, garçon ! Abraham.. Filmtip "They Shoot Horses, Don't They? " 1969 met Jane Fonda. Zenuwslopend op gelijke hoogte.

suscrofa | 27-09-20 | 19:05

Ik vind daar dus wat wan; een mislukt project zolang uitmelken. Kan daar echter niets over zeggen want dan word ik weggejorist.

zakkewasser | 27-09-20 | 18:59

Gelukkig is dit allemaal van 10 jaar geleden en heeft het UWV er van geleerd, er worden nu nog weinig biljoenen verspild, hoogstens nog een miljardje hier en daar.

jan huppeldepup | 27-09-20 | 18:59 | 2

Dat geeft de burger frisse moed. Dank.

suscrofa | 27-09-20 | 19:15

ik verslikte mij toch in mijn koffie toen in dit las.

muggetje | 28-09-20 | 09:32

Ik ben software aan het maken dat, gebuikmakend van de tekst in dit feuilleton en met veronderstelde instemming van de auteur, vriwel identieke tekst in de faalgeschiedenis programmeert bij Belastingdienst, Justitie, Defensie, Verkeer & Infrastructuur en een reeks van andere overheidsinstellingen.
Scheelt een hoop manuren en is hapklaar materiaal voor een reeks parlementaire onderzoeken en enquêtes.

Ridde Rogter | 27-09-20 | 18:58 | 1

U heeft het goed, ben net met het faalbeleid van rutte begonnen en al in het jaar 2012 bij deel 24. Geloof niet dat ik het voor de verkiezing nog af krijg.

jan huppeldepup | 27-09-20 | 19:01


De zondag kan niet afgesloten zonder een episode van het falende UWV.

Die Diantha intrigeert me eigenlijk wel. Mijn beeld van haar is op de werkplek een " Nobody Fucks with Diantha ' imago ............ maar dat ze prive behoorlijk kincky is ..... leather boots en zo ................. ik zal er wel naast zitten maar dit hangt in me. Moet ik me nu gaan schamen?

Ervaringsdeskundige | 27-09-20 | 18:54 | 5

@Binnenbaan | 27-09-20 | 19:11:
Iemands Oma kan niet een (falende) organistatie in een ijzeren greephouden en zelf nergens voor worden afgerekenend. Dat vergt een bepaalde kwaliteit en dat is niet die van een oma.

Ervaringsdeskundige | 27-09-20 | 19:57

Geeft niks. Ik heb dat met Welmoed.

Piet Karbiet | 28-09-20 | 08:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Onthutsend. Maar zo kun je als reaguurder op zondagmiddag ook es wat anders doen.

Piet Karbiet | 27-09-20 | 18:40

Na aflevering 16 t/m 49 overgeslagen te hebben, blijkt dat ik niets gemist heb. Dit feuilleton heeft wel iets van zo'n trage Scandinavische serie waarin ze in deel X even vlug de deur uitlopen voor een pakje sigaretten bij de sigarenboer om de hoek, om dan uiteindelijk in deel X + 283 de sleutel weer in het voordeurslot te steken.

Graaf_Slis | 27-09-20 | 18:39

Gaytronics failliet? Volgens mij werd mijn Getronics contract ‘gewoon‘ omgezet naar een KPN variant, kregen we een KPN ijsmuts en moesten we weer verder arbeiten.

Haringkoning | 27-09-20 | 18:23 | 1

Hadden jullie een ijsmuts?! Geluksvogels! Wij externen kregen van die suffe oorwarmers. Die werken overigens wel goed.

pietvanvliet | 27-09-20 | 18:48

Toch opvallend dat dit feuilleton wel bekend is in de kamer, maar niemand erover durft te spreken.

Ik zou zeggen, kom maar op Volkskrant. U was er na gisteren toch ook klaar mee?

_Zweevers_ | 27-09-20 | 18:11

Hoezo, "digibeet"? Een *an*alfabeet is iemand die *niet* kan lezen en schrijven, een alfabeet kan dat wel. Een "digibeet" kan dus juist wél goed met digitale technologie omgaan.

Waarom zijn nerds vaak zo slecht met taal?

OverdaanDerOnderheid | 27-09-20 | 18:07 | 6

Leuk bedacht maar zo werkt 'deze' niet.
"Alfabeet" kennen we niet eens (als je toch het woordenboek erbij hebt).
Da's afgeleid van alfabet, maar verder met The Exorcist. Het is een rare samenstelling.

Gazzerop | 27-09-20 | 19:18

Het is endemisch, menigeen zegt vagina als ze vulva bedoelen. Designer vagina? Dat is de schede, die zit van binnen, men bedoelt vulva, de rosbief met haar er op.

Analia von Solmsch | 27-09-20 | 21:00

@Analia von Solmsch | 27-09-20 | 21:00: Dat klinkt als een citaat uit de vleesverwerkende industrie.

Frau Merkel | 27-09-20 | 21:13
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
overVecht | 27-09-20 | 18:07 | 3

Dit feuilleton verdient een journalistieke prijs!

poepaanmijngaatsie | 27-09-20 | 18:04 | 1

Nobelprijs voor de Vrede. Maar dan eerst een eind er aan breien !

suscrofa | 27-09-20 | 19:16

Een rechtszaak is zo'n gedoe.
Heb ik ook eens meegemaakt bij een bedrijf waar ik werkte. De Chief Technology Officer ging op zijn 45 met pensioen om meer tijd met zijn gezin door te kunnen brengen. En vertrok naar het enige continent waar nog niet bekend was was voor een incompetente bullebak hij was. Australië.

Osdorpertje | 27-09-20 | 18:03

Over het Getronics debacle ga ik ooit nog wel eens een leuk feuilleton schrijven.

The2Amendment | 27-09-20 | 18:03 | 1

Neemt u dan ook de Hongaarse dames daarin mee die de ‘Nederlandse’ servicedesk bemensten en in hun vrije tijd in natuurfilms meespeelden (en dan bedoel ik niet die van dhr Attenbrough).

Haringkoning | 27-09-20 | 18:26

Kan RV niet een keer langskomen in het GS café?

Diederik_Ezel | 27-09-20 | 17:48 | 1

Zit er niet een tv-serie in? 'Het wel en wee bij het UWV'?

Zenzeo | 27-09-20 | 17:55

Deel 50? Van deze faal fabriek kan je makkelijk 1000+ topics maken.

de uitbater | 27-09-20 | 17:43 | 1

It's only public money...

Graaisnaaiert | 27-09-20 | 18:05

aan alle carriere miepjes. niks te doen ? wordt zwanger.

newray | 27-09-20 | 17:38

En dan te bedenken dat dit pas deel 50 is.

Glasgow Argus | 27-09-20 | 17:37

Er gaat dus best wel een boel fout bij het UWV, krijg ik als lezer de indruk.

Rest In Privacy | 27-09-20 | 17:34 | 2

O, bent ú dat...

Zenzeo | 27-09-20 | 17:56

aaah fuck dit kon die oorlog niet voor komen

miko | 27-09-20 | 17:32

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl