Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

BANKBLOG - Italië is het nieuwe Griekenland

Here we go again

De ontwikkelingen in Italië doen erg denken aan de aanloop naar de Griekse schuldencrisis. De twee landen laten zich niet perfect vergelijken, maar voor sommige macro-indicatoren staan de lampjes inmiddels op dieprood. Gezien de grootte van de economie en de schuldpositie kan de eurozone zich opmaken voor een ontzettend heet 2021 als Italië de weg van Griekenland zal (moeten) bewandelen. 

Weet u nog, de herstructurering van de Griekse schulden in 2011? De Grieken hadden zich gelaafd aan de kunstmatig goedkope kredietkraan waardoor de overheidsschulden 172% (EUR 356 miljard) van het BBP bedroegen. Totaal onhoudbaar, waardoor private houders van Griekse staatsschulden 50% van hun geïnvesteerde geld (EUR 100 miljard) zagen verdwijnen. Daarnaast waren er nog drie bailouts (hoi de Jager) nodig in 2010, 2012 en 2015 om het land erbovenop te helpen. Nu is 'erbovenop' een relatief begrip, want Griekenland kampt momenteel met een werkeloosheid van 17% (mei, dus volle impact Covid-19 niet geheel verwerkt) en 30% van de bevolking zit rond de armoedegrens. En, zoals eerder beschreven, ziet de toekomst er daar niet bepaald rooskleurig uit. 

De titel van deze column zou de indruk kunnen wekken dat Italië op het huidige Griekenland lijkt, maar ik doel natuurlijk op de Griekse situatie van vóór de schuldsanering. Zo staat de Italiaanse staatsschuld nu op EUR 2531 miljard. Deze zal nog verder stijgen door Covid 19-maatregelen. Aan de andere kant van de equatie krijgt het BBP rake klappen; Italië is nu teruggeworpen tot 1993! 

De verwachting is daarom dat de Italiaanse schuld eind 2020 tegen de 160% van het BBP zal bedragen. Dat komt akelig dichtbij het Griekse cijfer van 172%. Nu is heel de wereld zich in de schulden aan het steken (al heel ver voor Covid-19 overigens), maar Italië is zowel absoluut als percentueel een extreem geval.

Zowel de wereld als Italië heeft nul komma nul verbetering laten zien, dus die 160% zou sowieso opgelopen zijn in the best of times. Nu, met een uiterst grimmig 2021 voor de boeg, verwacht ik dat Italië die 172% wel zal kunnen halen volgend jaar.

Wil de eurozone dus blijven voortbestaan, dan zal zij moeten bijspringen. Dat doet de ECB nu al, door heel veel Italiaanse staatsschulden op te kopen om zodoende de Italiaanse rente op staatsschulden kunstmatig laag te houden. Zo kan Italië 10 jaar vast lenen tegen 0,95%. Totale waanzin natuurlijk, want een investeerder in Italiaanse staatsobligaties wordt helemaal niet beloond voor het onderliggende risico. Griekse staatsobligaties indiceerden vlak voor de schuldsanering  bijna 30%, dus de vergelijking tussen beiden landen loopt hier mank (met dank aan de ECB). 

De ECB heeft een sterk oplopende Italiaanse rente dus willen voorkomen en heeft dat tot nog toe met succes gedaan. Of dit een eeuwig houdbare ontwikkeling is, blijft nog zeer de vraag. In ieder geval zal de eurozone moeten bijspringen om een Grieks verloop te voorkomen; de ECB doet haar deel en nu moeten de lidstaten over de brug (blijven) komen. 

Dit is ook de reden waarom de EU/EMU zoveel druk zet achter verdere integratie; als de unie compleet is, dan worden alle EMU-schulden door de eurozone gedragen als één, met één pensioenpot, één bankenunie, één munt, één minister van Financiën en één grote euro staatsschuldenmarkt (met bonus dat deze markt meer liquide wordt waardoor rentes vanuit de markt ook lager kunnen uitvallen en de euro nog meer in aanmerking komt als wereldreservemunt). 

Maar alle EU-landen hebben zelf ook enorme economische problemen door de lockdowns. Overal vliegen de overheidstekorten omhoog om de Covid-klappen op te vangen. Deze explosie in tekorten zag je ook tijdens de kredietcrisis, maar nu worden de niveaus van toen overtroffen. Omdat de Italiaanse schulden een factor 7 groter zijn dan de Griekse op het hoogtepunt van de crisis en de andere EU landen in een veel slechtere positie verkeren dan toen, is de situatie nu een stuk riskanter. In de vele documentaires na de eurocrisis zijn er veel politici geweest die hebben toegegeven dat de euro toen bijna was gevallen. Welnu, als de situatie nu nog nijpender en groter is, is de kans op een goede uitkomst erg klein. 

De vraag is dan ook wat er nu wel of niet moet gebeuren. Uit de kritische hoek komt de volgende vergelijking: als je als drenkelingen elkaars handen allemaal moet vastpakken dan klinkt dat solidair maar het resultaat is desastreus, want dan zinkt iedereen. Uit de andere hoek komt het geluid dat dit allemaal kan worden opgelost door verdere Europese integratie (zie Wellink). Met één almachtige EU-regering kan er orde op zaken worden gesteld (en worden slechte regeringen buitenspel gezet).

Omdat het laatste kamp aan de touwtjes trekt, zal het ene na het andere steunpakket uit de kast worden getrokken en zal de EU-integratie worden versneld (iets wat ook gebeurde ten tijde van de eurocrisis; nationale politici, met nul verstand van zaken, stemmen in paniek met alles mee). Covid-19 is daarmee een geschenk uit de hemel, want het is de ideale zondebok/aanleiding. Echter, dat verandert niets aan de realiteit; de reddingsacties zullen fenomenaal groot moeten zijn om ook maar een kans op uitstel te krijgen. Uitstel dus, want van afstel kan naar mijn mening geen sprake zijn. De laatste akte van dit Grieks drama zou dus wel eens in Rome kunnen plaatsvinden. Morituri te salutant! 

Reaguursels

Inloggen

ding geflopt en pijn aan de bips. met dank aan onder andere Lubbers, Kok en Zalm

HetOorAakel | 24-08-20 | 12:06

It's the economy, stupid.

Als je blind op monetaire politiek staart heb je gee flauw benul. Japan heeft al zo lang ongeveer 250% schuld. Helemaal geen probleem. Als de economie draait. Iedere huizenbezitter heeft 200 - 300% schuld van zijn jaarlijkse inkomen - geen haan die erna kraait als hij/zij maar werk heeft.

Griekenland heeft niks. Geen industrie behalve wat tourisme. Dat was het probleem. Italie is de 7de industrie qua bnp met een industriele sector als in DLD.

Als de industrie maar niet op de fles gaat. En dat te voorkomen is de plicht van de montaire politiek.

redanx | 24-08-20 | 09:26

Alles dat Baudet eerder verkondigde, zelfs voordat de beste Heer in de politiek zat, is waar. Het is onvermijdelijk dat Europa één grote hoop ellende wordt. Straks met één leger. Dat mag ons dan beschermen tegen Rusland en Turkije. Nederland, nu als sterkste economie, zal het hardst achteruit gaan. De Wereld draait tegenwoordig op de korte termijn. Van politiek tot de zakenwereld. Startups worden gemaakt om short term te cashen. Politiek leiders denken aan hun vervolg na de politiek. Bij een besluit zouden we vaker moeten denken aan de meerwaarde voor onze kleinkinderen. Een visie op een dynastie ipv een visie op de volgende reis naar Ibiza. Eigenlijk doen alleen Chinezen dit nog... De gehele Westerse Wereld rent enkel nog naar de volgende BMW, die je dan via een lease constructie zogenaamd je eigendom mag noemen voor 48 tot 60 maanden. Dan moet die weer weg,... Niet alleen omdat er weer een nieuwe uit is. Nee, omdat men niet gespaard heeft voor het restant bedrag. Ondertussen verliezen we onze cultuur. Mijn kleinkinderen wonen straks in Europa. Nederland is straks een karikatuur.

Petertie | 23-08-20 | 23:14

Eerst die goudreserve opmaken. En alle pensioenen pas in laten gaan bij 67.

Rest In Privacy | 23-08-20 | 23:04

Italianen stemmen uitsluitend op politici die beloven om niet te bezuinigen.

bisbisbis | 23-08-20 | 22:43

Doe als de Italianen, schulden in euro's, bezittingen in bakstenen, goud en bitcoins.

Harry Turtle | 23-08-20 | 22:34

Één grote transfer/schulden Unie, totdat de bom barst. Vervolgens wordt heel Europa opgekocht/kaalgevreten door degenen waar we het geld gebracht hebben.

revolte | 23-08-20 | 22:00

We zijn genaaid. Het is een kwestie van tijd voordat er straks echt 1 unie is. Straks zijn de pensioenen genivelleerd met de rest van de EU en is de euro door inflatie tot de grond gebracht.
Daarom koop ik Bitcoin. Bitcoin is het enige staatloze monetaire stelsel wat 'zij' niet kunnen controleren.

Voorbeeldige burger | 23-08-20 | 21:29

Dit is een enorme cluster fuck aan het worden. Nexit nu!

Toos Bevergeil | 23-08-20 | 21:13

Maar nu hebben we eurobonds dus nu komt alles goed.

Beste_Landgenoten | 23-08-20 | 20:57

Als alle ondersteunende landen strak falliet zijn, verkoopt Italië een kwart van hun goud voorraad, klaar is Mario.

Xaffier | 23-08-20 | 20:48

Het meest onbezorgd leven uitkeringstrekkers bij inflatie worden ze gecorrigeerd.
€ 205,- voor de mooiste huizen, € 50.- zorgpremie, vrijstellingen van heffingen.
Wat bijbeunen, alleen oppassen dat je geen kinderopvangsubsidie opstrijkt.
Die moet je dan terugbetalen maar uiteindelijk ook weer niet als je niet besefte dat het fraude was.

G.M.I.M. Pet | 23-08-20 | 20:26 | 2

Wat heeft dit te maken met de Italiaanse situatie? En een huis voor 205 euro? Waar?

Toos Bevergeil | 23-08-20 | 21:12

@Toos Bevergeil | 23-08-20 | 21:12:
Zoek maar even op Maximale huur voor subsidieregeling en dan de maximale subsidie,
Laat nog even weten dat je vandaag weer wat geleerd hebt, hoe onwetend kan men zijn. Voor zorgpremie zat ik ernaast die is lager € 45.-

G.M.I.M. Pet | 24-08-20 | 00:21

Zat daar vorige week op een terrasje toen op de radio werd afgekondigd dat ze de belastingen gingen verlagen van ons geld. Die uitbater daar deed nog net geen dansje op het terras. Zo'n kleine ondernemer gun ik dat dan wel maar ook wel weer een trieste situatie als je weet dat het van jou geld is.

jip_86 | 23-08-20 | 20:16

Moet die deal van Rutte nog worden geratificeerd door het parlement? En wat als Nederlanders dan massaal gaan protesteren? I have a dream...,.

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 20:15 | 4

I had a dream.

Guiseppe | 23-08-20 | 20:53

Zelfcensuur

revolte | 23-08-20 | 22:08

Als Nederland gaat protesteren worden ze hier afgedaan als werkloze Tokkies....

Loebas | 24-08-20 | 09:15
▼ 1 antwoord verborgen

Dit is ook de reden waarom de EU/EMU zoveel druk "zet achter verdere integratie; als de unie compleet is, dan worden alle EMU-schulden door de eurozone gedragen als één, met één pensioenpot, één bankenunie, één munt, één minister van Financiën en één grote euro staatsschuldenmarkt"
Eén pensioenpot. Dat is er wel één om even over na te denken voor de EU adepten dunkt mij. Kan mij gewoon niet voorstellen dat er ook maar één Nederlander is die geld tegoed heeft uit, of geld heeft ingelegd in deze pot dit een goed idee vindt.

The7thGuest | 23-08-20 | 19:37 | 2

Dat is tenminste een idee.
Daarna nog even met zijn allen een taal naar keuze leren als leitmotiv.
Daarna fokken tot ver over een miljard.
En alles kwam goed!

geen koning | 23-08-20 | 19:49

Het pad is al vrij gemaakt door de pensioenen te verhuizen van nationaal toezicht naar Europees toezicht. Wij, Nederland hebben er geen fuck over te zeggen straks. U mag straks correspondenties schrijven naar polen, o.i.d.
Daarbij, denkt u dat die afschaffing van dividendbelasting alleen voor unilever en Shell was? Wat dacht u van pensioen beheerders in Nederland die graag naar een (goedkoper/corrupter) land verhuizen? Die willen geen belasting betalen over Nederlandse dividenden.

Het is één fuck-up.

boerk | 23-08-20 | 19:57

Nou ja, als die Italianen maar ‘bloemen’ uit Aalsmeer blijven afnemen.
Gaart u zelf trouwens niet af op een naam als Alexander van Elsloo Sassoo? Begrijp me niet verkeerd.. maar uw naam wekt aan alle kanten wantrouwen op, zelfs terwijl u zo uw best doet om wij het klootjesvolk naar de mond te praten.
Nou vertel Alexander..
Gaat het ooit nog goedkomen met die bloemetjes naar Italië?

geen koning | 23-08-20 | 19:35 | 2

Hedde gij ook nog iets inhoudelijks bij te dragen of komde gij hier alleen maar om af te geven op iemand's naam.

stunter | 24-08-20 | 06:18

Mijn staat v dienst spreekt voor zich

Sassen | 24-08-20 | 10:26

Met een europese regering die orde op zaken stelt: dan heb je meteen een burgeroorlog on Europa, ze hebben alles veel te lang laten lopen. Denk maar niet dat als die europese regering order op zaken zal stellen, dat wij het dan gemakkelijker zouden krijgen en de Fransen en Italianen moeilijker, natuurlijk niet!

Ko Ranzig | 23-08-20 | 19:35

De Italiaanse publieke schuld is al jaren aan het nationaliseren. Net als de Griekse overigens. Dus de enigen die er echt last van krijgen zijn de Italianen zelf.
En die schuld blijft bestaan totdat ze er zelf ook genoeg van krijgen en belasting gaan innen of een goudreserve verkopen.. bijvoorbeeld.
Het grootste nadeel voor Nederland zal zijn dat het slecht is voor onze export naar Italie daar waar wij geen uniek product maken...

Epistulae_Morales | 23-08-20 | 19:33 | 2

Je vergeet de bankenunie in je redenering.

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 19:43

Neem contact op met Rutte zou ik zeggen, dit heeft net 20 miljard Euro aan Nederlands belastinggeld toegezegd om onder meer de Italiaanse economie te stutten. Waarom zou Rutte deze toezegging hebben gedaan denkt u? Uw redenering volgend gaan de Italianen hun eigen financiële sores oplossen, dream on zou ik tegen u willen zeggen.

therealbraindump | 23-08-20 | 20:09

Eigen productiemiddelen zoals gewassen verbouwen, veeteelt in eigen beheer, het kunnen uitoefenen van essentiële ambachten, vaardigheden en beroepen in de gezondheidszorg en onderwijs, zullen het nieuwe geld zijn na de implosie van de € en aansluitende economische crisis. Lokaal zal veruit belangrijker zijn dan regionaal, nationaal en laat staan internationaal.

Stem PVV want vrijwel niemand wil en/of kan ons Nederland verlaten. De grenzen van die landen waar wij wel naar toe zouden willen zijn al nagenoeg gesloten. NEXIT

Zetten | 23-08-20 | 19:23 | 4

@Epistulae_Morales | 23-08-20 | 19:35: De maatschappij zoals wij die voor corona kenden, is verdwenen en komt niet meer terug. Dat hebben wij nu reeds meegemaakt, het onvoorstelbare werd de waarheid waarin wij nu verkeren. De implosie van de € en daarmee ook van de EU is op dit moment voor velen, mogelijk ook voor u, niet mogelijk. Echter de EU en de € kunnen morgenochtend voorbij zijn... Daarna is er zeker export mogelijk en noodzakelijk. De wereld heeft groot belang bij de Nederlandse agrarische producten, waterbouwkundige zaken, hightech innoverende producten op maritiem, micro-elektronica en medisch gebied. Dat kan allemaal zonder EU, net zoals bijvoorbeeld Zwitserland dat kan.

Zetten | 23-08-20 | 19:55

@Zetten | 23-08-20 | 19:55: eens! Daarom hoeft uit de euro stappen geen drama te zijn. Beetje meer zelfvertrouwen sls NL mag wel VOC mentaliteit, toch? ;-)

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 20:01

@Zetten | 23-08-20 | 19:55: de economie van voor 2008 kregen we ook niet terug.
Ons geld geleend aan Griekenland trouwens ook niet.
Die 19% btw ook niet en die geweldige privatisering van Zorg, Nuts, onderwijs en OV etc is er ook niet beter op geworden.
...
Kwaliteitsproducten verkopen altijd. Vrijwel alle Nederlands vlees en groente is voor de export.
Staal ook, medische ook en op gebied van elektronica kunnen we nog wel redelijk mee komen maar daar is een schreeuwend tekort aan (niveau bij bij alle beta opleidingen steeds slechter).

boerk | 23-08-20 | 20:05
▼ 1 antwoord verborgen

De schuldenberg is zo hoog dat deze nooit meer kan worden afgelost. De enige oplossing die ik nu nog zie is een grote reset waarbij een groot deel van de staatsschulden wordt weggestreept. Dat kan wanneer de ECB veel staatsschuld opkoopt (zoals al het geval is). Vervolgens zou de ECB de schulden van ieder land b.v. voor 50% kunnen annuleren (het is toch maar monopolygeld), zo zijn de landen verlost van 50% van hun schuld en is de restschuld draagbaar. Er komt dan niet meteen meer geld in de handen van de mensen dus zal niet onmiddelijk inflatie gaan optreden.
Wel uitdrukkelijk afspreken dat het een eenmalige truc is, anders gaan de schulden meteen weer oplopen.

duProgue | 23-08-20 | 19:19 | 6

@pickalilly | 23-08-20 | 19:39: italie en vooral Frankrijk spelen slimmer politiek spel dan wij, ja. Wie doet het nu fout? Op wie moet je boos zijn?

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 19:41

Zo tijdelijk en eenmalig als het kwartje van Kok. Naief.

Knufter | 23-08-20 | 19:44

@Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 19:41: Rutte

Hoorneslaan | 23-08-20 | 19:59
▼ 3 antwoorden verborgen

Laat maar komen hoor die hyperinflatie.
Die 234k euro hypotheek die ik heb kan ik dan tegen die tijd af betalen met wat een paar broden en appels tegen die tijd kosten, wie doet mij wat.

Miezerig | 23-08-20 | 19:00 | 3

Het lullige is dat je dan geen brood en appels meer kan kopen.

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 19:04

@Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 19:04: lonen stijgen wel mee hoor.. en uitkeringen nog makkelijker in dit land waar luiheid een product is...

Epistulae_Morales | 23-08-20 | 19:37

@Epistulae_Morales | 23-08-20 | 19:37: klopt, maar niet voor iedereen voldoende om inflatie tw compenseren. Daarom was Weimar ook een ramp voor velen.

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 19:39

Ze willen dit: www.youtube.com/watch?v=I5QwKEwo4Bc voorkomen, dus willen we één monetaire unie.

De bedragen zijn inmiddels wel wat hoger geworden, maar goed.

Peerkeoud | 23-08-20 | 18:58 | 1

LOL. Spot on.

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 19:03

Eindeloos, werkelijk eindeloos kan er geld bij worden gecreëerd. Zolang als het maar niet bij ons 'horigen' terecht komt, maar bij die paar honderd miljoen welgestelden die zullen verdergaan.
Wast u uw handen wel goed?

Rest In Privacy | 23-08-20 | 18:56 | 2

Best wel

Sassen | 23-08-20 | 19:27

Laat Italië maar failliet gaan, dan implodeert de EU vanzelf. Kwestie van logica. Niemand hoeft te bepalen of te beslissen dat de EU wordt opgeheven. De EU zal zichzelf opheffen, of we dat nou willen of niet.

Motleycrew | 23-08-20 | 18:53

Ik zou zeggen laten wij in Nederland ook de party mode aanzetten. Met 60 met pensioen. Belastingen omlaag. Zorg en onderwijssalarissen omhoog. Gratis studeren. Tegen die tijd dat we ook op 175% zitten hebben partijen zoals DENK hier de meerderheid. Laat die de klerezooi dan maar oplossen.

Tronald_dump | 23-08-20 | 18:22 | 2

Ja joh, fuck de toekomst. Let's party like it's 1999!

Tietmier | 23-08-20 | 18:49

Het voorstel zou idd wel grappig zijn. Gewoon de begrotingsregels op tafel leggen, er met een schoen op slaan en dan zeggen.. fuck it.. wij lenen tegen -0,1 %, we lenen net zo wel totdat dat +5% is.

Epistulae_Morales | 23-08-20 | 19:39

Storm in een glas water. Gezien de peilingen staat het gros van de Nederlandse kiezers te popelen om de volledige Italiaanse staatsschuld over te nemen.

obominotie | 23-08-20 | 18:07 | 1

De meesten kijken ook NPO nieuws.

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 18:24

Ik gun het de Italianen wel.
Viva Italia!

HoerieHarry | 23-08-20 | 18:00 | 1

Je weet dat ze in Rome 's avonds laat vaak naakt door de woonkamer dansen?

Rest In Privacy | 23-08-20 | 18:50

De val van de Euro is het beste wat ons kan overkomen, we kunnen dan een Eu opbouwen zonder eurozone.

Bijna alle slechte beslissingen hebben te maken met de rol van deze munt.

Tee Of Cup | 23-08-20 | 17:58 | 4

Schulden gaan niet weg door een munt af te schaffen.

Miezerig | 23-08-20 | 18:57

Een interne markt zonder 1 interne munt.. knap..

Epistulae_Morales | 23-08-20 | 19:40

@Epistulae_Morales | 23-08-20 | 19:40: en waarom heb je 1 munt nodig voor een interne markt. Landen zoals Zweden en Denemarken hebben een eigen munt en zijn onderdeel van de interne markt Feitenvrij gebazel.

therealbraindump | 23-08-20 | 19:56
▼ 1 antwoord verborgen

Maar wat moet je nu doen met je (spaar)geld?

Het Licht | 23-08-20 | 17:58 | 7

@W_F | 23-08-20 | 18:19: We zullen het er na november nog es over hebben . Wereldwijd hebben landen zodanig veel schulden in US$ openstaan dat de Dollar niet veel verder meer kan zakken . Alle belangrijke grondstoffen zowel goud olie worden er in verhandeld en begint een of andere olieboer in het midden oosten olie in een andere munteenheid te verhandelen dan komt de US navy wel effe langs .

likmegaties | 23-08-20 | 18:39

@likmegaties | 23-08-20 | 18:39:Goed plan, tot november. Goud is niet (in relevante mate) belangrijk als grondstof voor de economie. Olie nog wel, maar door de afnemende vraag blijven de prijzen laag en kunnen daar lagere reserves tegenover staan.

W_F | 23-08-20 | 18:47

Beleggen in stenen, dat doet een zekere prins met een bril ook.

Miezerig | 23-08-20 | 19:03
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik zie het uiterst positief in. Straks komt er gewoon weer een supertruc: rente op Italiaanse bondjes diep negatief. Opkoopprogrammaatje er doorheen jassen. Applaus, briljante zet weer. Rijk door schuld. Zo ontstaat er meteen extra large ruimte voor nog meer schuld. En wat als we er oude schuld, die nog rente kost, mee aflossen? Nog meer kredietruimte! En het valse Eurokoor kraait: goed plan, moeten we doen. Wat Baron Munchausen kon, kunnen wij ook. Dan chianti en proost en Europa is weer eens gered. Houzee!

squadra | 23-08-20 | 17:56 | 2

Meer een gevalletje Munchhausen by proxy

De Let | 23-08-20 | 18:11

Exact, en op papier hebben we dan 1% economische groei, juichen voor de VVD!
Alleen de koopkracht gaat door het putje, en woonlasten door het plafond.

Harry Turtle | 23-08-20 | 20:47

Ik hoop echt dat ze vallen, dan zijn we allemaal bevrijdt van het juk van Brussel.

Caesar.is.Keizer | 23-08-20 | 17:54 | 1

Hoe eerder hoe liever.

Sjakie | 23-08-20 | 18:57

Het is alleen een beetje lastig rekening mee te houden omdat de EU het noodlot nog minstens 20 or 30 jaar kan rekken. Een koophuis met eigen energie voorziening en de rest van je pensioen investeren in niet-EU bedrijven/landen, veel meer is er denk ik niet aan te doen?

W_F | 23-08-20 | 17:53 | 6

@Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 18:02: Dat is hij al. Als Italie valt valt Duitsland en zo gaan de domino stenen stuk voor stuk om. De wereldeconomie is op zijn einde omdat hij berust op schuld er is dus altijd meer schuld dan wat er aan waarde uitstaat.

pickalilly | 23-08-20 | 19:47

@pickalilly | 23-08-20 | 19:47: niet helemaal waar, de lonen worden altijd later verhoogd dan de prijzen. Dat ziet u ook bij de laatste jaren dat de lonen even bevroren werden zodat de inflatie (marktprijzen) omhoog kon en er weer meer ruimte ontstond tussen kosten en baten. Met die extra ruimte konden schulden worden afgelost óf op papier meer ruimte voor nog meer financiering. Vandaar dat die 2% heilig is, anders halen de kosten de baten in.

boerk | 23-08-20 | 20:19
▼ 3 antwoorden verborgen

De Euro en de EU varen door als de Titanic - het schip zinkt onvermijdelijk naar de diepte maar het orkest blijft vrolijk doorspelen.
Italië is “too big to fail”, maar ook “too big to save”. Verkoop je aandelen, maak je pensioenpot leeg.

Zeddegeizot | 23-08-20 | 17:49 | 2

Ja. Sure.. ik moet mijn aandelen verkopen op het moment dat die het meest sinds ooit opleveren..
ga je moeder voor de gek houden

Epistulae_Morales | 23-08-20 | 19:42

Ik wil een gratis pizza!

Rest In Privacy | 23-08-20 | 17:45 | 1

Ik gooi er net 1 in de oven, 8 min. op 240Gr. Heerlijk, alhoewel, deze was dan niet gratis.

Sjakie | 23-08-20 | 18:56

De grote boosdoener in deze is de Europese Commissie die categorisch weigert toezicht te houden en boetes uit te delen. Ook de ECB is allesbehalve een prudente centrale bank, eerder een bad bank. Maar de Europese Commissie en de ECB streven hetzelfde doel na, namelijk een centraal geleide federale EU, En dat zijn dan de partijen die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de begrotingen en het monetaire beleid, een gotspe.

therealbraindump | 23-08-20 | 17:38 | 3

Wel een bad bank waar nooit wat wordt afgeschreven. Lekker oneindig opblazen van de balance.

Tronald_dump | 23-08-20 | 17:50

En hoe komt dat? Omdat die Fransozen een dikke vinger in de pap hebben en die Duitsers ook (veel geleend aan Frankrijk).
Er zijn tig belangen die spelen en overlappen.

boerk | 23-08-20 | 20:21

Euro eruit, neuro erin. En als de koers teveel dreigt op te lopen zetten we de printer aan en krijgt de bevolking een btw verlaging. Hoe moeilijk kan het zijn.

cheops | 23-08-20 | 17:36 | 2

Euro als rekeneenheid voor internationale handel/betalingen is prima. Als fysieke muntunie echter een ramp. Fiksen wat er te fiksen is voordat het te laat is.

Graaisnaaiert | 23-08-20 | 17:38

Prima dat een Europa. Dus ook met 62 je pensioen, subsidie van 60 procent op een electrische fiets en 's middags even een siësta. Gelijke plichten is gelijke rechten tenslotte. En verder komt het best goed. We hebben nog genoeg om weg te geven. Die pensioenpotten hier zitten best wel vol

Mark van Leeuwen | 23-08-20 | 17:29 | 4

Juist, en de pensioen tekorten gewoon lenen, tegen 0.95% rente van de ECB. Tot 170 % staatsschuld. Lang leve Europa.

nobody62 | 23-08-20 | 18:27

@W_F | 23-08-20 | 17:41: Die moeten dan eerst lid van de EU worden en de euro invoeren.

Kopieerapparaat | 23-08-20 | 18:32
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ben er nu. Heb nog niets schokkends gezien.

Normpje | 23-08-20 | 17:27 | 5

@Tronald_dump | 23-08-20 | 17:53:
Ik ben noch blind noch een wegkijker. Hoe kunt u zo stellig beweren dat Italië niet te redden is?

Spring Bruissteen | 23-08-20 | 18:27

@Spring Bruissteen | 23-08-20 | 18:27: schuldquote, Non performing loans icm fractioneel bankieren (eigen vermogen banken). Italie en andere landen zullen wel blijven, maar met een ander welvaartniveau. Redden is niet aan de orde.

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 18:35

@Spring Bruissteen | 23-08-20 | 18:27:
Tel bij de hierboven genoemde non perf. loans het volgende op:

- fertiliteit van de italianen de laatste 30 jaar en het wegtrekken van kansrijke italianen naar het noorden van Europa/VS.
- import van kanslozen uit het zuiden/oosten.

Dan snap je toch wel dat die schuldenberg alleen maar zal blijven groeien en er steeds minder (belasting betalende) mensen zullen zijn om die schulden terug te betalen.

Tronald_dump | 23-08-20 | 19:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Schuld kan makkelijk opgekocht worden met gecreëerd geld van ECB. Ik snap niet dat die boodschap nog niet duidelijk is. Ten tijde van de Griekse crisis was hier nog niet mee geëxperimenteerd. Japan heeft een nog veel hogere schuld, zowel relatief als absoluut. Koop de schuld zelf op en feest door

mok | 23-08-20 | 17:25 | 2

Dan moeten wel de EU verdragen aangepast worden. Omdat de regels van de club nu eenmaal schuldmaxima bepalen en monetaire financiering verbieden.

Glasgow Argus | 23-08-20 | 17:28

Tot Weimar 2.0

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 17:30

Ik stel mijn vertrouwen volkomen op Dhr. “geen cent meer naar de Grieken“ Mark R. te Den Haag.

Bolder | 23-08-20 | 17:24

@ Kuifje,
Leg mij -en ons- nou eens uit wat nou toch die grote zegeningen van de EU zijn. Ik ben zelf ondernemer en doe het één en ander over de grens, (Dld en Spanje) dus ik zou het "voordeel" van die alom geprezen "interne markt" toch moeten merken. Niet? Nee. Ik zie die zogenaamde unilaterale aanpak slechts als een farse, die geen moer voorstelt. In de praktijk heerst er per land een volstrekt eigen aanpak en regelgeving, en daarnaast niet de minste intentie om dat te gaan veranderen.

Scholletje | 23-08-20 | 17:23 | 5

@Bolder | 23-08-20 | 17:27: ik vind die ongekozen bureaucraten in Den Haag veel erger. Of dat staatshoofd.. en dichter bij huis, die burgemeester..

Epistulae_Morales | 23-08-20 | 19:44

Zegeningen EU:
Nederland verdient (veel, bijna al het) geld met export
EU is export zonder tarief en (Euro) wisselkoers, met dezelfde regels binnen die unie.

Maar er is ook een nadeel: ook de EU gaat je niet verlossen van de noodzaak zelf iets te gaan doen met je leven. Ondanks dat de EU voor een grotere welvaart geeft gezorgd blijven mensen die welvaart niet zelf plukken gewoon de loosers van de maatschappij. Maar zonder EU zou dat ook verandert zijn ivm hoe het vroeger ging

Epistulae_Morales | 23-08-20 | 19:51

@Epistulae_Morales | 23-08-20 | 19:51: Nederland verdient niet bijna alles met export. En omzet is ook geen winst. Bovendien voordat de EU er was exporteerden we ook prima. Geen EU voor nodig. Zie ook andere niet-eu landen.

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 19:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Een vraag voor de EU-adepten: op welke leeftijd vertellen jullie je kinderen dat ze vanag hun geboorte met een schuld van 300.000 euro aan de EU opgescheept zitten?

2voor12 | 23-08-20 | 17:22 | 13

@Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 18:16: Waarom denk je dat Italië leent van de ECB in plaats van de markt? Omdat de italianen niet van plan zijn op te draaien voor de schulden van hun regering.

W_F | 23-08-20 | 18:42

@W_F | 23-08-20 | 18:42: goed punt. Vergeet de lage rente ook niet. Als de markt niet kan doorverkopen aan de ECB, dan zou de rente een stuk hoger zijn.

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 18:57

Ik heb mijn dochter al uitgelegd dat bovenop de 10.000.000 belasting die ze zal gaan dokken om luie flikkers in leven te houden ze ook nog 300.000 belasting zal betalen die haar in staat stellen succes, en geluk, te zoeken in een veel groter gebied, maar dat ze dat als een investering moet zien.

Waarop ze vroeg waarom die luie flikkers dan in leven gehouden moeten worden.. wat een enorm goeie vraag is natuurlijk.

Epistulae_Morales | 23-08-20 | 19:55
▼ 10 antwoorden verborgen

Misschien moeten we met z’n allen in Italië gaan wonen? Net zo lang zuipen en feesten tot je dood neervalt. De schuld die je achterlaat boeit je niet want je bent toch dood.

postmodernismisdead | 23-08-20 | 17:15 | 5

Kunnen we geen provincie van Italië worden? Ik zie alleen maar voordelen.

Mr_Natural | 23-08-20 | 17:29

@Mr_Natural | 23-08-20 | 17:29: Italie ziet ons graag komen. Geld meebrengen naar een Italiaans feestje en blut weer naar huis. Maar zo lang het duurt is het teest compleet.

Glasgow Argus | 23-08-20 | 17:31

Nee, nee, nee, niet met z'n allen a.u.b.

Guiseppe | 23-08-20 | 21:14
▼ 2 antwoorden verborgen

De Euro is kapot en een muntunie creeeren met noord en zuid tegelijkertijd is niet mogelijk gebleven. We moeten of uit deze munt stappen, of accepteren dat we nu weer voor Italie gaan betalen en volgende keer voor Portugal, Spanje, Frankrijk.

Fijn_dat_je_er_bent | 23-08-20 | 17:15

Ik vind dat die holle bolle Gijs, hoe heet ie nou ook alweer, eehh... O ja, Jan Kees de Jager, weer minister van Financiën moet worden. Dan worden tenminste alle leningen terugbetaald. Met rente !

Motleycrew | 23-08-20 | 17:14

Het nieuwe Europa: iedereen even arm. De EU en de Euro zouden een werkbaar idee zijn geweest als er alleen landen bij gehaald waren die hun economie en politiek op vrij gelijkwaardige manier hadden gerund. Nu is er een onhoudbare club van 27 landen bijeen geveegd op basis van wensdenken en carrière-politiek. De EU en de Euro zijn allang dood. Dat weet de meerderheid van de bevolking van de betalende landen allang. Maar helaas, er gaat niets veranderen. De landen met geld gaan leeggetrokken worden om de landen met een onwerkbaar economisch systeem aan de gang te houden, net zolang tot al het geld door het rioolputje van die landen is verdwenen. En er gaat niets aan veranderen; in de landen zelf komen alleen pro-EU partijen aan de macht en in Brussel bestaat geen oppositie.
Het verschil tussen Belarus en de EU is er één van schaal, niet van principe. En áls de boel straks instort zal het zuid-oosten van Europa definitief overgenomen worden door China (die zijn al hard op weg; Griekenland hebben ze al vrijwel overgenomen), en het noord-oosten door de islam. Waarschijnlijk is het over een jaar of dertig nog het beste toeven in Eurochina; de Chinese dictatuur is altijd nog te prefereren boven de muzelmanse.

Valse_nootjes | 23-08-20 | 17:13

Tijdens de uitverkoop van Griekenland was een ex-bestuurder van het ECB of Goldman president van dat land. Italië had er ook eentje en nog meer EU-landen. Tijdens de uitverkoop van Italië zal er ook wel eentje zitten weer. Lekker privatiseren en macht weghevelen daar.

Premier Trutte | 23-08-20 | 17:13

Als het zover is gaan we gezamelijke schulden aan om Italie te redden want de euro opgeven komt niet voor in het woordenboek bij onze politiek. Dus voor degene de denken dat het spannend wordt voor de euro zal zien dat het gaat zoals met elke crisis die er was en gaat komen dat er bakken met geld zal worden geleend om Italie te redden want Too Big Too Fail. Die eurobonds gaan er ook komen dat is een kwestie van tijd en die federatie zal ook niet lang meer duren. Het enige wat wij mogen doen is de flappentap openen want de interne markt is heilig. Dat onze pensioenen al lang onder druk staan door de rente en daarmee al indirect de zuidelijke landen steunen mag de pret niet drukken. De voordelen van de EU wegen niet op tegen de vele nadelen die er aan hangen maar we worden geregeerd door boekhouders waarbij het geld belangrijker is dan welzijn.

Chesoner | 23-08-20 | 17:12 | 2

Voordelen?

De Let | 23-08-20 | 17:19

Wensdenken: vandaar dat Sassen de vergelijking met de drenkelingen maakt. Het levert hoogstens uitstel en uiteindelijk verzuipen we allemaal.

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 17:27

De EUSSR heeft maar één doel: een nieuwe communistisch rijk waarin iedereen arm is, behalve de uitverkorenen.

postmodernismisdead | 23-08-20 | 17:09 | 8

@Cepalislam500mg | 23-08-20 | 17:22: Dat zei mijn vader al meer dan 50 jaar geleden en kijk hoe het monster is gegroeid en nog steeds doet, vvd ten spijt.

Guiseppe | 23-08-20 | 21:25
▼ 5 antwoorden verborgen

Never waste a good crisis, toch?
Want laten we wel wezen: het doel van de EU is van meet af aan geweest de integratie van alle lidstaten in een verenigd federaal Europa. De welvaart van de Europese burgers is daar willens en wetens aan opgeofferd, door de politici die in 1992 (verdrag van Maastricht) al donders goed wisten dat een economische unie onhaalbaar was of in ieder geval tot armoede en torenhoge schulden zou leiden.
Dezelfde politici die ons beloofden dat iedereen zou profiteren van de gemeenschappelijke markt. Die al decennialang wisten waar de EU op zou uitdraaien: een dictatoriaal gedrocht, op communistische leest geschoeid, een wingewest voor het grootkapitaal, een verzamelplaats voor het menselijke zwerfafval uit alle werelddelen en een verpauperd ghetto voor de modale Europese belastingbetaler.

Leipniz | 23-08-20 | 17:03 | 4

@Leipniz,
Helaas , Daar moet ik u volledig gelijk in geven.

Datgingniegoed | 23-08-20 | 17:14

Zo zal het zondermeer gaan.

vluchtelingallergie | 23-08-20 | 17:40

Misschien moeten we maar chinees gaan leren en kunnen we daarmee het ergste bloedbad voorkomen. Ik verwacht eerder overname dan doorstart.

Guiseppe | 23-08-20 | 21:30
▼ 1 antwoord verborgen

Je hele 'analyse' bouw je alleen op het getalletje schuld als % van bbp? Wat is er zo magisch aan die 172%? Japan heeft al jaren schuld >200%. De schuld van Italie is voor het overgrote deel in handen van Italianen zelf en is dus totaal anders opgebouwd dan de Griekse schuld destijds dus daar gaat je vergelijking al direct mis. Maar de 'zuinige' Nederlander zal wel weer getriggered worden door de profilgate zuiderling enzo.

geenspam | 23-08-20 | 17:02 | 10

Japan heeft ook problemen maar is iig 1 land. Kan je niet vd EU / EMU zeggen. Verder kon Japan dat als enige. Nu moet iedereen het doen, wat in den beginne juist makkelijker maakt maar later onmogelijk. Maar idd 172pct is niet heilig, maar we zitten iig al in lala land

Sassen | 23-08-20 | 19:32

@Leipniz | 23-08-20 | 17:17:
In Italië kopen vooral spaarders staatsobligaties, als die hun geld kwijt zijn is het jammer.

geenspam | 23-08-20 | 20:53
▼ 7 antwoorden verborgen

Hier hoef je geen econoom voor te zijn om in te zien dat dit EU project nooit gaat werken.
"want het was goed voor de vrije handel" werd ons verteld.
Waar menigeen al bang voor was, een transfer unie, blijkt waarheid te zijn geworden.
Het ergste is nog dat de huidige coalitie dit nooit toe zal geven en ons liever compleet naar de verdoemenis helpen dan toe te geven.

Datgingniegoed | 23-08-20 | 17:02 | 4

@Kuifje-naar-Brussel | 23-08-20 | 17:12:
De Euro is zo wie zo de grootste boosdoener maar als ik de huidige politieke richting van de EU bekijk pas ik hier ook voor.
De EU is Communistisch.

Datgingniegoed | 23-08-20 | 17:19
▼ 1 antwoord verborgen

Binnenkort doet de pinautomaat weer error error of doet ie een Cypruske en wordt alles begrenst .

likmegaties | 23-08-20 | 17:02

Nee, sorry, ons geld is op en we gaan het ook niet van een ander lenen om aan die italianen te geven zodat die het door kunnen schuiven naar de Deutsche Bank om er voor te zorgen dat die niet omvalt en de rest mee trekt?
Of was dat toevallig wel het plan van de overheid (onder begeleiding van de EU)?

Dezenaamhier | 23-08-20 | 17:00

Ik ben maar een simpele ziel dus begrijp het allemaal niet zo goed. Stel.. mijn buren feesten er op los, smijten met geld totdat zij grote schulden hebben. Dan moet ik ze dus financieel gaan helpen omdat een of andere leipe instantie dat zegt. Dikke vinger zou ik dan zeggen.

De Let | 23-08-20 | 17:00 | 7

Ja, want na 3 jaar in de schuldhulpverlening zijn ze schuldenvrij. En kunnen de schuldeisers na hun geld fluiten. En in die 3 jaar ga je natuurlijk niet werken want dat geld wordt gebruikt om je schulden af te lossen. Lekker achterover hangen en wachten tot de 3 jaar voorbij zijn.

Osdorpertje | 23-08-20 | 17:17

Italië feest niet, velen sluiten het gas af omdat ze het niet meer kunnen betalen. Gaan dan pelletstoken. Geen uitkering, niets.

Einde van de Domheid | 23-08-20 | 17:17

@Dikke_Tammo | 23-08-20 | 17:17: Het geforceerde omhoog houden van alle ballen gaat ze een keer opbreken. Je kan niet tot de eeuwigheid geld blijven bijdrukken. Er zullen (aanname) toch nog andere landen zijn die dit inzien? Ik heb artikelen gelezen over geluidsmuren die geplaatst zijn met weilanden erachter, snelwegen waar toch wel 40 auto's per dag overheen rijden, een spoor aangelegd, ik meen in Hongarije dat dwars door een voetbalveld loopt. Zo zijn er nog legio voorbeelden dat aangeeft dat de EU in huidige vorm een totale mislukking is. Alles ten faveure van de omhoog gevallen leden van de EU. Kijk mij eens belangrijk zijn, dat soort types. De huidige EU moet compleet op de schop. Er is niks mis met samenwerken maar dit project is een mislukkeling, een gedrocht. Zo dat lucht op.

De Let | 23-08-20 | 17:31
▼ 4 antwoorden verborgen

We krijgen al ons geld terug, met rente.

Rest In Privacy | 23-08-20 | 16:58 | 1

De rente is helaas negatief

Fijn_dat_je_er_bent | 23-08-20 | 17:12

Italiaanse schuld is toch nog niet groter dan de Italiaanse goudvoorraad? Als ik oude tijden mag blijven aanhangen.

Pinocchio | 23-08-20 | 16:58 | 1

Waarschijnlijk mogen de noordelijke landen straks de goudschuur daar komen leeghalen. Of werkt het niet als de Nederlandse belastingdienst?

Kopieerapparaat | 23-08-20 | 19:01

Italië was de Euro ingegaan met de zelfde houding als Griekenland.
"Europa gaat onze schulden af betalen"
Jaren lang hebben populistische politici in Italië geweigerd om te bezuinigen, want dat zou ze stemmen kosten. En waarom zou je bezuinigen als Europa toch jouw schulden gaat over nemen.
Nu is de belastingmoraal in Italië niet zo hoog. Eenderde van de bevolking werkt zwart en betaalt geen belasting. Daarom kwamen ze ook niet in aanmerking voor een uitkering toen de Corona uitbrak. Gelukkig was Europa ze gul om daar voor even de portemonnee te pakken.
Daarnaast heeft Italië de grootste goudvoorraad na de Verenigde Staten en Duitsland maar weigeren ze pertinent om het goudvoorraad aan te spreken. Mocht de Euro ooit omvallen dan heeft Italië tenminste nog die enorme goudvoorraad terwijl al die landen die garant stonden voor Italië niets meer hebben.

Osdorpertje | 23-08-20 | 16:57

Het probleem met Italië is al decennia lang natuurlijk dat de maffia van hun kleinste teen tot hun onderkin verweven zijn in de politiek. of je het nou hebt over infrastructuur of alles wat met bouwen te maken heeft, of over het afzinken van gifschepen voor de kust, het is allemaal maffia. Iedere euro die naar dat pleuris land gaat komt bij die klootzakken terecht. Heeft dus 0,0 zin daar euries naar over te maken. Amen mtfers.

Rest In Privacy | 23-08-20 | 16:56

Nederland trekt de poeplap toch wel weer.

de uitbater | 23-08-20 | 16:55 | 1

De minder vermogende en langer doorwerkende Nederlandse belastingbetaler mag de poeplap weer trekken.
Nederlanders zijn dom, Italianen slim.

jemagookniksmeer | 23-08-20 | 17:39

Hoe is het met senior Mussolini. Leeft die nog?

Poesman | 23-08-20 | 16:52 | 2

Laatste keer dat er van hem werd vernomen hing hij een beetje rond bij een tankstation.

Glasgow Argus | 23-08-20 | 16:56

@Glasgow Argus | 23-08-20 | 16:56: Al vond ik wel dat hij er wel eens beter had uitgezien dan toen...

Dr_Prepper | 23-08-20 | 17:21

Beetje slap verhaal, appel gaat de kant van peer op.

Einde van de Domheid | 23-08-20 | 16:51

Hieruit blijkt dat de som van het totaal minder is dan werkelijk berekend.

Mr.Crowley | 23-08-20 | 16:49

Hasta la spaghetti.
Ze doen maar mooi, Nederland dokt toch wel.

Is dit nog nieuws? | 23-08-20 | 16:48

Elk EU land dat onder de maat (euro) presteert levert in, jaar na jaar. Als ze de goed draaiende landen (die de euro hoog houden) niet kunnen bijhouden gaan ze allemaal het schip in. Voor de euro konden ze hun eigen valuta devalueren wat de export en het toerisme een boost gaf. Nu zitten ze vastgeklonken aan de Duitse economie en is het pompen of verzuipen.

Victor_GS | 23-08-20 | 16:48

Lekker opbeurend nieuws zo op de zondagmiddag....

Ruif_Vuller | 23-08-20 | 16:47 | 1

Hier valt natuurlijk niet tegen op te vullen.

Ruif_Vuller | 23-08-20 | 16:47

Geen cent meer naar de Italianen voor het buhne en de achterdeur openzetten voor de EU, want dat is wat wij met zijn allen hebben afgesproken oid.

Reebensteeltje | 23-08-20 | 16:46

Gemiddeld is de Italiaan vermogender dan de Nederlander. De schuld is vooral publiek en dat mag noord Europa straks oplossen.

Tronald_dump | 23-08-20 | 16:43 | 3

Exact. En de publieke schuld wordt vereffend, de facto is straks Italiaan veel beter af dan nler. Alleen beseffen meeste NLers dit niet. Tsja.

feiten_en _cijfers | 23-08-20 | 16:50

@feiten_en _cijfers | 23-08-20 | 16:50: De vraag is alleen of die publieke schuld ooit “verrekend” zal worden.

Van oudsher beleggen de Italianen toch vooral in de eigen staatsleningen en zijn de lokale spaarders, banken en verzekeraars de grootste verliezers.

Achtereenvolgende Italiaanse regeringen hebben de Structurele problemen systematisch genegeerd En zullen altijd proberen een ander te laten opdraaien voor de eigen ellende.

Glasgow Argus | 23-08-20 | 16:55

@Glasgow Argus | 23-08-20 | 16:55: daarom willen ze graag een bankenunie.

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 17:06

Het verschil tussen Griekenland van destijds en het Italie van nu is de absolute omvang van het probleem.

Griekenland werd behandeld als ware het “to big to fail”, Italië is “to big to bail”. Met het vertrek van Mutti Merkel in 2021 zal de euroschuld middelpunt van de Duitse verkiezingen worden.

De performance van de Europese Commissie in de Covid-crisis is zo slecht, dat het volstrekt ongeloofwaardig is dat onder deze leiding de EU in staat is om een antwoord te formuleren op de kwesties die voor het voortbestaan van de unie nodig zijn: de schuldencrisis, de migratiecrisis, het gebrek aan echte samenwerking. De euro is de perfecte splijtzwam.

Glasgow Argus | 23-08-20 | 16:42 | 2

De EU is een shithole in wording. Als straks oost Europa toe is aan de status van netto-betaler, zal oost Europa afscheid nemen van de EU en bedanken voor de bewezen diensten.

Tronald_dump | 23-08-20 | 16:45

@Tronald_dump | 23-08-20 | 16:45: Correct en gelijk heeft men. Waarom opdraaien voor het wensdenken van een aantal vol-idioten, gesteund door deug-electoraat ?

netniet | 23-08-20 | 17:05

Ik wens de EU (al dan niet federaal) veel succes met het hervormen of buitenspel zetten van de stroperige Italiaanse bureaucratie. Wie het meeste te verliezen heeft knippert als eerste met de ogen.

Rest In Privacy | 23-08-20 | 16:42

En welke regeringsleider gaat Italië er op attenderen dat ze de goudvoorraad maar eens moeten gaan aanspreken.

Earl_of_Doncaster | 23-08-20 | 16:42 | 1

Gek genoeg geen enkele. In 2019 was er in Italië nog sprake van dat de regering de goudreserve zou aanspreken om de staatsschuld wat omlaag te brengen... maar sinds ze te horen hebben gekregen dat ze gratis geld en gunstige leningen uit de EU gaan krijgen, is het angstvallig stil geworden over dat plan.

Muxje | 23-08-20 | 16:53

Dus volgend jaar moet er weer 500 miljard naar toe en het jaar daarop ook en daarna en daarna en daarna......

Mr.Crowley | 23-08-20 | 16:41 | 1

Denkt u werkelijk dat de hoogte van de weg te geven bedragen in een vlakke lijn loopt?

jemagookniksmeer | 23-08-20 | 17:43

Beetje jammer wel. Italië gaat naar de barrebiesjes, en ons gratis geld is op. Wat nu?

marcoplarco | 23-08-20 | 16:41 | 1

Nieuw geld verzinnen met een druk op de knop. De generaties na ons bekijken maar hoe ze er vanaf komen, zolang Brussel maar kan blijven doordromen.

jemagookniksmeer | 23-08-20 | 17:45

Toch knap, de grootste goudreserve ter wereld en het grootste overheids tekort in Europa.
Hun doen iets goed, wij doen iets fout.

Meesteres Belgie | 23-08-20 | 16:41 | 6

@RandyBiel | 23-08-20 | 16:43:
Nee, maar goud kun je verkopen en dat geld kun je weer in je economie steken. maar dat doen ze lekker niet, want de EU geeft het ze wel. met dank aan de EU burger.
Straks gaan we EU belasting betalen.

Mr.Crowley | 23-08-20 | 16:59

@Mr.Crowley | 23-08-20 | 16:59: Maar dat kan je maar één keer uitgeven. Het jaar er op nog meer ellende op je hals halend.

Peerkeoud | 23-08-20 | 18:44
▼ 3 antwoorden verborgen

Maar... dat was toch allemaal al duidelijk?
De Europese Unie heeft maar één doel: zichzelf en een unilaterale bevolking die zich dito gedraagt. Geld -en de evenredige verdeling daarvan- speelt geen rol in het 'grotere geheel'. Onze "meerderen" in Den Haag hebben zich (in ruil voor wat gunsten) uitverkocht aan de nieuwe DDR in wording. De wetgeving, de media, de vrijheid van meningsuiting: de grip van deze -alles overheersende- mogendheid wordt de komende jaren alleen maar straffer.

Scholletje | 23-08-20 | 16:41 | 1

Ja, we zijn hard op weg een soort arm China te worden.

Peerkeoud | 23-08-20 | 18:43

Maar wel VVD blijven stemmen. Die sleept er voor ons wel ren goede deal uit Door 3 dagen opzichtig dwars te liggen. /sarcasme (voor wie dat niet ziet)

Gelly P. Sprite | 23-08-20 | 16:39 | 7

@bigstone | 23-08-20 | 16:54: Joh, iedereen ziet Kuifje als een stripfiguur met in zijn spraakballonnetje enkel nietszeggende VVD geautomatiseerde fluttekstjes.

gemeentereiniging | 23-08-20 | 17:16
▼ 4 antwoorden verborgen

Waar kan ik heen. Kan niet naar Duitsland daar zijn ze zo eng.

BP Richfield | 23-08-20 | 16:38 | 3

Valt wel mee, hoor.

Frau_Ferkel | 23-08-20 | 16:52

Die titel klopt in ieder geval.

Rest In Privacy | 23-08-20 | 16:34
-weggejorist-
Muxje | 23-08-20 | 16:32 | 2

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl