Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De neergang van de Nederlandse media

Een j’accuserende opinie-longread over het Nederlandse medialandschap, met permissie overgenomen van Daardan.nl.

Waarom media onderwerpen eenzijdig belichten, aanpassen of niet willen brengen

Ik heb ruim 15 jaar in de journalistiek gewerkt. Voor internet, bladen, kranten en televisie. Een aantal jaar geleden ben ik eruit gestapt, omdat het in de Nederlandse journalistiek veel te vaak niet meer gaat om waarheidsvinding, goed onderzoek doen en de burgers zo objectief mogelijk informeren. Journalistiek is politiek geworden. Heeft kant gekozen en vertoont daarin zelfs activistische trekjes. Een inkijkje.

DPG Media heeft het Nederlandse perslandschap opgekocht
In Nederland zijn de afgelopen 15 jaar alle grote Nederlandse uitgeverijen – Wegener, PCM en Sanoma – overgenomen door de Belgische De Pers Groep (DPG Media). Het gevolg is dat kranten als het Algemeen Dagblad, het Parool, Volkskrant, Trouw, Brabants Dagblad, De Stem, Tubantia, Eindhovens Dagblad, Zeeuwse Courant, De Stentor en de Gelderlander allemaal onder één baas vallen. Maar dat is niet alles. Ook Nu.nl, Libelle, Viva, Magriet, Q Music, Independer, Tina, Schoolbank, Story, Veronica, Donald Duck en tientallen andere tijdschriften en websites zijn allemaal eigendom van DPG Media. Verder heeft DPG ook in België de grootste kranten (De Morgen en Het Laatste Nieuws) in beheer en heeft sinds kort ook in Denemarken een aantal kranten overgenomen. Hierdoor bereikt DPG Media elke dag maar liefst 80% van de Vlamingen en Nederlanders en een groot deel van de Denen.

DPG Media, wie of wat zijn dat? De Persgroep begon dertig jaar geleden als Vlaamse uitgeverij van dag- en weekbladen. Eigenaar is de familie Van Thillo. Christiaan van Thillo heeft het familiebedrijf uitgebouwd tot een grote multimediale organisatie. Van Thillo’s De Persgroep is de mediazuil geweest van de Vlaamse Liberalen. Hij steunde dan ook de drie Paarse kabinetten onder leiding van de links-liberale premier Guy Verhofstadt. Volgens zijn eigen werknemers heeft Van Thillo zich de afgelopen 30 jaar nauwgezet bemoeit met de redactionele koers van ‘zijn’ kranten en stuurde ook regelmatig emails rond met op- en aanmerkingen op artikelen en foto’s. Hij respecteert de redactiestatuten niet en noemt zichzelf een ‘vriendelijke dictator’.

De Britse onderzoeksjournalist Nick Davies beschrijft ‘de Methode Van Thillo‘ in Flat Earth News (leestip! - GS): “Het dictaat van de kiosk vervangt de vertrouwensrelatie tussen de krant en zijn abonnee. Voor kwaliteit, diepgang of onderzoek is geen geld meer. Journalisten worden een doorgeefluik voor emoties, roddels, reclame en propaganda van voorlichters, adverteerders, politici en de eigen uitgever. Dat zijn kranten beter ‘naar de lezer luisteren’, zoals Van Thillo beweert, is schijn. Onderzoek wijst uit dat diezelfde lezers minder vertrouwen in de geschreven pers hebben dan ooit tevoren. Een belangrijk criterium voor kwaliteitsmedia is dat ze berichten over alle politieke niveaus, van gemeenteraad tot wereldpolitiek. Er wordt niet meer bericht over niveaus als de EU of de Navo. Buitenlandse correspondenten worden ontslagen, voor onderzoeksjournalistiek is geen ruimte en zelfs op de berichtgeving over de binnenlandse politiek wordt beknibbeld. De weinige overgebleven journalisten schrijven kleurloze kopij die om wille van de “synergie” moet kunnen worden gebruikt of herkauwd in andere media.”

Bepaalde onderwerpen/invalshoeken liggen op redacties erg gevoelig
KlimaatIk - en met mij vele collega’s - hebben dit proces aan den lijve ondervonden. Er is een bepaalde wind gaan waaien. Wie mee waait zit goed, wie er tegenin gaat, moet alle zeilen bijzetten en heel sterk in zijn of haar schoenen staan. Het moet allemaal snel, zo kort mogelijk en oppervlakkig. Tijd is er nooit. Het moet ook allemaal deugen. Onderzoek doen, waarheidsvinding, doorvragen en kritisch zijn is naar de achtergrond verdrongen. Vaardigheden die een goede journalist maken, hangen nu als een zwaard van Damocles boven zijn of haar hoofd. Bepaalde onderwerpen zijn immers uitermate gevoelig geworden. Die belichten, is vragen om problemen. Vooral als de boodschap anders uit kan vallen dan de huidige consensus. Klimaat, CO2, immigratie, Islam, Wilders, Baudet,  EU, groene stoom, schone dieselauto’s, kernenergie, windmolens, van het gas af, Zwarte Piet, Corona, Trump en nu George Floyd liggen al snel onder een verstikkend vergrootglas. Vaak opgedrongen door de eigen redactie en/of versterkt door de buitenwacht in de vorm van scheldpartijen, intimidatie, bedreigingen en geweld.

Het zorgt voor conditionering en zelfs indoctrinatie van de lezer en de kijker. Indoctrinatie die is begonnen bij de journalist(e). Mensen begrijpen vaak niet hoe zoiets werkt. Je moet toch als journalist(e) zo objectief mogelijk de burgers informeren. Dat is toch je werk. Nieuwsgaring, onderzoek doen, kritisch en nieuwsgierig zijn. Ja, zo zou het moeten zijn, maar de journalistiek in Nederland is politiek geworden. Extreem linkse politiek wel te verstaan. Ik zou het graag anders beschrijven, omdat ik zelf niet denk in rechts of links, maar links dekt de lading het beste. Dat komt omdat het overgrote deel van de journalisten, in de mainstream media bijna allemaal, links zijn en vanuit hun politieke voorkeur onderwerpen zijn gaan belichten. Dat mag, maar dat moet nooit de overhand krijgen en dat is er dus wel ingeslopen. Het objectief informeren van de lezer is daardoor naar de achtergrond verdrongen en heeft plaats gemaakt voor de opinie van de journalist. Veel redacties hebben daardoor een zwaar wegende politieke agenda gekregen. Een linkse saus die het liefst over al het nieuws moet worden uitgegoten en die zelfs is gaan bepalen wat er wel en geen nieuws is.

Wie rechtse sympathieën heeft, kan dat beter voor zich houden
Hoofdredacties grijpen niet in, zijn onderdeel van dit probleem, moedigen het aan of zijn de initiator van een (extreem) linkse sfeer op redacties. Journalisten worden (en duwen elkaar) in een bepaalde richting geduwd. Het groepsdenken en de groepsdruk hangt als een verstikkende deken over dat soort redacties heen. Andersdenkenden krijgen er geen lucht meer. Worden eruit gewerkt, het contract niet verlengd of stappen zelf op. Rechtse sympathieën zijn uit den boze en kunnen je zelfs je baan kosten. De journalisten in de mainstream media die VVD (misschien nu wat meer omdat VVD een ruk naar links heeft gemaakt), laat staan PVV of FvD stemmen, zijn op de vingers van 1 hand te tellen. Zoiets moet je ook niet zeggen op een redactie, want dan zijn de rapen gaar. Dat is toch bizar. Dat journalisten, uit angst voor hun baan, hun mond moeten houden over hun politieke voorkeur. Maar dit speelt dankzij de media en bepaalde politici en hun stigmatisering/framing op meerdere werkvloeren en zelfs op scholen een grote rol. Zo vrij is Nederland inmiddels geworden. De indoctrinatie werkt blijkbaar.

Is het niet de bedoeling om burgers/lezers zo goed en zo volledig mogelijk te informeren?
Daardoor is er een Orwelliaanse situatie ontstaan op een groot aantal redacties en zeker op die van de mainstream media. Negatief nieuws dat niet strookt met hun wereldbeeld, opvattingen, politieke voorkeur of hoe je dit ook wilt noemen wordt niet gebracht, veranderd qua inhoud, op pagina 6 weggestopt of de kop wordt zo neergezet dat het minder erg lijkt en/of minder lezers trekt. Het enge is dat dit volgens hen de normaalste zaak van de wereld is. Dat ze denken dat ze goed doen. Als je er iets van zegt, word je schamper aangekeken, zo niet erop aangekeken…

Groepsverkrachtingen van meisjes door moslims in Engeland, crimineel gedrag van Marokkaanse jongens, zwartgeweld van ‘betogers’ in de VS, de ‘bijna genocide‘ op Christenen in moslimlanden en gruwelijke moordpartijen op blanke boeren door zwarten in Zuid-Afrika zijn hier een aantal voorbeelden van. Vervang moslims, Marokkanen en zwarten door autochtoon of wit en het had weken op de voorpagina gestaan en was in alle praatprogramma’s uitgekauwd. Nu hoor je er bijna niets over of de media rept over incidenten, over verwarde mannen, over demonstranten en over jongeren. 

Als je er als journalist iets van zegt, begint de helft van de redactie te steigeren en de racisme-vinger begint al jouw kant op te wijzen.Trump is ook een no go area. Waar Obama een soort heilige was, wringen redacties zich nu in alle bochten om een democratisch gekozen president negatief te belichten en zelfs belachelijk te maken. Gedegen feitelijk onderzoek waaruit blijkt dat Trump ook goede dingen doet voor de VS, worden weggehoond op bepaalde redacties. Wilders, Baudet? Die zitten in hetzelfde verdomhoekje. Klimaat, CO2, groene energie, van het gas af? Onnodig, is allemaal al bewezen. Daar beginnen ze niet meer aan. Wetenschappelijk onderzoek en feiten die iets anders beweren en bewijzen worden doodleuk geweigerd of weggezet als broddelwerk.

Er zijn ook journalisten die vinden dat het anders kan en moet
Redacties hebben een blinde vlek ontwikkeld voor bepaalde onderwerpen. De feiten erover worden gewoonweg genegeerd, verdraaid, niet onderzocht en het nieuws erover zoveel mogelijk weggestopt. En het opmerkelijke is dat veel journalisten vaak weinig inhoudelijke kennis over dat soort onderwerpen hebben. Niet de moeite nemen om zich echt in de materie te verdiepen. Weigeren om kritisch naar bepaalde onderwerpen te kijken. Niet nodig; de mening is immers al gevormd. Op basis waarvan, vraag ik me dan af? Is het niet de bedoeling om burgers/lezers zo goed en zo volledig mogelijk te informeren? 

Het lijkt mij een legitieme vraag, maar het is roepen in de woestijn. Toch zijn er zijn journalisten op dat soort redacties die vinden dat het anders kan en moet. Die verder willen kijken en onderwerpen anders willen belichten. Maar ze durven gewoon niet meer of hebben gewoon geen zin meer in het gezeik. Worden voorzichtig. Gaan op hun woorden letten. Kiezen eieren voor hun geld en doen er het zwijgen toe.  Zijn bang geworden voor hun baan, hun gezin, hun huis. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. 

Journalisten worden zowel intern als extern onder druk gezet
De journalist(e) die het toch waagt eens wat verder te willen kijken, wordt namelijk regelmatig onder druk gezet. Dat werkt bijvoorbeeld zo: tijdens de redactievergadering krijgen een paar collega’s een ongemakkelijk gevoel bij het onderwerp. Dat is alleen als het onderwerp over één van bovengenoemde zaken gaat en de journalist(e) er met open vizier in wilt gaan. Iets dat elke objectieve journalist(e) zou moeten doen, maar dat doet er allang niet meer toe. Dan krijg de journalist(e) vragen over wat het nut is en de reden. Als de journalist(e) doorzet wordt de toon al snel grimmiger; dan is het een slecht onderwerp dat nergens op slaat, is hij/zij bezig met iets dat allang ‘bewezen’ is, dat allang beleid is, dat het geen enkele zin heeft, dat het voor ‘onjuiste’ beeldvorming gaat zorgen en vragen ze op een bepaalde manier wat de werkelijke (lees je verholen) bedoeling met het onderwerp is? 

Alsof je een verborgen agenda zou hebben. Het gaat vooral om de insinuaties die er dan gemaakt worden. De toon en de verdachtmakingen. Heel soms gaat dit verder en gaan ze stempels drukken. Het bekende framen. En dit gaat door tot aan je bureau. Er zijn gevallen waarbij zelfs mensen van sales of advertising ‘informeel’ en heel voorzichtig naar je toe komen, bijvoorbeeld bij het koffieapparaat. Ze hebben lucht gekregen van het onderwerp en vrezen dat het reclame-inkomsten gaat kosten. Of ze zijn bang dat ze daardoor adverteerders en abonnees gaan verliezen. Een redactiestatuut blijkt dan ineens een papieren tijger. Dan wordt er gevraagd of er niet wat dingen aangepast of weggelaten kunnen worden? 

Of de jurist wil er ook ineens naar kijken. Soms moet je artikel ineens door collega’s worden gelezen zodat ze erop kunnen schieten. Alles wat het artikel zo sterk maakt, moet dan anders worden neergezet of worden aangepast, waardoor het een nietszeggend stuk wordt. Het is allemaal bedoeld om je uit te putten. Je moet als journalist en als persoon ontzettend sterk in je schoenen staan en een ijzersterk artikel hebben, wil je niet toegeven en ermee doorgaan.  Vooral omdat het ook nog kan gebeuren dat de eind- of hoofdredacteur toch een streep zet door je onderwerp/item of dat je artikel op een plek wordt geplaatst waar het minder opvalt, of alleen online wordt geplaatst en niet in de papieren krant. Of wordt de kop aangepast zodat het minder lezers trekt.

Als je artikel toch 1 op 1 geplaatst wordt dan gaat de social-media-baggermolen werken. Je wordt uitgescholden, bedreigd, onjuist geciteerd en belachelijk gemaakt. Activisten gaan soms zelfs zo ver dat ze hoofdredacteuren en adverteerders gaan bellen en bedreigen en soms krijg je zelf zo’n idioot aan de lijn. Niemand heeft daar zin in. Een onderwerp kan voor zoveel negatieve energie zorgen dat elk gezond mens zich op een gegeven moment gaat afvragen waarvoor hij of zij het nog doet. 

Het nieuws aanpassen om ‘ongepaste’ beeldvorming vermijden
En dit werkt ook de andere kant op. Onderwerpen die de ‘juiste, politiek correcte strekking of invalshoek’ hebben, krijgen alle tijd, medewerking en aandacht. Dan staat er niemand aan je bureau en hoef je jezelf niet menigmaal te verantwoorden. Hoe slecht zo’n onderwerp en vooral de uitvoering daarvan ook is. Het wordt klakkeloos gebracht. Vaak letterlijk overgenomen van de persvoorlichters of van andere media. Er wordt totaal niet kritisch naar de inhoud gekeken. En niemand die erover rept. En mochten ze met hun neus op nieuws staan dat niet strookt met hun eigen opvattingen, dan wordt het of niet gebracht, of veranderd of aangepast of van één kant belicht.

Camerastandpunten worden veranderd waardoor er een vertekend beeld ontstaat van de situatie, ‘incorrecte’ meningen of getuigenissen worden niet opgenomen in het item en er wordt bewust geknipt in filmpjes en artikelen om ‘onjuiste of ongepaste beeldvorming‘ te vermijden. Dit wordt open en bloot op redacties besproken alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Het is hemeltergend om te zien wat de journalistiek is geworden. En de verantwoordelijken denken ook nog dat ze heel goed bezig zijn; dat ze hierdoor deugen. De journalistiek is op een moral high horse geklommen, waar het niet op hoort te zitten.

Overal hoor en lees je hetzelfde; zelfde toon, zelfde gasten
Sla de kranten er maar op na; overal dezelfde onderwerpen met hetzelfde geluid, dezelfde toon, dezelfde invalshoek. De praatprogramma’s op televisie precies hetzelfde. De columnisten. Het NOS-journaal. En altijd dezelfde (vaak witte) gasten; zorgvuldig gescreend door de redacties (op de juiste mening). Vragen en antwoorden worden voor de uitzending doorgenomen. De tegenstander of andersdenkende veel en veel minder wordt uitgenodigd, wordt het vuur aan de schenen gelegd, van meerdere kanten aangevallen of worden vragen gesteld die hij niet verwacht en die niet van te voren waren afgesproken

Zoiets wordt in Nederland door de redacties van te voren beraamd. Als je dit zegt, word je door de pers weggezet als complotdenker (het bekende framen), maar ik kan u verzekeren: het gebeurt echt. Wie links stemt, is en praat krijgt zelden een weerwoord, wie rechts stemt, is en praat, krijgt steken onder water, wordt in de rede gevallen en krijgt de volle laag van twee of meer tafelgasten of zelfs van iemand uit het publiek. En na afloop wordt het gevierd in de bar. Het heeft allemaal niets meer met goede journalistiek te maken, maar alles met de eigen overtuigingen aan de burger opdringen. Waar of niet waar, daar draait het allang niet meer om. De informerende functie die de media hebben, is de afgelopen jaren ondergeschikt geraakt aan de opiniërende functie. En dan is er ook nog de ziekelijke overtuiging dat ze daarmee zo goed en verheven bezig zijn. 

Andersdenkenden( fatsoenlijke burgers en politici) worden geframed en weggezet
Verder is de spreekbuisfunctie van de media erg eenzijdig geworden. De pers zou een spreekbuis moeten zijn van wat er leeft onder de Nederlandse bevolking. Maar een groot deel van de Nederlanders is gefrustreerd geraakt omdat hun mening, hun kijk amper meer te lezen of te horen is. En als dat wel een keer gebeurt, dat de media (vaak gesteund door linkse politici en onnozele BN’ers) er dan als de kippen bij is om deze mensen te framen. Dan ben je een racist, een seksist, een xenofoob, een fascist, een klimaatontkenner, een homofoob, een rechtsextremist of een islamofoob. 

De ‘afwijkende’ mening moet immers monddood worden gemaakt. Zo werkt de vrijheid van meningsuiting tegenwoordig in Nederland. En die aanpak werkt. Fatsoenlijke burgers, experts, wetenschappers en bestuurders worden al jaren op deze kwalijke manier weggezet, weggehoond en vernederd. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor hun carrières en levens. En niemand doet er wat aan, zo verziekt en geïndoctrineerd is deze maatschappij al. 

De media hoort overheidsbeleid te controleren, niet klakkeloos toe te juichen
Ook de controlerende functie van de media ten opzichte van het overheidsbeleid is behoorlijk uitgekleed en vereenzijdigd. Het is allemaal veel oppervlakkiger geworden. Rechts beleid en rechtse standpunten worden ook anders benaderd dan links. Waar bij rechts de messen vaak geslepen worden, daar wordt links met zijden handschoenen aangepakt en wordt het beleid soms zelfs klakkeloos overgenomen en verdedigd. De een-tweetjes tussen de linkse politiek/gedachtengoed (D’66, GroenLinks, PvdA) en bepaalde media (vooral op tv) liggen er zo dik bovenop dat het genant is. Dat dit vaak ook nog van belastinggeld gebeurt is op geen enkele manier uit te leggen, maar zegt alles over hoe de media is verworven met de (linkse) politiek.

Hoofdredacteuren geven het slechte voorbeeld
Of dat nu door Van Thillo en zijn DPG komt, weet ik niet. Ik weet wel dat het niet gezond is dat bijna alle Nederlandse kranten, bladen en sites één eigenaar hebben. Dat er een monopolie op nieuws is. Dat er een soort Gleichschaltung heeft plaatsgevonden. Dat je alleen bij de Telegraaf of op een blog als GeenStijl nog een ander geluid hoort. Dat journalisten bijna allemaal links zijn of linkse sympathieën hebben. Dat de hoofdredacteur van de NOS een divi-bokaal en -database heeft en dat de hoofdredacteur van het AD op camera doodleuk vertelt dat hij bepaalt wie er premier van Nederland wordt, en Telegraaf-lezers wegzet als rancuneus-Nederland. Dat de hoofdredacteur van de Volkskrant zegt dat hij mensen gaat aannemen op ras/huidskleur/geslacht (de zogenaamde positieve discriminatie) en op de radio duidelijk maakt dat hij de noodzaak niet ziet om ‘afwijkende’ meningen (zelfs gestaafd op onderzoeken en feiten) te brengen. Hij vindt het beter om zaken klakkeloos aan te nemen en om één lijn te trekken. De zelfingenomenheid van deze drie hoofdredacteuren in deze is schrikbarend en stuitend. 

De media moeten juist waken over onze vrijheden
De rol die de media zichzelf nu hebben toebedeeld, hoort niet thuis in een open democratie en in een samenleving waar vrijheid van meningsuiting een groot goed is. De media, juist de media, zou moeten waken over onze vrijheden. In plaats daarvan heeft de media kant gekozen, is politiek geworden en neigt daarin zelfs al naar activisme. De eenzijdige berichtgeving is uitsluitend bedoeld om burgers te heropvoeden, te conditioneren en te indoctrineren. Het framen om ze monddood en bang te maken. De media weten het immers allemaal beter en fungeren als een soort gedachtenpolitie: wij bepalen hoe jij moet denken en handelen en waag het niet hiervan af te wijken anders zetten we je weg. 

Het is een rol die past bij de staatsmedia in een marxistische dictatuur zoals de DDR.  Maar vloekt met alles waar Nederland voor staat.Het is zo ontzettend dom, dat het gevaarlijk is. Veel burgers hebben dit donders goed in de gaten. Zijn niet gek. Gaan hierdoor de media en de overheid wantrouwen. Bovendien zet het aan tot het vergroten van tegenstellingen en het tegen elkaar opzetten van groepen. Nederland raakt er langzaam door verscheurd en is aan het afglijden naar de verkeerde kant van de geschiedenis. Die geschiedenis heeft al meerdere malen uitgewezen dat hier niets goeds van komt. 

Bron: DaarDan.nl

Reaguursels

Inloggen

Toch staat er dit weekend wel een boeiend artikel over islam en racisme in DPG krant Trouw, helaas mag ik als zwitsal geen linkje plaatsen.

laatjenietkisten | 21-06-20 | 18:28

ja, kom maar eens met iets nieuws. Dit is al jaren aan de gang. Overheids manipulatie, geld en prestige regeren.

Rest In Privacy | 21-06-20 | 17:33

De belangrijkste conclusie ontbreekt, namelijk dat de media, net zoals de Belastingdienst en bepaalde onderdelen van de politie, zich structureel aan racisme en etnisch profileren schuldig maken.

Ook veel mediabedrijven blijken organisaties te zijn die huidskleur, etniciteit en religie een grote rol laten spelen bij de uitvoering van hun taak; het brengen van nieuws. Onder meer wordt geweld door of tegen groepen op basis van bovengenoemde criteria verzwegen of opgeblazen. Is dat conform de wet? Artikel 1 heeft het toch duidelijk over dat er onder gelijke omstandigheden sprake moet zijn van een gelijke behandeling.

Omdat de pers een instituut is en van groot belang is voor het functioneren van een vrije maatschappij, is hier sprake van institutioneel racisme van een extreem schadelijke soort.

Ik begrijp niet waarom hiertegen niet wordt opgetreden. Ik wil weleens weten of het mediaracisme gedekt wordt door de persvrijheid.

Varende_Reaguurder | 21-06-20 | 17:11

Als je niet links bent kun je je mening beter voor je houden.

Montesquieue | 21-06-20 | 16:14

Wat ik kan vertellen over de "linkse kerk" is ,als je niet hun opvattingen deelt , er alles aan doen om je monddood te maken. De middelen die ze daar voor gebruiken zijn pesterijen,belachelijk maken, uitsluiting,intimidatie,bedreiging,geweld en zelfs moord.En dat alles wordt met militaire precisie uitgevoerd. De vakbonden worden als politiek instrument gebruikt om hun zin er door de drukken. En dat alles al decennia lang.
Voorbeelden te over. En dat is niet alleen in Nederland zo, maar overal waar ze het beetje voor zeggen hebben.

ben01 | 21-06-20 | 13:37

Geweldig artikel, precies hoe ik er over denk. Niet jong meer maar nog wel klaarwakker.

Roetveegje | 21-06-20 | 13:08

Dit is dus een rancuneus stuk begrijp ik.
Van een extreem-rechtse schrijver.

Wist je dat de overheid subsidie verstrekt voor een divers medialandschap ?

Nichtsneues | 21-06-20 | 12:55 | 3

Oh ja, joh? En krijg je er een divibokaal bij?

Deflatiemonster | 21-06-20 | 13:10

Divers betekent niet wat het zou moeten betekenen. Ik zit nog steeds te wachten op een volbloed verschillig Chinees als presentator in een Vara-programma.

Tapioca pudding | 21-06-20 | 14:24

@Deflatiemonster | 21-06-20 | 13:10: Ja, ze noemen dat "De Tegel". En je krijgt geld voor het (bijvoorbeeld) in beeld brengen van minderheden.

Rest In Privacy | 21-06-20 | 17:34

Mooi artikel behalve dan het ietwat onnozele geloof dat er aan ten grondslag ligt, dat er een media ooit was die als objectieve wetenschappers de waarheid voor je uitplozen. Wel nee joh! Hoe jong ben je wel niet? Of in de ban van nostalgie? Er was net zo goed verzuiling maar nog meer een iets meer gedeelde ideologie, een geloof in Nederlandse of westerse, "moderne" identiteit. Het is dat geloof dat langzaam gefragmenteerd is met de pers die nu vaak een show opvoert alsof er nog een universeel idee regeert, dat een kader voor de grote meerderheid neerlegt. Dat is zo... passé!

De media als vijand van het volk, inderdaad, omdat de wereld niet meer verklaard wordt door journalisten maar eerder verduisterd en verdeeld. Ongeacht of het links of rechts is. We gaan naar het post-media tijdperk.

GeenAccount | 21-06-20 | 12:18

Het gaat in alinea 1 al mis: “vertoont daarin zelfs activistische trekjes”. Het media kartel is gewoon al heel lang een geoliede propaganda machine. Het wordt tijd dat de laatste onafhankelijke media zoals GS eens de juiste aanduiding en terminologien gaan gebruiken.

M3nn0123 | 21-06-20 | 12:07

DPG Media, mooi voorbeeld van links lullen maar rechts vullen.

Shadowzz | 21-06-20 | 11:53

Goed stuk!

EenGoedBegin | 21-06-20 | 10:58

Ik had kort een abonnement op Linda Magazine, dat ook onder DPG valt. Dat blad is onwijs links gekleurd geworden, ik schrok er van. In ieder nummer wel een item waarin duidelijk de linkse politieke voorkeur naar voren kwam. Wel zodanig subtiel dat de meeste lezers het waarschijnlijk niet opvalt. Bijvoorbeeld net even een snauw naar Baudet in een interview. Of een item waarin asielzoekers als de ideale burger worden neergezet. En zo was het elk nummer weer raak.

Hoe dan ook, abonnement meteen opgezegd. Walgelijk vond ik het.

Dakpan | 21-06-20 | 10:50

Het is misgegaan toen journalisten van verslaggever tot nieuwsmaker zijn verworden.

De_dorpsgek | 21-06-20 | 10:47

Vandaar dat ik mij een roze kroontje heb aangeschaft.

Pje911 | 21-06-20 | 10:45 | 1

Idem

chemtrails | 21-06-20 | 15:51

Ben ik de enige die het stuk van Daardan niet erg goed geschreven vind? Het is langdradig en verzandt hier en daar in cliche beelden en algemeenheden, eigen observaties worden afgewisseld met vage beschrijvingen van horen zeggen enz. Verder redelijk wat stijl- en spelfouten die opvallen en bij iemand met een dergelijk beroep en verbazing dan wel irritatie wekken. Laat onverlet dat ik niet twijfel aan de juistheid van de onderliggende boodschap, alleen legt het stuk hiermee het niveau en de gemakzucht van de huidige journalistiek (van welke signatuur ook) op een pijnlijke manier bloot. Journalistiek als roeping en ambacht lijkt te zijn overleden. Wat overblijft, is opportunisme, conformisme, lege scoringsdrang en ijdelheid - geen beroepsgroep om trots op te zijn. Deze generatie journalisten gaat onze maatschappij niet naar een hoger (bewustwordings)niveau tillen helaas. De bal ligt nu bij het instituut onderwijs,

2tribes | 21-06-20 | 10:44 | 3

Nee. Ik vond het een open deuren parade en werd nergens verrast, eerder verveeld.

Joffri | 21-06-20 | 11:10

Het kan veel korter en moet meer onderbouwd worden. Nu wordt het afgeserveerd als klaagzang.

Nichtsneues | 21-06-20 | 12:57

Mee eens. Ik stopte ergens halverwege met lezen. Dit stuk heeft tientallen schrijffouten en geen emotie. En dit na 15 jaar ervaring?

Rest In Privacy | 21-06-20 | 18:45

Raar om de vergelijking met de DDR te maken als de conclusie is dat juist het kapitalisme de vrije pers om zeep heeft geholpen.

* Il Principe * | 21-06-20 | 10:43

Het enige dat werkt is betalen voor goede journalistiek met een ander geluid. En het hoeft niet onpartijdig te zijn, want dat is de gratis rommel ook niet.

Rest In Privacy | 21-06-20 | 10:29

Als de gemiddelde Nederlander zich niet in de mening van de pers herkent weet je dat het foute boel is.
Ik hoor heel andere meningen om mij heen dan wat ik hoor via TV.

De_Bruyne_Ster | 21-06-20 | 09:54

Wat ik niet begrijp is dat de kartelwaakhond niet ingrijpt om deze machtsconcentratie in de media aan te pakken. Opknippen die publicaties van van Thilo in Nederland. De 'journalisten' van de msm gedragen zich steeds meer als een volksleraar, alleen wel als een slecht geïnformeerde dommige leraar.

therealbraindump | 21-06-20 | 09:47

Best moeilijk. Wat mij betreft bepaalt wie betaalt. DPG, of, ook actueel, Twitter, mag bepalen wat geplaatst wordt.

Het jammere is dat ook NOS, NPO en gemeentekrantjes hun objectiviteit zijn verloren. Nog meer jammer is dat als er zoveel zelfverklaarde objectieve journalisten zijn, zij niet de handen ineen slaan en 'iets' beginnen. Een beetje zoals GS wel heeft gedaan (wv hulde)

JoudN | 21-06-20 | 09:37

Dit epistel is tevens een goed argument waarom je niet een kartel tegen het kartel zou moeten willen. Dan moet je je noodzakelijkerwijs ingraven in je eigen verhaal, met eigen waarheden en dogma's.

Rest In Privacy | 21-06-20 | 09:34

Dit fenomeen is, zoals anderen hieronder opmerken, al oud. Chomsky schreef daar bijv. decennia geleden al over, o.a. in de context van de Vietnam-oorlog. Mooi dat nu via social media vrije denkers eenvoudig toegankelijk zijn (Peterson, Lindsay, Rogan, e.v.a.), dat is het grote verschil. Je hoeft niet meer achter een stencilmachine te staan om je krantje te kopieren. De traditionele media zijn overbodig, gewoon negeren. (btw Mag dat laatste woord nog wel anno 2020?)

tectonicos | 21-06-20 | 09:23

Heb mijn abonnement op de krant ten tijde van de 'migratiecrisis' in 2015 opgezegd. Kon niet meer tegen de eenzijdige berichtgeving; elke dag minimaal een zielig verhaal en nul komma nul kritische noten over wat dit voor Europa en Nederland betekent en waarom ze niet naar hun broederstaten kunnen. Inmiddels trek ik ook de journaals en talkshows niet meer. Wel jammer want er is zeker behoefte aan goede, onafhankelijke en kritische journalistiek.

BraboManneke | 21-06-20 | 09:12

DPG Media is dus het grootste discriminatie probleem.
m.a.w. onze democratie is in groot gevaar.

NjetNiet | 21-06-20 | 09:08

Allemaal bekend en is al jaren zo. Reden waarom ik lang geleden al mijn abonnementen op die zichzelf noemende kwaliteitskranten "kuch" heb opgezegd. Dat doen steeds meer mensen, want de oplages kelderen al jaren. Ik denk dat de dode-bomen-media zo ongeveer aan het einde van haar levenscyclus begint te komen. Los van het feit, dat een krant maken een geweldig arbeidsintensief proces is. En steeds minder abonnees/adverteerders moeten daar steeds hogere kosten voor betalen. De druk- en logistieke kosten hangen nu al als een molensteen om de winstgevendheid. De auto's moeten dagelijks rijden met minder kranten, de krantenbezorger heeft hoe langer hoe minder abonnees in dezelfde straat, moet steeds verder fietsen voor minder geld. Dat houdt dus een keer vanzelf op. R.I.P. dagbladen.

PieterPassant | 21-06-20 | 08:56 | 1

Ik vind de stand van zaken bij kranten nog meevallen als je het vergelijkt met wat de NPO op buis durft te brengen. Het programma M spant daarbij de kroon en wens daar geen seconde meer van te zien. Ik word er namelijk letterlijk onpasselijk van. Die Op 1 praatshowtjes zijn ook journalistieke wanproducten waaraan wij allemaal aan moeten bijdragen.
Ik heb zelf ook bij de visuele media gewerkt en kan de hele geschetste toestand alleen maar onderschrijven. In Nederland verdwijnen vrijheden, ook in de mediawereld.

donkeyman | 21-06-20 | 09:18

Kranten, wie leest dat nog tegenwoordig. Dit zijn wel de laatste stuiptrekkingen van een stervende branche, of niet.

Waskraan | 21-06-20 | 08:50 | 1

Het zijn niet alleen de kranten, maar ook de tijdschriften, de tv, radio, NPO, YouTube, Google, Twitter, Netflix en meer.
Je ontkomt gewoonweg niet aan de linkse deugdoctrine, hoe goed je je best ook doet.

Alco-de-Holist | 21-06-20 | 10:27

Einde van de media, kijk gewoon op twitter.

Zuster01 | 21-06-20 | 08:35

Als ik dit zo lees is het RTL4 journaal ook al tijdenlang eigendom van de DPG.

Der Schnitzeljäger | 21-06-20 | 07:11 | 1

U leest niet echt goed. Maar de wind komt inderdaad vaak uit dezelfde hoek.

GWBA | 21-06-20 | 08:43

En het erge is nog dat het kleinste stukje kritiek door de deugmedia gelijk wordt doodgeslagen met: “oh, de media hebben het weer gedaan”. En zo wordt de mening van de massa gemanipuleerd, zonder dat er iets aan gedaan kan worden.

Ton-de-Lange | 21-06-20 | 07:08

De oplossing is simpel: geen millimeter toegeven aan de grillen van de gedachten politie. Tevens moet men niet bij hun in het gevlei willen komen. Het zijn geen respectvolle en gelijkwaardige discussie partners meer, immers ze willen uw kop op een bord zodra u eerlijk bent. Gewoon afstand nemen, stof van je afschudden en eigen koers varen.

Sw.Dwaallicht | 21-06-20 | 02:05

Weet je wie van de landelijke media 't nieuws nog het meest objectief brengen?
Het FD, het Financieele Dagblad.

En het RD. Het Reformatorisch Dagblad!!!
Ja het RD. Neem er maar eens een kijkje. Alleen momenteel, op zondag, gesloten.
(als atheïst mag ik dit gelukkig ook op zondag typen)

Aanvuller | 21-06-20 | 02:00 | 2

Je hebt deels gelijk. Check eens wat daar geschreven wordt over klimaat en Trump.

BaasBombarde | 21-06-20 | 02:40

CORRECTIE ERRATUM
Schrik met rot, dat moet natuurlijk het ND zijn!
Het Nederlands Dagblad.
Weliswaar ook op christelijk grondslag gebaseerd, maar toch echt een andere krant
(mea culpa, voortaan niet meer zo laat typen...)

Aanvuller | 21-06-20 | 02:41

Het socialistische principe "de vaak herhaalde leugen wordt een waarheid" klopt.
Dat gaat vaak In de VS worden mensen inmiddels al ontslagen als ze twijfelen aan het nut van rassenrellen, het linkse dogma van erfzondes of het recht om "zonen van slavenhandelaren" (=alle blanken) te vermoorden.
www.youtube.com/watch?v=22j_OhbnW20

De leugens moeten worden weerlegd, of het wordt alleen maar erger.

Dandruff | 21-06-20 | 01:26 | 3

@Dandruff | 21-06-20 | 01:26 |
Ik zit nu met de States aan de Skype en heb het net over. Dit zou ons echt heel erg zorgen moeten baren. Want rekent u maar dat die waanzin hierheen komt, alle voortekenen zijn er. Het is de totale gekte voorbij. Dit zal ongebreideld om zich heen grijpen indien hier niet heel snel paal&perk aan gesteld wordt. Het is het aloude communistisch model van uitsluiten, besmeuren en sociaal/ economisch kapot maken om mensen in het gelid te krijgen. Een beproefd model dat in de Sovjet Unie etc. gebruikt werd. Ook in het China van nu is dat schering en inslag evenals Noord-Korea. Als er iets is dat we nìet als voorbeeld zouden moeten nemen, dan is het wel hoe die staten functioneren.

Sjefke7807 | 21-06-20 | 01:56

@Sjefke7807 | 21-06-20 | 01:56:

Daarom; de leugens steeds weer blijven weerleggen.
Wat er nu gaande is, is echt héél fout. Ontslagen omdat je vrouw (!!!) iets getwitterd (!!!) heeft dat feitelijk nog klopt ook (!!!). Een oproep tot het gebruik van vuurwapens (!!!) tijdens raciaal geweld (!!!) op een school (!!!); en dat dan wel mag; maar twijfelen aan blanke erfzondes niet.

Het enige voordeel van deze totale gekte is dat die niet meer verdedigbaar is. De msm houden ons dom, maar de bewijzen liggen op straat. Ik blijf ze oprapen en her en der spammen.

Dandruff | 21-06-20 | 02:45

@Dandruff | 21-06-20 | 02:45|
"Het enige voordeel van deze totale gekte is dat die niet meer verdedigbaar is. De msm houden ons dom, maar de bewijzen liggen op straat. Ik blijf ze oprapen en her en der spammen."

Idem hier, mijn beste. Met de moed der wanhoop probeer ik mensen bij te brengen waar we aan de vooravond van staan wanneer er nu niet een drastische koerswijziging komt. Evenals ze wat relevante geschiedenis bij te brengen want de kennis van zulks is werkelijk om te huilen zo slecht.

Sjefke7807 | 21-06-20 | 03:05

Goede column, niks aan toe te voegen.
De meeste mensen buiten de msm-bubbel zien dit ook wel, maar het is mooi om eens te zien hoe het van binnen uit werkt.

Dandruff | 21-06-20 | 01:02

WOW.
Dit is het GS topic van het jaar, maar eigenlijk dus van Daardan.nl.
Een ontluisterende inkijk in wat we eigenlijk allemaal wel weten,
over hoe de NL mainstream journalistiek feitelijk werkt.
.
Ik hoop dat de zogenaamde, het is bijna ridicuul om nu te zeggen, *kwaliteitskranten* van NL, nu eens diepgravend naar de redactionele panelen gaan kijken. En dan zien dat daar een on-democratische niet-zuiver journalistieke en (jawel) links-fascistische cultuur aan de macht is.
.
Dit is niet jullie missie / werk / baan.
Dit kan en moet beter!
.
Als hulp nu aan journalisten:
Denk aan de gelijkheidswensen van BLM vandaag. En denk daarna aan jouw eigen dagelijkse journalistieke keuzes. Ben je daar in eerlijk en integer? Ook naar degenen waarmee je het niet eens bent...?

hotmint | 21-06-20 | 01:02

het grootste probleem van journalisten is dat ze niet kunnen rekenen, soms niet kunnen tellen, op lagereschoolniveau.
het tweede grootste probleem is dat ze de allerelementairste begrippen van de wetenschap niet kennen.
het derde grootste probleem is dat ze de kennis niet hebben om de nieuwswaarde in te schatten van situaties die niet aan één plek en één tijdstip gebonden zijn.
en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Zyprexa20mg | 21-06-20 | 00:30 | 2

Ze zijn taalvaardig en de kans is groot dat het alpha´s zijn. Die zijn niet zo goed in wetenschap, abstracties en complexe zaken. Voor de meeste alpha´s is bovendien sociale acceptatie het belangrijkste en vanwege hun drang naar conformisme komen ze niet met een zelfstandige analyse, gesteld dat ze het een keer zou lukken.

Joris Beltsin | 21-06-20 | 00:45

Je hoeft geen rekenwonder te zijn om het verschil te zien tussen;
- "4 witte agenten";
- "2 blanke agenten, plus 1 Chinese plus 1 Afrikaanse agent".
Dat verschil niet zien is puur kwade opzet.
Net als het 3 keer in 1 week herhalen van een reeds weerlegde en zelfs gerectificeerde leugen over "Marokkanenverdelgers".

Dandruff | 21-06-20 | 01:12

De journalistiek in NL is een belangrijke pijler voor onze democratie. Maar helaas is het een middeleeuwse houten pijler die zich in Amsterdam bevindt. Tijd voor vernieuwing, tijd voor een pijler met een ruggengraat, tijd voor een pijler van beton met stalen ballen.

Rdock | 21-06-20 | 00:29

Goed stuk, op 1 correctie na dan, zou er van maken:
"Maar weinig burgers hebben dit donders goed in de gaten. Zijn niet gek. Gaan hierdoor de media en de overheid wantrouwen. Maar dit is nog maar een kleine minderheid, over algemeen relatief op leeftijd.. Anderen, met name jongere nieuwconsumeerders, zijn opportunistisch en kiezen bewust voor het linkse spectrum voor eigen gewin. Want anders schaadt het hun carrière".

Jan, Leiden | 21-06-20 | 00:13 | 2

Ik heb hier en daar wat enquêtes ingevuld. Maar ik durf niet meer met mijn eigen naam te ondertekenen.

Rest In Privacy | 21-06-20 | 01:37

Ik vrees dat U gelijk heeft.

EenGoedBegin | 21-06-20 | 10:57

Het meeste dat in bovenstaand artikel wordt beschreven, kan ik beamen. Ik heb 35 jaar als redacteur gewerkt op de redactie van een landelijke DPG-krant. Ik ga niet zeggen welke, omdat ik bij die krant altijd goed ben behandeld, en door hoofdredactie en collega's fantastisch ben gesteund en opgevangen in tijden dat ik, eerst wegens overspannenheid en weer later wegens een infarct, langdurig verstek moest laten gaan. Er werd mij ter redactie ruimhartig ander (en zeker niet minder) werk aangeboden waarin ik ook kwaliteiten had getoond, nadat duidelijk was dat ik na mijn infarct mijn oude werk niet langer zonder gezondheidsrisico's zou kunnen doen. Ik ben daar - 10 jaar na mijn vrijwillige uittreding - nog steeds dankbaar voor.

Echter: dit speelde allemaal meer dan 20 jaar geleden, toen Van Thillo er nog niet de baas was. De laatste paar jaar dat ik bij de krant werkte, zo'n 12 jaar geleden, was de boel al door DPG overgenomen. En dat was te merken. Niet in de laatste plaats door uitermate emotionele redactievergaderingen waar de eerste gedwongen ontslagen werden aangekondigd.

Ineens verschenen er jonge managers-types op de redactie gewapend met klemborden, die over je schouders mee-keken naar wát je deed, hóe je het deed, en vooral hoe láng je erover deed. Een bijzonder nare en vernederende ervaring. Vervolgens kwamen er 'functionerings-gesprekken'. Die de krant tot dan toe altijd buiten de deur had weten te houden. En tijdens die gesprekken kreeg je dan van een inmiddels nieuwe (en omstreden) chef te horen dat je het zelfde werk in aanzienlijk minder tijd zou kunnen en moeten doen. Ineens werd je, als ervaren oudere rot in 't vak, voortdurend op je vingers gekeken, werd er ineens gelet op hoeveel er uit je vingers kwam en hoeveel tijd je daaraan besteedde. Sterker: je moest schriftelijk van uur tot uur noteren wat je precies aan kopij had geproduceerd en hoeveel tijd je aan elk klusje besteed had.
En dat, terwijl ik jarenlang zonder morren en vaak zelfs met plezier, werkdagen (en -nachten) van 12, 13 uur maakte. En niet eens omdat ik daartoe gedwongen werd.

Ineens was je een soort veredelde vakkenvuller geworden in plaats van een kranten-man.
Ineens moest er 'productie' gedraaid worden; kwantiteit, en niet per se kwaliteit.
Er werden figuren op sleutelposten benoemd die niet bepaald bekend stonden om hun sociale vaardigheden, maar vooral om hun vermogen tot kille berekening. Er werd gemopperd en gemord. De sfeer verkilde. En, niet onbelangrijk, de krant muteerde van een serieus en gerespecteerd ochtendblad in een soort clubblad voor linksdraaiende, groene duurzaamheids-vrouwtjes met een hang naar 'spiritualiteit', klimaat-bezetenen en milieu-activisten.

Ik weet nog hoe zeer ik me, in het laatste jaar dat ik er werkte, ineens 'out of place' voelde toen ik in het rook-hok terloops een opmerking maakte over hoe zeer ik me ergerde aan het moralisme van de milieu-beweging; je wil niet weten hoe ik ineens door de daar aanwezige (toevallig allemaal vrouwelijke) redacteuren minachtend werd weggekeken.

Nog geen half jaar later aanvaardde ik dankbaar een vervroegde vertrek-regeling.

Samen met 22 andere oudere redacteuren, waarvan een meerderheid het inmiddels ook al helemaal had gehad met Van Thillo's 'New Order' van vervlakking, verlinksing en commercialisering.

Peter Emile | 21-06-20 | 00:03 | 4

Aha Peter, nu pas valt bij mij het kwartje.
Jou schrijfkwaliteiten waren mij al in positieve zin opgevallen, nu weet ik waarom. Gelukkig komt jouw gedachtegoed in grote lijnen met de mijne overeen en verwoord je “ongevraagd” mijn mening. Dank daarvoor.

Alco-de-Holist | 21-06-20 | 10:47

Mooie aanvulling. Ik verbaas mij vaak hoe er neergekeken wordt op “reaguurders” terwijl zij vaak zeer ontwikkeld, belezen en ‘gewoon’ rechts zijn. Maar ondertussen worden ze/we weggezet als een stelletje extreem rechtse witte mannen. Ik ben bang dat dit niet snel meer goed komt. Met open vizier van mening verschillen is in deze tijd niet meer mogelijk. Je wordt afgefakkeld om je standpunten en weggezet als nazi. Kritisch zijn wordt geframed als complotdenken. En niet alleen op redacties van kranten. Ook op feesten en partijen kan je maar beter je mening voor je houden, wil je de sfeer nog een beetje goed houden. Dat is de huidige zeitgeist. Zelfstandig nadenken en respectvol discussiëren is afgeschaft.

medusa324 | 21-06-20 | 12:28

Het valt me daarbij nog op dat de opinie artikelen uit de kranten ook allemaal dezelfde kant op gaan. Waar er vroeger nog op gereageerd kon worden zijn het nu visies van voornamelijk linkse mensen waar niks tegenin te brengen valt omdat de mogelijkheid tot reageren is uitgeschakeld. Er is geen wederhoor meer, alleen meningen van mensen die de politieke koers in een stroomversnelling kunnen brengen.

brie-de-penis | 21-06-20 | 14:18
▼ 1 antwoord verborgen

De teneur zal wel kloppen maar gaat niet altijd op. Ook hier verschijnen regelmatig artikelen uit Volkskrant of NRC met afwijkende meningen die je niet had verwacht. Deze week nog Angela de Jong in het AD. Maar ook Nieuwsuur levert af en toe gedegen werk af (fraude UWV) en als je door Mariëlle Tweebeeke (een van de beste journalisten op dit moment) wordt geïnterviewd lig je ook niet in een gespreid links bedje.
De pijn ligt vooral bij migratie/integratie/racisme milieu en klimaat. Als het RIVM komt met onderzoeken mbt stikstof of klimaat is het not done om daar vragen over te stellen want wetenschap dus waar. Maar nu lopen de media met de linkse partijen te klagen dat luchtvaart weer door kan terwijl dat zelfde RIVM daar positief over adviseert. Dit past echter niet in de linkse agenda en dan mag je ineens wel vragen over hun deskundigheid worden gesteld. Dat is maar een voorbeeld

JanP999 | 20-06-20 | 23:59 | 2

"Ook hier verschijnen regelmatig artikelen uit Volkskrant of NRC met afwijkende meningen die je niet had verwacht"
Dat zijn helaas de uitzonderingen, die de regel bevestigen.

Waarom zijn we telkens weer flabbergasted, wanneer dergelijke artikelen opduiken? Precies, omdat het de uitzonderingen zijn, die ons doen verbazen!

Aanvuller | 21-06-20 | 01:36

"De pijn ligt vooral bij migratie/integratie/racisme milieu en klimaat." Vind je het niet genoeg?

Zijl5824 | 21-06-20 | 13:32

Jaja. De afwijkende mening mag weer eens niet, is de strekking van het verhaal. Het bekende gejammer uit de bekende hoek. Wat een onzin. Je mag alles schrijven, alles beweren, alles zeggen. Wees alleen niet verbaasd als je mening of bewering kritisch wordt benaderd, bevraagd, onderzocht. Je kunt immers alles wel zeggen, naar misschien is het gewoon onzin of flauwekul of verzinsels. Iedereen kletst maar wat en wil erom geprezen eisen ook nog. Rechtse journalisten klagen het meeste maar komen zelf zelden met goed onderbouwde stukken of goed onderzoek. En dan nog, van een beetje kritiek is nog niemand doodgegaan.

Beste_Landgenoten | 20-06-20 | 23:50 | 6

U haalt hier de stroman neer die u zelf heeft opgezet. Probeer eens op de inhoud van het artikel zelf te reageren.

Joris Beltsin | 21-06-20 | 00:30

@beste_leugenaar,

Ondertussen weerleg je 0 van de genoemde punten.
En dat is geen extreme onbelezenheid; daarvoor reaguur je hier te vaak.
Jij weet dus bijvoorbeeld dat;
- msm het al weken over "4 witte agenten" hebben (waren er maar 2);
- betrouwbare statistieken alle leugens van Only Black Lies Matter weerleggen;
- toch blijven msm alle blm-leugens 24/7 herhalen;
- etc.

Je weet dit allemaal gewoon.

Dandruff | 21-06-20 | 00:45

@Peter Emile | 21-06-20 | 00:25: Van scherpe kritiek zijn meerdere mensen overleden: Van Gogh, Fortuyn.

pendajo | 21-06-20 | 01:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Arijane | 20-06-20 | 23:38
Dit kabinet voert Groenlinks- en D’66 beleid uit, terwijl Groenlinks niet eens deel uitmaakt van de regering. De groene vinger in de pap echter is enorm groot, veel groter dan het zetelaantal doet vermoeden. Dat komt omdat Groenlinks en D’66 belangrijke instituten in hun greep hebben: de universiteiten en de media. Om hun politieke invloed te gelde te maken, moest er wel eerst een ingrijpende maatregel getroffen worden: de invloed van de ruime meerderheid die niet zo denkt als Groenlinks en D’66 moest ‘kaltgestelt’ worden. Dat deed kameraad Ollongren, ze schafte het referendum af, het laatste middel voor de meerderheid om tegengas te kunnen geven aan de ‘vergroenlinksing en verD66ing’ van Nederland. Een keer per vier jaar mogen de kiesgerechtigden hun stem laten horen maar in vier jaar tijd wordt een enorme hoeveelheid onwenselijke maatregelen getroffen, waar de Nederlanders tussentijds niets tegen kunnen ondernemen. Het wordt ze als een grote lepel levertraan door de strot gegoten en ze moeten het maar slikken. Uit enquêtes blijkt dat er veel weerstand bestaat bij het behoudende deel der Nederlanders tegen al die plotsklaps genomen maatregelen. Ik noem CO2-reductie, Stikstof-beleid / veestapelreductie / bouwbeperkingen / snelheidsvermindering, PFAS-maatregelen, windmolenparken, zonnepaneelweilanden, Schiphol aan banden leggen, Zwarte Piet/BLM/Discriminatiediscussies etc. Wanneer is er een mandaat gevraagd aan de kiezers over deze ingrijpende maatregelen? Opmerkelijk is dat de VVD met een heel ander verkiezingsprogramma de verkiezingen inging dan wat er nu door hen wordt uitgevoerd en dat is tevens de laatste keer geweest dat de kiezer er iets tegen had kunnen doen. Maar toen is er zand in onze ogen gestrooid en vreselijk gelogen door Rutte die inmiddels een draai van 180 graden heeft gemaakt ten opzichte van zijn vroegere beloftes! De linkse media steunen Groenlinks en D’66 in deze machtsgreep die Cubaanse trekjes vertoont: tegenstanders worden niet in beeld gebracht en tegengeluiden worden geboycot. Verder worden de kiezers gehersenspoeld met een lawine aan ‘pro-groenlinksige en D66 berichtgeving’ op elke zender en in elke krant. Als er geen discussie mogelijk is, is er sprake van dictatuur, PUNT! Argumenten doen er kennelijk niet meer toe en er wordt een smerig spelletje om de macht gespeeld. Ook de social media zijn ‘groen-links-liberaal’ en ze filteren alle tegengeluiden weg. Als het al een keer lukt om een tegengeluid wel ten gehore te brengen, wordt er meteen het etiket ‘Fakenews’ of ‘Hatespeech’ opgeplakt, waardoor elke vérdere discussie wordt afgebroken. D66 stond voor Democraten 1966, om vanaf het jaar 1966 democratische vernieuwing af te dwingen. Inmiddels schaft de partij de democratie zelf af. We kunnen nu al concluderen dat de partij haar naam beter kan veranderen in Dictatuur 2020 en dat terwijl we slechts de ‘amuse’ geproefd hebben van het zeven-gangen-menu dat ze ons wil voorschotelen. Journalisten en de kranten waarvoor ze werken, opiniemakers, presentatoren, universiteitsbesturen, rechters en vooral burgemeesters, hebben een linkse signatuur terwijl een ruime meerderheid in de Tweede Kamer niet links is. De positie van de VVD en Rutte in het bijzonder is zeer opmerkelijk. Rutte heeft zich door FvD en de PVV uit te sluiten, volledig afhankelijk gemaakt van GL en D66. Met Klaver heeft hij zelfs geprobeerd een kabinet te vormen terwijl Klaver tot een partij behoort die het communisme heeft omarmd en nooit afstand heeft genomen van de misdaden en gruwelen van de concentratiekampen. Als Rutte zich anders zou hebben opgesteld of nu afstand zou nemen van de linkse dwingelandij, zou een gevoel van vrijheid terugkeren terwijl Nederland nu zucht onder de verstikkende druk van linkse dictatuur: of je bent links of je bent racist, milieuvervuiler, kapitalist, uitbuiter, slavendrijver, etc. Rutte heeft opnieuw gebogen voor de linkse druk: hij is anders gaan denken over Zwarte Piet en gaat Zuid Europese belastingontduikers steunen met zuurverdiend en in eigen land broodnodig Nederlands belastinggeld. Dubbel verraad dus: verraad naar de VVD kiezers die feitelijk rechts zijn en verraad aan alle Nederlanders die een premier hebben die Europees belang boven Nederlands belang stelt. Macron en de maffia lachen zich helemaal kapot: “We hebben die plucheplakker volledig in onze macht want hij heeft zich uitgeleverd aan linkse deugmensen en Eurofielen.” De situatie in Nederland lijkt enigszins op die in Vlaanderen: daar wordt door de traditionele partijen met veel geweld geprobeerd een kabinet te vormen zonder de pro-Vlaamse partijen NVA en VB, die inmiddels op een meerderheid kunnen rekenen in hun gebiedsdeel. De onvrede neemt toe en straks valt België uit elkaar. Het resultaat van dictatuur, wegkijken en de arrogantie van de macht. Rutte wacht hetzelfde: als Nederland tientallen miljarden naar Europa brengt gevolgd door nog eens tientallen miljarden vanwege Timmermans, nemen de armoede en de werkloosheid door het foute coronabeleid zó toe dat een volksopstand waarschijnlijk wordt. Elk materiaal heeft een breekpunt, daarin verschillen materialen niet van volkeren als die ook te zeer onder druk worden gezet.
Hoe verander je deze situatie? Door anders te stemmen bij verkiezingen en niet meer in de leugens van Rutte trappen. De linkse minderheid loopt voortdurend te demonstreren en krijgt haar zin want alle media brengen het in beeld. De zwijgende meerderheid moet wakker worden en in opstand komen. Stap één is kiezen voor partijen die vóór Nederland en de Nederlanders zijn.

Angélica de Sancé | 20-06-20 | 23:47 | 4

Helemaal met u eens.
Maar volgens mij had u dezelfde tekst neergeschreven als het topic over Roes Drielvink had gegaan, want ik mis enige aansluiting met de redactionele aftrap.

Joris Beltsin | 21-06-20 | 00:35

Áls we straks nog mogen stemmen, want Ollengrim overweegt de corona te gebruiken als dekmantel om de verkiezingen uit te stellen. Ze vertrouwt het volk niet. Het volk zou weleens de verkeerde keus kunnen maken, terwijl de regering juist zo goed weet wat goed is voor het volk.

MAD1950 | 21-06-20 | 00:40

@Joris Beltsin | 21-06-20 | 00:35: Belangrijk vind ik vooral de achtergronden bij een fenomeen. Die spelen vaak op meerdere terreinen door. Wil je de macht behouden, moet je een mediadictatuur instellen, dat zie je ook in landen als China, Noord Korea, Cuba... Ollongren schafte het referendum af. Nota bene: de partij die is opgericht om referenda in te voeren en omdat ze succesvol waren (maar een andere mening weerspiegelden dan de overheid wilde) werd het weer afgeschaft. Machtshonger... Ook werd er een vraag gesteld hoe je e.e.a. kunt veranderen. Dat antwoord is in mijn reactie verwerkt. Ook leg ik parallellen naar Vlaanderen waar de machtige PS het land gijzelt. In Nederland zijn dat GL en D66 en dat kan alleen maar omdat Rutte meedoet aan het cordon sanitair. Nog een overeenkomst met Vlaanderen.

Angélica de Sancé | 21-06-20 | 00:44
▼ 1 antwoord verborgen

Zeer interessant stuk. Maar wat is de oplossing? Hoe krijgen we weer objectieve media in ons land?

Arijane | 20-06-20 | 23:38 | 3

Ga journalistiek studeren of schrijven voor een krant. Maar gek genoeg willen heel weinig mensen met een andere mening journalist worden, zo lijkt het

Beste_Landgenoten | 20-06-20 | 23:51

Revolutie door het volk en een reset van deze schijnvertoning in een echt democratie

Janneus | 20-06-20 | 23:52

@Beste_Landgenoten | 20-06-20 | 23:51:

Je moet toch eens oefenen op het lezen van columns en artikelen van meer dan 12 woorden. In het stuk staat heel duidelijk waarom rechtse mensen niet in de journalistiek kunnen blijven.

Dandruff | 21-06-20 | 00:49

Prima jeugd gehad in de 50-er jaren en met goede moed altijd hard gewerkt Fijne vakanties met de familie in heerlijke lange zomers aan de zeeuwse kust . En dan eindig je je leven in een marxistische terreurstaat met de invloeden van de Islam op de koop toe . Och , het maakt het levenseinde een stuk minder erg......

Koning BongoBongo | 20-06-20 | 23:36

Helaas is er weinig aandacht voor Julian Assange die zijn leven heeft verruild voor het laten zien van de harde journalistieke waarheid.

AstralVision | 20-06-20 | 23:35 | 1

Dezelfde figuren hier die het Daardan stuk afkraken, durven te beweren dat je hier alles mag zeggen, willen Assange schuldig verklaard zien. Snapt u het nog?

Deflatiemonster | 21-06-20 | 13:41

Waarom zijn die teksten in het Engels, terwijl dat alleen een officiële taal is in de kleine lidstaten Ierland en Malta, die bovendien allebei nog een tweede officiële taal hebben ook?

MAD1950 | 21-06-20 | 00:45

Je hoeft geen journalist te zijn om uitgekotst te worden op je werk als je zegt PVV of FVD te stemmen. Rijk, zorg, onderwijs, waterschappen, gemeenten is allemaal hetzelfde laken een pak.

_pacman_ | 20-06-20 | 23:20 | 9

@koter | 20-06-20 | 23:28:
Slaat echt als een tang op een varken dit geraaskal. Van het niveau als je tegen de nazi's bent moet je je bij de SS aanmelden en voor ze gaan vechten...

Antiquerulant | 20-06-20 | 23:50

@koter | 20-06-20 | 23:40: ik zou in retrospect je "strategie" nog maar eens goed onder de loep nemen en vooral ook bredere Europese politiek er bij betrekken.

MikeTheBull | 20-06-20 | 23:50

@koter | 20-06-20 | 23:28:
"Juist omdat veel rechtsgeoriënteerden naar de PVV en FvD gaan is de VVD genoodzaakt meer naar links te bewegen." Wat een vreemde redenering. Hoezo genoodzaakt ook? Alsof de VVD niet naar rechts zou kunnen bewegen omdat PVV en FvD bewezen hebben dat daar stemmen liggen. Of omdat de liberale principes (oh sorry) dan beter tot hun recht zouden komen dan met communisten en groene gekkies.

Joris Beltsin | 21-06-20 | 01:13
▼ 6 antwoorden verborgen

Proseccotuinders, de ons-kent-ons grachtengordel en de kleinburgerlijke vinexkneusjes eromheen willen uiteindelijk maar één ding: hun eigen conformerende hachje redden. Vandaar dat de redacties van de kranten die ze lezen verworden tot een dozijn ernstig knikkende Eichmannetjes rondom dezelfde tafel.

Beste GeenStijl, we houden van jullie omdat jullie géén Eichmannetjes zijn. Wees het in godsnaam oneens, bekvecht en sla met vuisten op tafel. En daarna samen zuipen. Dàt is de èchte eenheid in verscheidenheid.

DeterioraSequor | 20-06-20 | 23:19

En hoe nu verder?

ScumbaggusMaximus | 20-06-20 | 23:19

Wat deze anoniem beschrijft lijkt angstaanjagend veel op wat in onderstaande video beschreven wordt:

- www.youtube.com/watch?v=FH2WeWgcSMk

Indoctrinatie is het juiste woord. En het is levensgevaarlijk, want je eindigt met een DDR-achtige toestand zoals de schrijver al pakkend aangeeft. Willen we dat echt nog eens herhalen? Waren 120 miljoen slachtoffers van het Communisme vorige eeuw niet genoeg? Ik zit met open mond van verbijstering te kijken hoe men deze waanzin openlijk verwelkomt en omarmt. Waar dit eindigt? Want zo stevenen we loodrecht af op een burgeroorlog.

Sjefke7807 | 20-06-20 | 23:18

En de links draaiende deugkneus brigade staat met de vingers in de oren 'tralalala' te zingen en laten zich niet afleiden door feiten.

revolte | 20-06-20 | 23:10

Studenten journalistiek waren in mijn tijd vooral links . Zodra ze werk gekregen hadden werden ze links liberaal want iedereen heeft een hekel aan teveel belasting te betalen. De hele culturele bovenlaag is links-liberaal. Dat betekent dat je als pvv stemt, je persona non grata bent

Rest In Privacy | 20-06-20 | 23:09 | 1

Ja, dat is voor 90 procent waar.

Rest In Privacy | 21-06-20 | 02:54

"Groepsverkrachtingen van meisjes door moslims in Engeland, crimineel gedrag van Marokkaanse jongens,"

Viel me toch op. Waarom kies je ervoor de Pakistani hier moslims te noemen en "Marokkaanse jongens" niet? Waarom bijvoorbeeld niet "Groepsverkrachtingen van meisjes door Pakistaanse mannen in Engeland, crimineel gedrag van moslims,"? Of een zin waarin beide worden aangeduid met hun religieuze of etnische achtergrond?

Dit is dus exact dezelfde manipulatie waarvan je linkse journalisten/scribenten beschuldigd.

koter | 20-06-20 | 22:59 | 3

Met een klein verschil misschien? Linkse scribenten vertegenwoordigen zo'n.... pak 'm beet 90 procent van al het journaille inclusief de staatstelevisie . Onbelangrijk zeker ? Je probeert je eigen brein te manipuleren mafklapper.

Koning BongoBongo | 20-06-20 | 23:11

Is makkelijker te behappen voor mensen, en voornamelijk voor de PVV en FVD sympathisanten. Binnen de Marokkaanse gemeenschap of islamitische gemeenschap heb je een enorme verschillen wat betreft denkbeelden. Eigenlijk net zoals bij westerlingen. De ene westerling stemt D66 en de andere weer PVV. Ondanks de verschillende denkbeelden behoren ze wel tot dezelfde groep. Laten we het voor de PVV en FVD sympathisanten simpel houden en het bij Marokkanen en Moslims houden.

Cobarde | 20-06-20 | 23:13

Ik help je wel even, want je hebt het zwaar zie ik. De groepsverkrachtigen zijn ingegeven door een religieus motief. Vrouwen zijn minderwaardig, westerse hoeren en verdienen het op hun plek gezet te worden. Ze zijn in hun ogen eigendom, waardeloos. Dit heeft niks te maken met nationaliteit. Het criminele gedrag van marokkanen heeft niks met geloof te maken. Dat is gewoon een gebrek aan opvoeding en aanpassingsvermogen wat niet per se alleen voorkomt bij die bevolkingsgroep maar wel bovengemiddeld vaak.

Hoezo ben ik een lul | 21-06-20 | 08:55

"Camerastandpunten worden veranderd waardoor er een vertekend beeld ontstaat van de situatie, ‘incorrecte’ meningen of getuigenissen worden niet opgenomen in het item en er wordt bewust geknipt in filmpjes en artikelen om ‘onjuiste of ongepaste beeldvorming‘ te vermijden."

Perfecte beschrijving van de werkwijze van Powned.

koter | 20-06-20 | 22:51 | 1

Powned.... omringd door een oceaan van policor media..... seriously mafkees?

Koning BongoBongo | 20-06-20 | 23:03

" Ja, zo zou het moeten zijn, maar de journalistiek in Nederland is politiek geworden. Extreem linkse politiek wel te verstaan."

Je eerste zin klopt, maar dat geldt voor beide kanten van het politiek centrum. Rechtse "journalistiek" is even sensatiebelust, gekleurd en lijdt aan een chronisch gebrek aan nuance. Feit is dat het maatschappelijk debat zwaar is gepolariseerd. Niet in de minste plaats omdat juist rechts hierin een hele grote rol heeft gehad: Fortuyn, Wilders, Geenstijl, Telegraaf, Baudet et cetera. Hetzelfde geldt in de VS. Fox News heeft jarenlang zitten stoken en identity politics gespeeld. Nu dit aan het terugkaatsen is beschuldigen ze links van identity politics (wat ook klopt maar ze zijn er zelf mee begonnen). Rechts is nu aan het janken omdat ze zelfs niet meer de grootste microfoon hebben zoals vroeger.

koter | 20-06-20 | 22:43 | 11

@koter | 20-06-20 | 22:43 |
In welk aanpalend universum leeft u eigenlijk? Want u zit duidelijk niet op dezelfde planeet als ik. Rechts, laat staan rechtse media is hier nauwelijks een factor van betekenis. En de rechtse politiek, voor zover we die hier al hebben krijgt helemààl geen poot aan de grond. Zeggen de woorden "Cordon Sanitaire" u iets? En identity politics is een typische linkse uitvinding, zij zijn het die deze giftige soep hebben staan brouwen. Het komt rechtstreeks uit het Communistisch Handboek.

Sjefke7807 | 20-06-20 | 23:42

@litebyte
Werken bij de media en dan knoeperds van d-t-fouten maken?

MAD1950 | 21-06-20 | 00:56

@Mad1950: koffie halen voor de twee vrijwilligers van het plaatselijke sufferdje telt blijkbaar ook als "in de media werken"

Hoezo ben ik een lul | 21-06-20 | 09:31
▼ 8 antwoorden verborgen

Klopt allemaal. Hoorde vorig jaar nog van een chef opinie van een groot dagblad dat vaste medewerkers hun handen niet branden aan bepaalde onderwerpen. Daar gebruiken ze soms wél freelancers voor. "Ingezonden opinie" heet dat dan. Maar dan moet de auteur er bovenop zitten om te voorkomen dat ze met de kop en lead het stuk niet in een rellerig daglicht zetten. Eindredacties zijn namelijk nog (oud)linkser dan de hoofdredacties. En oh ja, boze ingezonden brieven worden ook selectief geplaatst. Voor de huidige woordprijs loont het de moeite niet om koord te dansen met een tegendraadse mening.

kapoerewiet | 20-06-20 | 22:40

Dit artikel heeft me mooi eindelijk over de streep getrokken om een roze kroontje op te zetten.

ventilatiesysteem | 20-06-20 | 22:36 | 1

Braaf!

De Profundus | 21-06-20 | 10:23

Mand!

Roeieber | 20-06-20 | 22:29

Een meer dan uitstekend essay over de staat van de (meeste) media en journalistiek in Nederland op dit moment. Op een paar goeie uitzonderingen na, waaronder ik GeenStijl zeker reken, is reine waarheidsvinding zo goed als compleet verdwenen. Nog even en we hebben het niveau van de staatspropaganda van Noord-Korea bereikt. En dat bedoel ik zeker niet grappig... Chapeau voor de schrijvert!

Reykjavik | 20-06-20 | 22:25

Was het niet CHOP?

ScumbaggusMaximus | 20-06-20 | 23:08


Het geschetste beeld is helaas maar een klein stukje van de puzzel en in die puzzel speelt de familie Van Thillo maar een hele bescheiden rol. Ook in allerlei Westerse landen waar ze geen vinger in de mediapap hebben heerst de policor, worden onwelgevallige nieuwsfeiten verzwegen of afgedaan als incidenten en worden kritische geluiden gesmoord. De oorzaak ligt dan ook een stuk dieper en begint bij het onderwijs dat na de revolte van 1968 steeds meer in linkse handen is gekomen. Uit eigen ervaring weet ik dat in mijn studietijd zo’n 75% van de studenten achter de PSP (een voorloper van GroenLinks) aanliep en alle doctrines uit die hoek kritiekloos aannam.
In mijn latere ervaringen met het hoger onderwijs zag ik de indoctrinatie omslaan in manipulatie en chantage. Wie twijfel uitte tegen De Leer zoals die in allerlei studiemateriaal werd verkondigd (over zaken als homoseksualiteit, rolpatronen tussen man en vrouw, ras en ‘gender’) kon een goede afronding van de studie wel vergeten.
Het onderwijs is echter ook maar een stukje van de puzzel, al is het wel cruciaal omdat je daar de kennis zou moeten opdoen om kritisch te leren denken. Die component is niet alleen ondergesneeuwd in linkse indoctrinatie maar ook door een toenemend vrouwenoverschot voor de klas - vrouwen die zich (mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen) meer richten op gevoel en ‘het proces’ dan op keiharde kennis en kunde.
De jeugd zou zich van dat alles niets aantrekken en er zelfs tegenin gaan als ze rolmodellen hadden die het kritisch denken stimuleerden maar dat is natuurlijk niet zo. De rolmodellen van nu zijn single-minded sporthelden die zich de hele dag het snot voor de ogen trainen voor de Heilige Olympische medaille, popsterren - niet zelden high school drop-outs- die ofwel hun gevoel voor werkelijkheid zijn kwijtgeraakt in drank en drugs ofwel leven in het poëtische bloemenparadijs van liefde en vrede en joetjoep-invloewenzers die zich bezighouden met kleding, make-up en andere oppervlakkige ongein.
Dus: het onderwijs gaat steeds vaker over gevoel, in de sport gaat het over gevoel en het modewoord ‘beleving’ en uiteraard hangt muziek helemaal van gevoel aan elkaar. Het is niet gek dat in die maalstroom van emotie de ratio steeds meer onder druk komt te staan.
Helaas is angst ook een emotie en die drijft steeds meer mensen om - zelfs tegen rationeel beter weten in - te knielen voor de waanzin.

Hetze Haatstra | 20-06-20 | 22:19 | 1

de staat van 'de pers' is het gevolg van de in 1968 begonnen Mars door de Instituties van links. Inderdaad in de gehele Westelijke Wereld. Je ziet het verschijnsel van eenzijdige beeldvorming en berichtgeving dan ook overal.
Met name van een complex land als de VS is ons beeld dan erg incompleet tot volkomen misleid. Alleen via You Tube en verwijzingen aldaar wordt me steeds duidelijker b.v. welke strijd Donald Trump moet voeren zowel tegen de destructief en immoreel geworden Democraten als de talloze (passieve) vijanden in de eigen, de door passiviteit en bijna misdadige tandenloosheid uitblinkende GOP partij.

hertogvanzottegem | 20-06-20 | 22:50

Je mag best zeggen dat de linkse media verantwoordelijkheid draagt voor het uit de hand gelopen racisme debat in de VS en West Europa. Geen van hun journalisten was immers in staat rationeel de ware feiten over politiegeweld in de VS te verslaan. Het gevolg is meer argwaan en wrok tussen de inwoners, leegloop van bedrijvigheid in de arme binnensteden en waarschijnlijk weer een Ferguson effect, wat ervoor zorgt dat criminaliteit gaat stijgen en duizenden zwarte Amerikanen de dood zullen vinden.

... en dat omdat journalisten lafaards zijn.

heldheino | 20-06-20 | 22:12

Ik mis in het rijtje dat de journalisten juichaapjes zijn van dit ploeterende kabinet en nauwelijks tegengeluid hebben over de falende rivm gestuurd Corona-beleid. Braaf wordt de woordenbrij van voorleesmoeder Jaap overgepend en enige weerspraak van specialisten vakkundig genegeerd...
Stuntel Rutte wordt geroemd omdat hij een moeilijk gezicht trekt bij slecht nieuws, ik kan nog even doorgaan...

Analia von Solmsch | 20-06-20 | 22:08

Inderdaad .. de neergang van de Nederlands media. Voor wie er oog voor wil hebben . Geen woord over de zwaargewonde Iraanse diplomaat in Leeuwarden in "Trouw"of "Volkskrant" maar laatstgenoemde doet wat de deuglezertjes graag zien en momenteel helemaal hot is : een door een politie kogel per ongeluk in de arm geschoten zwarte ten tonele voeren met uitgebreid huilverhaal en pontificale melo-dramatische foto,s . : www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/... Dat ik nota bene ooit abonnée van dit idiote blad ben geweest!

daytripper | 20-06-20 | 22:07 | 2

slecht voorbeeld omdat die goser alle reden had. Onschuldig (persoonsverwisseling), door schot verbrijzelde bovenarm, bijna doodgebloed, meteen geopereerd, na 2 dagen naar Scheveningen gebracht, daar kwamen ze er achter dat hij onschuldig was, toen meteen in taxi gezet (met zijn kapotte arm), creperend van de pijn en in zijn opratiehemd en het OM dat niet eens sorry zegt. Dan mag je van mij ook wel klagen !

LucaBrasi | 20-06-20 | 23:03

@LucaBrasi | 20-06-20 | 23:03: Natuurlijk had de man reden tot klagen. Maar het artikel in kwestie met uitgebreide glamourfotos.. alsof het een popster betreft inclusief uiteraard wat het wel voor een fantastisch mens is ... en dan het compleet verbergen van een best wel belangrijke bijna politieke moord in Leeuwarden ..? Hou toch op ..

daytripper | 21-06-20 | 08:34

#DefundDPG

tweets | 20-06-20 | 22:05

Dat kranten en TV een politieke richting hebben is eigenlijk niet zo bijzonder. Wat het griezelig maakt, is dat ze zo eenvormig zijn en dat is helaas voor 95% Deug-Links. Wat ook niet helpt zijn, naast het toch al partijdige journaal, al die praatprogramma's op TV. Die brengen geen nieuws maar leuteren erover en voegen niets toe.

JvanDeventer | 20-06-20 | 22:02

Ik denk dat dit (de expansie/overnames van kranten in meerdere landen door slechts 1 partij) een vooropgezet plan is. Betaald door Brussel en uitgevoerd door sympathisant van Thillo. Allemaal met de bedoeling om het pro-EU geluid te verkondigen. Allemaal onderdelen van het grote plan.

Phantomas | 20-06-20 | 21:57 | 4

Helemaal raak.

Datgingniegoed | 20-06-20 | 22:07

Mest schrijnende is dat er vroeger zoveel jonge jongens gevallen zijn voor die kostbare vrijheid en dat die nu met de voeten getreden wordt.

ger1306 | 20-06-20 | 22:14

Bullseye.

Lt-Kol Kilgore | 20-06-20 | 22:36
▼ 1 antwoord verborgen

Rutte & Roedel, haha goeie Arnold Karskens.

InSight | 20-06-20 | 21:56

Ik geloof niet dat ik ooit één partij in Nederland heb horen klagen over de verkoop van bladen aan die ene bieder. Het leverde een aantal mensen vette premies op, hogere betalingen. En de politiek bleef in zijn ivoren toren zitten en deed niets. Nooit het monopolie op nieuwsvoorzieningen besproken, nooit de kartelvorming ter sprake gebracht. Elitair afgeven op b.v. Daily Mail en Sun (want let op; wij lezen uitsluitend buitenlandse bladen). Amerikaanse journalistiek goed noemen (wat, Fox news). Zelfs Tina is te moeilijk voor ze.

dathoujetoch | 20-06-20 | 21:49

De media is één kan van de medaille. Veel lezers zijn nauwelijks meer in staat kritisch en begrijpend te lezen. Hieraan is het onderwijs voor een groot deel schuldig. Onderwijs met een flinke linkse inslag indoctrineert de jeugd al vroeg. Jeugd die in alle weelde en vrijheid opgroeit en alle mogelijkheden heeft dankzij het verleden. Dat in het verleden niet alles even koosjer ging volgens de huidige opvattingen is een tweede. Moet de jeugd nu enige inspanning leveren en kunnen ze het niet aan (en dat is al vrij snel bij de huidige huilstruik generatie) dan is er wel even een van rijkswege verstrekte knuffelhond aanwezig op de campus. Op middelbare scholen is het al niet veel beter. In mijn tijd het wekelijkse uurtje maatschappijleer gegeven door een linkse geitenwollensok waar nauwelijks discussie was. Inmiddels het dat Wereld oriëntatie, mens en maatschappij of verzin maar een titel. Nog steeds een zinloze invulling van tijd, gegeven door links opgeleide docenten. De plek om zaken eens met de jeugd door te spreken, nuances aan te brengen en andere meningen te horen. Helaas zijn bepaalde onderwerpen al taboe verklaard door ouders en bepaalde "medelanders" en durven onderwijzers onderwerpen al niet meer aan te snijden. Het is dus weer een uurtje open deuren intrappen en voorgekookte meningen absorberen. Biedt wel de gelegenheid om een uur lang te bedenken welk lekker kant en klaar broodje en het soort chips er later in de pauze bij de plaatselijke super gehaald moet worden als lunch.

Ruikbaard | 20-06-20 | 21:47 | 1

Er zijn maar weinig Europese landen waar de media zich kritisch opstellen t.o.v. de Amerikaanse belangen en hun Hollywood’s gaarkeuken: een sandwich met veel beleg, een mengeling van feiten en de in te lepelen boodschap: eet smakelijk. De vernietiging van Afghanistan, Irak, Libië en Syrië veroorzaakte een golf van vluchtelingen (moslims uiteraard) die in heel Europa tot politieke instabiliteit leidde en onder meer tot de Brexit heeft bijgedragen. Er zijn enkele uitstekende journalisten maar het merendeel is gewoon rommel en deze reguliere media hebben 'onze oorlogen' toegejuicht of zelfs gepleit voor de invasie van Irak op basis van leugens - en het nog steeds verdedigen als een 'bevrijding' (Tony Blair) - en nu doen alsof ze zich grote zorgen maken over het menselijk leven: 'steun de strijd tegen corona wereldwijd'. Die huichelaars zijn walgelijk. Irak heeft bij de vernietiging 60% van zijn drinkbaar drinkwater, 75% van zijn medische voorzieningen en 80% van zijn elektriciteit verloren. Dit veroorzaakte miljoenen doden, evenals ontheemding. Ik heb het natuurlijk alleen over sterfgevallen, niet over verminking. Sinds verschillende grote steden in Irak en Syrië in 2014 onder de Islamitische Staat vielen, hebben de VS de zwaarste bombardementencampagne geleid sinds de Amerikaanse oorlog in Vietnam, waarbij 105.000 bommen en raketten zijn afgeworpen en het grootste deel van Mosul en andere Iraakse en Syrische steden tot puin werden teruggebracht. Het hoeft uiteraard niet te verwonderen dat het vertrouwen van de bevolking in de media erg laag is. Corruptie en manipulatie door de politiek, het bedrijfsleven en de veiligheidsdiensten zijn alomtegenwoordig. Sommige artikels in de Amerikaanse pers komen recht uit de pen van de inlichtingendiensten. Onze media nemen dat alles kritiekloos over.

faraday | 20-06-20 | 22:03

Niet meer of minder dan ordinaire propaganda wat het volk krijgt voorgeschoteld via de MSM.
Handig bekeken door alle kranten in het bezit van een persoon te hebben dan ben je verzekerd van uniforme “dis”informatie
Wat als objectieve informatie kanalen moet dienen heeft een politieke boodschap gekregen die al enige jaren ongestoord zijn werk doet.
Van de CO2 hetze , Stikstof crisis en racisme , ze kunnen je van alles wijs maken.
Lekker door drammen , De kracht van herhaling waardoor u gaat denken dat het wel zo zal zijn want ze zeggen het allemaal ,en zo vaak.
De geloofwaardigheid van de klimaatkerk kwam in het gedrang dus werd er vanuit de UN/EU een nieuw propaganda offensief opgevoerd met Greta als boegbeeld en met haar vele tere kinderzieltjes die volgden .
Kinderen als een schild/schuldgevoel gebruiken, Weet u wie dat ook deed?
Langleven de biomassa moorden op de oerwouden twittert de kleuter op haar mobieltje naar haar partij kameraadjes.
We vallen onderhand van de ene hysterie in de ander ,mede ondersteund en aangejaagd door de MSM.
Wat een beestenboel is er van gemaakt, het lijkt de animal farm wel.

Datgingniegoed | 20-06-20 | 21:45

Ik mis nog net dat lijntje van de familie Van Thillo naar het EU-kantoor om de hoek. Hoeveel EU-subsidie stroomt er van de EU naar De Pers Groep? Daar zit het brood wiens woord men spreekt in alle media van die Groep..

piloot47 | 20-06-20 | 21:41 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Nou, dat dus.
Daarom lees ik al 15 jaar geen krant meer en kijk nooit het staatsjournaal.

postmodernismisdead | 20-06-20 | 21:40 | 2

Kijk voor het plaatselijke nieuws nog wel eens op het NHD. Noord Heulend Deugblad. Al het nieuws heeft i.d.d een linksig sausje over elk onderwerp. Hossana over gasloze wijken , windmolens ( hoi , Rutger) , multicul en regenboogzebrapaden. Geen kritische kijk op ontwikkelingen in de regio. Gelukkig voor hun lezen alleen goedgelovige bejaarden deze papieren krant nog. Kun je de bejaarden ook niet kwalijk nemen. Vroeger kreeg je nieuws en geen mening over het nieuws.

ja,diedus! | 20-06-20 | 21:47

Sinds ik geen krant meer lees voel ik me echt een stuk beter.

Rob-van-Hardensteen | 20-06-20 | 21:40

Inderdaad nogal jammer dat er weinig concrete voorbeelden gegeven worden. Wat dat betreft geeft onderstaand artikel een inzichtelijkere kritiek op de hedendaagse (weliswaar Amerikaanse) media

taibbi.substack.com/p/the-news-media-...

Jodocus Pratensis | 20-06-20 | 21:37

Dan ook over miljarden euro's verspild aan biomassa centrales. Ik lees heel veel nieuws, maar het viel mij op dat over biomassa niets negatief mocht geschreven worden. Dus geen woord of artikel over gekapte bossen voor biomassa in de Stentor. Door een betere onderzoeksjournalistiek hadden had wellicht miljarden verspilling voorkomen te kunnen worden door voorstanders en tegenstanders beter toe te lichten.

TRUMP | 20-06-20 | 21:29

Nog niet het hele artikel gelezen, maar de strekking is duidelijk. Ook de reden waarom ik nog amper tv kijk (anders dan voor vermaak, zoals Sexflix). Journaals zijn zo schraal en zoooooo braaf. Bah.

Geil Kippetje | 20-06-20 | 21:29

De vvmu heeft het moeilijk. In dit artikel wordt dit angstaanjagende fenomeen ook weer duidelijk. Daarom toch maar weer 33 euro geboekt naar GS. Hopelijk houden zij het vol met het roeien tegen de stroom in. Sterkte mannen.

Graaier | 20-06-20 | 21:28

WAUW! Klasse Geen Stijl, en schrijver van dit stuk. Zéér herkenbaar, maar hier moet het niet bijblijven, iets voor Martin Bosma om voor te lezen in de 2e kamer, of voor Johan D. Pagina's kopen in kranten, enz.
Dit geluid moet iedereen horen.

Hét vrije woord | 20-06-20 | 21:25 | 2

Het zijn eerst de feiten die tellen... Poetin heeft zelfs de Amerikaanse verkiezingen gewonnen.

faraday | 20-06-20 | 21:33

@faraday | 20-06-20 | 21:33:
Feiten in overvloed, maar met oogkleppen op en wegkijken zal men nooit iets zien of horen.

Hét vrije woord | 20-06-20 | 21:52

Jammer dat ook op GS kritische initiatieven zoals Ongehoord Nederland of hoe het mag heten, niet volmondig gesteund wordt.

Nuchternederland | 20-06-20 | 21:19

Anoniem, zeer slecht geschreven en veelal niet of treurig beargumenteerd gejammer van iemand van wie je mag hopen dat geen fatsoenlijk medium hem een podium biedt. Triest ook dat GeenStijl dat wel heeft gedaan.

oran | 20-06-20 | 21:17 | 9

@oran | 20-06-20 | 21:56: Ah, ok, 'je' is weggevallen, foutje van de zetter. En 'van' ontbreekt.
Maar welkom, Willem.

piloot47 | 20-06-20 | 22:14

Voor welke club trol jij nou weer?

In de gauwigheid kwam ik één dingetje tegen, beste auteur: wiens brood men eet, _d_iens woord men spreekt.

Kinkfactor | 20-06-20 | 23:59
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik heb wel eens verhalen gehoord, dat in verafgelegen streken boerderijen van blanke boeren door hordes zwarten worden overvallen en geplunderd, en dat zij de hele familie dan op gruwelijke wijze vermoorden, om vervolgens in hutjes op het land van de zo tragisch omgekomen boerenfamilie bivakkeren met het buitgemaakte geld en de goederen, maar dat lijken me toch echt indianenverhalen want ik lees hier nooit iets over, behalve dat zwarte levens er toe doen. Hoe zit dat?

Wiebenick | 20-06-20 | 21:15 | 5

@TRUMP | 20-06-20 | 21:36:
Ik weet het. En ik ben alles behalve rood hoor. Ik ben uitstekend op de hoogte. Ik ken zuid afrikanen. Wiebenick heeft ook gewoon een punt. Waarom horen we niks over de moorden op blanken?

anti-fatwa | 20-06-20 | 21:46

'Indianenverhalen' . Foei, rasies!

piloot47 | 20-06-20 | 21:48

@Wiebenick | 20-06-20 | 21:15 |
Hier:

- www.youtube.com/watch?v=a_bDc7FfItk

Een knappe zit, maar dan ziet u de keiharde en vreselijke waarheid die men u hier niet wil tonen.

Sjefke7807 | 21-06-20 | 00:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Waarschijnlijk is de media ons gewoon aan het pranken.

Tuforial | 20-06-20 | 21:14

Niet alleen Derksen wordt de mond gesnoerd door voetballers.

Zo heeft Van Aanholt Katie Hopkins geëlimineerd van Twitter.

Bolhoed | 20-06-20 | 21:11 | 4

En dat is erg ofzo?

Berbaar | 20-06-20 | 21:14
▼ 1 antwoord verborgen

Een heel verhaal wat er op neer komt dat niemand investeerd in 'rechtse media' anders kon deze 'verongelijkte werkloze' daar beginnen en had niets te klagen. Dat zal toch een reden hebben?
Met alle belazerde Nederlanders, Belgen en Denen moet het toch een koud kunstje zijn een eigen media imperium op te zetten als het allemaal zo erg is.
We zien echter enkel wat gerommel in de marge.
Zal toch ook een reden hebben.

dahwildeniewetehjong | 20-06-20 | 21:07 | 10

Als rechts medium heb je adverteerders nodig, maar dat wordt lastig als die aan de lopende band gechanteerd en bedreigd worden.

witwas | 20-06-20 | 22:54

@witwas | 20-06-20 | 22:54: Waarom zouden die zich daar ook maar ook 1 ion van aantrekken, indien de potentiele markt voor eerlijk nieuws zo gigantisch is? Dan is er namelijk niets aan de hand, elke boycot is dan gedoemd te mislukken en zijn hordes mensen op te trommelen om de veiligheid te garanderen
Het moet dus iets anders zijn.

dahwildeniewetehjong | 20-06-20 | 22:59
▼ 7 antwoorden verborgen

Wat is nog een objectieve Nederlandstalige nieuwssite? Nee GS is geen nieuwssite. Het lijkt wel alsof het aan alle kanten extreem is. Ik wil gewoon weten wat er gebeurt.

John McClane | 20-06-20 | 21:06 | 1

Refdag.

harry21 | 20-06-20 | 22:11

Ik begrijp dat gejank niet. Zelfredzaamheid iemand? Richt dan je eigen media op zodat je de hele dag kan lezen, horen en zien wat je toch al vindt. Maar op een of andere manier lukt het populistisch “rechts” niet om iets van de grond te krijgen. Want van ON hoor ook niemand meer wat. PowNed was leuk, maar toch ook niet het enorme platform waarop gehoopt was. WNL idem ditto. Zoek eerst eens in eigen gelederen voor je gaat janken over vermeende “linkse” media. Misschien is er toch niet zo’n behoefte aan. Hoe dan ook, hou op met huilie huilie over die oneerlijke linkse media. Sort your own shit out first.

Bigi Bana Boy | 20-06-20 | 21:03 | 32

@BBB,
Gelukkig dat er genoeg media is die wel objectief of rechts van het midden gehoor geeft.
En Ongehoord doet het steen goed met 53K leden inclusief mezelf.

Datgingniegoed | 20-06-20 | 21:56

@Red shirt | 20-06-20 | 21:11: Als jij een open geest zou zijn was je avatar geen 'red' shirt .

Koning BongoBongo | 20-06-20 | 23:26

Het probleem is, dat mensen die een eigen mening erop na houden, voortdurend gevraagd en ongevraagd worden geconfronteerd met eenzijdige berichtgeving.
Je leest nl. vrijwel nergens een andere visie op een onderwerp. Ja, op GeenStijl, zolang dat nog duurt.
En, erger nog, het gaat niet eens om een visie, maar om klinkklare objectieve berichtgeving. Dat bestaat niet meer. Alles is gekleurd door de media, niets is nog objectief. Iedereen krijgt de mening van de schrijver (ik krijg het woord journalist mijn toetsenbord bijna niet meer uit) opgedrongen. En die schrijft wat de broodheer/-dame hem/haar/het opdraagt.

Zupschufter | 20-06-20 | 23:30
▼ 29 antwoorden verborgen

De Gelderlander, het AD is idd een pot nat. Inhoudelijk om je kapot te ergeren zo links en zo deugend. Je kan op voorhand al bijna bedenken wat de strekking zal gaan worden van een onderwerp. Er zit niets verrassends meer in en zeker geen afwijkende mening die niet links is. Ben (nog ) abonnee van de Gelderlander en ben daar al meerder maken uit de comments getieft omdat ik blijkbaar iets te ongezouten mijn mening gaf en deze blijkbaar niet strookte met de die van de deugclub der redacteuren.

DerkArie-ut-de-Achte | 20-06-20 | 21:02 | 2

Heb ik alle begrip voor.

Berbaar | 20-06-20 | 21:10

Ja, maar, ja maar... Dankzij het AD blijf ik wel dagelijks op de hoogte van de complete familie Hazes!

bitterpete | 20-06-20 | 22:10

Hier staat niets nieuws in. Sterker, het is zo gebaseerd op algemeenheden dat ik betwijfel of de schrijver wel echt journalist is geweest. Je zou dan wat meer concrete anekdotes verwachten. Matig geschreven ook. Tig keer dat onbeholpen "journalist(e)". Een broodschrijver schrijft dan gewoon "journalist". Ik kan er eigenlijk niet zoveel mee. Wat niet wil zeggen dat ik het inhoudelijk niet onderschrijf.

Quincunx | 20-06-20 | 21:02

Heel triest dit, maar het komt overeen met mijn waarneming. Zelf vorig jaar abonnement op 'kwaliteitskrant' opgezegd, omdat het meer een groen links/D'66 partijblad werd. En overgeschakeld naar Duitse media en af en toe het Vlaamse De Standaard als aanvulling.
Vroeger was NRC een uitstekende krant met prima achtergrondartikelen en duiding. Volkskrant en Trouw idem vanuit hun eigen invalshoek. Tegenwoordig is het emo activisme. Triest om te lezen hoe dat voor een journalist was.
Wil je nieuws lezen, echt nieuws, lees dan duitse media. Zo heeft vandaag Rutte in Brussel uitstekend gesproken, met steun van de Tsjechische premier en Zweden, Oostenrijk, Finland en Denemarken.
Lees je hier werkelijk niks over. Dat zou toch een headline moeten zijn?!

Bataafje | 20-06-20 | 21:00 | 7

@Bigi Bana Boy | 20-06-20 | 21:11:
Met een blik stinkharing?
Lekker hoor.

HoerieHarry | 20-06-20 | 21:19

'Overleden' journalist Udo Ulfkotte was zeer negatief over de journalistiek, vooral dan de Duitse natuurlijk.

faraday | 20-06-20 | 21:44

@DerkArie-ut-de-Achte | 20-06-20 | 21:06: eens. Voor nieuws over Midden- en Oost- Europa is het Oostenrijkse der Standard ook prettig. Links liberaal, maar goede journalisten.
NYT en Washington Post zijm handig om te weten wat in de VS speelt en vooral hoe daar tegen de EU wordt aangekeken. Jammer is het wel dat je tegenwoordig uit moet wijken naar internationale media om echt nieuws te lezen. Er is een groot gemis aan een goede krant in Nederland.

Bataafje | 20-06-20 | 21:46
▼ 4 antwoorden verborgen

Het totaal is al giftig geworden. Journalisten hebben ook niet echt keuze meer. Ze kunnen kiezen tussen brood verdienen en 'racist' zijn zonder werk.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 20:59 | 2

Gif bestaat niet, het is de dosis van iets die het er toe doet.

steekmug | 20-06-20 | 21:17

Daar zit inderdaad het probleem. Neutrale journalisten worden zo onder druk gezet.

Nuchternederland | 20-06-20 | 21:25

Mijn fans weten dat ik begin deze eeuw vijf jaar voor PCM Interactie Media (PIM) heb gewerkt. Mooie tijd. Mij is vooral een meeting van een adjunct-directeur van de Volkskrant en studenten Journalistiek van de Hogeschool van Amsterdam bijgebleven. De meeste dames met een hoofddoek. Het onderwerp was het vermelden van de Marokkaanse achtergrond van daders van misdrijven. Die studentes vonden dat niet relevant. De adjunct stelde dat dit ook een discussie was op de redactie, echter werd het informeren van de lezers belangrijker geacht. Dat abonnees niet later konden ageren met de vraag: Waarom heeft uw krant dit feit niet gemeld? Leermomentje.

Piet Karbiet | 20-06-20 | 20:55 | 1

Moslims waren niet het probleem maar een oplossing voor het probleem van regime change wat logisch uitdraaide op een probleem van moslims. De kroniek van eigen schuld dikke bult. Hoe Amerika het IS-monster baarde...

faraday | 20-06-20 | 21:00

Thierry... THIERRY... HELP...
We verzuipen in de kartel journalistiek.

Bolhoed | 20-06-20 | 20:52

Hij wordt verguisd en tevens geliefd. Arnold kraakt hier een paar harde noten.

Een kabinet vol 'sluipmoordenaars' - Arnold op Zondag
www.youtube.com/watch?v=NP3RkRDEfVM

Nehemia | 20-06-20 | 20:48 | 4

Respect voor Arnold. Jaren met zn poten in de klei gestaan. Heeft alleen een "foute" mening, volgens de niet zelfstandig kunnen denkende schaapjes.

anti-fatwa | 20-06-20 | 21:10

@Nehemia | 20-06-20 | 21:07:
Sommige mensen zijn te dom om buiten hun vooroordelen te treden, het mensje leeft in zijn eigen kleine wereldje en laat die dat ook vooral blijven doen, zijn soort sterft uit.

smdyasc | 20-06-20 | 21:29
▼ 1 antwoord verborgen

Er zijn enkele uitstekende journalisten maar het merendeel is gewoon rommel enonze reguliere media hebben oorlogen toegejuicht of zelfs gepleit voor de invasie van Irak op basis van leugens - en het nog steeds verdedigen als een 'bevrijding'(Tony Blair) - en nu doen alsof ze zich grote zorgen maken over het menselijk leven. Die huichelaars zijn walgelijk. We steunen natuurlijk allemaal de lockdown en alle verstandige voorzorgsmaatregelen die worden genomen en alles wat noodzakelijk is omdat het virus zo besmettelijk is. Je hebt ongeveer 99% kans (nog steeds weet niemand het zeker) dat je deze ziekte overleeft als je hem oploopt. Als je jonger bent dan 60, is je kans op overlijden bijna zeker slechtst 1 op 500 als je het oploopt. Maar onthoud dit: uw overlevingskansen zijn enorm beter dan die van een burger in een land dat ons beschaafd en christelijk westen de afgelopen jaren heeft gekozen binnen te vallen. Hebben we genoeg gedaan om dat te stoppen…?

faraday | 20-06-20 | 20:46

Dat de verkochte oplage van kraten en tijdschriften sterk teruglopen en er daardoor minder budget is, dat is al langer bekend. Het is een vechtmarkt en copy breed wegzetten is begrijpelijk. Verder schrijft de auteur dat de journalistiek politiek is geworden maar zelf neemt hij ook een stevig politiek standpunt in, aan de rechterzijde van het spectrum. Ik lees vooral frustratie zodat ik nieuwsgierig ben naar de werkelijke reden van het afscheidt van de journalistiek van de auteur.

Red shirt | 20-06-20 | 20:44 | 6

Dat je hiervoor moet hebben gestudeerd. Dé recente trendbreuk met de geschiedenis want de mediamacht met al haar broodschrijvers verschuift naar gewone burgers die op internet kunnen rapporteren over sociale misstanden die anders zouden worden genegeerd, burgers kunnen de politieke agenda sturen en dat is een democratisering van de media en die oude locomotief is nu een sneltrein.

faraday | 20-06-20 | 21:04

@Piet Karbiet | 20-06-20 | 20:56: Ik spreek nog maar weinig Nederlands en ik betrap mijzelf steeds vaker dat ik de raarste taalfouten maak. Sorry.

Red shirt | 20-06-20 | 21:06

@Red shirt | 20-06-20 | 21:06: Ik dacht dat het je gebruikelijk wartaal was.

Graaier | 20-06-20 | 21:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Zo gaat het ook als ik op Joop reageer. Direct op de persoon reacties. Zelden tot nooit op de inhoud. Maar bij Joop vind ik het niet erg. Mag je verwachten. De NOS daarentegen vind ik echt verschrikkelijk. Dat is echt staatsgefinancierde propaganda geworden om ons het juiste te laten denken.

SamV | 20-06-20 | 20:43 | 1

Joop wordt indirect ook staatswege gefinancierd. Zonder staatsfinanciering van de VARA geen Joop.

kortebroek | 20-06-20 | 21:10

Dit is exact mijn gevoel bij wat er met de journalistiek gebeurd is. Het is de laatste vijf (of tien) jaar afgegleden naar dit niveau, en inmiddels valt het zó op dat ik geen krant meer kan lezen en geen journaaluitzending meer kan zien zonder me ontzettend te ergeren aan de bevooroordeeldheid. En toch: als je braaf naar de NOS kijkt, je AD'tje leest en bevestiging van je echokamer krijgt, blijf je er blind voor.

Torec | 20-06-20 | 20:41

Dit artikel heeft me over de streep getrokken om premium te worden. Het enigste onafhankelijke geluid moet bewaard blijveb

Oromis | 20-06-20 | 20:41 | 2

Ja, er waren nog een paar enige dames met een onafhankelijk geluid, maar deze is het enigst.

Red shirt | 20-06-20 | 20:49

@red shirt bedankt voor deze verbetering zo leer je nog is wat

Oromis | 20-06-20 | 21:01

V.V.M.U. is wettelijk van ondergeschikt belang aan gelijke behandeling?

Neuth | 20-06-20 | 20:40

Afgelopen vrijdag in een colum van het AD,Opstelten zo’n lekkere knuffelbeer.
Lenie Kroes,zo’n goede politicus.
Struisvogelveren stak die “journalist” in hun reet.
Echt,echt het stond er.

De Profundus | 20-06-20 | 20:39 | 1

knuf uh fel uh beer.

piloot47 | 20-06-20 | 21:55

Helder!

P-unit | 20-06-20 | 20:39

De cultuur-Marxistische oorlog is in volle gang. Dat voorgaande Marxistische oorlogen geleid hebben tot tientallen miljoenen doden en onderdrukking van honderden miljoenen mensen, is men kennelijk allang weer vergeten.

Wat begint als een "opstand tegen onrecht en ongelijkheid", eindigt meestal in een kleine groep leiders die de rest opleggen wat ze mogen denken en hoe zij zich moeten gedragen. Iedereen even arm en miserabel en de partijtop wentelt zich in alle privileges.

Je zou denken dat mensen wijzer zijn geworden na de USSR, China, Vietnam, Noord-Korea, Cambodja, Venezuela, Nicaragua, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Ruanda, etc. etc. etc.

Odin | 20-06-20 | 20:38 | 3

De tijdelijke Dictatuur van het Proletariaat. Tot de Arbeiders helemaal vrij en gelijk is. Alleen komt die laatste fase er nooit. Voor de Saloncommunisten zijn alle partij-privileges nu eenmaal te aanlokkelijk. Voor henzelf en hun kinderen.

Piet Karbiet | 20-06-20 | 21:00

Niemand weet hoeveel mensen er zijn omgekomen als gevolg van de vernietiging van Irak, Afghanistan, Libië en, bij uitbreiding, Syrië en Jemen door de Coalition of Death onder leiding van het VK en de VS. Het aantal Iraakse slachtoffers is zelfs niet historisch want de moord is nog steeds aan de gang. De vernietiging van Afghanistan, Irak, Libië en Syrië veroorzaakte een golf van vluchtelingen die in heel Europa tot politieke instabiliteit leidde en onder meer tot de Brexit heeft bijgedragen. Inderdaad zijn de Amerikaanse interventies in het Midden-Oosten zonder uitzondering rampzalig verlopen. Of het nu gaat om Beiroet, Somalië, tweemaal Irak, Afghanistan, Syrië of Libië, het is allemaal mislukt. De Amerikanen waren er vast van overtuigd dat ook alle moslims uiteindelijk graag een soort Amerikanen wilden worden. De meeste landen in het Midden Oosten zijn gewoon beter af met een dictatuur omdat de islamitische mentaliteit daarop is ingesteld. Daar moeten wij ons verder niet druk om maken. Waar we ons wel druk om moeten maken is de toestroom van die achterlijke oorlogszuchtige ideologie hierheen en die moeten we resoluut afkappen. Overal gaat het 'beter' waar Uncle Sam zijn feestje komt bouwen. Blijven doen waar ze goed in zijn hé. Ze hadden geen benul van de religieuze spanningen en twisten in het Midden-Oosten.
Ze hebben bovendien voortdurend gedacht dat de problemen met hun superieure militaire macht wel op te lossen vielen.
Wie alleen een hamer heeft denkt dat alle problemen spijkers zijn.
Amerika is de moeder van het terrorisme en de oorzaak van het terrorisme in de wereld. De VS creëerden in Irak de perfecte omstandigheden voor de groei van terrorisme. De Amerikanen hebben daardoor precies het tegenovergestelde bereikt van wat ze beoogden. Als militaire actie burgers rampspoed bezorgt en een humanitaire crisis veroorzaakt, druist dit in tegen het doel van.

faraday | 20-06-20 | 21:26

@faraday | 20-06-20 | 21:26: Maar beweert u nu dat er meer mensen gedood zijn door de VS en haar coalitions of death dan door Marxistische doctrine naties als USSR, China en Cambodja?

Odin | 20-06-20 | 22:15

De ethische hervorming van NL is begonnen met de coupe van links. Journalist en politicus samen. En zoveel jaar later heeft daardan dit essay geschreven wat een goede beschrijving is van de DDR maatschappij van nu. Ook scholen, uni’s en cabaretiers hebben zich aangesloten bij deze hervorming. Zelfs de VVD collaboreert. Alleen met de PVV en FVD kunnen we hier iets aan doen.

Tiscali-2 | 20-06-20 | 20:38 | 4

@De Profundus | 20-06-20 | 20:41: exact de vraag die ik ook heb. Waarom zouden mensen hier vrijwillig in meedoen? What's in it for them?

Odin | 20-06-20 | 20:46

@De Profundus | 20-06-20 | 20:41:
Goede vraag, waar moet dat toe leiden?

Berbaar | 20-06-20 | 20:55

Om een verenigde staten van europa te creeren moeten nationale culuren afgebroken worden anders gaat het nooit werken. Dus zoveel mogenlijk andere culturen binnenhalen zodat geen enkel land zijn eigen identiteit heeft en ze alles samen kunnen voegen tot 1 land.

Oromis | 20-06-20 | 20:59
▼ 1 antwoord verborgen

Op de rechterflank zijn er nog media zoals de Telegraaf en Elsevier die aan enige waarheidsvinding doen en we hebben GeenStijl en voor de rest ben je op alternatieve media aangewezen want de mainstream zijn systeemknechten van Brussel en de VN geworden.

Nehemia | 20-06-20 | 20:38

Jammer dat het kneiter linkse RTL niet genoemd
wordt. Bij het half 8 journaal weer het vertrouwde item van Mouthaan en Trump. Ook iedere dag een milieu item met altijd dezelfde conclusie.

Trumme | 20-06-20 | 20:37 | 1

Om die reden kijk ik het ook steeds minder en zet het op zo’n moment ook vaak af. Zum kotsen. Jammer, er blijft weinig meer over

Rest In Privacy | 20-06-20 | 21:12

Langzamerhand gaat bij sommige hoernalisten het licht aan.
Voor de rest is daardan.nl ook een soort shownieuws.

watergeus | 20-06-20 | 20:36 | 1

Het artikel in kwestie slaat in ieder geval de spijker op zijn kop.

OrsonNietes | 20-06-20 | 21:01

Ze kijken wel vaak naar die dikke, nemen alles over..

de_kale | 20-06-20 | 20:34

nou ik maak mijn eigen nieuws wel.
kijk hier en daar rond met een scherp oog en kom daar tot nu toe ver genoeg mee.

in ieder geval nieuws: as maandag, Bud Spencer en Terence Hill, bij die andere gele nepzender (voor mannen:) nostalgie

ptrck | 20-06-20 | 20:34

De oorzaak ligt bij internet, want kranten zijn compleet achterhaald. Die hele sector staat natuurlijk al jaren onder druk en moet inkrimpen. Overgenomen worden door een grote partij is dan de enige optie. Als journalist heb je niet meer de luxe om wat te jobhoppen, uiteindelijk gaan inkomsten vóór hetgeen waar je voor staat. Dan is het makkelijk: links vindt zichzelf aan de goede kant van de geschiedenis staan (want alleen zij deugen), dus kritiek op die stukken kun je altijd op een makkelijke manier wegwuiven. Je ziet hetzelfde bij tv gebeuren, ook zo'n medium dat achterhaald is en al jaren te maken heeft met teruglopende kijkcijfers. Een Johan Derksen heeft niks te verliezen (die zal er echt niet wakker van liggen als ze hem de laan uit sturen), de rest wel.

memanta82 | 20-06-20 | 20:33 | 1

Het internet is gelukt..

Het geeft een belachelijke inkijk van de menselijk gedachtegang...

neonreclame | 20-06-20 | 20:40

Uit de krant van vandaag:

'Marieke doet bizarre ontdekking in toilet en Fred wil een kind van Geer'

'Katja Schuurman breekt haar hoofd over de afspraak dat je in een vliegtuig naast elkaar mag zitten, maar in een theater (nog) niet'

'Gevaarlijk: Rico Verhoeven is gespot met een reep chocola.'

'Zo ziet de liefdesbaby van Fred van Leer en Geer eruit'

'Eddy Zoey overweegt zijn dochter op te geven voor een talentenjacht'

Nou, daar komen we het weekend wel mee door.

Mr_Natural | 20-06-20 | 20:29 | 3

Eddy Zoey!

Die maakte wel eens leuke dingen.

Kleine_Deugniet | 20-06-20 | 20:30

En Frans Bauer heeft heeft de plaatselijke Chinees gekocht.
Nu nog even een cursus koken.

HoerieHarry | 20-06-20 | 20:36

Ik denk dat dit stuk de reden prijs geeft waarom ons allen hier rondhangen.

Plaktong | 20-06-20 | 20:27

Er is zoiets als te lang, echt.

DebraCadabra | 20-06-20 | 20:27

Wierd Duk gebruikt zijn podcast om wat uit te kunnen uitleggen:
podcastluisteren.nl/ep/Het-Land-van-W...
"De ideologische golf die over ons heen spoelt sinds de dood van de Amerikaanse George Floyd, zal zich keren tegen onze democratie en rechtsstaat. Daar waarschuwt Telegraafverslaggever Wierd Duk voor in zijn nieuwste podcast. „De ideologie die schuilgaat achter de antiracisme-demonstraties is destructief. Je bent geboren als witte man of vrouw en dus ben je racistisch.” In de podcast gaat de Telegraafverslaggever uitgebreid in op de theorieën rond witte suprematie. Er klinken tegenwoordig leuzen als: ‘blanken, schuif achteraan in de rij.’ Hoe kan het dat we dit normaal zijn gaan vinden? "

kloopindeslootjijook | 20-06-20 | 20:25 | 3

De nieuwe racisten noemen zich anti-racisten.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 20:32

Omdat we globalisme hebben en we niet meer weten wie vriend of vijand zijn, dus iedereen houdt zijn mond dicht.

Caesar.is.Keizer | 20-06-20 | 20:35

Culturele Revolutie 2.0

OrsonNietes | 20-06-20 | 21:10

Alleen de Telegraaf is nog een echte betrouwbare krant in Nederland. De rest zijn linkse deugroeptoeters geworden die de waarheid zoveel mogelijk proberen te omzeilen of aan te passen.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 20:23 | 8

Gelukkig is het blad Elsevier er ook nog.

Haberdoebas | 20-06-20 | 20:34

@Haberdoebas | 20-06-20 | 20:34:
Juist daar censureren ze alles wat niet in hun straatje past!
Je weet niet wat je zegt.
Heel dom, want dit had je kunnen weten.

snapal | 20-06-20 | 20:41
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik heb net buiten op mijn balkon zeker een kwartier staan klappen voor dit stuk.

RickRD | 20-06-20 | 20:22 | 2

Klapstuk?

Rest In Privacy | 20-06-20 | 20:24

Klappen? Heeft u kroeshaar?

bitterpete | 20-06-20 | 22:18

De banken hebben de fout gemaakt alleen aan de grotere schreeuwers geld te geven/fake-boekhouding etc. Door dramatisch onderwijs de laatste 35 jaar zijn ook de HBO-beslissers afgekeurde nullen geworden. Burgeroorlog aanstaande, absoluut, want de millennials kunnen al niet meer zelfstandig wonen door die dombo's, die het leven niet snappen.

grindbak | 20-06-20 | 20:22 | 1

Als je van banken blanken had gemaakt had het nog geklopt lol.

Caesar.is.Keizer | 20-06-20 | 20:37

Goed artikel.

Talleyrand | 20-06-20 | 20:21

Mag hopen dat dit stuk niet per woord betaald is, lekker kort wel.

Lorejas | 20-06-20 | 20:21

Goed verhaal, lekker kort. Maarruh, niemand behalve degene die het al gelezen hebben gaat dit boeien. Het is wat het is en gaat niet veranderen.

PolarWolf | 20-06-20 | 20:19

In mijn jonge jaren werkte ik als mediaspecialist in de reclame. Dientengevolge kreeg ik alle grote dagbladen dagelijks in de bus en die las ik ook. Omdat elke krant een eigen invulling gaf. Schertsend zei ik indertijd altijd dat je De Telegraaf en AD omdat je dan wist wat er gebeurd was, De Volkskrant en Trouw dan wist je wat wat er gebeurd was en dan 's middag NRC-Handelblad, waarna je wist waarom het was gebeurd. Mijn leeshonger is nog steeds niet gestild, maar mijn tijd gaat niet meer op aan de Nederlandse dagbladen. Dat is inderdaad allemaal voorgekookte en voorgekauwde meuk. Op zich is dat ook niet zo vreemd, want laten we wel wezen, het komt uit Belgie en uit Belgie komt zelden iets goeds of origineels.

madissue166 | 20-06-20 | 20:18

Maar ja, wat verwacht je nou voor een paar cent per woord en een paar tientjes voor een foto, waarbij je ook nog eens direct alle copyrights inlevert.

Mr_Natural | 20-06-20 | 20:15 | 1

Daar zit mede de oorzaak.

Zupschufter | 20-06-20 | 21:08

"Er is een bepaalde wind gaan waaien."
De wind die meer geld weg dan geld naar binnen blies.
Dus echte journalistiek is commercieel onrendabel geworden.
Activistische journalisten zijn ook slecht voor de oplage.
Zonder oplage geen bereik en daarna haakt de laatste activistische geldschieter ook af.

pjotr nicknaamtov | 20-06-20 | 20:12

I read the news today oh boy
Four thousand holes in Blackburn, Lancashire
And though the holes were rather small
They had to count them all
Now they know how many holes it takes to fill the Albert Hall

Mr_Natural | 20-06-20 | 20:12 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Racist,boeken verbranden doet

rein9576 | 20-06-20 | 20:11

Zomaar twee vragen op de site van de Volkskrant vandaag:
Zal Sigrid Kaag straks de eerste vrouwelijke premier zijn van Nederland?
Wat drijft jonge kinderen om te gaan golfen? Vinden ze het leuk, of is het vooral de druk van hun ouders?
Hebbu even een teiltje voor mijn?

Koonkluk Huis | 20-06-20 | 20:11 | 3

Kaag en premier worden. De partij staat op 10 zetels in de peiling en in haar woonplaats Den Haag wordt Kaag door niemand op straat herkend. Nou, wat een stemmentrekker.....

Rest In Privacy | 20-06-20 | 20:27

@Ridde Rogter | 20-06-20 | 20:31: Er viel een getal weg, denk ik.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 20:40

Stuk klopt als een bus, maar mist twee belangrijke oorzaken. Ten eerste is de school voor de journalistiek (thans HU) vergeven van knetterlinkse docenten die uitsluitend het linkse narratief belonen. Ten tweede, de confirmation bias, waarbij je opslaat wat in jouw straatje past en feiten negeert die jouw wereldbeeld in een ander daglicht plaatsen. Die combinatie van twee oorzaken pakt erg slecht uit voor objectieve nieuwsgaring, maar is conform het plan dat Den Uyl c.s. destijds hebben opgesteld. Knap werk van de PvdA.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 20:09 | 5

@paridae | 20-06-20 | 20:14: Dat moet je ook niet onderschatten. Uiteindelijk kijkt ook iedereen dezelfde films en luistert naar dezelfde muziek.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 20:16

@Kuifje-naar-Brussel | 20-06-20 | 20:16: Zolang nog niet alle media vol staan met verhalen over het liegen en bedriegen door de door jou zo geliefde Trutte, heb jij niks te klagen.

LesPaul | 20-06-20 | 20:28
▼ 2 antwoorden verborgen

U en ik financiëren niet alleen de publieke omroep maar ook de kranten die allemaal stijf staan van de subsidies.

drs. P | 20-06-20 | 20:06 | 1

Is dat dan ook niet DE reden van een dergelijk gedrag? Links politiek geeft graag subsidies, Rechts politiek kijkt hier heel kritisch naar en zouden kranten en zenders ineens zonder komen te zitten omdat ze ook inkomsten van adverteerders hebben. Iedere bron van geld moeten ze te vriend houden en dus bewust als ook onbewust naar hun pappen dansen.
Kijk ook maar naar al die computermagazines. Ooit een test van onze PC samen met een percies dezelfde PC ook bij ons toen geassembleerd maar in een andere behuizing. Beide hetzelfde geconfigureerd en toch kwam de ander erveel beter uit, als je dan beseft dat het andere merk standaard 2 pagina's aan advertenties had snap je wel waarom. Dus ja, op alle gebieden van informatievoorziening zie je dit gebeuren.

Sinclair | 20-06-20 | 20:26

Deze journalist bevestigt nog maar eens, wat wij inmiddels allemaal eigenlijk wel weten. De echte journalistiek is morsdood.
Dit is dus wat Herman Goebbels voor ogen stond en door het huidige journaille is geperfectioneerd.

dickg | 20-06-20 | 20:05 | 5

@halbstark | 20-06-20 | 20:09:
Dat is het kind van Goebbels en Göring. Verwekt met de hulp van Mengele.
Komt zo maar bij me op, misschien maar eens een boek en film van maken.

2voor12 | 20-06-20 | 20:19
▼ 2 antwoorden verborgen

Precies wat ik allang hier roep. Bij De Volkskrant en het NOS journaal bv. geldt volgens mij al jarenlang de volgende regel:
1.een positief beeld van migranten moet koste wat kost overeind blijven want Wilders mag geen gelijk krijgen.
En sinds kort kan daar regel 2 aan toegevoegd worden:
2. "de blanke autochtone Nederlander die sympathie heeft voor Wilders of Baudet moet te allen tijde neergezet worden als een geborneerde en racistische tokkie."

halbstark | 20-06-20 | 20:04

Ik heb een keer voor de middelbare school (Mid jaren 80) een boek gelezen uit een Zweedse serie die over dit ging: alle media in handen van 1 bedrijf en alles leek op elkaar en ging nergens meer over. Geen idee meer wie de schrijver was, maar moest hier wel aan denken. Iemand?

TheseDays00 | 20-06-20 | 20:03

*Bemoeid

Goed helder stuk. DPG is een links spiegelpaleis, zelfde inhoud, zelfde website templates, ander logo. Levensgevaarlijke eenheidsworst. Gelukkig heeft deze reus voeten van soja en is onderzoeksjournalistiek op de weg terug.

o)+ | 20-06-20 | 20:02

Ik heb geen TV, en geen Nederlandse kranten. Ben wel geabonneerd op twee buitenlandse kranten. Wie nu nog naar de NPO kijkt of VK, NRC et al leest, moet als Hoogopgeleid worden beschouwd, een tragisch stadium dat ik gelukkig ontgroeid ben.

Boer Kini | 20-06-20 | 20:02 | 2

Herstel: als ik koffie met gebakkie neem in een koffiecorner, dan wil ik me nog wel eens aan de VK of NRC wagen, als de Koran niet voorhanden is. Tijd terug begon de VK met het hoofdartikel in koeie(n)letters: "Europa staat op tegen Hongarije'. Alsof Hongarije pantserdivisies aan de grens had samengetrokken. Ik heb er om moeten lachen. Maar er zijn sociaal zwakkeren die deze rotzooi hoogst serieus nemen - wat ook laat zien dat ook het niveau van de 'hoogopgeleide' (kuch) gekelderd is.

Boer Kini | 20-06-20 | 20:25

@Boer Kini | 20-06-20 | 20:25:
Yep. Sinds ze de universiteiten zijn gaan betalen per afgestudeerde student - what could possibly go wrong? - is het begrip 'hoogopgeleid' nogal uitgehold.

Torec | 20-06-20 | 20:47

Prima stuk, maar we weten allemaal dat niemand objectief nieuws kan brengen, want elke journalist vind ergens wel wat van.

Neemt niet weg dat die eenzijdige berichtgeving vandaag de dag, te treurig is om te lezen.

Boterbloempje | 20-06-20 | 19:59 | 1

Tegenwoordig worden bij de msm bijna alleen maar knettergekke domme gehersenspoelde deugidioten aangenomen. Objectief nieuws is niet eens het doel meer. Het volk gerust stellen en als dat niet werkt vermanen. De msm voeren de wil van hun broodheren uit.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 20:14

In de Chick is weinig veranderd hoor.

Poesman | 20-06-20 | 19:57 | 4

Pssst... de Chick is in 2008 opgeheven.

MAD1950 | 20-06-20 | 20:19
▼ 1 antwoord verborgen

touché!

mis en bouteille | 20-06-20 | 19:57

In dit artikel klaagt de schrijver over de gelijkschakeling van de media. Dat die er is, had ik al gemerkt. Dat dat zo werkt als hij beschrijft is niet zo verrassend.
Het artikel had tot een vijfde ingekort kunnen worden en dan was de inhoud onveranderd gebleven. Er wordt erg vaak hetzelfde gezegd en er staan ook veel taal- en stijlfouten in. Dat "media" als enkelvoud wordt gebruikt is nog maar het minste.
Het onderwerp is interessant genoeg, maar de formulering ervan kan beter.

JvanDeventer | 20-06-20 | 19:57 | 3

Leraar Nederlands?

Janpoepeenuitje | 20-06-20 | 20:06

@Janpoepeenuitje | 20-06-20 | 20:06: dat de accusator van de nederlandse journalistiek zijn eigen stuk zoals het nu is nooit geplaatst zou krijgen om bovenstaande redenen, is vrij genant en het benoemen waard.

foetgoud | 20-06-20 | 20:55

@Janpoepeenuitje | 20-06-20 | 20:06:
Nee, maar wel liefhebber van leesbare tekst. Als je rustig naar 20% van de lengte kunt inkorten, betekent dat eigenlijk dat 80% van wat je schrijft overbodig is. Voor een journalist is dat geen compliment.

JvanDeventer | 20-06-20 | 23:49

Met dat journaille moet je de oorlog winnen. Nondeju, wat een watjes. Met je inkomsten schrijf je geen geschiedenis.. of hoe anders moet ik dat in je botte kop houwe, kut?

horsteknots | 20-06-20 | 19:54

Ik heb al heel lang het idee dat journalisten gewoon betaalde activisten zijn die een groot platform krijgen. Zowel links als rechts van het politieke spectrum. Daadwerkelijk fair and balanced nieuws bestaat al in ieder geval 20 jaar niet meer, allicht langer maar toen was ik misschien nog naïef.

bulk | 20-06-20 | 19:53

Waar internet ooit een enorme bron van verschillend nieuws was, waaruit je een eigen mening kon filteren, is het nu een cluster geworden van soorten nieuws. Door kloterige algoritmes blijf je in een bubbel zitten. Dus zorg zelf voor een gevarieerd aanbod zodat je zelf aan het roer blijft. Mix GeenStijl met AD, een beetje Zutdeutsche Zeitung, FoxNews, CNN en natuurlijk Dumpert.

MisterMr | 20-06-20 | 19:53 | 5

@Lupuslupus | 20-06-20 | 20:00:
Soms is het handig om ook sites en zenders te volgen waarvan je weet dat ze de waarheid zo verdraaien dat het hun goed uitkomt. Op die manier kan je je verweren als je in discussie raakt met iemand uit die hoek. Je weet hun gedachtengang en kan daar dan haarfijn de fouten en tegenstellingen uit halen. En zie ze dan helemaal ten onder gaan in hun eigen wirwar als je ze met die feiten confronteert.

2voor12 | 20-06-20 | 20:13

@2voor12 | 20-06-20 | 20:13: Ja zo kun je er natuurlijk naar kijken en daar is inderdaad veel voor te zeggen. Tenminste, àls je in discussie raakt met iemand uit die hoek en dat is bij mij niet het geval omdat ik in mijn eigen bubbel leef - zeer tot tevredenheid -. Daarom kijk ik graag naar video's op YT die min of meer mijn eigen mening vertolken. Dat is wel zo rustig èn ik hoef mij niet groen en geel te ergeren. Want waarom zou ik mij op mijn leeftijd nog druk maken over iets dat ik toch niet kan veranderen. Ik herinner mij dat mijn vader - toen ik nog jong was - tegen mij zei 'kind maak je niet zo druk (als ik weer eens tegen het plafond vloog vanwege het een of andere onrecht), als je mijn leeftijd hebt bereikt doe je dat niet meer'. Toen ik eens een heel weekloon (25 gulden) had overgemaakt voor de kinderen in Biafra en hem dat vertelde, schudde hij alleen meewarig zijn hoofd. Hij bedoelde daarmee en dat zei hij later ook: 'kind, je werkt zo hard voor dat weinige geld en wat je hebt overgemaakt kòmt niet bij die kinderen'. Ik mis mijn vader nog elke dag.

Lupuslupus | 20-06-20 | 20:46

Is dit misschien iets voor u?, verenoflood.nu/

steekmug | 20-06-20 | 21:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik roep al jaren dat we geen waarlijk vrije pers hebben in dit land. Dat ze op een enkeling na een (politieke) agenda voeren. Het laatste bastion lijkt GeenStijl. En gek genoeg vindt de grote meute dat het minst betrouwbare medium en NOS het meest betrouwbare. Als iedereen toch even verder zou kijken dan de eigen neus lang is..

BRR76 | 20-06-20 | 19:52 | 3

Vertrouw jij die opiniepeiling?

Rest In Privacy | 20-06-20 | 20:01

Dat is wat jarenlange indoctrinatie doet met mensen, ze slikken alles 'want het staat in de krant'. Tijdens een logeerpartijtje bij mijn grootouders vroeg opa altijd na het eten aan mij: "ga eens kijken of het leugenaartje er al is" (65 jaar geleden). Maar het is in alle jaren daarna alleen maar heel veel erger geworden. Heel veel mensen zijn gewoon dom. Zag vanmiddag een oud filmpje van een demonstratie waarbij nikaabs gedragen werden. Een vraag aan 2 Nederlandse vrouwen hoe ze dat vonden. Nou niets aan de hand want het zijn toch vrouwen die dat dragen? De 2e vraag was: 'hoe weet u dat er geen man onder die nikaab zit'? Tja je zag haar schrikken want 'daar had ze nog nooit over nagedacht'. Over stom gesproken.

Lupuslupus | 20-06-20 | 20:07

Er is veel waar van dit artikel, maar niet dat media links zijn. Dat is een typische veroordeling vanuit een domrechtse samenleving. Media zijn regeringsgezind. De VVD is niet opgeschoven naar links. Dat lijkt misschien zo door dat de rechtse vleugel van onze politiek de afgelopen jaren naar extremen is uitgerekt. Hoe verder je op rechts gaat staan, des te milder alles wordt dat je dan links van je ziet. En des te meer je links van je ziet.

Wat vooral wel klopt is dat voor een afwijkende mening steeds minder ruimte is, maar geldt voor zowel links als rechts. En de ruimte die er wel is, is de regeringsgezinde. Dat is voor rechts misschien de afgelopen jaren pas duidelijk geworden, maar alternatieve weergaves van nieuwsfeiten, werden al ver voor een Fortuyn, Wilders, GeenStijl ofwel voor de verrechtsing van de maatschappij verguisd door hetzelfde staatsbestel. En die alternatieve weergaves waren Zekers niet rechts.

Beetje jammer dat Rechts nu afgeeft op links en daardoor de juiste focus mist. Alsof dit spel wel prima zou zijn als de media een rechtse insteek zouden hebben. Dan wil je niet het misselijkmakende machstspel van onze nepdemocratie bestrijden, dan wil je dat die strijd plaats vindt, maar in het voordeel van rechts wordt beslist.

Balgesjaakt | 20-06-20 | 19:52 | 9

@Baron Clappique | 20-06-20 | 20:13: Je hebt ook nog Hiddema of Nanninga. En er zijn PVV-ers die wel op tv willen. Het gaat om het totaalplaatje, dat je vooral linkse meningen op de publieke omroep hoort en ziet.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 20:29

@Baron Clappique | 20-06-20 | 20:13:
Geert heeft er niets te winnen, die wordt gewoon afgeblaft in dat soort programma's. Powjanneke in 1-Vandaag biijvoorbeeld, te genant voor woorden. Thierry, sja, die jongen moet nog een hoop leren. Jammer dat hij zo hardleers is. Terwijl het spreekwoord toch duidelijk zegt dat een baudet zich geen 2x tegen dezelfde steen stoot.

Graaisnaaiert | 20-06-20 | 20:48

Als domrechts bestaat, bestaat er dan ook een domlinks? Het is b.v enorm ergerlijk dat miljarden in bepaalde vergroeningsmaatregelen bij voorbaat al nutteloos zijn maar toch doorgezet worden omdat er "consensus" is. Niemand die het even op een kladpapiertje doorrekent. Neem biomassa en kom niet aan met voortschrijdend inzicht. Ja natuurlijk, die bedrijven wreven zich al in de handen met een grote zak geld in het vooruitzicht. Maar dat is de bestaansgrond van bedrijven.
Ook het linkse stokpaardje "multiculturele samenleving" is er zo een. Jarenlang gepropageerd als Utopia. Echter nergens in de wereld is zo'n succesvolle samenleving te vinden. Op z'n best draait het op een samensmelting uit waarbij een nieuwe cultuur ontstaat. In de slechtste gevallen op een burgeroorlog tussen de verschillende parallelle werelden/culturen. Maar had de oorspronkelijke bevolking hierom gevraagd c.q. zich hier vooraf democratisch over uitgesproken?

kortebroek | 20-06-20 | 21:01
▼ 6 antwoorden verborgen

Het krantenvak is volledig uit de tijd. Uitsluitend zeer ouden van dagen lezen omdat ze geen internet hebben nog een krant voor de overlijdensadvertenties. Buiten het feit dat deze Vermofstad adepten de “ kwaliteits” media
beheersen, loopt het aantal abonnees elk jaar terug. Ik ken helemaal niemand die nog een krant leest behalve de genoemde stokoude bejaarden dan. Gaat als een nachtkaars uit net als met Rutte is het een keer afgelopen... kan niet snel genoeg gaan geef ik toe.

Eendragtmaaktmagt | 20-06-20 | 19:51 | 1

Ach dat horen we hier al 10 jaar en de kranten hebben nog steeds miljoenen abonnees.

Berbaar | 20-06-20 | 20:43

Hij vergeet ook nog de ongelooflijke hoeveelheid infomercials. Ken zelf zo'n'journalist' die dr brood verdient met het maken van nieuws om een bedrijf in het nieuws te krijgen.

Hadena | 20-06-20 | 19:51

Journalisten zijn gewoon hoeren die voor geld alles slikken wat hun baas hen in de mond legt.

wijsvinger | 20-06-20 | 19:50

De rest is van Mediahuis. Alle Nederlandse dagbladen hebben nu een Belgische eigenaar die daarvoor weer afhankelijk zijn van staatssteun. De facto zijn het dus staatsmedia geworden.
En dit is wat je dan krijgt:
m.youtube.com/watch?v=Ul0mVOB0YNU

Dommelsch | 20-06-20 | 19:50 | 3

Inderdaad stuitend.

kortebroek | 20-06-20 | 20:04

De dikke subsidies die dagbladen vroeger al kregen (om pluriformiteit en onafhankelijke journalistiek te waarborgen) hebben uiteindelijk het tegenovergestelde bereikt.

drs. P | 20-06-20 | 20:13

Totalitaire vent als hoofdredacteur van wat ooit een sociaal democratisch orgaan was. Gelukkig hebben de subredacties van de Volkskrant wel een paar kritische artikelen over de kwestie gebracht. o.a. Kustaw Bessems en Martin Sommer hebben zich door die klootviool niet laten piepelen. Maar hij lijkt me wel van het type dat daarvoor nog wel wraak zal nemen.

eastender | 20-06-20 | 20:30

Die narigheid is begonnen toen we de eu hadden weggestemd dus dan weet je waar het vandaan komt.

van stampij | 20-06-20 | 19:50

Onzin. 25 jaar geleden nam de krant mijn persberichten al 1 op 1 over.
Die kwaliteitskrant heeft nooit bestaan.

BasBr | 20-06-20 | 19:49

Joseph Goebbels zei al: "Als je een leugen vertelt die groot genoeg is en deze blijft herhalen zullen mensen het uiteindelijk gaan geloven."
Maar ik weet niet wat schadelijker is. Of het blijven verkondigen van onwaarheden in de media of het verzwijgen en niet behandelen van onderwerpen omdat je bang bent om abonnees en sponsoren te verliezen.

leo de pejo | 20-06-20 | 19:49 | 1

Joseph is de grote inspiratiebron op de redacties van de volksverlakkende media, zou me niets verbazen als de meeste medewerkers van de Pers Gruppe, het Mediahaus en NPO een fotootje van hun held op het nachtkastje hebben staan.

smdyasc | 20-06-20 | 19:57

Hongaarse media is in verhouding met Nederland een parel van diversiteit.

Blasfemie | 20-06-20 | 19:49

Heb het verhaal niet helemaal gelezen.
Maar iedereen weet dat de meeste journalisten niet objectief zijn.
What's new?

HoerieHarry | 20-06-20 | 19:48 | 10

@Kuifje-naar-Brussel | 20-06-20 | 20:30:
Een nuance, sommige journalistiek is daar top of the bill.
The Daily Fail en The Sun zijn daar gewoon doorsnee kranten en die zuigen apenballen ;)

Berbaar | 20-06-20 | 20:40

@Kuifje-naar-Brussel | 20-06-20 | 20:18:
Laten we ook de Sunday Sport (en later de Daily Sport) herdenken en eren, werkelijk een heerlijke parodie op de pers, om de pers eraan te herinneren wat hun werkelijk taak is. De Sunday Sport, herinner me dat ze zich 'Britain's fastest growing family newspaper' noemden en een heuse 'nipple count' hadden.
www.google.com/search?q=sunday+sport&...

smdyasc | 20-06-20 | 20:40

@Berbaar | 20-06-20 | 20:40: Het gaat mij erom dat de kwaliteitskranten in Angelsaksische landen verhalen brengen die vooral heel feitelijk zijn. In Nederlandse kranten wordt er al snel een opinie -van een linkse journalist- door gehusseld. Vind ik minder goede journalistiek.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 21:48
▼ 7 antwoorden verborgen

NeDDRland. En Bosma is gek als hij er wat van zegt. TV is de deur uit, kranten lees ik niet meer en nieuws zoek ik zelf wel op als het me echt interesseert.

Frau Merkel | 20-06-20 | 19:47 | 6

@Frau Merkel | 20-06-20 | 20:29:
Dat is winst

Berbaar | 20-06-20 | 20:34

@Frau Merkel | 20-06-20 | 20:29:
Ik denk dat ik weet wie je bedoeld. Is bij mij ook een roze balkje. Beter. Sneuneus.

anti-fatwa | 20-06-20 | 20:59

@Berbaar | 20-06-20 | 20:25: Je vergist je knul. Het zijn juist die waandenkbeelden van links die iedereen overal en nergens worden voorgehouden, zelfs als je niet op zoek bent naar nieuws. Als je overal dezelfde 'meningen' leest bestaat het gevaar dat je er uiteindelijk in gaat geloven. Daarom zou het aangenaam zijn als 'het' nieuws ook eens door een andere bril gezien wordt en hierover wordt gepubliceerd. Zodat je je als lezer een mening kunt vormen, en niet een mening opgedrongen krijgt.

Zupschufter | 20-06-20 | 21:07
▼ 3 antwoorden verborgen

Eerder vanavond een reportage over Trump bij avrotros, hysteriejournalistiek ten voeten uit, heb er smakelijk om gelachen, dat wel.

De Briemusketier | 20-06-20 | 19:47

Klinkt vooral als een rancuneuze (en wellicht mislukte) ex-journalist. Er stond hier vandaag een prachtige reconstructie van de afgelopen maanden, van NRC. Elke dag komen hier topics voorbij die hun oorsprong vinden in degelijke journalistiek van de grotere kranten. Nederland heeft weinig te klagen op dit vlak. Zelfs de publieke omroep krijgt alle ruimte om onafhankelijk journalistiek te bedrijven, wat wederom voor talloze topics op het roze blog zorgt. Alleen... Past het niet binnen het clubgevoel om hierop te wijzen. Wat msm zijn fout! Jankverhaal.

beldewouten | 20-06-20 | 19:47 | 13

Waarom.lees ik dan ergens goede info over de ontwikkelingen in de EU? Enkel hoe slecht Nederland wel niet is. En dat Duitse media en politici dat eensgezind ook vinden? Wat gewoon feitelijk onjuist is. Waarom lees ik nergens dat Rutte gesproken heeft? Dat de Hongaarse noodwet eindigt? Dat Nederland qua democratie hard achteruit holt en dat dit echt niet door Wilders en Baudet komt. Neen, in de plaats daarvan lees ik dat genderneutraal het nieuwe normaal is, dat blm geweldig is en voor de driehonderdduizendste keer elke scheet die Trump laat. Terwijl Macron nu ook niet echt een top premier is, maar ja blijkbaar is dat niet belangrijk genoeg?

Bataafje | 20-06-20 | 21:14

@Kuifje-naar-Brussel | 20-06-20 | 20:33:
Nog zo eentje:
slechts 30% van de Nederlanders is er voorstander van dat Brussel ons geld aan Italië gaat weggeven. Schenken.
Als je het beeld dat de grachtengordel probeert op te werpen mag geloven, dan zou dat eerder 70% zijn.
Gelukkig zijn er af en toe nog marktondeerzoekbureau's die wel gewoon hun werk doen. Alleen dan geeft het journaille amper thuis.
(bron, I&O Research)
En oh ja, 75% is er voorstander van om alleen leningen te verstrekken!

Aanvuller | 21-06-20 | 02:08
▼ 10 antwoorden verborgen

Nu snap ik waarom ik niet links ben. Ik lees geen kranten.

Winstpakker | 20-06-20 | 19:45

WFH noemde die voortijdig afgezwaaide hbo-ertjes decennia geleden al 'hoernalisten'... en dat zijn het ook.

Wil je echt iets weten dan moet je niet bij de krant of de t.v. zijn. Die verkopen, niet doorvertellen, alleen maar advertentieruimte en reclametijd.
Onder intellektjuwelen gelden journalisten als het laagste van het laagste... wat ze dan ook dagelijks weer even onderstrepen met hun kulverhaaltjes of meninkjes waar niemand op zit te wachten.

Ik heb dan nog het fatsoen in te zien dat voorgaande ook maar een mening is - met dat verschil dat ik er godverdomme niet eens voor betaald word.

Ichneumonidae | 20-06-20 | 19:45

Wie leest nog kranten? Dit zijn achterhoede gevechten. Zoals we nu tegen Polygoonjournaal aankijken. Over een paar jaar zijn al die "goede" "journalisten" werkloos.

nancystjago | 20-06-20 | 19:45 | 3

Ik, 6 dagen in de week rond 5:30 uur met koffie en een sigaar.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 19:49

Ik lees De Morgen, en ik herken het wel. Veel aandacht voor jongeren met een kleurtje en/of van moslimsafkomst, die het zo moeilijk hebben in de grote stad -lees Brussel. Minder aandacht voor allochtone criminaliteit en/of problemen met de Islam. De zwarte kant van deze religie wordt nauwelijks benoemd. Tekenden vind ik dat iemand als Hugo Camps een column heeft: een oud lijk met een drankprobleem, iemand die zijn feiten nooit op orde heeft. Onlangs mocht hij weer ongestoord leeglopen over de huidige Nederlandse politiek -veel te hardvochtig richting die arme zielige Zuidelijke Landen, en dacht hij met weemoed terug aan die gouden tijden met Jan Pronk en Joop den Uyl. Politici die allang door de tijdsgeest zijn ingehaald. Kortom: een boel naïef geleuter in zo'n krant.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 19:45 | 7

Ik kan niet zoveel verschillende kranten lezen zoals jij klaarblijkelijk wel kunt lezen, Kuif. Wel jammer. Maar ik herken inderdaad zelf ook veel uit jouw verhaal.

Ik zit al een hele tijd bij dezelfde krant, en ik heb de kwaliteit achteruit zien hollen. Politieke meningen (soms wordt in dezelfde krant over “Palestina” (Nederland erkent “Palestina” niet) en Palestijnse Gebieden gesproken) ventileren in artikelen, het je toespreken alsof je een klein kind bent, taal- en spellingsfouten (maak ik ook, maar ik schrijf niet voor een krant) en meer van dat soort ongein waar ik niet voor wil betalen.

En dat gaat dan nog door voor een “kwaliteitskrant”. Moet je nagaan hoe ‘t met de andere kranten gesteld zal zijn.

Gelukkig maar dat we voor de politiek-incorrecte feiten, die in veel artikelen niet of slechts verhuld worden genoemd, GS ons daar meestal over informeert En de meningen van sommige reaguurders in de panelen (vaak met inside kennis, dat valt op) ook een erg goede toevoeging/aanvulling bieden.

Aangezien we beiden geloven in de vrije markt, met vraag en aanbod, verwacht ik wel weer dat er echte kwaliteitskranten (terug) komen op de markt die ook echt een kwaliteitsproduct leveren. Ik ben in ieder geval bereid daar veel voor te betalen.

En reaguurders hier raad ik aan een kroontje te kopen. Is het niet voor de kans vrijelijk je mening redelijk anoniem te kunnen blijven uiten, dan is het in elk geval misschien wel om nog even tot een paar minuten na plaatsing de mogelijkheid te hebben gênante taalfoutjes te corrigeren. Geloof me, daar ben je soms echt blij mee!

Kompromat | 20-06-20 | 20:28

@Kompromat | 20-06-20 | 20:28: Zou het een kwestie van geld zijn? Dat het commerciële model voor en van een kwaliteitskrant niet interessant genoeg is? Of de schaalgrootte? België en Nederland zijn niet heel grote landen.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 22:40

@Kuifje-naar-Brussel | 20-06-20 | 22:40:
Tja,
vroeger had je toch ook échte kwaliteitskranten in zowel Nederland als België? De bevolking is in aantallen toegenomen, en die blijft alleen maar toenemen in de toekomst.

De tijdsgeest verandert weliswaar, jongeren zitten meer nieuws van 't internet af te halen. Maar in tijden van fake news neem ik aan dat steeds meer mensen écht nieuws willen lezen. Je wilt toch als volwassene niet gevangen (blijven) zitten in een bubbel in het Sprookjesbos?

Uiteindelijk is het mijns inziens inderdaad een kwestie van geld. Uit idealisme zijn mensen bereid veel te doen, maar de schoorsteen moet uiteindelijk ook roken. En wanneer je een gezinnetje hebt zullen de meesten uiteindelijk toch gaan kiezen voor iets dat beter betaalt. Met meer geld houd je kwaliteit binnen. Komt dat niet, dan blijven alleen de kneusjes achter die sowieso nergens anders terecht kunnen. Of de links-gekkies dus.

Kompromat | 21-06-20 | 13:23
▼ 4 antwoorden verborgen

Hoe zit het trouwens bij GS met de geboden ruimte voor andersdenkenden? Pluriformiteit, zo u wilt. Want dat is het pleidooi dat ik uit dit stukje opmaak.

Ridde Rogter | 20-06-20 | 19:44 | 3

Anne Fleur Dekker heeft hier ooit een column gehad....

Lood om oud ijzer | 20-06-20 | 19:48

@Lood om oud ijzer | 20-06-20 | 19:48:
Harry van Bommel ook.

DrumPiet | 20-06-20 | 19:50

Ik pleit al langer voor de mogelijkheid om reaguurders een topic te laten schrijven. Knoop er als voorwaarde een kroontje aan vast en zet er wat voorwaarden omheen. Daarmee heeft de nachtploeg wat om mee te beginnen voordat het een linkjesdans wordt en de redactie kan wat eerder te bed.

Frau Merkel | 20-06-20 | 20:12

Tsja media. Wel vaker oorzaak van 'foute' revoluties.
JFK sprak al over deze zaken.
Hoewel de tijdgeest toen anders was. Or was it ?
www.jfklibrary.org/archives/other-res...

grapo | 20-06-20 | 19:42

Lang geleden dat ik een "echte" , krant heb gekocht..

revoluta | 20-06-20 | 19:42 | 1

Jôh!

Ridde Rogter | 20-06-20 | 19:53

"Andersdenkenden( fatsoenlijke burgers en politici) worden geframed en weggezet"

Ik denk dat dat het ergste is. Het gebeurde ook tijdens de coronacrisis (lees de Moetlees Reconstructie Nederland&Corona topic van GS).
Maar die neergang van andersdenkenden/media is niet een Nederlands ding. Je ziet hetzelfde in de USA.

paridae | 20-06-20 | 19:42

Denkt @daardan dat hij tot een stel imbecielen spreekt? Een neerbuigend stukje huiljournalistiek dat suggereert dat de nieuwsconsument niet tot zelfstandig denken in staat is.

DrumPiet | 20-06-20 | 19:42 | 13

@DrumPiet | 20-06-20 | 20:29: Op zoek gaan naar andere nieuwsbronnen kost natuurlijk tijd. Dat heeft niet iedereen. Het Nederlandse nieuwsaanbod zou in principe voldoende divers moeten zijn, maar dat is het in de praktijk dus niet.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 20:38

@4HoogAantWater | 20-06-20 | 20:04:
Precies dat! Ik heb al vele malen van dichtbij gezien dat harde werkers enigszins "links van het midden" zitten, en na hun pensionering tijd hebben om zich te gaan verdiepen in de actualiteit. En dan een scherpe zwenk naar rechts maken....

libertat | 21-06-20 | 13:40
▼ 10 antwoorden verborgen

Op RTL schandalig bijeenkomst Trump en eh vorige week oh ja die was te belangrijk

dedwarsligger | 20-06-20 | 19:40 | 1

Deze is indoor, dat is het grote verschil.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 19:42

Kunnen wel allemaal de pijlen richten op DPG media, maar je bent niet verplicht je media bedrijf te verkopen hoor. Soms is het geld aanlokkelijk, true, en soms ben je er na jaren ook wel een beetje klaar mee, maar we laten het teveel doorgaan en echte media bestaat op die manier gewoon niet meer.

Krachtkoe | 20-06-20 | 19:40

Veel Nederlandse media zijn al in handen van buitenlandse investeringsmaatschappijen.

stipjes | 20-06-20 | 19:38

Ik vind het toch knap dat er mensen zijn die dit binnen 1 a 2 minuten kunnen lezen, of zie ik dit verkeerd?

Sardegna | 20-06-20 | 19:38 | 1

Als je het artikel scant op trefwoorden dan heb je de essentie snel te pakken.

oldandwise | 20-06-20 | 19:49

Jongens, wat een huilie-huilie stuk.

oldandwise | 20-06-20 | 19:37 | 2

As far as my eyes can see, there are shadows approaching me...

van Oeffelen | 20-06-20 | 19:46

@van Oeffelen | 20-06-20 | 19:46: ahhh The Alan Parsons Project. Blijft mooi.

eentweehuppekee | 20-06-20 | 20:07

Ja en?
Je koopt een krant of niet.

Berbaar | 20-06-20 | 19:37 | 11

@Kuifje-naar-Brussel | 20-06-20 | 20:20:

Zeker waar, en iedere journalist kan aanschuiven. Mooi platform en interessante artikelen. Voor die paar euro echt waar voor je geld.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 20:26

Valide punt van Berbaar. Het smerige is echter dat de/die kranten onderdeel uitmaken van een eenheidsworst waar ook door de belastingbetaler gesubsidieerde media (de NPO in Nederland, maar idem in elk ander West-Europees land) deel van uitmaken. Met zijn allen likken ze naar de macht, en doen ze niet wat er van ze verwacht mag worden (de macht controleren). In plaats daarvan lichten ze de lezers op door te pretenderen dat ze de macht controleren, maar intussen de door de macht ongewenste oppositie op alle mogelijke manieren monddood proberen te maken.

Dat er nog steeds veel mensen zijn die op zulke oplichtersplatforms geabonneerd wensen te zijn, dat geeft natuurlijk te denken.

Professor Superhirn | 20-06-20 | 22:20

Nog even een citaatje uit 't NRC van Van der Staaij (SGP, 22 jaar actief in de Tweede Kamer):
"Het valt Van der Staaij op dat debatten tegenwoordig eindeloos opnieuw worden gevoerd. Twintig jaar geleden was het na een stevig debat met een motie van afkeuring of wantrouwen wel klaar: „Streep eronder”. „Nu pakken we een onderwerp weer op zodra het in de krant staat.” "

Dat dus.

Kompromat | 21-06-20 | 13:13
▼ 8 antwoorden verborgen

De sluipmoordernaars van objectiviteit.

Reebensteeltje | 20-06-20 | 19:37 | 2

Je zou toch verwachten dat er voor objectiviteit en een wat rechtser geluid dan toch wel een serieuze markt is. Wie duikt daarin met een grote nieuwssite!? Of tenminste met bijvoorbeeld een beter 'Journaal'?

Aristotalloss | 20-06-20 | 20:32

@Aristotalloss | 20-06-20 | 20:32: In Duitsland heb je dat wel. En rechtse consumenten hebben vaak ook voldoende geld te besteden.

Rest In Privacy | 20-06-20 | 20:39

En de angst voor diezelfde media is helaas zo groot dat de scribent zijn naam er buiten laat, angst voor dat wat hij beschrijft wellicht.

Rollins | 20-06-20 | 19:35 | 1

Uit angst om te overkomen wat er met de rest van het andere geluid gebeurt.

Cadaver | 20-06-20 | 22:04

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl