achtergrond

Geenstijl

FactCheck: Was Hitler eigenlijk links?

Moet GeenStijl het weer uitzoeken?

Op het internet is consternatie ontstaan over een LinkedIn-post van FvD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Paul Cliteur, die een artikel op de website van de meest invloedrijke denker van Groot-Nederland Sid Lukkassen heeft gedeeld. In het artikel schrijft ene Frits Bosch, die wij niet kennen van zijn boeken “Waarom haten ze ons eigenlijk”, “Wereld op een keerpunt”, “Onbehagen  bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de  werkvloer”, dat Adolf Hitler links was. Dat is allemaal filosofisch bedoeld natuurlijk, maar wij van GeenStijl zijn  vooral benieuwd naar de feiten. Daarom zijn we in de archieven gedoken en kunnen we u, na de breek, het definitieve antwoord geven op de vraag: was Adolf Hitler links?

Bewijsstuk 1

Bewijsstuk 3

Bewijsstuk 2

Bewijsstuk 3

Bewijsstuk 3

Bewijsstuk 3

Conclusie: Hitler was rechts

PS Van alle domme stellingen die keer op keer terugkeren in het argumentatieslachthuis der online discussies, is 'Hitler was links' toch wel een van de domste. De stelling wordt vrijwel altijd (ook nu in het bepaald onfrisse stuk van Frits Bosch) van stal gehaald als reactie op de bewering dat een bepaalde rechtse mening fout is, omdat Hitler ook rechts was. Net zoals 'Stalin was links' niet bepaald een sterk argument is tegen de verhoging van het minimumloon, is 'Hitler was rechts' niet bepaald een sterk argument tegen rechten van het individu, tegen de vrije markt of tegen de stelling dat een staat zich in eerste instantie om zijn eigen burgers dient te bekommeren.

Maar wij vragen ons vooral af waarom iemand als reactie op zo'n argument de stelling 'Hitler was links' wenst te betrekken in plaats van de stelling 'Ik ben rechts en ik vind Hitler verschrikkelijk. Ik ben rechts en juist daarom sta ik pal voor de liberale rechtsstaat. Ik ben rechts en juist daarom sta ik pal voor de democratie. Ik ben rechts en juist daarom wens ik mensen in de eerste plaats te beoordelen en te behandelen als individu en niet als lid van een etnische groep.' Je zou bijna denken dat mensen die liever 'Hitler was links' zeggen er stiekem hele andere ideeën op na houden.

En oh ja.

Hitler was rechts.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Interview met historicus Martin Harlaar, de schrik van woke en gendergekkies

Historicus Martin Harlaar (Amsterdam, 1956) publiceerde Het gender-experiment. Hoe maakbaar is onze identiteit als M/V/X? en Ben ik wel woke genoeg? Een ontdekkingstocht door het land der Social Justice Warriors.

@Arthur van Amerongen | 27-01-24 | 20:45 | 121 reacties

Carel Brendel: Het verraad van links

Nu de PvdA opnieuw aan het flirten is met de islam en opnieuw het Paard van Troje binnensleept - alsof het politbureau de hele toestand rond Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk vergeten is - leek het mij goed om Carel Brendel te benaderen. Zijn bestseller Het Verraad van Links uit 2007  gaat over de socialistische beweging en de vrijheid van godsdienst.

@Arthur van Amerongen | 20-01-24 | 21:01 | 896 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.