BANKBLOG - Zwartwassen wordt de nieuwe trend
Van wit geld moet men dan dus zwart geld maken!
Door de lockdown en Covid-19, hebben de centrale banken flink uitgepakt. Iets wat in de vorige bijdrages van dit bankblog aan bod is gekomen. Een systeemcrisis lag (ligt?) op de loer en groot ingrijpen was nodig. Het systeem was al geheel kromgegroeid, maar om nog een kans te hebben om de boel grotendeels en geleidelijk recht te zetten, was dit ingrijpen nodig. De economische depressie zal er echter niet minder om worden. Nu is de vraag of beleidsmakers de handschoen oppakken en orde op zaken gaan stellen. Ik koester de hoop wel, maar de verwachting niet. Megabelegger Ray Dalio verwacht zelfs dat we binnen drie jaar een nieuw monetair systeem gaan krijgen. De reden hiervoor is in essentie dat het vertrouwen in de dollar/euro/yen/pond (etc.) zal verdwijnen. Mensen met vermogen zullen proberen de negatieve effecten hiervan te ontlopen, maar zullen geforceerd worden om wit geld zwart te gaan wassen!
Drie soorten geldsystemen
Om Ray maar weer eens aan te halen, bestaan er drie soorten geldsystemen. Het eerste geldsysteem is solide geld, waar de munt intrinsieke waarde heeft (dus de munt is gemaakt van goud, zilver, koper, nikkel, ..). Het tweede betreft papier geld wat een claim is op dit solide geld. Het derde systeem is waar elke link met intrinsieke waarde wordt opgeheven (zie besluit Nixon in 1971). Het probleem met het derde systeem (fiat systeem) is dus dat het niet verankerd is. Overheden willen namelijk altijd meer printen om zo van alles te bekostigen, dus oefenen zij altijd een bepaalde druk uit om monetair te verruimen. Bij Nixon waren het vooral de dure Vietnam-oorlog en sociale programma’s die toen werden opgetuigd, die het onbeperkt printen onweerstaanbaar maakte.
Printer draait overuren
Nu 49 jaar later, zit de wereldeconomie weer eens in de problemen en moet er nog meer geld bij geprint worden. Waar de crisis van 2008 werd gezien als de grootste sinds de depressie van de jaren 30, hebben centrale banken nu laten zien wat ons te wachten staat. Zoals de grafiek hieronder laat zien, hebben de G10 centrale banken hun balansen flink laten uitdijen sinds 2008. Maar waar er toen 6 jaar gedaan werd om de balans met ruwweg USD 5.000 miljard te laten groeien, hebben de centrale banken er nu enkele weken over gedaan! Zo bezien geeft de reactie van de centrale banken aan dat er economisch echt gitzwarte tijden aanbreken en dat de meeste burgers (en politici) dit nog steeds niet doorhebben.
Currency debasement
De expansie van de centrale bank balansen komt direct ten goede aan obligaties (en aandelen)(en indirect nog veel meer financiële waardes) die eigenlijk een stuk minder waard zouden zijn zonder dit ingrijpen. De centrale banken betalen dus (bewust) teveel voor deze financiële producten en zorgen er zelfs voor dat de prijzen stijgen. Dat hebben we sinds 2009 mooi kunnen zien. Nu is er dus de overtreffende trap nodig om dit kunstje (piramidespel) nog eens te laten plaatsvinden. Echter, op een gegeven moment is de koek op. De echte waarde van die financiële producten (en dus de achterliggende bezittingen) lag al beduidend lager dan de prijzen die er voor betaald werden sinds deze monetaire waanzin begon, maar nu wordt er dus een nog grotere premie betaald. Zodra meer en meer partijen doorhebben dat het feest ten einde is, zullen zij bezittingen in de betreffende muntsoorten van de hand doen. Er ontstaat dan een klassieke run op de bank. De centrale bank!
Veeg teken
En er zijn al lange tijd tekenen van partijen die hierop voorsorteren. Net zoals Nederland en Frankrijk zoveel mogelijk dollars voor goud omwisselden totdat Nixon de convertibiliteit van de dollar in goud afschafte in 1971, zo ook nu zijn er landen die denken de bui voor te zijn. Rusland is daarvan het meest in het oog springend (nu zal alles niet in rechte lijn gaan want sommige grote kopers zullen nu moeten verkopen door de economische crisis. Met name centrale banken van ontwikkelingslanden kunnen voor prijsdruk gaan zorgen op korte termijn.). Daarnaast is China ook een voorbeeld waar goudvoorraden hoog in het vaandel staan. Verder hebben er best wel markante repatriëringen plaatsgevonden door zowel Nederlands als Duitsland.
Naast de centrale banken, zijn ook vele grote beleggers nu goud aan het kopen. Hierbij moet gezegd worden dat veel institutionele kopers niet of nauwelijks goud mogen bezitten (door statuten en/of regulering), waardoor de grootste zak met geld goud niet eens kan najagen. Het zijn dus met name de minder gereguleerde beleggers zoals hedge funds die zich aan de koopzijde hebben gemeld.
Één daarvan is Crispin Odey, eigenaar van één van de oudste hedge funds in Engeland. Die gaf onlangs een interview waarin hij zei dat overheden goudbezit door particulieren weer kunnen gaan verbieden (zoals in 1933 in de VS). Mocht dat zo zijn, dan zullen de vermogende mensen nu hun geld cash op moeten nemen en daarmee fysiek goud moeten kopen zodat het niet geregistreerd staat. Van wit geld moet men dan dus zwart geld maken!
Maar makkelijk is het niet, gezien steeds meer landen cash transacties boven X bedrag niet toelaten (hierdoor moet er gesmurfd worden) en banken moeilijk doen over grote cash opnames. Dat verbod op cash wat hier eerder is besproken, kan dus ook in dit licht bezien worden. Hoe dan ook, het worden uiterst markante tijden waar het vinden van een goede plek om “koopkracht op te slaan” steeds moeilijker (en duurder) zal worden.
Reaguursels
InloggenPax Gold kopen! Stablecoin 100% gebackt door goud
Dus de pensioenen en al het spaargeld van de hardwerkende Nederlanders gaat er aan en de bnken en overheden komen weer met de schrik vrij.
In feite is schuld en tegenwoordig het geld zelf ook, een boekhoudkundig probleem. Even doorstrepen, iemand lijdt verlies en je begint opnieuw.
Zie Griekenland, Italië, Frankrijk en Spanje bijvoorbeeld. Deze landen zijn al vaker failliet gegaan.
Ik ben benieuwd naar wat de vastgoedprijzen en de rentes op hypotheken op vastgoed gaan doen. Heeft iemand daar ideeën over?
Hangt er van af wat voor vastgoed. In algemene zin (er zijn altijd uitzonderingen):
- winkel panden gaan door het putje
- Luxe panden gaan zakken in prijs
- onderkant van de markt, zeg maar tot aan 3 ton, zal blijven stijgen
- idem voor huurpanden voor de gewone man, die panden blijven hun waarde houden
Redenen zijn simpel. Meer vraag dan dat er gebouwd wordt. Wonen is een eerste levensbehoefte. En onroerend goed is één van de weinige sectoren waar prijzen met de inflatie mee veranderen. Inflatiedruk is opwaarts.
ik verwacht dat de rente (kunstmatig) laag blijft. Immers de instituten / landen met de grootste schulden bezitten de macht om aan de rente knoppen te draaien. Die hebben groot belang bij lage of negatieve rente. Dat dit 'vechten tegen de bierkaai' is, zie je aan de enorme hoeveelheid geld dat wordt bij-geprint. Dat zorgt voor lagere rente; en dat printen is m.i. meer ingegeven door de noodzaak de rente te drukken dan een 'tekort' aan geld om de (ahum) 'huidige' problemen te bekostigen.
@snars | 24-05-20 | 22:32:
Daar ben ik ook bang voor, dat de rentes kunstmatig laag blijven. Er is al idioot veel geld bijgedrukt. Ik denk ook dat de luxe panden en winkelpanden gaan zakken in prijs, net als OudeNederlander, en dat vind ik geen fijn vooruitzicht. Het is maar de vraag door wie die panden worden opgekocht. Ik ben normaal gesproken geen voorstander van nationalisering, maar in dit geval wel. We moeten echt voorkomen dat die winkelpanden en luxe panden in handen komen van rijke Arabieren of Chinezen of weetikveelwatten. We gaan wat meemaken.
Enkele oplossingen? We dumpen Willem Alexander en aanhang in een sociale huurwoning, hop enkele miljarden komen vrij. We verkopen wat goud uit de kluis. En owja, alle maatregelen terugdraaien en 65+ goed beschermen, klaar.
Koop crypto. En zie het voor je ogen verdwijnen.
Zie op Jijbuis, Brian London. The great Steem Heist.
Neh, dit verhaal heeft weinig te maken met crypto als geheel.
Niks over Bitcoin? Heb geen zin om 50 kilo goud de wereld over te sleuren.
jij, 50 kilo? á 50K-€?
ZIjn we zoveel verder als 2000 jaar geleden? Rijkdom is nog steeds veel van een glimmend metaal bezitten.
Rijkdom is koopkracht bezitten. En goud geeft overal en altijd koopkracht. Wat dat betreft is er niet veel veranderd. Op andere gebieden ook niet. Het zijn wat nuance verschillen. Maar nog steeds draait het om voortplanting en overleven. De ene keer gaat het wat makkelijker en aangenamer. Maar in de kern neuken we om onze genen door te geven, brengen we onze genen groot en sterven iets eerder of later dan gemiddeld.
O, is de definitie van "blank" geld en "zwart" geld veranderd naar "geregistreerd" of "niet-geregistreerd"?
Het wordt tijd dat iedereen wakker wordt en stopt met pinnen en financiele vrijheid eist! Alleen een slaaf legt verantwoording af aan zijn meester!
Geld moet ook van de bevolking zijn en niet van de overheid. Je levert jezelf dan helemaal uit aan een monster. Een monster dat getemd moet worden maar helaas regeert de controleur tegenwoordig vaak mee en is absoluut niet kritisch meer.
Zet in op water, het nieuwe goud.
reminds me, dit zei ik 30 jaar geleden ook.
Buy Bitcoin
Zelden is Dijsselbloem zo eerlijk open geweest over het *begrip* schuld in relatie tot het monetaire beleid van de EU als vandaag in Buitenhof.
Ten eerste gaf hij toe dat de EU nooit zal omvallen, iets dat elke plurk al weet die ook maar iets heeft begrepen van het EU-beleid van de afgelopen 20 jaar.
Daarnaast gaf hij toe dat *schuld* voor het monetair EU beleid een totaal abstract begrip is. Geen 500 of 1000 maar misschien wel 3000 miljard schuld aan landen verpakt als steunfonds.
Geen enkel probleem volgens Dijsselbloem - je spreidt de schuld (terugbetalingen) uit over 30...50 misschien wel 100 jaar.
Dat beleid kan je constant herhalen. In de kern is het zo eenvoudig. Je moet het aleen goed weten te verpakken voor het belastingbetalende plebs.
Reele schulden - de schulden die u en ik moeten betalen vallen natuurlijk buiten vergelijkbaar beleid.
Als de Euro binnenkort niks meer waard is verdwijnt de schuld als sneeuw voor de zon .
Zo gek is die Dijsselbloem nog niet .
Hij hintte ook nog even subtiel op de zware bezuinigingen die ons te wachten staan. Lees voor ons Nederland, wij mogen dokken voor het luizen leventje in Zuid Europa.
EUro is als de walking dead. Een socialist hoeft nooit te stoppen met het uitgeven van geld van een ander inclusief jouw pensioen. Totaal vrij van realiteitszin als je nu nog niet ziet dat de euro een mislukt project is.
Iemand die beweert dat de EU nooit zal vallen, heeft nog nooit een boek gelezen in zijn leven en het is dus gevaarlijk en pervers dat zo'n idioot überhaupt meer te vertellen heeft dan een Epsilon-Minus.
Het alternatief is dat hij liegt, maar dan is de conclusie dezelfde.
@Der Lehrer | 24-05-20 | 14:54: Hij liegt in die zin, dat landen schulden aansmeren het plan is. Want de landen tekenen dan bij het kruisje als ze gered dienen te worden, waarna je als geldschieter feitelijk de macht hebt. Griekenland was een mooi (recent) voorbeeld,. met de troika die vertelde hoe ze moesten hervormen en bezuinigen.
Het is enkel wat vervelend dat elke keer dat het bijdrukken van geld als systeem werd gehanteerd dit keer op keer mislukte.
De definitie van waanzin.
Hoe is het eiglijk afgelopen met de deadline van 22 mei die Argentinië boven het hoofd hing. De gehele Zuid-Amerikaanse economie zou kunnen klappen werd hier voorspeld.
nwe deadline = 2 juni
en daarna ...?
Dan doen ze wat ze iedere tien jaar doen. Failliet gaan.
Ze onderhandelen nog met de schuldeisers.
"Als Wakker Nederland plastic wil gebruiken, dan gebruikt Wakker Nederland gewoon plastic ja."
Het zal dus worst zijn wie en wat ermee opgezadeld gaat worden. De aanduiding Wakker Nederland is in dit verband tamelijk lachwekkend. ikke, ikke, ikke. Kenmerkend egoïstisch gekraai van rechts.
Je mist niet alleen de knipoog van de column, en het feit dat de telebelg juist *wel* tips geeft om het gebruik van plastic te verminderen.
Je mist ook het juiste webdraadje; dit is een andere column over een ander onderwerp.
Ga je bij het juiste draadje kijken dan zal je zien dat er niks egoïstisch is aan de argumenten voor of tegen plastic. Ga daar eerst maar eens kijken, voor je je volstrekt onbelezen führer nakraait.
De vrekkige 4 hoor je dan 10 keer een Buitenhof presentator zeggen... zit Hagens daar namens de EU ?
Omdat men niet meteen zonder voorwaarden geld overmaakt naar Knoflook-landen ben je vrekkig, right.
Van een links gekleurd tv-programma hoef je geen neutrale journalistiek te verwachten. Maar dat weten we hier al wat langer dan vandaag.
De EUro is als knoflook. Slechts spaarzaam gebruiken. Van deze overdosis krijg je slapeloosheid.
Bottom line, alles is er op gericht om u, Jan Modaal, steeds meer afhankelijk te maken van de overheid. Uw geld wordt steeds minder waard en steeds meer afgepakt door diezelfde overheid.
De financiële hulp die veel burgers in de US hebben ontvangen ging bijna linea reacta naar Amazon en Apple voor onnodige luxe goederen. Ipv van eten en woonlasten.
Juist, in dit systeem zullen er altijd mensen zijn die aan het kortste eind trekken.
@Hiesjes | 24-05-20 | 12:25: verzin je zelf. Is informatief nergens op gebaseerd.
@Hiesjes | 24-05-20 | 12:25: de burgers hebben iets ontvangen dat naar Apple is gegaan ??
@Zeiss | 24-05-20 | 12:31: Verzint ze helemaal niet, heeft in diversen media gestaan, maar als je vast blijft houden aan de Nederlandse MSM, wordt je niet veel wijzer, en blijf je dom.
Domoor.
We leven in een zeer bijzondere tijd waarin alles wat we kennen, danig opgeschud wordt. Corona is eigenlijk een trigger geweest die een kettingreactie veroorzaakt. Het lijkt op de schors die van een boom afbladdert en nu zien we dat er geen stam onder zit maar slechts geheel verrot en vermolmd hout. Het geringste zuchtje wind zal de boom doen omvallen... Wij ZIJN die boom.
Al vele jaren is er op een ongelooflijke manier omgegaan met ons geld. De invoering van de Euro kostte Nederland meteen al 90 miljard omdat de gulden veel te laag werd ingeschaald. Dat was bewust gedaan om Zuid Europa al tegemoet te komen, het begin van de geldstroom van Noord naar Zuid, die op vele manieren gestalte heeft gekregen. Het troetelkindje, Eén Europa moest gestalte krijgen, dus één munt, één welvaartspeil, geen grenzen etc. Gelukkig niet ook één leider want dat is al eens geprobeerd door Frankrijk en Duitsland maar wel een Europese commissie die vanuit Parijs en/of Berlijn aangestuurd wordt. Het effect is wel hetzelfde: de andere leden van de EU hebben geen f*ck te zeggen. De Zuid Europese landen hebben vanwege hun grotere bevolkingsaantal en het feit dat Frankrijk dezelfde economische houding kent, de grootste invloed en nu proberen Nederland en enkele andere noordelijke landen op de rem te trappen. Of er werkelijk een strijd losbarst tussen Nederland en Duitsland is de vraag. Duitsland durft niet tegen Frankrijk in opstand te komen maar zal een Nederlands veto stiekem juist toejuichen. Duitsland blijft dan buiten de kritiek staan en Nederland is de pisang, net als met de pulsvisserij, die nu na onderzoek de meest efficiente en natuurvriendelijke manier van vissen is maar Nederland moest ermee stoppen omdat de Franse vissers er niet toe overgingen. De EU is een grote beerput vol eigenbelang en die wankelt nu.
Opmerkelijk is dat ook linkse politici als Bert de Vries en Ronald Plasterk van mening zijn dat de Euro mislukt is en dat een terugkeer naar de Gulden wenselijk zou zijn! Als zij dat durven stellen, is de Euromunt dood en vrezen ze het ergste voor Nederland want het troetelkindje Eén Europa was toch ook hun droom?
Na de economische chaos volgt een nooit vertoonde depressie die de produktie en het transport zal stilleggen. Daardoor ontstaan tekorten die leiden tot armoede en wereldwijde ellende. De VN verwacht hongersnood en dodenaantallen t.g.v. mislukte oogsten (om verschillende redenen) van 300.000 per dag i.p.v. zoals nu door corona 300.000 in een half jaar. Dat zal ongekende vluchtelingenstromen op gang brengen... Wat is een mensenleven waard? Wat is geld waard?
Wat is het woord van een politicus waard?
Vanochtend schreef ik 'dramatisch' "Ik klaag aan" en m.i. heel terecht. Er ontstaat een kettingreactie aan crisissen die veroorzaakt zijn door politici en bestuurders. Zij zitten er vooral voor hunzelf, hun aanzien, de hoge verdiensten en denken steevast: Na mij de zondvloed. De resultaten van hun wanbeleid en verkeerde maatregelen liggen nu op ons bord en de echte ellende moet nog losbarsten. Mind my words.
Gisteren een spanjaard gezien was met prepensioen op 59 jaar , hier geen prepensioen en door gaan tot 68 als er niet meer bij komt daar moeten we wat aan doen . Dit geldt ook voor italie en frankrijk leve de gelijkheid in europa.
Complete monetaire financiering. twitter.com/jsblokland/status/1264498...
Wie koopt die staatsleningen ?
@van Oeffelen | 24-05-20 | 12:12: De ECB en FED
@Feynman | 24-05-20 | 12:44: nou niet alleen, ook andere partijen nemen die new issuances af.
Printer goes Brrrrrrrrrrrrrrr
Han Vermeulen nu bij Harry, onderhoudend.
De Beursbengel.
Er zijn wellicht nog meer geldsystemen. Zoals sociaal kapitaal. Diensten en wederdiensten. Ruilbeurzen. Eigenlijk de basis van veel nieuwe betaalsysteempjes. Vooral geschikt voor kleine of gesloten netwerken. Niet geschikt voor grote investeerders. Maar dat is meteen de kracht er van. Dat bemoeials, mooipraters en belastingambtenaren er geen vat op hebben.
Belangrijk tegenargument lijkt mij echter dat ondanks alle gelddrukkerij de afgelopen jaren er geen inflatie van betekenis is ontstaan. Financiele produkten zijn erg aan inflatie onderhevig, die worden duurder, zonder dat de onderliggende waarde echt gestegen is. Maar voor de burger is de inflatie matig.
Ook heeft men nog vertrouwen in fiat geld.
de economische 'wetten' waarop de beredeneringen zijn gebaseerd, zijn misschien niet correct?
Alle opkoop en gelddrukkerij is voor de zogenaamde snelle jongens op de financiële markt. Dit ten koste van de degelijke spaarders. Alles voor de multinationals en de AEX.
Famous last words. Ik herinner me nog 'de nieuwe economie' begin van deze eeuw. De oude wetten zouden niet meer gelden.
De inflatie is niet matig, pensioenen worden opgevreten en schulden worden aangegaan.
@Knufter | 24-05-20 | 11:45: Precies. Vooral overheidslasten gieren de pan uit. Maar daar mag het CBS en die van
mulligen natuurlijk niets over zeggen. Volksverlakkerij ten top.
@Mart6037 | 24-05-20 | 11:43: wat is precies een degelijke spaarder, een schijtlijster ?
De inflatie voor de burger zit hem in de huizen prijzen. Pas als ze het geld wat ze van de ECB krijgen in de economie pompen (verstrekken/lenen aan burgers/bedrijven zal inflatie overal zichtbaar zijn. Maar dat doen ze niet, hooguit verstrekken ze te hoge hypotheken.
Maar iedereen wil altijd maar blijven geloven dat het iets met vraag en aanbod te maken heeft.
@van Oeffelen | 24-05-20 | 11:51:
Niks mis met "schijtlijsters".
Beschavingen zijn ontstaan toen jagers-verzamelaars gevonden zaadjes gingen sparen, om ze later te planten; het begin van de landbouw.
Landbouw leidde tot handel, en vanuit handel ontstond het schrift, reeds 8.000 jaar geleden.
Onder andere de piramidebouwers werden betaald vanuit graanpakhuizen. Dat graan bestond overigens echt. Het ging niet om graan dat fictief was aangemaakt op een laptop, daarna digitaal opgekocht door een ECB waarna alle Egyptenaren een collectieve graanschuld kregen aangepraat.
Op schijtlijsters kun je bouwen.
Op thrillseekers die second life en real life door elkaar halen niet.
Wtfhappenedin1971.com. Jouw waarnemingsvermogen is te beperkt. Als je verder terugkijkt naar de uitvinding van fiat in 1914 moet je die stelling van jou corrigeren. We zijn inmiddels al in de weimar fase beland
Ik lees hier niets over ⒸⓇⓎⓅⓉⓄ.
Vooralsnog best een leuke belegging
Ik lees CRY TO... is dat ook meteen het antwoord op je vraag?
Laat ieder maar in zijn bubbel, er is naast de 3 genoemde geldstandaarden nog 1 die veel potentie heeft. Jawel, hieraan zijn veel risico's verbonden maar denk dat het goed is om je in ieder geval te orienteren. Als zelfs de Googles, Facebooks en centrale banken hiervoor plannen hebt dan denk ik dat het concept de cryptocurrencies best wel een mooie toekomst kunnen hebben.
Een code ergens op een computer wanneer één of andere puzzeltje gekraakt is? Ja heel verstandig.
@Premier Trutte | 24-05-20 | 11:37: Cryptoing myself all the way to the bank.
Bitcoin is veels te ingewikkeld voor het gepeupel. Je kan wel wat met ideaal kopen bij bitmymoney bijvoirbeeld, maar dan blijft het daaro en heb je het nog niet in je eigen knip. En een eigen wallet? Ik ben er te dom voor. Dan liever nog wat gouden tientjes kopen doen gaat.
@Mart6037 | 24-05-20 | 11:40: Leg eens uit waarom niet?
Uw https verbinding werkt overigens met dezelfde type encryptie, behalve dat de bank geen proof of work levert.
@bastemeijer | 24-05-20 | 11:46: Uw argument vind ik eigenlijk wel gewoon het sterkste argument tegen crypto: 'gedoe'. Alle technische argumenten zijn onzin.
"onzin" in de betekenis van dat er mensen zijn die zeggen dat het in het rijtje met stenen/goud/zilver hoort. Die hebben absoluut een punt. Maar het is te complex!
@Knufter | 24-05-20 | 11:47: waar staat mijn Bitcoin dan? Kan ik het opnemen? En als je weg is is het weg.
@Mart6037 | 24-05-20 | 12:01:
Je kunt BTC bewaren in je portemonnee, een wallet, bij je cryptohandelaar.
Je kunt ook zelf een wallet maken, die geheel anoniem is en je “draagbaar” kunt maken, bijv. op een usb-stick.
Of op een PC, dan staat jouw portemonnee enkel en alleen op die PC.
Is veiliger.
Mijn wallet kan in feite gejat worden.
Aan de andere kant, als je je usb of PC kwijtraakt of crashed, ben je het ook kwijt.
Verder is het gewoon vraag en aanbod.
Koop en verkoop.
Verdiep je er even in.
Het is simpeler dan je denkt.
Ook crypto is maar gewoon een product.
Het maken ervan (mining) is verder niet zo interessant.
En ja, het is uiteindelijk een cijfercombi.
Maar op een dag wordt het een geaccepteerd betaalmiddel.
Ja, geweldig... Je geld stoppen in iets wat bij de eerste de beste stroomstoring weg is, top!
@Rhenium | 24-05-20 | 12:44:
Onbekend maakt onbemind.
Mijn apparatuur werkt altijd gewoon, na een stroomstoring.
Koersdaling is mijn angst.
@Ruimedenker | 24-05-20 | 12:55:
Dat heet cold storage. Dan ben je een hodl-er geworden.
@Rhenium | 24-05-20 | 12:44: Zalig zijn de onwetenden want zij weten niet wat zij zeggen ...
Veiliger dan cash geld, gemakkelijker dan zwaar goud, zelfs eenvoudiger te versturen dan diamanten. Je kunt zelfs je code van eigendom (zo noem ik het maar voor de eenvoud) op een papiertje schrijven en naar de bank brengen en het daar in een kluis doen. Mocht je het willen gebruiken dan kun je een beetje op een creditcard zetten. Direct pinbaar. Er is niets moeilijks en engs aan.
Crypto valt onder de categorie "fiat".
Economie.. er zijn dus mensen die hier op afgestudeerd zijn. Het is echter niks anders dan een piramide spel waar bij de elite de spelregels kan veranderen wanneer het hen goed dunkt.
Dat is een behoorlijk accurate omschrijving van deze "wetenschap".
@Spring Bruissteen | 24-05-20 | 11:26: Geld zou in principe een ruilmiddel moeten zijn. Een exacte weergave van gedane arbeid en middelen waarmee iet te verkrijgen is van gelijke waarde.
Het is natuurlijk bizar dat een kantoorklerk bij een bank, een beleggingsfonds en speculanten met een laptop op een jacht meer verdienen aan geld en dus de arbeid en middelen dan de boer of fabriek zelf. Geld is hiermee een vorm van uitbuiting en slavernij geworden ipv een 1op1 ruilmiddel.
Betreft dan vooral de macro kant. Bedrijven die dingen produceren en echt iets toevoegen aan de samenleving moeten wel op de centjes letten en rekenen.
@Premier Trutte | 24-05-20 | 11:43: De spijker op zijn kop. Kijk ook naar de steunmaatregelen. Wanneer de boeren getroffen worden doordat Nederland ruzie met Rusland maakt krijgen zij de middelvinger van Rutte. Dreigt er maar iets van schade voor de AEX of bijvoorbeeld KLM dan is de steun ongelimiteerd. KLM al 4 miljard plus al die te betalen riante lonen van het personeel door Den Haag.
De 1% van Piketty bestaat omdat die groep dicht bij de centrale banken hun investeringen kunnen doen voor de inflatie er vat op had. Schaf het fiat geld af en die 99% kan ook eens profiteren van zijn spaargeld.
Er zijn ook mensen die hun opleiding geschiedenis niet afgemaakt hebben en premier mogen zijn van een land.... dus wiskunde en economie waren al te moeilijk en dan nog je opleiding geschiedenis niet afmaken. Tevens wordt een basisschoolleraar minister van Volksgezondheid en iemand zonder enige opleiding kan staatssecretaris van onderwijs en zelfs economie worden (eerdere kabinetten).
Zilver kopen deed. Staat niet geregistreerd, hoewel het wit is. Zoveel makkelijker met vermogensbelasting, giften, erfenis enz. Verder is het een wettelijk betaalmiddel, muntjes, dus nergens problemen.
En zeker niet zwartwassen!!! Laat maar lekker in box3 Als het bij de banken straks "dik" wordt kan je met een Maple Leaf straks nog wel een brood kopen. Niet voor niks spuit zilver al paar dagen onhoog. Verbieden of afpakken gaat niet gebeuren. Dus netjes opgeven.
@bastemeijer | 24-05-20 | 11:57:
Check executive order 6102 . Uw vertrouwen is historisch gezien onterecht.
Nuh? We hadden het over zilver toch?
Perridon is ook tenenkrommend simpel bij Op1. Hij heeft natuurlijk wel wat gepresteerd en dat verdient respect, maar geen hem maar niet de sleutel tot het land.
Ja erg eng dat hij het een OK idee vindt om verkiezingen uit te stellen. Yip zei verstandigere dingen zoals dat we Italië niet helpen door ze zuurverdiend belastinggeld te geven om onze tulpen te kopen. Tegen zoveel logica konden de politici niet op haha !
@Diederik_Ezel | 24-05-20 | 11:12: Yip zit even in de hoek waar de klappen vallen en heeft niet zoveel reserve als Perridon.
Geld in de economie pompen (geld drukken) betekent het wankele financiële systeem in leven houden. Uiteraard zal er een inflatie op volgen waardoor bezittingen en goederen meer waard (duurder) zullen worden maar ook de waarde van diensten zullen duurder worden. Daar staat tegen over dat er meer geld in omloop komt waardoor slimme jongens meer geld uit de markt zullen vissen. Dat systeem zien we al jaren en ook deze keer gaan we het meemaken. Zal er veel veranderen, nee gezien de fundamentele behoeften overvloedig aanwezig zijn.
Wankel ? Als we nu nog overeind staan kun je niet van wankel spreken maar van zeer robuust.
Het is maar waar je het geld in het systeem pompt. Nu vooral financiële instellingen en de lasten voor grote bedrijven verlagen. Zie vennootschapsbelasting die uitzonderlijk laag wordt. En eenmanszaken en zzp'ers maar dokken.
Probleem is, het geld wordt niet in omloop gebracht. Dat deden ze in 2008 ook al niet.
Geld drukken is hetzelfde als een drugsdealer als behandelaar in de verslavingszorg.
Geen zorgen mensen, het geld klotst tegen het plafond.
Al 40 jaren zijn er steeds weer tientallen miljarden per jaar beschikbaar om asiel-eisers op te vangen, dus waar maken we ons zorgen over.
Inderdaad. 13 miljard steun voor het Nederlands bedrijfsleven en voor 500 miljard garant staan voor de knoflookbelt. 10.000 euro ongecontroleerd per asielzoeker voor een taalcursus en de ZZP-ers 1000 euro bijstand. Fijne verhoudingen.
Sinds Rutte in het torentje zit klotsen de asieleisers ook tegen het plafond. Zou de gemiddelde Nederlander zich dat wel beseffen? Rutte en zijn vazallen blijven dit alsmaar faciliteren. Lockdown? Niet voor "vluchtelingen". Die komen -na tig landen te hebben doorkruist- in ons land van melk en honing. De belastingbetaler schuift wel weer voor dit festijn.
Maar ze horen bij ons!
@Der Schnitzeljäger | 24-05-20 | 11:13:
En dit alles zodat de bedrijven kunnen groeien,anders Zou er nu minder mensen wonen in Nederland.
Dus verkopen ze ook minder,en dus groeien ze niet en dat pakt weer uit op de beurs.
Maar zijn de Zwitsers nu ook geld aan het bijdrukken ? Ik vraag dit voor een vriend ....
Nee, Euro's aan het opkopen. Buy low, sell high. Nationalbank is een hedgefund.
@van Oeffelen | 24-05-20 | 11:00: De Euro kan nog wel lager, denk ik. Zeker als ze er niet uitkomen met dat voorstel van Merkel en Macron.
@van Oeffelen | 24-05-20 | 11:00: Pharmaceuticals: US$83 billion (26.4% of total exports)
Gems, precious metals: $80.1 billion (25.5%)
Oftewel, dat blijven doen waar ze mee bezig zijn en waar de wereld graag veel voor betaalt. Mensen willen gezondheid en mooie dingen verzamelen die lang veel waard zijn. Pillen en goud.
@Kuifje-naar-Brussel | 24-05-20 | 11:05: alles kan altijd lager, maar het hoeft niet en er zijn wel afgesproken intervention levels.
@Graaier | 24-05-20 | 11:07: big tech en big pharma. Riep van Oef hier al in maart. Van Oef heeft Adyen (gekocht bij 760 in maart) vrijdag verkocht. Lastig want kan nog verder omhoog, maar zit ver boven alle redelijke prijsniveaus.
Toen ik 6 was, kreeg m’n vader maar niet aan mij uitgelegd, wat een bank was. Nu realiseer ik me zijn doortrapte act. Thnx pa.
Mijn vader zei: ‘Banken en verzekeringsmaatschappijen zijn criminele organisaties.’ En hij kon het weten want hij was bankwerker.
@Mr_Natural | 24-05-20 | 11:00: Met een machine?
@Kuifje-naar-Brussel | 24-05-20 | 11:06:
Nee, uit nood, hij had geen bureau.
@Mr_Natural | 24-05-20 | 11:00: De mijne zei: "Pas op met banken. Ze geven je met mooi weer een paraplu en als het gaat regenen willen ze hem weer terug".
Grond en stenen.
Met rode oortjes lees ik hoe veel verstand de gemiddelde reaguurder van geldzaken heeft.
Er gaat een wereld voor mij open, het kan bijna niet anders dan dat zij stuk voor stuk miljonair zijn.
Je hoeft zelf geen profvoetballer te zijn om te kunnen zien of iemand een goede voetballer is. Of zo.
Als ik u was zou ik mij eens afvragen waar ik de boot gemist hebt.
Armoedzaaier....
Dan doe ik toch iets niet goed. Psssst, zilver kopen?
Veel achteruitkijkracers, die bij de eerste onverwachte situatie uit de bocht vliegen.
En de bovengemiddelde reaguurder?
"Miljonairs zitten niet op Geenstijl" schreef ooit iemand. Wat leugen, wat is waarheid ?
@Ommezwaai | 24-05-20 | 10:48:
Dat weet ik inmiddels,... ik had uw kennis van financiële zaken moeten hebben.
Nog niet, wordt aan gewerkt!
@van Oeffelen | 24-05-20 | 10:54:
Als er veel miljonairs op GS zouden zitten, zou het hier barsten van de lekkere wijven.
@van Oeffelen | 24-05-20 | 10:54: ik zit hier al jaren. Feynman ook
@Mr_Natural | 24-05-20 | 11:02: en is dat niet zo dan ?
@Haberdoebas | 24-05-20 | 11:06: U bedoelt ?
@van Oeffelen | 24-05-20 | 11:09:
Komt hard aan?
@Mr_Natural | 24-05-20 | 11:13: alleen lelijke heksen en dikke troela's ? Het zal toch niet...
@van Oeffelen | 24-05-20 | 11:18:
De lekkere wijven liggen met miljonairs in bed, die 2 catagorieën kom je hier niet tegen.
@Mr_Natural | 24-05-20 | 11:25: voor 95% zult U gelijk hebben.
Er komt geen nieuw monetair systeem. Er komt een nieuw ruilmiddel, genaamd Tijd. Geld is het kwaad van de wereld en het systeem waarop dit kwaad werkt zal vallen. Zo werkt evolutie, de aanpassing van de mensheid aan een continu veranderende omgeving.
Alles wat massaal door mensen wordt gemaakt heeft geen intrinsieke waarde voor de overleving van het individu. De massaproductie van geld zorgt slechts voor een ongelijkheid waar de mensheid reeds 150 jaar aan het uitgroeien is.
Dat de rijkste 5% der aarde graag hun levensdoel in leven houdt -al dan niet door alles dichotoom zwart of wit te wassen-, doet niets af aan het feit dat de zandloper reeds is gekeerd en de verbinding van alle mensen op aarde de gang heeft ingezet naar de langzame, pijnlijke dood van het geldsysteem.
Men kan de ogen sluiten voor de ongelijkheid die geld over de hele wereld en in het klein brengt; echter door ellende na ellende zal de gehele mensheid leren dat geld niet belangrijk is om te overleven. Het in luxe levende deel van de mensheid is door geld afgedreven van het oerinstinct. Tegenwoordig is overleven in een luxewereld niets meer dan meelullen met de massa, onder het genot van een brandy en sigaar dan wel een Schultenbrau en Van Nelle Zwaar.
Wat nou zwartwassen door rijkelui? Er sterven miljoenen mensen op aarde van honger, dat gejank over geld en 'crisis' is de decadentie van het westen ten top.
Dood aan het geld is de enige weg om naar vrede op aarde te evolueren.
Nog 150 jaar te gaan.
Of 1,5 week. Ik moet plassen.
die 150 jaar gaat de mensheid niet meer halen op deze manier. wereldbevolking groeit te hard te laatste 50 jaar.
@zalkmarzegge | 24-05-20 | 11:33: Dat is HET grote probleem. Teveel mensen erbij die allemaal een koelkast, huis, auto en lekker eten willen. Daarvoor produceren we de laatste 100 jaar ons als mensheid letterlijk te pletter. En uiteindelijk kan ons bolletje het niet bolwerken. Gevolg schaarste en boze mensen. We zijn met teveel en de oplossing voor veel problemen is minder mensen. Maar wie zorgt er voor dat Mohammed en Bubba minder kroost op aarde neerzetten.
Goed verhaal. Lekker kort ook. Misschien eens solliciteren bij de RK-kerk als missionaris, in plaats van uw onsamenhangende gedachten aan ons op te dringen?
@Graaier | 24-05-20 | 11:51: Daar kan alleen een allesvernietigende oorlog voor zorgen. Niet zo,n best vooruitzicht dus. Maar Stephen Hawkins zei het ook al. Als de mensheid wil overleven zal het buiten onze planeet een bestaan moeten proberen op te bouwen. Het is en blijft vreselijk knap waarin de mensheid toe in staat is op het gebied van wetenschap. Men had beter sinds de jaren 70 kunnen blijven investeren in de ruimtevaart. Maar dit soort investeringen geschieden blijkbaar alleen in tijden van oorlog.
Er sterven miljoenen mensen maar er worden er nog HEEL VEEL meer geboren ! De wereldbevolking vertoont al jarenlang een parabolische groei en daar zal de wereld aan kapot gaan. Maar dat is een dermate inconvenient truth dat u er nooit een politicus over zult horen. De wal zal het schip wel keren en het zal niet zachtzinnig gaan.
Het briljante van een "centraal bank" systeem is dat iedereen er in mee gaat. Ook GeenStijl Reaguurders. Niemand wil een gebalanceerd overheidsbudget. Dan zouden de belastingdruk veel te hoog worden of de politieke keuzes veel te vergaand. Ja, minder naar migranten, ontwikkelingshulp, kunst & cultuur etc. Maar dan ben je er nog lang niet. Zorg, Onderwijs Veiligheid, infrastructuur, etc. zijn veel duurder. De balanceer-act tussen belastingdruk, staatsschuld, inflatie, productiviteit, concurrentiepositie, welvaart en uiteindelijk gemeenschappelijke overheidsdiensten is een ongekend moeilijk kunstje.
De meeste van u hebben een hypotheekschuld die ergens in de grootteorde van de waarde van uw huis ligt. Dat betekent een "staatsschuld" van ongeveer 60 tot 100%. Ongeveer net zo slecht als die van EU landen. En dan heeft u een verrassend eenvoudig inkomen, belasting en uitgavenpatroon. Niet te vergelijken met een land als Nederland of Frankrijk. Als u de mogelijkheid zou hebben om ongebreideld bij te lenen via een geldprinter, zouden velen van u de verleiding niet kunnen weerstaan. Nu leuke dingen is beter dan later, toch?
Dus voor u oordeelt over de Rutte, Wopke, Merkel, Macron, Lagrange, etc. Wat zou u doen?
Ik zou Lagartha doen, Odin, Alfather, god of gods.
@Timide_Aso | 24-05-20 | 10:51: did it, done it, doing it tomorrow...
Leuk bedacht, maar ook flauw. Als je kijkt naar b.v. de ouders van 'onze' generatie: die lossen het huis netjes af. De schuld waar je het over hebt gaat dan richting enkele tientallen procenten. Sowieso worden hyptheekschulden in 30 jaar (meestal) afbetaald, iets waar nu strengere regels voor zijn dan 15 jaar geleden.
Nederland leent helemaal niet ongebreideld bij via de geldprinter. Dat de ECB domme dingen doet, dat zijn we met elkaar eens. Dat Nederland veel geld aan hobbyisme uitgeeft ook. Dat de belastingen aan de hoge kant zijn, waarschijnlijk ook. Maar alles bij elkaar doet NL het helemaal niet zo slecht. Het is niet dat de staat leningen uitgeeft die gelijk door de ECB worden gekocht. Dat is wel de droom van Italië e.d.
Dat is een leuk vergelijk, maar gaat mank op het feit dat Macron - Merkel - Rutte en Co het moeten hebben van een collectieve opbrengst, en die schommelt nogal met de economische bewegingen - en dat gaat met een "normaal" inkomen per huishouden minder vaak mis. Vooral in de Zuidelijke landen is vaak geld uitgegeven alvorens de "collectieve sector het had opgebracht) - net zoiets als nu vast een auto financieren omdat je er van uit gaat dat je volgend jaar promotie maakt - en dus meer gaat verdienen …… (en toen ging het bedrijf failliet …) - en dan zijn we terug op Eurobonds - maar daar gaat het niet over
Dat gedrag wordt door perverse overheidsprikkels in de hand gewerkt. Persoonlijk heb ik door tientallen jaren keihard pezen, sparen en aflossen mijn huis bijna vrij, maar nu kan ik straks ineens tienduizenden euro's aftikken voor de warmtepomp- en windmolenlobby (plus de warmtepompen voor de minima, want die moeten natuurlijk weer worden ontzien). Daarna is het toch wel echt op, als ik daarvóór al niet hoef bij te lenen. De kosten krijg ik er nooit meer uit, maar ik word wel geacht mijn eigen zorg ook nog in te kopen over een jaar of 20-25 (hoop ik). Dit gewenste gedrag wordt bestraft, maar uitvreten, boven je stand en op de pof leven wordt beloond. Het is de fabel van de krekel en de mier, alleen loopt het in dit geval slecht af voor de mier.
@Odin: ik wil graag mijn kinderen wat kunnen nalaten. Om ze een financieel steuntje in de rug te geven. Net zoals mijn ouders dat voor mij gedaan hebben.
Wat er nu gebeurt, door de gratis geld politiek van de ECB, is dat we onze kinderen opzadelen met een miljardenschuld. Met een krimpend aantal werkenden in Nederland zal linksom of rechtsom de belastingdruk moeten gaan stijgen.
@Schulzie | 24-05-20 | 10:57: geheel mee eens , en dan ook nog eens veel meer belasting betalen als je je best gedaan hebt om geen hypotheek tehebben ,door andere dingen te ontzeggen.
Het blijft een raar systeem doen waar je zin in hebt wordt gesubsideerd later , door opvangnetten in ziellige mensen land, neem je juiste beslissingen wordt je gekaas schaaft elk jaar weer.
@Schulzie | 24-05-20 | 10:57: gezien de verwachtingen op korte en middellange termijn, zal het wel meevallen met verplicht warmtepompen en zonnepanelen moeten kopen. daar hebben veel mensen geen geld meer voor. gewoon een houtkachel aanschaffen, en het huis blijft warm.
Ik huur
Daarom moet de minister ook hoofdelijk aansprakelijk (incl. zijn pensioenrechten voor zover ze boven de AOW uitgaan) zijn voor een tekort op zijn begroting. En 2e kamerleden voor tekorten die uit door hen aangenomen moties voortvloeien. Dan is het gedonder zo afgelopen.
Mwa, mijn staatsschuld heb ik expres verlaagd maar ik begrijp dat ik dat niet had moeten doen.
Tot nu toe hebben ze de grote klap nog steeds uit kunnen stellen, maar vroeg of laat is het klaar. Meestal was dat op het moment dat er een oorlog uitbrak. Gelukkig doen we al tientallen jaren geen kernproeven meer.
Wat zegt je?
***naar bank rennen doet***
De Amerikanen, Russen, Chinezen en andere kernmachten weten nu wel zo ongeveer hoe hard een kernbom klapt. Ze kunnen inmiddels aardig inschatten hoeveel kiloton er nodig is om een hele grote parkeergelegenheid te faciliteren.
Oh nee, niet weer deze warrige doemdenker zonder plan. Waarom lezen we van deze topanalist niet waar we de komende 3 maanden geld mee gaan verdienen, zoals van Oef op deze site meldde met Roche, Adyen, Moderna en Gilead ? Nee, dan komt de kleuter van dit geschrift en beschuldigt van Oef van het aanhouden van een Binckbank account. Van Oef heeft geen Binckbank account (heten die gasten niet Saxo inmiddels ?). Liegen is dus gewoon de nieuwe standaard van deze meneer. Wat een niveau zeg.
U vergeet Alcon.
@onfray | 24-05-20 | 10:37: en nog wel meer, er was genoeg te verdienen geweest. Maar daar heeft deze clown blijkbaar geen verstand van. Mensen die hiernaar luisteren moeten dat natuurlijk zelf weten, maar missen een grote kans op rendement. De ultieme vraag is altijd: zo Sassen, ben jij zelf financieel onafhankelijk en waar ben jij in belegd ? Deze info geven dit soort apostolen van hun eigen gelijk nooit. Ze beschuldigen anderen liever van het aanhouden van een Binckbank account. Woehahaha.
Als jouw soort zelfingenomen egotrippers een "tip" geeft, is dat een gegronde reden om iets heel anders te gaan doen.
@van Oeffelen | 24-05-20 | 10:48: XTB wel goed?
@LesPaul | 24-05-20 | 10:58: Hij geeft meer interessante info dan dat ik ooit van jou heb mogen lezen.
Spijker op z'n kop, deze "top anaalist" roept al 10 jaar dat de markt overpriced is, op een gegeven moment dan heeft ie een x gelijk, nuff said
@onfray | 24-05-20 | 11:03: is dat die FX broker ? Mwah, het gaat meer om visie en scherp lage kosten. Bij de meeste banken krijg je pas single digit basispoint margins vanaf een ton per transactie. Dat is an sich niet het probleem, maar FX voorspellen is een aparte tak van sport. Van Oef heeft USD, CHF, EUR, HKD en Deense Kronen.
@van Oeffelen | 24-05-20 | 11:21: ik verzamel CHF, EUR. edelmetalen en wat aandelen, meestal short.
@onfray | 24-05-20 | 11:39: short is niet des Oefs, wel structured products als barrier reversed convertibles.
Goud en diamanten moet je in Newtons kopen en niet in Kilogram. De Natuurkundigen onder ons weten wel waarom.
Den natuurkundigen onder ons hebben in de meeste gevallen het probleem niet dat ze een heleboel geld moeten omcatten.
Is de gravitatie constante ook aan inflatie onderhevig door verschuiving van de tektonische platen en/of het zakken van de bodem? Zakken van de bodem zou goed zijn voor de prijs per Newton.
Als je voor de lange termijn koopt...
De aarde gaat steeds langzamer draaien he.
Dan is het pas echt koop'kracht'! Ik heb liever mn goud in mol.
Tuurlijk, kwark, gooi die alfaatjes maar weer buiten! ;-)
volgens mij tonen de aandelenbeurzen en de huizenmarkt sinds 2012 - einde crisis 2009 - aardig goed aan waar al dat geld in gaat zitten. En nu weer.
grote verschil is dat deze crisis gebaseerd is op voornamelijk instorten van luxe uitgaven (toerisme, horeca, kunst/cultuue - funuitgaven dus) en dat deze stopt op de minuut dat een medicijn of vaccin beschikbaar is. Dat moment begint het grote spenderen weer.
Tijdelijke vraaguitval, meer is het eigenlijk niet.
Nee, de Coronacrisis is niet de oorzaak van de economische crisis, enkel de katalysator. Het oplossen van Corona lost op geen enkele wijze de fiscale systeemrot op.
@Joostmochtnietsweten | 24-05-20 | 10:35:Wat is er mis met de huidige belastingen?
@Kuifje-naar-Brussel | 24-05-20 | 10:40: Het gaat niet om de belastingen, maar om het economische systeem.
@Kuifje-naar-Brussel | 24-05-20 | 10:40: Dat de meeste mensen hard moeten werken om het afgepakte geld in de ene na het andere bodemloze put te zien verdwijnen die door jouw idool Trutte en al zijn soortgenoten gecreëerd is.
@Kuifje-naar-Brussel | 24-05-20 | 10:40: ze zijn veel te hoog en gaan daarna naar de verkeerde dingen.
@LesPaul | 24-05-20 | 11:02: Slechts 20 procent van de Nederlandse belastingbetaler is netto-betaler. Het overgrote deel neemt meer uit de staatsruif dan dat het inlegt.
@van Oeffelen | 24-05-20 | 11:02: Dat is wel een probleem. Maar dat kun je in principe corrigeren.
@Kuifje-naar-Brussel | 24-05-20 | 11:10: nee, daarvoor is een structurele aanpak nodig. In CH ligt de belastingdruk op nog niet de helft van Nederland of nog lager als je het goed aanpakt.
@Kuifje-naar-Brussel | 24-05-20 | 11:09: dat is misschien zo in de dagelijkse realiteit obv arbeid en inkomstenbelasting, maar elke Nederlander wordt praktisch 100% uitgekleed. BTW, erfbelasting, accijnzen... dat zijn geen details.
uiteindelijk is het netto resultaat: belasting op primaire sector + gasbaten + exportwaarde - import waarde
Ik sta op het punt om te gaan verbouwen. Een deel wordt gefinancierd met spaargeld en een deel met een bouwdepot i.c.m. de bestaande hypotheek oversluiten naar een goedkopere.
Heeft iemand enig idee of heel dit gedoe daar impact op heeft? Is het juist slim of dom om geld te steken in stenen? Huizen blijven schaars in Nederland, dus het blijft altijd daadwerkelijke waarde houden, in tegenstelling tot centjes op de bank, toch?
Bovendien lijkt het me goed als iedereen gewoon netjes hun geld laat rollen. Niet grote uitgaven gaan uitstellen. Want wat dat betreft is nieuws over "de economie" vaak een self profiling prophecy. Zeg dat het slecht gaat worden en het wordt slecht.
alles wat waarde vermeerdert of schuld vermindert van iets wat iedereen nu eenmaal nodig heeft, een huis, is goed.
andere wijze investeringen zijn assets.. campers, boten, tweede huizen.. die je verhuurt.
goud is een van fe meest gevaarlijke assets die je kunt hebben omdat je het niet kunt verhuren, niet kunt eten, en bovenal prijs afhankelijk is van gewoon fiat geld. Het is al zo erg dat goudinvesteerders die erop zitten nu al amgst aanwakheren dat je straks misschoen geen goud meer mag kopen.. dus snel snel snel. stap in het pyramidespel.. zo lees je hier letterlijk in dit stukje
Een baksteen is volgens mij blijft toch nog meer waard dan een Eurobiljet waarvan de waarde en het voortbestaan toch wel heel onzeker wordt .
Het enige werkelijk belangrijke ding is dat het je budget niet overschrijdt en je een langere termijn in de toekomst je inkomen kunt overzien.
Het is beter dan een nieuwe auto kopen. Of een vakantie in een ver weg land. omdat de waarde hiervan snel verdampt.
@Timide Aso: de bevolking van Nederland groeit nog steeds in aantal. Door immigratie. Een voorlopig worden er nog steeds veel en veel te weinig nieuwe woningen gebouwd. Daarom denk ik dat u goed zit.
Nog een andere opmerking; "Bogaers voerde de woningproductie op tot meer dan 100.000 woningen per jaar. Hij heeft als minister verder besluiten genomen voor de inpoldering van Zuidelijk Flevoland (waarin o.a. Almere is gebouwd), voor de bouw van de Bijlmer in Amsterdam, voor de omvangrijke uitbreiding van Zoetermeer en voor tal van andere groeikernen." (bron Wiki)
Pieter Bogaers was minister voor de Katholieke Volks Partij (KVP). Kan iemand mij uitleggen waarom deze minister het in de jaren zestig lukt meer dan 100.000 woningen per jaar te laten bouwen? En waarom blijft onze woningproductie nu steken op 70.000 per jaar?
@Mr.Crowley | 24-05-20 | 10:36: Mijn meisje werkt in de zorg. Momenteel in een Coronateam (ze heeft geen reet te doen nu hahaha!), maar die heeft dus altijd werk. Ik werk in de infra, en daar is voor de goeden ook altijd werk. Dat zit wel snor dus.
En we lenen maximaal 80% van de woningwaarde na verbouwing (taxatie is een momentopname, ik weet het, maar toch).
Ik laat de verbouwing dus ook juíst doorgaan. Ik blij, aannemer blij, en de aannemer kan ook zijn boodschapjes blijven doen, dus omgeving van die man ook blij.
Geld moet rollen mensen!
@theo-is-dood | 24-05-20 | 10:40:
Vele malen meer regeltjes die woningproductie onmogelijk maakt. En niet iedereen wil of kan in Almere wonen. Naast stikstof etc. ook (nieuwe) natuurgebieden met zeldzame bewoners (dieren) waar niet gebouwd mag worden.
@Timide_Aso
Wat is het alternatief, je huis niét verbouwen?
Ik weet niet wat je gaat verbouwen, maar belangrijk is dat je er zelf plezier aan gaat hebben voorlopig.
Zelf heb ik een huis waar veel aan verbouwd moet worden. Ik dacht: ik kan het ook zo verkopen, en een ander huis kopen dat wél voldoet. Heb je ook geen troep van verbouwingen. Uiteindelijk niet gedaan vanwege de kinderen.
Maar de financiële markt heb ik niet mee laten spelen. Die is toch niet te voorspellen. Als je om die reden een huis wel of niet koopt, of wel of niet verbouwt, laat je je woongenot afnemen door iets dat toch niet te voorspellen is.
@Epistulae_Morales | 24-05-20 | 10:32: Overstappen van het piramidespel dat direct beïnvloed wordt door de machthebbers naar een piramidespel dat daar indirect enigszins van afhankelijk is is misschien nog niet eens zo'n slecht idee.
@Papa Jones | 24-05-20 | 11:02: Je woont in Noord Holland, begrijp ik. Er wordt nog steeds te weinig gebouwd, dus de schaarste aan woningen blijft nog wel even bestaan. Ga er maar vanuit dat de huizenprijzen nog wel een tijdje blijven stijgen.
@Papa Jones | 24-05-20 | 11:02: Gehele begane grond gaat op de schop. Huis in 2016 gekocht, net einde crisis toen de berichten kwamen dat de huizenprijzen in de randstad weer stegen, maar waar ik woon nog niet.
Huis gekocht voor de lange termijn. We hoeven hier nooit meer weg. Dus verbouwing is inderdaad puur om ons eigen woongenot te vergroten.
Als je een huis koopt en verbouwd om de rest van je leven daar te wonen heeft een crash weinig invloed. Ben je nou echt een huizen flipper of melker dan zou je meer technische posities moeten gaan nemen.
Huizenmarkt is iets wat zowiezo op langer termijn toch wel weer hersteld omdat er altijd vraag is naar wonen.
De macro situatie is dat er een nu hele generatie boomers met pensioen gaat. Veel beleggingen zullen geliquideerd worden en tussen de 15 en 25 jaar zal deze generatie het loodje hebben gelegd. Maar het schijnt dus dat millenials en genX niet het vermogen hebben om dit allemaal op te vangen, waardoor herstel in marktwaardes van veel assets heel lang kan gaan duren. Daarom spreekt men ook vaak van een komende depressie. Komt er op neer dat je huis na misschien 10 jaar weer net zo veel waard is als je hem kocht. Woon er nog een tien jaar en je verkoopt wellicht met winst.
@Epistulae_Morales | 24-05-20 | 10:32: geld steken in een verbouwing is slim maar gaat dit alleen naar bv keuken dan is die in 5jaar afgeschreven, en bij eerdere verkoop van de woning zal een deel van de investering terug gevonden worden in de verkoop waarde, dus je moet je eerst afvragen wat wil ik verbouwen ,welke kosten worden dat en ,is het een echte toegevoegde waarde aan de woning. Spaargeld is een last om te hebben nu, negatieve rente. Dus veel inleggen verbouw geld voor een lagere hypotheek is een pre op dit moment.
@LesPaul | 24-05-20 | 11:06: wil je liever een speelbsl zijn van politici die voor hun brood afhankelijk zijn van hoe happy ze jou houden of van snelle jongens die rijk willen worden, any way possible. ok. goeie vraag
Centrale Banken kunnen ook staatsbedrijven zijn. Het alternatief is een publiek-private instelling.
centrale banken printen geen geld, dat doet de drukker.
Tot aan de gecreëerde Coronacrisis lijkt je wel een zinnig mens.
Vrijwel alles wat je doet in je leven kost of brengt een bepaalde waarde.
Eten, wonen, gezin, werken, auto, sex, vriendin en noem maar op. Min of mkeer in volgorde waarop de meeste mensen het doen.
Een aantal zaken hebben een materiële waarde (geld) en een aantal zaken hebben geen materiële waarde die wij toch belangrijk vinden.
Een aantal zaken hebben een waarde die je gewoon moet betalen, alleen om te leven, eten, en wonen.
Volgens mij is het niet zo moeilijk.
Wat doe je om die waarde te verkrijgen? Bijvoorbeeld werken. Dat is waar je mee begint. Daarmee kun je in leven blijven en als je waarde overhoudt verkrijg je bezit.
Probleem is dat vermogen onredelijk veel minder belast wordt dan werken.
@mark1487 | 24-05-20 | 10:10: Dat zal niet lang meer duren als de eigen woning naar Box 3 gaat verschuiven.
@mark1487 | 24-05-20 | 10:10:
Dat ligt volgens mij aan de hoeveelheid vermogen die er is.
Als je leeft heb je een buffer nodig om duurdere zaken aan te schaffen zoals bijvoorbeeld een huis die je toch gewoon nodig hebt om te leven
Bedragen tot twee ton zou ik geen vermogen noemen.
In dit land leven mensen die meer dan een miljard bezitten. Volgens mij komen hier de problemen om de hoek kijken.
Vergeet ook niet dat er mensen zijn die twee ton op jaarbasis verdienen.
@mark1487 | 24-05-20 | 10:10: Belasting heffing is onredelijk.
@Sierstrip | 24-05-20 | 10:16:
Dat ligt er aan hoe duur je overheid is. Een leger kost bijvoorbeeld geld zonder dat het een materiële waarde voor terug brengt.
De waarde die je er voor terugkrijgt is veiligheid. denk ik.
@mark1487 | 24-05-20 | 10:10: Hoe bedoelt u?
Als u doelt op Box-3 vermogen, dan geldt daarvoor dat ik dat van netto-geld bij elkaar heb gespaard. Daarmee bedoel in dat er al loon- c.q. inkomstenbelasting is betaald over mijn salaris. Kortom, ik heb al betaald.
Als u doelt op vermogen dat zich bevindt in Box-2 (aanmerkelijk belang b.v.) dan gaat het over opgepotte winst op de rekening van een besloten vennootschap (om t kort te houden). Over die winst is dan al vennootschapsbelasting betaald. Wil de aanmerkelijk belanghouder (DGA) die winst als dividend naar prive laten uitkeren moet er wederom dividendbelasting worden betaald.
Het is niet zo dat vermogen te laag wordt belast, het is zo dat uw salaris VEEL te hoog wordt belast. Vergelijk Duitsland, het toptarief in de inkomstenbelasting is 45%, maar dat tarief gaat pas in bij een inkomen van ongeveer EUR 250.000.
In Nederland betaalt u vanaf EUR68.000 al een tarief van 49,5% (vanaf 2020).
@scorpio777 | 24-05-20 | 10:15: De eigen woning zit effectief al in box 3, maar dan hoger belast. Met dat 'forfait'. Ik denk juist dat beleggingen die nu al in box 3 zitten zwaarder gaan worden belast. Tweede huisjes enz. Aan de ene kant klaagt iedereen dat je met geld geld maakt, maar aan de andere kant bloedt je geld weg via de 1.2% van box 3 in combinatie met negatieve rente.
Ik ben voor een forfetaire belasting op religie. Voordeel uit bidden/god. Als u claimt dat bidden u helpt gezonder te blijven of bijv. financieel beter te worden (bijv de loterij te winnen) dan heeft u dus minder kosten of meer inkomsten. Religieus zijn zou dan ook een forfetaire belasting van 2.000 euro per jaar moeten kosten.
@Knufter | 24-05-20 | 10:22:
Religie kost meer dan het opbrengt op macroniveau. Wat het opbrengt heeft geen fysieke waarde.
@Knufter | 24-05-20 | 10:22: Maar dan wel graag aangevuld met een pluk-ze regeling voor de Linkse Kerk. Kunnen we meteen het klimaat mee redden! Win-win.
@Hetkanverkeren | 24-05-20 | 10:32:
Overigens is religie lastig te definiëren.
Ons geloof in de economie is ook een religie. Zie dit filmpje:
www.youtube.com/watch?v=YZa4sdIwV04&a...
@Mr.Crowley | 24-05-20 | 10:16: "-Bedragen tot twee ton zou ik geen vermogen noemen.-"
En toch betalen we in Nederland al vanaf ongeveer EUR30.000 spaargeld al een heffing in Box-3. Vergis u niet dat die heffing voor wat grotere vermogens betreft gestegen is.
@theo-is-dood | 24-05-20 | 10:43:
Volgens mij moet je kijken naar het verschil met het minimum inkomen wat je nodig hebt om in leven te blijven en wat je werkelijke inkomen is.
Hoe groter dat verschil, hoe meer je overhoudt waarmee je vermogen maakt.
Een dak boven je hoofd is een eerste levensbehoefte. Dat kost je al 700 Euro per maand, per jaar je hele leven. Een bedrag dat je dus bij elkaar moet werken.
Vergeet niet dat ik geen vertegenwoordiger ben van de overheid. Ik heb die dertigduizend Euro niet verzonnen.
@Mr.Crowley | 24-05-20 | 10:40: Toch is geld wel degelijk de duivel, Mr. Crowley.
@Hetkanverkeren | 24-05-20 | 11:08:
Had ik hierboven niet gezegd dat religie lastig te definiëren is?
@Hetkanverkeren | 24-05-20 | 11:08:
We moeten weer terug naar de jager verzamelaar fase.
@Mr.Crowley | 24-05-20 | 11:12: Eensch. Doe ik de mandekking: en.wikipedia.org/wiki/Aleister_Crowle... Het verschil tussen een libero en een Ausputzer, zeg maar. Maar de bal is rond. Behalve bij rugby. Niet voor niets een sport voor echte kerels.
En ook een beetje voor manwijven, natuurlijk. Je moet toch een beetje met je tijd mee gaan. De liefhebber ziet overigens het verschil met verwijfde mannen onmiddellijk. Het zijn de heupen. Niet de polsen.
In dit artikel lijkt het wel 1 voor 12. Er zijn te veel belangen om dit systeem door te laten gaan-het is een vicieuze cirkel dat in stand gehouden wordt. De stelling: en nieuw monetaire systeem binnen 3 jaar? Zo snel kunnen de EU ambtenaren, politici en banken niet samenwerken. En crypto? Herinneren jullie nog hoe snel de Facebook libra werd koudgesteld? Banken hebben de macht en worden Spaans benauwd om dit te verliezen
En wat gaan banken doen aan crypto dan?
Er kan een wet tegen komen, maar de vraag is of dat bevordelijk of hinderlijk zou werken voor de waarde van crypto. Je moet het dan namelijk wereldwijd verbieden want crypto is niet locatiegebonden.
Dat de Facebook libra er niet kwam is volkomen begrijpelijk: een crypto die gekoppeld is aan fiat waarde of eigendom is van een bedrijf is net zoiets als een paard voor een auto spannen.
@Knufter | 24-05-20 | 10:03: de wereldwijde bankenlobby is enorm machtig. En de meeste centrale banken zijn van dezelfde familie. Geloof maar dat als die wereldwijd crypto willen laten verbieden dat ze dat lukt.
@Knufter | 24-05-20 | 10:03: libra was een centrale munt (Facebook+geregistreerde partners), niet anders dan fiat-geld. Facebook kan gewoon bitcoin gebruiken als ze dat zouden willen.
@W_F | 24-05-20 | 10:14: Bono van U2 heeft int prille begin in FB geïnvesteerd., dikke winst gemaakt, dikke BMW jonguh ...en......... belastingen ontdoken. ...look it up! It's a beautifull day..... on de kaaijman eilanden zeker..... f* hypocriet. .
Onlangs nog in t nieuws, Ziekerberg heeft zijn omliggende buren uitgekocht om........ .... meer privacy te hebben.
Hij had zich onlangs ook n kapsel laten aanmeten zoals de Romeinse keizers hadden...... wat n sicko
De banken de centrale banken werken heel goed samen en hun invloed is groot. Een paar landen zijn nog niet ingelijft Rusland China zijn de grootste. Zolang dat hun invloed niet te groot wordt niks aan de hand.
Kan er onmetelijke bergen poen bij gemaakt worden en zolang iedere bank dat doet dan zijn de verhoudingen onveranderd.
De waarde dus.
@W_F | 24-05-20 | 10:14:
Lightning dan wel.
Er is een financiële maslov pyramide.
Aan de onderkant zit een pistool. Je kunt van alles 'bezitten' of hamsteren maar als er dan iemand met een groter pistool komt dan ben je de klos.
Daarna komen bakstenen: het huis waarin je woont en waarover je volledige controle hebt.
Daarna komen voedsel en andere primaire benodigdheden. Cash hoort hierbij, als gebruiksobject
Daarna komen andere waardevolle dingen zoals goud
Daarna waardevolle dingen die niet liquide zijn, zoals bepaalde kunst
Je bankrekening komt eigenlijk pas daarna. Cash als spaarmiddel hoort hier.
Je pensioen komt na je bankrekening want dat is het minst zeker omdat het door beheer door derden een grotere erosie van zekerheid draagt.
Bovenstaande is voor de vuist weg, misschien vergeet ik dingen of moeten wat dingen nog geshuffeld worden. Niet financiële middelen zoals 'kennis' en 'mentale/fysieke vitaliteit' zijn natuurlijk niet telbaar maar vertalen zich indirect in het vermogen om materieel te overleven/groeien/stabiel te blijven. Jezelf ingelezen houden en gezond leven dragen bij aan het financiële welbevinden van jezelf over 10 jaar.
En ook dat je niet doodgaat zonder oled tv, ieder gezinslid een auto, een state of the art mobiele, tien betaalapps, drie keer per jaar met vakantie, vijf festival- of concerttickets en een sportschoolabonnement. Je wilt ze de kost niet geven die al aan de zuurstof moeten als ze één van die dingen moeten missen.
@Schulzie | 24-05-20 | 10:07:
U vergeet de nagelstudio. Door Corona is duidelijk geworden dat dit een essentiële levensbehoefte is.
@MickeyGouda | 24-05-20 | 10:09: Clippertje van de Etos, 2 euro of zo. Kun je jaren mee doen.
Sportschoolabonnement vind ik discutabel: het is in de moderne stad moeilijk zich aan lichaamsbeweging te zetten. Sportschool geeft je die 1.5 uur waarin je jezelf daarop kunt concenteren.
@MickeyGouda | 24-05-20 | 10:09: Terechte opmerking. Er wordt veel te makkelijk over gedaan en makkelijk vergeten. Het is zelf te doen, maar alleen voor korte periodes. De kapper ook zo'n geval.
@MickeyGouda | 24-05-20 | 10:09: en terrasjes, vergeet de terrasjes niet!
@Knufter | 24-05-20 | 10:18:
Want in de stad zijn geen kilometers aan trottoirs waar je je helemaal suf kunt rennen en/of wandelen, al naargelang uw behoefte?
@Frau Merkel | 24-05-20 | 10:22:
Vrouwen en economie heb ik altijd een interessant hoofdstuk gevonden.
@libertat | 24-05-20 | 11:13: Ja, joh, even liggen en buikoefeningen doen op het trottoir als het regent bij vrieskou.
Tegenstellingen tussen rijk en arm zijn alleen maar groter geworden. China is hierin zeker geen moreel kompas. Hier zullen we aan moeten wennen, onze rol is uitgespeeld in de wereld.
Armoede is overal in de wereld sinds eind jaren 80 enorm afgenomen.
@Kuifje-naar-Brussel | 24-05-20 | 10:03: Gelukkig dan gaat het goed, block.
@Kuifje-naar-Brussel | 24-05-20 | 10:03: De extreme armoede in de wereld neemt inderdaad af, nog maar 46 procent van de wereldbevolking heeft minder dan 5,50 dollar per dag.
@scorpio777 | 24-05-20 | 10:11: Sommige mensen leven naar armoede toe. Als ze genoeg geld hebben voor vandaag stoppen ze met werken en zien morgen wel weer. Of ze maken er even vijf kinderen bij. Dit situatie in Jemen, schrijnend als deze is, is daar een voorbeeld van. In de 60-er jaren 5 miljoen inwoners, nu 30 miljoen. Daar kun je met geen huishoudboekje tegenop budgetteren. Als we daar voldoende geld heen sturen om de hongernood te verhelpen zijn daar dus over 30 jaar 50 miljoen mensen als men het gedrag niet verandert.
@piet7003 | 24-05-20 | 10:06: Vanuit mondiaal perspectief bezien wel.
onzin. China is gewoon een land dat ook producten maakt en de rol van China in het westen wordt bepaald door het bijbehorende handelsverdrag.
De waarde van geld word bepaald door wat je er mee kan doen. Voor de meeste mensen is dat dus vooral het betalen van belasting. Als de overheid alle belastingen 10% verhoogd word geld dus effectief 10% minder waard want je heft er 10% meer van nodig om je belastingen te betalen. Belastingen worden dus niet aangepast aan de inflatie, de inflatie word bepaald door de belasting aanpassingen. ("de" inflatie is natuurlijk voor iedereen anders, en de officiële inflatie getallen hebben daar nog minder mee te maken)
Er is een risico op hyperinflatie, belastingen zullen verhoogd gaan worden om te zorgen voor een lager begrotingstekort. Door deze "intelligente" lockdown zal het begrotingtekort gaan oplopen.
@scorpio777 | 24-05-20 | 10:07: lockdown is maar tijdelijk. begrotingstekort? De EU komt binnenkort met een nieuwe vorm van staafschuld die permanent niet mee telt voor de EU regels over staafschuld, zodat zuid Europa weer aan de regels voldoet.
Cardano -Ada (crypto 3.0)
....wait for it......wait for it....
Nee man, onecoin .
Ja laten we investeren in iets virtueels waar nog nooit een ziel iets van heeft gehoord, en dan wachten tot het gaat stijgen vanwegen meer vraag ernaar. Truste!
Aandelen van mijnbouwbedrijven in de goudsector
Als er pleuris uitbreekt zijn aandelen niks waard. De bestuurder gaat er met de kas vandoor. Er komt een staatsgreep met nationalisatie. Etc.
@Knufter | 24-05-20 | 10:05: als de pleureuse echt uitbreekt is goud ook niets waard. Dan heb je een tuin nodig om voedsel op te verbouwen
@Epistulae_Morales | 24-05-20 | 10:38: Koop een jachtgeweer! Want als u voedsel heeft (als de pleuris uitbreekt) dan komen de hongerigen dat voedsel halen. Herinnert u zich de plunderingen nog, van kledingwinkels, in november 2019?
@theo-is-dood | 24-05-20 | 10:46:
Alsof het vorig jaar was. ;-) De 'plunderingen' van de supermarkten in maart van dit jaar staan mij ook nog levendig bij. Dat voelde toch wel een tikkeltje apocalyptisch. Beschaving is een laagje bladgoud op een loodstaaf.
Liever niet.
In dit licht moet crypto benoemd worden. Persoonlijk geloof ik daar (nog) niet zo in, maar als een dergelijke crisis zich ontvouwt, dan is bitcoin b.v. misschien nog wel een betere vervanger voor 'echt geld' dan goud dat is. Hoe dan ook ongrijpbaar voor overheden.
Iedereen voelt aan zijn water dat dit beleid van centrale banken niet klopt en dat daar ooit pijn van gevoeld moet worden. Ditzelfde beleid tijdens de financiële crisis heeft echter niet gezorgd voor een ineenstorting van het systeem of hyperinflatie.
Bitcoin is niet helemaal ongrijpbaar. De hele ledger is publiek domein, dus als je één keer een coin hebt aangekocht op adres x via bankrekening y, dan is voor een overheid eenvoudig te zien dat die key bij jou hoort. En als je vanuit jouw key x verkoopt aan een derde partij z, en die partij z is bekend bij de overheid, dan kan men aan meneer z vragen wat dat voor transactie was.
Kortom, een bitcoin is zo traceerbaar als je 'm zelf houdt. Mocht je een anonieme bitcoin willen dat moet je 'm van een man in een regenjas kopen voor contant geld, en dan ook op die manier uitgeven.
Crypto begint salonfähig te worden. Zelfs Goldman Sachs gaat er 27 mei met haar klanten over bespreken.
Bitcoin tov Goud: Voordeel=je kunt het over de planeet verplaatsen zonder veel moeite. Nadeel=het is de facto niks waard Overeenkomst=ze zijn beiden gelimiteerd, dus "zeldzaam"
@Knufter | 24-05-20 | 09:49: er zijn btc atm's ook in Nederland. Lekker anoniem.
@BrutusBosch | 24-05-20 | 09:58: Klopt, maar je betaalt 5% opslag op een transactie. En je moet een of ander shady casino in wandelen waar dat ding dan staat, bijvoorbeeld.
Ongrijpbaar?
Als je de datacenters uitgooit heb je niks...
@mark1487 | 24-05-20 | 10:12: Nee hoor.
Tenzij je alle datacenteres wereldwijd tegelijk er uit gooit, plus de mensen die de blockchain op een oud laptopje erbij draaien.
Ik denk dat als we op dat speelniveau aankomen bitcoin wel ons laatste probleem is.
@Knufter | 24-05-20 | 09:49: Dat is niet waar, je kunt bitcoins via een atm machine kopen geheel anoniem, met een prepaid sim kaart, ik praat uit ervaring, eh.... neen niet in NeeDDRland.
@watmagjenogwel | 24-05-20 | 11:20: correctie, ik spreek betreft ethereum.
@SpookJohn | 24-05-20 | 09:55: goud snapt iedereen.... en je hebt geen door overheden gecontroleerde infrastructuur voor nodig.
Mondkapjes?
Het loslaten van de goudstandaard heeft heel wat mensen geen windeieren gelegd, uitgezonderd de mensen die moeten werken voor een maandsalaris: die worden stelselmatig uitgekleed.
wtfhappenedin1971.com/
Leuke site maar ze draaien oorzaak en gevolg een beetje om.
@Muxje | 24-05-20 | 09:50: Huh? Zoals in het artikel staat kan een overheid alleen na het loslaten van de goudstandaard meer uitgeven dan die binnen krijgt. De site geeft gewoon grafiekjes weer die na 1971 ineens helemaal anders gaan lopen.
Wàt is de oorzaak dan?
voor de goudstandaard werd afgeschaft was dat a) ool het geval en b) veel erger.
Omdat met goudstandaard een economie alleen kan groeien adhv de hoeveelheid beschikbaar goud. En dat goud is er a) niet en b) zeker niet bij de arbeider.
@Muxje | 24-05-20 | 09:50:
1971 was de laatste stap. Je ziet slechts de weimar-achtige fase. Het begon in 1914.
Bosgrond kopen,hout word goud waard.
Biomassa?
Het duurt alleen 30 jaar voordat een klein boompje groot gegroeid is.
Een boom is misschien goedkoper dan een zonnepaneel maar ik denk dat de energie opbrengst per m^2 bosgrond dramatisch laag is.
Een eigen dak waarop heel veel zonnepanelen passen, warmtepompje (straks vooral om te koelen) en eventueel een thuis-accu om de auto op te laden en de netbeheerder alleen in noodgevallen aan te spreken, of van de uitgespaarde aansluitkosten wat extra zonnepanelen kopen en helemaal te stoppen met netbeheerders.
@W_F | 24-05-20 | 09:57: OFF-grid gaan voor je electriciteit en water is makkelijk als je maar een opslag hebt die de seizoenen kan overbruggen. Daarmee spaar je de steeds hoger wordende vaste lasten uit.
Ik heb nu al 21 zonnepanelen op het dak, genoeg voor 110% van mijn jaarverbruik. Zolang de salderingsregeling er nog is is het netwerk mijn accu, daarna koop ik 2 of 3 Tesla Powerwalls.
Mijn regenwater van de 2 grootste daken sla ik op in een 10 m3 vat onder de grond. Door vogelpoep op de dakpannen is het geen drinkwaterkwaliteit, maar wel goed genoeg voor de toiletten en wasmachine en plantjes. Met een extra filterbehandeling zou ik dat ook kunnen drinken, want het vastrecht op water is veel hoger dan mijn waterbruik van 13 m3 an sich.
@W_F | 24-05-20 | 09:57:
Wel eens serieus gekeken naar de kosten van een veldje pv panelen? En de zonneactiviteit is rap aan het afnemen. Inmiddels is een ijstijd niet onwaarschijnlijk.
Gold I always believed in Spandau ballet
Fysiek goud kopen is sowieso lastig. Niet alleen is de prijs flink gestegen, het is ook gewoon op. Probeer maar eens ergens goud in enige hoeveelheid te scoren.
Je kan trouwens ook ander edelmetaal kopen. Wel wat bulky, maar in tegenstelling tot goud zijn de prijzen misschien nog redelijk. De waarde van goud is trouwens allesbehalve intrinsiek: een groot deel van de waarde van goud is ook gewoon wat de gek er voor geeft, en op het moment is dat gewoon te veel. Het enige verschil is dat de goudvoorraad lastig te manipuleren is.
De waarde van ALLES is wat men ervoor betaald. Of het nu huizen, voedsel of goud is. Wat in ieder geval zeker is: de waarde van ons geld daalt voortdurend. Tegenwoordig heeft de centrale bank daar zelfs zijn beleid van gemaakt.
@Peter_K | 24-05-20 | 09:47: De waarde van mijn geld stijgt per saldo alleen maar. Bitcoin doet niet aan inflatie want Bitcoin kan niet worden bijgeprint. Fiat = failliet, crypto = future.
goud wordt gewoon gekocht met fiat geld en je kunt het niet eten, en er geen eten voor kopen... tenminste. niet bij mijn bakker
@euroka | 24-05-20 | 10:20: bitcoin is 100% inflatoir. Het is 100% fiat . niet alleen is het niets ( het is zelfs geen getal) het gevruik ervan is zelfs 100% fiat. Je kunt zelfs voor elke transactie in bitcoin een eigen, nieuwe, bitcoin lanceren.. dar kan zelfs nog wel eens goedkoper zijn dan gebruik maken van een van de honderden bestaande pyramidespellen.
@Epistulae_Morales | 24-05-20 | 10:45: Bij de bakker betaald je in de goede oude tijd, nog niet zo lang geleden, met zilveren munten. Dus dat kan prima. Een ounce zilver, overigens erg goedkoop momenteel, is al eeuwen goed voor een stuk of 10 broden. Dus het kon en kan best met het poor man's gold (zilver).
@Epistulae_Morales | 24-05-20 | 10:45: Nog niet maar dat komt nog wel, zal eerst zilver zijn.
@Graaier | 24-05-20 | 10:57: on de goeie oude tijd, weliswaar honderden jaren terug, betaalde je dus met zilver dat wel eerst aanwezig moest zijn. was dat zilver er niet, dan werd je brood dus duurder. zelfs als de oogsten extreem goed waren.
dus zo goed waren die tijden niet
Ga eens naar een museum en kijk wat in de middeleeuwen een paard kostte.... en een brood.
Volgens mij is de point van het verhaal dat mensen meer geld uitgeven dan er is.
Op het moment dat het op is, gaan ze een schuld aan op microbasis gezien.
Op macrobasis betekent het dat er geld wordt bijgeprint.
De werkelijk verstandige handeling is je productie verhogen waardoor je meer geld verdient.
Een van de zaken waar je geld voor nodig hebt, is het betalen van belastingen.
Die kunnen omhoog gaan zonder dat je meer geld verdient.
Kortom; Gouden tijden voor crypto.
Een stelletje enen en nullen. Als de stroom uitvalt is het weg.
Inderdaad.
Nadelen van crypto:
- begrijpen van het systeem is obscuur. Goud kun je vasthouden. Bankgeld ook, en is daarnaast 'vertrouwd'. En een rekening komt 1 op 1 overeen met fysiek bankgeld. Mensen snappen dat. Maar van crypto krijg ik regelmatig vragen als "maar wie is eigenaar van het systeem" en "wat als het toch te hacken is".
- zoekrakende keys. Net als met gewoon geld raakt er soms een muntje kwijt, alleen by crypto lijkt dat in grotere proportie te gebeuren. Key weg = alles weg. Uiteindelijk worden die dingen op briefjes geschreven of gaat ome Jan dood zonder vast te leggen wat zijn key is enz.
- hardening time: het peer2peer systeem maakt transacties die binnen een deel van een seconde plaatsvinden per ontwerp onmogelijk
Dat gezegd raad ik iedereen aan een app als Coinomi te downloaden (ik heb 'm zowel op desktop als op m'n telefoon). Ik raad iedereen af bij een club te gaan die jouw key in beheer neemt.
Net zoals dat ik afraad om goudclaims te kopen. Als je dat spul niet fysiek in huis hebt, is je claim niks waard zodra die partij omvalt.
Crypto staat op instorten. Het is een slecht systeem wat steeds langzamer wordt. Het duurt nu al uren voordat een transactie definitief wordt.
Zal mijn collega eens vragen die voor 20.000 euro aan bitcoins had die via een hack gestolen werden wat hij er van vind.
Probeer anders geld uit de bank te pinnen bij stroomstoring. Voor miners is het een Kwestie van tijd dat solar generatoren op grote schaal worden gebruikt en rendabel wordt.
@SpookJohn | 24-05-20 | 09:49: Een transactie is zo traag als dat het systeem beslist dat het moet zijn. Het is geen technische beperking maar één van het protocol. Er is geen reden om te denken dat het trager gaat worden (of sneller) want dan wordt de mining wat losser gemaakt waardoor het sneller gaat.
@2voor12 | 24-05-20 | 09:52: Je moet jezelf inderdaad niet laten hacken.
Van een collega is eens een portemonnee gerold. Eens kijken wat hij van het idee van cash geld vindt. Van een andere collega is zijn pensioen 20% in waarde gejat. Eens kijken wat hij van pensioen vindt. Van weer een collega ... enfin u begrijpt het riedeltje.
Geld bij printen? Drukken bedoelt u.
Ook dat niet. Getal invoeren op computer, that's it.
90% bestaat enkel op normaal papier.
@Ichneumonidae | 24-05-20 | 09:34:
Het verschil tussen 1 dollar en 1000.000.000.000 is 12 toetsaanslagen, voor een centrale bankier.
Een wereldwijde schuldsanering is dan wel nodig bij een nieuw stelsel.
Dat kan al lang niet meer. niemand is van plan om al dat (digitaal)bijgedrukte geld ooit weer uit roulatie te nemen. Onze overheid heeft met de overstap ook alle bijgedrukte guldens omgezet in euro's. In theorie kunnen banken al het bijgedrukte geld teruggeven aan de ECB die het dan weer uit roulatie haalt maar waarom? Ik kan mij eigenlijk geen enkel land herinneren die bijgedrukt geld ooit uit roulatie gehaald heeft (dus niet omgezet in een andere munt of een aantal nullen op biljetten wegstrepen, maar echt banken alles terug laten storten en het geld weer opheffen) Geld word dan ook meer waard, deflatie dus. de meeste overheden zitten daar ook niet op te wachten.
@W_F | 24-05-20 | 09:42:
De schuldenberg is zo groot dat van aflossing geen sprake meer is. Daarbij komen China en andere opkomende economieën op het toneel. Er gaat een hoop veranderen, dat is zeker.
En als je nou eens geen geld hebt? Wat dan? Als je schulden hebt worden die toch ook minder waard? Dus kun je beter schulden maken. Dan heb je straks minder schuld. Toch?
U is Italiaan?
Ligt aan het soort schuld.. Voor schulden aan de overheid in de vorm van belastingschuld of boetes bijvoorbeeld , draait u uiteindelijk de bak in.
Precies. Inflatie is de filantroop van overheidsschulden.
@ches | 24-05-20 | 09:44: italianen hebben weinig(hypotheek) schulden, alleen hun overheid, maar in principe staan inwoners nooit garant voor staatsschulden, ook niet in Nederland.
@Ommezwaai | 24-05-20 | 09:44: en dáár is wél koffie.
Daarom heb ik mijn schulden in Euro, en mijjn savings in Bitcoin. Door inflatie worden mijn schulden kleiner (en de rente is toch al bijna nul) en bitcoin heeft geen last van inflatie.
@W_F | 24-05-20 | 10:06: Ik moest lachen. Inwoners die niet garant staan voor de schulden van hun staat.
Stopt u met belasting betalen als ze het komen halen?
Ergens heb je wel een punt. Zo ongeveer een cliché, maar als je duizend euro schuld hebt aan bv. een bank heb je een probleem. Is je schuld 10 mln, dan heeft de bank een probleem.
Vandaar dat het in feite veiliger is om 's werelds grootste debiteur te zijn dan crediteur - op voorwaarde natuurlijk dat je ook het machtigste militaire apparaat hebt.
Dat hebben de Amerikanen wel door - geven aan defensie net zoveel uit als de daarna volgende 20(!) landen. Daar hoef je geen deurwaarder naar toe te sturen;).
@W_F | 24-05-20 | 10:06:
Via de belastingen wordt de rente op de staatsschuld betaald, zie bv Libanon[*]: 50% van het GBP gaat op aan "debt servicing". Dat betekent minder geld voor basisvoorzieningen, de overheid bezuinigt op publieke beleidsterreinen. Gebeurt in NL/Eurozone/de EU ook, maar het wordt vakkundig versluierd.
[*] www.bbc.com/news/world-middle-east-50...
Voor het gemak crypto currency maar geheel buiten beschouwing gelaten? Cardano of soortgelijk zal de toekomst zijn!
Nog een fan van Charles.
@BrutusBosch | 24-05-20 | 09:38: Onze grote roerganger!
Geld bijdrukken wordt door nepeconomen gratis geld genoemd, ja gratis voor de overheid en vakbonden. Geld bijdrukken betekent inflatie. Wie geld spaart of een pensioen heeft heeft de afgelopen 10 jaar 20% aan inflatie verloren en dat wordt de komende 10 jaar veel meer. Vakbonden krijgen de inflatie gecompenseerd en de overheid krijgt gratis leengeld en door de inflatie extra belasting geld. Eigenlijk is inflatie een belasting van de vakbonden en de overheid op al diegenen die de inflatie niet gecompenseerd krijgen, dwz spaarders en gepensioneerden.
'Gratis geld' is bijna altijd ironisch bedoeld.
Ja ja, de vakbonden.
pensioen zit in beleggingen en waardeverandering is dus heel anders dan dat van spaargeld
Geloof dakmaar in de ruilhandel ga.
Kan mijn Mercedes in uw garage?
@koperbij | 24-05-20 | 10:20:
Natuurlijk, en uw vrouw ook, als ze mooi genoeg is....
Het valt op dat artikelen over economie/geld bijna altijd negatief zijn. Toekomstvisioenen van somber tot gitzwart. Niet alleen nu, maar eigenlijk al zolang ik ze lees. En toch staan we nog steeds niet massaal in de rij voor de gaarkeuken (wat natuurlijk wel een keer kan gebeuren). Vanwaar die nadruk op wat allemaal mis kan gaan?
Het zou natuurlijk kunnen dat het een godswonder is dat het al zolang goed gaat.
Omdat mensen hun boerenverstand van micro-economie loslaten op de mechanismen van de macro-economie. Dat, gecombineerd met onze Calvinistische instelling (liever geen schulden, beter investeren dan consumeren) leidt tot een clash met de ons omringende wereld (Zuid Europa), die ons/onze politici dwingen/verleiden tot handelingen die tegen onze privé natuur ingaat (exploderende overheidsschulden en garant-stellingen).
Dat leidt tot de overtuiging dat dit alles mis moet gaan, alleen de timing ervan is erg moeilijk vast te stellen, omdat de krachten en belangen om alle misstanden in stand te houden enorm veel groter zijn dan je je kunt voorstellen...
Het gaat goed totdat het fout gaat.
Als de boel ploft is de waarde van een boterham pindakaas 24 goudstaven, dus misschien is een pijl en boog een goede investering..
Of een beter wapen? Je hoeft niet harder te kunnen rennen dan de leeuw, zolang je maar niet de langzaamste bent. Als iedereen pijl en boog heeft en jij een geweer zul je ook geen honger lijden
@The2Amendment | 24-05-20 | 09:53: Eric Thomas
klik: egun.de
@The2Amendment | 24-05-20 | 09:53:
Tot dat de kogels op zijn. Sta je daar dan Pang Pang te roepen. Doe mij maar pijl en boog. Veel stiller ook.
Komen al die afzichtelijke in goud belegde juwelen van oma toch nog mooi van pas
en anders wil in van die EU biljetten van 100,000,000 waar je dan 1 heel brood voor kan kopen zoals je dat ook in van die #1 shithole's ziet!
"Het probleem met het derde systeem (fiat systeem) is dus dat het niet verankerd is."
Datzelfde geldt ook voor beide andere systemen (solide geld, of goud, of papiergeld). Ook die systemen zijn gebaseerd op vertrouwen. Goud bijvoorbeeld is in wezen niets waard.
Je kunt het niet eten. Maar verder is er duizenden jaren vertrouwen in goud. Goud bezit als enig element de kenmerken waaraan geld moet voldoen. Het is geen gas of vloeibaar. Het is schaars maar ook weer niet zo schaars dat er te weinig van is, het roest niet maar blijft altijd mooi, je kunt het makkelijk in allerlei vormen en hoeveelheden smelten, het is het enige edelmetaal dat mooi geel glanst, overal over de hele wereld waarderen ze het, het is niet gevoelig voor politieke agenda's (hallo ECB en EU). Honderd jaar geleden George Bernard Shaw declared:
"You have to choose ... between trusting to the natural stability of gold and the natural stability of the honesty and intelligence of the members of the Government. And, with due respect for these gentlemen, I advise you, as long as the Capitalist system lasts, to vote for gold."
@Graaier | 24-05-20 | 09:36: Je eerste zin zegt eigenlijk alles al. De waarde van goud zit tussen de oren.
Wat het echt waard is merk je inderdaad als je moet kiezen tussen een maand eten/drinken voor je gezin of 5 goudstaven. Je kunt het laatste kiezen, ben je dood met z'n allen binnen die maand.
@Graaier | 24-05-20 | 09:36: goud is een beroerde munt, het is namelijk wel degelijk nodig om de geldvoorraad te laten groeien als de economie dat doet. Niet om goed te praten wat er nu gebeurt, maar de goudstandaard is terecht losgelaten.
@Ichneumonidae | 24-05-20 | 09:44: Daarom zou ik én én kiezen.
@Muxje | 24-05-20 | 09:45: Omloopsnelheid kan ook omhoog.
@Kuifje-naar-Brussel | 24-05-20 | 09:46: Dan, heer Kuifje, maak je geen keuze. De rest kun je zelf wel aanvullen.
@Muxje | 24-05-20 | 09:45: Ik heb het ook niet over het loslaten van de goudstandaard. Wat overigens wel het begin was van het idee om geld uit het niets te toveren. Wat ik stel is dat goud qua koopkracht en houdbaarheid aanzienlijk meer garanties biedt dan fiat geld en geloof in politici.
@Graaier | 24-05-20 | 10:29: Houdbaarheid eens, koopkracht zit volledig tussen de oren.
Waarom is goud eigenlijk zoveel waard ? Het is maar een metaalsoort. Het vertrouwen dat zou kunnen verdwijnen in euro’s en dollars, zodat ze minder tot niets waard worden, zou toch net zo goed in goud kunnen verdwijnen
Compact, mooi, zeldzaam.
Dat is nou eenmaal ooit domweg zo besloten en overeen gekomen. Een grondwaarde moet er zijn.
Diamant is zeldzamer. Goud is handzamer.
@CalamityJane | 24-05-20 | 09:23:
Einsteinium is nog zeldzamer.
Niet zo handzaam. Moest even googlen.
Plus het is maar in beperkte hoeveelheid aanwezig op deze planeet. Plus het oxideert niet (of nauwelijks) dus het blijft altijd goed.
De waarde is wat de gek er voor geeft. Dat het in een crisis zijn waarde behoud is dus ook alleen zolang mensen het dat waard vinden. Het is wel redelijk zeker dat die waarde niet helemaal naar nul zal gaan maar reken maar dat als de goudprijs zakt tijdens een crisis dat iedereen het verkoopt, net als andere dalende beleggingen. Het is alleen erg moeilijk in te schatten wanneer dit soort dingen gebeuren omdat mensen onvoorspelbaar zijn en overheden en banken heel veel invloed hebben en door die prijs bewegingen zelf te veroorzaken veel beter in kunnen schatten wanneer het gebeurd.
Omdat goud (en zilver) met 1 belangrijke garantie komt.
Het kan niet geprint worden. Zoals Euro's/Dollar/Reichsmarken/monopoly papiertjes.
Google, zimbabwe dollars maar. Let even op het waarde verschil in 2007 / 2008.
Niet alleen de Griekse banken staan op ploffen, nee ook in Nederland staat dit te gebeuren.
Bij ons in de buurt ploffen er al geregeld geldautomaten.... het is dus begonnen.
Woon je in Duitsland?
Nou, snel die 400 euros omzetten in goud dan
Laat ik nou altijd gedacht hebben dat "goudstaven" een soort codewoord was voor iets anders. Ik bedoel, alleen Dagobert Duck heeft ze in zijn kluis, toch? Waar ga je die dingen laten dan?
Een goudbaar van 1 kilo heeft afmetingen van iets minder dan 9 x 4 x 2 cm, en is 51.000 euro waard.
@obominotie | 24-05-20 | 10:24:
Maar blijft de vraag waar je e.e.a. veilig gaat opbergen. De enige relatief veilige plek die ik in ons huis kan bedenken is de kruipruimte, maar daar ga ik voor geen 100 goudstaven in en mijn man komt er nooit meer uit. Kortom: wie wil er in deze tijd van inbraken en gewapende overvallen goud in huis?
@MickeyGouda | 24-05-20 | 10:37: Je kunt gewoon een kluisje huren bij de bank waar je je waardevolle spullen kan opbergen.
@MoeHammetmayo | 24-05-20 | 11:02:
Oh ja, natuurlijk. Huisvlijt is soms een belemmering.
@MoeHammetmayo | 24-05-20 | 11:02: nou probeer dat maar eens , banken hebben steeds minder filialen dus minder kluizen daar naast, iets echt van waarde in de kluis wordt eigenlijk niet toegestaan
Al van De Nederlandse Kluis gehoord? Voor nog geen 10 euro per maand kun je daar je baartjes goud in bewaren.
@MoeHammetmayo | 24-05-20 | 12:31: kost je alleen maar geld dan, 10 euro per maand op zeg 1 ton aan goud is 0,1%. En als de kluisjes op een dag leeggeroofd zijn bent u uw geld kwijt, want u kunt niet aantonen dat er een ton aan goud in lag.
@nieuwe_Deen | 24-05-20 | 16:13: Het was ook maar een idee hoor. Mijn part begraaf je je goud in de tuin of stop je die staven in je reet. Loopt een beetje belabbert maar dan zit het wel veilig tot de eerstvolgende stoelgang.
In Indonesie krijgt u 7% netto op de rupiah.
En die rupiah is nog redelijk stabiel.
En geen nederlandse belastingdienst die er achter komt.
Op dit moment meer tussen de 4,5 en 5,5% en daar gaat wel degelijk 20% belasting vanaf als je het op een solide bank zet. De lokale banken geven tot wel 21% netto, maar daar wil je je geld niet stallen. Bij verschillende van die lokale bankjes kun je momenteel je eigen geld niet opnemen, ook niet als je deposito vrijkomt. Anders vallen ze om. Zij verdienen normaal gesproken aan de kleine leninkjes voor scooters e.d aan 25-30%, maar de lokale bevolking kan nu even niks betalen en 30.000 scooters in beslag gaan nemen gaat 'm ook niet worden.
@2voor12 | 24-05-20 | 09:24: Sinds 2018 of 2019 heeft Nederland een verdrag met Indonesië zodat bedragen boven de 100 miljoen rupiah op naam van een Nederlander doorgegeven worden.
Kijk dat zijn nog eens nuttige tips. Ik ga t onderzoeken
Ik moet eerlijk zeggen dat ik me volledig op Bali baseer, misschien dat het in de rest van Indonesië anders is. Maar hier zitten veel expats met samengeknepen billen te wachten of ze hun eigen geld, met of zonder de 17 tot 21% rente nog ooit terugzien.
@zeauzitdat | 24-05-20 | 09:38:
Nog niets van gemerkt dan. maar dat kan zijn omdat het op naam van mijn indonesische vrouw staat.
@2voor12 | 24-05-20 | 09:43: Als de rekening voor een bepaalde datum (zoals gezegd ergens in 2018 of 2019) geopend is dan geldt die afspraak niet. Bank Mandiri heeft mij destijds gemeld dat die regeling inging, maar omdat mijn rekening in 2016 geopend is viel die daar niet onder. Alle (NL) rekeningen van voor die datum zijn 'veilig'. Als de rekening op naam van een Indonesische partner staat of het is een en/of rekening met een Indonesische persoon, dan geldt de afspraak ook niet. Tevens is het sinds een tijdje heel erg moeilijk om grote bedragen vanuit Indonesië naar een buitenlandse rekening over te boeken. Genoeg buitenlanders die hier hun villa verkocht hebben en tegen enorme problemen aanlopen om hun eigen(!) geld naar hun thuisland te krijgen.
@zeauzitdat | 24-05-20 | 09:41: Wie zet z'n geld nou bij een Indonesische bank? Terwijl Singapore een van de meest vrije en solide banksystemen in de wereld heeft. UBS en HSBC zitten daar ook.
klik: bankaccounts.io/personal-accounts
@zeauzitdat | 24-05-20 | 09:52: "moeilijk om grote bedragen vanuit Indonesië naar een buitenlandse rekening over te boeken."
Dat heeft er ook mee te maken dat Indonesie op de zwarte lijst van de OESO staat. Als een land waar onvoldoende controles tegen witwassen zijn ingevoerd. Daarom zijn banken in het westen huiverig om zaken te doen met Indonesische banken.
@zeauzitdat | 24-05-20 | 09:52: indonesie verbiedt toch bezit van onroerend goed ,bij niet indonees . Lijkt me knap om je villa teverkopen als blanke risico dat je vrouw ervandoor gaat met alles dat lijkt me een groter probleem
@theo-is-dood | 24-05-20 | 10:57: alle banken zitten wel in Singapore, ook CS, Julius Baer, Citi, etc.
@theo-is-dood | 24-05-20 | 11:00: ja, niet aan beginnen.
En nu?
Eigenlijk is de oplossing heel simpel, maar ook heel ingrijpend: Bretton Woods (de goudstandaard) opnieuw invoeren. Anders zal het financiële kaartenhuis, dat eigenlijk uit één grote schuldenberg bestaat, volledig instorten.
Toen Khadaffi met dit idee kwam was ie ineens dood.
Een financieel systeem op basis van crypto currency lijkt mij vele malen praktischer.
@Kabila de stijlloze | 24-05-20 | 09:32:
Die opmerking laat zien dat u van het hele verhaal, fiat geld, onderliggende waarde, goud als vluchthaven, niets, maar dan ook niets begrepen heeft.
vergeet niet: wie goud bezit heeft ook lood nodig !
Dat had Escobar ook al door... plata o plomo (al is het eerste zilver).
www.youtube.com/watch?v=wXPcbqbzMkE
@Ichneumonidae | 24-05-20 | 09:30: in dit geval betekent het geld. Als een amerikaan zegt laat me je groen zien bedoelt hij ook niet de kleur maar dollars.
Nieuw monetair systeem, ik moet het nog zien...
Gaat er gewoon nooit komen. Er is in wezen geen alternatief - je kunt wel afspreken dat iets een bepaalde, vaste waarde heeft, maar meer dan een afspraak (die elk moment geschonden kan worden) is dat niet.
Met een variant op die kreet, ergens op een muur in Rotterdam: "Alle waarde is weerloos".
@Ichneumonidae | 24-05-20 | 09:26: crypto is de oplossing.
@Kabila de stijlloze | 24-05-20 | 09:33:
Ja want de waarde daarvan is gebaseerd op euh nou helemaal niks.
Vandaar dat de dagkoersen van cryptomunten als een waanzinnige op en neer gaan.
@Kabila de stijlloze | 24-05-20 | 09:33: Crypto is een marginaal gebeuren en zal nooit het reguliere monetaire systeem vervangen. Het is een ruilmiddel, geen spaarmiddel, en kan in principe vervangen worden door schelpen.
Net als goud en andere edelmetalen.
@Ichneumonidae | 24-05-20 | 09:26: Alle waarde is weerloos, daar moest ik erg om lachen. Tekst van Jules Deelder misschien?
@Ichneumonidae | 24-05-20 | 09:41: met als grote verschil dat het wat moeilijker is om je bestelling uit China te betalen door een koffer schelpjes op te sturen.
@Kuifje-naar-Brussel | 24-05-20 | 09:48: Origineel ''Alles van waarde is weerloos', van Lucebert.
@einz | 24-05-20 | 10:07: Behalve dat je geen Chinese troep moet kopen, ging het mij daar niet om. Er is niet zoiets als een vaste waarde. Net zo'n illusie als de eeuwige jeugd of het eeuwigdurend leven.
Ook monetaire systemen komen en gaan, dat wordt wel eens vergeten.
@Ichneumonidae | 24-05-20 | 10:22:
Wok hadden vroeger een leraar van Weerden, en wij zeiden "Alles van Weerden is waardeloos"
@Ichneumonidae | 24-05-20 | 10:22: Die kende ik:-)
De hele aandelenmarkt is gebaseerd op emotie. En op de lage stand van de rente, dankzij de EU!
Koop zilveren muntjes.
Over zilver betaal je vrij veel btw. Over goud niet.
@NiceAsPie | 24-05-20 | 09:19: Over nieuwe baren. Niet over munten, en er bestaan munten van een kilo.
Aan zilveren munten van een troy ounce ( Maple leaf, Krugerrand )is momenteel heel moeilijk aan te komen. Zakken met zilveren guldens en knaken wel.
@NiceAsPie | 24-05-20 | 09:19: Zilver 21% btw
@Lohengrin | 24-05-20 | 09:24: nou ja, ze vallen onder de BTW-marge regeling. Over de winst van verkoop je wel BTW. Dat maakt zilver best wel duur om in te kopen. Kijk maar eens bij amsterdamgold of silvermountain, je betaalt zo 15-20% boven de kiloprijs. Bij goud is dat verschil veel kleiner, daar betaal je zo’n 2% boven de kiloprijs.
Op amsterdamgold betaal je voor kilomunt (Cook islands) 590 terwijl kiloprijs 509 is. Bij kilo goud betaal je 52.385 terwijl de goudprijs 51.209 is. Relatief een stuk voordeliger dus.
Definitie marge regeling: “ 49. Hoe werkt de BTW margeregeling op zilveren munten?
De belastingdienst beschouwt zilveren munten die de status van wettig betaalmiddel hebben als verzamelvoorwerpen en kunst. Daarom worden munten als de Oostenrijkse Philharmoniker, de Canadese Maple Leaf en de Amerikaanse Silver Eagle allen met BTW belast over de winstmarge. Dat is het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs. Effectief betaalt u dus veel minder belasting als u deze munten koopt in plaats van de baren.“
@NiceAsPie | 24-05-20 | 10:00: Ik betaalde vrijdag 1.2k voor twee zakken zilveren guldens en rijksdaalders.(zonder btw)
@onfray | 24-05-20 | 09:46: In sommige buitenlanden niet hoor!
@onfray | 24-05-20 | 10:21: Dat zegt niet zoveel als je niet zegt hoeveel kilo je er voor kreeg. En zilveren guldens en rijksdaalder zijn ook nog maar voor 72% van zilver hé? Dus zeg maar 72% van 509 euro per kilo. = 366.48 euro per kilo, dus dan zou je
3,27 kilo moeten hebben gekregen voor je 1200 euro. Anders heb je wel degelijk winst en daarover btw betaald.
@theo-is-dood | 24-05-20 | 11:01: Wilt u een vis leren zwemmen?
@NiceAsPie | 24-05-20 | 11:06: Klopt. Bruto 1.389kg = 1 kg zilver, voor 600 euro.
@NiceAsPie | 24-05-20 | 11:06: nou zeg ik het nog niet zo duidelijk, als je niet 3,27 kilo kreeg, heeft de verkoper winst gemaakt door het aan jou te verkopen, en moet die verkoper dus btw betalen over de winst die hij behaald heeft door het aan jou te verkopen. En die maakt dus 21% minder winst en berekent dat aan jou door.
Zeg maar dag tegen je pensioentje.
Zeg maar dag tegen je baantje..
Dag gouden handdrukje.
Dag!
Als je goud koopt, koop fysiek goud dat je in je knuisje kan houden. De rest is nepgoud.
En let op dat je geen tungsten koopt (dat verguld is)
Al koopt een aap een Gouden Ring....
@Kuifje-naar-Brussel | 24-05-20 | 09:49: ,... hij blijft dom lullen om die 10K reaguursels te behalen.
@lovekila | 24-05-20 | 10:08:
Zolang mensen als jij blijven reageren op deze 'trol' gaat ie dat ruimschoots halen...
@lovekila | 24-05-20 | 10:08: Voor 10 doe ik het niet..
@nope | 24-05-20 | 10:23: Juist.
En als iemand anders het bewaart in een kluis waarin elk stuk gealloceerd is ?
@sprietatoom | 24-05-20 | 12:01: Dan vertrouw je dus op andere mensen. En dan is de vraag, hoe goed ken je ze? Van een folder? Of een mooi verkooppraatje? Of heb je ze zelf ontmoet, onderzocht, etc.
Er lopen momenteel diverse rechtzaken van particulieren die gealloceerd goud bij een bank hadden gestald, wat achteraf een goudpool bleek te zijn (serienummers die anders waren bij liquidatie etc).
Mooi !
*Onder matras kijken doet..*
REAGEER OOK