achtergrond

Geenstijl

LIVE. Persco Hoekstra over recordwerkloosheid

We willen wel werken maar het mag en lukt niet.

Ondanks steunmaatregelen vanuit de overheid vraagt een recordaantal gewone Nederlanders een WW-uitkering aan. In april waren het er 74.000, dat is 56% meer dan in maart. Flexwerkers zijn de eerste slachtoffers. "De flexibele schil wordt bij bedrijven nu uitgehold. Vooral jongeren en mensen met een tijdelijk contract – en vaak gaat dat samen – worden zwaar geraakt." En gevreesd wordt dat vaste makkers de volgende slachtoffers zijn. Hoogleraar Arbeidseconomie Ton Wilthagen: "Die steunmaatregel wil een dam opwerpen tegen baanverlies en werkloosheid, daarin wordt veel geld gestoken maar de cijfers laten de lekkages zien." Vaste werknemers zullen volgens hem niet meteen op het hakblok gaan, "maar het is onvermijdelijk dat wat nu met flexwerkers gebeurt ook met vaste mensen gaat gebeuren. Zeker in sectoren waar weinig perspectief is."

Naast de toename van aangevraagde uitkeringen, daalde het aantal mensen met betaald werk in april ook met 160.000 naar 8,9 miljoen. Volgens het CBS is "een terugval van die omvang in een maand tijd is niet eerder voorgekomen sinds er maandcijfers worden samengesteld (vanaf 2003)." De daling was het grootst bij "jongeren". In april waren 341.000 mensen werkloos, "dat is een toename met 41 duizend, onder wie 25 duizend jongeren."

Nou, minister WOPKE, los het eens op. In de bovenstaande persco lichten hij, Koolmees en Wiebes de contouren van het nieuwe steunpakket toe, hoeveel dit gaat kosten, én hoe jammer het is dat het fors aflossen van de staatsschuld er voorlopig even niet in zit. Best verdrietig, want we kunnen onze kredietwaardigheid heus goed gebruiken als we 500 miljard voor Italië lenen. Maar eerst nog even Rutte over de ministerraad, dus stay tuned.

Update: nieuw steunpakket kost een extra 13 miljard euro, wordt met drie maanden verlengd. Zie details hier.

Graag gedaan!

Graag gedaan!

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Volkskrant: vooral Pakistanen in UK worden besmet met Indiase virusvariant

Eng stukje in de Volkskrant. Gaat u niet helemaal lezen, want Volkskrant en meer dan 200 letters wat veel te veel is voor zombies met verweekte hersentjes, dus doen wij het even voor u.

@Bert Brussen | 27-05-21 | 15:00 | 0 reacties

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 71 – Verantwoordings FAQ

Dit is het 71e en laatste deel van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie.

@Redactie | 04-04-21 | 18:00 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.