achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Podcast “Betrouwbare Bronnen” krijgt 25K EU-subsidie om te pleiten voor hogere afdracht NL

Dat vertellen betrouwbare bronnen aan GeenStijl

De politieke podcast "Betrouwbare Bronnen", van D66-woordvoerder parlementair verslaggever Jaap Jansen en chronisch boze CDA-boomer Pieter Gerrit Kroeger ontvangt 25.000 euro subsidie van de Europese Commissie. De podcast omschrijft zichzelf als een "privéproject", maar dat is dus niet waar. In de Nederlandse MSM wordt het hoorspel regelmatig geprezen, dat van die subsidie moeten we uit de Britse pers vernemen. Het geld is onder andere aangewend om Gert Jan Koopman aan het woord te laten. Hij is directeur-generaal van de EU-begroting en zegt deze week in de door de Europese Commissie gesponsorde podcast dat Nederland het verzet tegen een nóg hogere EU-afdracht 'beter kan opgeven'. Goh, dat klinkt helemaal niet als een slager die zijn eigen vlees keurt zonder te bijten in de hand die hem voedt tijdens het eten van het brood dat hij krijgt van degene wiens woord hij spreekt. Koopman reageert bovendien gepikeerd dat een Britse tabloid opgemerkt heeft dat hij die zendtijd zelf heeft ingekocht, wat extra veelzeggend is over de EU-mentaliteit ten aanzien van kritische journalistiek.

De goed verstopte sponsormelding "Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie" duikt bij recente BB-podcasts ook op bij een gesprek met Caroline de Gruyter, EU-mol die bij NRC Brusselblad werkt en die in de uitzending een complete orkestbak loftrompetten op de EU afsteekt. Voormalig Volkskrantcolumnnist en nu Europarlementariër voor FvD, Derk Jan Eppink, gaat vragen stellen in het Europees Parlement, want "EP wil subsidie voor zelf-promotie verhogen van 600 miljoen naar 1,8 miljard in meerjarenbudget." GeenStijl heeft vragen gesteld aan Jaap Jansen, maar die worden vooralsnog genegeerd. Misschien moeten we eerst betalen?

Alle GeenPeil referendumhaters blijken zelf op buitenlandse loonlijsten te staan
Ondertussen zitten wij ons de ballen uit het blog te lachen hier, want Jaapie & Pieter Gerrit waren GeenPeil Referendumhaters van het eerste uur, onderdeel van de Brusselse Colonne die ons "poetinvriendjes" noemde die meedeed aan het verspreiden van de leugenframe dat ons referendum door Rusland gesteund of zelfs gefinancierd zou worden. Maar moet je nou eens kijken, na de lees verder, naar het lijstje "journalisten" en "opiniemakers" dat zich destijds in dat frame had vastgebeten:

1. Joshua Livestro riep letterlijk dat we door Poetin betaald werden, maar kreeg zelf 200.000 euro van George Soros voor zijn faliekant mislukte "Stem Voor"-campagne (en wat er met het geld gebeurd is, weet niemand. Livestropop kreeg daarna nog wel een column in NRC).

2. GeenPeilhaters Hubert Smeets en Laura Starink, Ruslandcorrespondenten NRC Handelsblad, kregen 294.000 euro van Buitenlandse Zaken voor hun propagandablog "Raam op Rusland", waar niemand doorheen kijkt.

3. Nu blijkt dus dat Jaapie & Pieter Gerrit óók al door een buitenlandse mogendheid betaald worden, en daarbij overduidelijk de EU-agenda propageren. Jansen was een buikspreekpop voor D'66 tijdens het referendum, überboomer Kroeger was voornamelijk tierend in de media te horen dat de politiek gewoon schijt moest hebben aan referendum, uitslag en kiezer.

4. Om het kwartet vol te maken gaat er al langere tijd een gerucht dat de bazelpodcast van propagandadino's Arend Jan Boekestijn en Rob 'Subsidiefraude' de Wijk (twee bittere GeenPeil-haters die leugens, nepnieuws en boomeriaanse agressie niet schuwen) óók al een financiering door de Europese Unie krijgt. Toen Boekie er naar gevraagd werd, kwam er eerst een jij-bak en daarna een ontwijkend antwoord. Oftewel: als je niet gewoon 'nee' kunt zeggen, zou het wel eens heel goed waar kunnen zijn.
UPDATE 17/2: Gerucht bevestigd door hoofdredactie BNR, Boekie en De Wijk krijgen ook subsidie voor hun propcast.

Het enige spijtige is dat wij dus nog nooit een roebel gezien hebben. En dat andere media hun schouders ophalen voor buitenlandse of politieke financiering (met belastinggeld) voor populaire "onafhankelijke" mediaproducties, die op zijn minst de schijn wekken een broodheer naar de mond te praten. En dan zeggen we 't nog heel netjes.

Een woordje voor onze sponsors (dat bent u):
Wie wat roebels richting de laatste restjes onafhankelijke media in een door uitknijpbelgen, politieke belangen en policor krampmoraal gedomineerd medialandschap wil gooien,
onze spaarpotmatroesjka staat hier. Want als wij omvallen, is er echt helemaal niemand meer eerlijk.

Update: gerucht bevestigd, Boekie en De Wijk krijgen subsidie

...wat door Boekie zondag nog ontkend werd...

...wat door Boekie zondag nog ontkend werd...

Hier, dit is nog eens een goed mediaplan

Hier, dit is nog eens een goed mediaplan

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.