Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Kenniseconomie op veen

Toen kwam er een gezamenlijke opleiding van kleuters tot en met groep acht. De mannen zagen al dat verzorgen, fröbelen en zingen niet zitten, en haakten massaal af.

Arbeidsmarkt is een kwestie van vraag en aanbod. De vraag naar docenten is enorm, het aanbod ontoereikend. Er wordt al jaren dagelijks gestaakt in het onderwijs, vooral door volwassenen die allang een baan elders hebben. Het ambt blijft een roeping, maar vele talenten kunnen een keuze voor het onderwijs niet meer aan hun gezin of omgeving uitleggen.

De Randstad gunt ons een blik in de toekomst. Deze regio loopt voorop met nieuwe culturele verhoudingen, een groter personeelstekort, leerlingen die maatwerk nodig hebben, enorme werkdruk voor de resterende docenten en dure woonlasten. Het veroorzaakte een exodus van honderden docenten naar de provincie, en een nog zwaardere missie voor de achterblijvers.

De ramingen van het kabinet gaan uit van resultaten uit het verleden. De vraag is alleen tot in hoeverre het huidige docentenkorps een verdere verslechtering nog aankan. Nu al is de sector koning in uitvallende overwerkte medewerkers. Het ziekteverzuim loopt al jaren op. Starters krijgen meer taken en minder begeleiding.

Het tekort wordt voorzichtig geschat op vierduizend in 2023 in alleen het basisonderwijs. Zondag met Lubach legde de vinger al op de zere plek. De nekslag voor het primair onderwijs kwam met de invoering van het basisonderwijs. Toen kwam er een gezamenlijke opleiding van kleuters tot en met groep acht. De mannen zagen al dat verzorgen, fröbelen en zingen niet zitten, en haakten massaal af.

De lijst met tekortvakken op het voortgezet onderwijs begint langzamerhand ridicuul te worden. Waar het begon met technische vakken zoals natuurkunde, scheikunde, wiskunde & informatica zijn er ook structurele tekorten voor Nederlands, Frans, Duits, Engels en de klassieke talen. Het lijkt wel alsof D66 als onderwijspartij denkt dat tekortvakken flippo's zijn die je moet sparen.

Waar een normale vacaturetekst zoekt naar een schaap met vijf poten, nodigen scholen studenten uit te solliciteren, beloven ze hogere schalen of accepteren dure ZZP constructies. Het verborgen leed is erger: Wat doet een directie met een matige docent? Ontslaan? De opvolger kan een stuk slechter zijn. Studenten krijgen eigen klassen.

Het eindstation van deze terminale arbeidsmarkt zijn uitzendbureaus, headhunters of koppelbazen met exclusiviteit op vacatures. Deze gaan dan een “zo geschikt mogelijk” iemand zoeken. Docenten worden weggekocht op andere scholen of mensen zonder ervaring of opleiding worden aangeboden. Leuk voor de ontvangende docent & school, een drama voor het systeem.

Als een beginneling goed functioneert voor de klas ontstaat het volgende probleem. Er is een riante zij-instroomregeling van € 20.000, maar die eist medewerking van de werkgever, voor risico van de werkgever. Niet iedere school werkt daaraan mee, iets wat de regelgeving gewoon blind toelaat. Hier vallen zij-instromers tussen het wal en schip.

De medewerker kan dan studiefinanciering lenen als zijn inkomen laag genoeg was in het voorliggende peiljaar of anders de studiekosten inzetten als aftrekpost. De aankomend docent krijgt geen studieverlof, de complete studie mag in eigen tijd. Allemaal niet echt handig voor iemand die net besloten heeft een stevige stap terug te doen qua inkomen.

De lerarenopleiding voor zij-instromers start met een geschiktheidsonderzoek en een berg vrijstellingen. De nieuwe docent krijgt dan eerder de verdiepende vakken en is eerder klaar, waardoor deze sneller beter lesgeeft. Een school die niet meewerkt aan de zij-instroomregeling snijdt in de kwaliteit van haar docenten, en via die weg in de ontwikkeling van haar leerlingen.

Startende leraren in het voortgezet onderwijs hoeven hun eerste jaar 20% minder les te geven en het tweede jaar 10%. Toch verlaat een kwart van de nieuwe docenten binnen een paar jaar het onderwijs. Zijn lerarenopleidingen, inwerkperiodes en salaris wel toereikend?

De CAO is al jaren voor deze groep een net-niet verhaal. De CAO belooft bijvoorbeeld een leraar in opleiding een bepaald salarisniveau, maar laat het aan de werkgever over of er überhaupt een dienstverband & salaris is. Net zoals met de zij-instroomregeling blijken de vakbonden zich blind te staren op ouderen. Er zitten ongeveer achtduizend docenten op de reservebank in een uitkering.

Toch is het populistisch te denken dat hier een makkelijke oplossing ligt. Deze groep heeft de laatste paar cultuuromslagen in het onderwijs gemist. Mobiele telefoons, smartboards, digitale volgsystemen of alle nieuwe verantwoordelijkheden van passend onderwijs voor koters met gedragsproblemen. Het kabinet verstrekt 100 keer een fooi van € 2500.

Sinds ieder onoplosbaar maatschappelijk probleem door vele kabinetten op het schoolplein zijn gedumpt, zoekt het docentschap duizendpoten die ver buiten hun vakgebied, expertise en interesses toch het verschil moeten maken. Diep respect als het lukt, het is normaal als het fout gaat.

Het niveau daalt al 20 jaar, wanneer is de bodem bereikt?

We bellen!

Reaguursels

Inloggen

Ik heb een hypotheek, zoals zovelen met een vrij korte rente looptijd. Tot enige jaren geleden werd ik dan uitgenodigd op het kantoor om het nieuwe rentevoorstel te bespreken incl. evt mogelijkheden voor vervroegd aflossen etc. Als je dan een aantal scenario's doorsprak met die vrij jonge medewerkers en ze voor jou de maandlasten uit rekenden, dan zei ik al tegen hen wat de maandlasten ongeveer zouden worden, voordat ze de bedragen ingetikt hadden. Nou zat ik wel er wel eens een tientje naast, maar dat was dan ook wel de max. foutmarge. Je had die gezichten eens moeten zien. Hoe kon de ouwe dat nou zo vlug uitrekenen. Nou, omdat wij nog gewoon tot in den treure moesten leren hoofdrekenen.

BonSens | 10-11-19 | 16:05

Naar school gaan is zoooooooo 20e eeuw.

luto333 | 10-11-19 | 14:56

Het Nederlandse onderwijs is al 50 jaar een 'race to the bottom'. Ik heb leraren gehad die nog op de MULO en ULO les hadden gegeven en die met minachting spraken over de mammoetwet. Zij hielden halstarrig vast aan hun oude lesmethoden en gaven op de oude manier les in grammatica en rekenen.
Deze generatie leraren, zo herinner ik me een leraar Duits Van Dijk, een leraar economie Bersma, en een leraar Nederlands en Aardrijkskunde Kok (God bless him), waarvan vooral de laatste kotste van wat het onderwijs op dat moment (ongeveer 1984) was geworden. Toen de VUT kwam, wisten ze niet hoe snel ze weg konden wezen.
Ik en mijn generatiegenoten hebben nog kunnen profiteren van hun wijsheid en ervaring, de latere generaties niet, en de bewijzen hiervan zijn algemeen leesbaar in wartaal-advertenties op Marktplaats of onleesbare 'banners' op facebook.
Onder links bewind is het onderwijs bij uitstek een politiek experiment geworden, waarbij het doel vooral is goede linkse mensjes te produceren. Dat ze verdere basisvaardigheden ontberen, is een bijzaak.
Al dat gewauwel over salaris, ouderavonden en weetikveel gaat geen moer veranderen aan het moeras dat onderwijs inmiddels is geworden, en Nederland als geheel zal hier de gevolgen van zien. Hadden we goed onderwijs, had een Rutte, een Jetten of een Klaver geen kans van slagen gehad. Begrijpt u het nu een beetje?

Datsun_Cherry | 10-11-19 | 13:07 | 5

Op het moment dat een van de gezinsleden in opperste verbazing thuis kwam melden dat de HBO opleiding communicatie niet in staat is om bijles, oh.. sorry een minor Nederlands aan te bieden, ik bedoel... in het geheel niet in staat is Nederlands aan te bieden haakte ik een klein beetje af..

Toen ik het gore lef had om daar in een volgende gesprekje een punt van te maken en de mentor mij vertelde dat communicatie an sich niets met taal te maken heeft was ik er klaar mee.

Onderwijs in Nederland is overleden. Het is dagbesteding voor hen die nog niet mogen werken. Elementaire zaken zijn niet meer elementair.
Het licht is allang uit op de scholen.

DatInternetDingetje | 10-11-19 | 15:20

InHolland?

vranac | 10-11-19 | 15:58
▼ 2 antwoorden verborgen

Kenniseconomie? 'ik kijk wel ff op google' - economie zal men bedoelen.

Jos9595 | 10-11-19 | 12:35

@Feynman: met jouw analyse- en schrijfcapaciteiten, wanneer ga je je aanmelden bij de FvD als schrijver van standpunten en speeches? Het Forum heeft jou nodig en via hen worden jouw visies in het parlement gedragen.
Kun je hier bij blijven beunen onder pseudoniem, om jouw nieuwe ideeën te testen. Triple Win!

ole guapa | 10-11-19 | 12:17 | 1

Jammer... ik zou liever een partijleider zien die zelf in staat is taal te beheersen, in staat is met taal te goochelen en uitermate scherp kan analyseren.

Dit land heeft genoeg scriptlezers..

DatInternetDingetje | 10-11-19 | 15:22

Onderwijs is kapot gegaan door het vernieuwen om het vernieuwen. Er moest veranderd worden want dat was modern. Alle methodes op de schop wat in veel gevallen geresulteerd heeft in methodes die niet werken. Simpel voorbeeld: rekenen. Vroeger hadden wij de staartdeling nu moet het delen op een hele andere manier die heel omslachtig is. Ik heb al een paar keer een kind laten zien hoe een staartdeling werkt en dan begrijpen ze het delen wel. Als zij dat dan op school vertellen dat ze het delen d.m.v. een staartdeling wel begrijpen dan wordt hen meteen verteld dat ze die niet mogen gebruiken want die past niet in de methode.

Fedde71 | 10-11-19 | 11:48 | 4

Ik heb geen kinderen, maar ik zou ze toch echt zelf die staartdeling aanleren. Net als van die heel erg ingewikkelde zaken als bijvoorbeeld 't kofschip.
Want ook die derde klas lagere school-kennis is aan veel zogenaamde 'hoogopgeleiden' niet meer besteed.

EefjeWentelteefje | 10-11-19 | 12:55

@Jos9595 | 10-11-19 | 12:38: herken dat enorm, heb geen kinderen maar door mijn vrienden en buren ga ik veel met kinderen om en als ik hen naar een percentage vraag snappen ze het niet en ze zitten al in groep 8. Zelfs 25% van iets begrijpen ze niet. En over hun handschrift en taal maar te zwijgen.

Fedde71 | 10-11-19 | 13:05

Tsja, de overbetaalde ondergekwalificeerde lamlendige onderwijzers in het basisonderwijs kunnen het zelf niet, minder slimme kinderen die thuis niet geholpen worden komen zonder basis kennis van de basisschool

vranac | 10-11-19 | 15:08
▼ 1 antwoord verborgen

Bij Deetman begon de ellende.

swassannuf | 10-11-19 | 11:33 | 3

Google eens op 'Van Kemenade'.

EefjeWentelteefje | 10-11-19 | 12:56

Ik heb les gehad van een leraar genaamd Westerhuis, in de jaren '80 toen Deetman minister was. Westerhuis had vroeger les gegeven aan Deetman en vertelde dat hij maar een matige leerling was die een paar keer was blijven zitten. Het is sindsdien niet beter geworden.

Datsun_Cherry | 10-11-19 | 12:59

Bij Ritzen verlangden we terug naar Deetman

Rest In Privacy | 10-11-19 | 16:44

Vertel mn kinderen vooral het onderwijs niet in te gaan. Het is een "dead end". Je mogelijkheden zijn direct verdwenen om ooit nog eens wat in het bedrijfsleven te doen en qua salaris ben je bij iedere crisis de sjaak. Voor dat laatste valt op dat in geval van een recessie je salaris op slot gaat voor 5 jaar. Niks erbij. Is er groei dan krijg je 5% dat is dan ineens riant en rechtvaardig en onze ambtenaren verdienen dat en meer van deze onzin. Je hebt verdikkeme net jaren ingeleverd.
Leraar is ook gewoon onnodig gecompliceerd geworden, ouders moet je vertellen dat hun kind speels is terwijl je wel beter weet. Kinderen in de klas in hun puberteits periode zonder enige of veel te weinig back-up van de ouders, waar die juist zo nodig is. Roep iedere ouder op om altijd de zijde van de leraar te kiezen en der nog straf bovenop te doen, war er ook is gebeurd, ook als je dochter/zoon onschuldig is.
Als je nu vindt dat leraar zo eenvoudig is, stel je dan eens voor dat iedere dag opnieuw scholieren in de klas zitten die ronduit stik vervelend zijn. Denk is aan je eigen keren dat je een leraar verbaal of anderszins te grazen nam. Voor de leraren is dat gewoon iedere dag ieder uur dat gevecht en 's avonds gaat jet met de ouders verder. Als dan ook nog Den Haag iedere dag iets verzint waar je ook last (bureaucratie) van hebt dan wordt het werk inderdaad een geweldige uitdaging. Uitdagingen kan met ook beter betaald elders vinden.

Schilder58 | 10-11-19 | 10:43 | 3

Start salaris van 2200 euro en 8 weken vakantie per jaar .

elevator | 10-11-19 | 10:55

De beloning is echt prima hoor. Het gaat vooral om het extra nutteloze werk naast het lesgeven: oudergesprekken (ik heb 't hier nu niet over reguliere voorlichtings- en ouderavonden, maar over de vermoeiende en belastende gesprekken over debielen met debielen), verslaglegging van de adhd-ers, autisten, dyslectische kinderen en het totale gebrek aan consistent leiderschap, met daarbij opgeteld het zwalkbeleid vanuit het ministerie.

Jos9595 | 10-11-19 | 12:42

en een " werkweek" van 24 uur.......

vranac | 10-11-19 | 16:01

In de toekomst gaan kinderen van rijkere ouders naar privé-scholen . Waar meesters de bovenbouw doen en juffen meestal de onderbouw . En zo weinig mogelijk parttime . De bureaucratie is voor een specialist , onderwijzers geven alleen les .

elevator | 10-11-19 | 10:36

Zolang de werkgevers van het onderwijs salaris door moeten betalen voor de thuiszitters maakt het ze geen bal uit en blijven links stemmen.

Cocorico | 10-11-19 | 10:11

Feynman schrijft "De mannen zagen al dat verzorgen, fröbelen en zingen niet zitten, en haakten massaal af."
Dat strookt niet helemaal met mijn ervaring tussen 1959 en 1965 op de lagere school (toen de basisschool nog niet bestond). Mijn schooltje had voor de klassen uitsluitend onderwijzeressen. De twee manlijke leerkrachten die er waren gaven gymnastiek en muziek. Dus uitgerekend het zingen en hopsen met kleine hummels was de taak van de heren.
Ik ben niet in staat om een eerlijk oordeel over die dames te geven, daarvoor is het te lang geleden, maar zeker in de hogere klassen kenden ze hun zaakjes wel.

JvanDeventer | 10-11-19 | 09:59 | 2

Ik zat in de kleuterklas en ik was meteen verliefd op mijn juf! Benen waar geen eind aan kwam, prachtige jurkjes, enorme bos rood haar, grote groene ogen met dik zwart mascara en blauwe oogschaduw...

Cepalislam500mg | 10-11-19 | 10:08

Dat iedere keer weer terugkerende seksisme hier doet helaas ernstig afbreuk aan GS. Kennelijk is het nog niet tot veel reaguurders doorgedrongen dat er ook een heleboel vrouwen zijn die de rubberen-tegel-maatschappij inmiddels meer dan zat zijn.

EefjeWentelteefje | 10-11-19 | 12:59

Ook hier heeft links zichzelf weer een slechte dienst bewezen en het tegenovergestelde gerealiseerd. Waar het op uit gaat draaien is dat er privé scholen komen voor kinderen van beter gesitueerde ouders. Wat er (met name in randstad) overblijft zijn klassen vol kansloos buitenlands rapaille waar niets van terecht komt. Neerwaartse spiraal uiteindelijk voor de samenleving als geheel. Socialisme werkt niet.

HaatbaardKnipper | 10-11-19 | 09:40 | 2

Het zijn dus vooral kinderen van de linkse elite die naar de privéscholen gestuurd worden.

Haberdoebas | 10-11-19 | 10:10

@Haberdoebas | 10-11-19 | 10:10: Sowieso dat laatste, en anders de witste school die ze maar kunnen vinden uitzoeken, zie Femke H. En uiteraard wonen in roomblanke elitewijken en straks als eersten de gated communities in om vooral maar het door henzelf gewenste hellhole buiten te sluiten. Gaaf land man!

5611 | 10-11-19 | 19:55

Links is afbraak. Na vijftig jaar links is het onderwijs dan wel afgebroken ja. Op de managers na. Links is allemaal manager geworden. Daar gaat nu het onderwijsbudget naartoe. Dan liberaal. Liberaal wil geen ambtenarij, maar zakkenvullerij. Na dertig jaar liberaal is het onderwijs wel zakkenvullerij geworden ja. Voor de managers.

Cepalislam500mg | 10-11-19 | 09:35 | 2

Dertig jaar liberaal is links of zo? Doe eens je pilletjes slikken...

* Il Principe * | 10-11-19 | 10:10

@* Il Principe * | 10-11-19 | 10:10: Onder Mark Rutte is de VVD niet meer dan een filiaal van Groen Links.

5611 | 10-11-19 | 19:58

Dit gebeurt er als je "pretpakketters" lang genoeg besluiten laat nemen in de 2e kamer. En weer door.

piet7003 | 10-11-19 | 09:21

Tsja, in mijn dorp zijn door de lokale schooltjes concerns veel 58+ ers ontslagen en in de superriante onderwijs WW regeling gestuurd. Door de lump sum regeling is het voor de concerns voordelig de dure ervaren leraren weg te sturen en te vervangen door gewillige goedkope huppelkutjes van 23.De weggestuurden , die toch al niet overliepen van werklust na 30 jaar krijt snuiven vinden het prachtig in plaats van 800 uur per jaar werken helemaal niets meer doen met gratis geld uit de zak van de belasting betaler.

vranac | 10-11-19 | 09:11

Tja wat kan ik zeggen. Onderwijs is uitgehold, het stelt niks meer voor. Ik zit in de positie dat ik (jonge) mensen mag aannemen, maar de tranen staan in mijn ogen als ik sollicitatiebrieven krijg. Spelfouten zijn eerder normaal dan uitzondering om van grammatica maar te zwijgen. En als je dan eenmaal iemand hebt gevonden met een beetje opleiding dan blijkt dat ie niks kan. Dit is niet 1 keer gebeurd, maar komt regelmatig voor. Is dat ernstig? Ja dat is ernstig voor het bedrijfsleven, voor de economie, immers de landen om ons heen staan niet stil. Onze "kennis-economie" Ik veeg er mijn welgevallige bips mee af.

de Jager59 | 10-11-19 | 08:27 | 6

@marrretje | 10-11-19 | 09:09:
Ik zou maar eens een bijlesje Nederlands gaan nemen als ik u was, want u bakt er maar weinig van. En echt, er zijn nog personeelschefs die ooit wèl Nederlands hebben geleerd...

EefjeWentelteefje | 10-11-19 | 13:01

Er zijn Nobelprijs-dragers die helemaal geen Nederlands kunnen schrijven of spreken. Die kan je beter ook niet in dienst nemen. Sarcasm aside.
Gezien het Nederlandse verleden, havens, kolonialisme en handel kan je er van uitgaan dat Nederlands voor een groot deel een lingua franka is, behalve een mengsel van Germaanse dialecten.
Dus als taalpurist sta dan ergens toch op drijfzand.
Een echte taal leeft en verandert snel en een lingua franka sneller.
Lees eens een Nederlandse text uit de middeleeuwen.
Als je die nog kan lezen.
Maar dan besef je, dat het helemaal niet uitmaakt of nu iets met d of t geschreven word.
Zeker niet in een tijdperk waar landen een multilinguale bevolking hebben en vele individuen meertalig zijn.
Consensus bepaalt de taal, niet de van Dalen, want de laatste word aangepast.

MistaRazista | 10-11-19 | 14:48

@MistaRazista | 10-11-19 | 14:48: De grap is dat Latijn juist geen veranderende taal is. Als je dan zo nodig Latijn wil gaan gebruiken spel het dan correct: lingua franca.

5611 | 10-11-19 | 20:05
▼ 3 antwoorden verborgen

We weten dat intelligentie voor een groot stuk erfelijk bepaald is. Hoogopgeleiden hebben gemiddeld minder kinderen dan laagopgeleiden, dat kun je gewoon terugvinden in de statistieken.
We weten ook dat er een sterke samenhang is tussen opleidingsniveau en intelligentie. Als je dat bij elkaar optelt, kan het niet anders dan dat het gemiddelde IQ daalt.

hollandsevluchteling | 10-11-19 | 08:03 | 5

@_pacman_ | 10-11-19 | 08:11:

Uuhhh... van der Linden heeft van mij een stukje overgenomen dat ik eerder op een -academische- website heb geplaatst.

hollandsevluchteling | 10-11-19 | 10:08

Tijdens de middeleeuwen, duizend jaar lang, was het grootste deel van Europa analfabeet. Wie iets intellectueels wilde doen, zoals leren lezen en schrijven, kon eigenlijk alleen maar terecht bij de Katholieke kerk. Dus de intelligentste mensen werden relatief vaak priester of monnik. Maar priesters en monniken mogen niet trouwen en geen kinderen krijgen. Dus zo werd generatie na generatie de intelligentste laag van Europa afgeroomd en verboden zich voort te planten. Maar in tegenstelling tot priesters mochten rabbi's wel trouwen en kinderen krijgen. Wellicht dat dat de reden is waarom Ashkenazi joden (die volgens genetisch onderzoek voor 60% afstammen van Europese volkeren) gemiddeld een hoger IQ hebben dan etnisch Europeanen.
(google "IQ by country").

petersteenkamp | 10-11-19 | 16:03
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat krijg je er nou van als je vrouwen laat werken en zelfs in leidinggevende posities brengt.

_pacman_ | 10-11-19 | 08:02

Droevig! "Tasting is the proof of the pudding!"
En deze pudding proeft ranzig, met klonten, met teveel meel. Het smaakt naar teveel managers in plaats van één vakbekwame kok!

Du-u-u-h | 10-11-19 | 07:46

"Vroeger was alles beter". Zeker niet, maar het onderwijs zeker wel totdat bv. de PvdA er zich mee ging bemoeien. Het tempo en het niveau moest worden aangepast aan het domste jongetje van de klas. Alles werd genivelleerd. Kennis was niet zo belangrijk als je maar weet waar je het kunt vinden. Vroeger, zat je gewoon in rijen naast en achter elkaar en hield je je mond als er wat geleerd moest worden. Nu rent en schreeuwt het maar door elkaar heen. Het is bewezen dat dit slechter is. Vroeger was het meneer zus of juf zo. Nu is het Piet, Annemarie of Karin. Gezagsverhoudingen zijn zoek. Kreeg je vroeger straf op school dan kreeg je met pech dat thuis nog eens. Nu gaan ouders boos naar school om de juf de huid vol te schelden omdat ze zo lelijk heeft gedaan tegen hun hypersensitieve en hoogbegaafde kind. Ik heb bewondering voor mensen die nu nog in het onderwijs werken. Het lijkt me een hondenbaan.

namensmijnhond | 10-11-19 | 07:36 | 5

Zo is dat. Orde en tucht. Maar ja, wat voor straf kun je tegeswoordig nog protocolleren? Voor orde en tucht moet je wel een aanwijsstok achter de deur hebben. Stok? Lineaal? Spaans rietje? Woordenboek? Borstel met houten greep? Of oorvijg? Vlakke hand? Op de slof? Mag allemaal niet meer.

Cepalislam500mg | 10-11-19 | 09:42

Nivelleren is een feest! Spektrui zei het zelf. Wat een misdadige prutsers in de politiek.

HaatbaardKnipper | 10-11-19 | 09:46

De teloorgang van het onderwijs heeft amper iets met de salarissen te maken maar alles met de werksfeer op de scholen, vooral in de Randstad.
1. Ouders die je beslissingen saboteren, en vervolgens de leiding die je een mes in de rug steekt;
2. Eindeloze bureaucratie, vooral aangewakkerd door zelfbenoemde onderwijspartijen zoals D666 en PvdA;
3. Klassen vol onaangepaste, agressieve en niet-taalvaardige kansenparels.

Lees het verhaal van juf Bi van vorige week nog eens. Paar procentjes erbij gaat je plezier in het werk niet vergroten.

5611 | 10-11-19 | 20:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Hoe hoger mensen tegenwoordig zijn opgeleid, hoe slechter het gaat met zo ongeveer alles in de maatschappij, ra, ra hoe kan dat. Meer macht voor praktisch denkende mensen,graag!

streknek | 10-11-19 | 02:02 | 1

Hoger opgeleid is een van de grootste misverstanden sinds de seventies. Sociale geografie, sorry hoor. En nu genderwetenschappen. De economische en maatschappelijke waarde van een electricien, loodgieter, dakdekker, lasser, is honderd keer meer dan van een sociaalwetenschapper. Nog afgezien van de enorme kosten die ze gaan opwekken wanneer ze een baan krijgen van uw belastinggeld. De hippies hebben het voor elkaar gekregen. Onderwijs is pretpakket, Nederland luilekkerland, prooi voor wilde apen.

Cepalislam500mg | 10-11-19 | 09:49

En dan ga ik mijzelf terade, hoe deed ik dat dan, 15 jaar gelee. Leraren waren toen niet veel anders.
Maar heb wel altijd het idee gehad dat heer het doel uit oog verliest.

En dat is precies wat de gemenerik wil.

Mijn destijds ongefundeerde mening heeft fundatie gevonden.

Stedt | 10-11-19 | 02:02 | 1

Ik ben al oud maar op mijn school in de seventies werden we bij aardrijkskunde en geschiedenis al communistisch geïndoctrineerd en bij Nederlands verplichte pedo"literatuur" van pedoleraar. George Orwell en Aldous Huxley zullen intussen wel verboden literatuur zijn voor Engels.

Cepalislam500mg | 10-11-19 | 09:53

Deze week bij Beau: het onderwijs leidt onze leiders van morgen op.
Woorden als talent, roeping, het mooiste vak enzovoorts. En de onderwijzers (veel V) zaten te glunderen.

Een aantal jaren geleden stelde iemand dat "de zorg een roeping was".
Een D66 verpleegkundige reageerde, met een ijskoude houding, dat zij een beroep had, hoogopgeleid en dat zij een bijpassende baan met inkomen verwachtte. Roeping, dat was zo 1910.

Het wordt tijd om het onderwijs opnieuw vorm te geven.
En daarbij moeten alle heilige huisjes die er nu zijn, gewoon om.

Arachne | 10-11-19 | 01:18

Ondertussen draait privé onderwijs als een dolle? Kost een vermogen. Maar dan geef je je kind ook een eerlijke kans. Voor het restant is er straks een fraaie rattenlach van Rutte.
Afijn, max 8 in een klas, lees ik. In een booming business. Ehm waar komen al dié leraren dan vandaan? Daar zijn er ook steeds meer van nodig. Betaalt iets beter met betere veurwaarden? Ik mis dit in bijna elke berichtgeving? Niet dat ik veel berichtgeving volg. Maar waarom dit m.i. niet opgelost wordt is omdat teflon rutte er weer es bij staat te lachen. Hij vindt die stille ontwikkeling prachtig. En anders is dit mijn laatste borreltje.. *bijschenkt*.

Shareholder II | 10-11-19 | 01:14 | 2

Privescholen zijn blanke scholen met zo af en toe een kind van een specialist van elders. Niks mis mee, niveau. Als je tegenwoordig langs een schoolplein loopt, blij dat je daar zelf niet opzit. De helft is geen kind, maar - toekomstig - crimineel. Kansloos, grote bek en vooral dom. Kun je niks mee, wil je je kind ook niet aandoen. Moet wel van SP/GL/X66 maar ach, die brengen het geld ook niet binnen, dus...

Graaisnaaiert | 10-11-19 | 06:06

Die van ons 12 in een klas, middelbare school, met eigen vaste begeleider. Alle huiswerk op school, om rond half 5 ben je echt vrij. Zou voor leraren een perfecte omgeving moeten zijn, alleen maar gemotiveerde leerlingen.

ThePozz | 10-11-19 | 12:59

Shit komt daar even een vette mondharmonica om het hoekje kijken op deze misty morning.Ik draag "The Wizard" van Black Sabbath op aan onze visionair Feynman. Luister ook even naar het subtiele koebelletje op 2:12. This is music. En Faynman is onze tovenaar met reality skills.

suscrofa | 10-11-19 | 00:52 | 2

Pardonnez moi, overlord Feynman it is.

suscrofa | 10-11-19 | 00:53

Ik vind dit overigens niet je beste stukje Feynman, maar ik lees jou altijd, de intellectuele hoek van GS. Kan ik als domme boze oude witte man met onderbuik nog wat leren.

Cepalislam500mg | 10-11-19 | 09:59

2 dagen in de week naar school, de rest van de week moet je zelf aan de studie. Doe je dat niet, bijvoorbeeld omdat je daar geen zin in hebt of omdat je ouders het niet zo belangrijk vinden dan mag je werk gaan zoeken waar je geen papiertje voor nodig hebt, en eventueel later (dan wel op eigen kosten) het nog eens proberen in de avonduren.

W_F | 10-11-19 | 00:36 | 2

Volgens mij is het tegenwoordig al op eigen kosten... Wij hadden nog een beurs, kwam op een gegeven moment wel die tempobeurs aan maar goed...

Graaisnaaiert | 10-11-19 | 06:04

Gaat natuurlijk niet gebeuren. Die gaat hosselen op straat en maakt een carrière als gangster. Kijk maar in alle wereldsteden. Maar ik heb het! Tuchtschool! Leerplicht handhaven, niet komen of niet meekomen is tuchtschool. Niet komen opdagen is daar opsluiten.

Cepalislam500mg | 10-11-19 | 10:02

Toen mijn dochter in 4 gymnasium zat kwam ik mijn toelatingsexamen (!!) voor de HBS in 1966 tegen. Niveau eind lagere school dus. Ze keek er met verbijstering naar een kwam er niet uit. Kennelijk was toen het eindniveau van de lagere school beter dat 4 gym 14 jaar geleden. Dat is toch diep triest?

jan-lul-de-behanger | 10-11-19 | 00:33 | 3

Ze stampen niet meer. Ze onthouden niet meer en zoeken niet meer op. Desinteresse. Short attention span. Algeheel kennisniveau? Neuh... En leraren die voor de klas staan alsof het corvee is. Had dat zelf tot aan de uni. Gillend weggelopen van geschiedenis, wat een waardeloze sectie was dat zeg, zonde van mijn collegeld en tijd. Was sneller met het zelf op- en uitzoeken.

Graaisnaaiert | 10-11-19 | 06:02

Ik deed HBS B, dan heb je net als ik in, ik doe een gokje in 14 vakken eindexamen gedaan. En nu in 6 of 7 geloof ik.

namensmijnhond | 10-11-19 | 08:58

De HBS, dat was een geweldige opleiding. Moest natuurlijk kapotstuk, want je kwam er alleen met een diploma vanaf als je daadwerkelijk een goed stel hersens had, en dat mocht natuurlijk niet van de linkse kerk...
Overigens kreeg ik een paar jaar geleden een dus vrij recent vwo wiskunde-A-eindexamen onder ogen.
Ik dacht serieus dat het een proefwerk uit 3-havo was.

EefjeWentelteefje | 10-11-19 | 13:11

Beetje meer 'terug naar af' zou goed zijn.
Wij gingen naar school, je ging 'over' van de eerste naar de tweede klas en je zat in je examenjaar.

Nu gaan ze naar College of Academie, halen hun "P" en 'zijn aan het afstuderen'.

Het treurige is dat inmiddels bijna 50 % van de bevolking een hbo diploma (of hoger) heeft.

In het verleden kreeg je (die 10 % hoog opgeleiden?) dan vaak een interessante baan.
Maar nu? Nu kom je met je hbo of universitaire opleiding bij wijze van spreken op een klantenservice terecht met een belscript en je mag geen millimeter buiten de voorgeschreven procedure, protocol etc. handelen denken en/of doen....

Eerst een studieschuld opgebouwd en dan proberen jezelf wijs te maken dat je 'hoogopgeleid' bezig bent in het dagelijks leven.... (wachten op de burnout...)

Maar ja, dat werken hoeven zij dan waarschijnlijk, net zoals de generaties vóór mij, maar maximaal zo'n 40 jaar te doen, nl. van plm 28 tot 68 jaar.
Want al die nieuwe Nederlanders zullen de gemiddelde leeftijd van 'de' Nederlander doen dalen.... (ik neem tenminste aan dat men voor het bepalen van de AOW-leeftijd niet alleen van de gemiddelde leeftijd van de (van oudsher) Nederlander uit zal gaan)?

Tenslotte hebben 'we' nu ook veel meer obesitas, en hebben 'we' hogere ziektekosten, en hebben 'we' hogere criminaliteit, en hebben 'we' meer analfabeten, en hebben 'we' meer behoefte aan jeugdzorg, etc. etc.
Dus dan hebben 'we' straks ook een lagere gemiddelde leeftijd - en gaan we dus ook weer terug naar een lagere pensioenleeftijd?!

Wering | 10-11-19 | 00:30 | 3

Whaha.. en toen werd je wakker?
Dromen zijn bedrog mijn vriend

Stedt | 10-11-19 | 02:06

De AOW is niet afhankelijk van de levensverwachting, dat is het rookgordijn van onze fijne regering. De AOW is volledig afhankelijk van wat de werkenden in de pot storten. Dus u kunt wel raden welke kant het op zal gaan met al 'onze' criminelen en analfabeten.

witwas | 10-11-19 | 08:28

wat de werkenden wordt ontnomen, naar draagkracht uiteraard.....

vranac | 10-11-19 | 11:51

Wel een leuke foto als afsluiter.

Shareholder II | 10-11-19 | 00:28

Je bent een ziener Feynman. Die ook nog kan schrijven. Beloof dat je nooit iets in de politiek gaat doen. Ben je mijn freund.

suscrofa | 10-11-19 | 00:26 | 1

Ben bezig met de baslijn van Fairies wear boots te duiden, miejong. Grotere mannen slaan een leren zak met houtsnippers in duigen. Ik niet. Watjes moeten er ook zijn.

suscrofa | 10-11-19 | 00:32
-weggejorist-
Frau Merkel | 09-11-19 | 23:53 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Vroeger als je wat uitgespookt had op school werd je gevraagd: heb je dat gedaan, ja of nee.
En als je dan zei, 'ja meester', kreeg je een mep tegen je kop. Naar gelang de ernst vd casus en de luim van de meester.
Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid.
www.youtube.com/watch?v=XNZBPSDwZTE

Oprisp | 09-11-19 | 23:51 | 1

U vergeet 1 ding, als het echt niet door de beugel kon - of je ouders konden een beetje met de onderwijzer(es) - kwam je thuis en dat zag je aan de blik van je moeder al dat ze wist wat je had uitgespookt. En dan kun je 2 dingen doen, "goed" zeggen als ze vroeg hoe het op school was en dan ging ze door totdat je er niet meer onderuit kwam of gewoon zeggen "nou, dit en dat, ik heb op m'n lazer gehad"> Kreeg je alsnog een preek - en als pa thuis kwam nog eens een keer - maar goed, dan was je er vanaf. Jaren 70 en 80 scholiertje hier, met 2 beide ouders uit het onderwijs.

Graaisnaaiert | 10-11-19 | 05:56

Het niveau van het onderwijs daalt en dat van de bijbehorende docenten ook. Dat is niet al 20 jaar aan de gang, maar al 50 jaar. Wellicht nog langer, maar ik heb in elk geval eindexamens VWO vanaf 1970 bekeken.
Een tijd geleden kreeg ik een rekenexamen voor het diploma onderwijzeres onder ogen uit het BEGIN van de vorige eeuw, vóór de Eerste Wereldoorlog, toen je nog onderwijzers en onderwijzeressen had. Voor de jongeren: onderwijzers gaven les in het lager onderwijs, dat wilde zeggen groep 3 t/m groep 8.
Het niveau van die rekenopgaven was verbluffend hoog. Ik verzeker u dat geen enkele HBO-examinandus van nu dat zou kunnen maken, en ZEKER niet de generatie die heden voor de PABO slaagt. Ze zouden een 2 of hooguit een 3 scoren. Maar de animo en aanleg onder de dames was blijkbaar toereikend voor voldoende onderwijzeressen.

JvanDeventer | 09-11-19 | 23:30 | 5

@Erikjan79 | 09-11-19 | 23:44:
Ik denk niet dat de mensheid of onze bevolking zoveel dommer geworden is. Ik ben er bijna zeker van dat wie vroeger onderwijzer(-es) werd, behoorde tot de intelligentste 10% van het volk. Tegenwoordig horen ze tot de 45% minst intelligente mensen van het volk.
Voor het lesgeven aan kinderen wordt intelligentie stomweg niet op prijs gesteld en dat heeft een lawine-effect.

JvanDeventer | 09-11-19 | 23:55

Ook speelt mee dat iedereen een diploma moest hebben. De universiteiten verdienen per afstudeerder en dat is verkeerd. Vanuit de EU wordt druk uitgeoefend om alles gelijk te trekken. Het bachelor/mastersysteem werd ingevoerd. In Duitsland zorgde dit voor het verdwijnen van de "Meister", tot groot ongenoegen van de Duitse industrie. De Diplom-Ingenieur mocht ook niet meer. Nu weet je niet wat je op de stoep hebt staan. Meestal is het kwaliteitsniveau veel te laag en is een interne bijscholing nodig. Er wordt nu gedacht over de mogelijkheid de Meister een 'Bachelor professional' te noemen. https://www.faz.net/aktuell/karriere-hochschule/darf-sich-ein-meister-bachelor-professional-nennen-16257603.html
Kort samengevat: fuck de EU.

Frau Merkel | 09-11-19 | 23:58

Een paar dagen geleden zag ik een "bestuurder" uit het onderwijs klagen over de te hoge eisen bij de PABO instroom..... We kunnen beter klagen over het gebrek aan kwaliteit bij de uitstroom! Spijker harde landelijke reken toetsen voor het eind diploma lijken gewenst verplichte bijscholing in taal en rekenen voor docenten zou de kwaliteit verbeteren, voor deze verplichte bijscholing dienen twee vakantie weken te worden ingeleverd.

vranac | 10-11-19 | 09:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Hier een dorpsschool in Brabant. Voor iedere vacature zijn tien sollicitanten. Tien. Mijn buurvrouw heeft pabo, maar werkt liever niet dan op een school in Tilburg. Zo zitten er zat thuis.
Het probleem is niet het salaris, maar de wantoestanden in delen van het land.

du Roi Soleil | 09-11-19 | 23:22 | 1

Tillies.. Godnondeju.

Shareholder II | 10-11-19 | 00:48

Ik, jong, vorige eeuw. Engelse les, leraar Engels:

'Meneer! (Hand/vinger opstekend, netjes enzo)
Dat betekent boom.'

Op het bord was die man aan het schrijven..

One, two, tree.

Kleine_Deugniet | 09-11-19 | 23:12

Ik heb collega's die ik zeer bewonder. Zo is er één, een aardige vent, die een rotvak geeft, een 1-uursvak, die krijgt per week 26 verschillende klassen voor zijn snuffert, en dan heb ik het over vmbo, mavo en havo klassen. 'S ochtends aan het begin van de dag zit hij in de lerarenkamer grapjes te maken en drinkt ontspannen wat koffie. Bewonderend vroeg ik hem eens: "Hoe krijg je het voor elkaar met al die klassen en dan zo'n ondankbaar vak?" "Niet" was zijn antwoord, "maar ik heb geen keus, de schoorsteen moet roken".
Zo'n man is een fenomeen, want telkens wanneer ik in zijn lokaal kijk, is het geen puinhoop en hebben zowel leerlingen als hijzelf het prima naar de zin.
En er is een andere vent die de deur van zijn lokaal gewoon open laat staan, en dan zie ik de moeilijkste klassen aandachtig luisteren naar zijn rustige stem. Ongelofelijk!

Rest In Privacy | 09-11-19 | 22:45

Mijn voormalige buren kochten in 2008 een woning met forse subsidie van de Gemeente in 020. Woningen om leraren, politieagenten, verplegers een dak boven hun kop te bieden. 104 m2. Voor slechts €185.000. Woning mocht niet binnen 7 jaar worden verkocht want anders boete. Dat huis is recent verkocht voor €600.000. Waanzin, Polp.

Piet Karbiet | 09-11-19 | 22:41

Ik ken wat mensen met leraren (vnl basisschool) in de familie/vriendenkring.

Wat ongemakkelijke gesprekken mee gehad.

Werkdruk (ik wil nog wel is vakantie gebruiken als argument, speels iig) wordt vooral uitgelegd als 'ze moeten 's avonds/'s weekends/te vakantie óók/nóg nakijken!'.

Dan begin ik vriendelijk over iets anders.

Mensen zijn zo heilig overtuigd van die meningen/argumenten, omdat het hun dierbaren betreft.
Wie ben ik om te zeggen wat een muppet je bent als je urenlang bezig bent het rekenwerk van groep 3 of 4 na te kijken of een kleurplaat te becijferen?

(Prima als je de 15 adhd/autisme/zuurstoftekort/inteelt/tokkie kinderen op de 30 in je klas stressvol vindt, maar benoem dat dan)

Ken ook een basisschool lerares (die in mijn ogen best helder/intelligent is) lerares, die doet ongeveer niks (eigenlijk niet gevraagd of ze op een witte school les geeft).

Tldr: Het niveau van de leraren zelf is soms net zo slecht als de scholen/leerlingen; om te huilen..

*of werkdruk omdat dat gedoe met invallers wel beter moet (is ingewikkeld, want ze mogen iemand maar een 2-3 keer inhuren voordat ze diegeen vast in dienst moeten nemen wat meer kost; zoiets)

Kleine_Deugniet | 09-11-19 | 22:34 | 3

Ach, zolang mennen uit het bedrijfsleven naar het onderwijs gaan om bij te komen en geen stress meer willen hebben, neem ik die zeikende leraren ook niet serieus.

Erikjan79 | 09-11-19 | 23:02

Toen mijn zoontje naar school ging werd het op een gegeven moment huiswerk maken. En dan kreeg je de briefjes en opdrachten van de docent(e) mee. En dan moet je je beheersen om in de opdracht de rode pen te hanteren om de taalfouten eruit te halen. Heb het 1x gedaan en daarna niet meer, want wie krijgt er gezeik mee? Niet ik, maar mijn zoontje. Maar man, man, wat een niveau. Kleuterleidstermentaliteit op een basisschool, kan gewoon niet. Wij hebben hem de tafels en de sommetjes geleerd, niet die kolereschool. Maar wel dom spelen en liedjes zingen van iedereen is lief, dan dan weer wel. Brrrr....

Graaisnaaiert | 10-11-19 | 05:48

Middelbare schooltijd in de jaren '80. Goed aangeschreven Limburgs gymnasium, geweldige docenten, kundig en inspirerend. Lesuitval? Eén keer meegemaakt - en nee, niet éénmaal per dag of week, één enkele keer in al die jaren. En alleen omdat de leraar een kop koffie over z'n broek gekregen had en naar huis moest om zich te verschonen. Een paar andere keren toen een docent kotsend op de wc zat, sprong de rector zelf in en improviseerde het lesuur vol. Daar moet je tegenwoordig eens voor aankloppen bij zo'n locatiemanager.

De neergang begon toen ik er (gelukkig) al weg was. Fusies, financiële problemen. Gymnasium werd ongedeeld VWO, en behalve de HAVO werd de MAVO er ook nog bijgevoegd. Schaalvergroting betekende ook het einde van een unieke culturele identiteit. Uiteraard kon de oude naam van de school, vernoemd naar een katholieke heilige, niet meer blijven. Deze werd ingeruild voor iets nietszeggends internationaals. Want dat was opeens ook helemaal hip: lessen in het Engels voor de expat-kinderen in de "Euregio".

Het gebouw staat er nog, ik rij er nog vaak langs op weg naar m'n werk. Aan de buitenkant zie je niets van de veranderingen in al die jaren. De rot zit aan de binnenkant. Het meest recente nieuws is dat de school definitief door de bodem gezakt is, genoemd is in het Limburgse examenschandaal en de reputatie schijnt te hebben, één van de slechtste scholen in de regio te zijn. Sic transit gloria mundi.

Leipniz | 09-11-19 | 22:34 | 4

Mooie tegel, hulde.

Rest In Privacy | 09-11-19 | 22:47

Heel veel mensen hebben daar sinds uw schoolverlaten tot heden heel veel centjes verdiend. En dat was hoofdzaak. Het moderne management heeft de zakken gevuld en ons land in misère gestort. Maar de poen is binnen!

Peter777 | 10-11-19 | 00:37

Wat verbeterd is, is de hofhouding van de Raad van Bestuur zodat ze nog meer tijd hebben voor hun kartel bijbanen....

vranac | 10-11-19 | 16:11
▼ 1 antwoord verborgen

Een maand geleden op de school gesprek gehad over onze zoon van zes die een kleine spraakachterstand heeft omdat hij blijkbaar de eerste paar jaar amper iets hoorde i.v.m. vocht achter de trommelvliezen. Ik (man) moest dat gesprek voeren met maarliefst vier vrouwen: de intern begleidster, de onderwijzeres, de schoollogopediste en nog een wijf. Heeft bijna een uur geduurd. Dus het kostte vier uur. Het ging overal over behalve over behalve waar het om draaide. Als er i.p.v. die vier vrouwen één man tegenover mij had gezeten waa het gewoon een tienminutengesprek geweest.

Leptob | 09-11-19 | 22:29 | 5

Onderschat een gehoorprobleem nooit! En zeker niet op school. Het kan je slopen en je hele schoolcarrière onnodig zwaar maken. Doe zoiets daarom niet af met een gesprekje van 10 minuten. Jouw redenatie interpreterend is je zoon met jou niet goed af. Sorry dat ik dat moet zeggen...

druipsmurf | 09-11-19 | 23:26

Vrouwen leven in een niet realistisch scenario en laten zich leiden door de groep. Zelfstandige mensen zijn het in 8 van de 10 gevallen niet.

Ongeblustekalk | 09-11-19 | 23:32

maak je geen illususies over " mannen " in het basisonderwijs....

vranac | 10-11-19 | 16:15
▼ 2 antwoorden verborgen

C-3-P-O-is-cal-ling-Jet-ten-cal-ling-Jet-ten
Je-moet-be-ter-op-de-scho-len-let-ten
You-are-R-2-D-2’s-con-struc-tion
Start-new-tea-chers-pro-duc-tion
Door-tij-dens-les-sen-de-ME-in-te-zet-ten

Angélica de Sancé | 09-11-19 | 22:21 | 1

Angélica Unplugged.

marcoplarco | 09-11-19 | 23:28
-weggejorist en opgerot-
fris2u | 09-11-19 | 22:20 | 1

.. een tijdje rondgelopen op het VMBO waar nog ' strenge normen' gehanteerd werden, maar je houdt het niet vol daar. Je kunt de jeugd van alles willen leren maar dan moet dat thuis al beginnen. Opvoeding, gedrag.
Scholen krijgen (deels) hun centen voor afgeleverde diploma's, gedrag van leerlingen worden door de vingers gezien.

photto | 09-11-19 | 22:16

Toen ik op de middelbare school zat, een school met ongeveer 1.500 leerlingen, was er amper overhead aanwezig. De wiskunde leraar die goed kon plannen maakte de roosters, de conrectoren gaven gewoon les en als ik het goed onthouden heb waren er 2 conciërges. Ik kreeg laatst een schoolgids te zien van een neefje van mij en ik wist niet wat ik zag, ruim de helft van de medewerkers was geen docent maar waren actief in allerlei ondersteunende functies. Probeer in zo'n bureaucratische omgeving nog maar eens de leerling centraal te plaatsen. Daarbij hebben sommige leerlingen m.i. gewoon geen opvoeding genoten waardoor het vak van docent steeds meer gaat lijken op dat van een leeuwentemmer. Het lijkt mij echt zwaar om in deze omstandigheden als docent voor de klas te moeten staan...

therealbraindump | 09-11-19 | 22:13 | 3

Op mijn oude lagere school met 150 kinderen idem dito.

CiTy3 | 09-11-19 | 22:21

Bij ons maakte een klasgenoot een computerscript dat ieder jaar het schoolrooster voor 600 leerlingen uitprintte. Werkte prima net als het boekenuitleen-script dat hij maakte voor de schoolbibliotheek.

027 | 09-11-19 | 23:44

@therealbraindump
Zelfde bij ons. 2000 scholieren. Conrectors gaven gewoon les en de rector gaf ook les. Geen managers of event managers (wtf). 1 accountant. 2 congierges waar je geen grappen mee moest uithalen. Ghehehe. En 4 dames die voor de lunch zorgden (de wereldberoemde gratis witte bekertjes melk) en 25 cent voor een broodje (puntje) kaas of ham. En schooltripjes werden georganiseerd door onze "klassenleraar". Leuke was, ik had 2 jaar een Frans leraar als "klassenleraar" dus 2 jaar met de bus naar Parijs (hell yeah!). Slapen in een youth hostel en de musea in Parijs zijn gratis voor scholieren (inderdaad ik was een scholier en geen student op de middelbare school). Iets van 100 gulden pp all in, en de kinderen die het niet konden betalen dan betaalden de rest van de ouders wat meer. Niemand klaagde over 5 of 6 gulden meer? Werd gewoon afgetikt. Maw het werkte! Waarom iets veranderen dat goed gaat?

Basil Fawlty | 10-11-19 | 00:06

Veel problemen in het onderwijs komen voort uit stress en 'werkdruk'. Wat toch voor een groot deel subjectief is, want de een kan het aan en de ander gaat er onder door.
En deze stress wordt vaak veroorzaakt door het niet kunnen handhaven van de klas, door een gebrek aan overwicht en hieruit bijna automatisch volgend een gebrek aan respect.
Mannelijke docenten hebben het daardoor vaak makkelijker dan hun vrouwelijke collega's. Terwijl beide sexen qua onderwijzende kwaliteiten niet voor elkaar onder hoeven te doen.

Een oorzaak van veel van de huidige problemen ligt daarom ook niet zozeer aan het salaris, maar doordat het onderwijzend personeel voor een steeds groter deel uit vrouwen is gaan bestaan.
Misschien moet je deze vrouwen trainen minder toegeeflijk te zijn richting de leerlingen. Maak ze meer 'man'. Zorg dat er minder met ze gesold wordt. Dan komt het plezier vanzelf terug en stromen er steeds minder mensen uit.

druipsmurf | 09-11-19 | 22:08 | 5

@beldewouten | 09-11-19 | 22:15:
Als ik aan mij eigen schoolperiode denk kreeg ik juist wel de indruk dat het voor de vrouwelijke docenten lastiger was om serieus genomen te worden dan voor de mannelijke docenten. Natuurlijk bedoel ik dit in algemene zin. Uiteraard waren er waardeloze leraren en juist erg goede leraressen. Een voorwaarde was wel dat ze orde konden houden doordat ze respect afdwongen.

druipsmurf | 09-11-19 | 22:23

Nee. Het is een kwestie van werkdruk en geld. Ik werk 60 uur per week (wetenschapplijk onderwijs). 's Avonds wil ik kunnen uitrusten en niet zelf mijn huis hoeven te schilderen. Meer geld stelt je in staat om dingen uit te besteden en je werk met meer focus te doen.

Max Headroom | 09-11-19 | 22:24

@Max Headroom | 09-11-19 | 22:24:
Het wetenschappelijk onderwijs heeft een heel ander soort type leerling. Deze is veelal gemotiveerd en is totaal niet te vergelijken met wat je op een vmbo aantreft.

druipsmurf | 09-11-19 | 22:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Het is mis gegaan toen er managers oftewel opvreters kwamen in het onderwijs.
Vroeger had je leraren, een administratie en 1 directeur die elke leerling bij naam en toenaam kende.
Maar nee zeiden de managers, de scholen moeten groter want dat was goedkoper.
De echte reden was natuurlijk, hoe groter de school, des te meer salaris voor die blauwpakken.
Keer op keer blijkt dat vrijwel elke schaalvergroting ( bv. politie, zorg, gemeenten etc,) verkeerd uitpakken omdat men het overzicht kwijt is en veel te veel opvreters zoals de reeds genoemde managers en de persvoorliegers etc. in de ruif graaien.

oakmont | 09-11-19 | 22:03 | 3

Klopt. De managers voegen niets toe en parasiteren op het systeem, dat ze inmiddels zo ingwikkeld gemaakt hebben dat ze 'onmisbaar' zijn.

Max Headroom | 09-11-19 | 22:17

En de conciërge werd ontslagen.
Een beetje zoals de brug en de brugwachter. In Breukelen hebben ze een brug over de Vecht. En een brugwachter. Om een en ander efficiënter te maken wilde Breukelen gaan monitoren hoe de brugwachter zijn uren besteedde. Dat om de doorstroming te bevorderen. Dus de brugwachter moest dagelijks bijhouden hoe laat en hoelang hij de brug open en dicht hield. Dat moest verwerkt worden dus daar werd een computer programma voor geschreven en twee administratieve medewerkers voor aangenomen. Die hadden geen fulltime baan en kregen ook andere taken. Dat maakte het geheel nog efficiënter. Maar om dat proces goed te kunnen begeleiden kwam er een manager die wekelijks moest rapporteren naar een commissie die de kosten en baten van de brug over de Vecht in de gaten hield.
Uiteindelijk werd er een stevig ambtelijk apparaat opgericht om alles in goede banen te leiden.
Na verloop van tijd kwam men er achter dat de kosten van het proces brug open, brug dicht enorm waren. Vooral de loonkosten rezen de pan uit.
Toen hebben ze de brugwachter ontslagen.

Zapata10 | 09-11-19 | 22:19

@Zapata10 | 09-11-19 | 22:19:
Lol.
Maar diep en diep treurig dat dit soort waanzinnige processen zo verlopen. En dat in vrijwel alle (semi)publieke sectoren.

Rest In Privacy | 09-11-19 | 22:58

Mijn gedachte, en ik kan natuurlijk fout zitten. Maar misschien is het probleem in het "westen" lees randstad het ontkennen van de olifant in de kamer? Maw het totale gebrek van respekt van mini-naffertjes tov leraressen en leraren? Kleine kut-naffer ventjes, lees door hun ouders (zelf totaal respektloos) benoemde prinsjes die nul respekt hebben voor leraressen en leraren en iedereen die het niet eens is met hun: KK wijf of klootzak noemen en als ze hun zin niet krijgen jankend naar pa en ma gaan en dat die leraren en leraressen dan verbaal of fysiek worden bedreigd door de ouders.
Is dat niet het probleem? Is dat misschien de olifant in de kamer die noch D66, noch VVD, noch PVDA, noch CU, noch CDA en noch GL durven te benoemen?
Helaas voor al die partijen is dat het gevolg van de afbraak van het onderwijs die al die partijen in meer of mindere mate hebben ondersteund sinds de jaren '70. Het gaat niet om geld. Het gaat om de gevolgen van het beleid van de partijen waar de meeste leraren sinds de jaren '70 op stemmen en of hebben gestemd.
Teachers, welcome to the real world.

Basil Fawlty | 09-11-19 | 21:51 | 21

@ger1306 | 09-11-19 | 22:15: De leraren m/v zelf helpen mee aan het probleem. Er wordt geen hierarchie meer geduld. Het zou al helpen als de dames en heren leraren niet langer Pien, Jan en Harry meer waren, maar Juffrouw van Vleuten, Meneer van Dam en Meester de Beer.

Schep afstand, en hou die in stand. Het zijn je leerlingen, niet je vriendjes.

marcoplarco | 09-11-19 | 23:24

@marcoplarco | 09-11-19 | 23:24:
Exact! Men moet respect tonen en dat begint bij die kinderen/puppies met het "simpele" feit dat men de leraar/lerares met U of met de achternaam aanspreekt en niet met Pien, Jan en Harry en ik voeg toe Sterre, Sem, Fleur etc. Je hebt gelijk: "Schep afstand, en hou die in stand. Het zijn je leerlingen, niet je vriendjes." Absoluut!

Basil Fawlty | 09-11-19 | 23:44

@Basil Fawlty | 09-11-19 | 22:27:
Mee eens; was ook paar jaar op internaat, nog steeds plezier van; had zelf een moeizame schoolcarrière, want begreep niet waar huiswerk voor diende, maar was wel leergierig. Kreeg op het eind van het jaar telkens van de aardrijkskunde of geschiedenisleraar alle ontvangen vaktijdschriften, die ik de vacantie eindeloos bestudeerde, i.p.v. de opgelegde taak of herexamen..

CiTy3 | 10-11-19 | 08:11
▼ 18 antwoorden verborgen

Dat een kwart van de beginnende leraren alsnog stopt met dat werk is wel te verklaren. Je kan nog zo goed voorgelicht en bijgepraat zijn, je weet pas of het vak bij je past als je een jaar voor de klas hebt gestaan.

Schadenfreude | 09-11-19 | 21:46 | 1
-weggejorist-
newray | 09-11-19 | 22:22

Geen medelijden mee en ook niet met de ouders van de kinderen die het niveau van het onderwijs zien kelderen.
Ze hebben zelf 30 jaar lang PvdA/VVD/CDA/D66 gestemd en doen dat nog steeds.
Ga dan niet mekkeren. Hetzelfde gedrag als van de gokverslaafde die avond aan avond verliest maar gelooft dat morgen de kansen wel zullen keren.
Overigens maak ik veel docenten mee en kom op behoorlijk wat scholen maar om nu te zeggen dat ik werkelijk achterover sla van de intellectuele potentie van de docenten? Niet echt.
Voor wat ze leveren en wat uiteindelijk het resultaat is van hun bijdrage worden ze behoorlijk overbetaald.
En ja het is zo, docenten die meer dan twaalf jaar hebben lesgegeven en ouder zijn dan 50 jaar vallen onder een speciale regeling zodat ze bij werkloosheid bijna hetzelfde krijgen als docenten die nog aan het werk zijn en dat tot aan hun AOW aan toe.
Dus er moet inderdaad een boel veranderen aan het onderwijs, 1 van de dingen is dat docenten beschouwd gaan worden als normale werknemers.

Zapata10 | 09-11-19 | 21:46 | 6

Niet generaliseren. Er werken ook klasiek liberale en libertarische mensen in het onderwijs. Waaronder ondergetekende. In het wetenschappelijk onderwijs hebben docenten wel degelijk intellectuele potentie: na het selectieve traject van het promoveren, postdoc, tenure track blijven alleen goede mensen over. Je krijgt daarna pas een vaste aanstelling, als je de 40 ruim gepasseerd bent. Vervolgens sloopt een paar snotneuzen in den Haag die nauwelijks gestudeerd hebben het systeem waarin je werkt.

Max Headroom | 09-11-19 | 22:13

@Max Headroom | 09-11-19 | 22:13: Natuurlijk, maar die mensen kom je niet tegen op de basisschool, op het VMBO, MBO en ook niet op de oude Havo of de Mavo. Alhoewel toen ik jong was ik wel degelijk nog respect had voor mijn docenten. De door u genoemde mensen kom je tegen op het HBO, de universiteiten en op het gymnasium. Maar daar spelen de problemen veel minder. (alhoewel ook daar behoorlijk veel vernacheld is door onze politici)

Zapata10 | 09-11-19 | 22:28

Laat eens zien die regeling? Die bestaat namelijk helegaar niet.

theteach | 10-11-19 | 10:57
▼ 3 antwoorden verborgen

Zon 10 jaar geleden eens een tijdje werkeloos geweest en terwijl ik naar iets nieuws aan het zoeken was ook eens georiënteerd op het onderwijs. Toen ik bij het UWV naar de mogelijkheden voor zijinstroom informeerde, was de reactie "maar zo erg is het toch nog niet met je". Er was toen een speciale campagne om zijinstromers te lokken, daar ook eens geïnformeerd en de reactie daar was er eentje van verbazing. Ze vonden het maar vreemd dat ik het overwoog en of ik er wel besefte hoe vervelend onderwijs tegenwoordig was. Kort daarop kreeg ik een leuke baan aangeboden en was mijn interesse ook snel bekoeld, maar ik vergeet die reacties niet meer, vooral niet die vanuit de campagne. Een sector die zo'n laag zelfbeeld heeft dat ze verbaasd zijn als mensen er zouden willen werken zit heel diep in de problemen, toen al.

Blauwpetje | 09-11-19 | 21:44 | 1

Dan hebben ze waarschijnlijk nog nooit echte klote baantjes gehad.

Zapata10 | 09-11-19 | 21:49

het artikel geeft helder weer : splitsen kleuter- en basisonderwijs , zoals het eertijds was. Tussendoor wordt de pvda genoemd met dwazen als Netelenbos, van Kemenade en anderen , maar waren die wel zo dwaas ?! Een groot ministerie , hoe houd je die zinvol aan het werk ?? Precies : met leuke ? onderwijsvernieuwing. Dit is een sociologen truc : verander de organisatie maar begin niet aan verbetering van de bestaande organisatie.
Als laatste de besturing van scholen, ha ha, er is toch een ministerie ? Hebben die besturen de kwaliteiten ? Ze worden in elk geval van de straat gehouden door een woud aan advies organen €€€ .

15121937 | 09-11-19 | 21:37 | 2

Daarom ben ik ook groot voorstander van een kleinere overheid maar kom daarvoor maar eens met een oplossing. Kansloos.

Rest In Privacy | 09-11-19 | 23:05

Vergeet Jaques Wallage niet, deze topper, inmiddels 73 krijgt nog steeds kartel baantjes met naar ik aanneem een passende vergoeding en ruime declaratie mogelijkheden.

vranac | 10-11-19 | 16:28

Gelukkig gaat Rob SuJetten het allemaal oplossen, dus geen paniek.
Zodra hij de aarde gered heeft uiteraard.

Croxifoxio | 09-11-19 | 21:36

Sommige argumenten die Feynman vermeldt kloppen maar ook hij durft de vinger niet op de zere plek te leggen.
De basisscholen en de middelbare scholen kampen met hetzelfde probleem: de samenstelling van de populatie leerlingen anno 2015-16-17-18-19-20 etc.
Het klopt dat er tekorten zijn aan leerkrachten en docenten, vooral in de Randstad. Het klopt dat er veel tijdrovende bezigheden bij het onderwijzend personeel liggen waar ze niet het nut van inzien. Het klopt dat leerlingen die speciaal onderwijs nodig hebben, gemengd onderwijs krijgen en dat zijn allemaal maatregelen die getroffen werden vanwege bezuinigingen. De werkdruk was hoog en werd nog hoger. Er was uitval en dat werd nog meer waardoor anderen het moesten oplossen en de problemen verergerden. Een spiraal in neerwaartse richting.
De Randstad heeft er het meest onder te lijden. De woningen zijn daar onbetaalbaar wordt gezegd maar er wonen desondanks miljoenen mensen die de woonlasten toch opbrengen. Mensen in het onderwijs zijn idealisten en doen het niet alleen vanwege het geld of wat vaak wordt gezegd: jullie met je lange vakanties, dat wil ik ook wel. Burn-out is een enorm probleem, naast vergrijzing. Vergrijzing vindt er in elke beroepsgroep plaats maar nergens zoveel als in het onderwijs. Er is duidelijk iets anders aan de hand. De overheid wil mensen die geen pedagogische bevoegdheid hebben motiveren om voor de klas te gaan staan. Leuke reclames moeten twijfelaars over de streep trekken. Toch valt de oogst tegen.
Wel eens in Zweden geweest? Wel eens met Zweden gesproken in een werkomgeving? Wel eens met diezelfde Zweden gesproken in een privé omgeving zoals thuis of in een restaurant? En wat viel toen op?
In de werkomgeving zijn Zweden uiterst politiek correct. In een privé omgeving komt de werkelijke aard boven en wordt de vuile was buiten gehangen. Meestal durven ze dan niet luid te spreken. De angst die de sociaaldemocratische cultuur voor politiek incorrect zijn heeft veroorzaakt, zit er heel diep in.
In Nederland is precies hetzelfde aan de hand. Leerkrachten verlangen naar hun pensioen. Er zijn steeds minder opvolgers en vervangers te vinden. Het 'geheim' is geen 'geheim' meer maar is alom bekend, behalve bij de ministers die onderwijs in hun portefeuille hebben, al denk ik dat ze het verrekte goed weten... De reclames om mensen te lokken naar het schoolgebouw zijn zo mierenzoet dat ze er zelf kennelijk niet in geloven.
Leerkrachten worden uitgescholden, bedreigd, onder druk gezet, zowel door leerlingen als ouders. Ze durven niet meer te zeggen wat ze willen en moeten voortdurend voorzichtig zijn en er was al zoveel stress en er dreigde al een burn-out. Jongere docenten kijken jaloers naar de ouderen die wel nog fijne tijden hebben gekend waarin respect nog kon worden afgedwongen. Ook zijn ze jaloers dat de rit van de oudere collega's er bijna opzit. Jongere leerkrachten haken af en anderen bedenken zich wel twee, driemaal voordat ze eraan beginnen. Het idealisme is kapot gemaakt en vervangen door angst en niemand wil in angst zijn werk doen.
Inmiddels kunnen ambulanciers en brandweerlieden ook steeds minder goed hun werk doen. Ook hier geldt dat mensen die juist veel respect verdienen, bedreigd worden en ook hun idealisme is vervangen door angst. Spreek met leerkrachten en docenten in de Randstad en daarbuiten en zie de verschillen in leefomgeving maar besef ook dat de problemen buiten de Randstad hand over hand toenemen.
Het onderwijsprobleem is voor een klein deel een financieel probleem. Daar ligt echter wel de nadruk op bij de onderwijsstakingen. Daarom zal het niet worden opgelost. De ware reden durft in het kabinet niemand uit te spreken. Ook de onderwijsbonden zal je er niet over horen. Maar hier op GeenStijl weten we het nu allemaal. Shhht!

Angélica de Sancé | 09-11-19 | 21:36 | 10

@BrutusBosch | 09-11-19 | 22:13: Nee, angst voor het onbekende. De Zwedendemocraten zijn heel populair en als puntje bij paaltje komt, durven ze niet ervoor te kiezen. Ze zijn 60 jaar totaal gebrainwashed en mensen die slachtoffer zijn van de multiculti-ellende stemmen vaak toch socialistisch in de hoop dat de sociaaldemocraten het beter gaan doen terwijl ze vaak woedend reageren op die partij.

Angélica de Sancé | 09-11-19 | 22:20

Daarom kun je rustig concluderen dat het overheidsbeleid van pappen en nathouden gefaald heeft. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en dat is nu juist het probleem. De overheid is te schijterig geweest om niet stevig in te grijpen de afgelopen decennia waar dat nodig was en dat gaat ook niet meer goed komen. Nederland kennisland, weet u nog? Over enkele tientallen jaren moet ik nog maar zien waar de overheid het geld vandaan denkt te halen voor ouderenzorg, onderwijs, veiligheid, defensie etc. Rutte en cs. bedankt voor de afgelopen 9 fijne jaren. Met je valse beloften en toezeggingen in je aanvangsspeech in 2010.

Rest In Privacy | 09-11-19 | 23:17

Spijker+kop.

En zolang ze dit hypocriet blijven verzwijgen kunnen de leraren mijn solidariteit met hun problemen op hun buik schrijven. Not te zwijgen over het feit dat leraren over het algemeen hier zelf voor verantwoordelijk zijn door 40+ jaar links stemgedrag.

DMaN | 10-11-19 | 11:35
▼ 7 antwoorden verborgen

Als je als leraar nu je slag niet probeert te slaan en financieel goed voor jezelf gaat zorgen verdien je ook geen salarisverhoging. Ik zzp nu al jaren in de zorg en hark zonder alle verantwoordelijkheid te dragen het dubbele salaris van de loonslaven binnen. Slecht voor het systeem? Ja. Maar dat is niet mijn verantwoordelijkheid. Ik moet vooral goed voor mezelf zorgen, niemand anders doet het.

bulk | 09-11-19 | 21:35

Ooit even ingevallen op VMBO-school: het ergste was de docentenkamer: vooral vrouwen en dus geen enkele intellectuele conversatie; dag in dag uit gingen de lunchgesprekken over slechts één onderwerp: hun bloederige bevallingen en verzakkingen.

CiTy3 | 09-11-19 | 21:33 | 4

daar hoor ik mijn vrouwelijke collega's nooit over.

hereboer | 09-11-19 | 22:16

@gebruikesrnaam | 09-11-19 | 21:52:
Dat bestond toen nog niet.
Decennia eerder een jaar lesgegeven op een gymnasium. Daar waren gescheiden docentenkamers voor de 1e graad docenten en voor de lager opgeleide docenten, hetgeen vooral scheiding tussen mannen en vrouwen opleverde.

CiTy3 | 09-11-19 | 22:18

Bij mij gingen de gesprekken vooral over hoe lang men nog moest. Dus maar snel vertrokken naar warmere oorden.

warrig | 10-11-19 | 00:12
▼ 1 antwoord verborgen

Mooie analyse. Maar wat nu? Of zijn we reddeloos verloren?

beldewouten | 09-11-19 | 21:32

Helemaal eens met @Feynman!
In de verschillende media ook veel kritiek gelezen over de leraren. Vaak wordt verteld dat leraren heel goed verdienen en vooral dat leraren zo ontzettend veel vakantie hebben.

Maar waarom is er dan een lerarentekort? Misschien is dan dit de verklaring:

- Je wordt geen leraar omdat je geen idee wat je met zoveel vakantieweken moet doen. Leidt alleen maar tot verveling. Doe dan maar een baan met minder vrije tijd.
- Heel vervelend als je aan het eind van iedere maand weer geld overhoudt. Altijd die stress om daar weer een goede besteding voor te vinden! Nee, liever een baan met een wat lager inkomen.

Leraren moeten maar eens gaan staken voor werkdrukverhoging en salarisverlaging. Dan is het lerarentekort zo opgelost!

the_physicist | 09-11-19 | 21:29 | 4

@gebruikesrnaam | 09-11-19 | 21:34:
Zo simpel is dat nu ook weer niet. Je hebt gewoon een leraar nodig die een goede balans aanbrengt in wat je leert. Als je alleen online leert leer je alleen de dingen die je echt leuk vindt. Je moet soms ook gewoon dingen leren die je misschien minder leuk vindt, omdat wat je leert dan in een groter verband betekenis krijgt. En dat is precies waar je leraren voor nodig hebt!

the_physicist | 09-11-19 | 22:12

@the_physicist | 09-11-19 | 22:12:
Helemaal gelijk, helaas de praktijk is dit. Goede vriend van me net gestopt als (verdomd goede) leraar. Helemaal klaar met alles er omheen. Hij vergadert meer dan ik als 'echte' ambtenaar. Zit nu in de MR op de school van de kleine inspecteurs, redelijk kansloos hoe er wordt vergaderd. Hopelijk kan ik kleine bijdrage leveren om dat iets van verbetering door te voeren.

Herr Inspector | 09-11-19 | 22:18
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Brintabever | 09-11-19 | 22:06

vergeet ook niet dat de meeste mannelijke leerkrachten ook niet graag meer willen lesgeven aan minderjarigen.
Als man ben je meteen verdacht als leerkracht.
1 foute beschuldiging door een prinsesje die een onvoldoende heeft gehad en je leven is voor altijd naar de klote!

Hierdoor zie ik steeds vaker dat mannen het volwassenen onderwijs in het bedrijfsleven opzoeken.
En wat nu van de scholen afkomt tja dat is enigzinds netjes gezegd huilen met de pet op.
WC papier heeft meer waarde dan de diploma's !
90% kan gewoon echt helemaal niks en dan moet je ze in een technisch bedrijf als stagebegeleider MBO/HBO ers basis dingen leren die ik destijds in de 1ste klas MTS had!
Belgische technische geschoolde stagairs LBO/MBO zijn vele malen beter technisch geschoold als hier in Nederland.

captain-caveman | 09-11-19 | 21:22

mannen haken af bij het zingen en frobelen? Iedereen met een iq van 99+ haakt daarbij af. Het huidige pabo onderwijs moet echt verschikkelijk zijn, richting complete debilisering. De krankzinnige prijs die aan een omscholing vast hangt, doet de rest. Voor 200000 gaat niemand een gokje wagen met een carriereswitch.

zazkia | 09-11-19 | 21:19

Alle kinderen die zich niet kunnen gedragen in een klas, moet je mi uit de klas halen en in een kneuzenklas stoppen. Het mag nooit zo zijn dat een hele klas mag lijden onder het gedrag van een ADHD, gedragsgestoord of anderszins kneuskind. Ooit op de PABO een instructiefilm gezien van een kind dat maar bleef jengelen dat het iets wilde en de juf (...) maar geduldig uitleggen dat dit niet kon en dat het jochie misschien dit of dat zou kunnen doen. Ik gaf aan dat dat jochie zeer duidelijk NEE te horen zou moeten krijgen en bij wijze van spreke met een schop onder zijn kont naar zijn plek terug moest. Nee! Dat was me toch een partij fout van me. Altijd geweten dat dit niet fout is maar dat de linkse Nederlandse ziekte dicteert dat je een kind met pappen en nathouden moet aanpakken.

appeltjesgroeneweide | 09-11-19 | 21:16 | 5

@ja-ja-nee-nee | 09-11-19 | 21:25: Ik vergeet nooit meer het Hoofd der Openbare School eind jaren 50 waar ik op zat, een soort dictator waar Videla nog een puntje aan kon zuigen (of Idi Amin), zelfs 2 jaar lang bij die vent gezeten en wat was ik (toen) blij dat ik van die school af was.... veel later begon ik die man te begrijpen, het waren gewoon nog Normen en Waarden die je leerde van hem, de man was al voor de 2e WO leraar op de school, dus echt nog eentje van de oude stempel en we zaten na 1x blaffen van hem keurig recht in die keiharde 2-persoons schoolbank met 2 inktpotjes. ;)

Keyboardspeler | 09-11-19 | 22:40

@Keyboardspeler | 09-11-19 | 22:40: Dat waren nog eens tijden. had je een grote bek kreeg je een schop onder je kont van de mannelijke docent. Alleen in de 1e en 2e klas had je dezelfde juf die trouwens ook de wind er goed onder had. Mijn ervaring was dan weliswaar een jaar of 15 later, maar toen was het systeem nog stabiel. En je wist niet hoe de meester van voornaam heette.

Norman N. Warden | 09-11-19 | 23:38

@Norman N. Warden | 09-11-19 | 23:38: Klopt allemaal wat je schrijft, in de 1e en 2e klas (nu is dat groep 3 en 4 geloof ik) hadden wij een hele aardige maar wel strenge Indonesische juf, ik was toen 6 en zij zei een keer tegen mij, toen ze mij op schoot nam : Gaat zo door mijn zoon en ge zult Spinoza heten..... ik kwam thuis (was nogal naief, snapte het niet zo en dus maar 6 jaar) en vertelde dat juf zei dat we voortaan spinazie moesten eten.

Ook de MULO waar ik op zat waren ze zeer streng die leerkrachten, vooral een kleine Surinaamse leraar Algebra en Natuurkunde.... hij was echt een type gorilla, klein, breed met grote kolenschoppen van handen... je haalde het niet in je hoofd om die man ook maar enigszins te tergen, denk nog vaak aan hem terug.
Bestaan dit soort meesters en juffen dan niet meer, vraag ik mij af?

Keyboardspeler | 10-11-19 | 00:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Follow the money. Reken scholen af op de kwaliteit van het onderwijs, niet op het aantal leerlingen, zoals nu.

Rest In Privacy | 09-11-19 | 21:13 | 1

Er zijn nogal wat scholen die materiaal naar binnen geschoven krijgen waar geen winst aan te behalen is. En weigeren mag niet.

marcoplarco | 09-11-19 | 23:13

Those who can, do. Those who can't, teach.

The2Amendment | 09-11-19 | 21:12

goed stuk man . en de oplossing is ??

newray | 09-11-19 | 21:11 | 7

Ik zet een joker in.

Aap Noot Miesje | 09-11-19 | 21:34

Wat is de vraag precies?

gebruikesrnaam | 09-11-19 | 21:56

Minder immigratie en veiligelanders terug. Nu.

Elessir | 10-11-19 | 11:12
▼ 4 antwoorden verborgen

Het zal aan mij liggen maar dat rapport met zijn wegkijk etnische segregatie is tussen de regels een voorspelling waar ene meneer janmaat al voor waarschuwde. Wij zijn 110 kilometer verderop gaan wonen, met rijke blanke tata's en wat er is overgebleven zijn de gasten die niet verhuizen, veel geluk jongens want ruil ons maar in en vier die multiculturele school ramp lekker zonder ons, iedereen achter een hek is de linkse toekomst.

28 | 09-11-19 | 21:10 | 2

110 km verderop waar vandaan? In hartje A’dam of Haarlem genoeg witte scholen hoor.

kapoerewiet | 09-11-19 | 21:19

en dan?, na 2 jaar weer 10 km? nee, doe het gelijk goed en zorg dat ze gymnasium en atheneum afmaken in een veilige omgeving. Daarna kiezen ze zelf maar, het is niet alleen de school he, teken een cirkel van 10km om de school en bedenk of je dat wil. Ze hebben elektrische fietsen die niet gejat worden, niks op slot hier, ja dat kan nog en het is typisch links om ook daar voor weg te kijken: het normale leven is cultureel weggesaneerd in grote delen van nl.

28 | 09-11-19 | 21:45

@myself: ik moet niet plempen als ik het een en ander op heb. schrijffouten door C2h5OH.

appeltjesgroeneweide | 09-11-19 | 21:10 | 2

Ik viel vooral op dat Ooit zonder Hoofdletter, begin van een zin (foei, dat voor een oud docent!) ;)

Keyboardspeler | 09-11-19 | 22:33

Ruim 8.000 leraren in de WW tot aan hun pensioen, vlg CAO. Misschien dat eens terugdraaien? Daar hoor je niemand over ....

Daddy1968 | 09-11-19 | 21:09

ooit was ik docent. Zij-instromer. Deed mijn LIO stage oa op een ' zwarte' school. Toen wist ik: dit nooit meer. Klassiek verhaal waarbij het Aziatisch kind top was en waar op de 2e plaats de Ned en Sur kindetjes kwamen. Daarna kwam het grauw. Kinderen die voortijdig groep 8 verlieten want niet leerbaar (lees: gedragsproblemen en te dom om te poepen). Er werd gestolen van de leerkracht en ik zal nooit het Marokkaanse meisje vergeten dat zei alleen maar te luisteren als ze straf kreeg. Dat kind zat letterlijk met omgedraaide tafel achte in de klas. Hopeloos. Teruggegaan naar mijn eigenlijke beroep.

appeltjesgroeneweide | 09-11-19 | 21:08 | 5

Nee, dat 1 goede is een drogreden: hiernaast lopen 50 stieren, durf je ertussen te lopen als ik zeg dat er 1 goede tussen zit?

28 | 09-11-19 | 21:52

@28 | 09-11-19 | 21:52:
Hoi. Ik begrijp je opmerking. Ik ben echter geheel niet van het type recht praten wat krom is. En een drogreden impliceert een ratio en daarvan het goedpraten. Het enige wat ik wilde zeggen is dat ik ook wel eens mooie dingen ben tegengekomen bij kido's van wie ik dat nooit had verwacht. Ik was kennelijk niet duidelijk met mijn reaguursel. Excuses.

appeltjesgroeneweide | 09-11-19 | 22:02

Ja, duidelijk, wat ik bedoel is dat: "mooie" dingen die standaard horen te zijn moeten we niet gaan vieren als unicum, dat doet links al zeer lang en is bijzonder gevaarlijk omdat de norm dan een afwijking is verworden. Stel ik zeg dat van de 50 stieren 1 levensgevaarlijk is, wil iemand er tussen lopen? Dat is de kern van het accepteren en krampachtig normaliseren van afwijkend gedrag.

28 | 09-11-19 | 22:18
▼ 2 antwoorden verborgen

Leraren moeten tegenwoordig Arnold Schwartzeneggers zijn om zich als Rambo's staande te houden in een klas vol haat, onverschilligheid en ringtoneverslaafden.

Nivelleermarionet | 09-11-19 | 21:07 | 1

Vergeet niet het bestuur en schooldirecteuren. Heb op basisonderwijs wel het gevoel gehad dat de directeur de docent steunde. Maar wat een tegenstelling met het MBO waar ik ook ooit werkte. Non-valeurs in pakken die de docenten kei, maar dan ook kei-hard lieten vallen als het erop aan kwam. Want diploma = geld. Aan de docent ligt het mi vaak echt niet. Het ligt vaak aan het slappe bestuur dat alleen op papier affiniteit zegt te hebben met het onderwijs maar verder geen enkel benul heeft van lesgeven. En ja, iedereen kan manager worden. De meest stompzinnige, onopgeleide persoon kan dit en doet dit. Welkom in nederland 2019. Bewust met kleine n.

appeltjesgroeneweide | 09-11-19 | 21:37

Je hebt een soort señor Cartmanez nodig vrees ik (en die hebben daar geen zin in). Ook zo typisch btw dat elke overheidssite de melding 'pas op onbeveiligde verbinding' geeft maar miss heeft het iets met incapabel en meer en meer te maken.

*En leuke plaatjes, weten die mensen dat Arie al geen compliment is eigenlijk

Aap Noot Miesje | 09-11-19 | 21:06

Het is het stemgedrag van de vrouwen en ambtenaren dat dit land kapot maakt.

Beefbus | 09-11-19 | 21:02 | 2

Nope, ambtenaar hier, stemt op de lavendelprins.

Japie-Nak | 09-11-19 | 22:05

Vrouwenkiesrecht heeft veel kapot gemaakt.

Bakkeleures | 10-11-19 | 09:06

Decennia lang is onderwijs het domein van de PvdA geweest. Als de PvdA in de regering zat leverden zij de minister van onderwijs. En de PvdA heeft dat vooral gebruikt voor onderwijshervormingen in het kader van de maakbare samenleving. Maar bij bezuinigingen was onderwijs altijd een van de eerste waar bezuinigd op kan worden, en als er geld over was dan was onderwijs een van de laatste die er geld bij kregen.
En toch bleven de leraren massaal PvdA stemmen, en later ook D66.
Hierdoor zijn de leraren schuldig aan hun eigen probleem.
Lullig, volgende keer dan maar niet meer zo links stemmen.

Osdorpertje | 09-11-19 | 21:02 | 1

Achteraf kijk je een koe in de kont.
Het onderwijs structureel in orde brengen lukt niet in een half jaartje. Scholen willen nú actie van de minister maar dat zijn lapmiddeltjes. De minister moet inzetten op een structurele hervorming van het onderwijs: maak van de lerarenstudie een academische opleiding met bijpassend salaris. Geef een leraar een klas kinderen die worden begeleid van kleuter tot groep-8 en geef het vak aanzien. Als ik het niveau van de huidige juf bekijk, dan springen me de tranen in de ogen.
Zo'n hervorming kost 20 jaar, misschien lukt het in 15 maar 10 is niet realistisch. De huidige populatie leerkrachten moet namelijk worden bijgespijkerd en de oude generatie moet door hun leeftijd automatisch uit het systeem vloeien. Een opleiding opzetten en voldoende succesvolle aanwas creëren en dan komt de trein pas op gang.
Maar zo'n plan vereist een minister met toekomstvisie en vooral en bovenal geen geilheid op korte termijn succesjes want dat is waar tegenwoordig op wordt ingezet.
En dan moet ik Osdorpertje gelijk geven: DDR66 en PvdA kunnen dat niet. Ach, ze zouden het wel kunnen maar ze wíllen het niet: teveel gedoe en geen succesjes vieren. Maar waarschijnlijk krijgen ze het ook nog niet eens bedacht.

Bakkeleures | 10-11-19 | 09:04

Ik weet nog wel andere oorzaken te noemen voor die leegloop in en om de Randstad... in de jaren 50 en 60 had je per klas hooguit 1 of 2 Indonesische kinderen (die overigens al vloeiend NL's spraken), verder waren het autochtonen in de klas, ook op de middelbare school hetzelfde laken en pak.

Ik hoef hier niet aan te geven wat huidige en nieuwe leraren in hun klas aantreffen (anders weer een ban of weggejorist), ook al stemmen die onderwijzers op D66 of GL, de echte redenen noemen ze niet, ook niet in dat artikel van het AD.

Keyboardspeler | 09-11-19 | 20:58 | 4

Trouwens niet alleen de leraar trekt weg, ook de blanke leerling. Wie kan pakt zijn biezen en doet zijn kinderen op school waar hij niet in aanraking komt met dat tuig. Ik zelf in 1975 op de lagere school in Amsterdam en klonk als een neger. Hoe erg is dat nu wel niet.

marrretje | 09-11-19 | 21:28

Ook de reden dat ik vertrokken ben.
Om met een marketing leus te spreken 'ik ben toch niet gèk?!'

Maartenalsoptwitter | 10-11-19 | 06:59
▼ 1 antwoord verborgen

We zijn reeds door de bodem gezakt.

Rammstein | 09-11-19 | 20:57 | 3

Alleen in Groningen.

Herr Inspector | 09-11-19 | 21:03

Ja maar watermanagement!

Sliptong | 09-11-19 | 21:12

Die bubbel komt op meerdere plaatsen terug eigenlijk.

Aap Noot Miesje | 09-11-19 | 21:17

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com