Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten - Turkse Annexatie

Er wordt gewacht tot je offers hebt gebracht en moegestreden bent, en dan krijg je een dolk in je rug.  

Erdohitler

Erdogan perst de EU hard af met miljoenen vluchtelingen. Of we even de andere kant op willen kijken terwijl hij landjepik pleegt, en of we even miljarden willen blijven betalen voor dat privilege. Niet alleen Turkije moet etnisch gezuiverd worden, ook een veiligheidszone eronder.  

Erdogan heeft geen behoefte aan een redelijk autonome Noord-Syrische regio, waar ruimte is voor heidenen zoals Christenen en Yezidi's of een Koerdische gemeenschap. Assad heeft dat ook niet, dus wordt deze regio met geweld tussen beide heren verdeeld. Het doet denken aan het herenakkoord waarmee Polen verdeeld werd in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Deze dictators en buitenlandse mogendheden durfden de grondoorlog tegen IS niet aan, maar nu deze verslagen zijn, durft men de grens weer over. De verborgen boodschap is duidelijk, geen respect voor de veteranen die het kalifaat hebben vernietigd. Er wordt gewacht tot je offers hebt gebracht en moegestreden bent, en dan krijg je een dolk in je rug.  

Deze oorlog creëert een nieuw machtsvacuüm. De Arabische lente gaf het vorige machtsvacuüm dat IS nodig had zich te groeperen, land te veroveren en het kalifaat uit te roepen. De jihad heeft eeuwen de tijd, kost bijna niets, en wacht rustig op haar volgende kans. Ondertussen heeft het Westen zichzelf uitgeput, en definitief afscheid genomen van cruciale bondgenoten.

De strijd tegen IS in de zandbak eiste een nauwe samenwerking tussen honderden verschillende milities. Die allemaal hun heilige boeken net iets anders lezen, en daarom ook regelmatig op elkaar het vuur openen. Het wilde westen is er niets bij. De tijdelijke balans is door gebrek aan steun vanuit de EU, de terugtrekking van de VS en de inval in Syrië door Turkije compleet verloren gegaan.

De milities worden bevoorraad en betaald door de verschillende islamitische kampen. Donaties van particulieren worden aangevuld door state-actors. Ruwweg groepen soennieten met als grootste lid Saudi-Arabië tegen sjiieten met als grootste lid Iran. Die vechten ook hun eigen proxyoorlogen, onder andere Jemen, Irak, Nigeria, Afghanistan en Syrië.  

Het vormen van een coalitie tussen al deze strijders om IS te vernietigen werd vertraagd doordat wereldmachten meer bezig waren met het inlijven van Syrië, dan het bestrijden van wereldwijde terroristische organisatie. Toen Raqqa als thuisbasis van IS gevallen was, ontbrak een goed plan. Niemand wil de krijgsgevangen IS-strijders vervolgen of gevangen houden.

Turkije is lid van de NAVO, en Syrië is van oudsher een thuisbasis van de Russische vloot. Net zoals de Krim dat ook is, en we weten wat daarmee gebeurd is. Dit militair conflict is sowieso een proxyoorlog tussen de rode en blauwe legers. Deze reanimatiepoging van de koude oorlog zal weer een reactie opleveren vanuit Moskou. Ex-KGB-er Poetin denkt nog in die lijnen.

Turkije is voor de buitenwacht als kandidaat-lidstaat onderdeel van de EU, en zeer expansionistisch bezig. Oekraïne zat eerder op die doodlopende weg. Binnenlandse strijd tussen toenadering richting Brussel of toch Moskou verscheurde het land, dompelde het in een burgeroorlog en maakte delen vatbaar voor annexatie. Precies hetzelfde is nu aan het gebeuren in Syrië.

Het geeft een internationaal politiek klimaat waar alle landsgrenzen weer ter discussie staan, en desnoods met militair ingrijpen worden gewijzigd. Het aloude voorstadium van diverse oorlogen. Het tijdperk dat door intense samenwerking landsgrenzen langzaam vervagen en steeds minder belangrijk worden, is ook voorbij.

Het geeft ook een democratisch drang naar sterke autocratische leiders, die al dat tumult het hoofd bieden. Ernstige malversaties zoals afluisterpraktijken of politieke detenties worden gemakkelijk vergeten. Julian Assange lekte bijna alles over de oorlogen in Irak en Afghanistan en zit al een jaar in een Britse cel. Het wordt geaccepteerd, waardoor alleen geregisseerd “nieuws” ons bereikt.

Nederland kan ook niet meer het domineesvingertje heffen hoe Turkije tegengeluiden uitzet, vervolgd en vastzet. Niet alleen de klokkenluider van de wetenschappelijke fraude werd langdurig getapt, zelfs een rechter die functioneerde als vertrouwenspersoon. Ons kabinet kent geen ethische grens. Hier wordt pure macht misbruikt om intellectuelen in het gareel te houden.

Maar de macht van de heer Miller ging verder. Enkele aanwijzingen waren genoeg om wethouder Richard de Mos onder de tap te gooien. Met een snelheid die alleen met een bevel vanuit de top wordt gehaald. Pas maanden later, in april, wordt er volgens de rijksrecherche gesproken over een verleende nachtvergunning. Vreemd dat we dit in de krant lezen, trail by media?

De start van de telefoontap was klassenjustitie, het einde was dat ook. De week voordat het incomplete OvV rapport over het Scheveningse vreugdevuur uitkwam, deed de rijksrecherche haar invallen. Daardoor kon de gemeente deze wethouders naar huis sturen, voordat VVD-burgemeester Pauline Krikke aftrad. Anders was de ambtsketting tijdelijk naar Richard de Mos gegaan.

Hoe doortastend wordt opgetreden tegen deze dissidenten staat in schril contrast met hoe wordt omgegaan met de drugsmaffia. 8 op de 9 drugsnetwerken wordt vanwege capaciteitsproblemen niet onderzocht. Ernstige zedenzaken blijven soms een jaar liggen. Het verschil met VVD-er Van Rey is enorm, 101 integriteitsmeldingen vanaf 2000 tot 2010. (PDF p11)

Deze mate van afluisteren en strategische doorzoekingen zonder arrestaties geven politieke tegenstanders een duidelijk signaal. Tot hier en niet verder, dit zijn onze lange tenen, loop er maar omheen. Het zijn dezelfde methodes waarmee Erdogan aan de macht blijft. Het zet de toon, bepaalt het debat, de besluitvorming en onze toekomst.

Het recht van de sterkste is leidend, we zijn terug in de jungle. Dog eat dog.

Foto's: Demonstratie Koerden, Malieveld Den Haag, 12.10.2019

Reaguursels

Inloggen

"drugsnetwerken"

De Koerden beheren toevallig wel een gebied waar je juist de toevoer van een miljardenhandel in drugs verwacht via de lijn Afghanistan-Iran-Iraq via Turkije. Dit is wat je ook Turken over hoort. Ik weet niet of het valse informatie is maar er zit wel logica in. Dat spul moet Europa toch ergens binnenkomen.

GeenAccount | 13-10-19 | 19:20
-weggejorist-
geertwilders | 13-10-19 | 18:53

Nee beste Turken van Nederland, we zijn niet tegen Turkije en de Turkse mensen, maar zijn het niet helemaal eens met Erdogan.
Dat is iets anders.
Veel mensen denken namelijk dat Erdogan niet de juiste leider is voor de Turkse mensen. Dat kan, toch?
Hallo? Waarom zwaait u met de Turkse vlag? Bent u in de war?

kloopindeslootjijook | 13-10-19 | 16:31

En waarom de Koerden niet gewoon Turken kunnen zijn, dat schijnt een moeilijk onderwerp te zijn.
In ieder geval leidt het wel lekker de aandacht af van binnenlandse toestanden.

kloopindeslootjijook | 13-10-19 | 16:28 | 1

En dat is de opzet. Iemand de schuld geven

Slough | 13-10-19 | 17:09

Goede column weer Feynman.
Je vliegt van Koerdistan naar Den Haag, maar het klopt allemaal wel.
De grote lijnen van het geheel geven weinig hoop.

Dandruff | 13-10-19 | 16:23

Nazi-restanten en Fascisten? Als dat zo was dan waren we toch vrienden?

PIS-Alchimis | 13-10-19 | 13:53 | 3

Erdo weet dat wij als fijnbesnaarde christenmoralisten ons hiervan distancieren. Hij maakt gebruik van die schijnheilige waanzin en daar heeft ie gelijk in

pomodorus | 13-10-19 | 13:54

Distantiëren lijkt me vrij logisch. Zelfs de Duitsers distantiëren zich ervan. Wat is daar schijnheilige waanzin aan? Of je moet je aangetrokken voelen natuurlijk.

PIS-Alchimis | 13-10-19 | 14:06

@PIS-Alchimis | 13-10-19 | 14:06: Zelfs de Duitsers? Die zijn toch nauwelijks meer serieus te nemen met hun wiedergutmachingsneurose?

pomodorus | 13-10-19 | 15:56

De EU wist dat Trump zich terug ging trekken zie zijn tweet van 19 dec 2018
twitter.com/realDonaldTrump/status/10...
Dat heel de EU nu verbaasd is alsof het een ad-hoc beslissing was.
Maar nu de aanstichter van deze ellende Erdogan dreigt met het loslaten van 3 mln asielzoekers, dan vraag ik mij af wat doet Frontex nu. Zijn de grenzen al dichtgegooid en versterkt bij Griekenland en Bulgarije?

Dat zal wel niet, zodat de EU met diezelfde verbazing zal zeggen waar komen die asielzoekers nu ineens vandaan.

2_amazing | 13-10-19 | 13:07 | 2

Het is toch een grote bevolking belazerende kutkliek, dat geteisem wat zich overheid noemt.
De meute trapt er in, en dat weten ze, dus zal het nooit veranderen.
Overigens, dat vertelde mijn vader zaliger reeds 60 jaar geleden.
En ja, ik weet dat de “thuisblijvers” het niet graag horen, maar dat is een van de reden dat ik het land, in dit geval NeeDDRland, reeds lang geleden ben ontvlucht.

watmagjenogwel | 13-10-19 | 13:55

Die delen van Griekenland en Bulgarij annexeert hij er ook nog bij straks, net als de grenzen voor 1923. Want hij heeft niet voor niets die kaart op de achtergrond bij 1 van zijn t.v. optredens hangen.

Jan, Leiden | 13-10-19 | 15:38

" trail by media?" had "trial by media"moeten zijn lijkt me.

De waard zijn gast | 13-10-19 | 13:04

"Overleg eerst even". Ik heb niks tegen vrouwen in het bedrijfsleven of in de politiek, maar dit is van een bakfietsmoeder-nivo.....

kotelet | 13-10-19 | 12:28 | 2

Heb het na 3 zinnen afgezet. Was al kwaad over voorgaande.

Jan, Leiden | 13-10-19 | 13:00

Nooit van vrouwen aan de top Quotum gehoord?

Rest In Privacy | 13-10-19 | 13:30

2 onvergevelijke godvergeten smerige hypocriete Kloodtzakken bij Buitenhof.... een D66'er die te laf is om te erkennen dat de EU jarenlang de FSA heeft bejubeld als het natwoord tegen het Syrische regime.

En natuurlijk... een totaal verrrote voorbips VVD'er die werkelijk denkt dat Turkije de duizenden Koerdische IS gevangen gaat gevangen nemen.

Wat een ongelofelijke incompente VOORBIPS bestuurders heb je toch in NL.

litebyte | 13-10-19 | 12:22 | 5

@BuenosAires | 13-10-19 | 12:40: Erdogan is zich al maanden op deze inval aan het voorbereiden en dat de Amerikanen daar zouden vertrekken is al even lang bekent. Sigrid Kaag de ‘almachtige’ die zie en hoor je nu niet.
Of Mogherini de EU afgevaardigde die altijd vingertje wijzend Israël de wacht aan zegt als die weer eens zichzelf moeten verdedigen tegen moslimextremisten.

Trumme | 13-10-19 | 12:54

Ben niet goed in woede uiten, maar dit raakt het wel. Wel een goede van die interviewer dat je kunt willen praten, terwijl Trump en Erdogan op een gegeven moment dingen dóen. Kwam totaal geen zinnig antwoord op.

Mijn gevoel zegt dat Erdogan al de overmacht heeft binnen Europa. Hoeft alleen op een dag richting noorden te denken en we worden een oorlog ingerommeld.

Obama waarschuwde al destijds in het Europees parlement dat Europa zelf verantwoordelijk zijn voor de bijdrage aan ons eigen leger en weerbaarheid. Trump er heel vaak na m.b.t. het percentage. Maar EU koos voor onze voorspoed, niet voor onze veiligheid. En reken maar dat USA ons niet meer komen helpen. We hadden een eigen niet genomen verantwoordelijkheid.

Jan, Leiden | 13-10-19 | 12:58

En in Brussel en nu zitten we in de shit.

Uw Verzekeringsadvis | 13-10-19 | 17:09
▼ 2 antwoorden verborgen

Kort samengevat: de geschiedenis herhaald zich. Zo goed als exacte kloon van de jaren '30 waarin ook driftig de andere kant opgekeken werd. Zelfs de potentiële Chamberlain's ontbreken niet.

RickVogelschrick | 13-10-19 | 12:18 | 4
-weggejorist-
Rest In Privacy | 13-10-19 | 12:39

“History doesn't repeat itself, but it does rhyme.”
― Mark Twain

nutsniet | 13-10-19 | 14:19
▼ 1 antwoord verborgen

Erg teleurstellend dat het in de media alléén maar gaat, ook zelfs bij WNL, over de dreiging van Erdogan de sluis voor vluchtelingen naar de EU open te zetten en vrijwel geen enkele aandacht voor de slachting onder de Kurdische bevolking die er ongetwijfeld aan gaat komen. Zielig klein kneuterig eigenbef landje.

klön | 13-10-19 | 12:03 | 2

die genocide is in volle gang.. nu is het kamp in dat gebied vol met vluchtelingen en IS gebroed zonder Koerdische bewaking.. gaat ook een slachting plaatsvinden. Die IS vrouwen en hun koppensnellende kroost gaan laten zien dat ze ozo onschuldig waren en ozo graag terug naar die heimat wilde met hun bloedjes... mark my words.. binnenkort kan heel de wereld zien hoe deze pinguins zich gaan wreken omdat ze te weinig chips hebben gehad..

fikkieblijf! | 13-10-19 | 12:16

en op een gegeven moment worden zelfs de erdostrijders uit zaanstad door Erdogan teruggeroepen om te strijden, afkoop van de dienstplicht wordt opgeschort. vervolgens janken in de loopgraven want minder veilig dan vloggen bij een supermarkt. rondzingende koerdische ak47 kogels terugkoppen is weer wat anders dan een me ' er kopschoppend met een Turkse vlag op de erasmusbrug

HetOorAakel | 13-10-19 | 11:54 | 1

Yep... dan gaan ze de Nl regering oproepen om voor hun Nl staatsburgers op te komen dat ze niet voor hun Turkse vaderland de loopgraven in willen.. maar dat gaat niet gebeuren. Erdogan zal veel eerder de Turkse strijdkrachten in de EU oproepen zich te laten horen en zien dat ze door fascisten en nazi's omringd zijn en derhalve hun geweren mogen richten op de bevolking van het EU land!

fikkieblijf! | 13-10-19 | 12:19

Voorlopig zullen we maar afwachten of Turkije de gestelde doelen zal halen.

Mr.Crowley | 13-10-19 | 11:29

In ieder geval zie je nu luid en duidelijk de effectiviteit van een EU. Dit gremium dat zo graag een eigen leger wil, kan en wil niet reageren. Erdogan kan roepen wat hij wil, de EU houdt zich koest. Ongetwijfeld dat Erdogan dit opvat als een bevestiging van wat hij ziet als de zwakke decadente westerling. Want de EU laat nu wederom zien er enkel en alleen maar te zijn ter onderdrukking en plundering van de EU ingezetenen. Het wil graag gebiedsuitbreiding doen zodat het in slavenstaten goedkope megastallen en fabrieken kan neerzetten, het voorgenomen EU leger zal enkel dienen om de onwillige Europeaan op zijn Macrons te onderdrukken.
Zie ook hoe eenvoudig het is deze organisatie te verlaten. Als een lidstaat de NAVO zou willen verlaten, zou dat zonder problemen mogelijk zijn. Probeer je echter de EU te verlaten, ben je als lidstaat vergelijkbaar met de DDR-burger die probeert het IJzeren Gordijn te ontvluchten. Het is niet voor niets dat voormalige Sovjet lidstaten en Warschau Pact landen dwars liggen in de EU. Maar gelokt met geld zijn ze in de val getrapt.
Erdogan kan dus lekker genieten van zijn non-agressie pact met Assad. De EU had eigenlijk gehoopt dat de VS het weer voor ze zou opknappen, dat is dus niet zo. Turkije weet nu dat de weg vrij is voor de volgende fase van de veroveringsoorlog. De EU zal geen antwoord hebben, Nederland zal ferm zijn zebrapaden voorzien van regenboogkleuren en genderneutrale toiletten inrichten.

Datsun_Cherry | 13-10-19 | 11:21 | 2

Mooi betoog,en zo is het!

anti-fatwa | 13-10-19 | 11:24

heel waar!

fikkieblijf! | 13-10-19 | 12:20

Als je het over het Ottomaanse rijk wil hebben moet je ook over de beruchte Koerdische doodseskaders hebben die massaal Armenen hebben afgeslacht, want altijd word dit volledig in Turkse schoenen geschoven terwijl juist de Koerden door de historie een zeer oorlogszuchtig volk is . Ook massa moorden op Syriers die zelf nog steeds niets met Koerden te maken willen hebben .
Nu doen we plots of het een zielig onderdrukt volk is maar het blijft een kruitvat en gebed zonder einde, Trump is niet gek om daar weg te gaan .

Castor12 | 13-10-19 | 11:08 | 1

De Kurden mochten toen mee het vuile werk opknappen van de Turken bij de Armeense genocide, zoals nu de Jihadistische milities van Turkije los mogen gaan op de Kurden. Zelfde principe, niets veranderd.

klön | 13-10-19 | 11:26

Ach, al die morele verontwaardiging kan ik niet meer serieus nemen. Met het gesputter van onze mindef als dieptepunt dat ze vooraf niet is geinformeerd. Trump heeft wat dat betreft gelijk: betaal nou eerst eens je 2% Navo bijdrage en lever een significante bijdrage aan een conflict: boots on the ground. De tijd dat de USA haar kinderen opofferd voor het falen van deelname van de EU is voorbij.

Schemerlamp | 13-10-19 | 10:56 | 3
-weggejorist-
Rest In Privacy | 13-10-19 | 12:30

Als je zelf de meeste rondjes in de bar mag betalen, zijn je vrienden niet echt je vrienden. Ook al zeggen ze jaren dat ze dat echt wel eens een keer gaan doen. Bondgenoot voor Trump heeft een hele andere betekenis dan de EU dat richting de USA heeft.

Schemerlamp | 13-10-19 | 13:12

De bijdrage die naar de Navo zou moeten gaan, gaat naar linkse hobbies en zo is het altijd geweest. Goedkoop scoren is wat links doet. De keuken leegvreten en de rekening bij de buurman leggen als ie effe niet kijkt.

Slough | 13-10-19 | 17:15

Interessant stuk, maar wel een hoog hak-op-de-tak gehalte naar mijn idee.

Afrikanerhart | 13-10-19 | 10:51 | 1

Klopt, dat heb ik ook met zijn topics.

Datsun_Cherry | 13-10-19 | 11:13

Marokkanen zijn de grootste en fanatiekste Monsterlims, Turken zijn weer grotere nationalisten.

Welk een heerlijkheid, ik kan er geen genoeg van krijgen en geweldig dat we er massa's van hebben in dit land.

Realism Is All | 13-10-19 | 10:47

Zag het gisteren al op Twitter langskomen. Laten we nog een zebrapad regenboogkleuren geven.

Datsun_Cherry | 13-10-19 | 11:14

@Mr_Natural | 13-10-19 | 11:01:
Overigens hebben ze al per ongeluk(?) Amerikaanse troepen beschoten zonder slachtoffers.

Mr.Crowley | 13-10-19 | 11:32
▼ 4 antwoorden verborgen

Kijk en vandaag vraagt de Koerdische opperbevelhebber al of de Amerikanen graag even plaats willen maken zodat de Russen hen kunnen beschermen.

Wat een strategische top beslissing was het ook van Trump!

Beste_Landgenoten | 13-10-19 | 10:15 | 5

Ja,klopt! Was een top beslissing van Trump.
Die je al 3 jaar zag aankomen.......

anti-fatwa | 13-10-19 | 11:28

Ik heb het over Amerikaans belang sukkels.

Beste_Landgenoten | 13-10-19 | 12:11

Goede beslissing voor het Amerikaanse belang inderdaad. Die hebben en hadden niets te zoeken in Syrië voor hun eigen belangen. Eventueel voor een pijpleiding van andere Arabische staten, maar dat gaat dus niet om VS-belang.

En nu mag Poetin zichzelf en de Russen in zijn eigen voet schieten door zich te bemoeien met het Midden-Oosten zoals de Amerikanen al veel te lang hebben gedaan. Was ook zo'n waanzinnige succes van de Sovjets in Afghanistan... Domme zet van Poetin wellicht, maar de geschiedenis herhaalt zich.

Het zou voor de Amerikanen (behalve bepaalde delen van de elite) zeer gunstig zijn als ze niet meer militair ingrijpen in de wereld voor "hun" (lees zeer specifieke) belangen. Scheelt ook een hoop blowback... Dat het oranje opperhoofd het misschien om de verkeerde redenen doet en ik erg graag de Koerden onafhankelijk zie worden in Turkije, Syrië, Irak en Iran, en een ongeziene typhushekel heb aan Erdogan, doet daar niets aan af.

Wol | 13-10-19 | 15:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat een toeval: bijna alle olievelden in het noordoosten van Syrië liggen binnen 30km van de Turkse grens: grandemotte.files.wordpress.com/2013/... Olievelden zijn nooit "neutraal", iemand strijkt die dollars op.

W_F | 13-10-19 | 10:08 | 1

Wat mij opvalt is dat de Koerden hier geen olie hebben opgepompt de tijd dat ze dit in bezit hadden. Zij hebben wel olie opgepompt ten zuiden van Deir es-Zor.

Alexander des Burgus | 13-10-19 | 10:56

In een stad nabij mijn dorp is sinds gisteren een flink aantal huizen voorzien van een reuzegrote Turkse vlag. Heel veel autootjes zijn inmiddels voorzien van vlaggetjes. Provocatief nationalisme gaat iedere dag een stap verder. Wat een eng volk.

Rest In Privacy | 13-10-19 | 10:03 | 1

Hier gelukkig nog niets van gezien.

Jan, Leiden | 13-10-19 | 10:53

Kijk eens naar de wereldkaart. Wij zitten zo ver weg van die shitholes, Saudi, Jordanië er praktisch tegen aan geplakt. Waarom, waarom in godsnaam hebben wij zoveel problemen vanwege alle ellende die ze daar veroorzaken . Met alle respect voor de onschuldige slachtoffers maar ze hebben schatrijke buurlanden.

Misterspok | 13-10-19 | 09:59

Erdogan volgt al jaren nauwgezet het handboek "Hoe word ik een dicator?"'. Net als bij Hitler kan iedereen zien wat hij doet en wat hij gaat doen. Hij en zijn Turkjes zijn een weg ingeslagen die enkele tientallen jaren goed voelt. Ondertussen zijn miljoenen mensen slachtoffer van de dictator en zijn slaafse niet nadenkende geweldadige volk. Tenslotte gaat het volk ten onder aan zijn eigen geweld. Kwestie van tijd en nog een paar honderd duizend slachtoffers. De EU zag dat het goed was. Want wat geeft het dat de rechtsstaat, de vrije pers, vvmu, de economie, veiligheid minderheden enz. enz. eraan gaan.

Graaier | 13-10-19 | 09:49 | 3

Doen alsof is hij goed in.
Zijn Turkjes hebben dat nog niet in de gaten.
Maar ja, die willen ook graag dingen geloven.

Mr.Crowley | 13-10-19 | 10:18

Erdogan heeft natuurlijk een goede voedingsbodem aangetroffen. Turkije was tot recent een generaalsdictatuur. Turkije heeft nooit echt een democratische cultuur gehad.

Rest In Privacy | 13-10-19 | 10:43
-weggejorist-
Rest In Privacy | 13-10-19 | 12:33

De onbetrouwbare Amerikanen laten weer eens hun ware gezicht zien. 11.000 Koerdische YPG soldaten gesneuveld in de strijd tegen Daesh/IS en één telefoontje van Erdogan aan Trump doet deze besluiten twee Amerikaanse basis te ontruimen,zodat het Turkse offensief gesteund door de nekafsnijders van de Syrian Democratic Army ( Arabieren) tegen de Koerden kan beginnen. Bijkomend voordeel is dat de NATO nu morsdood is. Turkije zal de sluizen openzetten en Griekenland en Bulgarije overspoelen met "vluchtelingen/gelukzoekers" zo'n 3 miljoen + volgens de dreigenenten van Erdogan. Nederland kan ook iets doen:
Stoppen met vakantie vieren in Turkije,stoppen met het kopen bij Turken of het kopen van Turkse producten,Turkse vluchten op NL verbieden,een verbod uitvaardigen aan NL maarschappijen in Turkije te investeren,de Turkse ambassadeur uitwijzen en in NL woonachtige Turken die Erdogan ondersteunen ons land uitzetten en 2e paspoort afnemen.
Wie niet horen wil moet voelen !

Eendragtmaaktmagt | 13-10-19 | 09:34 | 8

De Amerikanen zijn wel consequent te noemen. Zij laten de steun vallen voor de Koerden en de Chinezen (allebei communisten) en steunen de Turken en de etnisch Turkse Oeigoeren. Als Amerikanen moeten kiezen tussen moslims en communisten, dan kiezen zij (zolang zij hun woede niet richten op de EU en de VS zelf) altijd voor de moslims.

Alexander des Burgus | 13-10-19 | 11:04

@Alexander des Burgus | 13-10-19 | 11:04: Zeker ook toen IS/Daesh bevochten moest worden. Toen waren de Koerden,ook moslims,goed genoeg om de kooltjes uit het vuur te halen. Leuterpraat.

Eendragtmaaktmagt | 13-10-19 | 14:23

George Bush en Tony fucking Blair zouden nog steeds voor het gerecht moeten verschijnen. Tony Blair die nou het schijnheilige boontje uithangt. Engnek no.1

Slough | 13-10-19 | 17:19
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat is een ‘trail by media’, een spoor door media? Of zou het ‘trial’ moeten zijn?

Verbandmeester | 13-10-19 | 09:33 | 1

Feynman leest z'n stukjes nooit door dus dat blijft er in staan. Dodelijk vermoeiend en moeilijk serieus te nemen.

Busverhuur | 13-10-19 | 10:27

Ik ben toch wel benieuwd wat Eren hier nu van vind

Mark van Leeuwen | 13-10-19 | 09:28 | 1

Ik ook, maar Eren is pas in 2016 in zijn boekje. 156 weekjes wachten dus nog.

grapo | 13-10-19 | 11:07

Geen paniek, het turkse leger is tijdens WO I getraind door onze oosterburen, en raad eens wie er 2 wereldoorlogen heeft verloren ?

cat22 | 13-10-19 | 09:09 | 2

Duitsland heeft 5 miljoen Turken binnen haar grenzen....

Goofje | 13-10-19 | 09:25

Als de wens er is om Turken minder agressief te maken wanneer ze hun grenzen verdedigen en de mate van zelfbeschikking hoog willen houden. Is het dan een idee om bijvoorbeeld Groot Israel niet meer na te streven, landen in de regio niet meer kapot te maken met Arabische lenten of kapot te laten schieten of econmisch aan te pakken? Terreur te initieren, te financieren en te wapenen? Dan zou Turken geen reden geven om te schieten op alles wat hun voortbestaan in gevaar brengt.

Kaan78 | 13-10-19 | 09:04 | 12

@Kaan78 | 13-10-19 | 10:02: schoten de Koerden dan op de Turken? Turkije.. wat heeft het Westen geplunderd in Turkije ? Je kunt het beter omdraaien.. Momenteel plunderen duizenden Turken in de EU hun gastland.. loyaal aan Turkije, huizenbezit en weet ik veel wat en in Europa het sociaal stelsel uithollen maar wel Turk zijn en blijven.. niet alle Turken maar wel diegene die loyaal zijn aan hun Turkije.. Ik vooronderstel zomaar dat jij ook een ErdoTurk bent.. Oja, als je een oplossing wilt voor vluchtelingen dan vermoord je dus gewoon burgers die een stuk land hebben dat grenst aan je eigen land... geen idee wie in dit conflict zijn gelijk heeft maar als een machtig groot land een kleine strook aanvallen.. die al jaren in een oorlog verwikkelt is.. dapper hoor!

fikkieblijf! | 13-10-19 | 11:27

@Kompromat | 13-10-19 | 11:19: Het antwoord ligt in de vlag van Israel en Cuyrus. De twee blauwe lijnen staan voor de nijl en eufraat. Alles wat er tussen ligt is zogenaamd Groot Israel. De Turks Cypriotische vlag staat voor "zolang er Turken zijn in de regio kan je groot Israel op je buik schrijven". Dan moet je maar zelf komen ipv IS en PKK te wapenen.

Kaan78 | 13-10-19 | 12:31

@fikkieblijf! | 13-10-19 | 11:27: als Turkije zich niet druk zou maken over burgerslachtoffers was de 30km zone heeeeel erg snel leeg. Als ik kon onderhandelen zou ik voorstellen dar iedereen zich terugtrekt en Asad weer de leider is in het land. Geen burgerslachtoffer en geen militair geweld. Maar als je kosten wat kost PKK en IS in stand wil houden, dan mag wat mij betreft Turkije alles doen tegen wat haar veiligheid bedreigd. Huilie huilie omdat het westen zo veel hebben gedaan om daar de boel te omtwrichten hebben ze denk ik geen boodschap aan.

Kaan78 | 13-10-19 | 12:44
▼ 9 antwoorden verborgen

En de wereld keek toe.. hoe daar een grote macht met buitenlandse Europese wapens ( jazeker nog steeds worden die geleverd, en zijn geleverd al jaren) en met jaarlijks miljarden aan subsidie een heel volk binnen enkele dagen kaltstelt en op de vlucht jaagt.. uit een gebied die deze Kalief als een echte oorlogsoverwinning ziet.. al jaren is deze Erdogan bezig met oorlog voeren.. al jaren en jaren lopen landen op hun tenen en aaien hem over zijn bol als beledigt hij de Koning of Koningin.. het drolt hem niet.. hij heeft de macht en waarom... omdat zijn legers klaar staan in geheel Europa.. hij heeft ze al bewerkt en gewaarschuwd.. wie niet voor mij is die is tegen mij en de vijand..

de grootste fout in dit land is dat er binnen onze politiek een ware partij zetel heeft mogen nemen die als lange arm voor deze Erdogan binnen no time opstaat om in Nederland de Turkse gemeenschap te mobiliseren.. DENK, je hoort ze nu niet.. ze wachten af tot de wolf in hen ontwaakt

fikkieblijf! | 13-10-19 | 08:46 | 2

@bijna_raak | 13-10-19 | 09:21: dank je.. in 2016 .. dat is al 3 jaar geleden, niets op geleverd blijkbaar.. Duitsland levert nog steeds wapens aan Erdogan roeptoetert nu wel geen nieuwe wapencontracten af te sluiten maar ze leveren nog steeds.. allemaal voor de buhne, zogenaamd iets doen maar ondertussen.. zelfde tactiek als met de migrantencrisis.. pappen en nathouden.

fikkieblijf! | 13-10-19 | 09:33

Schaf de dubbele nationaliteit af, en haal daarmee de Europese stemmen op Erdogan weg. Of gebruik dat dreigement minstens als druk middel. Erdolf heeft die stemmen hard nodig.

Gerrit gordijnstok | 13-10-19 | 08:07 | 1

te laat!

fikkieblijf! | 13-10-19 | 09:33

80% van de Turkse NL-ers staat achter deze dictator Al die Turken mogen ze van mij meteen uitzetten zoals ze ook gedaan hebben met de grieken in de jaren 50. Kijk eens naar Dogs of Berlin netflix en zie 200.000 Turken in Berlijn waarvan een deel een eigen stadstaat heeft gecontroleerd door de Turkse Maffia. Zo is het in NL ook. Eerst als gastarbeider gekomen en toen door D66-er van Loon allemaal uitgenodigd dus ook gewoon iedereen die niet wilde werken en op een andere manier wilde bezig zijn. Die hadden ale tijd om van alles uit te denken. Met dit als resultaat. Een soort totale oorlog. Ben ik gek? Ben ik racist? Een halve eeuw geleden was ik vrienden met ze. Toentallen jaren daarna altijd braaf mijn Mediterrane eten bij ze gekocht. Maar ook toen al Grijze Wolven... repressie, chantage, maffiose toestanden zoals bij de pizzeria's. De politici hebben dit alles mogelijk gemaakt. De vijand is onder ons en wij zijn verder geindividualiseerd en nu hulpeloos tegen de clans die netwerken vormen door ons land en heel Europa van Amsterdam naar Berlijn en Parijs en noem maar op. Dank jullie wel politici.

ecologiste | 13-10-19 | 07:07 | 5

@Bill Cosby | 13-10-19 | 07:37:
Vreemdeling in een vreemd land.

Mr.Crowley | 13-10-19 | 09:09

@Mr.Crowley | 13-10-19 | 09:09:
en dan af en toe even met vakantie in je eigen land, je hele leven lang. Hoe zou dat zijn? Doen alsof.

Mr.Crowley | 13-10-19 | 09:13
-weggejorist en opgerot-
Rest In Privacy | 13-10-19 | 12:36
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik zou als oppositie n de Tweede Kamer het complete schuldenoverzicht aan export van Turkije aan Nederland eisen. Dan krijgen we tenminste een idee hoe effectief verdere 'sancties' zullen zijn, want waarschijnlijk is de hele zooi voorgefinancierd; Ze leren het toch nooit hier.

Schulzie | 13-10-19 | 06:12

Laat ze het lekker uitvechten.
Wat hebben wij ermee te maken als bepaalde bevolkingsgroepen elkaar haten?
Niet mee bemoeien.

HoerieHarry | 13-10-19 | 05:44 | 6

@HoerieHarry | 13-10-19 | 07:53:

In principe ben ik het helemaal met je eens, maar ja ... *mompelt iets over chaostheorie in internationale betrekkingen*

MickeyGouda | 13-10-19 | 08:02

we bemoeien ons al jaren met die conflictgebieden aldaar.. en waarom! olie, macht en verdragen..

fikkieblijf! | 13-10-19 | 08:47

Je hebt er alleen wel last van. De bijeffecten komen op jouw schoot terecht. In dit geval in de vorm van een eindeloze stroom vluchtelingen.

Rest In Privacy | 13-10-19 | 10:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Ergens heb ik het gevoel dat men er blauwhelmen naar toe gaat sturen om de burgers en al die vluchtelingen aldaar te beschermen. Ik verwacht dan ook dat onze regering bezig is met de Artikel 100-brief en dat die aanstaande maandag met spoed behandeld wordt. Of snap ik er weer eens niets van?

Rest In Privacy | 13-10-19 | 05:13 | 3

Oja.. onze blauw helmen. Die een volgende slachting van de mannen wederom niet kan voorkomen.. stop of ik roep PANG PANG..

boerk | 13-10-19 | 08:42

hebben we die dan.. stuur er gewoon die mannen heen die daar vandaan komen en hierheen zijn gelopen, of gevlucht.. vecht voor je land is de drijfveer en niet vlucht uit je land en laat jonge mensen van elders daar voor jouw land vechten.. als je ziet wat tussen 20 en 30 jaar in de afgelopen jaren dit land en de EU is binnengekomen... pak op die wapens en vecht!

fikkieblijf! | 13-10-19 | 08:49

Die blauwhelmen gaan er nooit komen. Dat is niet in het belang van Rusland. Anders hadden de Amerikanen allang al blauwhelmen daarnaartoe gestuurd.

Alexander des Burgus | 13-10-19 | 11:37

Mooi stuk weer Feynman.

Je gaat echter voorbij aan de geografische sleutelpositie van Koerdistan voor de Afghaans/Iraanse heroine-lijnen.

De gigantische opbrengsten gaan schijnbaar naar zowel de Turkse als de Koerdische politiek. Om elkaar mee te bevechten.

Bijkomend voordeel is dat je nog naar de hemel gaat ook als je dat gif aan de ongelovige Europeanen verkoopt.

Ben-Bataaf | 13-10-19 | 03:06 | 9

@MickeyGouda | 13-10-19 | 07:36: Dan moet je eens kijken naar Keith Richards. Die man was zo'n 10 jaar zwaar verslaafd aan heroïne (van '67 tot '77). Hij leeft nog steeds, is inmiddels 76 en nog zo gezond als een vis.

Motleycrew | 13-10-19 | 09:39

@Motleycrew | 13-10-19 | 09:39:
Keith Richards is redelijk bemiddeld en kan zich veel zorg permiteren.
Veel rijken zitten aan de pillen, maar bij hun valt dat niet op.

Mr.Crowley | 13-10-19 | 09:51
▼ 6 antwoorden verborgen

Waar zij de regeringstrollen eigenlijk,?
Twamp dit ,twamp zo,twampditniegoe,Twamp datniegoe ..

Waar zijn die sukkels dan?

anti-fatwa | 13-10-19 | 03:00 | 1

Eentje ging gisteravond sushi halen. Zou wel eens tijdelijk uitgeschakeld kunnen zijn :-)

reservebelgië | 13-10-19 | 12:04

Ik zag vandaag "onze" minister van defensie even uitleggen hoe zij de zaak gaat oplossen, met voorstellen (die uit haar analyses voortkomen) die niet geweigerd kunnen worden......

Elder of Z. | 13-10-19 | 02:20

wat het meest gekochte moederdag kado in Turkye ?....... scheercreme !... moehahaha...

grapjasz | 13-10-19 | 02:09

Waarom moet je nooit lachen als een Turk van zijn fiets valt?

Turbulentie? | 13-10-19 | 01:56 | 2

Het is jouw fiets.

Turbulentie? | 13-10-19 | 02:06

Als je kijkt naar de kaarten van het Ottomaanse rijk dan zie je dat Turkije over de eeuwen heel veel land heeft veroverd en weer is kwijtgeraakt.
En zeker na de Eerste Wereldoorlog mochten ze veel land inleveren.
Kan mij zo voorstellen dat Erdogan zichzelf heel populair maakt door weer wat land terug te veroveren.

Osdorpertje | 13-10-19 | 01:23 | 5

@Basil Fawlty | 13-10-19 | 02:37: Juist! Tsjonge dat iemand dit nog weet.

Zapata10 | 13-10-19 | 03:22

@Zapata10 | 13-10-19 | 03:22: weet je hoe verschrikkelijk oud Basil is? En hoe goed het onderwijs toen was?

Rest In Privacy | 13-10-19 | 09:57

@Basil Fawlty | 13-10-19 | 02:37: Aha, daar istie weer, dat dekselse Sykes-Picot verdrag. Wat samen met die rottige Balfour verklaring zo'n beetje de basis van alle huidige Midden-Oosten ellende zouden zijn. Maar is dat ook zo? Zo u een uurtje of wat over hebt, onderstaande materie is op z'n zachtst gezegd reden voor nuance, zo niet twijfel. Of meer verbaal-kinetisch, om te concluderen dat 'het' grotendeels apekool is. Wat overigens niet betekent dat er indertijd geen sprake is geweest van vuil Frans-Brits spel.

Overigens zouden alternatieve grensscenario's, die uit kokers als Groot-Syrië of het Pan-Arabisme nog meer verschillende volkeren en etnisch-sectarisch wrijvende stammen en clans bij elkaar hebben gevoegd dan is gebeurd als gevolg van Sykes-Picot.

Ref:
www.jadaliyya.com/Details/32140/%60Lin...
gulfanalysis.wordpress.com/2013/12/30...
en.wikipedia.org/wiki/Arab_nationalis...
en.wikipedia.org/wiki/Pan-Arabism
en.wikipedia.org/wiki/Greater_Syria

MansEnGarde | 13-10-19 | 11:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Even voor de geïnteresseerden, een Assyrisch-Zweeds journalist Augin Kurt Haninke :

"Zal de beoogde veiligheidszone in Noord-Syrië worden omgevormd tot een soennitische gordel? Politieke analisten zijn van mening dat zowel de Verenigde Staten, Turkije, de EU als het Syrische regime blij zouden zijn dat een paar miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije, evenals jihadisten in Idlib en gevangen genomen terroristen, hun toevlucht zouden kunnen krijgen in nieuw gebouwde gemeenschappen langs de Syrische -Turkse grens.
Alle bovengenoemde partijen lijken te profiteren van een mogelijke soennitische Arabische gordel; Turkije verlost een toekomstige Koerdische dreiging voor zijn grondgebied. De Syrische regering zal de soevereiniteit over Idlib herwinnen. De VS en Israël voorkomen dat Iran een sjiitische gordel vormt van Iran naar Libanon. De EU hoeft geen miljoenen nieuwe vluchtelingen en hun eigen IS-terroristen te accepteren die Europees burgerschap voeren. Dat laatste is in ieder geval waar de EU-landen op hopen, maar IS-terroristen met bijvoorbeeld Zweedse paspoorten zullen waarschijnlijk nog steeds proberen thuis te komen in Zweden.
Het Turkse offensief tegen de Koerdische regio Syrië is net begonnen. Aan dithering van de VS kwam eindelijk een einde toen president Trump afgelopen weekend duidelijk maakte dat de VS zijn hand wegtrok van zijn Koerdische "huurlingen", de YPG / SDF. Trump zegt dat de Koerden natuurlijk een grote rol hebben gespeeld bij het helpen van de VS en de coalitie om IS te verslaan. Ze zijn echter goed betaald voor hun diensten met "enorme hoeveelheden geld en apparatuur". Hij erkent ook voor het eerst dat de Verenigde Staten hebben samengewerkt met de PKK. Eerder ontkende de Amerikaanse regering banden tussen YPG en de terreurgeclassificeerde PKK. Om die reden hebben de VS de zogenaamde Syrische Democratische Krachten (SDF) opgericht, die in werkelijkheid volledig wordt gecontroleerd door de Koerdische YPG.
YPG, de Syrische tak van de PKK, heeft zichzelf gezien als een bondgenoot van de Verenigde Staten en heeft groot gedroomd over Koerdische onafhankelijkheid of zelfbestuur vergelijkbaar met die in Noord-Irak. De westerse media en de Koerden zelf hebben zich gepresenteerd als de garanties voor democratie en diversiteit. Maar wij als Assyriërs hebben de afgelopen jaren een bittere ervaring gehad met het Koerdische PKK-regime in Gozarto. Gerichte moorden op Assyrische leiders, etnische zuivering van homogene Assyrische gebieden, gedwongen rekrutering van Assyrische jongeren, inbeslagname van Assyrische eigendommen, bomaanslagen van Assyrische bedrijven en pogingen om Assyrische schoolkinderen te indoctrineren zijn gemeengoed. Vrije Assyrische media zoals Assyria TV en Hujådå magazine hebben deze misbruiken voortdurend benadrukt, maar het algemene beeld in het Westen is nog steeds dat het Koerdische regime een voorbeeldmodel is voor Syrië.
Op woensdag 9 oktober 2018, toen het Turkse offensief begon, werden Koerdische militaire posten het primaire doelwit voor Turkse artillerie. Maar de YPG, die door de jaren heen een vals beeld heeft gegeven dat alle volkeren van het gebied zijn heerschappij steunen, blijft Assyriërs en andere christenen als een propagandamiddel gebruiken. Om aan te tonen dat zelfs Assyriërs het primaire doelwit van Turkse brand zijn, beschoten YPG raketten van Assyrische districten in Kameshly naar de stad Nsibin (Turkse Nusaybin) aan de andere kant van de grens. Als een natuurlijk gevolg reageerde de Turkse verdediging door te schieten op de plaatsen waar de raketten vandaan kwamen. De Turkse bommen raken een Assyrisch huis in de buurt van de kerk van Mor Giwargi, die behoort tot de Assyrische kerk in het oosten in het district Bsheriye. De familie Fadi Habsuno werd getroffen door de bommen. Rudaw en andere Koerdische media spraken onmiddellijk beelden van de gewonden, bewerend dat ze dood waren en spraken over "christelijke martelaren van Turkse agressie". Fadi Hapsuno en zijn vrouw werden naar het ziekenhuis gebracht waar ze werden behandeld. Fadi's verwondingen zijn niet levensbedreigend, maar de toestand van zijn vrouw is onzeker, volgens Assyria TV-verslaggever Ahiqar Issa.
Uiteraard voelt de YPG zich onder druk en gebruikt alle middelen om de aandacht van de wereld te trekken om het offensief van Turkije te stoppen. De YPG werkt hard om de oorlog naar gebieden te brengen waar burgers bestaan ​​en heeft de inwoners ook opgeroepen tot algemene mobilisatie door als menselijke schilden naar de grens te gaan. De oproep is echter een klap in de lucht geweest, zegt Ahiqar Issa. De bevolking koopt het Koerdische regime niet voor vijf cent en wacht ongeduldig van zijn juk te worden bevrijd. De Assyriërs van de provincie Gozarto (al-Jazeera) behoren tot deze mensen, hoewel ze liever geen Turkse regel hebben als vervanging. Veel Assyrische organisaties en activisten hebben het Turkse offensief veroordeeld en vertrouwen op de ervaring na de Assyrische genocide Seyfo. Aan de andere kant voelen velen zich opgelucht dat de impasse nu wordt doorbroken, dat er eindelijk een verandering kan plaatsvinden. De meeste inwoners hopen dat het regime in Damascus de controle zal herwinnen, en daarmee een einde zal maken aan de misbruiken van het Koerdische regime die het karakter van terrorisme zijn gebleken. Ook tegen Koerden met een andere visie lijden deze terreurregel.
Wat de veiligheidscorridor betreft, valt echter nog te bezien hoe de ontwikkeling ter plaatse zal verlopen"

Hissam | 13-10-19 | 01:21 | 17

Dank voor uw kijk op de zaak. Die Tanja Nijmeier-achtige YPG-amazones die steeds zo selectief in beeld komen hebben een bepaalde X-factor die erg aanspreekt in Havanna in Het Gooi.

Slogra | 13-10-19 | 09:18

@Hissam | 13-10-19 | 02:50: -"Zijn betoog van de Assyriër heb ik naar voren gebracht om aan te geven dat de waarheid over de Koerden en kritiekloze verering van het westen zinsbegoocheling is,[-]"-

Ja, dat klopt wel zo'n beetje. En het is daaro inderdaad een dusdanig 'wespennest' van stam-clan, etnisch-sectarische animositeit dat 'we' (het Westen) er ver weg van hadden moeten blijven. Ook voor die 'Lentes' er uitbraken.

De huidige smerigheid qua internationale politieke machtsspelletjes doen niet onder voor die uit het koloniale tijdperk. In de Conferentie van Berlijn (1884-1885) werd verdeel&heers gewoon -want het was nog 'gewoon'- min of meer open en bloot als verdeel&heers bedreven. Heden gebeurt het veel geniepiger en onder allerhande eufemistische noemers. Oorlogen om macht en invloed, of controle over grondstoffen, heten nu vredesoperaties.

Ref:
'De Koerden' zijn geen homogeen, elkaar innige liefhebbend volk. Hun (politieke) leiders zeker niet.

en.wikipedia.org/wiki/Democratic_Unio...)
en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Democrat...
en.wikipedia.org/wiki/Kurdistan_Worke...

historiek.net/koloniale-conferentie-v...
Van: thekarskenstimes.com/weblog/item/663-... (2017)
-"Broeder- & proxyoorlog in Noord-Irak
Het derde hoofdpijndossier is de oude strijd tussen de twee sterkste machten in Koerdistan zelf. De centrumrechtse Koerdische Democratische Partij (KDP) van president Massoud Barzani is oppermachtig in het westelijk deel van Koerdistan, rond de stad Erbil en tot de grens met Turkije. De tweede fractie is de centrumlinkse Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) van Jalal Talabani. Die regeert in het oostelijk deel van Koerdistan tegen de grens met Iran en heeft als hoofdvestiging de stad Suleimaniya. Tussen 1994 en 1997 vielen bij gevechten tussen de invloedrijke clans al duizenden doden."-

MansEnGarde | 13-10-19 | 12:23
▼ 14 antwoorden verborgen

Erdolf ,Erdolf toch ,lees even mee ?

Je bent een fascistische rat ,niet meer en niet minder .

De kans dat deze psychopaat maar ook zal slagen is zeer gering ,om de simpele reden dat zijn voetvolk te dom is om te poepen .

iopeth | 13-10-19 | 01:15

In de jaren '30 van de vorige eeuw keken we ook de andere kant op toen Duitsland Sudetenland innam en daarna Polen. Tja, Chamberlain destijds is de EU nu. Slappe hap. Ik heb geen zin in oorlog, maar dan hoef je ook niet te verwachten dat die NAZI Turken gaan inbinden.

-=PyP=- | 13-10-19 | 01:09 | 2

In de jaren dertig van de vorige eeuw, kondigde Ataturk een verbod op het dragen van de hoofddoek af.

de honden blaffen... | 13-10-19 | 01:19

@de honden blaffen... | 13-10-19 | 01:19: Alleen heeft Erdogan niet zoveel op met Ataturk.

Zapata10 | 13-10-19 | 03:24

Toen Trump, was het vorig jaar (?), op een NAVO-top in Frankrijk zei dat hij het zat was om zo'n beetje alle internationale acties als USA te betalen. En zei dat Europa meer moest gaan betalen (2%). De Europese landen daar schamper over deden en antwoordden met: dat zullen we nog wel eens zien.

Toen kon je al weten: Trump gaat zich ergens op de wereld als USA terugtrekken en Europa te kaken zetten. Trump heeft zijn dreigement toen aan Europa bewaarheid.

En nu klagen de Europese leiders. Hypocriete kudt-EU-leiders!!

Jan3863 | 13-10-19 | 00:50 | 5

@Nappa | 13-10-19 | 01:05: Precies het is een wespennest en de Amerikanen hebben daar staan porren met stok en Europa wordt gestoken. Het was de NAVO onder leiding van de Amerikanen die door hulp aan deze militanten en bombardementen Libië en nu ook Syrië tot een ellende hebben gebracht, de massa-immigratie hebben we aan mensen als Bush, Hillary en Obama te danken...

Hissam | 13-10-19 | 01:38

Eens.

Rohin | 13-10-19 | 02:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Feynman, who ever you are, u bent voor mij een verademing. Een vrije vogel, "Die Gedanke sind frei" en gelukkig mogen wij onze mening ook nog uiten. Uiteraard de Vrije Palingen, de echte Liber-Alen doen dat en gelukkig velen met ons ook. Hoe dom kan een overheid zijn dat te onderschatten en te denken, dat wat in de loop der geschiedenis wederom een herhaling van zetten is, een heilloze exercitie gaat worden. De grootste gemene deler van Nederland ziet het, voelt het en wenst een oprechte verandering. Hier, in Brussel, in de UK, met Turkije etc. etc. en ook met de dappere Koerden. Wij worden geregeerd door charlatans en lafaards. Het is wel eens anders geweest en ook dat komt terug. Mark my words! Spannende tijden. Brexit first and Nexit next? Cheers!

Een vrije paling | 13-10-19 | 00:46

Maar goed, die Erdo-bitch moet toch gewoon oprotten? Laat het maar aan die slappe, links e E.U over, om zich te laten chanteren.

kotelet | 13-10-19 | 00:33 | 1

Even wel bij de feiten blijven, Feynman. Christenen worden niet als “heidenen” beschouwd, maar “andersgelovigen”. Daar zit nogal een verschil in volgens dat Midden-Oosterse sprookjesboek.

Dat Assad en Erdogan met elkaar het land verdelen lijkt mij wel erg vergezocht. De twee haten elkaar diep en Assad wil helemaal geen blijvende Turkse invloed op zijn grondgebied. Want die bufferzone is uiteraard als blijvertje bedoeld.

De reden waarom Assad niet IS aanpakte is omdat men wist dat de Amerikanen dat wel zouden doen, tezamen met de Koerden. Zodat Assads militairen en bondgenoten de andere (niet-IS) verzetshaarden stukje bij beetje konden opdoeken. Dit spelletje is gewoon slim gespeeld, waarschijnlijk zitten Poetins vingerafdrukken op dat strategische plan.

En Erdogan liet lange tijd IS (en andere terroristen) ongemoeid, omdat hij vurig hoopte dat Assads regime daardoor zou vallen en hij als een soort Ottomaanse held met het nieuwe (Sunnitische) regime er een belangrijke bondgenoot bij zou krijgen.

“Respect” voor de Koerdische veteranen heeft Erdogan niet, hun werk was in dit stadium van de oorlog niet voldoende in zijn voordeel. Assads regime bestond nog. Erdogan wil de Koerden van de Turkse grens verdrijven om de aanvoerlijnen tussen de PKK en de Syrische Koerden te verbreken. Dat is altijd primair van belang geweest voor de Turken. Vanuit Turks perspectief dus een logische wens, hoe je ook over die Turkse brulaap denkt.

Het Midden-Oosten is een wespennest. Steek je hand erin, en je wordt hoe dan ook gestoken.

Dus laat Erdogan maar flink gestoken worden. Hij heeft een ongeëvenaard talent om iedereen van belang tegen zich in het harnas te jagen. Door zijn demagogische talent, volkse taal en straatvechtersmentaliteit weet hij gevoelige snaren te raken bij het randdebiele gedeelte van de Turkse bevolking met al die nationalistische retoriek.

Alleen moet Europa zich leren in te dekken tegen de ellende uit het Midden-Oosten. Zoiets kan alleen indien er een beleids- en verdragsverandering komt m.b.t. “vluchtelingen” (geen opvang in Europa, alleen opvang in eigen regio). En tevens door economische betrekkingen met Turkije onderdeel te laten zijn van onderhandelingen over deze problematiek, zoals Trump dat deed met Mexico.

Uiteindelijk heeft Europa Turkije minder nodig dan dat Turkije Europa nodig heeft. Je moet wel (rechtse) Europese beleidsmaker met ballen - en intelligentie - hebben.

De link met De Mos laat ik verder voor wat het is. Indien hij inderdaad corrupt is door duistere zaken te hebben gedaan met - Turkse - ondernemers, dan moet barbertje gewoon hangen.

Kompromat | 13-10-19 | 00:28 | 4

Alleen één punt, het Syrische leger heeft wel met ISIS gevochten (zoals in Palmyra) en op Al Qaeda en dat wordt nog wel eens vergeten door de msm..

Hissam | 13-10-19 | 01:42

@Basil Fawlty | 13-10-19 | 01:33:
De berichtgeving over het Midden-Oosten en Turkije volg ik uit interesse al vele jaren. Wat daar gebeurt bepaald ook onze toekomst, iets dat velen zich niet lijken te beseffen.

Hoe meer je leest, hoe meer je je realiseert dat die wereld van onze wereld strikt gescheiden moet blijven.

U heeft begrijp ik een prachtvrouw aan uw Cybil (ik meen me te herinneren dat dit haar naam is). Moderne, seculiere hoogontwikkelde Turkse dames zijn absoluut fantastische echtgenotes voor Nederlandse mannen (ikzelf spreek overigens alleen uit ervaring met het daten). Eeuwig zonde dat de Turkse seculiere elite de macht aan de AKP heeft verloren en dat de seculiere erfenis van Ataturk zo te grabbel is gegooid door die brulaap.
Uiteindelijk zal ook Erdogan (wederom) in het stof gaan bijten. Maar of het randdebiele gedeelte van de Turkse bevolking hem daarvoor dit keer wel zal laten vallen is de million dollar question. Hoe dan ook zullen de Koerden het zwaar blijven houden, of ze nu aan de Turkse of Syrische zijde wonen.
En uiteindelijk wij hier in West-Europa ook weer de gevolgen zullen gaan ondervinden.

En dat heeft vooral te maken met falende politici en beleidsmakers HIER te lande!

Kompromat | 13-10-19 | 10:42
▼ 1 antwoord verborgen

L' Histoire se repête, oftewel 'die Geschichte wiederholt sich'.
Net zoals Hitler in 1939 Polen binnenviel om een begin te maken met de vorming van 'das dritte Reich' is Erdogan nu ook begonnen met de gebiedsuitbreiding van Turkije om zijn droom van een groot kalifaat met aan het hoofd zichzelf als kalief te bewerkstelligen.
En net als toen doet de westerse wereld niets om de moorddadige dictator te stoppen.
De geschiedenis herhaalt zich, herhaalt zich, herhaalt zich ...............

rijk | 13-10-19 | 00:15 | 2

Vind al die vergelijkingen door elkaar van Turkije en Nederland dat de boven ons gestelden niet te vertrouwen zijn maar zozo. Niet dat ik ontken dat de boven ons gestelden niet altijd te vertrouwen zijn. Machtspolitiek en geopolitiek spelen een te grote rol.

Bij Nederland zie ik vooral een naïviteit bij onze politici van goed vertrouwen en ook wel gespeelde verbazing. Terwijl je het al lang kon zien aankomen wat Erdogan van plan was. Bovendien had Trump al gewaarschuwd dat hij zich terug zou trekken, minister van Buitenlandse zaken veinst nu verbazing hierover?

Onschuldig bloed vloeit altijd en blijkbaar is geopolitiek belangrijker dan enig moreel besef van goed en kwaad in deze eeuw. Voor mij zelf persoonlijk kan ik zeggen: had niet mogen gebeuren, het zal me bijblijven, tegenhouden kon ik het niet.

Jaren geleden voelde ik me al verwant met een Armeense demonstratie in de Spiegelstraat in Amsterdam en stak ik duimen op naar de demonstranten die iedere keer met trommels en vlaggen aan hun genocide blijven herinneren. Heb toen ook nog een aantal fraaie foto's gemaakt. Werden dankbaar teruggevonden.

Nu pas besef ik des te meer waarom ik dat deed. Verwacht ook jaarlijks straks een optocht voor de Koerden. Of misschien wel een grotere gemeenschappelijke van afstammelingen van Armeniërs en Koerden?

Jan, Leiden | 13-10-19 | 00:07 | 2

"Voor mij zelf persoonlijk kan ik zeggen: had niet mogen gebeuren, het zal me bijblijven, tegenhouden kon ik het niet.

En wij nog een Srebrenica erbij dus?

zetje01 | 13-10-19 | 00:16

@zetje01 | 13-10-19 | 00:16:
Ligt het in onze macht om het tegen te houden? Enige wat we hier kunnen is protesteren. Anders u nog een beter idee?

Jan, Leiden | 13-10-19 | 10:46

Ach ja. Al dat gezeur op Trump. Terecht gezeur op Erdogan!
Maar wat is de mening van Assad? soeverein land?
En zo niet, wat is de mening van Putin? Joehoe media, doe eens uitzoeken en berichten in plaats van Trump de schuld te geven van de Turkse uitbreiding.

Is dit nog nieuws? | 13-10-19 | 00:01

Een vriendin van ons is met een Turkse vent getrouwd. Hij is wetenschapper en in mijn ogen gewoon een aardige vent en modern. Echter, hij liep mij wel te vertellen toen hij bij ons op bezoek was dat de fiets en met name de bakfiets een Turkse uitvinding was en ga zo maar verder.
Die gasten staan stijf van staatspropaganda hoe slim ze ook zijn. Als je het vanaf dag 1 te horen krijgt weet je blijkbaar niet beter. Voor zover een les over het nationalistische karakter van 80% van de Turken.

Dirk III | 13-10-19 | 00:01 | 4

@Dirk III en zetje01
Cynische Lol! Inderdaad, vreselijk vermoeiend dat soort mensen.

Zal je een anekdote vertellen. Een jaar of 10 a 12 geleden was er een Turkse stand-up comedian (Kan helaas effe niet op zijn naam komen) en een onderdeel van zijn act was een verhaal over een ruimtevaartprogramma a la Space Shuttle maar dan op z'n Turks. Ten eerste zou de staat (AKP) 10.000 mensen aannemen die van toeten noch blazen wisten, niemand had enige ervaring of opleiding qua ruimtevaart maar ze waren wel, en dat was het belangrijkste, allemaal lid van de partij. Na een miljoen keer doorschuiven van papieren en oneindige bureaucratie kwam men dan toch tot een "fantastisch" ontwerp. Een ding dat dus als 2 druppels op de Space Shuttle leek maar verschil was dat het aan elkaar hing van bezems en vuilniszakken.
Echter voor de glorie van den leider en het grote Turkije probeerde men dat ding te lanceren en dat ging natuurlijk mis.
Wie waren er schuldig? Geen enkele Turk want iedereen schoof de schuld af op zijn collega's, buren en familie. Maar na veel soebatten had men toch de schuldige gevonden. Natuurlijk niet het onfeilbare Turkije maar....... de VS vanwege hun "waardeloze" ontwerp. Lmao!

Basil Fawlty | 13-10-19 | 00:57

Hier een verhaal over islamitische 'wetenschap':
zoek maar op fake miniatures islam.
De islam is anti-wetenschap. Het is anti-mens.

watergeus | 13-10-19 | 01:13

@Basil Fawlty | 13-10-19 | 00:57:
Inderdaad heel vermoeiend. En diep triest.

zetje01 | 13-10-19 | 01:28
▼ 1 antwoord verborgen

Sjalom

dr Rechts | 12-10-19 | 23:59 | 1

Chaverin

Dirk III | 13-10-19 | 00:06

De EU 3.5M syrische vluchtelingen? Dan Erdogan 5.5M EU turken. Quid pro quo.

Holein1 | 12-10-19 | 23:50 | 7

Daar zeg je wat, geeneens een slecht idea.

clockandhammergame | 13-10-19 | 00:10

Kan dit even de main stream reactie worden?

brabant altijd -1 | 13-10-19 | 00:58

Met Ebru voorop richting Turkije :)

Cobarde | 13-10-19 | 05:49
▼ 4 antwoorden verborgen

De link onder ' MACHT' naar www.vpro.nl/speel~VPWON_1186634~aflev...
in "Maar de MACHT van de heer Miller ging verder. Enkele aanwijzingen waren genoeg om wethouder Richard de Mos Bellicher, de macht van meneer Miller Aflevering 1" laat zien het volgende : --->>> Deze uitzending is niet meer beschikbaar .....

Dus... wat moet ik hier mee ?????

Zwizalletju | 12-10-19 | 23:43

Heb wel geleerd onder het Hoofdstukje Wereld Geschiedenis dat de Turken eigenlijk afstammen van de oprukkende Mongolen onder Djengis Khan op weg naar Europa, en het zijn eigenlijk altijd Mongolen gebleven, dus Turk is eigenlijk maar een scheldnaam.

thepinkpainter | 12-10-19 | 23:42

Nog even over Grapperhaus in dat Nieuwsuurcommentaar op het afluisteren. Op zich is het juist dat hij een onderzoek laat instellen naar schending van het ambtsgeheim. Ik verwacht immers ook dat hij achter bankovervallers aangaat, ook als die de buit hebben teruggegeven en de overval met een klappertjespistool op 1 april uitvoerden. Maar dat hij dan vervolgens niet zit te wachten op het resultaat van de onderzoekers, het OM in deze, en dat duidt als "Ik had liever gezien dat het OM niks strafbaars had gevonden (...) dan konden we in onderling vertrouwen weer met elkaar verder.", geeft precies aan dat ofwel de klokkeluidster autistisch is, een regelfetisjiste, of dat het OM zich niet voor het karretje van Justitie wilde laten spannen en kennelijk net zo autonoom met z'n opsporingsbevoegdheid omgaat is als de belastingdienst. Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Als je niet tegen een splinter in je vinger kan, kun je maar beter een baan zoeken waar je niks met hakken te maken krijgt...

F. von Zeikhoven | 12-10-19 | 23:26

Zelfs voor een turk is die Erdoğan echt uitzonderlijk lelijk. Ik hoop dat 'ie het nog leest. Dat gezicht is net zo'n snelweg-wc in Frankrijk, daar schrik ik ook altijd zo van. Kan toch niet zo.

Aap Noot Miesje | 12-10-19 | 23:19 | 3

Nee, liever niet meer doen. Komt de kwaliteit van je reauguursels misschien ook ten goede....

F. von Zeikhoven | 12-10-19 | 23:30

@F. von Zeikhoven | 12-10-19 | 23:30:
Ze zijn gratis, maar goed. Ik vind het vreselijk om u teleur te moeten stellen, want daar deed ik het voor.

Aap Noot Miesje | 12-10-19 | 23:46

Lolol @ "snelweg-wc in Frankrijk".

MickeyGouda | 12-10-19 | 23:58

Een hoop landen hebben de verkoop van wapens aan erdogeit opgeschort. Zien toch dreiging voor europa. En niet te vergeten de 'populisten' overal die weer meer terrein gaan winnen bij een nieuwe stroom migranten. Dus het eigen hachie gaat het nu ook warm krijgen. En voor dat laatste lopen de zittende stuurlui heg hardst.

NiCeY | 12-10-19 | 23:16 | 4

De verkoop van wapens opgeschort.... ik wacht op het moment dat een soort van oerang oetan met politieke pretenties vanaf een vliegtuigtrap daalt met een wapperend briefje in zijn hand terwijl hij de historische worden zegt: "I got promises from the greatest Turkish president of all times that he would not expand his 'safe zone.'

litebyte | 12-10-19 | 23:57

Vorig jaar kocht Turkije voor 242,8 miljoen euro aan wapens van Duitsland, goed voor een derde van de totale Duitse wapenexport.
nos.nl/teletekst#131

AntonJensen | 12-10-19 | 23:57
▼ 1 antwoord verborgen

Woensdag gaat onze houten neus in overleg. Dan daarna zou het los moeten gaan.. maar verwacht er maar niet teveel van, want economisch kan Europa een groot conflict niet gebruiken/niet aan. Wat erop volgt zou zomaar veel en veel erger kunnen worden.

deechteprins | 12-10-19 | 23:13 | 3

Los gaan als in: ‘wij veroordelen en beteuren dit met de sterkste bewoordingen’? Ja ja. Erdogan zal trillen van het ingehouden lachen.

Als de EU ballen heeft, leggen ze die nu op tafel. Anders kan je net zo goed stoppen met je grote mond over vrede en veiligheid als alleen economisch belang een belang is en voor de genocide op de Koerden een oogje wordt toegeknepen.

Harris Pilton | 12-10-19 | 23:46

Hoop dat de boeren woensdag heel Nederland plat leggen

MoltisantiBeer | 12-10-19 | 23:53

@Harris Pilton | 12-10-19 | 23:46: je bedoeld de genocide vd armeniers waar de Koerden lekker hebben meegeholpen?!

meso1 | 13-10-19 | 00:49

Als Turkije in delen van het Midden-Oosten orde en rust kan brengen (relatief gesproken) middels een neo-Ottomaans regime, dan vraag ik me af wat daar eigenlijk tegen is. Moeten we dan bang zijn voor een Groot Turkije? Waarom eigenlijk? Toen het Ottomaanse Rijk machtig was en aan de poorten van Wenen rammelde, ontwikkelde Europa zich vrolijk door met wetenschap en ontdekkingsreizen. Een nieuw Ottomaans Rijk dat met harde hand de chaos in het Midden-Oosten beteugelt hoeft op zich nog niet slecht te zijn, en kan zelfs leiden tot de herrijzenis van Europese landen die steeds minder op de VS kunnen leunen. Want de Europese landen worden door een nieuw Ottomaans Rijk gedwongen zichzelf te verdedigen, dit keer zonder de hulp van de VS, en misschien dat de Europeanen dan weer weten wie zij ook al weer waren, en wat het ook al weer was dat zij te verdedigen hadden.

Rest In Privacy | 12-10-19 | 23:12 | 6

Erdosnor brengt juist geen stabiliteit. Hij zet zijn eigen bevolking tegen elkaar op. Brengt de islam terug waar die eigenlijk niet meer was. (Scheiding kerk en staat). Is een aanhanger van Hitler en gedraagt zich net zo. Gaat Koerden aanvallen die juist wél stabiliteit in die regio brengen. Turken zijn maar op een paar dingen uit.
A. Landjepik
B. Olie die daar wel in de grond zit maar niet in Turkije.
C. De Koerden de toegang tot de zee afsnijden.

Echt donder een eind op met een machtig Ottomaans rijk. Ik zal nooit de Armeense slachtoffers vergeten die hun verhaal deden over die machtige Ottomanen (zwangere vrouwen opensnijden etc). Pure fascisten zijn het die ook in de WOII aan de foute kant zaten.

Dirk III | 12-10-19 | 23:40

Je bent niet serieus toch?

Harris Pilton | 12-10-19 | 23:49

@Van Duyvenbode | 12-10-19 | 23:26: Niemand heeft de Turken binnengehaald hoor. Ze zijn gewoon en masse gekomen omdat hun eigen land een onderontwikkelde zooi is met foute leiders en hier gratis geld en zoiets als een sociaal vangnet bestaat betaald door (u?) en mij.
Die paar honderd gastarbeiders verklaren niet dat we er nu honderd duizenden hebben hoor.
Het moet maar eens afgelopen zijn met die dooddoener dat wij ze hebben gehaald. Nee, alle landen die arbeiders nodig hebben doen dit soort zaken. Dubai bijvoorbeeld alleen zijn zij niet zo sociaal als wij en flikkeren ze je het land uit als je even zonder werk komt te zitten als buitenlandse arbeider. Wij waren wat socialer en ze mochten blijven.
Maar dat verklaart dus nogmaals niet de miljoenen Turken die we nu in heel Europa hebben.

Dirk III | 12-10-19 | 23:53
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist en opgerot-
Polarisator | 12-10-19 | 23:10 | 18

lol Polarisator, als we jouw redenering moeten volgen moeten we nu eerst 80% van alle Turken wereldwijd ombrengen en het restant in een klein stukje land in centraal Azië onderbrengen. Dat is het oude recht van voor de Turken al slachtend door de landen heen liepen. Zoals ze nu ook weer zijn begonnen.

Harris Pilton | 12-10-19 | 23:52

Maar wat doen tuterende Turken hier dan in plaats van Saudi Arabië te veroveren?

Is dit nog nieuws? | 13-10-19 | 00:03
▼ 15 antwoorden verborgen

uiteindelijk gaat het volgens mij om de leidingen die daar door syrië lopen... wie krijgt ze in handen... Assad of Erdogan..
En wie zit er al jaren te hopen dat turkije zich bij hun voegt als ze zich netjes gedragen.... die wachten nu geduldig af op hun beloning...

Rene046 | 12-10-19 | 23:03

We zullen erdogan herinneren als de man van de Koerdische genocide 1oo jaar na de vorige van die uit Armenie

Alt | 12-10-19 | 23:02 | 2

Niet iedereen. Er zijn politici , plus aanhang, in Nederland aanwezig die niet alleen de Armeense genocide heftig ontkennen maar ook Erdogan als hun werkelijke leider zien.

AntonJensen | 12-10-19 | 23:09

@AntonJensen | 12-10-19 | 23:09: Turkijke bestaat pas sinds 1920 en zegt daarom dat er geen Armeense genocide was. De genocide vond plaats onder Ottomaans bewind als wraak van de Armeense/Koerdische coup uit 1908. Vanaf dat moment werd Turkijke extreem nationalistisch en wilden zij hun land zuiveren. De eerste wereld oorlog werd niet alleen bevochten in Europa, maar ook in het midden oosten.

Overigens zal Turkijke niet aangepakt worden. Turkijke vormt namelijk een goede militaire spring basis voor militaire operaties tegen zowel Rusland als diverse landen in het Midden oosten..

TuurlijkNiet | 12-10-19 | 23:51

Wat is toch die preoccupatie met het zogenaamd voorkomen dat De Mos de ambtsketting van Krikke tijdelijk over zou mogen nemen. Gewoon onzin, een loco vervangt een burgemeester tijdens ziekte of vakantie. Dat is tijdelijke waarneming. De normale gang van zaken is dat er bij aftreden een nieuwe vacature komt en er een waarnemer wordt benoemd die zolang de honneurs waarneemt.
En weer krijg je het voor elkaar om totaal, maar dan ook totaal niets met elkaar van doen hebben zaken aan elkaar te rijgen. Knap hoor, maar het slaat werkelijk nergens op. En steeds weer reaguurders die het weer geweldig vinden. Dat is nog verontrustender.

Buerman | 12-10-19 | 22:56 | 4

Een burgemeester die niet direct aftreedt wanneer er een vernietigend rapport op tafel ligt, en dat om onduidelijke redenen een paar dagen later alsnog doet.
Wethouders die onderwerp zijn van een onderzoek van het OM naar mogelijke corrputie (dat is dus iets anders dan er daadwerkelijk schuldig aan zijn), en zonder een eventuele rechtszaak af te wachten, en zonder dat de partij in de gelegenheid wordt gesteld om tijdelijke vervangers aan te wijzen, blazen de overige partijen de coalitie op? Merkwaardige gang van zaken. De regering valt toch ook niet meteen als er een minister moet opstappen? En zelfs als die valt volgen er doorgaans nieuwe verkiezingen. Zo niet in gemeentelijk Den Haag. Waar is opeens het belang van de kiezer die in overgrote meerderheid op de Groep De Mos heeft gestemd opeens gebleven?

Kortom, het heeft alle schijn van gekonkel, en dat roepen ze over zichzelf af. De complottheorieën zijn daarvan slechts een gevolg. Speel het spel fair en met respect en open vizier richting de kiezer, en niemand heeft een reden om je te verdenken.

Professor Superhirn | 12-10-19 | 23:13

Je hebt gelijk, zijn allemaal complottertjes theorieën. Eerst las je dat al die aluhoedjes het wel héél toevallig vonden dat De Mos en die ander onderzocht werden voor omkoping oid en moesten terugtreden, want dat zou de aandacht mooi afleiden van Krikke en dat rapport over de bijna vuurwerkramp.

En nu Krikke nav dat rapport toch de handdoek in de ring heeft gegooid, is vervolgens de nieuwe aluhoedjes theorie dat De Mos beschadigd moest worden omdat hij anders de ambtsketen van Krikke zou overnemen. Vergezochte onzin, inderdaad.

Dr_Johnson | 12-10-19 | 23:21

@Professor Superhirn | 12-10-19 | 23:13:
De groep de Mos had geen meerderheid onder de Haagse bevolking.
Feitjes, best wel belangrijk.

Berbaar | 12-10-19 | 23:30
▼ 1 antwoord verborgen

Net als Adolf zal ook deze man zijn goede en zijn slechte kanten hebben! Bij Adolf was dat de Volkswagen! Bij deze man moet ik nog even verder zoeken.

thepinkpainter | 12-10-19 | 22:55 | 3

Ze benne op bevel van Erdogan bezig met het ontwikkelen van een 100 % Turkse auto. Moet in 2021 op de markt komen.

Overigens wordt op dit moment menig o.a. in Europa rijdende auto gebouwd. Wellicht deze merken gaan boycotten.

AntonJensen | 12-10-19 | 23:15

Ik zeg: kapsalon...

F. von Zeikhoven | 12-10-19 | 23:35

@F. von Zeikhoven | 12-10-19 | 23:35: De als paddenstoelen de lucht inschietende Turkse kapperszaken of het gerecht ? Het laatste hebben we namelijk aan een Kaapverdiaan te danken

AntonJensen | 12-10-19 | 23:44

Wie denkt dat het hiermee afgelopen zal zijn heeft het helemaal mis. Het volgende land is Griekenland waarvan eerst alle eilanden worden ingepikt. Het Fascisme ten top!

De Laureaat | 12-10-19 | 22:51 | 3

Zijn een boel eilanden heur.
Zie ik niet gebeuren maar ik ben dan ook realist.

Berbaar | 12-10-19 | 22:54
-weggejorist-
AntonJensen | 12-10-19 | 23:21

Voorstel als goedmaker voor de Nederlandse steun aan terroristen in Syrië: lever het dubbele aantal witte Toyota's met versterkte laadbak aan de Koerden en zeg erbij dat dit allemaal bedoeld is als puur humanitaire hulp.

Eeuwig..Op..Vakantie | 12-10-19 | 22:47

Het is trial by media

Alles is te fixen | 12-10-19 | 22:42

Net in het RTL nieuws: driekwart van de bevolking steunt de boeren in hun protest.
www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...

En dat is niet omdat men zich zo sterk verwant voelt met de agrariërs in dit land. Deze steun schetst eerder het draagvlak in Nederland voor fysieke acties tegen het beleid van het politiek-correcte, milieudrammende en democratiehatende partijkartel, en de waardering voor een bevolkingsgroep die de hooivorken opneemt. Nu de fakkels nog, zal menigeen denken.

Om in agrarische termen te blijven: het broeit in de samenleving. En op een dag staat er iemand op die dat ongenoegen zal weten te benutten om een mobilisering op gang te brengen. Één procent zal opstaan, de overige 74% zal wegkijken. Ik vrees dat we nog dingen gaan meemaken in ons land die niemand ooit voor mogelijk had gehouden.

Professor Superhirn | 12-10-19 | 22:41 | 7

Het mooie is ook dat ze op de verjaardag van mijn pa gaan demonstreren. Dus als ik geen zin heb de familie te zien kan ik ook zeggen dat ik heel principieel ben. Ik hou van boeren. Sowieso. Maar meer dan anders.

DeJemelscheet | 12-10-19 | 23:43

Driekwart van Nederland beseft waar hun aardappels en patat (friet voor mentaal minder capabelen) vandaan komen.
Ondertussen kijken we naar het begin van WO3, en bagatelliseert Feynman dat met een brug naar Nederlands beleid.

Fall Weiß is nu in de 2.0 Erdo versie te zien.
De Amerikanen doen wat ze toen ook deden. Pas meedoen als de winstmarge groot genoeg is. De Russen doen hetzelfde als ze toen deden. Beetje wapens verkopen en de andere kant opkijken. Hopen dat het geweld de andere kant opgaat.
En Europa doet hetzelfde. Appeasement & Chamberlain all over again.
Al zie ik in Boris Johnson eerder een natte hond dan een Churchill.
Misschien als we hem sponsoren met whiskey, sigaren en champagne, dat we een kans maken WO3 te winnen van de Turken.

koolteer | 13-10-19 | 00:45
▼ 4 antwoorden verborgen

Het enige wat mij echt boeit is de berichtgeving over de aanvallen van turkije op de koerden. Binnen vierentwintig uur weten de media te vermelden dat er tweehonderdzevenenzeventig doden zijn gevallen. Wie telt dat in zo'n korte tijd? Zijn daar speciale tur(f/k)ploegen voor? Bellen Assad en Erdogan die aantallen door naar het ANP?

Leptob | 12-10-19 | 22:40 | 2

Die White Helmets zijn ook overal .

pga | 12-10-19 | 22:50

Weleens gehoord van mobiele telefoons en internet?

Zapata10 | 12-10-19 | 23:42

Nog niet door de NL massamedia bewust veel aandacht aan besteed, maar die zogenaamde FSA... Free Syria Army, die jarenlang door het Westen en door Turkije is bevoorraad moord nu de Koerden vanaf de zijflanken uit in samenwerking met de Turken.

Er kleeft dus EU bloed aan de Koerdische slachtoffers.

litebyte | 12-10-19 | 22:38 | 1

Ziek hè.

zijvanhiernaast | 12-10-19 | 22:57

Als ik alleen die kop van erdogeek zie, smaakt mijn bier niet meer...

Twisted_Faith | 12-10-19 | 22:36 | 2

Hij is een mannelijke Merkel.

Deksmaat | 12-10-19 | 23:52

Zo weet je het.

Twisted_Faith | 13-10-19 | 00:07

Erdogan gebruikt de koerden, zoals Hitler de Joden gebruikte.

Mr. Squits | 12-10-19 | 22:35

Turkije wil geen oorlog met Europa (gesteund door de USA/Canada). Want ze weten dat ze dan het Europese stukje en half Cyprus gaan verliezen, de grens volledig op slot gaat, en dat de repatriëringsvliegtuigen af en aan zullen vliegen (met zowel landgenoten als afgewezen asielzoekers die via Turkije Europa zijn binnengekomen). Dus Erdogan laat het nooit zover komen.

EnNouJijWeer | 12-10-19 | 22:28 | 5

Welnee, europeanen gaan niemand terugsturen, of land (terug) veroveren.
Wij zijn namelijk verlicht.
En dus kansloos tegen de barbarij.

En Trump vindt het prima als de europese economie of cultuur instort.
Trump loves america.

zetje01 | 12-10-19 | 23:14

@zetje01 | 12-10-19 | 23:14: Turkije is voor de VS een belangrijke bondgenoot tegen de Russen. Turkije ligt ten zuiden van Rusland (technische voormalige sovjet landen) en Syrie wordt al decenia door de Russen ondersteund. Daarnaast is Turkije lid van de Navo en betaald Turkije meer aan de Navo dan veel Europese landen. Als je Turkije als Europees beschouwd, dan heeft Turkije veruit het grootste leger.. En in tegenstelling tot veel Europese landen, heeft Turkije niet bezuinigd op het militair apparaat!

TuurlijkNiet | 12-10-19 | 23:59

@Deksmaat | 12-10-19 | 22:35: Omdat dat alle problemen ook voor de toekomst zou oplossen; Turkije 100% in Azie dus geen EU gezeik meer en het Cyprus-vraagstuk is dan ook van tafel.
Het is helemaal niet zo vreemd hoor na militair verlies gebied te moeten afstaan, kijk bijv. maar naar de Elzas en Sudetenland.

EnNouJijWeer | 13-10-19 | 01:09
▼ 2 antwoorden verborgen

We hadden nog een tijd het Joegoslavie tribunaal. Waarom is er nooit een kalifaat tribunaal ingesteld?

Winter_is_coming | 12-10-19 | 22:27 | 4

Dat wordt meteen opgeblazen .
Denk dat je daar niet veel rechters voor krijgt...

pga | 12-10-19 | 22:49

@ pga, Kwestie van forse veiligheids maatregelen. Vooruitzien is regeren. Helaas is Europa te soft en durven zij hun verantwoordelijkheid niet te nemen.

zijvanhiernaast | 12-10-19 | 22:55

In het Joegoslavië tribunaal kon Europa meehelpen Joegoslaven te berechten en de wereld het falen van nationalisme laten zien. Bij een kalifaat tribunaal zou het mee moeten helpen ook eigen burgers te berechten en zou het falen van de eigen staat zichtbaar worden. Een kalifaat of IS tribunaal gaat er echt nooit komen, dan zie ik eerder nog Greta een chevy v8 restaureren.

Blauwpetje | 13-10-19 | 00:12
▼ 1 antwoord verborgen

Dat de EU wordt afgeperst met miljoenen vluchtelingen is al jarenlang zo. Assad en Erdogan hebben de macht om de EU om zeep te helpen (want de vorige vluchtelingengolf is het regime in Brussel bijna fataal geworden). Als het dubbele aantal nu komt binnenwandelen hebben de regeringsleiders van de EU echt een groot probleem waarvoor alleen pijnlijke oplossingen bestaan. Vandaar de leverage die Ankara heeft over Brussel. Wat Erdogan beter niet kan doen is een net zo grote vluchtelingenstroom zelf op gang brengen door een gebied met miljoenen inwoners op de vlucht te jagen. Dat gaat er wel van komen als de "Syrische rebellen" aan de slag mogen in Koerdisch noord-Syrie. Dan heeft de EU alsnog een paar miljoen vluchtelingen en verliest Erdogan de troefkaart die hij nog heeft.

geerdt | 12-10-19 | 22:27 | 1

Laat maar komen deze nieuwe mensen, we hebben ze hard nodig. Al is het maar om het smerige Brussel regime omver te werpen

Bill Cosby | 12-10-19 | 23:46

Excuus, maar ik vind dit een tamelijk losse opsomming van niet samenhangende feiten. Een feit die ik mis, is dat Turkije in WO-I als vriendje van Duitsland en Hongarije-Duitsland honderduizenden Armeniërs de klif afjoeg. Gaan we dat als internationale gemeenschap nu weer laten gebeuren met die moedige Koerden ? De Mos zal me aan m'n broek roesten wat dat aangaat.

suscrofa | 12-10-19 | 22:25 | 8

Het zijn inderdaad 2 verhalen die door elkaar gemengd worden, ik zie zelf het verband niet tussen de Turkse invasie in Syrië en bijvoorbeeld de Haagse gemeenteraad. En als het over Turkije gaat, dan is de kwestie "hoe Turkije tegengeluiden uitzet, vervolgd en vastzet" van minder belang. Maar gaat het over schending van het internationale recht, alsmede schending van artikel 1 van het NAVO handvest door de Turkse invasie in Syrië. En sinds gisteren kunnen we daar het beschieten van een Amerikaanse en een Franse legerpost met speciale eenheden aan toevoegen en vandaag zijn er de videobeelden van oorlogsmisdaden door jihadistische groeperingen die aan de kant Erdogan meestrijden, het onthoofden en neerschieten van gevangenen. En nog steeds geen politicus die zich durft uit te spreken over een mogelijk intrekken van het NAVO lidmaatschap van Turkije.

#enpassant | 12-10-19 | 23:10

@#enpassant | 12-10-19 | 23:10: They don't give a shit. Navo lid Turkije geeft een stevige poot in het midden oosten. Dat telt. Wie er daar wel of niet vermoord wordt is slechts collateral damage. Natuurlijk zullen er over een paar jaar weer wat vingertjes gewezen worden en de schuldvraag komt dan op tafel. Mosterd na de maaltijd en niemand die daar iets mee opschiet. Behalve diegenen die achteraf nog een aflaat nodig hebben.

Zapata10 | 12-10-19 | 23:18
▼ 5 antwoorden verborgen

Ah het volgende excuus voor massa immigratie dient zich aan.

MaxiCosi24 | 12-10-19 | 22:22

De wereld krijgt precies wat het wil, opvang in de regio, Turkey stuurt 2 miljoen Syriërs naar dat gebied en beschermt hen, terwijl ze ook nog IS gevangen houd, houden toekomstige problemen met de Koerden bedwang en dit allemaal door een gerespecteerd Navo lid, dat ook nog eens alle kosten op zich neemt. Win Win.

Diminutive | 12-10-19 | 22:21 | 3

Van deze nazi-restant en fascist kan Erdogan de tyfus krijgen.
Met je gerespecteerd lid.

Rest In Privacy | 12-10-19 | 22:26

Je gaat al de mist in bij "de wereld krijgt precies wat het wil".

Deksmaat | 12-10-19 | 22:32

Je vergeet te vermelden dat Turkije actief islamitische rebellen heeft gesteund, ja en ook IS en dat daarom de teringzooi in Syrië onder andere heeft kunnen escaleren. Turkije wil gewoon af van die twee miljoen vluchtelingen en dumpt ze daarom weer in Syrië. Daarmee wordt de volgende brandhaard alweer opgetuigd omdat uiteindelijk Syrië dat niet gaat accepteren. Nu nog wel omdat de sterkste partij van de rebellerende groepen tegen Assad enorm verzwakt wordt. Assad wil namelijk ook het autonome gebied van de Koerden weer terug.

Zapata10 | 12-10-19 | 23:03

Vandaag hier in Hannover een demo ook. Tussen de ypg vlaggen en de rojava en partizan vlaggen wapperden ook antifaschistische aktion vlaggen. Hoe was dat i holland ? iemand gezien ? Overigens waren wel alle afbeelding van öcelan verboden. maar dat mocht de 'pret' niet drukken. Natuurlijk waren er pro erdogan (sorry hij krijgt van mij geen hoofdletter) turken die een poging deden om de boel te verzieken. Die werden vrij snel geisoleerd door de massaal anwezige polizei. EU moet zich uitspreken, gaan ze vast niet doen. Laffe speknekken.

grapo | 12-10-19 | 22:20

Die heiligverklaring van de Koerden gaat me soms ook wat te ver....:
''De Koerden, als mede-soennieten, werden zijn zetbaas in de oostelijke gebieden: een Koerdisch regiment, de Hamidiye, verhinderde daar Russische infiltraties en hield ondertussen de (als christenen verdachte) Armeniërs onder de duim.

De laatste stap was daarna dat de overgebleven Armeniërs óf met de Bagdadspoorlijn werden afgevoerd óf werden afgemarcheerd richting Syrië, naar onder andere Deir ez-Zor. Ze ondergingen dezelfde behandeling: ze werden beroofd en gedood. Degenen die de doodmarsen overleefden, werden door plaatselijke Koerdische clans gedood.
Al eerder had Reshid Koerden, moslimvluchtelingen en vrijgelaten gevangenen gerekruteerd om elf bataljons te vormen die zouden ressorteren onder een als “Speciale Organisatie” aangeduid bureau in Constantinopel. Dit had een taak bij de bestrijding van separatisme. Van verschillende leden, zoals Nazim Bey, staat vast dat ze hun taak bij de turkificatie opvatten als mandaat voor de moord op de Armeniërs.
''In 1952 werd een gesprek gepubliceerd dat gouverneur Reshid had met de Koerdische clanleider Ömur, de commandant van een van de bataljons. (Het gesprek was opgetekend door Ömurs achterneef.) Reshid gaf Ömur toestemming de Armeniërs buiten de stad te beroven en degenen die zich verzetten, met stenen verzwaard te werpen in de Tigris. Ömur en zijn mannen mochten de helft van de buit houden''

''Stap drie: de Armeense mannen uit de stad werden opgepakt en in mei 1915 samen met de gevangenen uit de karavanserai – stap vier – afgemarcheerd richting Syrië. Daar zijn ze nooit aangekomen: daar zorgden Ömur en andere Koerdische bendes wel voor. Zo werd Diyarbakir de overwegend Koerdische stad die het tegenwoordig is.''

De door de Armeniërs achtergelaten bezittingen werden verdeeld onder de Koerden. Het zou hun kwaad bekomen. In zijn boek Volg de wolken wijst Marcel Kurpershoek erop dat, nu de soennitische regering in Constantinopel was vervangen door een seculier bewind in Ankara, er weinig meer was dat de Koerden bond aan de centrale overheid, zodat het einde van de Armeense aanwezigheid in het oosten het begin was van de Koerdische kwestie.''

historiek.net/armeense-genocide-1915/...

pga | 12-10-19 | 22:17 | 6

De Koerd bestaat niet. Ze hebben ook vele tientallen jaren een bloedige strijd onderling gevoerd in Irak en Syrië.

Rest In Privacy | 12-10-19 | 22:30

Eens met de comments,het ging me er alleen om de wel heel rooskleurige beeldvorming wat te nuanceren.
Als Turken niets zeggen over de Armeense genocide ,als ze ernaar worden gevraagd zijn ze fout(terecht) ,en worden ze terecht de oren gewassen .
Koerdische betrokkenheid wordt altijd wat onder het tapijt geveegd door het Westen.

pga | 12-10-19 | 22:46

Nuanceren is nou net wat we niet moeten doen. Is het niet eens tijd om ongenuanceerd een einde te maken aan alle excuses die nuance genoemd worden. Gewoon ophouden en elk mens lekker op zijn eigen stukje blijven. Grenzen... die zijn er niet voor niets. Dichtgooien en uitsluitend met toestemming over grenzen heen gaan. Overal en iedereen terug naar zijn eigen land. Ook de koerden.... oh wacht.

grapo | 12-10-19 | 23:10
▼ 3 antwoorden verborgen

Puik stuk Feynman

Beste_Landgenoten | 12-10-19 | 22:13

Er is niets dat het westen in die regio goed kan doen. Het blijven stammen en geloven die met elkaar vechten. Vroeger werden er stammen afgeslacht, tegenwoordig gaan ze dan op weg naar ons. Stel dat wij/usa daar nog waren, wat dan? Waren ze een paar kilometer verderop wel weer gaan vechten. Ze vechten elkaar altijd de tent uit. Al eeuwen lang. Het kan een paar jaartjes rustig zijn maar dan gaan ze weer opnieuw beginnen zodra een leider overlijdt. En het idee dat er nou eenmaal landgrenzen is natuurlijk ook naïef. Die veranderden vroeger ook tot ongeveer de 2de wereldoorlog. En nu dus ook weer. Recht van de sterkste geldt daar nu eenmaal. Ook genocides hebben daar altijd al plaatsgevonden. Rusland zal zich misschien ook wel terugtrekken daar als usa ook weg is.

Hadena | 12-10-19 | 22:08 | 1

Als de olie op is of niets meer waard vertrekt iedereen daar. Dan blijven er wat nomaden stammen over zoals vroeger.
Overigens hebben wij in Europa elkaar ook altijd de tent uitgevochten en de vrede van de afgelopen 70 jaar (op de Balkan na) is geen unicum.
Op dit moment is het lucratiever om in Europa de vrede te bewaren zodat de handel ongestoord kan plaatsvinden. Wordt het lucratiever om weer ten strijde te trekken dan zullen ze er geen seconde over nadenken om dat te doen.
De moderne geschiedenis maar ook een groot deel van de antieke geschiedenis gaat grotendeels over conflicten. De mensheid kan nu eenmaal niet anders. Nu is dat individueel voor mensen natuurlijk niet altijd zo maar dat is niet zo interessant voor de geschiedschrijving. Aan de andere kant bestaat het leven van veel mensen ook voor een gedeelte uit conflicten. Van burenruzies tot pesterijen op school, kroeg relletjes, verkeersirritatie, machtsspelletjes op het werk en ga maar door. Kleine conflicten grote conflicten het is oneindig en ze zullen altijd blijven. Dus ook daar in die godvergeten zandbak.
Toen ik een jaar of twaalf was beleefde de Vietnam oorlog haar hoogtepunt was er de koude oorlog en woedden in Afrika tal van conflicten. Nu ben ik bijna bejaard en ik heb niets anders gezien dan conflicten en oorlogen op de wereld in mijn leven. Ik verwacht niet dat het ooit anders zal zijn.
Dat is mijn les uit de geschiedenis.

Zapata10 | 12-10-19 | 22:31

Ik heb meerdere Koerdische vrienden. Super fijn volk. Snap niet dat juist deze mensen, dit volk, in de steek wordt gelaten. Je kan het net als Israël een verlicht volk noemen. Los van al die godsdienst waanzin. Dat is wat je nodig hebt in die regio en als het vrije westen steunen. Niet die valse hond van een Erdogan. De eerste keer dat ik hem zag wist ik al dat hij niet deugde. Het is gewoon een 100% engnek. Hopelijk komt hij snel aan zijn einde.

Dirk III | 12-10-19 | 22:06 | 2
-weggejorist-
HogeNood | 12-10-19 | 22:33

@HogeNood | 12-10-19 | 22:33: Dit slaat echt als een tang op een varken.
Zo'n opmerking. Dan ben je zelf ook vast een Turk.... voor zover uw logica.
Als ze jouw land, jouw stad en jouw huis binnen dringen onder het bevel van zo'n vieze vent als Erdogan dan ga je misschien wel terugschieten ja. Of laat je liever jouw vrouw verkrachten en jouw kinderen vermoorden?

Dirk III | 12-10-19 | 23:46

EU tegen eigen bevolking: we gaan dit scherp veroordelen. Dit is ongehoord! Dit moet niet onbeantwoord blijven.
EU tegen Erdogan: wil je misschien als het niet teveel moeite is dit niet weer doen?
Nou ja, de gemiddelde VVD reactie.

azijnseikerT | 12-10-19 | 22:02

Verdomd goed verhaal Feynman, uit mijn hart gegrepen. Maar, "Daardoor kon de gemeente deze wethouders naar huis sturen, voordat VVD-burgemeester Pauline Krikke aftrad. Anders was de ambtsketting tijdelijk naar Richard de Mos gegaan."
is wel het toppunt. Als dat bewaarheid zou kunnen worden, . . . Feest!

Peter-Rissing | 12-10-19 | 22:02

Moe. Ik word dit allemaal zo moe. Want ook dit wist iedereen dat zou gebeuren. Wat zeg ik? Erdobello heeft dit zelf aangekondigd. Maar neuj, de EU wil Deugen want de EU heeft de Nobelprijs van de Vrede op zak en Gekke Greta lekker puh niet. Nee, de EU heeft een dikke oude geile dronkaard aan het roer die in zijn deliriums denkt dat hij God is. De EU schijt zeven kleuren stront voor Erdobello of is te dronken van wat dan ook om ook maar iets dan ook van waarde te presteren.
Ik word hier zo moe van.

Deksmaat | 12-10-19 | 22:01

Een negatief reisadvies afgeven voor Turkije. Ik vermoed dat aan de EUérs per jaar ongeveer 200 miljard aan geld/toerisme uitgeven aan de Turkse Costa's. Dat gaat er dan inknallen.

GuapoJuan | 12-10-19 | 21:58 | 3

een nullteje teveel, had 20 miljard per jaar moeten zijn.

GuapoJuan | 12-10-19 | 22:03

Dan gaat de Volkskrant failliet: geen Corendon advertenties.

Winter_is_coming | 12-10-19 | 22:15

Als de lira devalueert als gevolg van deze oorlog dan loopt het volgende zomer storm met Nederlandse vakantiegangers, want lekker goedkoop.

Blauwpetje | 13-10-19 | 00:19
-weggejorist-
F. von Zeikhoven | 12-10-19 | 21:58 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Rutte is toch de bedrijfspoedel van Erdogan?

El Rico Grande | 12-10-19 | 21:56 | 1

Let op de bruine mondhoeken van onze premier, Rutte is meesterrimmer van het Erdogan zwijn.

smdyasc | 12-10-19 | 22:06
-weggejorist-
Poesman | 12-10-19 | 21:56 | 1

Ik weet nu eventjes niet meer welke moslimgroepering ik vanuit mijn zolderkamer van harte moet supporten.
Ze lijken ook allemaal zo op elkaar hè, met die opgeschoren koppies en stoppelbaardjes.
Maar ik hoop wel dat ze een beetje rekening houden met het milieu, en CO2 neutraal oorlog voeren.
En hoop maar dat ze bewust zijn van het stikstof wat vrijkomt bij al die troepenmanoeuvres.

King of the Oneliner | 12-10-19 | 21:55 | 2

Je moet alleen inclusieve moslimgroeperingen steunen. Welke? Geen idee

Winter_is_coming | 12-10-19 | 22:17

"Ik weet nu eventjes niet meer welke moslimgroepering ik vanuit mijn zolderkamer van harte moet supporten."

Geen één. De enige goede moslim is een afvallige moslim.

Dr_Johnson | 12-10-19 | 22:37

Dappere Koerden. Laf Europa. Achterbaks Turkije.

Jan Lange3373 | 12-10-19 | 21:49

Hopelijk maak Erdootje zijn dreiging waar en buldozert hij de Syriers richting Europa, Met veel knip en plakwerk (en virtue signalling via de MSM) hebben de failed statesmen of Europe het klootjesvolk tot bedaren gekregen na hun verzet tegen de komst van ruim een miljoen "vluchtelingen. Maar met de komst van 3.5 miljoen zal er geen houden meer aan zijn en kan de definitieve eradicatie van de kartelpartijen eindelijk beginnen.

Al_Capsone | 12-10-19 | 21:43 | 11

@Berbaar | 12-10-19 | 22:03: Ah, u bent ook uitgenodigd om mee te doen dit keer. Dan zullen uw bondgenoten ook wel uitgenodigd zijn en is inderdaad te verwachten dat vvd inderdaad als grootste uit de hoge hoed komt. Zo rolt De Hond.

Zupschufter | 12-10-19 | 23:10

Be careful what you wish for.

Deksmaat | 12-10-19 | 23:48

@EEnzame SchizofrEEN | 12-10-19 | 22:01:
Dan ben ik bang dat je lang kunt wachten. Berbaar representeert de gemiddelde Nederlander. Welvarend, weldoorvoed, - huisje (villaatje), boompje (tuin >1ha) beestje (paardje achter het hek), een bescheiden sloep in de haven - keurig op orde en een altijd een groot fan van de winnaar.
Tenzij er een astroïde ter grootte van een stadsbus bij Scheveningen de zee in dondert, zal er aan het politieke plaatje van dit land niets veranderen.

der_feldwebel | 13-10-19 | 12:46
▼ 8 antwoorden verborgen

Als Europa dit zo erg vindt, moet ze zelf eens geo-politiek gaan bedrijven, en een leger sturen. Verder, domste bruggetje ooit Feynman.

captainobvious | 12-10-19 | 21:41 | 5

"Als Europa dit zo erg vindt, moet ze zelf eens geo-politiek gaan bedrijven, en een leger sturen"

Dat eerste kunnen ze niet, en dat tweede is godsonmogelijk (er is niet eens zoiets als een Europees leger; er zijn strijdmachten/machtjes van de individuele lidstaten, maar als die in net zo'n "tiptop" staat verkeren als de Nederlandse, dan is het een wonder dat landen als Rusland, China, of zelfs Turkije ons nog niet onder de voet hebben gelopen).

Trump heeft zich teruggetrokken uit dat wespennest Syrië, zoals hij zich uit allerlei wespennesten aan het terugtrekken is of dat al goeddeels gedaan heeft. Trump (en de VS) heeft er geen trek meer in de globale politieagent te blijven spelen, zeker niet als hij van zijn Europese bondgenoten telkens de middelvinger krijgt als hij om hulp vraagt of informeert wanneer wij eindelijk eens 2% van ons BBP aan defensie gaan besteden.

Dus een leger ergens heen sturen, dat kan de EU helemaal niet. Wij kunnen nog niet eens ongewapende hordes klaplopers bij onze buitengrenzen tegenhouden.

Dr_Johnson | 12-10-19 | 22:53

Europa doet wel degelijk aan geo-politiek, weet u nog het vuistje van de heer van Balen op Maidan? Maar als het op knokken aankomt wast de EU haar handen in onschuld. Die hele EU is een rich mans game, zoveel mogelijk geld verdienen in zo kort mogelijke tijd en anderen daarvoor de kooltjes uit het vuur laten halen.

Zapata10 | 12-10-19 | 23:12

U bedoelt EU. Maar de EU kan geen geo-politiek bedrijven met een dikke oude geile dronkelap aan het roer. Ik weet weinig van geo-politieke geschiedenis, maar genoeg om te weten dat met deze Gollum aan het roer, de EU one big fucking joke is.

Deksmaat | 12-10-19 | 23:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Overbevolking. Dat is de kern van alles.

aartvantiemenvanjand | 12-10-19 | 21:40 | 4

De zuidgrens is niet eens zo'n verlaten zandbak als ik dacht: cdn.britannica.com/86/71786-004-D36FF... kan natuurlijk wel iets veranderd zijn sinds 2002. De kern blijft natuurlijk olie (en gas), zowel in de grond als een route boven de grond om het van A naar B te krijgen. Er zal best een lokale boer en kapper zijn maar het kan niet uit om daar een dure oorlog over te beginnen.

W_F | 12-10-19 | 22:03

Syrie is alles behalve dicht bevolkt. Sinds kort.

Rest In Privacy | 12-10-19 | 22:33
▼ 1 antwoord verborgen

En dat allemaal terwijl op dit moment Turken naar hier vluchten. Doodsbang voor de lange arm van Ankara en de lokale Stürm Abteilüng van Erdogan. Lekkere bondgenoot.

Rest In Privacy | 12-10-19 | 21:37 | 5

@Hollende_Kleurling | 12-10-19 | 21:43: heksen werden wetenschappelijk getest voordat ze veroordeeld werden. Een heks moet licht zijn om op een bezemsteel te kunnen vliegen, dus wanneer ze met een steen in het water gegooid werd en bleef drijven was het een heks. Zonk ze, God hebbe haar ziel. Heksen werden daarna netjes verbrand. Hoezo geen proces?

Winter_is_coming | 12-10-19 | 22:25
▼ 2 antwoorden verborgen

Als ik de Koerden was geweest dan had ik de gevangenisdeuren wagenwijd opengezet en de gevangenen een vliegticket in de hand gedrukt. 50% voor naar de overkant van de Atlantische oceaan en de andere helft voor de overkant van de Middellandse zee.
Het is een gotspe wat er plaatsvindt.

ProAsfalt | 12-10-19 | 21:37 | 11

@Zoloft | 12-10-19 | 22:28:
Tsja type zoals ProA zullen in dienst nemen als een belediging zien.
Werken? De horror.

Berbaar | 12-10-19 | 22:35

Neoliberalisme en empathie net zoals de kans dat Pinksteren en Pasen op één dag vallen.

ProAsfalt | 13-10-19 | 00:01

@ProAsfalt | 13-10-19 | 00:01:
Jouw empathie ligt bij de verliezers. Daarnaast reaguur je, zoals gewoonlijk, niet inhoudelijk. It's hard to be you.

Zoloft | 13-10-19 | 00:24
▼ 8 antwoorden verborgen

Pijnlijk voor Europa om door echte leiders op hun plek gewezen te worden. Stel je eens voor dat Europa 1 continent is met een echte leider als... Macron? Annegret Kramp-Karrenbauer? Of Rutte? *Proest Ende lol*

Sliptong | 12-10-19 | 21:34 | 3

Druncker?

Deksmaat | 12-10-19 | 23:39

Salvini proberen ?

Returnofthemac | 13-10-19 | 00:01

Jean Claude Druncker, Macron en Mutti Merkel doen helemaal niets om de moordpartij van Erdogan op de Koerden te stoppen.
Mutti Merkel zal over een paar jaar verklaren: "Ich habe es nicht gewusst".

rijk | 13-10-19 | 00:25

Putin, Erdogan, Trump. De wereld zoals wij hem kenden zal onherkenbaar veranderen. En niet ten goede. Sterke mannen als leiders trekken zich niets van het door hen gekochte domme stemvee aan. In race naar de bodem is de finish in zicht.

Ignatius J Reilly | 12-10-19 | 21:34 | 1

Trump heeft zich juist terug getrokken uit Syrie vanwege zijn aanhang. Over een jaar hebben we hier in de VS nieuwe presidentsverkiezingen en een van de belangrijkste beloftes van Trump was dat hij zou stoppen me de eindeloze oorlogen in het midden oosten. Trump wou zich vorig jaar al terug trekken uit het Midden oosten, maar bleef op verzoek van Europa langer actief in het Midden oosten. Maar bijna een jaar later heeft Europa helemaal niets gedaan om het stokje van de VS over te nemen en nu is men verbaasd dat Amerika zich terug heeft getrokken uit Syrie. Ook veel troepen uit Irak en Afghanistan zullen binnenkort terug gaan naar de VS. De broer van mijn vriendin is inmiddels al onderweg naar huis en verblijft momenteel in Duitsland om vanuit daar dinsdag een vlucht naar Dulles Airport te pakken. Zijn vierde tour zit erop. 11 maanden geleden besloot hij opnieuw een tour te doen omdat hij zijn kameraden en vrienden niet in de steek wou laten. Nu vrijwel iedereen terug komt, komt hij misschien ook wat tot rust. Ik weet in elk geval dat mijn schoon familie zeer blij is dat Eric weer veilig thuis komt en blijft.. Hoewel hij technisch nog tot eind 2020 bijgetekend had.. Maar 2020 is een verkiezings jaar, dus kans op een nieuwe oorlog waarbij de VS is betrokken is zeer, zeer klein..

TuurlijkNiet | 13-10-19 | 00:16

Als het klopt, dan krijgt deze oorlogszuchtige en megalomane dictator nog steeds "toetredings"miljarden van Brussel.
Om je diep te schamen.

Rico Tampeloerus | 12-10-19 | 21:27

Het belangrijkste nu, grenzen pot dicht.

lacucaracha | 12-10-19 | 21:26 | 2

Dat en repatriëren.

Ongeblustekalk | 12-10-19 | 21:33

Dat is het al een tijdje. Nope. Gaat hem niet worden. Want dan was dat al gebeurd.

Deksmaat | 12-10-19 | 23:38

Koerden, een schijnheilig volk. Altijd in de slachtofferrol kruipen en met de vinger naar Turkije wijzen, terwijl ze een waslijst aan bloedige aanslagen achter hun naam hebben staan. Een soort Hamas 2.0. Moet hard worden aangepakt wat mij betreft.

Nappa | 12-10-19 | 21:25 | 16

Stel nu dat de Koerden hun eigen stukje Syrië krijgen om hun eigen land te beginnen...
Oh wacht. Turkije.
Israël ook zo'n baken van licht in duisternis.

Is dit nog nieuws? | 13-10-19 | 00:15

Turken, een schijnheilig volk. Altijd in de slachtofferrol kruipen en met de vinger naar de Koerden wijzen, terwijl ze een waslijst aan bloedige aanslagen achter hun naam hebben staan. Een soort SS 2.0. Moet hard worden aangepakt wat mij betreft.

Dolfie | 13-10-19 | 12:36
▼ 13 antwoorden verborgen

Goed stuk Feynman. Veel eensch. Dat stuk over de Mos had ik ook al getegeld. De zittende macht houdt zichzelf in stand. Gegarandeerd. Mss dat de boeren ze de ogen beetje opent. Want ze hebben in DenHaag gezien wat het afschaffen van het NL-leger betekent: de boeren hebben de zwaarste tanks! En, niet onbelangrijk, die zijn wel solidair!

Kleine kanttekening bij het Midden Oosten. Onder Assad leefden alle vormen van religie (wel een beetje opgelegd, ok maar dat was onder Tito ook zo) toch redelijk vreedzaam samen. De Jezidi"s en Koerden waren vreedzaam en redelijk welvarend toenertijd. De Koerdische hoop ligt dan ook in een overeenkomst met Assad. Die dat echt wel gaat doen. Maar de Koerdische verdeeldheid en ingeworteld marxisme staat dat wel een beetje in de weg misschien.

En Poetin, denkt mss nog wel in ouderwetse patronen. Maar vergis U niet. Hij is een uitstekend schaker. En kent ook zijn wereld'
Onderschat hem niet. En onderschat ook zijn rol niet als bondgenoot van EU in tijden van China, India en Azië als potus zijn America first doorzet. En dat zal hij wss four more years doen. Poetin weet dat. Het zal nog ff duren voordat dit in Europa neerdaalt. Qua wegkijken.

Complimenten.

reservebelgië | 12-10-19 | 21:23 | 4

Ja. Ikfinmooi. +1

Deksmaat | 12-10-19 | 23:36
▼ 1 antwoord verborgen

Dit is het resultaat van de laffe houding van de EU.

lacucaracha | 12-10-19 | 21:22 | 1

Dat dus.
Maar wel mooi de nobelprijs van de Vrede ontvangen. Tja, dan Deug je.

Deksmaat | 12-10-19 | 23:33

Trump heeft groot gelijk. Nederland betaalt al jarenlang haar contributie aan de Navo niet volledig, dus waarom zou de Amerikaanse belastingbetaler voor de bescherming van de Koerden moeten opdraaien?

Trump begrijpt ook dat Rusland en Turkije nu in oorlog komen. Laat ze elkaar lekker ten gronde richten. En laat de EU-landen die de contributie van de NAVO weigeren te betalen maar overlopen worden door een nieuwe stoet asielzoekers.

Eigenlijk is Trump de enige verstandige hier.

tipo | 12-10-19 | 21:20 | 5

Die hele teringzooi in het Midden Oosten hebben we te danken aan de Amerikanen. Te beginnen met de inval in Irak, en verder iedere zogenaamd spontane lente, rechtstreeks uit het CIA draaiboek. Dat Europa zich daar in heeft later meesleuren is zeker waar (als je niet voor ons bent ben je tegen ons), maar veranderd niets aan de veroorzaker. Dat Trump toen nog een overbetaalde oplichter was, is jammer voor hem, maar hij had kunnen weten (als hij hele volzinnen zou kunnen begrijpen) dat dat de erfenis was die bij zijn egotrip hoort.
Verder leuk om weer te beginnen over die NAVO bijdrage, het enige wat de Trump van dienst interesseert is dat we dat geld naar Amerika overmaken, of het nu voor mislukte vliegtuigen is of voor illegale clusterbommen of wat voor rotzooi dan ook, als het haantje maar weer kan zeggen dat hij weer wat geld binnengeharkt heeft voor zijn rijke vriendjes.

LesPaul | 12-10-19 | 22:20

@LesPaul 22:20: Dat Trump zich uit dat wespennest terugtrekt was een verkiezingsbelofte. De USA kan het ook niet meer betalen. Nederland als freerider verwijt de USA altijd dat ze Irak invallen en vervolgens dat ze weer weg gaan. Tsja, wat is het nou? Moet de USA het Midden-Oosten nu wel of niet bezetten? Trump zegt 'We trekken ons terug. ' Het is ook geen mensenleven waard daar om als buitenstaander voor te vechten. Bovendien heb je het leger nodig om je eigen grens te bewaken. Nederland helemaal nu de vluchtelingenstroom weer een nieuwe boost krijgt door Erdogan.

tipo | 12-10-19 | 22:44
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik ben 57 jaar en ben al lang klaar met deze shit. Geen mens komt mij nog te na. Beter van niet. De .... met die ... en... en al die .... . Ik ben er klaar mee.

Knarf9999 | 12-10-19 | 21:17 | 3

Das toch heerlijk? Geniet lekker van uw mede-pensioen. Of hoe dat tegenwoordig heet... If your in the position: don't take no shit of nobody!

kotelet | 12-10-19 | 21:28

De EU doet niets, kan niets en heeft daar ook helemaal geen zin in. Net als in Joegoslaviè.

hier openen | 12-10-19 | 21:17 | 1

Nee de EU verwelkomt liever nog 400.000 Syriërs.

lacucaracha | 12-10-19 | 21:20

Maakt allemaal niet uit. Wij hebben het te druk met stikstof en CO2.

justtheblues | 12-10-19 | 21:17 | 3

Vergeet de Sint niet.

hier openen | 12-10-19 | 21:38

Of de juiste WC voor jouw hoogstpersoonlijke gender.

Pyrolobus | 12-10-19 | 21:44

@hier openen | 12-10-19 | 21:38: En Zandvoort

Is dit nog nieuws? | 13-10-19 | 00:15

De situatie in Nederland en die in Turkije op 1 lijn stellen. Dat is hysterisch. Geen goed betoog.

Rest In Privacy | 12-10-19 | 21:16 | 6

Nou... Sommige wijken in Nederland zijn Turkse (=Erdoganeese) wijken. Dus.

Pyrolobus | 12-10-19 | 21:45

@Sitting_targets | 12-10-19 | 21:36: Natuurlijk heb je gelijk.

Feynman is een columnist. Hij wilt je aan het denken zetten en zoekt het randje op om de kwestie(s) aan de man te brengen. Bij het afluisteren van rechters en dergelijke is dat misschien niet onterecht.

Rohin | 12-10-19 | 22:09

@Sitting_targets | 12-10-19 | 21:36:-
Afwijkende religie wordt allang officieel getolereerd - werd door de EU geeist voor toetreding, samen met het opgeven van politieke macht door de militairen. Maar de provinciale goeverneurs zijn zo laks (?!?!) volgens Erdo, daarom zijn er nog steeds geen nieuwe kerken. Maar het afzetten van burgemeesters geschiedde binnen 1 dag, ondanks die goeverneurs.

HogeNood | 12-10-19 | 22:14
▼ 3 antwoorden verborgen

Dus voor de tigzoveelste keer ( hopende dat Juncker en Rutte ook GeenStijl lezen ) :
Eu’s buitenGrenzen dicht !
Anders kan je op geen enkel gebied ook maar iets van beleid voeren.
Vervolgens , gelijk Erdogan , problemen met vervelend volk aan je grenzen oplossen met lomp platbombarderen van steden en dorpen met onschuldige burgers.
Wij zün müt 518 miljoen !!!

nemeton | 12-10-19 | 21:15 | 5

@Blauwpetje | 12-10-19 | 21:20:
Daarbij verwijzend naar de toespraak van erdogan waarin hij zegt , als een echte Turk , met hoeveel Turken zij wel niet zijn.
Wat betreft 300 , het lijkt er op , ik zie het de Koerden doen.

nemeton | 12-10-19 | 21:35
▼ 2 antwoorden verborgen

Veel zorgelijker vind ik de subtiele machtspelletjes die in Nederland gevoerd worden. Politieke tegenstanders ,cartoonisten, klokkenluiders, belastingbetalers, foutparkeerders en hardrijders worden hard aangepakt, deze groep wordt kort gehouden door boetes, belastingen, sociale uitsluiting, kortingen , subsidies en processen. De echte problemen zoals misdaad bestrijding, immigratie probleem, laat men laf lopen.

Diminutive | 12-10-19 | 21:12 | 2

En de Nederlander zeurt niet en laat het gebeuren.

Rohin | 12-10-19 | 21:25

@Rohin | 12-10-19 | 21:25: en gaat gewoon weer liberaal stemmen, ongelofelijk wat een leeghoofden.

IkwilJinekwel | 12-10-19 | 23:27

Mijn buitenaardse kennis maakt zich ernstige zorgen. Zijn leider had liever gezien dat Trump eerst zelf op vreedzame en ordelijke wijze een veilige bufferzone had gecreëerd, om die dan off-limit voor iedereen te verklaren. De buitenaardsen begrijpen stomweg niet waarom iedereen klaagt en anderen de maat neemt, maar niemand vrede wil.

Nivelleermarionet | 12-10-19 | 21:11 | 3

Muts Blijeveld heeft geklaagd over Trump: nos.nl/artikel/2305824-defensieminist...

Bekend verhaal. Zo maar opeens weg gaan bla bla bla...

'Nederland heeft geen troepen in het gebied en de Nederlandse F-16's zijn inmiddels ook terug. Deze gevechtsvliegtuigen werden ingezet tegen Islamitische Staat boven Irak en Syrië. "Nederland is weggelopen uit Syrië. De minister kan teleurgesteld zijn. Dat is prima", reageert Hoekstra.'

We worden geregeerd door mensen die beter op hun plek zouden zijn in een vereniging voor de avondvierdaagse.

Rest In Privacy | 12-10-19 | 21:22
-weggejorist-
Dolfie | 13-10-19 | 12:44

Gheghe, het is nogal een obstakel parcours om via Erdogan, Koerden bij Richard de Mos te komen maar laat dat maar aan Feynman over.
Verder is het recht van de sterkste nooit weggeweest, alleen zorgen beschaafde samenlevingen zoals de onze ook voor de zwakkeren.

Berbaar | 12-10-19 | 21:10 | 1

Ja dat is precies waarom altijd humanitair ingegrepen wordt in die landen omdat ze zo sterk zijn daar. Vechten is niet slim.

lacucaracha | 12-10-19 | 21:24

Als je een Koerd bent, dan heb je nu alle reden om dit allemaal zwaar kudt te vinden, maar als Europeaan of Amerikaan is het zo gek nog niet. Irak is een puinhoop en er is geen fatsoenlijk bestuur in zicht. Syrië ligt in duigen en is de komende jaren een broeinest van ellende. Iran wil de regionale nucleaire supermacht worden, Saudi-Arabië gooit woestijnzand in de radertjes en ze vechten een proxy-oorlog uit in Jemen. De Levant ligt braak en is speeltuin van jihadi's. Iemand moet die shitzooi onder controle houden.
Wij kunnen in Nederland de minder dan 10% moslims nauwelijks in het gareel houden, daar hebben ze er 98 +%. Er zijn eigenlijk geen bestendige islamitische democratieën en de enige manier om het een beetje vredig te houden is via een dictatuur. In de Arabische lente zijn ze 1 voor 1 gevallen en kijk wat dat opleverde.
Onze beste hoop op vrede in het Midden-Oosten is een moslim dictator die de boel in bedwang houdt en opportunistisch genoeg is om met de rest van de wereld samen te werken. Misschien is Erdogan wel die beste hoop?
Geen enkel Europees land heeft zin echt zwaar militair te investeren in vrede in die regio en de Amerikanen hebben er ook tabak van, dus wie blijft er dan over. De Russen willen wel, maar dan via een stroman als Assad en ze zullen niet zo ver durven gaan de US echt uit te lokken. Als Iran het probeert is Amerika genoodzaakt met een hele zware knuppel terug te komen. Andere kandidaten zijn er eigenlijk niet.
En laten we eerlijk zijn, wij hebben geen problemen met Turken in Turkije, we vinden Turken in Nederland vervelend. Erdogan zou weleens de beste keuze kunnen zijn.

Blauwpetje | 12-10-19 | 21:02 | 6

Erdolfgang is het in alle gevallenen met u eens.

Ernst Oosters8389 | 12-10-19 | 21:49

Knap hoor, maar totaal onwaar. Als je geen problemen hebt met het etnisch zuiveren van de grenzen van je "buur" land. dus je eigen grenzen zijn zogezegd al gezuiverd. Beweren dat een mens met moraal daar niets van vind, Ik heb een groot probleem met de Turken op dit moment. Gelukkig niet die in mijn eigen land. Maar in 2019 nog genocide willen plegen is natuurlijk kansloos.

pieterS | 12-10-19 | 21:52

Blauwpetje | 12-10-19 | 21:02 |
Zeer eensch met deze visie.
Laten branden en zorg dat het niet overslaat.

der_feldwebel | 13-10-19 | 12:25
▼ 3 antwoorden verborgen

De Mos moest geloosd worden, om te voorkomen dat hij Krikke zou opvolgen, van wie al lang duidelijk was dat haar positie onhoudbaar was. Dat is echt geen toeval, hoor.

cor123 | 12-10-19 | 20:59 | 9

@botbot | 12-10-19 | 21:12: Welke fraude? Tot nu toe gaat het om vergunningen, waar een schijn van bevoordeling wordt gemeld.

cor123 | 12-10-19 | 22:41

@botbot | 12-10-19 | 21:33: Het gaat over de aanleiding, niet het gewenste MSM vervolg van de ex-PVV'rt.

cor123 | 12-10-19 | 22:44
▼ 6 antwoorden verborgen

Alle Turken direct oppakken het vliegtuig in en terug naar de heimat, het is vergif in onze westerse samenleving, altijd loyaal aan Erdogan en niet aan het land waar ze wonen en geld verdienen!

Scapegrace | 12-10-19 | 20:55 | 1

Geld " verdienen " ? of krijgen !

verichrome | 12-10-19 | 21:16

Turkije is een economie op de rand van implosie à la Venezuela. Niet dat Erdogan daardoor verdwijnt. Europa moet gaan kiezen, willen we een Turkije dat Europa blijft regeren (via wurgakkoorden en miljoenen willige onderdanen in EU-landen), of niet. In dat laatste geval: alle akkoorden opzeggen, één nationaliteit invoeren voor iedere EU-burger (dus in dit geval Turk of [vul EU-nationaliteit in]), dan alleen EU-burgers in overheden, geen uitkeringen meer naar Turkije overhevelen en last but not least: de grens dicht. Het kan. De Ottomanen zijn in 1683 bij Wenen tegengehouden.

Pyrolobus | 12-10-19 | 20:54 | 4

Ben toevallig dit jaar bij een gedenkplaats in Wenen geweest die betrekking had op dit voorval. De Kozakken hebben toen zelfs meegevochten om ze een kopje kleine te maken.

Dirk III | 12-10-19 | 21:09

Zonder de petrodollar (olie moet in US dollar betaald worden), dondert de VS nog harder en sneller in elkaar dan het Romeinse rijk.

Arachne | 12-10-19 | 21:55

@Dirk III | 12-10-19 | 21:09:
In 1529 hebben de Ottomanen ook al een poging gewaagd, ook tevergeefs. Wel vraag ik me af waarom de Reconquista zo lang heeft geduurd, waarom niet eerst Spanje schoongeveegd voor de kruistochten.

Wekkertje | 13-10-19 | 11:19
▼ 1 antwoord verborgen

Het argument van Blok in een interview enkele dagen geleden was hilarisch, op de vraag waarom Nederland geen troepen gestuurd had: 'vanuit internationaal recht was er geen mandaat voor grondtroepen in Syrië', in hetzelfde interview verkondigt hij dat het kabinet niet blij is dat de Amerikaanse grondtroepen vertrekken. Die hypocrisie en lafheid kenmerkt de huidige elite in Europa.

Goed ik ben nooit voor enige interventie in Syrië geweest, maar de waanbeelden van de globalistische elite zijn tenenkrommend. Laten we hopen dat hier Turkije en Iran in elkaars vaarwater komen. Kan geen kwaad, een goeie Sunni-Shia oorlog.

Nederland80 | 12-10-19 | 20:50 | 3

Turkije heeft bewust (mogelijk met medewerkering van Rusland) de samenwerking met Iran opgezocht de afgelopen maanden. Erdolf is namelijk van mening dat hij een groot pan-islamitisch rijk kan vormen met Iraq, Iran, Turkije en delen van Syria, een soort van nieuw Ottomaans rijk 2.0

litebyte | 12-10-19 | 20:58

@litebyte | 12-10-19 | 20:58: Dat gaat hij nooit winnen van de Perzen.
Overigens, de Koerden zijn een Iraans volk.

Arachne | 12-10-19 | 21:53

De situatie in Turkije vergelijken met de gang van zaken rondom het wodc, De Mos en Krikke en zeggen dat het 1 pot nat is. Ik weet niet of ik moet lachen of huilen.

hadjeeenprobleem | 12-10-19 | 20:49 | 2

Jen kan natuurlijk het hele verhaal terugbrengen dat de bestuurlijke elite niet te vertrouwen is ;-) En of dat nu op geo politieke niveau is of lokaal.

litebyte | 12-10-19 | 21:00

@litebyte | 12-10-19 | 21:00: Klopt, op deze manier is alles vergelijkbaar met Turkije. De drol die ik vanochtend scheet heeft zelfs serieuze overeenkomsten.

hadjeeenprobleem | 12-10-19 | 21:31

3x in Turkije geweest eind jaren 80/begin jaren 90.
De eerste 2x leuke tijd gehad,de laatste keer een hel van een vakantie.Winkeliers probeerde je de winkel in te trekken net zo als restaurants houders.
Als je winkelde werd mijn dochter(blond/3 jaar oud) tientallen keren opgetild ect.
Daarnaast werden de Turken steeds beschofter,waar de eerste keren nog rustig in Engels werd gesproken met een probleem de laatste keer werd er bij een probleem in het Turks geschreeuwd.
1992 was ik er al klaar mee en zal (zeker nu niet) nooit meer die kant op gaan.

ditotje | 12-10-19 | 20:47 | 1

Deden meer mensen dat maar, maar helaas, de laatste jaren zijn genoeg idioten daar alsnog op vakantie gegaan, omdat het zo lekker goedkoop is

NasiGordon | 13-10-19 | 07:34

Moet ik dit dan allemaal maar gedogen en ondergaan wat deze verschrikkelijke man tegen mij/ons uit. Hier moet een einde aan komen. Rutte wil dat ik turken sympathiek vind, maar dat zijn ze allerminst.

bigstone | 12-10-19 | 20:46

Rusland is geen Navo-lid, en houdt 'haar eigen broek op'. Ook qua defensie.... Turkije echter, is voor een heel groot deel afhankelijk van het Westen. Erdogan speelt een spel op leven en dood, waarin hij zijn hele land meesleept.....

kotelet | 12-10-19 | 20:45 | 4

@Ongeblustekalk | 12-10-19 | 20:59: Bah, reageer ik toch weer. Rusland doet (naast het Westen) ook erg veel zaken met Azië. Voornamelijk China. De meest grote hypocriet is hier toch wel de -van het gas af, maar wel een half Russische gasrotonde- Nederlandse regering.

kotelet | 12-10-19 | 21:03

@kotelet | 12-10-19 | 21:03:
Dat jij en knotje Nederland haten was al bekend, walgelijk volk.
Blijf aub in amsterdam.

Ongeblustekalk | 12-10-19 | 21:23

@kotelet | 12-10-19 | 21:03: Die gasrotonde is altijd waanzin geweest. Een blik op de kaart en je weet dan Nederland ongeschikt is gas uit Rusland en Turkije te distribueren naar Duitsland, oost europa en zuid europa. Het licht geografisch gewoon op de verkeerde plek. Het VK zit ook niet op ons gas te wachten, dit zijn op dat gebied redelijk zelfvoorzienend.

W_F | 12-10-19 | 22:14
▼ 1 antwoord verborgen

Kan de EU geen turken-belasting invoeren gelijk aan de CO2-belasting? De consensus is dat ze allebei schadelijk zijn voor het grotere milieu.

smdyasc | 12-10-19 | 20:45 | 1

Ze hebben beiden groeipotentie.

Musset | 12-10-19 | 21:07

"Ondertussen heeft het Westen zichzelf uitgeput".
Dat Westen, alsof het 1 verenigd blok is. Helaas, allang niet meer. Het Westen is verdeeld, en vooral ook innerlijk, met een bevolking die de eigen cultuur aan het opgeven is. Te veel gekkies. Open grenzen. Het Westen is zichzelf aan het verzwakken en opheffen, en voorlopig gaat dat proces door, terwijl het geen-terugkeer-punt in zicht is. Een reus op lemen voeten, die zich door een Erdogan laat bespelen. Het nationaal-islamistisch heerschap weet exact hoever hij kan gaan omdat hij de zwakten van het Westen ziet en begrijpt, al decennia lang. Wij hebben Rutte, Merkel, Macron, en het corrupte zootje te Brussel, en de Turkse 5e colonnes in onze steden. Zwakke verdeelde verknipte policorre figuren. Makkelijk genoeg voor onze NAVO-bondgenoot te Ankara..

Fijnstoffer | 12-10-19 | 20:45

Gevaarlijk eng mannetje die Erdogan. Beangstigend hoe de gemiddelde Turk deze man adoreren als een of andere God. En de rest van de wereld incl Nederland kijkt toe hoe de Koerden door deze dictator worden uitgeroeid. Beschamend

Ron101 | 12-10-19 | 20:44

Gulen zal het toch wel weer gedaan hebben? toch?

Wilt Geerders | 12-10-19 | 20:43

Steun de Yezidi vrouwen. Deze militie voorkomt dat moslims 72 maagden in het hiernamaals krijgen.

HenkyPanky | 12-10-19 | 20:42 | 1

Hoe dan? Dwingen ze de tegenstander om varkensvlees te consumeren?

Is dit nog nieuws? | 13-10-19 | 00:16

Wat ik merk is dat het buitenland beleid van NL totaal niet in lijn is met de geluiden welke ik om mij heen hoor. Maar wellicht ga ik met teveel verstandige mensen om.

Onze overheid is ronduit laf en hypocriet in deze kwesties. De tijden waarin Erdogan ons voor nazi en pedo's uitmaakte en de reactie daarop vanuit 'ons' is hierin een heel mooi voorbeeld.

Om je kapot te schamen.

Rohin | 12-10-19 | 20:41 | 1

Rohin | 12-10-19 | 20:41
Maar als Trump het zou hebben gezegd …..

Rammstein | 12-10-19 | 22:19

Amen, goed gezien Feynman!

pibasso | 12-10-19 | 20:41 | 1

Turkije wil allang niet meer bij de EU en houdt feiteljk de EU al sinds 2016 bij zijn incompetente hangballen vast: deels door constant te dreigen met een vluchtelingen crisis, deels door te dreigen uit de NATO te stappen, deels door te dreigen zijn 5de kolonne aanwezig in de EU (5 miljoen pro Erdolf aanhangers) in te zetten om zowel electoraal als destabliserend in te zetten.

Om je diep voor te schamen, een half seniele dicktator uit Turkije een unie dat zich ziet als wereldmacht (LOL) te laten gijzelen.
Losstaande nog van de enorme beschamende hypocriete lafheid in de vorm van Rutte & Co.

litebyte | 12-10-19 | 20:54

De wereld wordt er niet slechter van wanneer moslims teren elkaar vechten dus laat erdohitler met zijn snor maar zijn gang gaan.
Zal me benieuwen hoe lang het duurt voordat de turkjes te maken krijgen met een westers fusie wapen.

Ongeblustekalk | 12-10-19 | 20:40 | 5

@Ongeblustekalk | 12-10-19 | 20:47:
De Koerden vormen de grootste etnische minderheid in Syrië. Zij vormen circa tien procent van de bevolking en leven voornamelijk in het noordoosten van het land. De meesten van hen zijn soennitische moslims, er zijn ook jezidische Koerden in Syrië. Een heel klein aantal van hen zijn christenen en alevieten.

Rohin | 12-10-19 | 20:53
▼ 2 antwoorden verborgen

Ach uit die regio komt niets goeds, ook de yezidi en koerden niet.
Staat elkaar ook naar het leven en eerwraak komt het meest voor bij Turkse Koerden en Yezidi's in de westerse landen.
Laten we vooral Erdogan niet in de kaart spelen door ons als speler in dat toneel op te voeren zodat hij de zaak ook nog eens tegen west Europa op kan zetten.
Doe gewoon moeilijk aan de grens met Turske export, banktegoeden naturalisatie, neem dat tweede paspoort af of zorg er voor dat ze geen Nederlands of Duits paspoort meer aan kunnen vragen. Weiger hem onderdelen te verkopen voor zijn militaire spulletjes en gooi hem uit de Navo.

miko | 12-10-19 | 20:39 | 1

Niet in de kaart spelen maar wel in de kaart spelen, nu al aan de sherry?

Ongeblustekalk | 12-10-19 | 20:45

Enge misselijkmakende neo liberale kwibussen als een Han ten Broeke (ex-VVD'er), die jarenlang (in de achtergrond) via lobbyclubjes Turkije (lees Erdolf) hebben beschermt in tal van denktanks en obscure adviesclubjes krijgt morgen bij WNL zij kans om zich eruit te lullen.

litebyte | 12-10-19 | 20:37 | 2

Ex-VVD?

Musset | 12-10-19 | 21:03

Van mijn Turkse groenteboer heb ik vernomen dat Erdogan juist een heel goed en daadkrachtig bestuurder was waar hij altijd op gestemd heeft omdat hij de Turkse zaak altijd zo goed heeft behartigd. En volgens hem was 95% van de in Nederland levende Turken het volledig met hem eens.

eerstneukendanpraten | 12-10-19 | 20:35 | 12

Maar al die nederturken blijven wel lekker hier in plaats van naar dat volgens hun geweldige Turkije terug te keren.

JanBrel | 12-10-19 | 22:07

Wat leuk weer eens een reactie van u te zien. Doorgaan hoor.

gratias | 13-10-19 | 00:19

Hij was misschien wel een goed bestuurder, maar een vrouw een goede beurt geven kon hij hij niet omdat zijn piepie veel te klein is. Daarom zocht hij zij toevlucht tot geitjes, dat paste wel met moeite. Dit alles vertelde mij een hoteleigenaar tijdens mijn vakantie in Side.

gratias | 13-10-19 | 00:29
▼ 9 antwoorden verborgen

Ik vind het zo fijn dat we dit soort achterlijke stammenstrijd in Nederland geïmporteerd hebben. Manmanman, wat vind ik dat een verrijking!

Enter Yeti | 12-10-19 | 21:37

Go Koerden!

wilderst | 12-10-19 | 20:33

Turkije moet uit de NAVO worden gezet.

Bigi Bana Boy | 12-10-19 | 20:33 | 10

Ja en snel ook.

lacucaracha | 12-10-19 | 22:43

@thephysicist | 12-10-19 | 21:34: sta er ook bij stil dat Poetin de westerse macht wil doorbreken. Dat lukt hem door te destabiliseren. Turkije is geen vriend en Poetin is klaar als Turkije ver van de EU af staat en er binnen de NAVO half uitlicht. Zo'n land geeft een buffer tussen Rusland en het westen. Maar Rusland heeft de middelen niet om Turkije serieus te ondersteunen.

Cum infamia | 13-10-19 | 08:16

@thephysicist | 12-10-19 | 21:34:
Denkl zo dat Poetin zich heel goed bewust is met wie hij te maken heeft, maar dat belemmert hem niet om zaken te doen.

Mr.Crowley | 13-10-19 | 11:19
▼ 7 antwoorden verborgen

Ach een beetje lebensraum creëren.
Welke dictator is er niet groot mee geworden?

Croxifoxio | 12-10-19 | 20:32

Erdogan is van het ergste soort. Armeense genocide 2.0

goedverstaander | 12-10-19 | 20:31 | 2

Niet het Turkse leger, maar de door Behaeddin Şakir opgezette "Speciale Organisatie" - een geheime dienst van de Osmaanse regeringspartij - had in die massamoorden een centrale rol. Deze laatste bestond uit onder meer Koerdische stammen en vrijgelaten misdadigers die onder direct gezag van de partij stonden.

RdeFriesch | 12-10-19 | 21:01

Turken, vreselijk volk. Altijd de Discriminatie kaart trekken en als hun bloedhond Erdogan een land in valt is het goed.. Maar dat zal je wel niet mogen zeggen.. *zucht*

Crematorium-de-Asbak | 12-10-19 | 20:31 | 3

Ja hoor je mag het zeggen en typen ook, kijk maar je deed het al XD

Plat-forum | 12-10-19 | 20:57

Zijn voldoende Turken die een schithekel hebben aan Erdolf, dar zitten er sidns 2017 al ongeveer 20.000 extra van in Nederland.

litebyte | 12-10-19 | 22:15

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl