Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten - Free Hong Kong, and us

Hong Kong had een klein schattig boekwinkeltje. Het verkocht door China verboden boeken over corruptie, seksueel wangedrag en machtsspelletjes door de Chinese overheid. De vijf eigenaren verdwenen een voor een.

Als voorbeeldje de Zweed Gui Minhai, hij verdween uit zijn vakantiehuis in Thailand en dook later als gevangene op het Chinese vasteland. Na zijn vrijlating zat hij in de trein naar Beijing met twee Zweedse diplomaten op weg naar de Zweedse ambassade, hij werd onderweg achterovergedrukt. 8 februari 2018 is de laatste keer dat hij op de Chinese staatsmedia een vodje mocht voorlezen, sindsdien is er niets meer vernomen. 

De drie andere eigenaren met familie in China zwijgen, degene zonder familie in handen van de communistische partij spreekt nog wel. Lam Wing-kee geeft aan dat deze verklaringen waren afgedwongen. Van de persvrijheid is weinig over. 

Maar dat is niet het enige wat die bevolking mocht slikken. In 2014 waren er ook al gigantische rellen in Hong Kong, toen er gemorreld werd aan het passieve kiesrecht. Hong Kong mocht alleen nog stemmen op kandidaten die waren goedgekeurd door de centrale regering in China. Er moest een "gunstige" regering komen.

Van de huidige rellen is de aanleiding de mogelijkheid dat arrestanten verdwijnen naar China. Dat gebeurde met boekverkopers al clandestien, maar het voorstel van Peking is om dit wangedrag te legaliseren. De bevolking van Hong Kong is er nog niet aan toe te leven in angst dat zijzelf, familie of vrienden in afwachting van een showproces diep in China kunnen verdwijnen.

Dat zorgt ervoor dat beide partijen genoodzaakt zijn heel erg ver te gaan. De oproerpolitie schiet rubberen kogels van enkele meters afstand gericht op ogen. Dat veroorzaakt blindheid. Eerder verwarde een medische hulpverlener een stofbril met een veiligheidsbril, en kreeg daarna een beanbag in haar oog. Die is ze kwijt. Twee verschillende locaties en tijdstippen, geen incidenten.

China heeft ook de nationale luchtvaartmaatschappij van Hong Kong, Cathay Pacific, opgedragen alle werknemers die deelnemen aan protesten te ontslaan, het demonstratierecht bestaat niet. De politie van Hong Kong dreigt met levenslange gevangenisstraffen. De waanzin van Tiananmen-square met duizenden doden door de Chinese president Deng Xiaoping is angstig dichtbij.

Het was premier Margaret Thatcher die in 1982 met hem overeenkwam Hong Kong terug te geven. China had toen al geopperd Hong Kong in een dag te veroveren. Er viel niet te praten over verlenging. Wel zou er one nation, two systems komen, minimaal tot 2047. Dertig jaar eerder gaat de botte bijl erin. China accepteerde dit uitstel louter om financiële redenen, en die zijn er niet meer

Dat brengt ruim zeven miljoen inwoners van Hong Kong in een vreemde situatie. Opgegroeid in een vrije kapitalistische democratie, worden ze nu overhaast in een communistisch dictatoriaal keurslijf geperst. Ze zijn niet welkom in andere kapitalistische landen. Alles wat er met familie en vrienden is opgebouwd verdwijnt China in. Ze hebben geen uitweg. 

Eigenlijk is dit een gedwongen deportatie, waarbij niet miljoenen mensen gedwongen worden China in te marcheren, maar de verschoven landsgrens heeft precies hetzelfde effect. Geboren in een vrij land, zonder stemming of instemming in een ander land. De VN heeft een zelfbeschikkingsrecht, maar deze bevolking is niets gevraagd. Ze zouden nu en in 1997 voor autonomie gekozen hebben.

De Chinese staatszender CGTN ziet dit compleet anders. Volgens hun komen deze protesten door een lack of “national educationin Hong Kong. (aanhalingstekens door CGTN). De leerlingen hebben de verkeerde ideeën en waarden meegekregen, daarom staan ze nu op straat. School is niet een plek om kritisch te leren denken, maar om correct geprogrammeerd te worden.

De ambassadeur van China in London is duidelijk: “We have the power”. Ze accepteren geen interventie van “Foreign Forces”, zien dit als een binnenlandse aangelegenheid. Vandaar dat twee Amerikaanse marineschepen werden geweigerd in de haven van Hong Kong. De bevolking mag zich niet gesteund voelen, en China wil geen pottenkijkers. Internet zou weleens uit kunnen vallen.

De ambassadeur meldde dat China zal niet blijven toekijken en klaar is om in te grijpen als de situatie verder verslechtert. Hun leger hield parades langs de grens met Hong Kong. De boodschap is duidelijk: luisteren, of het leger komt weer. China is niet zo moeilijk. De bevolking laat zich nooit onderdrukken, China zal nooit terugtrekken, dit escaleert alleen verder.

People's Armed Police Force. China has deployed paramilitary personnel only 25 kilometers from the border with Hong Kong

Het geeft dezelfde interventie als India in Kashmir. Met een grote militaire overmacht een autonome regio zich laten aansluiten bij het moederland. Er is binnen de VN een grote meerderheid van landen die met militairen hun eigen bevolking en dat van hun buurlanden onderdrukt. Die landen groeien economisch, militair en qua bevolking harder dan het Westen.

De invloed van die landen wordt derhalve steeds groter, en ze steunen elkaar. China steunt niet alleen onvoorwaardelijk Chief Executive Carrie Lam van Hong Kong, maar ook Assad en Maduro. De grootmachten bewegen zich meedogenloos, zonder de enorme kosten te maken die Verenigde Staten aan zijn buitenlandse beleid kwijt is.

He who destroys a good book, kills reason itself. (1644, John Milton)

Reaguursels

Inloggen

Een best topic Feynman.
Waarvoor dank.
Blijkbaar is de notie hieromtrent diverse reaguurders volledig ontgaan.

bij gelegenheid | 18-08-19 | 21:03

@Feynman: Dank voor dit mooie artikel.

Zeddegeizot | 18-08-19 | 20:44

"School is niet een plek om kritisch te leren denken, maar om correct geprogrammeerd te worden", aldus Feynman.

Dat zou inderdaad mooi zijn, als scholen ook in het Westen zo waren.

Maar nu de realiteit: ook wij worden geprogrammeerd met ideeën. over moraal, over democratie, over wie te geloven en wie te verfoeien. Men wordt vooral gestimuleerd op scholen intelligent te zijn, goed te leren, goed te onthouden en samen te vatten in andere woorden wat je net in je hoofd gestampt hebt.

Laten we het niet mooier maken dan het is, idealist & dromer Feynman.

Laten we eerst maar eens bewijzen dat wij, zeg Europeanen, een continent van kritische geesten zijn en ook dat dit een economie in moderne tijd op lange termijn zo goed doet. Dat is helemaal niet zo voor de hand liggend. Wijsheid is nooit erg lonend geweest namelijk. Realisme wel!

GeenAccount | 18-08-19 | 19:47 | 1

Oké!
Blijkbaar is u de Milton en/of Mill volledig ontgaan binnen dit ‘fantastische’ epistel van uw hand.
Ter info:
‘ echte vrijheid bestaat uit het najagen van ons eigenbelang, op onze eigen manier, waarbij we er niet toe neigen anderen te beroven van hun vrijheid of hun streven naar geluk dwarsbomen’

John Stuart Mill.

bij gelegenheid | 18-08-19 | 21:08

Het valt allemaal wel mee in Hong Kong. Kanonneerboten hebben we niet, daarom dit geheime wapen: www.telegraaf.nl/video/1064326983/hon...

#teambedorvenmosselen #gereformeerdekloteklappers

Rest In Privacy | 18-08-19 | 18:13

ik ken nog een machtsblok die zich met militaire kracht presenteert aan de oostgrens en door middel van democratie hun eigen gebied opschuift tegen gemaakte afspraken in.

hint: het begint met een E en en eindigt met een U.

Tuborg øl | 18-08-19 | 15:50 | 3

.. een machtsblok DAT ...

Denen maken zulke taalfouten niet, nep-Deen.

gaffelbaard | 18-08-19 | 18:14

De EU heeft geen leger en onderdrukt haar eigen bevolking niet. Uw reactie komt nogal dom over.

Meneerdemesmeaker | 18-08-19 | 18:20

@Meneerdemesmeaker: EU heeft wel degelijk een internationaal gecoordineerde militaire blauwe politiemacht of zoiets. Nog niet iedereen doet mee, maar wij natuurlijk wel. En ome Erdo. Theoretisch kunnen onze blauwe tankjes daar opereren, indien nodig, en omgedraaid.
Het laat zich niet zo makkelijk googlen.. zie eurogendfor.org/
Daarnaast heb je Europol en men richt thans een EU-FBI op.
En natuurlijk allerhande taskforces voor diverse specifieke typen criminaliteit zoals terreur, fraude en belasting, met ieder uit steeds ruimere bevoegdheden. Dit allemaal terzijde overigens.

Shareholder II | 18-08-19 | 19:14

Laat ik eerlijk zijn. Ik heb niks tegen China (waarom zou ik) maar men moet wel begrijpen met wie je handelt en onderhandelt. China wordt van boven tot beneden geregeld door de communistische partij. Geen enkel bedrijf en dus ook bijvoorbeeld Huawei kan daar gedijen zonder de partij. Is altijd zo geweest en dat zal ook zo blijven. Vergis u niet. China is nooit een democratie geweest. Eerst de keizers en daarna de communisten. En dan kan men in het westen wel wapperen met een moralistisch vingertje maar daar hebben ze geen boodschap aan. Democratie kennen ze niet, hebben ze nooit gehad en weten ze niet. Maw, live with it.

Daarnaast. China is het land (net zoals India) van de grote getallen. Als er 500 of 5000 mensen sterven door een overstroming? Ligt niemand van wakker. Zo is het leven. Dus Hong Kong. Qua inwonertal interesseert Peking geen zak. Als ze morgen met rubberkogels 100 Hong-Kong Chinezen moeten afknallen? Who Cares?
Maar en daar komt een "klein" probleem om de hoek. Financieel is Peking wel zeer gevoelig aangaande Hong Kong. Want of je een communist bent of niet, Hong Kong is het financiele off-shore paradijs van Peking. Maw "Money makes the world go around." Ook voor de communisten in Peking.
Daarom is Peking tot op dit moment terughoudend. Niet aangaande dat democratie gemiemel van de gemiddelde inwoner van Hong Kong (en ik sympathiseer met ze) want dat interesseert Xi Jinping niet (hij heeft overigens meer macht dan Mao ooit had, vergeet dat niet), maar puur en alleen om de centen. Als je die gedachte in het achterhoofd houdt dan begrijp je de situatie beter.

Basil Fawlty | 18-08-19 | 15:27 | 3

Xi Jinping meer macht dan Mao?

Hmm, wetende dat Mao zijn bewind volgens schattingen voor ongeveer 70 miljoen goed was ... Dat belooft nog wat voor Hong Kong dan. :(

gaffelbaard | 18-08-19 | 18:20

De serie ‘ strangers’. Speelt zich af in HK. Gaat over geld, corruptie en macht. Dit laatste middels beïnvloediging in het hogere echelon.
nb, ging het gister over China en opgespoten eilanden om de (vis) wateren daar omheen te willen gaan uitbreiden?

bij gelegenheid | 18-08-19 | 21:18

Ziedaar de natte droom van Paul rosekuller & Friends

Kim-Jung-Un | 18-08-19 | 15:19

Bedankt Feynman, ben nog bezig alle linkjes af te werken, zet je wel aan het denken.

bwanabanjo | 18-08-19 | 14:28

Ze zijn een vogel voor de kat, kwestie van tijd. De financiële belangen zijn te groot voor enig internationaal protest. Ja, wat borstgeklop maar daar zal het bij blijven. Wie gaat er de relatie met een economische wereldmacht als China verstoren om dat lapje grond? En Taiwan is op termijn de volgende.

De_Veelvraat | 18-08-19 | 14:14

Ik begrijp het niet. Waarom moet je groepen mensen met geweld binnen je land houden? Als ze het niet willen, laat het hun dan zelf uitzoeken. Het is toch een raar idee dat landsgrenzen vast liggen?

En wat voor staatsmongool (pun intended) ben je als je bij de oproerpolitie gaat en je je leent om geweld te gebruiken tegen zulke demonstranten?

Diotima | 18-08-19 | 13:48 | 4

@De_Veelvraat | 18-08-19 | 14:16:
Ik vind het moeilijk om voor te stellen wat er dan in je botte kop omgaat als je zo'n agent bent. Net als die controleurs die moeten inwonen bij Oeigoeren om te kijken of ze wel Chinees genoeg zijn. Dan heb je zelf toch geen leven?

Diotima | 18-08-19 | 14:28

@Diotima | 18-08-19 | 14:28:
Ik vraag me altijd zoiets af bij de 35k+ medewerkers van de Great Firewall die het Chinese internet van het wereldwijde deel moet scheiden. Dan heb je gestudeerd, je hebt verstand van computers, netwerken en van de ongeloofelijke hoeveelheid informatie die er wereldwijd bestaat. En wat ga je dan doen met die kennis? Elke dag werken om ervoor te zorgen dat je landgenoten nooit in deze kennis kunnen delen. Het zijn dat soort gewone mensen die ervoor gekozen hebben om hun landgenoten, ook gewone mensen zoals henzelf, klein en onwetend te houden waar ik nog de meeste hekel aan heb in dat verrotte systeem van ze.

Gugong | 18-08-19 | 15:44

@Diotima | 18-08-19 | 14:28:
Oeigoeren betekent islam. Staatsondermijnend idd.
(enkel via deze vastberadendheid; Xi plus1)

bij gelegenheid | 18-08-19 | 21:29
▼ 1 antwoord verborgen

Dat krijg je als je als 'het Westen' de Chinezen alleen maar ziet als (potentiële) afzetmarkt OF leverancier van goedkope troe .. eh.. producten. Enkel korte termijn financieel denken.
Ok, te kort door de bocht: als kernmacht met een enorm groot leger heb je ook wat in de melk te brokkelen.

Wellicht (ik heb me onvoldoende ingelezen) zou India nog een stabiliserende factor kunnen zijn.

Het 'vrije Westen' laat zich teveel leiden door korte termijn politiek EN is zo dom om massaal debiliteit te importeren (lees islam dat zich als konijnen vermenigvuldigt).

Kinderen?
-Eerst een carriëre, op wereldreis, een nieuwe flatscreen, daarna...... ow k*t.. moeten er kunstgrepen aan te pas komen. (liberale denkwijze)
-Kinderen zijn vooral een milieu-delict*. (groen /links denkwijze)
*tenzij we baarmoeders massaal importeren want 'culturele verrijking' (en hopelijk stemmend op links.)
-Kiender moeten van imam. Democratie vernietigen via de baarmoeder.

klimgek | 18-08-19 | 13:42 | 6

@Diotima | 18-08-19 | 14:29: 'Waarom zouden ze willen naastvolken?'

Zeg kan jij lezen? Dat heb ik al uitgelegd.

'Het motief is vooral hulp aan mensen in nood en een naief geloof dat ieder die hier komt een Westers mens zal worden en bij zal dragen aan de burgermaatschappij en de verzorgingsstaat ipv parasiteren.'

Naïef, schrijf je. Dat wil dus zeggen dat er niet goed over na is gedacht. Dat geldt voor sommige politici misschien (die dan dus niet serieus te nemen zijn), maar niet alle zijn zo naïef. Een heleboel politici vinden dat het gewone volk veel te veel macht heeft en een veel te grote bek heeft, en dat er te veel frauderende kuttokkies zijn. Hoe krijg je die eronder in een democratie? Naastvolken is een optie.

Ik heb ook een hekel aan frauderende domme uitvretende tokkies. Maar naastvolken is een gevaarlijke remedie. De cultuur van je land kan helemaal naar de kloten gaan. Het is spelen met vuur.

Ik zie liever een oplossing als dat van mensen die meer bijdragen (meer belasting betalen) hun stem zwaarder weegt. Leve de 19e eeuw, censuskiesrecht (maar dan wat minder extreem).

Rest In Privacy | 18-08-19 | 14:45

@Sitting_targets | 18-08-19 | 14:45:
Dergelijk censuskiesrecht plaatst de industriële bazen (zeg maar de CEO's en de Raden van Bestuur) plus het oude en nieuwe geld bovenaan de apenrots. Zelfs als je een 'minder extreme' vorm zou kiezen wordt dat binnen de kortste keren en meer extreme vorm, omdat de mensen met het zwaarste stemrecht gaan regelen dat ze een steeds zwaarder stemrecht krijgen, net zolang tot ze een alleen-stemrecht hebben. Poetinisatie van Nederland lijkt me geen goed idee.
Dat gezegd hebbende, de infantilisatie van de maatschappij is, mede dankzij de indoctrinatie op school en daarbuiten, intussen zó ver dat je je af moet gaan vragen of algemeen stemrecht nog wel waarde heeft.
En los daarvan, als de ontwikkelingen in politiek Nederland iets hebben laten zien is dat de machthebbers in Den Haag volledig kak hebben aan welke uitslag dan ook; indien ongewenste partijen winnen worden ze gewoon buiten de vissenkom gehouden.

Virulent | 18-08-19 | 15:08

@Virulent | 18-08-19 | 15:08: Censuskiesrecht, zoals ik het voor me zie, zorgt er vooral voor dat de hogere middenklasse de macht krijgt in Nederland. Niet zo zeer het grootkapitaal. Als je het goed regelt (gematigd), dan kan er, wiskundig gezien, ook geen escalatie ontstaan, waar jij bang voor bent.

Het grootkapitaal heeft nu wel veel macht. Door samen te spannen met extreem links (Groenlinks, NOS) tegen het volk. Samen gooien ze er de racismegesel overheen. En het grootkapitaal heeft macht via lobbyen bij de VVD, eigenlijk gewoon de partij van het grootkapitaal. Men probeert uit alle macht concurrentie op rechts kapot te maken (PVV, FVD), en dat lukt redelijk. Het VVD geeft het gewone volk net genoeg dat het volk toch telkens weer partijkartel stemt. Er is een hele machinerie aan mediamanipulatie opgetuigd om kiezers telkens net dat ene zetje te geven.

Dus die Poetinisatie, is die niet eigenlijk juist nu al een feit. De hele machtskliek zit bij elkaar op schoot. Men frustreert de democratie.

Het grootkapitaal haat vooral de tokkisatie. En dat is een terecht punt. Tokkies moeten niet veel te vertellen hebben. Dat kun je oplossen met censuskiesrecht. En ik denk dat het grootkapitaal dan niet zo agressief meer zal zijn. Het heeft wel vertrouwen in de hoge middenklasse, met zijn burgerlijke waarden.

Opleidingsniveau als basis voor stemweging is geen goede basis. Want wat zegt zo'n diploma nou. Nee, hoeveel harde pegels sleep je binnen en draag je bij aan de maatschappij. Daar gaat het om. nl.wikipedia.org/wiki/Meritocratie

Rest In Privacy | 18-08-19 | 15:38
▼ 3 antwoorden verborgen

"Er is binnen de VN een grote meerderheid van landen die met militairen hun eigen bevolking en dat van hun buurlanden onderdrukt."

Feynman, dat zijn bijna zonder uitzondering allemaal islamitische landen die een lidstaat zijn van de OIC (Organisation Islamic Cooperation). China werkt hiermee samen.
www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1...

" Die landen groeien economisch, militair en qua bevolking harder dan het Westen. De invloed van die landen wordt derhalve steeds groter, en ze steunen elkaar."

Klopt. Dat is waar. En, vaak ook compleet over het hoofd gezien door Europese journalisten. Hier wat leeslinks.

Economie
www.sesric.org/publications-detail.php...

Bevolking
"Putting the population growth ... 2012 and 2050, ... In each case, the population will grow by around 25 percent."
www.prb.org/demographics-muslims/

Militair
... als ik dat post worden mensen boos, dus doe ik het maar niet ... zelf googlen ajb

Verder...
Syrië is geen OIC lidstaat meer. Ze werden eruit gegooid toen ze probeerden de "lente" de kop in te drukken. China (en Rusland) bleven Assad steunen omdat ze beseften dat het alternatief erger was dan Assad.

En wat met Venezuela dan? Och, lees maar eu.eot.su/2017/09/14/venezuela-joins-o...

'See the bigger picture?'

gaffelbaard | 18-08-19 | 13:40
-weggejorist-
Datsun_Cherry | 18-08-19 | 13:33 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

"Gedwongen deportatie", goed gevonden, maar dat geldt voor ons Nederlanders ook: Binnen enkele decennia zullen wij in een moslimland wonen. En in moslimlanden zijn niet-moslims tweederangs burgers. Om over rechten en vrijheden maar niet te beginnen.

Chuck the plant | 18-08-19 | 13:24

Laat ze maar hier heen komen als het niet anders kan,goed opgeleide mensen kunnen we goed gebruiken in het midden en klein bedrijf.

wiers | 18-08-19 | 12:44 | 1

Strak plan. Kunnen mijn kinderen 15 i.p.v. 10 jaar op de wachtlijst voor een simpel huisje.

Goofje | 18-08-19 | 15:19

@wiers
Nee, Hongkong-chinezen zijn en waren geen Britten. Zij zijn nu of Hongkong-Chinees of Hongkong-Brits. Hongkong-chinezen hebben de nationaliteit van de Volksrepubliek China, en bovendien het exclusieve recht om in Hongkong te wonen en diverse andere rechten die gewone Chinezen niet hebben
Dat hebben de andere inwoners van China niet. Zij hebben ook afwijkende paspoorten. Maar - nogmaals - het zijn wel onderdanen van de Volksrepubliek. Er zijn nog steeds ook Hongkong-Britten. Zij zijn weliswaar Britse burgers, maar hebben NIET het recht om in het Verenigd Koninkrijk te wonen. Zij heBben weliswaar Britse paspoorten, maar daarin staat duidelijk vermeld dat zij inwoners van Hongkong zijn en zich niet mogen vestigen in Engeland. Zij zijn eigenlijk nu burgers van een niet meer bestaand land. Hoe gek het ook klinkt, Nederland erkent deze paspoorten wel en je kunt er ook gewoon mee reizen.

staat het bier koud? | 18-08-19 | 12:36 | 1
-weggejorist-
Graaisnaaiert | 18-08-19 | 12:38

Het 'vrije Westen', dat zo ontzettend tegen schendingen van de mensenrechten is, gaat helemaal niets doen. We verdienen teveel aan China. China is de nieuwe baas van de wereld, China kent geen mensenrechtensysteem dus de zittende oligarchie doet wat hij wil. En dat is aan de macht blijven en rijker worden. Ondertussen zitten 'wij' ons druk te maken over overdrijvende 'economische migranten' en de influx van barbarijen. Het Westen is allang afgeschaft; het brein is al dood, het lijf weet het echter nog niet. Over tien jaar zijn 'wij' wingewest voor Afrika en Arabië, en is China de baas van de wereld. Trump is de laatste kramp van de 'vrije' USA; Europa is allang geen democratie meer.

Virulent | 18-08-19 | 12:36 | 1

Wel u tabletje slikken voordat u gaat slapen. Anders komt u niet in slaap.

ja-ja-nee-nee | 18-08-19 | 14:08

Live feed van de protesten: www.youtube.com/watch?v=ovTZdVz6zSo Er mag alleen op dit plein geprotesteerd worden. Dat heeft voller gestaan eerder op de dag.

Feynman | 18-08-19 | 12:23 | 1

Ik weet toch niet helemaal hoe ik dit moet zien. Als entertainment, bier chips nootjes, tribunes erom heen bouwen en genieten van het spektakel? Of moet ik me verplaatsen in die mensen? Moet ik een band met de opstandelingen voelen en het allemaal heel erg naar vinden? China is geen Europees en ook geen Westers land. Dat geldt ook voor Hong Kong. Maar China is wel een respectabele oude interessante cultuur, waar de rest van de wereld heel veel aan te danken heeft: nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Chine... . Maar mijn waardering voor China is toch wat afstandelijk, rationeel en koel. Misschien komt het doordat Chinezen (Oost-Aziaten in het algemeen) afstandelijke weinig toegankelijke mensen zijn. Geen team players ook. Geen mensen waar je, als Westerling althans, een band mee op kan bouwen.

Rest In Privacy | 18-08-19 | 12:58
-weggejorist-
BozePaarseMan | 18-08-19 | 12:13 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik vraag mij af of die Hong Kong chinezen ook een Engels paspoort hebben.

wiers | 18-08-19 | 12:09 | 2

Nee, geen Brits paspoort. Ze zijn ook niet welkom in Singapore of in Taiwan.

Eeuwig..Op..Vakantie | 18-08-19 | 12:23

@Eeuwig.. Op.. Vakantie | 18-08-19 | 12:23: Dan zitten ze klem.

wiers | 18-08-19 | 12:36

Nieuws uit onze eigen mediadictatuur.
nos.nl/artikel/2297955-breivik-en-tar...

De anti-immigrantenretoriek van president Trump heeft volgens Köhler
grote invloed op de toename van rechts-extremisme in de VS. "Hij
gebruikt taal die vanuit Duits perspectief doet denken aan een
nationaal-socialistisch regime. Hij dehumaniseert immigranten en wakkert
angst aan."

Dit komt er gewoon op neer dat Trump een nazi wordt genoemd. Totale onzin. Maar dat is wat de NOS ons wil inprenten. Walgelijk.

Rest In Privacy | 18-08-19 | 11:55 | 12

@Meneerdemesmeaker | 18-08-19 | 18:22: Is dat dehumaniserend om tegen illegale vluchtelingen te zeggen? Nogal hysterisch.

Ha ha, je kunt het gewoon niet goed beargumenteren.

Rest In Privacy | 18-08-19 | 19:20
▼ 9 antwoorden verborgen

10 duizenden gele hesjes die wekelijks demonstrieren in Frankrijk en neergeknuppeld worden, duizenden pegida's die maandenlang iedere maandagavond demonstreren en aangevallen worden door Merkels stormtroepen(afa) en daar hoor je onze systeemmedia niet over, chinezen en Russen zijn de slechten en wij de goeden

NSA | 18-08-19 | 11:55 | 4
-weggejorist-
BozePaarseMan | 18-08-19 | 12:09

De grote klap gaat straks komen. De Chinezen en de Islam gaan straks de strijd aan om de wereldmacht. Beide zijn daar op uit.

Het westen moet niets doen en gewoon gaan zitten en afwachten.

ja-ja-nee-nee | 18-08-19 | 14:13
▼ 1 antwoord verborgen

HMMM, china dat HK wil annexeren, Onrust in afrika met duizenden migranten die overal willen zijn behalve waar ze nu zijn. Onrust in Europa vanwege die migranten die overal willen zijn, maar enkel hun eigen wetten willen hanteren, wat weer voor wrijving zorgt bij de eigen bevolking. Rusland wat doet wat het wil en amerika dat zich overal mee meent te moeten bemoeien. Als dat geen goede voedingsbodem is voor een wereldoorlog, dan weet ik het ook niet meer. Zou je daar bij een bookmaker een weddenschap over af kunnen sluiten?

brie-de-penis | 18-08-19 | 11:43 | 1

In 1962 dwong de Amerikaanse regering-Kennedy Nederland om westelijk Nieuw-Guinea alsnog aan Indonesië over te dragen. Zo wist zij een mogelijke nieuwe oorlog tussen Nederland en Indonesië te voorkomen.

wiers | 18-08-19 | 12:14

"De VN heeft een zelfbeschikkingsrecht, maar deze bevolking is niets gevraagd."

Beetje net als hoe wij gedwongen de EUSSR in gerommeld worden.
De enige keer dat ons iets gevraagd werd zeiden we nee en kregen vervolgens toch ja. (Europese Grondwet - Verdrag van Lissabon)

Tapu | 18-08-19 | 11:41 | 2

Beetje?

Stijlicoon | 18-08-19 | 12:29

Onze verkozen leiders hebben het gedaan. Het is geen ondemocratische bezettingsmacht. Buiten bepaalde echoputten kan je ontdekken dat best wel veel mensen voor de EU te zijn. Hier nog een leuk stukje (propaganda); www.npostart.nl/proefreferendum-over-...

Diotima | 18-08-19 | 13:56

Voorbeeld voor China: Het Verenigd Koninkrijk dat tot 1922 Ierland als kolonie bij zich hield. Wat vindt u? Mag Schotland, Wales, Noord-Ierland zelfstandig worden of een soort Hong Kong status opeisen? Voorbeeld voor China: Duitsland na Wereldoorlog II verdeeld in zones, na 1961 verdeeld in Bondsrepubliek en DDR. Wat vindt u? Mocht Duitsland zich verenigen?

Eeuwig..Op..Vakantie | 18-08-19 | 11:40 | 2

Voorbeeld voor China: Tibet, tot negentienzoveelenvijftig een onafhankelijk land, daar na binnengevallen en geannexeerd door China. Wat vindt u, mocht China Tibet annexeren?

Tapu | 18-08-19 | 11:43

@Tapu | 18-08-19 | 11:43: De Ieren werden door Engeland ook geannexeerd binnen het Verenigd Koninkrijk. Israel is ook lekker bezig. Trump wil Groenland 'kopen'. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.

Eeuwig..Op..Vakantie | 18-08-19 | 11:47

Een communistisch dictatoriaal regime zal altijd moeten winnen van de bevolking. Dit is eigenlijk het ideaalbeeld van extreem linkse clubs als Groen Links.

BozePaarseMan | 18-08-19 | 11:34 | 1

Treffend gezegd. Vandaar ook dat onverstoorbare gedram uit deze partij. Het groene gedachtengoedje moet er met harde hand in worden geramd. In de principiële werkwijze van deze commies is feitelijk niets veranderd in 100 jaar +

Overnijd | 18-08-19 | 12:09

Op de ogen richten. In welk land deden/doen ze dat nog? Was/is dat geen lidstaat van de Europese Unie?
En is de officiële voertaal daar Frans?
En maar hypocriet afgeven op de Chinezen en de Russen...
Uiteraard ben ik het ook niet eens met de Chinese handelswijze.

Bijtendehond | 18-08-19 | 11:33

De Hong-Kongnezen zijn echt de nieuwe Joden

Carlos_I | 18-08-19 | 11:18

Xi "Pu" JinPing leeft in interessante tijden...

China is helemaal niet zo sterk als men denkt. Als ik ZeroHedge mag geloven zijn al drie flinke banken omgevallen door kredietproblemen en slechte leningen. En zijn er nog een flink aantal die op die dodenlijst staan. Ze hebben een economische (schulden)bubbel geblazen minstens zo groot als in het westen en de rest van de rijke(re) wereld. Dan hebben we het nog niet over de spooksteden en andere totale misvormingen van de economie door centrale planning en bevoordeling van goedkope export en bepaalde in een echt vrije markt onrendabele industrieën.

Het feit dat in Hong Kong armen, en dan zeker ook Chinese migranten van het vasteland, in kooien moeten leven door gebrek aan betaalbare woningen, en desondanks blijven komen omdat ze het daar beter hopen te hebben, spreekt (verboden) boekdelen. De handelsoorlog, hoewel die door wederzijdse afhankelijkheden natuurlijk ook de veel rijkere VS schaden, zou wel eens het duwtje kunnen zijn dat de post-Qing vaas van China nodig heeft om definitief om te duvelen en aan gruzelementen te vallen. Een aanval op HK zou al helemaal enorme schade betekenen, misschien zelfs een lont in het kruidvat á la de Xinhai revolutie.

Nog afgezien van wat praktische zaakjes. Waar moeten nu de steenrijke Chinezen en apparatjiks hun al dan niet gestolen of corrupte of simpelweg veilig te stellen fortuinen doorsluizen? Als HK valt, volgt Macau ook al snel. En broertje Taiwan zal na die audovisuele demonstratie van "één land, twee systemen, min één" ook niet erg happig meer zijn om zijn nekje in eenzelfde strop te hangen.

Tegelijkertijd, Xi kan zich niet veroorloven, met mijn ambities van totalitaire controle van alles en iedereen onder zijn hemel, om een klein landje te laten bestaan waar nog wel enigszins vrij mag worden geleefd, gesproken of bureaucraten verkozen of geselecteerd op merites i.p.v. het betere ellebogenwerk en ons kent ons binnen De Partij. Al schijnt hij niet helemaal door te hebben dat zijn kredietpuntensysteem een nogal pijnlijk nadeel heeft: degenen die al hun punten verspeeld hebben, zelfs als het om futiliteiten gaat als door rood rijden of je ouders niet vaak genoeg bezoeken, hebben niets meer te verliezen en alles te winnen bij revolutie.

Wellicht is het toch eens tijd Trumps voorbeeld te volgen en import (en export)heffingen in te stellen, plus heffingen op geldstromen naar en uit dat land. Niet van willekeurige hoogte, en wellicht zijn we ook gebonden aan WHO regels (net als de EU bij Brexit gelukkig) maar gewoon een gemiddeld belastingtarief dat nog wel handel toestaat met landen die geen functionerende democratie of meritocratie zijn, de mensenrechten schenden, geen autonomie gunnen aan autochtone minderheden of valsspelen als het gaat om vrijhandel volgens de lokaal heersende regels. Maar die wel een belemmering en pijnlijke kostenpost vormen voor zulke regimes en een lokkertje om ze aan te sporen die zaken te verbeteren.

Zelfs al helpt het niet (goede kans, net als de boycot van Cuba door de VS slechts als excuus door het regime daar wordt gebruikt om de armoe van het communisme weg te verklaren) is het op z'n minst een duidelijk signaal: wij prefereren wel democratie\meritocratie i.p.v. zichzelf coöpterende dictators, wel vrijheid van meningsuiting en kritiek i.p.v. "nationale opvoeding" en indoctrinatie, wel vrijhandel op gelijke basis volgens elk lands eigen regels i.p.v. centrale planning en bevoordeling van specifieke eigen (export)industrieën.

China zou juist een voorbeeld moeten nemen aan Hong Kong. Ze zou een oceaan van autonome vrije stadstaatjes kunnen worden, waarbij Beijing alleen defensie, handhaven van een handvest van basale mensenrechten en een neutrale buitenlandpolitiek voor haar rekening neemt. Een een Yuan\Renminbi als mandje van de lokale munten van die staatjes, zonder de huidige manipulatie van bovenaf. Net zoals de EU dat zou kunnen doen, zonder zichzelf als eenheidsworststaat met één machtscentrum en dus ook één mogelijkheid tot dicatoriale ontsporing te vormen, die niet-leden chanteert met handelsbarriès om zich ook politiek te onderwerpen. De EU is nog geen China, maar China geeft wel het afschrikwekkende voorbeeld hoe macht corrumpeert en het niet moet.

Laten we hopen dat deze protesten een echte, vreedzame Chinese Lente inluiden en niet een herhaling van Mao's "Laat duizend bloemen bloeien (zodat ik ze kan uitroeien)" wordt. Mocht het wel en bloedbad worden hoop ik vurig dat de Chineze bevolking deze laatste kans aangrijpt om van haar communistische quasi-keizer en zijn nieuwe mandarijnen af te komen, voor ze de controle nog verder aanscherpen.

Wol | 18-08-19 | 10:56 | 1

Jammer dat de HSBC bank een door en door corrupte drugsgeld witwasmachine is.

joppo0 | 18-08-19 | 11:22

Tis anders maar stil over de gele hesjes in Frankrijk.Maar goed,dat ligt ook wat dichterbij dan Hongkong dus dan zal het wel goed zijn.
Ze zijn inmiddels bezig met de 40ste week van demonstraties tegen de dictator macron en zijn terreur troepen.
De berichtgeving is heel vaag in de media over het echte aantal doden en gewonden,maar de officiële getallen zijn 11 doden en iets van 4200 gewonden.
Over het aantal zwaar gewonden is amper wat bekend.
Tot zover de lezing van het reich te brussel en hun eu media propaganda kanalen.
Letten jullie wel op want het is maar vijf uurtjes rijden van hier naar Frankrijk.

komtdatschot | 18-08-19 | 10:51

Dit zou dus nooit gebeuren in een vrije open democratie. Alleen in dictatoriale schurkenstaten onder de vlag van religie of comunisme zoals in China of bij ons.
In de VS hebben ze ook veel rellen maar daar willen de oproerlingen juist een staat op dezelfde grondvesten als China.

Sans Comique | 18-08-19 | 10:41

Waar bijven de verontwaardiging, de boycot van producten en de solidariteits- protesten? Of zit links met bewondering toe te kijken hoe hun kameraden in China het aanpakken? Die muur van Trump, dat is pas erg!!!

HaatbaardKnipper | 18-08-19 | 10:39 | 1

Die muur heeft Bush er neer gezet !
Niet zoveel nos kijken

joppo0 | 18-08-19 | 11:25

Waar bijven de verontwaardiging, de boycot van producten en solidariteits- protesten? Of zit links met bewondering toe te kijken hoe hun kameraden in China het aanpakken? Die muur van Trump, dat is pas erg!!!

HaatbaardKnipper | 18-08-19 | 10:39

En daar ging Feynman, om weer op te duiken in China....

Acidstain | 18-08-19 | 10:38
-weggejorist-
kanzel | 18-08-19 | 10:29 | 1

Het verbaast me niet. Toen de Britse vlag werd neergehaald wist ik al dat Hong Kong was verraden en overgeleverd aan de partijgrillen van China. Vond het destijds dan ook schandalig dat GB afstand deed van HK. Je kunt van te voren weten dat het dan einde democratie is.

Jan, Leiden | 18-08-19 | 10:24 | 5

@Feynman | 18-08-19 | 10:58:
Eeuwig bestaat niet, de keizers zijn verdwenen en een veroverd eiland kan terug-veroverd worden. Op dat punt bestaan er geen zekerheden.

Synecdoche | 18-08-19 | 11:18

Tja.. iets met lease die afliep oo hun drugs import haventje..
Vind je toch niet vreemd he?

Epistulae_Morales | 18-08-19 | 12:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Heb er lang gewoond en kan mij nog heugen dat bij de overdracht veel mensen op straat riepen dat de Engelsen "eindelijk" vertrokken en dat ze niet langer "second class citizens" zouden zijn. Nou - die mensen krabben zich nu achter de oren en zullen wensen dat de Britten weer terug kwamen.
Er is hier geen redden aan - de Chinezen gaan het gewoon inlijven.
En daar doen de USA en de EU niks aan - marktpolitiek en handelsbelangen gaan voor.

J135 | 18-08-19 | 10:24 | 2

De grootste verandering is dat de bewoners geen gouverneur uit GB meer hadden maar een gouverneur uit China

Epistulae_Morales | 18-08-19 | 12:44

Hear, hear! Het is gewoon de volgende logsiche stap. En na HK nemen ze Taiwan, een kwestie van tijd.

De_Veelvraat | 18-08-19 | 14:20

China is ontwaakt en zich zo zelfbewust van zijn kracht geworden dat ze niet meer toneel hoeven te spelen. Ik hoop dat onze leiders in het westen dat ook doorhebben en China niet de kans geven om Afrika economisch vast te leggen terwijl wij Vluchtelingetje Vis en Dictatortje Wip blijven spelen. Maar ja, feminieme samenleving he. Zielig is inmiddels ook een geaccepteerd verdienmodel en daar gaat me een sloot tijd, energie, geld en aandacht in zitten die we elders niet kunnen inzetten.

Graaisnaaiert | 18-08-19 | 10:20 | 5

Er valt nog wat bij te leren over het feminieme in het algemeen en het lesbische in het bijzonder, zeker in relatie tot naaimachines, 4 tenen en Namibië. Vechtscheiding achter de rug en misogynie omhelst??

eastender | 18-08-19 | 13:36
▼ 2 antwoorden verborgen

HK is niet meer echt nodig of nuttig voor China. We zijn zo ver dat ze zelf serieus genomen worden en gesprekspartner zijn, en dus hebben ze die paar miljoen vervelende HK inwoners nergens meer voor nodig. Iets wat al bekend was sinds de afspraak dat HK weer van China zou worden.

captainobvious | 18-08-19 | 10:09

Het word tijd dat China de terroristische HongKongers eens een lesje gaat leren.

TentakelChinees | 18-08-19 | 10:08 | 4

ah, een echte communist. U vindt antifa zeker ook geen terroristische organisatie.

Acidstain | 18-08-19 | 10:26

@Graaier | 18-08-19 | 10:22: Ik kom al jaren met plezier in China, het bovenstaande komt mij niet bekend voor.

TentakelChinees | 18-08-19 | 11:44

@TentakelChinees | 18-08-19 | 11:44: Dat je er met plezier komt, zegt al genoeg. Je ziet het niet, kunt het niet zien en wilt het niet zien. Heb je het artikel van Feynman wel gelezen ? Ooit de partijbijeenkomst bijgewoond. Ooit in een fabriek naar de werkcultuur gekeken. Ooit gekeken wat er met volkeren gebeurt die meer zelfstandigheid willen. Ooit gekeken wat burgers voor rechten hebben als de partij of de rijken een stuk grond willen ? Enz, enz.enz. Het land is het voorbeeld van het totaal ondergeschikt maken van het individu aan het collectieve (bedachte) belang van dat moment.

Graaier | 18-08-19 | 13:06
▼ 1 antwoord verborgen

Kan mij er niet druk om maken. De Engelsen trokken zich ruim 20 jaar geleden terug en China neemt gewoon terug wat ooit van hen was voor de Engelse Opiumhandelaren vaste voet in Hong Kong kregen. Dekolonisatie heet zoiets. De Amerikanen zijn er natuurlijk ook niet vies van onrust te stoken (net als in Oekraïne 2014).De Yankees leveren F-16's aan Taiwan.. ook een doorn in het oog van China. Allemaal achterhoede gevechten voor de blanken... China is de dominaten militaire en economische macht in Azië en binnenkort ook in het Midden-Oosten.

Eendragtmaaktmagt | 18-08-19 | 10:07 | 7

@LoesjeP | 18-08-19 | 10:56:
Uw opa was een wijs man, zo te zien. Weinig mensen dachten zelfstandig na in die tijd maar kwaakten vooral de opiniemakers in de kranten na. Al was het toen lastiger om zelf informatie te verzamelen dan nu...

Graaisnaaiert | 18-08-19 | 11:16

@Graaisnaaiert | 18-08-19 | 11:16:
Dank!
Inderdaad. Het Internet zou hij geweldig hebben gevonden!
Wij deden het met verschillende kranten, lezen in de Bieb, want al die abonnementen waren natuurlijk te duur. En 's zondags luisteren, naar "de Toestand in de Wereld.", van G.B.J. Hilterman.

LoesjeP | 18-08-19 | 11:35

@Jan Lange3373 | 18-08-19 | 10:22: Jij ? Zolang jij mij niet kent graag U... Nee hoor,Hong Kong was geen Engelse kolonie... ga toch eens een boek lezen man. Informeer jezelf. Gewoon gejat van de Chinezen toen zij op hun rug lagen... niet dat daar iets op tegen is,maar niet gaan janken wanneer zij hun grond weer terug pakken...

Eendragtmaaktmagt | 18-08-19 | 13:35
▼ 4 antwoorden verborgen

In Brussel pinken ze een traantje weg van al dat moois wat ze in China doen.

hatschjoe | 18-08-19 | 09:58 | 5

@B.Spiritus | 18-08-19 | 10:16:
Er gaan al genoeg stemmen op in Brussel om Hongarije en Polen eens een lesje te leren om ze weer in het gareel te krijgen. Met een eigen EU-leger was dit al lang een feit geweest.

2voor12 | 18-08-19 | 10:18

@2voor12 | 18-08-19 | 10:18: Von der Leyen als een wolf in onschuldig ogende schaapskleren heeft daarin dezelfde rol als haar illustere landgenoot Albert Speer. In haar rokje en met schaapachtige diplomatie probeert zij de verborgen agenda van het Herrenvolk er door te drukken.

B.Spiritus | 18-08-19 | 12:24

Wat een onzin. In Brussel zitten politici die door alle Europeanen verkozen zijn. En ja, men heeft moeite met de Visegradlanden, niet omdat ze zo bits zijn naar vluchtelingen, maar omdat ze het begrip rechtsstaat en vrijheid niet helemaal begrijpen.

Diotima | 18-08-19 | 14:07
▼ 2 antwoorden verborgen

Het onderwijs in nederland is ook al lang niet meer bedoeld om kritisch denken te stimuleren, maar om de kinderbreintjes politiek correct te programmeren.

Schuldenbrau | 18-08-19 | 09:50 | 5

@Van Duyvenbode | 18-08-19 | 09:56: ik heb even gekeken naar curriculum.nu, specifiek rekenen en wiskunde Al die rapporten en overzichten, dat heeft me toch een hoop geld gekost. Ergens las ik dat men de kinderen Data en statistiek wil gaan leren, om de grote hoeveelheid data beter te kunnen begrijpen. Als vereisten om dit "vak" te leren werden o.a. genoemd Burgerschap, Mens en Maatschappij, Kunst en Cultuur etc. Iets in de vorm van algebra/wiskunde zag ik niet zo snel. Gaat lekker worden voor later, straks kan niemand meer echt rekenen maar er wel over praten.

thephysicist | 18-08-19 | 10:12

@thephysicist | 18-08-19 | 10:12: er is in het onderwijs wel een tegenbeweging, maar ik vind het moeilijk in te schatten hoe sterk die is.
Als we in het onderwijs niets doen en alles maar over ons heen laten komen wat de overheid bedenkt, dan is het resultaat als volgt:
- Nederlands wordt tweede taal in EU-kolonie Germania Inferior
- Lezen, schrijven en rekenen worden weer elitair; het gemene grauw leert dit niet meer, en leert alleen"digitale vaardigheden" zoals surfen.
- Kennis wordt weer een zaak voor de elite. Het gepeupel zoekt het zelf maar uit/op op Google.

Rest In Privacy | 18-08-19 | 10:27

Ik heb een tijd geleden weer eens in de schoolbanken moeten plaatsnemen (met m'n 41 jaar oud) omdat mijn werkgever wilde dat ik mijn beveiligingsdiploma moest gaan halen. Wordt bij burgerschap mijn eigen mening afgekeurd......... En dat door een "leraar die zeker 10 jaar jonger was. Het was best grappig om met hem in discussie te gaan over dat een mening niet afgekeurd kan worden als het binnen de nederlandse wet valt. Maar ik moetst in de richting denken die ze van school opgaven, anders was het een onvoldoende, toen heb ik mijn mening tijdelijk bijgesteld in een belachelijk correcte manier. Mijn moeder zei dat ik niet mocht liegen, school en politiek denken daar anders over denk ik dan

brie-de-penis | 18-08-19 | 11:57
▼ 2 antwoorden verborgen

#mehongkong

Go_Vegan2.0 | 18-08-19 | 09:44

China lijkt op een mierennest. Allen werken voor de staat, allen zijn gelijk. Er worden er zonder te knipogen miljoenen opgeofferd als dat nodig is om de staat te redden. De mierenhoop breidt zich steeds verder uit en overspoeld zonder wikken of wegen de omgeving. Er is geen medelijden, genade of rechtspraak. Er is alleen de staat. Hong Kong wordt nu verslonden.

Angélica de Sancé | 18-08-19 | 09:36 | 1

Lijkt verrekte veel op Noord Korea, enkel met genoeg geld.

joppo0 | 18-08-19 | 10:20

Als China hard ingrijpt in Hong Kong, heeft dat consequenties. Handelsboycot etc. Maar omdat China een grote speler is, zal de schade meevallen en behalve enkele Westerse landen, zal de rest het zich niet kunnen permitteren. Ik denk dat China NU grote stappen wil zetten. Eerst Hong Kong, dan Taiwan en vervolgens de Chinese Zee die ze al als eigendom zien. Ze bouwen er eilanden om territoriale grenzen op te kunnen eisen. China heeft 1,5 miljard inwoners en wil geld, olie en voedselvoorraden. Die laatsten slinken snel en hard. De VN heeft gewaarschuwd voor ernstige voedsel tekorten de komende jaren. China is m.i. nu begonnen met daarop in te spelen en dat doen ze meedogenloos. Een arme hongerige bevolking begint een revolutie en dat risico wil de Communistische Partij niet nemen. Mark my words!

Angélica de Sancé | 18-08-19 | 09:30 | 2

Kijk naar de geschiedenis. Ook de Chinese leiders kunnen zo’n proces niet tegenhouden. Ook al zullen zij denken dat zij de controle hebben, de waarheid is gelukkig anders..

kunnenzedanniks | 18-08-19 | 09:40

De VN aanhalen. Minpunt. De VN is een leugenfabriek geworden.

Wat betreft consequenties voor China, er komt geen handelsboycot. Vergeet het maar. De belangrijkste consequentie voor China is dat het de gans met de gouden eieren slacht. De Hong Kong Chinezen zullen gedemoraliseerd en gedemotiveerd raken. Want er zal veel economische eerlijkheid verdwijnen. Met hard werken kun je jezelf opwerken? Vergeet het voortaan maar. De Hong Kong Chinezen zullen slaven worden, net als het overige Chinese gewone volk. De resultaten van het harde werken komen dan vooral ten goede aan de communistische partij. Je promotie hangt vooral af van je politieke mening en kontkusserij, niet van je economische verdiensten. Kom je dan je bed nog uit? Misschien alleen maar om konten te kussen. En daar wordt China niet rijker en machtiger van.

Rest In Privacy | 18-08-19 | 09:51

Als in Amerika verkiezingen worden gehouden mag alleen een diepstate kandidaat winnen, anders maken ze hem helemaal kapot door fake nieuws. Wat is het verschil.

T.R.U.M.P. | 18-08-19 | 09:26

"School is niet een plek om kritisch te leren denken, maar om correct geprogrammeerd te worden."
Zo denkt het Nederlandse partijkartel er toch ook over?

MAD1950 | 18-08-19 | 09:16 | 2

In Hong Kong zou de bevolking dolgraag terug willen naar de vreselijke kolonisatie door westerse landen. Daar zijn ze voor eens en voor al van bevrijd, de poorten naar de socialistische heilstaat zwaaien onverbiddelijk dicht achter hun kont.
www.youtube.com/watch?v=OiVQlakoUig

Jan Passant mk2 | 18-08-19 | 09:26

Als het voor China een geld kwestie is dan kan Trump, na het bod aan Denemarken op Groenland, ook een bod doen op Hongkong. Is die handelsoorlog met China ook direct klaar.

Fuckinghell | 18-08-19 | 09:10

Wat zeuren die Honk Kongers nou, straks fijn open grenzen met China en ze hoeven geen geld meer te wisselen, geweldig toch?

Mr_Natural | 18-08-19 | 09:07 | 1

Gotta love cynisism.

Basil Fawlty | 18-08-19 | 12:24

Daar moeten wij ons helemaal niet mee bemoeien, is Chinese aangelegenheid. Bovendien kan het Westen toch niks doen, want dat is zijn dominante rol in de wereld inmiddels kwijt, en is al een aantal decennia onderhevig aan intern verval, bevolkingskrimp, eroderende sociale cohesie, en stikt in de wurggreep van een financiële oligarchie. Troost: China heeft ook binnenlandse problemen.

Rest In Privacy | 18-08-19 | 08:53 | 7

@Sitting_targets | 18-08-19 | 09:40: ik zie vooral ¨mannen¨ met keurig getrimde baardjes, haartjes in de gel, luisterend naar hun vrouw en naar ¨muzak¨ op Radio 538. Steevast met de iPhone in hun gemanicuurde handjes. Sommigen dragen zelfs een schoudertasje. Hun echte ambitie is een leuk huisje in die hippe wijk in de stad en een lease-Tesla. Het jaarlijkse reisje naar Kos is wel het spannendste was ze doen. Misschien Thailand maar dan wel via ¨the beaten track¨ en een betrouwbare reisorganisatie. Uiteraard wel met extra aanvullende reisverzekering. Spreekt de politiek correcte taal en heeft een relatie met een Groen Links vega carriere meisje dat Maan heet en ¨iets doet¨ met communicatie. Echte mannen zijn er nauwelijks nog, de westerse man is een androgyne kwezel aan het worden.
Van de mannen die bereid zijn voor hun land te vechten zijn er weinig over.

Jan Lange3373 | 18-08-19 | 10:34

@Jan Lange3373 | 18-08-19 | 10:34: U woont zeker in Amsterdam. Vrouwen willen misschien wel een tamme sukkel om mee samen te leven. Een soort slaaf, zeg maar. Maar meestal willen ze die niet om kinderen mee te krijgen. Dan krijg je misschien ook kinderen die je niet respecteert. Van hun eigen kroost willen ze houden. Om kinderen te krijgen laten ze zich daarom liever volblaffen door een macho. Hun zonen voeden ze dan ook op om vooral niet zo'n sukkel te worden als hun (niet-biologische) vader.

Rest In Privacy | 18-08-19 | 10:49

@Jan Lange3373 | 18-08-19 | 10:34:
Androgyne kwezel. Inderdaad, met veelal een knotje! *gaat even braken*

LoesjeP | 18-08-19 | 11:15
▼ 4 antwoorden verborgen

Waar blijft de ophef over Frankrijk

frisenfruitig | 18-08-19 | 08:35 | 4

Frankrijk is een democratie. Ze hebben de verkeerde president gekozen. Dom. Maar ze kunnen hun fout herstellen via de stembus.

Rest In Privacy | 18-08-19 | 09:19
▼ 1 antwoord verborgen

Zie nu waarom een europees leger zo een heel slecht idee is.

2voor12 | 18-08-19 | 08:25 | 5

Yup, dat is het. Zo'n Macron zou het fantastisch vinden om Oekraïners in te zetten tegen zijn eigen bevolking. Dat zal ze leren koste wat het kost Le Pen te weren.

Onno Barendsen9337 | 18-08-19 | 10:21

@Onno Barendsen9337 | 18-08-19 | 10:21:
Hoe kom je daarbij? Volgens welke complottheorie heeft Macron Oekrainers nodig en waarom moeten die tegen Fransen worden ingezet?

Diotima | 18-08-19 | 14:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Geen Chinese troep meer kopen, die Apple meuk included.

amateurrr | 18-08-19 | 08:16 | 2

Welke troep moet ik dan kopen?

Rest In Privacy | 18-08-19 | 09:13

Laten we die fucking panda's terugsturen. Dat zal ze leren.

Fijnstoffer | 18-08-19 | 08:10 | 1

Wie gaat er dan in nederland friet bakken Alle snackbars zijn overgenomen door chinezen. Hier en daar zie je nog een nederlander maar de meesten zijn in chinese handen

brie-de-penis | 18-08-19 | 12:02

Een China dat op een maan land is moeilijk te slikken voor Europa. Helemaal als het gaat om H.S treinen. Dat betekent eerbied an respect.

biltong | 18-08-19 | 07:51 | 1

Tuurlijk waarom ga je niet zelf leuk naar dat paradijs

bijna_raak | 18-08-19 | 09:44

Wij hebben Geert. Mag alles zeggen maar niet minder.

biltong | 18-08-19 | 07:45 | 2
-weggejorist-
hete wind | 18-08-19 | 08:50
-weggejorist-
hete wind | 18-08-19 | 08:50

Waar is Hong Kong foei als je hem nodig hebt.

Rallywally | 18-08-19 | 07:18

Tussen mijn 19e en 25e ben ik vele malen door Zuid-Oost Azië wezen backpacken.
Vooral door India, Thailand, Birma, Laos, Vietnam en Maleisië. Prachtige tijden, veel meegemaakt. Telkens als ik weer in Nederland was spaarde ik voor de volgende trip. Ben met mijn toenmalige vriendinnetje een keer naar China gevlogen omdat we nieuwsgierig waren. Het was de grootste tegenvaller ooit.
Vrij reizen was mogelijk, maar alleen per trein. Een auto huren mocht niet. We moesten steeds aangeven waar we heen gingen bij de toeristen politie, formulieren invullen en stempels halen. Toen we met een nacht trein van Peking naar Xian waren vertrokken stonden bij aankomst dezelfde (!) agenten ons op te wachten op het perron. Die reisden dus mee, of voor ons uit. Griezelig gewoon.
Hotels, die waren er wel, maar met een duidelijk onderscheid, hotels voor Chinezen en hotels voor buitenlanders. De Chinezen die we spraken, voor zover dat überhaupt lukte in het Engels, waren totaal chagrijnig. ALLEMAAL.
Dit was overigens ergens midden jaren '90, zal nu wel anders zijn.
Met uitzondering van een aantal waanzinnig interessante en bizarre bezienswaardigheden (de muur, het terracotta leger, een hangende tempel aan een berg) was deze reis met stip op 1 de minst leuke ooit. Totaal onvrij. Dood eng dat communisme. Het was een verademing om na twee weken weer te landen in Bangkok.

Hell awaits voor de mensen in Hong Kong. RIP vrijheid.

Botte Hork | 18-08-19 | 07:02 | 8

Toen de Berlijnse muur nog overeind stond ben ik ruim een week in Oost Berlijn geweest. Exact dezelfde ervaring: de mensen allemaal zielloos en zonder enige drijfveer of interesses, een grijs bestaan. En Totale Controle door een aantal ambtenaren/agenten die exact in de gaten hielden wat we deden, met wie we praatten en waar en hoeveel geld we uitgaven.

Kapitalisme is ook niet alles maar communisme een intellectuele gevangenis.

Reagurend_Nijlpaard | 18-08-19 | 10:16

In 1989 en 1991 was ik langdurig in China. Soms lukte het om vrij te reizen maar ik herken veel. Ik was daarvoor ook in het oostblok geweest (Oost-Duitsland, Joegoslavie, Polen) en herkende de grauwe sluiter van het communisme gelijk. China nu bestaat uit een klein groepje ontzettend rijke partijleden die de rest van de bevolking totaal onderdrukken, hersenspoelen en manipuleren. Een schoolvoorbeeld van een totalitair regime.

Jan Lange3373 | 18-08-19 | 10:39

@Reagurend_Nijlpaard | 18-08-19 | 10:16:
En wie is de baas in Duitsland? juist een ex stasi mitarbeiter IM Erica , of te wel Merkel !!
De invloed van de Amadeo Antonio stichting (bewaakt de linkse opvoeding van kinderen en studenten) wordt geleid door een van de fanatiekste DDR stasi hoer Mevr Kahane !
Nu begrijpt u ook waarom het zo n teringbende in Duitsland. (banken op apegapen,immigratie ellende, ontslaggolf aanstaande)
Ook daar worden mensen met een nadere mening monddood gemaakt, of ze bestempelen je voor Naaaazi.
De voorzitter van CDU en minstre van defensie AK Krampkarrenbauer heeft geprobeert een prominent lid van de CDU te royeren uit de partei (ex Verfassungschef Maassen)

Tjuss.

joppo0 | 18-08-19 | 10:42
▼ 5 antwoorden verborgen

Niet zo ver van ons gebeurt iets soortgelijks in Catalonië.

Mahatma | 18-08-19 | 06:39 | 11

@LucaBrasi | 18-08-19 | 10:28:
Ze zitten in de cel voor uitroepen eenzijdige onafhankelijkheid, opruiing, verduistering overheidsgelden en nog wat meer zaken. Uitroepen van eenzijdige onafhankelijkheid is zowat in elke grondwet verboden, dus ook in andere landen absoluut strafbaar.

Caras | 18-08-19 | 11:49

@Caras | 18-08-19 | 11:49: Vandaar dat Puigdemont niet uitgeleverd werd door Belgie en Duitsland. De kennelijk in Spanje strafbaar geachte, verweten gedragingen, was in deze landen (m.u.v. de verweten verduistering van geld) niet strafbaar (wat een voorwaarde is voor uilevering). En dat van die verduistering van geld is er later nog bijgekomen om de beschuldigingen toch maar enige body te geven. In NL is opruiing niet strafbaar (ook het uitroepen van onafhankelijkheid niet, staat niet eens in WvSr). Gebruik van geweld natuurlijk wel. En dat is het punt: volgens Duitse en Belgische rechters was dat geweld niet aanwezig. De geur van politieke bemoeienis bij de vervolging in Spanje is minstens aanwezig.

LucaBrasi | 18-08-19 | 12:39
▼ 8 antwoorden verborgen

Wellicht is het een idee dat we immigranten uit Hong Kong opvangen in het Westen, mensen die op deze manier bereid zijn te demonstreren voor hun democratische vrijheden en kapitalisme zouden hier welkom moeten zijn.

Zendavesta | 18-08-19 | 06:05 | 4

@mr. dude | 18-08-19 | 07:32:
ZIjn er niet een aantal naar het VK gegaan voort de overdracht in '99?

F. von Zeikhoven | 18-08-19 | 07:41

Tja, als er nu een paar Hongkongers zich zouden opblazen, hun vrouwen beginnen te slaan, misvormen en te verhullen maken ze nog een klein kansje mits ze voor een groen klimaat zijn natuurlijk.

jan huppeldepup | 18-08-19 | 09:28

@mr. dude | 18-08-19 | 07:32: En die kiezen eerder voor de US of Australie, omdat ze daar met hun intelligentie en doorzettingsvermogen meer kunnen bereiken. Bij ons komen de gasten die een verzorgingsstaat zoeken waar alles voor ze geregeld is en wordt.

Graaier | 18-08-19 | 10:32
▼ 1 antwoord verborgen

Niet om het geweld van de HK politie goed te praten ofzo, maar volgens mij hebben ze nog altijd een factor 10 minder ogen kapotgeschoten dan de Franse troepen bij de gele hesjes.

praat_poep | 18-08-19 | 05:47 | 1

procentueel gezien zeker wel, maar er zijn zoveel chinezen, dat het , als je hetzelfde percentage aan wil houden, het een genocide begint te lijken

brie-de-penis | 18-08-19 | 12:06

Op grond van de reacties hier trek ik voor mijzelf de trieste conclusie dat Hongkong de sjaak is en van de internationale gemeenschap weinig hoeft te verwachten dan symboolpolitiek. Op het schoolplein winnen de grootste bullebakken nou eenmaal altijd. Rest de vraag in hoeverre imijn Kruidvatverslaving indirect debet is aan deze situatie.

MickeyGouda | 18-08-19 | 05:42 | 4

@Mazzelstof | 18-08-19 | 07:47: Nou, bijvoorbeeld alles behalve hoe jij er in staat. Met zo’n houding hoef je nergens meer aan te beginnen toch?

Super Vaagstra | 18-08-19 | 09:21

@MickeyGouda | 18-08-19 | 09:42: Ik ben de vleesgeworden antithese van een feestganger. Slingers vliegen spontaan in brand, het licht gaat vanzelf steeds feller branden en ik verander wijn in water.
Maar mijn idee is realpolitik. Welbegrepen eigenbelang en nauwkeurige kosten-baten balansen, geen humanitaire frivoliteiten en de dodelijke dwalingen van de menselijke empathie.

Mazzelstof | 18-08-19 | 12:56
▼ 1 antwoord verborgen

De meeste ervaringsdeskundige op het gebied van communisme rennen er van weg. Hong Kong heeft de pech dat China de grote strenge communistische vader is die naast het nog vrije kamertje staat, maar elke moment kan ingrijpen . go Hong Kong.

Schepvogel | 18-08-19 | 05:24

Bekende Chinese truc om de VS staaltarieven te omzeilen en goedkoop staal te dumpen? China exporteert staal naar oa Vietnam en daar wordt een "Made in Vietnam stempel" geprint en het politburo aldaar kreeg/krijgt natuurlijk een zachte vergoeding. Vietnam exporteert het naar Mexico en dan wordt het volledig legaal doorgesluisd naar de VS. Obama had er geen moeite mee maar Trump dus wel.

Basil Fawlty | 18-08-19 | 04:38 | 3

*doorgesluist

Basil Fawlty | 18-08-19 | 04:43

"US hikes tariffs on Chinese steel exported via Vietnam" www.cnbc.com/2018/05/22/us-hikes-tari...
Tsja. Trump is helaas voor de MSM (en menig reaguurder hier) geen idioot. Hij weet precies hoe het zakelijk werkt. En nogmaals, Trump is (al is hij president) geen politicus maar een zakenman en houdt niet van BS.

Basil Fawlty | 18-08-19 | 04:54

Zakenmannen. Daar zouden we er meer van moeten hebben in de regering!

Tuinhekje | 18-08-19 | 14:34
-weggejorist-
EnNouJijWeer | 18-08-19 | 04:22

Heeft iemand al opgemerkt dat China juist tégen de gelijkschakeling van het Indiase deel van Kashmir is? Het Indiase doel lijkt te zijn het herstellen van een heterogene, diverse en inclusieve samenleving met waarborging van vrouwenrechten, met name op gebied van erfrecht. Er zijn dus mensen die dat kennelijk niet willen.
Een belangrijk strijdpunt is het artikel 35A, een goed overzicht hier www.indiatoday.in/education-today/gk-...
Waarom iemand deze wet in stand zou willen houden is mij onduidelijk; alleen al de uitzonderingspositie voor "permanent residents" is iets wat je zou moeten vermijden vanwege de voorspelbare ongewenste bijwerkingen.

kindapaas | 18-08-19 | 03:21 | 4

China wil vriendjes blijven met Pakistan. Dat land is een kritieke transportader voor hun Belt and Road Initiative.

praat_poep | 18-08-19 | 05:43

@praat_poep | 18-08-19 | 05:43:
Dat zal best, maar dhr Feynman schrijft dit: "Het geeft dezelfde interventie als India in Kashmir. Met een grote militaire overmacht een autonome regio zich laten aansluiten bij het moederland." en dat is NIET waar het over gaat gezien vanuit het Indiase persepctief: die stellen dat de autonomie heeft geleid tot rechtsongelijkheid, uitsluiting, clientelisme, etnische zuivering en onderdrukking niet alleen van minderheden maar ook van vrouwen in het algemeen. Propagada of niet, het is in ieder geval iets om te onderzoeken voordat je stellingen poneert.

kindapaas | 18-08-19 | 08:45
▼ 1 antwoord verborgen

Een vriend van me uit Amerika komt daar vaak voor zaken.
Ik ken het niet en het trekt me ook niet.
Hij vindt Hong Kong geweldig.
Ik geloof hem, ken het niet.

HoerieHarry | 18-08-19 | 03:17 | 4

@arie-hoax | 18-08-19 | 03:41:
En de grens van de vrijheid is natuurlijk dat je de vrijheid zou hebben anderen te knechten.
Net zoals de grens van de democratie is, het democratisch verwerpen van de democratie.
En de grens van de tolerantie is, de tolerantie voor de intolerantie.
Maar dit is papier.

Rest In Privacy | 18-08-19 | 04:14

@arie-hoax | 18-08-19 | 03:41:
Er was een tijd dat er nogaleens van flats gesprongen werd door Hongkongezen die het niet redden in de kapitalistische ratrace op die paar vierkante kilometers....

F. von Zeikhoven | 18-08-19 | 07:46

Hong Kong is geweldig (geboren en getogen). Kom er graag. Dat willen ze zo houden... vandaar de politieke tumult.

MeneerGuggenheimer | 18-08-19 | 08:43
▼ 1 antwoord verborgen

De mensen in Hong Kong waren westerse vrijheden gewend. Die vrijheid moeten ze nu stukje bij beetje gaan inleveren omdat China bepaalde vrijheden officieel verbiedt.
Dat betekent dat je als vrije burger plotseling rechteloos kunt worden. Zie de boekhandelaren die worden opgepakt. Politieke oppositie gaat ook gevaarlijk worden. Ik vind dit buitengewoon triest om te zien. Voor de zoveelste maal laat het communisme zijn vuile repressie zien. Vrije mensen moeten horig worden aan De Partij.
En het kan de (linkse?) wereld maar weinig schelen.

Rest In Privacy | 18-08-19 | 03:06 | 5

Is dit ook niet het gedachtengoed van GroenLinks, onze voormalige communistenpartij?

Leffe Blonde | 18-08-19 | 07:21

@Olleke | 18-08-19 | 03:37: Dat is iedere keer de fout. Het is dat ongefundeerd ongeloof in het geloof van gelovigen dat noopt tot het zoeken naar alternatieve motiveringen die er dan niet zijn, omdat ondanks dat het zo ontzettend zwaar valt voor te stellen gelovigen daadwerkelijk geloven en niet zozeer door dat geloof worden gemotiveerd alswel dat het geloof hun denken en handelen dicteert vanaf het laagste niveau van bewustzijn tot hun hoogste cognitieve vaardigheden.
Communisten zijn daadwerkelijk communistisch. IS zijn daadwerkelijk vroom islamitisch. Nazi's zijn daadwerkelijk fascistisch. Het doel en de middelen zijn hetzelfde en dat alles is hen heilig.

Mazzelstof | 18-08-19 | 08:46

Dat is ook het Groen links idee

Jan70 | 18-08-19 | 09:34
▼ 2 antwoorden verborgen

De vraag is wanneer Xi zicht tot keizer laat kronen, hij waant zich al keizer, gedraagt zich als keizer.
En wat ook meetelt, zijn familieleden zijn al even corrupt als de congsi van de vroegere keizers.

Jan Dribbel | 18-08-19 | 02:53 | 1

Welnee. Het is communisme zoals we dat steeds zien. De Partij is het centrum van de macht, want De Partij zou het communistische ideaal van het volk helemaal representeren.
Ik heb steeds gedacht dat dit kapitalistisch/communistische model alleen maar een strategie was om het westen met westerse middelen te verslaan. Hoewel dat lange tijd onduidelijk was, worden zulke contouren echter steeds duidelijker.
Het Chinese kapitalisme was niks meer dan een Partij-strategie. Zo kon je het volk tevreden houden en tevens het westen knechten. Want de westerlingen worden altijd verblind door goedkope producten.

Rest In Privacy | 18-08-19 | 03:20

Het ziet er niet goed uit, maar als ik zou moeten wedden, dan ga ik niet inzetten op XI.
Hongkong is het kip met gouden eieren voor China, dat slacht je niet en doe je dat wel, maak je er geen vrienden mee.
Als al een vervanger in de kulissen staat te wachten, laten ze XI daar in het open mes lopen.
Dictators zijn allemaal rigide, en hun godcomplex word meestal hun ondergang. Bovendien kent deze rol geen positief einde.
Dus mijn huidig scenario:
Bloedbad, Xi weg, Vervanger Xi,Hongkong nieuwe deal en China nieuwe area met meer vrijheid.

MistaRazista | 18-08-19 | 02:43

There are nine-million bicycles in Beijing.
That's a fact,
It's a thing we can't deny,
Like the fact that I will love you 'til I die.…

kotelet | 18-08-19 | 02:09

Er studeren elk jaar evenveel mensen af aan een Chinese universiteit, als dat er wonen in Hong Kong. Ja, een derde van de Nederlandse bevolking, elk jaar... Wie denkt dat de Chinese overheid zich door een dorpje (dat dapper stand houdt) laat tegenhouden, is minstens naïef.

Het brein erachter | 18-08-19 | 02:06

Pecunia non olet. Daar is al zoveel voor opgeofferd. Zo ook het recht op zelfbeschikking van deze zeven miljoen mensen. Eigenlijk zou een mens er kotsmisselijk van moeten worden. Hoe de geo-politiek beweegt in deze wereld. Vriendjes met Saudi Arabië ? Geen probleem want belangen. Of met andere Arabische staten? Met Brazilië? No one gives a shit en niemand maakt het iets uit wat er gebeurd met miljoenen mensen. The spice must flow.
Het is altijd al zo geweest. Het ijzer uit Franco Spanje was belangrijker dan de democratie daar. Allende is vanwege economische belangen weggeschoten, de Bolsjewieken konden aan de macht komen omdat op dat moment de Duitsers het goed uitkwam. Altijd weer, altijd weer macht, politiek, geld.
Als we de tranen en het leed van de naamloze miljoenen mensen konden gebruiken om om te zetten in goud zouden de volgende 100 generaties in rijkdom leven. Tenminste, als niet een of andere idioot met een pet en veel decoraties en een superego het weer ingepikt heeft.
Tijd voor wat klassieke muziek en daarna slapen. Iets veranderen aan de waanzin kan ik niet maar compassie met mijn medemens zal ik altijd blijven houden.

Zapata10 | 18-08-19 | 01:18 | 2

En de bevolking moet voor die machthebbers weer als soldaten opdraven, kanonnenvlees, en onder het mom van "uw land verdedigen" ja, aan m'n hoela.

kaolookchang | 18-08-19 | 05:10


“.... Tenminste, als niet een of andere idioot met een pet en veel decoraties en een superego het weer ingepikt heeft....”
Mwah, kan ook zonder die pet, decoraties & superego -> zie Rutte....

the namster | 18-08-19 | 13:11

Ik weet niet of een quote van Milton, Cromwell's man, hier nu wel de beste keuze is om dit stuk op te luisteren Feynman.

Domulus Nieuwhaus | 18-08-19 | 00:55

Echt, al deze problemen gaan pas afnemen als de wereldbevolking stopt met groeien. Maar ga dat maar eens uitleggen in landen waar ze niet over de info en laat staan de financiële middelen beschikken. De mensheid is een plaag.

Botte Hork | 18-08-19 | 00:37 | 4

@Nacho_Vidal | 18-08-19 | 00:44:
Lijkt me heerlijk. Maar eerst ga ik de komende weet ik veel hoeveel uur klinisch deaud in coma tussen de klamme lappen liggen, na 11 dagen terreur van een wekker om half zes. Yay! Truste @nachtploeg

Botte Hork | 18-08-19 | 01:06

Botte Hork heeft gelijk. Net als ratten zullen wij elkaar gaan doodbijten. Hermans zij het al, beschaving is een dun laagje vernis dat verdwijnt als de omstandigheden extreem worden.

RenHoek | 18-08-19 | 01:18
-weggejorist-
Het brein erachter | 18-08-19 | 02:09
▼ 1 antwoord verborgen

Tsja... je kunt er van vinden wat je wilt, maar er iets aan doen? Niks nakkes nada. Dat goedkope dingetje van AlieXpress maar laten dan? Dat zet geen zoden aan de dijk. Dat moet in het groot en daar spelen economische belangen teveel mee.
We kunnen ons beter oriënteren op de problemen in eigen land. In het kader van 'verbeter de wereld, begin bij jezelf'. Eerst maar eens zorgen dat je vrede hebt met jezelf, je partner, je familie, je buren, etcetera. Daar begint het mee.

Rest In Privacy | 18-08-19 | 00:23 | 1

Inderdaad, 90 % van de producten, met name kleding, komt uit china....

Ben5570 | 18-08-19 | 10:38

Altijd mooi om te zien op zaterdagavond als iedereen een potje bier in zijn mik heeft en dan de discussie's ontstaan over het topic.

Ik zeg: Proost

Nacho_Vidal | 18-08-19 | 00:21 | 8
-weggejorist-
kotelet | 18-08-19 | 00:55
-weggejorist-
Nacho_Vidal | 18-08-19 | 01:00
-weggejorist-
kotelet | 18-08-19 | 01:05
▼ 5 antwoorden verborgen

Ook China komt er niet onderuit om hervormingen toe te passen.
Zodra de economie een vlucht neemt willen mensen ook meer inspraak, hoger loon, en meer individuele vrijheid........
Het volk onder duim houden gaat zich een keertje wreken......
Die ommezwaai gaat nooit zonder slag of stoot... En moet van binnenuit gebeuren.... Hongkong heeft het moeilijk, en er zijn nog genoeg pro China mensen onder de bevolking.... Het kan ook een sneeuwbaleffect krijgen als er meer onrustige regio's bijkomen.... En wat vindt Trump ervan?

dijkbewaker | 18-08-19 | 00:19 | 1

China is erg effectief om zo'n beweging te voorkomen. Een schaduw-internet optuigen, waar tienduizenden mensen elke dag aan werken. Camera toezicht. En miljoenen mensen vastzetten. De grondige aanpak dus, niet een enkele dissident kaltstellen, maar hele bevolkingsgroepen aanpakken. Eng dat wel, maar effectief ook, China zal van binnenuit nog lang niet omvallen!

Het brein erachter | 18-08-19 | 00:41

Ik ben zelf drie keer in Hong Kong geweest en vond de mensen, cultuur en gastvrijheid erg fijn. Daarom ben ik geneigd om kant te kiezen voor de betogers.
De macht van China is echter te groot om te stoppen denk ik, vroeger of later zal Hong Kong zich moeten voegen in de regels van de communistische partij.

hetmoetdanmaar | 18-08-19 | 00:19 | 5

@hetmoetdanmaar: Naar HongKong reizen is nog steeds makkelijk. En naar China vond ik ook niet super moeilijk. Beiden zeer de moeite waard.

Shareholder II | 18-08-19 | 00:53

Men moet wel vooraf het hele financiële plaatje kunnen overleggen en over voldoende middelen beschikken. De regels voor visa zijn onlangs flink aangescherpt. Ze zijn de Wereldreis-hippies wel ’n beetje zat daar. Maar als ondernemer/techneut/expat/leraar gaan alle deuren open.

Veluwse-Eikel | 18-08-19 | 01:05

met dank aan de ijzeren ploert uit engeland....

Ben5570 | 18-08-19 | 10:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Och, daar hebben we 'Feynman' weer met zijn theoretische gezeik. Het is zaterdagnacht, ik ben moe, ik heb hard gewerkt En zit aan de 'Alfa'. Wat kan mij dat Hongkong schelen? Maandag bent u de eerste. Na 13:00, en 5 Nespresso,s 'Intens'. Doei!

kotelet | 17-08-19 | 23:56 | 15

@kotelet | 18-08-19 | 02:00: dus mijn koffiekeuze alleen al is een reden voor jou om ad hominem te reageren en dat zonder enig argument? Wellicht moet je helemaal geen cafeïne tot je nemen. Of ben je net een atleet op een featival tegengekomen? Hoe dan oom: sticks and stones may break my bones but there is always something for a leftist to complain about

Olleke | 18-08-19 | 02:43

Zo moe maar wel zeikerig reaguren een echte kerel.

bijna_raak | 18-08-19 | 09:49
▼ 12 antwoorden verborgen

Zelf en familie enige jaren gewerkt als expats in Hong Kong eind jaren '90, toen voorzagen wij dit scenario al..

Nu is het zover...

Wijze uit het Oosten | 17-08-19 | 23:50

Anders dan refereren aan de afspraken uit 1997: wat zou de internationale gemeenschap eventueel kunnen doen om de Chinezen bij de les te roepen?

MickeyGouda | 17-08-19 | 23:44 | 7

@Het brein erachter | 18-08-19 | 00:48:

Dat symbolische klopt wel, maar is een logisch gevolg van het feit dat we nou eenmaal geen toverstokje hebben om de wereld te verbeteren. Neem atoommacht Rusland; zijn de mensenrechten daar ons een wereldoorlog waard?
En kan West Europa überhaupt zonder Russisch gas?
We willen handel drijven met de hele wereld, terwijl 85% van de handelspartners mensenrechten schendt; dus waar ligt de grens?

Israël is overigens wel een heel slecht voorbeeld.
Het meest stuitende is namelijk dat Israël;
- jaarlijks veel meer resoluties aan de broek krijgt;
- dan alle genocide plegende landen tezamen;
- de afgelopen 70 jaar.
En dat zijn er nogal wat, oa; China, Pakistan, Cambodja, Soedan, nog eens Pakistan, nog eens Soedan, (Saddams) Irak, Noord Korea, etc.
Om over de vele tientallen "gewone dictaturen" die geen genocides plegen nog maar te zwijgen.

Dandruff | 18-08-19 | 01:08

China is permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, het heeft dus vetorecht. Daarnaast is Rusland een bondgenoot binnen diezelfde Veiligheidsraad, dus ook met vetorecht. Dus via die weg hoef je niets te verwachten.

China zal zich vooral zorgen maken over imago. Zij proberen met (via ons verdiend) geld hun Nieuwe Zijderoute wereldwijd uit te breiden. Ze breiden bijvoorbeeld ook hun invloed uit in Oost- en Zuid-Oost Europa.
Indien China hun “ware gezicht” laat zien en keihard deze demonstraties neerslaat (en dus in strijd met de regeling handelt), wat kunnen landen in de wereld waar China in investeert dan verwachten? De afgelopen jaren is al steeds meer duidelijk geworden wat al die “goedkope leningen” van China in de praktijk kunnen betekenen: het daar tegenoverstaande “onderpand” wordt verzilverd door China wanneer niet wordt betaald:
www.nytimes.com/2018/06/25/world/asia...
China zit dus niet op negatieve berichtgeving te wachten. Of die imagoschade genoeg is om hen “bij de les te roepen”? Vermoedelijk niet, maar het zal zeker invloed hebben op de mate waarin zij bereid zijn op te treden. Ik verwacht daarom geen binnenstormend Volksleger.

Kompromat | 18-08-19 | 08:26

De internationale gemeenschap spreekt wel meer af, in China gebeurt het met harde hand in de EU laat het volk zich een rad voor de ogen draaien.

bijna_raak | 18-08-19 | 09:50
▼ 4 antwoorden verborgen

Raakt GS nu ook al een SJW blog?

Zorg eerst maar eens dat NL weer op de rails komt. Lijkt mij een stuk belangrijker dan wat er in China gebeurt. Denk je ook niet Feynman?

Beefbus | 17-08-19 | 23:30 | 6

De situatie dicht bij huis is per definitie relevanter dan die van ver weg. Maar het geeft aan waar China toe in staat is. Storingen op Schiphol met brandstof en op Eindhoven Airport met bagage toeval, of vingeroefeningen om een groter deel van het westen plat te leggen?

Het brein erachter | 18-08-19 | 00:52

@Gulliver | 18-08-19 | 00:22:
Die verkopen toch alleen blikken? Althans dat is wat ik zie bij de Poolse auto’s geparkeerd ....

Typethetext | 18-08-19 | 01:23
▼ 3 antwoorden verborgen

En dan te bedenken dat sommige van die linkswouwels uit mijn sociale omgeving gulzig verlangen naar die Chinese slagvaardigheid om 'problemen' als klimaatverandering te kunnen aanpakken.

Joostmochtnietsweten | 17-08-19 | 23:30 | 1

De Chinese overheid pakt kwesties serieus aan ja, en effectief. Verlangen naar die methode in Nederland? Never nooit graag.

Het brein erachter | 18-08-19 | 00:54
-weggejorist-
Diewijfvandielange | 17-08-19 | 23:18 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Hongkong is geen Kashmir, noch Tibet, noch Xinjiang.
Hongkong is een belangrijk economisch centrum, waarin vele belangrijke spelers uit het communistische regime zelf economische belangen hebben. En die economische belangen zijn toch echt wel vooral vervlochten met het westen, en vrijwel niet met (verpauperde) regimes als die in Syrië of Venezuela, of andere (Afrikaanse) pauperlanden die hun militairen op hun eigen bevolking afsturen om hen af te ranselen.

Een grote bek opzetten is een, daadwerkelijk het Chinese Volksleger inzetten in Hongkong is twee. En wat daarna? Een politiestaat instellen, met militairen op straat? De roep om meer democratie, zeker van miljoenen Hongkong Chinezen die democratie (in zekere mate) en westerse vrijheden gewend zijn, onderdruk je niet zo maar.

Kompromat | 17-08-19 | 23:11 | 8

@Kompromat | 17-08-19 | 23:53: China gaat geen 30 jaar wachten voordat ze Hongkong kunnen annexeren. De overgang van het totalitaire regime in China en het Democratische in Hongkong zal te groot zijn dan. Ik denk dat China doorpakt. Ook uit principe op dit moment. Zij vinden dat ze genoeg water bij de wijn hebben gedaan.

El Sid | 18-08-19 | 01:57

@Dandruff | 18-08-19 | 00:10:
China is inderdaad al langer bezig met de zwakheden (onduidelijkheid) van de regeling uit te buiten, en zelfs stiekem verder (over grenzen heen dus) te gaan. Maar is dat niet juist een van de redenen waarom deze mensen de straat op gaan?
Dictators hebben inderdaad die macht, alleen China heeft in Hongkong niet dezelfde macht als dat het in mainland China heeft: zij moeten dus volgens de spelregels van Hongkong spelen (en spelen uiteraard hier en daar vals, maar kunnen daarin niet te ver gaan).

Waar nu minder over geschreven wordt is de sociale misstanden (armoede, onbetaalbare huren, concurrentie met goedkope werkkrachten uit mainland China) die zich in Hongkong af spelen, mede dus veroorzaakt door alle import uit mainland China. Oorspronkelijk uit Hongkong komende Hongkong Chinezen ziet “hun” Hongkong steeds meer veranderen, en dat pikt men niet langer.

In 1989 was het neerslaan van de demonstraties geen unanieme beslissing. De hardliners wonnen uiteindelijk, maar binnen de top was zeker niet iedereen het eens met die beslissing.
Dit zijn andere tijden, er zijn veel meer economische belangen. En sociale media wereldwijd is ook bijzonder belangrijk geworden. China weet dat als geen ander, aangezien zij zelf sociale media misbruiken om hun puntensysteem aan hun bevolking op te leggen. Daarnaast dus ook het feit dat Hongkong “anders” is dan andere Chinese steden, vanwege deze “een land, twee systemen” regeling.

Ik kan de toekomst niet voorspellen, en hoe Chinese leiders denken en handelen is vaak in nevelen gehuld, maar ik denk niet dat dit met militair ingrijpen wordt opgelost. Zoals ik al schreef, ik denk dat men het op minder opzichtige wijze zal aanpakken.

En soms gaan linkse dictaturen niet onder door failliet te gaan, maar worden dictators door revoluties “onttroond”. Ken je Ceausescu nog?

Het Chinese regime kent haar klassiekers beter dan wie dan ook..

Kompromat | 18-08-19 | 08:05

@El Sid | 18-08-19 | 01:57:
Ze hebben Hongkong al terug: “een land, twee systemen”.
Ik denk dat ze voorzichtig zullen zijn de kapitalistische kip met de gouden iedereen te slachten.

Kompromat | 18-08-19 | 08:28
▼ 5 antwoorden verborgen

Het droomscenario van de boven-ons-gestelden, die het Europese leger willen.

modderator | 17-08-19 | 23:06 | 4
-weggejorist-
Het brein erachter | 18-08-19 | 01:17

Leger... haha, ouderwetse zooi, met wapens enzo. Je kunt veel beter de voorzieningen ergens platleggen. Wanneer niemand nog het water uit de kraan kan vertrouwen, of als er geen stroom is, chaos gegarandeerd. Heb je aan 7 militairen met een katapult genoeg om de baas te zijn.

Het brein erachter | 18-08-19 | 01:17

@Beste_Landgenoten | 17-08-19 | 23:25: Is de EU democratisch dan? Vergelijk Macron eens met de communistische partij in China. Beiden totalitair. Macron heeft water bij de wijn gedaan, net als de Chinezen, nog steeds werd de wijn niet gedronken. Dus ging de botte bijl er in.

El Sid | 18-08-19 | 02:03
▼ 1 antwoord verborgen

Toch vreemd dat we als vrij westen producten uit China importeren. Eigenlijk zouden we niets moeten aanschaffen van een regime wat de mensenrechten op grote schaal schendt.

BozePaarseMan | 17-08-19 | 23:04 | 4

Klopt. Maar het is precies dezelfde reden waarom we ook nog steeds zaken doen met schurkachtige en dictatoriale regimes in bijv. het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Uiteindelijk wint het Grote Geld van morele bezwaren.

Nibdib Niddib | 18-08-19 | 01:37

Zou wel een leuk dingetje moeten zijn van Amnesty. Maar ja, die zijn druk met andere dingen.

El Sid | 18-08-19 | 02:05

@Nibdib Niddib | 18-08-19 | 01:37: Een mooie conclusie. Geldt overigens niet alleen voor overheden maar ook voor individuen. Voor geld of eigen behoeften worden alle principes over boord gegooid.

BozePaarseMan | 18-08-19 | 09:31
▼ 1 antwoord verborgen

jeee zeg, erg zeg, het lijkt Noord Korea wel met Kim, of het Turkije van Erdogan, nee, laat die Gele Hesjes maar mopperen maar ik ben een gelukkige Democraat!

thepinkpainter | 17-08-19 | 23:04

Waarom wil China, Hong Kong uiteindelijk annexeren? Want dat gaat gebeuren.
Nu is H.K. een belangrijke bron van inkomsten en communicatie met het westen. Als het ingelijfd wordt dan komen er weer sancties en dus minder import en export en dus minder geld. Het kan ook betekenen dat het westen minder of geen Chinese studenten en expats toelaat. (Behalve NL natuurlijk want kennis instituten worden betaald naar gelang hoeveel studenten je hebt. Vandaar dat universiteiten nu Engels als voertaal hebben). En dus kennis mislopen.
Huawei wordt al geweerd.
Waarom doet China dit? Ze hadden een afspraak tor 2045, en ineens gaan ze deze afspraak verbreken

Olleke | 17-08-19 | 23:01 | 5

@Beste_Landgenoten | 17-08-19 | 23:22: ok. Maar in het grotere plaatje zal het meer kosten dan opleveren als VS en EU gaan boycotten en tarieven gaan verhogen.
Alhoewel gezichtverlies in grote delen van Azië het grootste verlies is.

Olleke | 18-08-19 | 01:42

Correct… meld maar eens dat je diep teleurgesteld bent, zonder kerende reactie gaat iemand enorm op z’n falie krijgen, desnoods mag de hele afdeling door het stof. Aan de andere kant hebben ze er ook geen moeite mee je ‘pootje te lichten’ qua afspraken, die zijn zo rekbaar als gummi.

Veluwse-Eikel | 18-08-19 | 03:18

Een hele goede opmerking van u... Ik denk dat het alleen zinvol is, als Hong Kong de eerste domino steen is. Taiwan is next en dan de Chinese Zee. Etc.

Angélica de Sancé | 18-08-19 | 09:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik mis, zoals gewoonlijk, een hele hoop. De opbouw van de zijderoute met aanpassing van de havens in Afrika zodat deze ook voor militaire schepen geschikt zijn. Ook bij de opbouw van het 5G netwerk gebeuren rare dingen. Zimbabwe die het systeem heeft overgenomen waarmee oeigoeren en Shenzen zijn geknecht. De Zuid-Chinese Zee die is gekaapt door de Chinezen, inclusief de bescherming dmbv opgespoten eilanden.

De Chinezen verwachten iets of plannen iets. Wat het ook is, het gaat snel gebeuren.

Hier had zoveel meer uit gehaald kunnen worden.

RenHoek | 17-08-19 | 22:53 | 1

De Chinezen hebben de nare gewoonte om vooruit te kijken.

El Sid | 18-08-19 | 02:14

Inmiddels heeft de Chinese overheid een enorme propaganda campagne gestart om de Hong Kong demonstranten af te schilderen als terroristen tegen China. Het effect is dat 90 procent van de Chinezen hen nu zien als staatsgevaarlijke figuren. Bij ingrijpen ligt de sympathie dus nu al bij de Chinese staat.

China is een land waar nog steeds de communistische partij een ijzeren greep heeft op alle inwoners. Ook de rijke Chinezen die veel geld konden verdienen en in elk westers land een redelijk onaantastbare status zouden hebben zijn bang voor de lange arm van Xi Jinping. De staatscontrole is de droom van iedere totalitaire despoot. De kansen van de burger worden binnenkort bepaald door de punten op de schaal van het Social Credit systeem. Wie braaf is krijgt punten en kansen, wie stout is wordt de toekomst onmogelijk gemaakt. Die wordt een paria. Als moslim ben je sowieso al genomineerd voor een houten bedje in een concentratiekamp.

Beste_Landgenoten | 17-08-19 | 22:53 | 3

Ik zou zeggen: op de barricade en rap China bevrijden van de gemene Chinezen. De vraag is of ze de komst van D66-vingerwapperaars daar zien zitten, zelf denk ik eigenlijk van niet, maar wie ben ik om dat te vinden. Dat ze moslims (Oerigoeren) onder de knoet houden is omdat ze waarschijnlijk niet de puinhopen in Westerse steden in het rustieke China willen implementeren.

Maar ga vooral uw gang, en stuurt ons een kaartje zodat we weten hoe de rijst in de Chinese bajes smaakt, bijkomend zijn ze daar dol op D66 organen, maar dat terzijde.

Veluwse-Eikel | 18-08-19 | 00:52

Die laatste zin. De Ironie is natuurlijk prachtig.

Nibdib Niddib | 18-08-19 | 01:40

@Veluwse-Eikel | 18-08-19 | 00:52:B.L heeft wel een punt. Hij die de media, informatie, geldstromen en angst van de populatie beheerst is almachtig. Er is geen Chinees, Rus, Syriër, Venozuelaan die rijk en succesvol is geworden door tegen de politieke stroom in te zwemmen.
En of de stelling (laatste zin, Niddib) ironisch is doet niet terzake. Focus niet op een detail in het groter geheel. Dat maakt jouw visie juist kleiner

Olleke | 18-08-19 | 02:56

Zouden wij het accepteren dat China een paar honderd jaar een van onze Waddeneilanden als haven voor drugshandel zou inrichten en nadat wij dat hadden teruggekregen omdat de huur afliep nog enige Chinese invloed accepteren?

Epistulae_Morales | 17-08-19 | 22:51 | 2

Hadden wij vroeger Nieuw Holland maar niet verkocht aan de Engelsen maar verhuurd.

steekmug | 17-08-19 | 22:57

@steekmug | 17-08-19 | 22:57: je weet toch wel dat wij New York hebben geruild voor Suriname met de Britten en dat tien New York onafhankelijk werd dat de Britten Suriname terugeisten he?
Dus deals maken met de Britten? Die zijn niet te vertrouwen. Zie Brexit.

Epistulae_Morales | 18-08-19 | 12:47

De Chinezen kunnen Hong Kong wel weer onder bewind plaatsen maar uiteindelijk zal dat leiden tot een pyrrusoverwinning voor heel China's communistisch model.

steekmug | 17-08-19 | 22:50 | 2

He is maar de vraag. China is inmiddels zo sterk dat het zich deze stap wel kan veroorloven. Wie doet China wat? Het enige dat hoop biedt is dat China inziet dat het land veel geld verdient met een vrije wereldhandel. En dat ingrijpen dit kan aantasten. Maar als de communistische partij moet kiezen tussen die vrijhandel verliezen of de eigen macht verliezen wordt het zeker niet dat laatste.

Beste_Landgenoten | 17-08-19 | 23:27

@Beste_Landgenoten | 17-08-19 | 23:27: ik heb vernomen uit een hedendaagse westers stargate project dat China binnen een paar jaar mentaal en financieel failliet zijn.

steekmug | 17-08-19 | 23:44

Wanneer vluchtelingen uit HK hier aankloppen, aantoonbaar op de vlucht voor onderdrukking, laten we dan onze oren hangen naar die dictators? Want handelsbelangen yaddayadda? Ik vrees het ergste

Derkaderr | 17-08-19 | 22:50 | 1

Uiteindelijk beslist de consument.
En hoe gaat dat met het meest recente voorbeeld om warmtepompen in te zetten als middel om onafhankelijk te worden van Russisch aardgas?

Epistulae_Morales | 17-08-19 | 22:53

Wanneer vluchtelingen uit HK hier aankloppen, aantoonbaar op de vlucht voor onderdrukking, laten we dan onze oren hangen naar die dictators? Want handelsbelangen yaddayadda? Ik vrees het ergste

Derkaderr | 17-08-19 | 22:50 | 1

Je vreest iets dat niet snel een issue zal wezen. Waarom zou een hk-chinees in godsnaam hier aankloppen?

Shareholder II | 17-08-19 | 23:03

Waarom produceren de Chinezen zo goedkoop?
De lonen zijn laag dat klopt.
Maar de prijzen voor producten zijn vaak belachelijk laag.
De Chinese overheid geeft bedrijven subsidies ter compensatie voor een te lage omzet als het om export gaat.
Trump heeft natuurlijk dan wel een puntje met zn importheffingen.
Hij kan het volgens mij beter niet doen omdat enorm veel mensen wereldwijd baat hebben bij die lage prijzen.
Punt is dat je door die producten te kopen China economisch sterker maakt.

HoerieHarry | 17-08-19 | 22:49 | 1

Klopt. We hebben onszelf afhankelijk gemaakt van China. Veel zaken zijn nu betaalbaar hier omdat we ze importeren uit lage lonen landen, Ik kan me herinneren dat als kind zijnde speelgoed heel duur was. O.a. omdat het in de EU vervaardigd was. Tegenwoordig kun je voor 20 euro een hele kar inslaan. Zelfde geldt voor andere items.

Badr Haary | 18-08-19 | 03:49

China denkt volgens het landjepik spel 'Go', Rusland denkt als een schaakspeler. Bij 'Go' draait het om landjepik met een inwendige kern die 'levend' is, oftewel onneembaar. Amerika heeft China decennia lang ongemoeid gelaten en benut als goedkope productie locatie. Maar zoals Marx het al voorspelt: de slaven worden heren (de slaven vergaren namelijk meer kennis en kunde) en de heren worden slaven. Nu probeert een Amerikaanse president voor het eerst om China's groeiende landjepik macht te beteugelen. Maar helpt het? Is het niet te laat en te weinig? Toch verwacht ik dat China van binnenuit bezig is te veranderen, net als Rusland (zie hoe snel de Russische overheid openheid moet verstrekken over de recente duikbootramp en nucleaire motorramp). Gestudeerde Chinezen zijn zeer verknocht aan Westerse klassieke muziek. Daarin leeft de vrijheid. Via deze weg komt het Westerse vrijheidsdenken bij hen binnen. Daarmee vergeleken is overigens de hedendaagse Amerikaanse 'vrijheid' grotendeels goedkope glitterfake.

Eeuwig..Op..Vakantie | 17-08-19 | 22:46

Een klein nadenkertje uit de NYT: Trump is niet de president die de VS hebben verdiend, maar Trump is wel de president die de Chinezen hebben verdiend. Die geweldige Obama heeft in ieder geval op dit gebied uit zijn neus zitten vreten.

oliebolletje123 | 17-08-19 | 22:42 | 6

Daar in tegen vertegenwoordigd President Trump 326 MLN. potentiële consumenten. Chinees kan dus niet al te hart knijpen, want stel nu dat al deze consumenten nu eens 10 USD minder in China besteden, maar in – ik zeg maar eens wat – de USA bijvoorbeeld…

Zelf nadenken is ook er lastig, ik geeft het toe.

Veluwse-Eikel | 17-08-19 | 23:37

@Sitting_targets | 17-08-19 | 22:46: Zelfs sommige Amerikanen hebben het inmiddels door; hier in Nederland zijn we nog lang niet zo ver; dat laatste is overigens ook een nadenkertje!

t

oliebolletje123 | 18-08-19 | 10:40

@Veluwse-Eikel | 17-08-19 | 23:37: ja maar dat is het dus.. dat kan dus niet. China verkoopt in meerderheid goedkope rotzooi die gebruikt/verwerkt wordt om Amerikaanse diensten zelf goedkoop te maken.
Die 25 miljoen koffiebekertjes van Starbucks die dagelijks gebruikt worden.. die komen uit China. Als die 4 cent duurder worden, wordt de koffie dat ook gewoOn. En die Amerikanen gaan ook zelf geen koffiebekertjesfabriek bouwen om ze vervolgens voor nog 8 cent meer te verkopen.
Chinese handel is hoe dan ook bodemhandel.

Epistulae_Morales | 18-08-19 | 12:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Dit artikel brengt ons wel even weer bij de les. De Hongkong bevolking is kansloos, net zoals ooit Tibet kansloos was. Vrije mensen wordt het totalitarisme opgedrongen of de dood... Als dit gelukt is, zal Taiwan zeker volgen. China weet dat niemand iets kan of durft. Daarna de verdere verovering van de Chinese Zee die noodzakelijk is vanwege de olie- en visvoorraden. China gaat naar de 1,5 miljard mensen toe en die moeten geen honger gaan leiden. Honger veroorzaakt revoluties...
China is een land van kopieerders. Daarom is spionage voor hun van levensbelang. Technologisch lopen ze snel achter als ze volledig afgeschermd zijn. Daar moet de westerse prioriteit liggen. Hun studenten stromen uit en je ziet ze vooral veel in Wageningen maar ook steeds meer op andere uni's. Dat heeft een reden...
Hun ogen zijn ook gericht op Afrika vanwege de grondstoffen. Wij sturen ontwikkelingshulp en China profiteert ervan. De door ons betaalde verbeterde infrastructuur wordt door hun vrachtwagens gebruikt om de grondstoffen naar de havens te vervoeren, en dan richting China. China heeft ook investeringen gedaan maar die worden in natura terugbetaald. Trumps beleid is misschien wel van groot belang voor ons.
Toch loeren er ook gevaren. In China moet alles ineens heel snel gaan. Ze willen zo snel mogelijk pronken met positie nummer één. Daardoor kunnen er ook grote fouten worden gemaakt. Zoals die gevaarlijke dammen die een enorme capaciteit hebben maar voor het milieu een ramp betekenden. Als daar een fout in zit.. Het drainagebekken is 30x NL.

Angélica de Sancé | 17-08-19 | 22:40 | 3

Die mega-instroom van chinese studenten is al bijna 15 jaar aan de gang. Ik heb het gezien in Leuven. En ze volgen bijna nooit gedragswetenschappen.

Busted | 17-08-19 | 22:50

China is meer dan een land van kopieerders. Huawei heeft technologisch reeds voorsprong (vooral in de camera) op Apple & Samsung. Ze kunnen wel degelijk zelf denken.

Eeuwig..Op..Vakantie | 17-08-19 | 22:55

En jou data omleiden via je Huawei router, voor tranings en kwaliteitsdoeleinden. Je gaat akkoord zodra je inplugt.

Veluwse-Eikel | 18-08-19 | 01:19

Taiwan zal nu wel staan te springen om weer met mainland China verenigd te worden he he. Die vereniging is het grote doel van Xi. Dat wordt nog wat.

Rest In Privacy | 17-08-19 | 22:39 | 2

Gaat volgens mij wel gebeuren. If you can't beat them, join them.

Eeuwig..Op..Vakantie | 17-08-19 | 22:59

@Eeuwig.. Op.. Vakantie | 17-08-19 | 22:59: Nee, hier gaat het Westen wel voor vechten. De Taiwanezen willen echt geen slaven worden. Het Westen wil dat ook niet en is bereid te vechten. Gaat China dan toch een invasie plegen?

Rest In Privacy | 17-08-19 | 23:27

De westelijke wereld leert niet van haar eigen fouten en dat zal ons uiteindelijk zuur opbreken. De eerste fout: de sheiks zoveel betalen voor hun olie dat de islamitische wereld rijk genoeg was om IS en Al Quaida in het leven te roepen. De tweede fout was om zoveel goedkope Chinese rotzooi te kopen, dat China inmiddels bijna de grootste economische macht ter wereld is. We wisten wel dat ze vals speelden, door vrijwel alle regels die we in het westen in het leven hebben geroepen en naleven aan hun laars te lappen, maar ja goedkoop hé. Misschien dat sommige landen nu hun conclusies trekken naar aanleiding van Hong-Kong, maar ik vrees dat met een paar maanden iedereen weer in slaap is gesust. Overigens is Hong-Kong de beste reclame voor het Britse kolonialisme die denkbaar is.

oliebolletje123 | 17-08-19 | 22:37 | 1

We moeten gewoon doorgaan met zaken doen met de duivel en zn ouwe moer. Hoe niet-westerse landen hun zaken intern regelen is niet onze zaak, maar hun zaak. OK, we moeten niet meewerken aan onderdrukking. Maar wel zaken blijven doen. We moeten vooral het goede voorbeeld geven, en dat is al moeilijk genoeg.

Tech laten jatten moeten we trouwens ook voorkomen. Want ja, dat is geen fair play.

Rest In Privacy | 17-08-19 | 22:45

Een HK collega vertelde me dat China een bekende strategie inzet: Import van mainland Chinezen. Daardoor is een steeds groter deel van de bevolking pro-china. Hiephoi, HK is een democratie dus ook de politiek wordt steeds meer pro-china. Omvolking. Ik meldde hem dat ik die strategie vaker heb gezien.

Liberatier666 | 17-08-19 | 22:36 | 3

De krim dus

Rest In Privacy | 17-08-19 | 22:38

@Langshetrandje | 17-08-19 | 22:38: Hahaha… Ik denk dat er hier een hint werd gegeven in de richting van sharia-burqa-Bataclan-people... ;-)

Angélica de Sancé | 17-08-19 | 22:47

Dat deden ze reeds met de Han-chinezen naar Tibet te sturen, inmiddels zo'n 30 jaar geleden.

kaolookchang | 18-08-19 | 04:44

Wat zou de Spaanse regering hiervan vinden? Overigens: In China hebben ze nooit een raadgevend referendum afgeschaft.....

EenGoedBegin | 17-08-19 | 22:31 | 1

Als het raadgevend referendum bestaat uit een geweerloop waar je inkijkt niet nee...

Epistulae_Morales | 18-08-19 | 12:56

Misschien kunnen de dames Tlaib en Omar daar gaan kijken, nu Israel ze toch niet wil laten inreizen.

Rammstein | 17-08-19 | 22:29 | 1

Nah, zover ik weet wonen er geen joden in China die bestreden moeten worden.

Jan Passant mk2 | 17-08-19 | 22:32

China is een Deugende linkse heilstaat. Tis dat ze niks met het klimaat hebben, anders zou je het een groenlinkse heilstaat kunnen noemen, qua beschermend gedrag voor hun leidinggevenden.

Jan Passant mk2 | 17-08-19 | 22:29

Het is niet voor niets dat de V.S. liever niet hebben dat de Chinezen invloed krijgen op onze communicatie technieken. Zolang we nog kunnen kiezen is het beter om Amerikaanse hard- en software te kopen. Hong Kong zie ik als een binnenlandse aangelegenheid waar wij ons buiten moeten houden. Ik zal ook nooit Chinese spullen kopen als er alternatieven zijn. Dan maar iets meer betalen. Als we dat niet doen dan praten we over 30 jaar Chinees.

Only the lonely | 17-08-19 | 22:26 | 5

De helft van de spullen die je koopt komt uit China zonder dat je het doorhebt.
Alternatieven zijn er eigenlijk niet

Epistulae_Morales | 17-08-19 | 22:48

Binnenlandse aangelegenheid? Haha dude, WWII was zeker ook een binnenlands akkefietje?

Joostmochtnietsweten | 17-08-19 | 23:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Wij kunnen hier helemaal niets tegen doen. Hong Kong is aan China terug gegeven en dus nu een onderdeel van de Volksrepubliek. Als Amerikaanse oorlogsschepen zo nodig in Hong Kong willen gaan liggen om de bevolking morele steun te geven, heeft China het volste recht om ze niet toe te laten. Als Nederturken op dezelfde manier in Nederland gaan protesteren, willen we ook geen Turkse oorlogsschepen in Amsterdam of Rotterdam zien. Het is een onplezierige waarheid.

Synecdoche | 17-08-19 | 22:26 | 1

Amerikaanse oorlogsschepen? Lol. Die maffe Trump gaat een prijs betalen.
Trump kan vanalles doen als prez. Maar een ding kan ie niet en dat is China controleren. Dat staat Xi niet toe. Die hoeft alleen Donny's 2de termijn te verzieken..
That's it for the word in the street, here in Quahog -back to you Tom..

Shareholder II | 17-08-19 | 22:38

En na de verkiezing van Trump buitelden de Nederlandse politici over elkaar heen met te zeggen dat ze zich nu beter naar China zouden richten..

kaasfondue | 17-08-19 | 22:25

Boycot Ali Express!

Pretzel Logic | 17-08-19 | 22:25 | 3

Deed ik al. Omdat ze niet leveren.

Rest In Privacy | 17-08-19 | 22:34

Dat lijkt me dom.
Je kunt Chinese bedrijven gaan boycotten maar het beleid veranderen ze echt niet.
Dan ken je de Chinezen nog niet.

HoerieHarry | 17-08-19 | 22:36

Ali is peanuts. China werd groot op onze orders. En nu zijn ze sterker dan Amerika en mij bevalt dat wel. Verandering van spijs doet eten.

Shareholder II | 17-08-19 | 23:07

Tja, China gaat dit niet winnen. Als ze zich niet inmengen verliezen de leiders hun gezicht en kan het in China zelf ook tot opstanden komen. Sturen ze het militair wel dan zal in twee jaar tijd Hongkong niet meer ongeveer 27% van China's BIP uitmaken maar veel lager liggen. De aanleggers lopen weg en het financiële imperium stort in. Vermoedelijk neemt China een tussen weg door 300.000 militairen een Hongkong politie uniform aan te trekken en op de bevolking los te laten.

jan huppeldepup | 17-08-19 | 22:24 | 4

@HoerieHarry | 17-08-19 | 22:27: Hong Kong is al weer meer dan 20 jaar China. One country, two systems. En in 2047 valt volgens plan het doek sowieso voor Hong Kong, tenzij Xi eerder besluit.

De chaos in de Communistische partij van China is gigantisch, ze hebben een afleiding nodig om dat te bedekken. HK is daarvoor een mooie afleidingsmanoeuvre.

China heeft een jaar of dertig geparasiteerd op de VS en nu Trump hun bluf afroept doet het communistische regime wat communistische regimes het liefst doen.

Glasgow Argus | 17-08-19 | 22:31
▼ 1 antwoord verborgen

De honden blaffen, maar de karavaan trekt verder...

wezen | 17-08-19 | 22:22

Jaaa, kritisch zijn op wat meer geconsolideerde overheden zijn meestal niet goed voor je gezondheid.

DeutschlandUberAlles | 17-08-19 | 22:19

Die Rots van Gibraltar kan Nederland wel proberen te kapen.
Je hebt er niks aan maar het is goed voor ons ego.

HoerieHarry | 17-08-19 | 22:17

Hoe lang gaat de NPO aan Trump de schuld geven voor de problemen in Hong Kong? Voor de zekerheid heb ik de knop van mijn tv op uit staan als het NOS journaal komt. Ik lees toch alles op GeenStijl. Ik moet es gaan donateren!

Ikbeneenzelfbouwer | 17-08-19 | 22:16 | 5

@Zapata10: een van de mooiste landen waar ik kwam.

Shareholder II | 17-08-19 | 22:31

@Shareholder II | 17-08-19 | 22:31:

Het interesseert niemand wat waar je bent gekomen.

Rest In Privacy | 17-08-19 | 23:23
▼ 2 antwoorden verborgen

Een ding is zeker: voor Links Nederland is de ene vrijheid de andere niet, dus die vieze vuile kapitalisten uit Hong Kong hebben het aan zichzelf te danken, en ik verwacht dan ook geen vurige links-rechts debatten in den Haag over deze kwestie.

skoftig | 17-08-19 | 22:13 | 2

ik vermoed dat ze muisstil blijven zitten in Den Haag, en die "hork" uit Washington de kooltjes uit het vuur laten halen.

Busted | 17-08-19 | 22:26

@Busted | 17-08-19 | 22:26:
Daar heeft u een punt. Zat me trouwens zonet te bedenken dat er zelfs voordat hij verkozen werd meer ophef over Twamp is gemaakt door de media en opiniemakers dan tijdens het bewind van Pol Pot, Marcos, Ceaucescu, Erdolf, Khadaffi en Hitler ( periode Bierputschhalle tot aan 10-05-1940 ). Eigenlijk is de original Godwin wat dat betreft achterhaald, Twamp is Godwin 2.0 .

Graaisnaaiert | 18-08-19 | 13:35

Hong Kong moest na 't weekend maar weer es normaal gaan doen. In de nazomer komen veel westerse toeristen er graag. Dus svp de boel daar weer op orde brengen. Dat gesodemieter steeds. Het lijkt godverdomme Tibet wel. Van mij mag Xi zijn jaarlijkse zomeroefeningen in zenghzen nog robuuster te laten ogen hoor. Laat de westerse media maar lekker brullen, Trump voorop. Zelf koop ik veel chinese troep, van philips tot apple. Noem het maar op. Altijd in lekker veel plastic verpakt en minimaal de halve wereld over gevaren. Zo heb ik mijn spullen graag.

Shareholder II | 17-08-19 | 22:10 | 4

@Bigi Bana Boy | 17-08-19 | 22:13: jou

Bigi Bana Boy | 17-08-19 | 22:13

Dit is gewoon komkommer gedoe voor de buhne. En Trump begint een beetje een lul te worden. Jammer, want hij begon zo sterk.

Shareholder II | 17-08-19 | 22:23

@Shareholder II | 17-08-19 | 22:23: Tja, zo langzaam word racist en lul een geuzennaam.

jan huppeldepup | 17-08-19 | 22:28
▼ 1 antwoord verborgen

"In nog een jaar zullen we in de grootste financiele crisis zitten. En een jaar later, hooguit twee, breekt de pleuris pas echt goed uit. Niet alleen hier, maar op de hele aardkloot.", hoorde ik iemand zeggen in de trein.

Rest In Privacy | 17-08-19 | 22:09 | 2

Ja, en die weet dingen...

kaasfondue | 17-08-19 | 22:27

Tja, dat is vreemd, net op de wc zei iemand precies het tegenovergestelde.

jan huppeldepup | 17-08-19 | 22:29

Hong Kong. Het lijkt de Krim wel.

Rest In Privacy | 17-08-19 | 22:09 | 2

Volgens mij precies hetzelfde.

HoerieHarry | 17-08-19 | 22:13

En als het ze lukt gaat niemand ingrijpen.
Hetzelfde als bij de Krim.

HoerieHarry | 17-08-19 | 22:15

Oorlog met China is op termijn onvermijdelijk.

Bigi Bana Boy | 17-08-19 | 22:06 | 8

China gaat niets voorbij, de YUAN wordt kunstmatig laag gehouden om export (lees overproductie) te blijven pushen richting de met Dollars betalende afzetmarkten. Het protectionisme van America richting China is deels om de uitstroom van kapitaal richting China een halt toe te roepen. Want hoe heeft China anders kunnen groeien (vertel op man, ik laat mij graag informeren hoe je van niets iets maakt)? Bijkomend is de Amerikaanse markt zo immens groot dat ze prima kunnen produceren, transporteren en consumeren zonder import vanuit China. Dat dit wat minder gunstig is voor het Chinese volk …. daar zit alleen jij en nog ’n handjevol onnozele figuren mee.

Uw oorlogs retoriek is derhalve bullshit, Chinezen zijn strategen en zingen dit uit met discipline, geduld en desnoods offers. Wat Hong Kong betreft, China ziet dit gezien de historie van HK als een ‘binnenlandse’ aangelegenheid. Kleine voorspelling van mijn kant is dat de knoet er overheen gaat, niet goedschiks dan kwaadschiks. Enkel forse Imago schade is wat China nu nog tegenhoudt. The UK (voormalig bezetter van HK) is momenteel in een andere strijd verwikkeld en zal niet bijspringen. Ik vind uw visie onvoldoende.

Veluwse-Eikel | 17-08-19 | 22:45

‘Destined for War’, wie zegt dat, een professor uit de USA of uit China?
De kern van o.a. uw onheilstijding alhier is ‘Trump’, zeg dat dan meteen.

Veluwse-Eikel | 18-08-19 | 01:33
▼ 5 antwoorden verborgen
-weggejorist en opgerot-
BierStrooitZout | 17-08-19 | 22:04

Als het geduld op is dan gat er een electrische deken over Hong Kong. Het grote geweld zoals dertig jaar terug gaat China niet gebruiken. Dat hebben ze al gezegd. Ze hebben nu "andere mogelijkheden."

BP Richfield | 17-08-19 | 22:03 | 1

Het Westen, lees de EU, kijkt mee en leert...

Dirk III | 17-08-19 | 22:05

En nu? Hong Kong gaan bevrijden? Als een echte neocon?
Of is de boodschap alleen maar dat we het Chinese model niet over moeten nemen? Nou, dat wist ik nog niet.

Rest In Privacy | 17-08-19 | 22:02 | 4

@Zapata10 | 17-08-19 | 22:04: Keuzes die 150 jaar geleden zijn gemaakt. Zo kun je het ook noemen. Opgelegd dictaat van de Britse druglords die China verslagen hebben in de opiumoorlogen. Zo noem ik het.

Je kunt een volk niet van zichzelf redden. Zie Irak, zie Joegoslavië, zie Syrië. Dat volk moet het zelf oplossen.

Wij zijn niet verantwoordelijk voor andere volkeren. Het zijn geen kleine kinderen. Behandel ze als volwassenen.

En vertrouw jezelf niet tot in het extreme. We zijn geen reddende engelen die de onschuldigen van de duivels redden.

Rest In Privacy | 17-08-19 | 22:15

@Sitting_targets | 17-08-19 | 22:15: Eens, we kunnen ze niet redden. Ook dan zal de geschiedenis weer gewoon zijn loop hebben. Maar als er mensen vluchten dan hoop ik wel dat die mensen hier wel een veilig thuis kunnen vinden.

Zapata10 | 17-08-19 | 22:20

@Zapata10 | 17-08-19 | 22:20: Wij zijn niet verantwoordelijk voor die mensen. Dat is mijn mening. Ik veeg mijn reet af met het vluchtelingenverdrag.

Ze mogen het wel vragen, wat mij betreft, om naar Nederland te komen. En als het er niet al te veel zijn en we hebben wat aan die mensen dan zou het kunnen. Ik schat hun kansen positief in. Het Chinese volk heeft veel positieve kanten.

Rest In Privacy | 17-08-19 | 22:31
▼ 1 antwoord verborgen

Wat zou men in Den Haag en Brussel dit ook graag doen. Maar de tijd is nog niet rijp, niet helemaal.

Mart6037 | 17-08-19 | 21:57

Goed artikel Feynman, uiteindelijk de uitkomst die de geschiedenis al voorspeld heeft. Zie bokser opstand. De kapitalistische of noem het anders westerse enclave is de facto een contradictie in een land wat altijd een top down dictatuur geweest is met nogal wat traditionele sentimenten. Of dat nu onder de communisten, nationalisten of de keizers was.
Alhoewel we weinig kunnen doen hebben we wel degelijk een verantwoordelijkheid hier al zou het maar zijn omdat we (bij we bedoel ik wat rijke families in de westerse wereld) stinkend rijk van de opium handel zijn geworden. Er rest weinig anders dan al de Hongkong Chinezen te evacueren want ik denk dat die mensen een hel in gaan als die stad wordt geannexeerd door China.

Zapata10 | 17-08-19 | 21:56

Annexatie is het woord dat je zoekt Feynman.
Gebeurde op de Krim ook, maar daar waren het oude en het nieuwe regime ongeveer even kudt dus daar deed de meerderheid uiteindelijk "meh" over.

CynicalBastard | 17-08-19 | 21:52

China gaat dit conflict uiteraard winnen.
Ze hebben schijt aan wat de rest van de wereld ervan vindt.
Let maar op.

HoerieHarry | 17-08-19 | 21:51 | 7

@omanders | 17-08-19 | 21:59:
Dat wordt lastiger denk ik.
Maar ze zijn ook al aan het eikelen over bepaalde andere eilanden in de Zuid Chinese Zee.

HoerieHarry | 17-08-19 | 22:08

China heeft ook een wat vertroebelde relatie met oa Vietnam. Laos dat gevolgen heeft van alle chemische dump in de rivieren die vanuit China komen. Wie weet dat China tegengas krijgt in wat meer lokale streken. Op zich is China sterker, maar in hoeverre kan de USA dit uitbuiten of kan China zijn gang gaan??

DeutschlandUberAlles | 17-08-19 | 22:29

@DeutschlandUberAlles | 17-08-19 | 22:29:
ASEAN is juist daarom opgericht, tegen de groeiende invloed van China. En Thailand heeft immigratie vanuit China tot 100 "mens" per jaar beperkt.

Graaisnaaiert | 18-08-19 | 10:16
▼ 4 antwoorden verborgen

Tja, daar kunnen/willen de westerse leiders ook niets aan doen, China heeft Duitsland en Nederland in een export greep, Griekenland ze haven verkocht aan de chinezen en door de nieuwe spoorlijn van China naar Duitsland wordt de export vrij eenvoudig. Ze zijn allemaal als de dood om wat kritisch te zeggen alleen Trump niet, die durft nog.

jan huppeldepup | 17-08-19 | 21:51 | 3

Precies, kijk maar naar die Turkse journo bij de SA amba

DeutschlandUberAlles | 17-08-19 | 22:20

Ja, klopt. Met deze nieuwe spoorverbinding kunnen ze met een goederentrein binnen twee weken af China in Rotterdam zijn. Per vrachtschip duurt ca. 2-3mnd. Dat de EU Griekenland gedwongen heeft hun grootste exporthaven te verpatsen voor een handvol knaken, is zeer dom. Die haven krijgt men of nooit-, of enkel met geweld terug.

Veluwse-Eikel | 17-08-19 | 23:24

Is het zo ook niet begonnen in het "Vrije" westen met de olie uit S.A. en al die is-lam-ieten die om die reden vrij naar het westen mochten komen.

kaolookchang | 18-08-19 | 03:41

M.b.t. de rest van China gaat Peking dit niet voorlopen,de 2e waarschuwing om water bij de wijn te doen !

Jimmy Mc Clure | 17-08-19 | 21:51

China in spagaat: kiezen voor versterking van de economische activiteiten in/via HongKong, of verdere onderdrukking van de VvMU. Ik vrees dat China voor de 2e optie gaat. En vervolgens een kans op de "Black Swan": een wereldwijde economische crisis.

Busted | 17-08-19 | 21:44 | 1

Behalve dat de realiteit geen televisie-serie is. Het is veel saaier dan dat.
Business as usual.

Shareholder II | 17-08-19 | 22:15

Wag the dog!

Rest In Privacy | 17-08-19 | 21:42

China boycotten?

ger1306 | 17-08-19 | 21:42 | 11

“Made in Vietnam”. Arbeidsloon is zelfs lager daar. En Vietnamezen hebben een hekel aan China (historisch gegroeid) en nog een territoriaal conflict (Paracel eilanden) met China.

Jammer alleen dat het ook communisten zijn.

Kompromat | 17-08-19 | 23:16

@Dirk III | 17-08-19 | 23:29:
'page unavailable'
Maar je verwijst waarschijnlijk naar in/door China geproduceerde onderdelen die erin zitten.

Botte Hork | 17-08-19 | 23:57
▼ 8 antwoorden verborgen

Gui Minhai een Zweed? In China weten ze wel beter en blijf je voor altijd een (ongehoorzame) onderdaan.

heldheino | 17-08-19 | 21:41 | 2

Een etnische Chinees is voor de Volksrepubliek altijd een Chinees, welk paspoort hij ook heeft. Omgekeerd kan iemand van buiten nooit de Chinese nationaliteit krijgen tenzij grootouders en minstens een van de ouders etnische Chinezen zijn. Zo hou je het ras zuiver ...

Synecdoche | 17-08-19 | 22:17

@Synecdoche | 17-08-19 | 22:17: ik denk niet dat China bezig is met het zuiver houden van hun ras. Chinezen zien gewoonweg geen verschil tussen nationaliteit en ras.

heldheino | 17-08-19 | 22:32

Ik heb nooit begrepen hoe je met boeken geld kunt verdienen.
Behalve vroeger toen ik jong was met sexboekjes.

HoerieHarry | 17-08-19 | 21:41

Waar blijven de westerse leiders als het een keer echt belangrijk is?

dickg | 17-08-19 | 21:39 | 7

De Europese koloniale machten hebben China als shit behandeld. Klop jezelf maar niet zo op de borst. China behandelt de eigen bevolking als een kudde schapen. Maar de Europeanen hebben de Chinese bevolking niet beter behandeld. Gaan we dat dan nu wel doen?

Rest In Privacy | 17-08-19 | 22:04

@Sitting_targets | 17-08-19 | 22:04: ah. De volgende schuldbekentenis. Bovendien behandelt de Chinese overheid de burgers niet als schapen. Dat mochten ze willen.

Rest In Privacy | 17-08-19 | 22:10

China is een fascistische dictatuur. De treinen rijden er overigens wel op tijd.

kaasfondue | 17-08-19 | 22:30
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl