Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Battle of Britain

Een nieuwe Britse premier heeft helaas geen enkele oplossing gebracht. De onderhandelingen met Brussel zitten al jaren muurvast, de onderhandelingen in Westminster ook.

31 oktober is nu zo dichtbij dat zelfs als Boris Johnson na het zomerreces wordt afgezet door het parlement, er te laat verkiezingen zijn. Een no-deal Brexit met een demissionaire premier.

Ruwweg zijn er drie opties die ieder op steun van een derde van het Britse parlement kunnen rekenen. Een deel wil de Brexit annuleren. Een deel is voorstander van snelle duidelijkheid door de EU zonder deal te verlaten. Een deel ondersteunt het enige compromis dat de EU accepteert, overeengekomen met remainer Theresa May. Geen optie krijgt ooit een meerderheid.

De grens tussen Noord-Ierland en Ierland moet volledig openblijven. Daaruit volgde dat alleen deals mogelijk zijn waarbij in Noord-Ierland en Ierland dezelfde regels gelden. Lid van de Europese single market, vrij verkeer van goederen, personen en diensten. Met dit principiële punt mag een deel van het Verenigd Koninkrijk de EU nooit verlaten. Zo'n splitsing zal het VK nooit accepteren.

Binnen de huidige procedure kan een lidstaat de EU verlaten binnen een afzienbare termijn zonder medewerking van de EU. Bij het laatste voorstel kan dat alleen met toestemming van de EU. De EU belooft plechtig na een deal voortvarend en redelijk die onderhandeling in te gaan, alleen zorgt de huidige harde opstelling ervoor dat de geloofwaardigheid daarvan steeds verder afbrokkelt.

Het aanbod van de EU om de Brexit vijf jaar uit te stellen geeft dezelfde indruk. Het Brexitreferendum zag vooral ouderen voor een exit stemmen en vooral jongeren voor een Europese toekomst. Voorstanders van de EU inclusief VK hopen dat door de Brexit lang genoeg uit te stellen de ouderen overlijden, er meer jongeren bijkomen en daarmee een meerderheid voor remain ontstaat.

Daarom zijn Brexiteers nogal huiverig de regie over het proces uit handen te geven. De deal van Theresa May kent een open einde, alleen een Brexit bij een nieuw compromis, tot die tijd een tandeloze vazalstaat. Het is voor hun een drietrapsraket van nog meer uitzichtloos onderhandelen, uitstel en dan afstel. De EU weigert een tijdspad, deadline of escape-clausule op te nemen.

De harde opstelling over een buitengrens van de EU is bijzonder. De grens tussen het VK en Nederland zit potdicht, aan twee kanten paspoortcontrole, want Ierland en het VK zijn geen lid van Schengen. Deze eilanden hebben hun eigen common travel area compleet los van de EU. Brussel accepteert de ene grens, maar weigert pertinent een andere grens. 

Ierland zat vroeger in het VK, maar is nu helemaal kamp-EU. Dublin is de thuisbasis van de Double Irish with a Dutch Sandwich belastingontwijkingsmethode, waardoor bedrijven met vooral activiteiten buiten Ierland ervoor kiezen winst te verhuizen naar Ierland en daar winstbelasting af te dragen. Ierland is voor de EU het duurste belastingparadijs (PDF).

De misgelopen belastingen worden aangevuld met Europese subsidies. In 2003 was Ierland de grootste netto-ontvanger, dankzij de toevoeging van nog armere lidstaten is Ierland die toppositie kwijt. De EU heeft sowieso een probleem dat het draagvlak voor federalisering gekocht is. Niet argumenten of idealen maken de dienst uit, maar smeergeld.

Voor forse nettobetalers heeft de EU een andere regeling. Slikken of stikken als je iets wil. De EU riskeert openlijk, eensgezind en met vertrouwen een harde Brexit, wat het ook kost. Een schril contrast met hoe de EU aanmoddert met de rechtsstaat in subsidiespons Polen of met de mensenrechten in Turkije

Het zou leuk zijn als de politici in Brussel ook eens op die manier met de buitengrenzen met Afrika, het Midden Oosten en Azië zouden omgaan. De grens tussen Finland en Rusland is een denkbeeldige lijn in een bos. De grens tussen Canada en de VS is grotendeels open. Maar in de Brexit is hetzelfde onmogelijk. Eigenlijk ontkent de EU dat een ex-lid, een soeverein land, een grens mag hebben. 

Labour voert harde oppositie, maar zit nog steeds 'on the fence'. Pas als ze de macht terug hebben willen ze hun partijleden raadplegen om daarna te vertellen wat hun Brexit-standpunt is. Net zoals Boris belooft Jeremy Corbyn dat hij wel even in Brussel een utopische deal zal regelen en daarmee als Messias de oplossing brengen. Wat hij in die deal wil, zegt hij niet.

Door een stelling in te nemen, zou hij een deel van zijn huidige electoraat kunnen afschrijven. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Bij de vorige verkiezingen beloofde Corbyn nog duidelijk dat hij het referendum zal volgen, dat Labour ook een Brexitpartij was. Nu is hij minder duidelijk. De kiezer blijft achter zonder alternatief, nieuwe verkiezingen geven alleen verdere versplintering. 

Dit dossier kent geen oplossing.

Reaguursels

Inloggen

Het zijn hoe dan ook interessante tijden.

Damien368 | 11-08-19 | 17:03

De EU=Technocratie ! Big brother is watching you ! Brussel kijkt met jaloerse ogen naar China, waar burgers dag en nacht in de gaten worden gehouden ! www.businessinsider.nl/how-china-is-w...
Het zal niet zonder kleerscheuren kunnen maar wat wij moeten doen is :
GET OUT !

Kim-Jung-Un | 11-08-19 | 15:31

Boris en trump gaan een recessie in de westerse wereld veroorzaken die vooral de deplorables hard gaat treffen. Maar dat zal zowel boris als trump aan hun harige witte kont roesten...

panthoseen | 11-08-19 | 14:55 | 4

@panthoseen,

Prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maarrrr…..
De afgelopen decennia was het de EU die hier decennialange economische groei tot stilstand bracht. De bankencrisis duurde hier ook veel langer dan in de rest van de wereld. En terwijl West Europa eindelijk overeind krabbelt (zonder dat de koopkracht toeneemt, overigens) zit Zuid Europa nog steeds aan de grond. Benieuwd hoe de volgende crisis eruitziet.
Ondertussen is de werkloosheid in de VS historisch laag; ook onder zwarte Amerikanen; en als het Trump lukt om illegaliteit en criminaliteit tegen te gaan zal dat ook alleen maar voordelen opleveren.

Dandruff | 11-08-19 | 16:48

@Dandruff | 11-08-19 | 16:48: Eigenlijk is het simpel EU landen willen dingen aan GB verkopen en andersom.
Wat de handel kan frustreren is wetgeving aangaande die handel vanuit Brussel.
Oftewel hoe theoretisch durf je als overheid/ambtenarij een samenleving te maken.

Uw Verzekeringsadvis | 11-08-19 | 17:00

@Uw Verzekeringsadvis | 11-08-19 | 17:00:

Toch is dat allemaal niet zo problematisch als de EU-lobby ons wil laten geloven. De wetgeving in Engeland op het gebied van bijvoorbeeld voedingsmiddelen of medicijnen is vrijwel hetzelfde als hier. Die handel kan dus gewoon doorgaan zolang wetgeving daar of hier niet verandert.

En al zouden wetten veranderen dan houden exporterende bedrijven daar gewoon rekening mee. Ook nu exporteren zowel NL, GB als EU voedingsmiddelen naar landen over de hele wereld, volgens de wetten en normen van de ontvangende landen.

Dandruff | 11-08-19 | 19:42
▼ 1 antwoord verborgen

Kan een no-deal-brexit nog wel? Er is in februari/maart toch een wet aangenomen die een no-deal uitsluit? Of is die wet inmiddels weer teniet gedaan?

Reaguurmuur | 11-08-19 | 14:09 | 1

Het wordt een no-deal Brexit. En dat lijkt mij ook de enige uitkomst. Boris (Bojo) is best een grappige kerel maar hij is incompetent. Hij gaat de boel niet redden. Dus 1 november. Schrijf het in je kalender is het EXIT met Brittania en dat gaat pijn doen. Dat wordt chaos.

Andrew Deen | 11-08-19 | 14:50

Ik mis in jouw hele verhaal een argument voor de single market of goods and services. Veel goederen mogen de EU niet in. Bijvoorbeeld vanwege genetic engeneering. Of chloorgewassen kip. Of ander chemisch afval. Wanneer de grens tussen de VK en Ierland open gaat is er geen houden meer aan. Of Ierland moet een buitengrens krijgen. De laatste keer dat ik dat controleerde waren ze daar niet voor. Het is aan het VK om een beschermende oplossing te bedenken op het moment dat ze de WTO induiken. Wees blij dat Brussel meedenkt.

DeWijdeWereld | 11-08-19 | 13:54 | 1

Dat is prima te regelen. Twee regeltjes in een handelsovereenkomst: "iedere export van het VK naar de EU zal voldoen aan EU regels, iedere export van de EU naar het VK zal voldoen aan de VK regels. Wederuitvoer en doorvoer tellen als export."

Het probleem is dat mensen het allemaal kapot willen reguleren en iedere mogelijke situatie denken te kunnen beschijven (zie het Oekraïne verdrag). Er hoeft geen probleem te zijn, maar de EU maakt ze wel.

algoritmos | 11-08-19 | 17:43

Is het dan zo ontzettend erg, als bij een herstemming een meerderheid voor remain zou zijn? drie jaar sadder en eiser, zonder enige voortgang.. Maar voor de brexiteers is dat ene referendum waarin een onwetende en verkeerd voorgelicht volk nipt voor een brexit stemde heilig. Nogal apart, omdat men zo ontzettend graag de wil van het volk wil uitvoeren. Die wil kan veranderen, drie jaar later..

Beste_Landgenoten | 11-08-19 | 13:12 | 43

@Andrew Deen | 11-08-19 | 19:16: verdiep jij je eerst maar eens in de opzet van het TARGET 2 systeem en de bijbehorende risico's. Of de rentepolitiek van de ECB waardoor onze pensioenen verdampen en er luchtbellen ontstaan in de huizenmarkt en de financiële markten Het wachten is nu op eurocrisis 2.0, de gereedschapskist van de ECB is leeg, behalve dan helikoptergeld, terwijl er de onderliggende problemen van de vorige crisis niet zijn opgelost.

therealbraindump | 11-08-19 | 19:31

@Andrew Deen | 11-08-19 | 19:16:

Als je even op "nettobetaler" googelt zie je dat iedereen het erover eens is dat NL aanzienlijk meer betaalt dan terug krijgt. De harde cijfers zijn duidelijk.
Concrete cijfers over handelsbelangen opzoeken is onzin, omdat je onmogelijk precies kunt zeggen hoe die er uit zouden zien zonder EU. Het enige dat we met zekerheid kunnen stellen is dat onze economie al een eeuw gestaag groeit; net als vrijwel alle andere economieën ter wereld. Daar is dus inderdaad geen EU voor nodig, Israël en Singapore kunnen ook zonder.

Bovendien, je vraagt Wol om jouw huiswerk te doen en allerlei cijfers op te zoeken. Maar je weet heel goed dat jij altijd #mute roept als iemand met feiten en cijfers komt die jou niet uitkomen.

Dandruff | 11-08-19 | 19:32

@Andrew Deen | 11-08-19 | 19:16:
Je kunt dus wél van die faciliteiten gebruik maken zonder huwelijk. Je hoeft AH geen toegangsticket te betalen om binnen AH te mogen winkelen.

Je speculeert wat over de kosten van de EU terwijl die exact NUL zouden zijn als het slechts een vrijhandelszone was. Gewoon handel op basis van wederzijdse regels: wij onze regels, jij jouw regels. En harmonisatie voor zover nodig en door ons beiden lokaal gewenst.

Wol | 11-08-19 | 20:25
▼ 40 antwoorden verborgen

Dit dossier is vrij simpel, no brexit.

captainobvious | 11-08-19 | 13:03

Over tien jaar lachen die Engelsen ons allemaal uit.

Mr.Crowley | 11-08-19 | 12:13 | 1

Dat volk kwelt zichzelf nu eenmaal graag.

Ridde Rogter | 11-08-19 | 13:04

De EU moet zichzelf gewoon hervormen tot een statenbond met uiterst beperkte taakomschrijving i.p.v. een bondsstaat. Laat staan een eenheidsstaat waar nu zo hard op doorgedramd wordt. Dan zouden de Britten ook geen enkele reden meer hebben om te vertrekken, aangezien ze dan niet langer deel uitmaken van een overregulerend subsidiecircus en potentiële supermacht die net als de VS ten onder gaat aan machtsmisbruik en een alsmaar groeiende federale overheid die geen concurrentie hoeft te duchten, maar simpelweg een echt vrijhandelsblok en eventueel een NAVO-achtig defensiepact, zonder het gevaar van één leger en één leider.

Het is absurd dat je een laag overheid bovenop bestaande, ook al vaak niet bepaald efficiënte, oncorrumpeerbare of beperkte overheden stapelt, verwachtend dat op magische wijze die overheid gebouwd op en met de brakke onderdelen en politici van natiestaten als fundament, wél zal deugen. En precies de juiste wetgeving zal invoeren die elke lidstaat en haar lokale cultuur zal passen. Je creëert slechts nóg meer bureaucratie, nog meer kosten en nog meer afstand tussen arrogante apparatchiks aan de top en de burger in de straat. De kwaliteit van wetgeving of bestuurders wordt er niet beter op. Meer macht, meer geld, dus potentiëel ook meer corruptie, dat wel. En je hoeft je lobbygeld slechts nog als invloed aan te wenden op een beperkt clubje personen in Brussel, i.p.v. elk parlement in elke lidstaat te moeten omkopen.

Het is ook bizar om te denken dat je moet betalen of je soevereiniteit opgeven om tot vrijhandel te komen. We handelen ook met de VS, met China, India, de hele rest van de wereld, zonder dat we honderden miljoenen deplorabele of SWJ Amerikanen, collectivistische Chinezen of onopgeleide Indiërs ineens laten meebeslissen over onze wetgeving. We kunnen die wetgeving harmoniseren, geheel vrijwillig, mits en zolang dat ons het beste lijkt. En voor zover we het niet eens zijn over de regels, is het een kwestie van een simpel verdrag waarin we beloven dat buitenlandse bedrijven vrij mogen handelen met ons, volgens onze regels, zolang wij dat ook in hun landen volgens hun regels mogen doen. Wie zich niet aan die afspraken houdt, basale vrijheden en mensenrechten schendt of geen democratisch of meritocratisch bestuur heeft, krijgt import en exportheffingen.

En vrij verkeer van personen heeft ook zo z'n schaduwkanten getoond. Ik zou als burger van NL toch graag met de meerderheid kunnen bepalen hoeveel en wie we toelaten onder welke voorwaarden. De meeste Europese burgers maken er bovendien nauwelijks gebruik van en op vakantie gaan kon ook lang voordat de EU in 1992 rechtspersoonlijkheid kreeg.

De EU heeft simpelweg in haar huidige vorm geen meerwaarde. Teveel regeltjes, teveel micromanagement, teveel geldrondpomperij en zelfs haar buitengrenzen en gecontroleerde immigratie kan of wil ze niet handhaven. Geld pinnen in buitenlandse valuta is ook doodsimpel en de meeste normale mensen hebben niet echt zo'n enorm voordeel dat je in Frankrijk of Griekenland met Euro's kunt betalen. De Euro kost vooral bakken met geld, en dwingt landen met verstandiger begrotingsbeleid om mee te betalen aan de onverstandige. Men beloont schuldslavernij en bestraft spaarzaamheid. Simpelweg omdat een meerderheid in de ECB er liever voor kiest om de rente onder nulpunt te krijgen om de (staats)schulden, met name van het zuiden betaalbaar te houden.

Maak dan liever de Euro een mandje van nationale munten, dan mogen de Italianen de Lire helemaal opblazen als ze willen, maar is de Eurokoers een gemiddelde van het beleid van de verschillende lidstaten en heeft de Nederlandse Gulden en Duitse Mark tenminste wel een behoud van waarde en zet een rem op de inflatie van de Euro. Nu is onze invloed simpelweg nul, want de meerderheid (in de ECB) bepaalt en dat zijn wij niet. Maar het zijn wel onze pensioenen en spaartegoeden die liggen te verdampen uit naam van andermans idealen en geldsmijterij. En zoals hierboven al aangegeven, dat is geen redelijke, noch noodzakelijke prijs voor vrijhandel.

Wol | 11-08-19 | 11:49 | 14

@Andrew Deen | 11-08-19 | 18:20:
Wat neerkomt op de facto afschaffen van referenda, maar dat snap je zelf natuurlijk ook wel. Vrijwel nooit zal de opkomst 90% zijn zonder stemplicht of financiële prikkel om te gaan stemmen.

Echt een schijnheilig D66 oplossing "wij zijn democraat, maar accepteren alleen de ons gewenste uitkomst".

Wees dan een vent of wijf met ruggegraat en zeg gewoon: op dit en dat punt heb ik een eigen principe en dat laat ik niet door een willekeurige meerderheid bepalen.

Wol | 11-08-19 | 19:03

@Wol | 11-08-19 | 19:00:

Nee jij snapt het niet. Dat is het probleem. En jezus christus waarom al die lappen tekst?

Simpel. Over cruciale zaken hebben we veto-recht. Over triviale zaken geldt democratisch recht. En als we iets echt niet willen dan hebben we artikel 50. Dan stappen we er gewoon uit.

Simpel. Echt, doe niet zo raar.

Andrew Deen | 11-08-19 | 19:19

@Wol | 11-08-19 | 19:03:

Wat is er in hemelsnaam ondemocratisch aan vragen dat er een hoge opkomst is?

Is het dat jij en ik weten dat de meerderheid niet met jouw "plannetjes" zal instemmen?

Is dat het?

Is het omdat dat eigenlijk de wil van het volk is?

Laat me niet lachen.

Ik ben overigens voor stemplicht. Maar ook dan. Mensen zoals jij de "20% anarchisten" - voor jouw soort is het nooit goed. Maar je hebt te weinig samenhang met andere - lees normale mensen - en je wint het dus nooit. Keer op keer.

Dus wat probeer je dan?

Nou, een D66 wet te manipuleren. Want als 30% komt opdagen. En je krapjes wint dan heb je wat om over te schreeuwen.

Maar dat is geen democratie. Dat is manipulatie van de democratie. Zo is Hitler aan de macht gekomen. Letterlijk.

Hitler had ook maar iets van 30% van de steun van de Duitsers. Maar door dreigen en manipuleren wist hij uiteindelijk wel te winnen. Knap. Dat wel. Maar kwaadaardig.

Als je echt democraat bent, wat je claimt te zijn, dan is de opkomst van 90% eigenlijk een minimum eis. Tenzij je gewoon de macht wil grijpen.

Waar of niet?

Andrew Deen | 11-08-19 | 19:26
▼ 11 antwoorden verborgen

Boris is al lekker campagne aan het voeren: www.youtube.com/watch?v=jY5o5bybAGQ Meer politie, en een fusiereactor zou binnen een paar jaar haalbaar zijn. Over die fusiereactor kan ik duidelijk zijn. iter.org Die techniek komt er, maar een paar jaar is marketinggelul om subsidies te krijgen. Managers willen in maanden resultaat, politici in jaren, maar echt fundamenteel onderzoek vertalen naar engineering duurt gewoon een generatie.

Feynman | 11-08-19 | 11:30 | 1

Kernfusie is al 60 jaar lang over 30 jaar commercieel haalbaar.
Aan de andere kant wordt er akelig weinig geld en energie in gestoken. In het ontwikkelen van zonnepanelen is het tigvoudige gestoken.

Dlareg | 11-08-19 | 11:48

We hadden lekker met Belgie en Nederland en Luxemburg bij elkaar moeten blijven,dat was wel een succes.

hetoog | 11-08-19 | 11:14 | 2

Klopt sinds de ‘as’ Berlijn Parijs gaat het mis.

Trumme | 11-08-19 | 12:12

Nee hoor, dan hadden daar weer mensen over zitten zeiken. Het is namelijk nooit goed.

hagbard_celine | 11-08-19 | 14:29

De reaguursels gelezen hebbende neem ik waar dat niemand zich bezig houdt met het grote geld. Wat is de kracht van het VK? Antwoord: The City of London. Wordt daar iets gemaakt, iets dat met de handen te tasten is? Nee, alles draait daar om geldstromen. Nu is Ierland (en NL) het belastingparadijs van Europa. Dat gaat over naar Londen. De Bermuda's, de Bahama's en binnenkort dicht bij huis: het VK. Alleen profiteert daar de gewone man niet van. Het contrast tussen het VK en de EU wordt gigantisch. Het VK krijgt het geld, de EU de maakbare producten. Het VK wordt voor de EU een piratennest voor de superrijken.

Eeuwig..Op..Vakantie | 11-08-19 | 11:12 | 5

@Eeuwig.. Op.. Vakantie | 11-08-19 | 13:38:
Voor de komende 5-10 jaar zie ik het heel somber voor ze in. Om hun eigen beeldspraak te gebruiken: Ze zijn als eerste de reddingssloep ingedoken om zichzelf te redden van de Titanic. Die Titanic liet vervolgen na om te zinken. Daarmee hebben ze zichzelf laten kennen als een stel lafbekken waar je niet op kunt vertrouwen. Hoe maak je dat soort gedrag ooit weer goed?

Welke opties hebben ze? De relatief beste optie (nog steeds beroerd) is als de Titanic alsnog zinkt en de andere landen, elk vanuit hun eigen reddingssloep, elkaar voor rotte vis gaan uitmaken. Dan kan het prematuur de reddingsloep induiken mogelijk vergeven/vergeten worden.

Lees de Engelstalige media en je ziet het inmiddels bol staan van de anti-EU propaganda. Daar halen sommige types (ik noem maar even geen namen) hun nieuws vandaan en brengen dat hier als argumenten/bewijs.
Dat lijkt op dit moment de Britse strategie. Proberen de EU van binnenuit op te blazen. Nou heb ik geen bijzonder warme gevoelens voor het spul dat in Brussel loopt aan te klooien, maar het gemak waarmee sommigen zich door de vrij doorzichtige Britse propaganda laten inpakken stoort me wel.

Locusta | 11-08-19 | 14:41

@Locusta | 11-08-19 | 14:41:
Allereerst, uw bijdrage betreffende de diensten sector is van grote waarde en uitstekend verwoord.

Dit gezegd hebbende:
U: Die Titanic liet vervolgen na om te zinken.
Reactie: Dat valt nog te bezien! The end game in de EU is ingezet met negatieve economische groei na inflatie tegen de achtergrond van optimale omstandigheden w.b. lage rente en overheidsbestedingen. De dreiging op de achtergrond zijn de ongedekte garantiestellingen.

U: Daarmee hebben ze zichzelf laten kennen als een stel lafbekken waar je niet op kunt vertrouwen.
Reactie: Onjuiste weergave van feiten. Het vertrouwen was geschonden na uitlevering van het VK aan de EU zonder mandaat van het volk. Het grondrecht van vrijheid is onaantastbaar. De Britten beschuldigen van “lafbekken” is ongerijmd.

Kan het mis hebben, maar gezien het sterk schommelende beeld van een uitstekende analyse in samenhang met een onlogische analyse dat u zelf in de dienstensector in London werkzaam bent en teleurgesteld bent met de uitkomst van Brexit (waarschijnlijk een verhuis scenario).

Voight-Kampff | 11-08-19 | 16:27

@Voight-Kampff | 11-08-19 | 16:27:
Herstel laatste alinea i.v.m. onleesbare zin:

Kan het mis hebben, maar gezien het sterk schommelende beeld van uw uitstekende (eerste) analyse in samenhang met uw onlogische (tweede) analyse bent u zelf in de dienstensector in London werkzaam. Mogelijk bent u teleurgesteld met de uitkomst van Brexit (waarschijnlijk een verhuis scenario)?!

Excuses voor de verwarring.

Voight-Kampff | 11-08-19 | 16:32
▼ 2 antwoorden verborgen

Eerwaarde Feynman begrijp niet het verschil tussen de Fins-Russiche grens, tussen twee volken en de politieke grens getrokken in Ierland. Ierland is een kolonie van de engelse elite geweest. Door import van protestanten in het noorden van Ierland is daar een UK minded meerderheid ontstaan, ook nog eeuwen het hand boven het hoofd gehouden. Daar is nu het Good Friday accoord voor om het ierse eiland een te laten zijn. Daar denk Bojo even overheen te stappen.

kees de short | 11-08-19 | 10:57

Toch snap ik het wel dat die Britten uit de EUSSR willen; die laten zich niet langer koeijoneren door die arrogante, luie klootzakken uit Parijs en de sukkelige moffen die zich door een schuldcomplex hebben laten overlopen door Afrika. Wij wel.

Brou Is Back | 11-08-19 | 10:22 | 26

@Andrew Deen | 11-08-19 | 14:41:

En wederom weerleg je geen woord van wat ik schreef.

Op alle punten geef je mij gelijk; over buitengrenzen en immigratie; over criminaliteit en (seksueel) geweld; over extremisme en terrorisme; over jouw stropoppen; over jouw pathetische leugens; etc.

Je weet dat je leugens allemaal zijn weerlegd, dus je kapt af.
Zo voorspelbaar ondertussen.

Dandruff | 11-08-19 | 14:54

@Andrew Deen | 11-08-19 | 14:56:

Hulp tegen scheldende EU-trollen?
Nergens voor nodig.

Iedereen ziet dat jij in tientallen reacties 0 feiten, 0 argumenten en 0 voorbeelden plaatst. Iedereen ziet dat jij vandaag hooguit 0 keer inhoudelijk op een feit, argument of voorbeeld van anderen bent ingegaan.

Jouw scheldpartijen bewijzen dus niks.
Jouw onbeschoftheid accentueert alleen maar jouw ongelijk.

Dandruff | 11-08-19 | 15:37
▼ 23 antwoorden verborgen

De EU ging de onderhandelingen in met maar één doel: saboteren en frusteren, zodat anderen afgeschrikt zullen worden en de eigen positie zou worden versterkt.

De hypocrisie van de grenskwestie is door Feynman al duidelijk beschreven. Om te borgen dat dat niet zou worden opgelost hebben ook gesteld dat er eerst een scheiding moest komen, daarna zouden de onderhandelingen over de toekomstige relatie pas kunnen worden opgesteld. Om het af te dichten werd als rode lijn in de onderhandelingen wel een gijzelingsclausule opgenomen in geval ze er niet uit zouden komen. Die gijzelingsclausule wordt naar mijn verwachting compleet volgens het plan van de EU niet geaccepteerd door de veel Britten.

De oorzaak van dit alles? De onwilligheid van de EU om te veranderen. Het eeuwige streven naar meer meer meer EU. Het gevolg van dit alles? Meer meer meer EU. Macron bepaalt alles.

We zijn de zak, vandaag meer dan gisteren en morgen meer dan vandaag.

algoritmos | 11-08-19 | 10:00 | 5

@botbot | 11-08-19 | 10:36: nee, dat is toch echt aan de Engelsen. Maar het is wél de bewuste keuze van de EU om (in mijn ogen) de minst pijnlijke optie te blokkeren waardoor er alleen slechte opties konden bestaan.

Welke dan? Nou, tegelijk met je vertrekdeal een nieuwe handelsdeal sluiten. Dan had iedereen direct geweten waar hij aan toe was.

algoritmos | 11-08-19 | 11:42

@algoritmos | 11-08-19 | 11:42: wat Johnson zei is ook terecht; nog voor er onderhandeld werd stond al vast dat de Britten nog minstens 70 miljard moeten aftikken. Absurd.

Trumme | 11-08-19 | 12:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik kijk s'morgens altijd naar de BBC, waaronder BBC breakfast. Tot nu toe doet hij, zelfs volgens de gekleurde bbc, alleen maar goede dingen in Engeland.

Muuke | 11-08-19 | 09:58 | 1

Geeft de BBC waarde oordelen?

RandyBiel | 11-08-19 | 11:33

Heeft "Zuid" Ierland nog wat te zeggen over de grens met Noord Ierland? Of mogen alleen brexit betrokkenen het daar over hebben?

Is dit nog nieuws? | 11-08-19 | 09:53 | 2

Jazeker. Die worden vertegenwoordigd door de EU. Iedere lidstaat (de 27) heeft een veto over iedere deal en dus kan Ierland bepalen.

algoritmos | 11-08-19 | 10:01

Heerlijk straks dat afgeslankte VK. De white trash uit oosteuropa zetten ze eruit. De slimme jongens(en meisjes) vertrekken uit zichzelf.
Wat overblijft zijn de geïmporteerde Paki's, Westindies en Afro's uit de voormalige kolonies.
Get your lubrication old English girls and make it fun.

strawdog | 11-08-19 | 09:48

Lang verhaal kort.

1.) Een zooitje Engelsen verzinnen een verhaaltje dat ze slecht af zijn met de EU.
2.) Een Engelsman gokt dat de Britten niet zo achterlijk zijn om voor een Brexit te stemmen.
3.) De Engelsen (vooral ouderen) stemmen met een kleine meerderheid toch voor een Brexit.
4.) De Engelsen tekenen Artikel 50. Ze mogen dus gewoon weg. Geen probleem. Maar geen contributie betalen betekent ook dat je geen lid meer bent. Geen geen gebruik meer mag maken van de faciliteiten van de club. Logisch.
5.) Dat willen de Engelsen niet. Dus ze willen een overeenkomst zoals met Zwitserland of Noorwegen of IJsland.
6.) Dat krijgen ze. Maar dan zijn er weer Engelsen die dat niet willen.
7.) Ondertussen willen de Noord-Ieren en Schotten helemaal niet weg.
8.) Nu willen ze weer verder onderhandelen. Er valt niets over te onderhandelen. Of je neemt de deal of je gaat gewoon weg.
9.) Boris zal het ook niet oplossen. Eindresultaat. Brexit. Schotten zullen weggaan en kunnen praktisch direct aansluiten bij de EU omdat ze aan alle voorwaarden voldoen. Noord-Ieren zullen ongetwijfeld ook weggaan of zelfs zich aansluiten bij Ierland. Kan want ook de Noord-Ieren voldoen aan alle voorwaarden.
10.) Het Verenigd Koninkrijk houdt op te bestaan. Well done Mr. Johnson and Mr. Farage. Well done indeed. Brittania once ruled the waves but no it sank. Oh and jolly good luck with your Brexit old chap!

Andrew Deen | 11-08-19 | 09:36 | 31

@Andrew Deen | 11-08-19 | 13:21: hopelijk hebt u door dat uw stellingnames even extreem zijn, en daarmee even populistisch, als de Nexit voorstanders die u zo veracht. Uw mening bevindt zich alleen aan het andere uiteinde van het spectrum, denkt u daar maar eens over na!

therealbraindump | 11-08-19 | 13:59

@Andrew Deen | 11-08-19 | 13:41:
Wat een gelul, was ook allemaal mogelijk geweest met een minder machtige eu, namelijk met de bestaande eeg.

We hebben nu echter een eu, een idiote hoeveelheid ambtenaren die grotendeels over hun eigen salaris beslissen wat wel door de paar rijkste landen opgehoest moet worden.

Weinig van de huidige regelingen waren onmogelijk geweest met de eeg.
het voorbeeldje roaming data is een fake, wat wij in Nederland daarmee verdienen moeten we extra bijdragen aan de eu, dus of ik nu beroofd word door de telecom aanbieders of een stel onzichtbare ambtenaren...

O wacht, doe mij die telecom aanbieders maar, die kan ik ontwijken....

Foxcave | 11-08-19 | 14:13

@Andrew Deen | 11-08-19 | 13:41:

Onzin.
Ook buiten de EU (oa VS) kan ik internetten, bellen en geld pinnen.
Ondertussen betaal ik me wel scheel aan allerlei dure en niet-inwisselbare consumptiemuntjes in Nederlandse poppodia en festivals.

En lang voor de EU reisde ik ook zonder noemenswaardige wachttijden naar Frankrijk, Spanje en zelfs naar het beruchte Oostblok (oa DDR en Tsjecho-Slowakije). Franse tolwegen laten zien dat je vrij snel kunt controleren èn doorrijden, als het dat goed geregeld is.

En de afgelopen decennia zijn miljoenen mensen uit de hele wereld naar West Europa gekomen om te wonen, werken en studeren. Vaak van buiten de EU, en al lang voor er een EU was. dat kan nog steeds; zonder EU.

En geloof mij nu niet op mijn woord. Maar ga eens gaan praten met mensen in jouw omgeving die wat ouder en wijzer zijn dan jij. Die belezener zijn, meer hebben meegemaakt, en meer van de wereld hebben gezien.

Dandruff | 11-08-19 | 14:30
▼ 28 antwoorden verborgen

"Het Brexitreferendum zag vooral ouderen voor een exit stemmen en vooral jongeren voor een Europese toekomst. Voorstanders van de EU inclusief VK hopen dat door de Brexit lang genoeg uit te stellen de ouderen overlijden, er meer jongeren bijkomen en daarmee een meerderheid voor remain ontstaat."

Hierin zit een heel groot deel van de problemen, kinderen worden door de school opgevoed om de eu en weggeven van wat je hebt te omarmen.
Het is aan de ouders om dat tegen te gaan.

Foxcave | 11-08-19 | 09:36 | 9

@Andrew Deen | 11-08-19 | 09:44:
Overigens is het helemaal geen rare interpretatie, je ziet vanaf de jaren 70 dat iedere openbare school links propaganda voert, je zou bijna denken dat het georganiseerd is.

Foxcave | 11-08-19 | 11:47

@Foxcave | 11-08-19 | 11:45:

Nee. Ouderen willen terug in de tijd. Begrijpelijk. Het is allemaal maar eng als je het niet gewend bent. Maar de wereld draait door. En zal blijven veranderen. Ik kom nog uit de tijd dat het tijdje uit de brievenbus hing en moeders altijd thuis was. Die tijd bestaat niet meer. Het was toen gevaarlijker op straat vanwege de hordes junks. Maar dat zijn ze alweer vergeten. Mensen kunnen slecht tegen verandering. Dat is wel een feit.

Andrew Deen | 11-08-19 | 13:28

@Foxcave | 11-08-19 | 11:47:

Sinds de jaren vijftig is er een progressieve beweging bezig. Mensen die voorwaarts willen. Mijn grootouders vonden dat maar niets. Mijn ouders wel. Toen tenminste. Nu vinden ze het allemaal maar niets. "De jeugd van tegenwoordig"

Mijn generatie wil ook voorwaarts. Etc.

Andrew Deen | 11-08-19 | 13:31
▼ 6 antwoorden verborgen

De UK is een dingetje en Italië wordt vervolgens de druppel.

glaaf | 11-08-19 | 09:35

Waarom duwen we het VK niet de oceaan over naar de USA. Daar zit eenzelfde leipe pindabrain aan het roer. Als het volk na een tijdje wakker is dan halen we ze weer terug.

priwax | 11-08-19 | 09:23 | 4

Als het volk genoeg door links geïndoctrineerd is komt alles goed zeker..

BozePaarseMan | 11-08-19 | 09:33

Ja jo, en daarna laten we nog een bleuwe luchtbalon van de eu op en geven wat geld weg.

Foxcave | 11-08-19 | 09:37

U wordt liever ondemocratisch in uw gaat geboord door Macron en Merkel .Nederland als wingewest voor de knoflooklanden ? Met 26 zetels in de EU mogen wij alleen maar ja en amen knikken en vooral veel afdragen.Slimmere mensen dan u zien landen die wel de voordelen van de EU hebben en nauwelijks de nadelen .

hoeman | 11-08-19 | 10:12
▼ 1 antwoord verborgen

Eet geen Engelse drop meer ook als boycot!

jan7672 | 11-08-19 | 09:21 | 1

De Britten lusten helemaal geen drop. Engelse drop is daar nu al niet te koop. Ik denk dat ze onze stroopwafels en kroketten meer zullen missen dan de drop.

W_F | 11-08-19 | 09:27

Maarre, wanneer gaan wij NEXIT???
Of vind u dat de -eu- ons zo veel goeds gebracht heeft?
(kots)

wiener mit pommes | 11-08-19 | 09:07 | 12

@mok | 11-08-19 | 10:10:

Alleen is dat niet zo. Elk lid heeft veto-recht. Als Rutte iets echt niet wil dan gaat het niet gebeuren. Echt niet. Wat mij vooral opvalt is dat de "EU-sceptici" bitter weinig weten over de EU. Dat vind ik nogal lachwekkend. Ze denken echt dat Juncker keizer is van de EU en dat hij de baas is. Of nog dommer mensen die denken dat Merkel of Macron de dienst uitmaken. Dat is helemaal niet zo. De individuele lidstaten zijn de baas. De Europese Commissie geeft beleidsadvies. En zelfs daarna moet het nog getoetst worden door volksvertegenwoordigers in het EP.

Andrew Deen | 11-08-19 | 10:26

@wiener mit pommes | 11-08-19 | 10:25:

Nee dank je. Ik heb zo'n vermoeden dat het een "white genocide" complottheorie is. But proof me wrong.

Andrew Deen | 11-08-19 | 10:37

@Andrew Deen | 11-08-19 | 10:26:
Wederom klopt dit niet. Ten eerste gebruikt NL haar veto niet want wil niet "moeilijk doen", ten tweede worden met Het Verdrag van Lissabon (de Grondwet die niet zo mocht heten nadat hij massaal werd afgewezen in referenda) steeds meer zaken per simpele meerderheid beslist:
en.wikipedia.org/wiki/Voting_in_the_C...

En die meerderheid is een grote club, maar wij zitten daar niet (per se) in. Vrij naar George Carlin.

Wol | 11-08-19 | 15:35
▼ 9 antwoorden verborgen

Natuurlijk is er een oplossing voor dit dossier, maar het is waarschijnlijk teveel gevraagd. Waarom wordt er niet eens onderzocht onder welke voorwaarden een Brexit alsnog voorkomen zou kunnen worden? Welke hervormingen moet de EU doorvoeren om de kikkers in de kruiwagen te houden? Ik bedoel, als mijn vrouw bij me wegloopt, mijn kinderen alleen onder dwang in het gareel te houden zijn en mijn hond z'n tanden laat zien als ik in de buurt kom, kan ik toch moeilijk volhouden dat ik daar niet zelf debet aan ben?

Waagmeester | 11-08-19 | 08:58 | 8

De oplossing is er niet omdat het een drie-partijen overleg is en geen twee partijen overleg. De partijen zijn:
-het Verenigd (nou ja) Koninkrijk
-Noord-Ierland (wel hetzelfde land maar geen wettelijk deel van dat Verenigd Koninkrijk, lees de naam maar eens goed)
-de E.u. inclusief Ierland.
Die eerste wil van die laatste af en die middelste mee nemen. Die middelste wil vrij kunnen blijven handelen met die laatste. Die laatste wil geen vrije handel blijven toelaten als die eerste er aan mee kan doen.
De enige oplossing van dat stelsel vergelijkingen is de nullificering van de middelste. Hef noord-Ierland op en geef het aan de Ieren (E.u.) of ram die grens dicht. Maar dat gaat de 1e en de 2e te ver.

CynicalBastard | 11-08-19 | 14:51

@Heiner | 11-08-19 | 11:33: Dat weet ik. Vandaar dat ik van mening ben dat de bal nu eerder bij de EU ligt dan bij het VK. Als de Brexit doorgang vindt, dan zal dat een precedent scheppen dat niet noodzakelijkerwijs zo desastreus zal zijn als men graag wil doen voorkomen. Als men dat EU-clubje wil laten voortbestaan, dan is dit het moment om zich te bezinnen.

Waagmeester | 11-08-19 | 15:01

@Waagmeester | 11-08-19 | 15:01: De EU toppers zijn zo rancuneus omdat ze niets gedaan hebben om een van de grootste nettobetalers erin te houden en er tegelijkertijd alles aan doen om er allerlei corrupte armenhuizen in te halen. Dus minder inkomsten terwijl er eigenlijk meer inkomsten nodig zijn. Dan mogen we nog van geluk spreken dat broeinesten als Oekraïne en Turkije nog geen EU lid zijn.

Heiner | 11-08-19 | 17:28
▼ 5 antwoorden verborgen

Hieronder is al aangegeven dat het goed mogelijk is om zonder fysieke grens tussen Ierland en het VK de export netjes via bedrijven achter de grenzen te regelen. Ook is al aangegeven dat het ligt aan politici als May dat ze niet begrijpen en/of niet willen begrijpen hoe een douane precies werkt. En technisch is het volgens mij goed mogelijk om allerlei transport en export goed te volgen in een RFID chip in de wagens en treintoestellen. Rest dus vast te stellen dat er domme en halstarrige politici en ambtenaren zitten die geen oplossing willen. Tja, dat verander je niet zomaar.

Graaier | 11-08-19 | 08:54

Wat je ook duidelijk ziet is de EU-indoctrinatie in het onderwijs. Want denkt de jongeren die remain hebben gestemd nu echt dat ze zoveel voordeel uit de EU kunnen halen zoals overal kunnen gaan werken?
Het is eerder andersom, de goedkope jeugd uit Zuid- en Oost-Europa komt hun arbeidsmarkt overspoelen en bedrijven trekken juist weg uit het relatief dure West-Europa.
Is de jeugd hier echt zo onnozel?

2voor12 | 11-08-19 | 08:54 | 3

@2voor12 | 11-08-19 | 09:23:
Maar hogere lonen zorgt toch dat bedrijven wegtrekken uit het relatief dure westen?
Zeg je net zelf.

RandyBiel | 11-08-19 | 10:12

Zeker voor Brexit gestemd

MeneerGuggenheimer | 11-08-19 | 08:48

Nederland zal ooit met weemoed terug verlangen naar de Engelsen, de Fransen zullen de regie pakken en de Duitsers zijn daar na de oorlog veel te netjes/afwachtend voor geworden. Europa wordt al kunstmatig in leven gehouden met euro-fraude richting de niet-hervormers (Italië/Frankrijk/Spanje)

grindbak | 11-08-19 | 08:44 | 1

De enige fraude die er is, is de geldstroom van zuid naar noord. De zuidelijk landen worden compleet leeggezogen. Zowel economisch (lagere productiviteit tegen zelfde munt) als sociaal-economisch (voortdurende braindrain. Die landen zijn kansloos. De hervorming die ze inderdaad niet doorvoeren helpt hun daar niks mee.

azijnseikerT | 11-08-19 | 08:54

Het gedoe met de Brexit moet als afschrikwekkend voorbeeld dienen voor andere landen die het zat zijn de pinautomaat van de shithole landen in Zuid- en Oost-Europa te zijn.

2voor12 | 11-08-19 | 08:35 | 3

Ik vermoed dat de EU diepere zakken heeft en deze rancunepolitiek langer kan volhouden dan VK.

Rest In Privacy | 11-08-19 | 08:38

Ik denk dat de Britten het wel volhouden, want zij hebben wellicht minder geld dan de EU, maar wel meer principes.

NeedIsaymore? | 11-08-19 | 08:48

@Hollende_Kleurling | 11-08-19 | 08:38:
Maar het is toch treurig dat er als kleuters zo met elkaar omgegaan word? En dat alleen omdat Brussel uiterst bang is dat de Brexit een succes word voor de UK en andere landen zullen volgen?

2voor12 | 11-08-19 | 08:48

UK heeft 2 jaar geleden artikel 50 ingeroepen. De in de regeltjes vastgelegde termijn om na die inroepingsdatum de EU daadwerkelijk te verlaten werd uitgesteld met instemming van Brussel en London. Als Johnson nu niets doet, zal Brussel automatisch op 1 november UK uit de EU moeten zetten. Johnson kan dus achterover leunen en steaks zeggen dat Brussel het UK over het randje heeft geduwd naar onafhankelijkheid.

ches | 11-08-19 | 07:43 | 9

Juist. En dan ontsnappen ze aan de economische ineenstorting van het EU-rijk.

Economie in de EU-zone:
*De bijgestelde GDP groei bedraagt 1,2% (2019);
*De gemiddelde inflatie 1,99% (periode 1991-2019).
Dit betekent negatieve economische groei, tegen de achtergrond van monetaire financiering en lage rente. Daar komt nog bij dat in veel EU-landen de economische groei tot stand komt onder invloed van overheidsbestedingen en niet door marktdynamiek!
Momenteel draait de economie dus louter voor rentebetaling en schuldenaflossing aan banken, terwijl het volk er op achteruitgaat. Indien de rente ook maar een fractie omhoog gaat dan crasht de zaak in de EU.
Dit is de (economische) werkelijkheid in de EU-zone.
De vraag: welke economische argumenten pleiten voor Remain?
Antwoord: geen.

Bij onvoorziene politieke omstandigheden gaat Farage voor Brexit zorgen.

Voight-Kampff | 11-08-19 | 09:02

Over het randje naar de afgrond. En het zijn de Britten zelf die daarvoor hebben gestemd.

Nappa | 11-08-19 | 09:17

@Voight-Kampff | 11-08-19 | 09:02:
Slechte indeling van mijn tegel; zo goed als onleesbaar. Hieronder een betere indeling.

Juist. En dan ontsnappen ze aan de economische ineenstorting van het EU-rijk.

Economie in de EU-zone:
*De bijgestelde GDP groei bedraagt 1,2% (2019);
*De gemiddelde inflatie 1,99% (periode 1991-2019).

Dit betekent negatieve economische groei, tegen de achtergrond van monetaire financiering en lage rente. Daar komt nog bij dat in veel EU-landen de economische groei tot stand komt onder invloed van overheidsbestedingen en niet door marktdynamiek!

Momenteel draait de economie dus louter voor rentebetaling en schuldenaflossing aan banken, terwijl het volk er op achteruitgaat. Indien de rente ook maar een fractie omhoog gaat dan crasht de zaak in de EU.

Dit is de (economische) werkelijkheid in de EU-zone.

De vraag: welke economische argumenten pleiten voor Remain?
Antwoord: geen.

Bij onvoorziene politieke omstandigheden gaat Farage voor Brexit zorgen

Voight-Kampff | 11-08-19 | 09:28
▼ 6 antwoorden verborgen

Laten we nou niet doen alsof het in de EU zo goed gaat. Ondanks miljarden-injecties blijven veel economieën kwakkelen. Zelfs Duitsland heeft het moeilijk.
De EU wordt cosmetisch op de been gehouden. Het onderliggende verhaal is niet zo gezond.
Het VK heeft het toneelstuk verlaten om zelf het heft in handen te kunnen nemen. Een grote bureaucratie werkt gewoon niet.

Rest In Privacy | 11-08-19 | 06:15 | 1

De EU neemt veel werk over, wanneer het VK vertrekt zal het 14.000 nieuwe ambtenaren aan te nemen om het werk van de EU te doen.
30.000 ambtenaren doen het werk voor 550 miljoen mensen, in het VK zin er 350.000 ambtenaren voor 70 miljoen mensen, tel uit je winst

the Jackdawn | 11-08-19 | 09:59

Wat de EU en het VK zich niet realiseren is dat als Noord Ierland deel blijft uitmaken van de "Single Market" (maar tegelijkertijd ook onderdeel blijft van het VK), dat dan de handhaving van de regels volledig in handen is van het VK. Ze kunnen dan de krenten uit de pap plukken. Producten uit de VK die het in de EU goed doen; Tariefvrije export via Noord Ierland. Producten uit de EU die concureren met locale producten in Engeland, Wales en Schotland; Jammer maar die mogen de grens niet over. Uiteindelijk zal het in dat geval de EU zijn, die Ierland verplicht om een harde grens in te stellen en te handhaven.

EenGoedBegin | 11-08-19 | 05:56 | 4

Je hebt dan nog steeds van doen met vrijheid van personen en vestiging.

Rest In Privacy | 11-08-19 | 07:12

Dus wat is dan nog het probleem voor de VK?

Hedieho | 11-08-19 | 07:58

@Hedieho | 11-08-19 | 07:58:
VK moet kiezen: of binnengrens met N-Ierland, of poreuze grens met EU.

Rest In Privacy | 11-08-19 | 08:03
▼ 1 antwoord verborgen

Heeft er al iemand opgemerkt dat als er landen kunnen toetreden onder valse voorwendselen, dat het omgekeerde dan ook mogelijk moet zijn?

kindapaas | 11-08-19 | 05:12 | 2

Lol!!!

libertat | 11-08-19 | 08:39

Ja, ik.

In zijn algemeenheid met de suggestie van toepassing van power tactics van Saul Alinsky.

Specifiek gericht op Brexit niet.

Voight-Kampff | 11-08-19 | 14:13

En toch gaat het VK er op lange duur het beste uitkomen.
Het is bij de EU dat de rotte peren zitten .

likmegaties | 11-08-19 | 03:39 | 2

De EU heeft wel grote verhalen over hoe slecht het zal gaan in het VK, maar ik heb nog geen enkel plan gezien hoe ze de economische poppenkast in de rest van de EU op gaan lossen.

Als voorbeeld van wat we kunnen verwachten: met het vertrek van 44 miljoen EU inwoners en een netto betalend lid zou je verwachten dat de EU begroting navenant ingekrompen kan worden. Alles wijst er op dat de EU de kop in het zand steekt en hun begroting juist wil verhogen, en de overgebleven leden moeten het verschil maar bijpassen, zonder dat er duidelijk is wat we voor die enorme verhoging terugkrijgen. Als ze daar aan vast houden dan is de EU niets anders dan één grote financiële bende.

W_F | 11-08-19 | 09:16

@W_F | 11-08-19 | 09:16: Als je geen plan hebt gezien raad ik je aan om naar de EU website te gaan.

the Jackdawn | 11-08-19 | 10:01

Lachen om de puinhoop te zien die de Brexiteers er van maken. Het VK zit inmiddels al in een recessie en het pond staat laag genoteerd. En dan moet de no-deal nog komen.....

Rest In Privacy | 11-08-19 | 02:34 | 15

@MickeyGouda | 11-08-19 | 09:20:
Listen up Mike.

Uw vraag: Werkt u ook in opdracht? ;-)
Mijn antwoord: Nee. Niet gelieerd aan enig persoon of instituut. Heb geen Facebook en Twitter. Ben niet getatoeëerd en gepiercet. Gebruik geen drugs (nooit gedaan) en rook niet. Zo nu een dan een wijntje bij het eten. Ga op tijd naar bed en sta vroeg op.

Ben een soeverein mens en wens dat voor iedereen. Dat is de teneur van mijn posts en missie.

Mijn vragen aan u:
* Wat is volgens u mijn opdracht?
* Wie is volgens u mijn opdrachtgever?
* Waaruit maakt u op dat ik in opdracht schrijf?

Voight-Kampff | 11-08-19 | 13:08

@Voight-Kampff | 11-08-19 | 13:08:

Oeps, misverstandje. Ik heb u als geheel soeverein op mijn netvlies en wilde u - met een knipoog - eventueel zelf inhuren om wat mensen in mijn omgeving eens goed op hun nummer te zetten. Ik ben trouwens sowieso niet zo van de complottheorieën en allu-hoedjes.

MickeyGouda | 11-08-19 | 14:52

@MickeyGouda | 11-08-19 | 14:52:
Duidelijk. Ik twijfelde over uw knipoog, maar wist het niet zeker. Dank voor uw reactie We laten in ieder geval geen open einde. Much appreciated.

Wellicht komen we elkaar nog wel eens tegen, want de strijd is nog niet gestreden. De onrechtvaardigheid van onderwerping is enorm en nauwelijks te verdragen.

Take care. Peace out.

Voight-Kampff | 11-08-19 | 16:50
▼ 12 antwoorden verborgen

Misschien is het de cider of de rosé, maar bij deze verklaar ik Cortés de liefde.

MickeyGouda | 11-08-19 | 00:58 | 6

@Oprisp | 11-08-19 | 01:31:

Hier stuitte ik even op een hiaat in mijn algemene ontwikkeling. Weer wat verrijkt.

MickeyGouda | 11-08-19 | 01:43

@MickeyGouda | 11-08-19 | 01:43: @MickeyGouda | 11-08-19 | 01:43: Op een hiaat stuiten in algemene ontwikkeling moet men voor in de wieg zijn gelegd. Die van mij is al 23 jaar, en ik heb er al 10 jaar niks meer van gehoord.

Oprisp | 11-08-19 | 01:54

@Oprisp | 11-08-19 | 01:54:

Haha.. Ik zou het gewoon 'uitgekristalliseerd' noemen. Hoeveel ontwikkeling heeft een mens nou eigenlijk nodig om in het alledaagse te kunnen functioneren? Mijn overtuiging: teveel kennis verlamt.

MickeyGouda | 11-08-19 | 08:17
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat een sufkutten. Zelfs de boel laten imploderen lukt die prutsers nog niet eens.

RandyBiel | 11-08-19 | 00:54 | 2

Wie niet inziet dat er bewust een vertragingstaktiek wordt uitgevoerd om tot nieuwe parlementsverkiezingen te komen - die kan beter 1Vandaag gaan kijken.

Boris is de hofnar die ervoor wordt gebruikt, hij schrijft mogelijk zelf de verkiezingen nog uit.... nog eventjes en dan weten we het.

litebyte | 11-08-19 | 01:04

Ik lolde

Phreack | 11-08-19 | 01:14

Over 10 tot 20 jaar hebben we of een federale EU of geen EU. De Britten kiezen voor geen EU omdat ze geen zin hebben een provincie te worden in een ondemocratische bureaucratie. De scheiding verloopt bijzonder kut, met dank aan de ook in de UK tot op het bot verdeelde politiek. Maar de "proof of the pudding" ligt niet in hoe vaak je je snijdt bij het schillen van de ingrediënten.

Blauwpetje | 11-08-19 | 00:43 | 5

@Kuifje-in-de-EU | 11-08-19 | 02:29:
U vergelijkt dus een monetaire unie met een federale unie, en neemt een standpunt in zonder enig argument aan te voeren en zonder aan te geven hoe u deze onvergelijkheden gaat waarderen en meten.

Ten tweede, indien de monetaire unie onderdeel uitmaakt van de federale unie dan kan de monetaire unie nooit meer nadelen met zich meebrengen dan de federale unie (gemeten in hoeveelheid items).

Onderbouwen of terugtrekken en uw excuses aanbieden!

Voight-Kampff | 11-08-19 | 08:00

@Kuifje-in-de-EU | 11-08-19 | 02:29: Hadden we destijds niet beter een Euro NAAST alle nationale Europese valuta kunnen instellen? Zodat je wel in alle landen met 1 munt terecht kunt, maar de knoflooklanden hun eigen valuta zouden kunnen blijven devalueren?

Hedieho | 11-08-19 | 08:02

@Hedieho | 11-08-19 | 08:02:
Nee, want dan had iedereen in zwakke landen de euro gehanteerd, en iedereen in de sterke landen de lokale (harde) valuta.
Nog even los van de pain it is om als je (kassa en IT) systemen met dubbele valuta te moeten voorzien...

libertat | 11-08-19 | 08:34
▼ 2 antwoorden verborgen

Een paar maanden geleden stond er een interview in het AD met een slimme kerel, een Nederlander die zo'n beetje alle douane regels van heel Europa kende. Het hete hangijzer, de backstop, kan voorkomen worden door de douaneformaliteiten te verplaatsen van de grens naar een kantoortje bij de expediteurs zelf. Dan kan de grens in Noord-Ierland gewoon open blijven. Iedereen leek dat een goed plan, behalve de eigenwijze May en andere politici.

quigg | 11-08-19 | 00:42 | 4

May wilde helemaal geen Brexit....

EenGoedBegin | 11-08-19 | 05:47

Die slimme kerel was aanwezig bij de besprekingen tussen onderhandlaars van beide zijden over de Brexit, en was geschrokken over de onwetendheid inzake werking van moderne douane, van beide kanten !

joppo0 | 11-08-19 | 08:36
▼ 1 antwoord verborgen

Dit dossier is de ultieme wraak van Duitsland op UK, VS , Fra en Ru. Deze 4 landen erkenden na het einde van de tweede oorlog de duitse regering niet en verdeelden het grondgebied in 4 militaire zones. Merkel heeft samen met Juncker Uk, Vs en Ru op de kast gejaagd en verkeerd in ruzie achtige staat met deze die drie landen. Fra is ondertussen middels de € het loophondje van Dld, Fra mag nu samen met Dld de totale Eu macht naar zich toetrekken. Na voldoende federalisatie onder inspanning van Fra zal Dld uiteindelijk de volledige macht over Eu naar zich toetrekken en is Fra op fluwelen wijze ondergeschikt gemaakt.

Het is toch wel zuur dat in ca. 75 jaar na de tweede wereld oorlog Dld alsnog europa haar wil heeft opgelegd....., de ultieme wraak op het Uk.

Tee Of Cup | 11-08-19 | 00:29 | 10

@Dandruff | 11-08-19 | 01:00: Je verkondigt dezelfde ideologische onzin als de moordenaar in El Paso met je complottheorie over het expres omvoljen. Iets te lang op 8chan rondgekeken?

ArjenZH | 11-08-19 | 06:58

@Frau Merkel | 11-08-19 | 07:44: Volgens het manifest van de schutter werd hij gedreven door zijn fantasie van omvolking in de VS en bijkomende haat tegen Mexicanen. Dandruff heeft het over "de ondergang van het avondland". dat op ditzelfde thema is gebaseerd.

ArjenZH | 11-08-19 | 09:55
▼ 7 antwoorden verborgen

Ik verwacht dat Johnson bewust aanstuurt op een no-deal en een harde Brexit om Europa een hak te zetten. Zijn revanche vanwege de onwillige en harde opstelling vanuit de EU. Dus geen 40 miljard overmaken, grens dicht met Ierland en eigen handelsovereenkomsten sluiten. Als dat laatste goed gaat en het VK er beter uitkomt dan het nu ervoor staat, zullen de Schotten ook gewoon binnen het VK blijven.

De EU heeft wel meer problemen dan de Brexit. Kijk naar Frankrijk en Italie met een schuldenlast van 2 BILjoen. Alle landen die lid zijn hebben geen zeggenschap meer: alles wordt momenteel door Macron bepaald. Wie welke postjes krijgt en welke richting het op zal gaan. Een grote schande die op den duur op verzet zal stuiten. En desnoods levert een land een procent in als het stopt met het EU-lidmaatschap. Beter dat dan miljarden blijven betalen aan landen waar ze met 60 met pensioen gaan terwijl wij pas met 67 kunnen stoppen met werken. Beter iets minder welvaart dan naar de dictator in Parijs moeten luisteren. Ik hoop echt dat het de Britten goed zal gaan en het ondemocratische kaartenhuis van de EU zal instorten. Italie is daarbij nu van groot belang. Een anti-Brussel regering kan een domino effect uitlokken. Als er geen EU en Euro meer zijn, zal NL zijn handel gewoon kunnen behouden met een sterke munt want het gaat om de kwaliteit van het product. De miljarden afdracht is dan niet meer nodig en daarmee kunnen we eventuele problemen opvangen. Frankrijk en Italie hebben ons harder nodig dan wij hen.

Angélica de Sancé | 11-08-19 | 00:28 | 12

In de hoop dat dit een blauwdruk is voor de nabije toekomst: +veel.

MickeyGouda | 11-08-19 | 01:20

Ik verwacht alleen niet dat de grens met Ierland dichtgaat. Ik vermoed dat de Britten gaan proberen de Ieren uit de EU te sleuren door de Ierse politiek en opinie te bespelen. Ze zijn samen de EU ingegaan, dus waarom dan niet samen eruit?

Alexander des Burgus | 11-08-19 | 05:43

“Ik verwacht dat Johnson bewust aanstuurt op een no-deal en een harde Brexit om Europa een hak te zetten.”

Met als gevolg dat er weer pubs in Engeland gaan ontploffen. De eerste dode in Noord-Ierland is al gevallen.

BigKnor | 11-08-19 | 07:26
▼ 9 antwoorden verborgen

Uitstekende strategie van Johnson. Gewoon vol voor die exit gaan. Er zijn meerdere verliezers, zoals Nederland, die uiteindelijk de EU links zullen laten liggen en deals met de VK gaan maken. Enige dat VK nodig heeft zijn sterke partners zoals de USA. Die hebben ze. De no deal Brexit wordt een non event

van heinde en verre | 11-08-19 | 00:15 | 9

@kotelet | 11-08-19 | 01:17:
Zelfs als we niet expliciet gireren, betalen we impliciet door een zwakke euro (dus dure import van vrijwel alles, van auto tot telefoon tot TV). Daarnaast betalen we door de kunstmatige lage rente mee aan de schulden van de knoflook landen...
De transferunie is al lang een feit!

libertat | 11-08-19 | 08:19

Mee eens, ik denk dat op de langere termijn de Brexit goed zal zijn voor het VK en slecht voor de EU.

Augustwoman | 11-08-19 | 08:21
▼ 6 antwoorden verborgen

Ach, ach, wat een emotioneel gefoezel.
Ik zeg het nog maar een keer.
De *beste* optie is dat het UK Noord Ierland (economisch) teruggeeft aan Ierland.
De *realistische* optie is dat het UK een (harde) grens accepteert.
In *beide* opties moeten er nog veel handels deals met de EU gesloten worden,
om een flinke economische teruggang, met name voor de UK, de voorkomen.
.
Ik heb mijn 1 euro ingezet dat weldenkende mensen hier en daar het laatste gaan voorkomen. Maar met Boris Johnson, wie weet....
En Britten zullen in dat geval een zeer dure economische prijs moeten betalen voor hun nationalistisch sentiment..
Het zijn eigenwijze sukkels, IMHO....

hotmint | 11-08-19 | 00:06 | 9

“De *realistische* optie is dat het UK een (harde) grens accepteert.”

En dat is weer niet acceptabel voor de katholieken in Noord-Ierland.

BigKnor | 11-08-19 | 07:38

@EnNouJijWeer | 11-08-19 | 00:28: brrrr.... hoop dat je geen gelijk krijgt! Wij (man en ik) zijn afhankelijk van een pensioen... nachtmerrie scenario, maar helaas niet onwaarschijnlijk.

Augustwoman | 11-08-19 | 08:24

@BigKnor | 11-08-19 | 07:36: De "beste" optie is dus idd niet de meest "waarschijnlijke" optie. Bij een no-deal Brexit gaat de meest "reaslistische" optie automatisch in. Het VK kan er alleen voor keizen om dit economisch wat minder pijnlijk te maken, als ze geen "sukkels" blijven dus...

hotmint | 11-08-19 | 12:38
▼ 6 antwoorden verborgen

De Britten hebben onderhandelt met als doel een handelsvedrag tussen de UK en de EU en hebben alle andere mogelijke alternatieven uitgesloten. Dat is hetzelfde als een showroom van een autodealer binnen stappen aangeven dat je koste wat het kost een specifieke auto wil en vervolgens proberen te onderhandelen over de prijs. Wat ze hadden moeten doen is verschillende alternatieven paralel uitwerken.
1) een handelsverdrag tussen de EU en UK
2) "Norway option" lid worden van de EFTA en op die manier handelsvoorwaarden met de EU krijgen.
www.eureferendum.com/documents/flexcit...
3) "verkennenden" gesprekken voor handelsverdragen met USA, india, alle gemenebest landen.
4) Sinn Fein raadplegen hoe eventuele grensproblemen kunnen worden gereduceerd.
5) EU bedrijven met grote handelsbetrekkingen wijzen op een eventuele No-deal optie en de gevolgen voor het bedrijf.

mikes43357369 | 10-08-19 | 23:49 | 7

ik,zie het meer als de gezamenlijke showroom inlopen, iedereen verrot schelden, vervolgens ontslag nemen en daarna gaan onderhandelen over hoe je nog gebruik mag maken van de auto’s in die showroom

Epistulae_Morales | 11-08-19 | 00:41

@EnNouJijWeer | 11-08-19 | 00:32: geen cent als in contributie.. en geen contributie is geen toegang...
ddus geen even goede vrienden. Maar concurrenten zonder verdere afspraak. En bij een no deal is het niveau waarop inklaringen werken gelijk aan hoe Noord Korea met GB kan handelen.

Epistulae_Morales | 11-08-19 | 00:45
▼ 4 antwoorden verborgen

Dan maar geen Engelse drop en irritante zuipschuiten aan de Costa's.

Sliptong | 10-08-19 | 23:42 | 1

En geen irritante Britse zuipschuiten in Amsterdam. Oh nee dat is waar dat gun ik die arrogante Amsterdammers juist weer wel.

BigKnor | 11-08-19 | 07:43

Wat een meesterlijke plaat weer van Cortés.

boccelullus | 10-08-19 | 23:40 | 1

Geweldig.

HaatbaardKnipper | 11-08-19 | 00:06

Vervolg ; op de werkvloer , maar o zo bureaucraties en onflexibel en slecht geschoold .
Als ondernemer is de UK wel het laatste land in Europa om iets te beginnen .

Kale von Doom5748 | 10-08-19 | 23:39 | 2

Menig moslim denkt daar heel anders over....

litebyte | 11-08-19 | 00:03

Dom gelul.

kotelet | 11-08-19 | 00:31

De UK is geen Noorwegen of Zwitserland.
En dan bedoel ik niet grondstoffen en banken .
Maar gewoon de arbeids etos .
Het is gezellig ouwehoeren op de wek vloer

Kale von Doom5748 | 10-08-19 | 23:36 | 2

Min Britse collega vindt de Britten behoren tot de grootste hufters m.b.t. zaken doen. Misschien dat het op de productievloeren 1 groot feestje is (al dan niet in het Pools.)

litebyte | 11-08-19 | 00:06

@litebyte | 11-08-19 | 00:06: Misschien in de jaren 70, toen de 'Unions' er de macht hadden gegrepen.... Ik kom voor mijn zaak af en toe in de UK. Heb er zelf een paar jaar gewoond: ik herken het totaal niet

kotelet | 11-08-19 | 00:49

Optiefen die Engelsen want de Schotten blijven wel in de EU.
En de Noord Ieren en de Welsh krabben zich vervolgens ook nog wel eens achter de oren.

Bret24286011 | 10-08-19 | 23:29 | 6

@the Jackdawn | 11-08-19 | 00:00: Buiten wat goedkope sentimenten om, who gives a shit about Noord Ierland?
Dat wat religekkies elkaar de tent uitvechten?
Het is een economische shithole, qua natuur en steden een regenachtig zompig moeras waar geen hond zou moeten wonen. Weinig tot geen historische waarde. Als the UK slim is geven ze die griepzooi heel snel terug aan Ierland en halen ze die paar honderdduizend protestantse religekkies terug. Die kunnen dan gaan boeren ergens op de Schotse hoogvlakte waar ze geen kwaad kunnen.

Zapata10 | 11-08-19 | 00:25

@the Jackdawn | 11-08-19 | 00:00: hoe gaan ze dan verdienen aan een Brexit? Door hun wil op te leggen aan de EU?

Epistulae_Morales | 11-08-19 | 00:47

@Stormageddon | 11-08-19 | 00:08:

“Leuk gespeculeer, maar de harde werkelijkheid is dat Wales en Schotland dat alleen maar zouden kunnen als ze zich onafhankelijk maken van Engeland en de UK opheffen.”

En daarna moeten ze gaan onderhandelen met de EU over toetreding. Dat gaat nooit gebeuren want dat zou Spanje zien als aanmoediging voor Catalonië om onafhankelijk te worden en hetzelfde te proberen.

BigKnor | 11-08-19 | 07:47
▼ 3 antwoorden verborgen

Het zou een hoop schenen als die Angelsaksische klootzakken een keer vertrekken uit (delen van) landen die ze bezet houden. Opgerot uit Noord-Ierland en Gibraltar en onafhankelijkheid voor Schotland.

Bigi Bana Boy | 10-08-19 | 23:24 | 24

@Bigi Bana Boy | 10-08-19 | 23:51:
Het is bij de Vrede van Utrecht in 1713 bij verdrag afgesproken dat Gibraltar voor altijd onder Brits bestuur blijft en dat Spanje er nooit aanspraak op mag maken.
Onderdeel van een veel groter verdrag dat tot aan Napoleon de vrede in Europa grotendeels heeft geregeld. Dus het is niet zomaar gestolen. De Britten hebben er in onderhandeling ook veel voor gelaten ten gunste van Spanje en Frankrijk.
(En inmiddels ligt er al een deal met Spanje over Gibraltar post-Brexit. Dus tja, er is geen probleem met Gibraltar. Waarom je dat erbij sleept is me een raadsel.)

Stormageddon | 11-08-19 | 00:29

@Oprisp | 11-08-19 | 00:00:
Ook zoiets. Het was al in Spaanse handen voordat er überhaupt zoiets bestond als een koninkrijk Marokko. Van teruggeven is dan dus geen sprake. Het is nooit onderdeel van Marokko geweest.

Stormageddon | 11-08-19 | 00:32

@Bigi Bana Boy | 10-08-19 | 23:47:
Had maar iets gestudeerd waar je wel wat aan had; de toekomst voorspellen adhv geschiedenis is al autorijden met de blik op de achteruitkijkspiegel gericht: het kan wel, maar is buitengewoon onhandig.

libertat | 11-08-19 | 08:11
▼ 21 antwoorden verborgen

Great Britain, you'll never walk alone.

padbuffel | 10-08-19 | 23:18

Europa helpt zichzelf naar de haaien. De Britten verlaten het zinkende schip. En tja... aan dek van de Titanic was het heus een korte tijd beter toeven dan in een gammele reddingsloep. Zolang het schip nog horizontaal dreef kon je comfortabeler aan dek staan dan in een roeibootje zitten. Da’s helemaal waar. Maar op lange termijn is het toch heus beter om in zo’n sloep te zitten.
In dit verband zag ik afgelopen week een aardige lezing van Benny Peiser die Europa en de EU uitlegde aan een stel Amerikanen, met name over het fakende klimaatbeleid, maar dat heeft natuurlijk ook grote economische consequenties.
youtu.be/wfmeXMVOdKs

Stormageddon | 10-08-19 | 23:17 | 5

@Stormageddon | 11-08-19 | 00:41: elk pan Europees rijk totnutoe was gebaseerd op verovering. De EU is toch echt, ook al kunt u dat niet uitstaan, het gevolg van letterlijk 27 handtekeningen van regeringsleiders.
En zelfs Farage legt het goed uit dat in de EU zoveel kapitaal en zoveel belangen van de Europese industrie zit verweven.. die geven dat nooit op.

Epistulae_Morales | 11-08-19 | 00:51

@Epistulae_Morales | 11-08-19 | 00:51:
Vergis je niet, de EU is ook gebaseerd op verovering. Niet met wapens, maar met politiek-economische dwang. En de Europese industrie wordt hoe langer hoe meer irrelevant op de wereldmarkt. Het echte kapitaal verschuift naar China en India, en sneller dan jij denkt. We raken echt niet aan de bedelstaf, maar de EU als “machtsblok”, politiek en economisch doet er in de tweede helft van deze eeuw niet meer toe. De koploperfunctie in de wereld hebben we na WO2 al ingeleverd bij de VS, in de komende 100 jaar zingen China de India de boventoon, de VS zingt nog mee, maar Europa kan het voorlopig echt vergeten.
De enige manier om in zo’n wereld te overleven en te bloeien is als Monaco, Singapore en de Emiraten: kleine landen zonder enige machtspretentie, zonder ingewikkelde staatsstructuren en besluitvormingsgremia, maar wel een heleboel rijkdom kunnen vergaren door slimme handel en dienstverlening. En dat gaat voor alle staten die nu nog lid zijn van de EU gelden, zelfs voor landen die zichzelf nu nog grote wereldspelers wanen (te weten Duitsland en Frankrijk).
Onafhankelijke democratieën die hooguit een soort gezamenlijke vrijhandelszone en douaneunie hebben, dat is de toekomst van de EU. Elke Verhostadtiaanse, Junckeriaanse federale droom en machtshonger gaat zelfs die vrijhandelszone en douaneunie vernietigen.

Stormageddon | 11-08-19 | 01:15

@Epistulae_Morales | 11-08-19 | 00:51:
Rechtsreeks uit "Der Krieg und Die Internationale" (Leon Trotzki, 1915):
"Die Bedingungen, unter welchen der Friede geschlossen werden soll – der Friede der Völker selbst und nicht die Aussöhnung der Diplomaten – müssen die gleichen sein für die gesamte Internationale"
Vrede gesloten tussen diplomaten (namens elites voor elites) is niet gelijk aan vrede tussen volkeren was zijn nog altijd actuele boodschap.
Was de unie gericht op de behoeften en wensen van het volk, dan was er geen sprake geweest van een bankenunie maar een resources unie: het "poolen" van arbeid en kapitaal.

kindapaas | 11-08-19 | 01:21
▼ 2 antwoorden verborgen

Alles komt goed.

RickyLaRue | 10-08-19 | 23:16 | 1

Dat sowieso

Phreack | 10-08-19 | 23:22

May heeft als zachte heelmeester een stinkende wond gemaakt. Als het VK zich direct had losgerukt was het tijdelijk negatieve effect al lang verdwenen.

En ja, Ierland wordt bewust door subsidies gegijzeld om daar een Brusselse voet aan de grond te houden, net als in de Oekraïne.

Expansiedrift, en wij mogen het betalen.

Als het uiteindelijk mis gaat mogen we het ook betalen.

Joffri | 10-08-19 | 23:09 | 1

Weet u wie de meeste EU subsidies in haar zakt steekt, juist ja
Elisabeth !

joppo0 | 11-08-19 | 08:44

Het Brexit-kamp heeft zich gewoon vastgeluld. Tijdens de verkiezingscampagne wisten de Moggs, de Farages en Johnsons niet hoe vaak ze moesten wijzen naar Noorwegen of Zwitserland als lichtend voorbeeld. Toen May daarop aanstuurde was ineens alleen een harde brexit acceptabel.

Enige echte oplossing nu is, imho, een grens in de Ierse zee of geen Brexit. Gaat het waarschijnlijk ook op uitdraaien. Afijn we gaan het meemaken.

Phreack | 10-08-19 | 23:08 | 23

@Basil Fawlty | 11-08-19 | 00:59: De Brexit is net zo goed een Nederlandse aangelegenheid als een Britse. Ik wil gewoon af van die onzekerheid. Hoe denk je dat sfeer in Nederland zal zijn als de havens dichtslibben met engelse vracht? Er 40k werkenlozen bijkomen door een no deal? Laat de Britten aub zo snel mogelijk vertrekken met een Canada deal, dan kunnen we allemaal door. Wat die eilanders daarna allemaal wel of niet willen is hun pakkie an

Phreack | 11-08-19 | 01:07

@Phreack | 11-08-19 | 01:07: Is allemaal al lang ingecalculeerd.... Laat u toch niet zo opjutten door die Eurofielen. Die denken dat de wereld draait om Brussel.

kotelet | 11-08-19 | 01:23

@Phreack | 11-08-19 | 01:07:
Weet je wat het mooie is? De mens past zich aan. Maw ook de bedrijven. Effe een voorbeeld. Ik lees wekelijks tientallen onderzoeken van banken, brokers, hedgefunds, equity jokers over economie, politiek. aandelen, currencies, commodities etc. etc. want dat is mijn beroep en in de 25+ jaar dat ik dat doe is de Dollar al duizend keer dood verklaard. Ook hier had men er een handje van na 2008. Exit Dollar! iedereen naar de verdoemenis en de verkoop van aluminium folie ging door het dak maar ik moest lachen. Waarom? Ervaring, Wat is nog steeds de belangrijkste valuta ter wereld? De Dollar (Zwaar off topic, maar mooi detail en effe hypocrisie tonen. De valuta waar IS iedereen mee betaalde? De Dollar. Muwahahaha. )
Zelfde heb ik nu met de Brexit. De Engelsen zullen overleven net zoals de Nederlandse handel in de havens de vliegvelden etc. Waarom? We passen ons aan. Private bedrijven, groot, middel en klein zijn geen starre domme ambtenaren. Bedrijven zijn flexibel en intelligent. En daarom denk ik dat het zal lukken met die Engelsen. Ik wens ze veel succes, eerlijk en zonder ironie.

Basil Fawlty | 11-08-19 | 01:32
▼ 20 antwoorden verborgen

Laat u niet misleiden. Effe clean trading (wat ik 25+ jaar doe) denken zonder emotie. VK kwartaal BNP was -0.2, Verwachting was 0.0 (consensus). Ok! voordat we los gaan. Een crisis is er als er 2 of 3 kwartalen krimp is. Dan heb je een trend. Echter, wat men vergeet te melden is dat deze neergang in de wereldwijde trend zit maar Brexit wordt gebruikt als excuus als er iets mis gaat.
Niks mis mee (cynisch). Sinds 2008 is de wereldeconomie behoorlijk gegroeid (losstaand of u en ik In Nederland er iets van hebben gemerkt. Dat is een zeer belangrijke ander iets echter in dit geval effe niet relevant) maar wereldwijd is het gegroeid.
Wat nu gebeurt is afkoelen. De bomen groeien nml niet tot in de hemel (sorry snowflakes en millennials) en dat is normaal.
Ik las vandaag of gisteren hier een tegel van, geloof ik, Stormageddon aangaande weer, klimaat (zijn expertise) en daarin zei hij samengevat: Bosbranden zijn normaal, ze zorgen voor vruchtbare grond. En toen ik dat las moest ik financieel economisch (mijn expertise) denken aan de investeerder Jimmy Rogers die in 2008 zei aangaande de crisis toen: "We need a forest fire (maw banken die failliet gaan), so we can get rid of dead wood and get fertile soil."

Basil Fawlty | 10-08-19 | 23:05 | 15

@Epistulae_Morales | 11-08-19 | 01:04
Tuurlijk is het k*t als je aandelen omlaag gaan. Ooh Ik know maar die kun je indekken door de index short te gaan en je verlies te beperken en zelfs winst te maken. Heeft te maken met short term trading portfolio en long term portfolio en je kunt altijd inspelen op cable www.investopedia.com/ask/answers/09/t... Maar van belang is wat gaat het land an sich doen? D'r zijn altijd mogelijkheden (sorry voor tradingnerd terminologie). ;-)

Basil Fawlty | 11-08-19 | 01:16

@kotelet | 11-08-19 | 00:58:
Klopt. Daarom kunnen Duitsers en Japanners ook goed met elkaar "samenwerken". Kuddevolk en inderdaad Kai-zen. Ik zat er dan net zoals jij niet op de goede plek maar was wel een mooie ervaring vooral als je jong bent. Ik heb er veel geleerd.

Basil Fawlty | 11-08-19 | 01:46

@Basil Fawlty | 10-08-19 | 23:57:
“Never waste a good crisis”.

Dat bedrijven gebruik/misbruik maken van afkoelingen is evident. En dat er zondebokken worden gezocht om de eigen incompetentie te maskeren ook.

De vraag is echter of afkoeling louter te wijten is aan “normale cycli” of dat dit proces wordt versterkt door een externe factor als de Brexit. En indien dat laatste het geval is (en ik denk dat dit idd zo is), in hoeverre.

Er zijn veel verschillen tussen bedrijven onderling en uiteraard tussen verschillende bedrijfssectoren. Maar de resultaten worden wel collectief meegenomen in macro economische cijfers. Ga daar dan maar als buitenstaander eens chocola van maken.

Ik ben geen econoom en al helemaal niet iemand die bij de totstandkoming van deze cijfers betrokken is. Maar uit hetgeen ik door de jaren heen heb gelezen aan de vele commentaren van raden van bestuur van veel bedrijven en talloze experts vanuit de financiële- en industriële hoek maak ik wel degelijk op dat de Brexit een behoorlijk negatief effect heeft (en zal gaan hebben indien er een hard Brexit komt) op de Britse economie. In de brede linie lijkt men het hierover eens, dus zou dan iedereen heel Machiavellistisch gebruik/misbruik maken van een afkoeling die er reeds lang aan zat te komen?

Maar goed. Nogmaals: ik heb geen kristallen bol, en vaak zijn dit kip/ei discussies.

Met de luxe van hindsight zullen we in de toekomst zien of de 51,9% die op 23 juni 2016 voor Brexit heeft gestemd de juiste beslissing heeft genomen of niet.

Ik denk van niet. Time will tell.

Kompromat | 11-08-19 | 08:16
▼ 12 antwoorden verborgen

Nogal simplistisch om te denken dat de jongeren van nu hun huidige onbenul blijven houden. Hoewel: de pro-EU ambtenaren en politici met persoonlijke carrièrewensen controleren natuurlijk wel het (niveau van) onderwijs waar de jongeren gebruik van kunnen maken. Even realistisch, wat is nu het grote probleem? Zo gruwelijk veel komt er niet vanuit de EU dat het VK niet zelf ook kan produceren. Het betreft hier voornamelijk luxe goederen als auto's, hoogstwaarschijnlijk ook producten die eerder in het VK werden geproduceerd maar waarvan de producent is uitgeweken naar een lagelonenland als Polen of Roemenië. Als hier de velden vol staan, dan staan ze dat in het VK ook. Als er alleen nog maar minder aantrekkelijke grauwe kolen en knollen op het veld staan komen de meer kleurige groentes als ik de verpakkingen zo eens lees vooral uit Israël en Tunesië. Daar heb je de EU dus niet voor nodig. Waarvoor dan wel?

Pierre Tombal | 10-08-19 | 22:55

De EU wil landjepik spelen met Het VK
Dat kan... VK zet de vloot maar in en de luchtmacht een bombarderen dat Brusselse complex Let wel dat ze allemaal aanwezig zijn Dat is een groot probleem

zoefff3 | 10-08-19 | 22:55

Gewoon voor een harde Brexit gaan en Ierland proberen mee te krijgen in een douaneunie met het VK.

Mickdestok | 10-08-19 | 22:54

Kom maar met die harde Brexit, ik wil nog wel eens meemaken hoe alle hysterici opnieuw ongelijk krijgen!

Weetje71 | 10-08-19 | 22:53 | 1

En als het toch een ramp wordt geef je gewoon de EU de schuld.

ArjenZH | 11-08-19 | 10:02

Ze zoeken het maar lekker uit, die Britten.

VanBukkem | 10-08-19 | 22:51

No more Gin and Whiskey for Mr Juncker
Moet je eens kijken hoe snel die deal er komt

nemeton | 10-08-19 | 22:49 | 1

Die schakelt naadloos over naar Cognac en Jenever. Als er maar veel alcohol in dan drinkt een alcoholist alles.

BigKnor | 11-08-19 | 07:58

Misschien zie ik iets over het hoofd, maar GB kan handel drijven met de hele wereld. Alleen de EU doet moeilijk. En??

El Sid | 10-08-19 | 22:42 | 25

@Basil Fawlty | 11-08-19 | 03:16: Nee, het was alleen aanvulling, waarde. Helemaal met u eens!

kotelet | 11-08-19 | 03:21

@Sjors W. | 10-08-19 | 23:39:
De banden tussen UK en US zijn veel hechter dan je als buitenstaander zou denken.
De voormalige kolonisatie speelt absoluut niet meer, integendeel, ze zien de Britten als een van de weinigen in de wereld die hen begrijpen en vrijwel blindelings steunen. Een extreme vorm van verbondenheid.
Een groot deel van de Amerikanen zien het Britse koningshuis als "ook een beetje hun koningshuis".

libertat | 11-08-19 | 08:02
▼ 22 antwoorden verborgen

Nederland onderschat haar eigen positie..... Zonder onze havens en infrastructuur, is maakland Duitsland helemaal niets, nakkes, nada. Wat gaat men dan doen..... De Antwerpse haven kan haar niet vervangen, omdat ze simpelweg niet is toegerust op alle schepen, en mijlenver achterloopt. Met een Nexit kunnen we als een soort oliestaat ons monopolie uitnutten, individuele deals sluiten met lidstaten. Een logistieke dienstverlenings-hub voor het Westen. Schathemeltjerijk zouden ze kunnen worden. Maar nee, we laten ons bang maken en ringeloren door die laffe, pokdalige Filiaalchef.

kotelet | 10-08-19 | 22:39 | 10

@Epistulae_Morales | 11-08-19 | 01:11: Ja, want die kunnen samen wel even opvangen wat Rotterdam kan. Lol! De haven van Bremen bedoelt u. Met een overslagcapaciteit van 139 miljoen ton. Tegen een volume van 480 miljoen ton in Rotterdam. Over Antwerpen hoeven we het niet eens te hebben: die kan de grootste containerschepen helemaal niet aan vanwege de ondiepe Schelde. En dan was u zeker ook nog even tal van infrastructurele functies (zoals de brandstof-overslag in Rotterdam, waarmee heel Europa van peut wordt voorzien) vergeten? Als Rotterdam wegvalt, heeft Europa een enorm probleem.

kotelet | 11-08-19 | 01:33

@kotelet | 11-08-19 | 01:33:
En niet te vergeten: Bremen, noch Hamburg, noch Antwerpen, noch enige andere haven of de combinatie daarvan, heeft de capaciteit voor overslag en afvoer van goederen. Niet via water, niet via spoor, niet via de weg. Om dat te bouwen zullen heel erg diep in de buidel moeten tasten terwijl de Maas en Waal er gewoon liggen.
Tel daarbij op dat Bremerhaven en Hamburg niet uit kunnen breiden op eigen grondgebied. Het zijn namelijk federale bondslanden die al aan de grens zitten. Uitbreiden zou alleen kunnen op het grondgebied van Niedersachsen en die regering zal daar niet meegaan als er niet iets substantiëls tegenover staat. Nog even afgezien van de beperkingen van Natura2000 gebieden en dergelijke, waar ze ook mee te maken hebben rond Hamburg en Bremerhaven.
Plus: transportkosten. Rederijen hebben een hekel aan 1 liter teveel brandstof verstoken als het niet hoeft. Hamburg en Bremerhaven zijn verder weg, dus dat worden duurdere containers. Als je dat allemaal optelt dan wordt dat vele malen duurder dan die 30% die @Epistulae_Morales uit zijn duim zuigt.
Maar ja... weet hij veel. Hij weet niet waar hij het over heeft.

Stormageddon | 11-08-19 | 02:14

@Stormageddon | 11-08-19 | 02:14: Wat u zegt. En dat is alleen nog maar de capaciteit....... Het kost jaren om die op orde te brengen. Maar (nog veel belangrijker) de gespecialiseerde kennis heeft men dan nog niet. De fruit-terminals, de brandstof-overslag. Bedrijven als Vopak...... De infrastructuur om de handel over land een beetje fatsoenlijk weg te kunnen zetten zonder dat het hele verkeersnet dichtslipt.....

kotelet | 11-08-19 | 02:37
▼ 7 antwoorden verborgen

Overigens lijkt het wel alsof Ierland economisch zo booming is maar dat zijn behoorlijk gepimpte cijfers omdat ze veel kapitaal hebben waarover geen cent belasting wordt betaald.
Mensen die niet zo rijk zijn mogen de geneugten van de EU arbeidsverhoudingen echt voelen.
www.irishtimes.com/news/social-affair...
UK en noord Ierland doen het niet veel beter overigens.
Ben behoorlijk vaak in Ierland geweest en voor het jaar 2000 was het daar leuk toeven.
Naderhand zijn de buitenwijken van Dublin en andere steden een shithole geworden.
Alhoewel dalende is het aantal zelfmoorden in Ierland nog steeds hoog.
Klinkt allemaal leuk hoor die gemeenschappelijke markt en die geweldige EU en al de voordelen die mensen er van zouden hebben maar voor de meeste mensen is dat een abstractie die ver van hun realiteit afstaat.
Daarom kregen de brexiteers een meerderheid en daarom heeft Farage de grootste fractie in het EU parlement.

Zapata10 | 10-08-19 | 22:34 | 1

Die meerderheid kreeg Farage alleen maar omdat er voor het EP evenredige vertegenwoordiging geldt. Voor het Britse parlement geldt nog steeds het districtenstelsel. Farage heeft daar maximaal kans op een derde deel van de Torie zetels.

BigKnor | 11-08-19 | 08:05

Dat de jeugd remain heeft gestemt was toch een beetje een fabeltje. De meerderheid van de jeugd kon het geen reet interesseren en heeft niet de moeite genomen om te stemmen

trottle | 10-08-19 | 22:23 | 1

Gestemt? Ik haak af

austinhealey | 10-08-19 | 22:49

Dit komt er van wanneer je laat leiden door populisten. Een grote chaos met economisch dramatische gevolgen. Laat het voor Nederland een wijze les zijn: luister niet naar populisten en blij binnen de EU.

Red shirt | 10-08-19 | 22:19 | 8

@letopuwzaak | 10-08-19 | 22:45:
"Populisten is een niksbetekend woord geworden."
Het kunstje van de betekenis van woorden steeds aanpassen aan wat van pas komt.

kloopindeslootjijook | 10-08-19 | 22:57

@letopuwzaak | 10-08-19 | 22:45: Populisme is een veelbetekenend woord. De kenmerken zijn eenvoudig te benoemen: de overheid bakt er niks van, de elite regeert en de macht moet naar het volk c.q. de gewone man. Ziedaar het basisrecept voor populisme. Exact de retoriek van PVV, SP en FvD.

Red shirt | 11-08-19 | 00:34

@Red shirt | 11-08-19 | 00:34:
Volgens mij heet dat in gewoon Nederlands een "democratie".

libertat | 11-08-19 | 07:54
▼ 5 antwoorden verborgen

De oplossing is zo simpel als wat. Er wordt een aparte deal gesloten met de Ierse Republiek, die vrij verkeer garandeert, en Engeland checked de inkomende stromen of die van origine Iers zijn, en niet via de gemeenschappelijke markt komen.

Eventueel assisteert Ierland hierbij.

Next. Kunnen we dan nu eindelijk aan de Guinness?

omanders | 10-08-19 | 22:06 | 8

@Baron Clappique | 10-08-19 | 22:40:
Op zich wel een oplossing, maar denk dat ze het weggeven van meer 'Brittania Rules the Waves' geestelijk niet aankunnen.

Sjors W. | 10-08-19 | 23:31

Die check is toch iets wat aan een grens moet gebeuren? Dan is die grens toch hard? Je kunt immers niet doorrijden.

Epistulae_Morales | 11-08-19 | 01:14

@Baron Clappique | 10-08-19 | 22:40: dat is inderdaad het hele punt van de backstop... wanneer en hoe gaat nee Ierland weer bij Ierland horen

Epistulae_Morales | 11-08-19 | 01:16
▼ 5 antwoorden verborgen

De EU heeft alle kenmerken van een verboden MC
Een keer er in, en je komt er nooiiiit meer uit.
Bad stand, zoals ze dat netjes noemen

Het leven is zwaar | 10-08-19 | 22:05 | 3

U bedoelt een sekte.

BrutusBosch | 10-08-19 | 22:15

Ze hadden allang met of zonder deal vertrokken kunnen zijn. Referendum is alweer tijdje geleden net zoals de deal van de vorige premier.

Rest In Privacy | 10-08-19 | 22:24

En hun eigen bad stand ook nog. GB heeft artikel 50 juist extra zwaar gemaakt.. was hun eis.. ‘nobody throught it a possibility a member state would be so stupid to invoke it anyway’

Epistulae_Morales | 11-08-19 | 01:19

Gifduh den vrouw zunne duren tillefoon. BREXIT. Kutwijf.

TizzumTog | 10-08-19 | 22:03

Waarom mag de EU eigenlijk voorwaarden voor de uittreding bepalen? Een analogie: als een vrouw wil scheiden van een man, en ze komen er met zijn tweeën niet uit wie (bijvoorbeeld over wie de voogdij krijgt), dan is er toch een rechter die het laatste woord heeft? Waarom is er hier geen neutrale bemiddelaar die tussen beiden komt? Nu zijn de onschuldige kinderen de klos.

JackStick | 10-08-19 | 22:01 | 3

Engeland heeft zelf een vredesverdag gesloten in 21 met Iedland en later in 92 in N-Ierland en daarin is een open grens afgesproken zodat de katholieken niet teveel last van die grens kregen, daardoor konden ze beter verkroppen niet bij Ierland te horen.
Alle landen mochten bij de EU hun.punten indienen, Spanje begon over Gibraltar en Ierland over dit.

Shoarmamasutra | 10-08-19 | 22:25

Allereerst heeft VK de voorwaarden voor uittreding zoals ze zijn zelf ondertekend. Om in je analogie te blijven; iemand is in retrospect aan het mopperen over de huwelijkse voorwaarden. Ten tweede is de overeenkomst die er ligt het gevolg van maanden onderhandelen tussen het onderhandelteam van het VK, en van de EU. Daar is deze deal uit gekomen. In je analogie: niemand is ooit 100% blij met de deal. Ten derde is er geen neutrale bemiddelaar te vinden.

En tot slot: de EU bepaalt de voorwaarden helemaal niet. Het VK mag uit de relatie crashen op 31 Oktober. Maar dan wel zonder vangnet. En met een oplossing voor de Ierse kwestie die in lijn is met een compleet ander akoord dat ze ook ooit willens en wetens gesloten hebben.

Sjors W. | 10-08-19 | 22:32

@Sjors W. | 10-08-19 | 22:32: Dank voor deze heldere duiding!

JackStick | 10-08-19 | 23:38

Het Lissabon akkoord van de EU is het grootste risico voor de UK. Vanaf 1-1-2020 en 1-1-2022 zijn er vergaande regelgevingen van toepassing. Als de UK niet voor die tijd uitstapt is de Brexit een farce.

Ed41 | 10-08-19 | 21:57 | 3

Dit geldt uiteraard ook voor Nederland.

Ed41 | 10-08-19 | 22:05

Er is maar een hoofdschudlige aan dit Brexitdrama ... Merkel!!!

joppo0 | 11-08-19 | 08:52

Boris is niet te vertrouwen: https://youtu.be/dm85jOmiigc

Sendis | 10-08-19 | 21:55

Engelsen houden van gokken. Ze riepen brexit en ze hopen nog steeds dat ze goed gegokt hebben. Maar de brexit is en blijft een gok, er is niets rationeels aan.

Schadenfreude | 10-08-19 | 21:54 | 6

@Joostmochtnietsweten | 10-08-19 | 22:07: Wat een onzin. Een land als GB met de standaarden (salaris, werkuren, etc.) van het GB, met minimale natuurlijke grondstoffen. Wat voor geweldige deals gaan die met de buitenwereld sluiten? Tuurlijk willen de VS en China best spullen op de Britse markt dumpen, maar wat ga je als GB aan ze verkopen?

De twee opties die je het meest hoort is als internationaal bankhart, of als overslag/vrijhandelszone aan de Europese grens. Het eerste gaat niet heel veel mensen een baan opleveren, het tweede (gokken op de marge tussen de deal die je zelf met de EU kunt sluiten, en de deal met bv China) maakt je nog afhankelijker van de EU dan je al bent. En die rol als aasgier is nou ook niet om zo trots op te zijn.

Ik heb het financiele argument nooit gezien en nooit gesnapt. Dat is nou echt nog denken uit de tijd van de gunboat diplomacy, en die tijd is voor Europa wel voorbij.

Soevereiniteit begrijp ik wel en kan ik als argument goed begrijpen. Maar het gaat wel pijn doen.

Sjors W. | 10-08-19 | 22:53

@azijnseikerT | 10-08-19 | 22:10: recht op soevereiniteit en souvereinitiet heeft elk land in de EU.
Wat afspraken ( zelf gemaakt) over hoe krom komkommers mogen zijn, zijn echt niet souvereigniteitsbedreigend. Of wel soms?

Epistulae_Morales | 11-08-19 | 01:23

@Epistulae_Morales | 11-08-19 | 01:23:
Vanaf het moment dat het Europese hof de uitspraken van de Hoge Raad kon overrulen hebben wij onze soevereiniteit opgegeven!

libertat | 11-08-19 | 07:50
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik woon zelf in omgeving Manchester en ik moet zeggen dat de mensen in Nederland en de rest van de EUSSR er meer mee bezig zijn dan hier in Engeland zelf. Ook ik maak me geen enkele zorgen.

Zeebonkus | 10-08-19 | 21:51 | 3

Slim hoor,

Wiezewalakristalix | 10-08-19 | 21:54

Bonkus

Rest In Privacy | 10-08-19 | 21:58

Essex hier....... roep ik al jaren hier op GS.
Mensen hier zitten er totaal niet mee,"als het brood 10p duurder wordt betalen we het gewoon"hoor ik hier al tijden.

ditotje | 10-08-19 | 22:53

Ik vrees voor de terugkeer van de IRA, als de UK brexit gaat zonder deal. Maarja, iemand zijn dood is iemand zijn brood. Nederland zal er van profiteren.

BlaffendeTekkel | 10-08-19 | 21:51 | 5

@InTheTube | 10-08-19 | 23:39:
Er worden nog wekelijks bommen over en weer gegooid. Af en toe wordt er iemand afgeschoten. De Noord-Ieren zelf (oud en jong) hebben het nooit over vrede maar over de wapenstilstand. Dit conflict heeft heel weinig nodig om weer op te laaien.

JanVergoor | 10-08-19 | 23:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Kan de UK niet gewoon Ierland bezetten en als een geheel de EU verlaten?

*advocaat van de duivel*

Cadaver | 10-08-19 | 21:48 | 5

Kunnen ze dan ook meteen ons eventjes bezetten als ze toch bezig zijn? Een leger hebben we toch niet meer.

Joostmochtnietsweten | 10-08-19 | 22:09

Engeland moet niet uit de EU stappen maar uit het Verenigd Koninkrijk.
Dan blijven N-Ierland en Schotland conform hun wensen EU.

Shoarmamasutra | 10-08-19 | 22:28
▼ 2 antwoorden verborgen

EU staat o.a. voor vrij verkeer van kapitaal, goederen en personen binnen het EU grondgebied.
GB wil vrij verkeer van kapitaal en goederen maar niet van personen. Dat gaat dus niet lukken.
Uittreden dus maar, wat mij betreft zo snel mogelijk. Dan hebben we dat maar weer gehad.
Probleem van illegale immigratie moet in EU verband worden opgelost, namelijk door gelukszoekers direct terug te brengen naar waar ze vandaan komen. Dat is de enige manier om massale verdrinking te voorkomen.

euroka | 10-08-19 | 21:45 | 6

Het VK wil eigen handelsverdragen met de rest van de wereld kunnen sluiten. Dat is strijdig met het vrije verkeer van goederen en diensten van de EU, omdat je als lid van de single market alleen de verdragen van de EU mag volgen.

Feynman | 10-08-19 | 22:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Britten! Jullie zijn hoe dan ook geweldig! In WOII, en nu ook weer. Terwijl ik helemaal geen anglofiel ben.

HogeNood | 10-08-19 | 21:42 | 6

Totaal verarmd van Wo1 naar Wo2. Daarna viel het koninkrijk helemaal aan duigen, met een Brexit als toetje.

Oprisp | 10-08-19 | 21:53

@litebyte | 10-08-19 | 21:48: volgens mij ligt de bal bij Boris. Hij wil een no deal Brexit. Dat is het officiële uitgangspunt. Verder gaat het al om zwarte pieten wiens schuld dat is, alsof de EU stemrecht heeft in wat verder in VK beslist wordt..
De EU hoeft ( en zal) alleen maar hoeven te wijzen dat onderhandelen helemaal geen zin heeft omdat de uitslag (no deal Brexit) al vast ligt. En men is er wel klaar mee, de Fransen voorop..
Als het lagerhuis een no deal Brexit afschiet ( 100% zeker, er is ruim 2/3 tegen een no deal) dan kan dat allen in een stemming waarbij de deal van May, of geen Brexit, als andere opties worden meegewogen. Een stem tegen no deal zonder andere opties leidt nl alsnog tot een no deal.

Epistulae_Morales | 10-08-19 | 22:15

@Epistulae_Morales | 10-08-19 | 22:15: DE bal ligt bij Boris maar dat gaat nooit gebeuren.

De MP's zullen hoogstwaarschijnlijk verkiezingen afdwingen na het zomerreces. Of Boris moet het no-deal Brexit durven laten vallen. Wat Wat PM Boris als tegenmaatregel kan doen is de verkiezingen uitschrijven na 31 October. Daaarnaast kunnen PM's een no-deal Brexit ook nog eens via een wet uitstellen en zefls afstellen. Mogelijk zal er eerder een zogenaamde confidence vote volgen vanuit Labour, met als resultaat nieuwe verkiezingen. Dus het wordennog 'leuke' maanden met als resultaat nieuwe verkiezingen

litebyte | 11-08-19 | 00:21
▼ 3 antwoorden verborgen

"De EU weigert een tijdspad, deadline of escape-clausule op te nemen."
Toch is dit denk ik wat er gaat gebeuren.
Nu zegt de EU nog 'we hebben toch al onderhandeld, het is klaar hoor', maar zodra de no-deal brexit realistischer wordt dan zullen ze toch wel toestaan dat er wat extra escape-clausules bijkomen waardoor de backstop niet de facto definitief is. En dat is alles wat Boris wil (dus helemaal niet zoveel), en dan na 31 oktober maar weer verder zien want dan heb je dus maar een gedeeltelijk resultaat.

Wat ik zelf volkomen belachelijk vind is dat in het kader van dit onderhandelproces(je) de hele UK (en gedeeltelijk EU) *bevolking* tot de laatste week van oktober rekening moet houden met 2 scenarios voor 1 november. Zo bespottelijk dat ze in ieder geval niet eerst wat uitonderhandelen en dat dan zeg 3 maanden later laten ingaan, werkelijk nergens anders zit er voor zo'n groot project maar 1 week/ dag tussen bekend worden uitkomst regeling en invoering daarvan.

TheOtherWhiteMeat | 10-08-19 | 21:37 | 4

Tja, de datum is al meermalen uitgesteld. Het tijdprobleem is er eerst en vooral omdat de Britten zelf geen goed plan hadden en ooo niet eens wisten wat hun eigen draagvlak en benedengrenzen waren.

Shoarmamasutra | 10-08-19 | 22:30

@Langshetrandje | 10-08-19 | 21:43: Dat was ook de taktiek van May en menig PM. Treineren. Veel PM's hebben maar 1 belang dat is hun achterban, die bestaat merendeels uit de beleidsbepalende elite - die willen grotendeels helemaal niet eruit.

litebyte | 11-08-19 | 00:26
▼ 1 antwoord verborgen

Iemand die een land bestuurt mag best wel eens iemand bij de ballen nemen kom op man verrekte softies dat het zijn.
Allemaal.
Alleen degene die ballen hebben moeten zwijgen pleur op Politiek bah bah we leven op het moment in een kudt tijd moet niet denken dat een Jesse of een Rob of een Thieme als leider
Ik ben vrij sociaal ik help als ik kan
Maar er is een grens moeten we constant eraan herinnert te worden aan heel dat discriminatie gedoe,dit zal er altijd zijn zelfs onder blanke of witte ik Weet het niet meer.
Een dochter van iemand van de upper class zal ook niet snel thuis komen met een metselaar
Zelf vind ik alleen al het disrespect wat de politici al hebben richting usa/uk niet normaal
Maar dadelijk een fijn eu legertje kunnen we onze koppen laten inslaan van onze eigen centen
Gele hesjes worden genegeerd
Media propaganda draait op volle toeren tsonge jonge waar zijn we in beland
Zelfs bij Guus Meeuwis moet we al tussen de zand barrière door kom op man bij Guus
Maar het gaat goed gewoon doorlopen kunnen we later ook zeggen wir haben est nicht gewusst
Dat wilde ik even kwijt

Peace mannen en vrouwen

poppelappel | 10-08-19 | 21:29 | 3

Fijn dat we nu ook weten hoe het VMBO er over denkt.

libertat | 11-08-19 | 07:40

@BigKnor | 11-08-19 | 08:19:
Ja precies, en aan de hand van dat geraaskal begrijp ik nu ook iets meer van hun denk-proces.

libertat | 11-08-19 | 08:36

@Feynman: ik volg je redenering over de back-stop niet. GB wil geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland vanwege het wankele vredesakkoord (Goede Vrijdagakkoord van 1998). Brussel wil daar juist GEEN open grens omdat dit een 'lek' aan een EU buitengrens zou laten ontstaan. Daarnaast is er een groot verschil tussen de Schengen landen en een douane unie dus dat heeft er niet zo veel mee te maken. Waar lees je dat de EU geen grens tussen Ierland en Noor-Ierland accepteert?

Rest In Privacy | 10-08-19 | 21:28 | 16

@Feynman | 10-08-19 | 22:19: wat je zegt is dus precies het punt waar het spel smerig wordt. Spijkerhard blijven vasthouden aan een standpunt waarvan je weet dat het onacceptabel is. Daarom is een keiharde Brexit de enige optie die resteert en dan is er automatisch een harde grens die niemand wenst.

Buerman | 10-08-19 | 23:47

@Berbaar | 10-08-19 | 21:44: Ruim 350 grensovergangen waar heden ten dage niets meer herinnert aan wat daar ooit aan fysieke barrières stond. Leuk project hoor.

Buerman | 11-08-19 | 00:21

@W_F | 10-08-19 | 22:08: De EU geeft uitstel, MP's kunnen wetmatig het nog stoppen, Labour kan dat via een convidence vote nieuwe verkiezingen afdwingen. EU zal zeker uitstel willen geven - verkiezingen betekent een remain.

De Brexit gaat niet door.

litebyte | 11-08-19 | 00:35
▼ 13 antwoorden verborgen

@Feynman

"Het Brexitreferendum zag vooral ouderen voor een exit stemmen en vooral jongeren voor een Europese toekomst."

Tja, dat is uit de aard van zaak een peiling geweest. Immers, verkiezingen zijn geheim en anomiem. En die is door Yougov uitgevoerd. Maar die zat er enorm naast met hun algemene peilingen.

Misschien is het dus niet waar.

omanders | 10-08-19 | 21:27 | 5

@litebyte | 10-08-19 | 21:31: Volgens mij was het vooral die goed opgeleidde jeugd die vergat te stemmen. En daarna leerde hoe democratie nou echt werkt.

Heiner | 10-08-19 | 23:36

@Heiner | 10-08-19 | 23:36: Je hebt gelijk, een groot deel van de goed opgeleidde jeugd wat overigens wel tegen was, maar niet ging stemmen.

litebyte | 11-08-19 | 00:28

@litebyte | 11-08-19 | 00:28: Beetje hetzelfde dus als hier met het Oekraïne referendum. Een paar verschillen. Het Oekraïne referendum was niet bindend, Rutte liet zien schijt te hebben aan referenda en D'66 (Pechtold!) begon meteen met Rutte samen te spannen om een wet (hun "eigen" wet!) te schrappen, omdat het onderwerp en de uitkomst ze niet pasten. In dat opzicht zijn de Britten veel consequenter.

Heiner | 11-08-19 | 17:46
▼ 2 antwoorden verborgen

NEXIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

swebe | 10-08-19 | 21:26 | 5
-weggejorist-
Epistulae_Morales | 10-08-19 | 22:24

Stemverheffing wint het van de argumentatie.

Schemerlamp | 10-08-19 | 23:45
▼ 2 antwoorden verborgen

Het VK heeft nog altijd kernwapens. Brussel nuken is nog steeds een optie.

LiniaalRectaal | 10-08-19 | 21:24 | 6

als ze Brussel Nuken, hebben wij in NL dan last van de nucleaire fallout?

Joostmochtnietsweten | 10-08-19 | 22:18

Frankrijk heeft ook Nukes. Die zullen niet blij zijn met paddestoelen boven Brussel.

BigKnor | 11-08-19 | 08:24
▼ 3 antwoorden verborgen

Het meest irritante van dit alles, is dat de Brexit als argument ingezet wordt tegen een Nexit. "Zie je wel, die Brexit is een ramp". Ja, omdat de EU er een ramp van MAAKT.

Het zijn zogenaamd allemaal volksvertegenwoordigers, maar wat het volk wil of wat goed voor het vol is, hebben ze finaal schijt aan. De EU heeft het liefst dat, als Brexit er tóch komt, de hele Engelse economie naar de kloten gaat. Want dan hadden ze gelijk en dat werkt afschrikwekkend tegen andere exit-plannen.

Dat er dan een heel land naar de kloten gaat, interesseert ze geen ene moer. Het gaat alleen maar om het eigen ego.

KoopSlogelt | 10-08-19 | 21:21 | 7

@ja-ja-nee-nee | 10-08-19 | 21:48:
Visgronden in Schotland (welkom bij de EU lads), realityshow Trump met hele 'originele' ideeën over hoe met bondgenoten dan wel vijanden om te gaan, India die graag de Britse koloniale misdaden oplepelt.

******** | 10-08-19 | 21:54

Ik vind het juist buitengewoon inspirerend wat er nu in het UK gebeurt.

dihydrogenmonoxide | 10-08-19 | 22:09

@******** | 10-08-19 | 21:54: en van wie is het gas in de noordzee? Engeland kennende is alles Russen de evenaar en de Noordpool van hun, omdat [ insert meadieval brainfart]

Epistulae_Morales | 10-08-19 | 22:26
▼ 4 antwoorden verborgen

Boris Johnson is een malloot, een upper class twat die het liefst aan de toog hangt met een pint in de local pub en met een posh accent sterke verhalen vertelt. Een sympathieke onbenul, in ieder geval geen man om serieus te nemen. Alleen Farage kan dit probleem oplossen, maar dan moet hij wel eerst met zijn Brexit Party groter worden dan de Conservatives. Zolang dat niet gebeurt kan dit nog jaren dooretteren.

Motleycrew | 10-08-19 | 21:19 | 2

Als alcoholist (ook een soort van holisme) kan ik me wel vinden in het kamp Johnson....

eerstneukendanpraten | 10-08-19 | 21:31

Ik zie weinig verschil tussen Farage en Boris. Behalve dat Farage natuurlijk uit een kliek komt die persoonlijke belangenen hebben bij een Brexit.. neo liberale upperclass

Epistulae_Morales | 10-08-19 | 22:28

Alleen London en Schotland stemmen voor de EUSSR. En de Schotten blijven net zolang drammen tot dat er onafhankelijkheid is, nou ja, dan vallen ze zonder invloed onder Berlijn. De Ieren hebben net zo lang over de grondwet mogen stemmen totdat de EUSSR het gewenste resultaat had. En daarna dus geen refendums weer zo werkt de democratie blijkbaar. Waar je niemand over hoort is het gigantische handelsoverschot van de EUSSR naar het GB. En als Boris nu gewoon handelsovereenkomsten sluit met andere landen bv de Australiers die al 30 jaar geen crises hebben gehad, Canada en de US gaan ze het winnen van de EUSSR. Als die het tenminste nog 5 jaar uithoudt. De sterkste groeiers hebben meer op met het UK en de US dan met de Duitsers.

Winston1 | 10-08-19 | 21:17 | 6

@Berbaar | 10-08-19 | 21:31: gaat om TTP. Je weet zoals gewoonlijk niet waar je over praat. (Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Maleisië, Brunei, Singapore, Vietnam, Mexico, Chili, Peru en Canada )

azijnseikerT | 10-08-19 | 21:36

Australië al 30 jaar geen crisis gehad. Haha door China. Maar nu gaan ze hard onderuit. Let maar op Australië en Canada zijn de eersten in de volgende crisis. Veroorzaakt door China omdat ze niet toe gaan geven.

azijnseikerT | 10-08-19 | 21:44
▼ 3 antwoorden verborgen

Vooral de jeugd is voor remain en de ouderen voor Brexit. Hoe langer ze wachten hoe minder Brexiters overblijven? In die redenatie vergeten ze dat de jeugd ook ouder wordt en met de jaren wijzer.

Mijn klomp breekt | 10-08-19 | 21:15 | 7

@litebyte | 10-08-19 | 21:28:
Een bully inderdaad: denkt zijn zin te krijgen met bruut geweld en anders haalt ie zijn grote broer erbij.
Altijd maar dreigen, nooit serieus willen onderhandelen. Tja, dan red je het niet in Brussel.

******** | 10-08-19 | 22:01

Plus dat er steeds meer lijken van de EU uit de kast rollen.

Ongecontroleerde immigratie, nieuwe religies, geen antwoord op arme regio`s of failliete lidstaten, recessie ondanks een idioot stimulerend monetair beleid, steeds hogere Europese kosten, steeds meer arme lidstaten die dus een nieuw democratisch blok en meerderheid vormen en het Europese project kapen.

De voordelen van de EU vervagen, terwijl de EU het antwoord op weeffouten schuldig blijft.

Feynman | 10-08-19 | 22:26

@Feynman | 10-08-19 | 22:26: zonder de EU hebben we ( of eigenlijk onze eigen luie tokkies) dat probleem zelf gecreëerd.
Maar schijnbaar dachten ze dat die schoonmakers zich niet voortplanten ofzo.
Gelukkig woont het nageslacht dicht bij elkaar... kan de rest van het land wel een beetje leuk leven

Epistulae_Morales | 10-08-19 | 22:32
▼ 4 antwoorden verborgen

Nu niet doen alsof de EU het Goede Vrijdag Akkoord hebben gesloten. Dat hebben de Britten, Ieren en Noord-Ieren gedaan. Toen de Britten de Brexit aankondigden wisten ze donders goed dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland een probleem ging zijn. De Britten hebben vervolgens 3 jaar onderling zitten kijven over futiliteiten en niemand is met een andere optie voor die grens gekomen.
De Britten willen een Brexit die niet kan. Niet voor de EU én niet voor de Britten.
De Engelsen, want daar hebben we het over als het over Brexit gaat, zijn bereid om de broze "vrede" in Noord-Ierland op te offeren.
Omdat ze geen idee hebben wat er ipv de Backstop gedaan zou kunnen worden.
Ze hebben 3 fucking jaar zitten spugen op de backstop. Ze hebben 3 jaar geen enkel alternatief bedacht. Het enige dat de Britten murmelen is dat ze een betere deal willen. De invulling moet de EU kennelijk doen, daar hebben ze zelf namelijk helemaal geen ideeën over.
Ik heb een op klachten over de EU en het reilen en zeilen ervan maar incasu de Brexit is het echt wel de schuld van de Britten dat er geen schot in de zaak zit (pun intended)

JanVergoor | 10-08-19 | 21:10 | 4

Die jochies hebben op hun overprijsde universiteiten precies EEN onderhandelingtruc geleerd: wacht tot je tegenstander zenuwachtig word.
Wat dat betreft zijn het net Amerikanen: hun 'onverzettelijkheid' gaat de andere partij wel even imponeren.

******** | 10-08-19 | 22:13

@******** | 10-08-19 | 22:13: het zijn alleen geen Amerikanen. Lui zonder leverage. Afscheid nemen en doorlopen.

Rest In Privacy | 10-08-19 | 22:29

@azijnseikerT | 10-08-19 | 21:31: die handel blijft wel. En voor elk land buiten de EU geldt dat alleen handel overblijft waar binnen de EU behoefte aan is, anders krijg je een killer import tarief voor je kloten.

Epistulae_Morales | 10-08-19 | 22:34
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
frank4444 | 10-08-19 | 21:08 | 3

Alles is ook opgezet om niet terug te kunnen zonder alleen maar verliezers.
Nederland zal een kritische collega EU-lid verliezen die ook nog een beetje meebetaalde, dat is jammer. Met het VK zal het sneller goed komen dan met de EU.

Pimp my Voortuin | 10-08-19 | 21:08 | 1

Grappig inderdaad dat artikel 50 ( uittreding) expliciet zo lastig is gemaakt door (alweer) extra eisen van het VK en dat dat geen probleem zou zijn omdat ze destijds er 100% zeker van waren dat toch geen enkel land ooit zo stom kon zijn dat artikel in te roepen...
Over jezelf in de voet schieten gesproken...

Epistulae_Morales | 10-08-19 | 22:37

Voor iets dat probleemloos beter zou zijn voor de VK doen ze er wel lang over.

kloopindeslootjijook | 10-08-19 | 21:06

Compleet waardeloos, in beschouwing genomen dat het zo'n klein verschil was en de volgende dag de van hun eigen statement geschrokken burgers de straat al opgingen voor een mea culpa.

Snap dat uitslag de uitslag is, maar:
Qua demografie zijn er nu weer heel andere kiesgerechtigden dan toen.
Het zou eerlijk zijn een plan te maken, en dan nogmaals laten kiezen.

letopuwzaak | 10-08-19 | 21:06 | 6

@kotelet | 10-08-19 | 21:08: FvD is ook de grootste in de EK maar dat wil nog niet zeggen dat er een meerderheid is.

the Jackdawn | 10-08-19 | 21:27

Ik werk met een aantal Engelsen (gezondheidszorg), en heb wel de familieruzies kunnen volgen (en ook de spijtoptanten in die families).
In hun geval hadden familieleden gekozen voor brexit ivm een invasie aan buitenlandse mensen in hun dorpen, dat was eigenlijk hét signaal wat ze wilden afgeven.
Mensen waren boos.

Collega's hier werden weer boos op familie 'want ze begrijpen niet wat dat voor mij kan betekenen'. Het was nog best indrukwekkend te zien wat het in families deed.

letopuwzaak | 10-08-19 | 21:38
▼ 3 antwoorden verborgen

De EU is zo’n beetje Hotel Californische. Je kan altijd inchecken maar je kan nooit vertrekken. Toegegeven, dat klinkt beter in het Engels.

Osdorpertje | 10-08-19 | 21:04 | 6

En het is ook een heel lang liedje

Rest In Privacy | 10-08-19 | 21:51

@the Jackdawn | 10-08-19 | 21:28: Groenland was nooit een lidstaat, dan hoef je ook niets te verlaten. En dus lossen ze hun problemen snel op en gaat het ze ook goed.

Buerman | 11-08-19 | 00:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Gewoon de pleister er van af trekken. Get it over with! No-deal brexit. paar jaar crisis. Vrijhandel met de wereld herontdekken en over tien jaar kijk je er lachend op terug als Brit terwijl het Europese vasteland in totale teloorgang is vervallen. Nederland zal al zijn welvaart door de vingers zien glippen en misschien durven ze over 20 jaar op TV toe te geven dat die Brexit toch eigenlijk best een geniale zet was van de Britten.

Joostmochtnietsweten | 10-08-19 | 21:03 | 4

Zou allemaal kunnen, zou ook allemaal anders kunnen. Feit is dat de wereld buiten de EU groter is dan de wereld van de EU. Statistisch maak je dus meer kans als je je pijlen kunt richten op die eerste groep dan wanneer je beperkt bent tot de laatste. Als je moet wachten tot de EU de kansen heeft geanalyseerd en er vervolgens een handelsakkoord rondom heeft gesloten waar alle lidstaten mee akkoord zijn, dan is de kers al van de taart gegeten.

Joostmochtnietsweten | 10-08-19 | 22:30

@Joostmochtnietsweten | 10-08-19 | 22:30: als die grotere wereld 95% armer is dan jij, hebben daar niet zoveel aan, behalve als het om goedkope import gaat. En daarnaast zit driekwart van ‘de rest’ ook in een oranjerode handelspactje, dus zo vrij is die wereld niet.
De 3nige vrijhandelszone die er echt toe doet, de grootste economie ter wereld is zelfs, is de EU.

Epistulae_Morales | 10-08-19 | 22:41
▼ 1 antwoord verborgen

Je vergeet Farage Feynman. De grootste partij uit het UK in het Europese parlement.
Die heeft de Tory's nu wel heel erg bij de ballen. Wat verwacht wordt is dat Johnson het op nieuwe verkiezingen laat aankomen en hij kan niets anders dan daarin een harde Brexit lijn volgen want anders gaan heel veel kiezers over naar Farage.
Remainers gaan sowieso wel over naar de Libs.
Dus ja ik verwacht ook een harde Brexit. Is dat erg?
Het zal economische consequenties hebben maar uiteindelijk de macht van de Brusselse technocratie breken.
Om het even dramatisch uit te drukken. Liever in vrijheid arm dan als slaaf in genade te mogen consumeren.

Zapata10 | 10-08-19 | 21:02 | 3

Spreek voor jezelf: ik wil rijk zijn.
En dus wil ik Brussel vanwege de macht en rijkdom die voortkomt uit samenwerking, dat spreekt.

******** | 10-08-19 | 22:22

Die armoe is maar tijdelijk. Ze komen er wel boven op. geef ze een paar jaar.

Joostmochtnietsweten | 10-08-19 | 22:31

2/3 Lagerhuis is tegen no deal Brexit.. en Lagerhuis heeft laatste woord. Gaat niet gebeuren.

Epistulae_Morales | 10-08-19 | 22:43

Bovendien. Alle rampscenario’s over de Brexit zijn niet uitgekomen. De Britse pond staat nagenoeg daar waar die stond voor het Brexit referendum. Maar hij zou helemaal instorten, toch? Allemaal bangmakerij van het kinderachtige EU en zijn blinde fanatische aanhangers.

Ofzo2 | 10-08-19 | 21:00 | 6

Britse pond is sowieso een vreemde graadmeter. Die pond zakt al 400 jaar, enige uitzondering zijn de Amerikaanse burgeroorlogen. Dat is exportpolitiek, geen teken van zwakte.

Feynman | 10-08-19 | 22:22

Hagaha.. ja en Adolf was best goed voor de Joden.
Over plank voor je harses hebben gesproken

Epistulae_Morales | 10-08-19 | 22:44

(£1,08-£1,35)/£1,35*100% = -20%
Exporteren vanuit de UK naar de EU is dus duurder geworden. Importeren vanuit de EU naar de UK goedkoper. UK laat een exportgroei buiten de EU zien met voor het eerst in juni 2019 weer een surplus van de handel sinds 2011.

Schemerlamp | 10-08-19 | 23:34
▼ 3 antwoorden verborgen

Als je vakantie viert tot 3 september, zal het allemaal wel meevallen met die chaos. Toch? Ik bedoel in tijden van crisis vakantie vieren betekent dus eigenlijk dat er geen crisis is?

Sliptong | 10-08-19 | 20:59 | 1

Ja want als je lekker bier gaat drinken terwijl je Ebola hebt is er ook niets aan de hand?

Joostmochtnietsweten | 10-08-19 | 22:33

wat heeft Boris Johnson nou eigenlijk in zijn hand?

WillemWordtWakker | 10-08-19 | 20:57 | 7

En gebakken vis?

Chocopinda | 10-08-19 | 21:12

De natte scalp van Theresa May.

Rest In Privacy | 10-08-19 | 21:36

Een vacuüm verpakte haring. Dat moest volgens Boris van de EU. Bleek gecompliceerder dan wat hij voorstelde.

BigKnor | 11-08-19 | 08:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Ze doen maar.
Sterkte er mee Britse vrinden.
Zoek het lekker uit, we zien wel wat jullie uiteindelijk willen.
Toedels!

Berbaar | 10-08-19 | 20:57 | 3

Nou, dat is verrassend ruimhartig gedacht berbaar. Zou willen dat de Brusselmannen dat ook konden.

Jan Passant mk2 | 10-08-19 | 20:59

@Jan Passant mk2 | 10-08-19 | 20:59:
Het is min of meer wat men ook in Brussel vindt.
Er ligt een deal, pak die of rot lekker op 31 oktober zonder deal.

Berbaar | 10-08-19 | 21:04

Kent wel een oplossing. Het zal juist Boris zijn die een nieuwe deal met de EU maakt welke terecht is. En niet die deal van die slappe May die zich door de EU liet overlopen. Eindelijk weer eens een Churchill en niet een Chamberlain (zoals elke eu politicus is).
Gouden tijden voor Engeland nadat ze het beklemmende en remmende eu hebben verlaten. Ik gun het ze en wij weldra ook.
Hoezee!

Ofzo2 | 10-08-19 | 20:55 | 3

Er komt helemaal geen nieuwe deal meer met de EU. De EU heeft niks te winnen bij een soepel verloop/aka een uitnodiging voor andere landen om de unie ook te verlaten. Engeland moet als de sodemieter uittreden en deals gaan sluiten met o.a de VS en Zwitserland. Zo niet, dan worden ze als voorbeeld gesteld en helemaal kapot gemaakt dat of Brussel.

kotelet | 10-08-19 | 21:03

No Deal is ook prima. pleister er af, even huilen en weer door! niet zo klagen, werken

Joostmochtnietsweten | 10-08-19 | 22:35
-weggejorist-
frank4444 | 10-08-19 | 20:54 | 3

De harde Brexit gaat er komen. Hoe dan ook.
Farage staat in de Coulissen als een bloedhond te hijgen.... Het is de dood of de gladiolen voor Johnsson. Dat uitstel van 5 jaar -aka remain- gaat hem natuurlijk helemaal niet worden.

kotelet | 10-08-19 | 20:53

Er is wel een oplossing. Uit de EU stappen en handelsakkoorden met o.a. USA, India en gemenebest landen. Visgronden tot 200 mijl uit de kust zijn weer brits en dat wordt dus flink vissen en verkopen. Dan belastingparadijs creëren voor bedrijven die zich in UK vestigen en banen creëren. Binnen een paar jaar is de UK de leading nation in Europe en vele anderen zullen volgen mits de EU hervormd. NPO gaat er natuurlijk vol in met angst scenario’s (gelijk aan de klimaat hysterie) dus je moet even de TV uitlaten en zelf een oordeel vormen (dat is zo wie zo een goede situatie). Kom er maar in zuur reaguurders!

Blonde Nel | 10-08-19 | 20:52 | 8

@Erikjan79 | 10-08-19 | 21:05:
Wel even nuanceren graag. De economische groei is daar met 0,2 % afgenomen. Maar er is nog steeds groei. De groei in Nederland is nog maar 1,6% i.p.v. de 2,6% van vorig jaar. De tijd van hoogconjuctuur is gewoon voorbij in de wereld. Heeft weinig met de Brexit te maken

The_Challenger | 10-08-19 | 21:14

@The_Challenger | 10-08-19 | 21:14: juistem. zeker als je ook nog eens een factor zou kunnen meerekenen dat er alles aan gedaan is om bedrijven angst aan te jagen over de gevolgen van een Brexit.

Olleke | 10-08-19 | 21:20

Juist,de visserij in Engeland is al jaren afhankelijk van de eu boten. Verder is de visserij marginaal nog geen 5% of zo.

miko | 10-08-19 | 23:06
▼ 5 antwoorden verborgen

Het eventuele afblazen of uitstellen van de Brexit zal van de Britten een vleugellamme fazalstaat maken en zal voor het bewind in Brussel het bewijs zijn dat de sekte-grip werkt.
Na de Brexit graag de UscItalia.

BrutusBosch | 10-08-19 | 20:51

Mja, weet ook niet waar iedereen het idee vandaan haalt dat de EU noodzakelijk is om handel vrede klimaat & welvaart te behouden.
Volgens de Brusselmannen en de EU trollen zijn zij onmisbaar. 1 Blik op de dronken zonnekoning en zijn gevolg van knipmessende hofnarren doet twijfelen.

Lastig is het wel, dat afscheid. Zoals het lastig is afscheid te nemen van de mafia, voor wie zo onverstandig was daar een contract mee te ondertekenen. Kledderbende, zo'n geHakbard paardehoofd in bed.

Jan Passant mk2 | 10-08-19 | 20:50 | 5

@******** | 10-08-19 | 22:36:
De Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden was een confederatie en die is ook al niet door Nederland uitgevonden omdat Zwitserland al eerder al confederatie bestond. Dus ik zou maar niet te veel prat gaan op jouw historisch besef.

BigKnor | 11-08-19 | 08:45

De EEG was een prima constructie i.c.m. het Schengenverdrag: vrij verkeer van goederen en mensen, doch elk een eigen munt. De Euro is nooit de Dollar geworden, geen stabiele munt omdat er een zootje ongeregeld in zit: van Nederland tot Griekenland, van betweter tot uitvreter. Daar kun je geen monetaire unie op bouwen.
Ik denk dat wel duidelijk is dat de EU een mislukt construct is en we terug kunnen naar de EEG. Alleen is dat door de Euro een haast onmogelijke opgave.

Bakkeleures | 11-08-19 | 09:18

@Bakkeleures | 11-08-19 | 09:18: De EEG was beter. Voor wat dat Schengenverdrag betreft, Je ziet dat met name Denemarken al jaren aan de binnengrenzen controleert en dat Duitsland (na zware kritiek van Duitsland op Denemarken) nu hetzelfde wil en deels al doet. Terecht, trouwens.

Heiner | 11-08-19 | 17:52
▼ 2 antwoorden verborgen

De EU heeft nooit eerlijk willen onderhandelen met het VK. Een harde brexit met een reset van de betrekkingen lijkt het beste.

1nfidel | 10-08-19 | 20:43 | 6

@Jan Passant mk2 | 10-08-19 | 20:56:
Haha eens!

penis-aqua-rosA | 10-08-19 | 21:01

Als EU land wordt Nederland natuurlijk nog grotere Netto betaler al de Brexit is voltrokken. Maar dat is voor mij geen argument tegen de Brexit maar enkel een argument voor een Nexit.

Joostmochtnietsweten | 10-08-19 | 21:06

USA heeft helemaal niet genoeg geld om het UK cadeautjes te geven. Als het Poetin al niet lukt (met een regering die bulkt van het geld) om de EU kapot te maken dan gaat het Trump zeker niet lukken.

******** | 10-08-19 | 22:41
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik denk dat een keiharde Brexit de Britten wel een tikje zal geven, maar na 5 jaar zullen ze er beter uit komen.
Brussel realiseert dit en probeert uitstappen derhalve onmogelijk te maken want dat zou andere volken en landen wel eens kunnen inspireren. Zeker met de problematiek die de EU opzadelt. Migranten verplichtingen, klimaat verplichtingen, miljarden per jaar aan volgevreten, meglomane trekpoppetjes in Brussel afstaan

Olleke | 10-08-19 | 20:43 | 16

@* Il Principe * | 10-08-19 | 21:31: Lol! U doet net alsof Engeland een filiaal van de US gaat worden' Remember: Engeland heeft straks de wereld als speeltuin, terwijl wij -altijd en bij alles- zullen moeten afdragen aan die opgedrongen Europese 'middleman' die zichzelf ongevraagd in ons leven heeft gewrongen.

kotelet | 10-08-19 | 22:54

@* Il Principe * | 10-08-19 | 21:31: "Lol, Trump geeft niets om bondgenoten."
Dat is grappig, dat heb ik van de week al vaker gehoord in soortgelijke discussies. Maar als ik kijk naar de situatie aan de zuidgrens van Turkije, is de enige reden dat die Amerikanen daar zitten dat Trump de Jezidi, de bondgenoten in de strijd tegen IS, niet in de steek wil laten.
Dezelfde Jezidi die wat de EU in de stront kunnen zakken, omdat Erdogan daar wat land wil veroveren en de EU deze belangrijke potentiële uitbreiding va het 4e rijk niet tegen het hoofd wil stoten.

De EU speelt de laatste dagen van het Romeinse rijk na, inclusief af en toe een dolk in een rug als dat zo uit komt.

TheEgg | 11-08-19 | 08:52
▼ 13 antwoorden verborgen

De oplossing is tamelijk helder, wat het kamp remain ook beweert of probeert, 31 oktober is de Brexit hoe dan ook een feit.

brekebeen | 10-08-19 | 20:41 | 2

Dat wordt nog maar afwachten, het grootste deel van het parlement is geen fan van Johnson en kan hem nog wel eens naar huis sturen.

* Il Principe * | 10-08-19 | 21:32

@* Il Principe * | 10-08-19 | 21:32:
Dan gaat de no deal Brexit in ieder geval door, omdat verkiezingen na 31 oktober vallen, en de no deal de legal default is. Weet je hoe zwaar ze in paniek zijn? Corbyn wil de koningin dwingen Johnson af te zetten en hemzelf tot premier te maken. Dat heet een staatsgreep.

brekebeen | 10-08-19 | 21:45

Geweldig plan hoor die brexit. Vraag aan het tokkievolk of ze uit de EU willen helemaal top.
Een groot debacle met ook voor ons kikkerlandje heel veel nadelige gevolgen.
Zo waanzinnig simpel om niet de consequenties te begrijpen...... Boris is trouwens een slimme vent maar machtsgeil en gek op oneliners.
Hopelijk laat hij straks tokkies in de kou staan en blijft hij in de EU met zijn super afhankelijke eilandje.

penis-aqua-rosA | 10-08-19 | 20:38 | 8

@Heiner | 10-08-19 | 21:07: Je zegt het zelf: de mensen die zijn gaan stemmen waren voor een groot deel mensen die hun eigen financiën nog niet kunnen overzien, laat staan de consequenties voor een heel land. Dit had ook nooit via een referendum gevraagd moeten worden, daar zijn de meeste kiezers te dom voor.

Bakkeleures | 11-08-19 | 09:11

Vraag aan het Tokkie volk wie hun regering wordt: verkiezingen.

Is dit nog nieuws? | 11-08-19 | 09:48

@Bakkeleures | 11-08-19 | 09:11: De mensen die blijkbaar wel slim genoeg waren, waren weer te dom om het principe van democratische verkiezingen te begrijpen (alleen de stem van de kiezer telt, de overigen niet!) en waren te lui om even hun stem uit te brengen. Misschien had het er dan anders uitgezien. Of die kiezers echt te dom waren, zou ik niet durven zeggen. Of alle niet stemmers zo intelligent waren, valt in ieder geval op dit gebied te betwijfelen, want ze hadden ook tegen een Brexit kunnen stemmen. En als we het dan toch over die stemmers hebben, Er waren ook tegenstemmers. Wat kan je dan over die mensen zeggen? In ieder geval maken die Britten er niet zo'n beschamende vertoning van als de zogenaamde liberalen, democraten en "intellectuelen in NL. met hun gedraai over de uitkomst van het Oekraïne referendum.

Heiner | 11-08-19 | 18:05
▼ 5 antwoorden verborgen

De EU heeft onderhandeld met de wettelijke vertegenwoordiging van GB. Het resultaat werd in GB vervolgens afgewezen. De EU heeft vervolgens aangegeven best weer te willen onderhandelen, als er een meerderheid in het Britse parlement ergens voor is. Lijkt me niet onredelijk....

* Il Principe * | 10-08-19 | 20:38 | 10

@Olleke | 10-08-19 | 21:51:
De regels gingen over klasse-indelingen van groente en fruit. Er is nooit sprake geweest van een verbod. Je zit domme praatjes van andere rechts-doorgedraaide idioten te papegaaien. En ja, dat maakt je een sukkel.

* Il Principe * | 10-08-19 | 22:10

@Olleke | 10-08-19 | 21:51:
Nou, en bóós dat ik me ben op Napoleon: zomaar ons die stomme kilo en meter opdringen. Gelukkig hebben we die onzin weer snel afgeschaft toen hij weg was: wie wil er nou internationale standaarden?

******** | 10-08-19 | 22:50
▼ 7 antwoorden verborgen

Dit dossier kent geen oplossing.

Precies wat de EU wil.

Croxifoxio | 10-08-19 | 20:37

Het VK wil gewoon een soeverein land ziijn en onder het juk van Brussel vandaan, wat kan daar zo moeilijk aan zijn om dat op beschaafde wijze te regelen? De EU gedraagt zich als een bezetter.

smdyasc | 10-08-19 | 20:37 | 16

Het Dunning-Kruger effect is verantwoordelijk voor de huidige situatie. Een land als het VK zou de EU nooit willen verlaten maar het referendum is ook gehouden onder mensen die er geen fuck van begrijpen en alleen met hun onderbuik stemmen.
Economische gevolgen van een Brexit zijn haast niet te voorspellen maar het ziet er allerminst goed uit. Uiteindelijk wordt er niemand beter van en zal het VK na een lange tijd van economische malaise (waarvan de mensen die voor de Brexit stemden de meeste last zullen ondervinden, het arme deel van het VK) hooguit terug opkrabbelen naar het huidige economische niveau, if ever.
Maar goed, laat maar gebeuren. Dan is Thierry ook een illusie armer.

Bakkeleures | 11-08-19 | 09:09
▼ 13 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com