Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Importakkoord

Het klimaatakkoord is een beslissing veel geld uit te geven; vooral aan import, deugen en zo veel mogelijk CO2 uitstoot over de grens te gooien.

daar zijn ze hoor

Het enige deel van het klimaatakkoord dat zich al tijden binnen enkele jaren terugverdient is woningisolatie. Ondanks dat het financieel lonend is, kiest de markt daar niet voor, de markt hapert hier, en het kabinet kijkt de andere kant op. 

Helaas kent het klimaatakkoord geen regeling zodat de doorlopende lege spouwmuur van een huizenblok met verschillende eigenaren gemakkelijk in één keer gevuld wordt. Nederland staat vol met rijtjeshuizen waar een VvE ontbreekt om een knoop door te hakken. Het klimaatakkoord kent ook geen oplossing om voor voldoende vaklui te zorgen om dit werk uit te voeren. 

Het kabinet wil binnen tien jaar alle nieuwe auto's zonder uitlaat. (die vanwege een hogere massa en koppel de banden sneller verwerken tot fijnstof). Nederland koopt zo'n half miljoen auto's per jaar. Als elektrische auto's twintigduizend euro duurder zijn, scheelt dat tien miljard per jaar. Allemaal import, dus negatief effect handelsbalans.

In 2017 was de gemiddelde aanschafprijs van een benzineauto €27.194 versus €71.925 voor een elektrische auto. Dat scheelde bijna een halve ton per auto, de reden waarom nu maar twee procent van ons wagenpark volledig elektrisch is. Dat verschil is aan het dalen, de Tesla model 3 begint bij €47.800, de VW ID.3 duikt volgend jaar onder de €40.000. 

Binnen het parlement is discussie hoe ver de elektrische auto gesubsidieerd moet worden. Te weinig gratis geld en de elektrische auto wordt niet gekocht, te veel en de regeling wordt te duur. Voor de samenleving als geheel is dit een non-discussie. Of de belastingbetaler nu direct of indirect betaald, er moet meer betaald worden. Haaks op deze subsidie staat rekeningrijden.

Rekeningrijden lijkt vooral bedoeld om de auto als melkkoe te behouden. De elektrische auto betaalt te weinig accijns, wegenbelasting en aanschafbelasting. Dus komt er een onderzoek naar een kilometerheffing op uitsluitend elektrische auto's. Dit kabinetsgeluid geeft ruis en onzekerheid, en remt daarmee de verkoop van elektrische auto's (dezelfde fout als eerder met zonnepanelen).

De variant met een heffing per gereden kilometer zit al ingebakken in belasting op energie, of het nu accijns op brandstof is, of alle belasting op elektriciteit. In plaats van via een kostbaar privacy-hatend systeem nogmaals te belasten, kun je ook een simpele tariefsverhoging toepassen. Toch wil het kabinet weer een setje consultants peperdure geheime spreadsheets laten maken.

De variant met een spitsheffing heb ik nooit begrepen, maar ook die wordt onderzocht. Mensen worden in de spits al gestraft met steeds langere files. Een beetje forens staat langer vast dan een gemiddelde crimineel zit. Als een half uur vertraging mensen niet weerhoudt om naar hun werk te gaan, zal een euro boete dat ook niet doen. 

Als de mobiliteit van de burger bijgestuurd moet worden, kan beter gekeken worden naar maatregelen zoals verdubbeling openbaar vervoer, een arbeidsrecht op een dag thuiswerken of reistijd als werktijd tellen. Bedrijven kunnen nu straffeloos kiezen voor centralisatie van kantoren waarbij de reistijd & -kosten geparkeerd worden bij personeel en samenleving.

foto van henk bleker omdat het kan

Een andere proefballon is de verkleining van de veestapel. Bij een gelijkblijvende consumptie geeft dit meer import, waardoor bovenop de CO2-uitstoot van de productie ook nog extra CO2-uitstoot tijdens transport naar Nederland komt. Weer een maatregel die een CO2-reductie geeft in Nederland, maar een CO2-stijging binnen de EU. Waar de stijging groter is dan de reductie.

Kabinet Rutte 3 had de mond vol over een vestigingsklimaat, en wilde zelfs de dividendbelasting afschaffen. Nu mogen bedrijven extra gaan betalen voor CO2-uitstoot. Wiebes stelde nog dat op een verstandige manier te doen, zodat banen en productie niet over de grens verdwijnt. Loze woorden, want dit ligt compleet buiten zijn macht.

Nederland is lid van de Europese Single market, en kan geen import blokkeren of extra belasten die binnen de EU, of door landen met handelsverdragen met de EU op een milieuonvriendelijke manier geproduceerd is. Nederland is nu al extreem ongunstig qua extra milieuregels voor de lokale maakindustrie en moet alle producten van buitenlandse concurrentie met open armen ontvangen.

Een extra CO2-heffing samen met politieke draagvlak voor verdere maatregelen op lange termijn geeft Nederland een ongunstig en onberekenbaar vestigingsklimaat voor bedrijven die tastbare producten maken. Die zullen over de grens investeren en hier de zaak laten afsterven. Dit geeft een daling van CO2 in Nederland, maar een stijging bij handelspartners, het netto effect is negatief.

Het klimaatakkoord is vooral een beslissing veel geld uit te geven en meer te importeren om de CO2-uitstoot, vee & banen die horen bij onze levensstijl te verhuizen naar het buitenland. Als onze schoorsteen over de grens staat, kunnen wij maximaal deugen. Helaas gaat alle winst- en loonbelasting van die industrie naar een andere schatkist.

Het land dat achteraan loopt in deze klimaatzelfkastijding, wordt slapend rijk.

Reaguursels

Inloggen

Dank voor uw scherpe betoog Feynman

Joostmochtnietsweten | 01-07-19 | 08:22

De banken hebben een nieuw verdienmodel nodig, het huidige de hypotheken is verzadigd, inmiddels zijn we kampioen hypotheekschulden in de wereld. dus verzinnen de dames en heren een nieuwe verdienmodel uit deze moderne slavernij " de klimaattransitie' er komen gunstige leningen voor warmtepompen en isolatie , let maar op.

peter van dijk1186 | 30-06-19 | 19:57

Pas op, hier volgt een volstrekt onafhankelijke én belangeloze privé-mening (dat dat nog bestaat!): Áls klimaatverandering daadwerkelijk en volledig door CO2 veroorzaakt zou worden en áls de regering, de ngo's en het bedrijfsleven écht zo begaan zouden zijn met het klimaat, dan zou ik een meer structurele oplossing verwachten.
De meest logische weg lijkt mij dan om met onze roemruchte watermanagementtechnologie Noord-Afrika te vergroenen, zodat (zekerheidshalve!) de CO2-opname wordt gegarandeerd. Bovendien worden de gebieden weer leefbaar, waardoor de huidige noordwaartse migratiebeweging richting Europa stopt, overeenkomstig de zogenaamde "Saharapomp"-theorie van prof.dr. Andrew Sharrett. Grazende Hollandse koeien in de Sahara, waarom niet?! Welbegrepen eigenbelang, als we Nederland daarmee niet op de wereldkaart zetten?!

Middenmoter | 30-06-19 | 17:26

Volgens mij is thuiswerken al redelijk ingeburgerd. Alleen de dinsdag en donderdag zijn heel druk op kantoor, dan zijn ook de meeste vergaderingen gepland. Ik denk niet dat hier nog veel meer winst te halen is.

van heinde en verre | 30-06-19 | 16:17 | 1

Er zijn nog genoeg bedrijven waar dit niet gebeurd.

O2Neutraal | 30-06-19 | 18:50

Of het klimaat verandert door de CO2 uitstoot, zure regen of ozongaten is wetenschappelijk nog steeds niet bewezen. Wel beweren hele hordes “deskundigen” dat zij de oorzaak van klimaatverandering weten en dan hoor je allerlei argumenten die schieten van links naar rechts en weer terug. Maar alle argumenten waar die “deskundigen” mee komen zijn geen “oorzaken” maar “gevolgen”. De oorzaak is waarschijnlijk (want de zon zal ook een factor zijn) de wereldoverbevolking en daar hoor je nauwelijks een deskundige over want dat onderwerp is “niet politiek correct” dus wordt doodgezwegen.
Ik ben 73 jaar oud; in mijn leven is de wereldbevolking van 2,3 miljard gestegen naar 7,5 miljard, een verdrievoudiging, en zal in de komende 30 jaar zeker boven de 10 miljard uitkomen. Ken je nagaan; in 1 leven een verdrievoudiging, belooft wat voor de komende 75 jaar!!
Gevolg van deze bevolkingsexplosie is al overal waar te nemen: Het aantal steden met meer dan 10 miljoen inwoners is niet meer op 1 hand te tellen, Het aantal wilde dieren, zeker in Afrika, Azie en Zuid Amerika is in de afgelopen 70 jaar dramatisch gedaald, oerwouden worden gekapt voor wonen of landbouwactiviteiten en in Nederland groeide de bevolking van 9 miljoen in 1945 naar dik 17 miljoen, met verstedelijking, files en groei van industrie als gevolg.
Willen we de wereld “redden” dan is er maar EEN middel: De wereldbevolking moet terug naar (geeft ‘m een gooi) maximaal 3 miljard mensen dan geven we de beestjes ook weer wat ruimte. Hoe we dat voor elkaar moeten krijgen zonder giga moordpartijen of gezellige ziektes is niet zo moeilijk maar vergt wel een andere instelling van de diverse religieleiders en wereldleiders.
De politieke partij die dit punt op zijn verkiezingslijstje zet (en daarna niet vergeet) krijgt mijn stem.

Eugen Sandow | 30-06-19 | 13:30 | 6
-weggejorist-
bloothommel | 30-06-19 | 14:42

@bloothommel | 30-06-19 | 14:42: weet u wel hoe denigrerende u bent. Mijn vrouw is buitenlander, Russiche. Ze is boardmember van een grote Franse fabrikant en country manager. Daar is niets mis mee. We betalen belasting en we houden de deur voor u open.

Red shirt | 30-06-19 | 15:02

De groei zal stabiliseren op plusminus 11 miljard. Groei voornamelijk in Afrika. Europa zal daarentegen krimpen met bijna 100 miljoen. Vandaar ook de wens tot bevorderen van de migratie. Verder geheel eens met je betoog, maar de realiteit zal leren dat zelfs een kleine daling van bevolking zal leiden tot economische ontwrichting omdat het systeem is ingesteld op groei en de macht van het aantal.

Buerman | 30-06-19 | 18:46
▼ 3 antwoorden verborgen

Mooie alternatieve energie.........-Not-:

How Wind Farms Destroy the Environment

youtu.be/Ia5M72yCzRo

Kijkeensaan | 30-06-19 | 12:58

"Het land dat achteraan loopt in deze klimaatzelfkastijding, wordt slapend rijk."
Maar begrijpt u ook waarom? CO2 is onderdeel van de koolstofkringloop, net zoals er de waterkringloop is voor H20. Elk levend organisme op aarde, plant, dier maar ook bv. gesteente (carbonaat) bevat zuurstof en koolstof. Wat gaan we met ons voedsel doen, begraven omdat er C02 in opgeslagen ligt? Het is dus een belasting op het leven zelf.

#enpassant | 30-06-19 | 12:54 | 1

Ongeveer, vroeger zei men dat alleen zonlicht en ademen gratis was. Het is denkbaar dat zelfs daar aan gesleuteld kan worden als het kartel onder leiding van de vv(d) zo kan blijven doorgaan.

O2Neutraal | 30-06-19 | 18:52

Weer een hele goede column Feynman.
Helaas wederom voor eigen parochie.

En we horen hier geen woord over in de "kwaliteitsmedia". Eigenlijk bezopen dat je voor deze informatie naar "shockblog GeenStijl" moet. Nederland gaat dus 1.000 miljard uitgeven aan het over de heg gooien van onze vuilniszakken. Als het meezit tenminste, want alles ziet er naar uit dat we nog een hoop tegenvallers gaan tegenkomen. Sowieso kosten overheidsprojecten altijd tien keer meer dan gepland, en dat zal bij onhaalbare projecten niet minder zijn.

Zowel de Nederlandse overheid als de Nederlandse economie en dus ook het Nederlandse volk gaan in zwaar weer komen met dit "vuilniszakken over de heg gooien" akkoord.
In ruil voor die 1.000 miljard blijft onze co2-uitstoot echter niet gelijk, zoals de klimaatbobo's roepen. Want door de co2-uitstoot te verplaatsen gaan we die co2-uitstoot ook verveelvoudigen.
Straalbezopen.

Dandruff | 30-06-19 | 12:03 | 2

Er gaan weer een heleboel ex politici en vriendjes bergen geld verdienen aan commissies en met adviesbureautjes, denk aan VVD, CDA, PVDA en in het geniep CU.

Jan70 | 30-06-19 | 12:26

Omdat accu's zo goed zijn voor het milieu.

r frier tuck | 30-06-19 | 11:56

Het is alsof je naar een slechte B film zit te kijken als we de clowns van de klimaat kerk zien. Volgens mij is het slechts een fragment van the “BIG”picture met co starring Diederik en Ed met een lullig rolletje.
Het geneuzel met electrische auto’s is kinderspel met wat de toekomst ons te bieden heeft en ook het laatste wat mij zorgen baart.
The BIG picture is een waar verhaal en ik weet nog niet precies onder welk genre ,Horror/ Drama ik deze film moet clasificeren.
youtu.be/w_xMDxxI51Q

Datgingniegoed | 30-06-19 | 11:47 | 1

Aanrader:The uncertancie has settled, Een film die het kijken waard is.
En voor u nogmaals een filmpje waar het huidige energie transitie probleem wordt uitgelegd: youtu.be/0_kgQC8UUVo

Datgingniegoed | 30-06-19 | 12:18

Het zoveelste voorbeeld van een 'regering' die een andere entiteit dan zijn eigen volk dient. Niets wat uit kabinetten Rutte komen, neem ik serieus, ook dit klimaatakkoord niet. Dit is een proefballonnetje, een Nederlandse variant op de scam van Al Gore.
Iemand had op Twitter een interessante poll. Hij bedoelde er verder niets mee maar vroeg aan zijn lezers het volgende (ik parafraseer):
Als je kon kiezen, waar ging je voorkeur dan naar uit:
- iedereen een bijdrage laten leveren van 3000 euro voor de bouw van kerncentrales, uitgesmeerd tot 2050
- doorgaan met dit klimaatakkoord

Het was niet echt verrassend te lezen dat men bereid is, uitgesmeerd over jaren, te betalen, zelfs vrijwillig te doneren voor kernenergie. Zoveel draagvlak heeft de klimaatagenda.
Nu weet ik dat een Twitterbubbel niet representatief is, maar bedenk nu eens het volgende: wat als de totaal onredelijke, onrealistische en waanzinnig suïcidale voorstellen die nu worden gedaan, ingelost gaan worden door iets dat net iets minder onredelijk, onrealistisch, waanzinnig suïcidaal is? Dan gaan wij zonder morren akkoord met de minder erge optie - en dat is het doel.
Dit doet men vaker, zo krijgt men de kiezer om. Men doet vaak buitenissige voorstellen met in het achterhoofd het werkelijk doel dat men wil bereiken.
Geloof me, een schoner klimaat of tegengaan klimaatverandering is hier niet het doel. Aangezien de VVD van oudsher een kernenergiepartij is, kan ik moeilijk trappen in de val van de VVD als Greenpeace met stropdas. Ik denk dat de Nederlander die doorgaans bang is voor kernenergie, op deze wijze er hartelijk mee gaat instemmen.

Datsun_Cherry | 30-06-19 | 11:47 | 2

@Datsun Cherry,
+1!… Let op, Aan uw naam te zien bent u binnenkort verboden in Amsterdam.

Datgingniegoed | 30-06-19 | 11:53

`Segers hakkelde bij Pauw dat de zorg ons 10% van het budget kost en dit milieurampenplan voor de komende halve eeuw maar o,02 %

zou mooi zijn als iemand zou gaan uitrekenen wat dit hele plan ons inmiddels heeft gekost en dan in totaal met alle planbureaus doorberekening, debatten, onderonsje en toppen in de EU en de wereld etc etc.. en dat gooi je dan er de volgende keer in.

weet u Segers dat de zorg ons 10% kost en dit onzalige plan meer dan 0.02% vanwege de berekeningmethodes en met alle salarissen en kosten van bedenken erbij zou het mij niet gaan verbazen als die boven die 10% uitkomt van de zorg.

fikkieblijf! | 30-06-19 | 11:23 | 2

Als we al die illegalen, statushouders etc die van zorg gebruik maken niet hadden gehad dan is de zorg geen 10% maar 5%

Jan70 | 30-06-19 | 12:30

@Jan70 | 30-06-19 | 12:30:
Exact. Het kartel is echter flink bezig om ons aan te praten dat die duurder wordende zorg allemaal komt door 'de vergrijzing'. U weet wel, dezelfde reden waarom we die enorme import aan kanslozen hebben.

EefjeWentelteefje | 30-06-19 | 14:23

“The whole aim of practical politics is to keep the populace alarmed (and hence clamorous to be led to safety) by menacing it with an endless series of hobgoblins, all of them imaginary.“
- H.L. Mencken

Stormageddon | 30-06-19 | 11:18 | 1

We leven in de tijden van Cicero, maar met de politieke tactieken van Augustus erbij. Laten we Merkel, Junker en Prutte gewoon een standbeeld en een gebouw geven, misschien nemen ze daar dan genoegen mee voordat de schade onherstelbaar groot word. Zie wat voor geweld de voormalige assistente van Prutte, Karin Orwellongren alleen al de laatste restjes van de democratie aan weet te doen in dit laatste kabinet onder leiding van de vv(d).

O2Neutraal | 30-06-19 | 18:55

Prima stuk Feynman - je hebt het zelfs laten proofreaden? (knipoogt)
Doorsturen naar Thierry, die kan er wel mee denk ik!

Het is natuurlijk een ridicuul verhaal, gooi alle industrie, mobiliteit en energievoorziening de grens over, en Nederland 'deugt'. Te idioot voor woorden, net als bijvoorbeeld de Nederlandse huivering om eens eindelijk goed te voorzien in kerncentrales want 'gevaarlijk', terwijl die dingen op een steenworp afstand over de grens in België en Duitsland staan.

En ja, onze overheid denkt kennelijk dat we voor ons lol iedere dag in de file staan. Dat de baas ons gewoon om 8:30 uur op ons werk verwacht komt niet in ze op.

De enige èchte oplossing voor wat voor milieu- dan wel klimaatprobleem, wereldwijd: geboortebeperking, en dan radicaal.
Maar dáár hoor je niemand over, want dat 'deugt' niet...

EefjeWentelteefje | 30-06-19 | 11:07 | 1

Niet zo negatief!
We mogen nu als Nederlander wel allemaal een "Deug" insigne opspelden.
De co2 uitstoot in de rest van de wereld verhogen voelde nog nooit zo goed.
En dat voor maar 1.000 miljard (als alles meezit, en Seegers' "god" ons helpt).

Dandruff | 30-06-19 | 11:46

Een juiste conclusie, het klimaatakkoord is een vorm van zelfkastijding voortkomende uit een bijna religieuze hysterie. Het meetbare effect zal met name op ons sociaaleconomische klimaat zijn. De primaire doelstelling zal nooit gehaald worden. We worden bestuurd door dwazen zo lijkt het. Maar iets zegt mij dat de klimaatridders een tweede geheime agenda voeren. Er valt veel geld te verdienen met geloof zo leert ons de wereldhistorie.

suscrofa | 30-06-19 | 11:02

Ik wou dat er meer Feynmannen waren.
Vooral in de politiek.

Gewone_mevrouw | 30-06-19 | 10:58 | 1

Die zijn er al, ik wou dat meer Nederlanders daar op zouden stemmen.

Dandruff | 30-06-19 | 11:48

Feynman: "In 2017 was de gemiddelde aanschafprijs van een benzineauto €27.194 versus €71.925 voor een elektrische auto. Dat scheelde bijna een halve ton per auto, de reden waarom nu maar twee procent van ons wagenpark volledig elektrisch is. Dat verschil is aan het dalen, de Tesla model 3 begint bij €47.800, de VW ID.3 duikt volgend jaar onder de €40.000."
Dit zal ongetwijfeld kloppen. Maar ik zou wel eens een dubbel staatje willen zien, want uitgesplitst zakelijk (lease) - particulier. Wedden dat daar een zeer fors verschil tussen zit? Dat maakt elektrisch rijden voor de particulier dus vrijwel onmogelijk!

L.E. Raar | 30-06-19 | 10:54 | 3

dat niet alleen.. maar die auto's dienen wel opgeladen te worden.. gaat niet lukken met 1 laadpaal in een wijk. Wat je ook ziet is dat bij bedrijven en organisaties die idd de zakelijke electrische leasauto's verstrekken daar wel laadpalen worden neergezet bij de parkeerpleinen van die bedrijven. Je ziet ook steeds meer dat ze 'geoormerkt' zijn. hangt er een kentekenbord aan. ook daar steeds meer verschil in de gewone arbeider en diegene die via de baas naast een elektrische auto ook een eigen parkeerplaats hebben om die auto op te kunnen laden.

ik heb daar nog NIETS over vernomen hoe ze dit euvel gaan oplossen. Waar gaan in 2030 al die auto's voorzien worden zodat ze ook kunnen rijden? Of is het de bedoeling dat naast een elektrische auto kopen ( met lening) ook de burger een dure laadpaal mag gaan aanschaffen.. wie gaat dat aanleggen en hoe ga je dat doen bij hele flatcomplexen ??

fikkieblijf! | 30-06-19 | 10:59

@fikkieblijf! | 30-06-19 | 10:59:

Ja maar mensen!
Jullie zitten logisch en praktisch na te denken!
Maar het gaat er toch om dat we allemaal Deugen?

Dandruff | 30-06-19 | 11:50

@Dandruff | 30-06-19 | 11:50: Beste Roos, helaas maak ik me daar vaker aan schuldig. Daarnaast wil ik best deugen, maar ik heb totaal niet de neiging om de deugapostel uit te hangen. Want dat is de grote makke: Menigeen vindt iets, en vindt tegelijkertijd dat een ander hetzelfde ook zo moet vinden. Ik word daar kotsberoerd van!

L.E. Raar | 30-06-19 | 14:01

Ook op de lobbykantoren draaien de consultants overuren om deze Haagse 'energietransitie' te beïnvloeden voor hun cliënten uit het bedrijfsleven. De lobbyisten zijn vaak dikbetaalde oud-politici, die weten hoe de hazen lopen. Welkom in de wereld van 'storytelling', 'business cases', 'klimaattafels', 'bilateraaltjes', 'interactieve dialoog', 'stakeholders', 'infographics' en 'high level advies'. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. De bouwwereld heeft voor de komende 30 jaar een goudgerande opdrachtenportefeuille binnengesleept. 30 jaar! Is dat soms wat ze bedoelen met duurzaam?

Middenmoter | 30-06-19 | 10:52 | 1

Exact. Ieder die er een beetje helder tegen aankijkt ziet al gaue een ouwe jongens krentenbrood constructie zoals het de ware vvd betaamt.

suscrofa | 30-06-19 | 11:37

Meest heldere stuk dat ik ooit van Feynman heb gelezen. Hulde! Minder taalfouten ook.

Dr. Snoepjes | 30-06-19 | 10:46

kindapaas | 30-06-19 | 06:13
Omdat opgewarmd water uitzet, levert dat nog een extra stijging op. Voor de komende eeuw zal de totale stijging door smeltende gletsjers en wateruitzetting enkele meters bedragen. Tijd zat om dijken te verhogen en rioleringen aan te passen. Het zal allemaal wel geld kosten maar het moet beter besteed worden dan waar het kabinet het aan wil uitgeven. Wel zullen wereldwijd veel kustgebieden overstromen en eilandgroepen moeten worden ontruimd. Nieuw Zeeland heeft veel inwoners van overstroomde eilanden in de Pacific opgenomen.

Angélica de Sancé | 30-06-19 | 10:41 | 5

De Pacific kent een 'ring of fire' oftewel veel vulkanische activiteit waardoor er nieuwe eilanden ontstaan en oude eilanden wegzinken. U doet voorkomen alsof er maar één factor verandert, maar de zeebodem bubbelt omhoog en omlaag. Veel eilanden in de Pacific hebben een koraal-oorsprong. Die hebben het zwaar te verduren. 'Opgewarmd water uitzet'?? Ach, opgewarmd water verdampt eerder >> meer energie ontladingen >> zwaardere orkanen. De aanname van zeespiegelstijging en daar alle fiches op inzetten, dat lijkt me een gok die weinig winst oplevert. Zeespiegelstijging en zeebodemdaling (vulkanische invloed), wat levert dat voor ++ / -- op?

Eeuwig..Op..Vakantie | 30-06-19 | 13:08

@Angélica de Sancé | 30-06-19 | 12:47:

Een eiland kan ook om andere redenen onder water komen te staan.
Je zult dat per eiland (naam?) moeten onderzoeken.
Ik zeg dit niet om te narren. Mijn ervaring met de MSM is dat die overal over liegen en overal het klimaat bij slepen.

Vorige week bijvoorbeeld hoorde ik dat malaria deze kant op komt "door klimaatverandering". In werkelijkheid was malaria tot in Siberië een probleem, en werd Nederland pas in 1959 malariavrij verklaard. Niet de kou, maar DDT maakte hier een eind aan malaria. DDT is nu verboden, en dankzij moderne transportmogelijkheden en internationale handel rukt malaria weer noordwaarts.

En deze week hoorde ik dat de eikenprocessierups hierheen komt "door klimaatverandering". In werkelijkheid kwam dat beestje hier tussen 1820 en 1900 ook al voor, hij verdween echter even tussen 1900 en 1970. En dat was echt niet vanwege het klimaat, want tussen 1901 en 1951 was het hier ook relatief warm. Al heeft het KNMI effectief 17 van de 23 hittegolven in die periode weggejorist. www.destaatvanhet-klimaat.nl/2019/03/...

Dandruff | 30-06-19 | 13:10

@Angélica de Sancé | 30-06-19 | 12:47:
Vijf eilanden zijn verdwenen in de Grote Oceaan "Door luchtfoto’s uit 1947 tot 2014 te bestuderen, kwamen de wetenschappers tot deze ontdekking."
Salomonseilanden: www.psmsl.org/data/obtaining/stations...
Vanaf 1995: 116/23 = gemiddeld +5mm per jaar
Terugrekenen naar 1947, 67x5mm = geeft een schatting van 33,5 centimeter stijging. Als ze nu ruim een meter onder water liggen dan is de meest logische verklaring dat de overige 66,5 centimeter veroorzaakt is door kustafslag.
zes andere eilanden zijn tussen 2007 en 2014 ondergedompeld geraakt.
"De twee eilanden Kepidau en Pehleng, en Nahlapenlohd zijn in de afgelopen eeuw opgeslokt, zes andere eilanden zijn tussen 2007 en 2014 ondergedompeld geraakt."
Micronesia: www.psmsl.org/data/obtaining/stations...
Vanaf 2002: 115/16 = gemiddeld +7,2mm per jaar
Verschil in zeespiegel tussen 2007 en 2014 = 7084 - 7007 = -77mm
Dus bij een zeespiegeldaling van 7,7 cm worden 6 eilanden verzwolgen? Wat is dan de meest plausibele verklaring? Lijkt mij wederom kustafslag, gaan we ook paniek zaaien als een deel van Rottumeroog in de waddenzee verdwijnt?

#enpassant | 30-06-19 | 13:54
▼ 2 antwoorden verborgen

ondertussen is binnen notime het Nl landschap aan het veranderen met afschuwelijke zonnepanelen in de weilanden, zonnepanelen op daken en zonnepanelen langs snelwegen.. weg groen en weg zicht.
Zichtvervuiling noem ik dit. Ondertussen komt steeds meer in zicht die enorme windturbines, die dan weer molens worden genoemd zodat in het buitenland de romantiek van Nederland molenland is stand blijft met een plaatje van 30 jaar terug. Met koeien in de wei, een boerderij in de buurt waar een mooie boerderijtuin voor en achter ligt en een molen die wel of niet zijn wieken nog laat draaien.

voor een mooi landschap en een prachtig rustige natuur beleving ga ik ook maar over de grens tegenwoordig. Belgie of Duitsland dan heb ik een pracht natuurzicht en rijd ik met mijn kleine betaalbare auto over de snelwegen waar dure grote benzine auto's mij voorbij snellen. Gooi ik meteen mijn tank vol en doe er de boodschappen.

dat is tegenwoordig een dagje uit en genieten. Terug weet ik precies wanneer ik weer op Nl grondgebied rijd.. zichtvervuiling, geen koe meer in de wei uberhaupt geen beesten meer in de wei..

Als deze regering echt wil dat heel Nl zonnepanelen energie gaat gebruiken dan begrijp ik niet dat vanuit de overheid niet ieder huis een aantal panelen kan krijgen!! ipv de dure kosten ervan voor de burger opleggen.. ik ga ervan uit dat dit hele klimaat gedoe door Nederland het economie model is voor de toekomst.. het leegmelken van de burger moet wel blijven voortbestaan tenslotte

fikkieblijf! | 30-06-19 | 10:34 | 2

Ik weet niet waar in Duitsland jij rijdt, maar ook daar staat het vol met windmolens. Wie bijvoorbeeld bij Nieuweschans de grens over gaat, komt op de route naar Bremen honderden windmolens tegen. En dat is niet bepaald iets van de laatste jaren.

The_iron_boar | 30-06-19 | 10:40

Als die Haagse sukkels nou gewoon eens zouden besluiten om al die miljarden te investeren in milieu-vriendelijke oplossingen waar we in Nderland goed in zijn (kweekvlees, elektrische zonne-auto's, Thorium-reactoren, waterstofgas, etc.) dan verdienen we er wat aan en helpen we de rest van de wereld.
.
Voorbeeld: de Lightyear One. Briljant autootje met zonnecellen op het dak, maar kost ruim een ton (waarom dat zo achterlijk duur moet zijn, snap ik niet, maar goed). Als de sukkels in Den Haag daar nou eens een miljardje tegenaan gooien om te zorgen dat 'ie nog maar een kwart van dat bedrag kost, zijn we klaar. Produtie opstarten, wereldwijd verkopen (zijn we goed in) en en-passant alle stinkauto's Amsterdam uit. Groenlinks blij, iedereen blij.
.
Maar dat vergt teveel visie en creatief denkvermogen van politici, ben ik bang. En meestal zijn dat types die politicologie, rechten of economie hebben gestudeerd, of zoiets nutteloos, dus we zijn de klos.

Brou Is Back | 30-06-19 | 10:30

kindapaas | 30-06-19 | 06:13
Het ijs op Antarctica zal, als het smelt, worden toegevoegd aan het oceaanwater. Het ligt nu op een landmassa. Logisch dat het zeewaterniveau dan stijgt. Waarom snap je dat niet? Je hebt het over ijsbergen die voor het grootste deel onder water liggen als ze in water drijven. Dat klopt. Maar ze drijven nog niet. De gletsjers smelten wel als een gek, net als het drijfijs. Mijn berekening blijft staan: tussen de 60 en 70 meter is de uitkomst.

Angélica de Sancé | 30-06-19 | 10:21 | 1

Zoals hopelijk bekend, smelt ijs bij 0C. De gemiddelde zomertemperatuur op Antarctica bedraagt -30 tot -35C, 's winters is dat -60 tot -65C. Dus om al het ijs op Antarctica te doen smelten is een temperatuurverhoging aldaar van 65C nodig. Als dat gebeurt hebben we grotere problemen dan een beetje smeltwater.

jacobh-59 | 30-06-19 | 14:05

Dat Rutte met z'n coalitie maten dit doordrukken zou geheel moeten ingaan tegen de Geloofspartijen als CDA,CU,en SGP,die de boodschap uit de bijbel 'Gij zult geen andere godt aanbidden'en 'gij zult geen andere godtsbeelden aanbidden'of zoiets.. toch eigenlijk naast zich neerleggen met een misleidende reden. Tegenwoordig vereren deze partijen blijkbaar liever windmolens en zonnepanelen omdat die geld kunnen trekken uit de zakken van de horigen,én de ongelovigen. Deze religieuze partijen geloven tegenwoordig in een zonnekoning! Niet gek dat hun echte godt ze nu waarschuwt met plagen als eikenrups jeuk en blote vrouwenborsten op het strand.

Welles! Nietes! | 30-06-19 | 10:12

Een grote onderneming waar ik voor werk, kijkt dankzij het kabinetsbeleid al jarenlang een beetje de kat uit de boom waar het het stroomverbruik (en dus CO2-uistoot) betreft. In de enorme hallen waarover ze beschikken, zijn de TL-balken wel allemaal vervangen door LED-verlichting. Maar dat is alleen omdat die onderhoudsvriendelijker zijn en direct minder energie gebruiken. Af en toe wordt er op kleine schaal eens wat geëxperimenteerd met energiezuinige middelen, maar dan alleen als media-aandacht gegarandeerd is. Nu kunnen ze alle daken wel gaan vullen met zonnecellen, maar dat stellen ze liever uit. Stel dat de overheid per 1 januari 2025 een reductie stelt in het energieverbruik van 25% ten opzicht van een ijkmoment als 1 januari 2022. Dan is die reductie veel makkelijker te behalen door dan pas de panelen op het dak te leggen, want de andere opties zijn allemaal veel duurder.

The_iron_boar | 30-06-19 | 10:07

Willen we meer of minder mensen op deze aardbol?
"Minder! Minder! Minder!"
(Niet strafbaar, want je discrimineert elk ras in gelijke mate. Super deugend dus!)

Timide_Aso | 30-06-19 | 10:07 | 1

Kijk maar uit. Voor je het weet verzinnen ze opeens dat er aliens op Jupiter wonen en dus discrimineer je het menselijk ras en word je o.b.v. een verzonnen galactisch wetje alsnog de bak in gegooid.
.
Marokkanen bleken opeens ook een ras te zijn, tenslotte. Wat ik maar wil zeggen: het corrupte zooitje "boven ons gestelden" (door wie?) verzint altijd wel iets om hun falen te verbergen en de burger te intimideren!

Brou Is Back | 30-06-19 | 10:18

Die gebruinde kale op de foto is vast en zeker zojuist vanuit een exotisch oord even terug komen vliegen...

Ommezwaai | 30-06-19 | 10:06

Rutte zei geen visie te hebben voor Nederland, was ook niet nodig, dat breekt ons nu en straks op. Je kunt maar beter betalen.

Super Vaagstra | 30-06-19 | 10:04

Tenenkrommend. Kijk ons een goed zijn. Terwijl het netto niets oplost en economisch nadelig is. Moet je een keer iets op EU-niveau regelen, gaan we het hier zelf zitten doen. Stelletje ezels.

NACademicus | 30-06-19 | 09:56 | 4

En het meest opvallende is dat partijen die normaliter standaard voor EU oplossingen zijn, Groenlinks en D66, in dit geval kiezen voor een strikt nationale oplossing.

therealbraindump | 30-06-19 | 10:00

@therealbraindump | 30-06-19 | 10:00:
Normaliter staat de EU op zijn achterste benen als dit soort maatregelen op nationaal niveau worden genomen. Dit soort maatregelen zijn inderdaad typisch iets om in Europees verband te regelen. Het blijft ijzingwekkend stil vanuit Brussel.

Ommezwaai | 30-06-19 | 10:04

@van Oeffelen | 30-06-19 | 09:59: Genieten is uit. Werken en betalen is wat nog rest.

Rest In Privacy | 30-06-19 | 10:18
▼ 1 antwoord verborgen

We zijn een ontwikkelingsland in wording. Gelukkig zullen we in de toekomst worden geholpen door grote landen die ertoe doen. Een buurlandje dat fout was in de klimaatoorlog laat je niet vallen. Daarvoor ligt Rotterdam te gunstig..

Rest In Privacy | 30-06-19 | 09:53 | 2

Nee, zo'n landje annexeer je, ben je meteen de geldende wetgeving kwijt. Worden we alsnog een Duitse deelstaat. Of een Chinees bruggenhoofd naar Europa. .

Synecdoche | 30-06-19 | 10:36

Alleen economische krimp en minder mensen lost het klimaatprobleem op.

A.Men | 30-06-19 | 09:52

Ik betwijfel of het kopen van elektrische auto's slecht is voor de handelsbalans. Je hoeft er immers geen geïmporteerde peut meer in te gooien maar binnenlands opgewekte elektriciteit.

* Il Principe * | 30-06-19 | 09:46 | 6

@Ommezwaai | 30-06-19 | 09:59: wacht maar het lachen vergaat je nog wel net als de mensen die blij gemaakt werden met bijna GRATIS kinderopvang

likdoorn | 30-06-19 | 10:07

Volgens mij worden er in Nederland meer elektrische dan benzine auto's gemaakt.

W_F | 30-06-19 | 10:12

@W_F | 30-06-19 | 10:12:
Alleen de lightyear one. De teslas worden alleen om belastingtechnische redenen in delen verscheept. Enkel het onderstel, accu en chassis worden in Tilburg geassembleerd. Om dat nou "autos maken" te noemen vind ik erg ver gaan.

ScumbaggusMaximus | 30-06-19 | 10:43
▼ 3 antwoorden verborgen

Zie eens hoe die valse nepsocialist Samson Jan Modaal en de kleine MKB-ondernemer uitlevert aan de Captains of Industry. Alles ter eigen glorie. Zijn dochter zal trots op hem zijn.

SugarCandyMountain | 30-06-19 | 09:45 | 2

Waren volgens mij ook niet verkiesbaar, Didi en Edje. Ze maken toch de dienst uit.
Achterkamertjes heten nu tafels, om de schijn van openheid te wekken.

bqbq | 30-06-19 | 09:50

Heeft ie een lekkere dochter?

Timide_Aso | 30-06-19 | 10:08

Dit hele EU aangestuurd gedrag is gewoon Europabreed nivelleren tot de max.

Welles! Nietes! | 30-06-19 | 09:44 | 2

EU had een verhaal nodig. Een verhaal hebben ze nu. We hebben een vijand (Poetin). De VS lijken tijdelijk bevangen door het populisme van die nare Trump. Ook in EU racisme overal dat dient te worden bestreden. Daarnaast zijn we bezig een apocalyps van Bijbelse proporties te bewerkstelligen met douchen en vliegen. Alleen een klein continent waar het licht van de rede nog brandt: Europa.

Europa is zachtaardig en goed. We zijn lief voor China, lief voor Iran en lief voor onze aarde. Weg met vervuilende groei en nooit meer oorlog. Want ook Jezus zei toch dat de zachtmoedigen de aarde zullen beërven? Nou, dat zijn wij natuurlijk. De fucking EU als vervolmaking van het evangelie. Koffie.

Rest In Privacy | 30-06-19 | 09:57

Het hele idee van een overheid die meebetaalt aan de aanschaf van dingen door mensen of bedrijven is volstrekt idioot. Bijvoorbeeld. Ik heb geen auto maar moet wel vet meebetalen aan de aanschaf van de elektrische autoos van anderen. Hoezo stimuleren van een duurzamere levensstijl.

dihydrogenmonoxide | 30-06-19 | 09:39 | 2

De overheid, dat zijn wij zelf! De overheid heeft alleen maar financiële middelen omdat zij het monopolie op het heffen van belasting bezit, simple as that.

therealbraindump | 30-06-19 | 09:53

Ach, zo lang clubs als Oxam Novib 79.978.000 euro aan subsidie toucheren, blijft Ommezwaai lachend in zijn elektrische bolide rond crossen. Of dacht u dat dit soort subsidies van lucht worden betaald?

Ommezwaai | 30-06-19 | 09:54

OT
Jammer dat "onze EUropese leiders" en de Amerikaanse democrats een beperkte kernoorlog tussen de VS en Noord Korea of Iran prefereren over een door president Trump veroorzaakte vrede.
Anders zou dit stukje diplomatie misschien wat beter in ons zorgvuldig geregisseerde nieuws mogen:
www.foxnews.com/world/trump-kim-will-...

meer ot: wat erg dat klimaat. Voor enkele tientallen miljarden op de rekeningen van de klimaat-apen moet daar toch wat aan te doen zijn.
Heel bekwame mensen, klimaat-apen.

Jan Passant mk2 | 30-06-19 | 09:35

@Feynman, de NL veestapel is juist veel groter dan we voor eigen consumptie opkunnen. Het verkleinen van de veestapel leidt niet tot meer import, maar tot minder export. Een negatief effect op de handelsbalans, duurdere producten in de supermarkt, failliete boeren en verwaarloosde polders krijgen we er voor terug. De mondiale consumptie daalt er niet door dus het milieueffect is nul.

Badderbeest! | 30-06-19 | 09:28 | 4

@Oepsie1234 | 30-06-19 | 09:46: Aan de daken van huizen, bedrijven, boerderijen, parkeergarages, etc. hebben we meer dan voldoende. In Duitsland deden ze het alleen in weilanden die niet geschikt waren voor landbouw, er liepen alleen wat schapen op de rotsachtige bodem, die er na het plaatsten van zonnepanelen nog steeds lopen om het onkruid laag te houden. En dat was vroeger, ze hebben daar de subsidies voor plaatsing op de grond tot bijna nul gereduceert. Wij hebben ook van die weilanden die door kwel van zout zeewater niet erg geschikt zijn voor landbouw.

In Duitsland lag eind januari 49,11 GW aan zonnepanelen (kerncentrale Borsele is 0,5 GW). Kijk vervolgens eens op google-maps hoeveel daken daar nog helemaal leeg zijn.

W_F | 30-06-19 | 10:22

@W_F | 30-06-19 | 10:22: Toch bedraagt het aandeel zonne-energie in het primaire energiegebruik in DE niet meer dan 1,3 % van het primaire energiegebruik. Kan ook niet anders, omdat fossiele opwekking duizend maal efficiënter is als bij fossiele opwekking. En ongeveer tienduizend maal efficiënter als bij windenergie. Duitsland zal dus nog moeite genoeg moeten doen om nog plek te vinden en dan nog is het te weinig. Staat nog los van de honderden miljarden die nodig zullen zijn om de infrastructuur op orde te brengen. En natuurlijk nog de back-up indien er geen zon is en/of de wind wegvalt.

Buerman | 30-06-19 | 12:43

@Badderbeest! Ach, we kunnen nu goedkoop importeren uit de MercoSur landen. Of dat bevordelijk is voor de kwaliteit van het eten, en of dat wereldwij gezien tot een lagere CO2 uitstoot leidt? Lijkt mij stug, maar dat is de ingeslagen richting. Waar gaan wij straks van leven, eigenlijk?

DebraCadabra | 30-06-19 | 13:47
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ben hééélemaal klaar met die klimaatwaanzin. Je kan niet eens meer genieten van een mooie zomer zonder voortdurend te moeten horen dat dit het begin van het einde is. Hel en verdoemenis. We zullen branden in de hel, met dat verschil dat het een hel op aarde is.

Het is calvinisme 2.0: niets mag en alles moet. U bent slecht en daarom gaat de planeet kapot. Vliegschaamte, doucheschaamte, vleesschaamte, welvaartschaamte, het is allemaal oude wijn in nieuwe zakken. U mag niet genieten, dat is des duivels oor kussen.

En met dat klimaatakkoord heeft de dominee het weer eens gewonnen van de koopman. De dominee heeft nu alleen een groen jasje aangetrokken. Maar vergis je niet, hij predikt nog steeds dezelfde angst. De angst om te leven.

medusa324 | 30-06-19 | 09:17 | 2

Amen.

Wasbakplasser | 30-06-19 | 09:21

Amen met als toevoeging dat ik ook helemaal klaar ben met mensen die mee willen praten maar totaal ongeïnformeerd zijn over het klimaat en energie. Men roept maar wat algemeens.

azijnseikerT | 30-06-19 | 09:25

Technisch niet haalbaar.

Is dit nog nieuws? | 30-06-19 | 09:11 | 3

Schonere schepen en fabrieken zijn technisch niet haalbaar volgens jou? Want ook daar gaan de klimaatakkoorden over.

ArjenZH | 30-06-19 | 09:17

@ArjenZH | 30-06-19 | 09:17: heeft u enig idee hoe schoon de schepen bij Nederlandse rederijen al zijn vergeleken met Chinese, Russische, Indische, zuid Amerikaanse, etc schepen?
Al gaan we schepen verbieden uit die landen zal onze handel waar Rotterdam nog steeds de vruchten van plukt enorm afnemen met alle gevolgen van dien.

Die leggen dan wel in Antwerpen aan.

Effect uitstoot? Nul komma nul. Gewoon over de grens geflikkert.

LangeTijdGeleden | 30-06-19 | 09:48

@ArjenZH | 30-06-19 | 09:17: heeft u enig idee hoe schoon de schepen bij Nederlandse rederijen al zijn vergeleken met Chinese, Russische, Indische, zuid Amerikaanse, etc schepen?
Al gaan we schepen verbieden uit die landen zal onze handel waar Rotterdam nog steeds de vruchten van plukt enorm afnemen met alle gevolgen van dien.

Die leggen dan wel in Antwerpen aan.

Effect uitstoot? Nul komma nul. Gewoon over de grens geflikkert.

LangeTijdGeleden | 30-06-19 | 09:48

Zet kerncentrales neer. Met de elektriciteit hieruit kunnen we ook waterstof maken, wat gemakkelijk valt de distribueren via het gasnetwerk. En het verkeer kan er ook op rijden. Kijk, dan heb je een voortrekkersrol als je dat zo nodig wilt.

Rest In Privacy | 30-06-19 | 09:05 | 6

@dihydrogenmonoxide | 30-06-19 | 09:44: genoeg energie is toch het hele punt in de discussie. Overigens is methaan ook een broeikasgas. Vele malen erger dan CO2

azijnseikerT | 30-06-19 | 09:53

De CO2 uitstoot van een kerncentrale is ongeveer 30% van een gas-centrale, vanwege het winnen en verrijken van uranium en de hoeveelheden beton die er voor nodig zijn. En dan reken ik de energie die het kost om een tunnel kilometers diep in basalt te hakken nog niet eens mee. Tenzij het uit een al afgeschreven centrale komt is het ook de allerduurste stroom. Een nieuwe centrale in het VK kreeg recent een _gegarandeerde_ stroomprijs van 25 cent/kwh, terwijl gangbare opwek kosten tussen de 2 en 5 cent/kWh schommelen.

W_F | 30-06-19 | 10:30
▼ 3 antwoorden verborgen

Joepie, eindelijk een keer weggejorist, alleen geen idee waarom.

eentweehuppekee | 30-06-19 | 09:00 | 1

Ik ook niet, plaats je plemsel nog eens, zal ik het effe bekijken.

Acidstain | 30-06-19 | 09:16

Hebben Groen Links en D66 eigenlijk al eens uitgerekend hoeveel dat continue nutteloze verplaatsen tussen Brussel en Straatsburg van die nazi's in de EU aan schade voor het milieu berokkent?

Realism Is All | 30-06-19 | 08:59 | 5

Klimaatshit is voor gewone mensen. Politici en superrijken kunnen gewoon doen en laten waar ze zin in hebben.

bqbq | 30-06-19 | 09:47
▼ 2 antwoorden verborgen

De voorlichting van de overheid naar de burgers toe is beroerd.
Je weet als Nederlander totaal niet meer waar je aan toe bent. Je ziet op de beeldbuis een stel joviale pipo's het glas heffen, en ondertussen vraag je je af wat dit in godsnaam allemaal heeft te betekenen. Niemand weet wat er nu gaat gebeuren! Hoe het betaald gaat worden, wat het gaat kosten, waaraan het geld uitgegeven gaat worden: geen idee. Om nog maar te zwijgen over de vraag waarom dit allemaal eigenlijk nodig is.
Dit is Monty Python, alleen zitten ze nu in de regering.

Rest In Privacy | 30-06-19 | 08:50 | 4

@Realism Is All | 30-06-19 | 09:05:

Of de problematiek is te complex en obscuur geworden (gemaakt?) voor de gewone man.

MickeyGouda | 30-06-19 | 09:28

@MickeyGouda | 30-06-19 | 09:28:
Na decennia VVD-beleid heeft de gewone man niet genoeg meer te besteden voor hogere energiekosten.

* Il Principe * | 30-06-19 | 09:40

@Realism Is All | 30-06-19 | 09:05: Komt allemaal goed wanneer straks vanaf 16 jaar mag worden gestemd!

Guiseppe | 30-06-19 | 10:19
▼ 1 antwoord verborgen

Klimaatfobie, pauperfobie of toekomstfobie.
Ik ben er nog niet uit op welke fobie de klimaatterreur het beste inspeelt.
De vermijding van de angst is in de drie gevallen gelijk: betalen moet je.

Toos Doos | 30-06-19 | 08:27 | 9

@Red shirt | 30-06-19 | 09:58: maar ook een Greenpeace activist

likdoorn | 30-06-19 | 10:15

@Red shirt | 30-06-19 | 09:58:
juist wel met zo’n opleiding en tegelijkertijd ook pvda en Greenpeace lid.

swassannuf | 30-06-19 | 11:09
▼ 6 antwoorden verborgen

Een landelijke staking van een week, wat zal dat een CO2 reductie opleveren. Laten we dit kabinet helpen naar haar klimaatdoelstelling te sprinten.
.
En als het niet genoeg is doen we er toch nog een paar weekjes bij?
.
Breek de klimaatdwang!

Parel van het Zuiden | 30-06-19 | 08:23 | 6

@MickeyGouda | 30-06-19 | 09:10: Soms moet je 'een dief van je eigen portemonnee zijn' om iets te bereiken. Maar die wil is er niet meer bij dit inmiddels volgevreten labbekak volk. Dáárom is de oproep van @Parel helaas aan dovemansoren gericht. Alles wat het volk van Nederland vanaf 1945 heeft opgebouwd door heel hard te werken, elk dubbeltje om te draaien, is in razend tempo afgebroken en verworden tot een graai economie. Welzijn is totaal niet meer van belang, alles wordt opgeofferd aan de afgod mammon: de zogenaamde 'welvaart'.

Goofje | 30-06-19 | 09:47

@Goofje | 30-06-19 | 09:47: het verschil tussen het woordje 'zijn' en 'vaart' spreekt meer dan boekdelen.

Toos Doos | 30-06-19 | 09:57

Allemaal een jaartje overslaan met het betalen van belasting dan maar?

nieuwe_Deen | 30-06-19 | 10:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Over elektrische auto's even uw aandacht voor het volgende:
Een gewone auto produceert al meer fijnstof door zijn banden/asfalt slijtage dan door het verbranden benzine of diesel.
Maar een Tesla verslijt nog veel meer banden dan een gewone auto, enerzijds door zijn ontzettend hoge gewicht en anderzijds door het enorme koppel van de elektromotor (acceleratievermogen van 0-100 in 3 seconden bij dat gigantische gewicht).

Zomerbanden op een normale auto produceren 25x meer fijnstof dan de brandstof.
Winterbanden op een normale auto produceren 100x meer fijnstof dan de brandstof.

Kun je nagaan hoe dat bij een Tesla ligt.

Zie hier de onderbouwing en let vooral op de slotzin van de conclusie:

www.amt.nl/techniek/artikel/2018/08/k...

Hedieho | 30-06-19 | 08:22 | 6

@Jan Lange3373 | 30-06-19 | 08:48: Fietsbanden en schoenzolen slijten ook, dus die veroorzaken die produceren ook fijnstof bij gebruik.

Wolkbreuk | 30-06-19 | 09:21

@Jan Lange3373 | 30-06-19 | 08:48: De groeven worden er toch juist vanaf getrokken. QUOTE: "Hoeveel rubber is dat? Nou, dat gaat om een strook van bijna 2 meter lang, 20,5 cm breed en 6 mm hoog. Nou ja, niet helemaal. Want in die strook zaten ook profielgroeven, daar zat vanaf het begin af aan al geen rubber. We gaan er even vanuit dat 30 % van het profiel uit lucht bestond en berekenen dan het volume aan rubber in de strook: iets meer dan 1700 cm3. Voor het idee, dat is meer dan zo’n anderhalf liter melkpak."

jasvanbus | 30-06-19 | 10:22

@Wolkbreuk | 30-06-19 | 09:21: Maar weeg jij zelf 2100-2500 kilo en accelereer jij ook zo snel naar 100 km/u als je loopt of fietst?

jasvanbus | 30-06-19 | 10:24
▼ 3 antwoorden verborgen

Nederland is straks als een clochard onder een brug maar wel eentje die de schoonste scheten laat.

Wekkertje | 30-06-19 | 08:20 | 2

Nederland loopt ver achter in Europa als het aankomt op opwekken van duurzame energie. Er is geen reden om aan te nemen dat dit snel verandert.

* Il Principe * | 30-06-19 | 09:44

@* Il Principe * | 30-06-19 | 09:44:
Het is gewoon niet zo makkelijk voor een vol en plat landje.

dihydrogenmonoxide | 30-06-19 | 09:52
-weggejorist-
eentweehuppekee | 30-06-19 | 08:13

Onze overheid heeft het beste met ons voor. Heb vertrouwen. Goede timmermannen gezocht voor een mooie stellage. Deze moet een schokgewicht van 130 kg in vrije val aankunnen.

sprietatoom | 30-06-19 | 08:08

Ik wil bij deze mijn medeburgers/het volk bedanken voor hun stem op de partijen die dit moois allemaal mogelijk maken.

frisenfruitig | 30-06-19 | 08:07 | 7

@therealbraindump | 30-06-19 | 08:31:Er zijn ook veel ingewikkelde akkoorden met werkgeversorganisaties gesloten die beloven veel geld uit te geven om Co2 uitstroot te verminderen. BV schonere schepen in de scheepvaart. Hoe wil jij dat allemaal gaan beoordelen in een referendum waar je alleen ja en nee kunt zeggen?

ArjenZH | 30-06-19 | 09:10

@ArjenZH | 30-06-19 | 09:10: wat ik bedoel is dat de klimaatplannen geen onderdeel zijn geweest van de verkiezingen! Dat vind ik uiterst kwalijk. Hoe zo representatieve democratie? De tweede kamerleden dienen de burgers van dit land toch te representeren? En deze klimaatplannen zijn wel zo ingrijpend, echt een veelvoud van de claim van 0,2% van het BNP van deze regering, dat kiezers hier toch iets van mogen vinden lijkt mij! Deze plannen grijpen rechtstreeks in op de leefomgeving van de burger. Het gaat mij erom dat burgers een oordeel moeten kunnen geven, los van het feit of je voor of tegen deze plannen bent.

therealbraindump | 30-06-19 | 09:50

@Realism Is All | 30-06-19 | 08:54:
Kan wel zijn dat het verhaal bij GroenLinks vandaan komt.
Maar de partijen die er gevolg aan geven zitten toch echt in de regering.
Met name de VVD.
Als de inhoud van dit akkoord voor de verkiezingen bekend was gemaakt, waren ze weggevaagd geweest.
Daarom heeft Rutte het ook over de verkiezingen heen getild.
Als hier een referendum over gehouden zou zijn, was het hele akkoord in de prullenbak verdwenen.
Wat toevallig dat referenda net zijn afgeschaft.

Roadblock | 30-06-19 | 10:30
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik betwijfel of een verkleining van de veestapel leidt tot meer vleesimport met de daarbij behorende CO2 vanwege het transport. Volgens mij exporteert Nederland gigantisch veel vlees, zuivel en eieren, dus zelfs bij een reductie blijft er genoeg over om niks extra te hoeven importeren. En als we minder exporteren/transporteren daalt ook de transportgerelateerde CO2 uitstoot. Wel kun je zeggen dat onze handelsbalans er ongunstig door beinvloed wordt. Zie ook dit artikel op Geenstijl zelf: www.geenstijl.nl/5145792/vleesrantsoe...

Hedieho | 30-06-19 | 08:04 | 3

@Hedieho | 30-06-19 | 08:04

Klopt. Wat wel heel zuur is, is dat de overheid actief kleine en middelgrote boeren het leven zuur hebben gemaakt totdat er enkel nog "agrarische ondernemers" overbleven. En nu gaat zeiken dat die minder koeien moeten gaan houden.

Overigens zijn onderzoeken van de invloed van de veestapel op het klimaat gebaseerd op hele twijfelachtige aannames.

omanders | 30-06-19 | 08:43

De kans bestaat dat deze maatregel averechts gaat werken. Nederlandse waar staat hoog aangeschreven. Er zal dus geëxporteerd blijven worden. Wij zullen dus de wat mindere meuk moeten importeren om niet om te vallen van de honger. Het probleem is dat er over de wereld te veel geschoven wordt met voedsel. Boontjes uit Peru omdat de grootgrutter er een cent meer aan verdiend. Hollandse garnalen pellen in Marokko, want lagere loonkosten. De globalisering en de winsten die hier mee gemaakt worden zijn het echte probleem. Evenals overbevolking en arbeidsmigratie. Daar gaan de plannen van dit kabinet helemaal niets aan veranderen.

eentweehuppekee | 30-06-19 | 09:11

Andere naam voor Nederland is Schiphol. Aantal vliegtuigen boven Nederland x liters brandstof p/u/p/d cijfers en fijnstof = goed voor u, dan begrijp u de plannen voor een schonere toekomst. In andere tijden werd dit belazeren waar je bij staat genoemd.

biltong | 30-06-19 | 07:53 | 4

Ik wil wel eens zien hoeveel van die figuren die tegen Lelystad zijn zelf wel 3x per jaar met het vliegtuig op vakantie gaan.

Wekkertje | 30-06-19 | 08:22

@MickeyGouda | 30-06-19 | 08:16:

Oh ja, en op een heldere dag met een strakblauwe lucht komt het regelmatig voor dat de uitgewaaierde vliegstrepen voor 'bewolking' zorgen. Mijn vader moppert dan "Omdat de hele wereld zo nodig naar de zon moet vliegen, zitten wij hier in de schaduw!".

MickeyGouda | 30-06-19 | 08:36
▼ 1 antwoord verborgen

De klimaatnazi's snappen natuurkunde en chemie niet. Ook Didi niet. Proefballon met minder mensen geeft 100% succes in CO2 reductie. Maar dat wil men niet.

Ronnie uit Helmond | 30-06-19 | 07:33 | 2

Die linkse kerk heeft uberhaupt geen kaas gegeten van exacte wetenschappen. Overigens maken ze ook een puinhoop van overige studierichtingen.

Joostmochtnietsweten | 30-06-19 | 08:31

Samson heeft nucleaire wetenschap gestudeerd. Je zou toch mogen aannemen dat hij er wel wat van weet....

Graaf Monte Cristo | 30-06-19 | 09:04

Feynman, praat me niet van woningisolatie. De kosten en negatieve milieueffecten zul je over 50 jaar pas goed terug zien als de huidige woningen afgebroken worden. Rommel dat niet te hergebruiken is. Cradle to cradle ammehoela.

Wat betreft fijnstof mag elke band - dus ook fietsband en lopende band - extra belast worden. Overigens is in tegenstelling zoals je denkt een file niet 'al genoeg straf', het wordt lijdzaam ondergaan en simpelweg ingecalculeerd. Maak daarentegen het OV gratis (en inderdaad, verdubbel het daarna).

mozaard | 30-06-19 | 07:27 | 4

"Overigens is in tegenstelling zoals je denkt een file niet 'al genoeg straf', het wordt lijdzaam ondergaan en simpelweg ingecalculeerd."

Dus wordt de extra belasting daarop ook lijdzaam ingecalculeerd. Dus netto winst: beroepsbevolking armer + geen enkel milieueffect.

peterdh | 30-06-19 | 07:59

Het OV is veel te inefficiënt.
Ik pendel door de week dagelijks heen en weer tussen Hoofddorp en Zaandam. Met de auto inclusief file kost me dat van deur tot deur gemiddeld 35 minuten per rit. Met het OV kost het me inclusief overstappen en wachten een uur en 10 minuten per rit. Al zouden ze me er geld op toe geven, dan nog krijg je me het OV niet in.

OV verdubbelen? Hoe dan?
Er is geen capaciteit om te verdubbelen. Veel lijnen lopen over enkel baans spoortjes en het is er nu al zo druk dat wanneer een of andere mafklapper besluit op de rails te gaan liggen, de dienstregeling gelijk compleet om zeep gaat omdat de prio treinen (intercity's en HSL treinen) om het zelfde spoortje wedijveren als sprinters en stoptreinen.

normanius | 30-06-19 | 08:09
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
steekmug | 30-06-19 | 06:46

Nu ga ik voor de de derde de Dolly Dots draaien.
Misschien val ik dan wel in slaap..

HoerieHarry | 30-06-19 | 06:21

Nog een interessant detail.
Ik heb, net als iedereen een leveringscontract met mijn gasleverancier.
Kan en mag het rijk/gemeente, als geen partij zijnde deze leveringscontracten eenzijdig openbreken en opzeggen?
Ik denk dat er een heleboel rechtszaken zitten aan te komen.

copywriter | 30-06-19 | 04:52 | 3

Juist. Ik heb hier al eens eerder over geschreven en geargumenteerd dat (in het kort) de huidige contracten de gewenste transitie in de weg zitten zoals je terecht opmerkt. Men wil ze openbreken met "climate change" als argument waartegen je je als burger erg moeilijk kunt verzetten. De leveranciers van basisvoorzieningen zitten zelf in de groep met de belangen die deze plannen willen realiseren, ook al zeggen ze voor de bühne mogelijk iets anders. Ze zullen voor de vorm wat tegenspartelen, maar niet voor de inhoud. Overigens hoeft de huidige leverancier niet gelijk te zijn aan de toekomstige; er word gewerkt aan overnames (met geleend rentedragend industriekapitaal vanzelfsprekend).
Het lijkt mij een neoliberale truc om oude infrastructuur te vervangen door iets nieuws dat gegarandeerd niet gaat werken (een volledig gedistribueerd systeem, afhankelijk van weer, wind&zonneschijn) waarna de samenleving uiteindelijk opdraait voor de herstelkosten en investeringen in nieuwe infrastructuur.
Mijn gevoel zegt me dat het te maken heeft met Russisch gas, wat uiteindelijk als reddend konijn uit de hoed wordt getrokken over 20 jaar of zo.
De gewenste transitie is dan gewoon van het huidige gas met het huidige netwerk, contracten en voorwaarden naar Russisch gas met een nieuw netwerk, nieuwe contracten en nieuwe voorwaarden, met een investering van 0 voor de leveranciers van basisvoorzieningen.
Kortom: waar het kan, #stemzeweg. Laat Thierry het maar eens proberen. Slechter kan het niet worden; geef hem een kans!

kindapaas | 30-06-19 | 05:46

Dat denk ik ook. Wij hebben in 2002 ons nieuwe huis gekocht en daar vloerverwarming in gelegd. Die vloerverwarming zal niet geschikt zijn voor de gewenste warmtepomp. Dus moet er nieuwe vloerverwarming worden aangelegd. Op de vloerverwarming ligt een peperdure marmerenvloer. Wordt dan ook gesloopt. Wie betaalt me dan die schade???????

Graaf Monte Cristo | 30-06-19 | 09:06

@Graaf Monte Cristo | 30-06-19 | 09:06: Jij natuurlijk wie anders.

copywriter | 30-06-19 | 10:18

Tongenworst.

chicago river | 30-06-19 | 03:10 | 1

Hoofdkaas...

HoerieHarry | 30-06-19 | 04:31
-weggejorist-
Vageling | 30-06-19 | 03:02 | 1

"Ik eis een dag in de week thuiswerk", zegt de stratenmaker.! "Ik doe met je mee", zegt de vuilnisman. En het "thuiswerken" werd heel groot onder Rutte VII ...

Laagopg,dramnegertd | 30-06-19 | 02:41 | 3

Plannen gasten!!! Vooruit kijken!!!. Het gaat allemaal echt niet vanzelf….Ik doe het heel anders dan Rutte…een tip….op maandag Nuke ik de vuilnisman, op dinsdag jas ik hem erin bij de stratenmaker, die bukt toch al, gelukkig komt op woensdag de melkboer, gaan we kijken of die flessen nu wel eens een keer passen en op donderdag heb ik mijn handen vol aan de buurvrouw en weet ik vaak niet waar ik moet beginnen, op vrijdag haal ik de kinderen van school en bef ik nog even de juf, omdat ik het lekker vind, dan is het zaterdag dan neem ik meestal strafcorners met de hockey coach van mijn dochter, altijd blijven oefenen is mij geleerd…op zondag ben ik eigenlijk altijd lul de behanger en moet ik bij de priester onder de jurk, als je alles slikt is dat trouwens best goed te doen… zo houd je toch de boel een beetje aan de gang…fijne zondag…

hetgingperongeluk | 30-06-19 | 03:43

Nadat Rutte alle financiele voorzieningen die er waren om thuis te werken heeft uitgekleed / afgelast, is dat thuiswerken stukken onaantrekkelijker geworden voor de werkgever en de werknemer. Zelfs toen die regelingen er nog waren was het al kut, maar nu helemaal. Van thuiswerken ga je er finanieel op achteruit.

peterdh | 30-06-19 | 07:07

Denk je dat heel Nederland elke dag aan een bureau zit Feynman?

IkwilJinekwel | 30-06-19 | 08:17

De CO2 doelstellingen worden wereldwijd bij lange na niet gehaald. Vorig jaar is de uitstoot zelfs enkele procenten gestegen.
Landen als India, China, Rusland en de VS zijn daarbij de grote boosdoeners en die zijn echt niet van plan hun economieën op te offeren vanwege klimaatschommelingen die inderdaad regelmatig en onvoorspelbaar voorkomen. Zo had Europa een kleine ijstijd enkele honderden jaren geleden, en zijn er ook periodes geweest die veel warmer waren dan nu, zonder dat er sprake was van een industriele revolutie. Zeker heeft CO2 effect en is de temperatuur 1,2 graden gestegen t.g.v. de CO2 uitstoot. Maar er is veel meer aan de hand. Door het smelten van de Russische toendra komt daar het veel schadelijker gas CH4 vrij, in onvoorstelbare hoeveelheden. Dat betekent dat NL met zijn klimaatmaatregelen geen enkel effect zal sorteren behalve dat we economisch failliet gaan en totale armoede wacht.
Investeren in dijkophoging en aanpassing van de riolering lijkt mij zinvoller.
De totale hoeveelheid ijs bedraagt: 32 miljoen km^3. De oppervlakte van de oceanen bedraagt: 3,6x10^8 km^2. De ijskappen smelten en als je deze getallen op elkaar deelt, kom je uit op een zeespiegelstijging van vele tientallen meters. Hoe lang dat duurt? Niemand die dat nu kan beantwoorden. Maar we moeten wel aan de slag! (En niet met de verkeerde maatregelen!)

Angélica de Sancé | 30-06-19 | 02:37 | 10

@parterretrap | 30-06-19 | 12:02: In IJsland zijn complete gletsjers verdwenen. Ik heb een schilderij gezien van 100 jaar geleden en zoals het nu is. Hangt in het museum van het IJslandse instituut dat de bodem weer vruchtbaar wil maken. Ook in Zwitserland en Oostenrijk zie je dat heel goed. (IJsmummie)

Angélica de Sancé | 30-06-19 | 12:51

@peterdh | 30-06-19 | 07:19:
Dat is helder en was ook niet mijn punt: het ging mij om het ijs dat zich ónder water bevindt. Dat is geen simpel Archimedesje maar echt iets om eens goed over na te denken. Alle modellen hebben het steeds over ijs boven de zeeoppervlakte, niet eronder. Wel grappig om te zien hoe menigeen toch geconditionneerd blijkt en zich bedreigd voelt zodra er een "outside the box" prikkel langskomt.
Meneer nieuwe_deen, deze is voor u: www.e-education.psu.edu/earth111/node...
Basiskennis die je kennelijk pas verwerft na jarenlange training en studie. Vanuit mijn VWO tijd kan ik mij hiervan niets herinneren; die hoef ik dus ook niet over te doen. Bij latere studie kwam het wel naar voren maar niet in dit kader.

kindapaas | 30-06-19 | 14:58
▼ 7 antwoorden verborgen

De koe heeft meer uitstraling dan Henk Bleker.
Al doet Henk wel erg zijn best.

HoerieHarry | 30-06-19 | 02:13

De bovenstaande foto zegt alles: de buit is verdeeld, de klimaat-maffia bazen feliciteren elkaar, de inkomsten van de klimaat-maffia zijn voor jaren vastgelegd.
En nu nog even in de Grondwet vastleggen dat de milieumaffia (onrendabele windmolens, etc) een betrouwbare partner is.
De vraag is: wie is de kwade genius achter de legalisatie van deze duistere congsi?

Jan Dribbel | 30-06-19 | 02:06 | 2

Wie zater er aan de klimaattafel en wat is daar besproken en wie heeft waarvoor gepleit? Ohja dat is geheim.

peterdh | 30-06-19 | 07:21

Je hebt geen argumenten, maar beschuldigt anderen zonder enig bewijs van valse intenties.

ArjenZH | 30-06-19 | 08:44

<sorry als deze al geweest is>; Dit filmpje van een brandende kaars, bovenop de aardbol, maakte best indruk op mij in 1974, shit hoe oud was ik toen alweer? Niet meer actueel maar wel grappig….uploaden is een groene balk maar zoeken naar “postbus51 RVD zuinig met energie brandende aardbol 1974,” zou moeten lukken”….je gelooft het bijna niet dat zo’n filmpje (45 jaar geleden gemaakt) zo lang houdbaar is…

hetgingperongeluk | 30-06-19 | 01:36

Bij élke afspraak waar Edje Nijpels bij betrokken is, weet je dat die tot een snoeiharde reetneuk van de Nederlandse bevolking leidt. Echt, een extreem hol vat (had ik al gezegd dat Edje pedofilie wilde legaliseren in de jaren 80? Dit is geen Demmink-gezwam, maar een formeel voorstel van Ed, zoek het op) En die laat je dan tegenwoordig nog belangrijke beslissingen nemen. Nederland; je vraagt erom.

Taggart | 30-06-19 | 01:07 | 1

U maakt niets dan valide punten, heer.
Tiery de essee pianist moest hier maar afstand van blijven nemen.

Shareholder II | 30-06-19 | 01:28
-weggejorist-
kotelet | 30-06-19 | 00:53 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Begrijp niet wat het probleem is, bij mij komt de stroom gewoon uit het stopcontact (uit Franse kernenergie, Poolse bruinkolen, Duitse op Russische olie enz.). CO2 in NL daalt, meer import, ik zie licht in de tunnel want we kunnen dat niet meer betalen. Wat doen met Miele Cadeau doen en die miljoenen aan emigratie enz, niks is, einde.......... oh wacht, er komt een nieuwe belasting, uit het raam kijk belasting of extra belasting op WC rollen of rekening rijden voor fietsen of.)(&)(&...................... Hier zuster Hanna, Jan Huppeldepup heeft een spuitje gehad en slaapt nu, alles weer okay, morgen mag hij op proefverlof.

jan huppeldepup | 30-06-19 | 00:35 | 1

Ik hoop dat zuster Hanna wel lief voor je is Jan....

HoerieHarry | 30-06-19 | 00:46

Neem nu ff het volgende niet ondenkbare scenario:
het is winter, het vriest, het heeft met zachtjes gesneeuwd en het waait niet.
Windmolens staan stil en zonnepanelen leveren geen stroom. Alle werkenden komen met hun stekkerauto thuis en leggen hem aan de laadpaal, doen thuis het licht aan, laten het huis met de warmtepomp lekker opwarmen en het elektrische fornuis/oven/magnetron wordt aangezet om de warme prak te bereiden.
Is er iemand die mij kan vertellen waar we op dat moment de benodigde stroom vandaan halen?

Alco-de-Holist | 30-06-19 | 00:13 | 16

Dieselgenerator!

Ronnie uit Helmond | 30-06-19 | 07:36

@Ongeblustekalk | 30-06-19 | 01:00:
Dag CaO, nee, ik ga je niet blokken, maar ik ga je volgen.
Iemand die reageert zoals jij dat doet heeft duidelijk antisociale trekjes. Lijkt mij heel interessant om te zien wanneer deze de kop opsteekt en met name bij welke tegels.

Alco-de-Holist | 30-06-19 | 08:19

@Ronnie uit Helmond | 30-06-19 | 07:36:
Jouw voorstel kan niet. Diesel en benzine zijn in de ban, net als gas- en kolengestookte energiecentrales. Doe nog eens een suggestie.

Alco-de-Holist | 30-06-19 | 08:22
▼ 13 antwoorden verborgen

zullen we zulke mensen maar klimaat salafisten noemen.

Rene046 | 30-06-19 | 00:12

Om electrisch autorijden toegankelijk te maken voor de maasa (lees ook: jan die op Rutte stemt) moet het bezit er van drastisch veranderen. Of beter gezegd geen bezit. Het begrip lease auto gaat ook verdwijnen - zogenaamd smart mobility is de toekomst. Zelfrijdend en op bestelling. Niets meer dan een menselijk pakje dat van A naar B wordt gebracht. Auto bezit en zelf rijden is er straks alleenngo voor diegene die het mogen (rijbewijs/speciale verzekering) en kunnen betalen.

litebyte | 30-06-19 | 00:06

Sjezus, wat kut geschreven.., Neem anders even een schrijfcursus o.i.d., want zo valt de hele boodschap wel een beetje in het water..,

MemaMeister | 29-06-19 | 23:59 | 18

@Baron Clappique | 30-06-19 | 00:28: Moeilijk hé? Weer wat anders dan wat je in je pornoblaadjes tegenkomt.

RenHoek | 30-06-19 | 09:11
▼ 15 antwoorden verborgen

Het is hetzelfde als met die eiken rups. Natuur is geweldig en leuk. Totdat we er bulten van krijgen. Dan is het opeens een plaag. Kan mij nog herinneren dat we die beesten met vlammenwerpers te lijf gingen, maar nu mag dat vast niet meer.

RenHoek | 29-06-19 | 23:48 | 1

Hier doen we dat met 33% bio wespengif, 60% bio water en de rest bio afwasmiddel zodat de haardjes blijfen kleven, gaat excelent. Die paar miljoen die overblijven gooien we voor de bio flammenwerper.

jan huppeldepup | 30-06-19 | 00:42

Net terug uit Schotland.
Kutweer, zoals het daar hoort.

Ieder dorp had dezelfde geur.
Kolenkachels.
Best wel gezellig.

Men zou er daar iets voor over hebben om aangesloten te worden op het gasnet.

Kapitein Sjaak Mus | 29-06-19 | 23:47 | 3

Ehm, het was in schotland de afgelopen week geen kutweer, wel bewolkt maar rond de 15 graden. Ik was er zelf.
Jullie amsterdammers zijn zielig.

Ongeblustekalk | 29-06-19 | 23:50

In duitsland krijg je nu subsidue als je overstapt op gas

de dorstige | 30-06-19 | 00:08

Ik mis m'n Volvo S60 D5 nog iedere dag.
Ik rij nu te weinig voor een diesel maar ik had dat ding nooit moeten verkopen.

HoerieHarry | 29-06-19 | 23:46 | 2

Ik voel met je mee, zoiets moet je nooit meer verkopen!

jan huppeldepup | 30-06-19 | 00:44

@jan huppeldepup | 30-06-19 | 00:44:
Hahaha...

HoerieHarry | 30-06-19 | 01:10

Als het klimaat de overheid echt aan het hart gaat, zouden ze eens kunnen beginnen om enkele populaire maar zinloze CO2 producerende activiteiten te ontmoedigen. Bijvoorbeeld een echte vliegtax van honderden euro’s per ticket opleggen ipv de huidige enkele lullige euro’s, het verbieden van de komst van de Formule 1 naar Zandvoort, geen deelname aan internationale sportevenementen (Olympische Spelen, wereldtoernooien enzo), verbieden van het aanleggen van cruiseschepen in de havens e.d. Als ze dit zouden doen, dan pas geloof ik dat het ze ernst is en anders is het niets anders dan uitvoeren wat Rutte door de Bilderbergclub is opgedragen.

Alco-de-Holist | 29-06-19 | 23:46 | 2

Vliegveld Lelystad sluiten. Salderingsregeling invoeren. Laat de burger ook verdienen ipv alleen de bedrijven en de overheid.

RenHoek | 30-06-19 | 00:15

Je kan wel honderden euri vliegtaks opleggen, maar dan ga ik voortaan via Duitsland of Belgie. De EU zal daar dan ook vast de geldhoer gaan uithangen. Maar als dan de brexit alsnog doorgaat dan pak ik weer de ferry en vlieg ik met de concurrerende brit. Tja.

Shareholder II | 30-06-19 | 01:19

"Het enige deel van het klimaatakkoord dat zich al tijden binnen enkele jaren terugverdient is woningisolatie."
Ai. Dat is tegen het zere been van Baudet. Volgens hem levert dat helemaal geen cent besparing op.
Maar die vent heeft dan ook echt 0,0 verstand van klimaat/ energie.

RandyBiel | 29-06-19 | 23:44 | 4
-weggejorist-
piloot47 | 29-06-19 | 23:55
-weggejorist-
azijnseikerT | 30-06-19 | 00:05
-weggejorist-
Ronnie uit Helmond | 30-06-19 | 07:38
▼ 1 antwoord verborgen

We worden verraden.... Links heeft een (duivels) pact gesloten met de liegende leugenaar. De komende tijd, mogen we meer dan 100.000000 betalen om de puinhopen van Shell in de Niger delta op te ruimen. Onder het motto van 'verduurzaming'.....

kotelet | 29-06-19 | 23:35 | 6

Nee niks meeheulen. Meer dan 100 miljoen, om de troep op te ruimen van een bedrijf dat hier niet eens belasting betaald!

kotelet | 30-06-19 | 00:38

Nu begrijp ik waarom maxima met die arabier zat te lullen, of hij niet een oplossing had in Niger (mag dat woord nogwel gebruikt worden?) om Esther Kiobel en andere lastige vrouwen te--------------- oh wacht , ze had geen doekje voor het bloeden om dus zal ze wel over het weer in Japan gesproken hebben.

jan huppeldepup | 30-06-19 | 00:57

Je hebt heel erg veel fantasie.

ArjenZH | 30-06-19 | 08:46
▼ 3 antwoorden verborgen

Morgen stap ik weer gezellig in mijn 4.2 liter zescilinder zuigdieseltje uit 1995,
-
220 kilometertjes heen - 220 kilometertjes terug.
-
Kost wat, maar als je de milieuhysterici mag geloven help je er dan ook wél mooi achttienduizend mensen per jaar voortijdig mee de pijp uit- en zeg nou zélf: dat is toch best een aardige bijdrage aan het in toom houden van de overbevolking.
-
Nu ik er eens even goed over nadenk: ik verdien een milieuprijs!

bisbisbis | 29-06-19 | 23:30 | 8

bisbisbis is niet voor een milleuprijs maar voor de Nobelprijs voor te slagen, een ziener. Minder, minder mensen, minder CO2. Maak morgen gelijk een sticker aan de auto van ik rem niet voor voetgangers, of zou fietsers beter zijn?

jan huppeldepup | 30-06-19 | 01:08
▼ 5 antwoorden verborgen

Simpel pionnen die naar voren geschoven worden, Samson was bij de bilderbergconferentie, Ed Nijpels is de don quichot en moet de lans breken. Alles gaat via poppetjes, zover dat de ware reden nooit te achterhalen is, want zij zijn alle chantabel! Samson heeft zijn huis contact afgerekend ( 335.000 euro )
Ed Nijpels heeft het meest klimaatonvriendelijk huis,
( bron: www.interessantetijden.nl/2018/05/28/... )
Dus burgers, zij zitten er niet voor u of het klimaat, maar puur voor hunzelf!
Het is 1 grote hoax!!!

Kamikazepiloot | 29-06-19 | 23:27 | 2

Klopt. Als die macht structuur eens anders was geweest, oprecht zoals ze claimen te zijn, dan was het een utopia op aarde.

Het is nu de elite tegen het volk. Zij winnen.

Durereaguurder | 29-06-19 | 23:47

Geen argumenten, maar mensen waar je het niet mee eens bent zonder een snippertje bewijs beschuldigen van valse intenties. Van het zelfde niveau als beweren dat Wilders pittige Islam uitspraken doet vanwege prive voordeel, zoals gratis beveiliging.
Is het weleens in je opgekomen dat Samson net zoals Wilders gewoon uit oprechte overtuiging handelt?

ArjenZH | 30-06-19 | 08:51

Kernenergie en waterstoftechnologie zouden de hoofdonderwerpen van het klimaatakkoord moeten zijn. Daarmee kunnen op relatief goedkope wijze vele doelstellingen gehaald worden. Natuurlijk zijn er nog veel technische problemen op te lossen, maar die zijn er bij de voorgestelde aanpak ook.

Alco-de-Holist | 29-06-19 | 23:27 | 2

En zo is het!
Het probleem nu is dat waterstof maken enorm veel stroom kost.
En dat doe je dan met kernenergie.
Bij beiden geen CO2 uitstoot.
Geweldig toch?

HoerieHarry | 29-06-19 | 23:31

@HoerieHarry | 29-06-19 | 23:31:
Nee niet geweldig. Voor degenen met hun handen in de koekjestrommel. Lees: die 1000.000.000.000 gaan ergens heen. In iemands zakken verdwijnt dat. We gaan geen 1000 miljard verbranden. Daar gaan we spullen voor kopen. En let op mijn woorden: de grootste klimaatophitsers hebben hun handen het diepst in die zak met geld zitten straks.

peterdh | 29-06-19 | 23:44

Tja, bij de aanstaande CO2-heffing voor bedrijven, daarbij wordt uitsluitend gekeken hoeveel CO2 er wordt uitgestoten. Er wordt dus niet gekeken hoeveel CO2 er wordt afgevangen door bijvoorbeeld de landbouw. Neem bijvoorbeeld de suikerbieten, zij nemen rond de 20 ton koolstofdioxide per hectare per groeiseizoen op (o.m. in suiker C12H22O11) . In het ETS-systeem betalen bedrijven nu ongeveer 20 Euro per ton CO2.

Vraag is, krijgt een landbouwer die 10 hectare suikerbieten verbouwt met de huidige plannen ook 20x20x10= 4000 Euro compensatie? Het antwoord is nee, en daarmee is ook antwoord gegeven op wat deze CO2-hysterie precies is, een slim verdienmodel.

#enpassant | 29-06-19 | 23:08 | 3

Je kan als organisatie een doorberekening inleveren, daar wodt beled op gemaakt anders verliezen ze stemvee.

Ongeblustekalk | 29-06-19 | 23:10

Noem het liever sluw.

Ben5570 | 30-06-19 | 11:33

@Feyman,
"Helaas kent het klimaatakkoord geen regeling zodat de doorlopende lege spouwmuur van een huizenblok met verschillende eigenaren gemakkelijk in één keer gevuld wordt. "

Dakisolatie? Dat met de kans dat woningen onvoldoende ventileren waardoor schimmel ontstaat. OF dat de druk op een van de muren dusdanig is dat de muren bol gaan staan door de spanning op de muren. Die woningen zijn daarvoor niet gebouwd.

Atlantis-95 | 29-06-19 | 23:03 | 3

En dus is een duur mechanisch ventilatiesysteem in het hele huis nodig dat permanent moet draaien: permanent geluid, 'sick building'-risico en stroomverbruik. Tel uit je winst van de isolatie.

piloot47 | 29-06-19 | 23:34

Als je dak isolatie correct installeert hoeft er absoluut geen schimmelvorming te ontstaan. Hetzelfde geld voor spouwmuur isolatie, bij zat huizen om mij heen zien gebeuren en geen een heeft vervormde muren. Niemand zegt dat je geen raam meer open mag zetten af en toe?

supah | 30-06-19 | 06:44

@supah | 30-06-19 | 06:44: de quote gaat over idolatrie spitsuur, niet die van een dak. En met de isolatie van een dak alleen ben je er niet.

Atlantis-95 | 30-06-19 | 08:01

ik blijf het kleuterlogica vinden dat een korting op een hele hoge belasting geven een subsidie wordt genoemd.
Noem het gewoon afgunst heffing.. dekt de lading veel beter dan gratis geld

Epistulae_Morales | 29-06-19 | 23:01 | 4

Dit kabinet noemt een korting op de huurtoeslag een eigen bijdrage aan de huurtoeslag, dat klinkt beter.

Jan Dribbel | 29-06-19 | 23:07

@Epistulae_Morales

ja?
- De overheid budgeteert 1000 euro voor uitgaven.
- Zij verwachten dus 1000 euro aan belastinginkomsten. Overheden hebben geen andere inkomstenbron tenslotte.
- 1 van die belastingen word lager gemaakt om bijvoorbeeld mensen een Tesla te kunnen laten kopen.
- De inkomsten zijn nu nog maar 850
- De gebudgeteerde uitgaven zijn nog steeds 1000
- Ergo: de belasting gaat elders met 150 euro omhoog.

En hoe heet dat? Als de staat (lees: de burger) opdraait voor financiele steun van een ander; Juist dat heet sub-si-die.

Als ik het onjuist heb, laat me dan maar weten waar de overheid gekort heeft op hun uitgaven om zo de Tesla subsidie te kunnen bekostigen. Zo lang er geen overheidsbezuinigingen Dus >>minder uitgaven van de overheid!<< Want onder bezuinigingen verstaat men: "De burger moet bezuinigen, want hun belasting gaat omhoog".

Die kleuterlogica die hanteer je zelf:
"Ik krijg geen geld, ik moet alleen minder betalen"

Doen kleuters ook: "Die fiets hoeft niet betaald te worden, want ik krijg hem van papa"

Juist ja. En papa heeft een fietsenboompje in de tuin staan, daar groeien allemaal graties fietsen aan.

peterdh | 29-06-19 | 23:52

Noem het korting, noem het subsidie, maar het zijn uiteindelijk degenen die belasting betalen die het geld ophoesten. Je betaald zo én je eigen korting, én die van je uitkeringstrekkende buurman.

Alco-de-Holist | 30-06-19 | 00:00
▼ 1 antwoord verborgen

Fvd komt als een van de weinige volksvertegenwoordigers op voor het klein- en midden bedrijf, voor de visserij, voor de boeren. Kortweg: voor de hardwerkende ondernemers. De VVD en de rest van het linkse spektrum is activistisch bezig om het vrije ondernemerschap om zeep te helpen. GroenLinks aanbidt het Betje Wolff en Aagje Deken visioen van een Amsterdam met autoloze en bootloze en toeristenloze grachten, een Amsterdam zonder reuring, zonder ondernemingslust. Wat GroenLinks municipaal erdoor dramt, dat wil de VVD + linkse axis erdoor drammen op landelijk nivo. Ze betuttelen, ze belasten, ze betuttelen, totdat er Nederlandse ondernemers zijn die naar vrijheid verlangen. Ook hier in de GS panelen zijn er vele reaguurders die met klimaat-oogkleppen op de wereld benauwd bekijken. Maar zo kijken vrije ondernemers niet: zij hebben een extra zintuig voor vrijheid, voor vrij ondernemen. De VVD is activistisch bezig zich te vervreemden van hun typische 'achterban' (beter 'voorban'): de vrijheidslievende ondernemende Nederlanders.

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-06-19 | 23:00 | 4

@Epistulae_Morales | 29-06-19 | 23:03:
Dat moet je vragen aan demense waar jij gemeentelijke belasting aan betaald als linkse.
Wie zegt dat FvD een afgesloten markt nastreeft?
Wat is dit voor onzin?

Ongeblustekalk | 29-06-19 | 23:08

@Ongeblustekalk | 29-06-19 | 23:08: ze willen uit de EU. Dan heb je twee keuzes: je betaald contributie zonder stemrecht een bent dus gewoon toch stiekem lid van t clubje.. die contributie kost net zoveel en dus heb je die kosten te verrekenen in je eigen land, en dus heb je geen economisch voordeel.
Of je gaat fool Nexit zoals Brexit, en dan mag je alleen handelen op de voorwaarden van de EU.. want denk maar niet dat Nederland op de EU overwicht heeft in wat voor onderhandeling dan ook. De EU heeft daarnaast helemaal geen belang bij eenzelfde relatie met Nederland zonder dat Nederland daarvoor niet afdraagt of meedoet...

Dus Nexit, wat FvD gewoon wil, maar niet snapt ( en dat is wat anders) is afsluiten van markt. Je.zit.er.nl.niet.meer.in

Epistulae_Morales | 29-06-19 | 23:49

@Epistulae_Morales | 29-06-19 | 23:49:
Wat een links lulverhaal.
Wanneer wij uit de EU gaan, moet Duitsland alles gaan betalen.
Zou dat gaan lukken denk je?
Zie wel wat dna intake met een geest doet. bah!

Ongeblustekalk | 29-06-19 | 23:54
▼ 1 antwoord verborgen

Die elektrische auto is simpelweg onbetaalbaar voor Jan-met-de-Pet die in 3-ploegendienst in de fabriek staat te ploeteren. Hoe die dan naar zijn werk moet deert ze niet. En ook niet alle arbeid leent zich voor thuiswerk. Ik zie een bouwvakker nog niet direct de heipalen in de huiskamer weg heien.

Dan is er het dingetje met de accu's van die elektrische wagens. Worden bijzonder onvriendelijk gefabriceerd en sommige van de grondstoffen worden op verschrikkelijke manier gewonnen (cobalt mijnen in Afrika, iemand?). Gaan hooguit 7 jaar mee en dan? Waar laten we ze als ze kapot zijn? Die dingen zitten vol met bijzonder giftige afvalstoffen.

Alle landen rondom ons geven mensen dikke subsidies om van de steenkool en het mazout af te gaan en over te schakelen naar het veel schonere aardgas. We hebben hier één van de modernste aardgasnetten in de grond liggen ter waarde van een slordige 2 miljard Euro. Willen ze gewoon verschroten voor waanbeelden die niet eens met goed fatsoen haalbaar of realistisch zijn. Wat een kapitaalvernietiging!

Alle maatregelen die het kabinet aan het bedrijfsleven wil opleggen zullen dírect aan de klant (u, nutteloze k*tburger dus) worden doorberekend. En dan de plannen om u te 'helpen' indien u het allemaal niet kunt betalen. Dan mag u een langlopende lening(!) nemen zodat u nòg harder aan de Staat vastgeketend zit.

De rest van de wereld doet gewoon door en vergaapt zich straks aan dat vlekje aan de Noordzee, dat ooit één van de beste landen om in te wonen was, dat nu een onleefbare heilstaat is geworden waar warmte en stroom voor de armsten niet langer vanzelfsprekend zijn.

*Verder head desken doet*

Sjefke7807 | 29-06-19 | 22:59 | 5

@Ongeblustekalk | 29-06-19 | 23:02 |
Precies, u snapt het. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat het elektriciteitsnet hier totààl niet berekend is op zoveel stroomafgifte. Als straks dan iedereen elektriek rijdt en bij thuiskomst de auto aan de paal legt, dan branden de kabels van hier tot aan Groningen de grond uit. Het Net is er nu niet op berekend en over tien jaar ook niet. Dat krijgen ze met de beste wil van de wereld niet gedaan. Thoriumcentrales zouden een bijna perfecte oplossing zijn. Die windmolens en zonnepanelen gaan het hem gewoon niet worden. Te onbetrouwbaar en duur. Om van de hoeveelheid insecten en vogels die die dingen vermoorden nog maar te zwijgen.

Sjefke7807 | 30-06-19 | 00:01

@Sjefke7807 | 30-06-19 | 00:01:
Technisch heb je helemaal gelijk, menselijk moet jij als influencer verdwijnen omdat je ons land structureel kapot probeert te maken.
Jij bent toch van de multicultuur en dat het zo geweldig is?

Ongeblustekalk | 30-06-19 | 00:19

@Ongeblustekalk | 30-06-19 | 00:19 |
Uhm, ik denk dat u de verkeerde voor heeft. Ik ben allesbehalve van de Multikul. Ik woon zèlf in een "Prachtwijk" en weet derhalve maar al te goed dat het utopia dat men ter linkerzijde voor ogen heeft er n.o.o.i.t. gaat komen. Nooit. Als het aan mij lag gingen die boten vandaag nog rechtsomkeert.

En hoe probeer ik het land precies kapot te maken? Nu maakt u me toch nieuwsgierig.

Sjefke7807 | 30-06-19 | 00:47
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
HdJ | 29-06-19 | 22:56

Kan het klimaat aan de grens worden tegengehouden. Ik bedoel als wij kromliggen voor een warmtepomp wil ik niet dat er slecht klimaat ons land binnen waait. Ik wil die 0,00007 graden verschil (over 50 jaar) voelen.

Repetitive Beats | 29-06-19 | 22:47 | 2

Het gaat alleen om het deugen. Dat je later kunt zeggen : "Het lag heus niet aan mij, want ik had een warmtepomp en een elektrische auto."

Baron Clappique | 29-06-19 | 22:57

zo begon men jaren geleden met het zogenaamde groene energie... veel mensen trapten erin en tja waarom het succes niet uitbreiden.

Rene046 | 29-06-19 | 23:08

Ieder vermeend nuttig effect van welke 'maatregel' dan ook zal zonder meer teniet woren gedaan door de bevolkingsgroei op deze planeet.

bisbisbis | 29-06-19 | 22:44 | 8

@azijnseikerT | 29-06-19 | 22:46: Gaat hand in hand he? Nog steeds stemt half Europa op linkse partijen en die willen heel Afrika hier naartoe halen. En die krijgen de welvaart dan gewoon gratis in de schoot geworpen voor de rest van hun leven.

Crusher | 29-06-19 | 23:08

@azijnseikerT | 29-06-19 | 22:46:
-
Aha. OK. In één enkel Afrikaans land, (Nigeria) groeit de bevolking tot aan het jaar 2030 (dus nog maar elf jaar te gaan) van 182 miljoen mensen naar 265 miljoen mensen, een groei van bijna veertig procent, Economische groei 2019 : 1,9 procent. Dat wordt dan wél wat lastig, met die wlevaartsverdeling, die koeien en die landbouw (er is nogal wat woestijn...) Die mensen willen meer één enkel ding: te vreten. En dat komen ze HIER halen.
-
En oh ja: het zijn ook nog eens voor iets meer dan de helft islamieten. En laten die nu nét wonen in de gedeeltes waar ze het minst te vreten hebben.
-
Enneh.... succes, hé, met je klimaataccoord.

bisbisbis | 29-06-19 | 23:21
▼ 5 antwoorden verborgen

Net in Nieuwsuur dat de regering rekeningrijden/spitsheffing gaat bekijken als mede uitwerking van het klimaatakkoord.
Nou is mijn vraag of dat wel door kan gaan voor buitenlandse vrachtwagens en chauffeurs of gewone motorvoertuigen wegens de EU hof uitspraak over de heffing die Duitsland wou invoeren wat nu
De EU hof heeft gezegd dat dat tegen de gelijke behandeling van EU-burgers is mede door critici zoals de Nederlandse Staat aangehaald.
Tolheffing is een vorm vanextra belasting.
Spitsheffing is ook een vorm van extra belasting.
De heren politici maken het zo wel weer verdomd moeilijk uitvoerbaar.

steekmug | 29-06-19 | 22:44

Over elektrische auto's gesproken.
Een groot deel van de nieuw verkochte auto's in Nederland zijn lease auto's. De bestuurder van de leaseauto kijkt alleen naar de maandelijkse bijtelling. Het rijden in een auto van de zaak wordt gezien als loon in natura waarbij 22% van de waarde van de auto bij je loon wordt opgeteld. Bij elektrische auto's is dat maar 4%. Dus iedereen wil voor 4% bijtelling in een auto van de zaak rijden. Dat die auto elektrisch is kan ze niet schelen. Na 4 jaar verloopt de leasetermijn en heeft de werknemer recht op een nieuwe auto. De leasemaatschappij neemt die auto terug en zal proberen hem voor een zo hoog mogelijke prijs tweedehands te verkopen. En dat is niet in Nederland. 4 jaar lang heeft de overheid de zakelijke rijder met allerlei subsidies en regeltjes lopen spekken en dan verdwijnt die auto nog over de grens.

Osdorpertje | 29-06-19 | 22:33 | 3

Ja dat was zo. Is nu niet meer zo.
Ik vind het trouwens knap hoe je dat doet met zo'n ding als je 400 km per dag rijdt van klant naar klant.
Helemaal in de winter bij -5.
Dan haal je nog 150km op een volle batterij als het meezit.

HoerieHarry | 29-06-19 | 22:40

@HoerieHarry | 29-06-19 | 22:40:
Veel kilometers maken kan alleen in een hybride auto. Dan rij je eerst een stukje elektrisch tot de accu's leeg zijn en dan rij je verder op benzine. Maar aangezien die nu dezelfde bijtelling hebben als normale auto's heeft het geen enkel voordeel meer om hybride te rijden

Osdorpertje | 29-06-19 | 22:57

@Osdorpertje | 29-06-19 | 22:57:
Osdorpertje, waterstof is het toverwoord.
Dan rijd je 600 a 700 km elektrisch met een volle tank zonder onderweg te hoeven opladen.
Maar ook daar hoor je GL en D66 niet over.

HoerieHarry | 29-06-19 | 23:21

Het lijkt mij dat indien er alleen maar elektrische auto's rijden er ook aanmerkelijk meer elektriciteit geproduceerd moet worden. Ik zie dat in de plannen nergens terug. Hoe zit dat nu werkelijk?

jaap932057795966 | 29-06-19 | 22:30 | 6

Heel simpel, dat wordt ingekocht bij de buren. Kernenergie uit Frankrijk. Bruinkool-stroom uit Duitsland, Gas uit Rusland. Alles voorzien van een in Noorwegen gekocht etiket. GROENE STROOM

Rest In Privacy | 29-06-19 | 23:27

En die grotere hoeveelheid stroom moet ook door zwaardere kabels, transformatorhuisjes, schakelkasten etc. Alles moet dus open en geupgraded worden. Goed bedacht, mensen!

piloot47 | 29-06-19 | 23:46

Als we massaal aan de warmtepomp en stekkerauto moeten dan gaat het particuliere energieverbruik verdrievoudigen, naar zo'n 10.000 kWh per jaar per huishouden. Eenzelfde factor krijg je als ook het bedrijfsleven massaal van het gas af moet. In Amsterdam houdt men zelfs rekening met een vervijfvoudiging van het stroomverbruik bij volledige elektrificatie.

We wekken nu, inclusief dubieuze biomassa, zo'n 6% van ons huidige energieverbruik duurzaam op. Alle plannen voor zonnecentrales en buitengaats windmolenparken zouden straks 70% van het huidige verbruik, dus zeg 23% van het toekomstige verbruik moeten opleveren. Dit is al heel ambitieus.

We zitten straks dus in de ideaalwereld van het kartel met een stroombehoefte bóvenop de duurzame opwekking van 0,77*3 maal de huidige stroomopwekking. Met middelbare school wiskunde heb je dan dus 2,25 maal zoveel cónventionele opwekking als dat we nu hebben. Bedenk dat van de huidige 18.000 MW er 3.000 afkomstig zijn van kolen (viesbah dus moet weg) en de rest voornamelijk van aardgas.

Van de 40.000 MW (factor 2.5) die we straks nodig hebben, komt dan bijna 10.000 van zeg wind en zon, de rest zal vooral aardgas zijn. Opwekking met aardgas gaat dan van 13.000 MW naar 30.000 MW. Die o zo milieuvriendelijke stekkerauto's en warmtepompen draaien straks dus gewoon op gas. We gaan nog heel veel gas nodig hebben.

5611 | 30-06-19 | 10:20
▼ 3 antwoorden verborgen

Uitgaande van de gemiddelde prijs van een elektrische auto..
Stel een auto rijdt 50.000 km per jaar. Dan is dat snel 10.000 kWh. Een warmtepomp verbruikt zo'n 12.000 kWh, waarvan 70% in de wintermaanden (8.400 kWh). Voor het overige verbruik (koelkast, tv e.d.) is het gemiddelde verbruik 3.000 kWh per huishouden.
Zonnepanelen leveren in de wintermaanden nog maar 30% op. De vraag hoeveel zonnepanelen en Tesla-homebatterijen er nodig zijn om een beetje fatsoenlijk een winter door te komen. Energieneutraal hoort energieneutraal te zijn. Laten we uitgaan van november t/m maart. 151 dagen.
(10.000 kWh + 3.000 kWh ) x (151 dagen / 365 dagen) = 5.378 kWh verbruik auto en huisapparaten. Daar komt die warmtepomp nog bovenop 8.400 kWh. Tezamen 13.778 kWh voor 151 dagen winter. Per dag is dit dan 91 kWh per dag en 33.215 kWh capaciteit nodig om het aantal zonnepanelen te berekenen voor één huishouden om de winter door te komen. Stel we gaan uit van 300 Wattpiek panelen. 33.215 kWh / 300 = 111 zonnepanelen per huishouden. 'S avonds schijnt de zon niet. Hoeveel Tesla-homebatterijen zijn er dan nodig? Eén Tesla Powerwall heeft een opslagcapaciteit van 14 kWh. 91 kWh / 14 kWh = 7 Powerwalls à 7.740 euro per stuk = € 54.180 per huishouden. Daarbij 111 x 400 euro per paneel = € 44.400. Dan komt daar de installatie van warmptepomp bij à € 15.000 Kortom € 115.000 per huishouden. We hebben zo'n 8 miljoen huishoudens. 8 miljoen x € 115.000 = 920 miljard euro voor de huishoudens (12% van het totale energieverbruik).
920 miljard / 12 x 100 = € 7,66 biljoen euro De kosten van isolatie zijn gemiddeld € 6.500. 5 miljoen huizen zijn nog niet of niet voldoende geïsoleerd. Dat is nog eens € 32,5 miljard. 8 miljoen auto's vervangen à € 40.000 euro per elektrische auto = € 320 miljard.
Totale kosten € 8 biljoen per 15-20 jaar. Misschien 10 biljoen wanneer er eens een paneeltje kapot gaat of een warmtepomp. Maar hopen dat het zonnetje blijft schijnen.
Hebben we het leger al gepareerd om sneeuwvlokjes uit de lucht te knallen?

klowiepowie | 29-06-19 | 22:27 | 4

Er staan behoorlijk wat overdrijvingen in je berekeningen. Ik ga het niet allemaal bewijzen, want geen zin in. Maar één voorbeeld: een 285 Wp paneel heb je tegenwoordig al voor € 107: www.winkelman-zonnepanelen.nl/product...

Crusher | 29-06-19 | 22:41

@piloot47 | 29-06-19 | 23:48: Panelen zelf vliegen niet in de fik, het zijn bijna altijd slechte stekkerverbindingen die doorbranden en bij indaksystemen brand kunnen veroorzaken, dat kan bij elk merk gebeuren. Bij indak liggen de panelen ingebed i.p.v. op dakpannen en is er contact met brandbaar materiaal zoals isolatie. Indak ziet mooier uit maar is dus gevaarlijker en heeft slechtere ventilatie rond de panelen waardoor ze iets minder rendement hebben. Je krijgt ook nog eens minder btw terug bij indaksystemen, niet aan beginnen dus.

Crusher | 30-06-19 | 00:08
▼ 1 antwoord verborgen

"(..) een arbeidsrecht op een dag thuiswerken of reistijd als werktijd tellen."
Dat gaat in deze neoliberale maatschappij niet gebeuren waar het arbeidsrecht steeds verder wordt afgebroken.

"Het land dat achteraan loopt in deze klimaatzelfkastijding, wordt slapend rijk."
Wij kunnen ook slapend rijk worden. Laten wij het bankgeheim invoeren ter compensatie van het klimafaat.

ProAsfalt | 29-06-19 | 22:24

En, wat doen we er tegen?

sjef-van-iekel | 29-06-19 | 22:23

Kernfusie gaat het worden in de nabije toekomst voor militaire toepassingen, burgers mloeten blijven betalen voor hun energie.

Ongeblustekalk | 29-06-19 | 22:22 | 3

Maak stroom van kernenergie even duur of iets duurder dan aardgas nu is.
Heb je als overheid dezelfde inkomsten.
Niks aan de hand op die manier.

HoerieHarry | 29-06-19 | 22:25

Ik weet niet precies wat u bedoelt maar kernfusie wordt al toegepast in militaire kringen, in de zin dat ze er al zijn, namelijk de waterstofbom.

ProAsfalt | 29-06-19 | 22:26

Zie ik daar nou twee uitgerangeerde politici staan?

tsjajaja | 29-06-19 | 22:19 | 1

Waarvan één met een sfraakgefrek.

piloot47 | 29-06-19 | 23:49

Ed Nijpels, de huidige voorzitter van de Klimaatraad, wilde in 1978 als VVD-Tweede Kamerlid seks tussen volwassenen en kinderen legaliseren door de leeftijdsgrens van 16 jaar uit het wetboek van strafrecht te schrappen. Ook was de liberaal van mening dat er serieus moest worden bekeken om zelfs de grens van 12 jaar te laten vervallen.

gerard1945.wordpress.com/2018/12/27/n...

Die gast is knettergek. Dan weet u dat.

Thoth | 29-06-19 | 22:18 | 6

De babyboomers in de tijd van pakweg eind jaren 60 tot eind jaren 80 konden ongegeneerd tienerporno aanschaffen want seksuele revolutie.
Volgens mij werd de leeftijdsgrens voor model zijn in pornografie pas in rond 1990/91 verhoogd naar 18 jaar.

steekmug | 29-06-19 | 22:58

@Zendavesta | 29-06-19 | 22:44:
Nogal overbodig om dit te melden met een vers account, ben je bang voor de gevolgen?

Ongeblustekalk | 29-06-19 | 22:59

Ji wilt een een 17 jarige jongen die sex heeft met een meisje van 15 weer gaan vervolgen?

ArjenZH | 30-06-19 | 08:57
▼ 3 antwoorden verborgen

Met een paar moderne thoriumcentrales zijn al onze problemen opgelost.
Maar dat is vloeken in de kerk.

HoerieHarry | 29-06-19 | 22:18 | 4

Ik ben ook benieuwd naar thorium maar lees nog veel dat het nog niet klaar is om voor t echie in gebruik te gaan.

timmey | 29-06-19 | 22:30

google eens op ITER

Rene046 | 29-06-19 | 23:25
▼ 1 antwoord verborgen

Hetzelfde verhaal gaat op voor gasketels vs. warmtepompen. Een goede gasketel kost momenteel 1600.-- a 2000,-- Warmtepompen zitten ergens rond de 10.000 euri. Bovendien: waar moet al die electricteit vandaan komen. Windmolens? Zonnepanelen? dan moeten we tussen alle windmolens op de Noordzee grote pontons met zonnepanelen neerleggen.

oliebolletje123 | 29-06-19 | 22:13 | 5

@Jan-Joris-Jaap-Joop | 29-06-19 | 22:14: Bruinvissen gaan niet dood door zeewindmolens, integendeel. Wel door het heien, maar daar hebben ze tegenwoordig een geluidscherm voor van bubbeltjes.

ZwarteDag | 29-06-19 | 22:33
▼ 2 antwoorden verborgen

Geld speelt geen rol. Aldus degenen met genoeg geld (van u en mij).

WernerT | 29-06-19 | 22:13

Mwah dat de spouwmuren niet allemaal volgespoten zijn ligt ook aan de bedrijven zelf. Onlangs daarmee bezig geweest, 6 vertegenwoordigers, 6 andere leugens. Zelfs de geveloppervlak was bij alle 6 anders, om maar niet te spreken over het te gebruiken product.

Uiteindelijk zo weinig vertrouwen in die tak van sport gekregen dat ik de muur lekker leeg laat. Heb toch geen kinderen. Na mij de zondvloed B-)

Diepstrotje | 29-06-19 | 22:06 | 5

Met het vol spuiten van spouwmuren kunnen schimmeltoestanden ontstaan, die levensbedreigend zijn. Blijf ventileren!

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-06-19 | 22:16

Wat vertelden de vertegenwoordigers van vocht en schimmel door spouwisolatie muren die bol komen te stand door de druk op de muren?

Atlantis-95 | 29-06-19 | 23:07

@Trumme | 29-06-19 | 22:11: Bij de installateurs komen ze champagne tekort voor dit klimaatvod. Daarom zaten ze ook overal aan die klimaattafels, de klimaattafels waar degenen die opdraaien voor dit feest, zorgvuldig verre van gehouden weren. Wij dus, nukubu's.

5611 | 30-06-19 | 10:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Als de kindjes uit huis zijn gaan we in Duitsland wonen in een dikke villa met gasaansluiting. Zoek het maar lekker uit met deze leugens.

Ongeblustekalk | 29-06-19 | 22:00 | 1

Amen to that brother

Omebert | 29-06-19 | 22:02

Maak het openbaar vervoer gewoon gratis.
Kan gemakkelijk en scheelt al een hoop.
Waarom hoor ik Groenlinks daar eigenlijk nooit over?

HoerieHarry | 29-06-19 | 21:57 | 8

@HoerieHarry | 29-06-19 | 22:05: Ik wel hoor, sterker nog, ik heb de auto eruit gegooid. Scheelt me elke maand enkele honderden euro's en ik krijg tenminste mijn beweging.

Rest In Privacy | 29-06-19 | 22:31

@Tel Aziaat | 29-06-19 | 22:31:
Het zal ook wel even een kwestie van aanpassen en wennen zijn.
Dat denk ik ook wel.

HoerieHarry | 29-06-19 | 22:33

@Feynman | 29-06-19 | 22:02: Dat klopt, keerzijde van de medaille is dat als je 10% van het verkeer weg weet te halen, de files zowat opgelost zullen zijn. Het zijn namelijk die laatste auto's, boven de wegcapaciteit, die de files veroorzaken.

OV zou ik overigens zeker niet gratis maken, gratis heeft geen waarde en is een recept voor ellende. Stuk minder duur mag zeker wel!

5611 | 30-06-19 | 10:51
▼ 5 antwoorden verborgen

Dat klimaat ding is een verdienmodel, voor iedereen, er is zat subsidie beschikbaar dus sla je slag. Zijn zat dingen te bedenken waar je mee aan de slag kunt en geld aan kunt verdienen. Nederland is 1 groot verdienmodel voor iedereen die het wilt zien. Zeiken over die klimaat onzin, super leuk, maar daar ga je geen mooie vakantie mee kopen. Profiteer van die larie. Vertel gewoon eena lulverhal aan de " belivers" en je krijgt wel wat geld los. Praat ze naar de mond, en vul je zakken met de klimaateuri's. Doe jij het niet dan doet een ander het wel.

geefnooitop | 29-06-19 | 21:56 | 2

Ik vraag me af hoeveel samsom en die andere Lullo's aan aandelen of andere belangen hebben in de zonnepaneel/warmtepomp industrie.

Omebert | 29-06-19 | 22:04

Bierbuik praatjes, de voorwaarden zijn zo streng dat niemand er aan voldoet. Zeker de circulaire potjes worden nauwelijks gebruikt...

ZwarteDag | 29-06-19 | 22:38

Het neerhalen van MH17 en de aardbevingen in Groningen hebben geleid tot gaspaniek bij de politiek. De bevingen hebben geleid tot het besluit van een vervroegd terugschroeven van de gasproductie. Vervolgens was importeren van Russisch gas geen optie, want met dat land hebben we een lang, slepend conflict sinds MH17 is neergehaald; daarmee loopt NL ook keurig aan de Amerikaanse leiband. En zo is het gekomen. Multinationals slaan er een slaatje uit, en klimaatgelovigen zien hun droom uitkomen.

Rest In Privacy | 29-06-19 | 21:49 | 13

@tsjajaja | 29-06-19 | 22:26:

Gas moet je kopen. En zo schoon is het niet. Wel schoner. Dat wel.

Verder stopt niets ons om gas te leveren via onze LNG infrastructuur.

Energie onafhankelijk zijn is nogal belangrijk in de nabije toekomst. Duitsland kan niet. Het moet. Wij kunnen het wel. En het kost wat 1-2 miljard per jaar?

Ter vergelijking. De babyboomers die niet meer werken kosten ons ongeveer 100 miljard.

Andrew Deen | 29-06-19 | 22:36

Tja, de meerderheid wil dit blijkbaar. So pony up boys!

ZwarteDag | 29-06-19 | 22:40

@Andrew Deen | 29-06-19 | 22:05: Pure onzin. Alles elektrificeren gaat eerder tot meer gasverbruik leiden voor stroomopwekking. Maar praat vooral de belanghebbenden aan de klimaattafels na.

5611 | 30-06-19 | 10:55
▼ 10 antwoorden verborgen

Hoe je het ook wend of keert, je portemonnee wordt geplunderd en je wordt op kosten gejaagd, zowel door links als door rechts. De vraag die voor mij slechts interessant is; welke partij blijft van mijn portemonnee af

miff | 29-06-19 | 21:44

Woningisolatie? Volgens mij is het niet de bedoeling dat er minder energie wordt verbruikt. Want daar verdient de roverheid weer aan. Nee we moeten te dure onbewezen technologie gaan gebruiken. Ontwikkeld door... multinationals. Kijk maar in de aandelenportefeuille van Willem welke dat zijn.

azijnseikerT | 29-06-19 | 21:39 | 1

Om het simpel te zeggen, des te minder energie je gebruikt, des te duurder het gemaakt wordt. Energie besparen is leuk, maar het mag de energiemaatschappijen en zeker de roverheid geen inkomsten kosten.

miff | 29-06-19 | 21:47

Leg stopcontacten aan bij allr fietsenstallingen. Ongemerkt is dat een klimaatrevolutie van jewelste, tweede autos worden electrische bakfietsen. En daar hoor je niemand over.

Shoarmamasutra | 29-06-19 | 21:36

Mooi dat Feynman dit forum ook leest. Ik heb al maanden geleden geopperd dat NL de vervuiling over de grens gooit. Kennelijk denk het kabinet hier ook zo over als het om de lucht- en scheepvaart gaat. De vervuiling van deze sectoren is NIET opgenomen in het klimaat akkoord. Vooral de scheepvaart is een zeer smerige sector qua uitstoot. Alles wat branden kan wordt daarin opgestookt, eventueel versneden met afval wat ze nergens kwijt kunnen. Ook hier geldt kennelijk dat de vervuiling in deze sectoren vooral buiten NL plaatsvindt en derhalve niet behoeft te worden meegeteld. Ook de vervuiling als gevolg van de productie van autos, vliegtuigen, schepen, treinen, windmolens, zonnepanelen, en nog heel veel andere artikelen die in het buitenland gemaakt worden blijven ook buiten schot. Al met al een kinderachtig, naief of bedriegelijk klimaatakkoord.

watazooi | 29-06-19 | 21:33 | 4

Nog een half jaartje mag op open zee stookolie met 3,5% zwavel worden gebruikt. ritra.nl/overstap-op-zwavelarme-brand... Zwavel die soms afkomstig is van de dieselontzwavelinstalltie van dezelfde raffinaderij die de stookolie levert, gewoon als afvalstroom.

Feynman | 29-06-19 | 21:54
▼ 1 antwoord verborgen

Helemaal geen subsidie op e-auto's. Met subsidie gooien de fabrikanten de prijs van de Nederlandse auto's gewoon omhoog, want er komt toch subsidie voor. Zonder subsidie zouden ze ze wel goedkoper op de Nederlandse markt zetten want er is vraag naar.

klaas24 | 29-06-19 | 21:32

Didi met weer een nieuw eerlijk verhaal *moet een beetje spugen*.

osolemio | 29-06-19 | 21:29

Och tijden geleden toen we de industriële revolutie doorgingen ging het om geld. Men wilde geld verdienen. Dat we de omgeving vergiftigde en de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen uiteindelijk zouden vernietigen boeide niemand. Er is in die tijd weinig veranderd. Nog steeds loopt men te janken over centjes die ze niet hebben en hoeveel alles kost. Tot het moment dat de wereld stuk is en we allemaal doodgaan. Van die mensen die zo stom zijn dat ze balen dat ze geen haarlak meer kunnen gebruiken met ozon slopend gifgas. Die mensen die janken dat ze gas willen i.p.v. groenere opties. Die mensen die zich vooral zorgen maken om hun eigen portemonnee. Zelfs als ze amper iets bijdragen. Die mensen die het niet kan velen dat de kinderen straks moeten puinruimen. Dat soort mensen. Domme, arrogante egoïstische mensen. Mensen die niet snappen dat groene industrie naast kosten niet alleen een betere wereld maakt maar werkgelegenheid levert. Die zo'n tunnelvisie hebben dat ze enkel die -69€ op hun bankrekening zien omdat ze nooit meer hebben willen bereiken. Dat soort mensen. Maar als het over 10-30 jaar onleefbaar is. Boeit ze niet. Ze zijn dan namelijk dood.

Andrew Deen | 29-06-19 | 21:26 | 37

@Andrew Deen | 29-06-19 | 22:33: Versneld de één kind maatregel invoeren. De rest is kansloos.

Rest In Privacy | 29-06-19 | 22:44

@Andrew Deen | 29-06-19 | 22:43:
Jij bent goed bezig ukkie!

Ongeblustekalk | 29-06-19 | 22:50
▼ 34 antwoorden verborgen

Net zoals Zuid Afrikaanse Boeren zich in grote getale in Rusland (Krim en Kaluga, in de buurt van Moskou) gaan vestigen en mega bedrijven stichten, zou dat ook kunnen gebeuren met het puik van de Nederlandse boeren. Het stuk van Feynman legt de vinger bij de import. Wat als de wereldwijd geroemde landbouw export van Nederland zomaar als sneeuw voor de zon verdwijnt richting Siberië? Wat als niet alleen de eerste levensbehoefte gas, maar ook de eerste levensbehoefte dagelijks voedsel import gaat worden uit... of all places: Rusland? Gaat Rutte en het linkse kerk legioen nog meer vloeken in de kerk, wanneer ze zelf die volstrekte afhankelijkheid van Rusland blijken te helpen en te versnellen met de door hen voorgenomen klimaatmaatregelen? O zoete ironie! President Poetin is stap voor stap bezig om zijn land onafhankelijk te maken van het Westen, met als hoofdaandachtspunt de landbouw. In Nederland gaan de koetjes de pijp uit, in Rusland komen mega stallen met een mega uitstoot aan CO2 dankzij precies dit droogstoppel gekneuter en gedeug van Nederlandse zijde. Denkend aan Holland zie ik een breede stroom electrische auto's traag door oneindig laagland gaan, met in elke auto de roodaangelopen kop van een klimaatbewuste deugmensch.

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-06-19 | 21:24 | 14

@Eeuwig.. Op.. Vakantie | 29-06-19 | 22:34:

Dat is mooi bewijs van het paranoïde persoonlijkheidsstoornis wat je lijkt te hebben.

Het is onmogelijk voor je om te bevatten dat jouw "mening" onzinnig is en dat er meerdere mensen zijn die geen scrupules hebben om jou daarop te wijzen. Nee. In dat hoofdje van je kan je enkel denken dat het 1 persoon moet zijn. Er kan tenslotte maar 1 persoon zijn die de lef heeft om de reaguurders op GeenStijl eventjes de les te lezen. Toch?

Man man man

Als ik links was zou ik medelijden hebben.

Andrew Deen | 29-06-19 | 22:42

@Andrew Deen | 29-06-19 | 22:42:
Lever je BIG registratie in, maak een goed statement en wordt yoga lerares.
Ben je overal vanaf Ichneumonidae.

Ongeblustekalk | 29-06-19 | 22:57

@Andrew Deen | 29-06-19 | 22:42: 'Als ik links was zou ik medelijden hebben', een dubbele conditionering die krankjorum tegenstrijdig is. Als ik links was >> u bent niet links, maar u kunt wel doen alsof u links was: ergo, u bent een Ruttige VVD-er, een softie. .... zou ik medelijden hebben >> u heeft dus geen medelijden, maar tegelijk maakt u met 'zou ik ... hebben' uw harde uitspraak soft. Wederom: u bent typisch een softe softe VVD-er geheel doorbakken in de Rutte moraal van dubbelhartigheid.

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-06-19 | 23:16
▼ 11 antwoorden verborgen

Lees vooral ook het artikel van Syp Wynia van vandaag. Ook hij zaagt alle argumenten van de voorpleiters doormidden. Het ergste is wat mij betreft de manier waarop de democratie aan de kant wordt geschoven middels zogenaamde Klimaattafels. Alleen vooraf geselecteerde belanghebbenden zijn toegelaten. Nederland glijdt af naar het niveau van een lobbycratie cq kleptocratie.

SugarCandyMountain | 29-06-19 | 21:22 | 10

@Jan-Joris-Jaap-Joop | 29-06-19 | 21:56:

Ik weeg 70 kilo. Ben gespierd en fit als een stier.

Doe niet zo dom trollen. Je kent me niet. Je weet niet tegen wie je het hebt.

Lachwekkend zwak van je.

Andrew Deen | 29-06-19 | 22:26

@Trumme | 29-06-19 | 22:16:

Ik word hier steevast en constant beledigd omdat ik mijn mening ventileer. Onderbouwd met wetenschappelijke feiten.

Ik zal maar een toontje lager zingen als ik jou was.

Misschien moet je beginnen met je huiswerk doen?

Iets wat je bij een bepaald soort mensen nooit tegenkomt.

Verder ben ik alles behalve links.

Maar als je zo ver rechts zit van het centrum dan vind je alles links.

Lijkt me vrij duidelijk dat je extreemrechts bent.

Zelfs al zit je zelf nog in de kinderachtige ontkenningsfase.

Andrew Deen | 29-06-19 | 22:30
-weggejorist-
Ongeblustekalk | 29-06-19 | 22:55
▼ 7 antwoorden verborgen

Dit hele klimaatakkoord lijkt op pure paniekvoetbal, het is rigoureus, ondoordacht, gevaarlijk, etc..... Typisch gedrag van iemand die in paniek is, maar mij is nog niet duidelijk wie waarover in paniek is. Moet Rutte z'n CV op orde hebben voor een hoge VN post, wil de VVD GL groen inhalen nu er verder inhoudelijk niks van de VVD over is? Ik vermoed steeds dat de paniek vanuit de VVD komt, maar zelfs daar ben ik niet zeker of het alleen de VVD is. Kortom, vreemd.

Blauwpetje | 29-06-19 | 21:21

*Muhahaha*
Ik neem een voorschot: "Bah, daar is straks Berbaar weer en die gaat jullie allemaal de maat nemen!" Want hij is van de VVD en die lachen jou uit.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 29-06-19 | 21:21 | 1

Dat iemand van de VVD is, tja. Maar zo kortzichtig en die walmende eigendunk......
Ehhhh, of is dat typisch VVD?

J-van-de-Bontekoe | 30-06-19 | 09:58

"Een andere proefballon is de verkleining van de veestapel. Bij een gelijkblijvende consumptie geeft dit meer import, "
Muhahaha, we produceren hier voor ons plus de halve wereld en z'n moeder maar Feynman "denkt" dat er bij beperking import gaat volgen?
Niet serieus te nemen die knakker, rest van het stukkie sla ik graag over.
Eensch Overvecht, het is helemaal niks.

Berbaar | 29-06-19 | 21:16 | 12

@Feynman | 29-06-19 | 22:28: Ik snap de koehaat ook niet zo goed, kunnen we er niet een sport van maken om de minste uitstoot per kilo vlees te hebben en daar een export product van maken? Laat ze in de landen om ons maar de boeren de nek omdraaien.

dugo | 30-06-19 | 00:51

@Feynman | 29-06-19 | 22:28: bedankt weer voor een prima stuk. Het is alleen jammer dat hier bepaalde figuren reageren die de feiten negeren, vol zijn van eigendunk, een bord voor hun kop hebben, overlopen met dedain of erg kortzichtig zijn. Of een combinatie hiervan. Maar, ga zo door graag!

J-van-de-Bontekoe | 30-06-19 | 09:56
▼ 9 antwoorden verborgen

Eens kijken hoe de politiek reageert als er 3 of 4 vervuilende multinationals Nederland de rug toe keren om de CO2 tax en er duizenden banen verdwijnen.

Trumme | 29-06-19 | 21:15 | 2

Wordt de taks sneller afgeschaft dan je met je ogen kunt knipperen en bij de burger neergelegd.

RenHoek | 29-06-19 | 21:38

Als dat gebeurt dan zal de historicus Rutte ons weer 'door de crisis helpen'. Toch?

isitsoornot | 29-06-19 | 21:46

Onze veestapel is het enige wat Nederland keiharde klnkende munten oplevert met melk, zuivel en het gele goud, kaas. In deze context is het gerommel in de marge met CO2 niet relevant. Daarbovenop komt dat onze wereld zich te midden van een koolstofdroogte bevindt : www.youtube.com/watch?v=cc3XH6M8keU

rmstock | 29-06-19 | 21:14

Klimaatzelfkastijding. Exact. Weg met ons. Weg met ons, fascistische racistische discriminerende islamofobe xenofobe zich achter de dijken verschuilende vanaf de zijlijn toeptoeterende slavenhoudende rabiaat-fanatiek-ultra-extreem-rechtse kooldioxide stik-en fijnstof uitstoters! Hoe eerder dit land door zijn hoeven zakt hoe beter. Niks aan verloren. Zorg wel dat je te allen tijde in het bezit bent van een open vliegticket want zo te zien is de tijd van wegwezen hier dichterbij dan je denkt. De overheid is kapot en kan alleen maar geld verbranden.

isitsoornot | 29-06-19 | 21:07 | 1

Een open vliegticket ? Schande.

Baron Clappique | 29-06-19 | 21:11

Het feit dat er volop maatregelen in het plan zitten die lokaal een milieuvriendelijk effect hebben maar globaal niet is inderdaad een van de grote problemen. Net als het pensioenakkoord krijgt ook dit wangedrocht een soort van democratische legitimatie door de suggestie dat beiden in overleg met allerlei organisaties tot stand zijn gekomen. Daarbij was er in beide gevallen toevallig niet één die mij vertegenwoordigde, dus ik voel me er ook niet aan gebonden.

Hetze Haatstra | 29-06-19 | 21:07 | 1

Bijvoorbeeld maatregelen om te voorkomen dat 2ehands elektrische leasebakken naar het buitenland gaan in plaats van de Nederlandse 2e hands markt. Wat maakt het nu uit in welk land er met die auto's gereden wordt?
Andersom roept de Nederlandse overheid ook niet dat de CO2 uitstoot van alle mensen die over de grens tanken bij de uitstoot van Nederland opgeteld moet worden. Als wij een aluminium fabriek sluiten scheelt dat ons heel veel stroom, maar we blijven dezelfde hoeveelheid aluminium gebruiken, alleen wordt dat dan in het buitenland gemaakt. Lokale subsidies voor groene bedrijven zijn nog erger, die bedrijven gaan dan weg uit een andere provincie of gemeente, dus netto veranderd er niets in Nederland.

W_F | 29-06-19 | 22:10

Clown Diederik is uitgespuugd door iedereen maar kijk daar is ie gewoon weer.
Kartel politiek in optima forma.

oplichter | 29-06-19 | 21:03 | 1

U hebt die gladjanus rechts daarnaast niet herkend? Wat doet die miskleunende staatsmongool daar nog?!? Zolang hij bij die co2duurzaamheidslobby zit kan niemand deze serieus nemen.

Halal gehaktbal | 29-06-19 | 21:14

Nog meer leugens, Peter Timoteef orakelde een tien jaar geelden dat het in Nederland harder en langer zou gaan regenen. En dat we water de ruimte moesten geven.

Nou gekkies, hoe zit het nou met die droogte die we vorig jaar hadden? Hele wijken werden voorzien van sloten en kanalen. Volkomen onzin.

RenHoek | 29-06-19 | 21:02 | 2

Alle grote rivieren zijn verbreedt voor miljarden. En nu moeten ze weer verbouwd worden om water vast te houden i.p.v. af te voeren.

Trumme | 29-06-19 | 21:12

@Trumme | 29-06-19 | 21:12:
die idioten laten al honderden jaren iedere seconde
miljoenen liters zoet water via de rivieren zo de zee in lopen.
Als het 1 week droog is breekt de pleuris uit.
Wie is hier gestoord ?

joppo0 | 29-06-19 | 21:26

Nederland gaat de wereld wel weer even redden met maatregelen. Net zoals we toen CFK's verboden en ineens was de zure regen weg of het ozongat. Volkomen onzin.

Wie denkt er aan de KINDEREN? Vlug CO2 verbieden want de aarde is niet van ons maar van onze kinderen. Volkomen geschift dit... volkomen gestoord. Alleen maar omdat we in Europa ons op de borst kunnen trommelen, want we zijn zo goed bezig.

RenHoek | 29-06-19 | 20:59

2,5 jaar geef ik het dan is dat hele klimaatakkoord weer van de baan wegens onbetaalbaarheid wegens crisis en noodzaak tot andere (infra)aankopen door klimaatverandering,gestegen woonkosten en olie en bovenal verstand.
25% CO2 reductie in 2020,50&CO2 reductie in 2030 en 95% CO2 reductie in 2050 allen ten opzichte van het jaar 1990 is eigenlijk ten opzichte van 2017 www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/37/co2-u... Dus binnen 2 jaar 25 % reductie is al onhaalbaar,
Gekkenwerk en dan hebben we het ultra fijnstof verhaal nog niet meegenomen met al die biomassa centrales en schiphol en cruiseschepen en 4e handse buitenlandse vrachtwagens die euro 3 of 4 norm alleen halen op papier en niet in de praktijk die tanken in land van herkomst en niks afdragen aan ons NL wegennetwerk maar wel fijnstof,rubberstof,remstof en CO2 dumpen.

steekmug | 29-06-19 | 20:59 | 3

Jij bent wel heel positief met je 2,5 jaar. Binnen 1 jaar is Rutte opgerot en zal dat klimaatakkoord een langzame dood sterven. Deze club politici heeft tot nu toe enkel en alleen veel voorzieningen afgebroken en heeft vrijwel niets tot stand gebracht omdat ze volstrekt incompetent zijn en teveel hun oren laten hangen naar Rutte omwille van het pluche.
Pas nadat Rutte vertrokken is kun je de trap van boven af aan schoonvegen en zal er iets ten goede kunnen veranderen.

oakmont | 29-06-19 | 21:19

Het akkoord is hopelijk van de baan maar ze zijn hardnekkig en belasting verhogingen terug draaien hebben ze nog nooit gedaan.

voldemort | 29-06-19 | 22:21

@oakmont | 29-06-19 | 21:19: de Christen Unie zit al 10 jaar in het midden vd wip en die bepaald veel zoniet alles in dit land en zijn linkser dan Jetten en Yasser samen.

Trumme | 29-06-19 | 22:22

Er is al verschillende malen uitgelegd dat het minimaal 20 jaar duurt voordat iedereen elektrisch rijd. Zowel productie als opladen van 9 miljoen voertuigen voor 2030 onmogelijk. De Bovag en ANWB spelen hierbij een vies spelletje en vertegenwoordigen niet de miljoenen bestuurders die de komende jaren door dit accoord uitgemolken gaan worden.

Trumme | 29-06-19 | 20:57 | 2

De ANWB is gewoon een Pon en Louwman & Parqui afdeling ,net als de Consumentenbond sinds de jaren 90 de weg kwijt is en meer aan de kant hangt van BV Nederland.

steekmug | 29-06-19 | 23:13

@steekmug | 29-06-19 | 23:13: De ANWB is rond 2000 al begonnen met zeuren over rekeningrijden. Ik heb mijn lidmaatschap toen meteen opgezegd, de smerige verraders!

5611 | 30-06-19 | 13:21

Nog iets, hoe gaan we met de elektrische auto's op vakantie ? Dat wordt dus vliegen.

Robertmarcel | 29-06-19 | 20:56 | 1

Inderdaad. Ik woon in Frankrijk en kan u verzekeren dat die oplaadpalen hier zéér dun gezaaid zijn.

gijsbert1308 | 30-06-19 | 08:56

Die Diederik Samson moet je niet vertrouwen. Die is veel te activistisch. Die zou het liefst alle kerncentrales per direct sluiten en dat wij dan als land geregeld zonder stroom komen te zitten. En het leek hem wel een goed idee omdat de pensioengelden van alle Nederlanders te investeren in groene luchtfietserij met een negatief rendement omdat dat beter zou zijn voor het milieu.
Als Diederik ergens voor is kun je ongezien tegen zijn. En omgekeerd.
Bij de PvdA was het al een vreemde eend in de bijt met zijn activistisch GreenPeace verleden waarbij het geregeld werd opgepakt, maar daar heeft zijn campagneteam die meeste sporen van het internet weten te wissen. Op het moment dat hij iets bij de PvdA ging doen werd zijn verleden van de GreenPeace site gewist terwijl hij daar jarenlang directeur was geweest.

En Ed Raket is gewoon een flapdrol, met zijn 3 HR ketels om zijn huis te verwarmen.

Osdorpertje | 29-06-19 | 20:55 | 3

De halve politiek heeft heden tendage een activistisch verleden. En zolang wij erop blijven stemmen vragen we er zelf om.

Trumme | 29-06-19 | 21:00

@Trumme | 29-06-19 | 21:00: Precies! We kunnen allemaal wel klagen en zeuren over al onze politici en de keuzes die zij maken. Maar wij, het volk, kiezen hen keer op keer! Ook Mark Rutte met zijn "Groen Linkse agenda". Alhoewel ik bang ben dat er iets anders achter zit dan het "klimaat'... En tenslotte de peilingen: de menschen blijven gewoon VVD stemmen. Laat staan de stemmen op GL, PVDA, D66, etc. Er gaat dus niks veranderen. Een volk krijgt de regering die zij verdient. Deze klimaat tanker is uitgevaren en is niet meer te stoppen... Helaas

Boeddha18 | 29-06-19 | 21:15

@Trumme | 29-06-19 | 21:00: Ga eens graven bij GL. Geheid dat je bij RaRa, Onkruit en dat soort extremistische groepjes uitkomt.

5611 | 30-06-19 | 13:23

Klimaatleugen en waanzin , erger nog dan toen de kerk vol hield ,"' dat de wereld een schijf is"'
Totale gekte, die klauwen met geld gaat kosten.
Knetter knetter gek!

joppo0 | 29-06-19 | 20:54

We zijn te arm om nog Sesamstraat te maken, maar hey, laten we het klimaat even redden.

dugo | 29-06-19 | 20:52

Nederland maakt zich hiermee meer en meer afhankelijk van Europa, omdat het zelf niks meer produceert. Is dat een achterliggende agenda? Om zo een Nexit onmogelijk te maken?

Goed-hardt | 29-06-19 | 20:51 | 1

ssssttttttt...

Rene046 | 30-06-19 | 00:02

"Weer een maatregel die een CO2-reductie geeft in Nederland, maar een CO2-stijging binnen de EU." Daar vrees ik ook voor. Sterker nog, ik vrees dat zelfs de zogeheten CO2-verlagende oplossingen binnen Nederland voor meer CO2-uitstoot in Nederland gaan zorgen. Met name de opwekking van hernieuwbare energie via windmolen- en zonneparken. Dekking van het energieverbruik door hernieuwbare energie is een sprookje en zodra de complete economische machinerie hier en in bijv. Duitsland door talloze black-outs is vastgelopen, zullen we noodgedwongen terug moeten naar fossiele elektriciteit. Dan hebben we ons tot de bedelstaf laten uitkleden voor technologieën die niet leveren wat ze beloofden. Gek genoeg is er nauwelijks aandacht voor betaalbare technologie zoals warmtepompboilers en airco's met warmtepompen. Apparaten die ook in huizen met mindere isolatie probleemloos en betaalbaar kunnen worden toegepast. In plaats daarvan worden alleen peperdure oplossingen gepromoot die bij fabrikanten en installateurs geld in het laatje brengen.

FrankVeer | 29-06-19 | 20:51 | 1

Wat denk je waar Ed Nijpels voor is als voorzitter van de installateursclub, die krijgt er vet voor betaald

Jan70 | 29-06-19 | 21:24

Zoals gewoonlijk een feitenbrij zonder een verdieping. Vraag jezelf eens af waarom Lelystad doorgaat en de salderingsregeling wordt afgeschaft.

Ergo, het moet de overheid en het bedrijfsleven een inkomstenstroom opleveren maar de burger mag er niet aan verdienen, die moet enkel uitgeven.

Daarmee komt men tot de kern van dit klimaatdictaat.

RenHoek | 29-06-19 | 20:50 | 1

Beetje kort door de bocht.. Klopt wel, vind ik.
Mocht er trouwens ooit een politiek/ kabinetsvoorstel zich aandienen alwaar dit niet het geval is.. kunt u mij dan wakker porren uit mijn urn?
Ik heb nog nooit meegemaakt (42) dat de burger niet ging betalen voor de overheid. Bedrijfsleven zal je iets beter moeten definiëren? MKB betaald inmiddels een belachelijke rekening!

geen koning | 29-06-19 | 21:10

Dit land is helemaal gek geworden...

Goed-hardt | 29-06-19 | 20:49 | 1

Was het al.

Baron Clappique | 29-06-19 | 21:02

Je mocht alleen aan de klimaattafel als je mening in lijn is met Nijpels.
Nl heeft hiervoor gestemd dus niet zeuren.

pickalilly | 29-06-19 | 20:49 | 4

Ja, dat vind ik nou ook. De meerderheid is hier nu eenmaal trots op.

Baron Clappique | 29-06-19 | 20:54

@RenHoek | 29-06-19 | 20:51: die kleine ondernemers gaan fors meer wegenbelasting betalen voor hun bedrijfsbusjes.

Trumme | 29-06-19 | 21:02

@Baron Clappique | 29-06-19 | 20:54: Nee hoor. De meerderheid is wederom in een slakkengang ijsjes aan het likken. Doodsbenauwd voor een rups waar je jeuk van kan krijgen. Dit tragisch volk is helaas nergens meer trots op te krijgen. Einde volk dus?

geen koning | 29-06-19 | 21:04
▼ 1 antwoord verborgen

Diederick Samson en Ed Nijpels......... dan weet je genoeg. Ik mis de lachende leugenaar op deze foto. Was die koffie aan het drinken bij zijn moeder?

kotelet | 29-06-19 | 20:48 | 2

Japan G20. Laat zich in een jacuzzi namens het gehele Nederlandse volk nemen door Putin, Xi en Trump.

Baron Clappique | 29-06-19 | 21:00

Nee, die zat net onder de rand van de foto. U zag toch hoe blij Edje keek?

geen koning | 29-06-19 | 21:01

Land volplempen met zonnepanelen zal lijden naar extreme warmteontwikkeling.
Loopt u maar op een warme dag langs deze zonnepanelen velden.
Iets met logis.

rein9576 | 29-06-19 | 20:48 | 6

@RenHoek | 29-06-19 | 20:52: Een vogel die een molenwiek niet kan ontwijken is Darwinistisch bekeken best wel af.
Zoals een huiskat geen dertig meter kan vallen.. Zal een patatvretende uitvreter veugol de wiek niet kunnen ontwijken.

geen koning | 29-06-19 | 20:58

@geen koning | 29-06-19 | 20:58: planten in mijn tuin die niet tegen Round Up kunnen zijn ook aan hun Darwinistisch einde.

BrutusBosch | 29-06-19 | 21:13

Als je zwarte zonnepanelen op een wit fabrieksdak gooit dan heeft U gelijk. Als je op zwarte geglazuurde dakpannen gooit dan zal het weinig uitmaken. Gooi je ze op mat zwarte dakpannen dan kan het effect zelfs positief zijn.

W_F | 29-06-19 | 22:37
▼ 3 antwoorden verborgen

Didi lijkt altijd op de enge clown, als hij lacht. Met Nijpels er naast, wordt het niet veel beter...

echtpaul | 29-06-19 | 20:47 | 2

The Joker uit Batman.

Baron Clappique | 29-06-19 | 20:49

Maar wat doet Paul de Leeuw bij dat gezelschap?

Flapuidt | 29-06-19 | 23:30

“... doorlopende lege spouwmuur van een huizenblok met verschillende eigenaren gemakkelijk in één keer gevuld wordt. ...” Je kunt een spouwmuur prima in segmenten verdelen hoor als de buren niet mee willen doen.

Buerman | 29-06-19 | 20:47 | 1

Ja dat is de goedkoopste en milieuvriendelijkste oplosssing; ieder voor zich en God voor de CU.

Trumme | 29-06-19 | 21:03

We moeten maar eens kijken hoe de geldbuidel van Edje Raketje de komende tijd groeit.

topsporter | 29-06-19 | 20:46 | 2

We moeten die nijpels en kornuiten onder een vergrootglas leggen de komende jaren. Wat voor belangen, connecties heeft/had hij om zich op te werpen tot "de klimaatkoning". De man weet helemaal niets van technologie, energie opwekking, klimaat e.d. en dat komt met een commissie, met voorzover ik kan overzien, 1 voorstel, Nederland van het gas af en aan de warmtepomp. Het is een gotspe dat die clowns serieus worden genomen.

thephysicist | 29-06-19 | 21:07

Weer lekker ronduit kudt je gefeteingedreun Feynman... niet eens zín meer er met argumenten tegenin te zeursnor want ik wéét dat je het toch niet leest. Anyway een dikke kus voor jou feyne autist.

overVecht | 29-06-19 | 20:45 | 9

@overVecht | 29-06-19 | 21:01: Iedereen mag een mening hebben en die onderbouwd ventileren. Feynman houdt zijn ballon omhoog en het is aan de kritische reaguurder om er een dartpijltje naar toe te gooien.
Ik heb nog geen plof gehoord, wel een poging om een pijltje in zijn persoon te gooien..

Wijze uit het Oosten | 29-06-19 | 23:50

@overVecht | 29-06-19 | 21:01: tja, feiten, daar moet je het natuurlijk niet over hebben he. Die verstoren alleen maar de illusie en (waan)denkbeelden.

J-van-de-Bontekoe | 30-06-19 | 09:44

Zeg even wat je gebruikt hebt dan mijd ik dat als de pest.

5611 | 30-06-19 | 13:29
▼ 6 antwoorden verborgen

Dat FvD gaat nog eens heel groot worden.

zwellevertje | 29-06-19 | 20:42 | 3

Duitse grens is 15 km hier vandaan, toch maar eens op de Duitse Funda gaan kijken.

tetra | 29-06-19 | 20:41 | 5

@geen koning | 29-06-19 | 20:49: Nadeel van huizen in de Duitse grensstreek is dat ze ontzettend lelijk zijn. Belgen kunnen lelijke huizen bouwen, maar de Duitsers zijn een goede tweede.

FrankVeer | 29-06-19 | 21:59

@FrankVeer | 29-06-19 | 21:59:
-
Daarentegen is de prijs/kwaliteitsverhouding veel beter - en van het geld dat je over houdt kun je een dikke nieuwe auto kopen - zonder BPM.

bisbisbis | 29-06-19 | 22:47

In mutti Merkel land willen wonen of mogelijk binnenkort in het land van Bündnis 90/Die Grünen? www.elsevierweekblad.nl/buitenland/ac... Bij Bündnis 90/Die Grünen vergeleken zijn GL-ers in Nederland koorknaapjes. Duitsers houden nml van doorpakken. Misschien effe heroverwegen en iets verder kijken? Die gassubsidie klinkt misschien leuk maar hou in gedachte hoe snel Merkel hysterisch kernenergie eruitgooide na Fukushima.

Basil Fawlty | 29-06-19 | 23:35
▼ 2 antwoorden verborgen

De meeste politieke maatregelen gaan gestaag. Zelfs klimaatmaatregelen, zoals afval scheiden. Maar het huidige klimaatverdrag gaat ineens rigoureus en op hoge snelheid. Why? De meeste mensen zijn echt wel milieubewust, maar dit?

nattegleufhoed | 29-06-19 | 20:41 | 2

En het echte probleem pakken ze helemaal niet aan: dat is namelijk overbevolking en ontbossing! Bomen nemen in grote hoeveelheden CO2 op!
Een kwart van de bossen op aarde zijn al verdwenen; de longen van de aarde!
Overbevolking en ontbossing: dat zijn de werkelijke problemen!

Aristotalloss | 30-06-19 | 07:08

@Aristotalloss | 30-06-19 | 07:08:
Dat standpunt "deugt" niet in Den Haag.. Hetzelfde geldt voor de nagenoeg ongebreidelde import van mensen uit den vreemde in Nederland. Inmiddels miljoenen de laatste decennia, maar daar horen we niemand over en er mag niets over gezegd worden. Deze mensen willen allemaal een auto, een huis met cv en een Miele.....

Ommezwaai | 30-06-19 | 09:24

In Duitsland kan je subsidie krijgen om aardgas aansluiting te nemen.

MeneerGuggenheimer | 29-06-19 | 20:39 | 1

Klopt, zo'n 40% op een investering van €2000.

Rest In Privacy | 29-06-19 | 21:54

Daar staan ze weer DiDi en Nijpels. En het gaat u geld kosten.

Overnijd | 29-06-19 | 20:39

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen