NASA dropt vetste video ooit, kondigt kolonisatie van de maan in 2024 aan
Weet u nog, toen Trump tijdens z'n beste speech ooit de Space Force aankondigde en het toezegde het finale frontier wagenwijd open te gooien? Nou, NASA pakt door.
En hoe. Tuurlijk, dit is slechts het filmpje, maar ze menen het heus, en wat voor een filmpje hey. Kijkt als een trailer en check al die diversiteit op de leukst mogelijke manier! Kortom, Star Trek begint nu. Dit is de geest van 'definite optimism' waar Thiel en Musk het altijd over hebben: de toekomst proactief en doelgericht vormgeven. Het plan luidt als volgt. Rond 2024 wordt er een permanente aanwezigheid op de maan gevestigd, die weer gebruikt wordt als lanceerbasis en doorvoerhaven voor missies naar Mars en daar voorbij. Wat is letterlijk al het andere toch toch eigenlijk volstrekt oninteressant vergeleken met ruimtevaart hè? Het nieuwe volkslied van de United Federation of Planets door DJ Akira the Don (total champ), onderstaand.
Dit is trouwens die Aziatische astronaut op 1:20. Fuck our lives.
Social
Reaguursels
InloggenMet alle ellende die we dagelijks over ons heen krijgen uitgestort, met het vooruitzicht dat ons mooie continent langzaam richting de islamitische middeleeuwen wordt gestuurd door bestuurders zonder ruggegraat, loyaliteit en principes, is het hoopgevend te zien dat er nog iets positiefs en echt vooruitstrevends wordt gedaan.
Groot fan van space exploration, en dat al sinds ik als kleine jongen een ansichtkaart van mijn tante kreeg over skylab - en deze kaart heb ik nog steeds.
Jullie snappen niet verreweg het grootste voordeel van deze actie. Moslims die op de maan leven, kunnen geen ramadan vieren, want de islam kent maanmaanden, waarbij aan de hand van de nieuwe maan wordt bepaald wanneer de ramadan begint. In één klap is aangetoond dat de islam in de huidige vorm logisch onhoudbaar is en een van de vijf "zuilen" effectief gesloopt is. Dit zal op de islam hetzelfde effect hebben als de economische ondergang van het "paradijs op aarde" Oostblok op het communisme.
Wederom Amerika, wat een land, wat een wil om verder te onderzoeken en ernaar te handelen.
Met opvattingen die dwars kunnen zijn maar evengoed nodig zijn om verder te komen. Vooruitgang kent geen gevoeligheid, het blijft nieuwsgierig.
Inderdaad, Freedom of Speech, daar heb je wat aan.
Postbus Godverdomme Den Haag.
Godverdomme.
"We are going to the moon"?
Als ik het nieuws goed filter, zijn we allang naar de maan. En naar de filistijnen, ook...
Valt het nou niemand op dat Captain Kirk himself, William Shatner, de voice-over heeft gedaan?
De maan wordt aarde --> de aarde wordt maan.
We hebben op school geleerd - bomen en planten hebben CO-2 nodig hetgeen ze omzetten in zuurstof voor mens en dier.
Als wij daar naar toe gaan met raketten en andere voertuigen komt er CO-2 op de maan... zodat er bomen en planten kunnen gaan groeien die zuurstof geven voor dieren en mensen.
De Klimaatjongens van Parijs en Rutte III willen hier in 2050 naar CO-2 NUL zodat het leven op aarde doodgaat en wij in 2050 de maan worden.
Spoor jij wel helemaal? Wat is het? Lachgas? Wiet? Een hersenbeschadiging?
Ik zou graag van de gelegenheid gebruik maken om te melden dat ik Johnny Kim een eindbaas vind. Iedereen die loopt te zeiken moet eens ophouden met azijn drinken en misschien eens proberen om een stap buiten te zetten? Als je ziet wat deze kerel voor zijn 35ste heeft bereikt kan je daar alleen maar respect voor hebben.
Ik voel me een beetje zielig, gezien wat ik op dezelfde leeftijd bereikt heb. Damn, wat een slimme moddafokka zeg.
Op deze site is zijn merit zo enorm hoog en het verschil in bereik zo gigantisch groot dat het abstract is..
Letterlijk nietszeggend voor zolderkamerridders met ten hoogste 1 jaar VMBO maarschappijkennis als levenservaring
Ik zou hem.even grondig pijpen als ik jou was
Jij bent gek, zo goed?
da hep op Facebook gestaan!
OMG ik lach me dood om spence met halo theme.
Jonny Kim komt op mij vooral over als een kansloze bak stront die zn leven op aarde als dermate nutteloos ervaart dat ie maar via kanonnenvlees de ruimte in vlucht.
Geeft niks, ik neuq je zus wel.
Er zit je iets dwars?
@Deflatiemonster | 15-05-19 | 23:36: Hoop frustratie waarschijnlijk.
Lowlife.
SLS, ook wel "Senate Launch System" genoemd omdat het ontwerp door politici bepaald is. Het is een raket samengesteld uit een verzameling space shuttle onderdelen, zodat de geldstromen naar (bijna) alle staten die deze onderdelen maakten op gang blijft. NASA wil het niet maar krijgt er veel grotere budgetten voor toegewezen dan waar ze om gevraagd hebben, en dat moet op. Het project is nu zo ver uitgekleed dat er van het eerste kleine type maar één stuks gemaakt zal worden, die niet herbruikbaar is. De grotere versies (die wel met SpaceX kunnen concurreren op laadvermogen, maar lang niet op prijs) zijn eigenlijk al afgeblazen. Daarom zijn er zelfs plannen om die allereerste (en laatste) testvlucht maar meteen een bemande vlucht van te maken. Nasa huurt liever voor een fractie van de kosten SpaceX in, zodat ze de rest kunnen besteden aan interessante dingen maken om de ruimte in te schieten. Die ene testvlucht zal alles bij elkaar een miljard of 10 kosten terwijl SpaceX ongeveer hetzelfde kan tegen een kostprijs van ongeveer 0.03 miljard. We gaan naar de Maan, maar niet met deze raket.
maning van een expert: arstechnica.com/science/2018/11/forme...
Zou er dan eindelijk een mens op de maan komen ? En hoe verklaren ze dan dat de asronauten compleet anders bewegen in 1/6 zwaartekracht als in de Kubrick films ?
Zit er een sexscene in Kubricks films?
Make America great again!
NASA wil ook bestaansrecht. Ze worden rechts ingehaald door Space X. Komen nu met een mooi plan. Binnen 5 jaar zal er volgens mij wel begonnen worden met een maanbasis of dat tussenstation. Maar voordat die basis bewoonbaar is zullen er wel weer jaren overheen gaan. De techniek heeft niet stilgezeten kijk maar naar Space X en drones bijvoorbeeld de software en hardware kan deze autonoom laten vliegen naar een plek waar je ook wilt en ze landen daarna ook weer waar je wilt. Qua vliegen naar en landen op de maan zijn de enige barrieres 1. Geld en 2. Energie. Dat deep space travel zie ik niet gebeuren. We kunnen niet eens samenleven op deze aardkloot dat zal op een ruimtevlotje niet anders zijn. Wie weet wat voor moois hieruit voortkomt wat we ook weer hier kunnen gebruiken. Reken maar dat er knappe koppen bovenop zitten.
Space X bestaat in samenwerking met NASA en raket en capsule worden door Space X geproduceerd.
@KlauwnBassie | 15-05-19 | 22:41:
SpaceX.
Ik doelde meer op de SpaceShuttle van NASA. SpaceX heeft/is bezig met een goede opvolger. Rechts inhalen klinkt misschien wat agressief, maar is wel zo. NASA moest nu wel met zo'n plan komen en de leiding nemen anders zouden private partijen, of erger nog een ander land, hun positie over kunnen nemen.
Op de maan is geen zuurstof, geen wind, de nacht duurt 2 weken. De temperatuurverschillen zijn dramatisch. Fossiele brandstof werkt alleen als je de zuurstof in tanks meeneemt. Zonne-energie werkt alleen met gigantische aantallen batterijen. Alleen kern-energie is een werkbare optie. Daarom verwacht ik dat er pas een serieuze kolonisatie van de maan zal plaatsvinden NA de ontwikkeling van Thorium energie.
2046, Diehold Foundation.
Ze komen in actie..
Maak maar een pijpleiding naar de maan, kunnen we daar wat overtollig water lozen.
Slimme mensen zijn voorbereid op hun toekomst..
Hahaha, mensen op de maan, wat een gekkigheid. Serieus, heb je dan ook vaccinaties nodig?
Anti-depressiva. Geen zak te doen op de maan. Helemaal kloten als je aan de donkere zijde zit.
Daar hebben ze dan wel weer mooie muziek over!
Misschien wel een goed idee om ons kernafval op de maan te dumpen. Of gaat de maan daar te hard van schijnen als die vol is ?
Eerder de aarde... als het mis gaat.
De maan schijnt niet. Just saying...
@B*tchmeister | 16-05-19 | 10:11: de maan schijnt zeker wel.. quantumelectrodynamica-wise
Miljarden over de balk heen smijten, terwijl we hier dreigen te verzuipen.
Als de aarde echt zo belangrijk is dan besteed je dat geld om de planeet te redden.
Mars is maar een fantasie van een onnozele, een enkele reis naar nowhere.
Ja met zo'n instelling komen we helemaal nooit meer ergens he! De GS panelen hebben een chronisch gebrek aan VOC-mentaliteit, een zorgwekkende ontwikkeling
@Phreack | 15-05-19 | 22:27:
Dit gaat toevallig wel over ons voorbestaan.
Straks zitten er een paar minkukels op Mars terwijl miljarden dreigen te moeten verhuizen, besteed dat geld liever eerst hier en dan pas daar.
Ruimtevaart heeft meer oplossingen voor de problemen op aarde opgeleverd dan het heeft gekost de spin-off van ruimtetechnologie is bijna niet becijferen. Het feit alleen al dat jij zoiets achterlijks op een machine kan tikken en versturen zodat anderen dat onmiddellijk kunnen lezen is voor 90% te danken aan innovaties van de ruimtevaart.
Ecologie en begrip van de natuurlijke systemen op Aarde is voor het grootste deel te danken aan ruimtevaart. Je kunt het alleen van te voren nooit voorspellen. Dat wist James Watt ook niet toen hij de stoommachine uitvond. Die dacht alleen een efficiënte pomp te hebben uitgevonden.
@Stormageddon | 15-05-19 | 22:39: Juist, zonder ruimtevaart hadden we nu geen klimaatreligie gehad.
@KlauwnBassie | 15-05-19 | 22:43:
Arrhenius leefde in de 19e eeuw. Dat waanidee was hoe dan ook wel uit de mottenballen gehaald. Maar inderdaad, in de jaren ‘70 was het de ruimtevaart die milieuvervuiling op aarde voor het eerst mondiaal in kaart kon brengen. En wat het ook kon is landbouw helpen met water- en weersystemen in kaart te brengen. Dankzij ruimtevaart is de voedselproductie enorm gestegen en efficienter geworden (en ook dankzij Norman Borlaug).
@snapal | 15-05-19 | 22:36: Het is ongezond voor de mensheid om geen echte finale frontier te hebben. We moeten vooruit met zijn allen, zeker nu.
Voor je verzuipt is de zee verzuurd en heb je vooral tekort aan zuurstof, en voordat dat gebeurd verga je van de honger door een gebrek aan kunstmest. Gelukkig ga je eerst dood aan de kanker door wat je nog wel tot je mag nemen.
Het gaat Trump, Musk of die andere gek van amazon maar om 1 ding, geschiedenis schrijven, want over duizend jaar weten ze nog steeds wie de eerst maancity heeft gesticht. het gaat niet om mensen, het gaat niet om het geld wat ze verbrassen. ze zouden met dat geld hier op aarde mooiere dingen kunnen doen, maar goed wie weet dat nog over duizend jaren.
we weten allemaal nog wel wie amerika heeft ontdekt, juist colombus.
Precies, mooiere dingen. Geef iedereen een elektrische auto. Hoeven we ook niet op zoek naar een nieuwe planeet.
Het lijkt me dan ook niet meer dan redelijk dat we de eerste stad op de maan naar Donald Trump vernoemen.
@suscrofa | 15-05-19 | 22:10: Geef het gruis van de samenleving een enkele reis maan-strafkolonie, dan krijgen wij het hier ook weer een beetje leuk.
@Taggart | 15-05-19 | 22:18:
Tja, lijkt me echt iets voor die gelukzoekers uit Noord-Afrika zoiets.
Dat wordt op basisscholen toch zelfs al niet meer aangeleerd? Dat Columbusverhaal?
Leif Ericsson!
Maan als uitvalsbasis gebruiken is net zoiets als naar Texel te zwemmen en dan zeggen dat het een prima basis is om naar Nieuw Zeeland te roeien.
Ga maar weer tekenfilms kijken..... Deze missie zal net zo historisch zijn als de maanlanding... Het is weer een gigantische stap naar de toekomst.. Toekomst die jij niet ziet maar slimmere mensen gelukkig wel..
@b3n | 15-05-19 | 22:00:
Vanaf 2024 ontdooid maanwater in de schappen van de Etos. Wordt dan verkocht onder het merk Lunaqua. Tegen rimpels.
Deze vergelijking is net zoiets als een lul op een slagroomtaart.
My thought exactly
Eerden zoals een kolonie op de kaap van Afrika starten om schepen naar Indie te laten varen.
De Maan is een veel slechter tussenstation dan een basis in een baan om de aarde. Landen op de maan kost heel veel brandstof omdat er geen atmosfeer is om te gebruiken voor het afremmen. Opstijgen van de maan kost iets minder energie dan vanaf de aarde, maar als je alles wat je nodig hebt eerst van de aarde naar de maan moet brengen schiet je er niets mee op. De maan heeft weinig bruikbare grondstoffen, ook niet iets waar eenvoudig raketbrandstof van gemaakt kan worden. via Texel naar Nieuw-Zeeland is nauwelijks omvaren, dit is meer via Kluane Lake varen.
@W_F | 15-05-19 | 23:08:
Theoretisch is het het beste om een basis op 1 van de Langrange punten te hebben, maar ja, dat is technologisch nog even toekomstmuziek. De maan is er, klaar om te gebruiken, en qua grondstoffen best interessant. Er is water. Dus waterstof. Dus brandstof.
@KlauwnBassie | 15-05-19 | 22:45: Dat heeft jarenlang goed gewerkt.....
@Stormageddon | 15-05-19 | 23:17:
Hoe en met wat gaat u het ijs omzetten in water ? En met wat gaat u dat water (wat mogelijk al weer bevroren is) splitsen in waterstof en zuurstof ? Elektrolyse ? Elektriciteit opgewekt met zonnepanelen ? En allemaal op de maan ? Werkelijk toekomstmuziek, onwaarschijnlijk duur, en inefficient.
@thephysicist | 16-05-19 | 00:17:
Wat vermoeiend om alleen maar in problemen te denken en niet in oplossingen.
Allereerst heb je twee volle weken zonlicht, 24 aarduren per aarddag lang zonlicht. Dat is een boel energie. En tja, je moet klein beginnen. De eerste kolonisten in de VS begonnen ook niet met een kerncentrale te bouwen op Plymouth Rock.
Stap 1 is een kleine permanente basis zoals het ISS, of de bases op Antarctica, en dat geleidelijk uitbouwen. Op Antarctica zijn ze ook begonnen met een tentje. Dat was het. Nu staat de Scott-Amundsen basis er. Met alle moderne comfort.
Hoe het zou kunnen is al heel uitgebreid beschreven. En tja, het is in het begin hartstikke duur. No arguement there. Maar dat is geen reden om het niet te doen.
settlement.arc.nasa.gov/75SummerStudy...
@Stormageddon | 16-05-19 | 00:52: u omzeilt al dit soort praktische zaken, en noemt het problemen en we moeten in oplossingen denken.
Noem dan eens een oplossing voor deze uitermate moeilijke vraagstukken. U komt met geen enkele oplossing en dat is pas vermoeiend want u leidt af van de hoofdzaak door te kletsen
over mensen uit Afrika, mensen naar Antartica en wat mensen in het ISS.
U noemt ook nog twee volle weken zonlicht, 24 aarduren, en een boel energie, maar verzuimt (zoals in eigenlijk elke tegel van uw hand) te vermelden hoe men aan deze energie komt. Het noemen alleen is onvoldoende.
Hoe mooi de NASA studie is beschreven, langdurige Marsstormen zullen heel snel uw energiecollectoren onbruikbaar maken. Zonnestormen
zullen ook geen pretje zijn op Mars, daar Mars geen magnetosfeer heeft.
Genoeg redenen en zoals u wilt, problemen, om het dus niet te doen.
@thephysicist | 16-05-19 | 01:56:
Omdat jij in je nakie voor Mount Everest staat en denkt dat het onmogelijk is om daar op te klimmen, betekent nog niet dat het onmogelijk is.
Dat bedoel ik met in problemen denken en niet in oplossingen. Ben jij toevallig ook creationist? Die redeneren namelijk precies zoals jij als het over evolutie gaat.
Er waren ook genoeg redenen en problemen om niet naar Antarctica te gaan, het ISS niet te bouwen, en voor de eerste mens uit Afrika om niet naar het Arabisch Schiereiland te gaan. Zo zit de mens dus niet elkaar. Die gaat, ondanks de beren op de weg en alle problemen en alle redenen om het niet te doen, toch. Hou je niet tegen. Vandaar de analogie.
Kijk, ik hoef jouw werk niet te doen. Je vraagt dingen die je zelf ook kan uitzoeken. Dat is hoe je leert. Pak nu eens 1 vraagje van je en zoek dat zelf in detail uit hoe je dat zou kunnen oplossen. Zo doen ze dat bij NASA ook. Ze hebben probleem en zetten er een team van mensen op om op te lossen. En dan het volgende en dan het volgende. Weet ik, nu, hier, midden in de nacht in detail hoe het zou moeten? Nee. Ben ik er van overtuigd dat voor al die problemen oplossingen zijn? Ja. Ben ik er ook van overtuigd dat die problemen allemaal, stuk voor stuk opgelost gaan worden? Ja. Ben ik er van overtuigd dat de eerste mens op Mars allang geboren is? Ja. Die loopt al rond.
Op galactische wereldreis en je gaat eerst naar de maan om een tussenstation te bouwen, te vergelijken met anderhalve voetstap van je huis af met als reisdoel Australië. En dat is dan nog maar een zwakke vergelijking qua afstand. Zonde van het geld en de middelen. Water hebben we trouwens genoeg op aarde.
Gaat niet om afstand maar om atmosfeer en zwaartekracht
Tss, ongelofelijk, had jouw comment niet gelezen anders had ik het wel gelaten.
@snapal | 15-05-19 | 22:02:
Vond die van jou ook wel sprekend. Het is een kolere eind roeien en helemaal als je gaat zwemmen naar Nieuw-Zeeland.
@Phreack | 15-05-19 | 21:57:
Lichtjaren beste, lichtjaren van huis. Weet je hoe lang het reizen is naar ons dichtbijgelegen stelsel Alpha Centauri ? Er liggen wat galactische beren op de weg zolang we geen warp snelheden kunnen halen.
@suscrofa | 15-05-19 | 22:19: Zat zelf meer aan astro mining te denken. Als dat lukt dan wordt ruimtevaart de meest winstgevende business ooit.
Confucius zegt: De langste reis begint met een eerste stap.
@suscrofa | 15-05-19 | 22:19:
Gelukkig had de mensheid 10.000 jaar geleden niet de dezelfde instelling als jij. Anders moesten we nu nog het wiel uitvinden.
Als je naar Australië wilt zul je toch echt die eerste stap over de drempel van de voordeur moeten zetten.
@iedereen in deze draad, echt jullie moeten toch eens leren rekenen en niet zo dom praten.
Promixa Centauri, 4.25 lichtjaar afstand, beetje ruimtevaartuig, zonder gravitationele versnelling andere planeten (zoals voyager) om de boel wat simpel te houden (en overleefbaar) qua snelheid aan de lage kant 10 km/s.
Even een klein rekensom (afstand even 4 lichtjaren genomen)
afstand/snelheid = duur reis = 4 lichtjaren/(10 km/s) = 3,78432×10^16 m/(10 x 1000 m/s) = 3.78432 x 10^12 seconde = 120000 jaren
Dus begin nu maar alvast een stap te zetten en veel succes.
@thephysicist | 16-05-19 | 00:09:
Ik dacht dat we het over de Maan en dan Mars hadden. Dat is met de huidige technologie heus te doen.
Niemand heeft het vooralsnog over verder weg, laat staan buiten het zonnestelsel of Proxima Centauri. Maar is het uitgesloten, over 1000 jaar? Denk het niet.
Het hangt allemaal af van de technologie dan, en hoe snel je kunt, maar zelfs een huidige ionenmotor kan al veel sneller dan jouw 10 km/s. De grap daarvan is ook dat je blijft versnellen hoe langer je reist, theoretisch tot 99% lichtsnelheid. Maar goed, daarmee ga je het in 1 leven ook niet redden, en dat zal de technologie ook niet zijn. Wat wel? Niemand die het weet. Zou de eerste mens die het Afrikaanse continent verliet hebben bedacht dat een van z’n nazaten ooit op de maan zou wandelen, en ook precies weten hoe daar te komen, met welke techniek? Ik denk het niet.
@Stormageddon | 16-05-19 | 00:34: Ik meende toch iets gezien te hebben over "galactische wereldreis" vandaar het rekenvoorbeeld.
De 10 km/s is een voorbeeld, maar goed, we gaan met 99% van de lichtsnelheid met een ionenmotor, zoals u aangeeft en dat het van de technologie afhangt.
Hoe groot moet die ionenmotor wel niet zijn en waar komt al die energie vandaan ? Hoe gaan we afremmen ? Moeten we rekening houden met relativistische effecten ?
Er is een hoop dat we wel weten en de vragen die ik stel, kan men in principe allemaal beantwoorden, los van welke techniek ook.
Vergelijkingen met de eerste mens die het Afrikaanse continent verliet, klinkt allemaal heel mooi en filosofisch, maar gaan echt mank en staan in geen enkele verhouding met een reis naar Mars of verder.
@thephysicist | 16-05-19 | 01:34:
Ik schrijf dus...
“Dat zal de technologie niet zijn”
GOED LEZEN!
Wat. Doe. Jij. Daar. Niet. Aan. Begrijpen?!
Hoe groot moet die ionenmotor zijn? Als dat de technologie niet zal zijn, waarom vraag je daar dan naar? Of bereken dat lekker zelf! Ik hoef jouw huiswerk toch niet te doen? Als jij daar benieuwd naar bent: pak je rekenliniaal en ga aan het werk.
En de vergelijking met de eerste mens gaat prima op. Een reis naar Mars is zelfs voorstelbaarder en nu eenvoudiger te bedenken dan die eerste mens ooit had kunnen bedenken voor wat betreft de maan.
@Stormageddon | 16-05-19 | 01:43:
Misschien moet jij beter lezen. Ik gaf al aan dat men al dat soort zaken gewoon kan berekenen en is al berekend. Daar hebben we jou zeker niet voor nodig, en zeker niet met een rekenliniaal.
Ik confronteer je ermee, daar je nogal inzet op wat de techniek wel niet mogelijk heeft gemaakt, van zie "de eerste mens uit Afrika" naar mogelijk "de eerste mens op Mars".
Voor een aantal zaken zoals ionizerende straling, zal geen enkele hoeveelheid techniek uitkomst bieden, hoe romantisch je ook de zaken voorstelt, er zijn nu eenmaal fysische beperkingen.
@thephysicist | 16-05-19 | 02:09
Weet jij helemaal niet. Jij kan de techniek en technologie van de toekomst niet voorspellen. Dat kan niemand. En met de technologie van nu is een permanente maanbasis realiseerbaar en een bemande reis naar Mars niet onmogelijk.
Er zijn nu juist geen fysische beperkingen. Ook voor ioniserende (met een s, spel je dat) straling is een oplossing. Dat aan de oplossing ook weer problemen kleven is ook weer een uitdaging om op te lossen. Het is volkomen voorstelbaar hoe dat te doen. Kost alleen heel veel geld.
Ik ben wel benieuwd naar de concrete wetenschappelijke doelen van de missie eigenlijk. Iemand enig idee?
Dit kost de belastingbetaler een sloot geld om U tegen te zeggen. En dat in een land met hopeloos verouderde infrastructuur. Wat is de verwachte ROI die NASA de belastingbetaler biedt?
Het enigste doel wat ik kan verzinnen is dat het een uitvalsbasis wordt naar Mars(?). Voor de rest is het prestige, meer niet imo.
Werkgelegenheid. Het kost geld dat gewoon in Amerika blijft, dus er gaan vele gezinnen van leven.
Het enige dat we weten is dat die sloot geld aan bedrijven op Aarde gaat worden gegeven.
Wat dacht je van het claimen van alle resources op de maan en andere planeten? Denk je dat de Amerikanen dat eerlijk gaan delen met de rest van de wereld of dat ze er een financieel slaatje uit willen slaan?
@John McClane | 15-05-19 | 21:57:
Ja, maar voordat de USA overheid dat geld kan uitgeven moet het wel eerst van USA burgers worden afgepakt natuurlijk. Dat kan dus geen reden zijn.
Volgens de commercial zijn er grote hoeveelheden water in de vorm van ijs aanwezig op de maan. Dat willen ze naar de aarde halen. Niet leuk voor ons Nederlanders.
Het is vrij simpel. De ROI zal er niet zijn naar de belastingbetaler, maar het is zaak om nu haast te maken om presentie te regelen op de maan. Iran, China, India, met wisselend succes gaan ook daar inmiddels de ene raket na de andere de lucht in. En dat kan de USA moeilijk verkroppen, als dadelijk AliExpress alles vanaf de maan begint rond te sturen, koeien daar heilig zijn en Ayatolla's de ene na de andere fatwa over moeder aarde uitspreken.
@Haram_Kafir_4ever | 15-05-19 | 22:01:
Waarom zou je iets moeten delen als jij degene bent die alle investeringen doet en risico's neemt? Delen met iedereen zou extreem oneerlijk zijn naar de financiers van deze missie: de USA belastingbetaler.
Men geeft nog altijd meer uit aan kattenvoer.
Ooit zal er een planeet naar Musk worden vernoemd, I want to believe..
Tegen die tijd is musk al weg vanwege Twitter.
@Is dit nog nieuws? | 15-05-19 | 21:59: Twitter is zo aardlingen 2019. De musketiers van de toekomst zullen vooral MySpace gebruiken als social media platform
Ik heb zojuist een planeet naar u vernoemd. De planeet Phreack.
1.bp.blogspot.com/-xqzw5iv8Dhc/UHv-nS5...
@keestelpro | 15-05-19 | 22:10: Sorry maar voor een lullig planeetje kom ik mijn bed niet uit. Alles minder dan een phreackster is ver beneden mijn waardigheid.
Hahaha, what a joke, gaat niet gebeuren
Inderdaad.
Boel goedgelovige mensen hier.
In de jaren '60 voorspelden ze ons al dat er anno nu steden op de maan zouden zijn. Is ook helemaal niks van gekomen. Gewoon omdat het te ver weg is. We hebben nog steeds geen manier bedacht om verder dan low-earth-orbit te komen. Ze hebben het wel voorzichtig geprobeerd met de Space Shuttle, maar dat ging niet goed.
Het is het makkelijkst om te zeggen dat het niet gaat gebeuren inderdaad.
Het is een bijna onmogelijke uitdaging. Maar we moeten het proberen.
@keestelpro | 15-05-19 | 21:54:
Gaat niet gebeuren. Luchtfietserij.
Ik zeg het niet alleen; ik zet er ook nog eens een goeie fles wijn op.
@VanBukkem | 15-05-19 | 21:49:
"In de jaren '60 voorspelden ze ons al dat er anno nu steden op de maan zouden zijn"
Ze hadden het bijna goed. Nu zijn er veel manen op steden.
c7.uihere.com/files/3/709/87/beautifu...
@VanBukkem | 15-05-19 | 21:55: nee, zet er dan gewoon 100.000 euro op, als je het zo zeker weet.
@John McClane
Dat zijn onrealistische bedragen. 100.000 Euro hebben jullie toch niet. Nee, gewoon een goeie fles wijn.
Hollywood on steroids.
Naar de maan, akkoord. Dat zal wel lukken. Maar rond 2024 daar een permanente basis vestigen lijkt mij een paar flinke stappen buiten de realiteit.
Kwestie van geld. Technisch is het zo’n probleem, maar je zult er minstens elk half jaar een vrachtschip voorraden en nieuwe bemanning moeten brengen. En voor de komende 10 jaar, 20 jaar bouwmateriaal om de basis uit te breiden. Het is net als het ISS, alleen wat verder weg. En nog wat technische hobbels extra: zachte maanlanding, weer opstijgen enz., maar niets wat technisch onmogelijk is. Het kost alleen heel veel geld dus er moet een verdienmodel (op termijn) aan hangen. Dat is al 40 jaar het grootste probleem. Geld. Maar ja, als mensen als Musk de winst van aardse ondernemingen erin steken zonder directe return on investment te verwachten, dan is er veel mogelijk.
@Stormageddon | 15-05-19 | 21:55:
Technisch is het *niet* zo’n probleem. Dus.
Aan wezenlozen, die muziek door interessante spraak mengen, mogen ze van mij zweepslagen uitdelen.
Ah ok. De kanker verspreid zich...
Het is toch een baas he Trump.
Beste economie sinds heeeel lang, laagste werkeloosheid ooit.
En ondanks de Russian collusion hoax geen krimp geven.
En ondertussen vindt er een onderzoek plaats naar het grootste politieke schandaal ooit, waarbij Watergate verbleekt, Spy Gate. Waar je overigens niks over hoort in de MSM, en bij Geenstijl trouwens ook niet.
doe eens vertellen dan
In 2090 maken de eerste vluchtelingen de oversteek naar Mars met ouwe spaceshuttles.
Mars de rode planeet gaat dan geleidelijk de zwarte planeet heten.
Weet je wie ok doorpakt onder leiding van trump? Schoonzoon Jared Kushner. Gaat binnen 4 weken een eindoplossing voor Palestina presenteren. opiniez.com/2019/05/15/de-deal-van-de...
Hij blijft goed. #keepemcoming
Radioactief, ultra fijn stof, ver weg, kosten, te moeilijk, afhankelijk van andere landen, lukt niet.
Alle moslims naar de maan of anders helpen ze de aarde wel naar de maan!
Is een prima plek voor maanaanbidders.
Ik durf er wel een goeie fles wijn op te verwedden dat ze dat niet gaan redden voor 2025. Hoe graag Donald Trump het ook wil. De maan is gewoon te ver weg.
Zou wel leuk zijn trouwens, mensen op de maan.
De vorige keer in 1961 aangekondigd dat men naar de 🌙 zou gaan, zeven jaar later was de eerste mens op de maan. In dit geval zijn de laatste jaren de nodige testen/voorbereidingen gedaan. Dat gaan gaan ze wel halen, a was het maar als wapenwedloop tegen de Chinezen.
VanBukkem | 15-05-19 | 21:28 |
Te ver weg valt wel mee hoor..
www.youtube.com/watch?v=FMkokpaAh78
@Wasbakplasser | 15-05-19 | 21:36:
Ach ja, het is maar een kleine 1000 keer verder (uit mijn hoofd plusminus ) dan de Space Shuttle ooit geweest is.
@VanBukkem | 15-05-19 | 21:43:
Best mogelijk..
... en toen popte de schuldenbubbel.
Kunt beter naar de stargate bij Jupiter gaan, scheelt 200 jaar ontwikkeling.
De Amerikanen gaan naar de maan om de helium-3 mijnen van de Maan Nazi's op de achterkant van de maan te bezetten.
Iron Sky Teaser 3 - We Come In Peace!
www.youtube.com/watch?v=kNDaOFQ6g2I
Iron Sky: The First Four Minutes
www.youtube.com/watch?v=uX2cS8wvQHI
P.S. het vervolg, Iron Sky 2 komt donderdag 13 juni in de Nederlandse bioscopen.
... to go boldly where no one has gone before.
... live long and prosper.
Gewoon doen.
<\pedantmode aan>Wauw. Een van de weinige keren dat iemand dit grammaticaal juist zegt, “to go boldly” dus. In StarTrek was het “to boldly go” wat fout was.<\>
Amerika is weer great again, nu ook in space!
Mensen zijn daar trots op hun land, mooi.
Zou wel handig zijn als ze hun technisch vernuft nog meer economisch uitbuiten.
Amerika spendeert hun duizenden miljarden tenminste op een goede manier.
Dus dan ga je honderduizendmiljard uitgeven om vanaf de maan het heelal te gaan verkennen? Ik zal het wel niet helemaal begrepen hebben.
Inderdaad, je hebt het niet helemaal begrepen.
Klopt.
Dat heb je wel vaker bij Sjonnies...
Klopt
Sjon, je snapt er niks van.
die honderduizenmiljard blijven gewoon op aarde hoor.
Ik ben een van de weinigen volgens mij, maar het interesseert me echt geen ene flikker. Naar de maan, oké en dan? Naar Mars en mogelijk een beetje water ontdekken, oké en dan? Misschien zijn er wel ergens een miljoenmiljard lichtjaren ver weg wat andere levensvormen aanwezig, oké en dan?
Misschien smaken ze wel erg lekker.
Of neuken ze beter.
Gewoon gaan en kijken wat er is, voorbij de horizon.
Hebbe we altijd gedaan.
Misschien zijn er nog wat ruimte-indianen die we kunnen infecteren met de mazelen, weet jij veel?
We verkopen ze peper en nootmuskaat en jojo's
Het is een unieke ervaring om naar de maan te gaan. Wanneer het betaalbaar wordt gaan mensen wel. Voor een week of 2 op een resort met wat speciale maan dingetjes. Maan zand scrub baden bijvoorbeeld, of zweeftherapie.
Een balletje slaan op de Neil Armstrong golf course.
Overwegend blanke nerds, sausjes aziatische ultranerds en wat Indiers die daar de kar trekken. Maar ze moeten natuurlijk wel mee in de identiteitspolitiek dus plaatsen ze een ''equal representation'' cast in de video, HR mensjes ofzo.
Ik kreeg gewoon tranen in m'n ogen van dat filmpje van NASA.
Altijd die obsessie voor dat SJW gezeik en dat klimaatgedram en die islamterreur.
DIT is waar ons leven om draait. DIT maakt al het vermeende CO2 misbruik geoorloofd. Als wij als mensheid het voor elkaar krijgen resources te delven op andere hemellichamen en op die manier onafhankelijk van Moeder Aarde van planeet naar planeet te hoppen dat speelt milieu of klimaat geen enkele rol meer.
Jochem Myjer heeft gelijk: geluk zit in heel GROTE dingen!
Dat van planeer naar planeet hoppen... Dat gaat niet gebeuren. Welke planeer wil je naartoe, dan?
@omanders | 15-05-19 | 21:19: De eerste hop is van Aarde naar Mars.
Daarna zullen de manen van Jupiter en Saturnus het target zijn.
Let wel: die manen zijn in principe planeten.
Daarna is het volgende sterrenstelsel een optie maar dan zijn we een duizend eeuwen verder en ziet de mens er compleet anders uit.
@keestelpro | 15-05-19 | 21:24: Maar Mars is vergelijkbaar met een polaire woestijn. Met als verschil dat je er niet kan ademen. Zie jij veel mensen in polaire woestijnen wonen? Hoeveel mensen denk je dan dat er op Mars willen wonen?
@omanders | 15-05-19 | 21:19: planeeT.
Voor 2030 op Mars.
@keestelpro | 15-05-19 | 21:24: Dat kan wel is veel eerder zijn als je je voorstelt... 4,3 lichtjaar kan in principe in een mensenleven met huidige techniek als we willen...
@omanders | 15-05-19 | 21:33: Mars heeft een ander voordeel, de atmosfeer is makklijk om te zetten naar brandstof... springplank twee... water tanken bij een maan en gaan...
@Bac | 15-05-19 | 21:35:
"en gaan..."
Naar?
@Bac | 15-05-19 | 21:35: O, de proximamissie.
@omanders | 15-05-19 | 21:37: Alles en overal... niet omdat het moet...
@omanders | 15-05-19 | 21:33: Als Mars één grote woestijn is zal er veel olie in de grond zitten. Met onbeperkte olie heb je onbeperkte mogelijkheden.
@keestelpro | 15-05-19 | 21:44: Lees even over wat olie is.
@keestelpro | 15-05-19 | 21:17
Bert Visscher...
www.bol.com/nl/p/bert-visscher-geluk-...
@omanders | 15-05-19 | 21:33:
De Scott Amundsen basis is voor jaaaaren volgeboekt met een hele lange wachtlijst.
www.nsf.gov/geo/opp/support/southp.js...
Voor Mars zul je in eerste instantie iets soortgelijks krijgen: een internationale basis voor 100-200 personen en die zijn heel makkelijk te werven. Elke universiteit zal er iemand willen hebben. En daarna, na uitgebreide studies, zal wel blijken of een permanente zelfvoorzienende kolonie mogelijk is. En indien ja: er zijn genoeg mensen met pioniersdrang die daar naar toe willen.
@Stormageddon | 15-05-19 | 22:09: Ben je nu constructief... nu ben ik echt in de war...
@Bac | 15-05-19 | 22:11:
Ik ben altijd constructief. En informatief. En feitelijk. En ik heb altijd gelijk.
Ze hoeven alleen maar de opgeslagen CO2 uit de bodem van Mars terug te brengen in de atmosfeer. Dan ontstaat er weer een dampkring en CO2 is de bouwsteen van het plantaardige leven dus kunnen er weer dingen gaan groeien.
Mede dankzij Trump.. Ik hoop dat ik het mee mag maken zo'n maanlanding.
www.telegraaf.nl/nieuws/3582029/trump...
Mooi, ik ben benieuwd.
En er zijn natuurlijk hele volksstammen die dat geld liever aan arme negertjes besteed zien worden.
Alle politici naar de maan. Fijn weekeinde.
Maar je gelooft wel dat de maan echt bestaat?
Ze kunnen jou ook alles wijsmaken.
Alleen zo jammer dat de flag die ze daar hebben gezet altijd zichtbaar is geweest via telescoop...
psst, niet verder vertellen.
Amerika bestaat niet. Die Columbus was gewoon een zuiplap die wat aandacht wilde.
Klopt, ik stond in 1969 bij een zaak van Wastora naar de (z.g. ) maanlanding te kijken op een KTV in hun vitrine en geloofde toen het NASA verhaal... maar nu 50 jaar later geloof ik helemaal niks meer wat de VS allemaal zit te verkondigen, de film Capricorn One (uit 1977) deed mij toen al twijfelen, een zo ingewikkelde trip maken terwijl een hedendaags mobieltje meer rekenkracht heeft dan de computer van de Apollo??
@Keyboardspeler | 15-05-19 | 21:36:
Wastora. *proest*
Zo zie je maar.
Die Zaankanters lopen met molentjes.
@Bac | 15-05-19 | 21:31: ehhh, dan heb je een telescoop nodig met een spiegel van 160 meter of groter nodig.
@Atlantis-95 | 15-05-19 | 21:40: Mea culpa ofzo... zelfs dat zal niet volstaan leer ik net... alleen telescopen buiten onze dampkring kunnen dat detail waarnemen...
Jammer alleen dat het technisch onmogelijk was om in 1969 te faken. Je kon toen geen urenlange live-feed van film op video zetten en uitzenden. Zowel de filmtechniek was er niet (dan zou je filmrollen van 10 meter doorsnee hebben moeten hebben en machines om die op te draaien, die bestonden en bestaan niet) en er was geen videotechniek die dat continu kon uitzenden. Dus het was veel makkelijker en goedkoper om gewoon naar de maan te gaan en het echt te doen dan om te faken.
Verdere uitleg hier: www.youtube.com/watch?v=_loUDS4c3Cs
@Bac | 15-05-19 | 22:13: ook niet, zie hubblesite.org/reference_desk/faq/answ...
@Bac | 15-05-19 | 22:13:
Nope. De Lunar Orbiter heeft in 2011 foto’s gemaakt van de landingsplaatsen van Apollo 12, 14 en 17.
www.nasa.gov/mission_pages/LRO/news/a...
@Bac | 15-05-19 | 22:13:
Nope. De Lunar Orbiter heeft in 2011 foto’s gemaakt van de landingsplaatsen van Apollo 12, 14 en 17.
www.nasa.gov/mission_pages/LRO/news/a...
Sorry Joris. Service error...
@Stormageddon | 15-05-19 | 23:06:
Heeft u de foto's van de LRO met die van Geoeye 1 vergeleken ?
De Geoeye 1 is een aardse sateliet die op een afstand van 630 km boven de aarde (door de dampkring) foto's maakt waar je auto's (en mensen) kan onderscheiden met een resolutie van 1 pixel = 0.43 meter.
De foto's die de LRO (op een hoogte van tussen de 50 en 100 km boven de maan, geen dampkring), zijn ronduit een lachertje, bedroevend en belabberd. Op die foto's kan je helemaal niet de maanlander zien.
Iedereen zegt nu wel wat een geweldige foto's met een hoge resolutie van de maanlandingen, maar dat is gewoon onzin. Als je ook de missie statements van deze maanlandingen leest, en de LRO foto's bekijkt, zie je dat de LRO foto's ook een absurd klein gedeelte in beeld heeft gebracht, Sterker nog, daar waar men claimt (NASA) dat de astronauten gewandeld hebben, zijn de voetsporen niet te zien, op andere foto's weer wel. Bedenk dat 1 pixel op de foto's die de LRO gemaakt heeft een halve meter is, 4 pixels zijn 2 meter, de maanlander is ongeveer 2x2 meter, dus 4x4 pixels, 16 pixels, amper genoeg om te zien of iets rond of vierkant is, laat staan dat iets een maanlander of een maanauto is, of een vlag.
even een link naar wat schitterende foto's gemaakt door Geoeye 1, ter vergelijk met de LRO, zie
geocento.com/satellite-imagery-gallery...
@thephysicist | 15-05-19 | 23:32:
Zo’n optische camera hebben ze dus niet op de LRO gezet, omdat er nog wel meer instrumentarium mee moest. Elke gram telt, en dan ga je niet de allerbeste camera meenemen als je nog meer meetinstrumenten meeneemt. De LRO was ook helemaal bedoeld om de landingsplaatsten te fotograferen, dat was leuke bijvangst. Als jij de GeoEye camera naar de maan wilt hebben, moet je NASA aanschrijven. Neem een miljard Euro mee en ze gaan het voor je doen. Garandeer ik je.
@Stormageddon | 15-05-19 | 23:46: Weet ik allemaal wat u zegt. Maar om nu te zeggen dat het geweldige foto's zijn, onzin.
Je hoeft echt geen GeoEye 1 camera te monteren of iets van een miljard Euro uit te geven om betere foto's te maken. Onzin argument, en gechargeerd, en dat weet u ook.
De NASA wil de maan in kaart brengen met de LRO, ook om toekomstige landingsplaatsen te verkennen, rotsen, kraters gedetailleerd in kaart brengen, zie en.wikipedia.org/wiki/Lunar_Reconnais...
Je zou toch denken dat ze in de optische bereik ook scherpe foto's willen hebben naast de 3D laser ranging.
Eenvoudige vergelijking
De GeoEye 1 maakt foto's van de aarde (door atmosfeer) vanaf een hoogte van 630 km (1 pixel 0.46 meter), de LRO op een hoogte tussen de 50-100 km, geen atmosfeer (1 pixel 0.5 meter). De foto's van de LRO zouden absoluut beter moeten zijn, en dat zijn ze niet.
Als het de NASA al niet lukt met ongeveer 600 miljoen dollar voor de LRO missie, dan zal het zeker niet lukken met 1 miljard Euro.
@thephysicist | 16-05-19 | 01:17:
Waar heb ik dan beweerd dat het fantastische foto’s zijn? Oh ja, nergens. Ik vond ze zelf destijds ook nogal tegenvallen inderdaad. Maar dat was het punt niet. Het punt was of er fotografisch bewijs voor de maanlandingen was. Dat is er. Dat, en niks anders, is het hele punt.
En heus, als jij 1 miljard op tafel legt, dan brengt NASA de GeoEye camera naar de maan. En voor verdere uitleg van de technische specificaties van de LRO ca,era’s in vergelijking met de GeoEye: stuur een mailtje naar NASA. Ze willen je het vast wel uitleggen.
@Stormageddon | 16-05-19 | 01:36: Ik beweer toch helemaal niet dat jij iets beweert, beter begrijpend lezen, het staat er allemaal duidelijk verwoord.
Verder de claim over fotografisch bewijs maanlandingen, totale onzin, 4x4 pixels (tussen wit en zwart in) zijn geen bewijs van wat dan ook, hooguit 16 pixels.
Je bent wel erg gefixeerd met die 1 miljard. NASA heeft ongeveer 600 miljoen dollar uitgegeven, maar dat heb ik al genoemd, maar je begrijpt het niet, prima, maar laten we hier maar stoppen. Als je nog wat wil zeggen, zal ik morgen het proberen te lezen. In ieder geval een goede nacht gewenst.
@thephysicist | 16-05-19 | 02:30:
Ik citeer je vorige tegel:
“Maar om nu te zeggen dat het geweldige foto's zijn, onzin.”
Daarmee impliceer je toch heus dat ik dat heb beweerd. Als jij dat duidelijk verwoorden noemt dan moet je nodig terug naar school.
En dan je resolutie drogreden. Waarom is een 4x4 pixel van de landingsplaats geen fotografisch bewijs? Is een foto van mij op een paar kilometer afstand met een iPhone waarop mijn gezicht ook 4x4 pixels is, niet een foto van mij? Dat is wat je wilt beweren. Nonsens en bullshit.
Offtopic: officieel EU debat met Timmerfransie op YouTube.
Al 10 minuten te laat, want het lukt ze niet om te streamen.
www.youtube.com/watch?v=He1srJG18T4
Nog 4,3 lichtjaar te gaan...
Een lichtjaar is om afstand te meten. Hoeveel afstand licht in die tijd af legt.
@Osdorpertje | 15-05-19 | 21:17: Kijk is naar het dichtstbijzijnde andere zonnestelsel... en de afstand... en de exoplaneten daar...
Wellicht is een Proxima missie te doen in honderd jaar. Misschien zelfs 50 jaar. Ja, daar kan je dat geld ook voor gebruiken. Dat zou pas echt cutting edge zijn.
Daar wonen toch al sinds jaar en dag een stelletje Nazi's?
Of was Iron Skys geen documantaire?
Ten eerste: Het is volstrekte geldverspilling, want heb je enig idee hoeveel waanzinnig interessante onbemande missies daarmee kunnen worden uitgevoerd? Een missie naar Sedna bijvoorbeeld.
Ten tweede: Er komt nooit een kolonie op de maan. Niemand wil toch op Antarctica wonen? Het beste wat je kan verwachten is hetzelfde type stations als op Antarctica.
Een bemande wetenschappelijke missie (dus eentje die niet alleen een voetafdruk en een vlag komt achterlaten) kan véél meer en gedetailleerder onderzoek doen dan robots.
@Muxje | 15-05-19 | 21:13: Exact. Zie marsmissies.
Als niemand op Antartica wil wonen, waarom wonen daar dan mensen? Grappig, je ontkracht je eigen argument...
@ZwarteDag | 15-05-19 | 21:31: Ik zal het beter onder woorden brengen: Wie emigreert er naar Antarctica? Noem mij één persoon.
De maan zal waarschijnlijk gewoon een tussenstop zijn voor astronauten die naar Mars vertrekken. Verder zullen er voornamelijk alleen robots werken op de maan die grondstoffen van de maan exporteren naar de aarde. O ja, ook wetenschappers en steenrijke toeristen zullen de maan vast wel een bezoekje brengen als het zo ver is.
Toch even een ander soort beleving dan Antarctica lijkt mij.
@omanders | 15-05-19 | 21:49:
De Scott-Amundsen basis is voor jaren volgeboekt. Met wachtlijst.
Echt emigreren en wonen kan niet, want mag niet. De verdragspartners van het Antarctica verdrag met een territoriale claim staan permanente vestiging van particulieren niet toe. Je mag er komen, je mag er rondwandelen, maar je bent er rechteloos en de landen met permanente bases hebben geen enkele verplichting naar je toe. Dus als je in nood komt: jammer dan. You’re on your own.
@Henk003 | 15-05-19 | 22:23: ja, laten we het nog moeilijker maken, we gaan eerst naar de maan, daar landen, mogelijk bij de landing verongelukken. Nee we gaan nu met een raket vertrekken naar Mars (met alle gevaren van dien) want dat is makkelijker ? En zeker minder gevaarlijk ? Totaal wens denken wat mag, maar in zijn geheel niet realistisch. Gaat het ook niet worden.
Dankzij het extra geld van president Trump. Goed bezig. Mag hopen dat ik de kolonisatie van Mars nog ga meemaken.
Droom verder.
@Is dit nog nieuws? | 15-05-19 | 21:54:
Blijf ik zeker doen. Mensen dachten zo'n pakweg 100 jaar geleden ook dat de maan niet te bereiken was. Het gaat vroeg of laat echt gebeuren.
Dat gaat totaal niet gebeuren, kosmische en hoog energetische geladen deeltjes (10-100 Mev) zullen snel een eind maken aan deze domme droom of je moet een ruimteschip ontwerpen wat gamma straling voor zeker 9 maanden tegenhoudt (lood en beton).
Als men toch gaat, en de reis van 9 maanden overleeft, zal de landing zeker een ramp worden (afremmen van ongeveer 11km/s naar 0km/s). Mocht men de landing wel overleven, dan moet men meters ondergronds ingraven om zich tegen allerlei dodelijke straling te beschermen.
Als men dat allemaal overleeft dan moet men uitermate voorzichtig zijn als men in contact komt met het stof van de marsbodem. Deze marsstof is uitermate giftig (perchlorate verbindingen).
Wil men ook nog aan terra vorming doen, zal men naast water, aarde, ook stikstof mee moeten nemen, of de eigen urine en uitwerpselen en de overleden mars reizigers als mest moeten gaan gebruiken. De mars bodem zelf is totaal ongeschikt hiervoor vanwege de eerdere genoemde perchloride verbindingen.
Het is dus meer een zelfmoord missie, maar er zijn genoeg mensen die zich als vrijwilliger hebben aangemeld.
Mijn advies, gewoon op aarde blijven, dat hele ruimte koloniseren gaat niet gebeuren, "physics says no".
@thephysicist | 15-05-19 | 22:44:
Lava tubes. Inderdaad, ondergronds. Maar de grotten zijn er al. Die hoef je niet te graven. Water is er op Mars voldoende. En je kunt de perchloride betrekkelijk eenvoudig uit de marsbodem halen en nuttig gebruiken.
Denk in oplossingen.
www.researchgate.net/publication/2425...
Kosmische straling kun je tegenhouden door de habitat van je ruimteschip in een watertank te maken. Water is een prima schild tegen straling. En je hebt toch ook water nodig onderweg.
www.smithsonianmag.com/smart-news/one...
Alweer, denk in oplossingen.
@Stormageddon | 15-05-19 | 23:40:
Dat lijken allemaal oplossingen maar zijn het niet. Water in de wanden (gemaakt van metaal) van een ruimtevaartuig ? Dat ruimtevaartuig wordt wel heel zwaar.
Wat dacht u van de ionizerende straling en de snelle elektronen die
vrijkomen (gamma, beta, Brehmstrahlung o.a.) en dat 9 maanden lang ?
Een beetje water houdt echt geen gamma straling tegen. Sterker nog dat water moet dan niet bevriezen want ijs, dat zet uit. We zijn immers wel in de ruimte, temperatuur gradient van 3 Kelvin naar 300 Kelvin, dus hoe gaat u dat oplossen ? Door het water te verwarmen en met wat ? Zal toch allemaal wel meegenomen moeten worden, ruimtevaartuig nog zwaarder, grotere raket nodig.
Als men het al zou halen, moet de astronauten hun mars onderkomen hermitisch afsluiten, je wil echt niet een beetje van dat elektrostatisch perchloraat in je leefomgeving hebben, het blijft aan alles plakken. Het omzetten van de perchloraat naar zuurstof, op papier prachtig, maar niet praktisch.
Maar stel nu dat u gelijk hebt, ik zie ze niet echt de landing overleven, een beetje gecontroleerd vertragen van ongeveer 11 km/s naar 0 km/s ?De hypergolic brandstof voor de descent raket, nog meer massa om mee te nemen. Hoe groot moet die raket wel niet worden, echt vele malen groter dan de Saturn V, nog meer technische problemen die niet even door een musk of nasa opgelost worden.
Wat u noemt, denk in oplossingen is eerder wensdenken.
@thephysicist | 16-05-19 | 00:54:
Die bouw je dus ook op aarde en schiet je dan de ruimte in. Nee, bouwt het zoals je het ISS hebt gebouwd. Je lanceert onderdelen en bouwt het in de ruimte. Of op de maan. Echt, je denkt in problemen waarvoor je ook oplossingen kan bedenken.
Wat je wilt voor een schild is een hoge opnamecapaciteit, dus dan voeg je een hoge concentratie boron aan het water toe. Bijvoorbeeld.
Een habitat op Mars moet sowieso hermetisch afgesloten zijn. Dus ik zie je punt niet. En wat betreft het “schoonmaken” van de bodem, als het kan, dan is het per definitie praktisch.
De oplossing voor alle problemen die je opwerpt zitten al je vragen. Je bouwt dus geen 1 raket met alles er op en er aan, op aarde die in één keer de ruimte in geschoten wordt, die ook nog eens moet landen. Nee je bouwt modulair. Je maakt een reisverblijf die als station in een baan om de planeet blijft, een landingsvaartuig, een verblijf op de planeet die (ook modulair) vooruit stuurt en op afstand met robotica in elkaar zet, een return-vehicle, een capsule die weer kan opstijgen die je ook vooruit stuurt.
Apollo liet 50 jaar geleden al zien hoe je alle problemen in kleine stapjes oplost en voor elk deelprobleem een deeloplossing bedenkt.
Dat is denken in oplossingen, en heeft niks met wensdenken te maken.
@Stormageddon | 16-05-19 | 01:26:
Mooie uitleg. Ik wou nog even toevoegen dat de Wageningen universiteit zelfs groente kan verbouwen op de grond van Mars en de maan. De mensheid kan meer dan dat wij zelf denken.
En Mars heeft al een soort atmosfeer, niemand opgevallen dat maanlandingen puur op tegendruk van raketten plaatsvindt en landingen op Mars ook gebruik maken van parachutes?
Ik wacht ook nog steeds op die eerste commerciële ruimtevlucht waar ze voor in de rij stonden.
En Jonny Kim is een uitslover.
Bij ons schier ondenkbaar. De gezapige zesjescultuur die hier al sinds de jaren 60 de norm is. Uw tegel is een voorbeeld hiervan.
@pibasso | 15-05-19 | 21:08: Uhuh.
@pibasso | 15-05-19 | 21:08: Ik heb dr ook een van Osdorpertje...
2024 lijkt me aan de vroege kant.
Een halve eeuw geleden was het appeltje eitje. Althans, als je de geschiedschrijving mag geloven. Toen hadden ze het binnen 10 jaar voor mekaar.
Ze gaan hier niet morgen pas aan beginnen he..... Ze zijn al een jaar of 60 bezig.
De intelligente soort redt het op aarde niet, dus dan ligt het voor de hand datie het op een andere planeet gaat proberen. Gaap.
De mens doet het juist veel te goed.. TE goed om op 1 planeet te blijven.
De mensheid zal alleen kunnen overleven door te gaan verkennen en zich te gaan vestigen op meerdere planeten.
De mensheid zou nooit van deze planeet af mogen voordat ze alle problemen hier opgelost hebben. Zodat ze niet van de rest van het heelal ook een grote prullenbak maken.
toezei??
Toezei is spartaans.
@keestelpro | 15-05-19 | 20:59:
.. en joechei is hosmos.
Net als zweefvliegen: ik zweefvlieg, wij zweefvliegden, zij hebben zweefgevlogen.
@Jos Tiebent | 16-05-19 | 07:56: gezweefvliegd dus.
Ik roep het al jaren. We gaan naar de maan.
Maar grappig dat de space race niet meer tussen Amerika en Rusland gaat maar tussen de NASA en Musk. Nou ja tussen, ze inspireren elkaar, da's nog beter.
Ik denk eerder een space race tussen Amerika en China.
Tot nu toe wint Musk...
@ZwarteDag | 15-05-19 | 21:32: Ze werken gewoon samen. Mede dankzij Trump is de verstandhouding tussen commercie en overheid in Amerika buitengewoon goed. Hoe anders is dat in ons boreale deel van de wereld.
@ZwarteDag | 15-05-19 | 21:32:
Echt niet. Elon doet fantastisch werk mbt het herbruiken van raketten.
Hiermee zal hij NASA helpen om hun doelen te bereiken.
Elon zijn missie zal slagen. Mensen zullen naar Mars gaan, via de maan maar dit zal gedaan worden door NASA al dan niet met hulp van externe partijen (zoals ze ook al in het filmpje aangeven).
Nu hebben ze de Chinezen wakker gemaakt ....
@Wekkertje | 16-05-19 | 08:21: Da's de bedoeling ook... die willen daar de eerste in zijn dan en kwakken er dan enorme hoeveelheden geld en resources tegenaan.... en dat is precies wat de USof A willen.... <aluhoedje af>
REAGEER OOK