Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten: Gasverbod = blanco cheque

Rutte 3 zoekt geschoolde en ervaren bouwvakkers die Rutte 1 is vergeten op te leiden, en Rutte 2 is vergeten in te werken

Mag niet.

Het gasverbod bleek niet doorgerekend. Niet alleen de schuld van onze ministers, want het CPB en PBL vonden de visie zo marginaal en vaag dat ze niets konden. Wat wil het kabinet, hoe ziet het subsidiemodel eruit en voor welke beslissing staan burgers en bedrijven straks? Daar haken de rekenmeesters al af. Het is ook wel een forse uitdaging:

Duizend woningen per dag van het gas af, gedurende dertig jaar voor maximaal € 75.000 per stuk. Dat zijn projecten die zo omvangrijk zijn dat neveneffecten in de rest van de economie door belastingdruk, koopkrachtdaling of liquiditeitsproblemen niet meer verwaarloosbaar zijn. Alle oude gegevens, aannames en modellen kunnen het raam uit.

Direct daarna ontstaat een ongenoemd probleem, de prijsstabiliteit van materiaal en personeel. Nu heeft niemand in de bouw tijd. Aannemers reageren met offertes die een paar keer over de kop gaan, omdat ze het sowieso niet zelf kunnen doen. Anderen reageren niet meer, geven geen prijs en sturen al helemaal geen duidelijke offerte. Beunhazen hebben vrij spel.

Geniale uitvinding!

Om in die overvraagde marktsituatie een megalomaan bouwplan te organiseren vanuit Het Torentje is echt bizar. De premier komt uit een liberale ondernemerspartij, maar concepten zoals, oververhitting van een arbeidsmarkt dankzij overheidsingrijpen, prijselasticiteit en als iets op is, is het niet te koop, gaan zijn voorstellingsvermogen te boven.

De overheid had tijdens de vorige recessie anticyclisch alle woningen moeten isoleren. Toen lagen de aanneemprijzen laag en had de overheid stevig kunnen besparen op uitkeringen, omscholing en bureaucratie. Ruim 230.000 bouwvakkers waren werkloos. Mede door de verhuurdersheffing, waardoor zelfs woningbouwcoöperaties gedwongen werden cyclisch minder te bouwen.

De regering versterkt op deze manier bij haar eigen bouw en de sociale woningbouw conjunctuurbewegingen en is daarmee verantwoordelijk voor economische instabiliteit en kapitaalvernietiging. Het gebrek aan loyaliteit vanuit de bouw en de staat zette veel kwaad bloed. Mensen die toen de sector hebben verlaten, zie je niet meer terug.

De instroom van de jeugd blijft ook achter. Rutte 3 zoekt geschoolde en ervaren bouwvakkers die Rutte 1 is vergeten op te leiden, en Rutte 2 is vergeten in te werken. De oude generatie is gevlogen, de nieuwe treed niet aan. Vrouwen maken niet in negen maanden 230.000 gezonde bouwvakbabies, laat staan een gecertificeerde installateur.

Wie de kosten van het gasverbod wil bepalen, zal moeten weten tot welke idiote hoogte uurtarieven zullen exploderen. Het is een beetje lastig onderhandelen over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, als er niemand reageert op een vacature. Je kan immers ook niet voorspellen wat morgen een brood kost in Venezuela.

De prijsontwikkeling wordt geschat vanuit de vraagontwikkeling en aanbodontwikkeling. De vraag in de bouw stijgt al door immigratie, ouderen die langer thuis (moeten) wonen, extra alleenstaanden en daar komt dit gasverbod bovenop. Het aanbod stagneert door vergrijzing, definitieve uitstroom en een nieuwe generatie die vergroeit is aan een smartphone en “iets” op kantoor wil doen.

Binnen de Europese Unie kunnen dan gemakkelijk buitenlandse arbeiders worden ingevlogen. Dat betekent alleen dat het plannetje nog een slagje duurder wordt, omdat Nederland dan arbeid importeert en euro's exporteert. Dat geld vloeit veel minder via de middenstand terug de Nederlandse economie in, om netjes terug te keren bij onze fiscus.

De rekenmeesters moeten niet alleen kijken naar de kosten van de bouwmaterialen, maar ook een inschatting van dertig jaar loonontwikkeling bij een compleet uitgeputte binnenlandse arbeidsmarkt. Vervolgens een inschatting waar die lonen naartoe gaan: Bij onze middenstand, of opgestuurd naar familie in het buitenland om gedeeltelijk te eindigen bij hun fiscus daar.

Het lukte de politiek en hun rekenmeesters al niet om te voorspellen dat de inflatie hoger zou zijn dan de ontwikkeling van de cao-lonen, waardoor een hoop Nederlanders midden in deze bubbel erop achteruitgaan. Een jaar vooruitdenken is al achter de horizon, laat staan dertig. De coalitie weet nog minder dan de oppositie. Welkom in het land der blinden.

Macro-economisch is dit milieuplan niet door te rekenen, maar dat maakt haar impact niet minder. Het is groter dan een beslissing om lid te worden van de EU of de beslissing de euro in te voeren. Zomaar twee andere stappen die ook zonder basis genomen zijn. Het is tekenend voor een politiek tijdperk waarin alleen een religieuze overtuiging in de eigen ideologie richting geeft.

Wat ik nog veel erger vind is de tunnelvisie op deze oplossing. Men neemt aan dat de rest van de wereld ook meedoet. Men neemt aan dat het klimaat dan netjes op tijd terugveert, men neemt aan dat de dijken niet hoger hoeven. Plan A zal lukken, het versterkte broeikaseffect is reversibel, de hele wereld zal meewerken. Dat zou voor het eerst in de geschiedenis van de VN zijn.

De meeste kosten van dit gasverbod zitten helemaal niet in de overstap. Die zitten in de verborgen kosten van een ontbrekend plan B. Een plan dat zowel natuurlijke en onnatuurlijke klimaatverandering als gegeven accepteert, en onze samenleving daarop voorbereid. Blind vertrouwen in preventie laat ons bij structurele calamiteiten als slachtoffer achter.

Kijk niet alleen naar de kosten om iets te doen, kijk ook eens naar de kosten van niets doen.

Reaguursels

Inloggen

Hahaha oja..
En de bijen (en andere insecten) mogen op Europees niveau de allemaal deud!
Want is besloten door Europese Comissie (en de biotech lobby).
www.ftm.nl/artikelen/bijensterfte

boerk | 08-04-19 | 08:10

Beste mensen, ergens op TPO kunt u deze reaktie ook tegenkomen onder de naam Asperge. Vond ik een leuke nick omdat ik 35 punten scoorde met een Asperger-test. Scheen nogal hoog te zijn, maar mezelf kennende klopt het vrij aardig. Maar goed, ik heb geen zin om te proberen mijn nick hier aan te passen en het gelijk te trekken als ik dan weer de kans loop op drie maanden Zwitsalletje. Dan maar zo:

Stel, je woont in een tuinbouwgebied. Dan ben je toch in een vloek en een zucht rijp voor een inrichting als blijkt dat u uw huisje min of meer moet afbreken en weer opbouwen om van het gas af te gaan en zo een heel klein beetje superdure CO2 minder uit te stoten, terwijl een paar honderd meter verderop een glastuinder gigantische hoeveelheden CO2 legaal zijn kassen in staat te blazen omdat het nou eenmaal plantenvoer is.

Hoe krankzinnig is dat? Hoe hol moet je kop zijn om zoiets te verzinnen? Maar goed, nog veer erger zijn die randdebielen van plucheplakkende politici die die idioterie gewoon slikken en godbetert, nog steeds uit willen gaan voeren ook.

Kinkfactor | 08-04-19 | 01:47

Ondertussen lees ik op FTM dat de Europese commissie weer erg democratisch in een achterkamertje heeft gewerkt aan een "free-pass" voor biotech om NIET meer te hoeven onderzoeken of de pesticiden slecht zijn voor insecten (bijen etc).
Gaaf, wij van het gas en minder co2 maar die broodnodige insecten kunnen de tering krijgen.
Alle studenten naar de dam!

boerk | 07-04-19 | 21:49 | 3

Hier zouden die studenten nu inderdaad eens zich voor moeten laten horen. Pesticiden hebben historisch al veel schade veroorzaakt en de nieuwste generaties zijn echt niet zo veel beter in het beperken van toekomstige problemen.

O2Neutraal | 07-04-19 | 22:39

@boerk | 08-04-19 | 08:08: bijensterfte heeft hier niks mee te maken. Je eerste bericht was juist. Insectensterfte is het probleem.

hustler01 | 09-04-19 | 04:19

Dat je doelstellingen wilt halen in Nederland is toe te juichen. Maar een verbod op gas in Nederland terwijl in de ons omringende landen subsidies worden gegeven aan mensen die overstappen naar het aardgas, houdt natuurlijk bij geen enkele (Europese) rechter stand. Tijd voor een stuk reflectie dames en heren van politiek Den Haag.

Marvin_NL | 07-04-19 | 20:23 | 1

En NL subsidieert export van gas.

boerk | 07-04-19 | 21:49

wat een goede bijdrage
wie zat aan die stiekeme tafels en gaat straks flink de zakken vullen? zou dit niet openbaar gemaakt moeten worden? de quote 500 zal wel flink veranderen...

gusie7 | 07-04-19 | 18:51 | 1

Dat is openbaar.

geheelvermomd | 07-04-19 | 21:42

Dat onze volksvertegenwoordigers ons van Gas Los willen maken, en ons land daardoor in een ongekende crisis willen storten is onbegrijpelijk.
En onverantwoord.
Dat met name de VVD aan deze Linkse hobbies haar steun verleent is onbegrijpelijk. In Duitsland krijg je nota bene subsidie als je een gasaansluiting neemt.

Bolder | 07-04-19 | 17:30 | 3

Omdat Duitsland van bruinkool een transitie maakt naar aardgas.. wat ook vest een goed idee is....

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 18:41

Men misbruikt nu het klimaat om de fuck-up in groningen op te lossen. Het komt ze allemaal we goed uit zo. Bovendien, tegen de tijd dat de ellende pas echt groot wordt (ofwel een tijdje nadat je klimaatwet is aangenomen en ingevoerd) zijn de huidige ministers toch al lang en breed de baantjescarousel doordraaid.

elco485 | 07-04-19 | 20:02

Dank weer Feynman voor uw bijdrage.

bwanabanjo | 07-04-19 | 14:53 | 1

Precies, ik kijk er ook elke zaterdagavond naar uit. Complimenten!

Gele Beer | 07-04-19 | 15:34

blijf er nog steeds bij dat we in Nederland van god lso zijn ipv de huizen van de Groningers zo te bouwen/herstellen/vervangen dat ze een aardbeving kracht 5 aankunnen gaan we van het gas zonder garantie dat het trillen ophoud, heb soms wel eens gewenst dat die gasbel onder en omgeving Den Haag had gelegen en olie in de buurt van Amsterdam, hadden we een boel van de huidige discussie nooit eghad. En voor de records in Duitsland krijg je subsidie als je juist aan het gas gaat en dat komt oa uit Groningen, lekker krom dus.

Umberto die trotzoni | 07-04-19 | 13:52 | 1

Die aardbeving van 5, die komt harder binnen doordat de diepte waarop deze begint zeer gering is. Misschien is er wel wat aan te doen, maar kijk eens naar wat het kost om een huis aardgasvrij te maken. Bedenk nu eens wat u allemaal moet doen om een huis te beschermen tegen aardbevingen... Ben het wel met u eens dat het kartel onder de leiding van de vv(d) met Prutte en Vaas Dijkhoff wanbestuur levert.

O2Neutraal | 07-04-19 | 22:44

Zie in de reaguursels helaas wat fans van centrale planning en micromanagement. Wat dat betreft is de EU toch een graadje beter, zij het niet consequent als het op haarzelf aankomt. Marktwerking en het tegengaan van monopolies, desnoods ondernemers kunnen boycotten of (met anderen) een beter bedrijf\vereniging kunnen beginnen heeft toch mijn voorkeur boven een stel autistische centrale planners die denken het beter te weten dan miljoenen consumenten\burgers, professionals en duizenden bedrijven die met elkaar concurrerend of samenwerkend zoeken naar de meeste betaalbare en comfortabele oplossing.

Dat is ook precies wat schort aan deze klimaatmanie van de overheid. Nog afgezien dat je twijfels kunt hebben over de ernst van klimaatverandering zelf. Het blijft bij mij knagen waarom we in honderden miljoenen jaren veranderend klimaat, of zelfs de afgelopen 100.000, 10.000 of 1000 jaar, waarin het zowel warmer (Middeleeuwen) als kouder (Kleine Ijstijd) is geweest, precies nu of een nattevingerwerkkeuze van X jaar terug op exáct het optimum voor de huidige mensheid zouden zitten. Of bedoelt men voor de rest van de Natuur, waar de mens ook toe behoort? Mag dier- en plantensoorten in stand houden een onbeperkte hoeveelheid geld kosten? Iedere graad omhoog of omlaag zou zogenaamd rampzalig zijn en netto meer nadelen dan voordelen opleveren. En de kosten om het tegen te gaan zouden het altijd waard zijn en effectief. Zoals Feynmann al aangeeft: dat klopt al niet.

Zelfs als de rest van de planeet mee zou doen, blijft de vraag of de kosten wellicht de baten overstijgen. En blijft de niet-menselijke klimaatverandering en zeespiegelstijging stug doorgaan zoals het altijd gedaan heeft, van warm naar koud, laag naar hoog en omgekeerd. Misschien kun je de investering beter steken in daarmee om leren gaan. Land opspuiten, nieuwe steden op terpen bouwen, bestaande op drijvende plateaus zetten. Net zoals je de gasbaten in Groningen deels in aardbevingsbestendig wonen kunt steken i.p.v. daar het laatste restje economische waarde af te knijpen.

Als je dan per se iets wilt doen aan menselijke invloed op het klimaat, neem macromaatregelen. Laat het aan de burgers en vakmensen over wat de beste oplossing is. Draai niet botweg de gaskraan dicht, maar schaf belasting op arbeid en vermogen af en hef het voortaan op fossiele brandstofimport en productie, plus eventueel op landgebruik, met een hoger tarief voor bebouwd dan onbebouwd en een gedeeltelijke aftrek voor natuurgebied waar je hoogstens mag recreëren. Met een teruggave voor CO2 uit de lucht halen, ongeacht hoe. Daar hoef je geen belasting voor te verhogen, sterker, die kan dankzij minder mogelijkheid tot ontduiken zelfs omlaag. Het hoeft niet oneindig duurder te zijn dan groene stroom, slechts ietsje duurder of zelfs even duur. Weinig mensen zullen expres voor "klimaatsloopstroom" gaan als het groene deugen net zoveel kost.

Dan kan de markt (= burgers + producenten\vaklui) uitvogelen of je dat het beste doet met bossen planten, lucht scrubben met olivijn, opslag van CO2 uit kolencentrales in lege gasvelden, (relatief veilige) kernenergie, biomassa, windmolens, zonnecellen, syntethisch (bio)gas of opgevangen methaan van varkens en koeien (hallo Mad Max) dat je door bestaande, peperduur aangelegde gasleidingen kunt laten stromen, of misschien nog beter, in tanks onder de grond bij huizen kunt afleveren zodat bij rampen, aanslagen of oorlogen nooit zomaar heel NL zonder gas\elektra hoeft te zitten. De mogelijkheden zijn legio en de kans dat overheid er met haar willekeurige gokken en inzetten van alle chips op een paar velden de hoofdprijs wint is erg klein. Al zal de burger in elk geval de prijs betalen.

Hoe dan ook, weersta de verleiding van het beter weten. Niemand heeft de wijsheid in pacht, zeker de overheid en haar ambtenaren niet, nog afgezien van corruptie, vriendjespolitiek en perverse prikkels. Maar dat schijnt nooit de adepten van planeconomie en micromanagement te deren. Ook al faalt het (staats)monopolie en bureaucratie keer op keer, in alle landen en vormen waar het geprobeerd is van Sovjet-Unie en Warschaupact, Maoïstisch China, Vietnam tot de Griekse Spoorwegen of huidig Zimbabwe en Venezuela. Ook al is de praktijkervaring kristalhelder als je het verschil ziet tussen West- en Oost-Duitsland, Mao's China en Deng Xiao Pings China of Hong Kong, Macau, Singapore en Taiwan. Men blijft wijzen op het (al dan niet ingebeelde) falen van de markt, ook al faalt die bij lange na niet zo vaak als het "alternatief" dat men anderen hoopvol blijft voorhouden. Net zoals een (pure) democratie een wrak systeem is, maar daarom een Volksrepubliek of dictatuur niet nog wansmakelijker kan zijn.

Dat die "markt" gewoon een vrije samenleving is, met vrije burgers die zelf mogen bepalen wat ze produceren of consumeren, dat ook daar slechte of incompetente mensen bestaan en bedrijven die je op willen lichten of prutsen, dringt niet tot hen door. Dat exact diezelfde slechte\incompetente mensen zullen afkomen als vliegen op stront, pedofielen op kinderrijke plekken en als schuim der aarde zullen komen bovendrijven bij hun gefantaseerd ideale planeconomische monopolies (et tu EU, et tu...), al helemaal niet...

Wol | 07-04-19 | 13:47 | 3

Er hoeft niets aan de infrastructuur te veranderen (goedkoop) als we gas uit Noorwegen/Rusland importeren, ff een paar installaties aanpassen! Daarbij vertellen ze ons niet dat CO2 broeikasgas=plantenvoedsel is, dat tuinders in hun kassen spuiten om de gewassen beter te laten groeien! Zonder CO2 geen leven! Veel ongezonder (tienduizenden doden per jaar) zijn het fijnstof, ultrafijnstof, geoengineering, pesticiden enz. Waarom hoor ik daar het ''groenste kabinet ooit'' en de Klavers en Jettens niet over?? Nee, want dan kun je de burgers niet volledig uitkleden via CO2 belasting en de grote bedrijven bevoordelen die al die zgn groene installaties, infrastructuur gaan leveren, wat de VVD zeker en vast al heeft beloofd! Daarbij komt dat veel wetenschappers (die je nooit in de media ziet) al voorspellen dat er een 'kleine ijstijd' aankomt, zoals het klimaat zich nooit heeft laten ''veranderen'' door de mens zal dat nu ook niet mogelijk zijn! Behalve als de stiekeme ''knappe koppen'' en regeringen zelf het klimaat beinvloeden (geoengineering, chemtrails, HAARP) ds manmade!

ceciliaK | 07-04-19 | 14:25

@Epistulae_Morales | 07-04-19 | 17:30:

Niemand zegt dat gasleidingen geen onderhoud nodig hebben.
Flauwe stropop dus.

Grappig trouwens dat stropoppen het "beste" argument zijn van de "NL moet Failliet"-lobby. Als er echt zulke goede redenen zijn om Nederland naar het welvaartsniveau van Somalië te brengen zoals Groen Links eist, hadden we die argumenten allang gehoord. Maar helaas; alle kartel-trollen grossieren weer in drogredeneringen.

Dandruff | 07-04-19 | 19:02

Jongens, jongens... het feit dat het 'gasverbod' aantoonbaar niet is uitgedacht, geeft al aan dat het een proefballonnetje is, propaganda. Tactiek van dit en vorige kabinetten is om met de meest bizarre en onredelijke voorstellen naar voren te komen die binnen afzienbare tijd verwaterd worden met een 'aanvaardbaar compromis'. Echter was dat compromis altijd al het doel, maar dat voorstellen had tot enorme weerstand geleid, dus komt men met het meest bizarre het eerst naar voren zodat we de 'mindere duivel' zonder meer gaan accepteren.
Tot die tijd is elke sukkel die zich laat gek maken met warmtepomp en electroauto een welkome sukkel, het einddoel is echter dat wij allen zonder blikken of blozen akkoord gaan met iets waar we nu pertinent tegen zouden zijn, ware het niet dat het alternatief ons tot de bedelstaf zal brengen. Psychologische oorlogsvoering van een regering die al een tijd oorlog voert met zijn burgers.
Maar reken gerust lekker door over bouwvakkers en uurloontjes.

Datsun_Cherry | 07-04-19 | 13:37 | 2

Er is dan ook geen gasverbod... er is alleen geen gasverplichting meer.. en zelfs daar kunnen gemeentes ism projectontwikkelaars nog vanaf stappen. Het gaat dan uiteraard om nieuwbouwwoningen gen, voor bestaande woningen geldt er helemaal geen verbod.
Die 1000 woningen per maand ombouwen is dan ook het bewijs hiervoor.. dat kan dus ook niet, zelfs al zou iedereen het willen.. en 1000 woningen per maand is nodig im de doelstelling te halen.. maar tja lastig woord natuurlijk.. iets willen is natuurlijk niet hetzelfde als ‘iets doen’

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 18:46

@Epistulae_Morales | 07-04-19 | 18:46:

Er is wel al een gasverbod op nieuwbouw. www.nrc.nl/nieuws/2018/07/01/gemeente...
Dat gemeenten daar uitzonderingen op mogen maken doet daar niks aan af. Bovendien is dat het begin; ook de bestaande woningen moeten allemaal van het gas af, tegen 2050 zou NL "gasvrij" moeten zijn, op de kassen, energiecentrales en huizen van de elite na dan natuurlijk.

Doelstelling is een extreme stijging van de co2-uitstoot, en zoals bekend is dat het beste te realiseren door op elektriciteit over te stappen. Maar hoewel de milieubeweging gelijk heeft dat co2 onschadelijk is, vind ik de omschakeling naar een co2-rijke atmosfeer veel te duur. Die duizenden miljarden kunnen beter besteed worden.

Dandruff | 07-04-19 | 19:19

Goede column weer, Feynman.
Zaken die het gros van de regelmatige GS-lezer al weet, nog eens keurig op een rijtje gezet met bronvermeldingen.

Dandruff | 07-04-19 | 12:38

Helemaal van de gekke, elke avond zie ik een gloed van honderden natriumlampen aan de horizon. Deze kwekerijen hebben vaak vanwege hun enorm energie verbruik zelf een energie-centrale, op aardgas. Als de belasting op het net groot is en er (kunstmatig gecreëerd) weinig energie-centrales beschikbaar zijn, lopen de prijzen op. Dan leveren ze ineens energie terug op het net. Daardoor boeren ze heel goed. Veel mensen weten niet dat energie verkocht wordt per uur en dat de prijs natuurlijk afhankelijk is van het aanbod vs vraag. Staat er een centrale stil en is er veel vraag dan kan de prijs die energie-leveranciers betalen wel oplopen naar 0,25 €.
Ik ben er persoonlijk getuige van geweest dat dat gebeurde, dan loopt het rendement van een WKC "warmte-kracht-centrale" enorm achteruit. Omdat de directie besluit om het laatste beetje energie in elektriciteit opwekking te stoppen en niet in stadsverwarming.
Zo noem ik dus maar klein aantal simpele mogelijkheden op die veel energie kunnen besparen, dus CO2 en wat de consument er voor betaald.
Sloop natrium verlichting in kassen, super slecht rendement.
Sloop het systeem van vraag en aanbod en breng zoals vroeger energie weer in overheids handen. Dan kan je vooruit denken, plannen en de prijs laag houden.
Daarvoor moeten we waarschijnlijk uit de EU.
De Zwitsers willen niet in de EU. Rechts wil het niet omdat hun prima referendum systeem van de EU op de schop moet. Links wil het niet omdat het de lonen onder druk zet, Zij zien de EU als één grote coöperatie van grote bedrijven.
Dat is precies wat het is.

Pieter Woerden | 07-04-19 | 11:02 | 9

@Gele Beer | 07-04-19 | 12:48: Klopt, maar als er krapte is op de energie-markt dan wordt het laatste beetje energie teruggevoerd de centrale in, voor elektriciteit productie.
Dus blijft er van het mooie rendement weinig meer over. De warmte wordt dan geproduceerd door ketels. Ik heb het hier over elektriciteit-producenten zo als NUON ed. Hoe het in de glastuinbouw gaat weet ik niet.

Pieter Woerden | 07-04-19 | 13:05

1. led geeft niet het goede kleuren spectrum.
2. de tuinbouw is de grootste export sector van Nederland,-> heel veel belasting afdracht.

rifraf | 07-04-19 | 13:23

@rifraf | 07-04-19 | 13:23: met de manmoedigheid waarmee wel of niet de energietransitie wordt bestreden worden ook de lasten gedragen. En geloof me.. dat komt echt allemaal goed..

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 17:32
▼ 6 antwoorden verborgen

En FvD stijgt weer in de peilingen.

wiers | 07-04-19 | 10:47 | 1

Het is vooral belangrijk dat het kartel zetels verliest.

O2Neutraal | 07-04-19 | 22:45

Ja maar onze kleinkinderen

De Geus | 07-04-19 | 10:40

De mensen weten dadelijk dat België en Duitsland wel het schone aardgas blijven gebruiken.
Hierdoor komt Den Haag lijnrecht tegenover het (gewone) volk te staan.

sociaal_econoom | 07-04-19 | 10:36 | 2

Den Haag houdt dit niet overeind... je krijgt steeds meer verzet en steeds meer houtkachels in Nederland.

sociaal_econoom | 07-04-19 | 10:38

Het gewone volk? Wie zijn dat?

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 17:32

De media volgend, is de klimaatspoeling zeer dun aan het worden.

pianist | 07-04-19 | 10:27

in oude woningen en appartementen krijg je het met een warmtepomp niet warmer als 18-19 graden... dit gebruik veel stroom.

Mensen in oude huizen gaan houtkachels gebruiken om het in de woonkamer wat warmer te krijgen.
Den Haag is goed bezig.

sociaal_econoom | 07-04-19 | 10:17 | 1

Pelletkachel aangeschaft met subsidie.
Boilers voor keuken en badkamer.
Kookplaat.
En als backup een diesel aggregaat in de schuur.

pianist | 07-04-19 | 10:37

Ben 66 jaar - weet nog:
in 1960 werd in Slochteren in Groningen het schone aardgas ontdekt - we waren dolgelukkig.
Overal worden aardgasleidingen aangelegd, we gaan op aardgas eten koken en met HR-ketels onze woning, bedrijven en ziekenhuizen verwarmen.

Dadelijk gaan ze het gas afsluiten - moeten we alles weer afbreken en dure nieuwe warmtepompen aanschaffen.
Dit terwijl Duitsland en België wel het schone aardgas blijven gebruiken.

Je zou ze in Den Haag allemaal achter het behang willen plakken.

sociaal_econoom | 07-04-19 | 10:12 | 2

SM gedrag van GL.

Acidstain | 07-04-19 | 11:10

Het is dan gelukkig ook niet waar... het is een verzinsel dat bestaande bouw van het gas af moet.
Wel is er voor nieuwbouw een bouwbesluit waar geen aardgasverplichting meer voor geldt. Maar gemeenten mogen zelfs daar nog rekken. Als blijkt dat niemand een nieuwbouwhuis wil met een alternatief voor aardgas, dan kan die gemeente die grond niet ontwikkelen. Uiteindelijk kies je uiteraard zelf waar je een huis koopt.
We hebben al sinds de jaren 70 een bouwbesluit waarbij het onmogelijk is een nieuwbouwhuis met enkel glas te laten bouwen. Maar bestaande bouw heeft nog steeds heel vaak enkel glas. Dat is niet verboden. Maar het is ook niet slim natuurlijk.

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 17:38

Zit ik dan met mijn pand uit 1919, waar ik dus meer dan 90k in moet steken om die klimaatwaanzin te bekostigen? Tyf op!

Alpengeist | 07-04-19 | 10:04 | 3

en dan ben je er nog niet hoor...

fikkieblijf! | 07-04-19 | 10:11

Ik zou het met mijn pand wel willen aftoppen op dat bedrag. Maar troost u: GroenLinks meisjes zeggen ook graag een paar tientjes per maand extra te willen betalen voor het klimaat.

Joris Beltsin | 07-04-19 | 10:14

waar staat dat in de regeling? Het gaat om nieuwbouw....

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 17:39

Je kunt die 1.000.000.000.000 Euro beter investeren in de ontwikkeling van kernfusie centrales en het ophogen van de dijken.

Oepsie1234 | 07-04-19 | 10:03 | 2

Thoriumcentrales.

zwartzondersuiker | 07-04-19 | 10:10

ophogen van dijken hoeft niet - het grondwater zakt met 30 cm.
Kernfusie en Thoriumcentrales is prima.... dat wordt de toekomst.

sociaal_econoom | 07-04-19 | 10:23

@Graaf_van_Hogendorp

het is niet alleen VVD... ook het CDA en de ChristenUnie zijn bij Rutte III van het recht(s)e pad af.
Waar kun je als rechtse kiezer nu nog op stemmen...?
Alleen de PVV en FvD blijven over --> de rest is links en midden links.

sociaal_econoom | 07-04-19 | 10:02 | 1

Een ondoordacht plan door een links activistische bende er doorheen gedrukt. Dat kan nooit goed gaan.

BozePaarseMan | 07-04-19 | 09:56

rutte heeft geen visie... is geen stuurman ...
daardoor zijn nederland EN de tweede kamer (waar ze nu alleen elkaar nog maar afzeiken ) al jaren sluipend stuurloos geworden
tijd voor koning Willem-Alexander om in te grijpen !!
Lang leve de koning Hoewaa Hoewaa Hoewaa !!!

serieus bedoeld | 07-04-19 | 09:55 | 2

Koning Willem-Alexander mag zich niet met de politiek bemoeien.
Klimaatkoning Thierry Baudet mag dit wel --> en gaat dit ook doen.

Jesse Klaver en Rob Jetten krijgen de volle laag en worden frontaal aangevallen... ook al probeert de NPO hun te beschermen.

sociaal_econoom | 07-04-19 | 10:28

@sociaal_econoom | 07-04-19 | 10:28: Jij mag weer terug naar school. Koning Willem-Alexander kan de regering ontslaan(doet hij niet, maar hij kan het wel)

Zoon van Boer | 07-04-19 | 11:56

Zelfs dubbel gas is maar voor een paar jaar, toen ik nog in Nieuwegein woonde, werkte het al niet meer, moest opnieuw erin, iets van gas vedwenen tussen de glazen ruiten. Na een paar jaar nieuwe waterpomp, zo blijf je aan de gang.
Zelfs in Amerika hebben ze het erover om Thorium centrales te bouwen.

gato | 07-04-19 | 09:50

Paar weken geleden brief van de gemeente 010; u woont in één van de eerste wijken waar het gas er af gaat. U krijgt stadsverwarming.
En dan heb je net twee maanden eerder een nieuwe cv-installatie laten aanleggen en zit mevrouw schizofreen elk weekend te kijken naar het gasverbruik dat stukken minder is geworden. Dachten we slim te zijn geweest, want de kosten zijn nu minder, blijkt dat we aan de verwarmingstiet van de gemeente moeten en dus waarschijnlijk weer een andere installatie kunnen gaan betalen.
Dat ze de schele vinkent&*$ing krijgen in dat stadhuis aan de Coolsingel.

EEnzame SchizofrEEN | 07-04-19 | 09:49 | 8

@fikkieblijf! | 07-04-19 | 10:14: Precies. Zo veel mogelijk saboteren. Een overheid die haar bevolking systematisch uitzuigt verdient zoveel mogelijk verzet. Stadsverwarming is sowieso een hel. Google even op stadsverarming.

5611 | 07-04-19 | 10:44

@fikkieblijf! | 07-04-19 | 10:14:
Een warmtepomp maakt geenntyfus herrie. Een warmtepomp maakt veel minder herrie dan een stationair draaiende viercilinder personenauto.
Of u hebt een probleem met uw warmtepomp of u ...

F. Jacobse | 07-04-19 | 11:39

Als het jouw huis is dan neem je dat toch niet? Als het niet jouw huis is dan lijkt me dat de woningbouwvereniging dat draagt.

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 17:45
▼ 5 antwoorden verborgen

Dat de regering met zulke plannen is gekomen, wat zegt dat over de mentaliteit van onze ministers en volksvertegenwoordigers?
Of ze zijn het contact met de realiteit volledig bijster, of ze hebben totaal geen boodschap aan de belangen van het klootjesvolk.
Ik denk dat het beide is.
In ieder geval heeft het gewone volk veel te vrezen van de huidige machthebbers. Elke dag dat zij nog op het pluche zitten, weet je niet wat ze gaan doen!

Rest In Privacy | 07-04-19 | 09:49 | 1

Het erge is... ze kunnen de mensen niet overtuigen.

sociaal_econoom | 07-04-19 | 10:35

De ultieme bevestiging van de domheid is dat een GL-er gemiddeld een paar tientjes per maand bereid is extra te betalen voor het klimaat, zo blijkt uit een vragenlijstjesonderzoek. Ik zit met een herenhuis uit 1918 tegen een investering van waarschijnlijk 150k aan te kijken. Onnozele gansjes van de sociale academie versus realiteit.

Joris Beltsin | 07-04-19 | 09:42 | 1

Waarom? Dan houd je toch gewoon aardgas? Even aangenomen dat het enige alternatief een warmtepomp is.. dat werkt alleen bij nieuwbouw en zeer goed geïsoleerde woningen.

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 17:48

Wat mij meer verbaasd is dat de VVD zo makkelijk met GL beleid in zee gaat. Sterker nog ze gaan enthousiast met GL in coalities zitten in de provincies (alles om PVV en FvD uit te kunnen sluiten). Terwijl de traditionele VVD achterban daar niet op zit te wachten.

Dit wordt vaak op Rutte afgeschoven, dat hij maar een (s)linkse rakker is en dictatoriaal de partij dwingt met een huwelijk met (s)links. Maar ik denk dat de gehele partijtop inmiddels zwaar verlinkst is. Anders zou je de liefde van de VVD op lokaal niveau voor D66/GL niet kunnen verklaren. En dat na Rutte (met Dijkhof) de bereidheid om uit te voeren van GL beleid gewoon doorgaat.

De centrum en rechts VVD stemmers van nu hebben niets meer te zoeken bij de VVD.

Graaf_van_Hogendorp | 07-04-19 | 09:42 | 7

Zoals Joost Eertmans in een interview bij Jensen meldde: zodra 'de andere kant' sterker wordt zal alles vloeibaar worden en wil iedereen met iedereen samenwerken.
Er is maar één doel: macht! regeren! en uiteindelijk de persoonlijk politieke carriere.

Zo lang kiezers dit blijven accepteren 'als poldermodel' zal dit zo blijven.

Destijds is een wending in die acceptatie afgewend met de dood van professor Pim. Nu is dat lastiger af te wenden omdat FvD geen one man band lijkt te zijn. Alhoewel Baudet een stevige stempel op de partij drukt en persoonlijk verantwoordelijk is voor de ophef denk ik dat de partij ook zonder hem verder zou kunnen.

DatInternetDingetje | 07-04-19 | 10:12

Rutte wil maar één ding minister president zijn.
Daarvoor mag alles wijken

Jacktheflipper | 07-04-19 | 10:32

Vrijwel de hele politiek is een soort ambtenarij geworden. Het beeld dat naar buiten toe wordt uitgedragen heeft weinig met de werkelijkheid te maken. Partijen zijn netwerken.

dihydrogenmonoxide | 07-04-19 | 10:55
▼ 4 antwoorden verborgen

Is er niemand die ziet dat dit gewoon een manier is om een nieuwe belasting te introduceren. Geen warmtepomp, gewoon duizend Euris erbij op je energie rekening en elk jaar duizend erbij. Wie wil er wedden.

alufoliegroothandel | 07-04-19 | 09:12 | 5

En om in je vrij besteedbare inkomentje te graaien en te snaaien.

Rest In Privacy | 07-04-19 | 09:38

Heb ik vanaf het begin gezegd, het is een compensatie van de gasbaten die door het dichtdraaien van de gratis geld kraan in Groningen opdrogen.

Het enige wat ik toch een beetje wrang blijf vinden is de rol van derde partijen over de jaren. Als ik de cijfers correct interpreteer hebben die meer geld bijeen geharkt dan de overheid en we zien de overheid nog steeds doodliggen en bibberen op het moment dat die derden de stem verheffen...
ziek!

DatInternetDingetje | 07-04-19 | 10:16

Het is denk ik een waarschuwing.. aardgas wordt straks enorm duur.. dus dan moet je wel naar alternatieven zoeken. en Over 50-100 jaar zullen de meeste mensen wel op een of ander alternatief zijn overgestapt. Of nog langer. Net als met alle andere bouwbesluiten; isolatie, dubbel glas.. etc..

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 17:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Mark Rutte heeft geen visie en is er trots op. Zal wel de VVD mentaliteit zijn.
Nederland heeft minder VVD nodig. Heel veel minder.

El Rico Grande | 07-04-19 | 09:11

@Klinisch dood | 07-04-19 | 08:45: ... Rutte heeft geen visie ...

dit klopt, Mark heeft geen visie en zeker geen lange termijnvisie.
Hij beseft niet zodra hij het (linkse) Klimaatakkoord van Parijs tekent en de Migratieafspraken van Marrakesh:
dat Nederland eraan VAST zit, terwijl andere landen dit aan hun laars lappen.

Zo'n persoon moet je niet een gecompliceerd land als Nederland laten regeren, maar ergens in Brussel een erebaan geven met een salaris van 31.000 per maand... net als Frans Timmermans en Jean Claude Juncker.

Weet zeker dat Thierry Baudet --> Parijs en Marrakesh nooit getekend zou hebben.
Je weet wanneer je dit tekent dat partijen als D66 en GroenLinks, gesteund door de NPO.... je hieraan vastpinnen.

sociaal_econoom | 07-04-19 | 09:07 | 2

Ik denk dat Rutte niets liever wil dan zo’n dikbetaalde baan in Brussel - maar hij moet waarschijnlijk concurreren met anderen en wil daarom ‘voorop lopen’ met z’n klimaatplan. Zodat ze in Brussel kunnen zien hoe voortvarend hij wel niet is! Het probleem dat Nederland daaraan kapot gaat - zowel logistiek als financieel - neemt hij op de koop toe, als hij straks lekker in Brussel zit maakt dat voor hem toch niks meer uit.

Augustwoman | 07-04-19 | 09:19

Mark Rutte denkt alleen aan het econonimsch belang van bedrijven.. dat is zijn habitat de komende 20 jaar namelijk. Hij heeft geen zorg om kinderen of een partner. Zijn motto ik leef, ik besta en na mij ... is as wat rest.

fikkieblijf! | 07-04-19 | 10:17

Goed stuk, Feynman. Echt top. Klimaatreligie, klimaatgelovigen, klimaatkerk, klimaatideologie. Het is de pure waanzin gekroond. Ik geloof dat er zelden eerder zo duidelijk sprake is geweest van collectieve krankzinnigheid in Nederland. En over het schone, veilige en betaalbare alternatief, thorium-aangedreven kernenergie, hoor je geen hond. KNET-TER-GEK.

Motleycrew | 07-04-19 | 09:06 | 1

Ik pleit al jaren voor kernenergie maar nu het een andere naam krijgt, verliest het misschien ook zijn 'besmettelijkheid' bij de blinde, rode kant van onze samenleving (net als het misverstand 'vluchtelingen') en ligt er een kans voor open doel. Wie kopt hem binnen, al is het Yasser Klaver, het zal me een zorg zijn.

SlimmeBelg | 07-04-19 | 11:07

Zo, het is weer tijd om de Co2 diffuser aan te zwengelen in het aquarium. Ik koop nu flessen van 2 liter (60 bar).

kwark001 | 07-04-19 | 09:05

Ik word helaas klimaatvluchteling. Voor deze onbetaalbare onzin echt doorzet ben ik weg uit Europa.

2voor12 | 07-04-19 | 09:03 | 4

@gato | 07-04-19 | 09:59: die oude van dagen huizen zijn er niet meer. Oude van dagen zijn de 80 plussers die vanuit de overheid verplicht zijn zelfstandig te blijven wonen tot ze zo zwaar ziek en hulpbehoevend zijn dat een verpleeghuis de laatste maanden van hun leven hen nog opvangt.

fikkieblijf! | 07-04-19 | 10:19

@fikkieblijf! | 07-04-19 | 10:19: ouden van dagen zorg is overgeheveld naar vluchtelingenzorg, zonder blikken of blozen zijn de eigen (groot) ouders door de politiek bij het huisvuil gezet, na eerst wel nog even 3 jaar aow uitkeringen, gemiddeld ca 40000 euro per persoon, gestolen te hebben, als het daarbij blijft. Had ik het maar in mijn eigen pensioen kunnen investeren. Nu ben ik zeer waarschijnlijk het leeuwendeel van mijn afdrachten kwijt.

SlimmeBelg | 07-04-19 | 11:13

@SlimmeBelg | 07-04-19 | 11:13:
Het is uitgesteld loon, die afdrachten van u. Waar kunnen wij aangifte doen van deze grootschalige diefstal door diverse politieke onbenullen? Zowel dood als levend verdienen zij hun straf.

F. Jacobse | 07-04-19 | 11:45
▼ 1 antwoord verborgen

If it ain’t broke, don’t fix it. Een klimaatprobleem dat niet bestaat oplossen door het afbreken van het beste gasnet ter wereld? Nee, daarmee geven we onze kinderen echt een betere toekomst. Inclusief schuldenberg voor nutteloze warmtepompen.

Zeddegeizot | 07-04-19 | 08:49 | 3

Hear hear

Michiel85 | 07-04-19 | 08:58

En een perfect voorbeeld hoe het vooral niét moet.

Muuke | 07-04-19 | 09:06

Het gaat niet om het klimaat. Het gaat om het gas.

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 17:52

Ach jongens en meisjes. De Nederlandert pakte tot voor kort het korte termijn economische persoonlijke gewin voor zijn/haar zwijgen over het slachten van onze democratie, onze vrijheid, ons land.
Dat korte termijn economische gewin is nu ook over en dus, geheel naar verwachting wordt nu ook welvaart geslacht.
.
Gefeliciteerd. Op maat bedient.
.
Is trouwens voor gewaarschuwd, maar u wist beter. Beetje demoniseren, beetje lasteren, toefje betweten.
.
Enfin. U gaat nu leren hoor. Denkt u nog eens terug aan uw fatsoensstem en HRA tussen de puinhopen van Eensch-Nederland? Wel zo chic: u sleepte een hoop mensen mee de ellende in, onze kinderen bijvoorbeeld.

Parel van het Zuiden | 07-04-19 | 08:47 | 1

Parel van het Zuiden | 07-04-19 | 08:47 Des poedels kern!

Guiseppe | 07-04-19 | 09:37

Vrouwen moeten ook geen babies maken. Vrouwen, met Sunny voorop, moeten zelf in de bouw gaan werken!

azijnseikerT | 07-04-19 | 08:42 | 1

Sylvana ernaast voor de broodnodige inclusieviteit

intrigant | 07-04-19 | 10:22

mooi beschreven weer en o zo waar.. waar een 5 jaar terug massaal bouwvakkers en thuiszorg medewerkers de straat op werden geflikkerd vooral zij die boven de 50 waren met veel en goede ervaring, is nu het credo dat er van elders massaal arbeidsmigranten binnen moeten worden gehaald. Want er is een nieuw verdienmodel bedacht dat de economie op volle toeren gaat laten draaien op kosten van de Nl burger die verplicht wordt om zich voor een ton in de schulden te steken om een utopie bedacht door twee egotrippers die eerder door die Nl burger waren weggesaneerd. Samson en Nijpels..

Het is puur de economie waar Rutte al 3 periodes mee bezig is. Vandaar zijn draai naar D66 en Gl die met deze nieuwe klimaatverdienmodel zijn economische trendmolen weer willen laten draaien. Dat de Nl burger de armoede opnieuw als angst weer door de strot wordt geduwd zal die partijen een rotzorg zijn.. ego en ego is wat hier vooral speelt.

fikkieblijf! | 07-04-19 | 08:37

@bolletje kaas ... Mark Rutte is geen Ruud Lubbers - dat scheelt dag en nacht

Mark heeft geen zakelijk inzicht... hij is kinderlijk, impulsief en naïef in zijn gedrag en uitingen.
Hij juicht kinderen toe die meelopen met klimaatmarsen tijdens het klimaatspijbelen - zoiets zou Ruud Lubbers niet doen.
Ruud Lubbers denkt goed na over de gevolgen en consequenties voor Nederland.
Mark Rutte is 52 --> soms krijg ik het gevoel dat hij 25 is.

sociaal_econoom | 07-04-19 | 08:36 | 1

Je weet wat Arend-Jan Boekestijn over Rutte zei in een onbewaakte ogenblik zei toen hij nog kamerlid was en er een camera meeliep wat hij niet doorhad: "Die man heeft zó weinig visie"...

Klinisch dood | 07-04-19 | 08:45

Voor 80% ligt het aan de NPO --> zij laten frequent mensen aan het woord die deze onzin mogen vertellen.
Jesse Klaver, Rob Jetten, Ed Nijpels en Diederik Samsom samen met journaalbeelden van klimaatspijbelen.... waar geïndoctrineerde kinderen meelopen met klimaatmarsen.

Het zal niet meevallen voor Baudet hier tegenop te boksen... alhoewel als ik de mensen om me heen hoor:
''ze vinden het oneerlijk dat België en Duitsland wel het schone aardgas blijven gebruiken en dat wij van het gas moeten met dure investeringen en hoge energierekeningen''.
Dit wordt op de NPO niet uitgezonden, maar Thierry Baudet zal dit wel tegen hun vertellen, mits ze het er niet uit knippen.

sociaal_econoom | 07-04-19 | 08:23

Ik mis nog een belangrijk feit, koolstofdioxide is slechts een spoorgas in onze atmosfeer en de invloed daarvan op ons klimaat is maar heel beperkt. Waarom heeft niemand het hier over? Ontbossend, bebouwing, landbouw kortom zaken die wel grote invloed hebben horen wij niemand over, het hele zaakje stinkt.

Solar666 | 07-04-19 | 08:00 | 4

@frickY | 07-04-19 | 09:01:
Een bos haalt netto maar weinig CO2 uit de lucht, Als er eenmaal een bos is dan beginnen oude bomen en bladeren weg te rotten waarmee de CO2 weer in de lucht komt. Bij miljoenen jaren oude bossen zit er geen 100 meter koolstof in de grond, alleen in de bovenste paar meter en dat blijft constant als bossen ouder worden. Als je echt koolstof uit de lucht wil halen dan zal je dat echt zelf weer diep in de grond moeten stoppen, net zoals we olie er uit halen. Koolstof in de grond pompen in de vorm van CO2 is de slechtste oplossing omdat CO2 (onder druk) oplost in grondwater en net zo zuur word als Cola zonder suiker. Dat lost gesteente op dat al redelijk poreus was om er CO2 in te kunnen krijgen, waardoor vroeg of laar die CO2 weer naar boven komt.

W_F | 07-04-19 | 09:49

Het gaat niet om CO2. Het gaat om de (niet) beschikbaarheid van fossiele brandstofffen

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 17:54

@W_F | 07-04-19 | 09:49: als je CO2 uit de lucht wilt halen met bomen/gewassen dan moet je gewoon veel bomen planten en zorgen dat dat hout niet verrot. Dus als bouwmateriaal gebruiken.
En snelgroeiende gewassen, zoals bamboe zijn hiervoor in theorie geschikt.

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 20:37
▼ 1 antwoord verborgen

Ik hoop dat FvD de druk kan doorstaan. In zeer korte tijd hangt heel Nederland aan hun lippen, nu erkende wetenschappers de waanzin van dit regeringsbeleid durven te benoemen; Minder gas, meer CO2! Want dat is realiteit.
In deze tijden mis je figuren als Ruud Lubbers, mensen die de sekteachtige semi-wetenschappers wel de mond zou weten te snoeren door de juiste mensen te betrekken in de besluitname. Mensen met kennis en realiteitszin.
Ik hoop dat Thierry het kan trekken, de opgave is enorm. Hij weet als geen ander dat uiterst bekwame mensen staan te trappelen om hem bij te staan.
Vakmensen!

Rest In Privacy | 07-04-19 | 07:55 | 18

@Red shirt | 07-04-19 | 08:41: in de wetenschap gaat het om feiten. U heeft uw eerste college afgerond of gewoon niets van uw studie begrepen.

azijnseikerT | 07-04-19 | 09:21

Maar omdat u zichzelf bekend maakt als deskundige en we hier graag op de inhoud in gaan. Noemt u mij twee feiten die bij u bekend zijn rond de klimaat discussie en wat het IPCC rapport daarover meldt. ( en dan niet in de politieke samenvatting) I dare you

azijnseikerT | 07-04-19 | 09:25

@Red Skirt,

Als jij bereid bent op je tenen te gaan staan, willen wij best even hurken om op jouw niveau te komen. Maar omdat je zelf al aangeeft dat belediging jouw enige talent is, zal het zover niet komen.

Dandruff | 07-04-19 | 11:53
▼ 15 antwoorden verborgen

Zo lang de wereldbevolking blijft toenemen, kan je je energietransitioneren tot je scheel ziet, maar het haalt geen donder uit.

GOEM | 07-04-19 | 07:44 | 2

Dit dus. Oh, en 'toenemen' is enigszins bescheiden uitgedrukt, het gaat meer om 'exploderen'.

EefjeWentelteefje | 07-04-19 | 09:43

Zolang de mensheid bestaat, is er al genoeg voor iedereen en dat kan ook makkelijk zo blijven, mits de juiste keuzes (kernenergie) gemaakt worden. Zolang ik kan lezen, al zo'n 60 jaar wordt er angst ingeboezemd, leeg geblaat. En wat dan, anderen het recht op leven ontzeggen? Dat zal de schepping nooit toelaten, gelukkig, net als het klimaat, buiten de invloedssfeer van de mens.

SlimmeBelg | 07-04-19 | 11:20

Een Mega houtkachel dr bij in huis. Ik verbrand dagelijks alles in.

Lieveschat | 07-04-19 | 07:27

Ik heb soms ook het idee dat Rutte weleens andere adviseurs kan gebruiken dan alleen de dochters van Loek Hermans.

de Voorzittert | 07-04-19 | 07:08 | 1

Daar zit het grote probleem; adviezen zijn nog enkel lege zakken uit de communicatie-boekjes, maar de wal gaat het schip hoe dan ook keren.

grindbak | 07-04-19 | 08:13

Die durft wel. Is tegenwoordig al riskant om een 'niet deugende' waarheid te verkondigen.

SlimmeBelg | 07-04-19 | 11:25

Ik heb deze link naar zeker 30 politici doorgestuurd.

A333aan | 07-04-19 | 15:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Bovendien , 75000 per woning ? De warmtepomp alleen kost er 50. Je moet overal vloerverwarming installeren en de boel hermetisch dicht issoleren. Anders vries je dood bij de eerstkomende Winter. Ik wens jullie veel success.

Lt-Kol Kilgore | 07-04-19 | 05:35 | 2

Een lucht-water warmtepomp is niets veel meer dan een overmaatse koelkast compressor waarbij de iets grotere radiator buiten word geplaatst en word voorzien van een ventilatortje. Ik denk niet dat we 50 euro gaan zien maar voor 500 euro moet het zeker mogelijk zijn. De veel gebruikte mono-blok units kunnen (net als een koelkast) al in de fabriek voorzien worden van koelmiddel (tegenwoordig vaak een paar gram butaan gas of CO2 onder lage druk) en een handige klusser kan zelf de CV-water-pijpen aansluiten en de 220V stekker ergens in steken. 50k is voor een water-water warmtepomp waar heel veel putten geboord moeten worden omdat de grond samenstelling lokaal niet geschikt is en er toch een groot ongeïsoleerd landhuis mee warm gestookt moet worden, en je dat door 5 duren monteurs allemaal laat aanleggen.

W_F | 07-04-19 | 09:59

@W_F | 07-04-19 | 09:59: De bijbehorende aanleg van vloerverwarming en hermitische isolatie is daarbij inbegrepen?

Buerman | 07-04-19 | 18:59

Als ik jullie was versterkte ik die dijken niet alleen ik bouwde een tweede buienring een meter of 2 hoger en zette die vol windmolens.

Lt-Kol Kilgore | 07-04-19 | 05:32

Ik wil helemaal niet van het gas af. In ons buurland Duitsland krijgen mensen zelfs subsidies om hun huis op deze meest schone vorm van fossiele brandstof aan te laten sluiten.
Misschien moet ik maar eens over een verhuizing gaan nadenken.

EUrofoob | 07-04-19 | 05:21 | 1

Lol, alle betalende mensen het land uit en de uitvreters laten blijven, zal ze leren.

Muuke | 07-04-19 | 09:36

Geef eens een rekenvoorbeeld wat een metselaar zou kunnen verdienen. 80 euro per uur vragen ze, terwijl ze inderdaad geen tijd hebben. Rond af op 3000 euro per week. 48 weken per jaar = 144000. Worden er nog wat droge weekendjes gevuld met arbeid, nog eens een 10000 euro onbelast ha ha. Zeg jeugd, op welk kantoor kun je dat verdienen? Altijd resultaat van je werk zien, is ook wat waard. En kun je je eigen huis ook nog opmetselen. Word eens wakker jongelui.
Wat dat gas betreft, goede reden voor een volksopstand lijkt me. Nederlanders gaan de straat niet op, dan maar massaal PVV en FVD stemmen. Zegt het voort.

SlimmeBelg | 07-04-19 | 04:15

@sociaal_econoom | 07-04-19 | 03:32

"Het is een vorm van financiële zelfdoding als wij als enig land van het gas af gaan."

En die zin is heel erg pijnlijk en vol in de roos mijn beste sociaal_econoom. Vraag is? Wat kunnen wij eraan doen om die nonsens te voorkomen? De hysterie zit thans zo diep dat men (lees de gemiddelde vinex burger geindioctrineerd door de NPO) niet meer voor rede vatbaar is. Zeer zorgwekkend.

Basil Fawlty | 07-04-19 | 03:51 | 5

@Basil Fawlty | 07-04-19 | 04:22: snap er geen zak van

Fantabulosa | 07-04-19 | 08:35

@Basil Fawlty | 07-04-19 | 04:22: ik ook niet

serieus bedoeld | 07-04-19 | 10:29

Wij gaan niet van het gas af. 2/3 van onze electriciteitspriductie is gasgestookt. Dat wordt meer..

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 17:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat ben ik blij dat ik ruim een decennium geleden naar een deel van het Koninkrijk der Nederlanden verhuisd ben waar we alleen met gasflessen werken. Verwarmen is niet nodig, alleen een vuurtje onder de pannetjes in de keuken en voor moeder de vrouw de douchegeiser op gas. Ik wil die zinloze transitie niet meemaken en er al helemaal niet aan meebetalen.
Toch verwacht ik niet dat het door zal gaan, er komt zoveel protest en bezinning dat sommige partijen terug zullen krabbelen.

Gele Beer | 07-04-19 | 03:39 | 4

CO2 heffing bij bedrijven gaat waarschijnlijk niet door.
Door het feit dat België en Duitsland wel het schone aardgas blijven gebruiken kan Den Haag ons niet gaan afsluiten.
Je krijgt een vlucht van bedrijven en burgers naar buurlanden... waarom je eigen hier scheel betalen voor een beetje gas en stroom terwijl het iets verderop de helft goedkoper is?
Je kunt het vergelijken met de vliegtax destijds van Wouter Bos... na 2 jaar zijn ze ermee gestopt omdat de mensen in België en Duitsland op het vliegtuig stapten.

sociaal_econoom | 07-04-19 | 04:01

Deze flapdrol doet graag of hij zelf alleen koude douches neemt.

Fantabulosa | 07-04-19 | 08:34
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
sociaal_econoom | 07-04-19 | 02:37 | 2

@Telelezer en @Datgingniegoed... ik weet wat het achterliggend plan is ...

het gaat niet om CO2 uitstoot, dit is al zolang de aarde bestaat via vulkanen, bosbranden en het gebruik van hout, steenkool, olie en gas.
Waar het de linkse Klimaatjongens van Parijs en de klimaatdrammers om te doen is --> dat we STOPPEN met het gebruik van fossiele brandstoffen: steenkool, olie (benzine, diesel) en gas.

Nederland (Rutte III) zijn met medewerking van Staatsomroep NPO hierin te ver doorgeschoten.
We zien dat steeds meer landen de bizarre en onbetaalbare plannen van Parijs laten vallen... zoals Amerika, Rusland, China, Oost-Europa.
Duitsland en België blijven wel het schone aardgas gebruiken.

Den Haag (Rutte III) zijn de enige die dit erdoor willen doordrukken.
Het zal niet gaan lukken... omdat de andere landen niet meedoen.

Mark Rutte is helemaal de weg kwijt en brengt ons tot wanhoop en armoede.
Niet alleen door zijn plan voor het stoppen met aardgas... maar ook door zijn onbetaalbaar migratiebeleid waarbij een oneindige stroom migranten uit Afrika en moslimlanden onder de noemer van vluchteling hier in de watten worden gelegd met gratis een ingerichte woning en een levenslange uitkering.
De woningnood wordt alsmaar groter alsmede het kostenplaatje hiervan.

Daarnaast laat Rutte III ons 500 miljard ophoesten omdat wij als enig land in Europa van het gas af moeten.
Mark Rutte vertrekt eerdaags naar Brussel en dan laat hij ons en onze kinderen hier zo achter, het is bar en boos.

sociaal_econoom | 07-04-19 | 02:26 | 1

sociaal_econoom | 07-04-19 | 02:26 | Mee eens. Wel vind ik dat er teveel alleen op Rutte wordt afgegeven. Er zit een hele ploeg trawanten in het kabinet die er allen kennelijk achter Rutte staan en dan laat ik de betreffende partijen in de Kamers nog buiten beschouwing. Zouden al die mensen plots van klaps van mening veranderen als Rutte opgehoepeld is? Die Augiasstal moet gereinigd worden! Mooi weer buiten.

Guiseppe | 07-04-19 | 14:17

Hier in Koblenz waar ik woon is een maand geleden de stoep opengebroken om nieuwe leidingen aan te leggen. Op zich niks bijzonders. Maar het zijn wel gasleidingen want Duitsland stimuleert de mensen over te gaan op gas i.p.v. te stoken op olie en te koken op elektriciteit. Duitsland kent niet zo'n moderne en fantastische infrastructuur wat betreft gas als Nederland. Daarom is het nog een extra belachelijk en bizar wat er in Nederland gaat gebeuren. In Duitsland gaan miljoenen over op gas en in Nederland gaan ze er vanaf.

namensmijnhond | 07-04-19 | 02:24 | 6

www.geenstijl.nl/5147084/feynman-en-o...
Als eerste en belangrijkste, dank voor uitleg. Ik wist niet dat Duitsland nog zo "primitief" was qua stoken.
En over het gas. Mooi dat jij die gein ook zag toen je het schreef. Zo hoort 't. Zoals Moos tegen Bram zei: "Wij joden vergassen de wereld met humor."
En dat is waar. ;-)))

Basil Fawlty | 07-04-19 | 03:09

@Basil Fawlty | 07-04-19 | 03:11:
Yep. Die schepen zijn inmiddels reusachtig groot geworden. Vooral die containerschepen. Deze nog even. Verzucht een Duitse leraar vlak na de oorlog: hoe komt het toch verdammt noch mal dat wij de oorlog verloren hebben?Dat komt door de joodse militairen en officiers meneer, zegt een leerling. Die rot joden weer, dat moet het zijn, denkt de leraar maar, eh, we hadden toch geen joodse militairen? Nee, zegt de jongen, wij niet maar de geallieerden wel!

namensmijnhond | 07-04-19 | 12:12
▼ 3 antwoorden verborgen

Mij maakt het niks uit, over 30 jaar ben ik dood of dement. Laten de VVD-stemmers die zich druk maken over "verantwoordelijkheid nemen", de waarde van hun koophuis en "ontzag voor het gezag" maar lekker de vruchten plukken van het door hen gesteunde beleid. Ik ben er helemaal klaar mee.

Mijn GS nick magnie | 07-04-19 | 02:17 | 6

Dank voor uw egoïsme. Over dertig jaar is mijn zoontje 37 jaar. Ooit van verantwoordelijkheidsgevoel gehoord?

Red shirt | 07-04-19 | 09:13

@Red shirt | 07-04-19 | 09:13:

U hebt al kinderen?
Even op je kinderen letten, want volgens mij reaguurt je zoontje van 7 ook op je account. Pakweg 99% van wat er onder "red shirt" geplaatst wordt is een kinderachtige melange van beledigen, schelden, en stalinistische slogans napapagaaien.
Ik dacht al een paar weken dat U 7 jaar oud was.

Dandruff | 07-04-19 | 12:00

@Red shirt | 07-04-19 | 09:13: Mooi leg hem tegen die tijd maar uit dat we geen geld hadden om de dijken te versterken omdat alle centjes naar 0.0007 graden klimaathysterie en immigratie van kansloziërs moesten.

5611 | 07-04-19 | 12:37
▼ 3 antwoorden verborgen

Alles draait om macht en geld.

Muuke | 07-04-19 | 02:03 | 1

Paar topics naar beneden schoppen.

Muuke | 07-04-19 | 09:23

Klimaat...? milieu...? Maar nu denken we tenminste niet meer aan de krankzinnige immigratie die ons land, net als de psychopatische klimaatwaanzin ook ten gronde zal richten .
En Juncker en Verhofstadt zagen dat het goed was: elke lidstaat even arm.

telelezer | 07-04-19 | 01:54 | 3

Vergeet niet, immigratie = verrijking.

Diversiteit is onze grote kracht..!

Mijn maatschappijleraar heeft mij dat verteld. Dus dan zal het wel waar zijn. En wie het er niet mee eens is, is een vieze vuile racist...!

Pom-pom-die-pom.

Hoe toch je land weg te geven....

Padjepejer | 07-04-19 | 02:01

De oplossing is toch gewoon meer groen !!

geenhakbar | 07-04-19 | 02:20

De sukkels van coalitie nummer III gaan het volk weer een poets bakken want ze zijn compleet geobsedeerd met CO2 reductie. Zelfs de schoonste vorm van fossiele brandstof moet voor deze hetze in aller ijl verdwijnen.
En de vervanger voor ons HR keteltje dan? Nou... eehh een warmte pomp. Tuurlijk Mark, Het ziet er naar uit dat Mark net zoveel verstand van verwarmingen heeft als lands bestuur. De slimste idioot Dijkhof zag in dat in zijn huis een warmte pomp, financieeel geen haalbare optie was. Hoe dan? ... Had mevrouw Dijkhof gevraagt. Nou... dan plaats je gewoon warmte elementen tegen de muur op plekken waar je het meest zit.
Ik kreeg gelijk al een beetje medelijden met mevrouw Dijkhof en kinderen. Ik zag het senario al voor me. Gezellig met z’n allen op de bank een aflevering de slimste mens kijken, met drie paar sokken aan en met de terras verwarmer in de huiskamer omdat het anders niet te harde is.
Sinds kort worden de nieuwbouw huisen al opgeleverd zonder gas aansluiting wat opzich helemaal geen probleem is als er maar een efficient warmte systeem is ingebouwd.
Het probleem ligt bij de oudere huisen, waar we nog verschikkelijk veel van hebben in Nederland. Deze huisen kan je niet goedkoop ombouwen om gasloos te verwarmen.
Een gasloos Nederland zal hierom alleen maar averechts werken op de CO2 uitstoot want de bewoner gaat een houtgestookte kachel kopen en/ of een andere milieu onvriendelijkere manier dan gas om het huis te verwarmen.
Nederland gaat dezelfde fout maken als onze ooster buren . Belachelijk veel geld uit geven aan de energie wende met als gevolg dat het land nu meer CO2 uitstoot als voorheen en nu terug gaat op gas vanuit Rusland. De agrarische sector omzeep geholpen door het windmolen beleid waardoor het land nu grotendeels afhankelijk is van inport voor voedsel behoefden.
Het wordt tijd dat de klimaat drammertjes eens van hun CO2 fobie afkomen en nuchter kijken naar een realistische oplossing op het vermeende probleem CO2.
Al die kudt windmolens gaan onze honger naar energie nooit stillen maar kunnen wel waterstof opwekken en water hebben we genoeg om ons heen. Onderzoek of het huidige gasnet toepasbaar is voor waterstof en investeer in de ontwikkeling van waterstof verwarmings ketels. Bouw kern ( Thorium) reactoren.

Datgingniegoed | 07-04-19 | 01:50 | 2

Koolstofdioxide staat aan de basis van all het leven op aarde, het is voedsel voor planten en die worden weer gegeten door mens en dier. De angst voor koolstofdioxide is totaal irrationeel en onwetenschappelijk.

Solar666 | 07-04-19 | 08:05

@Solar666 | 07-04-19 | 08:05: het gaat niet om CO2. Het gaat om de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 17:57

@Basil Fawlty | 07-04-19 | 01:49:
Ik mis hem echt bij Elsevier. Hij sloeg daar vrijwel elke week de spijker op z'n kop.

Wisteria | 07-04-19 | 09:22

@Basil Fawlty | 07-04-19 | 01:49:
Dat is juist het probleem met de politiek. Het zijn vaak de acteurs die het goed doen op tv die stemmen trekken. Het verhaal is dan van ondergeschikt belang. Maar doe mij maar de bedeesde, maar intussen superslimme, Syp Wynia. En niet langer Pinocchio in de rol van Mark Rutte....

benjeallanggek | 07-04-19 | 19:30

@benjeallanggek
Begrijp 't maar zou mooi zijn als hij beide is.

Basil Fawlty | 07-04-19 | 20:25
▼ 1 antwoord verborgen

Ik huur thans in hartje Amsterdam en ik kreeg laatst een brief van Liander (de distributieboer hier). Nu heb ik de gewoonte om alle brieven zonder urgentie die ik niet hoef te betalen door mijn shredder te gooien maar ik dacht laat ik die brief openen en effe lachen en idd. Serieus die proleten zeiden dat ik aan de "smart meter" moest anders ben ik in overtreding.. Huh? Laat ik nou net voor 70 euro per jaar de knakengids hebben. Maw de consumentengids en daar stond in dat ik nergens toe kan worden gedwongen door distributiebedrijven en "dreigbrieven" gewoon naast je neer kan leggen. 70 euro goed gespendeerd. Heb die brief dus ook door de shredder gegooid.

Basil Fawlty | 07-04-19 | 01:29 | 11

Echter vrienden. Kein geloel. Een mooi stukje consumentenadvies van ons reaguurders! Wie lult er nu nog dat wij alleen maar onzinnig bezig zijn?

Basil Fawlty | 07-04-19 | 02:26

Gewoon weigeren dat ding, heb ik ook gedaan! Ik hoef geen gluurapparaat in mijn woning, nein danke. Ja, je kan de uitlezing uit laten zetten, maar wie garandeert mij dat dat daadwerkelijk gebeurt? En al geloof je dat wèl, dan nog, beetje trollen door NIET mee te werken aan de overheidsdwang is natuurlijk altijd okee.

Mijn oude metertje draait hier nog lekker zijn rondjes. Prima zo.

EefjeWentelteefje | 07-04-19 | 09:57

Ze kunnen je dwingen de meter te vervangen maar een slimme meter is niet verlicht, al doen netbeheerders dat wel geloven. De overheid is wel door hun eigen EU verlicht om op een bepaald moment 80% van de meters slim te maken (goede lobby van meter fabrikanten) indien nodig kan de overheid mensen betalen om vrijwillig voor een slimme meter te kiezen.

Gewoon je netbeheerder bellen dat ze de kennelijk verouderde digitale of analoge meter best om mogen wisselen, maar dat dan je een domme digitale meter wil en geen slimme digitale meter. Meestal word de hele vervangingsoperatie dan meteen afgeblazen, wat ook veel beter is voor het MKB want ze vervangen die meters tijdens kantooruren dus je zit midden op de dag een uur zonder stroom en ze kunnen niet garanderen welk uur dat precies zal zijn.

W_F | 07-04-19 | 10:13
▼ 8 antwoorden verborgen

Zou Baudet met zijn duizend miljard dan toch gelijk krijgen? Geef mijn part dan maar aan fikkie. Ik doe niet meer mee met die milieu waanzin. Ik bel onze vriend Poetin wel even. Die verzuipt in het aardgas en wil dat tegen cash graag naar ons toe pompen.

LimbabweWillem | 07-04-19 | 01:29 | 1

Je doet al mee aan die milieuwaanzin. Of heb jij vrijstelling gekregen voor de energiebelasting?

peterdh | 07-04-19 | 01:55

De Amerikanen maakten een studie van Russisch kapitaal in Europa en Nederland in het bijzonder. Zo steeg dat van 5 miljard euro in 2006 tot 160 miljard euro aan het einde van 2017. "In the Netherlands alone Russian company assets have jumped from 13.2 billion Euros in 2007 to 96 billion Euros in 2017." youtu.be/090zFwLEPYA?t=1961 Trump heeft meerdere keren een duidelijke handreiking gedaan om Amerikaans Natural Gas te gaan leveren in de EU. Zijn argumentatie, er moet concurrentie zijn op de gas markt, met alleen de Russen als aanbieder gaat het gegarandeerd fout. Nog niet zo lang geleden dreigden de Russen met het afsluiten van de gas pijplijn door de Oekraïne, Dit is de hoofdreden waarom de Duitsers nu alles op alles zetten om de Nordstream II af te krijgen.

rmstock | 07-04-19 | 01:24 | 1

En hoe komt dat gas hier? Tankers? Enig idee hoeveel gas wij verbruiken en hie onzinnig ( duur) het zou zijn dat uit de VS te halen?

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 17:59

Een kabinet vol kneuzen dat graag wil deugen heeft een gassen neus gecreëerd.
Mocht deze gekkigheid niet tijdig gekeerd worden, dan voorspel ik het volgende: Nederland geraakt in een ongekende economische crisis, waardoor o.a. de sociale voorzieningen onhoudbaar worden. Rutte en c.s. hebben het zinkende schip dan natuurlijk al wel verlaten en zijn tegen die tijd hielenlikkertjes van Verhofstadt a.k.a. Gekke Guy e.d. De gewone Nederlander, die er als mak, schaap slapend is ingetuind, wordt nu ook wakker. Immers, de belastingen moeten omhoog terwijl bedrijven geen hogere salarissen kunnen betalen en de hypotheek/huur loopt toch door. Vervelend dat voor dat laatste, net opgehoogd voor die nieuwe warmtepomp, twee salarissen nodig zijn en juist nu ontslag dreigt. (Voor linkse naievelingen: de kleine bedrijven kunnen tegen die tijd het hoofd niet of amper meer boven water houden. En de grote jongens vertrekken of dreigen met vertrek en krijgen daarom privileges.) Thierry Baudet en Geert Wilders gaan gouden tijden tegemoet. Yasser Klaver, Robot Jetten, etc. zullen een echte baan moeten gaan zoeken.
Weltrusten wakkere reaguurders!

benjeallanggek | 07-04-19 | 01:20

Iedereen moet gewoon z'n regenpijp volbouwen met treadmills, het regent toch altijd in Nederland,... gratis stroom!

*nobel prijs in ontvangst neemt*

Tuborg øl | 07-04-19 | 01:17

Opeens weet je het ,je gaat beunen .

Steekt een dikke middelvinger op naar de belastingdienst.

iopeth | 07-04-19 | 01:11 | 1

Als voormalig beuner kan ik je vertellen dat je wel enige skills moet hebben . Mmm bij nader inzien ben ik technisch gesproken op een ander vlak nog steeds een beuner :)))

ghetto-is-back | 07-04-19 | 01:29

Krijgen we dan overal gasflessen in tuinen en op balkons? Net als vanavond in Parijs?

LinkeLotje | 07-04-19 | 01:06 | 4

Petroleum kacheltjes met als gevolg CO vergiftigingen, houtkachels, open vuur. Ja mensen echt vooruitgang

JanP999 | 07-04-19 | 01:15

@peterdh | 07-04-19 | 01:56: Ah, net als Rommeke in de Telebelg's Wrede Wensput. Zijn grot was net nieuw en door Bikske betaald.

Kinkfactor | 07-04-19 | 02:07
▼ 1 antwoord verborgen

Over bovenstaande aspect is überhaupt niet nagedacht en als het er al over nagedacht is dan roept met dat het 100.000 banen op levert. Er is een schreeuwend tekort aan technisch personeel maar ook de bouwmaterialen kosten stijgen nu al de pan uit door de exploderende economie.

Het is een absoluut rampscenario als daar nog eens zwaar gesubsidieerde verbouwing van 6 miljoen huizen bij komt en de Polen zijn ook al op.

Trouwens de doorrekeningen van het CPB/CBL hebben al de kachel aan gemaakt met dat "bebouwde omgeving" hoofdstuk van het klimaatakkoord en gekwalificeerd als luchtfietserij.

JanP999 | 07-04-19 | 01:04

Ik geniet van de discussie alhier. Mooi weblog. Ik neem er nog een.

HenkvdMast | 07-04-19 | 01:00

Ik lach me hier vanuit Azie wel rot om die wanhoop bij verantwoordelijk bestuurders in NL, los van de klimaat populisten zoals Jesse Klaver die zich ziet als een soort messiah en mogelijk werkelijk denkt dat de markt de enorme kosten gaat betalen.

litebyte | 07-04-19 | 00:55 | 3

Alles gekocht in Europa en ook de wijk genomen naar Azië, trouwens energie nota 30 euro in de maand...

GerMonster | 07-04-19 | 05:57

Hitler, draait zich om in zijn graf, als hij dit leest..

Mars020 | 07-04-19 | 00:51 | 1

Is hij als dood dan? Hij was toch per duikboot gevlucht naar zuid amerika?

W_F | 07-04-19 | 10:18

Mooie tijden. Voor als je wel wat kan

Mark van Leeuwen | 07-04-19 | 00:48

Over een kabinet of twee gaan we gas winnen in Groningen. En dat is logisch en heel goed. Netjes oplossen met de bewoners en klaar is Kees.

Willem_Oltmans | 07-04-19 | 00:43 | 3

en klaar is Kees.
Willem_Oltmans | 07-04-19 | 00:43 |

U bedoelt: en af is Rutte?

benjeallanggek | 07-04-19 | 00:53

Rutte zijn we dan al vergeten, en Wiebes ook. Weet je nog, we moesten iets beloven aan de Groningers toen, anders zou ons kabinet vallen. Toen hebben we de kraan maar dichtgedraaid. Dat lossen ze in een later kabinet wel op en door de enorme stijging in kosten zal er dan wel draagvlak zijn in de rest van Nederland. Regeren is vooruitzien.

Willem_Oltmans | 07-04-19 | 00:57

@Willem_Oltmans | 07-04-19 | 00:57: Juist, laat ze het eerst maar eens netjes oplossen voor de Groningers, als je nu al ziet wat dat voor problemen geeft. Er worden beslissingen genomen voor partijbelang maar de echte oplossingen en het benodigde geld blijven uit. Klojo's zijn het, en dat zeg ik als Brabander.

kneuterzak | 07-04-19 | 01:06

Over een kabinet of twee gaan we gas winnen in Groningen. En dat is logisch en heel goed. Netjes oplossen met de bewoners en klaar is Kees.

Willem_Oltmans | 07-04-19 | 00:43

Ook OT: Waar het een beetje op neer komt is dat Rian de baas neukt, en de baas iedereen de laan uit stuurt die er wat van zegt. Komt ie wel achter als z'n centen straks in haar zak zitten en het volgende slachtoffer geneukt wordt.

peterdh | 07-04-19 | 02:01

Dat je een nieuwbouwwoning op een warmtepomp doet ... dat is SLIM en kost niet veel meer meer dan dat je daar aardgas zou doen.

Maar om alle bestaande woningen, bedrijven, winkels, eetgelegenheden, plantenkassen van het gas af te halen... wordt de doodsteek voor Nederland.

Duitsland en België blijven wel het schone aardgas gebruiken.
Nederland raakt totaal ontwricht met een vlucht naar het buitenland.

sociaal_econoom | 07-04-19 | 00:37 | 2

Concurrentiepositie.

Willem_Oltmans | 07-04-19 | 00:42

het is dan ook totale onzin dat er een gasverbod komt voor bestaande woningen. Grondwettelijk is het zelfs redelijk lastig.
Er zijn gewoon al sinds de 20e eeuw bouwbesluiten.. een nieuwbouwwoning met enkel glas is ook niet meet te bestellen. Ik zou de bestaande woningbezitters met enkel glas echter niet graag de kost geven.
Bovenal spreekt de VET regel expliciet over nieuwbouwwoningen en zelfs daar is de verplichting van het gas af te gaan niet 100%

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 01:23

Er is helemaal geen gasverbod…
er is geen gasverplichting meer.
Als je het verschil daartussen niet weet dan zit je iig nog niet op groep 5 lagere school.

Epistulae_Morales | 07-04-19 | 00:33 | 10

""Er gaan rampen gebeuren, echt rampen.""
@ JanP999
Een sluwe manier van het kabinet (lees= Brussel) om de aandacht af te leiden van het andere enorme probleem: de door Brussel verplichte krankzinnige immigratie

telelezer | 07-04-19 | 01:51

@Epistulae_Morales | 07-04-19 | 01:25:

Stel je eens voor. Er komt geen verbod op fietsen. Maar er wordt wel een fietstax geheven van 118,- per gefietste kilometer een een nieuwe wet die het installeren van een slimme meter op de fiets verplicht om zo je kilometer stand door te geven. Hoe noem jij dat dan? Ik noem het een defacto fietsverbod. Jij zou zeggen: "Wat zeur je nou? Je kan toch lekker gaan fietsen als je wilt." ?

peterdh | 07-04-19 | 02:05

Gelul. Infrastructuurbedrijven mogen alleen wettelijk verplichte taak uitvoeren. Daarmee defacto wel een verbod. Met een kleine escape voor onmogelijke gevallen...

Zoontje Melkert | 07-04-19 | 05:54
▼ 7 antwoorden verborgen

Al 10 jaar een warmtepomp, wil nooit meer terug. Zoveel comfort, als je het vergelijkt met gas. Kom net thuis om 23.00 uur huis lekker warm. Mijn huis is 24/7/365 altijd dezelfde tempetatuur. Ps heb wel verticale bronnen die warem toen nog te betalen.

Mans5 | 07-04-19 | 00:24 | 4

Goh , en ik vind hagelslag ook lekker op brood .

ghetto-is-back | 07-04-19 | 00:36

Al 15 jaar gas, ik hoef niets anders. Zoveel comfort, als je het vergelijkt met iets anders. Kom net thuis om 23.00 uur huis lekker warm. Mijn huis hoeft niet 24/7/365 dezelfde temperatuur te zijn (het slaapt kut met 21 graden). Warmtepomp, waarom zou ik? Zeker niet als ik daarvoor mijn vloer moet openbreken en een 15k tot 25k investering moet doen. Wat is de toegevoegde waarde?

peterdh | 07-04-19 | 02:12

Mans5 | 07-04-19 | 00:24,

Lieg niet.
Een warmtepomp levert nauwelijks warmte; daarom moet elk huis voor tussen de 60 à 70 K gerenoveerd worden. Tot nu toe althans; door het huidige tekort aan vaklui èn de snel stijgende vraag naar vaklui zal de grootste kostenpost, arbeid, de komende jaren flink stijgen.

Een warmtepomp werkt gewoon niet. Onlangs bleek dat 20% van de bezitters ontevreden was omdat huis niet warm werd. De overige 80% heeft dus een hybride, en verwarmt zijn huis extra op;
- met gas (schoon, maar straks verboden);
- of elektriciteit (relatief hoge co2-uitstoot).

Bedenk daarbij dat er in het beste geval 6 keer zoveel stroom dan gas nodig is om een liter water te verwarmen. Als heel Nederland zijn huis elektrisch moet verwarmen leidt dat dus tot een enorme co2-stijging. Nou is co2 gelukkig onschadelijk, maar het vermiljoenvoudigen van onze co2-uitstoot is best een dure grap. Per gezin is het "slechts" 70.000 euro + een paar extra tientjes per maand op de energierekening. Maar afbraak van ons dure gasnet èn aanleg voor een geheel nieuw elektriciteitsnet gaat vele honderden miljarden kosten. De aanleg van de benodigde kolen-, gas- en bruinkoolcentrales idem dito, daar bovenop. Daarnaast hoopt de milieulobby op speciale windmolenparken, bedoeld om het aantal zee- en land- vogels te decimeren. Bijkomend voordeel van die massavernietiging is dat die op sommige dagen bijna 3% van onze stroomverbruik zou kunnen opvangen. Maar ook dat kost dus weer vele miljarden.

Dandruff | 07-04-19 | 12:34
▼ 1 antwoord verborgen

Wat erg trouwens. We gaan vast dood zonder aardgas.. in een heel huis dat dan wel.

suscrofa | 07-04-19 | 00:14 | 3

Een mooie tombe.

suscrofa | 07-04-19 | 00:15

Wanneer je een goed stel tieten hebt kan je ze verkopen voor een kamer.

Ongeblustekalk | 07-04-19 | 00:25

@Ongeblustekalk | 07-04-19 | 00:25:
Dank voor je opbeurende woorden. Maar dan ga ik toch maar dood denk ik. Ga maar geen tieten meer groeien. Mooi geweest dan. Met gas kon je nog lachen.

suscrofa | 07-04-19 | 00:50

Lol,de opleidingen die ze krijgen is werkelijk een zeepbel 4 dagen meer niet
Voor de zelfde opeldingen warmte pompen en koeling moest ik er 3 jaar over doen gas erkening 2 jaar water 1 jaar .dit wordt kassa voor ons met al die stumpers op de markt .
Alles weer herstellen dubbel prijs ik kan niet wachten huilende klanten wat we nu al dagelijks zien.

Haat-links | 07-04-19 | 00:06 | 1

U lijkt mij een hardwerkende installateur die ook maar gewoon brood op de plank moet zien te regelen. Same here hoor: als ondernemer moet ik ook iedere keer weer puzzelen. Desalniettemin: we doen het! Iedere dag van de week opnieuw.

kotelet | 07-04-19 | 00:20

Het Klimaatakkoord en 23 zetels voor de VVD in de peilingen en 75% voor het steunende Partijkartel geeft aan wat je met de kiezer in Nederland kunt uithalen. Ieder normaal mens zou eisen,dat deze 'van het gas af gekte' gisteren zou worden beëindigd. Maar er wordt gewoon door geluld en Rutte durft nog steeds in het openbaar te verschijnen, een verontrustend teken van minachting door de nep elite van de valse munters.

hertogvanzottegem | 07-04-19 | 00:04 | 1

Dat is omdat men verkeerd geïnformeerd wordt in de media. Het gros is niet nieuwsgierig genoeg zelf op onderzoek te gaan naar de waarheid en laat zich alles wijsmaken.

Jammer dat Powned hier niet een (wetenschappelijk) programma voor heeft.

frickY | 07-04-19 | 09:34

@sociaal_econoom
Over één van de belangrijkste redenen wordt nogal weinig verteld. Men wil niet afhankelijk zijn van Rusland of landen zoals Algerije. Het Nederland van Rutte heeft de laatste jaren flink tegen de schenen van Rusland geschopt. Wie op een wereldkaart kijkt waar niet NL maar Rusland in het midden ligt (een Russische kaart, dus) ziet plotseling hoe de verhoudingen vanuit Russisch oogpunt zijn. NL is een vlekje. Rusland heeft aan andere afnemers laten merken dat het nogal makkelijk aan de afsluiters draait. Op zich is het prima dat men op dit gebied autarkie nastreeft, maar wat dan weer niet zo prima is, is dat men de Groot Europeesche gedachte ineens loslaat. Waar de regering normaal klaar staat om hun beleid met Europese wet- en regelgeving en beleid te motiveren, gaat men ineens een weg die diametraal tegenover het beleid van de buurlanden (België +/- 10 miljoen, Duitsland +/- 82 miljoen inwoners) ingaat. Dat dit project megalomaan is, valt niet te ontkennen. Dat dit soort projecten met vallen en opstaan gaat, ook niet. Waarom niet de samenwerking gezocht om tot schaalvoordelen in de productie van nieuwe apparatuur of research te komen?

Heiner | 07-04-19 | 00:04 | 5

Gan, export levert veel op. Zelf opvreten niet.

Willem_Oltmans | 07-04-19 | 01:02

@Heiner
Over die Groot-Europeesche gedachte en samenwerking is al nagedacht: Europees aanbesteden, het bestaat al en is verplicht bovendien.
Als je even goed nadenkt kun je multinationale bank-beurs-industrie kartels voorspellen die hier massaal op inspringen met offertes waar geen kleine ondernemer tegen op kan; die zal de losse kruimeltjes toegeworpen krijgen met afwenteling van alle planningsrisico's op hun daglonersbordje.

Denk "evil", als je dit soort beleid doorvoert, wie profiteert er dan van, uitgaande van de 3 pijlers van (neo-)liberaal financieel beleid:
1 rente (zelfs de opstellers van de miljoenen nota noemen dit "zonde-geld", namelijk zonde van het geld)
2 speculatie (prijsfluctuaties van onderpanden met "onder water" effecten)
3 woeker (een maakbare prijs in een maakbare samenleving)

kindapaas | 07-04-19 | 01:45
▼ 2 antwoorden verborgen

Het is duidelijk, tis gekkenwerk Feynman. Dan is het tijd voor een omwenteling van de macht. Shake da dice.

suscrofa | 07-04-19 | 00:01 | 1

Lekker haardvuurtje trouwens.

suscrofa | 07-04-19 | 00:03

Het worden gouden tijden voor klimaatpsychologen.
Zowel de voor en tegenstanders van de klimaatgekte kunnen er terecht.

Jan Dribbel | 06-04-19 | 23:55 | 2

En je stofzuiger robot ook.

Ongeblustekalk | 07-04-19 | 00:05

Klimaattherapie in het basispakket.

Baron Clappique | 07-04-19 | 00:05

Dit debiele klimaatakkoord is te wijten aan het tekenen van het klinaatakkoord van Parijs.
Waardeloos akkoord en dito wetgeving die dit moet gaan afdwingen.
De gesjeesde politici en ambtenaren van dit land moeten veel terughoudender zijn met het tekenen van welk internationaal akkoord dan ook.
De belangen van de Nederlanders moeten primeren, boven alles.

Superkwatta | 06-04-19 | 23:54 | 2

""Dit debiele klimaatakkoord is te wijten aan het tekenen van het klimaatakkoord van Parijs.""
@ Superkwatta
Uiteindelijk is het te wijten aan de ongelofelijke naiviteit en totale onvoorstelbare domheid van de kiezers die als blinde gelovigen, net as bij godsdiensten, achter de messias aanrennen die hen vast wel zal redden.

telelezer | 07-04-19 | 01:00

Weet je nog toen dat Parijs akkoord getekend moest worden. Dat het werd uitgelegd als: "Maak je geen zorgen, we verplichten ons nergens toe? We kunnen zelf met nationale wetgeving invulling geven hieraan. Komt allemaal goed.". Idem met het Marrakech akkoord.

Nou, alsjeblieft.

peterdh | 07-04-19 | 02:18

Ik loop tegen de lamp, het klopt mijn prijzen zijn 100% gestegen en als je linkse rat ben 200% en ik ben blij toe
Werken tot je 70 jaar zwaar werk betalen zal je er voor .als installateur
Met meer dan 30 jaar ervaring en opleiding .

Haat-links | 06-04-19 | 23:53 | 1

Ook indianen zijn hier erg welkom.

Ongeblustekalk | 07-04-19 | 00:00

Het is gewoon allemaal rechts lullen links vullen

Botte Hork | 06-04-19 | 23:48 | 3

Das een dooddoener. Want wat links was is nu conservatief en wat rechts was is nu progressief. Maak je los uit de hokjes. Omarm de boom van het heden. En fluister je droom in haar spelonken. Getver.

suscrofa | 07-04-19 | 00:07

@suscrofa | 07-04-19 | 00:07:

De uil van Minerva schijt haar boreale inhoud uit over de brokstukken van de spelonken van de omarmde boom van de gefluisterde droom...

Ach, laat ook maar.

Luctor et ejaculato..!

Padjepejer | 07-04-19 | 00:14

@suscrofa | 07-04-19 | 00:07:
Goed punt @sucrofa. "Links" denkt dat de huidige status quo superieur is aan iedere andere in de geschiedenis en wil dat behouden (is dus feitelijk conservatief); "rechts" denkt dat het best anders kan (en is daardoor progressief).
Aan de "vrije" media onder leding van de "cordonistas sanitarias" nu de schone taak deze merkwaardige situatie om te duiden tot respectievelijk "democratie" voor "links" en "fascisme" voor alle andere richtingen.
Vooralsnog lijken ze er succes mee te hebben maar de verhaallijn heeft zwakke plekken.

kindapaas | 07-04-19 | 02:04

Worden die kamerleden niet gescreend op gezond verstand? Het is alsof ze totaal doorgesnoven zijn. Of doen ze daar iets in de koffie?

Mart6037 | 06-04-19 | 23:46 | 3
-weggejorist-
sociaal_econoom | 06-04-19 | 23:56

Ik weet uit zeer onbetrouwbare bron dat ze idd behoorlijk doorgesnoven zijn

Botte Hork | 07-04-19 | 00:10

Iedere ambtenaar kan niks , anders had hij/zij wel echt werk gehad !

ghetto-is-back | 07-04-19 | 00:40

Van het gas af... heeft niets met het klimaat van doen.
Duitsland en België blijven wel het schone aardgas gebruiken.
In Duitsland krijg je subsidie zoals hieronder staat en in België zijn ze dolgelukkig dat 70% daar nu op aardgas stookt... en niet meer op stookolie, steenkool of hout.

Alle woningen, bedrijven, winkels, eetgelegenheden en plantenkassen ombouwen naar elektriciteit wordt onbetaalbaar en betekent oneerlijke concurrentie t.o.v. de buurlanden.
Burgers en bedrijven gaan dadelijk de grens over of schaffen een houtkachel aan.... goed voor het milieu.

Je hoeft geen econoom te zijn om te voorspellen... dat Nederland totaal ontwricht raakt.

sociaal_econoom | 06-04-19 | 23:45

Dus een idee lanceren, niet doorrekenen, niet weten wat eventuele consequenties zouden kunnen zijn, vastleggen in wetten en beleid. En dan zometeen een parlementaire enquête krijgen over: waarom Nederland een hopeloos verziekte economie heeft en niemand meer iets te besteden heeft.
En wat was ook alweer het doel?

crt | 06-04-19 | 23:43 | 2

Met dank aan oa Jesse en Rob. Koekoek.

Mart6037 | 06-04-19 | 23:47

Toch waren ze stijgers bij de laatste verkiezingen. Ik gok met dank aan de NOS en een grote groep schoolverlaters.

Dirk III | 07-04-19 | 00:49

Ik zie dit alles nu al jaren langs komen, en realiseer me dat de gemiddelde klimaatdrammer meestal de grootste vervuiler is, en zeker in het verleden de grootste “vervuilende” voetafdruk heeft gezet.
Puur door altijd maar voorop te willen lopen met milieu zooi

Het leven is zwaar | 06-04-19 | 23:41

Ja, het heeft vast iets te maken met die helmplicht. Vandaar al die Turkse en Marokkaanse vlaggen, logisch.

Een vijftigtal... en de politie kon er niet zoveel aan doen.

letopuwzaak | 06-04-19 | 23:51

@Gulliver.
Aha. Nu begrijp ik waar mijn Mrs. het vandaag over had. Zij liep van de gym naar huis in Amsterdam centrum en werd lastiggevallen door opgeknipte Marokkaanse paupers met bontkraagjes op scooters. Dus ook centrum en niet alleen West. Zij vertelde mij dat verhaal en ik dacht: Sure love. Maar het blijkt godverdomme nog waar te zijn ook. F*cking arrogant tuig van de richel. Maar het is een lieve stad volgens Femke en Vladimir Wassink.

Basil Fawlty | 07-04-19 | 00:48

Nee dit zijn kansenparels en een verrijking voor ons land, aldus linksmensen. Leer dat nou eens!

5611 | 07-04-19 | 02:35
▼ 1 antwoord verborgen

Heel sterk stuk. Dit zou ieder tweedekamer lid verplicht 100x moeten overschrijven. Behalve Thierry misschien, die mag dan dit strafwerk van iedereen nakijken.

Joostmochtnietsweten | 06-04-19 | 23:41

Onderschat niet de infrastructuur en electriciteit die nodig is om.het gas te vervangen. Dit gat niet lukken met de molentjes en de gesloten centrales van Jesse. Het hele klimaat gezever rammelt aan alle kanten. Een soort van overheids ICT project, gedoemt te mislukken en kost veel geld.

Andorian | 06-04-19 | 23:39 | 2

Tja, daar bestaat al een dramatische historie van miljardenverslindende projecten. Genoeg voor ambtelijke hara-kiri. Maar dat doen deze patjepeeërs dan niet. Dan worden ze gewoon overgeplaatst. Uit de regen.

suscrofa | 07-04-19 | 00:12

@Olleke | 06-04-19 | 22:14
Als de regering met meer realistische bedragen naar het parlement zou gaan, kwamen de meeste plannen nog geeneens door de TK heen. Het zou worden weggestemd omdat men bang is dat de investeringen politiek niet te verkopen zijn. Beter dus beginnen en later ontdekken dat er geen weg terug meer is. In dit geval zitten we nog met een ander probleem. Heel veel zaken in dit land zijn verwezenlijkt met de aardgasbaten (die we zelf hebben betaald) vrouwencafé's. overdekte zwembaden, infrastructurele projecten. de Oosterscheldedam. Om nog maar te zwijgen over het zwarte gat wat Ontwikkelingssamenwerking wordt genoemd. Als het aardgas als melkkoe wegvalt, vallen die baten voor een belangrijk deel ook weg. Daarbij komt ook nog de zoveelste automatiseringsgolf die mogelijk heel veel werkgelegenheid (en dus inkomstenbelasting) doet verdwijnen. Kan nog wel eens heel grote gevolgen hebben voor de financiering van de overheid, maar ook voor de belastingbetaler.

Heiner | 06-04-19 | 23:34 | 1

Mee eens. Het is net als het 'manager die zijn stempel op de organisatie wil drukken syndroom'.
Het is niet belangrijk of het een waarde heeft voor het bedrijf, als het maar een waarde heeft voor de ego

Olleke | 06-04-19 | 23:39

Allemaal technische onbenullen daar in Den Haag. (Hebben meestal geschiedenis, rechten of politicologie gestudeerd.)
Intussen in Duitsland: www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/berg...

benjeallanggek | 06-04-19 | 23:32

trouwens amigo's Ik was gisteren effe aan het kijken naar een appartement in Amstelveen en daar zei men: Stadsverwarming. Wat houdt dat in? Ik ben nml hier in Amsterdam gewend om gewoon af te tikken bij Nuon. Dus je krijgt je de rekening en wordt genaaid door die Zweedse proleten maar wat is dat stadsverwarming gedoe in Amstelveen? Klinkt communistisch. Alvast dank voor antwoord.

Basil Fawlty | 06-04-19 | 23:25 | 19

@Sjefke
Je wordt dus genaaid. "Oh joy" Verwachtte niks anders. Maw "there ain't no thing as a free lunch."

Basil Fawlty | 07-04-19 | 00:37

Bij stadsverwarming heb je geen keuze voor een aanbieder. Je krijgt te maken met het slechtste van twee werelden: een commercieel bedrijf met een monopolie.

Om hier iets tegen te doen heeft de overheid maximum tarieven vastgesteld. Die zitten aan de bovenkant van de gasmarkt. Omdat er geen enkele prijsconcurrentie is hanteren warnte-aanbieders die maximumprijs meteen als minimumprijs. Dat kost je sowieso al extra geld.

Ga je huren dan word je nog eens genaaid. De afleverset (equivalent van Cv-ketel) is van de aanbieder en niet van je verhuurder. Dat houdt in dat jij als bewoner/huurder opdraait voor onderhoud en afschrijving van die afleverset terwijl afschrijving en onderhoud van een CV in de huur inbegrepen is. Dat kost je nog eens € 250 tot 300 extra per jaar. Reken als huurder bij elkaar op 4 tot 500 extra kosten, als koper 200 tot 250 extra.

Bonus: als de ecotax op gas omhoog gaat gaan de kosten (maximum- en dus minimumtarief) voor je stadsverwarming net zo hard omhoog. Stadsverwarming zal met het antigasbeleid dus relatief steeds duurder worden.

Meer info? Zoek op stadsverarming (geen tikfout).

5611 | 07-04-19 | 02:49

@5611 | 07-04-19 | 02:49 |
Zeer informatief vriend. Dank! Ik huur thans in Amsterdam centrum (zoals ik al schreef) en ik kan iedere energieboer krijgen die ik wil. Heb thans NUON Vattenfal maar zit te kijken naar appartementen in Amstelveen als koop en daar had men het over stadsverwarming. Dus vandaar mijn vraag. En waar beter voor informatie dan GS en de reaguurders? No bullshit en eerlijke antwoorden. Gracias!

Basil Fawlty | 07-04-19 | 03:27
▼ 16 antwoorden verborgen

Aah, kom... zullen we het gewoon doen? Als we Nederland toch kapot moeten maken, dan meteen goed!

Zo snel mogelijk van het gas af, zonder backup plan.

Onze pensioenpotten geheel onder EU-beheer stellen, zodat onze Zuid-Europese vrienden al met 50 jaar kunnen stoppen.

Elk gezin met dochters verplichten een asielzoeker in huis te nemen, het liefst op de slaapkamer.

Iemand anders nog goede ideeën...?

Padjepejer | 06-04-19 | 23:16 | 6

Allemaal verplicht in een oplaad auto.
Benzine en diesel verbannen, zodat wij de wereld redden.

Het leven is zwaar | 06-04-19 | 23:31

Ja, vanaf 2020 diesel en benzine auto's in het geheel verbieden. Gewoon zomaar en leuk

Mark van Leeuwen | 07-04-19 | 01:03
▼ 3 antwoorden verborgen

Zwalkend beleid. Is NL altijd al goed in geweest.

Heiner | 06-04-19 | 23:10 | 2

Je bedoelt geen beleid!

pejoar | 06-04-19 | 23:50

Tien jaar geleden zouden we de gasrotonde van Europa worden en nu is gas vies boos en bah. Over zwalkend beleid gesproken...

5611 | 07-04-19 | 03:00

Wat een gemekker altijd over die warmtepompen. Blijkbaar zijn er weinig mensen met ervaring. Ik heb er 2 jaar eentje in gebruik en die hoor je zelfs in de winter bij 70% vermogen nog nauwelijks. En binnen is het prima warm in mijn geïsoleerde huis uit begin 1800, zelf het jaarverbruik van 7800Kwh valt reuze mee. Laat je eerst goed informeren.

VoorEensEnAltijd | 06-04-19 | 23:10 | 6

Ik vind de warmtepomp met “aardwarmte” of eigenlijk een verticale gesloten bron ook ideaal. Althans in een nieuwbouw huis, fijn is ook dat je in de zomer kunt koelen met een water warmtepomp. Geluidsniveau 28 decibel en dat is niks:

www.alpine.nl/wiki/5-geluidsniveaus-i...

Dutch_Holland | 06-04-19 | 23:26

Lol. Stel dat je € 200 p/mnd zou besparen met een warmtepomp, dan ben je 8 jaar bezig om een investering van 20k terug te verdienen. Maarrr een huis uit begin 1800 (bestaat dat nog?) zal een hogere investering nodig hebben dus ik gok dat jij je investering niet voor einde levensduur van de pomp hebt terug verdient

Sprinkhaan | 06-04-19 | 23:31

Interessant ! Wat kost die warmtepomp , welk type (air/air of via de grond ? en merk heb je ? Wat kost die isolatie ? Hoeveel was je voorheen kwijt aan electra en gas en hoeveel ben je nu kwijt aan electra ?

FrankOngerust | 06-04-19 | 23:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Tsja, ik zie liever een muziek linkje.

Ongeblustekalk | 06-04-19 | 23:09

Stel een auto rijdt 50.000 km per jaar. Dan is dat snel 10.000 kWh. Een warmtepomp verbruikt zo'n 12.000 kWh, waarvan 70% in de wintermaanden (8.400 kWh). Voor het overige verbruik (koelkast, tv e.d.) is het gemiddelde verbruik 3.000 kWh per huishouden.
Zonnepanelen leveren in de wintermaanden nog maar 30% op. De vraag hoeveel zonnepanelen en Tesla-homebatterijen er nodig zijn om een beetje fatsoenlijk een winter door te komen. Energieneutraal hoort energieneutraal te zijn. Laten we uitgaan van november t/m maart. 151 dagen.
(10.000 kWh + 3.000 kWh ) x (151 dagen / 365 dagen) = 5.378 kWh verbruik auto en huisapparaten. Daar komt die warmtepomp nog bovenop 8.400 kWh. Tezamen 13.778 kWh voor 151 dagen winter. Per dag is dit dan 91 kWh en (x365 dagen) 33.215 kWh capaciteit nodig om het aantal zonnepanelen te berekenen voor één huishouden om de winter door te komen (we willen immers niet zonder stroom komen te zitten).
Stel we gaan uit van 300 Wattpiek panelen. 33.215 kWh / 300 = 111 Wattpiek zonnepanelen per huishouden.
'S avonds schijnt de zon niet en in de winter leveren zonnepanelen nog maar 30% op. (111 / 30) x 100 = 370 zonnepanelen per huishouden!
Hoeveel Tesla-homebatterijen zijn er dan nodig? Eén Tesla Powerwall heeft een opslagcapaciteit van 14 kWh. 91 kWh / 14 kWh = 7 Powerwalls à 7.740 euro per stuk = € 54.180 per huishouden. Daarbij 370 x 400 euro per paneel = € 148.000. Kortom € 202.800 per huishouden. We hebben zo'n 8 miljoen huishoudens. 8 miljoen x € 202.180

klowiepowie | 06-04-19 | 23:03 | 3

= 1.617,44 miljard euro voor de huishoudens (12% van het totale energieverbruik).
1.617,44 miljard / 12 x 100 = € 13,45 triljard euro. Exclusief isolatiekosten. Dat is het voorstel van onze overheid. Iedere 20 jaar. Zonnepanelen horen ook een keer vervangen worden.

klowiepowie | 06-04-19 | 23:04

111 panelen en geen 370 Klowie. Je ging immers al uit van de winterperiode voor de berekening. In december en januari haal je echter die 30% niet dus 111 panelen zal toch nog te weinig zijn. De conclusie is sowieso wel dat dit een grote, onbetaalbare zeepbel zal blijken te zijn.

benjeallanggek | 06-04-19 | 23:44

Het lijk leuk zo warmtepomp, maar die unit maak wel erg veel lawaai en als iedereen dat in de stad of dorp, zo warmtepomp laat installeren, dan kan ik je vertellen dat het met de rust is gedaan.

Zo warmtepomp maken namelijk net zo veel herre als een professionele airco installatie en het lijk dan net of je bed langs de snelweg staat tijdens de avondspits.

Niet links | 06-04-19 | 23:01 | 3

Het Bouwbesluit 2012 geeft grenswaarden aan voor het geluid van in huis geplaatste installaties, rond de 30 decibel naar ik meen.

De Briemusketier | 06-04-19 | 23:06

In de winter draaien ze ook niet op groen-certificaten. Dan moet er een kolencentrale bijspringen.

klowiepowie | 06-04-19 | 23:24

@De Briemusketier | 06-04-19 | 23:06:
In het bouwbesluit staat ook inbeschreven dat men geen overlast mag veroorzaken. Maar wat gebeurt er? Overal stinkende houtkachels zodat men de woning niet meer hoeft te ventileren. De keuze tussen schimmel of houtrook.

ProAsfalt | 06-04-19 | 23:39

Intussen in Duitsland lerpen ze gierend vh lachen de steam pijplijn leeg...

kat-de-kat | 06-04-19 | 23:01 | 1

Inderdaad daar krijgen ze subsidie om over te stappen op gas terwijl wij hier een zonnepanelen fetisjisme aan horen te hangen zodat er een paar VVD'ers belastingvrije Brusselse baantjes kunnen genieten met een oneindig wachtgeldregeling en hun import vriendjes wat centen aan de transitie verdienen. Van innovatie hier in NL is geen sprake.

klowiepowie | 07-04-19 | 00:03

De meeste bouwvakkers die ik ken, hebben zich laten omscholen.
Doordat ze bij het minste geringste op straat staan, als het economische iets slechter gaat met Nederland.
Maar ook omdat je als bouwvakker tegenwoordig geen huis meer kan kopen of huren, omdat je gewoon slecht betaald wordt en dat geld zeker als je in de randstad wil wonen want de huizen en huren zijn belachelijk hoog.

Niet links | 06-04-19 | 22:48 | 10

@De Briemusketier | 06-04-19 | 23:04:
Er is nu een kunstmatig overschot aan asieladvocaten. Dus met een beetje knappe regering lost dat probleem ook vanzelf op.

peterdh | 06-04-19 | 23:50

Feynman heeft het net niet helemaal door: Rutte-I en Rutte-II zijn niet vergeten om bouwvakkers op te leiden en in te werken: vooral de verhuurdersheffing heeft in de crisisjaren de bouwmarkt volledig verwoest en daarmee een generatie bouwvakkers de bedrijfstak uitgejaagd die nu niet meer terugkomen. Jongeren willen hierdoor ook de bouw niet meer in. Met die gebakken peren zitten we nu.

Een pracht voorbeeld van desastreus overheidsbeleid.

5611 | 07-04-19 | 03:10

@5611 | 07-04-19 | 03:10: Dat desastreuze overheidsbeleid wordt in drie verschillende alinea`s aangehaald.

Feynman | 07-04-19 | 08:29
▼ 7 antwoorden verborgen

Rutte is de slechtste regent van Nederland sinds Seys Inquart.

Rest In Privacy | 06-04-19 | 22:47 | 1

Toch kon Seys Inquart beter met de kritiek omgaan dan Rutte, al liet zijn incasseringsvermogen het nogal snel afweten, hetgeen ook wel begrijpelijk was.

"Tijdens een ontmoeting in Achterveld op 30 april 1945 weigerde Seyss-Inquart zich over te geven, terwijl hij wist dat de oorlog verloren was. Deze weigering leidde tot irritatie bij de Amerikaanse generaal Walter Bedell Smith, die Seyss-Inquart de woorden toevoegde: "Jij wordt hoe dan ook doodgeschoten", waarop Seyss-Inquart antwoordde "Dat laat me koud." Hierop sprak Bedell Smith de woorden: "Dat zal het zeker doen!" (Bron: Wikipedia)

De Briemusketier | 06-04-19 | 23:01

Rutte zijn enige goeie daad is dat hij zich niet heeft voortgeplant.
Om toch ook maar eens iets positiefs over dat stuk verdriet neer te plempen.

Botte Hork | 06-04-19 | 22:42 | 8

wellicht is hij anoniem donor uit een potje en dan zijn de ruttetjes overal onder ons

gringo-brd | 06-04-19 | 23:13

@gringo-brd | 06-04-19 | 23:13:
Maar als dat al zo is, (brrr... the horror) het gaat om de opvoeding, normen, waarden en fatsoen. Al vaker getegeld hier, @moeder Rutte, doe eens opvoeden dat addergebroed van je.

Botte Hork | 06-04-19 | 23:22

@Ongeblustekalk | 06-04-19 | 22:57:
Je klinkt nogal gefrustreerd als niets kunnende slinkse dat een ander een huis kan bezitten ipv een appartement of flat ! In de gemeente Westerkwartier waar ik woon heeft 99 van de 100 een eigen tuin ! Wij kennen hier zelfs de buren nog van naam .

ghetto-is-back | 07-04-19 | 00:51
▼ 5 antwoorden verborgen

Als de overheid iets organiseert, dan kan je er van uitgaan dat de werkelijke kosten tussen 500% en 1000% duurder uitkomt dan dat er begroot is.
Al die bureaus die de overheid in huren, kunnen net zo goed rekenen als een kind van vijf jaar oud.

Niet links | 06-04-19 | 22:42 | 3

en die lachen zich rot.

kloopindeslootjijook | 06-04-19 | 22:43

alleen als ze uitrekenen hoeveel we er op vooruitgaan (gepensioneerd) dat is dan nul of minus nul , lul prul knul zul wul rul , zelf rutte rijmt niet

gringo-brd | 06-04-19 | 23:16

Mooi stukje, wat een werk!
Ik was vrij vandaag.

mark1487 | 06-04-19 | 22:41

Hieronder citeer ik hoogleraar David Smeulders van de TU Eindhoven:

"De reden dat de Nederlandse regering nu ineens van het gas af wil, heeft volgens Smeulders alles te maken met de situatie in Groningen. „Onder druk van de publieke opinie moest er iets gebeuren. Maar niet meer naar gas boren in Groningen heeft niets uit te staan met het klimaatakkoord. Dat gas kan rustig in de Groningse bodem blijven zitten. Dat hebben we helemaal niet nodig. We kunnen gas uit Noorwegen of Amerika importeren. En we hebben onze eigen gasvelden in de Noordzee. Dat is wel hoogcalorisch, maar we hebben de middelen om dat om te zetten naar gas dat geschikt is voor onze ketels. Sterker nog: vroeger gebruikten we hoogcalorisch gas, maar in de jaren zestig hebben we alle fornuizen omgebouwd om laagcalorisch gas te kunnen gebruiken. Nu kunnen we het omgekeerde doen."

Bron: ED. Datum: 16-09-2018

Hoe wil de Nederlandse overheid dit voor elkaar krijgen bij woningeigenaren die hiervoor niets voelen of het zich eenvoudigweg niet kunnen permitteren? Valt de "Gas-politie" dan onverwacht je huis binnen en word je van hogerhand gedwongen om een warmtepomp te laten installeren?

Weet iemand of er al nieuwe wetgeving hierover is of in de maak is?

Op welke manier denkt onze overheid dit plan praktisch te gaan realiseren? Is daar überhaupt over nagedacht?

DianaSpencer | 06-04-19 | 22:38 | 5

Omdat het niet gaat plaats vinden. De kosten zijn te hoog en het is niet logisch.

Ongeblustekalk | 06-04-19 | 22:44

@Trumme | 06-04-19 | 22:44: jesus, moet ik toch mijn ouwe luger uit WWII uitgraven, hopelijk is het kruit niet nat

gringo-brd | 06-04-19 | 23:18
▼ 2 antwoorden verborgen

Feijnman
Je vergeet nog te melden dat in Rutte 1&2 de zo broodnodige bouwvakkers op straat zijn gezet. Omdat het kabinet het toen niet nodig vond de bouwsector te helpen.
En amper 5 jaar later vraagt men zich af waar al die bouwvakkers en installateurs zijn gebleven.

Jacktheflipper | 06-04-19 | 22:37 | 3

Ik heb een poging gedaan ze alle 230.000 te melden inclusief link. Ik schrijf ook dat de overheid toen de bouwsector en haarzelf had kunnen helpen, door toen een isolatiecampagne te houden en daarmee te besparen op onder andere WW-uitkeringen.

Feynman | 06-04-19 | 22:53

Lees gewoon eerst het hele verhaal voor je je onderbuik laat leeglopen.

laatste_waarschuwing | 06-04-19 | 22:56

allemaal naar Aleppo, we hebben ze ingeruild voor tandartsen

gringo-brd | 06-04-19 | 23:19

En zo rijden we in een touringcar zonder remmen onze ondergang tegemoet.Beslissingen worden vooruit geschoven,en tegen de tijd dat er iemand op de ,,stop''knop drukt is er al zoveel geld geinvesteerd (A la J.S.F ) dat afzien geen mogelijkheid meer is .Op weltschmerz werd benoemd dat 500 miljard al uitgegeven /aanbesteed is .Ik heb er een slecht voorgevoel over,... en de chauffeur... de chauffeur stapt tegen die tijd de grens wel over.Juncker kan wel een man gebruiken die voet bij stuk houd.

zoufri | 06-04-19 | 22:37

Regering trekt grote broek aan om het klimaatbeleid, maar verzaakt ondertussen op alle terreinen. Zo ook bij het bouwtoezicht, daar is het één grote teringzooi. Er is geen controle! Garages storten in, balkons lazeren naar beneden, bruggen storten bijna in. De overheid verzaakt grote tijd, maar wil wel even bij iedereen de deur intrappen om het gas af te sluiten. Regering /overheid is nu alleen nog maar bezig met één ding: de totale afbraak. Letterlijk.

Rest In Privacy | 06-04-19 | 22:33 | 1

Who is John Galt?

Muxje | 06-04-19 | 22:49

De roverheid en financiële voorspellingen, welke zijn de afgelopen 20 jaar gehaald?

ArieR68 | 06-04-19 | 22:33

Het gebrek aan bestuurlijke realiteitszin heeft in Nederland haast hallucinante proporties aangenomen. Waar zijn alle weldenkende en goed onderlegde politici en beleidsmakers toch gebleven?

MickeyGouda | 06-04-19 | 22:32 | 1

Geëmigreerd

RickVogelschrick | 07-04-19 | 01:11

Ik zat vd week op een berg in Oostenrijk op een terrasje. Komt er een tankauto met aanhanger die olie voor 5 hotels in een ondergrondse tank pompt. Vrachtauto stond er anderhalf uur. Eigenaar hotel zei dat ie niet begrijpt wat wij tegen gas hebben. Hij zou zo willen ruilen.

Trumme | 06-04-19 | 22:31 | 2

Gezien het gevaar is het in Zwitserland verplicht met elekticiteit te verwarmen.
Vandaar de warmtepomp

Jacktheflipper | 06-04-19 | 22:41

Jaja, blabla. Gelukkig komt de stroom heel milieuvriendelijk van Duitse bruinkoolcentrales.

Rest In Privacy | 06-04-19 | 22:29

Hulde Feynman. FIJN!

kwark001 | 06-04-19 | 22:28

En de enige partij (FVD) die het zaakje zelf dan maar probeert door te rekenen maken ze belachelijk, want 1000 miljard is véél te veel angstzaaier. Maar zelf weten ze niets en geven ze een blanco cheque.

GroetenVanUrk | 06-04-19 | 22:27 | 1

Die blanco cheque weet ik niet want het CPB en PBL stellen dat het maar e 2 miljard per jaar kost waarmee Jessias en Ron triomfantelijk mee zwaaiden. Prima, zeg ik. Maximaal e 2 miljard per jaar inclusief de investeringen. Let vooral op 'inclusief de investeringen'. Want tenslotte weet ik niet of een 'investering' wel wordt terugverdiend.

ProAsfalt | 06-04-19 | 23:42

Wel heel veel feiten die ik niet wist...

Ongeblustekalk | 06-04-19 | 22:26 | 3

En dan had u Yasser Klaver bij Jinek moeten horen brallen zonder weerwoord. Iedereen gaat er op vooruit met de transitie ook bedrijven ondanks de CO2 tax. Als we het niet doen is het einde verhaal.

Trumme | 06-04-19 | 22:34

@Trumme | 06-04-19 | 22:34:
Wel uniek in de Nederlandse geschiedenis dat de socialisten samen met het grootkapitaal de burger aan de bedelstaf wil helpen.

Ongeblustekalk | 06-04-19 | 22:41

Nu al werkt de North Stream II gasleiding tussen Kiel en Sint Petersburg als een politieke navelstreng tussen Duitsland en Rusland. Amerika stampvoet, dreigt en stampvoet, maar de karavaan van DE-RU trekt gewoon verder. De hoogste wolkenkrabber van Europa verrijst op het punt waar Gazprom het gas de Oostzee in pompt. Dit zijn lange termijn investeringen. We mogen dankbaar zijn dat de wereldvrede in handen is van Berlijn en Moskou, en niet van dolgedraaide VVD-kwezels in Den Haag. Hoe kleinburgerlijk bekrompen kan een mens denken? Nou, onvoorstelbaar. Rutte en zijn partij hebben zich geborneerd klem verstompzinnigd op een wijze die nog niet vaak in de Nederlandse politiek is geëtaleerd. Zaten ze tot voor kort nog te lonken naar GroenLinks, nu kijkt het partijkader al naar waar het gezond verstand regeert. Wanneer Rutte nog iets in de EU wil betekenen, dan moet hij en zijn partij begrijpen hoe Berlijn's lange termijn politiek in elkaar zit.

Eeuwig..Op..Vakantie | 06-04-19 | 22:26

mijn overbuur is overstag gegaan na meer dan 21 jaar op die groene verraders te stemmen is zijn poster weg van het raam en daar hangt nu een van FvD , het is nooit te laat om het licht te zien

witchmaster | 06-04-19 | 22:20 | 1

Laten we beginnen bij het begin, voor U en mij waarschijnlijk logisch om daar te beginnen!
Vroeger had je logische onderwijsvormen tw. LTS-MTS-HTS-Universiteit.
Of bv. LEAO-MEAO-HEAO-Universiteit.
Tegenwoordig kunnen jongeren kiezen uit de meest uiteenlopende pretstudies waar er een hoop van zijn en waar je niets /nada mee kunt, allemaal alfa studies, terwijl de beta studenten meestal kunnen kiezen uit vele banen.
En wie heeft verzuimd om aan de knoppen te draaien dat zoiets kan ontstaan en er een enorm tekort is aan vakmensen, juist de VVD en vriendje Rutte.
En datzelfde zooitje dat in de kleuterklas 2e kamer zit bestaat voor het grootste deel uit mensen die veel alfa studies hebben gedaan maar NIETS hebben geleerd.
Het is tijd voor politici die met de poten in de klei hebben gestaan en weten waar Abraham de mosterd haalt en weg met Atje, Katelijne, Jesse, Rob etc.

oakmont | 06-04-19 | 22:19 | 1

Dan eerst stoppen met de opleiding sociale wetenschappen in de linksche studentensteden. Daar begint de ellende

Trumme | 06-04-19 | 22:49

"Het gasverbod bleek niet doorgerekend. Niet alleen de schuld van onze ministers, want het CPB en PBL vonden de visie zo marginaal en vaag dat ze niets konden. "
Dat het CPB en PBL dit vinden zegt in wezen alles over de elementaire kennis waarover deze instituten beschikken. Niets dus.
Ik pak het CBS erbij. Ga naar kopje Cijfers. Ga naar 'Industrie en energie'. Ga naar Energiebalans; aanbod, omzetting en verbruik. Klik filter 'energiedragers' aan en vink 'totaal' aan en klik vervolgens op het vinkje ter bevestiging. Staan nog meer interessante opties in maar daar gaat het even niet om.
En voilá een mooi overzicht. opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dat...
Hieruit valt al snel te lezen dat totaal energieverbruik 3150 PJ is.
Hierin valt evens te lezen dat onder 'woningen' 406PJ staat vermeld. Dus 406PJ van de 3150PJ komt voor rekening van de huishoudens. Verder valt te lezen dat van die 406PJ slechts 288,3PJ uit gas wordt gehaald.
Dus alles wordt uit de kast om huizen van a tot en met z te isoleren, een herrie schoppende waterpomp om 288,3 PJ aan gas te besparen. De kosten zijn volgens FvD al berekend door verwanten van de bouwbedrijven en dat had gewoon ingevoegd kunnen worden.
Het belangrijkste is gewoon dat dit land knettergek is geworden met de klimafaathysterie. Hysterie dat is het. Hysterie komt van een bekend psycholoog / neuroloog Sigmund Freud.

Tevens valt uit dit CBS overzicht te halen dat wij aan 1299,3 PJ aan gas verbranden waarvoor dus slechts 288,3PJ aan huishoudens wordt besteed. Geen enkele politicus die dit naar voren brengt. Thierry, hier heb je nog iets om de groene gekte naar de oren te smijten.
Conclusie: Elders valt er meer winst te boeken dan +/- 7 miljoen huishoudens van het gas te halen met alle nadelige gevolgen van dien.

Bij éénvandaag ging het o.a. over waarom sommige VVD stemmers naar FvD zijn gegaan. Een daarvan, een vrouw is naar FvD gegaan vanwege het klimaat. Zij vindt het te duur (en terecht). Maar zoals gewoonlijk ging de journalist op de emotour met de opmerking van vroeger was er een ozonlaagprobleem en dat werd aangepakt en is nu opgelost. Dan moet toch hetzelfde gebeuren voor het klimaat? Ik parafraseer het maar even.
Ik zal de vraag voor de journalist maar beantwoorden omdat deze journalist het heeft verdomd - zoals zovele - om zijn werk uit te voeren want hij had en moet weten dat de ozenlaagkwestie een chemische kwestie betrof en de klimaatgebeuren is slechts een energievasthoudende kwestie waarbij in wezen ontelbare variabelen van invloed zijn. En dit had de journalist kunnen nalezen op climagate.nl waarin alles haarfijn is uitgelegd.

Maar zoals gewoonlijk, de klimafaatleugen gaat maar door. Gaat maar door. Gaat maar door. Gaat maar door. Gaat maar door.
En het volk stinkt er in. En goed hard. Totaal blut gemaakt.

O ja, hier staat mijn berekening: www.geenstijl.nl/5146731/live-verkiez...
Hier de samenvatting: www.geenstijl.nl/5146760/feynman-en-o...

ProAsfalt | 06-04-19 | 22:16 | 10

@ProAsfalt | 06-04-19 | 23:29:
Al die beschouwingen en berekeningen zijn niet van toepassing als het niet waait. Dan wordt er geen stroom door windmolens opgewekt. Zoals regelmatig de afgelopen zomer het geval was, en de zomer daarvóór.

jacobh-59 | 07-04-19 | 02:12

@jacobh-59 | 07-04-19 | 02:12:
Waar het in beginsel omgaat is wat het gemiddeld oplevert per jaar om een indicatie te krijgen. Die indicatie wat er uit voort vloeit is al waanzinnig laat staan wat er moet gebeuren als het op dat moment niet waait of de zon niet schijnt.

ProAsfalt | 07-04-19 | 03:14

Neem eens contact op met Jensen elke dinsdag op RTL 5 aub en laat de mensen weten wat jij weet. Dan gaan de ogen wellicht open want deze gekte moet stoppen.

marian2???? | 07-04-19 | 07:34
▼ 7 antwoorden verborgen

Welk rekenmodel heeft ooit geklopt bij de regering de afgelopen 20 jaar? Elektrisch rijden subsidie, omvorming nationale politie, ICT systemen, HSL lijn, asiel procedures, koopkracht, en ga zo maar door.
Welke maatregelen en welk begrip hebben zij getoond voor de problemen en frustraties van de normale burger? Privatisering zorg, onderwijs, veiligheid, koopkracht en ga zo maar door.
Ze verafschuwen polarisatie maar doen zelf niets anders door andersdenkenden in de hoek te zetten en te framen. Ze hekelen populisme, maar dat is eigenlijk wat politici zouden moeten nastreven: op een verantwoorde wijze proberen de wensen van het volk uit te voeren.
En nu streven zij, nee drukken zij, de ene na de andere onwenselijke en irreële maatregelen door. Niet te betalen plannen zoals het migratie beleid, klimaatplannen die zowel onbetaalbaar als onhaalbaar zijn. Referendum verbieden zonder goed onderlegde argumenten aan te dragen. BTW en energiekosten verhogingen.
Wie stoot die malloten? Het is niet genoeg om te zeggen de FVD want de adviseurs achter de ministers die raad en advies geven zitten er al 20 jaar en streven een eigen agenda na.
Ik pleit voor meer aansprakelijkheid en straffen voor de beleidsmakers. Niet alleen ministers maar ook voor hen achter de schermen. De rekenmodel makers, de Panhuis falers, de Gökhan vrijlaters, de politie aanbestedingen corrupteurs.
En ook de weglachende, neus bij iedere leugen groeiende, iedere motie van wantrouwen overlevende en onderste steen vinden falende MP van dit land.

Olleke | 06-04-19 | 22:14 | 1

Ik kan niet anders dan het helemaal met je eens zijn.

marian2???? | 07-04-19 | 07:27

Het gasverbod is maar punt één. Mensen moeten wel kunnen koken, dus moet er iets voor in de plaats. Een mooie inductiekookplaat bv.

Maar stel we zijn morgen *poef* allemaal van het gas af en hebben inductie, dan ligt morgen + 5 minuten later het hele electriciteitsnet plat wegens niet voldoende capaciteit.

Zeker als je bedenkt dat op datzelfde electriciteitsnet ook de auto geladen moet worden, en de warmtepomp moet werken.

Dat is het hele probleem van dit kip zonder kop gekakel van de politiek. Ze hebben geen benul waar ze het over hebben.

Stel ik woon in een redelijk normaal koophuis en we hebben 1 auto, koken en verwarmen op gas. Dankzij de door de politiek verneukte woningmarkt, en dankzij het feit dat je met 1 a 2 inkomens buiten de boot valt voor elke vorm van regeling, gaat er dan een 40-50% van het inkomen naar woonlasten toe.

We hebben dan een zware hypotheek, sparen levert niets op, maar door de 18 jaar 5%+ inflatie die er is geweest, hebben we toch al geen spaargeld meer. De auto is gefinancierd, want we moesten van Rutte nog geen 3 jaar geleden een nieuwe auto kopen.

Dan moeten we nu:
1) warmtepomp á 20.000
2) EV á 40.000
3) ombouw gas->electra á 2500

In de komende tijd doen. Terwijl de lasten doorstijgen, de energierekening omhooggaat, enz.

KingOfSeed | 06-04-19 | 22:10 | 8

@Muxje | 06-04-19 | 22:52: Stadverwarming kunnen ze gaan steken waar de zon nooit schijnt. Gaat niet gebeuren, dat doen ze maar in de goelag.

@Feynman: even los van de kosten, wordt het feit dat ons elektriciteitsnet het helemaal niet aan kan, nergens genoemd. Terwijl het toch best belangrijk is.

KingOfSeed | 06-04-19 | 23:36
▼ 5 antwoorden verborgen

.... en als de aarde echt zo gigantisch opwarmt, hebben we ook geen verwarming meer nodig in ons huis . Zal niemand meer zijn ketel laten branden , maakt het ook niks meer uit of huis wel of niet aangesloten is aan gas .Wellicht wat gas om wat te koken , maar dat is ook zo vervangen .

sparrow | 06-04-19 | 22:10

Laatst op een wijk bijeenkomst geweest van de gemeente, die wil van onze wijk een proeftuin maken voor het vernieuwen van de wijk en alle woningen gasvrij. Geen warmtepompen, maar stadsverwarming, je weet wel het duurdere en slechtere broertje van de waterpomp, geen keuze in leverancier en geen warmte als het koud is en de hele wijk zet de kachel aan. Het advies was overigens van de gemeente om gewoon altijd te stoken om de enorme warmte vraag te voorkomen. Hoe milieu bewust..

Maar heb slecht nieuws, ik blijf aan het gas, ze moeten ons verplicht op het gasnet houden... En voor de heren installateurs ook slecht nieuws, ik heb online exact dezelfde CV ketel gekocht die ik heb, dus als deze de geest geeft (nu 2 jaar oud) schroef ik de andere er zo in, de aansluiting zijn exact hetzelfde.

Diepstrotje | 06-04-19 | 22:08 | 11

Nu ben zijn we er nij de installateurs achter wat toch die enorme omzetdaling teweeg heeft gebracht.
Op de ondernemers groepsapp stond van de week het bericht dat Diepstrotje een Mediazekaatje is (Meneertje die alles zelf kan) en nu dan zelf zijn goedkope ketel gaat omwissellen.
We gaan een noodplan in werking zetten.
Want zo gaan we meteen bankroet.

Wibowob | 07-04-19 | 09:19

@KingOfSeed | 06-04-19 | 22:18:
-
... en: als die stad van jou toevallig bedenkt dat er één of ander megalomaan nieuwbouwproject moet komen, (laten wij zeggen: iets met ' multifunctioneel forum' in de naam) dan gaan de lasten van die stadsverwarming geheel spontaan en zonder aanwijsbare onderbouwing omhoog...

bisbisbis | 07-04-19 | 09:38

@de count | 07-04-19 | 09:11: Het waren toen ook al individuele meters, alleen werken die niet goed. Dan zitten er in elk huis vaak ook nog crossleidingen welke open of dicht staan en daarmee de meting verstoren.

Stadsverwarming = oplichting. Betalen voor anderen. Nooit aan beginnen.

KingOfSeed | 07-04-19 | 16:32
▼ 8 antwoorden verborgen

Als de VVD het gasverbod doorzet, betekent dat op zijn minst een halvering van deze partij bij de volgende verkiezingen; en Baudet op 40 zetels.

Rest In Privacy | 06-04-19 | 22:03 | 2

Met de nuchtere benadering van de waanzin van de klimaattransitie heeft het FvD electoraal goud in handen.

smdyasc | 06-04-19 | 22:22

@smdyasc | 06-04-19 | 22:22: En dat wordt hem zo in de schoot geworpen door de volslagen imbeciel Mark Rutte.

Rest In Privacy | 06-04-19 | 22:45

En Mark Rutte maar trots zijn dat hij pragmatisch is en geen visie heeft.

Bon-sens | 06-04-19 | 21:58 | 1

Dus is hij straks van harte welkom in Brussel.

kapt.Jerkoff | 06-04-19 | 22:12

Kolen inruilen voor gas. Gas halen we nu ook al uit Rusland.

Rest In Privacy | 06-04-19 | 21:57

Via via hoor ik dat in Den Haag de knop al langere tijd helemaal om is. NL moet en zal van het gas af, daar is geen discussie over mogelijk.
Krijg soms de indruk dat ze niet meer in de realiteit staan en ik hoop dat ze niet al te veel schade gaan toebrengen aan dit land en de economie. Het is waanzin.

Rest In Privacy | 06-04-19 | 21:57 | 4

@Langshetrandje | 06-04-19 | 22:00:
Dat zijn dan nog burgers (wij zijn muppets voor ze).
Ook mensen die op posities zitten, die contacten hebben met EZ, soms tot op ministerieel niveau praten tegen een muur. Voorstellen, nuanceringen, plannen. Stilte is het antwoord. De knop is om. Basta.

Rest In Privacy | 06-04-19 | 22:05

@Hollende_Kleurling | 06-04-19 | 22:05:
EZ heeft ook geen fluit te vertellen in deze kwestie. Dit is chefsache. Maar de chef moet maar doen. Is doodsteek voor oude politiek. Ze zullen tot de afgrond doorwandelen met het blijven volhouden van hun gelijk. Zelfs nog nadat ze al over het randje zijn gestapt. Baudet had en heeft gelijk over de klimaatwaanzin, Rutte weet het, maar Baudet krijgt het nooit (maar wel straks de stemmen).

Rest In Privacy | 06-04-19 | 22:09

Ik heb niet alleen de indruk dat ze niet meer in de realiteit staan ik weet het wel zeker.

marian2???? | 07-04-19 | 07:17
▼ 1 antwoord verborgen

Ja. Ik kan er met m'n pet ook niet bij. Dan ben je zo'n beetje het meest laag gelegen land ter wereld, is je eigen invloed op de temperatuurstijging marginaal (voor zover die rekenmodellen überhaupt betrouwbaar kunnen zijn), en dan kies je ervoor om vol in te zetten op CO2 reductie, ipv een Deltaplan 2.0. Of forse verhoging van de defensie uitgaven om stukken West Duitsland preventief te veroveren for all I care.

Gen. Maximus | 06-04-19 | 21:55 | 1

Precies.
Als het al waar zou zijn, dat de zeespiegel stijgt, zijn dijken en sluizen onze voornaamste investering. Niet van het gas af zonder dat er een fatsoenlijk alternatief is.

Nuchternederland | 07-04-19 | 09:08

Zie ook Syp Wynia:

www.youtube.com/watch?v=vqtZZXIfcnA

Gasverbod gaat er niet komen, zegt Wynia.
Mede dankzij Baudet zal ik er dan maar aan toevoegen.

Rest In Privacy | 06-04-19 | 21:55 | 8

@osolemio | 06-04-19 | 22:28: Vooral instapwoningen zijn niet meer bedrijfseconomisch verantwoord te ontwikkelen. Daar is het tekort al het grootst. Links is asociaal bezig: pakken hun eigen "achterban" knalhard in hun mogelijkheden. Want Klavertje vindt dat de projectontwikkelaars maar tegen verlies huisjes moeten gaan plempen. Wat een idiotie toch allemaal.

Rest In Privacy | 06-04-19 | 22:37
▼ 5 antwoorden verborgen

Goed verhaal Feynman. Tijd voor een frisse wind. Met accenten van lavendel

Kladderadatsch | 06-04-19 | 21:55 | 1

Ik ben gek op lavendel.

marian2???? | 07-04-19 | 07:02

Ik zit dat artikel in de Trouw tr lezen, via de link. €75.000 om flatwoningen uit de jaren 50tig en 60tig te renoveren. Die zijn toen zo snel en zo goedkoop mogelijk gebouwd. Met weinig vierkante meter, kleine woonkamer, kleine keuken en kleine slaapkamers. En na de renovatie is het nog steeds een woning met een kleine woonkamer, kleine keuken en kleine slaapkamers.
Dat soort afgeschreven woningen moet je niet renoveren, die moet je afbreken en vervangen door woningen die wel aan de eisen van deze tijd voldoen. En als je wilt dan kan je tijdens het bouwen ook iets doen om die woningen duurzaam te maken.

Osdorpertje | 06-04-19 | 21:54 | 2

Jij begrijpt het. Koude betonplatenbouw met dunne wandjes, matige dekking en oude inzichten moet je niet meer willen renoveren. Maar het zal wel subsidie krijgen want steeds meer van die ellende zie ik gestript worden tot casco om vervolgens gepimpt te worden. Benieuwd welke investeerders daar weer achter zitten.

spinselsinjehoofd | 06-04-19 | 22:02

ja, daar hebben we ook de bouwvakkers voor nodig.. die waar Feynman's artikel dus over gaat niet meer voorradig zijn in dit land.. net als woningen voor de Nederlander. Die zijn vooral voorradig voor import volk.

fikkieblijf! | 07-04-19 | 09:14

Het hele land mag van ALDE en de sociaal democraten naar de klote als Putin maar op zijn knieën gedwongen wordt.
Het doel heiligt de middelen voor de spelertjes van dit levensgevaarlijke geopolitieke spel.
Jesse Klaver is met zijn adolescenten electoraat slechts een useful idiot.

Ben-Bataaf | 06-04-19 | 21:53

Dit kabinet met politieke gevestigde structuur loopt gelukkig op zijn einde.
Ik hoop dat er iets moois voor terugkomt.

NiCeY | 06-04-19 | 21:52

Kom kom, het is allemaal ook nog eens doorgerekend door Jesse Klaver. Waar twijfelen we dus aan?

Bata4 | 06-04-19 | 21:52 | 2

Ik heb het gisteren door mijn konijn laten doorrekenen. Die kwam een stuk realistischer uit dan Yasser K.

peterdh | 06-04-19 | 22:24

Jesse klaver die zijn derde spruit.. nog meer vervuilende menschen binnenkort welkom heet en zijn papa dag weer veilig heeft gesteld.. overigens is niet alleen Jesse berucht om zijn misrekeningen er is werkelijk niet 1 zwaar gesubsidieerd overheidsorgaan die de juiste berekening kan maken.. is ook niet de vraag aan die instituten.. de vraag is vaak na de uitkomst die voorgelegd wordt.

fikkieblijf! | 07-04-19 | 09:10

Gewoon lekker gas blijven kopen bij ome Poeting.

Schroedinger | 06-04-19 | 21:50 | 4

Ome Poetin en zijn wijze van regeren hebben ook niet het eeuwige leven. Is Nederland net ontkoppeld van het gas, treedt er een tijd van Russische verlichting aan. He zeg, da's pech, alle gasinstallaties weg.

Rest In Privacy | 06-04-19 | 21:56

We doen toch wat ve VSers zo graag willen? Niet kopen van de Russen want anders zijn de VS geen vriendjes meer van NL.

issieookweer | 06-04-19 | 22:04

@Langshetrandje | 06-04-19 | 21:56: Die knoeperts van pijpleidingen naar het buitenland blijven toch wél liggen? U weet wel; die leidingen waardoor wij ons gas, dankzij Joop de Uil, voor een habbekrats exporteren.

RickVogelschrick | 07-04-19 | 00:43
▼ 1 antwoord verborgen

Ik hoor politici altijd roepen dat we niet naar de waan van de dag moeten kijken, maar op de lange termijn.
En inderdaad, dat vergeten ze zelf.

Grasgriezel | 06-04-19 | 21:48 | 1

Klaver kijkt nooit verder dan zijn snotneus lang is.

Rest In Privacy | 06-04-19 | 21:57

Ok van het gas af. Weet iemand die deze onzin in gang heeft gezet wat er in de plaats komt? Ik wel nl: kolen. Want er is straks alleen energie als het waait en de zon schijnt. En dan is er teveel.

azijnseikerT | 06-04-19 | 21:47

Goed stuk van Feynman. Eén item aanpakken komt de focus ten goede. Dit klimaatplan toont een aantal dingen aan. Dat theoretici geen enkele praktijkervaring hebben maar wel de posities, dat nog maar weinig mensen weten hoeveel aandacht en tijd zorgvuldig handwerk vraagt en dat keuzes gemaakt op basis van emotie bizarre gevolgen heeft. Voor mij is nog de enige vraag: durft de politiek op haar stappen terug te keren en dus internationaal gezichtsverlies of blijven de gelederen gesloten, gaan we collectief de bietenbrug op en zijn de verantwoordelijken t.z.t. niet meer te vinden. Ik denk het laatste.

spinselsinjehoofd | 06-04-19 | 21:45

"hebben in theorie geen energierekening meer".... In theorie; even de volgende herfst/winter afwachten, en daarna de kosten van het schimmelverwijderen.

Tip: op de balkonnetjes kun je heel goed twee grote propaanflessen kwijt.

issieookweer | 06-04-19 | 21:43 | 2

Dit is Nederland, dus: komt er een vérstrekkend verbod op het in bezit hebben, transporteren of verhandelen van gashouders (nog even afgezien van geldende brandvoorschriften) EN: voor die paar uitzonderingsgevallen dat je ze wel mag kopen maken wij de prijzen van butaan en propaan buitensporig, en alleen verkrijgbaar in maatje kleine camping gaz.
-
Milieubeleid moet natuurlijk wél pijn doen, anders is het niet echt. Voor religie moet geleden worden.

bisbisbis | 06-04-19 | 22:18

Het gasverbod lijkt meer op een verkapt embargo voor Russisch gas vaarvoor de burger moet betalen.

Reebensteeltje | 06-04-19 | 21:40 | 8

Totaal lachwekkend dat zo’n knulletje als Jetten meent een veel te grote broek over Rusland aan te trekken. Een potsierlijke aanfluiting. Beschamend voor ons land dat we dit soort sullen in het parlement hebben zitten.

Superkwatta | 06-04-19 | 23:51

En Groningen.

Mahatma | 07-04-19 | 09:13
▼ 5 antwoorden verborgen

Hoe je het ook wend of keert, we worden weg-genivelleerd.

marcoplarco | 06-04-19 | 21:34

Probleem met die neolibs VVDers is dat ze op een te korte termijn denken en er vanuit gaan dat de markt dan alles wel oplost, maar nooit de dat markt ook problemen kan veroorzaken. Dat er intussen minstens een half mensenleven van alles foutloopt voor Henk en Ingrid, dat schijnt niet belangrijk te zijn. Terwijl het daar nu juist over zou moeten gaan.

kloopindeslootjijook | 06-04-19 | 21:33 | 3

Dat hele waanidee komt niet van een VVDer maar van een gesjeesde PvdA fractieleider.

issieookweer | 06-04-19 | 21:46

@issieookweer | 06-04-19 | 21:46: En van gesjeesde D666 en GL naast Pvda, helaas is Rutte besmet met het linkse virus lijkt het. Hopelijk is de EU nog te redden nu er een rechtse wind waait, anders eindigen we zoals in Venezuela vrees ik.

marian2???? | 07-04-19 | 06:49

Ik heb veen onzin gehoord, maar nog nooit zoiets als dit.
Overtreffende trap van onzin en bluf.

ZZP-er | 06-04-19 | 21:33 | 6

"Ik heb veen onzin gehoord, maar nog nooit zoiets als dit.", wat bedoel je met "dit", wees eens specifieker. En waarom klopt "dit" niet? Wat is er precies "onzin" aan en wat is er "bluf" aan?

peterdh | 06-04-19 | 22:32

Rutte, ben jij het?

Mahatma | 07-04-19 | 09:12
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat ik veel belangrijker vind; Hoeveel geschoolde bouwvakkers en ingenieurs zijn er nodig om een moderne kerncentrale te bouwen? En wanneer beginnen ze?

marcoplarco | 06-04-19 | 21:32 | 8

@Muxje | 06-04-19 | 22:47:
Gisteren in M zat Anne Fleur Dekker en zij stelde dat ze een keer bij een FvD bijeenkomst was en dat de leden/ bezoekers na het nuttigen van een paar biertjes de ene achter de andere complottheorieën verzonnen. Zij had daar geen hoge dunk van.
Ik vond het wel humor hebben van alweer zo'n linkse uitzending.

ProAsfalt | 06-04-19 | 23:47

@Muxje | 06-04-19 | 22:47:
Een journalist op Al Jazeera maakte onlangs in een uitzending een losse opmerking, dat Banghla Desh bijna geen CO2 uitstoot van betekenis heeft en daardoor eigenlijk financiële steun zou moeten krijgen voor de stijgende zeespiegel als gevolg van CO2 uitstoot in "het westen". De link "CO2 uitstoot bij de één leidt tot herverdeling van heel veel geld naar "de ander" is een kwartje dat bij menig linkschmensch nog niet gevallen lijkt te zijn.
De ideologsiche uitdgaging voor onze lieve groenlinksch meisjes en bevlogen jongens, wetende dat:
-Er is geen geldboom;
-de wereld is eindig;
-de een zijn voordeel is de ander zijn nadeel...

... leidt tot de simpele vraag: wat gaat men "daar" doen met al dat geld?

Als ze er iets mee doen dat niet groen genoeg blijkt (afromen met democratische middelen en selectief verder herverdelen, industrialiseren, oorlogen met buurlanden financieren), wat dan?

kindapaas | 07-04-19 | 02:28

@ProAsfalt | 06-04-19 | 23:47: Die AFD is niet serieus te nemen ze is nog steeds dezelfde antifa snol die ze altijd al was.

copywriter | 07-04-19 | 05:23
▼ 5 antwoorden verborgen

Incompetente politici die denken dat ze in een magisch realistische wereld leven.
De een nog dwazer dan de ander.

ALT130_2 | 06-04-19 | 21:32

Overheid, fantastisch. Wat een inzicht, wat een beleid, wat een plannen. Ik kan met een gerust hart gaan slapen ze hebben alles voor elkaar.

EmilioEsteves | 06-04-19 | 21:30 | 2

Zelfs Mao Zedong zou een motie van wantrouwen indienen voor deze megalomane plannen.

keestelpro | 06-04-19 | 22:42

Mooie bijdrage van Feijnman.
Mooie tekst.

hotnot | 06-04-19 | 21:29 | 1

Heel mooie bijdrage van Feynman inderdaad.

marian2???? | 07-04-19 | 06:50

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl