achtergrond

Geenstijl

Zedendossier Michael Panhuis op eigen verzoek niet gedeeld met behandelende kliniek

Klant is koning in Den Dolder.

Anne Fabers moordenaar, Michael Panhuis, werd in 2012 veroordeeld tot 11 jaar gevangenis voor gewelddadige overvallen en de verkrachting van twee minderjarige meisjes. In zijn dossier stond expliciet vermeld "hoe gruwelijk P. te werk ging tijdens de verkrachting". Tijdens zijn gevangenschap liet hij zich behandelen voor agressieproblematiek, maar weigerde hij behandeling voor zijn zedenproblemen. Begin 2017 werd Panhuis overgeplaatst naar Forensisch Psychiatrische Afdeling Utrecht, om hem voor te bereiden op zijn terugkeer naar de maatschappij. 

Nu melden bronnen rond het onderzoek door de OVV het volgende: "Bij de overdracht weigerde P. dat het medisch dossier over zijn zedenachtergrond werd gedeeld." Op grond van privacywetgeving heeft een gevangene hier recht op. Zo gebeurde het dus dat zijn zedenachtergrond volledig uit beeld raakte tijdens zijn herintegratietraject. De kliniek had zijn zedenachtegrond wel kunnen achterhalen uit zijn vonnis uit 2012, maar dit gebeurde niet. "Al voordat P. in de kliniek arriveerde werden vrijheden voor hem aangevraagd – een standaardprocedure voor een dergelijke kliniek met een laag beveiligingsniveau. *****Panhuis werd niet aanvullend onderzocht en er werd niet meteen een risicotaxatie gemaakt. Ook werd de gemeente Zeist door justitie niet ingelicht over de komst van de zedendelinquent.*" 

Hij vermoorde Anne Faber op 29 september 2017. De kliniek wil niet reageren tot het OVV het volledige onderzoek vandaag gepubliceerd heeft.

UPDATE: Het rapport concludeert dat de betrokken instellingen en organisaties hun taak om de maatschappij tegen terugkerende delinquenten te beschermen, niet naar behoren hebben uitgevoerd. Familie is er kapot van. Brief van minister aan Kamer: "De conclusies van beide rapporten zijn glashelder: in het geval van Michael P. is de overheid tekort geschoten in de bescherming die de samenleving van haar mag verwachten." Check ook even een GeenStijls eigen verslag van een rondje Den Dolder.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.