Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

EXCLUSIEF - Panhuis Papers. GeenStijl doet met medewerker Altrecht rondje drugshol

"Ze zitten hier 's ochtends om tien uur al aan het bier. En blowen. Mag dat? Nee, natuurlijk mag dat niet." GeenStijl gaat Alberto bij Altrecht, de inmiddels beruchte psychiatrische kliniek in Den Dolder. 

Spoor over naar rechts, dat is de 'junkenroute'. Wel opgeknapt in vergelijking met vroeger.

Altrecht is de plek waar Michael Panhuis zat 'opgesloten' alvorens hij zich vergreep aan Anne Faber. In de dagen en weken na de dood van Anne kwamen steeds meer gruwelijke details over haar moordenaar aan het daglicht. "Hij zag ninja's, snoof en rende met een mes door de tuin van de kliniek." Altrecht; een verdorven drugshol. Minister Blok (toen nog Justitie & Veiligheid) kondigde stoer een onderzoek aan en de beveiliging zou worden aangescherpt. Ondertussen beet AD-journalist Yelle Tieleman zich vast in de zaak-Faber én in de misstanden bij de kliniek. Hij sprak met patiënten en kwam tot een schrijnende conclusie: het gebruik van en de handel in drugs zou nog steeds aan de orde van dag zijn. Daarnaast zouden de aangekondigde controles achterwege blijven. Onderwijl was GeenStijl in contact gekomen met een werknemer van Altrecht, Jannie (*), die haar verhaal wilde doen. Zo werd afgesproken een rondje psychiatrische kliniek te doen. Alhier, een verhaal van klapperende oren, drugs, neuken voor shag en lege blikken bier. De Panhuis Papers.

Iedereen heeft een verhaal. Maar in Den Dolder hebben meer mensen een verhaal. Ga vijf minuten op het terras van de dorpskroeg zitten en je ziet ze. Je ontmoet ze. Met gebogen hoofd, blik op de grond gericht, stiefelt een man naar de Albert Heijn. Iedereen weet het. "Dat is er een. Die gaat bier halen", zegt Jannie. Het blijkt weliswaar shag te zijn, maar de man ploft even later wel neer op het terras. Binnen een paar minuten heeft hij meerdere vaasjes achter de kiezen. Vreemd, want hij is patiënt (of cliënt, zoals Jannie hen noemt) bij Altrecht en bier is voor hem verboden. Jannie kent de man van diens behandeling (wat heet: hij heeft haar ooit geprobeerd neer te steken). "Ze zitten hier 's ochtends om tien uur al aan het bier. En blowen. Mag dat? Nee, natuurlijk mag dat niet."

Entree van het bos. Neem maar van ome Mosterd aan: hier wil je 's avonds niet lopen in je eentje.

Gezellig bord.

Sprookjesbos.

We steken het spoor over en volgen de borden 'Voetpad naar Altrecht', ook wel 'de junkenroute' genoemd. Een paar honderd meter verderop is het viaduct waar Anne Faber vermoedelijk schuilde, alvorens haar moordenaar tegen het lijf te lopen. Jannie vertelt dat de cliënten overal op het terrein plekken hebben waar ze, hoewel streng verboden, bier drinken en drugs gebruiken. En dat het massaal gebeurt. Nadat we het welkomstbord van het terrein zijn gepasseerd ('Alcohol, drugs en foto's verboden') stuiten we op een soort transformatorhuisje. "Hier liggen altijd zo veel blikken bier, dat ze er maar een prullenbak neer hebben gezet. Grappig toch, een prullenbak voor bierblikken, terwijl je op het terrein van de kliniek niet mag drinken? Maar goed, die prullenbak werd toch gesloopt." Er liggen nu geen bierblikken. Achter het huisje, op een soort kampvuurplek, wel Bacardi-doppen en lege flessen wijn. Jannie grijnst en lijkt te willen zeggen: "Ik zei het je toch?"

Lees verder na de klik.

Huisje. Rechts de paal waar de prullenbak aan werd bevestigd. De prullenbak is gesloopt.

Achter het huisje: flessen drank. Mind you: dit is dus OP het terrein van Altrecht.

"Er worden hier natuurlijk afspraken gemaakt dat cliënten niet mogen drinken. Maar er controleert niemand. Echt helemaal niemand. Ik ken hier een gast, overvallen gepleegd enzo, die blowt zich echt helemaal suf. Geen enkele spijt van zijn daden. En dat moet dan terug in de maatschappij. Tsja." Jannie onderschrijft de stukken van AD-journalist Tieleman, die met patiënten sprak en concludeerde dat het ondanks de mooie woorden geen haar beter gaat op Altrecht. "Wat Tieleman heeft geschreven, dat valt nog mee." Ze schudt het hoofd. "Drank, drugs. Wat denk je van misbruik van vrouwelijke cliënten? Geef die vrouwen wat shag en je mag ze even neuken. Er kwam hier zelfs een man uit het dorp die allemaal dingen deed bij die vrouwen. Die wilden we met een paar collega's nog even een lesje leren, begrijp je? Dat gebeurde niet, maar hij heeft wel een terreinverbod gekregen."

Niet dat een terreinverbod per se heel veel helpt, want op ons rondje over Altrecht lijkt iedereen het wel best te vinden. We komen een vrouwelijke bewoonster tegen, duidelijk van de planeet. "Ik ben genezen", roept ze enthousiast. Daarna vertelt ze dat ze met paarden heeft gesproken, dat de paarden haar allemaal belangrijke dingen hebben verteld, dat ze een baan wilde aannemen bij de HEMA, maar dat de Albert Heijn haar ook een aanbieding heeft gedaan, dat ze op zoek gaat naar een huis en dat ze is misbruikt maar dat het haar verder niks boeit. En nu gaat ze shag halen in het dorp. Begeleiding is in geen velden of wegen te bekennen, maar deze vrouw zou in ieder geval niet iemand kwaad doen. "Nu niet meer, nee. Ze is helemaal platgespoten."

Een van de 'hangplekken'. Onlangs nog een kampvuurtje gemaakt.

Lege bierblikken op een hangplek.

Blikken bier in de bosjes.

We vervolgen de ronde over het terrein. Overal wijst Jannie plekjes aan waar de cliënten kunnen zitten - en soms zitten ze er daadwerkelijk. "Bier drinken. En meer. Snuiven. Al is coke wel duur voor die gasten. Vaak stampen ze Ritalin fijn." Twee mannen op een bankje zien ons naderen. "Let op, die gasten gaan zo spullen verbergen." De mannen lijken te schrikken, maken inderdaad wat bewegingen. We lopen voorbij, groeten. De grond voor hen bezaaid met lange vloei en tip. Niet ergens in het dorp, maar gewoon midden op het terrein van Altrecht, van die onderzoeken en die strenge beveiliging. "Heb jij hier een beveiliger gezien dan?", vraagt Jannie. "Ik zag dat we wel even in de gaten werden gehouden door zo'n gast, maar we hadden wel tien handdrukken kunnen geven."

Op een kruising stuift cliënt Leo (*) voorbij. Leo maakt een gehaaste indruk. Leo kijkt om, lijkt te schrikken en gaat nog harder lopen. "Vermoedelijk net weekgeld gehad. Dan staat er straks iemand op hem te wachten, of hij stapt in de trein naar Amersfoort of Utrecht, of de bus naar Zeist. Voor wat? Ja, wiet. Of coke. Wat er nodig is. Leo is gewoon een loopjongen. Hij loopt voor de hele afdeling. Dat weet iedereen. 'O, Leo? Die zien we vanavond niet bij de maaltijd. Hij heeft zijn weekgeld gehad'."

De Wissel, een soort kantine. En een lelijk kunstwerk.

Zogenaamd gesloten afdeling. Alsof je niet over dat hek komt.

Terug over het spoor, terug in Den Dolder. Het is zonnig, het is blauw, maar het voelt grijs. Er hangt een grauwe sluier over dit dorp. Je kan de cliënten die met een tas bier uit de Albert Heijn lopen zo aanwijzen. "Daar zou beveiliging moeten staan, bij die Albert Heijn. Maar die beveiliging is er nu natuurlijk toevallig niet." Dirk (*) loopt langs, ook al op weg naar de supermarkt. "Slaat vrijwel dagelijks de boel kort en klein, heeft laatst nog iemand neergestoken. Iedereen is bang voor hem. Er is veel personeel dat niet meer durft te werken." Jannie legt uit dat sommige personeelsleden eigen maatregelen hebben getroffen om zich te verdedigen. Hoe en wat, dat wil ze niet zeggen.

Dat het personeel bang is, blijkt uit een verhaal dat Jannie vertelt over een ex-collega. Die collega had omwille het drugsdealen (aan de orde van de dag), het drugsgebruik (aan de orde van de dag), de bezuinigingen, de agressie en de onveiligheid contact gezocht met de directie. Er kwam nooit een antwoord. Waar de politici nog met slappe praatjes komen, geeft de directie van Altrecht gewoon helemaal niet thuis - zoals de beleidsbepalers ook niet thuis gaven in het geval van Suzanne Zwarts, onderwerp van het laatste verhaal van Tieleman in het AD. Roxanne Vernimmen, voorzitter van de raad van bestuur van Altrecht, smeert hem. Zij wordt bestuurder bij het OLVG in Amsterdam. Bij Altrecht zagen we haar niet. Maar ach, ze heeft wel een goed verhaal.

(*) - Gefingeerde naam. Uiteraard geen foto's van de patiënten. Daarnaast mochten we soms geen foto's maken van Jannie, soms kon het simpelweg niet, soms wilden we niet opvallen. De wandeling vond onlangs plaats. Wie zin heeft in goede gesprekken, ga eens gezellig naar de bossen bij Den Dolder. 

Reaguursels

Inloggen

Mijn moeder heeft er in de jaren '90 gezeten en toen was het er al een puinhoop. Steeds weer andere psychologen, geen dagbesteding dus iedereen verveeld, rondlopende levensgevaarlijke gekken, etc etc. Afdeling Utrecht (binnenstad) is zo mogelijk nog erger: overal lopen bedelende junks / alcoholisten / schizofrenen etc rond die mensen lastig vallen en soms bedreigen en al jaren doet niemand iets. Te ranzig voor woorden hoe openlijk incompetent deze mensen zijn en hoe infantiel en wegkijkend gemeentebesturen er naar kijken. Enig argument: "we zitten hier al 400 jaar dus het hoort bij Utrecht". Je kunt er gewoon op wachten tot er iets gruwelijk mis gaat, heel benieuwd hoe snel ze dan naar een ander gaan wijzen...

Ik hoop dat dit "instituut" niet representatief is voor onze geestelijke gezondheidszorg want dan echt een groot probleem.

Homer P. Simpson | 11-09-18 | 14:16 | 1

"gruwelijk misgaat", je kent het verhaal van Anne Faber? Ohja, dat is geen verhaal, het is realiteit. Wat is er gruwelijker dan dat? Wat is het resultaat? Wat heeft justitie hiermee gedaan, anders dan de directe dader?

edewaal | 14-09-18 | 08:47

Tsja, opvang voor 'zielige mensen' 'die hulp nodig hebben'.

Daar werken uiteraard vooral linksen. En rechtse graaiers in de directie, schat ik zo in.

Dat soort mensen kan je niet helpen. Maar je kunt wel de maatschappij helpen, tegen dit soort types, door ze daar permanent uit te verwijderen.

Poekieman | 11-09-18 | 09:48 | 2

Daar werken niet zozeer linkse mensen, maar vooral incompetente mensen die niet echt gemotiveerd zijn om de wereld een betere plek te maken. Ongeveer de helft van alle mensen werkt alleen om salaris te ontvangen, en zij zullen niet proberen een probleem op te lossen zolang je het ook onder het tapijt kunt vegen. Verder zijn er natuurlijk ook wel competente en integere werknemers, maar die zijn machteloos (mede door wereldvreemde regelgeving door hoogontwikkelde juristen), zodat zij ofwel hun motivatie verliezen ofwel gillend een andere baan gaan zoeken.

stampertje85 | 11-09-18 | 15:56

Eigenlijk geloof ik wel dat de meeste werknemers het hart op de juiste plaats hebben. Anders ga je toch niet snel op zo'n plek solliciteren.

stampertje85 | 11-09-18 | 16:00

Bizar, je zou in Bilthoven-Noord/Den Dolder wonen met die tikkende tijbommetjes om je heen.

Watching the Wheels | 11-09-18 | 09:25

Helaas is er geen woord gelogen aan dit stuk. Iedereen kan gewoon in en uit lopen. Probeer het zelf maar. Een vriendin van me heeft daar gewerkt, maar vanwege de chaos en bedreigingen ontslag genomen.

boccelullus | 11-09-18 | 08:08 | 1

Gewerkt? Wat deed ze? Shag brengen??

bon | 11-09-18 | 15:38

En dan deze nog even: ik kan de link niet posten, maar lees het opiniestuk in de Volkskrant van juni 2018: 'Daders als Michael P zijn tot op het bot meedogenloos' van forensisch psycholoog Jan Bouman maar eens. Auteur van het bekende en schrijnende boek 'Zitvlees' (2016). Jan Bouman for president! Deze man begrijpt wel hpe het zit, maar is altijd weggehoond. Om uit je vel te springen.

LeBoulanger | 11-09-18 | 07:41

Maar op de foto's zie ik helemaal niemand? Zijn de bierdrinkers verwijderd vanwege privacy?

Buitelheid | 11-09-18 | 07:37 | 1

Lezen lamlul

bon | 11-09-18 | 15:38

Volgens mijn moeder is dit al decenia bekend

Bokito ergo sum | 11-09-18 | 07:37

jaren geleden, ik schat zo'n 10 jaar, ging ik met een meisje dat daar werkte. En toen ook al was het daar 1 groot feest. Echt enorm bizarre dingen gehoord. Bijvoorbeeld, je hebt daar een gesloten afdeling en een open afdeling waarbij je bij het open deel dus gewoon naar buiten kunt. Tussen die open en gesloten afdeling zit een deur.. en die staat regelmatig open... en mind you, we klagen dus vaak over die lage straffen.. op die gesloten afdeling zitten de echte gekken.

Een ander mooi verhaal was dat van een man met straatvrees die daar woonde. Die man durfde alleen de straat op met een groot mes. Als hij dan binnen kwam moest hij dat mes inleveren natuurlijk, want tsja, gevaarlijk voor de gasten en het personeel maar als hij dan de straat weer op zou gaan zou hij het mes weer terug krijgen, zo werd hem beloofd en ook gedaan.

Regelmatig dat ze patiënten op moesten halen omdat die zich aan het misdragen waren op straat, van vrouwen lastig vallen, tot auto's en publieke zaken zoals lantaarnpalen slopen, tot dronken de Utrechte binnenstad onveilig maken.

Het kon allemaal.

Claude Jacque | 11-09-18 | 07:10

Regels handhaven is negatief en kost geld en geeft imago problemen. Tolereren is positief en kost minder en is goed voor imago. Dit is hoe Nederland draait, van immigratie tot TBS tot scholing etc.

Je werkt daar met zware gekken, ga ik handhaven (wat bijna onmogelijk is, immers zware gekken) dan kost dat veel geld, komt dat negatief in het nieuws en levert dat imago problemen op.

Dus oplossing: ik tolereer, minder personeel, iedereen happy, goed imago. Die ene keer dat een Panhuis opstaat dan gaan we veel beloven en het volk slikt het wel.

allesofniks | 11-09-18 | 04:25

Schandalig weer, voor de zooooveelste keer. Iedereen die daar werkt per direct ontslaan. Oneerbaar. En met de mogelijkheid tot strafrechtelijke/tuchtelijke vervolging expliciet opengelaten.

Dan eens wat mannetjes die daar schoon schip gaan maken. Betrapt met alcohol, dope, etc.? Opsluiten voor een dag. Bij herhaling twee, dan vier, dan acht, dan zestien, etc.

Ben je dan nog niet 'genezen' is het tijd eens over de grenzen te kijken, wie weet is er wel een kliniekje in Zweden waar nog wat plek vrij is. Kun je daar lekker huishouden, want dat vinden ze in Zweden toch helemaal niet erg, ze zijn zelfs heeel erg met je begaan, daar. Win-win.

EnNouJijWeer | 11-09-18 | 03:25

TBS is echt onzin. Stop er eens mee.

Pislinq | 11-09-18 | 00:39

Ik kwam vroeger regelmatig in Den Dolder op visite bij vrienden. Toen al liepen er meer gekken buiten de hekken dan er binnen. Ook het cafe bij het spoor ( Hienz ) was een plek waar de "dikke lippen" gewoon gezellig een biertje kwamen drinken. Nu, met al die verwarde mensen zal er nog wel een stukkie erger geworden zijn. Toch hoor ik vanuit Den Haag dat ik gewoon rustig kan gaan slapen,alles is veilig. Voor de zekerheid heb ik een keukentrapje met een leuning gekocht.

hero_of_heaven | 11-09-18 | 00:28 | 1

Hiensch...

Air van Boven Dorens | 11-09-18 | 00:48

Ik ben 52 jaar geleden in Den Dolder geboren en heb er 25 jaar gewoond. Toentertijd zat "de stichting" zoals het toen in de volksmond heette nog vol mensen waarvoor t ooit bedacht was. Alex Kreidler, Sjefke, Peter Zwaailicht en Jenevert en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook die kwamen gewoon in de dorpskroeg en daar had je geen last van, kon je gewoon een biertje mee drinken en een partijtje mee biljarten. Nu zit het vol met TBS-ers want die leveren meer op...

Air van Boven Dorens | 11-09-18 | 00:14

Reed vandaag over de N238, stond er na het spoor in de bocht met de afrit naar Den Dolder rechts aan de kant van de weg een kleine auto in de berm geparkeerd aan de kant van Altrecht. Dan stapt daar uiteindelijk een zuid-oost europeestijd ogend iemand in die vanuit de bosjes aangelopen komt. Het zal er vast allemaal bij horen...

B0kito | 10-09-18 | 23:25 | 1

Je kan trouwens ook met Google streetview over het terrein, ziet er vrij treurig uit

B0kito | 10-09-18 | 23:36

Een groot deel van het gespuis dat in aanraking komt voor TBS verdient geen behandeling. We moeten niet alleen af van het idee dat we iedere mongool kunnen repareren, maar ook van het idee dat we hier überhaupt op moeten gokken. Op een dakloze kleptomaan die met egels praat kun je wat mij betreft allerlei HBO-truukjes loslaten, een sadistische moordenaar verdient geen tweede kans. Een spuitje in plaats van de brandstapel is al genade genoeg.

Trekbeest | 10-09-18 | 23:15 | 2

Tsja, dat kan in de Eeuw van de Linksige Politieke Correctheid niet meer. Een serie-verkrachter, overvaller die winkelier(s) doodschiet, etc., allemaal zonder berouw, een spuitje geven kan niet, en iemand met een verstandelijke handicap al helemaaaaal niet. Dus die worden dan dag in, dag uit, week in, week uit, maand in, maand uit, jaar in, jaar uit, decennium in, decennium uit op kosten van de belastingbetaler "behandeld".

EnNouJijWeer | 11-09-18 | 03:29

Ik ben meer voorstander om ze verplicht orgaandonor te maken, kun je je schuld aan de maatschappij terugbetalen: een leven genomen, een leven geven. Wel zonder verdoving eruit halen.

DeBelastingbetaler | 11-09-18 | 10:09

de IJsman | 10-09-18 | 22:02
En wat dacht je van de privatisering van dat soort instellingen? Geeft hele nare incentives ...

oxigan | 10-09-18 | 23:00 | 2

Dat klopt. In de VS werkt het anders, daar kent men eigenlijk geen TBS, maar wel vervroegde vrijlating. Die moet je verdienen. Om te kunnen beoordelen of iemand in aanmerking kan komen voor parool, heeft men een parool board. Echter voor elke gevangene welke de gevangenis op straat plaatst, is men verantwoordelijk tot het einde van de uitgesproken straf. Als zo'n iemand een misdaad pleegt, dan kan de directie van de gevangenis medeplichtig worden gehouden. Vaak gebeurt dat alleen als de gevangene eerder hetzelfde delict op zijn naam heeft staan. Daarom is het in de VS zo moeilijk om eerder vrij te komen. Ook moet je iemand zien te vinden welke garant voor je wilt staan. Vaak is dat een familie lid of een (goede) vriend. Met privatisering op zich is niets mis, alleen moet men dan wel voorwaarden stellen aan zo'n private stichting en deze aanspreken op haar verantwoordelijkheden..

TuurlijkNiet | 10-09-18 | 23:58

oxigan | 10-09-18 | 23:00 | reageer

Ja, daar zijn inderdaad risico's aan verbonden. Ik heb ooit bij een partner van een grote gemeente gewerkt waaraan een overheidstaak was uitbesteed. Om de KPI-cijfers werden er direct bochten afgesneden. Van behoorlijk bestuur was na verloop van tijd weinig meer over. Zijn ook een flink aantal keer nat gegaan bij de bestuursrechter.

Ik ben het met je eens, gedetineerdenopvang zou een exclusieve overheidstaak, met alle waarborgen van dien, moeten zijn. De gevangenissen zijn leger dan ooit, dus het is niet zo dat er geen ruimte is. En die paar cipiers met schaaltje 7/8 zijn ook nog wel op te hoesten.

de IJsman | 11-09-18 | 00:16

We weten in ieder geval dat Jannie een witte damesfiets heeft.

oxigan | 10-09-18 | 22:54 | 1

Die kan van iedereen zijn!

BaldEagle | 11-09-18 | 00:07

Op 29 september vorig jaar werd het weerloze meisje Anne tijdens een fietstochtje op gruwelijke wijze afgeslacht: verkracht, gemarteld, gekneveld. Het leven uit haar geslagen en gestoken. Daarna als oudvuil meerdere malen gedumpt in een kuil in het bos. Erger is nauwelijks voor te stellen. De angst en pijn die zij heeft moeten doormaken zijn onvoorstelbaar en bezorgen mij slapeloze nachten. Moederziel alleen overgeleverd aan de wil van het monster van Den Dolder. Nu bijnq een jaar later is er niets veranderd zoals te verwachten viel. Anne komt nooit meer thuis, het leven van haar geliefden voorgoed verwoest en een dader die onder het mom van ' zo werkt een rechtsstaat' wegkomt met een lachwekkende straf. Het is werkelijk onverteerbaar. Reaguurders denk alstublieft op 29 september om 19:25 uur aan Anne en wat zij heeft door moeten maken. Denk aan wat andere meisjes en vrouwen voor haar hebben doorgemaakt door dit zo foute strafrechtstelsel.

LeBoulanger | 10-09-18 | 22:43 | 2

Afgesproken! Wij denken aan Anne, en de rechters/linkse politici/joop.nl forumleden aan het arme slachtoffer (die wij dan de dader noemen) die onder zulke psychologische pijnen gebukt gaat, dat zij dat allemaal heel, heel, heel erg voor hem vinden.

EnNouJijWeer | 11-09-18 | 03:32

Om te huilen inderdaad EnNouJijWeer... zolang wij Anne maar niet vergeten. Dat verdient ze niet en mag nooit gebeuren.

LeBoulanger | 11-09-18 | 07:37

Je kan beter het bestuur van het land overlaten aan de christelijke partijen zoals het CDA in plaats van aan de niet-christelijke zoals die van Pechtold. Die heeft ook compleet schijt aan het tiende gebod: "Gij zult het wijf van een ander niet begeren als uw eigen wijf en daar koters bij maken".

Twee Jeetjes | 10-09-18 | 22:39 | 1

Het CDA is juist voor dit soort instellingen. Streng straffen aan de ene kant, maar aan de andere kant meer mensen in de samenleving opschepen met gekkies door dit soort instellingen op kleine schaal naar iedere buurt toe te halen.

Jostifiel | 11-09-18 | 10:58

Bij de volgende moord door iemand uit een dergelijke kliniek mogen we er op rekenen dat de overheid zich verre houdt van medeleven, niet gemeende excuses en valse beloftes dat er zaken verbeterd gaan worden. Ik denk dat de bevolking onderhand na blunder op blunder bij het volgende misdrijf de arrestatie en strafrechtelijke vervolging van ministers, staatssecretarissen en ambtenaren tegemoet mag zien. Het helaas zal dit wel niet gebeuren. Verantwoordelijkheid nemen komt niet voor in het ministeriële woordenboek. Liever zoekt men voor de verantwoordelijken een passend baantje.

Ruikbaard | 10-09-18 | 22:34 | 1

En er gebeurd natuurlijk helemaal niets; niemand is verantwoordelijk, niemand wordt oneervol ontslagen. En ook gaat de locale bevolking (de zgn. "angry mob") niet massaal bij die tent zelf verhaal halen, anders hadden ze dat allang gedaan. Glas, plas, was. Op naar het volgende 'incident'.

EnNouJijWeer | 11-09-18 | 03:36

Geestelijk takelt een groot deel van Nederland snel af. Dat wordt iedere 4 jaar weer bewezen.

Mark_D_NL | 10-09-18 | 21:47

De misstanden in TBS-klinieken zijn bekend. Deze reportage onderschrijft dat. Reden te meer om het systeem van TBS te heroverwegen. Bij een strafrechtelijke veroordeling wordt volgens mij rekening gehouden met vier factoren: afschrikwekkend effect, vergelding, bescherming van de samenleving en een succesvolle terugkeer in de maatschappij van de gedetineerde. Tussen de laatste twee zit een zekere spanning. Persoonlijk ben ik van mening dat de bescherming van de samenleving een zwaarwegender belang is dan een succesvolle terugkeer in de maatschappij van de gedetineerde. Michael Panhuis zat in de TBS-kliniek omdat hij in 2010 twee minderjarige meisjes onder bedreiging van een vuurwapen had verkracht. Is dat voldoende voor levenslang? Waarschijnlijk niet. Maar dat hij zeven jaar later zich weer in relatieve vrijheid in de openbare ruimte kan bewegen in het kader van een behandeling die, zo blijkt, niet zoveel voorstelt is van de gekke. Ik ben geen groot denker en ken het standpunt van het Europees Hof omtrent de levenslange gevangenisstraf (onmenselijk indien er geen redelijk uitzicht op invrijheidsstelling bestaat), maar vraag niet meer van de staat dan deze gasten zo lang mogelijk op te bergen. Geef ze een tv en een Playstation, I don't give a fuck, maar laat ze geen onschuldigen kwaad meer doen. Die cel van Breivik ziet er prima uit, toch? Panhuis had vijftien jaar zijn zonden moeten overdenken in de Bijlmerbajes alvorens hij een keer bij een psychiater op de bank had kunnen plaatsnemen. Is dat de beste oplossing. Waarschijnlijk niet. Maar een betere dan de huidige.

de IJsman | 10-09-18 | 21:45 | 5

mark, zo simpel dit....

Y&T | 10-09-18 | 23:57

Het is niet alleen TBS dat verbetering verdient. Het hele systeem omtrent beschermd wonen op een open/gesloten inrichting moet op de schop. Er is teveel omloop in het personeelsbestand, terwijl de overdrachtprocedures vele gaten bevatten, er is teveel personeel dat eigenlijk een intieme relatie wilt met een van hun cliënten en er ontbreekt een officiële derde partij die individueel erop toeziet dat de zorg goed en efficiënt verloopt. Misschien moeten we ook gaan inzien dat de staat gewoon incompetent is om rechtvaardig te straffen, zeker voor de zwaardere vergrijpen. Misschien moet het vergeldingsrecht - wel binnen de kaders van de EVRM en UVRM natuurlijk - deels ingevoerd worden (dus zonder doodstraf en handen afhakken enzo) en dat de staat na de traumatische straf de dader behandelt.

Jostifiel | 11-09-18 | 11:22

Het ging niet om een TBS kliniek maar om een APZ (Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis) Daar zitten echte - "shit happens gekkies" en Forensische "De rechter heeft besloten dat dit echt te gek is gekkies dus je moet X-tijd blijven" op hetzelfde terrein. Alleen is FPA veel lucratiever. Ik heb het hier ook zien gebeuren. De slachtoffers (werkelijke) kregen nog meer slachtoffering door mensen die door justitie geplaatst waren omdat Justitie nu eenmaal beter betaalt dan je zorgverzekering / Bijzondere Opname / RM (Civielrecht)
TBS is echt een zooitje apart, die komen na een jaar of 6 tot 8 pas weer op een "normale FPA/APZ"

JeBroederInPolemiek | 11-09-18 | 13:46
▼ 2 antwoorden verborgen

Iedereen verdient ’n tweede,
awesomenator.com/content/2012/12/jack-...

derde en vierde kans...

awesomenator.com/content/2012/12/jack-...

Er is hier maar 1 verantwoordelijk: de Overheid welke gekken los laat lopen, dit ten nadele v.d. argeloze bevolking. Overigens wat een andere reaguurder hieronder opperde: er waren rond die tijd meerdere (kuch) dodelijke incidenten in die omgeving. Het zal toch niet?

Veluwse-Eikel | 10-09-18 | 21:42

Hier hebben we ook zo'n centerparcs. De Woenselse Poort. Lopen ze ook zomaar buiten rond op het terrein. Drank, drugs, alles kan je daar kwijt en iedereen weet dat. Het ergste is, is dat het op een steenworp afstand ligt van woonwijken. Regelmatig komt er iemand niet terug van verlof en ook lopen ze regelmatig weg. Hangt er weer een helicopter boven de stad. Volgens mij is die Stegeman hier ook al eens geweest met een undercoveroperatie. Niks veranderd sindsdien.

lokoolokie | 10-09-18 | 21:34 | 3

Dat is toch al tientallen jaren zo, de beveiliging daar bestond oa uit dealers.

WaltherP99 | 10-09-18 | 22:19

Idem dito Parnassia in Den Haag! Peter R. de Vries heeft hier nog een uitzending aan gewijd ('de Parnassia doden') waarbij het onderzoek is vastgelopen omdat de inrichting de dossiers van de patiënten niet wilde vrijgeven! Ook zo'n zooitje daar!

BaldEagle | 10-09-18 | 23:40

In de reguliere APZ is dat ook de test: Kun je de verleidingen van de buitenwereld weerstaan? Dan mag je gaan. TBS is echt heel anders. FPA ook. Denk routine controles urine / bloed etc. en vrijheidsbeperking tot zolang de rechter nodig acht.

JeBroederInPolemiek | 11-09-18 | 13:51

De overheid en een grondige followup op een totale clusterfuck; dat is geen lekkere match. Altrecht en de kolerebende in de buurt aldaar is de meest voelbare exponent van ons doorgeslagen 127 kansenbeleid. De volgende Panhuis heeft allang proefverlof en het is helaas slechts wachten op het volgende slachtoffer, dat nu nog vrolijk ergens rondloopt.

de Voorzittert | 10-09-18 | 21:33

Ik ben geschokt. Dit mag nooit meer gebeuren. Laten we samen opstaan tegen deze misstanden. Zijn dit nou onze Europese waarden?

Mark_D_NL | 10-09-18 | 21:27

En wat vond Altrecht? Of vergeten te vragen? 1 bron bestaande uit “die wilde we nog even een lesje leren, begrijp je”-Jannie*? Een rondje over een voor iedereen toegankelijk terrein? Dit mist toch wel een beetje de basis van een kritisch stukje. Neemt niet weg dat ze die blikjes niet zo in de bosjes moeten gooien.

Ggroengras | 10-09-18 | 21:16 | 4

Je begrijpt er echt geen ene kudt van he. Ga rukken op je zolderkamer... lul..

overVecht | 10-09-18 | 21:36

@overvecht: ‘t is gewoon een lui stukkie. Kan ik niks aan doen. Fapfap.

Ggroengras | 10-09-18 | 21:56

Wat Altrecht vind dat vind je al genoeg bij de msm, namelijk recht lullen wat krom is en gewoon doorgaan.

politiekgemotiveerd | 10-09-18 | 22:28
▼ 1 antwoord verborgen

Open deur eigenlijk, daar krijgen Anne's ouders haar niet mee terug. Dat het al jaren bekend is, althans bij weldenkend Nederland en niet bij de politiek, is nog het ergste, er zal nog steeds niets aan gedaan worden en dit wordt weer afgedaan als 'incident'. Ik kan me niet voorstellen hoe Anne's ouders zich voelen, ik kan me daarentegen wel voorstellen wat ze zouden willen doen.

GKJP | 10-09-18 | 21:07

Michael P is dus niet in z'n eentje verantwoordelijk. Iedereen die wantoestand en grof schandaal 'Altrecht' mogelijk maakt, heeft schuld aan Anne's dood.

Fijnstoffer | 10-09-18 | 21:04 | 7

@Lupuslupus Helemaal mee eens, maar mensen krijgen hier uitslag als je negatief schrijft over de politie. @Berbaar je lult uit je nek, weet je wel wat ratio is?

LegoBlokje81 | 10-09-18 | 21:43

@lokoolokie ze kunnen 7% erbij krijgen plus een eenmalige uitkering van €500 maar dat is blijkbaar niet voldoende. Ze willen het onderste uit de kan.

LegoBlokje81 | 10-09-18 | 21:49

Lupuslupus | 10-09-18 | 21:18
Wilde je even bewijzen hoe dom je bent? Of zelf toevallig patiëntje? Vooral dergelijke opvatting blijven houden, hoop dat er genoeg personeel besluit zoals jij te denken zodat het probeer lekker bij gewone mensen komt te liggen.

En nee, er is niets mis mee om het loon belachelijk te vinden. Deze mensen maken dagelijks situaties mee waar jij met knikkende knietjes om je moedertje zou zitten te roepen zodat jij je veilig kunt voelen, misschien inderdaad tijd dat ze daarmee stoppen. Succes.

Rusrs | 10-09-18 | 23:17
▼ 4 antwoorden verborgen

Nou, Jannie (gefingeerd of niet, ze komen er toch wel achter) kan binnekort haar ontslagbrief verwachten (schending geheimhoudingsplicht).

Bijtendehond | 10-09-18 | 21:00 | 3

Gok dat dat wel dichtgetimmerd is.

overVecht | 10-09-18 | 21:38

Dit kan elke Jannie uit elk willekeurig TBShol zijn. Ze zijn denk ik overal zo laks in de zachte sector.

lokoolokie | 10-09-18 | 21:45

@bijtendehond
Ja, daar zijn ze waarschijnlijk ineens wel heel goed in het handhaven van de regels.

Braboblanke | 11-09-18 | 08:13

Wanneer je anno nu nog in een kliniek wil (blijven) werken, heb je het zelf ook niet echt begrepen; je steunt het systeem door je ervoor te lenen. Je kan wel goedbedoeld lekken naar GS, maar beter neem je ontslag en ga wat veiligers doen. Wat voor principes heb je zelf wanneer je als hulpverlener dag in dag uit in een corrupte, onveilige omgeving werkt? Je groeit onbewust mee met de foute cultuur en je brengt je eigen fysieke en mentale veiligheid in gevaar.
Ook 10-20 jaar geleden bestond deze nep-hulpverlening al, en ook toen was het een walhalla voor criminelen. Het verdiende goed, maar dat was ook het enige. Werken in een smerige tyfusbende, zwijgplicht over alle misstanden, dreigingen van de directeur wanneer je protesteerde, politici die logen in spoeddebatten en nog erger: misdrijven binnen de muren waarvan niemand aangifte deed. De grens van een principieel mens is dan al gauw bereikt. Tip voor 'Jannie': ga weg daar en laat ze stikken. Meld je eerst een paar maanden ziek en ga ondertussen op zoek naar een andere baan. Zowel het gespuis als de maatschappij zijn beide niet meer te redden.

A.U.EnLeven | 10-09-18 | 21:00 | 2

Best makkelijk praten. Stel dat zo’n persoon een vast contract heeft en kostwinnaar is? Om maar iets te noemen:

overVecht | 10-09-18 | 21:41

@overVecht: dan moet je aan je zelfvertrouwen werken. Tenslotte probeer je je 'cliënten' ook te leren hoe voor zichzelf te zorgen en zich staande te houden in de veeleisende maatschappij. En een vast contract betekent dat je je kan ziek melden in verband met de misstanden in je werkomgeving. Geen bedrijfsarts gaat je ongelijk geven. Wanneer je ervoor kiest er in te blijven geloven (in het geld of het 'nut' van zo'n baan), is dat je eigen keuze. En je eigen schuld (willens en wetens) wanneer je partner of kinderen later een fysiek of mentaal geschaad familielid hebben. Geld is het makkelijkste excuus, maar toon eens ballen en geef echt een goed voorbeeld.

A.U.EnLeven | 10-09-18 | 21:58

Ja maar, handhaven is eng! Daar word je fascistisch van! Voor je het weet hijsen ze de Nederlandse vlag op het terrein. Nou, dan gaat het pas goed mis.

BrabantsVerzet | 10-09-18 | 20:59 | 1

Dat is inderdaad waar het om draait: er wordt niet meer gehandhaafd. Behalve door de belastingdienst en het CJIB. De rest doet maar wat.

Lupuslupus | 10-09-18 | 21:19

www.altrecht.nl/ De website van altrecht is zelf onderhevig aan hersenverweking. "Niemand praat graag over psychische klachten. Maar door er niet over te praten houden we samen het stigma in stand. Mensen met een psychische kwetsbaarheid krijgen vaak te maken met uitsluiting, vooroordelen en onbegrip in werk, opleiding en in contact met vrienden en familie. Daarom wil Altrecht extra aandacht voor het thema stigma. Dat doen we door informatie te delen en verhalen te vertellen. Verhalen die hopelijk bijdragen aan een ander beeld over mensen met een psychische kwetsbaarheid." Dit verhaaltje maakt duidelijk waarom Altrecht centen ontvangt uit de staatsruif: omdat niemand graag praat over psychische klachten. Zodra iemand wèl graag zou praten, dan wordt het verdienmodel en de bestaansreden van Altrecht bedreigd. Dus, terug in het hok, terug in het hol. Altrecht (met alle andere psych-instellingen) heeft alle reden om 'samen het stigma in stand te houden'. Hoe houdt je het stigma in stand? Door er als psych-deskundige over te gaan praten. Geheid wordt iedereen daar ziek, zwak en beroerd van.
(Tussen haakjes: Altrecht lijkt eng veel op Altrechts).

Eeuwig..Op..Vakantie | 10-09-18 | 20:58

Dat dit blijkbaar allemaal zo maar kan bij dat Altrecht is werkelijk te idioot voor woorden, drugs, alcohol. Het is wachten totdat het weer totaal mis gaat daar lijkt me?

Jan, Leiden | 10-09-18 | 20:44

Ik kan me herinneren dat we vroeger, in de jaren ‘90 bij het vak Ethiek een discussie hadden of er op veroordeelde krankzinnigen niet gewoon medische experimenten gedaan konden worden. Dat we ze gewoon ter beschikking konden stellen aan de wetenschap voor medicijn onderzoek, of levende specimens voor de snijles van chirurgen in opleiding.
Uiteraard waren de Godwins niet van de lucht, maar echt steekhoudende argumenten tegen waren er eigenlijk niet om veroordeeld zedendelinquenten of moordenaars met een steekje los in te zetten voor het welzijn van de mensheid.

Stormageddon | 10-09-18 | 20:38 | 22

Stormageddon | 10-09-18 | 21:56
Voor ethische bezwaren moet je natuurlijk altijd bij politici zijn. ;)

A.U.EnLeven | 10-09-18 | 22:02

Voor zo een opmerking ben ik van mijn studie afgeflikkerd, ook in de jaren negentig

WaltherP99 | 10-09-18 | 22:21

@WaltherP99 | 10-09-18 | 22:21
Dan zat je op een waardeloze universiteit. Op een academie hoor je vrij over alles te discussieren, ook op het scherpst van de snede, juist over ethische kwesties.
We hebben ook gediscussieerd over de vraag of het misschien een goed idee was om zwervers gewoon dood te schieten. Of preventieve sterilisatie van mensen genetische afwijkingen. Mooi vak hoor, ethiek. Voorwaarde is wel dat je dan ook alles bespreekbaar moet kunnen maken. Geen taboes. Een academisch discours met taboes is geen discours maar mooipraterij. En de huidige universiteiten zijn inderdaad mooipraat fabrieken geworden.

Stormageddon | 10-09-18 | 22:48
▼ 19 antwoorden verborgen

Helaas gaat Judith naar Noord Afrika om daar haar in de EU opgedane bestuurservaring te benutten. Vind ik wel klasse van haar, dat ik nou echt aanpakken bij de bron.
Toch jammer ze zou namelijk prima passen als opvolgster van de weggepromoveerde topper die weer op doorreis is naar een instellingenbaantje.

bananabanana | 10-09-18 | 20:34

Offtopic Nos nieuwsuitzending beweert dat het aantal aanslagen is gedaald, en daarna vernoemen ze een verwarde man ... waarvan het motief onbekend is.... tja als je het geen aanslag noemt ... dan is het gedaald ja .... zucht ...

Datkanjenietmenen | 10-09-18 | 20:31 | 1

Europees gezien is het aantal gtootschalige aanslagen afgenomen en het aantal 'kleinschalige' messentrekkers toegenomen. Ik kan niet zeggen dat ik het er veiliger op zie worden.

Winter_is_coming | 10-09-18 | 20:48

Lekkere read. bedankt wie het ook in mekaar gedraaid heeft. maar wat ik echt niet kan bevatten is dat een 'patient' die een medewerker slaat en of steekt gewoon daar kan blijven en niet voor een paar jaar in de cel gedonderd wordt, veel van die gasten die daar zitten spelen ook gewoon een continue spelletje en de goedmensmedewerker is steeds maar de lul die gebonden is aan allemaal kutregeltjes.

mortgage_freeman | 10-09-18 | 20:26

Panhuis kwam zelf uit Zeewolde en had familie in Nijkerk, wanneer ik de berichten goed herinner.

De weken voorafgaand aan de moord op Anne Faber waren in de regio Nijkerk, Amersfoort en Soest veelvuldige meldingen van gebeurtenissen waarbij meisjes werden klemgereden of lastiggevallen. Meestal werd er door de betrokken meisjes melding gemaakt van een kleine zwarte auto waarmee de lastigvallers zich verplaatsten.

Zo heb ik zelf met een aantal vrijetijdsvoetballers een volstrekt over haar toeren geraakt meisje opgevangen, hier in de buurt, dat was klemgereden en betast.

Voor mij is nog steeds een + een = twee. Ik hoop dat de politie in de regio daar verder naar heeft gerechercheerd, maar het antwoord hierop kan ik me wel voorstellen.

Note bene in dezelfde periode werden twee meisjes in De Glind en Bunschoten vermoord door veertienjarigen. Hoe die veertienjarige, labiele jongens daarbij kwamen is een raadsel. Een verband met de hell hole Atrecht is in ieder geval in gedachten makkelijk te leggen. Hoe zit het sociale mediagebruik daar?

De Nederlandse overheid heeft niet echt een geloofwaardig verhaal waar het gaat om de veiligheid rondom ronduit gestoorde medeburgers. De rest van ons heeft het recht op veiligheid en op eerlijkheid. Het zwaardrecht van de overheid is gebaseerd op garanties, tenslotte.

Glasgow Argus | 10-09-18 | 20:24 | 1

Glasgow Argus | 10-09-18 | 20:24
Misschien dat het in Midden-Nederland nu minder veilig is voor vrouwen dan toen of ooit? Het soort 'Panhuis' was er al: Altijd en overal kan men een psychopaat www.theparliamentmagazine.eu/sites/ww... tegenkomen. Wat er mogelijk nu aan schort is dat veel mensen graag partij kiezen voor asocialen. Want die zijn zelf ook zielig toch!? Levenslang opsluiten is inhumaan politiek.tpo.nl/column/bert-brussen-t... immers?

Jan-Joris-Jaap-Joop | 10-09-18 | 20:53
-weggejorist-
sociaal_econoom | 10-09-18 | 20:17 | 1

Lol! En nog steeds als ik Den Dolder hoor denk ik aan die reclames. "Overtoom, Den Dolder!"

Basil Fawlty | 10-09-18 | 20:26

Ik nog uit de tijd dat het bekend stond als het Gekkenhuis.

gato | 10-09-18 | 20:36

@gato: toen had je ook nog heksenjachten toch?

BaldEagle | 11-09-18 | 12:12
▼ 1 antwoord verborgen

Dit topic ga ik nog wel door ploeteren.

Ben op dit moment even te verhit over de berichtgeving van ons NOS-journaal.
Ten eerste hoezeer de NLse regering foute vechttroepen in o.a. Syrie heeft gefaciliteerd met oorlogskledij etc.
Goedver de goedverredoemme!
Ons leger moet helmen delen en verder prutspul dragen, maar in den verre krijgt men de prima tenue's kado.

En nóg erger: nieuwslezer staat doodleuk te verkondigen dat het aantal aanslagen in Europa is afgenomen!
Zo net na de mes-aanval gisteren in Parijs.

Maak ons niet verder kwaad, overheid.

Kudtkip | 10-09-18 | 20:12 | 10

CalamityJane | 10-09-18 | 21:46
Tuurlijk, je kunt gaan zitten te lachen om het nieuwstoneel op onze staatszender.
En met daarbij d'r bovenop: krijg toch lekker selluf te kolere!

Houd die houding lekker vast, en de laatste stand-up luchtige grapdenker schalmt langs stille huiskamers...

Kudtkip | 10-09-18 | 22:02

@Kudtkip
Wat Drumpiet bedoelt is dat het inderdaad mogelijk is dat totale aantal aanslagen afneemt, ondanks het feit dat er zojuist een aanslag is gepleegd.
Dit is gezegd door oa de NCTV.
En daarmee heeft Drumpiet een solide punt willen verpakken in grapje. Wanneer u "domme opmerkingen" vervangt door "aanslagen" gaat u het begrijpen. Drumpiet placht dus geenszins te impliceren dat het al dan niet leveren van materiaal een causaal verband heeft met de aanslagen alhier.

SixBravo | 10-09-18 | 22:36

SixBravo | 10-09-18 | 22:36
Ook zo'n pikkie aan het kweken?
Dubbel treurig eigenlijk, dat je de gedachtenwereld van een ander probeert uit te leggen, te vertalen naar grapje zelfs, terwijl diegene toch zelf al duidelijke taal heeft gesproken?

De ander is dom en er zijn heel veel anderen, dus het gemiddelde level is heel dom.
De behoefte om dat te vinden is super groot - die behoefte te bevredigen nog groter. Daardoor is dat extra lulletje ontstaan, een soort appendix, maar dan in de hersenen. Een wormvormig uitstulpsel van (waarschijnlijk) een frontale hersenkwab. Dichtbij, bovenaan de neus, het geur- en geheugencentrum, dat ongewild vaak sterke associaties oproept.

Afijn, hoezeer er een verband te betwisten valt tussen regeringssteun aan terroristische groepen (in Syrië) en het aantal aanslagen van dergelijke terroristen - dat is een discussie op zich.
Een verband dat ik, overigens nogmaals, niet eens genoemd had.

Wonderwel speelt zulks toch op. In indirecte zin vanwege de terug gekeerde Syriëganger die opgepakt is, nog vóór diegene een aanslag kon plegen.

Oehoe, zwak Kippie! Klopt.
Edoch om het sterker te maken: de mes-acrobaat uit Syrië die in Den Haag toesloeg, is niet voor niets geschaard onder noemer "verward".

Zou diens aanval (in de politieke hoofdstad nog wel) als terroristisch zijn aangemerkt, dan was er sluitend bewijs voor BIG TROUBLE in zake faciliteren van dergelijke terreur (op de bevolking, voor de duidelijkheid).

Gek genoeg sluit dit nog aan op het topic waarin ik dit typ.
Ook in zake de misstanden bij Altrecht (dat ik net als anderen nog, gewaarschuwd, ken vanuit mijn jeugd als Dennendal), pleegt de overheid met dergelijke instanties een zware inbreuk op het allergewoonste leven van de burgers die niks met deze subwerelden, kleine maatschappijtjes, van doen hebben.

Behalve via de storting van belastinggeld.
Oja, of als direct omwonende, óf als vrije fietster, en daarna haar dierbaren.

Hoe dan ook.
Maak ons niet verder kwaad, overheid.

Kudtkip | 11-09-18 | 14:50
▼ 7 antwoorden verborgen

Er zou een groot onderzoek gehouden worden, maatregelen, sancties, gevolgen, in het vervolg misstanden voorkomen. Er gebeurt geen ene fuck. Ik zou onderhand verbaast zijn als er iets was veranderd!

Alfred1977 | 10-09-18 | 20:11

Misschien een kluis metselen voor de agressieve uitbehandelde verslaafde crimineel? Maar dan zonder bijbel en met gas, water, licht en wifi. En iedere dag genoeg drugs en drank naar keuze.

atheïstisch stemvee | 10-09-18 | 20:10

Iets met een muur. Of een hek met 220V.
En we laten de Mexicanen ervoor betalen.

Stormageddon | 10-09-18 | 20:08

Hulde! Dit is GS in optima forma. Zeker weten dat dit gedonder geeft.

DrumPiet | 10-09-18 | 20:07

Waar ik woon staat ook zoiets dergelijks... een grote AZC voor 800 personen.
Gelukkig weten de mensen in het dorp niet wat daar gebeurd en wat het kost.
De gemeente is er blij mee want voor elke bewoner beuren ze een boel geld.

sociaal_econoom | 10-09-18 | 20:07

Schering en inslag: ook bij de GGZ bij u in de buurt. Iets teveel verhalen gehoord van de werkvloer. Te weinig en te laag geschoold en ongemotiveerd personeel. Behandelplannen die niet worden gevolgd en clientdossiers die niet worden gelezen.

Analia von Solmsch | 10-09-18 | 20:07 | 2

Heb gewerkt in Rooyse Wissel en De groote beek, hou op!!!
Ik weet waarom je een papiertje moet ondertekenen ivm zwijgplicht
De bevolking moest eens weten.
Branden ze vandaag nog het binnehof af.

joppo0 | 10-09-18 | 20:34

Verklaar u nader joppo0

WaltherP99 | 10-09-18 | 22:24

We moeten dit soort instellingen privatiseren met duidelijke kaders en regels. Marktconform qua prijs
De overheid moet beleid uitzetten. De uitvoering moet door professionals worden gedaan. Door ambtenaren die niks te verliezen of te winnen hebben wordt alles week, zompig en vooral duur. They don't care shit.

oplichter | 10-09-18 | 20:02 | 4

Aansprakelijk stellen voor de schade, want als het geld kost dan is de directie plots wel geinteresseerd. Hoi vvd!

Analia von Solmsch | 10-09-18 | 20:09

privatiseren van gevangeniswezen. Ahja. Dat werkt.

peterdh | 10-09-18 | 20:12

Het privatiseren is juist het probleem in deze sector. Veiligheid is daardoor een (grote) kostenpost, en personeel, patiënten (jaja) en samenleving is de lul.

Ggroengras | 10-09-18 | 21:44
▼ 1 antwoord verborgen

het mag wat levens kosten maar gelukkig krijgen deze mensen ook een kans in de maatschappij.

oorwormpie | 10-09-18 | 20:00

Uit betrouwbare bron weet ik dat het schering en inslag is in de Nederlandse forensische psychiatrie, waarvan ook Altrecht deel uitmaakt. Drugsgebruik en -handel in soms zwaarbeveiligde klinieken, maar ook relaties tussen ‘cliënten’ en medewerkers, zijn aan de orde van de dag. En het wordt gewoon getolereerd, door zowel door de klinieken zelf als door de verantwoordelijken bij Justitie in Den Haag. Ze vinden het wel makkelijk zo, zolang er geen doden vallen (in Den Dolder natuurlijk wel gebeurd) en zaken vooral niet in de pers komen (ook gebeurd in relatie tot Altrecht Den Dolder). Dan volgt er een rapportje hier en een rapportje daar van de diverse inspecties (die eigenlijk gewoon deel uitmaken van de ministeries) en men drinkt een glas en doet een plas, en alles blijft zoals het was. Schandalig, maar dit systeem is alleen van buitenaf en met grote politieke druk te veranderen. Die komt er dus niet zolang het partijkartel aan de macht is. Mensen, de keuze is aan u!

duh! | 10-09-18 | 19:59 | 2

Oh ja, ik vergat nog te zeggen dat dit systeem, en dan heb ik het alleen over de strafrechtelijke klanten, zo’n 600 miljoen per jaar kost. Van ons, de belastingplichtigen.. Bedankt en tot ziens

duh! | 10-09-18 | 20:03

Ik kom heel af en toe in het Drentse gat Beilen. Dat dorp bestaat ongeveer uit een enorme melkpoederfabriek en een minstens zo grote GGZ. Bij de GGZ is een afdeling voor langdurig verslaafden, die daar eigenlijk permanent wonen. Die verslaafden zijn afkomstig uit Amsterdam en Rotterdam en zijn in Drenthe geplaatst. Daar wonen ze gratis op het terrein van de kliniek, maar hebben de meesten alle vrijheid. Als je er over leest, is het allemaal heel positief. In de praktijk is het anders. Het volk jat alles in het dorp wat los en vast zit, soms zelfs staat de begeleider er hoofdschuddend (dat wel) bij te lachen. Voortdurend worden mensen lastiggevallen. Bij het station wordt aan voorbijgangers gestolen waar en (betaalde) seks aangeboden. Het dorp heeft geen koffieshop, dus de 'cliënten' (die stuk voor stuk te smerig zijn om binnen geurafstand te tolereren) reizen zwart met de trein naar Assen of Hoogeveen. Als BOA's van NS een dagje controleren bij het station, worden andere reizigers agressief benaderd en haast gedwongen een kaartje voor ze te kopen. Het is een en al ellende met die gasten. En dan gaat het nog niet eens in alle gevallen om psychiatrie.

The_iron_boar | 10-09-18 | 20:57

Mooi zo'n hotel. Jammer van al die gekken daar. Anders zou ik subiet stoppen met werken.

Rommelende Onderbuik | 10-09-18 | 19:59

Bij iedere psychische instelling in Nederland word drugs gebruikt en verkocht. Dit is nix nieuws! Mischien is bij de andere 1000 kijken? Weer een gratis headliner

l@mein | 10-09-18 | 19:58 | 2

Zelf ook aan de paddo’s?

duh! | 10-09-18 | 20:00

Dus wat is je punt? Omdat het overal gebeurd mag het niet aan de kaak gesteld worden?

peterdh | 10-09-18 | 20:14

Zolang de juiste procedures maar zijn gevolgd en de juiste (massa) formulieren maar zijn ingevuld, voldoet de instelling keurig aan de eisen.

Franker | 10-09-18 | 19:56 | 1

Misschien tijd om de eisen dan te veranderen.

peterdh | 10-09-18 | 20:15

Het kutte is dan ook dat elke keer wanneer ik dat terrein op rij nog altijd dezelfde bevindingen heb.

overVecht | 10-09-18 | 19:54

Het is wel mooi daar.... bossen en een rustige omgeving.
Dit doet me denken aan Utopia - het verschil is dat hier veel geld van de overheid mee gemoeid is.
Het resultaat is ongeveer hetzelfde in the middle of nowhere.

sociaal_econoom | 10-09-18 | 19:54 | 1

En in die rustige omgeving zitten ze voor pakweg 400 euro per dag. Daar zouden sommige stadsmensen een moord voor plegen. Wat zeg ik nou alweer?

kwark001 | 10-09-18 | 19:55

Terzijde. Het begint qua drugshol hoerenkast wel veul op het klassieke PMT of KMT te lijken. Mijn frikadelmaanden. De rukkazerne. Mooi was tijd ooit.

Shareholder II | 10-09-18 | 19:52 | 1

Mijn moeder dacht in de jaren 60 dat mijn oudere broers in dienst discipline en netheid zouden leren.
Later kwam ze er achter dat ze daar hebben leren drinken.
Ik hoefde niet in dienst (broederdienst)... de discipline, orde en netheid heb ik niet mogen leren.

sociaal_econoom | 10-09-18 | 19:59

Je moet een gefingeerde naam natuurlijk niet te goed kiezen.
goo.gl/images/DvhMJ6

Osdorpertje | 10-09-18 | 19:51

Bij al dit soort zaken is geld de drijfveer. Psychiatrische kliniek, is gewoon een dekmantel.

vluchtelingallergie | 10-09-18 | 19:48

Kortom, gewoon een afspiegeling van onze maatschappij.

Baron Clappique | 10-09-18 | 19:47

Op P2000 zie je geregeld meldingen voorbijkomen over deze instelling. Gek genoeg meestal ambulance, en geen politie. En in mijn jeugd (lang, lang geleden) was “Den Dolder” al een synoniem voor “gekkenhuis”. Veel veranderd is er niet, denk ik. The lunatics are running the asylum.

Nivelleermarionet | 10-09-18 | 19:45

Alles wat met Justitie te maken heeft is één grote teringzooi. Voor mijn werk kwam ik 20 jaar geleden wel eens in de PI's en dit soort inrichtingen, toen was het al een bende. Justitie en alles wat er om heen zit is door en door verrot in dit land. Neem dat maar gerust van mij aan.
Dat Penthouse niet vervolgd wordt, stinkt ook aan alle kanten.

poisonivy | 10-09-18 | 19:45 | 4

@poisonivy | 10-09-18 | 19:45
Zou niet weten waarvoor hij vervolgd moet worden dan.
U? En ik heb een hekel aan hem telt niet. lol

Berbaar | 10-09-18 | 19:57

@Berbaar
Landverraad.

poisonivy | 10-09-18 | 20:50

@poisonivy | 10-09-18 | 20:50
Laat maar, U spoort niet.

Berbaar | 10-09-18 | 21:11
▼ 1 antwoord verborgen

Cliënt Leo (*) is wel een ondernemend type.

brutus68 | 10-09-18 | 19:45 | 2

ROFLOL!!

overVecht | 10-09-18 | 19:47

De lokale apotheker. Ghehehe.

Basil Fawlty | 10-09-18 | 20:23
-weggejorist-
De musso linie | 10-09-18 | 19:45 | 2

verantwoordelijke minister(s) / staatsecretaris(sen) / burgemeester ogenblikkelijk ter verantwoording roepen, motie van afkeuring / motie van wantrouwen en aftreden. Kabinet als geheel verantwoordelijk houden. Het gaat hier niet om een akkefietje maar om kwestie waar mensenlevens op het spel staan. Schande dat dit na Anne nog steeds aan de orde van de dag is.

krelus | 10-09-18 | 19:37 | 4

kabinetten treden zelden af om belangrijke dingen. Meestal is het omdat de coalitievijanden elkaars machinaties zat zijn. Is niets hysterisch aan, Judith!

Glasgow Argus | 10-09-18 | 20:03

Hoewel ik dit kabinet graag zie struikelen, geef ik berbaar zowaar gelijk hierin. Deze shit moet opgelost worden, Wegsturen van ministers zou nu contraproductief werken. Ze hebben er nu nota van genomen. Volgend jaar weer eens kijken, en als het dan nog een puinhoop is: optyfen.

peterdh | 10-09-18 | 20:20

@peterdh | 10-09-18 | 20:20
Ook Glasgow heeft een punt, vaak vallen kabinetten in de loop naar verkiezingen als de partners elkaar en de compromissen zat zijn.
Is hier niet aan de orde, niemand heeft maar iets te winnen bij verkiezingen nu dus zal het niet gebeuren.
Kamervragen -> harde belofte van de bewindspersoon en hem/haar daar over een tijdje op afrekenen.
Dat lijkt me inderdaad de geëigende weg.

Berbaar | 10-09-18 | 20:40
▼ 1 antwoord verborgen

Het hele fundament van zo’n instelling is gebaseerd op drijfzand en dat is het axioma dat deze mensen met hun psychiatrische en persoonlijkheidsstoornissen behandelbaar zijn.
Dat is een illusie en onzin. Er zijn maar weinig “behandelingen” in de psychiatrie evidence based. En persoonlijkheidsstoornissen zijn eigenlijk helemaal niet goed te corrigeren/behandelen.
Het is meer wensdenken dan wetenschap. Het ralistische alternatief wordt door linkse en gristelijke zwakdeugers gezien als onwenselijk want te hard. En dat is deze mensen permanent uit de maatschappij verwijderen, terwijl het wel de beschaafdere optie is. Zowel voor de maatschappij, maar ook voor dit soort gestoorden en psychopaten.
Helaas is er al een hele industrie opgetuigd waar net zoals in de immigrantenindustrie een heleboel mensen een boterham aan verdienen. Dat perverteert.
Het is ook logisch dat zo’n instelling verwordt tot zo’n shithole. De realiteit is namelijk de realiteit en die past zich niet aan aan links wensdenken. Enorm demotiverend om daar te werken want je komt er als hulpverlener achter dat het eigenlijk geen enkele zin heeft wat je al jaren doet. Velen haken dan gedesillusioneerd af en worden vervangen door een nieuwe generatie naïeve hulpverleners die willen redden en een verschil willen maken en die zijn ook met die leugen opgeleid en geïndoctrineerd.
Op een gegeven moment willen medewerkers met zo min mogelijk gezeur hun dag door komen en de confrontatie met die “cliënten” zoveel mogelijk uit de weg gaan, want dat geeft maar extra veiligheidsrisico’s voor de medewerkers en als het te dichtbij komt dan lossen al die linkse wanen ineens wel op.
Dan laat je ze maar zuipen en drugs gebruiken op het terrein. Zich prostitueren voor een beetje shag, ritalin snuiven, op de scooter de bossen in, waar dan soms een onschuldig meisje wordt verkracht, gemarteld en vermoord.
Collateral damage om de linkse ideologie en het links en zwakgristelijke wensdenken in stand te kunnen houden al wegkijkend of met de kop in het zand.
Zie dat maar eens te doorbreken.

kempenaer | 10-09-18 | 19:37 | 5

Hulde. Niets aan toe te voegen

echtpaul | 10-09-18 | 20:18

@kempenaer
Ongelooflijk dat dit zomaar kan! Waanzinnig gewoon!

toetssteen | 10-09-18 | 21:01

Hoewel je zeker een aantal correcte punten aanhaalt zou het wel wat minder zwart wit mogen. Ik kan niet spreken over Altrecht want ik werk daar niet. Wel binnen een andere organisatie in de forensische psychiatrie. En nee, daar gaat ook lang niet alles goed. Wel blijf ik het vooral ontzettend knap, en ben ik er best trots op, wat mij met een klein ambulant team in deze tijden van bezuiniging, werkdruk en bureaucratie allemaal voor elkaar krijgen. Er zouden nog veel meer delicten gepleegd worden wanneer dit niet zou gebeuren.

En btw, het is wel degelijk mogelijk om te herstellen en zelfs te genezen/volledig te herstellen van psychische kwetsbaarheden. Iets minder generaliseren en stigmatiseren a.u.b.

Crest of Waves | 10-09-18 | 21:23
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat je geen foto’s mag nemen kan ik mij voorstellen. Anders kan je de misstanden rondom het drugs- en alcoholmisbruik vast lagen.
Vooral niks doen. Is makkelijker dan het probleem aanpakken. En de directie kan blijven ontkennen. Want op papier klopt het.

Osdorpertje | 10-09-18 | 19:36

Goed stuk. Dit is weer Geenstijl zoals Nederland het nodig heeft.

Japannert | 10-09-18 | 19:35 | 2

Ja. Helemaal mee eens.

overVecht | 10-09-18 | 19:43

Zekers. Het zou geen kwaad kunnen als het bij een wat groter publiek eens duidelijk wordt wat een enorme bende het is in de - al dan niet strafrechtelijk gerelateerde - psychiatrische zorg.

EefjeWentelteefje | 10-09-18 | 19:51

Een asielzoekersopvang in een monumentaal breed uitwaaierend gebouw (gebouwd voor psychiatrie, nu herbestemd) met een adembenemende parkaanleg. Een van de gasten rijdt in een rolstoel rond. Meerdere malen gezien hoe een groep jongeren uit het christelijke dorp zich bij hem verzamelden in dat mooie park. De rolstoeler als dealer. Soms zagen we hem in dat dorp rollen en hoe de mensen (christelijk) hem medelijdend toeknikten. Ze laten zich met open ogen bedriegen, terwijl hun eigen kinderen beter weten.

Eeuwig..Op..Vakantie | 10-09-18 | 19:35

Nou blok, doe wat aan de veiligheid die in het geding is. Bij de kinderen was je er ook zo snel bij. Doe maar weer een leuk toneelstukje.
De politici beloven van alles om de boel te sussen en vervolgens gebeurt er geen ene moer.
Nog een beetje vertrouwen in de politiek mensen?
Uitlevering aan de EU met één van de hoogste bijdrage, corruptie, nepotisme, op de stoel van de rechter zitten, dividendbelasting dat geen enkel partij wil, import van messtekers.. De lijst gaat maar door en door.

Wim Venijn | 10-09-18 | 19:34 | 1

Stef Blok is van BuZa wat heeft die hier mee te maken, sufkut?

Berbaar | 10-09-18 | 20:20

Hum.
Maar dicht gooien, die hele instelling, om de drama cyclus te doorbreken.
Wel jammer voor hulpvaardige "Jannie" dan.

hotmint | 10-09-18 | 19:32 | 2

Nwa. Banen in de zorg te over... denk niet dat ze er wakker van zal liggen...

overVecht | 10-09-18 | 19:35

Hoezo 'dichtgooien'? Om te beginnen zorgen dat die patiënten niet meer van het terrein af kunnen, een duidelijk regime instellen en handhaven scheelt al een berg! Dit soort lieden hebben behoefte aan regels en duidelijkheid, niet aan vrijheid en dat domme gezwam van die 'hulpverleners'!

BaldEagle | 11-09-18 | 12:19

Is miljoenen soepsidie aan jihadistische terroristische koppensnellers in Syrië niet meer voldoende voor een topic? Man, moet u eens zon organisatie steunen met 25,-
Dan ga je jaren de bak in!

Oepsie1234 | 10-09-18 | 19:31 | 4
-weggejorist-
De musso linie | 10-09-18 | 19:47

Zo weten we in ieder geval hoe IS aan al z'n Toyota's is gekomen. Het was gewoon Nederland al die tijd die voor een beetje show heeft gezorgd in het Midden-Oosten... Misschien moeten we Afghanistan ook meer Toyota's geven. Dan krijgen we niet hun verwarde opiumsnuivers hier die Amerikanen lopen neer te steken.

Jostifiel | 11-09-18 | 11:27

@obominotie: en toen werd je wakker?

BaldEagle | 11-09-18 | 12:23
▼ 1 antwoord verborgen

Goh, het land met een overdaad aan regeltjes en wetten die toch niet worden nageleefd omdat de handhaving erop faalt. Zo kennen we je weer Nederlandje. Goed gedaan hoor. En de politici liegen nog wat extra flauwekul erbij, is iedereen weer in slaap gesust. Ze zouden er eens echt iets aan veranderen, teveel moeite allemaal.

Acar_ketimun | 10-09-18 | 19:31

Foto’s van blikjes in de bosjes..

Ggroengras | 10-09-18 | 19:29 | 1
-weggejorist-
De musso linie | 10-09-18 | 20:03

In mijn jeugd heette deze instelling Dennendal. Toen al 'no go' area. We hebben het over 40 jaar geleden. Er is in die tijd veel gebeurd... en dan bedoel ik niet progressief

PikinhetBlik | 10-09-18 | 19:29 | 5

Scherp!

PikinhetBlik | 10-09-18 | 22:16

Ik herken dat.... Vroeger hadden we nog de 'zuiderzee' met een open verbinding naar de Noordzee. Inmiddels hebben we een groot deel ingepolderd, de afsluitdijk gebouwd en noemen we het overblijfsel 'Ijsselmeer'. En nog steeds verzuipen er mensen en vergaan er schepen. Ben blij in een dorp te wonen in het oosten van het land. Zelden tot nooit last van gespuis hier.

loze stijl | 11-09-18 | 16:11
▼ 2 antwoorden verborgen

en dat uiteraard allemaal op kosten van de belasting betaler.

hatschjoe | 10-09-18 | 19:28

Bij Altrecht wordt je rijk als een tiet met een rugtasje vol coke, bier en wiet.

schoon-schip-maken | 10-09-18 | 19:28

Voornamelijk prima journalistiek werk van AD-journalist Yelle Tieleman en prima opvolging van GS.
Mag ook wel eens gezegd.

Berbaar | 10-09-18 | 19:27 | 4

Berbaar, je hebt toch hopelijk niets onder de leden?!

MickeyGouda | 10-09-18 | 19:34

@MickeyGouda | 10-09-18 | 19:34
Kiplekker Mickey.
Als het kudt is ben ik de eerste om dat te melden en als het goed is, zoals dit, dan ook.

Berbaar | 10-09-18 | 19:41

@Berbaar

Van een kritische geest heb je levenslang plezier. ;)

MickeyGouda | 10-09-18 | 19:58
▼ 1 antwoord verborgen

Dat bord "Het gebruik van alcohol en drugs is verboden - ... - tenzij de raad van bestuur schriftelijke toestemming heeft verleend" - wat is dit voor een idiotie?
Dus soms 'verleent het bestuur' 'schriftelijke toestemming' om je lam te zuipen daar??? Geen probleem, zo lang je die 'schriftelijke toestemming' maar op zak hebt?

man man man

En, wat mij betreft het allerergste: natuurlijk is de voorzitter van de raad van bestuur 'm gesmeerd. Uit schaamte, zou je denken. Maar niets hoor, mevrouw wordt gewoon wéér bestuurder, nu bij de volgende 'zorginstelling', het OLVG!

Oftewel: je verkloot de boel, en als beloning krijg je eenzelfde soort aanstelling elders, waarschijnlijk om ook daar de boel te gaan verkloten.
Moet je eens proberen als gewone werknemer. Enkele reis loketje UWV dan wel SD, meer zit er niet voor je in.

EefjeWentelteefje | 10-09-18 | 19:26 | 3

Amen. Roxanne is de grootste narcist die ik ook heb ontmoet.

overVecht | 10-09-18 | 19:33
-weggejorist-
De musso linie | 10-09-18 | 19:49

Weekgeld?

Haatejaculaat | 10-09-18 | 19:25 | 4

ja, die hebben meer te besteden dan menig gezin.

kwark001 | 10-09-18 | 19:29

Op zich ok toch? Maar ze zouden het natuurlijk beter kunnen aanpakken. x euro leefgeld, maar bonnetjes inleveren, bedragen boven de 10 euro alleen onder toezicht gekocht. Kost wat meer mankracht, maar dat kunnen we wel betalen van die 1,8 miljard per jaar die we gaan innen met de dividendbelasting. Oh wacht....

peterdh | 10-09-18 | 20:39

Ze worden zo aggresief van voedselbonnen.

Jostifiel | 11-09-18 | 11:29
▼ 1 antwoord verborgen

Ook een heerlijk veilige situatie voor de dorpelingen. Waarom lopen die mensen überhaupt buiten en dan ook nog eens onbegeleid? Hoe moeilijk kan het zijn om ramen en deuren gesloten te houden en om bij vermoedens van drugs kamers helemaal te strippen? Zo'n tent moet gerund worden met militaire orde en tucht. Alleen dan heb je kans dat er af en toe één tussen loopt die het oppakt en die naar de maatschappij kan terug keren.

MickeyGouda | 10-09-18 | 19:24 | 1

One Flew Over the Cuckoo's Nest. ;-)

Basil Fawlty | 10-09-18 | 20:14

Zeg het wel vaker. Trek de partijaffiliatie van bestuur, raad van toezicht ed na.
Zonder uitzondering voorzien van lidmaatschappen pvda, vvd, cda, d66 en consorten.
.
Een netwerk van (morele) corruptie, nepotisme, clientelisme en incompetentie..

Parel van het Zuiden | 10-09-18 | 19:22 | 6

Berbaar
Jammer dat u met uw repliek op Parel zijn niveau niet haalt. Zinloos derhalve.

Rest In Privacy | 10-09-18 | 19:54

En weer worden berbers oortjes gewassen. Doe de rest zelf een keer ventje, je begint te ruiken.

rokertje | 10-09-18 | 20:28

Overnieuw bestaat niet. Opnieuw of over doen wel...

Ries13 | 11-09-18 | 00:25
▼ 3 antwoorden verborgen

Als het zo makkelijk is om daar in en uit te lopen en iedereen toch koekiewaus is van allerhande geestverruimertjes dan is het toch ook niet heel moeilijk om daar écht funky spul door de soep te roeren? Gewoon iets moois bestellen op de darkside en hop: probleem opgelost.
Puur hypothetisch he? Gister een flinke tatort binge gedaan, word je creatief van.

elfenstein | 10-09-18 | 19:21 | 4

De darkside of the internet, voor de volledigheid dan maar.
EN ach, als je er toch bent kan je toch wel wat creatiefs nemen? Iets wat flink zeer doet, lang duurt en absoluut niet meer te stoppen is?
We willen d'r wel wat aan hebben zeg maar.

elfenstein | 10-09-18 | 19:47

Jôh, gewoon zo'n doos slagroomspuit-capsules scoren bij de Action, en gaan met dat lachgas.
Geen darkweb voor nodig.

EefjeWentelteefje | 10-09-18 | 19:53

Veel te duur, gewoon online bestellen, doos van 50 voor 12 ekkies.
Nope, ik had iets heel anders in gedachten voor die "mensen" daar in die klapsmuhle....

elfenstein | 10-09-18 | 20:01
▼ 1 antwoord verborgen

Er wordt daar niemand daadwerkelijk geholpen anders dan nog verder in de sloot. Triest!

Hypno2050 | 10-09-18 | 19:20

Niets nieuws toch? Alsa

macrolax | 10-09-18 | 19:20 | 2

Alsof in de gevangenis niets te verkrijgen is..

macrolax | 10-09-18 | 19:20

Het verschil is dat ze in de gevangenis achter de stangen zitten en hier (deels) vrij rond lopen.
In beide gevallen is drugsgebruik onwenselijk maar naast gevaar/overlast voor personeel vormen ze dat in deze setting ook voor omwonenden.

Berbaar | 10-09-18 | 19:46

Ik neem morgen een slof sigaretten mee. Goedkoop neuken daar bij Altrecht

Only the lonely | 10-09-18 | 19:19 | 4


What if dick's more crazy then mrs. crazy?

elfenstein | 10-09-18 | 19:32

Weet je wat een slof sigaretten tegenwoordig kost? Daar is nou niet bepaald goedkoop meer...

Sosti | 10-09-18 | 19:56

en een gros condooms, eenzame. want een soa krijg je er gratis bij.

Glasgow Argus | 10-09-18 | 20:06
▼ 1 antwoord verborgen

"Daarvoor geldt een aantal regels"

Really?

Desolator | 10-09-18 | 19:19 | 4

Hoe vreemd het ook klinkt: het klopt wel. Een aantal, dat is enkelvoud.
Als je de taalnazi wil uithangen moet je het wel goed doen.

Vega Mindy | 10-09-18 | 20:11

Ja kneus, jij hebt jezelf ook weer onsterfelijk gemaakt. Boontje om zijn taalnazi loontje.

MarcS | 10-09-18 | 20:13

Onze taal is logisch; GEEN zelfs ook meervoud

NatNiks | 10-09-18 | 20:36
▼ 1 antwoord verborgen

Hier in het dorp hetzelfde. Drank- en drugsverslaafdenopvang door Het Leger des Heils. Gasten lopen dronken, stoned, schreeuwend heen en weer tussen de opvang de de plaatselijke Coop-supermarkt. Die heeft er voor het gemak maar een slijterij bijgebouwd. Dealertjes hangen er 's avonds bij bosjes rond, scootertjes rijden af en aan. Begleiding? Nee meneer. Verantwoording? Nee meneer. De buurt? Die gaat naar de klote meneer.

Moltie | 10-09-18 | 19:16 | 1

Ja. Marjk is erjg trotsch op dit landje.
Waar je ook een camera op zet, het functioneert niet meer. Klopt. Maar seillant detail hier : dit betreft geen buurtsuper. Het kan altijd erger.

Shareholder II | 10-09-18 | 19:44

Ik lees en zie dat er dus gewoon geen fuck veranderd is...

overVecht | 10-09-18 | 19:15 | 2

Tuurlijk niet, Wie de puinhoop eerst niets zag zal er ook niets van merken dat ie niet wordt opgeruimt. En wat is nou de kans dat een journalist het komt checken.
Ik weet niet hoeveel van dit soort klinieken er zijn maar ik vraag me echt af of er voorbeelden zijn waarvan je oprecht kan zeggen dat het er goed gaat. Zou ook niet voor het eerst zijn dat 1 locatie wordt 'verbeterd' door alle problemen te verschuiven naar een plek (voorlopig) uit het zicht.

noerg | 10-09-18 | 19:29

Het zijn er heel veel in Nederland. Dagbesteding, AZC, locatie beschermd wonen, gesloten inrichting, etc, etc, etc... Als je op dit soort woorden let bij je in de buurt, dan zul je verbaasd van opkijken hoeveel het er zijn. En dan heb ik de achterbuurten nog niet eens meegerekend. Daar is ook nog eens veel ambulante zorg aanwezig. Nederland is één grote zorginstelling. Alleen is dit hier heel mooi weggemoffeld.

Jostifiel | 11-09-18 | 11:36

Als je daar nog in de buurt blijft wonen deug je echt. Of je hebt niet de financiële middelen natuurlijk.

witdusracist | 10-09-18 | 19:14

Ze hebben Panhuis mooi voor de gek gehouden.

koperbij | 10-09-18 | 19:12

Ghe. Kom daar nog wekelijks (Wier en Wier+) vanwege mijn huidige werk en kan al deze shit alleen maar bevestigen.

overVecht | 10-09-18 | 19:06 | 5

@overVecht | 10-09-18 | 19:06
Keek nav Uw tegel even naar Wier en Wier+ maar dat lijkt me geen makkelijk werk daar (afhankelijk wat U daar doet natuurlijk).

Berbaar | 10-09-18 | 20:08

@Berbaar

Is het ook niet. In mijn carriere meerdere malen (3 keer) neergestoken geweest en dagelijks fysieke agressie.

overVecht | 10-09-18 | 20:15

@overVecht | 10-09-18 | 20:15
Ik had al het vermoeden dat U daar niet de rozentuin snoeide ;)
Voor wat het waard is en los van onze vaak verschillende opvattingen, mijn respect voor Uw werk daar.
Fijne avond.

Berbaar | 10-09-18 | 20:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Hoewel de naam de lading wel dekt: alternatief recht. D666 style.

PresidenteDeConjovia | 10-09-18 | 19:04

Laat altrechts maar los op Altrecht.

PresidenteDeConjovia | 10-09-18 | 19:04

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland