achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Kloosried. Macron klimt in le pen: 'Humanisme moet Europa verenigen en gericht zijn op Afrika'

Ah, Macron. Bekend van o.a. tv, 15 Franse burgerdoden, 1850 gewonde Franse burgers en 1050 gewonde Franse agenten. En dan op de Jupiteraanse spreekstoel gaan zitten over het redden van Europa en Afrika. Dat vinden wij mooi.

Natuurlijk doorspekt van gratuite abstracties als 'humanisme', 'Europese beschaving', 'vrijheid' 'verscheidenheid van meningen' en de 'scheppende kracht'. Door dertien fractiemedewerkers geschreven in het Frans, door Project Syndicate vertaald naar het Engels, door een Volkskrant-stagiair naar de taal van de liefde. Nou, dat zal lekker lopen en na zo'n rondgang gaan wij er natuurlijk ook even voor zitten.

"Burgers van Europa, het is niet slechts in naam van onze gedeelde geschiedenis en waarden dat ik de vrijheid neem me rechtstreeks tot u te wenden, maar vooral omdat hiervoor een dringende reden bestaat. Over enkele weken zullen de Europese verkiezingen beslissend zijn voor de toekomst van ons continent."

Nou, vergeef ons als wij vermoeden dat de toekomst van Europa niet bepaald wordt door Europese Parlementsverkiezingen waar nooit iemand op af komt. Bovendien is het een orgaan dat vaak slechts wordt geconsulteerd, en een beetje als toedekking van de EU's daadwerkelijke "gecontroleerde democratie" dient.

"Nooit eerder sinds de Tweede Wereldoorlog is Europa zo noodzakelijk geweest. En toch was Europa nog nooit zo in gevaar."

YES de Tweede Wereldoorlog. Altijd maar de vraag in welke van de eerste 30 seconden van het debat een systeemlaaf die kaart trekt. En natuurlijk wordt met "Europa" de EU bedoeld, wel zo makkelijk.

"De Brexit is hiervan het symbool. (...) Het nationalistische isolationisme heeft niets te bieden; het is een afwijzing zonder alternatief. En deze valstrik is een dreiging voor geheel Europa: ondersteund door onjuiste informatie beloven profiteurs van de woede werkelijk van alles en nog wat."

Nou, het is inderdaad een rommeltje, en er is inderdaad door beide kanten een hoop moois beloofd, waarna kamp Leave won. Echter, Leave was nooit een pleidooi voor "nationalistisch isolationisme", het was een pleidooi voor de soevereine onderhandeling van eigen handelsverdragen, tegen protectionisme en CRONY CAPITALISM. Dat wist de stuurgroep achter deze ingezonden brief ook wel, en toch wordt zo'n schaamteloze stroman afgedrukt, omdat ze denken dat u te achterlijk bent voor uzelf te denken. Check bijvoorbeeld Daniel Hannan onderstaand.

"Tegenover deze manipulaties moeten wij standhouden. Trots en helder van geest. Laten we eerst eens zeggen wat Europa is. Het is een historisch succes: de verzoening van een verwoest continent, met ongeëvenaarde plannen voor vrede, voorspoed en vrijheid. Laten we dat nooit vergeten."

Het blijft verbazingwekkend hoe de verdiensten van de Geallieerden, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal en vervolgens de Europese Economische Gemeenschap toegeschreven blijven worden aan de EU die pas in '93 opgetuigd werd. U bent te debiel om zelf een geschiedenisboek open te slaan, laten we dat nooit vergeten.

"Europa, dat is ook de duizenden alledaagse projecten die het aanzicht van onze regio’s hebben veranderd, een school die is gerenoveerd, een weg die is aangelegd, het snelle internet dat er eindelijk aan komt."

Ja, gewoon lekker doen alsof de EU een bron van inkomsten heeft anders dan de belasting van de burgers van lidstaten. En in het verlengde daarvan doen alsof al die projecten een gunst zijn. Dat zijn het niet, en al helemaal niet voor de hoogste netto-betalers, zoals, ja, u eigenlijk. Oh, en u krijgt de groeten van Bulgarije dat miljoenen EU-euro's uitgaf aan de plastic renovatie van een kasteel waar nooit iemand komt.

"De nationalisten vergissen zich als ze pretenderen onze identiteit te verdedigen door zich terug te trekken uit Europa; want het is de Europese beschaving die ons verbindt, ons bevrijdt en ons beschermt."

Wij durven wel te gokken hoe deze inzending tot stand is gekomen. Echt helemaal niemand gelooft echt in wat er staat. En wat er uiteindelijk afgedrukt wordt zijn holle abstracties die de eigen onbestemde lethargie verbloemen, louter voor zichzelf, en eigenlijk zelfs dat niet. Met je Europese beschaving die ons bevrijdt en beschermt.

En dan die eindeloze gelijkschakeling van nationalisme en isolationisme. Die gaat helemaal niet op, want die partijen willen juist op basis van gemeenschappelijke waarden de handen ineen slaan, maar dan buiten die kut-EU om. 

"Ik stel voor een Europees Agentschap ter bescherming van de democratieën op te richten, dat Europese deskundigen ter beschikking stelt aan alle lidstaten om hun verkiezingen te beschermen tegen cyberaanvallen en manipulaties."

Echt ENORM zin in de Franse presidentsverkiezingen in april 2022 nu.

"Een Europa dat meedenkt over de toekomst van de wereld moet gericht zijn op Afrika, waarmee daartoe een pact dient te worden gesloten."

Ah, ja, een pact. Met Afrika. Wij zouden er graag op wijzen dat de cultuur die nodig is om papieren verdragen de inkt waarmee het getekend is waard te laten zijn, eigenlijk alleen bestaat in het Westen, en zelfs daar niet echt. 

"Vrijheid, bescherming, vooruitgang. Op deze pijlers wordt de Vernieuwing van Europa gebouwd. Wij mogen nationalisten zonder oplossingen geen misbruik laten maken van de woede van de volken. Wij mogen geen slaapwandelaars zijn in een ingedut Europa. Wij mogen niet blijven hangen in traditionalisme en bezweringen."

Gratuite abstracties als pijlers van de Vernieuwing met de grote V. We wensen je echt het allerbeste. En wat is dat toch steeds over "nationalisten zonder oplossingen". Tuurlijk, af en toe wat bot en kort door de bocht, maar we horen eigenlijk niets anders dan oplossingen uit dat kamp. 

"Het is aan u om te beslissen of Europa en de vooruitgangswaarden die het in zich draagt, meer moeten zijn dan een voetnoot in de geschiedenis. Dat is de keuze die ik aan u voorleg, om samen de weg te bereiden naar de Vernieuwing van Europa."

Dat is geen keuze die aan u is om voor te leggen, waarde heer Macron. En als die verlichtingswaarden uiteindelijk inderdaad slechts een voetnoot in de geschiedenis blijken, dan lag dat niet aan het huidige nationalisme.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.