achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Ipsos: Burger wil geen klimaatkosten betalen

Maximaal een tientje per maand, vinden zelfs GroenLinksers wel genoeg

In de comments op Nu.nl zul je er vast niet naar mogen linken, maar: "Een derde van de Nederlanders wil nul euro aan klimaatbeleid betalen, zo blijkt uit de representatieve enquête onder de Nederlandse bevolking in opdracht van De Telegraaf. Nog eens een derde van alle kiezers vindt maximaal een tientje per maand wel genoeg." Twee belangrijke redenen daarvoor zijn "een breed gedragen gevoel dat men niet voldoende te zeggen heeft gehad" en verbazing dat de optie 'kernenergie' van de klimaatttafels werd weggenujij'd door Ed 'Vijf cv-ketels en een verwarmd zwembad' Nijpels, want heel veel mensen vinden dat helemaal geen gekke oplossing voor schone energie. Vleeestaks en lagere maximumsnelheden zijn ook niet gewenst, en dat bedrijven alles moeten gaan betalen vinden mensen dan wel weer een goed idee.

Dit alles noemen ze bij de Tele "opmerkelijke uitkomsten" maar niet in dit onderzoek verbaast ons, eigenlijk. Het is volkomen logisch dat mensen sceptisch zijn over peperdure maatregelen met onduidelijke doelen waar we nauwelijks inspraak op hebben maar waarvan de marginale effecten pas over enkele decennia zichtbaar zouden kunnen worden, en stel dat dan het lukt om de opwarming van de aarde in dertig jaar tijd met 0,000003 graden te verminderen. Wat dan? Zijn we dan gered? Is 0,000003 het verschil tussen leven en ecologische apocalyps? Is 2050 het keerpuntjaar waarop de aarde weer afkoelt? Hebben we het klimaat uitgespeeld als we die nanodaling halen in 2050, en geeft het zich dan gewonnen? De Ipsospoll laat in ieder geval zien dat burgers een stuk nuchterder zijn dan de klimaatdrammers van het kabinet & de linkse klimaatkerk. Dat geeft in ieder geval een warm gevoel.
P.S. Bill Gates tipt kernenergie als nummer 2 doorbraaktech voor 2019.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Onverbiddelijk nieuw rapport geslachtstransities: "Kwetsbare Britse tieners gebruikt als voetbal, bewijs ontbreekt, dit is een systeemfout"

De avant-garde (wij, uw weblog, gewoon hier) kan het dossier 5 jaar te laat en tienduizenden verminkte kwetsbare tieners en adolescenten verder eindelijk overdragen aan de Zembla's en Guardians

@Spartacus | 11-04-24 | 19:33 | 206 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.