achtergrond

Geenstijl

Zuckerborg gaat WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram integreren, nu nog minder privacy

Krampachtige paniek om het naderende einde, dat ziet er zo uit

Facebook verdwijnt. Alleen uw tantes, buurman van vroeger met die hond en mensen uit Tanthof posten er nog. En dat is helemaal niet erg, behalve als u Mark Zuckerberg bent natuurlijk. Hij mag dan misschien Whatsapp en Instagram opgekocht hebben, Facebook is nog steeds zijn enige kindje. En om de eerstgeborene een beetje te stutten worden binnenkort de chat-apps WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram DM's samengevoegd. Samen hebben de drie chatdiensten zo'n 2.6 miljard gebruikers. Volgens vier betrokkenen blijven de apps losstaand functioneren, maar de "underlying technical infrastructure will be unified".

En da's ingrijpender dan het op het eerst gezicht lijkt. Facebook en Instagram vragen hun gebruikers hun daadwerkelijke identiteit bekend te maken, terwijl WhatsApp alleen een telefoonnummer nodig heeft. Als de diensten onderliggend gekoppeld worden is anoniem gebruik van WhatsApp dus veel moeilijker. "By stitching the apps’ infrastructure together, Mr. Zuckerberg hopes to increase Facebook’s utility and keep users highly engaged inside the company’s ecosystem. (...) If users can interact more frequently with Facebook’s apps, the company might also be able to increase its advertising business or add new revenue-generating services."

Het is sowieso een vergissing te denken dat mensen tijdens deze Google/Facebook-duopoly zitten te wachten nóg meer integratie. Zeker weten dat ze liever in de waan gelaten worden nog enige zeggenschap te hebben over hun dataverkeer, dan dat ze drie chatdiensten onder één knop hebben. En daarbij heeft Marks bemoeizucht de opgekochte oprichters van WhatsApp en Instagram ook nog eens de deur uitgejaagd, want die trokken het niet. Maar goed, huil de hele weg naar de bank.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.