achtergrond

Geenstijl

Promovendus Stekkerauto's: 'Klimaatdoelen onhaalbaar, accu's niet duurzaam en te duur'

Nou, die fijne benzinebolide voor uw deur hoeft voorlopig nog niet op de Albanese Marktplaats om in Afrika lekker verder te broeikasgassen.

Een promovendus aan het Instituut voor Energie en Milieukunde (IVEM) van de Uni Grunn promoveert binnenkort op 'biomassa van batterijen' en concludeert dat elektrische auto's nauwelijks milieuwinst opleveren. De lithiumwinning voor accu's (vooral in Zuid-Amerika) kan zo snel niet opschalen, waardoor het wagenpark tot 2050 hooguit voor 20 procent uit stekkerstofzuigers zal bestaan, mede omdat de autovraag in groeilanden als India en China te hard stijgt. Er is wel een 'oplossing': "De doelstelling kan alleen gehaald worden als we de hoogste prijs voor de accu’s willen betalen." Alleen als je de 'duur' in duurzaamheid stopt, kun je de aflaat voor je (aangeprate) schuldgevoel ophoesten, je auto inpluggen aan de elektrische moraalpaal en een vies maar verheven gezicht trekken naar Jan Modaal die ondanks eventuele goede bedoelingen uit financiële noodzaak gewoon doordieselt - hij kan niet anders, met zijn portemonneetje.

Sowieso riekt die hele grondstofwinning naar hypocriete fijnstof. Als 1 kind van 12 een keertje in zijn vinger prikt tijdens het naaien van Primarkmeuk in een brakke fabriek in Bangladesh, vliegt (!) Liliane Ploumen van de Arbeid de halve wereld over om kinderarbeid te verketteren, maar de kobalt waar ze stekkerbakbatterijen van maken wordt door kinderhandjes uit Congolese mijnen gekrabd en daar hoor je haar niet over tegen partijgenoot Diederik 'geef me 10.000 euro en we praten nergens meer over' Samsom, de nieuwe columnist van de grootste vliegverkansiekrant van Nederland. Trek je dus vooral nog ff niks aan van de klimaatdrammers en hun hypocriete coalitiecollega's: de aller aller allerslechtste mensen op aarde zijn nog steeds de D'66 stemmende Volkskrantlezers die in hun elektrische auto naar de Primark gaan om goedkope kinderhandjeskleding te kopen voor hun CO2-verstokende nageslacht.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.