achtergrond

Geenstijl

Willem Vissers (Volkskrant) slaat plank finaal mis met column over 'verharding maatschappij'

Willem Vissers van de Volkskrant schrijft in het dagelijks leven columns over frêle linksbuitens maar nu poogt hij, omlijst met voetbalrellen in Athene, de verharding in de maatschappij te duiden. Het is een treinramp van een column.

Willem Vissers die klaagt dat 'zelfspot en ironie bijna uitgestorven zijn' maar ondertussen wel Johan Derksen de schuld geeft van de verharding van de maatschappij. "Steeds meer zwart tegen wit. Hooligan tegen hooligan. Hetero tegen homo." Drie van de allerdomste en allergoedkoopste alsook foutieve conclusies ooit in een column gepropt. En waarom dat is staat na de klik.

Eén. Steeds meer zwart tegen wit. Misschien werd racisme vroeger als gewoon gezien; dat is niet meer zo. Racisme is niet normaal en racisme is niet gewoon. En wat fijn: er hoeft in Nederland helemaal niemand meer achterin de bus te zitten. Je kan worden wat je wil, doen wat je wil, studeren wat je wil, werken waar je wil, ongeacht je zelfverkozen gender, je kleurtje en je afkomst. In dit land is ALLES mogelijk - Nederland is misschien wel het minst racistische land van Europa (bewijs). We staan met zijn allen te feesten op een Surinaams festival en we juichen dan allemaal voor Frenkie de Jong maar we juichen net zo hard voor Memphis Depay en we juichen net zo hard voor Quincy Promes. Racistische idioten lopen er overal, maar in Nederland zijn dat er echt niet zo veel. Willem doelt mogelijk op de heisa rond Zwarte Piet, maar die wappies die in zo'n vakje staan te roepen dat Nederland zo'n institutioneel racistisch kudtland is, worden door driekwart van het land niet serieus genomen. Die in de marge van de samenleving opererende ei-gooiende en stinkhoer-roepende hooligans worden eveneens niet serieus genomen door het gros van de bevolking. Gelukkig maar. Werden ze in de slaapkamer maar eens een keertje serieus genomen, dan zouden ze misschien wat minder opgefokt zijn.

Enfin, twee. Hooligan tegen hooligan. Ja kom nou Willem. Hooligans zijn zo goed als dood. De Voetbalwet. Buscombi's. Autocombi's. Droogleggingen. Meldplicht. Verboden voor uitsupporters. Hypermoderne stadions. Zware straffen: iedereen die ook maar een scheet laat in een voetbalstadion krijgt al een stadionverbod aan zijn broek. Hooligan tegen hooligan gebeurt NOOIT. Ja, als Russische knokploegen Engelse zuipeskaders te lijf gaan en als de corrupte Griekse politie onder een hoedje speelt met Griekse volidioten, maar dat zijn Russen en Grieken. De tijd van Beverwijk is voorbij. Of zoals deze Groningse denker uitlegt (op 4.40): "1982-83 was dit. Kon je nog veel doen. Je kan er niet meer een dag van tevoren heen gaan. Dat kan niet meer. Dan word je allemaal opgepakt. Combiregeling. Vroeger kon je nog een dag van tevoren, gingen we overal heen. Go Ahead Eagles. Overal."

Drie. Hetero tegen homo. Toch frappant, dat Nederlanders volgens het SCP steeds positiever tegenover homoseksualiteit en genderdiversiteit staan. Verharding van de maatschappij, poe poe. Laten we anti-homogeweld natuurlijk niet bagatelliseren, want dat is verschrikkelijk - zoals IEDER geweld trouwens. Maar hoe omvangrijk anti-homogeweld is (of was), weten we niet eens. In dit land kan iedereen homo zijn, iedereen mag homo zijn, er wordt niemand van het gebouw gegooid. Als het woord homoseksualiteit ons niet bevalt, maken we er gewoon LHBTQIOPQ van. Politici lopen hand in hand. We hebben een geweldige gaypride. Nee wacht, pride. We wapperen met regenboogvlaggen. We hebben speciale kroegen, drankjes, avonden, seksclubs, belangenclubs. En ja, er zijn dus malloten die zich schuldig maken aan anti-homogeweld. De rechter moet harder straffen en dúrven te benoemen - niet dat laffe 'betonschaar tegen gezicht is geen anti-homogeweld'. O wee trouwens als je een dadergroep analyseert en cultuur- en religieverschillen benoemt. Dan ben je racist en kun je weer vooraan beginnen. Maar samen komen we er wel, wij Nederlanders. Want ondanks mensen als Willem Vissers die verdeeldheid en polarisatie proberen te creëren met goedkope aannames maken we er best wat moois van, zo met z'n allen. 

Al die onvriendelijkheid, al die opgefoktheid. PFFFFFFFFFFF.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.