Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten — Een kapot gasveertje. Stint onterecht goedgekeurd

Zoeken wie er schuldig is, is een vals dilemma. Hier hebben meerdere partijen steken laten vallen.

Stint

De fabrikant kwam in Pauw over als een charmante man. Een ondernemer die de klant centraal stelt, defecten snel repareert en zijn product sinds 2011 langzaam verbetert. Het voertuig werd toegelaten en dat gaf fabrikant, eigenaars en ouders een vals gevoel van veiligheid. Na zeven jaar ontwikkeling:

- Uit de testen blijkt dat een enkele onderbreking/verstoring in een stroompad (…) kan leiden tot het versnellen van het voertuig tot de hoogst ingestelde snelheid.

- In dat geval blijkt dat de bestuurder dan geen mogelijkheid meer heeft om de snelheid met het rechterhandvat (…) te regelen dan wel te matigen. De aandrijving blijft dan in de hoogste versnelling (…) staan.

- Ook de gasveer … kan afbreken waardoor eenzelfde situatie ontstaat.

- De bestuurder kan dan nog ingrijpen met de handrem, maar gebleken is dat die niet krachtig genoeg om de Stint dan te laten stoppen. PDF ILT

In Pauw gaf de fabrikant afgelopen maandag toe dat een kapot gasveertje regelmatig voorkomt, waardoor deze niet meer als rem of dodemansknop werkt. Gebruikers zien loslaten hendel als remactie, en zo doet het bedrijf het ook voor. 

De directeur ziet de ernst van een kapot veertje niet in, want de bestuurder kan toch met de hand de hendel op nul zetten of de contactsleutel omdraaien? (Behalve dat uit de bedrijfsvideo blijkt dat het contactslot en handvat inclusief gashendel beide dol kunnen draaien.) 

Iemand die geconfronteerd wordt met een onverwacht defect, heeft enige tijd nodig om na te denken. De fabrikant verwacht onterecht dat een bestuurder niet in paniek raakt, direct meerdere opties overweegt en ook nog eens direct de juiste kiest. Tijdens het onderzoek naar de passagiersvlucht die in de Hudson landde, bleek zo'n proces twintig seconden te duren. 

De ILT, de fabrikant en de uitzending van Pauw hebben experimenteel bevestigd dat een kabelbreuk kan leiden tot een op hol geslagen Stint. Pauw zond dat zelfs uit. Helaas ging het Kamerdebat voornamelijk over een dame die haar proces-verbaal bij de Amsterdamse politie deels herriep en een ILT die voortschrijdend inzicht heeft ten opzichte van haar eerste rapport.

Verkeerde veiligheidsfilosofie

De computer van de Stint zou een gebroken kabel moeten herkennen, of het systeem hoort zo ontworpen te zijn dat een kabelbreuk elektronisch hetzelfde effect heeft als bediening noodknop of gashendel in nulstand. De zwarte gaskabel die een stuursignaaltje van de hendel naar de motor moet brengen, is helaas uitgevoerd als een antenne voor storingen. 

Een wisselend magnetisch veld van een naderende trein wekt in slecht afgeschermde bedrading inductiestromen op, en die zijn soms sterk genoeg om een besturingssignaal te overschreeuwen of zelfs de bestemming daarvan te slopen. Peter Coppens zegt in deze videovoedt de motor”, waar hij stuurt bedoelde (de drie dikke rode kabels voeden de elektromotor).

Alle elektra moet van de grond af opnieuw worden ontworpen. Niet alleen de gewenste werking verzorgen, maar ook kijken hoe onderdelen falen en bepalen wat er dan gebeurd. De directeur vindt dit soort scenario's nog steeds te hypothetisch, het kwartje is nog niet gevallen. Het apparaat moet fouttolerant worden (noodknopje?) en nieuwe regelgeving moet dat eisen.

Hebben!

Gebrekkige regelgeving

De regeling bijzondere bromfietsen is onder de streep een maas in de wet. Dat gat werd opgerekt door een ministerie die niet luisterde naar negatieve adviezen. De toezichthouder keurde zeer beperkt en gedoogde onduidelijk wijzigingen. De Raad voor de Veiligheid gaat onderzoek doen naar het toelatingsproces, deze regelgeving en de handhaving.

De overheid verwachtte zelfregulatie van de sector. Mensen die vooral pedagogisch onderlegd zijn, moeten zich buigen over technische vraagstukken, zonder de luxe van aangereikte normen. Welk rijbewijs? Hoe vaak keuren? Welke specifieke instructies? Welk preventief onderhoud? Wat is een veilige route?

De blinde machinist

PVV en ProRail zijn het eens over gelijkvloerse spoorwegovergangen. Ze blijven levensgevaarlijk, en per overgang moet gekeken worden wat een oplossing is: een sluiting, een tunnel of een brug. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid deed vanwege een reeks eerdere ongevallen onderzoek naar dit soort kruisingen en kwam eind 2016 tot vernietigende conclusies:

Mensen op de overgang kunnen calamiteiten niet snel genoeg melden aan de machinist of de verkeersleiding. De machinist heeft slecht zicht op een overgang. (Iets dat met livestreaming via 4G al opgelost kan worden.) De remweg van een trein is soms langer dan het spoor dat de machinist kan zien, en daardoor rijdt deze op goed geluk door de bocht of over een kruising.

Useless Blame Game

Het Kamerdebat en rechtszaak maken van dit drama een verbaal steekspel. Zoeken wie er schuldig is, is een vals dilemma. Hier hebben meerdere partijen steken laten vallen. De fabrikant, de minister en de wegbeheerder. Alleen een unieke samenwerking waarin fout op fout werd gestapeld maakt zo'n ongeluk mogelijk. Er is genoeg leed en genoeg schuld voor alle betrokken partijen. 

Maak geen ruzie, voorkom herhaling.

Reaguursels

Inloggen

Ik blijf erbij, dit was een freak accident. Enorm ongelukkige samenloop van omstandigheden.
Er zijn miljoenen ritjes met die dingen per jaar.
Nog nooit iets mee geweest wat de moeite was te vermelden in de media.
Na dit noodlottige ongeval vinden we ineens van alles wat er mis met die dingen.
Ineens voelt de politiek zich geroepen er iets over te vertellen om zieltjes voor hun partij te winnen. Kijk eens we ondernemen actie! Maar dan wel eerst je clusterfuck in besluitvorming onder het tapijt duwen.

Hiesjes | 05-11-18 | 10:22

Dit is ontworpen door een hobbyist. Laat dit een vakman doen.

Rest In Privacy | 04-11-18 | 23:02

De fabrikant bleef alle problemen ontkennen of deed er laconiek over. Het ministerie laat dit kennelijk zeer gebrekkige voertuig de weg op gaan met onervaren bestuurders en vol met kinderen. Nu is het vreselijk fout gegaan en moeten we niet met de beschuldigende vinger gaan wijzen? Wat mij betreft niet. De fabrikant vervolgen en de verantwoordelijken op het ministerie ook. Zo komt iedereen er wel weer lekker makkelijk mee weg zeg!

ILF2 | 04-11-18 | 20:30 | 2

@ILF2 20:30
"dit 'kennelijk' zeer gebrekkige voertuig"
Jà, als jij morgen met je "onervaren kop" Tegen een boom rijdt, gaan we de autofabrikant en de RDW verantwoordelijk stellen. Meteen ook maar de boom, de hovenier en de burgemeester...?

Laagopg,dramnegertd | 04-11-18 | 23:13

De Stint is geen gebrekkig voertuig! Waarom kan iemand deze mening zijn toegedaan. Dat kan alleen maar via het ILT feitenrelaas en de besluiten van de minister. Dat feitenrelaas is een vod. Het staat vol met fouten. Normaal soldeer heeft bijvoorbeeld geen smeltpunt van 72 graden. Het is te triest dat de media niet dit soort fouten in de gaten heeft. Positieve uitzondering is RTL Nieuws.
Hoe het echt zit hier: feitoffake.wordpress.com/2018/10/22/d...

Spotje | 05-11-18 | 08:46

Typische zaak van ondeskundigen die deskundig proberen te lijken voor de camera, een soort van wetenschap is ook maar een mening. Er spelen hier twee zaken: 1) had een dergelijk voertuig een vergunning mogen hebben om op de weg te gaan. 2) wat was de oorzaak van het ongeluk. Wat doet gemiddeld Nederland alles op een grote hoop en lekker de mening ventileren. het zijn twee zaken die je niet moet mengen.
Een een auto heeft ook veel kabeltjes en kun je ook een kabeltje vinden dat als deze contact maakt met een ander deze op hol slaat en die haal je ook niet van de weg, In een links socialistisch land is alles perfect en zonder risico's en de overheid kan geen fouten maken dat is namelijk altijd de burger.
Ik neem liever de vrijheid van een mogelijk veertje dat wel of niet goed werkt (bij hoeveel brommers werkt die functie ook niet) dan dat ik me murw laat maken met een ideaal ideologie die me wijsmaakt alles voor me te regelen. Ventileer lekker verder want wetenschap ik ook maar een mening.

Piet_de_pad | 04-11-18 | 20:05

Ik zag er toen één rijden en ik telde even gauw 9 kinderen maar het konden ook 11 zijn, die in de bolderkar zaten. Mevrouw had schijnbaar haast want ze had er een behoorlijke vaart in, want ze reed op het fietspad door rood, terwijl ze mij recht in me gezicht stond aan te kijken met een lach, van een boer met kiespijn en ze was in de veronderstelling dat ze het wel zou redden.
Maar ik had in mij auto, al even groen licht, ik wachtte maar even op deze juffrouw want om zo bolderkar om ver te rijden met +/- 9/11 kinderen er in, dat doe je niet zo gauw, maar ik dag wel, het zou je kind maar wezen, dat zo kinderjuffrouw door rood rijd met jou kind er in. Nee, ik vindt het een uitstekend idee om deze zelfmoordkarren van de weg te halen, zelf mag je maar met totaal 7 personen in een auto zitten met geldig rijbewijs en anders moet je een bus rijbewijs hebben gehaald, en deze lui mogen zonder ook maar enige ervaring, met wel 12 kinderen in zo bolderkar rond rijden, dat is toch belachelijk!!!!

Niet links | 04-11-18 | 17:15 | 1

Ik zat in de auto, ik heb groen. Komt er ineens een busje van de andere kant door rood rijden. Er zat ook nog een extra kind in de achterbak, dus met de toegestane 9 mensen in een busje wel 10!. Gelukkig remde ik want anders waren de gevolgen zeer groot. Ben het eens met dat de rijder een grote invloed is.... maar dit is niet de schuld van het karretje

noppesnadaniks | 05-11-18 | 18:57

"Kapot gasveertje"
Tja, wat ik me dan afvraag: heeft zo'n "stint" dan geen stuur? Ik bedoel, een stuur om gevaar mee te ontwijken, zoals je ook met je auto doet als er plotseling een obstakel op de weg voor je opduikt! En waarom is er dan hier geen gebruik van gemaakt? Of is hier het zg.: "fight flight freeze response" opgetreden, waarbij fight en flight achterwege zijn gelaten (het "konijntje in de koplampen" effect) Hoe dan ook: bestuurder/ster [ ] geschikt [X] ongeschikt ...! Om het (voor deze keer) zacht uit te drukken!

Laagopg,dramnegertd | 04-11-18 | 16:54 | 2

Lijkt er sterk op dat de bestuurster in paniek is geraakt en zowel gas gaf als de handrem indrukte. Stint rijdt dan nog steeds zo'n 10 km/u. Zie uitleg hier feitoffake.wordpress.com/2018/11/03/s...

Spotje | 04-11-18 | 19:49

@Spotje 19:49
Waarvan dank ...

Laagopg,dramnegertd | 04-11-18 | 22:57

In elk geval was de enige beslissing die de minister kon nemen: weg met die belachelijke bolderkarren op de openbare weg! Dat de groen-linkse grachtengordelbewoners een hoop waxinelichtjes aan zich voorbij zien gaan, is helemaal hun probleem.

johannijhof | 04-11-18 | 16:45

Shit happens, hou eens een keer op met het zoeken naar schuldigen.

Hein7261 | 04-11-18 | 16:39

Mooie infoverzameling. Op het nieuws was er onlangs een korte video waarin je het binnenwerk zag. Ik vond dat die beelden al wezen op een erg amateuristisch ontwerp. De rommelige bekabeling en vreemde mechanische opbouw waren in een paar seconden te zien. nu blijkt inderdaad dat er niet defensief is ontworpen, ofwel: ga er vanuit dat allerlei dingen stuk gaan en zorg dat je het voertuig dan nog steeds onder controle kan krijgen.
Er wordt opgemerkt dat de computer een kabelbreuk moet herkennen zodat het apparaat niet volgas gaat rijden. Klopt. Goed punt. Maar de electronica die de moter aandrijft en die door de computer wordt aangestuurd, kan ook raar gaan doen. Bij dit soort zaken moet je gewoon meervoudige zekerheden aanbrengen. Bijvoorbeeld wel een noodknop die (mechanisch) de stroomtoevoer onderbreekt of een onafhankelijke schakeling die bij normaal bedrijf de stroomtoevoer ingeschakeld houdt, maar zodra er enige afwijking optreedt, de toevoer laat afvallen.
Dat de motor wordt gebruikt om te remmen is een goed plan, misschien kun je een deel van de remenergie weer gebruikn voor het laden van de batterijden.
Maar het mechanisch remsysteem moet natuurlijk fors zijn: voertuig, 10 kinderen en een bestuurder bij, zeg, 15 km/u vergt nog behoorlijk forse remkracht. En als je tegen een 1200W motor in moet remmen, wordt het nog moeilijker.
Dan zie je overal mensen blaten dat BMW (of Toyota, ...) ook auto's terugroept en dat er ook weleens een auto iets raars doet. Klopt, maar dodelijke ongelukken met goed onderhouden auto's, waarbij het ongeluk wordt veroorzaakt door op hol geslagen electronica, zijn zeer, zeer zeldzaam.
De ontwerpkwaliteit van auto's is totaal onvergelijkbaar met die van zo'n Stint. Altijd dubbele remsystemen, die moeiteloos de motor de baas kunnen. Systemen die zowel electronisch als mechanisch werken en veelal onafhankelijk. En veel beter overdachte ontwerpprincipes.
Zo'n elektrische kar is echt een uitkomst, maar ontwikkel gewoon een goede. Dit is crap. Sorry voor de leverancier, die ook maar zijn best doet, maar zie de feiten onder ogen. Kans voor een NL bedrijf om zo'n ding te ontwikkelen?

xspalm | 04-11-18 | 15:02 | 1

Wie in de offshore of zware industrie heeft gewerkt weet dat safety plans soms tot wel drie back-up niveaus bevatten, allemaal ontworpen door ingenieurs. Het Stint product is niet doordacht, maar speelt enkel in op de behoefte van de argeloze doelgroep met kekke kleurtjes e.d.

De eerste die z’n huiswerk opnieuw dient de doen is de ontwerper-constructeur. De tweede welke ook zijn huiswerk mag doen is de keurende instantie, en als laatste in de schakel komt pas de gebruiker cq. bestuurster in dit geval.

De producent draait dit gemakshalve om en zit blijkbaar nog in de ontkenningsfase (gebroken gasveertje).

Veluwse-Eikel | 04-11-18 | 15:24

’n Gebroken gasveertje waarna de aandrijving ‘voluit gaat’ met tot gevolg vier kindjes overleden... Waar is het safety plan, de dodemansknop (rode paddenstoel button).

Bouwtekeningen graag.

Veluwse-Eikel | 04-11-18 | 14:53 | 1

Het is niet zo dat een gebroken torsieveer (gasveer is onjuist woord) leidt tot op hol slaan van de Stint. De gashendel zal niet meer automatisch teruggaan naar de uitgangssituatie. De gashendel kan handmatig worden teruggedraaid om te remmen.
Probleem is dat niet ieder bestuurder de tegenwoordigheid van geest zal hebben dat te doen. Remmen met de knijprem zal onvoldoende zijn om de Stint te stoppen. Er moet op een eventueel nieuw model minstens een noodknop op.

Spotje | 04-11-18 | 16:29

Goede analyse @Feynman, laat alle partijen gaan voor een win-win situatie.

JohnWalker | 04-11-18 | 14:22

Pfff, wat een geblur hier met allerlei funky kreten als 'instraling', 'gasveertje', gevoelige electronica en meer van dat boekhouders-gelul over techniek.

Paar overwegingen:
- Waarom kinderen in een bakfiets? (meer is die Stint niet!)
- Hoeveel kinderen? 2,4,6,8 ???
- Zijn kinderen altijd superveilig op de fiets bij Ma of Pa; of gewoon lopend in een rijtje?
- Waarom is 't ding ook verboden voor pakjesvervoerders?
- Waarom gooit iemand niet het stuur om bij een gevaarlijke situatie?
- Waarom een soort primitief veiligheidsgordeltje in een bakfiets? Die kinderen kunnen 'niks' meer, ook bij een minder ernstig ongeval.
-Waarom de bestuurder niet vóór-op i.p.v. achter? Dat maakt vanzelf voorzichtiger. (Zo reden lang geleden de elektrische bagagekarretjes op de grote treinstations ook!)
- Logische bediening! En een rijbewijs.
- Goede pre-analyse van gevaren helpt het maken van een betrouwbare mechanische en elektrische constructie.
- Niet dromen van een veiligheidskooi o.i.d.. Die zit toch ook niet op de fiets?

voordeoorlog | 04-11-18 | 14:05 | 1

De kreukelzone dat ben jij, staat in de bouwtekening en kleine lettertjes v.h. aankoopcontract.

Veluwse-Eikel | 04-11-18 | 14:55

Met je eindconclusie ben ik het volkomen eens, wat ik niet in dit hele verhaal begrijp is dat de kinderen niet gewoon door hun ouders gebracht worden(als ze nog klein zijn) en waarom overplaatsingen gedurende de dag noodzakelijk zijn.
Begrijp niet dat het kinderdagverblijf of de school de klantjes moet ophalen, net zo min de discussie of de kosten doorbelast moeten worden aan de ouders, lijkt me wel, bedrijfskosten in de kostprijsberekening meenemen of waarom een autobusje geen "veilig"vervoer zou zijn, die geluiden hoor je ook.
Wij liepen vroeger naar school, af en toe bleef je over maar anders ook gewoon tussen de middag naar huis, moeder werkte maar brood lag klaargemaakt in de koelkast en dan hup weer naar school en om een uur of 4 weer naar huis.
Daar kwam geen Stint aan te pas. Naar sportveld of de schooltuintjes liepen we in een rij met zijn tweeën naast elkaar. En dit was gewoon in A'dam.
Maar ja langzaam komt het besef dat letterlijk alles een probleem is tegenwoordig, ik denk daar het mijne van.

bwanabanjo | 04-11-18 | 13:51 | 1

Feminisering van het basisonderwijs, oftewel: het "rubbertegel-syndroom".

Laagopg,dramnegertd | 04-11-18 | 17:25

Goed stuk!

Watching the Wheels | 04-11-18 | 13:01

Ik zie deze discussie al een tijdje aan, maar ik kan er niet bij dat mensen vrijwillig hun kroost in een plastic bakkie die met twee bouten vastzit tussen het verkeer laten vervoeren. Één blik op zulke dingen en AL je alarmbellen gaan toch af !?
Ik zou mijn kind er nooit in laten vervoeren. Doe maar gewoon een autobusje. Je weet wel, die dingen die crashtests ondergaan zijn.

poiuytrewq | 04-11-18 | 12:58 | 3

Precies mijn gedachte. Ongelooflijk dat mensen hun kinderen in dergelijke bakkies lieten plaatsnemen, ik heb er vaak hoofdschuddend naar staan kijken. Maar ja, zelf nadenken is tegenwoordig min of meer verboten.

Oh, en die 'levensgevaarlijke' onbewaakte overgangen - ik heb ogen in en oren aan mijn hoofd, en die gebruik ik nog anders dan om 24/7 naar een foontje te staren. Misschien helpt het als we onze kinderen weer leren om hun doppen te gebruiken als ze zich in het verkeer bevinden?

EefjeWentelteefje | 04-11-18 | 13:26

@poiuytrewq | 04-11-18 | 12:58 |
Busje kost al snel 3000 euro per jaar (en dan ben je nog goedkoop af). Laten er 8 kinderen in zo'n busje kunnen, of papa even 375 euro per jaar extra voor kinderopvang wil aftikken. O ja, Juf Jet is 18 en heeft haar rijbewijs nog niet, en wordt dus vervangen voor de oudere (en duurdere) juf Maartje. Of papa nog even 500 euro extra per jaar wil afdragen. En dan begin je al snel te begrijpen waarom die Stints gebruikt worden.

potsenmakkert | 04-11-18 | 17:19

Overigens zal het alternatief waarschijnlijk geen busje zijn, maar de kindertjes op hun eigen fietsjes in een grote sliert achter de juf aan. En als ik bedenk hoe vaak ik kinderen in het verkeer domme shit uit zie halen denk ik toch dat zo'n stint met een juf achterop dan een stuk veiliger is.

potsenmakkert | 04-11-18 | 17:26

"Een wisselend magnetisch veld van een naderende trein wekt in slecht afgeschermde bedrading inductiestromen op, en die zijn soms sterk genoeg om een besturingssignaal te overschreeuwen of zelfs de bestemming daarvan te slopen."

Serieus Feynman? Ga je nou insinueren dat de trein er iets mee te maken heeft?
En dan verwijs je naar een Youtube-videootje waarin wat TL-lampjes zwak gaan gloeien bij een spanning die ruim 500 keer hoger is dan wat er in Nederland op de bovenleiding staat. Beter schrijf je over dingen waar je wel verstand van hebt.

Tapu | 04-11-18 | 12:36 | 1

Waarom zou die trein er niets mee te maken kunnen hebben? Er is niet vastgesteld dat het zo is, maar net als een mobiele telefoon kan iedere flux invloed uitoefenen op elektronische schakelingen.
De eerste uitleg (op basis van die free lance onderzoeker was idd niet handig. Om een veld op te wekken wat uitwerking heeft op een hoofdstroom circuit heb je wel een serieus veld nodig. Echter, het 'gas' wordt bestuurd door een potmeter achtige constructie. Laagspanning, lage stroom, dus makkelijker te beïnvloeden. Daar zou absoluut wel sprake kunnen zijn van een stralingsprobleem.

DatInternetDingetje | 04-11-18 | 13:02

Men concentreert zich heel erg op de technische mankementen van deze rijdende badkuip zonder ook maar even erbij stil te staan dat het idee bij uitstek al onveilig is. Waar in de auto kinderen volledig ingesnoerd worden, wiebelen de kinderen vrij en blij in deze botervloot op wielen. Geen kreukelzone, geen airbags, je hoeft niet erg veel fantasie te hebben om te bedenken wat er bij een botsing gebeurt. Ditzelfde geldt ook voor die achterlijke bakfietsen, niks tussen jouw kind en 1400 kilo staal als een laag triplex.

Datsun_Cherry | 04-11-18 | 12:29 | 2

Geheel mee eens, veel van deze concepten zijn inherent onveilig.

JdelaT | 04-11-18 | 12:46

Je vergelijkt het met een auto terwijl het een fiets is, no shit dat je geen kreupelzone hebt, oelewapper.

Dr_Phil | 04-11-18 | 14:32

Dit is een overzichttelijk lijstje.
Maar het is, voor zover bekend, nog maar 1 keer goed mis gegaan.
Dus snel deze puntjes fixen
en dan de Stint 2 weer de weg op.
Jawel.

hotmint | 04-11-18 | 12:27 | 1

Er stond al twee keer eerder een stint stil op een spoorwegovergang! (Baarn) waarvan 1 keer omstanders alle kinderen er ternauwernood hebben uitgekregen.

Angst die leidsters aangeven (of dat ze bijv een langere maar veiligere route willen rijden) werd onder het tapijt geschoven.
Als je werkt op een kinderdagverblijf ben je waarschijnlijk je baan kwijt als je niet kan wennen aan het bakfietsvervoer. Of het nu een stint is of een ander soort gammel ding die naar de zijkant helt of onlogisch controleerbaar is.

letopuwzaak | 04-11-18 | 12:43

En nu het volgende hete elektrische hangijzer aanpakken:
"Bejaarden die als dolle met 40+/km/u door u woongebied razen op elektrieke fietsen"
Zeg maar gerust, gewoon brommerts, waarbij je voor de show moet mee trappen.

Kanarie_Geil | 04-11-18 | 12:26

""per overgang moet gekeken worden wat een oplossing is: een sluiting, een tunnel of een brug.""
@ Feynman | 03-11-18 | 21:25
Pas nog gezien in het buitenland: geen peperdure oplossingen zoals tunnels of bruggen, maar simpelweg een goedkope "roundabout" van een hoop zand/aarde met wat bloemetjes aanleggen vlak voor de spoorovergang zodat het verkeer gedwongen moet afremmen voordat het gaat oversteken. Maar ach, in NL kan simpel en goedkoop natuurlijk niet.

telelezer | 04-11-18 | 11:56

Is een vreemd verschijnsel dat hier dingen op de weg rijden die niet goed geïnspecteerd zijn. Helaas zijn er doden nodig om tot inzicht te komen dat de inspectie hier en daar faalt. We hebben overal regels voor maar deze regels waren er niet. Het is een bestuurlijke fout, niet meer en niet minder. Maar de politiek vervuilt de discussie, zo als zo vaak, waardoor de kern van de zaak uit beeld verdwijnt. Dat is ook Nederland.

Toetsiemonster | 04-11-18 | 11:03

Ze blokkeerden altijd het fietspad hier, met zo een pronte dame aan de hendel, met een blik van "durf er es wat fan te zegge, en ik trap je balle naar Mars..."
Fyn dat ze weg zijn.

Kanarie_Geil | 04-11-18 | 11:02

Elke serieuze product ontwikkel afdeling had deze elektronische instraling problemen al tijdens de ontwerp/test fase gevonden door het tijdig doen van de EMC/ESD metingen en alles wat daar bij hoort.

Het bedrijf achter de Stint is hier dus volledig verantwoordelijk voor. Met name omdat in Europa afgesproken is dat hier oa de CE markering volgens een systeem van zelfdeclaratie werkt. Alle hierboven genoemde problemen laten zien dat het bedrijf gewoon weigert zijn verantwoordelijkheid te nemen, en veiligheid niet als een primaire design keuze meeneemt.

Dat men nu naar de overheid wijst als niet controlerende instantie is wel erg gemakkelijk. Tenzij we naar een volledig door de overheid gedomineerd controle systeem over willen stappen en dat lijkt me niet verstandig.

GraaiManager | 04-11-18 | 11:01 | 1

CE is een wassen neus, het hangt volledig aan zelfregulatie, dus 90% van de bedrijven doen niets anders dan een stickertje op het product plakken.

Heb al een paar kaar te maken gehad met (grote) bedrijven die werkelijk helemaal niets testen en vervolgens met k*tsmoezen komen als het fout gaat. Een briefje met vermelding van de juiste onderzoeksinstellingen doet dan wonderen.

DatInternetDingetje | 04-11-18 | 11:45

Feyn man! Eindelijk een artikel waar aandacht word geschonken aan alles wat niet louter politiek is.
Prima artikel waarin een aantal zaken worden opgesomd waardoor het product nooit de weg op had mogen komen.

Waar nog geen aandacht aan besteed werd: Hoe kan het zijn dat iemand zonder enige vorm van rijopleiding van 16 jaar en ouder in een gemotoriseerd voertuig 10 (andere) kinderen mag vervoeren over de openbare weg?
We hebben in NL een strak geregelde taxi-wetgeving. Daarop kan en mag iedereen kritiek hebben, maar de regelgeving is er en iedereen moet zich er aan houden. Behalve mensen die een stint besturen!?

Hoe je het ook wend of keert, een KDV doet aan commercieel personenvervoer. Hoe kan het dan zijn dat er geen sprake is van een taxivergunning en chauffeursdiploma's?

Sowieso, vanaf het eerste moment dat ik de directeur van stint op de radio hoorde spreken kreeg ik sterk de indruk dat we hier te maken hebben met luchtfietsers: Mensen die een ideaalbeeld van de wereld hebben en hun ideeën daarin vormgeven zonder ook maar een fractie van de tijd te besteden aan "Wat nu als het (flink) fout gaat?".
Dit soort mensen moeten ideeën bedenken en vervolgens met die ideeën naar ervaren ontwikkelaars gaan om te kijken of het product levensvatbaar is anders krijg je producten als.. stint.

DatInternetDingetje | 04-11-18 | 11:00

Jammer. Zo'n stint maakte het massatransport van kinderen van- en naar de opvang betaalbaar. Beide ouders in de gelegenheid stellende naar hun werk te kunnen om de torenhoge hypotheek op te brengen.

Wat nu als die hypotheek niet meer te betalen is en de ouders overlijden! Zo kan de staat niet als belangrijkste erfgenaam nog eens een Leeuwen-aandeel van hun hele levenswerk afromen.

Is er niet een gaatje in de wet, meneer/mevrouw/dinges de rechter?

Jan Passant mk2 | 04-11-18 | 10:50

Lees dat de veiligheidsgeschiedenis van het ding best meevalt, echter, deze keer, ging het verschrikkelijk mis. Ik denk dat dit weldegelijk uitmaakt van een groter geheel, namelijk dat er erg veel mis gaat met elektrische voertuigen. Er vallen jaarlijks tientallen doden a.g.v. ongelukken met bijvoorbeeld elektrische fietsen en scootmobiels. Recent in de media het bericht dat een van grootste oorzaken van woningbranden met het opladen van hooverboards te maken heeft. Daarbij bovenop dat heel veel zaken modulair gebouwd worden gebruik makend van programmeerbare elektronica. Een black box, je weet gewoon niet hoe het werkt en tegenwoordig heet het ook nog 'íntelectual property' en ik lees net op de website feitoffake, die hier al eerder genoemd is, dat de uC van de motorcontroller van de Stint in het Chinees was geprogrammeerd...…..

JdelaT | 04-11-18 | 10:49 | 10

@McMarx: Ik ben een ouwe l*l, ik mag een microcontroller (zeker een kleintje) graag in assembly programmeren, ben ervan overtuigd dat zo'n ding nog steeds sneller gaat in assembly dan dat ik een compiler gebruik :)

DatInternetDingetje | 04-11-18 | 11:38

Die elektrische fiets zal wellicht heel goed ontworpen zijn, maar je doordat je er heel hard mee kan rijden, is de aard van de verwondingen veranderd. Bijvoorbeeld hierdoor steeds meer gecompliceerde botbreuken bij oudere mensen. Dus blijkbaar niet zo goed over nagedacht.

Of die hooverboards nu wel of niet illegaal zijn zal me een worst wezen, het feit is dat het een elektrisch vervoersmiddel is, al dan niet voor recreatieve doeleinden. Kijk eens op Dumpert hoe lekker je ermee kan vallen en ze kunnen in de fik vliegen.

"Kijk maar of je het kapot / op hol krijgt, daarop baseer je verbeteringen. " Een nobel streven, echter wanneer je in het Chinees of in het Hindoe laat programmeren hoeft dat allemaal niet. Dat is namelijk ook de reden waarom we het daar laten programmeren, quality control kan een stuk minder daar.

Inderdaad ik zal ongetwijfeld een aantal van die zaken in huis hebben, maar ik probeer dit tot een absoluut minimum te beperken.

Ik denk ook niet alle wijsheid in pacht te hebben, ik werk vanuit mijn professie met complexe besturingssystemen, rslogix, Honeywell experion. Komt geen Chinees aan te pas.

JdelaT | 04-11-18 | 11:49

@DatInternetDingetje | 04-11-18 | 11:38
Deze ouwe rot is het met je eens...

Brou Is Back | 04-11-18 | 23:28
▼ 7 antwoorden verborgen

Als ik kleine kinderen in een auto wil vervoeren, mag ik er max 3 op de achterbank en 1 voorin. Alle kinderen moeten dan in veiligheidsstoeltjes zitten. Maar acht kinderen in een plastic bak moet gewoon kunnen.... als zo’n stint geramd wordt door een auto die 50 rijd denk ik niet dat het goed afloopt.

Gandalph | 04-11-18 | 10:46 | 3

Conclusie: Auto's verbieden.

Is dit nog nieuws? | 04-11-18 | 11:19

10 zelfs.

ariedeknaller | 04-11-18 | 11:28

De stint rijdt op het fietspad, je vergelijking gaat niet op. Je kind achterop de fiets is net zo kwetsbaar.

Dr_Phil | 04-11-18 | 14:34

Veiligheid is in Nederland al lang een ondergeschoven kindje. In 2005 waarschuwde ik al voor de misstanden bij zgn bruine vlootboten. Nu we dan wat doden verder zijn wordt een individuele schipper/eigenaar geslachtofferd en vaart de branche zelf gewoon lekker verder.

john7682 | 04-11-18 | 10:35 | 1

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigendommen.
Heel raar dat men een zich excuseerd omdat er geen regelgeving is.

Jacktheflipper | 04-11-18 | 11:01

Er gelden strenge veiligheidsvoorschriften voor onder meer kinderzitjes, speelgoed en ledikantjes. Voor een plastic bak op wielen, waarmee iedereen van 16 jaar of ouder tot 10 kleine kinderen door de ochtendspits mag manoeuvreren, lijkt het beperken van de kosten te prevaleren boven veiligheid. Dat blijkt m.i. ook uit het feit dat een dagverblijf een zaak aanspande om de stint toch te mogen blijven gebruiken. Terwijl men bij de geringste twijfel over de veiligheid juist zou moeten kiezen voor het welzijn van de kleintjes. Ongeacht was dat kost.

DasNouJammer | 04-11-18 | 10:26

Hoe heten die schakelaars op heftrucks waar je op staat en dat ze dan kunnen rijden en als je eraf stapt dat het ding meteen stil staat?
Zeg maar wat je in films ziet als iemand op een landmijn gaat staan:
"Klik" en als je eraf stapt boem;
"Klik" en je kan rijden en als je van de Stint afstapt stopt ie.

Is dit nog nieuws? | 04-11-18 | 10:26 | 3

Gaspedaal?

Carmelita | 04-11-18 | 10:39

Dodemansknop

DatInternetDingetje | 04-11-18 | 10:47

Aanwezigheidsdetectie

Feynman | 04-11-18 | 12:20

Weten jullie wat ook gevaarlijk is op de wegen?
Landbouwvoertuigen.
Zonder kenteken 70 rijden terwijl ze 25 mogen.....
Maar goed.. Stint en koters dus zielug...
1 aanpassing en ze kunnen weer de weg op : dodemansknop. Maar nee, Nederland, regels en moeilijk....

Is dit nog nieuws? | 04-11-18 | 10:18

Wat gebeurd is, is gebeurd.
Maar nu. Ik zou zeggen, idd die dodemansknop en vooraf eindeloos oefenen in een soort simulator.
Bij vliegtuigen zorgt dat ervoor dat piloten, ook in ernstige noodsituaties, hun to do lijst punt voor punt afwerken.

Carmelita | 04-11-18 | 10:16

gebeurT.

A.U.EnLeven | 04-11-18 | 09:46

Gevaarlijke ondingen. De instanties toezichthouders overheid/ambtenaren doen hun werk niet of niet goed. Treurig.

frisenfruitig | 04-11-18 | 09:45

@Opslag Medium | 04-11-18 | 08:50
En wil jij alsjeblieft nooit geen dubbele ontkenning meer gebruiken? Dat doen meestal laaggeletterden.

Brou Is Back | 04-11-18 | 09:42 | 5

Lol
Oh leer eens reageer knopje gebruiken

MarcS | 04-11-18 | 10:04

@MarcS | 04-11-18 | 10:04
Was ook de bedoeling, maar het is nog vroeg en ik had nog geen koffie gehad!

Brou Is Back | 04-11-18 | 10:20

Alsof jij nooit niet geen fouten maakt....

Sans Comique | 04-11-18 | 12:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Opmerkelijk ook hoevaak dat bedrijf de media heeft opgezocht om vervolgens te wijzen naar anderen. Ze hadden de media ook kunnen opzoeken om aan te geven dat ze er alles aan doen om de fout op te sporen en het te verhelpen, of zoiets.

BozePaarseMan | 04-11-18 | 09:41

Natuurlijk had de overheid de stint moeten keuren voordat hij op de weg werd toegelaten. Dat had dit drama kunnen voorkomen.

Maar dat betekent niet dat de firma Stint niet zelf primair verantwoordelijk is voor hun producten den de veiligheid daarvan. En de fouten die zijn gemaakt wijzen erop dat er niet voor Ingenieurs maar voor design hipsters gekozen is voor de ontwikkeling van dit product. Want principes als 'fail safe', waarbij de motor uitvalt van een onderbreking in plaats van vol gas te gaan, is echt engineering 101. Evenals dat de remmen sterker moeten zijn dan de motor. Dat daarbij ook nog eens een noodknop en/of dodemansknop ontbreekt, maakt het tot een kwaadaarding product. Maar het ziet er wel hip uit, dat wel.

Chuck the plant | 04-11-18 | 09:40 | 2

Dat vol gas gaan als de kabel van de hashendel breekt, duid op een kabelbesparende wijze van het verbinden van de gashendelpotmeter: door het frame als 'ground' gebruiken waaraan de potmeter met de ene kant zit verbonden en de ander kant via een draad aan de motor speedcontrol ingang. Dat kan enkel werken als er een spanning op de controle ingang staat die vervolgens verminderd kan worden door de stand van de gashendel (potmeter). Een soort van negatieve snelheidsregelaar. Als de draad naar de potmeter onderbroken wordt, dan staat er plots de volle regelspanning op de controle ingang en gaat de motor op volle toeren draaien. Deze snellheid zou zelfs wel eens harder kunnen zijn dan nominaal omdat de potmeter bij goed contact ook als een begrenzer wordt gebruikt (potmeter en voorspanningsweerstand vormen een spanningsdeler). Zo'n regelloop kan in bepaalde systemen weinig kwaad als er een andere beveiligen is. Voor een Stint is dat natuurlijk een no-go.

Die noodstop knop was in de eerste versie wel aanwezig. Deze versie was goed gekeurd. De directeur van het bedrijf zegt ergens in een filmpje dat ze die later hebben weggehaald omdat het volgens hem toch niet nodig bleekt te zijn.

Inderdaad een staaltje van slecht en lichtzinnig ontwerpen.

Rest In Privacy | 04-11-18 | 10:37

@McMarx | 04-11-18 | 10:37
Ja, het gebruik van het frame als nulleiding of ground is altijd een "nono": vaak gaat dit gepaard met allerlei metaal-overgangen (koper naar staal of aluminium) en als je dat niet goed doet, heb je oxidatie en dus isolatie. Maar ook een extra koperdraadje is eigenlijk al geen goed idee, omdat, als het breekt, meteen de motor naar vol vermogen zal gaan.
.
Maar eigenlijk begint het al met het regelen van het vermogen via een stuurspanning vanaf een potentiometer: als de draad die op de "loper" is aangesloten bij de potentiometer afbreekt, heb je de perfecte radioantenne waardoor je motor reageert op elk stoorveld in de buurt.
.
Beter had men de vermogensregelaar bij de motor via bijvoorbeeld stroomsturing kunnen verbinden met de regulator op het stuur. Dan heeft kabelbreuk (waar ook in het circuit) alleen maar tot gevolg dat de motor stilvalt. Vervolgens moet men er dan voor zorgen dat de motor niet kortgesloten is, anders staat e.e.a. onwrikbaar stil, bijvoorbeeld midden op een overgang met aanstormende trein...
Kortom, om e.e.a. te sturen via spanning is

Brou Is Back | 04-11-18 | 10:56

Gewoon een voorbeeld van doorgeschoten techniek(moet allemaal met computertje) ,wat is er mis met een variable weerstand en hoofdschakelaar(kilswitch).werkt al honderd+ jaar

pedro300 | 04-11-18 | 09:35 | 3

Als je die variabele weerstand niet goed toepast, krijg je precies de problemen die de Stint nu vertoont.
.
Maar wat jij waarschijnlijk bedoelt is een variabele weerstand IN SERIE met de motor?! Dat is ook geen goed idee... Lees eens iets over Ohm, Watt, Joule en de wetten waar hun naam aan hangt. En over accu’s die zuinig met hun vermogen moeten omgaan.
.
Echt, zonder moderne elektronica kun je geen bruikbare Stint bouwen. Maar dan moet je wel weten waar je mee bezig bent en dat wisten deze prutsers niet.

Brou Is Back | 04-11-18 | 10:29

Als je de stint met een variabele weerstand zou uitrusten, dan moet je wel veel vaker je accu opladen. Aan de andere kant: in de winter is het wel lekker warm voor de kids in de bak.

ParadiseLost | 04-11-18 | 10:30

@ParadiseLost | 04-11-18 | 10:30
Jij snapt het...

Brou Is Back | 04-11-18 | 10:58

De stint lijkt een prima product. Een niche in de markt met goede toepassingen. Maar wat is dat ding slecht gemaakt. Wij zijn als volk misleid door de vooronderstelling dat als het op de weg komt veilig en getest is. Uit dit artikel blijkt duidelijk dat de overheid enorme steken heeft laten vallen en dat de producent na 7 jaar nog steeds geen deugdelijk voertuig heeft weten te maken. Jammer. Misschien gaat nu iemand een goede versie maken die wel voldoet aan alle eisen.

Ongelooflijk triest dat er eerst 4 kinderen dood moeten gaan om deze idiote praktijken te stoppen. Zijn er nog meer van deze wanproducten op de weg? Dat zou zeker een onderzoeksonderwerp mogen zijn.

ristretto | 04-11-18 | 09:34 | 1

Wat dacht je van Quad's?
Die kiepen nogal eens om.

Of motoren met nieuwe banden? Scootmobielen met 3 wieltjes, waarvan er 1 vooraan zit? Lekker stabiel.... Opgevoerde brommers? Elektrische fietsen zonder helm? Racefietsen zonder verlichting?

Is dit nog nieuws? | 04-11-18 | 10:30

Wow, dit is veruit het beste stuk dat ik tot noch toe over de Stint heb gelezen. Kaliteitsjournalistiek van de eerste orde. Ben het er dan ook op alle fronten mee eens. Dit stuk overtreft het niveau van NRC en Volkskrant veruit; zou leuk zijn als GS zich net als DasKapital verder in deze richting ontwikkelt.

Dr. Vigilante | 04-11-18 | 09:29

"Maak geen ruzie, voorkom herhaling."

Wat een pure domheid, zeg je dat ook bij ieder auto ongeluk, bij ieder scooter ongeluk bij ieder elektrische fiets ongeluk. Denk je nou echt dat al die voertuigen geen gebreken kennen? Wat een armoe is GS toch geworden...

dz5b604587 | 04-11-18 | 09:29 | 6

@botbot | 04-11-18 | 10:12
Ok helder, maar dat was niet de oorzaak van dit ongeluk, voor zover bekend. Als zo'n prutsontwerp vlak voor een spoorwegovergang opeens op hol slaat, maakt geen enkele bestuurder een kans om het geheel binnen enkele seconden tot stilstand te brengen als de rem niet goed werkt omdat de sukkels vergeten zijn een onderbreker op de rem te monteren die de motor uitzet bij het inknijpen van de rem!

Brou Is Back | 04-11-18 | 11:04

@Brou Is Back: Oh? Sinds wanneer leidt een draad in een magnetisch veld NIET tot een stroom? Dit is nou exact het principe van een transformator! Het magnetisch veld wekt zowel een spanning als een stroom op!!!

ZwarteDag | 04-11-18 | 13:43

@ZwarteDag | 04-11-18 | 13:43
Ja, dat weet ik, maar het verschil is dit: een spanningsgestuurd (motor-)regelsysteem heeft meestal een hoge ingangsweerstand, en het stuurcircuit heeft die dus ook.
Een losse draad die een stoorspanning oppikt, is een spanningsbron met hoge interne weerstand en kan dus prima voor storing op het regelsysteem zorgen.
.
Bij stroomsturing is de ingang van het (motor-)regelsysteem laagohmig en kan een losse (antenne-)draad, met zijn hoge ingangsweerstand, niet voldoende stroom leveren om verstoring te veroorzaken. It's that simple.
.

Brou Is Back | 04-11-18 | 23:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Misschien is deze hele toestand nog wel meer een symptoom van iets veel ernstigers: hoe gaan wij als samen-leving met onze kinderen om?.

squadra | 04-11-18 | 09:25 | 1

Vaak een geldkwestie. Zoals al eerder door een reaguurder (Eefje?) aangegeven is de maatschappij c.q. economie dusdanig veranderd, dat het voor veel ouders noodzakelijk is om allebei te werken. Dan moet je dus de verantwoordelijkheid als het ware delegeren. Je vertrouwt er dan op dat de KDV's en BSO's verstandige beslissingen nemen met betrekking tot het vervoer van de kinderen. Ook hier weer geldkwestie. Een elektrische badkuip is goedkoper dan een busje met chauffeur huren. Vertaalt zich dan in de uurprijs, waarvan de ouders maar tot een bepaald bedrag vergoed krijgen met kinderopvangtoeslag.

knutsel_ | 04-11-18 | 09:36

Prulding

BosrandDirk | 04-11-18 | 09:23

Een absoluut levensgevaarlijk wanproduct, zelfs zonder al die gebreken. Waanzinnig dat die dingen überhaupt zijn goedgekeurd voor het vervoer van kinderen.
Met daar bovenop een directeur die domweg alles ontkent en de inspectie de schuld geeft van zijn eigen rommel.

2voor12 | 04-11-18 | 09:02

Op de eerste de beste grasmaaier van 75€ zit een dodemansknop.

ristretto | 04-11-18 | 08:56 | 5

Wat voor een dodemansknop moet er dan op de stint komen?

Drunken_Pumpkins | 04-11-18 | 09:31

@drunken_pumpkins: Een dodemansknop is niet handig op een e-fiets omdat het een extra handeling vereist. De oplossing is een electrische schakeling in serie waarbij wanneer er een draadbreuk ontstaat of een component defect raakt het electrische circuit en de voeding naar de motor wordt verbroken. Dit is een algemeen bekende methode om ëen electrisch systeem "monkey proof te maken.

forecastle | 04-11-18 | 10:29

Zelfs op een 4 pk buitenboordmotor.Zo een rood draadje om je pols.Gebeurt er wat stopt ie subiet.Maar ja bij zo een stint te lastig te duur.Ach uithuilen en overnieuw beginnen met een goed en veilig concept.Vingers wijzen en de zwarte pieten uitdelen kan iedereen,het idee was/is goed het scheelt heel veel tijd voor vso/bso.Daarnaast kunnen ze ergens naar toe met elkaar.Nu is iedereen weer terug bij af.Het zal niet meevallen om weer een touwtje of wat ook te gebruiken bij de kinderen.Alles wat computer gestuurd wordt kan crashen.

flesje | 04-11-18 | 10:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Wel slim dat ze de hut failliet hebben laten gaan. Geen aansprakelijkheid meer, en in een ander land een doorstart maken. Eerst nog even wat (afgeschreven) voorraad laten verdwijnen, en misschien de resterende handel terugkopen in de veiling... Zo gaat dat...

Toe Maar dan | 04-11-18 | 08:48 | 1

Ech nieh! Na faillisement gaat de curator op zoek naar geld om zijn salaris te betalen, raad eens bij wie hij als eerste op de stoep staat? De directeur wordt aansprakelijk gesteld, zeker omdat hij in het openbaar heeft verteld van de gebreken af te wisten = aansprakelijk!

ZwarteDag | 04-11-18 | 13:33

Het werd al eerder genoemd: Failsafe. Fail Safe. Elk defect moet automatisch en onverbiddelijk tot een noodstop leiden. En zelfs dat kan onveilig zijn, bijvoorbeeld als er bij een noodstop auto’s achterop knallen. Verder zou er ook een sensor op kunnen die een botsing met een obstakel voorkomt. Het feit dat het een politiek steekspelletje is geworden doet niets af aan het feit dat de Stint zoals hij nu is, een onveilig voertuig is. Verbod handhaven tot er een oplossing is. Daarna elke Stint modificeren en uitgebreid testen. En alle chauffeurs (m/v) een goede training geven.

Nivelleermarionet | 04-11-18 | 08:42 | 4

normanius | 04-11-18 | 09:26
Daarom heeft een fiets dus twee remhendels en twee remkabels.

Feynman | 04-11-18 | 09:44

Ik heb een normale fiets dan ook nooit op hol zien slaan. Toch?

Basil Fawlty | 04-11-18 | 11:55

Twee remkabels maar sommige fietsen hebben maar 1 terugtrapnaaf.

SDI | 04-11-18 | 16:43
▼ 1 antwoord verborgen

Weet een ding,hier zou het nooit door de keuring komen.
Simpel doordat de persoon die hem evt goedkeurt omdanks de gebreken strafrechtelijk vervolgd worden.
Zie er niet eens deugdelijke verlichting op,geen veiligheids kooi.
En het haalt de minimum snelheid niet eens,geen enkele kans dus voor dat ding.

Roger-Rabbit | 04-11-18 | 08:40

Weet je dingen gaan soms fout en soms goed fout. Als vader van 4 kinderen, was ik echt geschrokken toen ik over het ongeluk hoorde. Ongekende ellende.
Maar dit is zoals de wereld werkt en soms wortdt je keihard met de waarheid geconfronteerd. Een mens is maar een zwak ding, maar sterk in het verzinnen van allerlei shit.

Een recipe for disaster:
Raar apparaat met rare rijeigenschappen.
Teveel koters in een kuip, want he veel voor weinig.
Groen dus doen. Auto veilig maar bah.
Commercie dus niet te duur hoor. Laat die afgeschermde bedrading maar weg.
Bestuurder zonder training of uitleg of verstand?
Te hard rijden.... altijd haast. 2 wielen door de bocht.
Spoorwegovergang, want ja die tunnel was wel duur.
Ga zo maar door.

Maar nu hebben we ons lesje wel geleerd ... voor even dan he.
Er zijn een aantal spreekwoorden die bij dit verhaal passen!

Piep Knars | 04-11-18 | 08:12 | 4

Wil je er hier de weg op moet het minimaal 50 km kunnen,dus dit zal het nooit worden.

Roger-Rabbit | 04-11-18 | 08:57

@Lupuslupus | 04-11-18 | 08:34
Stel een stint slaat op hol en je valt als bestuurder in paniek eraf dan is 15km/u nog steeds te snel om de stint rennend in te halen.

steekmug | 04-11-18 | 09:26

Een normale fiets kan ook niet sneller en die rijdt ook gewoon op de weg want niet overal zijn fietspaden. Maar goed, de stint is er niet meer en zal ook nooit meer terugkomen (denk ik dan).

Lupuslupus | 04-11-18 | 09:30
▼ 1 antwoord verborgen

Simpel op te lossen met een killswitch. Ziet al decennia op elke motor en zelfs brommer.

B0bBer | 04-11-18 | 06:36 | 1

Inderdaad. Het kan natuurlijk ook opgelost worden door het systeem fouttolerant te maken, bijv. door het plaatsen van een noodknopje. Maar ja, nieuwe regelgeving moet dat dan wel eerst eisen.

DankeSchon | 04-11-18 | 08:36

Dat er mankementen of gebreken optreden is niet vreemd.
Bij nieuwe auto's zien wij ook dat een hele serie wordt teruggeroepen omdat er technische of mechanische gebreken worden geconstateerd.

Bij de Stint bleken meerdere gebreken aanwezig te zijn of te kunnen ontstaan...
dan wordt het inderdaad een dodemansrit.

sociaal_econoom | 04-11-18 | 03:15 | 4

Waar ik benieuwd naar ben SE is wat is het percentage waar het mis ging? Dit drama is zo ver ik weet het eerste dodelijke ongeluk of hebben we hier te maken met de huidige digitale social en MSM media hysterie welke verdomd goed verkoopt?

Basil Fawlty | 04-11-18 | 04:10

Oh ja vergelijk dit met vliegen en neergestorte vliegtuigen door mankementen en dus aub niet met terroristische aanslagen want dat is een totaal ander verhaal dit was een technisch iets. (aub dus geen alu hoedjes bullshit dus)

Basil Fawlty | 04-11-18 | 04:17

Basil Fawlty | 04-11-18 | 04:10
Een gebroken gasveertje (officeel torsie veertje was het vierde mankement wat qua frequentie. Voorkwam volgens de fabrikant in Pauw. Hij noemde helaas geen percentage.

De nonchalance van de directeur in pauw na dit ongeluk en faillisement spreekt voor mij boekdelen.

Feynman | 04-11-18 | 05:26
▼ 1 antwoord verborgen

<rant>Tja, wel heel typisch NL! Techniek is niet belangrijk, ‘dat besteden wij wel eventjes uit, want niet belangrijk’. Neeeeee, sales en marketing dat is heeeeeeel belangrijk! Daar gaat al het geld naar toe en techniek wordt zoveel mogelijk op bespaard en moet voor een dubbeltje gedaan worden. Tegenwoordig economen als directeur ipv techneuten, de kwaliteit van die product vliegt achteruit want moet tot op de laatste cent worden uitgeknepen om dure managers, sales bonussen en vooral veel marketing van te betalen.</rant>
Elke ‘onderzoeker’ die het heeft over ‘stroompad’ moet je ter plekke ontslaan en naar huis sturen want nep-techneut. Een echte techneut heeft het over printbanen en als daar serieuze stromen doorheen gaan, hoe breed de baan is en hoeveel soldeer daar bovenop is gemaakt (en hoe het galvanisch gescheiden is).

ZwarteDag | 04-11-18 | 02:20 | 4

// errata
koen = koek;
snap = snap niet;

Rest In Privacy | 04-11-18 | 02:40

Stroompad is helaas een term die uitgevonden is door onderzoekers die regelmatig bij de rechtbank moeten verklaren. Anders snappen de advocaten, managers en rechters het niet. Er ontstaat een soort babytaaltje omdat het technische niveau van de beoogde lezer beneden alle peil is.

Feynman | 04-11-18 | 05:29

@Feynman: Bij stroompad denk ik altijd aan een pad die onder stroom staat... ;-D

ZwarteDag | 04-11-18 | 13:22
▼ 1 antwoord verborgen

Stom ding! Je geeft je grootste bezit toch niet mee met zo'n gemotoriseerde wastijl! Afgezien van het feit dat het plastic voertuig niet safe is, wel eens gezien hoe hard men daar mee rijdt?

Lexus01 | 04-11-18 | 02:07 | 1

Dit. Maar ja, ik ben al regelmatig weggezet als een neuroot. Hoeveel mensen laten hun kind meerijden met andere ouders zonder inzicht in andermans rijstijl of mentaliteit? En dan geen ritjes binnen de bebouwde kom, maar kinderfeestjes Gouda-Zevenaar, om maar eens iets te noemen. Als je de uitnodiging vriendelijk afslaat geeft men je de opgetrokken wenkbrauw. Vraag aan dezelfde mensen eens of zij hun auto zouden uitlenen, dan volgt meestal meteen een "nee". Maar ik moet wel mijn (toen) vijfjarige meegeven?!

MickeyGouda | 04-11-18 | 07:40

Ik ben een technische leek maar als ik dat onding zie met zo'n ondegelijke plastic bak waar kinderen deel van de kreukelzone uitmaken zou ik mijn kind nooit in zo'n krent laten vervoeren. Zeker ook omdat lang niet overal fietspaden liggen en je dus met shared space te maken hebt ( en dus aan de willekeur van andere weggebruikers bent overgeleverd ). Maar goed, het zal wel hip, groen en schattig zijn dus dan wordt het gezond verstand altijd even uitgeschakeld.

Graaisnaaiert | 04-11-18 | 01:56 | 1

Als u in plaats van "shared space" direct "gedeelde ruimte" had gezegd, was de toelichting tussen haakjes overbodig geweest. Een stint is hip, en modieus Engels ook...

Rhenium | 04-11-18 | 03:09

Vreemd dat bij een elektrische pallet wagen al sinds de jaren 90 verplicht is om een dodeman knop te hebben en kenbaar bij een Stint niet. Gebrek aan regelgeving dus. Mij valt op dat rapport niet lijkt te zijn geschreven door een persoon met kennis van elektrotechniek. Term stroomkabel is een foutieve term, elektriciteit wordt onterecht stroom genoemd door leken.
Ook de zin "Uit het onderzoek blijkt verder dat de bekabeling dik is en er komt een grote stroom (16 ampère)" is een domme opmerking. Voor grote stromen heb je juist een dikke kabel nodig. Wordt een kabel te warm dan is de kabel te dun.
"het smeltpunt van normale soldeer is 72 graden" smeltpunt van soldeer tin ligt altijd rond de 175 graden en tegenwoordig de vereiste loodvrije tin ligt nog hoger. Echter smeltpunt is niet van belang, punt dat het tin bros word. Dan breekt een soldeerverbinding af. Dit punt ligt veel lager dan het smeltpunt.
Een afgebroken gasveertje zal alleen er voor zorgen dat de draaihendel niet zelf terug veert. Maar wel handmatig teruggedraaid zou kunnen worden. Met hooguit een belemmering van het halen van de laagste stand door dat restant van het veertje eindpunt blokkeert.
In elk technische rapport, voorschrift wordt om misverstanden te voorkomen in ieder geval een versimpeld schema gegeven. Waarom in dit rapport niet?

“Uit de testen blijkt dat een enkele onderbreking/verstoring in een stroompad (doordat de “0-stroomkabel” in het motorsysteem losraakt, breekt of anderszins contact verliest) kan leiden tot het versnellen van het voertuig tot de hoogst ingestelde snelheid.”

Stroompad is een term die persoon met kennis van elektrotechniek nooit zal gebruiken. Vermoed dat de schrijver Elektrische Circuit bedoeld.
Met motorsysteem bedoeld de schrijver waarschijnlijk motorbesturingssysteem.
Of het waar is of het bij het los raken van een nul-kabel de Stint vol gas gaat kan niemand bevestigen omdat het schema ontbreekt. En was het AC of een DC Stint die op hol ging ?

Als het klopt dat een Stint geen dodemansknop heeft had deze nooit goed gekeurd mogen worden. Zeker omdat een dodemansknop geen dure toevoeging is. Evt aangevuld met een afval koord zoals bij jetski's.
Dit omdat mensen in nood vaak vergeten om de dodemansknop los te laten. Maar wel een ruk zullen geven aan een koord.
En elke technische ontwerp kan zo ontworpen worden dat bij storing/defect het niet gevaarlijk word.
Dit had verplicht moeten zijn voor een goedkeuring.

Vermoed dat bij de onderzoekers nog geen juiste kennis is voor de “moderne” elektrische voertuigen.
En dat de kennis nog hoofdzakelijk berust op verbrandingsmotor voertuigen.

De fabrikant had ook zeker uit zichzelf een dodemansknop kunnen opnemen in het ontwerp.
Dit had voor de productie echt maar een paar euro meer geweest en zeker ook een goede beveiliging die werkt als de bestuurder er afvalt of onwel wordt.

Nujij sucks | 04-11-18 | 01:44 | 8

Dat er grote stromen lopen is een gevolg van een laag voltage elekromotor.

Het is de nul stroomkabel van het uitlezen van de stand van de gashendel. Ik heb in eerdere tegels twee video’s gepost. In ene laat zien dat een draadbreuk in het stuurtje van het gassignaal genoeg is om volgas op te trekken.

De tweede laat zien dat dit signaal over een onafgeschemde kabel loopt die los in de moterruimte hangt.

Feynman | 04-11-18 | 05:37

Feynman zit hier een partij onzin op de schrijven. Als je onvoldoende kennis hebt schrijf er dan niet over. "De tweede laat zien dat dit signaal over een onafgeschemde kabel loopt die los in de moterruimte hangt." Leg mij eens de functie van die kabel uit??

Spotje | 04-11-18 | 09:29
▼ 5 antwoorden verborgen

Interessant. Dit ongeluk past zo bij huidig millennial Nederland. De rijkdom. groen, regeltjes, welvaart zeiken en verantwoordelijkheid afschuiven. Stap eens even uit de verontwaardiging en kijk naar wat er gebeurd is? In een van de rijkste landen ter wereld worden koters in een elektrische bak naar school gereden. WTF? Daar waar ik vroeger op die leeftijd eerst door mama achterop op de Gazelle naar school werd gebracht (en daarna ging zij gewoon naar het werk). 2 jaar later ging ik zelf op de fiets naar school. Wat is daar mis mee? Het is de luiheid van de ouders tegenwoordig met het excuus dat ze beiden moeten werken. Bullshit. Mijn beide ouders werkten en hadden toch 's ochtends tijd om mij en mijn broertje naar school te brengen voordat we 5 a 6 jaar waren en daarna reden wij zelf op het fietsje gingen (lekke band was altijd kut want ik moest zelf die band plakken met Simson bandenplak doosje en emmertje met water. hahaha) of liepen. Ik leef nog steeds zo ook mijn broer. Hebben mijn ouders toch iets goeds gedaan... toch?

Basil Fawlty | 04-11-18 | 01:40 | 15

Ghehehe. "Poetry is the easy way to close your eyes for reality." ;-)

Basil Fawlty | 04-11-18 | 03:06

Een kleine aantekening. Het gaat niet om de kinderen naar school brengen maar om de kinderen van school naar de BSO te brengen en/of de uitstapjes die een kinderdagverblijf met de kinderen maakt om hen bezig te houden. De luiheid van de ouders, ofschoon wellicht aanwezig, doet hier m.i. niet echt ter zake.
Er ligt dan ook een verantwoordelijkheid bij de kinderdagverblijven en BSO's.
10 kinderen in een elektrische badkuip is makkelijker dan lopen en goedkoper dan een busje met chauffeur huren.

knutsel_ | 04-11-18 | 09:27

Ok Knutsel maar waarom moet een tripje van de BSO/kinderdagverblijf met de Stint gebeuren? Lopen of fietsen kan ook, veel gezonder. Deden ze vroeger ook. Overigens dit ongeluk is toch 's ochtends gebeurd op weg naar de school? Weet je wat het denk ik ook is? Rubbertegel gone wrong.

Basil Fawlty | 04-11-18 | 11:45
▼ 12 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Phaedrus. | 04-11-18 | 01:25 | 1

Toch vind ik 7 jaar met, naar mijn weten, maar 1 dodelijk ongeluk hard gezegd best een goed track record. Vergelijk dat met fietsers, brommers, scootmobiels, autos of het bekende terroristische keukentrapje en dan ga je al richting de honderden zo niet duizenden zware ongevallen.

De stint werd zoals elk product langzaamaan verbeterd naar feedback van de gebruikers, en achteraf gezien had er meer controle moeten zijn op deze aanpassingen en desnoods opnieuw gekeurd moeten worden. Voor iedereen die die bij dit ongeval is betrokken is het al te laat.

GroetenVanUrk | 04-11-18 | 01:23 | 4

En nu nog eens maar dan in verhouding met exacte AANTALLEN ?pffff...

Kim-Jung-Un | 04-11-18 | 01:34

Je had zelluf je kind moeten verliezen mafkees.

Trumme | 04-11-18 | 01:45

Mijn probleem is dat je voor elektrotechnische veiligheidsmaatregelen die Nicolas Tesla al beschreef, niet hoeft te wachten op feedback. Dat had al in stint 1 moeten zitten die 2011 door de RDW gekeurd werd.

Evenals het gebrek aan een dodemanskoordje zoals op speedboten en jetski’s. Begeleider weg? Ding uit.

Knijprem in trekken? Ding uit. Nu verwacht de fabrikant dat men een contactsleutel omdraait, maar daarvan hebben we onderzoek dat die handeling voor iemand in lichte paniek gewoon te moeilijk is.

De stint heeft vanuit kostenoverwegingen al die functionaliteit achter hetzelfde knopje willen doen. Daarna krijgt je een single point of failure.

Feynman | 04-11-18 | 05:43
▼ 1 antwoord verborgen

Aan de genoemde veiligheids- applicaties heb ik niks toe te voegen en ben het mee eens. Respect dat de minister een tijdelijk verbod op heeft gezet. Die kinderopvangcentra en de bouwer van de Stint maar lekker lullen dat het overdreven is. Wat had de minister over haar heen gekregen als ze niets had gedaan en er nog zo'n vreselijk dodelijk ongeval komt? Maar waarom is dat ding met al die ondeugdelijkheden ooit goedgekeurd? Weet iemand dat? Sinds enkele jaren is het besturen/werken met een vorkheftruck verplicht om een examen af te leggen voor behalen heftruck certificaat. Dat moesten ook heftruck chauffeurs doen die al meer dan 30 jaar heftruck gereden had. Het lijkt me, behalve vele technische aanpassingen, voor Stint ook zeer noodzakelijk.

Professor Kluns | 04-11-18 | 01:07 | 1

De regeling bijzondere bromfietsen kent bijna geen veiligheidseisen. Die moet vervangen worden. Die eisen die er waren zijn deels gehandhaafd.

Feynman | 04-11-18 | 05:44

Wat ik -en waarschijnlijk meer mensen- in de loop der jaren uit de National Geographic documentaires over vliegtuig- en scheepsrampen hebben geleerd geeft het waarschijnlijk het best weer; het is bijna nooit een enkele grote fout, het is vrijwel altijd een opeenstapeling van kleine fouten die elkaar versterken, vaak gecombineerd met gebrekkige instructie en/of opleiding en foute interpretaties van wat er aan de hand is als het mis gaat die tot een ramp leidt.

miff | 04-11-18 | 00:50 | 1

Maar gelukkig is de de mens zo inventief om zich herhalende problemen structureel op te lossen. Als dat niet zo geweest zou zijn dan had je deze info niet van National Geografic nodig. Dan zou dagelijks op iedere hoek van de staat een stel mensen getroffen worden, terwijl iets verderop een aantal mensen uit gebouwen vallen.

bodemloos | 04-11-18 | 00:58

Hoezo gedonder? Zover je uit het bericht kan halen viel de rolstoel stil en kon het zowel een defect zijn als vergeten op te laden zijn, of niet genoeg opgeladen.

BeunDeHaas | 04-11-18 | 09:49

Ik heb ooit kinderen gereden met een taxibus. Die taxibus moest aan allerlei extra eisen bovenop de APK voldoen en werd elk half jaar door de RDW gekeurd. Bij de kleinste afwijking moest die bus aan de kant. Als chauffeur moet je een chauffeurspas + taxipas halen na het het afleggen van een speciaal rijexamen. En dan mag je maximaal 7 kinderen vervoeren die redelijk beschermd in een zware bus zitten. Een stint voldoet nergens aan, de bestuurder voldoet nergens aan en ze mogen 10 kinderen meenemen in een plastiek bakje. Leg het maar uit.

jan-lul-de-behanger | 04-11-18 | 00:38 | 3

Precies, dit is er doorheen geglipt en de fabrikant heeft een onveilig product op de markt gezet. Pas eerst wetgeving aan en dan dat onding aanpassen. Beter dan naar elkaar te wijzen.

BozePaarseMan | 04-11-18 | 00:45

Tja, dat is dan inderdaad wel een heel apart en groot verschil tussen de regelgevingen omtrent beide vervoersmogelijkheden.

J-van-de-Bontekoe | 04-11-18 | 02:31

Dit. Zeg het ze.

ristretto | 04-11-18 | 08:50

Na twee weken dat gezever over die foute aangifte lezen we hier eindelijk iemand die wat verder kijkt. Goed zo Feynman.
Het is natuurlijk gewoon een prutsontwerp. Ik kom niet weg met dingen die zo makkelijk falen en dan zo'n groot effect hebben, en ik maak constructies voor mensen die meer dan 2 minuten introductie in betreffende apparatuur krijgen.

Draak uit Brabant | 04-11-18 | 00:33

Kunnen die kinderen niet gaan lopen of fietsen?

de_lamme_de_blinde | 04-11-18 | 00:25 | 2

Dat begrijp ik ook niet, goed voor ze , stukje lopen.

gato | 04-11-18 | 01:20

Ik las ergens dat lopen geen optie is want dan moet je met kinderen wegen oversteken. Doe ermee wat je wil...

BeunDeHaas | 04-11-18 | 09:45

Ze had mer dr volle gewicht dat ding op z'n zij moeten leggen. Maar ja, erg moeilijk voor mutsen.

nasseKette | 04-11-18 | 00:23 | 4

Even minstens 300 kg opzij gooien, natuurlijk doen de nasseKettes dat dagelijks als ontbijt oefening.

Jan Dribbel | 04-11-18 | 00:35

Ach Jan, dat ding breekt af als hem om probeert te douwen.

ristretto | 04-11-18 | 08:49

Een Stint BSO weegt leeg 218 kg. Daar moet je nu 5 kinderen bij op tellen. Dat moet 1 bestuurster zomaar opzij werpen? Ik wil het je graag zien doen. Ik kan je nu al zeggen "erg moeilijk voor een roeptoeter als nasseKette"

BeunDeHaas | 04-11-18 | 09:44
▼ 1 antwoord verborgen

Pfff, in Chinese scooters van 600 euri zit de bedrading netter weg en afgewerkt, ongelooflijk stel klungels om zo kabels en stekkers van groot belang voor het voertuig zo te laten bungelen, stuiteren en schavielen, dat is vragen om moeilijkheden, maar vooral voor technici ronduit schandalig en schaamteloos, een niet afgeschermde besturingskabel van anderhalve meter scheelt 3 kwartjes op de inkoop, een dubbele gasveer, als bij in en uitlaatkleppen van verbrandingsmotoren, 2 kwartjes. Druksensor op de rijplaat, 10 euro inkoop, half uurtje inbouw. En als een eerdere reaguurder al noemde; een hoofdrelais met dodemansknop en kabel als bij o.a bubomotoren die door welke calamiteit ook uitschakelt, tevens frictiekoppeling om het voertuig bij stilvallen licht weg te kunnen rollen, duwen of slepen. Ze mogen altijd contact opnemen, kan ik ze een puik karretje bouwen.

GuruOuwehuru | 04-11-18 | 00:03

Altijd wordt het veertje als oorzaak van falen geduid.
Mijn waardevolle antieke klok doet het ook niet meer na een veertjesbreuk.
Maar na wat ik hier gelezen heb, in het bijzonder de informatie van spotje vind ik dat je een klok niet kan vergelijken met een electrisch aangedreven rijtuig.

Jan Dribbel | 03-11-18 | 23:58

Vergeet de voordelen niet.
Zo'n bakkie is verdomd handig. De kinderen werden opgehaald en thuisgebracht meen ik en van school naar school gebracht. Dat zijn heel wat uren winst. Per dag!
Als een ingenieur te duur is om zoiets technisch naar behoren in elkaar te sleutelen dan huur je er een in en gooit de prijs omhoog of je gaat samenwerken met bedrijven die dit soort problematiek in hun toko ook hebben.
Nederland kennisland weet u nog?

bodemloos | 03-11-18 | 23:54 | 5

Hoezo een ingenieur te duur? Het is gemaakt door een ingenieur.

Draak uit Brabant | 04-11-18 | 00:35

Draak uit Brabant | 04-11-18 | 00:35
Ja een ingenieur die een rijdend bakkie wil brouwen. Blijkbaar zijn veiligheidsvoorschriften niet voor iedere ingenieur weggelegd.
Ik heb toevallig een vriendin die een speciale electrische fiets nodig had.
Ik schrik me rot van de nieuwprijs. Kijk ik op de site van de bouwer, 140 medewerkers waaronder 30 ingenieurs. Ik heb heel hard gelachen om de opeengehoopte hoeveelheid kennis voor goddomme een fiets.

bodemloos | 04-11-18 | 00:50

Of je brengt hem naar de overheid en je laat hem keuren en krijg je netjes een rapport met eventuele verbeterpunten .. oh wacht ..

Kim-Jung-Un | 04-11-18 | 01:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Hele debat hoort niet te liggen over het wel of niet veilig zijn van de stint maar eerder hoe het in godsnaam mogelijk is dat iedere debiel zonder enige ervaring met 10 kinderen in een bak door het verkeer kan crossen...
Op iedere werkplaats dient iedereen over alle certificaten en diploma';s te beschikken om machinerie en voertuigen te besturen maar dit kan en mag zomaar... hoe je er ook naar kijkt, het blijft beroepsmatig vervoeren van personen....
Volgende vraag is een nare om te stellen, maar toch.... in de tijd dat je roept dat iets onbestuurbaar is (ik kom op ongeveer 3 seconde) is er dan echt niks anders om dat ding tegenaan te planten ? Pleur em in de berm, Van mij part 3 bejaarden, maar zeker geen aanstormende trein . Niet om de bestuurster iets te verwijten, wat dat mens doorgaat gun ik mn ergste vijand niet maar er zit wel degelijk iets mis in het systeem, ver boven op hol geslagen chipkaartjes en besturingen... Het niet voldoende getraind zijn van mensen... dat is het begin en einde van alle ellende.... Daar hoort het debat over te gaan.

de broer van theo | 03-11-18 | 23:50 | 2

Ligt ook wel aan de snelheid. Als zo'n ding niet veel harder dan stapvoets zou gaan kun je de kinderen er nog uitsmijten bij wijze van spreken.

knutsel_ | 03-11-18 | 23:55

Met een behoorlijke training kunnen ze een wheelie doen. Moeten de kindjes wel meewerken.
Ik denk met genoegen terug aan de spielerei op de step, het kinderfietsje zonder rem, de eerste terugtraprem en strak slippen, stilstaan in balans en al die tientallen geintjes.

bodemloos | 04-11-18 | 00:24

In het begin dacht ik nog: de Overheid heeft weer eens verzaakt en schuift het af op de leverancier.
.
Na die uitzending met Pauw dacht ik: de Overheid heeft gefaald (what’s new), maar die Stint-bouwers zijn ook prutsers, die echt niets van elektronica of werktuigbouwkunde hebben begrepen! Of van intrinsiek-veilige ontwerpen.
.
En dan: als ik die directeur was geweest, had ik vanaf het moment dat ik wist dat het geheel op hol kon slaan door kabelbreuk, niet meer geslapen totdat dat opgelost zou zijn en verholpen in elk exemplaar.
.
En dan dit: hoe moeilijk is het om een onderbreker in te bouwen die de motor afschakelt bij de geringste activering van de rem?
.

Brou Is Back | 03-11-18 | 23:45 | 4

bowlfabriek | 03-11-18 | 23:57 |
Ja dat is zo, het is veel ingewikkelder dan het lijkt. Maar een onderbreker?

bodemloos | 04-11-18 | 00:28

@bowlfabriek | 03-11-18 | 23:57
Ja, toevallig heb ik verstand van elektronica. Ik heb aan geavanceerde wapensystemen gewerkt. Natuurlijk ken ik het schema van die Stint niet, maar mijn idee om bij remmen de motor af te schakelen of op zijn minst her vermogen terug te brengen zodat er effectief geremd kan worden, lijkt me toch niet echt een slecht plan.
.
Helaas hoor ik van jou geen argumenten. En verstand van de Nederlandse taal heb je ook al niet, dus echt een briljant intellect ben je in elk geval niet...

Brou Is Back | 04-11-18 | 01:00

@ BRou ik vond het wel heel erg logisch klinken. wat je zei.
@bowl hoe moeilijk kan het zijn ? Schema van stint aandrijving + besturing past volgens mij op max 2 a4tjes.

Kim-Jung-Un | 04-11-18 | 01:45
▼ 1 antwoord verborgen

De maakbare maatschappij ... Zelfs al zou dit voertuig een dodemansknop hebben gehad, zoals iemand opperde, dan nog is het de vraag of een willekeurige bestuurder in noodsituaties als deze de tegenwoordigheid van geest heeft om hem te gebruiken. Als ik mijzelf als voorbeeld neem, dan is het antwoord "nee", want ik reageer altijd een fractie te laat. Daarom rij ik bijvoorbeeld geen auto. In de praktijk zijn er ongetwijfeld velen die zich ondanks dezelfde beperking toch gemotoriseerd in het verkeer wagen. Al voor dit ongeluk was het mij dus een raadsel dat mensen hun kinderen op deze manier laten transporteren, door iemand die op geen enkele manier getoetst is op verkeerskennis of -inzicht (of mentaliteit). Kortom, bij kindertransport per Stint moet je wat mij betreft niet alleen de techniek bevragen.

MickeyGouda | 03-11-18 | 23:32 | 7

klaas.heitinga | 03-11-18 | 23:51 |
Vraagje,.. ik ben zestien mag ik zo'n ding besturen met 10 kinderen erin?

botbot | 04-11-18 | 00:01

@Botbot :
Eh,.... Ja.

Wijze uit het Oosten | 04-11-18 | 01:21

Ook ouders hebben schuld, niet genoeg door gevraagd , hoe veilig zo een ding is.

gato | 04-11-18 | 01:26
▼ 4 antwoorden verborgen

...

Zqwiqly | 03-11-18 | 23:22 | 1

Wat je zegt.

Eric Newby | 03-11-18 | 23:37

Elektronica van de Stint opnieuw opzetten, noodknop er bovenop en dan puur richten op ander gebruik dan voor kinderopvang (PostNL, als magazijnvoertuig etc). Met 10 kids in een lullig riempje in zo’n bak rondrijden blijft sowieso te gevaarlijk. 4 kinderen kunnen het niet meer navertellen.

Spiderman1 | 03-11-18 | 23:14

Smerig politiek spelletje

Boeie | 03-11-18 | 23:09

Wenselijke gedachte dat iedereen het samen oplost en dat zou ook moeten. Maar nu is er alleen maar juridisch gewijs naar elkaar vanwege aansprakelijk te worden gesteld, want: wie betaalt dit? Jammet!

Jan, Leiden | 03-11-18 | 23:08

Helaas komt er dus wel ruzie. En degene met de minste macht, het minste geld en de meeste schijn tegen zal moeten boeten. De vuurwerkramp in Enschede is daar ook een voorbeeld van. Moreel gezien valt de overheid altijd meer te verwijten wanneer het mis gaat dan een ondernemer, wat hem niet onschuldig maakt. In ieder geval is die al zijn bedrijf kwijt.

Lafayette | 03-11-18 | 23:04

Ik heb begrepen dat het apparaat van het ongeluk nog niet onderzocht is.
Klinkt logisch om dat onderzoek af te wachten in combinatie met de verklaring van de bestuurster.

HoerieHarry | 03-11-18 | 23:04 | 6

En gratis tip. Alles over de Stint hier. Paar uur informatie te lezen over oa feitenrelaas. feitoffake.wordpress.com/

Spotje | 03-11-18 | 23:43

Spotje, spot on!

HoerieHarry | 03-11-18 | 23:47

Spotje | 03-11-18 | 23:43 |
Er is een dramatisch dodelijk ongeluk geweest dat moet onderzocht worden ga nu niet beweren dat u de uitslagen al weet.
Feit is dat er bij andere stints gebreken zijn geconstateerd dan lijkt het mij logisch dat de overheid deze apparaten van de weg haalt.

botbot | 03-11-18 | 23:55
▼ 3 antwoorden verborgen

In welk electrotechnisch opzicht is het handig dat je apparaat meteen vol gas gaat als de kabel kapot is? Ik kan er echt geen een bedenken eigenlijk. Maar misschien zit hier iemand die dat wel weet?

jip_86 | 03-11-18 | 23:00 | 3

Geen enkel. Het hoort andersom en het is geen cent duurder het andersom te maken. Niet alleen in een stint. Normaal is een kabelbreuk altijd voorzien als een informele, gratis extra noodklok.

Feynman | 03-11-18 | 23:15

Dat is inderdaad een vreemd verhaal.

HoerieHarry | 03-11-18 | 23:16

Nee, is gewoon een slecht ontwerp.

Brou Is Back | 03-11-18 | 23:34

Als ik vrouwen met een bakfiets zag, dacht ik altijd al wie zet zijn kind in zo’n belachelijk gevaarte. Ook die overdekte fietsaanhangkarretjes vaak met twee kindjes erin zo laag bij de grond, denk ik die vrouwen zijn niet goed snik. Maar ik had die Stint nog niet goed bekeken en daar krijg ik hetzelfde gevoel bij. De bierfiets hebben ze ook verboden in het centrum. Veiligheid gaat altijd het eerste het raam uit als ergens geld en gewin er mee gemoeid zijn.

Accident_Prone | 03-11-18 | 22:58 | 1

Het gevaar voor die kinderen komt van ouders die hun kind niet per fiets vervoeren...

jcvjcvjcvjcv | 04-11-18 | 00:00

Het RDW (rijksdienst voor wegverkeer) heeft het goedgekeurd !!!

Jan Leul | 03-11-18 | 22:52 | 3

Ja die zaten ook klem omdat een bijzondere bromfiets aan bijna geen enkele regels hoeft te voldoen. Die konden niet anders dan stempelen omdat deze minister en al haar voorgangers geen eisen in regelgeving had verankert. Rijbewijs, APK of normale elektrische normen. Iedere zeepkist van een beunhaas wordt toegelaten.

Feynman | 03-11-18 | 23:17

@Feynman | 03-11-18 | 23:17
Zeepkisten van beunhazen zijn veelal wel veiliger dan een stint. Dat dan weer wel.

Stormageddon | 03-11-18 | 23:37

@Stormageddon U riep?

BeunDeHaas | 04-11-18 | 09:38

De gashendel van m'n brommer bleef vroeger vaak genoeg hangen.
Nooit een ongeluk gehad.
Maar ja, ik kan dan ook extreem goed rijden (in en op alles).

HoerieHarry | 03-11-18 | 22:52 | 9

Jan Leul | 03-11-18 | 23:47
Tis Züplapp.

Eric Newby | 03-11-18 | 23:58

Kreidlers waren te duur voor me destijds. Een vriend van me had er eentje.
Vond het een geweldige geile brommer.. Met 70 cc.

HoerieHarry | 04-11-18 | 00:01

Vroeger op mijn r100 was van 1 caburateur de gaskabel vastkomen te zitten in de buitenmantel door rafelen.
Dat was op een N weg en dat wil je echt niet meemaken bij 100km/u.
Gelukkig kon ik tijdig de koppeling inknijpen waardoor de motor vol in de toeren liep ongesynchroniseerd en alleen door het contactslot uit te zetten rustig in de berm parkeren.
Na reparatie langs de weg klonk bij de eerste vonk een knal uit de pijp alsof er een 120mm mortier afgevuurd werd.

steekmug | 04-11-18 | 00:10
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik vind het al raar dat zo'n stint geen knipperlichten heeft. Ook verlichting lijkt afwezig of zie ik dat verkeerd?

Knufter | 03-11-18 | 22:39 | 3

Nope zo te zien niks. Ook geen reflectoren achter dus achterop komend verkeer rijdt dwars door je heen in het donker.

Knufter | 03-11-18 | 22:42

Nee hoor, zit ledverlichting op.

HoerieHarry | 03-11-18 | 22:54

Mij dunkt dat er anno 2018 voldoende ervaring en kennis is opgedaan rondom voertuigtechniek en dat men dan toch nog steeds niet in staat is een karretje te ontwerpen en te produceren waarvan de veiligheid buiten kijf staat.

devil13 | 03-11-18 | 22:34 | 4

Parkeergarages willen ook af en toe instorten.

Jan Dribbel | 03-11-18 | 22:40

Red Bull scheidt aardig in de buurt te komen met hun karretje.

NatNiks | 03-11-18 | 23:53

Als je tijdens de opleiding een goed karretje ontwerpt is krijg je een slechter of geen cijfer.. want niet voldoende leermomenten gehad.

jcvjcvjcvjcv | 04-11-18 | 00:04
▼ 1 antwoord verborgen

Afgezien dat er altijd technische en economische gebruiksregels worden bedacht blijkt in de praktijk dat die niet altijd goed werken. Een Stint in de testfase zal waarschijnlijk nooit in de buurt van het spoor zijn getest. Een gloednieuw toestel van Lion Air stort (zomaar?) neer. Nieuwe computergestuurde auto's laten het soms zomaar afweten. Wij denken dat wij alles kunnen maar de realiteit is ietwat weerbarstiger. Als er iets fout gaat dat gaat iedereen naar elkaar wijzen want het gaat altijd om geld en niet om 4 dode kinderen in dit geval.

Medianix | 03-11-18 | 22:30

Hier is mijn oplossing: Wij liepen vroeger netjes achter de meester/juf aan, en liepen dus van a naar b. Vervolgens behoefden wij geen BSO o.id. etc. (als we dan toch met afkortingen bezig zijn), maar kwamen wij tussen de middag gewoon thuis, alwaar ons eten voor ons klaar stond, in onze woning waarvan de deuren ontsloten waren terwijl onze ouders aan het werk waren.

GKJP | 03-11-18 | 22:29 | 7

Ah, het touwtje uit de brievenbus argument.

nieuwe_Deen | 03-11-18 | 23:40

Vroeger moesten kinderen zodra ze konden lopen gewoon aan ‘t werk op het land of in het fabriek. Gingen ook wel eens kindjes bij dood, maar daar zeurde eigenlijk niemand om. Er werden gewoon nieuwe gemaakt.

Stormageddon | 04-11-18 | 01:12

Gewoon op de fiets, in Spanje rijdt er altijd politie voor en achter, als de kinderen op de fiets gaan.

gato | 04-11-18 | 01:51
▼ 4 antwoorden verborgen

Hoe zou het eigenlijk met bestuursmevrouw zijn. Ik moest vandaag aan d'r denken. Wat een trauma. Benen kwijt. Kom je dat nog te boven?

Knufter | 03-11-18 | 22:25 | 3

Er hebben meer mensen gevraagd hoe het met haar is en waarom haar verslag nog niet bekend is.

ScumbaggusMaximus | 03-11-18 | 22:32

Een trappetje op om het te boven te komen gaat het niet meer worden.

Frau Merkel | 03-11-18 | 22:36

Ik kan m'n ouwere zus nog steeds niet duidelijk maken dat het kruis op de deur van de boomhut NIET het Ban the Bomb symbool is uit de jaren '70!

DitjaarkrijgikAOW | 03-11-18 | 22:43

@Feynman zegt terecht "gebrekkige regelgeving". Goh waar kennen we dit van.. Check Paul van Buitenen eens op Linkedin.

Rest In Privacy | 03-11-18 | 22:23 | 1

Pikmeer arrest mijn beste.

Rest In Privacy | 03-11-18 | 22:23

Jammer dat Geenstijl ook meegaat in de populistische nonsense. Er is nog steeds geen enkel bewijs, dat het gebeurde ongeluk daadwerkelijk door een technisch falen kwam.

Men heeft geredeneerd (niet: bewezen) dat bepaalde defecten in het systeem en voor kan zorgen dat het op hol kan slaan. De fabrikant bevestigt dat, dus gaan we er maar even van uit dat dat waar is. Dan nog is NIET bewezen, dat dát defect hier voorgekomen is.

Ondertussen is wel al het bedrijf achter deze stint failliet gemaakt, en zitten honderden kinderdagverblijven met hun handen in het haar, want die gebruiken die dingen, of gebruikten, het mag immers niet meer.

Totaal belachelijke nergens op slaande overreactie. De stint was en moet gewoon weer goedgekeurd worden, en zaken die nu qua techniek boven water komen, moeten met een recall opgelost. Zo complex is het niet, 1 onderbreker is voldoende om het hele systeem veilig te maken. De laatste schakel tussen stroomvoorziening en motor, is die onderbreker, welke met een polsbandje aan begeleider vast zit.

Wordt al jaren succesvol toegepast bij motoren, brommers, jetski's enzovoort.

Met een fix van een keer 100 euro per apparaat, was het klaar geweest. Er is nu al meer geld aan juridische kosten uitgegeven.

zik | 03-11-18 | 22:21 | 14

Ce ca! | 03-11-18 | 22:24
Voor die bestuurmevrouw in ieder geval niet meer.

Zqwiqly | 03-11-18 | 23:24

Je kunt je inderdaad ook wel afvragen hoeveel kinderen er hoeveel kilometers in totaal zijn vervoerd zonder ongelukken.

knutsel_ | 03-11-18 | 23:35

Een onderbreker op de rem is handiger omdat men intuïtief zal remmen bij op hol slaan.

Brou Is Back | 03-11-18 | 23:54
▼ 11 antwoorden verborgen

Ik blijf het bizar vinden dat ouders bij het zien van een stint hun kind + 9! Andere kinderen daarmee durven te laten rijden. Los van technische problemen, los van de ieligheid van de constructie die 500 a 600 kilogram vervoert, los van dat de bestuurder geen enkele opleiding behoeft, terwijl een professioneel chauffeur dat wel moet bij meer dan 7 passagiers...
Een stint is speelgoedkwaliteit. Het is de goden verzoeken dat er geen enkel ongeluk mee gebeurd.. dat het een trein was maakt dit feit onderbelicht want dat wint niemand, in geen enkel voertuig. Maar dit resultaat was ook gebeurd bij een ongeval tussen stint en een motor, met een auto, wellicht zelfs met een andere stint, of zoiets als terechtkomen in kanaal of diepe sloot. Omdat je er 10! Kinderen mee mag vervoeren...

Epistulae_Morales | 03-11-18 | 22:17 | 7

Met pakjes heb ik die dingen best hard zien gaan, maar ook weer niet hard genoeg om niet irritant te zijn.

marrretje | 03-11-18 | 22:29

Groot gelijk. Op mijn hobbyclub hebben we ook elektrische wagentjes. Omdat er elk jaar voor een paar duizend euro schade werd veroorzaakt door de meest lullige en onzinnige akkevietjes is de regel ingevoerd dat je minstens over een rijbewijs moet beschikken om met die karretjes te mogen rijden. Die regel bleek gewoon nodig om schades te beperken.

Wedstrijdkrokodil | 03-11-18 | 22:33

Of de stint nu wel of niet veilig is dat moet nog bewezen worden.
Maar met autobussen zijn ook grote ongelukken geweest
En nog nooit is het gebruik van bussen verboden

Jacktheflipper | 03-11-18 | 22:39
▼ 4 antwoorden verborgen

Sorry mijnheer Feynman! U bent mijn favoriete atoombommenmakert en bongospelert. Maar het is mijn nederige mening dat een topic over de Stint op Zaterdagavond een beetje saai is. En mijnheer Feynman, u bent toch ook gek op vrouwen? U bent een vrouwen magneet! Waar zijn de lekkere wijven? Sorry, ben dronken, ik ga al.

Zwezerik | 03-11-18 | 22:15 | 3

De leuke vrouwen komen meestal op vrijdag. Al geloof ik dat we het deze vrijdag met een paar vadzige feministen moesten doen...

Muxje | 03-11-18 | 22:37

Het is no nut november. Nog vier weken volhouden!

Feynman | 03-11-18 | 22:38

Nopvember

Knufter | 03-11-18 | 22:51

Op een renband of jetski zit een koordje en als je eraan trekt gaat het apparaat uit, waarom kan zoiets niet hierop, een dodemansknop?

Kris | 03-11-18 | 22:14 | 5

Er is gewoon bij het ontwerp geen rekening mee gehouden dat een bestuurder/ster bij een storing in paniek kan raken en dan niet volgens het boekje zal of kan handelen.

botbot | 03-11-18 | 22:24

Wedstrijdkrokodil | 03-11-18 | 22:22
Hoezo kwam het ding tot stilstand? het was toch op hol geslagen op zo'n manier dat je het ding niet meer tot stoppen kon brengen? De hand van de bestuurder van het gas af?! Zeg je nou dat het een bestuurdersfout was?

Je ziet; hoe je het ook wend of keert, het blijft nonsense. Het was gewoon een diep tragisch ongeluk. Bij het onderzoeken van dat ongeluk, zijn er wat problemen tevoorschijn gekomen, die met een simpele goedkope voorziening voor alle stints opgelost kunnen worden. Meer is het niet.

En ja, voor de doemdekers, er kan morgen ook een vrachtwagen een kinderdagverblijf in denderen. Dat kán gebeuren. Dat wil niet zeggen dat we maar alle vrachtwagens moeten gaan verbieden.

zik | 03-11-18 | 22:40

@zik | 03-11-18 | 22:40 Of deze stint op hol geslagen was staat niet vast. Lees anders even het linkje wat ik eerder om 22:01 kreeg van Spotje.

Wedstrijdkrokodil | 03-11-18 | 22:53
▼ 2 antwoorden verborgen

Hoe kan het zijn dat per design iets op hol kan slaan als er wat aan kapot gaat.
Designfout , zou je dan zeggen.

kloopindeslootjijook | 03-11-18 | 22:12

Het probleem is in eerste instantie politiek. Allerlei inspectiediensten zijn wegbezuinigd of op vreemde wijze gefuseerd tot molochen van organisaties. En als er dan advies komt van de paar gedreven mensen die er nog werken wordt er ook nog niet geluisterd. Zie u bijvoorbeeld ook het gedoe rondom kunstgrasvelden. In tegenstelling wat het beeld hier op GeenStijl wellicht mag zijn, er werken gedreven vakmensen bij de inspecties met hart voor de samenleving, helaas moeten we het doen met carrièrepolitici.

Herr Inspector | 03-11-18 | 22:12 | 3

Een politicus die het weer geschikt acht wil niet het risico lopen dat er misschien toch iets mee mis is.

kloopindeslootjijook | 03-11-18 | 22:13

Soldeer smelt bij 80 graden. Dan mogen ze nog zoveel hart voor de zaak hebben, de hersenpan is leeg.

Frau Merkel | 03-11-18 | 22:39

Probleem is niet alleen inspectie, maar ook los zand verbanden. Voorbeeld: welke prullenbak moet je in de horeca in je keuken hebben. Vraag het Rob Geus: een met een deksel, hij moet dicht kunnen. Vraag het de brandweer: absoluut NIET één met een deksel, maar een vlamdovende voorziening. En zo voort, en zo voort.

zik | 03-11-18 | 22:56

Waarom geen noodstop op dat ding? Hebben zoveel machines . Alle stroom eraf en sta je mooi stil. Klaar

Mart6037 | 03-11-18 | 22:12 | 1

Omdat het gezonde verstand volledig ontbrak bij de fabrikant: de noodknop die er zat is weggebezuinigd omdat hij toch niet zo vaak gebruikt werd... Zucht!

kleurdoosje | 04-11-18 | 10:16

Politiek en veiligheid: Gisteravond een mevrouw in Norg overleden door brand.
Sinds jaar en dag bestaan er rookmelders. Waarom niet bij wet verplicht?
Zou vele doden per jaar schelen!

Rest In Privacy | 03-11-18 | 22:12 | 5

@Herr Inspector | 03-11-18 | 22:14: Hoezo onmogelijk? Gewoon controleurs op pad. Niet binnenlaten of geen rookmelder willen: melding bij de verzekeraar. Brand = pech, niet uitkeren.

Rest In Privacy | 03-11-18 | 22:19

Wat kost het controleren en hoe groot is de maximale schade? Juist, niet doen.
Wie gaat dat controleren? Waarschijnlijk laag betaalde functies, en daar doen Ali en Achmed hun intrede. Dan kunnen ze gelijk even kijken waar oma de sieraden heeft liggen en hoeveel inch de nieuwe TV van Henk en Ingrid is. Dat is wel zo makkelijk als ze terug komen om op te halen wat ze hebben laten liggen bij de controle.
Iedereen mag even thuis gaan blijven omdat er een rookmelder controleur langs komt? Dat kost een vakantiedag. Hartelijk dank!

Frau Merkel | 03-11-18 | 22:43

Nooddeuren, ook zoiets, heb ze eens geprobeerd in winkelcentrum, allemaal afgesloten, wilde nog de brandweer bellen, dat ze daar op moeten letten.

gato | 04-11-18 | 01:36
▼ 2 antwoorden verborgen

Bij ons is er 1 de sloot in gereden door hetzelfde probleem. Toen zei ik al: noodstopje?? Gewoon killswitch direct op de voeding van de motor. Doen we in de industrie ook. Soms wat geavanceerder, maar daar komt het op neer. Geen vertrouwen in geen enkele besturing, maar een verbreekcontact met een noodstop.

mental K | 03-11-18 | 22:10 | 3

Je was me voor. Goed idee.

Mart6037 | 03-11-18 | 22:13

Zit op elke outboard motor. En ook bij veel landbouw machines.

miko | 03-11-18 | 22:31

En dan ook een schakelaartje onder het plateautje waar de juf op staat.
Juf er af, dan motor onderbreken en wielen blokkeren.

NatNiks | 03-11-18 | 22:57

In de opening lijken uitspraken van het ILT te staan. Na de "soldeer smelt bij 80 graden" uitspraken is deze club een hobby groepje zonder youtube-kanaal. Alles wat daar zonder foto's en degelijk bewijs vandaan komt is met argwaan te bekijken. Pauw als bron opvoeren lijkt me even risicovol als Rutte een land laten besturen. Je kunt ook zelf het krukje wegschoppen.
De inductiestromen die de stuursignalen eruit zou drukken is voor zover ik weet aperte onzin. Het is geen canbus met hoogfrequente signalen. Het lijkt eerder een simpele potmeter die een frequentieregelaar aanstuurt. Kom maar door met de schema's en verdere specificaties dan kan er pas wat zinnigs over gezegd worden. Tot nu toe lijkt het op wegbezuinigde technische kennis bij de overheid, een milieugeile teef die minister mocht spelen en alles deed voor de groene Kmehr, volledig falend toezicht, een doos die dat ding nooit had mogen besturen en een knutselontwerp. De focus zou op het falende deel van de overheid moeten liggen. Hoeveel meer is er doorgelaten wat niet veilig is, welk deel van het toezicht functioneert nog meer niet en hoeveel moeten we van Brussel accepteren (toelating in een van de EU lidstaten betekent toelating in ALLE staten) om af te sluiten met de leugens van de minister. De fabrikant is een voorbeeld. Het lijkt me sterk dat hij de enige is.

Frau Merkel | 03-11-18 | 22:10 | 9

De dommigheid regeert. De voedingskabels van de motor fungeren als antennes en pikken allerlei storing op die terug vloeit naar de elektronica. In een goed ontwerp is dat geen probleem maar als de regelelektronica voor de motoren op dezelfde print zitten als de rest, dan kan die storing zich voortbewegen richting gevoelige elektronica, zoals de AD converter achter een potmeter die de snelheid moet regelen. Of torsiemeters, versnellingsmeter, noem maar op. En het dubbel uitvoeren van veiligheden is ook geen overbodige luxe als je mensen vervoert.
Echt, het onderzoek is niet verkeerd. Soldeer begint week te worden boven 80 graden, is sowieso een slechte manier om kabels te verbinden. Aan alles is te zien dat de Stint een hobbyproject van een gefrustreerde LTSer is.

Bakkeleures | 04-11-18 | 09:41

Bakkeleures | 04-11-18 | 09:41
Wat ik zeg; het kan een probleem zijn in de aansturende electronica, maar gezien de aard van het ontwerp, is dat dus bullshit. De storing die magnetisme in deze orde van grootte veroorzaakt in die kabels, is daar veel te klein voor. Antenne of niet. Dat is al helemaal een hilarisch idee. HEt gaat om een trein, er komt geen radiostation voorbijrijden oid.

zik | 04-11-18 | 12:15

Ik kan je garanderen dat het strooiveld van die motor zelf, groter is.

zik | 04-11-18 | 12:16
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik heb geen kinderen. Ik vraag me dan af waarom al die kleintjes vervoerd moeten worden? Ik dacht dat je die gewoon op een (kleuter)school of BSO afzette en daar bleven. Binnen spelen/leren en af en toe luchten. Of worden ze tegenwoordig thuis opgehaald?

Grasgriezel | 03-11-18 | 22:10 | 3

Van BSO naar school en terug.
Ook met dank aan de politiek, die een tweeverdieners* klimaat heeft gecreëerd waar beide ouders aan de bak moeten om fatsoenlijk te kunnen leven. *Eenverdieners worden veel zwaarder belast.

Rest In Privacy | 03-11-18 | 22:16

Helemaal correct Miep.
Dat geeft weer inflatie waardoor twee verdieners het ook al niet meer kunnen betalen. En de Eenverdieners het helemaal kunnen schudden.

Voordeel is dat de maatschappij het nieuwe burgertje wel veel eerder en volledig in handen heeft voor correcte Europese denk beelden.

NatNiks | 03-11-18 | 22:50

MacMiep.nl | 03-11-18 | 22:16
En na de basisschool moet de helft van de leerlingen naar Huiswerkbegeleiding omdat de kwaliteit van het onderwijs zo totaal kut is geworden.
Is minstens zo duur - en jep, ouders moeten centjes verdienen, hebben dus geen tijd om hun eigen kinderen netjes door de school te loodsen.
Family values? Niet in Nederland. Dokken en je bek houden, ZO doen we dat, als Rutte c.s. .

Eric Newby | 03-11-18 | 23:03

Het onderzoek naar de verongelukte Stint doet wel erg lang.
Is het onkunde of is er weinig prioriteit?

Jan Dribbel | 03-11-18 | 22:09 | 4

Jan@@
Dergelijke onderzoeken durren lang elk aspect van het ongeval moet nauwkeurig soms door verschillende teams onderzocht worden.
Hier geldt ook haastige spoed is zelden goed

Jacktheflipper | 03-11-18 | 22:53

Reken maar dat de stint van het ongeluk helemaal ontleed wordt net als een stoffelijk overschot bij een obductie.

steekmug | 03-11-18 | 23:21

Ze hebben zo veel en zo duidelijk gefaald dat het pas jaren later naar buiten mag komen, naar recept van o.a. Mh17

politiekgemotiveerd | 03-11-18 | 23:32
▼ 1 antwoord verborgen

Trappers erop.
Weg elektronica en moeilijk gedoe, gewoon trappen en remmen.
Werkelozen laten fietsen.

kloopindeslootjijook | 03-11-18 | 22:04

gekeurd. ......... afgegeven met eisen...…...

Andersdenkend | 03-11-18 | 22:01 | 1

En daarna heeft de fabrikant er nog aan gesleuteld, snelheid opgevoerd, dodemansknop weggebezuinigd. En dat veranderde ding niet laten keuren.

kleurdoosje | 04-11-18 | 10:05

Zelfde geld ook voor typegoedkeuring van veel auto's. De wet stelt dat een defect lampje ter plekke door de automobilist vervangen moet kunnen worden. Voor mij bestaat het dan ook niet dat er heel wat auto's zijn die een typegoedkeuring hebben gekregen, maar waar het voor de automobilist onmogelijk is om zonder het uitbouwen van bv de accu een lampje te verwisselen.
Nederland stikt van de regels maar heeft de grootste moeite met het handhaven ervan tenzij dat geld genereert voor de staatkas.
Attracties worden gekeurd goedkeuring word afgegeven eisen voor een minimale en een maximale lengte. Waarom is zo'n eis niet van kracht voor auto's?

Andersdenkend | 03-11-18 | 22:00 | 2

Omdat we hier en daar een moeras aan regeltjes hebben, een enorme kuddes regeluitvoerders, maar niemand die af en toe een checked of die regeltjes nog wel kloppen, volslagen achterhaald zijn door nieuwe technologie of inzichten. Dan moet je namelijk je nek uitsteken of moet iemand gaan piepen. Of moet het moet ergens fout gaan. Alleen regels uitvoeren is veel makkelijker.
Dan krijg je van die Koos Spee types, die vaak niet of nauwelijks kunnen uitleggen waarom regeltjes zijn zoals ze zijn.

kloopindeslootjijook | 03-11-18 | 22:08

De europeese CE keurmerk mag een producent /importeur er zelf ook opplakken.
Het is alleen een conformiteitskeurmerk.
Zegt niks over betrouwbaarheid en veiligheid.

steekmug | 04-11-18 | 00:17

Toch fijn dat Feynman gebleven is bij GS.

Reaguurguurderguurst | 03-11-18 | 21:59 | 9

@ MacMiep.nl | 03-11-18 | 23:06
Die fase allang voorbij. ;)

Rest In Privacy | 03-11-18 | 23:11

@ Ce Ca!
Alles wat je ervaart,ziet,voelt en hoort komt voort uit een 2 dimensionaal veld.
Flatland is wat je beleeft, youtu.be/imt-_SCP2yg
Gelukkig ben ik in de positie geweest net als de smily in het filmpje om naar een andere dimensie te gaan ten behoeve voor de wetenschap.

steekmug | 03-11-18 | 23:49

@ce ca Ik wacht op de volgende Copernicus
die dat hele verhaal van Dark Matter/Energy naar het land der fabelen verwijst.

NatNiks | 04-11-18 | 00:43
▼ 6 antwoorden verborgen

“of het systeem hoort zo ontworpen te zijn dat een kabelbreuk elektronisch hetzelfde effect heeft als bediening noodknop of gashendel in nulstand.“

Dit is in de industrie genoemd: “fail-safe principe”. Dit is heilig zeg maar. Dit is je fundament in machineveiligheid.

En dat stuursignalen storingen krijgen zie ik wel eens met Discrete en Analoge signalen die in dezelfde conduit of kabelgoot liggen met hogere spanningen. Knap als het je lukt met een treinleiding effectief 4 meter er vandaan....
En wat een goede kabelschilden al niet kan wegwerken.

Was getekend, een commissioning engineer Turbomachinery.

Trans_Fimmermans | 03-11-18 | 21:58 | 4

"commissioning engineer Turbomachinery."
LTS electrotechnici gebruiken ook al de nieuwe GroenLinks-benamingen?

spanarchist | 03-11-18 | 22:06

@ MacMiep.nl | 03-11-18 | 22:04
In principe ben ik het eens met uw relaas,maar de controlerende instanties hebben hier de bal laten vallen en waarschijnlijk komt dat door de bezuinigingen van de vvd.

Rest In Privacy | 03-11-18 | 22:09

@ spanarchist | 03-11-18 | 22:06L Wanneer maac je eindelijk je BLO af?

Dirty-Harry44 | 03-11-18 | 22:24
▼ 1 antwoord verborgen

Aanvankelijk werd weer te snel naar de overheid gewezen. Toezicht niet goed, geen goed onderzoek, onbekwame bestuurders. Ja ja, zal allemaal wel. Maar het is een ondeugdelijk product gebleken. Niet remmen op momenten dat 'ie moet remmen, dan kun je de schuld moeilijk bij een ander leggen, behalve bij de producent.
Meest treurige is nog wel dat de kinderjuffies oproepen om de stint weer toe te laten, omdat het alternatieve vervoer duur is. Eerst iedereen meehuilen na dat ongeluk, maar als het alternatief geld kost, toch liever de ondeugdelijke stint weer de weg op. Vervoer die kinderen maar in een echte bakfiets, hooguit met trapondersteuning of zo wat die bejaarden hebben, waarbij alles verder mechanisch werkt, met een echte rem en een echt stuur.

LaatsteAvondmaal | 03-11-18 | 21:58 | 1

Ook voor deze ambtenaar hebben ze nog wel een baantje bij de ILT.

NatNiks | 03-11-18 | 22:38

Aan de andere kant: wat is leven zonder een beetje risico?

McSnor | 03-11-18 | 21:57 | 1

Vraag dat maar aan de ouders van de 4 kinderen...

UncleAlbert | 03-11-18 | 23:57

Staat het dan al vast dat een technisch mankement dit ongeval inderdaad veroorzaakt heeft? Of is dit puur speculeren?

Wedstrijdkrokodil | 03-11-18 | 21:57 | 2

Onderzoek loopt nog. Hier een analyse van de oorzaak van het ongeval. De Stint sloeg niet op hol. Bestuurster remde maar gaf ook tegelijkertijd gas. feitoffake.wordpress.com/2018/11/03/s...

Spotje | 03-11-18 | 22:01

Spotje | 03-11-18 | 22:01 Interessant. Thnx

Wedstrijdkrokodil | 03-11-18 | 22:16

Wat een lap tekst. Krijgt Feynman ook per woord betaald?

spanarchist | 03-11-18 | 21:56

Lekker oordelen na het feitenrelaas. Te makkelijk. Geenstijl steek nu eens wat moeite in onderzoek. Roeren aub!

Jankvogel | 03-11-18 | 21:55

Test om te zien of ik mijn kroontje krijg. Dus off-topic

alwayslearning | 03-11-18 | 21:53 | 2

Test geslaagd. Dus on-topic off-topic.

Frau Merkel | 03-11-18 | 22:18

Ja, gelukt. Gefeliciflapstaart.

ristretto | 03-11-18 | 22:20

Er moet op alle terreinen veel meer aan risico-analyse gedaan worden. Wat als, indien... dat geldt voor Stints, voor spoorwegovergangen, you name it. Overigens wie die veel geplaatste foto van die Stint van achteren genomen met die volle bak kinderen en die rechtopstaande juf, goed bekijkt kan zien dat door die dicht op elkaar staande achterwieltjes in combinatie met die rechtopstaande persoon het zwaartepunt van het geheel veel te hoog ligt. Waardoor bij plotseling uitwijken het risico van zijwaarts kantelen groot is. nl.wikipedia.org/wiki/Elandtest

Rest In Privacy | 03-11-18 | 21:52 | 2

Ja maar dat is slecht voor de economie want dat kost geld!

Rest In Privacy | 03-11-18 | 22:07

Een gevarenanalyse is al onderdeel van de Machinerichtlijn. Reliability engineering is veel te ingewikkeld voor kleine fabrikanten.

Frau Merkel | 03-11-18 | 22:29

De crocs versie, onder de bakfietsen zeg maar.

Rest In Privacy | 03-11-18 | 21:49 | 2

Valt me nog mee dat ie niet in Italië gebouwd is...

Rest In Privacy | 03-11-18 | 21:52

@ MacMiep.nl | 03-11-18 | 21:52
Juistum!
#Made in China.

Rest In Privacy | 03-11-18 | 21:55

Het feitenrelaas van de ILT, waarop de minister haar besluit nam staat vol onjuistheden en halve waarheden. Schande dat een minister hierdoor een fabrikant en 30 banen naar de $%$%% laat gaan.
feitoffake.wordpress.com/2018/10/22/d...

Daarnaast lijkt het er sterk op dat de Stint niet op hol sloeg en dat er geen technisch probleem was
feitoffake.wordpress.com/2018/11/03/s...

Spotje | 03-11-18 | 21:49 | 3

Ik ben benieuwd wie van die 30 banen de baas heeft gewaarschuwd en naar wie niet geluisterd is...

Rest In Privacy | 03-11-18 | 21:53

Die sites had ik ook gelezen, maar die auteur vergeet alle scenario`s waar die een combinatie heeft van twee defecten.

Ook toont de de rit naar de spoorwegovergang niet aan dat de stint goed werkte. Als de bestuurster vol gas probeert te rijden, kan ze onmogelijk verschil merken tussen een op hol geslagen stint en eentje die normaal volgas rijdt.

En nog een ander puntje. Zelfs als dit ongeluk niet veroorzaakt is door een defecte stint: Als de minister door onderzoek vaststelt dat de stint onveilig kan zijn, dan heeft zij NOG de verplichting eerst onderzoek te doen.

Dit bedrijf heeft dit echt over zichzelf afgeroepen door eerstejaars elektrotechniek foutjes ZEVEN JAAR lang in hun apparaat te laten.

Feynman | 03-11-18 | 22:37

@Spotje,
Ooggetuigen hebben de bestuurster in paniek horen schreeuwen dat ze niet kon remmen!

kleurdoosje | 04-11-18 | 09:47

De Stins is qua elektronica een bij elkaar geraapt chinees hobby zootje. Daarnaast zou elk voertuig op de weg over zodanige remmen moeten beschikken dat deze de aandrijving tegen kan werekn. En niet dat de aandrijving de remmen doorstaat.

Ik snap de dat de grachtengordel zo'n groene elektrische bak goedgekeurd heeft, wat ja groen. maar manmanman, wat een faal zootje weer. In de politiek en andere instellingen moeten mensen komen met verstand van zaken.

dk-- | 03-11-18 | 21:46 | 5

Uit de Freya fabriek?

Jarrebak | 03-11-18 | 22:24

Waar de rommel ook vandaan komt, het ontwerp moet zelfdovend zijn: bij elke fout moet een veilige situatie ontstaan, ergo afremmen tot stilstand. Dat staat in de machinerichtlijn, al bijna een eeuw. Zulke elementaire regels leer je op de LTS maar kennelijk zijn fabrikant, ILT en het ministerie deze richtlijn vergeten.

Bakkeleures | 04-11-18 | 09:30

@Bakkeleures,
Juist! Dat dus!
En ook al weet men die reeds een halve eeuw bestaande richtlijnen niet: het gezonde verstand zou ook daar direct op uit moeten komen, hoe logisch kan iets zijn?

kleurdoosje | 04-11-18 | 09:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Ongelukken gebeuren. Mensen kijken niet goed uit hun doppen. Dit is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven. Of iedereen moet in bed blijven liggen.
Maar een technisch ondeugdelijk en onveilig product op de markt zetten en vervolgens een overheid die haar belangrijke taak den burger te beschermen niet serieus neemt IS EEN GROTE SCHANDE. Hier dienen koppen te rollen.
Maar ja. Economie stimuleren he. Precies hetzelfde als lekker handel blijven drijven met de Saoedi's, wat ze ook flikken. Geld moet rollen en daarvoor gaan we over lijken (kinderlijkjes in dit geval).

Rest In Privacy | 03-11-18 | 21:45 | 1

Ah joh, groen vervoer is helemaal hip en moet en zal er komen. Net zoals ze allemaal mensen naar Nederland importeren, want ja, multiculti moet komen en woningtekort is goed voor economie ofzo. Dat er mensen dood gaan bij de overtocht en de sfeer achteruitgaat is maar bijzaak. Dit is hoe de geld hongeren machthebbers te werk gaan om hun idealen te verwezenlijken

dk-- | 03-11-18 | 21:48

Het probleem is dat vrouwen geen reedt van techniek begrijpen, het zit niet in ze. De gashendel terugdraaien bij een defect veertje zou een man als primaire reactie doen, een vrouw jaagt door een slagboom heen omdat haar hersens op slot gaan staan bij technische problemen.

De bestuurster is het probleem, vrouwen zouden zelfs een zelf rijdende auto dwars door een kinderopvang kunnen loodsen.
Moeten we alles nu maar gaan aanpassen aan die halve gehandicapten?

Helaas wel. ;))

Ongeblustekalk | 03-11-18 | 21:42 | 20

MacMiep.nl | 03-11-18 | 21:46
"Miep and the Art of Bicycle Maintenance" - als dat je wat zegt ;-). Je bent echt een uitzondering, dame.

Eric Newby | 03-11-18 | 22:52

Als dit onzinverhaal al waar is dan nog is dit een ontwerpfout. Belachelijk als een apparaat zo ontworpen wordt dat de helft van de potentiële gebruikers fatale fouten kunnen, of volgens u zullen, maken.

Oberst Fledermaus | 04-11-18 | 06:14

Hoho, @ongebluste kalk,
Ik ben behoorlijk technisch, ik, stoer meisje met lang haar en hippe kleding, sleutelde zelf in de jaren 70 aan mijn Puch MV50 Skytrack.
Zelfs onderweg op vakantie naar België: nieuwe zuigerveren gehaald in een dorp en op een camping in België de zuigerveren vervangen. Ik had altijd gereedschap bij me voor het geval er iets opdeed. Ik had veel bekijks, want ik was twee jaar het enige meisje op zo'n brommer in de omgeving, daarna volgde mijn zusje en een vriendin. Heerlijk brommerrijden destijds, lekker vrij.
De Stint had nooit goedgekeurd moeten worden, als er zo gemakkelijk levensgevaarlijke mankementen aan kunnen komen. Er scheen eerst wel een dodemansknop op te hebben gezeten, maar die was wegbezuinigd: omdat hij toch niet zo vaak gebruikt werd! Absurd! Maar dat het kwartje nu nog niet is gevallen bij de fabrikant is ongelooflijk stuitend: hoeveel kinderen hadden er dan moeten verongelukken om dat voor elkaar te krijgen? Sorry, ik kan daar met mijn pet niet bij.

kleurdoosje | 04-11-18 | 09:36
▼ 17 antwoorden verborgen

De laatste versie geen juist dat probleem met die gaskabel niet meer te hebben, begreep ik van eerdere raporten. (ze hebben een micro-controller toegevoegd, die afslaat als hij een breuk constateerd. De elektrische mini heftrucks waar ik 15 jaar geleden mee reed hadden dat ook al, dus dat het er gewoon in had moeten zitten is duidelijk)
Ze roepen al zeker 20 jaar dat alle overgangen ofwel tunnels ofwel weg moeten dit is ook wel gedaan maar wellicht niet overal haalbaar. En los daarvan, een trein is natuurlijk vrijwel altijd dodelijk maar als hij op een kruising op hol was geslagen en een vrachtauto daardoor niet meet op tijd zou kunnen stoppen? Was ook niet pretty geweest.

politiekgemotiveerd | 03-11-18 | 21:41 | 1

Zolang mensen het presteren om op een enkel spoors overgang bij goed weer zichzelf naar de kloten te rijden heeft het overal tunnelen geen zin. Je kunt niet alles voor zijn. Mensen maken nu eenmaal fouten.

Rest In Privacy | 03-11-18 | 21:51

Goed verhaal, en degelijk onderbouwd.
Ook de visie van techneut ZZP-er.

ZZP-er | 03-11-18 | 21:38

Helemaal eens, maar helaas is politiek toch vooral een spel. Het spel is nu of we de minister op genoeg leugentjes kunnen betrappen om haar weg te kunnen sturen.

SamV | 03-11-18 | 21:38

Eigenlijk zou het met elektronica beter en betrouwbaarder moeten zijn, echter het tegendeel lijkt het geval te zijn.
Zie ook de straaljagers. Russische jagers zijn minder complex, meer mechanisch dan de Amerikaanse en toch presteren de Russische jager beter zoals in de tijdperk van Mig-21 vs de F4. Ook de Su27 vs de F16 was de Su27 beter.

ProAsfalt | 03-11-18 | 21:34 | 3

Dan de JSF. Hopelijk is dat ding nog een beetje te onderhouden.

kloopindeslootjijook | 03-11-18 | 22:11

De JSF zal op termijn wel te onderhouden zijn. Ze zijn de ondersteuningsorganisatie echter vergeten en dat zorgt voor vertraging en enorme kosten om dat alsnog op te tuigen. Het is een schoolvoorbeeld hoe het niet moet.

Frau Merkel | 03-11-18 | 22:27

Kijk wat er aan Russische verkeersvliegtuigen rondvliegt. Vaak stokoud maar niet stuk te krijgen en desnoods door de piloot zelf te repareren.

Synecdoche | 04-11-18 | 17:19

Ik ken storingen aan ebike's die ook op hol slaan. Die met de stroomonderbreekcontact in de remhandels. Of ebikes waarvan de koppelsensor te strak zijn aangedraaid door een zelfplakker/klusser.

steekmug | 03-11-18 | 21:34 | 3

Wat wil je zeggen?

Moet dan de Stint ook maar weer toegelaten worden, of moeten ook die onveilige ebike's van de weg af? Ik hoop het laatste...

Johnweer | 03-11-18 | 22:20

Is u zelf een beroepsplakker ?

NatNiks | 03-11-18 | 22:20

@Johnweer Er gaan nog veel oudjes dood vallen met die ebikes,
maar dat is geen probleem, onze maatschappelijk samenleving één kan dode per ongeval wel verwerken.
Aan de andere kant zou ik ook liever met mijn ebike sterven op het asfalt dan achter de geraniums te gaan zitten.

NatNiks | 03-11-18 | 22:26

Ik begrijp überhaupt niet dat dat ding de weg op mag; die kinderen zitten daar nagenoeg onbeschermd in zo'n open bak. Er hoeft maar een keer een auto tegen aan te rijden met een kilometertje of vijftig (of zestig of zeventig want de max snelheid in de bebouwde kom wordt regelmatig overschreden door auto's) en je hebt tien dode kindertjes.

Aristotalloss | 03-11-18 | 21:33 | 9

Op iedere kinderwagen zit een rem.

gato | 04-11-18 | 09:05

@NatNiks | 03-11-18 | 22:19
Bij de overheid hebben ze geen enkel intellect in huis, want iedereen met enig intellect van betekenis gaat niet bij de overheid werken. Tenminste, als dat intellect enige vorm van ambitie en zucht naar arbeidsvreugde heeft.

Brou Is Back | 04-11-18 | 11:08

In Duitsland is de Stint direct geweigerd door de TUV.
Te gevaarlijk voor op de openbare weg.
Niet eens aan begonnen om de electronica te testen.
Was daar zeker door de mand gevallen,qua fuzzylogic.

De Profundus | 04-11-18 | 16:03
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik heb de oplossing. Laten de de treinen gewoon opheffen. Die zijn toch jaarlijks een alsmaar duurdere wanprestatie aan het leveren.
Alleen maar voordelen.

Ikweetni | 03-11-18 | 21:32

Het is dan ook geen tesla,die ook wel is op hol slaat.Niet van de subsidie.

van stampij | 03-11-18 | 21:30

Vanaf het begin van dit stint drama zegt mijn white male-intuition: Een segwaymotor is niet gemaakt om een bolderkar vol kinderen voort te sturen.
Die robotmotoren zijn zo onvoorspelbaar als een vrouw in haar periode.

keestelpro | 03-11-18 | 21:30

Het gezegde, dat als u wijst, er vier vingers terugwijzen, is hierop van toepassing. Wegkijken als vak, je moet het maar kunnen.

Rest In Privacy | 03-11-18 | 21:29 | 1

Dat is een stompzinnige platitude. Dan zou je nooit geen misstand meer kunnen bespreken, want ja, als je wijst ben je er zelf vier keer zo schuldig aan he...

Opslag Medium | 04-11-18 | 08:50

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl