achtergrond

Geenstijl

Gijs van Dam: 'Jelle BC heeft me kapot gemaakt'

Ja. Ontzettende Privé-kop. Maar dat krijg je, als we publiekelijk gedwongen worden om achter de hoteldeur van een homo-erotische encounter mee te kijken.

We hebben geen idee wat er precies is voorgevallen, twintig jaar geleden, en dat zullen we ook nooit weten. Dat is tussen twee mensen gebeurd die er allebei hun eigen waarheid over vertellen. Wat we wel weten, is dat Gijs van Dam is beschuldigd van verkrachting door Jelle Brandt Corstius, een bekende Nederlander met een enorm bereik waar we ook van weten dat hij soms nogal irrationeel, emotioneel en heftig op actuele ontwikkelingen duikt. We zien 'm nog in zijn Occupy-tentje zitten en "BOERENBRAADLULLEN!" naar de bankiers brullen, om maar wat te noemen. Trouw drukte zijn beschuldiging met marginale wederhoor af, bij zijn surrogaatouders van DWDD werd JBC als een dapper slachtoffer onthaald, en Gijs van Dam voelde 'een bulldozer over zich heen rijden', zo doet hij vandaag zijn verhaal.

Jelle noemde zijn naam niet, maar hij maakte zichzelf bekend om de beschuldiging te weerspreken. Heen en weer werd aangifte gedaan. Na een sepot doet Van Dam opnieuw aangifte. Die loopt nog.

Ondertussen is #MeToo de vuile bom van het "moderne feminisme" geworden: boosdoeners worden er mee uitgeschakeld, maar daaromheen wordt een heleboel collateral damage veroorzaakt. Omgangsnormen worden krampachtig, carrières gaan op de helling, inkomsten worden gedolven, hysterie leidt tot heksenjachten en in deze eeuw van pathetiek & piëtisme worden we moreel verplicht om (vermeende) slachtoffers te geloven, óók als zij beweren en beschuldigen zonder bewijs. En het gaat nog niet ver genoeg, als we de hijgerige hetzetergers moeten geloven, die vol vileine rancune het orkest van de ophef dirigeren.

Zo worden er dus ongetwijfeld ook onschuldige mannen in het kruis genageld, die nooit meer helemaal herstellen van niet te verifiëren, maar vernietigende beschuldigingen. We zullen nooit zeker weten wat er tussen BC & Van Dam is gebeurd. Maar we neigen nog steeds naar #TeamGijs. Al was het maar omdat een adjunct van Trouw een doorgeladen shotgun op het hoofd van Van Dam zette: “Tijdens het telefoongesprek werd duidelijk dat Van Dam binnen 24 uur moest reageren op een open brief van Brandt Corstius...” De media-ogen zijn op u gericht, meneer van Dam. Haalt u zelf even de trekker over?
Update: Hier ook nog de link naar HP/Van Dijk.

Hysterie? Hoezo hysterie?

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tuurlijk. NRC zoekt lokale slachtoffers Rammstein

Mosterd is camperen in het oostblok. Toch nog een muziektopic

@Van Rossem | 16-06-23 | 18:00 | 161 reacties

GS Boekverslag. "Boze Bazen", door Ronit Palache

De literaire redactie boog zich over een non-fictie met flink wat gaten in het plot

@Van Rossem | 17-06-22 | 12:00 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.