achtergrond

Geenstijl

Thierry Baudet trapt in DDS-hoax over 'vandaag uitgelekt' EU-document dat al 16 jaar openbaar is

Het is ook allemaal zo ingewikkeld opgeschreven.

Grote opwinding afgelopen weekeinde bij het door Joshua Livestro opgerichte boosblog De Dagelijkse Standaard. "Document FCO30/1048 van de Britse overheid werd maar liefst vijftig jaar achter slot en grendel bewaard door de Britse overheid." Vijftig jaar! Achter slot en grendel! Ware bedoeling EU! Leugenaars! Snel Thierry Baudet bellen en vragen wat hij er van vindt! "Zoals wij eerder vandaag berichtten hebben Britse media een tot voor kort geheim document gevonden over de Europese Unie", schrijft hoofdredacteur Michaël (wanneer komt je vlog terug?) van der Galiën. 

Twee keer nepnieuws. Ten eerste is dat document helemaal niet vijftig jaar achter slot en grendel gebleven. In 2002 gaf het Britse nationaal archief de stukken vrij. Dat is meer dan 16 jaar geleden. Maar ook de suggestie dat de Britse media het nu pas ontdekken is totale larie. Op 17 februari 2002 schreef Christopher Booker er al over in The Daily Telegraph. Sterker nog, in 2012 deed hij dat opnieuw. Niet echt wat je noemt een vandaag uitgelekt document.

Het document is op zichzelf overigens best interessant. Het Britse archief heeft geen online versie gepubliceerd, maar het lijkt er sterk op dat deze pdf een kopie van het origineel bevat. Een beter leesbare en door een Brexiteer geannoteerde versie van het paper waar het om gaat is overigens DAARRR (ook pdf) te vinden. Frappant dat een ambtenaar al in 1971 zag waar het naartoe ging met de EU. Op zich hoefde je daar niet enorm helderziend voor te zijn, want de discussie over soevereiniteit werd en wordt ook in de openbaarheid gevoerd. Daarom is het zo mal om te doen alsof dit document al die jaren expres geheim is gehouden: om te 'openbaren' dat de EU één groot complot is, suggereer je een niet-bestaand complot. Wie is er hier nou de leugenaar?

Leugenaars!

Leugenaars!

UPDATE - Soort van bijna-rectificatie DDS

Haha. De Dagelijkse Standaard probeert het artikel stiekem te rectificeren maar dat lukt niet echt. Van de tekst 'vijftig jaar achter slot en grendel' is nu 'dertig jaar achter slot en grendel' gemaakt, maar in de kop staat nog steeds dat de documenten zijn vrijgegeven. Dat klopt strikt genomen, maar om dat zestien jaar later als nieuws te bestempelen blijft een beetje... raar. Bovendien staat in het interview met Baudet nog steeds dat het om een 'tot voor kort geheim document' gaat. Baudet zelf laat zijn tweet overigens gewoon staan.

Gelukkig hebben we de screenshots nog

Gelukkig hebben we de screenshots nog

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.