achtergrond

Geenstijl

Rutte weet niks van gratis Toyota's voor jihadi's

Eigenlijk kan de MinPres er ook allemaal niks aan doen. Sommige dingen gebeuren nou eenmaal. Zoals tientallen miljoenen naar Syrische jihadistische "gematigde rebellen".

We hebben de wekelijkse persco van vrijdag 14 september nog eens rustig teruggekeken en we willen de inhoud daarvan, of liever: het gebrek daaraan, hier toch nog even wegleggen. Gewoon, omdat wij nogal sterk vermoeden dat MinPres Mark Rutte van de vvd echt wel ietsjepietjes meer weet over aan wie, wanneer & voor hoeveel Nederlandse taxpoet-euri aan Toyota's er naar de islamitische jihad zijn verscheept. Geloof ons maar, dit verhaal krijgt nog een lelijk staartje. Er duiken al tegenstrijdigheden op, en als er niks aan de hand is, waarom dan al die wobjes weigeren en/of zwart schilderen? De premier houdt niet van als/dan-speculatie, maar *als* dat staartje komt, *dan* hebben we hier een tiental vragen en ontwijkende antwoorden van de premier paraat, die wel eens allemaal heel snel door de waarheid ingehaald Zouden Kunnen Gaan Worden... (gedeeltelijk transscript na de breek)

1. Was u als premier eigenlijk van het begin af aan op de hoogte welke groepen wij daar steunden?
Rutte: Ik niet persoonlijk, nee.

2. Wanneer kreeg u te horen dat er mogelijk spullen waren geleverd aan troepen die bijvoorbeeld volgens Amnesty mensenrechtenschendingen plegen?
Rutte: Ja, eh, ik, eh, we gaan het uitzoeken.

**3. U gaat het uitzoeken, maar kunt u in uw eigen geheugen graven wanneer u hierover geïnformeerd bent?
**Rutte: Nou ja, met die uitzending van Nieuwsuur . Dus op 10 september. Daarna doet hij of hij niet precies weet waar Nieuwsuur mee kwam, en dat het een “vermeende” misstand zou zijn.

4. Dus voor de duidelijkheid, dat heeft u maandag pas vernomen?
Rutte: Ja, en een paar dagen daarvoor wisten we natuurlijk bij Buitenlandse Zaken dat Nieuwsuur bezig was met die uitzending.

5. Wat is een gematigde rebel in uw mening?
[Rutte, die doet of hij maar half op de hoogte is van het NLA-programma en in zijn antwoorden hooguit een zijdelingse betrokkenheid suggereert, heeft een briefje onder zijn neus liggen waar - heel toevallig - precies de juiste ontwijkende antwoorden op geformuleerd zijn. Het is een knap toneelstukje, we kennen de MinPres immers als een doorgewinterde PR-pro, maar wie er even voor gaat zitten om het terug te kijken, prikt er zo doorheen. Alle antwoorden in deze persco zijn vooraf geformuleerd en goed doorgesproken.]

6. Kende u nou zelf die lijst van 22 groeperingen [die NL geld ontvingen]?
Rutte: *Nee, ik ken die volgens mij niet. Ik geloof niet dat die lijst, die heeft natuurlijk nooit in het kabinet op tafel gelegen, zo werkt dat niet. *

**7. Toen, in 2015, was het dan niet nuttig geweest als andere ministers ook kennis hadden kunnen nemen van die lijst?
**Rutte: Uit 2015, wat we toen precies op tafel hebben gehad, zou ik niet kunnen reconstrueren. Dat weet ik echt niet, maar we gaan het allemaal uitzoeken. Ik heb hem niet gezien, In ieder geval niet recentelijk, ik weet niet wat we tóen gezien hebben, dat zou ik echt niet weten, dat zouden we moeten bekijken. Ik denk het niet, maar dat gaan we allemaal uitzoeken.

8. Heeft u kennis dat die Sultan-brigade op die lijst stond?
Rutte: Nee, volgens mij heeft niemand daar kennis van en we gaan het allemaal uitzoeken.

9, Waarom bent u zo geïrriteerd?
[Ghe - red.]

10. De steun is geen onderdeel geweest van kabinetsberaad?
Rutte: Ik ga er van uit van niet. [Hij was daar zelf bij, als baas van het kabinet, dus dat weet ie donders goed - red.]

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Koopkracht keldert. Recessie! Crisis! Oorlog!

In de recente geschiedenis komt een verlies aan koopkracht alleen voor in crisisjaren

@Pritt Stift | 14-09-23 | 09:50 | 329 reacties

EXPLOSIE aan adviescolleges onder Rutte 1 t/m 4

Er zou een adviescollege moeten komen over al die adviescolleges hahaha.

@Ronaldo | 22-08-23 | 15:45 | 159 reacties

Caroline van der Plas GEEN premier

Vrouw (56) weigert premierschap, Hans Wiegel raakt eretitel kwijt

@Mosterd | 27-07-23 | 08:00 | 269 reacties

GeldBlog — Er gloort een ultralinks kabinet

Nu het kabinet Rutte IV is gevallen, stelt iedereen zich de vraag waar Nederland voor gaat kiezen in 6 tot 9 (!!) maanden. Wellicht is het beter om te kijken wat de verkiezingen daarna brengen…

@Redactie | 16-07-23 | 19:59 | 245 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.