Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Gefeliciteerd! NL veiliger dan ooit, meer blauw op straat niet nodig aldus hoogleraar

Groetjes, Para Mocro

Goedemorgen onderbuik, lekker geslapen? Mooi, want het gaat weer goed met Nederland. Sterker nog, u bent veiliger dan ooit. "Het CBS noemt het zelf het mysterie van de verdwenen criminaliteit: 'De daling is zo sterk dat de cijfers en berichten hierover door een deel van de bevolking met argwaan worden bekeken." De trend lijkt trouwens op te gaan voor 't ganse avondland. Dan roept u natuurlijk dat dit komt omdat burgers nog maar van 36% van alle delicten bij de politie gemeld worden en maar 27% tot een aangifte leidt, omdat ze weten dat het geen zin heeft. Maar helaas, "dat vormt volgens de onderzoekers geen verklaring, omdat de daling in aangiftebereidheid tussen 2005 en 2015 minder sterk is dan de totale daling van de geregistreerde criminaliteit in die periode." Een gelaagd vraagstuk dus, dat vraagt om duiding van niemand minder dan een deskundige. De Volkskrant trommelt criminoloog Jan van Dijk op, en gelukkig maar. 

"Wat het onderzoek laat zien, volgens Van Dijk, is dat de angst dat migranten criminaliteit met zich meebrengen, onzin is. 'Totale waanzin zelfs, dat idee. Als dat zo zou zijn, waren de cijfers nooit gehalveerd. Maar goed, volgens de PVV is de misdaad ook enorm toegenomen, al laten de cijfers zien dat dat dus niet klopt.' Van Dijk zegt dat uit het CBS-rapport blijkt dat de criminaliteit terugdringen vooral door burgers en bedrijven zelf gebeurt. 'Ik zeg al jaren dat meer blauw op straat helemaal niet nodig is. Dat politie en justitie de criminaliteit terugdringen is een misvatting.'"

En wij maar denken dat het aan politie en justitie is criminaliteit terug te dringen, maar dat hadden we dus verkeerd begrepen.

Reaguursels

Inloggen

Ik weet toevallig van aantal lokale AZC dat bij bijvoorbeeld bedreigingen met mes endergelijke de ene asielzoeker op ander azc geplaatst word en er geen aangifte word gedaan.

Vraag is dan ook hoeveel gerechtelijke uitspraken kent u van krant of TV. Weinig tot geen. Deze zaken komen bijna allemaal niet voor de rechter. Terwijl er best veel incidenten zijn. Duizenden per jaar. toch raar

TilburgDeGekste | 08-05-18 | 03:14 | 1

Geen aangifte, zo krijg je de cijfers laag. Een schande.

O2Neutraal | 08-05-18 | 10:29

Dit doet niet alleen pijn aan je onderbuik maar is een belediging van functionerende hersenen... Dat zoiets hoogleraar kan worden en blijven. Waardenvrije wetenschap beoefent de beste man in ieder geval niet, of hij bakt er weinig van.

Dit is ongeveer dezelfde wanlogica: stel er zijn volgens de officiële cijfers minder incidenten van bijtende honden geregistreerd. Wel zijn er een paar meer mensen doodgebeten. Wij denken niet dat dit komt doordat minder mensen aangifte hebben gedaan of minder ambtenaren de moeite hebben genomen (of geïnstrueerd zijn) om dat vast te leggen, aldus het officieel bureau.

Volkskrant (logisch nadenken of kunnen rekenen is kennelijk geen vereiste voor een journalist of redactie) laat hoogleraar hondenkunde triomfantelijk concluderen: "nou, dit bewijst dus dat het echt niet gevaarlijk is om een pitbull of andere vechthond in huis te halen. Totale waanzin zelfs, dat idee. De cijfers tonen aan dat we meer pitbulls hebben, maar minder incidenten. En dat mensen bijtende honden zelf wel met een handtas kunnen bewerken, of heel hard schreeuwen of op de kop slaan. Dus muilkorven of het ontmoedigen van een hoger percentage vechthonden in de totale populatie, of vaker een agent in de buurt hebben die zo'n nobel dier in dat geval kan afmaken, is nergens voor nodig."

Bedenk eens hoeveel lager de (echte) cijfers nog meer zouden zijn als al die pitbulls c.q. gelukzoekers niet waren binnengelaten of gefokt. Die toch echt de (zelfs mogelijk opgepoetste) statistieken van CBS, SCP en aanverwante WC-eendjes van de Staat qua bijten, steken, keelsnijden, misdaad, uitkering, of gebrek aan respect voor vrouwen-, homo- en andere mensenrechten overbevolken, meneer de "hoogleraar".

Je strot wordt afgesneden door een islamitische Syriër, je kind doodgebeten door een pitbull zonder muilkorf of leiband, maar politie, politiek, media en hoogleraren in koor: "Het aantal geregistreerde incidenten is afgenomen hoor. En dat doen ze normaal nooit, dus je zult wel die ene pechvogel zijn die een verward geval tegenkwam..."

Wol | 07-05-18 | 20:22

Nepnieuws en verwarde man

Jacktheflipper | 07-05-18 | 18:54 | 1

Vergeet nog “voltooid leven”
Excuus

Jacktheflipper | 07-05-18 | 18:56

Al jaren berichten over bijvoorbeeld de Marokkaanse en Albanese onderwereld die volledig vrijspel hebben in Nederland, wapenbezit en gewelddadige overvallen onder en door jonge allochtonen, en ga zo maar door. Iedereen weet dat die cijfers niet representatief zijn voor de realiteit. Elk jaar gejubel over de cijfers terwijl de burger zelf met de shit mag dealen omdat de politie het allemaal niet aankan en andere prioriteiten stelt.

Akiron | 07-05-18 | 18:45 | 1

+1, aangezien ze zo goed bezig zijn, verwacht ik ook mijn laptop terug dit jaar, er is immers niets te doen voor de politie en justitie. Binnenkort zal men dan ook meteen wel tijd hebben om weer achter fietsendiefstal aan te gaan.

O2Neutraal | 08-05-18 | 10:31

Het lijkt wel een nieuw album van Suske & Wiske ''het mysterie van de verdwenen criminaliteit''

Vrijheidsstrijder | 07-05-18 | 17:00 | 5

Of Suske en Wiske en de Ontkennende Onderzoekers.

McSplutter | 07-05-18 | 18:32

Huichelende Hoogleraar, anyone?

McSplutter | 07-05-18 | 18:33

Lijkt wel een uitdaging van @Mosterd zo.

McSplutter | 07-05-18 | 18:33
▼ 2 antwoorden verborgen

En dit soort feitenverdraaiende, wegkijkende, extreemlinkse, ontkennende, vergoeilijkende "mensen" zijn hoogleraar en krijgen een podium bij de Volkskrant ? Dus NL wordt veiliger ? Deze meneer leest geen kranten ? Deze manier kent de dagelijkse werkelijkheid van de politie niet ? Deze meneer komt nooit in gevangenissen ? Deze meneer komt blijkbaar nooit in wijken waar de geimporteerde kansenparels genadeloos hun gang kunnen gaan. Al jaren. Tja, je hebt dit soort lui. Ze zitten zelfs blijkbaar in het onderwijs. Ze wonen mijlenver af van de plaatsen waar vrouwen en meisjes al tientallen jaren niet meer over straat kunnen omdat ze uitgescholden, bedreigd, mishandeld en aangerand worden. Nagenoeg ELK weekend vallen er doden door kogels uit geweren van Marokkanen. Criminele afrekeningen. Maffia. Jan van Dijk hoort niet in het onderwijs thuis maar in een gesloten inrichting want op deze manier is hij niet de oplossing van het probleem maar de mede-oorzaak. Steek die maar in je hooglerarige zak Jan.

Rest In Privacy | 07-05-18 | 16:56 | 1

Eerlijk is eerlijk, in gevangenissen kom je relatief weinig criminelen tegen.
Gevangenissen staan zelfs leeg, en personeel wordt ontslagen.

Geen wonder; zelfs voor een gevalletje beroving, verkrachting en poging tot moord (theoretisch respectievelijk 9, 12 en 20 jaar cel) ga je hooguit een jaartje naar de gevangenis.
Velen zitten dergelijke "straffen" trouwens thuis uit, met doorknipbare enkelband.
En vanaf een jaar voor vrijlating mag de veroordeelde alvast op proefverlof.

Dandruff | 07-05-18 | 17:50

Bijna alle criminaliteit heet "verward " dus kloppen de cijfers.
Take care.

PopeyeKamper | 07-05-18 | 16:51

Ok. Stel dat je alleen naar een cijfer kijkt waar geen discussie over is : Mooooord !
Dan zie je toch wel dat dit daadwerkelijk gedaald is de afgelopen jaren.
opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/8145...

PSZ-E | 07-05-18 | 16:23 | 3

PSZ-E | 07-05-18 | 16:23,

Zou het?
In werkelijkheid blijken de cijfers van het onderzoeksbureau van justitie (WODC) vrij onbetrouwbaar;
- 3,5 miljoen delicten zijn niet meegenomen in criminaliteitscijfers;
- 82% van de *geregistreerde* delicten gaat ongezien de kast in. www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectore...

Er wordt dus structureel met de cijfers gerommeld, althans volgens de mensen die het kunnen weten (agenten, rechercheurs, gevangenbewaarders, etc). De recherche vraagt om 2.000 nieuwe collegae, omdat ze nu slechts 20% van hun zaken in behandeling kunnen nemen (pdf-alert). www.politiebond.nl/assets/Noodkreet-R...
Ook is er veel meer geld nodig om aan de vraag voor forensisch onderzoek te kunnen voldoen. www.nrc.nl/nieuws/2018/04/28/politie-...

Dus wie moet ik dan geloven; vakmensen die dagelijks criminaliteit bestrijden?
Of een politiek extremist die in de krant de PVV afzeikt?

Kwestie van logisch nadenken; stel dat de criminaliteit zou zijn gedaald.
Hoe kan het dan dat het vrijwel onmogelijk is om daders te pakken?
Dat geldt voor 98% van de lichte delicten, zoals (winkel-) diefstal, inbraak, (internet-) fraude, bedreiging, geweld etc. Maar zelfs voor zeer ernstige delicten. www.geenstijl.nl/5141773/verkrachter-...
Hoe kan het dat een vrouw die slachtoffer wordt van beroving, verkrachting en poging tot moord;
- zelf de dader op moet sporen;
- zelf alle dadergegevens aan justitie moet overhandigen;
- en dan nog maandenlang moet aandringen op een arrestatie;
- uiteindelijk hoort dat de dader voor deze 3 delicten 1 jaartje bak krijgt?
- terwijl hier respectievelijk 9, 12 en 20 jaar op staat?

Voor mij is het niet moeilijk. Instanties en of personen die meermaals op leugens betrapt zijn, verliezen uiteindelijk hun betrouwbaarheid. Zeker als anderen met geloofwaardiger cijfers komen. Het bewezen feit dat diverse West Europese overheden stelselmatig seksueel geweld door asieleisers negeren, ontkennen, bagatelliseren en zelfs gedogen, maakt het voor mij aannemelijker dat ook andere vormen van criminaliteit door asieleisers genegeerd, gebagatelliseerd, ontkend of zelfs gedoogd worden. Terrorisme wordt dan ineens een warrig verhaal over "verwarde mannen". Alles om de cijfers maar zo laag mogelijk te houden.
Een halfjaar geleden debatteerde de kamer overigens over de klacht van veel politiemensen dat vooral seksueel geweld door illegalen niet kon worden aangepakt, omdat "het dan moeilijker is daders uit te zetten". In werkelijkheid worden die daders echter helemaal niet uitgezet. Maar door ze *niet* te vervolgen blijven ze ook buiten de statistieken. Goed nieuws voor charlatans als Jan van Dijk.
Ook geweld binnen bijvoorbeeld psychiatrische instellingen blijft doorgaans buiten de statistieken. beta.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond...

Dandruff | 07-05-18 | 17:42

Tellen is tellen. Er is wel één dingetje je moet alles tellen en daar twijfel ik eernstig aan
Bullshit in bullshit uit

Jacktheflipper | 07-05-18 | 19:06

Nfi is zwaar onderbezet en overbelast.
Raar je zou denken dat ze daar grote klaverjas toernooien houden

Jacktheflipper | 07-05-18 | 19:10

Of de bewering dat de criminaliteit is afgenomen een correcte is, ga ik me niet uitlaten. Maar ik weet wel zeker dat de volgende redenatie van criminoloog Van Dijk onzin is:
VK: "Wat het onderzoek laat zien, volgens Van Dijk, is dat de angst dat migranten criminaliteit met zich meebrengen, onzin is. ‘Totale waanzin zelfs, dat idee. Als dat zo zou zijn, waren de cijfers nooit gehalveerd."
Hij stelt dat de misdaadcijfers dalen, en migranten DUS geen criminaliteit met zich meebrengen. 'Geen criminaliteit met zich meebrengen' wil cijfermatig zeggen dat deze groep dus onder-gemiddeld vertegenwoordigd moet zijn in de cijfers!
Ten eerste mag en kan je dit op basis van zijn redenatie helemaal niet concluderen (betreft simpele basis-statistiek). Maar nog erger is dat de alle CBS-cijfers (datzelfde CBS waar van Dijk aan refereert!) het tegenovergestelde aantonen.
Zie voor de oververtegenwoordiging: www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2016/47/...

Dus deze Tilburgse hoogleraar gebruikt obscure logica. Én zit ook nog eens keihard te liegen. Want als criminoloog is hij zeker op de hoogte van de werkelijke cijfers.
Levensgevaarlijk, ideologisch gedreven wensdenken onder het mom van wetenschap. Fake-news 2.0, nog een graad erger en gevaarlijker (want 'wetenschappelijk' goedgekeurd) dan gewoon fake-news. Wie gaat hier ingrijpen?

michelpen | 07-05-18 | 16:10 | 2

deze cijfers zijn dan ook nog gebaseerd op aangifte cijfers
En we weten allemaal dat de nl bevolking niet meer de moeite neemt om aangifte te doen.
En we weten allemaal dat de Politie moeite doet om aangiftes waarin asielzoekers zijn betrokken niet aan wil nemen
Al met al een vertekend beeld
Maar past prima in het wegkijk belijd

Jacktheflipper | 07-05-18 | 19:20

Mee eens.

Grapevine | 08-05-18 | 10:55

Heeft die Van Dijk met zijn bakkus in een emmer met “zeeppoeder” gehangen ..... totale lul.

Rest In Privacy | 07-05-18 | 15:26 | 1

Madenschijter | 07-05-18 | 15:26,
Mee eens.
Maar wat doen wij allen nu?
Niks.
Waarom? omdat 70% van de Nederlandse bevolking, een hypotheek hebben, men is dus bang om deze vorm van zekerheid te verliezen.
Kortom, wij zijn nagenoeg allen.... geknecht.

Bad - Casey | 07-05-18 | 15:52

Bonnetjes weg, organen weg, democratie weg, memo's weg, criminaliteit weg. Wauw, dit is het beste kabinet ooit! Oh nee, dat was het vorige

Sandronique | 07-05-18 | 15:16

Aangiftebereidheid op een historisch dieptepunt, in steden als Amsterdam gaat 5-60 procent van de aangiftes in de prullenbak, veel criminaliteit naar internet gegaan waar de politie zelfs van zegt dat ze daar niets tot weinig mee doen.

Leuk zo'n theoretische werkelijkheid en selectief cijfertjes opgooien.

GroetenVanUrk | 07-05-18 | 14:33 | 1

Zomaar een quote van een van de weinige, door mij gewaardeerde politici:
“I only believe in statistics that I doctored myself”.
Volgens de anti 4 mei, PC-brigade is de bedenker van deze waarheid ook een schurk, en zijn volgende quote wil ik u in deze context ook niet onthouden:
"You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life."

McSplutter | 07-05-18 | 18:44

Meer blauw op straat,
ik trek vandaag een blauw t-shirt aan,
zo goed?

Kanarie_Geil | 07-05-18 | 14:13 | 1

Wel goedkoper.

O2Neutraal | 07-05-18 | 16:45

We zijn al zover gezonken in het linkse moeras, dat je zulke onderzoeken ook al niet meer kunt vertrouwen.
Want er blijven veel vragen.
- Is definitie van criminaliteit wellicht veranderd of aan inflatie onderhevig.
- Wat is de ijkdatum en wat werd er toen verstaan onder ciminaliteit.
- Hoe zit het met de aangiftebereidheid van kleine criminaliteit. Klein nu, maar vroeger vonden ze klein al bijzonder heftig. Over diefstal van een fiets halen we onze schouders, maar ooit was dat een ingrijpende gebeurtenis.
- Hoe speelt leeftijdsopbouw een rol bij een vergrijzende populatie. Bejaarden doen minder aan criminaliteit.
- Drugsgebruik was ooit crimineel, nu veel minder.

We worden doodgegooid met dit soort onderzoek. En steeds moet ik lachen om de bevindingen.

marjen | 07-05-18 | 14:00 | 1

En worden de daden van een verwarde man of een suikerspiegel chauffeur nu wel of niet meegerekend

Jacktheflipper | 07-05-18 | 19:24

Zo'n hoogleraar en die onderzoekers dienen per direct ontslagen te worden. Bespaard de maatschappij weer wat overbodig uitgegeven geld.

Ze baseren zich op cijfertjes uit invullijstjes. Zoals de aangiftebereidheid. Dat is een nietszeggend getal, het is op straat aan mensen vragen 'zou u aangifte doen' en dan gemiddelden noteren. Zo'n minkukel van een hoogleraar had moeten weten dat dat zachte cijfers zijn, volstrekt onbetrouwbaar. Het is als aan italianen vragen hoe vaak ze per week neuken, dan krijg je ook 10 als antwoord.

Feit is gewoon dat de politie, het OM en justitie in NL volslagen faalzaken zijn die niets klaarspelen, en de burger heeft daar al lang geen vertrouwen meer in. Met een oplossingspercentage onder de 2%, is dat ook volstrekt logisch.

Dus doet geen hond meer aangifte van kleine dingen, want waarom zou JIJ er tijd in investeren, als ZIJ de aangifte toch onderin de la schuiven. En DAAR komt die zogenaamde sterke daling vandaan. En nergens anders van.

SuperFunGuy | 07-05-18 | 13:40 | 1

Precies.
Van kleine dingen wordt geen aangifte meer gedaan.
En grote zaken zoals moord stijgen wel.
Ook volgens de "wij-van-wc-eend" cijfers van de overheid, nu overal te vinden op NPO en MSM. Dat zegt eigenlijk al genoeg, want feitelijk staat er dan;
- het aantal berovingen neemt af, maar het aantal roofmoorden neemt toe;
- de drugshandel neemt af, maar de afrekeningen in die sector nemen toe...
Wie dat gelooft is niet bij zijn hoofd.

De cijfers worden dus gemanipuleerd, en dat is nogal een understatement;
- 3,5 miljoen delicten (!!!) zijn niet in de statistieken mee genomen;
- ook 82% van de geregistreerde zaken leidt niet tot vervolging...
www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectore...

Dandruff | 07-05-18 | 14:18
-weggejorist-
Fratello | 07-05-18 | 13:36

Er is geen minder criminaliteit.
De definitie van criminaliteit is verouderd. Criminaliteit is er nog zeker alleen beduidend minder met de "klasieke Boeven"

Kijk naar Den Haag, EU, verzekeringen, banken, Bonusjagers etc.
Genoeg criminaliteit!

Het Licht | 07-05-18 | 12:59

Hoogleraren beginnen ook steeds meer op vrijgelaten mannen/vrouwen/x te lijken. Wat een onzin komt er uit. gelukkig is er nu in ieder geval wel een nieuwe bevolkingsgroep bijgekomen: Veiligelanders. Je verzint het niet. Een briljante burgemeester (worden er nu echt geen eisen aan die lui gesteld ?) heeft bedacht dat er regels zijn en dat het eigenlijk wel handig is die te gaan handhaven. Joh. www.rtvnoord.nl/nieuws/193766/Burgeme...

Ruikbaard | 07-05-18 | 12:56

Dat heb je inderdaad volkomen verkeerd begrepen. Binnen de misdaadpreventie ligt de nadruk op primaire preventie, omdat secundaire - laat staan tertaire - preventie per definitie te laat is.

Hoen | 07-05-18 | 12:55

Nou, de newspeak wordt met de dag minder verhuld opgedist zeg. Eerst die "verwarde man" ( moslimterrorist uit Syrië) die compleet uit het niets al Hakbarrend een "steekpartij" (lees; poging tot afsnijden van hoofden van willekeurige voorbijgangers) beging. Nu weer de hosanna over de spectaculair gedaalde criminaliteit. Nee stelletje godvergeten LutserTs, mensen nemen niet meer de moeite om nog aangifte te doen omdat dit toch geen enkele zin heeft. Hooguit maakt men nog de gang naar het lokale politiebureau vanwege de verzekering. Echt niemand die nog de illusie heeft dat er ook maar enige moeite gedaan wordt om de daders te vinden/ aan te houden.

Vervolgens de aperte leugen dat de import van de halve Derde Wereld toch écht geen ellende met zich meebrengt. Iedere omwonende van gelijk welk AZC kan u anders vertellen.

En dan de grootste schande; "Uit het CBS-rapport blijkt dat de criminaliteit terugdringen vooral door burgers en bedrijven zelf gebeurt." We hebben hier dus één van de hoogste belastingtarieven ter wereld, worden helemaal de moeder gesleepnet door de (r)Overheid, hebben het monopolie op geweld bij diezelfde Overheid gelegd maar moeten het vervolgens nóg zelf doen??? Voor de hoeveelheid belasting die je hier op jaarbasis ophoest zou je minstens mogen verwachten dat je je huis niet in een kleine versie van Fort Knox moet veranderen om nog maar enigszins veilig te kunnen zijn. Wat een klucht weer dit. *verder head desken doet*

Sjefke7807 | 07-05-18 | 12:45 | 1

dikke 10 !
Take care.

PopeyeKamper | 07-05-18 | 16:58

Belastingdienst een zooitje
De zorgsector is een zootje
Bij de politie is het een zooitje
Uwv is het een zooitje
Defensie is het een zooitje
Immigratie dienst is het een zootje
Maaar criminaliteit daalt.
MH17 is een doofpot momentje.
De EU hufters zitting er alleen maar voor de schatrijke speknekken.

Met dank aan 3 termijnen Rutte en zijn zwakbegaafde kliek.
En maar veren in z'n eigen kont steken

zoalsikhetzeg | 07-05-18 | 12:28 | 1

+1000000

MooseNL | 07-05-18 | 13:33

Criminaliteits onderzoek zegt niet zoveel over de criminaliteit maar meer over de activiteiten van de politie en hun effectiviteit.

Henk1955 | 07-05-18 | 12:24

klopt. ze brengen "islam" mee. en dat is nog een graadje gevaarlijker dan "criminaliteit"

win | 07-05-18 | 12:08

Zag ik dit nou ook al besproken worden bij Pauw van de week? Veel minder problemen, maar aan het einde wel een clash van culturen voorzag waar we toch echt voor op moesten passen want dat gaat mis. Dat hij die 2 tegenstellingen wilde rijmen verbaasde niemand aan tafel.

Kwam allemaal door sociale media werd nog even gezegd door Pauw, daar moesten we maar mee ophouden, die onafhankelijke, directe, ongefilterde en ongecensureerde nieuwsvergaring. Liever via programma's waarin door met belastinggeld dikbetaalde presentatoren 2 dagen later het nieuws brengen in de gewenste vorm door gewenste deskundigen het woord te laten doen.

een_mike | 07-05-18 | 12:07

Overlast komt ook niet voor in deze cijfers want geen misdaad.

Rest In Privacy | 07-05-18 | 12:06

Dus straks verdwijnen ook "Opsporing Verzocht" en "Opgelicht" van de buis? Jammer. De dinsdagavond was bij uitstek een avond om met bier en chips op de bank te kijken naar real life crime. Maar goed, dat is straks dus verleden tijd en kunnen we de extra sloten van de voor- en achterdeur halen en het abo van de bewakingsdienst opzeggen. Ook de auto en de fiets kunnen we dus weer gewoon met de sleuteltjes erin voor de deur parkeren. Hoera!

Brou Is Back | 07-05-18 | 12:03

Wauw wat een goed nieuws.
Ik heb een voorstel om het nog beter te maken.
We ontslaan alle agenten. Dan worden er nog maar 0 aangiftes gedaan.
Dan is Nederland criminaliteit vrij!

Dan kunnen we het geld aan belangrijkere zaken besteden, zoals discriminatie en islamofobie meldpunten.

Rest In Privacy | 07-05-18 | 11:35 | 1

+ 10.

ja,diedus! | 07-05-18 | 11:37

Gewoon goed bewaren, die uitspraken van Van Dijk, en over een paar jaar op terugkomen. Je weet wel, tegen de tijd dat bekend is dat we keihard voorgelogen en genaaid zijn.

Goldfinger | 07-05-18 | 11:32 | 1

Net zoals bij Leo Lucassen bedoel je?

Rest In Privacy | 07-05-18 | 11:35

Belachelijke term ook: "onderbuik". Alsof deze gevoelens uit je darmen komen. Dat argument is letterlijk onder de gordel. Door intuïtie of gezond verstand af te doen als onzin en door feiten ter discussie te stellen kom je niet verder in je ontwikkeling. Natuurlijk dalen de cijfers als je de definities oprekt waarmee je je metingen ingaat. En natuurlijk maakt het verschil of er een keer bij een inbraak een laptop wordt gestolen of dat je winkel met geweld wordt overvallen door vier gewapende mensen. Jammer dat we door de voortdurende drogredenaties en verwarring over containerbegrippen niet tot oplossingen kunnen komen.

teevee | 07-05-18 | 11:31 | 2

Woorden als 'onderbuik' , 'gezond verstand' en 'weldenkend' worden vooral gebruikt / misbruikt door linkse figuren om hun morele gelijk te halen. Gewoon de andersdenkende wegzetten als dom en je hebt gewonnen...

Goldfinger | 07-05-18 | 11:34

Chapeau ... +2 (1 voor de inhoud, 1 voor de woordkeuze)

Het Licht | 07-05-18 | 13:06

Statistieken worden gebruikt om te manipuleren. Steek je licht eens op in je omgeving en je krijgt een heel ander beeld.
Zijn volgens Van Dijk trouwens bewaakte compounds zoals in Zuid Afrika en Brazilië met gewapend personeel ook preventie en een ideaal toekomstperspectief? Of heeft ie liever meer EU, de Haarlemmerolie uit de 21e eeuw.

bwanabanjo | 07-05-18 | 11:30 | 1

Wellicht hebben we gewoon te maken met een verwarde man, dat komt steeds vaker voor immers.

O2Neutraal | 07-05-18 | 11:49

Aangifte doen is een soort van ''adding insult to injury'' ze doen er niets mee, je moet er voor vrij nemen en je moet de gebeurtenis herbeleven. Het heeft gewoon geen nut.

Papierversnipperaar | 07-05-18 | 11:23

Ik geloof best dat de criminaliteit een beetje gedaald is (aangiftebereidheid meegerekend). Technologische ontwikkelingen op het gebied van beveiliging, betere sloten, camera's, buurtpreventie, mensen zijn minder naïef geworden en passen beter op etc.

De complimenten mogen dus vooral richting de bedrijven en de mensen zelf, niet de politie of de overheid.

bifferman | 07-05-18 | 11:22 | 1

of ze blijven uit de buurt van naffers, omdat sommige vooroordelen best vaak waar blijken te zijn.

Rest In Privacy | 07-05-18 | 11:37

De misdaad is zo ontzettend gedaald in dit land dat de jaren zestig veel veel veel gevaarlijker waren voor vrouwen, bejaarden en willekeurige wandelaars in Den haag. De jaren zestig, toen mensen nog gewoon hun voordeur open lieten en een touwtje door de brievenbus hadden hangen.

Blijkbaar zijn wij al die jaren voorgelogen over de gevaarlijke jaren zestig.

Mokum Kosher | 07-05-18 | 11:17 | 1

En zo is het , en zo was het.

ja,diedus! | 07-05-18 | 11:39

Het was weer een bijzonder ochtendjournaal. Dalende misdaadcijfers en wat gegevens over de nekkensnijder. Moet je kijken wat zo'n gast de Nederlandse samenleving inmiddels al gekost heeft. Maar vooral blij zijn hoor met al die tandartsen en die fysiotherapeuten die deze kant opkomen.

Linkse allergie | 07-05-18 | 11:17

Dit zou zo maar eens het winnende bericht bij de fake-news awards 2018 kunnen worden.

Luna71 | 07-05-18 | 11:16

Een tijd geleden is een kennis in het ziekenhuis beland door mishandeling, zijn aangifte werd de eerste instantie niet in behandeling genomen.
Hij heeft dit 'incident' bij de redactie van een aantal kranten kenbaar gemaakt, niet veel later laat de politie maar eens van zich horen.
Maar i.p.v. hulp te bieden kwamen zij het slachtoffer intimideren omdat hij contact heeft gezocht met de media.
De politie is lang niet meer je vriend.

Reebensteeltje | 07-05-18 | 11:13 | 1

Alles voor de cijfers zodat Prutte kan roepen dat het beter gaat. Zo doet men dat in een gaaf land.

O2Neutraal | 07-05-18 | 11:43

als dit zo is, dan kan de sleepwet ook afgevoerd worden toch... nergens voor nodig.
Nederland is zo veilig dat er geen enkele reden nu te bedenken is om die sleepwet op brave burgers los te laten..

fikkieblijf! | 07-05-18 | 11:10

het werkt, het werkt! je download zware criminaliteit tot incidenten en gepleegd door suikerspiegel patienten en je benoemt dader van doodslag of poging tot moord gewoon verward persoon...
Tja, .. tuurlijk weet eenieder dit zolangzamerhand. en al die wc eend feiten en kennis is niet meer dan een extra dikke vinger naar het volk, plebs en de samenleving..

fikkieblijf! | 07-05-18 | 11:09

Altijd dat gezeur of ze komen onze vrouwen verkrachten etc, ik heb de statistieken bekeken van landen waar veel asielzoekers kwamen, er is 0,1% meer verkracht ofzo, misschien zelfs een andere reden dan asielzoekers. Echter waar ik me veel meer zorgen om maak is dat uit de statistieken van rotterdam, leeuwarden en nog een stad blijkt, dat tussen de 97% en 99% (!) na 3 jaar nog in de bijstand zit. Een bijstander kost ongeveer 2 miljoen in z'n hele leven. En we halen ze met duizenden tegelijk binnen. Dat gaat over miljarden dus!

Alleycat | 07-05-18 | 11:07 | 2

@Alleycat,

Dat sprookje van 0,1% klopt dus niet.
Die zogenaamd lage criminaliteitscijfers worden in NL bereikt door;
- aangifte doen zoveel mogelijk te verhinderen;
- het merendeel van de aangiftes (80%) ongezien weg te doen;
- criminaliteitscijfers te manipuleren, het WODC liet 3,5 miljoen (!!!) misdaden uit de statistieken. www.rtvutrecht.nl/nieuws/1735019/fnv-...

We worden dus structureel voorgelogen.
Vandaar dat een slachtoffer van gewelddadige beroving, verkrachting en poging tot moord ZELF de dader op moet sporen. En vandaar dat de politie zelfs als de dader door het slachtoffer is opgespoord, nog maandenlang NIKS doet met die gegevens. Vandaar ook dat de dader uiteindelijk slechts een jaartje cel kreeg, terwijl voor deze 3 misdrijven feitelijk respectievelijk 9, 12 en 20 jaar gegeven kan worden. www.geenstijl.nl/5141773/verkrachter-...

De volkshaat van de West Europese overheden is dus echt een gigantisch probleem. Het linkse van ja,diedus spreekt boekdelen over de Zweedse situatie. Ook in Duitsland werden de reeksen massa-aanrandingen tijdens Oud&Nieuw aanvankelijk geheim gehouden, tot op social media de bom losbarstte. Die social media zijn inmiddels aan banden gelegd; een volgende keer blijven dergelijke massa-aanrandingen dus geheim. Net als in Engeland, waar grootschalige pedonetwerken decennialang vrijuit gingen, omdat politie, justitie en MSM de Pakistaanse daders niet wilden straffen. En zelfs toen het bekend werd dat tienduizenden Britse meisjes jarenlang zijn verhandeld, verkracht, mishandeld, gemarteld en sommigen zelfs vermoord, zwegen alle media, die het te druk hadden met #metoo. saltmines.nl/2018/04/02/metoo-blijkt-...

De stelselmatige leugencampagnes van Westerse overheden zijn naast immoreel ook volstrekt ondemocratisch. Democratie werkt alleen als het volk juist geïnformeerd wordt, zodat het de juiste keuzes kan maken.
Daarvan is geen sprake, en de kartelpartijen profiteren daarvan.

Dandruff | 07-05-18 | 12:05

Dagelijks schiet/steek partijen
inbraak
diefstal
drugsdealen
berovingen
geweldpleging

En dan hebben we ook nog eens te maken met cybercriminaliteit en groepscriminaliteit (maffia-achtige zaken)

Daarnaast hebben we ontzettend veel financiele fraude, met subsidies enzo.

Maar vertel mij inderdaad het het 'goed' gaat in ons land.

FirmaLenB | 07-05-18 | 11:05

"En wij maar denken dat het aan politie en justitie is criminaliteit terug te dringen, maar dat hadden we dus verkeerd begrepen."
"Dat politie en justitie de criminaliteit terugdringen is een misvatting.'"
Klopt toch helemaal hoor wat van Dijk hier zegt. Ze zouden het moeten doen, maar ze doen het dus niet. Wisten wij toch al lang.

Olieboer | 07-05-18 | 11:04

Uit welingelichte bronnen (eerste hand) vernamen onze Liber-Alen (Vrije Palingen), dat de penitentiaire inrichtingen in dit land door bijna 80% licht tot zwaar gepigmenteerde medemensen wordt bevolkt. Daar wordt tot droefheid van het personeel weinig tot geen aandacht aan besteed. Sturing van bovenaf zo werd ons medegedeeld. Hoogleraar victimologie en criminoloog Jan van Dijk weet dat ook en tevens als geen ander hoe en waarom cijfertjes en statistieken te interpreteren zijn. Dus ook "hineininterpretieren". Daar maken wij ons toevallig toch niet schuldig aan Jan? Het zou toevallig zo maar eens kunnen. Wiens brood...etrc. etc. Volgende keer met een beter verhaal komen dan maar? Dag Jan. Cheers!

Een vrije paling | 07-05-18 | 11:03

"Dat politie en justitie de criminaliteit terugdringen is een misvatting."
Alleen in Nederland, wat een gaaf land, aldus Prutte.

O2Neutraal | 07-05-18 | 11:02

Gaan ze ook onderzoeken hoeveel incidenten er zijn tegenwoordig, en hoeveel verwarde mannen?

ZeMissiz | 07-05-18 | 11:00

Een verklaring is wellicht dat aangifte niet meer opgenomen word. Mijn vriendin mocht geen aangifte doen van de diefstal van haar fiets bijv.. Ik had zelfde ervaring met de diefstal van een laptop, uiteindelijk gewoon de laatste doorgezet, maar zo krijg je de cijfers wel omlaag.

O2Neutraal | 07-05-18 | 11:00

Er zal ongetwijfeld ergens een partijstuk onder in een la liggen dat het tegendeel bewijst. Alleen heeft de verantwoordelijke minister daar nu even geen actieve herinnering aan.

jip_86 | 07-05-18 | 10:59

Allemaal leuk en aardig, maar de belangrijkste factor blijft waar je woont. Het CBS heeft ons ook verteld hoe groot het percentage is van jeugdige marokkanen en antillianen die een misdrijf plegen. Woon je in zo'n leuke prachtwijk, dan ervaar je alles toch net iets anders.

Ko Ranzig | 07-05-18 | 10:57

Dit is mooi nieuws! Dit moet gevierd worden met een groot Project X feest!

Rest In Privacy | 07-05-18 | 10:54

Per slot van rekening is een crimineel ook niet crimineel. Het betreft hier een persoon die door een afwijkende zienswijze op de maatschappij hele onjuiste dingen doet. Dergelijke kwetsbare mensenkinderen kunnen worden begeleid waardoor afwijkende zienswijzen kunnen worden gecorrigeerd. Dan zal ook het onjuiste gedrag achterwege blijven en kunnen we weer allemaal in een paradijs van elfjes, honing en rijstepap verder zwatelen over het goede in de mens.

Boris Poepnagel | 07-05-18 | 10:48 | 2

Als ik in mijn Tuin een tegel op til blijken daar veel Wormen en Pissebedden te wonen maar dat heeft Niets met geloof te maken.....

hetgingperongeluk | 07-05-18 | 10:53

Huh?

Boris Poepnagel | 07-05-18 | 10:54

Dit Land is naar de kalote toe geholpen door die Hippies van PvdA/GL en VVD en nog wat ander Haagse Hippies Clubs .
Heel die Murkenmeuk uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten hier heen binnen gehaald .

liegende lippen | 07-05-18 | 10:47

We zitten allemaal op de half-gesloten paychiatrische afdeling die Nederland heet.
Middelmatige dwaallichten proberen andere twijfelgevallen wijs te maken dat “de criminaliteit” - nogal een ruim begrip, niet? - daalt en dat het niet te maken heeft met het feit dat vrijwel niemand meer aangifte doet omdat het toch geen enkele zin heeft...
Dit land is dood -en doodziek.

kempenaer | 07-05-18 | 10:41

Oh mijn lieve mamaatje en mijn lieve papaatje
Ik zal braaf naar school toe gaan
En alle fietsen, kechs, homo's, ongelovigen, drugs, Tsjechische obers, scooters, Audi RS6 + pinautomaat en AK-47 laten staan

Olleke | 07-05-18 | 10:40 | 1

Begint met:
Klein, klein Klotertje
Wat doe je in mijn Schilderswijk?

Olleke | 07-05-18 | 10:45

Over de Ramadan. Afschaffen die handel. Waarom? Omdat er altijd een significante stijging is tijdens of vlak na de Ramadan van de Allah-gerelateerde incidenten/aanslagen, terreurdaden uit naam van de islam, hier in Nederland, maar vooral ook in het buitenland. Het Suikerfeest mag ook oprotten, niks als gezeik, een avondje bios kan je dan bijvoorbeeld wel vergeten. Feit blijft gewoon dat geen Ramadan meer een boel doden zou schelen, hou het buitenlandse nieuws maar eens bij dan zal je inzien dat het Ramadan-periode-gerelateerd is, die stijging van geweld, het valt gewoon mega op.

onesizefitsall | 07-05-18 | 10:36

Ik vraag me af of dit cynisch bedoeld is. Kan toch haast niet anders. Wat zouden ze in Praag ervan denken?

squadra | 07-05-18 | 10:34

Normaal vind ik het wel leuk om een rapportje door te lezen maar nu niet, dit is een toonbeeld van cijfers bij een redenering zoeken, vuile wetenschap.
Gepeupel stem links, niets aan de hand, niemand is verward hier.
Ik hoop dat de pvv en fvd een mooi onderbouwd antwoord hebben.

28 | 07-05-18 | 10:25 | 1

28 | 07-05-18 | 10:25,
Volgens de NPO ( waar zij immers van houden ), waren het alleen maar analfabeten ( ik houd van sarcasme ), maar men is dat nagenoeg niet meer ( helaas ).
Ik hoop hetzelfde als u.

Bad - Casey | 07-05-18 | 10:37

Haha.

,,Misschien lag dat wapen er hartstikke lang. En ik ken zoveel mensen hier in de buurt met een wapen. Dat zegt toch niks…“

www.telegraaf.nl/nieuws/1302179/famil...

Dutch_Holland | 07-05-18 | 10:24 | 1

In mijn omgeving hebben alleen jagers met een vergunnning een wapen.

Dutch_Holland | 07-05-18 | 10:25

"Als dat zo zou zijn, waren de cijfers nooit gehalveerd."
Stel dat die daling zou kloppen, dan kan nog altijd het aandeel van immigranten in de criminaliteit wel extreem hoog zijn en stijgen.

Gewinflipt | 07-05-18 | 10:24 | 1

Op het moment dat je kennelijk slechts op ideologie gebaseerde uitspraken doet ben je wat mij betreft wetenschapper-af.
Daarom, (pseudo)-wetenschapper criminoloog Van Dijk beweert niet alleen dat het aandeel niet hoog is en niet stijgt, hij impliceert dat migranten op het gebied van misdaad zelfs ondervertegenwoordigd zijn. Want dat is namelijk de enige manier om (gemiddeld gezien) geen criminaliteit toe te voegen. Maar nota bene de cijfers van het CBS zélf tonen het tegenovergestelde aan.

michelpen | 07-05-18 | 16:32

statistiek , de idiaale mangementtool om datgene te bewijzen dat je wil bewijzen.

Lt-Kol Kilgore | 07-05-18 | 10:19

nos.nl/nieuwsuur/artikel/2152838-ik-k...
Sorry voor de link naar de NOS. Maar, van alle aangiftes wordt 59% gelijk terzijde geschoven. 70% van de aangiftes die via internet wordt gedaan, verdwijnt in het niets.

Mensen zijn al niet bereidt om aangiftes te doen, want er gebeurd toch niets. Doen ze het wel, grote kans dat het in de prullenbak verdwijnt. Makkelijk te verklaren die 'rooskleurige' cijfers. Praktijk is anders.

Wim Venijn | 07-05-18 | 10:18

Jan van Dijk = een onbenul en een ultralinkse framer. Dat zulke personen criminoloog zijn dat geeft je toch te denken zou ik zeggen. En dat Jan van Dijk in de azijnpisser zijn zegje mag doen is dan wel weer logisch. Man man man wat een gezever. Iedereen weet dat er bijna geen aangifte meer wordt gedaan van criminaliteit. Maar de linkse framers pakken iedere strohalm aan om de asielzoekers de hemel in te prijzen. En dat terwijl het merendeel deel van de bevolking allang weet dat het kelensnijders en bommenleggers zijn.

Rdock | 07-05-18 | 10:18 | 1

En huizenkrakers.

ja,diedus! | 07-05-18 | 11:07

Ja dit soort berichten heb je vlak voor verkiezingen en na verwarde mannenacties.
Het goede gevoel houd de meute in toom.
Volgende week begint de ramadan, wees voorzichtig en argwanend raad ik u.

Eppo | 07-05-18 | 10:16

How to lie with statistics.......

spekpater | 07-05-18 | 10:16

Verwarde mensen zijn niet crimineel maar enkel verward.
Ik zeg meer EU meer VVD D66 ehhhhhhhhhhh

rein9576 | 07-05-18 | 10:15

Vrij simpel:

Voor een hoop zaken nemen ze geen aangifte meer op.

Alle kleinere diefstal wordt als melding aangenomen omdat er toch geen capaciteit is. Meldingen komen niet terug in de misdaadcijfers. Verder wordt in een aantal zaken geadviseerd om geen aangifte is te doen door de politie ivm je eigen veiligheid (ivm georganiseerde crimi).

Voorbeelden: recent iets gestolen van mij van ca e 370, alleen melding.
2 jaar terug gestolen ca e 5.000, we hebben echt een week ruzie moeten maken met de politie om aangifte te kunnen doen.

We hebben nu elk jaar paar keer te maken met criminaliteit en doen nog maar zelden aangifte.

Tee Of Cup | 07-05-18 | 10:13

De helft van de criminaliteit gebeurt door niet-westerse immigranten.

Filmpje over Oslo: letterlijk 100% van de verkrachtingen in 5 jaar tijd door immigranten:
m.youtube.com/watch?v=SekSsdTUy40

Gewinflipt | 07-05-18 | 10:13

Hopelijk kan meneer de criminoloog zijn bewering verduidelijken met cijfers waarbij delicten en (migratie) achtergrond met elkaar vergeleken worden. Zo niet dan is zijn bewering van nul en generlei waarde. Maar de journalist van dienst zal hier naar gevraagd hebben toch? Toch?

Ander puntje waar ik me mateloos aan erger is het feit dat de criminaliteit daalt omdat de burger zich beter beveiligd. Zoals de wijkagent hier altijd whatsappt: "Het is mooi weer. Doe ramen en deuren dicht. Geef de inbreker geen kans."
Waarop ik steevast antwoord: "Mijnheer de agent bedoelt: Burger sluit u met dit mooie weer op; uw politie is criminaliteit niet meer de baas?"
Toekomstvisie met dit beleid: Binnen 15 jaar leeft u achter tralies in uw zwaarbewaakte huis zonder touwtje uit de deur, en loopt de crimineel vrij rond.

r@face | 07-05-18 | 10:12 | 1

Ik denk dat het al heel interessant zou zijn om de definities, die voor het onderzoek gebruikt zijn, te bekijken.

nikolaos | 07-05-18 | 10:23

Wat een enorme bullshit, dus preventie moet het probleem dat er teveel criminelen zijn oplossen!?
Door dit soort linkse waanzin hebben wij nu een sleepwet en vieren we bevrijding achter hekken!
Straffen en indien mogelijk uitzetten, écht het land en de EU uit, dat is de oplossing! Dubbele paspoorten gewoon innemen en op het vliegtuig terug!

mennie | 07-05-18 | 10:11 | 1

Jup, want geef inbrekers geen kans.
Koopt iedereen een kogelvrij vest, want geef de schutter geen kans.
Draagt allen een kuisheidsgordel want geeft de verkrachter geen kans.
Ga niet lopend, want geef die vrachtwagen-killers geen kans.
...
Betaal geen belasting, geef de overheid geen kans.

boerk | 07-05-18 | 10:16

Het is zo'n beetje de "ziekte" van de Westerse wereld geworden. De staat van de maatschappij, van een land, afmeten aan de hand van "big data" die lekker overzichtelijk in 1 of ander excel sheet worden gestort. Ik vind het krankzinnig om te denken, serieus te geloven, dat dat waarheid is. Je hebt het over mensen, daar zit nogal een denk en belevingswereld achter die bepaalt niet uit je excelletje blijkt. Die technocratie gaat ons nog opbreken. Want de scheefgroei tussen de excel sheets en de levende werkelijkheid neemt hand over hand toe. Op deze manier komt er een punt waarop de politiek werkelijk geen énkel benul meer heeft van de werkelijkheid. De risico's daarvan lijken me evident. Het gebeurt nu al en je ziet het onbegrip, en daarmee frustratie groeien. Frustratie van beide kanten wel te verstaan. Frustratie zal zich om gaan zetten in woede.

Dutchbeaurouge | 07-05-18 | 10:10

Het klopt ook wel denk ik, je hebt geen politie en justitie nodig om de criminaliteit terug te dringen. Andere factoren zijn inderdaad veel belangrijker. Waar je politie en justitie voor nodig hebt, is om de pakkans te vergroten van de criminaliteit die nog wel wordt gepleegd. En laat daar nou met geen woord over gerept worden.

bulk | 07-05-18 | 10:10

Als overheidsinstanties zo onbetrouwbaar blijven opereren wordt absurdisme nog eens een echte wetenschap, wat is de essentie nog van een goed en eerlijk leven als de slappe bestuurders-hap zich gewoon naar de slachtbank laat leiden. (lees het "domme"volk offert)

hagelkruis | 07-05-18 | 10:10

Nederland = Narco-staat. "Niets aan de hand, gewoon doorlopen!" In Brabant en Limburg worden BURGEMEESTERS bedreigd door de narco maffia. "Niets aan de hand, gewoon doorlopen!" In Amsterdam en Rotterdam wordt een drugs oorlog gevoerd onder Mocro-maffia figuren met moorden, vergis-moorden en openbare bedreigingen. "Niets aan de hand, gewoon doorlopen!" Kraken is een strafbaar feit, maar krakers worden door gemeente en rechtbank "gedoogd". "Niets aan de hand, gewoon doorlopen!" Illegale vreemdelingen stelen, verkrachten, moorden en .... blijven. De overheid "is niet in staat ze op te sluiten (vreemdelingenbewaring) of uit te zetten." "Niets aan de hand, gewoon doorlopen!" Antifa's en straatbendes maken de wet uit. "Niets aan de hand, gewoon doorlopen!" Minderheden hebben het te zeggen over de meerderheid. "Niets aan de hand, gewoon doorlopen!" STEM DE PLUCHE-RIDDERS WEG! Voor hen is stemvee "het slachtvee".

Du-u-u-h | 07-05-18 | 10:09

De criminaliteitscijfers laten toch echt zien dat Peter en Jan ondervertegenwoordigd zijn.

barryvantiggele | 07-05-18 | 10:09

Kan zo'n Jan van Dijk zichzelf wel aankijken in de spiegel?
Of zou hij nou echt geloven dat het een goede ontwikkeling is dat iedereen zich steeds meer achter zijn eigen veiligheidsmuur terug trekt?
Voelen we ons echt veiliger nu hier een miljoen mensen wonen die van hun religieuze voorgangers te horen krijgen dat wij ongelovige varkens zijn en beter gedood moeten worden? En dat we een politiek en justitie hebben die zwelgen in white guilt en daardoor totaal verlamd zijn en islamisering faciliteren?
Hoe veilig moeten we ons voelen als moslims daad bij woord voegen en proberen willekeurig mensen te doden op straat?

Phoenix van Milete | 07-05-18 | 10:05

Vroeger.......
Toen liegen nog strafbaar was.

D-Fens_1963 | 07-05-18 | 10:05

Ik hoop echt, dat deze lieden zoals Dhr. van Dijk, voor het Haagse Tribunaal moeten voorkomen.
Het vreemde blijft, dat de progressievellingen, deze anti progressievellingen ( alles wat verkeerds doet, in de naam van de Islam ) blijven verder blijven verdedigen ?!
Ook de zogenaamde liberalen ( VVD en D66 ), zijn schuldig aan deze vorm van wanbeleid.
Ik mag het misschien niet zeggen, maar ik ben uiteindelijk zo blij dat ik geen kinderen heb, stress alom, had ik gekregen, uit pure bezorgdheid.
" Onze" Premier, heeft geschiedenis gestudeerd ( na 11 jaar nog niks geleerd, mijn vader en vele vaders van ons, maar altijd gewerkt voor o.a. zijn studie ), deze man deed daar nagenoeg 11 jaar over, tot aan zijn 40e bij mama gewoond ?!
Ja, vele vragen/uitroeping tekens, van mij uit, waarom?
Welk mens stemt op zo iemand?!
Verdorie, men noemt het een verward mens?!...... actie van deze Syrische cloot, onderwijl 3 mensen ( families ) naar de bezorgdheid gejaagd.
Zoals ik al ooit eerder hier verkondigde, ik wil eigenlijk niet eens meer reageren, ik word zo verdrietig en intens boos, dat door deze beide emoties mijn boodschappen niet meer goed overkomen.
p. s.
" Berbaar ", sorry dat ik laatst niet zo duidelijk was.

Bad - Casey | 07-05-18 | 10:01 | 1

En geloof me, als ik die lam.ul van een "alluh akbar " schreeuwende gek had meegmaakt...... zijn nootjes gingen naar Allah.

Bad - Casey | 07-05-18 | 10:26

Laat van Dijk de ruwe data en dat model eerst maar eens delen met andere, niet-CBS wetenschappers zodat die dit kunnen toetsen.

Al-Dente | 07-05-18 | 10:01

CBS = PVDA = Heulen met de vijand

didivos | 07-05-18 | 09:56 | 1

Percies, en tel daar GL, D66, CDA, VVD, SP, CU, DENK en PvdD maar bij op.

Tronald_dump | 07-05-18 | 10:00

Ik zie enige consistentie hier , telkens als er een incident met een verward persoon is word er nieuws naar buiten gebracht over dalende criminaliteit . En zo worden we weer in slaap gesust . (zet aluhoedje weer af)

Hangtietsmurfin | 07-05-18 | 09:54
-weggejorist-
Rest In Privacy | 07-05-18 | 09:54

Criminaliteit/geweld is gewoon veranderd. Toen ik 18 was, 33 jaar geleden en er was ruzie, dan sloeg je elkaar voor de kop en als er degene plat lag, had je gewonnen. Nu schoppen Marokkanen gewoon door als je op de grond ligt. (Recent nog in Praag).
En zo is het met alles.

Dutch_Holland | 07-05-18 | 09:54

Het aantal ongelukken in zee in Australië ligt procentueel gezien veel lager dan in nederland. Hoe komt dat terwijl er in Australië enge beesten in de zee zitten, zoals Mensenhaaien en Portugese Oorlogsschepen?

Nou dat komt doordat iedereen in Australië weet dat de zee gevaarlijk is, en daarom die zee over het algemeen mijdt als de pest. In Nederland daarentegen stroomt de zee vol als het mooi weer is.

Om de veiligheid van zwemmen in zee tussen Australië en Nederland te vergelijken, dient daarom niet het aantal ongelukken per inwoner genomen te worden, maar het aantal ongelukken per in zee gezwommen uur.

Dit geldt voor alle veiligheids cijfers: die moeten verdisconteerd worden voor gedragsveranderingen. Dit corrigeren doen ze echter alleen als ze daarmee de cijfers gunstiger voor zichzelf worden, niet de andere kant op.

Peter_K | 07-05-18 | 09:54

Er komt steeds meer bont en blauw op straat. Of telt dat niet?

Hufterst | 07-05-18 | 09:53

Hahahahaha

Bat-Adam | 07-05-18 | 09:53

Afgelopen December, auto ingebroken en alle spullen er uit gejat (gelukkig alleen werk spullen waar niet veel mee gedaan kan worden zonder complete herinstallatie/reset). OVERAL camera's (Amsterdam west/havengebied).
Online Aangifte gedaan, nog geen 24 uur later krijg je de melding dat er niets mee wordt gedaan.

Godzijdank is alles gratis gerepareerd en opgelost (ook dankzij werkgever), maar wat een pleuris politie in Amsterdam zeg.

December 2016, m'n oma (en andere) belaagd met rotjes door Marokkaans tuig. Wanneer iemand op hen af stapte rende ze weg. Politie is meerdere malen gebeld, konden niet verschijnen ivm andere melding. 1 vrouw heeft brandwond in de nek (rotje belandde in de nek) en mijn oma was de gehele dag doof door een rotje dat in de capuchon ontplofte.
Aangifte had geen zin volgens de politie dame, want de personen zijn al bekend maar er kon niets mee gedaan worden ivm jeugdzorg zaken etc etc (complete lulsmoezen).

JA ZO KAN IK OOK WEL DE CRIMINALITEITS CIJFERS LATEN ZAKKEN.

Afgelopen 20(!) jaar niets gebeurt in de familiekringen, afgelopen 3 jaar zo'n 15 gevallen binnen de familie waarbij aangifte moest worden gedaan en in sommieg gevallen werd afgeraden of na een online aangifte meteen weer werd gesloten.

Dit soort berichten over "dalende criminaliteit" maken me echt woedend.

LangeTijdGeleden | 07-05-18 | 09:53 | 1

Hier soortgelijke ervaringen. De politie heeft altijd smoesjes om niet te komen of geen onderzoek in te stellen. Maar oh wee als een riffijn aangifte tegen u doet...

VeelTeSteil | 07-05-18 | 10:06

Al mijn deuren zitten tegenwoordig op slot, ook overdag en als ik thuis ben. Was vroeger niet zo. Ik ging zelfs gewoon boodschappen doen met de tuindeur wagenwijd open, omdat dat gewoon kon.
Ja, omdat ik de deur op slot heb, een zichtbare alarminstallatie heb, een balk voor het kiepraam in mijn badkamer heb en de lichten aan laat als ik een avondje wegga, zullen er wel minder mensen proberen mijn huis binnen te komen. En daardoor zal ik minder vaak bij de poltie zitten om aangifte te doen.
Om daaruit de conclusie te trekken dat Nederland veiliger is, is regelrechte waanzin.
Hoeveel mensen gaan minder uit, vanwege uitgaansgeweld? Stappen niet op de fiets, omdat ze door een slecht verlicht park moeten fietsen? Laten zich ophalen na het uitgaan, omdat ze niet veilig terug naar huis kunnen lopen met een slok op?
De reden dat de criminaliteitscijfers dalen, is dat Nederlanders zich hebben aangepast aan de nieuwe wereld, omdat de overheid geen fuck doet om hun veiligheid te waarborgen.

ZegMaar | 07-05-18 | 09:53 | 1

Hear hear!

spekpater | 07-05-18 | 10:14

Dat de pakkans op autokraken of woninginbraak 1-3% is, neemt de deskundige vast niet mee in zijn analyse?
We laten het gewoon massaal gebeuren. Nemen het voor lief. Politie komt achteraf niet eens meer ter plaatse. Zo komen we er wel.
.
Daarnaast is het knip en klaar dat als de politie inzet op aangifte bij zakkenrollen, de aangifte voor zakkenrollen omhoog gaan en daarmee de zakkenrollencriminaliteit “groeit”. Kortom: dag 1, les 1 bij de studie criminologie leert men je al dat statistiek en criminaliteit niet lekker samen gaan.

de Voorzittert | 07-05-18 | 09:53

Van Dijk trekt inderdaad een bizarre conclusie. CBS 2016: "Personen met een Marokkaanse of Antilliaanse achtergrond zijn zes keer vaker verdacht dan personen met een Nederlandse achtergrond.Personen met een Turkse en Surinaamse achtergrond zijn ongeveer even vaak geregistreerd als verdachte als personen uit herkomstgroeperingen met een hoog percentage vluchtelingen. " en "Personen van de tweede generatie worden vaker verdacht van een misdrijf dan personen van de eerste generatie." Zie www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2016/47/...

Grapevine | 07-05-18 | 09:52

Statisch is bewezen dat op het twitterbericht van de NOS over deze kwestie 1% van de respondenten het bericht voor waar aanneemt.

de honden blaffen... | 07-05-18 | 09:52
-weggejorist-
De Evangelist | 07-05-18 | 09:50

... aldus Diederik Stapel ...

wezen | 07-05-18 | 09:49

Heeft de uitspraak *minder minder minder* van Geert dan toch geholpen?

de uitbater | 07-05-18 | 09:49

De kuch hoogleraar verteld enkel maar wat de meerderheid van de kiezers graag willen horen en geloven.

komtdatschot | 07-05-18 | 09:48

Ik heb een keer geprobeerd aangifte te doen van een naar mijn mening ernstig misdrijf, een grove vernieling aan één van mijn eigendommen. Bij mijn eigen onderzoek ben ik er achter gekomen wie de dader was, en dat was een reden voor de politie om mijn aangifte van vernieling niet op te nemen! Omdat ikzelf inmiddels wist wie de dader was, moest ik de schade zelf maar met de dader gaan regelen. Tip: vertel ze nooit wie de dader is, maar geef ze wel voldoende aanwijzingen! De politie betreft een stelletje lamzakken bij elkaar. Ik heb er zeer slechte ervaringen mee. Een andere keer had een cultuurverrijker beloofd om één van mijn kleinkinderen met zijn mes dood te zullen gaan steken. Schermprintjes gemaakt van de doodsbedreiging, maar de politie gaf niet thuis: de meeste beloftes om iemand te zullen gaan vermoorden worden namelijk niet uitgevoerd, aldus de schlapschwanz bij de politie.

Wladimir 1928 | 07-05-18 | 09:48

"Waarom houden Nederlanders meer van daders dan van slachtoffers?"
Door prof. dr. Jan van Dijk

Hij verkeerd alleen in "welingelichte" linkse pseudo intellectuele kringen.

Tronald_dump | 07-05-18 | 09:47 | 1

Waarschijnlijk een volgeling van Loek Hulsman. De 'wetenschapper' die er aan toe bijgedragen heeft dat een hele generatie criminologen vergiftigd met ideologie is. Wetenschap en ideologische oogkleppen gaan nu eenmaal niet zo goed samen. Helaas gaat het vaak nog veel verder dan 'slechts' oogkleppen.

michelpen | 07-05-18 | 16:51

Afgelopen vrijdag zat daar Kim Putters bij Pauw. Hij is directeur van het SCP. Hij zei twee hele interessante dingen: 1) we voelen dat het met ons zelf wel goed gaat, maar met de samenleving helemaal niet; 2) hij maakt zich zorgen over spanningen op religieus gebied tussen moslims en niet-moslims. Ja hij zegt echt zelf. De elite weet dus heel duidelijk dat er wel degelijk wat aan de hand is.

Graaf Monte Cristo | 07-05-18 | 09:47

Hoe heette die minister van propaganda in Nazi Duitsland ook alweer?

ILF2 | 07-05-18 | 09:46 | 1

Goebbels natuurlijk, maar de weldenkende en elitaire nazi-ideoloog was Alfred Rosenberg. Om het plebs aan te spreken hadden de nazi's echter Julius Streicher van Der Stürmer, een krant die haar gelijke niet kende qua vuilbekkerij.

Gajus | 07-05-18 | 10:29

Ben ik nou de enige die denkt bullshit proest

Rest In Privacy | 07-05-18 | 09:46

"Jan van Dijk" bestaat niet.

hallevvezool | 07-05-18 | 09:45

Weer zo'n "Diederik Stapel" onderzoek.
Eerst wordt gekeken welk politiek correct resultaat het onderzoek moet hebben en dan worden de "feiten" aangepast om dat resultaat te krijgen.

moitambien | 07-05-18 | 09:45

Ja Nederland is ZIEK en niet meer te herstellen blijkt alweer uit die achterlijke miskeepers!

roybean | 07-05-18 | 09:45

Overigens, dat sneue halal lulletje op de PICA zou beter zijn keuken eens opruimen. Wat een tyfuszooi. Het is wel weer duidelijk dat je lui met IQ 20 uit de zandbak kunt halen maar de zandbak niet uit de lui met IQ 20.

ViagraFalls | 07-05-18 | 09:45

Op een of andere manier heb ik toch het gevoel ontzettend in de zeik genomen te worden...

Claudia M. | 07-05-18 | 09:44

Terroristische aanslagen worden door de overheid afgedaan als "verwarde mannen". Dus een woninginbraak komt in het rijtje "onbekend waar de portemonnee is" terecht en is als zodanig dus geen misdrijf.
Zo krijg je de cijfers ook omlaag.

2voor12 | 07-05-18 | 09:43

Nog zo'n linkse leeghoofd die absolute waanzin uitkraamt, allemaal omdat het niet in het socialistische wensdenken past. Nep nieuws dus, waar blijft Brussel nu?

lanexx | 07-05-18 | 09:42 | 1

Brussel staat van een afstandje te genieten. Verdeel en heers tactiek. Onrust veroorzaken en dan meer macht centraliseren...

lasso1986 | 07-05-18 | 09:45

Als er nou maar wat meer mensen het slachtoffer werden van misdrijven, dan zouden ze wel anders piepen, maar daarvoor worden er te weinig misdrijven gepleegd.

JTKDM | 07-05-18 | 09:42

Als je een substantieel deel van de Nederlandse hutspot-bevolking naar een ander land stuurt exporteer je ook criminaliteit. Dat is namelijk in elke samenleving aanwezig.
Echter komt er nog een hoop stammenstrijd, ideologische flauwekul en algehele miserie mee in het scenario waar we nu in zitten.

Draak uit Brabant | 07-05-18 | 09:38

.. in den vorige oorlog noemden de onderbuikmensen dit soort berichten namens den overheid "propaganda". Dat was toen ook al foei, dat zo te noemen.

Jan Passant mk2 | 07-05-18 | 09:38

Ze hebben de 070 terror aanslag nog niet meegeteld in hun onderzoekje. Dat komt volgend jaar pas.

Paaldanseres | 07-05-18 | 09:37

Die onderbuikgevoelens zijn er eventjes. Zo'n beetje 2 decennia+ ongeveer. Aangiftes verdwijnen in de bekende prullenbak. Bepaalde elementen worden niet genoteerd als een criminele activiteit. Vele aangiftes verdwijnen op de stapel en je kan eigenlijk in veel gevallen wachten op de bekende brief na een maandje of 6 als je geluk hebt. Vaak hoor je niets meer. Afspraken maken vanwege tijdsgebrek om aangiftes te doen of het ontraden ervan. Voorbeelden genoeg om de Dikke van Dale te vullen.

Mr_Pikibelly | 07-05-18 | 09:37

De criminaliteit daalt gelukkig, wilde het net mijn vrienden schrijven maar mein laptop is gejat. Op de fiets is ook geen optie want die is ook verdwenen. Vermoedelijk nemen de suikerpatiënten en verwarde mannen sterk toe. Ook de witte mannen, met namen genoemd in elke krant, zijn zeer crimineel geworden, zelfs in den-haag riep er een nog god is groot dus dat zal ook wel weer een verdwaalde katholiek gewezen zijn. Waarom schrijven die journalisten van de vk geen sprookjesboeken voor kinderen, kunnen ze rijk mee worden!

jan huppeldepup | 07-05-18 | 09:37

De overheid heeft de plicht ons, het volk, te beschermen. Dat doet ze niet en dat kan ze niet als provincie van de EUnie/Brussel. Wij, de burgers, zijn vogelvrij.

frisenfruitig | 07-05-18 | 09:36

Laat svp die van dijk een hersenscan laten doen ,want hij ziet graag wat ie wil zien (in opdracht van Den Haag).

pedro300 | 07-05-18 | 09:35

De asielzoekers die uit oorlogsgebied komen vinden Nederland uiteraard veel veiliger dan hun thuisland. Dus gemiddled neemt het gevoel van veiligheid toe.
.
Aldus wetenschappers. Rot toch op. Ik werk zakelijk met statistiek en data, en als ik zie hoeveel er geknoeid wordt met cijfertjes en formules om maar het gewenste resultaat eruit te laten rollen dan sta ik nergens meer van te kijken.
.
Mijn collega's en ik krijgen toegang tot de ruwe data, en daar zitten vaak heel andere patronen in. Maar als die patronen niet bevallen wortden gewoon een paar variabelen aangepast, en hiep hiep hoera, het is ineens niet zo dat we van de eerste naar de tweede plek zijn gevallen, maar we hebben toch maar mooi een zilveren medaille gewonnen. Toch, Alexander?

ViagraFalls | 07-05-18 | 09:35 | 2

Exact 83,1% van alle statistieken kloppen niet.

Bigi Bana Boy | 07-05-18 | 09:40

Bigi Bana Boy | 07-05-18 | 09:40 - U bedoelt dat 83,1% van alle statietieken ter plekke wordt verzonnen? ;-)

ViagraFalls | 07-05-18 | 09:42

Het valt mij op dat ik elke paar weken hoor en lees dat de criminaliteit daalt. Kennelijk een boodschap die erin geramd moet worden. Dat honderdduizenden mensen geen aangifte meer doen omdat er niets mee gedaan wordt telt wel mee, maar toch weer niet ook. Totale lulverhalen en de professor slaat alleen maar wartaal uit. Het is een soort feitenvrij gelul waarvan de bedoeling is dat wij dat gaan geloven. De hoernalistiek laat zich weer eens voor het karretje spannen.

Ruud5 | 07-05-18 | 09:33

In o.a. Die Welt in Duitsland een tijdje geleden nog wat artikelen gelezen over no-go-zones in Berlijn en in Noordrijn-Westfalen, waar Arabische clans het voor het zeggen hebben en de politie en/of boa's al helemaal niet meer komen. Ook daar durven ze te beweren dat de criminaliteit daalt. Gisteren weer een uitgebreid artikel over fraude bij de kinderbijslag door Oost-Europese bendes die (kinderloze) families uit Roemenië en Bulgarije naar Duitsland verhuizen om daar gefingeerde kinderen te kunnen inschrijven voor de kinderbijslag. Dat betreft een fraude van honderden miljoenen. Verder natuurlijk nog de opstand in Ellwangen door Afrikaanse asielzoekers. Kortom, verklaren kan ik de daling niet, maar dat de criminaliteit in Nederland (en Duitsland) daalt, lijkt me onversneden kul. Ik denk eerder dat een kwestie is van herdefiniëren, herschikken en schoonpoetsen voor de statistieken. Of zoals de Japanse politie te werk gaat: een moord is pas een moord als men een dader kan aanwijzen, anders wordt het een natuurlijke dood genoemd en autopsies worden zoveel mogelijk vermeden (police officers are "obsessed with statistics because that's how you get promotions,"). Dat zal hier niet veel anders zijn.

FrankVeer | 07-05-18 | 09:33 | 1

Tja als je over een gebied niks weet omdat je er niet komt, zoals een no go zone, kan je ook zeggen dat er geen criminaliteit is.

Braboblanke | 07-05-18 | 09:48

Is ook niet raar dat de criminaliteit is gezakt. Men gooit het toch steeds op de geestelijke gezondheidszorg. Of maw de 'verwarde man'

anti-serieus | 07-05-18 | 09:32 | 1

+1. scherp.

Paaldanseres | 07-05-18 | 09:33

In Italie zijn geem homo's want want in de wet staat dat homosexualiteit verboden is.
Is ook zo'n mooie dooddoener. Dhr. Van Dijk lult recht wat krom is.

EmilioEsteves | 07-05-18 | 09:29

Dalende criminaliteit is statistisch gerommel.
Wijzig enkele parameters en zie de trend is dalend.
Op deze manier wordt de burger constant een rad voor de ogen gedraaid en de politiek maakt hier misbruik van.
Een goed voorbeeld hiervan is het geluidsniveau van Schiphol
of de stijgende levensverwachting van de gehele bevolking.
of nog zo een het geluksgevoel van alle Nederlanders.
Allemaal statistisch gerommel. Propaganda van en voor de beleidsmakers.

Dzjengis-Somebody | 07-05-18 | 09:29

Dat van die narcostaat was een geintje

tata1981 | 07-05-18 | 09:26

Die 'expert' Jan van Dijk vergelijkt geregistreerde misdaad met misdaad waar burgers last van hebben. Een megafout, blamage voor de Volkskrant.

BozePaarseMan | 07-05-18 | 09:25

Deze is trouwen ook leuk:
"Dat onder sommige Nederlanders het gevoel leeft dat het juist onveiliger is geworden, komt door berichten in de media over bijvoorbeeld liquidaties"
Dat staat dan onder de paragraaf waarin staat dat iedereen zijn huis heeft verandert in een vesting. (rolluiken+alarminstallatie)
Goh, zou dat ik zojuist mijn huis helemaal heb dichtgetimmerd, en elke nacht alle rolluiken moet laten zakken misschien iets te maken hebben met dat gevoel van toegenomen onveiligheid?

Dat is er eentje uit de categorie: Mensen denken wel dat er tegenwoordig veel files staan, maar over het algemeen verplaatsen we ons nog steeds sneller dan 100 jaar geleden, dus dat stil staan, dat is vooral een gevoel.

TheEgg | 07-05-18 | 09:25

Dus... als ik s'avonds voor het slapen gaan, mijn deur op slot doe, daalt de criminaliteit al?

Paaldanseres | 07-05-18 | 09:24

Criminaliteit? Dat lossen we samen wel op!

atheïstisch stemvee | 07-05-18 | 09:24

"Een statisticus waadde vol vertrouwen door een rivier die gemiddeld één meter diep was. Hij verdronk." aldus een bekende schrijver

Pedronegro | 07-05-18 | 09:24

Nederland is veiliger dan ooit?
Dan het Land van Ooit zeker.

Mr_Natural | 07-05-18 | 09:24

Wanneer de politie nu eens een jaar lang massaal geen enkele aangifte meer opneemt en het nummer 112 al die tijd op "in gesprek" zet, dan is de criminaliteit in Nederland totaal verdwenen.
Het is maar een linkse tip.

Jan Passant mk2 | 07-05-18 | 09:23

het wachten is op een betrouwbare analyse van dit zoveelste CBS-jumping-to-policor-conclusions onderzoek.

krelus | 07-05-18 | 09:23

Die drie mensen die in Den Haag door een "verwarde man" aan het mes zijn geregen - zullen we eens aan hen vragen of de criminaliteit daalt?
Oh ja, de daden van een "verwarde man" zijn natuurlijk geen criminaliteit. Dom van mij.

MAD1950 | 07-05-18 | 09:21

Het CBS... waar ken ik dat van... euhm... is dat niet dat nationale gokautomatenbedrijf in Denhagistan? Je gooit er iets in en er komt een willekeurig cijfertje uit.

Paaldanseres | 07-05-18 | 09:21

Ah: geregistreerde criminaliteit.
Laten we dus minder registreren dan wordt het nog veiliger!
Of beter nog: Helemaal stoppen met registreren: 0 criminaliteit !
Eureka!

Is dit nog nieuws? | 07-05-18 | 09:21 | 1

Als we de wet aanpassen en alles toestaan, is criminaliteit voorgoed verleden tijd!

Luie Kut Student | 08-05-18 | 01:07

Zo zie je maar weer. Stuur je kind niet naar de universiteit want dan krijg je wereldvreemde ivoren torenbewoners met Gut-linksche waanideeën. En het ergste daarvan is wel dat hoogleraren en soortgelijk van de realiteit losgezongen volk zomaar losloopt. Zonder begeleider. Dat is toch wel vervelend, want dan gaan ze hun waanideeën uitdragen alsof het een religie is.

Nivelleermarionet | 07-05-18 | 09:21 | 2

Allemaal verwarde mensen, geen reden om je zorgen over te maken.

Braboblanke | 07-05-18 | 09:50

Genoeg mensen die naar een universiteit gaan voor een (echte) studie zonder daarbij hun verstand in te leveren. Het zijn vooral de bolsjewistische bullshit bolwerkeb als de UvA en de VU die aan hersenspoelen doen. Een studie Werktuigbouw of Chemie doet niet zo aan politiek.

Gregovic | 07-05-18 | 10:09

In Weert en Ter Apel hebben ze dan ook helemaal geen last van criminele asielzoekers. Op andere plekken ook niet. Allemaal onzin. Die man die drie mensen de keel door sneed was ook geen asielzoeker en het had gelukkig ook niets met zijn afkomst (Syrië) en zijn geloofsovertuiging te maken. Het lijkt erop dat in dit onderzoek alle moslims buiten de cijfers zijn gehouden. Dat is de enige ECHTE verklaring.

Rheia | 07-05-18 | 09:21

Onderzoekers onderzoeken blijkbaar alleen nog de theorie van achter een PC-scherm oid. Ga de wereld eens in, baseer je duiding op de praktijk...

lovekila | 07-05-18 | 09:20

Is toch logisch, in een gaaf land is toch iedereen super tevreden, wat kan daar nu nog mis gaan.

Titje | 07-05-18 | 09:20

Grootschalige drugsproductie is 1 misdaad, ook als er een organisatie van 25 man mee bezig is. Haal één dagelijks inbrekende junk van straat en je cijfers verbeteren. Of het land veiliger is weet ik niet.

Koning Willy | 07-05-18 | 09:20

Interessante passage, verplichte kost voor links:
"Volgens Van Dijk voldoen de traditionele criminologische theorieën niet om de cijfers te verklaren. 'Die gingen er bijvoorbeeld van uit dat armoede criminaliteit in de hand werkte. Maar de curve ging juist omhoog toen de welvaart steeg, tussen de jaren zestig en negentig.' En ook daalde de geregistreerde criminaliteit juist weer verder toen er sprake was van een economische crisis, vanaf 2007. De toename tot 2001, 2002, is daarom niet goed te verklaren vanuit 'de daderkant'."
Nu nog de volgende stap. Dat er ook cijfers komen waaruit zal blijken dat armoede radicalisering niet in de hand werkt.

Schoorsteenveger | 07-05-18 | 09:20 | 3

Kortom, houd het volk arm, dan gaat het niet stelen. Rutte heeft dat heel goed in zijn oren geknoopt.

MAD1950 | 07-05-18 | 09:24

Ik vertrouw die praatjes van Van Dijk ook niet, want inmiddels is wel duidelijk dat de hele universiteit volledig gepolitiseerd is. Toch even het volgende, met uw welnemen.
Ik heb ooit ergens gelezen dat inflatie voor meer misdaad zorgt. Dat is ook wel logisch. Dingen, spullen worden steeds duurder bij inflatie, en dat is dus een premie om dingen te stelen. Dus eerst stijgt de misdaad door inflatie (jaren 60-90), daarna daalt ze weer door zeer lage inflatie vanaf eind jaren 90 tot nu. Rentestand is indicatief voor inflatie. De rentestand is alleenmaar gedaald sinds begin jaren 80, en daarmee de inflatie ook, en daarmee de misdaad. Op zich een overtuigend verhaal. Maar er is een keerzijde, en die is nl. dat de lage rente zorgt voor weinig economische activiteit, en dat mensen om geld te verdienen het zwarte circuit ingaan.
Vandaar de opkomst van georganiseerde drugscriminaliteit.

Rest In Privacy | 07-05-18 | 09:29

Curve omhoog toen wij meer gastarbeiders kregen, grenscontroles een wassen neus werden en de rechters steeds zwakker straften?
Goh ........

MarcS | 07-05-18 | 10:56

Geweldig! Kunnen we gewoon weer de touwtjes uit de brievenbussen laten hangen zoals we dat deden voor de invasie. Niets zo manipulatief als de statistiek. Waarschijnlijk wordt het tegenwoordig allemaal ondergebracht in de rubriek ' uiting geven aan het belijden van je geloof'.

Arnold9638 | 07-05-18 | 09:19

Deze smeerlap van, van Dijk moesten ze gvd opsluiten. Het ergste is dat dit Fake nieuws in tegenstelling tot wel relevante "racistische" feiten wél alle media haalt.

F1802 | 07-05-18 | 09:19

Mooi! Weer een bezuinigingpost erbij want de politie heeft ons geld blijkbaar niet nodig als het allemaal zo rooskleurig is.

spoilerfreak | 07-05-18 | 09:17

"criminaliteit terugdringen vooral door burgers en bedrijven zelf gebeurt".
Dat klopt natuurlijk ook wel. De supermarkt heeft tegenwoordig een (onbewapende) beveiliger. Het onbemande station waar ik uitstap een bewapende (hond).
De gewone burger heeft tegenwoordig zijn woning in een vesting verandert in de strijd tegen de criminaliteit.
Dus nu graag diezelfde cijfers waarbij geweld wordt gebruikt door de misdadigers. Dat mag gelinked aan etniciteit, maar dat hoeft niet, dat weten we al: Streepje- Nederlanders en Bulgaren.

Maar goed, als de burger tegenwoordig zelf voor zijn eigen veiligheid moet zorgen, dan is dat prima: Waar vraag ik een draagverlof aan?
Overigens, wat betreft vuurwapens: Ik zag de politie 4, 5 keer schieten voor 1 kogel in een been. Kan iemand het draagverlof van die dienders even intrekken? Waar hebben die lui leren schieten? Het Braille instituut?

TheEgg | 07-05-18 | 09:16 | 4

Twee waarschuwingsschoten, een kogel in been en een in buik.

jan huppeldepup | 07-05-18 | 09:46

@jan huppeldepup | 07-05-18 | 09:46
Ah, twee keer getroffen. Dat werd nergens (waar ik erover las) vermeld. Mijn dank. Blijft het hele idee van een waarschuwingsschot (laat staan 2) nog steeds debiel. Die kogel gaat namelijk wel ergens heen.

TheEgg | 07-05-18 | 09:51

De kogels die raak waren, waren bedoeld als waarschuwing. De rest gemikt.

MarcS | 07-05-18 | 10:53
▼ 1 antwoord verborgen

Kan het sentiment wel beamen. Ik ken niemand die nog aangifte doet, myself included.

KutFilosoof | 07-05-18 | 09:16 | 2

Ja, voor de verzekering doe je aangifte, verder heeft het nul zin.

Dutchbeaurouge | 07-05-18 | 09:18

Belastingaangifte doen nog wel heel veel mensen, helaas is dit verplicht en doen ze er wel iets mee.

Titje | 07-05-18 | 09:22

Daarom gaan ook elk jaar meer hoogopgeleiden emigreren uit Nederland, omdat het zo fijn en veilig is.

Maya de Blij | 07-05-18 | 09:16

Er spelen nog meer parameters mee, maar daar heeft de heer Van Dijk kennelijk geen oog voor:

- de kosten voor preventie zijn sky high gegaan in de afgelopen 15 jaar. Preventie heeft een dempend effect op criminaliteit;
- Hoe zit het met de aantallen gedetineerden? We kunnen in veel landen zien dat opsluiten van crimenelen een daling van het aantal delicten teweeg brengt. Precies dat, wat het cachot op zou moeten leveren dus. Hoe zit dat hier? Hoeveel gevangenen waren er de afgelopen 16 jaar?

En er zijn vast meer. Het gebruikte geweld door criminelen is aan het intensiveren. Pok dar zou ik graag in de statistieken terugzien.

Gajus | 07-05-18 | 09:15 | 3

*ook dat

Gajus | 07-05-18 | 09:21

In Nederland zijn 53 gedetineerden per 100.000 inwoners.
In Rusland 439.
In de USA ca. 1000.

de honden blaffen... | 07-05-18 | 09:47

Er lopen er dus veel te veel vrij rond in Nederland...

Gajus | 07-05-18 | 10:20

Je zal zien dat er in 2024 ook geen politie of OM meer nodig is, volgens wetenschappers. Het leger kan volgens ander onderzoek naar verwachting in 2031 in de mottenballen.
In 2050 tenslotte zijn er zelfs geen onderzoekers van het kaliber van Dijk meer nodig; tegen die tijd is de mens zo perfect dat iedere sturing van bovenaf tijdsverspilling is. Dat gebeurt dan nog wel, maar alleen voor de zekerheid en in Europees verband

Magdatkandat | 07-05-18 | 09:15

Minder blauw op straat, dan kies je voor meer rood op straat, bloedrood.

Kaas de Vies | 07-05-18 | 09:15

De oplossingspercentage is gewoon schrikbarend laag. Dat een hoogleraar hier het dalen van de criminaliteit van maakt, zegt me alweer genoeg. De goeden niet te na gesproken: de politie is gewoon te incompetent om de daders te pakken. Neem daar het volslagen krankzinnige Openbaar Ministerie (lage suikerspiegel, verwarde man) bij, en je kan maar 1 ding zeggen: bewapen jezelf tegen baarden met messen. Bij een op je af rennende gek, heb je net genoeg tijd om je pistool door te laden en jezelf te verdedigen. De overheid doet het namelijk niet voor je.

El Gouda | 07-05-18 | 09:15

De titel hoogleraar stelt dus ook geen reedt voor.

Snap je!? | 07-05-18 | 09:14 | 1

Klopt, is eretitel, geen prestatie.

MarcS | 07-05-18 | 10:50

Tja, als geen hond meer aangifte doet wegens 'heeft toch geen zin'.

Wekkertje | 07-05-18 | 09:14

Krijg nou wat, 14 minuten geleden; www.telegraaf.nl/nieuws/2005609/schie... en dan doet de pliesie een dringend verzoek aan de burger zelf géén actie te ondernemen.

Dutchbeaurouge | 07-05-18 | 09:14 | 4

De locale imam is de nieuwe hoofdcommissaris van politie en geeft de beleidslijnen aan op de jaarlijkse iftars.
Het kalifaat komt er aan! De sharia zal weldra de grondwet veranderen, want er is geen god dan allah en die is baas.

kempenaer | 07-05-18 | 10:54

@kempenaer | 07-05-18 | 10:54
De grondwet hoeft helemaal niet veranderd te worden. Nederland heeft namelijk geen constitutioneel hof, en de 2e kamer trekt zich alleen wat aan van de grondwet als ze daar zin in heeft. En de 1e kamer doet gezellig mee met de 2e, want coalitie.

TheEgg | 07-05-18 | 10:57

@ the egg
Ik bedoelde vervangen ipv veranderen. Het ontbreken van een constitutioneel hof helpt inderdaad ook niet. Als we straks met tientallen procenten van de bevolking aan moslims zitten, dan gaat die grondwet als vodje toch de vuilnisbak in en dan is het hier net zo’n grote barbarij als in andere kalifaten.
Er volgt dan nog wel even een genocide op de niet-moslims. Helaas hebben de meeste niet-moslims dat niet door, verwend, onverschillig en naïef als ze zijn.

kempenaer | 07-05-18 | 11:39
▼ 1 antwoord verborgen

Er is geen greintje bewijs voor de stelling dat migranten criminaliteit met zich meebrengen. Is hysterie.

Zenzeo | 07-05-18 | 09:13 | 4

@Zenzeo | 07-05-18 | 09:13
Een migrant die een strafbaar feit begaat is daar toch bewijs voor? Van dat soort bewijs is voldoende hoor. En van statistische verhoudingen ten opzichte van de inheemse bevolking ook. Is geen hysterie. Is statistiek. Is openbaar.

ZegMaar | 07-05-18 | 09:45

@ zenzeo
Er zijn voldoende harde gegevens dat migranten oververtegenwoordigd zijn in tal van misdaadstatistieken. Of dat ontkennen hysterie is of domlinkse wegkijkerij, is de vraag.

kempenaer | 07-05-18 | 11:33

@ Zenzeo. 'Nederland breekt triest record wat betreft autobranden". Mijn onderbuik zegt dat er een stevige correlatie bestaat met de hoeveelheid niet-westere influx. Van de twee, derde generatie.

Kortom: de criminaliteit zal wellicht naar beneden gaan, maar hoeveel minder was dit geweest zonder geïmporteerde criminaliteit?

Maytheforcebewithyou | 07-05-18 | 15:24
▼ 1 antwoord verborgen

Niet slecht voor een narcostaat. Het ging toch juist enorm slecht met de criminaliteit? Als je niet handelde in coke en pillen dat gebruikte je het wel. Iedereen crimineel enzo. Werd nog net geen code rood afgegeven. Oh wacht, dit is een feelgood berichtje voor en over onze medelanders. Sorry, narcostaat berichten zijn minder belangrijk daags na een terroristische aanslag.

TyrionLannister | 07-05-18 | 09:11

Beste kamerleden CBS raporten kunnen vannaf nu weer vollop worden besteld laat u echter wel uw vooraf gewenste uitkomst weten

zoefff3 | 07-05-18 | 09:11

Hoe definieert men "criminaliteit" in dit onderzoek?

Dutchbeaurouge | 07-05-18 | 09:10 | 1

criminaliteit= aangiftebereidheid

Zenzeo | 07-05-18 | 09:14

Tja, de definitie van criminaliteit is de laatste jaren dan ook aardig opgerekt: als de schatkist er niet aan kan verdienen en er zijn geen doden of zwaargewonden gevallen, dan is het een "civiele zaak".

jemagookniksmeer | 07-05-18 | 09:09

Terrorisme is ook al geen probleem sinds het voornamelijk verwarde mannen betreft.

Bigi Bana Boy | 07-05-18 | 09:09

Die prof. van Dijk trekt nogal een conslusie... een onzinnige op basis van deze cijfers en nogal amateuristisch voor een prof. Migranten kunnen namelijk nog steeds een zeer grote impact op de criminaliteitscijfers hebben... Uit een algemene daling kun je namelijk niet afleiden wat de de cijfers in een specifieke groep zijn. Met andere woorden als de criminaliteit in andere groepen beperkt dalen en in de kleine groep migranten zeer sterk stijgen is over de heel groep nog steeds een daling waarneembaar. Wat een prutser!

Grapevine | 07-05-18 | 09:08 | 3

"Uit een algemene daling kun je namelijk niet afleiden wat de de cijfers in een specifieke groep zijn."

Exact. Ik wil best geloven dat de officiële criminaliteitscijfers over de hele linie dalende zijn - het zal een combinatie van factoren zijn; een aantal worden in het artikel genoemd: betere beveiliging van "steelbare" goederen, gedaalde aangifte-bereidheid; niet genoemd wordt de vergrijzing, er zijn gewoon minder jongeren dan in de jaren 70/80/90, en veel meer ouderen die niet stelen etc - maar er wordt m.i. weer veel te gemakkelijk en opgelucht geconcludeerd dat migranten geen criminaliteit met zich meebrengen. Ik reken onder migranten ook nog steeds 3e en inmiddels al 4e generatie Marokkanen, Turken, etc, die officieel niet meer onder de definitie "allochtoon" vallen, en van al die groepen "migranten", dwz alles en iedereen die niet een oorspronkelijke, autochtone Nederlander is, zou ik dan wel eens de cijfers willen zien. Zolang de gevangenispopulaties nog grotendeels uit deze groepen bestaan, vind ik het geen reden om de vlag uit te steken.

Die CBS cijfers worden mij te gemakkelijk en te gretig gebruikt om politiek-correcte conclusies te trekken. Nogmaals, ook ik kan er (deels) naast zitten, maar toon dat dan met harde cijfers aan.

Dr_Johnson | 07-05-18 | 11:05

Ja... ik denk dat deze emeritus prof. het in dit geval belangrijker vond om zijn mening te verkondigen dan om deze stelling wetenschappelijk te toetsen met de beschikbare CBS data. Dat is hem echt kwalijk te nemen.

Grapevine | 07-05-18 | 16:05

Heb even op Jan van Dijk gegoogeld, hier universonline.nl/2016/09/22/de-zeer-v... volgende week gaat hij de mensen langs die door Malek F. met een mes zijn bewerkt. Hij zegt 't zelf.

hotnot | 07-05-18 | 17:00

Als professor Van Dijk de voordeur dubbel op slot draait, daalt de criminaliteit al met 10%. Als iedereen dat doet is er bijna geen criminaliteit meer, alleen nog crime passionels en eerwraak (maar dat wordt schromelijk overdreven), als we de premises van de professor voor waar en bewezen aannemen. En het OM vindt henneptoppen knippen door PGB-gerechtigden niet vervolgens waardig. Zo'n attitude helpt natuurlijk ook om de cijfers naar beneden te krijgen

batvoca2 | 07-05-18 | 09:06

Import names de Gutmenschen ........... zo te zien een lid van de religie van de Vrede.

Ervaringsdeskundige | 07-05-18 | 09:05

Dus de touwtjes kunnen gewoon weer uit de deur, Bedankt D666

gato | 07-05-18 | 09:04

Je hebt alleen meer blauw op straat als de postbode struikelt

Bokito ergo sum | 07-05-18 | 09:03 | 2

lol

Lupuslupus | 07-05-18 | 09:05

U heeft nog een postbode die (zich) blauw bezorgt?

D-Fens_1963 | 07-05-18 | 09:48

Heb je telefoonnummer van ali ak?

rattenvanger XL | 07-05-18 | 09:03

Als het gaat om beduvelen van zijn burgers, heeft Rutte I, II en III wel een aardige historie. Op een gegeven ogenblik ben ik zo cynisch geworden dat ik niets anders meer verwacht van onze volksverlakkers. Of je dat nou argwaan of paranoia noemt doet mij geen reedt.

ScumbaggusMaximus | 07-05-18 | 09:03 | 1

Realisme denkt de lading beter.
Labiel links noemt dat graag boosheid en wantrouwen. Zodat ze een ander de schuld kunnen geven, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat u de problemen benoemt die door politiek wanbeleid zijn veroorzaakt.

kempenaer | 07-05-18 | 10:49

Ik stel voor om de tijden dat je aangifte kunt doen wij de politie te halveren. Dan halveert de criminaliteit nog verder.

bozzie46 | 07-05-18 | 09:02

Best wel gewaagd zo'n artikel na de recente terreuraanslag, het bloed ligt nog op de straat.

Arijane | 07-05-18 | 09:01 | 1

Was geen terreur aanslag maar een verwarde man. Ziedaar, het probleem is geen probleem

ScumbaggusMaximus | 07-05-18 | 09:04

IJzersterke openingszin, Spartacus, chapeau.

De Vrijlansier | 07-05-18 | 09:01

Je zal toch maar zo'n rapport met droge ogen durven te presenteren.

Jeroen65 | 07-05-18 | 09:01

Mooi. Zaterdag vertelde een Rotterdamse benzinepomphouder mij nog dat gemiddeld 5 keer per week wordt weggereden zonder te betalen. Politie heeft na 5 jaar pas 1 keer iemand per ongeluk kunnen aanhouden.

Neta | 07-05-18 | 09:00 | 3

Dat zou je dan in zijn prijzen terug moeten zien want geen verzekering gaat dat betalen.

Wekkertje | 07-05-18 | 09:16

Voor onbetaald tanken is de oplossing simpel: vooraf betalen, net als bij de onbemande pomp. Maar ja, die shop-omzet.

Koning Willy | 07-05-18 | 09:24

@Koning Willy Nee hoor, daarmee blijft het probleem gewoon bestaan.
U doet iets in de politiek?

Boris die Sauertopf | 07-05-18 | 14:49

Ah, criminaliteit moet ik zelf oplossen volgens de Volkskrant. Is dat een oproep om gewapend over straat te gaan, geen gun control en direct een mes te trekken als iemand mij aanspreekt. Vreemd van de volkskrant om een cbs rapportage tot wilders framing om te buigen en op te roepen tot geweld om ontbreken van politie te zien als oplossing. Vreemd.

TheseDays00 | 07-05-18 | 08:59

Politie en justitie hebben maar een doel en dat is de cijfers terug te dringen.

Glasgow Argus | 07-05-18 | 08:59

Dit is Fake News

daan me de korte ach | 07-05-18 | 08:59

Dit bericht staat boven het bericht dat een immigrant drie mensen probeerde te onthoofden.

Feynman | 07-05-18 | 08:58 | 2

Enig verband tussen deze zaken is geheel imaginair ondanks overeenkomende zaken zoals het zijn van een misdrijf met slachtoffers, immigrant, religie en... en... fuck. Weer van die vooroordeelonderbuikbevestigende feiten. Hou eens op Lalalalala!

Dezenaamhier | 07-05-18 | 09:58

Maar die messenstekerij van Malek F. daar nabij de Neherkade is natuurlijk geen criminaliteit. Is gewoon een incidentje.

hotnot | 07-05-18 | 10:22

Jan van Dijk is een ernstig verwarde man. Pas op en kijk uit voor dit levengevaarlijke sujet!

Normpje | 07-05-18 | 08:58

Ongezien de T voor die idioot.

BlowingBubbles | 07-05-18 | 08:58

Regel 1 voor statistiek:

Hou het uit de buurt van Alfa-'wetenschappers'!

quantumcollider | 07-05-18 | 08:58

die gaat het eerste op het schavot.

mental K | 07-05-18 | 08:58

Dit onderzoek is simpel samen te vatten:
Bullshit

Synthese | 07-05-18 | 08:57 | 1

Zo ook de duiding van de 'expert'

MarcS | 07-05-18 | 10:46

Hiermee is weer eens aangetoond: Er lopen nog steeds meer gekken los dan dat er vast zitten.

kommabijmebinnen | 07-05-18 | 08:57 | 1

Alleen al bij de volkskrant.

TheseDays00 | 07-05-18 | 09:00

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Batavia Casino. Hét online casino van Nederland
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland