achtergrond

Geenstijl

Gefeliciteerd! NL veiliger dan ooit, meer blauw op straat niet nodig aldus hoogleraar

Goedemorgen onderbuik, lekker geslapen? Mooi, want het gaat weer goed met Nederland. Sterker nog, u bent veiliger dan ooit. "Het CBS noemt het zelf het mysterie van de verdwenen criminaliteit: 'De daling is zo sterk dat de cijfers en berichten hierover door een deel van de bevolking met argwaan worden bekeken." De trend lijkt trouwens op te gaan voor 't ganse avondland. Dan roept u natuurlijk dat dit komt omdat burgers nog maar van 36% van alle delicten bij de politie gemeld worden en maar 27% tot een aangifte leidt, omdat ze weten dat het geen zin heeft. Maar helaas, "dat vormt volgens de onderzoekers geen verklaring, omdat de daling in aangiftebereidheid tussen 2005 en 2015 minder sterk is dan de totale daling van de geregistreerde criminaliteit in die periode." Een gelaagd vraagstuk dus, dat vraagt om duiding van niemand minder dan een deskundige. De Volkskrant trommelt criminoloog Jan van Dijk op, en gelukkig maar. 

"Wat het onderzoek laat zien, volgens Van Dijk, is dat de angst dat migranten criminaliteit met zich meebrengen, onzin is. 'Totale waanzin zelfs, dat idee. Als dat zo zou zijn, waren de cijfers nooit gehalveerd. Maar goed, volgens de PVV is de misdaad ook enorm toegenomen, al laten de cijfers zien dat dat dus niet klopt.' Van Dijk zegt dat uit het CBS-rapport blijkt dat de criminaliteit terugdringen vooral door burgers en bedrijven zelf gebeurt. 'Ik zeg al jaren dat meer blauw op straat helemaal niet nodig is. Dat politie en justitie de criminaliteit terugdringen is een misvatting.'"

En wij maar denken dat het aan politie en justitie is criminaliteit terug te dringen, maar dat hadden we dus verkeerd begrepen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.